A kiló nem százat jelent.

Miért nem érdekli a dolgozókat a 400 órás "rabszolgatörvény"?

2018. december 08.

Nincsenek tömegek az utcán. Inkább készül mindenki a karácsonyi céges bulira. Egymást törik ugyan az ellenzéki pártok és a szakszevezetek, hogy megmutassák: ők aztán most kiállnak a munkavállalók érdekeiért — szemben azzal a kormánnyal, amelyik az utolsó bőrt is lehúzná róluk a — hangzatos ellenzéki gúnynevén — "rabszolgatörvénnyel". Egy felmérés szerint az aktív korúak 81%-a szerint "a túlóraszám növelésével nő a dolgozók kiszolgáltatottsága" (Policy Agenda), ami azt sejtetné, hogy most eljött az ellenzék ideje. Viszont alig valószínű, hogy a kormánypárt ilyen politikai szarvashibát követne el. Az szinte biztosra vehető, hogy az ellenzéki pártok kollektíve vetődnek árnyékra — de megadjuk az esélyét, hogy most mi tévedünk. Lehet szándékosan csapják be magukat, akik megtévesztő kérdéseket tesznek fel a közvéleménynek. Mert talán, tudatában van mindenki, hogy akár évi 400 óra túlórát is elrendelhetnek számára, de korántsem biztos, hogy ez valami tömeges elégedetlenséget váltana ki a társadalomban. Megmondjuk miért.

eric-ward-299684-unsplash.jpgIgazi sárgamellényes dolgozók. 

A kormánypárti képviselők által benyújtott törvényjavaslat szerint a jelenlegi 250 óráról 400 órára emelnék a maximálisan elrendelhető túlórák számát illetve egyről három évre növelnék a munkaidőkeretet, amin belül az akár plusz túlóradíj fizetése nélkül lecsúsztatható. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a vállalatok akár minden héten berendelhetnék szombatra dolgozni a munkavállalóikat. "Elméletben a gyakorlatban" lehet, de a való életben nem feltétlenül ezt jelenti...

1. A vállalatok eddig se tartották be a munkaidőre vonatkozó előírásokat. De még a valamiért kötelező munkaidőnyilvántartások is rendszerint hamisak vagy hiányosak (munkaügyi hivatal felmérése). Az amúgy is túlbonyolított és követhetetlen és olykor betarthatatlan vagy életszerűtlen szabályozásokat nem tartották be soha: valószínű, ahol szükség volt rá, eddig is jóval többet túlóráztak a dolgozók, ahol meg nem, ott eztán se fognak. Ilyen szempontból teljesen mindegy mennyi a maximálisan megengedett túlóraszám. Az sokkal inkább a fizikai korlátokon, a munkáltató igényein túl, a munkavállalók terhelhetőségén, tűrőképességén, rugalmasságán — és alkupozícióján múlik. Egy ideális világban munkáltató és munkavállaló meg tud ebben egyezni és jogszabályoktól függetlenül kölcsönösen előnyösnek érezheti a megállapodást. Hogy a világ ideális-e, az kétséges, ugyanakkor ez erősen szubjektív. A többségnek valószínű nem az, de nagyon sokféle okból nem az. Pl. még minisztériumokban is előfordult, hogy napi tíz óra munkát vártak el egyes munkamániás miniszterek. Magyarán ott se tartják be a szabályokat, ahol azokat írják. S mivel eddig is többet túlóráztak sokan, az ezt megkönnyítő szabályozás nem hoz változást számukra. Nem fognak emiatt tömegek sárgamellényben barikádokat emelni, mint a francia autósok.

2. Az állam beavatkozására nincs mindig feltétlenül szükség. Máskor meg szükség volna világos szabályozásra, de a magyar munkaügyi jogszabályok hiányosak és értelmezhetetlenek. Nagyon hasonló kiszolgáltatott helyzetben lehet egy munkavállaló és egy szerződéses vállalkozó is, az utóbbi "önkizsákmányolását" azonban pl. semmilyen jogszabály nem tiltja. Egy munkavállaló viszont akkor sem dolgozhat egy munkahelyen többet, mint a megengedett 250 vagy majd 400 óra — legalábbis munkavállalóként és papíron — ha történetesen szívesen tenné. Több munkahelyen, másodállásban már megteheti, ahogy számlaadó vállalkozóként is — akár ugyanabban az állásban. Ez nem annyira nagyon racionális és logikus szabályozás tehát. Őket nem akarja védeni se a kotnyeles állam, se a gyönge szakszervezet, se valami kis wannabe "baloldali" párt. Míg pl. az orvosok túlterheltségéről beszélünk, aközben sok orvos vállalkozóként még örömmel és jó pénzért vállal ügyeletet effektíve túlórában máshol, olykor külföldre ingázva.

A beszállítók és a kistermelők kiszolgáltatottsága viszont akár nagyobb is lehet a felvásárlók, a nagyvállalatok vagy akár a packázó állami hivatalok — sőt akár a megbízhatatlan munkavállalóik felé is. A gazdasági élet olyan visszásságai ellen lényegében nem véd senkit semmilyen jogszabály, mint a körbetartozások vagy főleg egy haragos az adóhivatalnál. Ezek a problémák hasonszőrűek és egy tőről fakadnak, többé-kevésbé ugyanannak a fejletlen piacgazdaságnak a következményei, amiben kínlódunk 28 éve, aminek inkább okozója a politika impotenciája és öncélúsága, ami a törvénymódosítás vitáját is körüllengi.

A kormánypárt a módosítással semmilyen problémát nem orvosol és igazából senkinek se kedvez — talán, ha éppen legalizálja a meglévő túlóragyakorlatot — a kollektív szerződéshez kötéssel éppenséggel még mederbe is terelhetné, hiszen azt egy szakszervezet köti, amelyik egyáltalán képes tárgyalópartnere lenni egy jogászokkal felfegyverzett multinak pl. 

3. Nem mindig és nem föltétlenül ellentétes a dolgozók érdekeivel a túlóra. Ahány munkavállaló és ahány munkakör, annyiféle élethelyzet, annyiféle alkupozíció: a túlmunka ma inkább vonzó lehetőség a legtöbb alacsony keresetű magyar munkavállaló számára, hogy többet kereshessen. Isztin Péter, az Azonnali.hu publicistája egyszerűen úgy teszi fel a kérdést, hogy "mi van, ha valakinek megéri túlórázni?" — persze abban is igaza van, hogy a törvény messze nem jelent rabszolgasort az alkalmazottak számára, számos más szabályozás illetve szabályozási hiányosság illetve: a magánszféra ellenőrzésére és megítélésére irányuló munkáltatói gyakorlat viszont valóban sérelmes. De az indokolatlanul széles munkáltatói jogain is túlterjeszkedő menedzsmentkultúrára se feltétlenül lehet a törvény betűjében gyógyírt találni.

4. Igazi visszaélésnek nem az számít, ha pusztán többet kell vagy lehet dolgozni, hanem az, ha a túlórázás elvárt és ki se fizetik. Ebben a kérdésben a szakszervezetek és a politika tökéletesen néma volt eddig és most is az. Persze valószínű vak és süket is, mert sem a kormányok, sem a pártok, sem a szakszervezetek nincsenek valójában feltétlenül szoros kapcsolatban a gazdasággal vagyis a munka világával. Elefántcsonttornyaikból, székházaikból ideológiai szemüvegen keresztül szemlélik a külvilágot, nem itt köztünk a Földön a hétköznapi emberek 9-től 5-ig vagy 6-tól 2-ig tartó világában élnek. Az ideológiájuk pedig alapvetően avitt és téves: munkáltató és munkavállaló között nem kell osztályharcot halucinálni feltétlenül. Skandináv módra inkább az osztálybékét kéne kötni és a konstruktív együttműködés feltételeit kéne megteremteni — persze ez igaz az egész országra, kormányára és ellenzékére: egyelőre csak egymás ellen fecséreljük el az energiáinkat.

Egy vidéki város egy szem gyárában a szalag melletti betanított munkások, árufeltöltők, takarítók kiszolgáltatottsága teljesen más, mint mondjuk a fővárosban már nyugati bérekért keresett informatikusoké, magasan kvalifikált szakembereké. Aki azt gondolja, hogy létezik egy egységes alkalmazotti réteg, pláne egy úgynevezett egységes munkásosztály, amit valami bürokratikus szabályozással — vagy mellkasunkra rajzolt vörös csillaggal — meg lehet és kell védeni, az nagyon valószínű más fontosabb dolgokról se tud semmit. 

5. A szabadidő csak adott jövedelem megkeresése után és életszínvonalon túl kezd értékesebb lenni az ember számára. Paradox, de éppen a már jólkeresők a legalkalmasabbak arra, hogy az érdekeikért kiálljanak. És egyáltalán azok, akik már nem több pénzre vágynak feltétlenül, hanem több szabadságra. Ha úgy tetszik divatosan munka/magánélet egyensúlyra. Még divatosabban munka/magánélet integrációra. A túlóraszabályozás jelenlegi rákfenéje az, hogy a munkáltató "elrendelheti" — magyarán, mint olyan a munkaszerződéssel létrejövő jogviszony szerves része.

Persze megnézném azt a munkáltatót, aki az értékes munkaerőt ilyen a törvényben szereplő "katonai" módon merné munkára parancsolni. Ellenben bizonyára vannak olyan kritikus munkakörök, ahol erre mégis szükség lehet. A kevésbé értékes munkavállaló függősége viszont, ha kell, ha nem nagyobb, őt nincs az a jogszabály vagy pláne ellenzéki tüntetés, amely megvédené most valójában. (Főleg, hogy jogaikat sem ismerik feltétlenül, idejük és képességük sincs érdekeik megvédésére.)

6. A menedzsmentkultúra változását a munkaeőhiány fogja kikényszeríteni tehát leginkább. Az viszont valójában nem csak a munkavállalók érdeke lenne, hanem az egész gazdaságé, hogy a munkavállaói érdekeket a vállalatok integrálják a működésükbe. Erre pedig éppen a szakszervezetek lennének az eszköz, nekik lenne tudásuk, jogi támogatásuk, hogy tárgyalópartnerek lehessenek. A munkaerőhiánynál is károsabb fluktuáció csökkentése közös menedzsment és munkavállalói érdek valójában — és az állam is egy kiszámíthatóan működő gazdaságban érdekelt.

  • Értelmes szabályozás lenne tehát akár pl. a kötelező szakszervezeti tagság bevezetése és adott vállalatméret felett akár a kötelező kollektív szerződés is jobb keretet biztosítana az adott munkahelyen szükséges munkavégzés folyamatait szabályozni, mint a fentről érkező munka törvénykönyve.
  • Akár a túlórák maximalizálását is rá lehetne bízni helyben a felekre. És sok minden mást is, amire a minisztériumokban, a székházakban vagy a Facebook-csoportokban nem is gondolnának.

7. A gazdasági élet és a munka világa is többet nyerne az átláthatóság növelésével, mint a mostani kormánypárti módosítóval vagy akár a kormányellenes tüntetésekkel. Nem lenne ördögtől való gondolat, hogy gazdaságszerte megismerhetőek legyenek a jövedelmek, ami az értelmes munkaerőpiaci-ágazati béralkuk alapfeltétele lenne. Márpedig ez az, ami igazán érdekli a magyar munkavállalókat most. A fiktív, írott malasztként létező munkaügyi szabályozások kevésbé az életük része, mint a bérpapír. Ahhoz, hogy a munkáltatók és a munkavállalók partnerként tudjanak együtt működni meg kell teremteni a kölcsönös bizalmat, és ehhez egyenlőként tárgyalni képes felekre van szükség, ami a korábban kifejtett kötelező szakszervezeti tagság létrehozásával lenne leginkább lehetséges. Érdemes volna ezt követelni, mint amúgy helyesen tüntetni a "rabszolgaság" ellen, de mégiscsak céltalanul kormányelleni népfelkelésben reménykedni, mint a sikertelen ellenzéki pártok és parlamentbe vágyakozó árvalányhajas kis megmozdulások.

Majd alkalomadtán aztán semmit se megoldani, ahogy a mostani kormányzat teszi, és koncepciótlanul sodródni az erősebb lobbiérdekeknek megfelelően...

8. Ezért ez a mai tüntetés leginkább erről a céltalan ellenzékiségről szól és nem a munkavállalókról. Ennek megfelelően nem is veszik komolyan tömegek...

tulora_kifizetese.jpg

À la recherche: az eltűnt munkásosztály nyomában. Egyáltalán nincs rá garancia, hogy nincs, ahol ennél is rosszabb a helyzet.

Nem sárgamellényes dolgozók

A kiló nem százat jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr7214457832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2018.12.10. 08:55:26

@lenörd hofstadter: Ha holnaptól lenne egy új adónem, akkor a hozzád hasonló bolsevikok három hónapon keresztül azon hörögnének, hogy ez visszamenőleges, mert eddig nem volt, mostantól meg lesz és én tegnap még arra számítottam, hogy soha nem lesz.

Más kérdés, ha megszűnne egy adónem, akkor meg azon hörögnétek, hogy ezen többet spórolnak a gazdagok mint a szegények, sőt, akik soha az életükben nem fizettek adót, azok most nagyon rosszul jártak. :D

$pi$ 2018.12.10. 08:58:05

@erkölcsi hulla: "Ismèt kèrdem: mièrt 3 èv után fizetik ki"

Éhséglázadások lesznek! :D De most már komolyan!

ekat 2018.12.10. 09:24:11

Mondjuk én nem ismerek senkit, akit érintene ez egyáltalán. És mielőtt megkapom, hogy önző vagyok, meg a szolidaritás, meg minden, voltam én pár éve jópár tüntetésen, szolidaritásból is, de szépen lassacskán azzal kellett szembesülnöm, hogy az ország a Fideszt akarja, vagy nem tud kit akarni helyette, és széllel szemben pisálok. Úgyhogy abbahagytam, van nekem életem is. Itt a jelenlegi helyzetben megszokni vagy megszökni lehet csak.

Thomas Dantes 2018.12.10. 09:41:47

Az embereket azért nem érdekli:
mert sokan nem tájékozódnak
Sokan nem is értik miről van szó.
Sokan belefásultak, beletörődtek mindenbe
Sokan fidesz szavazók és még örülnek is neki ha ingyen túlórázhatnak évi 400 órát.
Sokan pedig nem szolidárisok. Hisz őt nem érinti.

Egyébként lefogadom: jaj de hát nem is kötelező ezt elvállalni. Nem kötelező csak akkor ki rúgnak. És vesznek fel helyetted ukránt.
Meg kifizetik...persze. 3 év alatt lehe4t épp elég okot találni, épp elég kiskaput, hogy ne fizessenek.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.10. 09:42:14

A kommented nem ragadja meg a lényeget. A túlóradíj egyfajta előlegként való lenyúlása tényleg nem lenne szép, ezért a legtöbb munkahely ezzel nem élne.
@$pi$: ez egy időkeret lenne, nem föltétlenül kéne megvárják, nem is várnák meg a három évet, de lehetőséget teremt egy 2-3 év múlva történő leállásnál szabadságolásra váltani a korábbi túlórát.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.10. 09:53:58

@Attilajukkaja: Hát a Fidesz meg a Jobbik képes saját soraiból miniszterelnök jelöltet állítani. Ez a szociknak Horn óta nem nagyon sikerül. Megyó, Gyurcsány, Karácsony Geri mind kívülről jött figura.
Egyébként Orbánt már csak azért is érdemes lenne komolyan venned, mert zsinórban háromszor vert el titeket.:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 09:55:46

@$pi$:

Éhségmenet lesz! Fogyókúrázni vágyó ballib milliérdosok fognak menetelni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 10:16:38

@erkölcsi hulla:

Dehát sehol nem úgy van, hogy 3 év után fizetik ki. Ez egy mítosz.

KissGecihuszár 2018.12.10. 10:17:47

először is, érdemes ezt a cikket és az ott lévő táblázatot alaposan áttanulmányozni, mermérne?
www.hrportal.hu/c/ezekben-az-orszagokban-leghosszabb-a-munkaido-20180117.html
Talán autentikus lehetek, ha megosztom egyrészt 2014-es itthoni, egy classic hazai KFT-nél,az ott töltött fél év alatti "egzotikusch" munkavégzésem storyját, másrészt a "történelmi" NSZK-ban, az elmúlt 3.5 évben, mint leiharbeiter abszolvált de facto munkaidőket.
Szóval 2014-ben, itthon egy fővárosi, hazai tulajdonú KFT-nél de jure heti 40, havi 160 órás melószerződésem volt, mely gyakorlatilag a belépésemet követő napokban úgy vált írott malaszttá, ahogy az a nagykönyvben írva vagyon! Mivel a cégnek paralel számos kivitelezési projektje volt (világítástechnika) , melyet nyilván a lehető legkevesebb melóssal óhajtott abszolválni, így nem nehéz kitalálni, hogy1-1 munkanap (de volt pár szombat is, naná majd nem) soha nem 8 órát tartott, hanem 10-12, de vidéki projektek esetében -igaz, csak 1x-2x- !15 órás! munkanap is volt, azért hogy ne kelljen 1 ott éjszakázást (Pécs), annak szállás költségét még pluszban ráterhelni az adott projektre. Fél évet töltöttem a cégnél (kipi.ztak,ennyit a hazai KKV szektor cégtulajdonosainak, ügyvezetőinek plebejusokhoz történő hozzáállásáról) , mely nem 6x160 = 960, hanem bőven 1200 óra felett volt, tehát kb. 1/3-al több volt a tényleges munkaóra a szerződésben leírtnál, s mert ezt én is pontosan nyilvántartottam, kilépéskor letettem főnököm asztalára, akinek ezért némileg több dellát kellett kicsengetnie, mint amire előzetesen kalkulált.
Leiharbeiter lét a Német leihfirmánál: igen, a belinkelt cikkben szereplő táblázatban is egyértelműen látható; a (nyugat) Németek melózzák talán az egész világon a legkevesebbet és ez egybecseng az általam kint sk megtapasztalt valósággal is, miszerint h-cs közt szigorúan 8 óra, pénteken délben, de max 13h- kor szerszám kacsóból kies, computer kikapcsol, rá 5 percre már üres volt azon cégek objektumai, ahol volt szerencsém megfordulni. Ezzel szemben mi -nyilván a több fizu okozta "erős izgalmi állapot" okán- bőven heti 40-45, sőt több esetben 50 órát is nyomtunk, hétfő-péntek, vagy heti 47-55óra közt szombati munkavégzéssel is. Törvényesen max. napi 10, heti 58, vagy havi 200 órát lehet melózni, de kellő "kreativitással" ezen szabályok is kijátszhatóak, de a papírokra oda kell figyelni, azaz napi 10 óránál, heti 58 óránál nem kerülhet több a "stundenzettelre" , hiszen egy esetleges -és abból bőven akad ám odakint- munkaügyi ellenőrzés alkalmával minden résztvevő,azaz a minket "bérbevevő" Német cég, a mi munkáltatónk, azaz a leihfirma és persze mi is garatra szopcsizhatjuk a qkit, ergo senkinek nem éri meg de jure, azaz "papírilag" áthágni a szabályokat. Épp ezért amennyiben de facto többet melóztunk ,mint a törvényes keret, ez esetben úgy töltöttük ki a heti munkaidő nyilvántartást, hogy quasi elosztottuk az adott hónap hetei közt a túldolgozott napokat, hogy a hónap egészében semmiképpen lépje túl a 200 órát, oszt jónapot! Ami viszont a legfontosabb, hogy amennyiben én mondjuk 190 órát melóztam, 23 munkanap alatt, ez esetben garantáltan nettó 2000 EUR feletti bérem volt, ja és a szálásomat nem én, hanem a munkáltatóm csengette! Ha itthon vki mondjuk hasonló óraszámot teljesít, mennyit is kap nettóban??
1000 EUR,esetleg erős izgalmi állapotban 1100?!? Na, itt van ám az óriási különbség a motiváció tekintetében! És az is TÉNY, hogy -köszönhetően az '90-óta eltelt 28 "demokratikus" évnek- nagygyon más a helyzete egy É-Kelet, Kelet, Dél-Magyarországi és megint más egy vízfejbeli, Győri, Kecskeméti melósnak, amikor szerződik a munkáltatójával, illetve amikor már ott van mondjuk 5 éve és nem biztos, hogy oly szívesen kezdene "tiszta lappal" egy új melóhelyen, ahol gyaksira minden tekintetben a 0-ról kellene kezdenie.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 10:22:20

@$pi$:

Ez kb. olyan, mint az, hogy nem kell kerítás, mert majd leülnek a kerítés tövében a menekültek és beadják a menekültkérelmet.

Azok rettegnek a túlóraszabályozás miatt, akik sose dolgoztak túlórában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 10:25:36

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Mi is a valóság?

Tisztázni kell egyetlen dolgot a szabályozásban: mikor van kifizetve a túlóra. Minden mással semmi gond.

Angliában évek óta 408 óra az éves elrendelhető túlóra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 10:33:22

@Danubius:

Ez baromság. A piacot nem érdekli, honnan a több pénz, túlórából vagy másból.

BéLóg 2018.12.10. 10:35:50

Mindazon cégek, akiknél kb. szükséges a túlóra és MEGBECSÜLIK a dolgozókat (ha már milliókat fektettek beléjük pl. OKTATÁSSAL), össze-vissza trükközni kényszerülnek, mivel az évi max. túlórakeret igen hamar betelhet. NEKIK biztosan jól jön ez, különösen hogy még Keleteurópában is nagyjából ezer éve ENNYI a max túlóraKERET. És mégsem halt meg senki.

A másik, MOST hogy csupán egykulcsos az adó, ha valaki többet dolgozik, többet is kap. Mennyire emlékszem azokra a szép balliberális időkre, amikor a dupla munkát tripla elvonás sújtotta, vagyis ha 100 óra helyett 200-at teljesítettél, kb. 125 óra BÉRÉT kaptad kézhez.
AZOK az idők persze piszokul jók voltak, meg is volt a munka becsülete.

Három, hogy a túlórához pótlékok járnak, ergo egy szombatért 100% pénz van (8 óra = 16 óra fizetés!) vasárnap esetében meg még vissza is kapja az ember a napját, vagyis 8 óra = 16 óra fizetés és egy hétköznapi pihenőnap, kötelezően.

Talán még annyit mondanék, ha elrendelnék a túlórát, te nem vállalod, ezért kirúgnak, szar helyen dolgozol és szar "hivatást" választottál.
Ha elrendelik a túlórát, te nem vállalod, kirúgnak, a helyedre meg öten jelentkeznek, dettó.

Ma amikor a lidlük meg aldik GYAKORNOKOKNAK ajánlanak 200ezres fizetést, nehezen tudom elképzelni, hogy valakit TÚLÓRA el nem vállalásáért kirúgnának. Ha mégis, lásd fentebb!

$pi$ 2018.12.10. 10:39:03

@maxval balcán bircaman: "Azok rettegnek a túlóraszabályozás miatt, akik sose dolgoztak túlórában."

Meg akarják védeni az embereket saját maguktól. Ehhez csak az kellene, hogy ne az emberek mondják meg, hogy ki legyen hatalmon. Száz éve mindig ide lukadnak ki a bolsevikok.

citrix 2018.12.10. 10:40:32

"...s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e uj méreg, mely közénk hatol –
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?…
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők – szabadok, kedvesek
– s mind ember, mert az egyre kevesebb…"

BéLóg 2018.12.10. 10:41:13

@KissXXXHuszár: Magyarországon is vannak olyan helyek, akik ugyanígy járnak el mint teveled az nszkban. Egyszerűen ilyen helyen kell dolgozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 10:42:15

@$pi$:

Én nem mondom, hogy alaptalan a szakszervezeti tiltakozás. A 3-éves keret lényegét mindenképpen tisztázni kellene, ez ugyanis abszurdum, ha valaki kifizetési időszaknak érti. De alapvetően ezt leszámítva a szabályozás csak segít a dolgozóknak, csökkenti a feketemunkát.

BéLóg 2018.12.10. 10:43:05

@Thomas Dantes: HA téged kirúghatnak és felvesznek egy ukránt, akkor te egy darab sz...r vagy és ezért úgy is kezelnek mint egy darab sz....rt. Ennyike.

$pi$ 2018.12.10. 11:08:30

@maxval balcán bircaman: "Én nem mondom, hogy alaptalan a szakszervezeti tiltakozás."

A szakszervezetnek az a dolga, hogy tiltakozzon. Akkor is, ha olyan dolgokat követelnek, amik nem "jogosak". Az a dolguk, hogy a dolgozók érdekeiben dolgokat harcoljanak ki a dolgozóknak. Az, hogy XY szerint ez a dolog "nem jár" mellékes.

"A 3-éves keret lényegét mindenképpen tisztázni kellene, ez ugyanis abszurdum, ha valaki kifizetési időszaknak érti. "

Igen, így van. MInt ahogyan az internetadó is abszurd volt, kimentek az emberek az utcára, a kormány visszakozott. Demokrácia...

szepipiktor 2018.12.10. 11:11:59

Az utóbbi napok rengeteg CEU-s és rabszolgatörvényes hazug poszt után jó olvasni, hogy már valódi tények is megjelentek ebben az írásban.
(Persze a szokásos bulvárkodással, mert nem a dolgozókat nem érdekli, hanem a dolgozók pontosan meghatározható halmazát, a magánszférában, a valós üzleti világban dolgozókat, vagy ugye nem cégesbulik miatt nem tüntetnek, hanem az év végi zárások miatt hatalmas a munkamennyiség számukra és emellett még nekik is jönnek az ünnepek)
.
De jó a megközelítés.
Egy régi igazgatóm - remek üzletember volt, tőle tanultam a legtöbbet - mondta, hogy minden embernél van egy vonal, amíg bármire rávehető, efelett meg gyakorlatilag semmivel semmire.
Arra utalt, hogy emberenként más és más az a jövedelem, ami szükséges neki, a családjának az élethez, a jövőhöz vagy akár a szórakozáshoz, azaz addig az összegig lehet terhelni, további feladatokat a vállára tenni és mosolyogva fogja azokat elvégezni.
Ugyanakkor a vonal felett nem tudunk annyit kínálni az újabb feladatokért, amiét azt elvállalná. Hiszen ha 100 pénz a szükséges, most 200 pénzt keres, akkor nem fogja a továbbiakat bevállalni további 50-100 pénzért!
.
Ezt nézik be a szakszervezetek és a pártok.
Az emberi alap lényege, hogy dolgozol, pénzt keresel, vásárolsz, élsz, gyerekeket nevelsz stb.
A pénzt meg munkáért adják, nem lehet mindenki politikus vagy ösztöndíjas aktivista.
Azaz ott, ahol valódi munka, termelés, értéklétrehozás történik, ott nem a túlóraszabályok meg a sok marhaság dönt, hanem a megrendelés, határidő, bevétel, és ebből a fizetés, juttatás, prémium.
A társadalom ezen hatalmas halmaza nem érdekelt a korlátozásokban, míg a másik, a most tüntetők meg a korlátozásban érdekelt.
Gondoljunk bele:
A vesenyszféra érdeke a több munka - több pénz
A másik oldal érdeke a több pénz, juttatás - kevesebb munka.
Az elsőben a hatékonyság jó, a másodikban pocsék!
.
Máshol is írtam, a most tüntetők boldogan tapsoltak a kötelező minimálbér törvény miatt, persze az nem őket érintette, hanem a versenyszférát, azaz nem volt pobléma az ennek köszönhető fekete és szürkemunka ismételt elterjedése, a munkanélküliek számának növekedése, hiszen ők nem látják-tudják, hogy fizetést adni csak a bevételből lehet, az ki kell termelni előbb, ezt pedig a kormány a legaljasabb törvényekkel akadályozza! Mert a cél a multikhoz átzavarni a munkaerőt, a termelést, a kereskedelmet, a szolgáltatást átszervezni a magyar vállalkozóktól a multikhoz.
.
Szóval ma a versenyszféra érdektelen a törvény tekintetében. Miközben a másik fél tűzzel-vassal védi a jogaikat, a kedvezményeiket és a mai nihilt, azaz nem lenne jó számukra, ha egyszer teljesítménykényszer is lenne például a közszférában...

Kulics 2018.12.10. 11:19:13

@Etniez: valóban hajtották a kommunisták is. És ez miért válasz bármire amit a fidesz művel? Elmúltak azok az idők.
Régen volt karóbahúzás is. Jöhet az is? Régi bevált gyakorlat. :-(

CSOKKI MÁLNA 2018.12.10. 11:45:00

@Attilajukkaja: Miért, a francia munkavállalónak nem éppúgy 24 órából áll egy napja, mint a magyarnak?

Danubius 2018.12.10. 11:54:51

@maxval balcán bircaman: Példa: van egy eladó házad. 20 millióért adnád ma. Holnap a kormány kitalálja hogy mindenkinek ad 20 milliót lakásvásárláshoz. Ezután Te mennyiért adod a házad? Valahol 30-40 között. ahogy írtad: a piacot nem érdekli hogy az állam jószándékú támogatásából van plusz 20 millád a projektre.

Attilajukkaja 2018.12.10. 12:02:52

@pina noir:
És a francia munkavállalóknak mennyi a bérük? És a franciáknál sem fizetik ki a túlórát? És tőlük is megvonták a cafeteriát?

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
"Hát a Fidesz meg a Jobbik képes saját soraiból miniszterelnök jelöltet állítani. Ez a szociknak Horn óta nem nagyon sikerül. Megyó, Gyurcsány, Karácsony Geri mind kívülről jött figura."
És? Csak a PÁRT a fontos?

"Egyébként Orbánt már csak azért is érdemes lenne komolyan venned, mert zsinórban háromszor vert el titeket.:)"
Na azt megnézném, hogy Orbán hogyan próbál meg engem elverni!!!! Közel lakunk egymáshoz, ezért szoktam látni az utcán, de verekedésre még sohasem került sor.
A "háromszor vert el titeket"-ről pedig csak annyit, hogy egyszer sem kapott 50%-ot a Fidesz!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 12:09:18

@Danubius:

Ha ez lenne, nem menne fel minden lakás ára 20 millóval automatikusan, azaz eleve téves a logikád.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 12:12:36

@Attilajukkaja:

A túlóra nem kifizetésére éppen a szabályozás ad nagyobb garanciát.

Ahol a munkáltató túl erős, mindig túlzottan vissza fog vele élni. S alapból minden munkaadó erős pozícióban van.

Kivétel csak ott van, ahol kevés az ember egy adott pozícióra. Ilyenkor a dolgozó képes valamennyire megszorítani a munkáltatót.

Tavaly simán kaptam 25 % alapbéremelést, csak mert felmondtam, s tudtam nehéz embert találni a helyemre. Plusz hozzájutottam adathoz, hogy mennyi profitot termelek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 12:15:17

@Attilajukkaja:

"egyszer sem kapott 50%-ot a Fidesz!"

De, 2010-ben: 53 %-ot.

2014-ben: 45 %. 2018-ban: 49 %.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 12:20:26

@szepipiktor:

A bérszint mindig politikai kérdés. S csak a megállapított szinten belül vannak eltérések.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.10. 12:20:31

@Attilajukkaja: Az a párt , amely nem volt képes saját soraiból miniszterelnököt állítani az utóbbi 16 év választásai többségén, egyszerűen nem veszi komolyan magát, és mostmár őt se nagyon veszik komolyan a választók. De nem olyan nagy baj ez..;)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.10. 12:22:34

@Attilajukkaja: "A "háromszor vert el titeket"-ről pedig csak annyit, hogy egyszer sem kapott 50%-ot a Fidesz!"

A brit választási rendszer szerint kb. 20 ellenzéki képviselő ülne a kétszáz fős magyar parlamentben.

midnightcoder2 2018.12.10. 12:23:04

@lenörd hofstadter: Az egészségügyi, tanári, stb. pálya picit kivétel ebbõl a szempontból, õk azok a kevesek akik mivel állami csöcsön lógnak sztrájkpozícióban vannak. Náluk a szakszervezetek mûködhet(né)nek. De a baloldal ettõl õket is ugyanúgy leszarja.

midnightcoder2 2018.12.10. 12:25:08

@lenörd hofstadter: A multit pedig elsõsorban a profit az ami érdekli. És az igazán fontos multiknak (Pl. autóipar) idehaza semennyi kockázattal nem kell szembenéznie.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.10. 12:25:12

@maxval balcán bircaman: 2014-ben a Fidesz-Kdnp közös lista majd' 1 millióval kapott több szavazatot, minta "Kormányváltás" nevű baloldali közös lista (Mszp, Dk, E-14, pm stb.) no comment..

morph on dear 2018.12.10. 12:34:14

@élhetetlen: "Ha, tegyük fel, egy kérdésben valaki téved, (tudod, ilyen szó is létezik), akkor te bizonyított látod, hogy mindenben hazudik?"

Va mindenkinek egy ún. "hitelessége", és ha túl sokszor hazudik, netán téved, akkor ja, nem figyelnek rá oda az emberek. Ez konkrétan a mai ellenzék egyik legnagyobb baja, hogy nem hiteles. Annyiszor jelentették már be az ország végső halálát, hogy ki hiszi már el nekik?

morph on dear 2018.12.10. 12:36:20

@Attilajukkaja: "A "háromszor vert el titeket"-ről pedig csak annyit, hogy egyszer sem kapott 50%-ot a Fidesz! "

Melyik párt kapott 50%-nál többet akkor? Mert én úgy látom hogy mérföldekkel van lemaradva az összes többi.

Figyi, ha van egy súlyemelő verseny, ahol Feri 300 kilót emel fel, a többiek meg 60-80-akat, akkor az nem érv hogy de Feri nem emelt fel többet, mint a mezőny többi tagja összesen, tehát szinte már-már vesztett.

Kivlov 2018.12.10. 12:36:52

tudod miért?
mert ez is vihar a biliben, semmi több.
Le kell lépni, akinek nem teszik a sok túlóra és kész.

morph on dear 2018.12.10. 12:38:27

@erkölcsi hulla: "mièrt 3 èv után fizetik ki,"

Kamu, ha bármelyik munkaadő ilyet csinálna másnap nem mennének be dolgozni az emberek, de legalábbis túlórát nem vállalnának soha. De annyi kamutok volt már, miért pont ez lenne más.

morph on dear 2018.12.10. 12:42:22

@Thomas Dantes: "Egyébként lefogadom: jaj de hát nem is kötelező ezt elvállalni. Nem kötelező csak akkor ki rúgnak"

Eddig is lehetett túlórázni, akkor eddig is kényszerítettek mindenkit?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.10. 13:24:38

Azért nem érdekli sok munkavállalót a rabszolgatörvény, mert idióták. (ez nyilván nem vonatkozik azokra, akiket érdekel). pontosan olyan idióták, mint a blogger.

Azt hiszik, hogy bár elméletben a törvény rossz, de majd a gyakorlatban nem lesz az olyan rossz. Hát értelmes ember ilyenre nem hagyatkozik, jobb az, ha az a törvény elméletben sem rossz.

Meg aztán ilyenek:

"Ebben a kérdésben a szakszervezetek és a politika tökéletesen néma volt eddig és most is az"

a blogger tehát vak, és idióta. fingja nincs arról, mi történik valójában Magyarországon.

kb minden ilyen témájú blogon megemlítjük azt is, hogy a túlórát 3 évig nem fizetik, és még a fideszesek is disznóságnak mondják.

az más kérdés, hogy ezek a fideszesek idióták ahhoz, hogy azt mondják, akkor ezzel vége Orbánnak, nem szavaznak rá, kimennek az utcára tiltakozni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.10. 14:17:21

@maxval balcán bircaman: a törvénynek egyértelműnek kell lennie. Nem szabad, hogy mindenki máshogy értelmezze.A túlórakeret lehet maximum, de az sem kizárt, hogy fölösleges törvényileg meghatározni. A 3 év egy butaság. Dolgoztál te 3 évig egy munkahelyen? Félévente kirúgtak. Most se dolgozol.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.10. 14:19:26

@maxval balcán bircaman: A törvény szerint lecsúsztatható. Tehát dolgoztatnak 3 évig, majd nem jársz be egy hónapot. Mondjuk a felmondási időd alatt...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 14:46:35

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Dolgoztál te 3 évig egy munkahelyen?"

Eddigi rekordom 4 és fél év.

"Félévente kirúgtak."

Igazi kirúgásban sose volt részem, azaz alkalmatlanság miatt.

"Most se dolgozol."

De igen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 14:47:36

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ezért is kell tisztázni: az elszámolási keret és a fizetési keret nem ugyanaz.

VadMacs 2018.12.10. 15:28:08

@maxval balcán bircaman:
>Én nem mondom, hogy alaptalan a szakszervezeti tiltakozás. A 3-éves keret lényegét mindenképpen tisztázni kellene, ez ugyanis abszurdum, ha valaki kifizetési időszaknak érti. De alapvetően ezt leszámítva a szabályozás csak segít a dolgozóknak, csökkenti a feketemunkát.

Jó reggelt, ez a munkaidőkeret lényege: az, hogy a keret végén dől el, hogy pihenőnapként adják ki az elrendelt plusz munkanapokat, vagy túlóraként kifizetik. Amíg nincs vége a keretnek, mi alapján fizetne? Ha 3 havonként akarná fizetni, eleve nem akarná a 3 éves keretet meglépni, elvégre elrendelhet 3 hónapos keretet is.

Az meg a másik, hogy a minimálbéres melósnak nem hogy a 3 év múlva fizetés is kib*ssza a biztosítékot, hanem a 3 hónap múlva fizetett túlórák is. Volt alkalmam kipróbálni, nem kérek belőle többet...

CSOKKI MÁLNA 2018.12.10. 15:35:28

@math0: Bezzeg a francia munkavállalókat érdekli, cirkuszolnak is rendesen Manuka ellen. Persze ők libsi felfogásod szerint gaz nácikok..:)

Attilajukkaja 2018.12.10. 15:35:52

@morph on dear:
"Melyik párt kapott 50%-nál többet akkor? Mert én úgy látom hogy mérföldekkel van lemaradva az összes többi."
Egyik sem. Na és? A lényeg, hogy a valódi többség nem a Fideszt akarta.

"ha van egy súlyemelő verseny, ahol Feri 300 kilót emel fel, a többiek meg 60-80-akat, akkor az nem érv hogy de Feri nem emelt fel többet, mint a mezőny többi tagja összesen"
Egy népszavazásnál semmiképp sem lehet érv arra, hogy valaki 2/3-dal hencegjen és éljen vissza. A népszavazás nem foci vagy súlyemelés.
Magyarországon csak a Fidesz csinált magának 2/3-dot, nem a szavazók!

$pi$ 2018.12.10. 15:42:04

@Attilajukkaja: "Egyik sem. Na és? A lényeg, hogy a valódi többség nem a Fideszt akarta."

Ezt amarhaságot isképesek vagytok egy emberöltőn keresztül ismételgetni. Nyilvánvaló, hogy aki képes összetett mondatokat megfogalmazni, az ennyi idő alatt már megértette, hogy ez miért iszonyatos marhaság, nyilvánvaló, hogy te is megértetted, úgyhogy kimondottan trollkodásból írkálsz ilyeneket.

Igen, vagy 50% nem orbánt akarta. Aztán 80% meg nem az mszp-t, aztán 90% meg nem a gyurcsányt. És?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.10. 15:46:38

@VadMacs:

Ha ez a cél, akkor nem szabad bevezetni a 3-éves keretet.

Angliában pl. 4-hónapos a keret.

Lordmotor 2018.12.10. 15:53:04

Sehol nincs ilyen a javaslatban, hogy a túlórapénzeket 3 év múlva fizethetik ki! Miért fröcsögi ezt mindenki? Ha túlóráztál, azt a köv. fizetéseddel együtt megkapod! ez ezután is így lesz. A munkaidő keret-elszámolási időszak nő 1 ről 3 évre. A kettő marhára nem ugyanaz.

Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk valami olyan helyen dolgozol, ami időszakos, és mondjuk az egyszerűség kedvéért a munkabeosztásod az, hogy hétfőtől péntekig 8 tól 4 ig melózol, de a főnök azt mondja, hogy most akkor 2 napig nem kellene bejönni melózni, mert nincs meló, de majd később ledolgozod. Na akkor arra a 2 napra nem kapsz fizut (hisz nem dolgoztál). Eddig ezt a 2 napot max 12 hónapon belül "vissza kellett adni", magyarán biztosítani a dolgozónak ezen a két elmaradt nap ledolgozását (és a ledolgozás hónapjával együtt ki is fizetni.) Na ez módosul 3 évre. Szóval most megteheti azt a munkáltató, hogy azt mondja, hogy mondjuk jövő kedden ne gyere dolgozni, mert nem kell. Cserébe majd 2021 ben kapsz mondjuk egy szombatot, amikor bejöhetsz túlórázni. Teccikérteni?

$pi$ 2018.12.10. 15:56:05

@Attilajukkaja: "Magyarországon csak a Fidesz csinált magának 2/3-dot, nem a szavazók!"

Gondolom ha megszavaznának téged az év legokosabb kommentelőjének, legsikeresebb üzeletemberének vagy legkorrektebb vitapartnerének, akkor azt mondanád, hogy nem a te érdemed, hiszen te nem is szavaztál. :D

A politikusoknak és a pártoknak fényezniük kell magukat. Ez a világ rendje.

morph on dear 2018.12.10. 16:02:37

@Attilajukkaja: "Egyik sem. Na és? A lényeg, hogy a valódi többség nem a Fideszt akarta.
"

A valódi többség senkit nem akart, tehát ez irreleváns érv, talán csak annyiban nem, hogy a fideszt nem akarók voltak a legkevesebben.

morph on dear 2018.12.10. 16:04:37

@Lordmotor: Jaj de jó hogy végre elmondta valaki.

Attilajukkaja 2018.12.10. 16:09:16

@morph on dear:
" a fideszt nem akarók voltak a legkevesebben."
Pontosabban a legtöbben. :o)

$pi$ 2018.12.10. 16:10:11

@Attilajukkaja: "Pontosabban a legtöbben. :o)"

Nem, a legkevesebben.

CSOKKI MÁLNA 2018.12.10. 16:10:15

@Attilajukkaja: Amikor a kétharmad valóban számított az új alaptörvény miatt, az a kétharmad még a régi választási rendszer szerint született, szóval egy szavad nem lehet. Most megint kétharmad van, de már nincs szükség rá..

morph on dear 2018.12.10. 16:15:26

@Attilajukkaja: "" a fideszt nem akarók voltak a legkevesebben."
Pontosabban a legtöbben. :o) "

Nem, a legkevesebben. A fideszt ugyanis - logikád alapján - az emberek 52%-a nem akarta, viszont ugyanezen logika alapján az mszp-t 80% nem akarta, a dk-t 90%, az lmp-t meg 95%.

Tehát azok vannak a legkevesebben, akik a fideszt nem akarják. Ha már tényleg ezt az inverz logikát kell erőltetned. Mert ezt normálisék úgy mondják, hogy azok voltak a legtöbben, akik a fideszt akarták.

Lordmotor 2018.12.10. 16:34:04

Ha nem mész el szavazni, azzal arra teszed le a voksodat, hogy te nem tudsz/nem akarsz dönteni, vagyis rábízod a választást azokra, akik elmennek. Vagyis aki nem ment el szavazni, az nem a fidesz ellen szavazott, hanem technikailag arányosan azokra, akikre a többiek. Vagyis kb 50% ban a fideszre....

Attilajukkaja 2018.12.10. 16:40:54

@morph on dear:
"Nem, a legkevesebben. A fideszt ugyanis - logikád alapján - az emberek 52%-a nem akarta"
Pontosan!

"viszont ugyanezen logika alapján az mszp-t 80% nem akarta, a dk-t 90%, az lmp-t meg 95%"
Ez a te "logikád". A Fideszt nem akarók 52% megoszlott a többi párt között. A lényeg, hogy Fidesznek soha nem volt valódi többsége, csak a választási törvényeket alakította úgy, hogy az emberek elhiggyék, nekik 2/3-uk van.

Attilajukkaja 2018.12.10. 16:44:48

@pina noir:
" Amikor a kétharmad valóban számított az új alaptörvény miatt, az a kétharmad még a régi választási rendszer szerint született, szóval egy szavad nem lehet."
Na ne mondd!

"Most megint kétharmad van, de már nincs szükség rá."
Megint 2/3-ot csináltak maguknak. És miért nincs rá többé szükség? Mert úgyis az lesz, amit Orbán Viktor Győzövics éppen kitalál magának?

élhetetlen 2018.12.10. 19:42:39

@A kiló nem százat jelent.: „A túlóradíj egyfajta előlegként való lenyúlása tényleg nem lenne szép, ezért a legtöbb munkahely ezzel nem élne.”. Ez aranyos. Akkor miért is kell ez a törvény a három évvel? Egy-két munkahely kedvéért?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.10. 20:25:42

@pina noir: én nem tudok arról, hogy a francia munkavállalók túlóra miatt tüntetnének.

morph on dear 2018.12.11. 01:04:02

@Attilajukkaja: "Ez a te "logikád". A Fideszt nem akarók 52% megoszlott a többi párt között."

Ne röhögtess már ember :D Az mszp-t nem akaró 80% megoszlott a többi párt között, a dk-t nem akaró 90% megoszlott a többi párt között, stb :D

Mitől van az, hogy te egy egységes homogén tömbként kezelhetsz egy tömeget az alapján, hogy kire NEM szavaztak, de ha én teszem ugyanezt, akkor meg értetlenkedsz :D

Most azt számolod, hogy melyik pártra hányan NEM szavaztak, de akkor ezt miért csak a fideszre érzed érvényesnek, a többi pártnál miért nem számít, hogy hányan NEM szavaztak rá? :DD

morph on dear 2018.12.11. 01:05:57

@A kiló nem százat jelent.: "A túlóradíj egyfajta előlegként való lenyúlása tényleg nem lenne szép"

NINCS ilyen, szellemekkel hadakozol, butaságokat állítasz. Lordmotor feljebb jól elmagyarázta.

morph on dear 2018.12.11. 01:09:30

@élhetetlen: Hihetetlen hogy hergelitek magatokat bele a baromságba. Nincs ilyen, hogy 3 év múlva kell fizetni.

Attilajukkaja 2018.12.11. 12:24:17

@morph on dear:
"Nincs ilyen, hogy 3 év múlva kell fizetni."
Ilyen valóban nincs, csak az, hogy a munkáltató megteheti, hogy 3 évig ki sem fizeti a túlórát. Csak az utolsó pillanatban.
Szégyen, hogy magyar emberek, akik a Parlamentben milliókat keresnek, ilyet tesznek a magyar dolgozókkal, akiknek a munkájából élnek!

Attilajukkaja 2018.12.11. 12:27:26

@morph on dear:
"Mitől van az, hogy te egy egységes homogén tömbként kezelhetsz egy tömeget az alapján, hogy kire NEM szavaztak"
Mitől van az, hogy te ezt hiszed rólam? Persze tévesen.

"miért csak a fideszre érzed érvényesnek, a többi pártnál miért nem számít, hogy hányan NEM szavaztak rá? "
Mert a kérdés az volt, hogy a többség szavazott-e a Fideszre. Egyértelműen NEM. Ezen kár vitatkozni.

morph on dear 2018.12.11. 14:47:21

@Attilajukkaja: www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/te-is-osszezavarodtal-a-tulorazas-miatt-itt-van-minden-amit-tudnod-kell.307135.html

TL;DR: ilyen elméletben egyes túlóra-típusoknál lehet, de gyakorlatban meg amit az emberek túlórázásnak mondanak, ott nem lesz. Már csak azért sem, mert ha valakinek nem fizetik ki a túlóráját, az másnap már lelép.

morph on dear 2018.12.11. 14:48:23

@Attilajukkaja: "Mitől van az, hogy te ezt hiszed rólam? Persze tévesen."

Attól, hogy azt hiszed, hogy a "nemfideszre szavazók" az egy csoport, és oké, lehet így is nézni, de azt meg akkor miért nemérted meg, hogy a "nemmszp-re szavazók" meg a "nemdk-ra szavazók" az meg egy még nagyobb csoport?

Attilajukkaja 2018.12.11. 17:44:55

@morph on dear:
"azt hiszed, hogy a "nemfideszre szavazók" az egy csoport"
Ezt TE hiszed, nem én. :o)))))

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:06:37

Az olvasószámlálónk nektek köszönhetően átlépte 300 ezret a minap. Ebből az ünnepi alkalomból egy kis felmérést szeretnénk végezni az olvasók körében.
Ha van egy kis időd, töltsd ki a közvéleménykutatásunkat is!
Köszi!
docs.google.com/forms/d/1voPvlb6sYFovBHxXyjsHWrIlS_deLojXZEAEVG2nlM8/

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:06:51

Az olvasószámlálónk nektek köszönhetően átlépte 300 ezret a minap. Ebből az ünnepi alkalomból egy kis felmérést szeretnénk végezni az olvasók körében.
Ha van egy kis időd, töltsd ki a közvéleménykutatásunkat is!
Köszi!
docs.google.com/forms/d/1voPvlb6sYFovBHxXyjsHWrIlS_deLojXZEAEVG2nlM8/

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:08:29

@morph on dear: nem én hadakozom ez ellen szerintem. De a lehetőség sem hangzik túl jól. Gondolom olvastad a cikket...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:10:34

@Attilajukkaja: jaj ezt hagyjuk: a választási győzelmek pont így szoktak kinézni, mint a Fideszé. Egy másik rendszerben Fidesz-Jobbik koalíció lenne. Miben lenne más? Orbán ugyanúgy kormányfő lenne.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:15:35

@élhetetlen: @morph on dear: döntsétek el egymás közt. egyikőtöknek az a baja, hogy van rajtam sapka, másikótoknak meg az, hogy nincs.A háromévig tartó túlórapénz-visszatartás egy elég valószínűtlen lehetőség. Nem hiszem, hogy bárki ezért konrétan lobbizott volna. A svindlis cégekre nem ez a jellemző, ahogy írtam: eleve fel se merül, hogy a túlóra túlóra legyen vagy, hogy bármikor kifizessék. Adminisztratíve se merül fel a probléma. Nincs nyilvántartva se. Akár meg is hamisítják. Máshol meg eddig se érdekelt senkit a limit. A dolgozó dolgozott, örömmel jórészt, és felmarkolta a pénzt. Csak az érdekelte. Nem a jogai. Ilyen okokat elemez a cikk. Csak már belemelegedtetek a saját vitátokba.

élhetetlen 2018.12.11. 20:35:14

@A kiló nem százat jelent.: Egy kicsit megzavarodtál, úgy érzem. Írtál valamit, amire írtam valamit. Miért kéne nekem egyeztetnem, vagy vitatkoznom morph on dear-rel? Még csak nem is vitatkoztam, így nem melegedhettem bele a saját vitámba. Csak azt az egyszerű kérdést tettem fel, hogy, ha szerinted nem lesz gyakorlati következménye, akkor minek kell a törvény? Ennyi.

CSOKKI MÁLNA 2018.12.12. 10:19:23

@Attilajukkaja: Az alaptörvény és az elavult választási rendszer már módosításra került 2010 után. Az a kétharmados többség pedig még a régi szabályok szerint született, amelyben az alapítóatyák bölcsen lehetőséget teremtettek a kétharmados változtatásokra.

black rat 2018.12.12. 23:35:58

@A kiló nem százat jelent.: Ha hoznánk egy olyan törvényt, hogy aki akar lehetősége van pofon ütni azt akit magánál gyengébbnek gondol. Valószínű sokan nem élnének a törvény adta lehetőségükkel.

Attilajukkaja 2018.12.13. 11:51:03

@pina noir:
"Az alaptörvény és az elavult választási rendszer már módosításra került 2010 után."
Addig nem is volt Alaptörvény. És persze, hogy 2010 után MINDEN módosításra került. És nem is az a baj, hogy a Fidesz mindenen módosított azóta, hanem hogy konszenzus, egyeztetés nélkül, diktatórikus módon tette. Ebből van elegük az embereknek.

"Az a kétharmados többség pedig még a régi szabályok szerint született"
Az első. Az MSzP-nek is volt ilyen többsége, csak ők nem éltek vissza vele.

Attilajukkaja 2018.12.13. 11:52:41

@A kiló nem százat jelent.:
"Egy másik rendszerben Fidesz-Jobbik koalíció lenne. Miben lenne más? Orbán ugyanúgy kormányfő lenne."
Magányvélemény. Én másként látom.

BéLóg 2018.12.14. 11:47:29

@morph on dear: Azért, mert ő is hülye. Azt hiszi hogy a "nemte" az egy választási lehetőség.
A helyzet az, hogy ezért hívták a "NEMTE" opciót a MOSLÉKKOALÍCIÓNAK, mert hát minden amit az emberek KIHÁNYTAK (ergo nem választottak meg), az van benne.

A demokrácia eme őrei teljességgel természetesnek tartják, hogy a szabályok akkor tökéletesek, ha ők nyernek, súlyosan hátrányosak ha ők vesztenek és ha megtehetik (lásd addigszavazunk-azeuban-amígnemnyerünk, meg a tartózkodókat-nemszámoljukbele-aszavazóköszzlétszámába) kedvükre alakítgatják, szigorúan demokratikuan azt.

Nekik egy kétharmados többség nem demokrácia, hanem a legborzasztóbb diktatúra, miközben ők SIMÁN elkormányoznának akár kisebbségből is.

BéLóg 2018.12.14. 11:54:29

@Lordmotor: Dehogy értik! Hiába is mondod nekik.
Vagy akár azt is, hogy a három éves átlagszámításban az is benne van, ha valamiért első és második évben TÖBB a túlórád mint a 400 (pl. 450-450) akkor a 3. évben már csak 300 túlórád lehet TÖRVÉNYILEG, tehát ha akarsz, akkor sem vállalhatsz többet. Mert a túlóraKERET 3-éves kiegynlítése például ezt is lehetővé teszi.
Vagy ha mondjuk az ember olyan helyen dolgozik, ahol az adott folyamatos üzemet EGYSZER állítják le mondjuk 3 évente akkor (ha a korábbi években nem merítetted ki a KERETET), a harmadikban akár meg is növelheted azt.ÖNKÉNT. TÖBB pénzért.

BéLóg 2018.12.14. 11:55:52

@A kiló nem százat jelent.:
Már meg akartam kérdezni, miért mondod, hogy a kiló nem százat jelent, mikor pl. egy KILÓ gramm az SZÁZ deka gramm? :-) :-) :-) :-)

Attilajukkaja 2018.12.14. 12:08:54

@BéLóg:
"Nekik egy kétharmados többség nem demokrácia, hanem a legborzasztóbb diktatúra, miközben ők SIMÁN elkormányoznának akár kisebbségből is."
És még te nevezel másokat hülyének? :o))))
Fogalmad sincs, mi az a demokrácia vagy a diktatúra. Egy erősen manipulált 2/3-ad az pedig véletlenül sem a többség.

"miért mondod, hogy a kiló nem százat jelent"
Talán mert a görögből eredendően ezret jelent. És százszor tíz is ugyanennyit.
Amúgy jó kis poén lett volna. Igazi humorbomba vagy! :o(

BéLóg 2018.12.14. 14:57:52

@Attilajukkaja: Igen, téged mindenképpen.
NEKED nincs fogalmad arról, mi a diktatúra vagy demokrácia. Mondom én, a balliberális gondolkodást marhára nem érted. Nagybritanniában a Fidesznek nem kétharmada, hanem 85%-a lenne, de hát EZEKET a példákat soha nem hozzátok, csakis azt, ahol a hatalmon közelében lévők annyira be vannak szarva egymástól, hogy még 90%-os választási győzelem esetén sem adnak 30%-nál többet...
Te csak akkor beszélsz (ti csak akkor beszéltek) manipulált kétharmadról, ha veszítettetek. Ezért vagytok röhejesek.

Nem téged kérdeztelek a kilóról, de az is látszik, humorod még kevesebb mint az eszed. Ugyanis a kérdés jó poén, még ha te NEM is érted.
Egyébként az egy kiló GRAMM az továbbra is SZÁZ deka GRAMM, szóval egysíkú az a gondolkodás, aki szerint a kiló (soha) nem százat jelent. DEKÁBÓL mindenképpen!

A :-) :-) :-) meg mindenkinél mosolygós szmájli.

Attilajukkaja 2018.12.14. 15:26:02

@BéLóg:
" Igen, téged mindenképpen."
Én meg megmondalak a óvónéninek! Be-be-be!
Infantilis szinten mozogsz.

"Te csak akkor beszélsz (ti csak akkor beszéltek) manipulált kétharmadról, ha veszítettetek."
Ezt csak te hangoztatod. Soha nem mondtam, hogy az MSzP vagy a Fidesz első kétharmada manipulált volt. Ebben most csúnyán mellényúltál.

"Nagybritanniában a Fidesznek nem kétharmada, hanem 85%-a lenne"
Mert ott két nagy párt vetekszik egymással és nem csalják el a szavazatokat, nagy különbség! Amúgy Angliában a Fidesz ezzel az attitűddel be sem jutna a parlamentbe.

" a kérdés jó poén, még ha te NEM is érted"
Gondolom, szétröhögted az agyad a nagyszerű poénodon. He-he!
Amúgy meg értettem, mit akartál, azért is írtam, hogy százszor tíz is ezer. Úgy látszik, ezt te nem értetted meg. :o))))

Karajan 2018.12.14. 21:17:11

@sZulamith: Azt kéne megérteni, hogy szó sincs "kötelező túlóráról"!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.15. 08:44:57

@BéLóg: Soros miatt van ez is. :) Ő vett rá. (Vagy az Orbán.)

Attilajukkaja 2018.12.15. 09:07:23

@Karajan:
"Azt kéne megérteni, hogy szó sincs "kötelező túlóráról"!"
Honnan tudod, hogy egy dolgozót mikor és mivel lehet kötelezni a túlóra vállalására? Főleg egy olyan régióban, ahol nincs sok munkahely.

GyMasa 2018.12.15. 22:02:53

@Attilajukkaja:
"Főleg egy olyan régióban, ahol nincs sok munkahely. "
Akkor költözzön el, és/vagy képezze magát, hogy ne legyen kiszolgáltatott helyzetben!

Attilajukkaja 2018.12.16. 09:00:42

@GyMasa:
Na ja! Sokan ezt teszik: elhúznak külföldre.

GyMasa 2018.12.16. 11:35:32

@Attilajukkaja:
A-ha!
Akkor most jó, hogy elmennek (ahogy ugye 2004-ben ment az EU melletti kampányolás) vagy az már a nemzethalál?
Egyébként pedig egyáltalán nem külföldre kell menni!
Sőt, még csak nem is Budapestre, ma már szinte mindegyik nagyobb magyar városban van valami multi, akinél lehet rendes fizetésért, túlóramentesen dolgozni!

Attilajukkaja 2018.12.16. 13:56:39

@GyMasa:
"Akkor most jó, hogy elmennek (ahogy ugye 2004-ben ment az EU melletti kampányolás) vagy az már a nemzethalál?"
Nem jó, te javasoltad, hogy ha nincs munkahely, álljanak tovább.
Amúgy meg nem nemzethalál. Nem tudom, miért vizionálsz ilyesmiket.

"Egyébként pedig egyáltalán nem külföldre kell menni!"
Ha már az ember felpakolja a családját, nem odamegy, ahol két forinttal többet kap óránként, hanem minimum a kétszeresét, vagyis külföldre.
Amúgy sok magyar orvos ma már tényleg nem külföldre megy, hanem magánpraxisba. Ez okozza lassan a magyar népegészségügy teljes összeomlását (ne legyen igazam!), mert csak egy halovány réteg tudja ezt megfizetni.

"ma már szinte mindegyik nagyobb magyar városban van valami multi"
Ahhoz kell egy bizonyos szakképzettség is, amit a multik ugyan komolyan támogatnak, de a kormányunk nem annyira. És azt is feltételezed, hogy pedagógusokra, ápolókra, tűzoltókra stb. nincs is szükség, ahol pedig kiemelkedően magas a túlórák kifizetetlen része, de semmi közük a multikhoz.

GyMasa 2018.12.16. 15:55:14

@Attilajukkaja:
"Nem jó, te javasoltad, hogy ha nincs munkahely, álljanak tovább."
Ja, csakhogy én kifejezetten az országon belül gondoltam.
Ma már egyáltalán nem kell "pestre" költözni, majdnem mindegyik vidéki nagyvárosban van valamilyen multi, akinél jó pénzért lehet operátornak lenni, ha valakinek nincs ambíciója tanulni...
"Amúgy meg nem nemzethalál. Nem tudom, miért vizionálsz ilyesmiket."
Nem én vízionálom, hanem ezt lehet hallani a kormányt ellenzőktől folyamatosan.
És nekem kicsit furcsa, hogy a 2004-es kampánytéma hírtelen mekkora probléma lett.
Annak ellenére, hogy a kelet Európai országok közül innen mentek ki a legkevesebben...

"Ha már az ember felpakolja a családját, nem odamegy, ahol két forinttal többet kap óránként, hanem minimum a kétszeresét, vagyis külföldre."
Egyrészt:
3x-5x-ösét kapja, és cserébe ott kb a nulláról kell elkezdenie mindent.
Másrészt:
Nyelvtudás és/vagy szalma nélkül külföldön is borítékolm neked a buktát.

"Amúgy sok magyar orvos ma már tényleg nem külföldre megy, hanem magánpraxisba."
Ami amúgy nagyon helyes!
- Jól jár az orvos, mert jobban keres
- Jól jár az ország, mert az orvoshiány meg fogja emelni az állami béreket is. (igaz, ez nem egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni, és addig látszólag szar lesz az országnak)
" Ez okozza lassan a magyar népegészségügy teljes összeomlását (ne legyen igazam!), mert csak egy halovány réteg tudja ezt megfizetni."
Hát ezt nem tudom... Szerintem kb a betegnek anyagilag tökmindegy, hogy ingyen + 500 000 HUF hálapénzért műtik meg az állami egészségügyben, garancia nélkül, vagy 500 000 HUF + NULLA hálapénzért egy magánklinikán, ahol még a szoba olyan is, mintha szállodában lenne...
"Ahhoz kell egy bizonyos szakképzettség is, amit a multik ugyan komolyan támogatnak, de a kormányunk nem annyira."
Nem, egy operátornak semmiféle szakmai alapra nincs szüksége.
Amire meg igen, azt a betanítás során megtanítják neki.
" És azt is feltételezed, hogy pedagógusokra, ápolókra, tűzoltókra stb. nincs is szükség, ahol pedig kiemelkedően magas a túlórák kifizetetlen része, de semmi közük a multikhoz."
Nekik is lehetőségük van szakmát váltani.
Amúgy én pontosan itt látom problémásnak ezt a törvényt.
Piaci viszonyok között egyszerűen ez a probléma nem létezik. És itt most csak a multikról beszélek, mert az amúgy a törvényekre nagyívben szaró, az alkalmazottait kizsigerelő kkv-kre ez a törvény is pontosan ugyanúgy fog vonatkozni, mint az eddigiek.
Azaz pont le fogják szarni az egészet, és túlóráztatják a melósokat, csak most mahd nem 250 óra után kell kitalálni valami "okosat" hanem 400 után.
Viszont ezek a kkv-k pontosan addig velünk lesznek, amíg:
- Találnak balekot, akit ki tudnak használni...
- A hatóságok nem kezdenek el rájukszállni alaposan, és bezárni az ilyen szemétdombokat...

CleanYourRoom 2018.12.17. 12:45:38

Az egész nyomorult indexes blogszférában ez az írás és a még egy másik, munkajogász által jegyzett bejegyzés az eddigi egyetlen objektivitásra törekvő, tárgyilagos elemzés a kialakult helyzetről, amire az egyszeri, szkeptikus és pártatlan tájékoztatásra igényt tartó olvasó. Minden tiszteletem, áttekintve a blog korábbi bejegyzéseit, ugyanezt az objektív, propagandamentes megközelítést tapasztaltam, ami sajnos messzemenően hiánypótló a rengeteg ballib fekáliablog között. A helyzetelemzéssel egyetértek, nagyjából én is ugyanerre jutottam magamtól, illetve további támpontokat kaptam az írástól a meggyőződésem kialakításához.

Maximális tiszteletem és sok sikert kívánok a bloghoz.

Attilajukkaja 2018.12.17. 13:21:11

@GyMasa:
"Ja, csakhogy én kifejezetten az országon belül gondoltam."
Szép gondolat volt!

"majdnem mindegyik vidéki nagyvárosban van valamilyen multi"
Továbbra is úgy beszélsz, mintha csak a multiknál kellene elhelyezkednie minden magyarnak. Falun vagy városban. Tényleg ez lenne az a nagy népnemzeti gazdasági politika?

"ezt lehet hallani a kormányt ellenzőktől folyamatosan."Mutass rá egy példát!

"nekem kicsit furcsa, hogy a 2004-es kampánytéma hírtelen mekkora probléma lett"
Nem volt ilyen kampány, és nem tudom, neked miért nem tűnik problémának a munkaképes és kiskorú magyarok tömeges elvándorlása.

"Annak ellenére, hogy a kelet Európai országok közül innen mentek ki a legkevesebben..."
Nem minden országból vándoroltak el ennyien, csak a nagyobbakból. De ez miért számít? Ez miért számít számodra mentségnek?

"3x-5x-ösét kapja, és cserébe ott kb a nulláról kell elkezdenie mindent."
Igaz. Jóval többet kap, mint amit írtam, de nem mindenkinek kell a nulláról kezdenie. Én sem úgy vállaltam munkát külföldön sok éven keresztül.

"Nyelvtudás és/vagy szalma nélkül külföldön is borítékolm neked a buktát."
Nem feltétlenül, de kétségtelen, hogy úgy sokkal nehezebb.

"- Jól jár az orvos, mert jobban keres
- Jól jár az ország, mert az orvoshiány meg fogja emelni az állami béreket is."
Csak a beteg jár rosszul. Ezt az apróságot elfelejtetted megemlíteni.

" kb a betegnek anyagilag tökmindegy, hogy ingyen + 500 000 HUF hálapénzért műtik meg az állami egészségügyben, garancia nélkül, vagy 500 000 HUF + NULLA hálapénzért egy magánklinikán"
Ezzel az a gond, hogy eleve abból indulsz ki, hogy az államilag finanszírozott eü, amiért havonta nem kis összeget fizetnek a dolgozók, nem működik. Az állam elveszi tőlük a TB pénzt, de ha egy műtétre kerül sor, mindenképp zsebből kell fizetniük. És szerinted ez így rendben is van?

"Nem, egy operátornak semmiféle szakmai alapra nincs szüksége."
Ezt úgy mondod, mintha operátorokból annyi üresedés lenne országszerte. :o)))

" Nekik is lehetőségük van szakmát váltani."
Az orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek és a tanároknak????? Tényleg? De nagyon szép is lenne, ha ezek is mind szakmát váltanának ahelyett, hogy elhúznának külföldre! Mondjuk az ápolónők beállnának csavarozni az Audi gyárba, a tűzoltók pedig kukázni.

"Azaz pont le fogják szarni az egészet, és túlóráztatják a melósokat, csak most mahd nem 250 óra után kell kitalálni valami "okosat" hanem 400 után."
A kkv-nek erre pont nincs semmilyen szükségük. A túlórákat eddig is zsebből kifizették.

"A hatóságok nem kezdenek el rájukszállni alaposan, és bezárni az ilyen szemétdombokat..."
Jól értem, hogy a magyar kkv-ket titulálod szemétdomboknak?

Éhesló 2018.12.25. 22:17:44

@ÉhesIó: te csak egy elmebeteg seggfej nicktolvaj vagy, aki a nicknevemben a kis l betűt nagy I- re cserélva baromkodik.
Ez a karakterlapodon is világosan látható te rohadék allat.
Takarodj a tolvaj kurva anyádat megbaszni a ravatalán a lopkodas helyett
süti beállítások módosítása