A kiló nem százat jelent.

Ütésváltás kétharmad idején: amit az ellenzéknek tennie kell és ami az országgal most történni fog

2018. április 19.

"A Klub első szabálya: senkinek egy szót se a klubról." — Tyler Durden, Harcosok klubja.  

brad-pitt-edward-norton-tyler-durden-jack-clube-da-luta.jpg

Sosem volt még ilyen öldöklő a kampány — az ellenzék pártjai között. Magyarország döntött — s lázadt fel  fotelében annak majdnem-jóléti társadalma, és szavazott bizalmat annak jóléttől talán távolabbi része

Hisztérikus együgyű sorosozás/migránsozás és még hisztérikusabb meddő orbánozás/összefogásozás közé szorulva a józanabb polgárok tehetetlennek és skizofrénnek érezhetik magukat, pedig most mindenki más bolondult meg pártállástól függetlenül — vagy kerítette hatalmába valami posztapokaliptikus életérzés: a kinek jutalmul, kinek büntetésül jutó harmadik orbáni kétharmaddal szembesülve — de  azért még kikérve egy kapuccsínót a sztárbákszban a Kossuth térre menet.

Rossz hír az önjelölt mártíroknak: most is pont annyiszor fogunk belehalni a NER-be, mint az elmúlt nyolc évben. S a támogatottságát vesztett ellenzék is pont annyit ér el a választási szabályok vagy szabálytalanságok árnyékboxolásával, mint ha saját maguk alól rúgnák ki a (parlamenti) széket. (Nota bene: amit ki kell vizsgáltatni, azt jelenteni kell...)

Persze, nincs olyan, hogy "az" ellenzék. Különböző pártok és politikusok vannak. Mégis közös bennük, hogy az ellenzék minden vezetője magasabbra tette magának a lécet, mint amit akár együtt meg tudtak volna ugorni. Ahogy korábban megírtuk, ha mégis valami jót akarunk látni a Fidesz újabb győzelmében (aminek csak a mértéke volt kérdéses), akkor az az, hogy a sikertelen ellenzéki vezetőknek (Vonától Gyurcsányig) mind le kell mondaniuk és újak (talán alkalmasabbak, hitelesebbek) vehetik át a helyüket – akár a személyeknek, akár a pártoknak. A Jobbik vagy a DK még arra sem jók, hogy versenyre inspirálják Orbán Viktort, aki elkényelmesedve konstatálhatta: itt ellenzékváltó hangulat van. A választók keresték és keresik az alternatívát, minden korábbinál hajlamosabbak elhagyni eddigi meggyőződésüket és valami újra leszavazni. Ez jelenthette  egy kiábrándult jobboldali vagy mszp-szavazó számára most a Jobbikot vagy akár az LMP-t is vagy a Momentumot is, de a legválogatósabbak is megtalálhatták a maguk házi kedvencét immitáló viccpártját. 

"A Klub kettes számú szabálya: senkinek egy kurva szót se erről a klubról."

A balliberálisok és a szélsőjobb egymilliós tömbjei mellett robbanászerűen jelent meg egy új ellenzék, kb. hétszázezer szavazót, köztük majd félmillió új szavazót maga mögé állítva, akik tehát többen voltak, mint a balliberálisoktól elpártoló háromszázezer, de kevesebben mint a Fideszt választó új szavazók. Az MSZP, bár csak 1.92%-kal, de megúszta a technikai KO-t. 

valasztas2018.png

A 2018-as választás átrendezte az ellenzéki erőviszonyokat és megerősítette az Orbán-kormányt.

"A Klub harmadik szabálya: ha az egyik fél feladja, vagy harcképtelenné válik, a bunyónak vége."

Amíg az ellenzék megigazítja a toalettjét, addig élvezhetjük / végig statisztálhatjuk az űrt egy ideje betöltő gulyásmártonok és márkizaypéterek kiskorú kiadásainak tömegrendezvényeit. Mielőtt valaki azzal jönne, hogy ők legalább tesznek valamit (*RISZPEKT*), leszögezném, hogy a választást másfél hete tartották... Közvetlenül egy olyan választás után, ahol az érintettek szülei és/vagy kedvenc pártjai 11.9% és 5.3%-ot értek el nem csak nem túl elegáns azt skandáltatni szegény jobbsorsra érdemes tüntetőkkel, hogy "Mi vagyunk a többség", nemcsak még inkább közröhej tárgyává teszik tkp. az egész masszává változtatott ellenzéket, de erősíti azt a nem alaptalan benyomást, hogy a Budapestre koncentrálódó balliberális ellenzék nem lát túl a körúton, és nem csak fogalma nincs az országról, de egyszerűen emberszámba se veszi a másként gondolkodókat — se a kormánypártiakat, se az LMP vagy a többi párt szavazóit, akiknek segítségéért eközben kuncsorogtak — s akiket most is valami összefogás tébolyba hívnak. 

Meg kellene érteni, hogy van egy valódi többség, ami ebből az egész cirkuszból nagyon nem kért és nem kér. Nem ellenük, hanem a megnyerésükre kéne politizálni — új többséget építve szavazócsoportról szavazócsoportra, faluról falura. Lassan és kitartóan.

img_1266.JPG

Megszakítjuk adásunkat: Sas kabaré — zenés közéleti kabaré / Tüntetés a Kossuth téren. 

"Negyedik szabály: a küzdelem kétszemélyes."

Túl sok dolga nem is volt a választás megnyerésével a kormányoldalnak: meg kellett várnia, amíg az ellenzék pártjai legyőzik egymást. S itt mindenkinek van egy pici igazsága: keserűen kimondhatjuk, ha olyan ellenzékünk volna, amelyik alkalmas az összefogásra, akkor bizony az én írásom is rövidebb volna, meg a fideszes képviselők névsora is. De napnál világosabb, hogy sem a pártok, sem a pártokra vagy a pártállamból örökölt megmondóemberekre hallgató ellenzéki szavazók nem voltak teljesen csereszabatosak — és erről nem tehet senki: ahogy a lottószámokról sem. Bármely párt győzelme nem valaki más vétke, hanem a választók döntése — ezt kéne ismételgetnie magában minden kétkedőnek.

"Ötödik szabály: egyszerre egy bunyó zajlik."

Lehet, hogy mindannyian egyszerre Soros-ügynökök és Orbán-bérencek vagyunk? Hasznára válna az országnak, ha egymás démonizálása helyett az orvoshiánnyal vagy a gyermekéhezéssel foglalkoznánk. Hasznára vált volna a bármilyen együttműködésnek, ha kevesebbszer hangzik el, melyik rivális párt (lesz/volt) felelős a mítikussá növesztett "kétharmadért" (ami nélkül Orbán ragyogóan el lett volna amúgy). 

És lassan mondom, hogy küzdelemben szellemileg és létszámban is egyre gyengülő balliberálisok is megértsék: a választók döntöttek így, ami döntés szent és sérthetetlen. Kétbalkezes mekmesterek helyett inkább a keresztapát választják, akihez fordulhatnak ügyes-bajos dolgaikkal. És sem az utcán, sem fogyatkozó híveiknek szánt erőltetett palamenti szónoklataikban nem szabad ezt kétségbevonni — már ha lesz egyáltalán kép a bőrükön, hogy besétáljanak Magyarország legszebb épületébe májusban.

"Hatodik szabály: ing és cipő nélkül küzdünk."

Egy választáson a polgároknak joguk van bárki másra is szavazni, mint Gyurcsány vagy Karácsony — 83%  szavazott az MSZP-DK ellen: balliberális szófordulattal élve. S ezt eleve elvitatni nem demokratához méltó. Tüntetni ettől még bármikor lehet. Ahogy hülyének lenni is szuverén joga mindenkinek. Lehet-e célunk, hogy óvodások közt egy európait játszunk? Lehet petíciózni, ha értelmes ötletünk van. De Európa valójában nem egy óvoda, ahol Angela Merkel az óvónéni.  Vesztettünk — "nem kicsit, nagyon".

A demonstrációknak — ha nem fárasztjuk ki a polgárokat időnap előtt hülyeségekkel — nagyon is fontos szerepe van egy demokráciában: és van értelmük és hasznuk. Orbán Viktor elődeivel ellentétben több esetben meghátrált, amikor valamilyen állampolgári aktivizmust érzékelt: a netadó, a vasárnapi boltzár, a budapesti olimpia és a közoktatás túlzott centralizációjával kapcsolatban mérlegelt és módosított politikáján — vegyük észre a sikereket és becsüljük meg, eddig nem tettük. A politika nem tisztségek megkaparintásáról szól kizárólagosan. Orbán számára fontos döntései társadalmi támogatottsága; kormányzása, ha nem is minden esetben, de követi a többségi akaratot — ezért és a mostmár évek óta jelentősen emelkedő bérek miatt kapott sorra nyolc választáson és két népszavazásokon is többséget. (Aki nem hiszi, számoljon utána.)

"Azokat az embereket üldözöd, akik kiszolgálnak? Mi főzzük a kajádat, mi visszük el a szemetedet. Mi szereljük a telefont, mi viszünk kórházba. És éjjel mi őrizzük az álmodat. Ne húzd ki nálunk a gyufát!"

Gyurcsány Ferenc viszont ezzel szemben, miután bevallotta, hogy a polgárok átverésével nyerte meg a választást és a beismerés mellett megszorításokra és adóemelésekre is kényszerült a mostaninál sokkal elkeseredettebb tüntetéssorozatok után sem volt hajlandó meghátrálni, csak amikor már késő volt. Akinek kilőtték a szemét vagy megverték Gyurcsány rendőrei, joggal érezheti úgy ma is, hogy a legrosszabb Orbán-rezsim is jobb, mint bármelyik olyan, amiben Gyurcsány Ferenc tényező. Gyurcsány ma 5%-on áll (még), Orbán 50% felett valójában: népszerűbb, mint a saját pártja. Nagyon úgy tűnik, hogy 2006-ban éltünk inkább diktatúrában. (Aki már nem emlékszik, az olvasson utána.)

Ebből tehát az következik, hogy egyáltalán nincs itt se a világ, se a demokrácia vége. A balliberálisok politikai befolyásának van egyre inkább vége, ami nagyon nem ugyanaz. De nem érdemes se folyton farkast kiáltani, se akár a többséggel szembemenve csak a tiltakozás kedvéért folyamatosan lármázni. A demokráciához mindenkire szükség van — nem csak a többségre, de csak beszámítható állapotban. Még akkor is, ha az a demokrácia illiberális, ami idehaza azt jelenti: nem egy belterjes budapesti balliberális értelmiségi csoport kontrollálja. 

"Hetedik szabály: minden küzdelem addig tart, ameddig tart."

A demonstrációk, a részvételi demokrácia és az utcai politizálás eszközein túl a poltikában számos más eszköz is van a döntéshozatal befolyásolására. Minden bojkottra szólító őrült ötlettel ellentétben a parlamenti munka igen is fontos és sosem eredménytelen — ha jól végzik. Okos ellenzék ismeri és használja a megfelelő csatornákat — ezekről a választók legtöbbször nem is értesülnek. De többek közt ezért nem érdemes a képviseletünket hordószónokokra bízni, hanem inkább olyanokra, akik egyoldalú igazságok helyett megértést mutatnak mások igazsága iránt is. Egy biztos: kivonulni nem sok értelme van, akkor egyszerűbb, ha az ilyen képviselőket be se küldjük a parlamentbe legközelebb — meggyőződésem, hogy ez fog történni a következő választáson. A gyurcsányi hisztéria nem használ sem az országnak, sem azoknak a céloknak, amikért a DK esetleg őszintén harcol. Az "Orbánnal nincs alku" azt jelenti, hogy az ország többségével nem állsz szóba. A politika érdekek ütköztetéséről és kompromisszumokról szól. Olyan célokat kell kitűzni, amik elérhetők az adott környezetben, amikre a Fidesz nem mondhat nemet, mert szembekerülne a választókkal, saját választóival is. 

Egyszerűbb leírni ezt, mint megvalósítani, egy blogger élete mindig könnyebb. Pedig láttunk már olyat, hogy egy nem is parlamentben ülő politikai csoportosulás köztársasági elnököt tudott megválasztatni az országgyűlés szocialista többsége ellenére, az SZDSZ ugyanis nem mondhatott nemet Sólyom Lászlóra, így ekkor a Fidesz támogatásával olyan köztársasági elnöke lett az országnak, akit nem az aktuális kormányfő "nevezett ki". Sólyom László kampányát egy akkor még a politikában ismeretlen jogvédő, Schiffer András vitte sikerre, aki később sokadmagával megalapította az LMP-t. Ugyanez sokaknak kényelmes képviselői székből sem menne. Meg kéne becsüljük az ügyes tárgyalókat.

Nem mindig kínálkozik erre lehetőség, ismerni kell a szereplők megosztottságát, nem ellenük, hanem velük kell gondolkodni. Orbán olyan felhatalmazást és megerősítést kapott most, amire alapozva akár jelentősebb  változtatásokat is eszközölhet a  közjogi berendezkedésünkben. Meg kell érteni, hogy ez nem azt jelenti, hogy bármit megtehet és nem is tesz. Balliberális hisztéria azt hinni, hogy Orbán máson sem töri a fejét, csak Magyarország tönkretételén. Pusztán azért mert Orbán csinálja, még nem lesz illegitim akár az önkormányzati rendszer reformja (ami egyébként időszerű) akár pl. egy elnöki rendszer bevezetése. Meg kell érteni, hogy a kormánytöbbségnek erre joga van. Viszont ezekben az ügyekben számos fideszes önkormányzati vezető is ellenérdekelt lehet, lesz. Felnőtt magatartás lenne az ellenzék részéről, ha nem az esetleges reformok amúgy hiábavaló elgáncsolása lenne a célja, hanem konstruktív módon viszonyulna a kérdéshez; megértve, hogy saját pillanatnyi érdekein túl is vannak legitim célok. 

A tanult tehetetlenség magyar panaszkultúráját kéne felcserélni racionális demokratikus politikai érdekérvényesítésre: egyébként kedvünkre tüntethetünk a valóság ellen ítéletnapig.

És végül a nyolcadik szabály: hogy ha ma este jársz itt először, bunyóznod kell.

Aki érti az országot és a folyamatokat az képes az ország érdekében jó kompromisszumokat kötni. A kompromisszumok szükségesek és helyesen megválasztva a célokat előre viszik a folyamatokat — igen Orbánnal is van alku, s ha kell igen az MSZP-vel is. Hiszen e kettő is köt most is alkukat, csak ezek nem feltétlenül mindannyiunk érdekében köttetnek. A csakazértis ellenkezés tehetetlenségre kárhoztat, és tovább rombolja alulról a  felülről is támadott parlamentarizmust. Tyúk/tojás vita, hogy a démonizálásig fajuló, színleg kérlelhetetlen szembenállást a választók maguk várják el, és ezt tükrözik vissza a pártok és a média, vagy a média  és a politikusok folyamatos hisztériakeltése okozza a választók szélsőségességét. Időszerű volna új korszakot kezdeni, olyan szereplőkkel, akik legalább fontos kérdésekben kompromisszumkészek, mint a német jobbközép és balközép nagypártok.

A legutóbbi alkotmánybíró választáson szintén az LMP kötött megállapodást az éppen kétharmaddal nem bíró kormányoldallal. Az új alkotmánybírák azóta bizonyították, hogy Schiffer alkalmas, a Fidesznek és a jogállamiságnak is megfelelő jelölteket választott. Ha meg kellett volna várni egészen 2018-at, és betöltetlenül hagyjuk a helyeket, meghagyjuk ezzel a testület korábbi Orbán által kijelölt többségét, akkor most a harmadik orbáni kétharmad mindenki más szempontjait figyelmen kívül hagyva nevezhetné ki a hozzá leglojálisabb testületi tagokat. Ami biztosan nem lett volna a romló jogállamiság hasznára. (Nem csupán a képviselői fizetések amúgy olykor indokolt emelése miatt kell megállapodni a mindenkori kormánnyal...) 

A jövőben sikeres politikát a kétharmad mögött álló többségi választói akarattal szemben nem lehet majd folytatni.

"Pisztolycsővel a szájában az ember magánhangzókban beszél."

Vagy meg kell tanulnia az ellenzéknek azt a nyelvet, amit Magyarország beszél, vagy olyan ellenzékre van szükségünk, amelyik már eleve ért a magyar emberek nyelvén. A magyarok politikafelfogása talán kevésbé fogékony a plurálisabb gondolkodásra. Nagyon sokan gondolkodnak még mindig a '90-es évek bal-jobb megosztottságában, noha a hamis és káros dichotómiát éppen maga a jobboldali mezőt végül elfoglaló Fidesz haladta meg először. Érdekes kísérlet volt a hatalom által megkísértett  Jobbik átbukfencezése a balliberálisokhoz, amit olyan antifa ikonok szorgalmaztak, mint Heller Ágnes. Párt még nem élte fel ilyen maradéktalanul indulótőkéjét, mint az egy éppen csődbe menő Simicska vállalkozássá avanzsáló, mindenből a legrosszabbat elegyítő, azért még szélsőjobboldali, de már el-mszp-ésedett Jobbik.

"Szokás mondani, hogy azt bántod, akit szeretsz. Ez fordítva is igaz.”

Ez a külső szemlélő számára is horrorisztikus fordulat köszönhető volt annak, hogy valójában a szélsőjobboldal nem volt képes kamaszkori kötődési zavarából kinőni és nagykorúvá válni, nem tudja magáról valójában kicsoda. Új nevelőszülei gyámkodása nem is jószándékú: "erősen az az érzésem, hogy Gyurcsány és bandája (a mai MSZP és DK) a Jobbik hátán akar visszakerülni a hatalomba" — ahogy renegát EP-képviselőjük, Morvai Krisztina fogalmazott. Ilyenformán a folyamatos Fidesz-bérencezéssel az LMP valójában kifejezetten jól járt. Nem érdemes a csónakját senkinek sem egy süllyedő hajóhoz láncolnia. S nem is hiteles ez olyanoktól, akiknek médiáját a kormány hirdetései tartották infúzión. Ahogy Simicska a Jobbikból, úgy Orbán is valószínű kivonja pénzét a Puch-médiából.

A nemtelen támadások általában a hiteltelen támadót magát sebzik meg, s minél halálosabbnak szántak egy ütést, annál valószínűbb, hogy a támadó elveszíti egyensúlyát. Ha valami ez kijózaníthatta az LMP-s tábort, semmi jóra nem számíthatnak a balliberálisoktól, s ez ellehetetlenít a kiszoruló balliberálisokkal minden jövőbeni összeborulást. Az LMP és Magyarország immunrendszere működésbe lépett.

"Azt kértem, üss meg olyan erősen, ahogyan csak tudsz." — Tyler Durden (Harcosok klubja)

 srb_hadhazy.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr2813841128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2018.04.20. 10:13:17

A párom nem követi a politikai hacacárét. Krisna hitű, a lelki építkezést mindennél előbbre tartja. Soros Györgyre azt mondja, hogy egy démon. Nem Fidesz-birka, nem antiszemita, csak egy a lelki épülést fontosnak tartó ember. Soros hullarablóként kezdte. Aztán taposóaknákat gyártó céget vett magának. A pénzügyi manipulációinak következtében milliókat nyomorított meg kéjjel. "Civil" szervezeteivel tízezernél is több embert öletett meg a migráns hajókáztatással. S a magyarázat a részükről: Jó, jó, belefullad egy-egy mentésnél a tengerbe 500-800 fő, legfőképpen gyerekek és nők, de megmentünk több ezret. Aztakurva! Sorost megvetni, Sorost elítélni nem Fidesz-droidság kérdése, hanem józan ész és ép erkölcsi értékrendé.

ben garay

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.20. 10:45:22

@Mr Falafel: ez érdekes vélemény. Igaza van. Soros vagy bármely szupergazdag túlzott befolyása a politikára nem szerencsés. Sorost nagyon sok országban nem kedvelik az aktivizmusa miatt és nem konteó azt állítani, hogy hálózatot tart fent. De a tevékenysége nem csak negatív. Rengeteg jó dolgot is finanszíroz. Egyetemet, független médiát, amikbe direktben nem szól bele. Hosszú lenne egy objektív képet megalkotni egy olyan hiperaktív dollármilliárdosról, aki Davostól a plakátokig mindenütt jelen van. Meg itt mellékszál. A magyar belpolitikára egyébként szerintem nagyon kevés befolyása van valójában. Sokkal több szereplő van.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.20. 11:29:19

Még hosszú harc áll előttünk: az ország ellenségei még bent vannak a parlamentben, akkor is, ha 20 % alá csökkenve.

chrisred 2018.04.20. 12:39:18

Az LMP immunrendszere működésbe lépett: pofozkodás, sárdobálás, fegyelmi feljelentgetések.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.20. 12:45:05

@chrisred: fegyelmi eljárás. És valóban az eldurvult viták is a tisztulást szolgálják. Nyilván a poszt kimondatlanul is szól erről. Ahogy Tyler Durden és a narrátor valójában egy személy, úgy a két érintett is ugyanannak a politikának a megtestesítője. Én ezt így látom. Egyébként nem csattant el pofon. De történt egy sajnálatos inzultus, amiben az egyik fél beütötte a fejét. De nem azért, mert megütötték. Kár erről többet beszélni. Inkább egy túl heves vita közbeni elesés írja le legjobban. Sok idő kell míg ezek a dolgok leüllepednek. Véleményem szerint az LMP-nek le kell tisztáznia ezeket a dolgokat. Ezt értem immunreakció alatt.

chrisred 2018.04.20. 13:11:34

@Antlfinger Edvárd: Biztosan lesz a gittegyleten belül egy erős szárny, amelyik lerendezi a más véleményen levőket. Ha ez a letisztulás, bizonyosan meg fog történni rövid időn belül.

dare 2018.04.20. 13:57:58

2018 lett volna az az időpont, amikor a régi balliberálisokkal összeállva egy erős pólussá a Jobbikkal, a pártok egységesen megküzdenek Orbán rendszerével.
Ez a hajó elment.
Most jön a nehezebben járható út.

morph on deer 2018.04.20. 14:18:39

“Nagyon úgy tűnik, hogy 2006-ban éltünk inkább diktatúrában. (Aki már nem emlékszik, az olvasson utána.)”
:)
Ahogy elnézem, a saját tanács megfogadásával kéne kezdeni, talán még nem túl késő..!

2018.04.20. 14:52:41

"a Budapestre koncentrálódó balliberális ellenzék nem lát túl a körúton, és nem csak fogalma nincs az országról, de egyszerűen emberszámba se veszi a másként gondolkodókat"

A poszter retardált. A tüntetők nem "balliberális ellenzék", hanem az igazi többség, akik nem gyűlölet alapján szavaztak egy zsák krumpliért meg egy felesért. A másik meg: te "gondolkodóknak" nevezted a fideszes szavazókat? Hát biztosan sokat gondolkodtak, kb. annyit, mint te, amikor idefirkáltad ezt a szart.
Különben hiába mosdatod a szerecsent, az LMP nem most először biztosította be a kétharmadot a tartópártjának. A tüntetők tömege mutatja, hogy az ellenzéki pártok megélhetési politikusok, akik nem voltak képesek felfogni a szavazók kérését.

2018.04.20. 14:55:06

Amúgy hány éves vagy, poszter? Fingod nincs hova tegyed a "diktatúra" szót.

rrc122 2018.04.20. 15:03:47

Erre mondjak, hogy ugyes probalkozas.
A szerecsen szerecsen marad akarhogy mosdatod.

Ezt a FideSS ketharmadot az LMP hozta ossze, akarhogy probalnak mellebeszelni.
Azert megvan annak a baja, hogy miutan kiharcoltak ezt a ketharmadot a tobbi ellenzeki partot szapuljak az eredmeny miatt. Meg vegig az elmult nyolc evben.
De ezzel egyutt nem sikerult komoly tenyezove valniuk.

Hiaba, na! Ha maskepp nem megy, akkor meg kell probalni a kicsik kozott nagynak lenni...

Egyebkent meg talan Szelnek kellene kezdenie a hatterbe vonulast. Akkor meg el is gondolkodnek rajta, hogy komolyan gondoljak amit mondanak.

Nagyorrú Barbi 2018.04.20. 17:00:45

Hol van itt ellenzék? Seggfejbejek siserehada...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.20. 17:18:01

@kutyás majmok népe: ha így érzed, akkor így érzed — hihetetlen az LMP hatalma. Elrendez akkora léptékű dolgokat, mint egy kétharmad... :)

ob.szerver 2018.04.20. 17:18:54

Várnám a T. Blogger magyarázatát azzal kapcsolatban, hogy mit nyert az lmp azzal, hogy elindította a bp-i jelöltjeit, ahelyett, hogy 4 helyen visszaléptek volna, és 2 helyen őket támogatta volna a többi ellenzéki párt, ami által most nem lenne 2/3, és 2-vel több lmp-s képviselő lenne.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.20. 17:21:45

@kutyás majmok népe: de a kedvedért akkor lehet kéne egy diktatúra különkiadás — akinek kilövik a szemét szerintem sokkal indokoltabban érvelhetett a diktatúra mellett. Most senkinek hajaszála nem görbült egyelőre. Persze semmit se zárok ki a jövőre nézve. Egyelőre ez csak egy korrupt rezsim. De nem diktatúra. Formálisan semmiképpen. Értelemszerűen Gyurcsányé sem lehetett az. Formálisan. Csak a hatalomgyakorlás módja esetleg. De akadémikus vitákra igazából nem vagyok annyira nyitott. Amúgy sem akarod ezt szabatosan megfogalmazni úgy látom.

ob.szerver 2018.04.20. 17:31:24

Szerintem nem az, és ez csak a szokásos kitérő válasz. Én nem értem de te biztosan igen, mert még most is kiállsz mellette. Tehát amikor mérlegre tették a főleg bp-i koordináció lehetőségét, az egyik serpenyőben ott volt a 2/3 meghiúsítása és több nyertes lmp-s egyéni képviselő. De mi volt a másikban, ami miatt a külön indulások mellett döntöttek, ami megérte a 2/3-od (2014 után másodszor), és azt, hogy kevesebb lmp-s legyen a parlamentben. Magyarázd már el, lécci.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.20. 17:37:08

@ob.szerver: azt magyarázd el, hogy miért érné meg az LMP-nek, hogy mandátumhoz juttassa az ellenfelét (feltéve, ha tényleg mindenki átszavazott volna) — az LMP lényegében Gyurcsánnyal szemben jött létre. A javukra visszalépni politikai öngyilkosság. Ez tehát egy csapda, amiben nem tudsz jó döntést hozni. Valóban jó lett volna megakadályozni a kétharmadot. De ez mindenkin múlt. Legfőképp a szavazókön. A többi a cikkben. Minek ismételjem. Előre semmilyen eredmény nem volt látható. A DK-nak nem jósoltak túl sok esélyt. Az LMP szavazói jelentős arányban szavaztak át a jobb jelöltekre, de a DK nem volt elég vonzó senki számára Budán. Teljesen világos tehát: nem három DK-st kellett volna a budai választókra tukmálni. Nem bonyult. Nyilván nem véletlen, hogy Molnár tudott nyerni, pedig nem volt visszalépés. Csárdi tudott nyerni, pedig a Kutyapárt és a Jobbik nem lépett vissza. Szabó tudott nyerni, hasonló módon s egyáltalán nem volt egyszerű, hogy az LMP visszalépjen egy PM-es számára. Ennél több már nem volt elvárható.

Ménár Atya 2018.04.20. 17:41:21

Az LMP akkor halt meg, amikor Schiffer Andrást kitúrták.
Az egyetlen ember volt akinek volt koncepciója.
A maradék ellenzék meg beállt az idióta orbánozósdiba, meg rendszerváltó hangulatba, ami csak papíron létezik.
Valójában egyedül a fidesznek van stabil többsége, az ellenzék ahányan vannak annyifelé mennének, egy közös pont van, Orbán Viktor Monnnyon le!
Ez pedig kevés.
És utána mi lenne?
Utcai harc az ellenzéki táborok között?
Mert a fidesznél minden szar,és minden csak romlik, egyszerűen nem igaz, hiába is mondogatja a sok birka egymásnak, ez csak akkor jó ha együtt bégetnek.
Valójában az átlagnak elege lett a szoci féle gazdaságból, a kiszámíthatatlanságból, acsarkodásból.
Nyugalom kell.
Egyedül Schiffer András tudott elszakadni az orbánozástól, és ha marad, akkor magam részéről biztos adtam volna legalább 1 szavazatot ezért.
Orbánt megbuktatni csak akkor lehet, ha vagy olyan helyzet jön mint 2006-ban, vagy lassan, értelmes célokkal.
Ezzel a hőzöngéssel semmire nem mennek.
Az emberek lassan jobban élnek.
Tudom, keveset keresnek.
Én is.
És nagyon rossz a helyzet,, és lopnak is, és orbán fasiszta.
De még mindig fényévekkel jobb mint az előző bagázs aki csődbe vitte az országot.
Kétszer is.v(89, 2008)
Szóval az lmp-nek visza kellene térni a függetlenséghez, és merni kell elhinni, hogy ők lehetnének az új lehetőség, és ehhez sem bukott szoci miniszterelnők, sem meleg fasiszták nem kellenek.
Amúgy meg együtt nem lennének képesek semmire ezekkel, csak marakodás lenne.

ob.szerver 2018.04.20. 17:56:49

1. Nem egyoldalú visszalépésekről volt szó, hanem kölcsönösekről, tehát az lmp MAGÁT juttatta volna több mandátumhoz valamint a fidesztől vett volna el továbbiakat. Hány olyan pártot ismersz, amelyik nem arra törekszik, hogy minél több parlamenti helye legyen, hanem arra, hogy az (állítólagos) ellenfelének legyen több a politizálása révén, ha nem alantas szándékok vezérlik?
2. Nem tudom mi ellen jött létre az lmp 2008 körül, de most 2018 van, ha esetleg nem tűnt volna fel. Ma nem a hatalom nélküli gyurcsány a probléma az ő 5%-ával, hanem a jogállamot, felszámoló, az országot kirabló, tönkretevő, és európából kiszakító maffiarezsim. De ti csak nyugodtan hadakozzatok gyurcsány ellen, és dobjátok oda az országot zsinórban orbán 2/3-os kénye-kedvének.
3. A mi lett volna spekulációkkal nem foglalkoznék, de a számok egyértelműen azt mutatják, hogy bp-en az lmp-re leadott szavazatok töredékével is mandátumokat lehetett volna elvenni a fidesztől. Hogy mennyit az már nem tudjuk meg. de a kérdés harmadszor is: MIT NYERT AZ LMP AZZAL, HOGY NEM LÉPTETTE KÖLCSÖNÖS ALAPON VISSZA A JELÖLTJEIT?

Ménár Atya 2018.04.20. 18:09:52

@ob.szerver: MIT NYERT AZ LMP AZZAL, HOGY NEM LÉPTETTE KÖLCSÖNÖS ALAPON VISSZA A JELÖLTJEIT?"
Hát, talán függetlenséget.

2018.04.20. 18:11:39

@Ménár Atya: "És nagyon rossz a helyzet,, és lopnak is, és orbán fasiszta.
De még mindig fényévekkel jobb mint az előző bagázs aki csődbe vitte az országot.
Kétszer is.v(89, 2008)"

Valóban? Részleteznéd ezt a csődbevitelt? Mert amit eddig tolsz csak szimpla fideszes propaganda, ha nem vetted volna észre. Átmosták az agyad vagy direkt csinálod, mint egy fideszes troll.

"És utána mi lenne?"

Nem lenne több fideszes lopás és a fideszes tolvajok többsége börtönbe kerülne (tudom, hogy az neked nem lenne jó, de sokan szeretnék visszaállítani a jogállamot). Persze tudom, hogy egy fideszest ez baromira nem érdekel, ahogy téged sem.

"az lmp-nek visza kellene térni a függetlenséghez, és merni kell elhinni, hogy ők lehetnének az új lehetőség"

Köszi. Beárazták már őket a választók, most immár harmadszor, ami azt jelenti, hogy baromira nincs igény ilyen jellegű pártocskára, de legalábbis ilyen váltópártra. Én is kétszer szavaztam rájuk, de most nem tudtak becsapni, mert a Jobbikra szavaztam.
Hidd el, nem kedvelik az olyan pártokat, amelyek senkivel nem akarnak együttműködni, a fidesszel meg bármikor. Ha tudnám ajánlani, hogy politika helyett foglalkozz valami egyszerűbb dologgal, és ha majd felnőtt korba érsz, talán tisztábban fogod látni a való világot.

2018.04.20. 18:16:12

@Ménár Atya: "Hát, talán függetlenséget."

Talán, de a kétharmadot biztosan.
:)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.20. 18:24:28

@ob.szerver: látom kicsit beakadt. Az LMP sem tudott élni a kapot lehetőséggel Keszin és Gödöllőn, ha jól emlékszem. Már kezd ez unalmas lenni. Szintén az LMP visszalépő 4-5-6 jelöltje sem eredményeztek mind mandátumot. Hiába léptünk vissza a Jobbik javára: esélytelenek voltak. Tehát a te elméleted egyszerűen csak egy elmélet. Mivel teljes koordinációra nem volt mód, mert a Jobbik sem akarta és a többi párt sem, ezért ez eleve bukó stratégia volt. kilonem100.blog.hu/2018/04/05/13_plusz_1_ok de itt ezt már jó előre leírtuk a választás előtt. Ez az ellenzék nem tud megállapodni. Nem csak az LMP, de ok, elfogadom, az LMP is kötötte az ebet a karóhoz, de mégsem ez a rossz, a rossz az volt, hogy nem volt koncepció a visszalépésekre. Arra volt koncepció sőt kongresszusi döntés, hogy NEM lépnek vissza. Ezt megszegve lépett vissza pár jelölt és tárgyalt az elnökség. Ami logikusan vezet a fegyelmi tárgyalásokhoz... Ezt egyszerűen nem így kellett volna.

2018.04.20. 18:48:34

@VáradiJános: Gyökér fidesztetű, még mindig rettegsz?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.20. 19:31:20

@kutyás majmok népe: nincs ennek a kétharmadnak akkora jelentősége, mint ahogy állítjátok.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.20. 19:34:13

@Ménár Atya: mint látod az LMP-t pont azzal vádolják, hogy őrzi a függetlenségét. Ezek alapján nem is annyira visszatérnie kell, csak elmagyaráznia saját magának és a választóknak, hogy miért veszett fejsze nyele a balliberális pártokkal való szövetkezés. Hogy lényegében Orbánnál rosszabbak. Az világos, hogy hiba volt nyitni a haldokló ballib tábor irányába. Nekik nem lehet úgyse elmagyarázni már semmit. Meg kell várni, amíg lényegében marginalizálódnak, kihalnak, feloldódnak.

Ménár Atya 2018.04.20. 21:00:27

@kutyás majmok népe:
Nem hiszem, hogy külön kellene részletezni, miért vitte a baloldal csődbe az országot.
De segítek, mert látom nem megy az objektív látásmód, csupán a propagandát nyomod.
89 "-ben olyan szintre süllyedt a már nem létező gazdasági teljesítmény és az eladósodás, hogy egyszerűen letérdelt a nagy szocialista nemzetgazdaság.
Szerinted miért volt rendszerváltás, mert orbán viktortól megijedtek a kommunista vezetők? :)
Fletóék elkúrták, nem kicsit nagyon.
4 évig nem csináltak semmit..............csak osztogatták a nem létező vagyont.
Adósság meredeken emelkedett, a gazdaság nem nőtt, de ügyesen trükkök százaival sikerült kozmetikázni.
Megszorítás megszorítás hátán, az adók az egekben, de így sem ment.
2008-ban már a nyugdíjakat sem tudták kifizetni, megszüntették a 13 havit.
A válság meg csak az utolsó lökést adta.
Aztán jött a sírva lemondás, meg az öregek tanácsa...........
Meg az ájemeff,és eus mentőöv.
A világon elsőként mentünk tönkre.
Tehát barátom ezek tények, ezzel ne vitatkozz, ezt átéltem.
Az hogy a jobbikra szavaztál az a te döntésed, mostanában olyan cukik ezek a fasiszták, biztos lesz rózsaszín horogkeresztes póló, meg masírozás kivágott seggű bőrruciban.
De ami a jobbik volt, az már nincs, csak náci nosztalgiás csicska vezetők,akik mára megérezték a pénz szagot.
Tehát ezek alapján szerintem te ne foglalkozz politikával, mert nem érted az egészet, szimpla fidesz fóbiád van csak.

Ménár Atya 2018.04.20. 21:17:34

@Antlfinger Edvárd: Pont erre gondoltam, de látod, a fóbiások nem értik, de azt hiszik mekkora politikai zsenik.

chrisred 2018.04.21. 05:39:47

@Antlfinger Edvárd: Nyilvánvalóan nem az összes visszalépésnek kellett volna Fidesztől elvett mandátumot eredményeznie, éppen csak annyit, hogy a kétharmadot meghiúsítsák. Ha ez megvalósul, értéket adott volna minden mandátumnak, amit az LMP szerez, mert módjukban állt volna megvédeni a polgárok alkotmányos jogait.

Ménár Atya 2018.04.21. 06:08:36

@chrisred: "módjukban állt volna megvédeni a polgárok alkotmányos jogait."
Várj itt ellentmondás van.
Azt mondjátok ez fidesz alkotmány, meg fideszbíróság.
Akkor viszont nem megvédik az emberek jogait, hanem konzerválják a jogtalanságot. :)

chrisred 2018.04.21. 06:50:10

@Ménár Atya: Nincs ellentmondás. Amíg jöttek az uniós pénzek, fenn kellett tartani a jogállamiság látszatát. 2019-től erre nem lesz szükség.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2018.04.21. 07:00:00

@Antlfinger Edvárd: Na de, Edu, én korábban évekig adtam pénzt terepmunkára a volt almamáteremnek, vettem technikai felszereléseket. Akkor én mostantól ölhetek embert?

2018.04.21. 09:55:51

@Ménár Atya: Sima orbánista propagandát nyomsz. Hány éves vagy? Túl korai politikával foglalkoznod, javasolnám, hogy előbb keress magadnak egy jó munkahelyet és tanulj meg dolgozni. Hidd el, hogy segít az intellektuális fejlődésben (bár a te esetedben ezt nem tudnám megerősíteni).

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.21. 10:00:35

@kutyás majmok népe: Ebben az országban demokrácia van, főleg ezen a blogon. Úgyhogy, amíg én moderálok, addig szegény kisebbségbe szorult fideszeseknek is pont annyi joga van elmondani a véleményét, mint a balliberálisoknak. Még mindig azt hiszik egyesek, hogy övék a világ. :D Nem volt elég három kétharmad megérteni, hogy bye-bye! :)

2018.04.21. 10:01:52

@Antlfinger Edvárd: @Ménár Atya: "mint látod az LMP-t pont azzal vádolják, hogy őrzi a függetlenségét"

Szépen elvitatkozol itt magaddal, de a lényeg az, hogy az LMP megőrízte a fidesz kétharmadát. Ez tény, lehet rajta rágódni, csak változtatni nem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.21. 10:05:00

@Mr Falafel: nem. Az emberölést nem engedi meg a törvény. :) Én is adományoztam más bloggereknek. Ugye épp a cikkben kifigurázott Gulyás Marcinak. Nekem is van egy fura lelkivilágom. Ettől még nem gondolom, hogy jogom van lelökni a színpadról. Bár néha éreztem rá késztetést. :D Barátom, a világ már csak olyan volt mindig, hogy a hülyék sokkal többen vannak és idehaza még aktívabbak is. Ezt a rendszert demokráciának hívjuk.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.21. 10:06:53

@kutyás majmok népe: a szavazók szavaztak kétharmados többséget a Fidesznek, édes bogaram. Egyébként nem vitatkozom, beszélgetünk. Szerintem nincs olyan sok vita köztünk, mert tényeken nem vitatkozunk. (Egyébként még adok egy hajszálnyi esélyt, hogy mégse lesz kétharmad. Vagy az első időköziig fog tartani.)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.21. 10:09:36

@chrisred: de nincs éppen elegendő mennyiség. A választók tetszőleges mértékben átszavazhattak. És láthatod, hogy nem volt elég. Tedd már túl ezen magad. Jobb ez így, több lemondás, kevesebb ellenzéki léhűtő. Erősebb szelekciós nyomás. Szemmel láthatóan Szabó Szabolcs pl. az LMP-hez helyezkedik. Nem a süllyedő hajót választja. Ilyen mozgásokra van szükség. Nem azon töprengeni, hogy a pocsolya mekkora lehetett volna, ha elegen köpködünk bele.

chrisred 2018.04.21. 15:29:00

@Antlfinger Edvárd: Nem volt elég, ezért kellett volna Budapesten az esélytelen LMP-seknek is visszalépni. Így is, úgy is 199 léhűtő ül a Parlamentben, viszont az eloszlásuk veszélyes a lakosságra.

Pop40 2018.04.21. 17:35:19

1-2 halovány igazságmorzsa szorult a posztba, de amúgy a szerző úgy böfögi vissza a fideszes paneleket, hogy öröm nézni.
Csak két dologra reagálnék, mert nagyjából az ötödik pontig bírtam ezt a litániát.

1, a szerző vagy tízszer leírja, hogy a "választók döntöttek, blablabla"

Aha, ja. A választók. Ők írták a választási törvényt, amiben az ellenzéki szavazat töredékét éri, mint a fideszes, ők rakták tele minden választási szervezetet fideszes káderekkel, ők lehetetlenítették el a nyugaton szavazó magyarok szavazását, miközben sokezernyi román, ukrán, meg a fasz tudja ki-mi szavazgatott ellenőrzés nélkül, stb stb stb

444.hu/2018/04/10/dejtar-a-legjobb-pelda-arra-hogyan-tuntek-el-az-ellenzeki-partokra-adott-szavazatok

2, "Nagyon úgy tűnik, hogy 2006-ban éltünk inkább diktatúrában. (Aki már nem emlékszik, az olvasson utána."

Neked kéne utánaolvasnod, posztoló, akkor tán nem irkálnál ekkora faszságokat.
De tudod mit, próbáljuk ki: a mostani ellenzék is hónapokig tombol meg gyújtogat Bp-n, aztán megnézzük, Vitya mit szól majd hozzá, jó?
Mert ebből a diktatúrázós baromságodból az előzményeket (jó esetben) lefelejtetted, vagy rosszabb esetben szimplán lehazudtad.

Ezek csak a legvérlázítóbb hazugságok a posztban.

Pop40 2018.04.21. 17:39:34

@ob.szerver:

Azt ahogy elnézem, várhatod.
Teljesen jogosak amúgy a kérdéseid. De ott, ahol a poszter szerint azért van a maffiának kétharmada, mert "a választók döntöttek", kb zéró esélyed van, hogy erre választ kapj.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.21. 17:48:07

@chrisred: szerintem nagyon jó, hogy nem lépett vissza LMP-s jelölt a DK javára és nagyon hálás vagyok, hogy a szavazók sem döntöttek mind a DK mellett, így azok nem jutottak be a parlamentbe, az egy siker és öröm. Az LMP több szavazatot kapott, mint a DK. Tehát nem igaz, hogy az LMP nem volt esélyes egyéniben. Ha nincs a DK, akkor esélyes lett volna ugyanúgy. Legközelebb már nem lesz ez a dilemma. Szépen leszavaz mindenki az LMP-re és kész.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.21. 17:48:47

@Pop40: maffia :D miért lenne jobb a régi maffia, mint a mostani? meg tudod mondani? :D

Pop40 2018.04.21. 18:00:36

@Antlfinger Edvárd:

Azon túl, hogy ezredannyit loptak, aki lebukott, azt nem kitüntették, hanem lesittelték, nem minden poszton a sameszaik ültek, nem csalták el a választást, és nem napi 24 órában nonstop kormányzati hazudozást kellett hallgatni? (Stb stb stb)

Igazad is van, szinte semmiben.

Épp úgy, mint ahogy a 2006-os "tüntetések" se tértek el semmiben a mostanitól, ugyebár.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.21. 18:11:56

@Pop40: te voltál a pénztáros, tesó? szoci szavazó vagy, tesó? hallottál a privatizációról, tesó?

Pop40 2018.04.21. 18:20:13

@Antlfinger Edvárd:

Nem különösebben rajongok a szocikért, tesó.
Még ha egy fideszes poszternek egyből ez is ugrik be, ha valaki különbséget tud tenni egy 20 millás nokiás-doboz, meg egy ezermilliárdokat ellopó Mészáros "Zuckerberg" Lőrinc között.

Kétségtelen, a nép zöme, téged is beleértve, nem tud, ezért ül a maffia a parlamentben, nem pedig a börtönben, ahol a helye lenne.

Privatizációról is hallottam, tesó. Aminek ugye egy jó része a nagyon szoci mdf alatt zajlott.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.31. 11:47:58

@Pop40: Nyerni egy közbeszerzésen és milliárdos bevételt elérni nem bűncselekmény, míg akár 10 rugót zsebre rakni valamiért cserébe bizony az. Ez a különbség. Nem a nagyságrendek. Most is vannak nokiás dobozok szerintem, csak arról nem tudunk. De önmagában pályázaton nyerni: nem bűn.
süti beállítások módosítása