A kiló nem százat jelent.

Öt komment, amitől az olvasók nem bírnak leállni a lájkokkal: Ceglédi Zoltán egyszemélyes hadseregként vette fel a harcot a becsapós klikkbét-címek ellen

2022. január 18.

Öt komment, amitől az olvasók nem bírnak leállni a lájkokkal: Ceglédi Zoltán egyszemélyes hadseregként vette fel a harcot a becsapós klikkbét-címek ellen.

cegledi_zoltan_politologus_fit_1200x10000.jpg

(Naná, hogy ez is klikkbét-cím, de nem eléggé hoz már kattintásokat, meglehetősen elavult, már-már annyira patinás, hogy csak a nagyon-későn-érkezők használják, mint pl. Vona Gábor... Bocs.:))

clickbait.PNG

Rohanó emberek vagyunk, a legtöbb újságcikk-címről úgy véljük már olvasatlanul is mindent tudunk, automatikusan reagálunk, görgetünk tovább, nem is kattintunk. Nincs túl könnyű dolga a social média túltelített figyelempiacán versengő, kattintásinkra vadászó online sajtótermékeknek, blogoknak, Facebook-oldalaknak, közszereplőknek, sőt politikusoknak...

Jónéhány sajtótermékre jellemző, hogy az öldöklő küzdelemben mindent bevetnek. Hogy mire kattintanak az olvasók a Buzzfeed 2006-os indulása óta webes statisztikákkal jól megkutatott és gyakorolt szakma. Bárki kitanulhatja, alkalmazhatja, váljék egészségére és váljék lelkiismeretére a szerkesztőknek.

A hazai újságírás régi hagyománya, hogy a külföldi híradásokban helymegjelölés hívja fel már a címben az olvasó figyelmét, hogy nem hazai esetről van szó, a helymegjelölés elhagyása pedig automatikusan azt az érzetet kelti az olvasóban, hogy idehaza, tehát tőle nem messze, történt a dolog. Ami pedig közelebb történt, az mindenki számára fontosabb. Elvégre, ami messze van, az nem érint annyira vagy talán nem is igaz, és kattintani is kevésbé kattintunk rá... Hagyjuk hát el a címből a helyet és máris működni fog...

Gondolta az egyszeri szerkesztő, aztán jött Ceglédi Zoltán.

Jött, látott, kommentelt és győzött.

clickbait2.PNG

A jó címadás egyébként valóban fontos. És némileg megváltozott a logikája a lomha nyomtatott sajtóhoz képest az ezredmásodpercekért küzdő online médiában. Nem is gondolom halálos bűnnek a jó címet. Még a fenti kissé visszaélés-szagú címadást is el tudnám olykor-olykor fogadni, ha nem csinálnának tényleg bohócot az olvasóból állandóan. Az efféle trükkök ráadásul hamar kifáradnak és visszahullanak, ha sorozatosan követik el és még a Ceglédi-féle minőségi trollkodásra sincs szükség, hogy az olvasó ellenérzését és esetleg Unfollow-ját vonják maguk után. Épp ezért ellenjavalt túlzásba vinni.

A fenti címek alig pár nap leforgása alatt kerültek ki a címlapra, akarom mondani az annál értékesebb hírfolyamokba. Sok lap ugyanis nem él meg önálló látogatókból, a social médiára szorul, onnan kap átkattintásokat. Ezzel profitot gyártva elsősorban a social médiát tulajdonló tech vállalatoknak, kisebb részt talán maguknak is, ha a megosztott tartalom valóban generál átkattintást és reklám-nézettséget. 

clickbait3.PNG

Ceglédi Zoltán kommentjei kioltják az átkattintási kényszert, aminek valószínű a lapok nem igazán örülnek. Nem úgy az olvasók. A kommentek rendre 2-3x annyi lájkot, pozitív reakciót, kommentet generálnak, mint az eredeti poszt, ami épp elég figyelmeztető jel, ez így nincs az olvasók ínyére és ha generál is némi plusz forgalmat magán a Facebook-oldalon a Ceglédi-féle önkéntes kampány, akkor sem biztos, hogy ez a nézettség felé vezető legjobb út. Sokkal inkább ajánlanám megpróbálni hosszútávban gondolkodni és minőségi tartalommal megtartani az olvasókat, nem a lepattanókért szaladgálni mindhiába a többi médiamunkással állandóan összeakadva, egymást kannibalizálva és rombolva egy a demokrácia alapját jelentő szakma megmaradt hitelességét.

Erre a minőségi újságírásra volna szükség, ha talán még igény nem is, és erre szerintem még közpénzt is érdemes volna szánni. Ez az én programom és nem a mindekori ellenfél médiájának szapulása vagy kiszorítási vágya, ahogy arról a momentumosok olykor beszélnek.

Akit érdekelnek a korábbi eszmefuttatásaink, médiakritikáink, ezen a linken elolvashatják a korábbi írásokat.

clickbait4.PNG

Végül, de nem utolsó sorban egy más típusú sajtóetikai vétséget leleplező kommentjét emelném ki Ceglédinek. Az egyszerű hírhamisításét: "Lécci, ezt ne csináljátok, nem ez a telex híre, a római rendőrség azt NEM mondta, hogy bűncselekmény miatt halt meg, hiszen most vizsgálják. Ha már önhatalmúlag átírtok egy cikket a szemlében, nézessétek már meg egy jogvégzett emberrel! Ezt a címet meg sürgősen írjátok vissza, mert hazugság."

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Nyugat.hu-ban leszemlézett Index Telex (nehezen szokom meg) is tkp. politikailag motivált címmel és cikkel operált itt.

Bűntető eljárás keretében nyomoznak hivatalból a rendkívüli halálesetet illetően, mégpedig a megtalált kábítószerek miatt is. Szóval két dolog is van: tiltott kábítószer, amit valaki eladott és egy rendkívüli haláleset. Ha ez nem ér meg egy nyomozást, akkor semmi. Az, hogy bűncselekmény történt-e és milyen fajta az biztos sokak kéjes fantáziáját megmozgatja, akik ebbe az állandóan a képünkbe mászó, túlcsorduló médiavalóságba már beleőrültek. Ők könnyen ehiszik azt a kommentet is, hogy egy 170-175 cm közötti, molett testalkatú, őszülő 50 év körüli férfit keres az olasz rendőrség, akinek különös ismertetőjele, hogy folyton azt dúdolja, hogy "piros volt a paradicsom nem sárga..."

Várj, csaló! És hol az ötödik komment?

Mondtam, hogy a klikkbétnek szeretnék görbe tükröt mutatni. És, hogy tessék kritikusnak lenni azzal, amit az akár legjobbnak vélt lapok kiposztolnak a nagy magyar internetre.

Az ötödik komment elkövetése rád vár. Itt. :)

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

Várj, itt az ötödik:

clickbait5.PNG

Ez a legjobb szerintem. Ne hagyd abba, Zoli!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr4016817222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.01.18. 14:58:35

Ez a nímand kicsoda?

gigabursch 2022.01.18. 17:52:29

@CitizenfromAnavum:
Szerinted mindeféle politikai nímand söpredékért érdemes a kuglit elővenni?

gigabursch 2022.01.18. 17:54:27

@gigabursch: @CitizenfromAnavum:
Amúgy is minek... - EZ (tehát nem Ő), azaz mégegyszer: EZ még azt sem érdemli meg, hogy téma legyen.
Amúgy sejthetted volna, költői volt a kezdő kérdés, mert a kérdésben benne volt a pontos válasz.

FCUK 2022.01.20. 13:49:18

csináljuk egy páran, ezer éve, de javítás sosincs, változás sem. csak balliberó hiszti, hogy de az úgy van, pedig nem, nincs úgy.

Millerdraft 2022.01.20. 13:51:42

@gigabursch: Te egészen biztosan nem vagy nímand. A saját területeden több embert érsz el, többen figyelik a mondandódat stb stb. Ez abból is látszik, hogy te hányod itt az epét Czeglédire nem fordítva. Szánalmas életed lehet.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.01.20. 14:36:04

Azt hogy éri el Czeglédi Zoltán, hogy rákattintás után rögtön az ő kommentje mentsen meg a továbbolvasástól? :)

lenörd hofstadter 2022.01.20. 15:10:32

@gigabursch:

Egy olyan gyökér, aki a kattintások számának növeléséért beszólogat más firkászoknak, miközben a saját oldalán azonnali kitiltással "jutalmazza" azt, aki a téves, vagy hazug faszságai után fel meri homályosítani a kis köcsögöt, hogy nem igaz az amit firkált.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.20. 15:26:24

Engem azóta letiltott Cedlédi.

Persze tudom így is olvasni, van 8 darab aktív kamuprofilom, 2 közülük kiszűrhetetlen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.20. 15:28:01

A Római Macskabaszó ügyében meg éppen hatalmas öngólt készítenek elő a ballibek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.20. 15:49:43

@A kiló nem százat jelent.:

S tudod miért? A ballib oldalon van egy szűk, de hangos rajongói csoport, mellyel egy ballib politikus se mee szembemenni.

Ha most XY ballib politikus azt mondaná "Gerit nem ölette meg Zorbán", a reakció fújjolás és zorbánszolgázás lenne. S ha ki is derül aztán, hogy az illetőnek igaza volt, akkor is maradna a már rátett bélyeg.

Az eredmány: a ballibek egy szűk réteghez beszélnek, s aztán mneglepődnek, képtelenek más szavazókat megnyerni.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.20. 17:13:01

@gigabursch: A kis Czeglédi..a nagy április után majd megy a bőribe ismét.:)

kéki béla 2022.01.20. 17:14:16

Ez nekem hosszú. Az említett úriember a 444 CZ-je?

kéki béla 2022.01.20. 17:15:27

@gigabursch: akkor mér ugacc bele? Náci barom.

Motorogre 2022.01.20. 17:19:45

@gigabursch: miért kérdezed ? Az igazság(a) függ attól hogy ki mondja ?

A poszt rámutat egy egyre terjedő trendre: a bulvár sem a régi, olyan mélyre süllyedt hogy azt hittük, ilyen lent már nincs is. Hajdan az őskorban a Hétfői Hírek minősült "bulvárnak" (ha nem akarsz guglizni: igen, a párt felügyeletével adták azt is ki, amíg a Népszabadság heti egy napos kimenőn volt) - ma az egy konzervatív értékteremtől sajtótermék lehetne.

Az okok a posztból megismerhetőek. Hír nincs több, de csatorna igen a Moore-törvény szerint, és valamivel ki kell tölteni, már nem csak nyári "kacsával".

Mit tehet az olvasó ? Bízik a hírportál szerkesztőségében, hogy a valós híreket és korrekt címmel tesz ki. És a szankció: ha nem az elvárásai szerint, akkor ... többet nem látogatja ezt a felületet. Nincs már paternalizmus: az olvasónak kell döntenie, befogadja vagy elutasítja a neten olvasottakat.
Sajnos természet-tudományos kérdésekben sincs már lektor - ez különösen baj egy olyan országban, ahol kevesen beszélnek idegennyelvet és a PISA-ban folyamatosan csúszik vissza.

És kis színesben egy tegnapi tv-s példa: a sorozatgyilkos kapcsán azt nyilatkozza a híres kriminálpszichológus: annak is lehetett szerepe a gyilkosságsorozat elkövetésében, hogy az első után nem kapták el az elkövetőt.

Megáll az ész ! Milyen szakértő és milyen lehetősége lehetett ! Beszéljünk magyarul: ha elsőre elkapják, akkor többet nem gyilkol .
Akár a közgazdász tévés személyiségek kerekasztal beszélgetése: a minimálbérre (mint mellékszálra) terelődik a szpícs - a gazdasági szakujságírónőből kibuggyan: mennyi is lehet, talán valami 28 ezer forint .... (tavalyi felvétel).
NEM ő a hibás - a szerkesztő, aki ilyen agyhalottat meghív, megfizet stb...

Ne aludj nyugodtan ....

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.01.20. 17:30:30

Az új index már olvashatatlan a sok gagyi clickbait miatt. Elvből nem kattintok rá, tudom hogy át leszek verve, hülyének leszek nézve. Mérhetetlenül aláássa a lapba vetett bizalmat. Ha a cikk címe semmitmondó, a cikk maga is az. Ha trükkel kell becsalogatni az olvasót akkor a lap tudja hogy a cikk értéktelen, az olvasó önmagától nem olvasná el ha tudná miről szól.

alöksz róz 2022.01.22. 12:30:04

@Frady Endre: ezt clickbait-mentesítést komolyan valakinek magyarázni kell? :-) az ő hozzászólása fog látszani az első helyen, ha sokan lájkolják, a hozzászólása pedig tartalmazza azt az információt amiért sokan rákattintanának.

alöksz róz 2022.01.22. 12:33:03

ez nagyon jó és kifejezetten hasznos "trollkodás" :-)
főleg az utolsó.

nem sokba néztem eddig ezt a ceglédit, de az utóbbi 1-2 évben kifejezetten tetszik amit csinál.
hont andrással ugyanez a helyzet

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.01.22. 19:00:49

@alöksz róz: De csak akkor, ha egyből hozzászól, nem? Különben nem találja meg, aki kifejezetten nem őt keresi, és így lájkokat sem hoz.
Vagy ő ott ül a gépe előtt és minden cikkre egyből lecsap, hogy elsőnek hozzászóljon?

alöksz róz 2022.01.23. 11:56:55

@Frady Endre: nem muszáj elsőzni, mert a követői látják a tevékenységét. (meg lehet hogy amúgy is előre rangsorolja)

de ja, tényleg ott ül és nézegeti a cikkeket. de hát valami politikai elemző és publicista, amúgy is ezt csinálná :-)

kéki béla 2022.02.20. 11:32:39

@jani_32: beszáll még valaki, hogy csoportosan jelentsük fel zaklatás miatt a matyikát? Mert ez már az.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.20. 13:26:32

@kéki béla: Igazából nem tudom, miért jó ez neki. Relatíve sok energiája elmegy rá láthatóan. A haszna meg csekély. Mert nekem kb. 2 kattintás. Más meg átlapozza a hülyeségét. Lényegében a posztjaimat népszerűsíti.
süti beállítások módosítása