A kiló nem százat jelent.

9 forint 39 fillérért gyújtották fel Franciaországot az autósok: megbukott Macron benzináremelése

2018. december 05.

Déjà vu érzésünk lehet itt Magyarországon, mert idehaza mi már láttunk ilyet '90-ben a taxisblokád idején. Franciaországot valósággal lángba borították és blokád alá vonták a láthatósági mellényes tüntetők.  Macron francia elnök kormánya — akárcsak annak idején az Antall-kormány — meghátrált: mégsem emelik most az üzemanyagok adóját. Macron politikája ellen nem a legszegényebbek lázadtak fel, hanem az elővárosi középosztály. giletjaunes_1789.png

Láthatósági mellény, franciául sárga mellény: gilet jaune. Instagram: #giletjaunes @fhry_faren

Bár Orbánhoz hasonlóan nincs érdemi kihívója, Macron népszerűségét igencsak megtépázta, hogy több, a francia politikában régóta tabunak számító privilégiumot és avittnak vélt intézményt lebontani igyekszik, hogy áramvonalasabbá tegye a sok tekintetben bizony merev, államszocialista tüneteket mutató francia gazdaságot. A fiatal, lendületes centrista Macron pont azt teszi, amit ígért, ezért választották meg a változást akaró franciák. Szocialista és jobboldali elődei már belebuktak ugyanebbe a francia tömegek ellenállása miatt. 

Franciaország a  sajtok, a hagyományos pezsgő és a rendre véres forradalmakig fajuló erőszakos tömegtüntetések hazája 1789 óta, és a lelkesedésük nem hunyt ki szalmalángként azóta se — általában minden ellen lázadnak. Magyarország eközben a kispolgári béke szigete, népe mindent eltűr. Bár minimális igény időnként volna rá, se 1990-ben, se 2006-ban nem láttunk olyan káoszt, mint most Párizs és több francia város utcáin:

Az üzemanyag ökoadójának emelése elleni tiltakozásul november 17-én Franciaország-szerte 300 ezer sárga láthatósági mellényt viselő autós állta el az útkereszteződéseket, bár a tüntetések kezdeti támogatottsága csökkenőben, szombaton még százezren tüntettek Párizsban, a Champs Élysées-n.

A tüntetések során két ember meghalt, több százan megsebesültek. (Nálunk ilyesmi elképzelhetetlen lenne — hálistennek.)

Az egyik halálos áldozatot talán az ironikus nem a legjobb szó — pont egy a tüntetők miatt megrémült autós gázolta el...

És, hogy tudjuk miről van szó: literenként mindössze 9 forint 39 fillérrel emelkedett volna a benzin és 21 forint 6 fillérrel a gázolaj ára.

Az állítólag spontán szerveződő tüntetők győztek, de vajon volt-e értelme ezért felgyújtani egész Franciaországot megsebesülnie százaknak és meghalnia több embernek? 

A sárgamellényesek mozgalma az Ancien Régime és a forradalom előtti idők parasztlázadásaira emlékeztet” – írja a Le Monde-ban Pierre Merle szociológiaprofesszor

Nevetségesnek tartja a kormány magyarázatát, miszerint az adóemelés célja, hogy visszaszorítsa a légszennyezést. A felső 10 százalék négyszer annyi széndioxidot bocsát a légkörbe, amint az alsó 50 százalék. Az ő luxusjárműveiket kellene tehát alaposan megadóztatni. Ehelyett a jövő évi költségvetés eltörli a luxusjövedelmek adóját. A középrétegek benzinfogyasztását akkor lehetne csökkenteni, ha a kormány alternatív közlekedési lehetőségeket teremtene. Az adóemelés csak a terheiket növeli.

(Le Monde, Metazin)

Ha a számok igazak is: csak majdnem helyes az érvelés. A városi légszennyezést nem lehet csak a felső 10% nyakába varrni, ez nettó szélsőbaloldali demagógia — ami talán francia találmány. Macron politikája ellen nem a legszegényebbek lázadtak fel, hanem az elővárosi középosztály. Ha az alsó 50%-nak többnyire nincs is autója, a felső 50%-nak még Magyarországon is van bőven. Nem is az alsó 50% érezte magát elsősorban támadva, hanem az a középosztály, aki amúgy köszöni szépen elvan: hagyják őt békén a hülye politikával. De most nem hagyták, ezért kitört a balhé.

9 forint 39 fillérért, ami önmagában jóval kisebb árkülönbség, mint mondjuk két eltérő helyen lévő benzinkút közti piaci árkülönbség (idehaza is olykor 50 forint).

A francia "autós parasztlázadás" tehát nem ünneplendő "baloldali" győzelem, hanem inkább a középosztály jóléti sovinizmusa...

(Alig hihető persze, hogy nem állt senki a szerveződés kirobbantói mögött a megfelelő összeesküvéselmélet kiagyalásához mostanában Moszkva felé szokás nézni, de Washington éppúgy nem érdekelt egy erős Franciaországban és Európában, Macrontól jobbra és balra pedig két szélsőségesen demagóg, a többséget nyilván elnyerni képtelen, ezért még inkább dühös politikus áll: Melenchon és Le Pen lánya — de ez most itt mellékszál.)

Pierre Genestier  urbanista – ugyancsak a Le Monde-ban – azzal magyarázza a tiltakozók dühét, hogy az adóemelés közvetlenül életstratégiájukban támadja őket.

Ezúttal ugyanis nem a szakszervezetek tüntetnek, nem is azok, akik politikai okokból ellenfelei a kormánynak. Éppen annak a nagyszámú rétegnek a lázadása ez, amely kivonult a közéletből, mert a magánéletben találja meg a biztonságot. A politikában ugyanis nem bízik. Egy ötven évvel ezelőtti felmérés szerint a franciák 80 százaléka vágyott arra, hogy egyszer önálló házban fog élni, a nagyváros forgatagán kívül. Az elmúlt évtizedekben sok millió embernek nyílt erre lehetősége.

Függetlennek érzik magukat a megbízhatatlannak ítélt hivatalos világtól. Ezt az életformát autó nélkül lehetetlen folytatni. Tipikusan két autó van a családban. Ez teszi lehetővé, hogy dolgozzanak, munkahelyet változtassanak, ha kell, megversenyeztessék az áruházakat, és ott vásároljanak be, ahol éppen kedvezőbbek a feltételek; gyerekeiket óvodába, iskolába vigyék. Úgy érzik tehát, hogy az adóemeléssel autonóm életformájukban támadta meg őket az állam.

(Le Monde, Metazin)

A tiltakozás hatására a francia kormány először évi kétszáz eurós támogatást helyezett kilátásba a rászorulóknak majd meghátrált, ahogy az Antall-kormány annak idején, amikor a korábbi olcsó szovjet kőolajról sajnos egyik napról a másikra át kellett álljunk a jóval magasabb világpiaci árszintre. A taxisblokád története nagyjából a rendszerváltás története egy jelenetbe sűrítve. Egy jól szervezett kisebbség (élvezve az akkori felelőtlen balliberális ellenzék és a törvényesség őre szerepéből felbújtóvá avanzsáló szintén SZDSZ-es államfő támogatását) úgy érezte, hogy ez kiváló alkalom lesz az ország életének megbénítására — bár célpontjuk az első demokratikus kormány volt. S e magukat felhatalmazva érző taxisok olykor még a mentők közlekedését is akadályozták: igaz haláleset, komoly sérülés akkor nem történt, a magyar rendőrség akkor, nem úgy mint  most a francia vagy a magyar 2006-ban, lényegében nem tett semmit — a demokráciát akkor még főleg csak ugató országban.

Azóta a magyar üzemanyagárak jócskán megugrottak: ha nem is zokszó nélkül, de nem buktak miatta az azóta óvatosabb kormányok. (Lásd még: nem lesz gázeremelés, rezsicsökkentés.) Az energiaárak és a benzinár továbbra is együtt mozognak a társadalom pulzusával, de újabb és újabb "lélektani határokról" derül ki, hogy tudunk alkalmazkodni egy magasabb árszinthez, és a személyautó sem feltétlenül az élet nélkülözhetetlen része mindenki számára, legtöbbször nem is a leghatékonyabb — csak személyes életterünk végletesen a kényelem irányába eltolt kognitív disszonanciájának acélkalitkája.

A józanész és a gazdasági szükségszerűség mellett viszont számos jó érv szól amellett, hogy az enegia- és üzemanyagárak magasak legyenek. Maga a közlekedés ugyan nem a legnagyobb kibocsátó, szállítani és munkába járni pedig kell, de ezek is megvalósíthatóak sokféleképpen autókon és kamionokon kívül is: vasúttal, színvonalas közösségi közlekedéssel (főleg városban).

Indokolt volna az összes gépjárművet terhelő adót és költséget minél jobban a gépjárműhasználathoz kötni. 

  • Megszüntetni és beépíteni a benzin árába. Magyarán az autósokra terhelt költségeket, mint az illeték, a gépjárműadó vagy a kötelező felelősségbiztosítás, sőt az autópályadíj, amik jelenleg fix költségek beépíteni a benzin és a gázolaj árába.
  • Hiszen elsősorban nem akkor okoz légszennyezést, környezetterhelést, baleseteket, forgalmi dugót a gépjármű, amikor megveszik, amikor a garázsban áll, hanem akkor, amikor használják — és elsősorban a városi forgalomban, ahol amúgy többnyire ma már használhatatlan a többi autós miatt: a méregdrágán épülő és karbantartott utak pedig nem nőhetnek korlátlanul az emberi és természeti környezet rovására.
  • Ösztönözni kéne az autótulajdonosokat, hogy amikor tehetik megérje nekik közösségi közlekedésre váltani. Akár oly módon, hogy az üzemanyagban kifizetett vaskos adókból utalvány vagy BKV-bérlet vagy más formában visszakaphassanak arányosan
  • A jelelnlegi magas fix közterhek ezzel szemben arra ösztönzik az autósokat, hogy ha már megvették az autót, használják, különben csak viszi a pénzt. A puszta gépjárműtartás nettó veszteség és még az amortizációja is szélsebesen üríti ki a pénztárcánkat.
  • Ha lecsökkenne az (elsősorban városi) autóforgalom, akkor nem csak élhetőbb lenne a környezet, de kevesebbet kellene utakra (és az autóinkra) költsünk, de cserébe, akiknek muszáj, könnyebben tudnának illetve egyáltalán tudnának közlekedni: a mentő, az áruszállító, a szerelő — sőt az az ikonikus taxis is...

Zöld szabályozást ezért nem lehet olyan módon bevezetni a középosztály ellenében, hogy lényegében csak a bevételekre koncentrálunk — ahogy a Macron-rezsim tette. Nem nézhetjük fejős tehénnek a középosztályt.  Elsősorban, mert ők viszik a vállukon az országot, ők dolgoznak, nevelnek gyereket, termelik újra a nemzeti kultúrát. A tömegek életformájának átalakítását egy élhetőbb, biztonságosabb, nyugodtabb közlekedési kultúrára csak is a megfelelő infrastruktúra és ösztönzőrendszer segítségével szabad és lehet — különben a bukás szinte garantált. Nem lehet felülről állami önkénnyel változást elérni, nem lehet az emberek ellen az emberekért tenni.

europe_benzin_2018_nov.pngNovemberi üzemanyagárak Európában. Franciaroszág drágább, de nem a legdrágább ország. Magyarország nem fér be az élbolyba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr8414395628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.06. 09:26:11

Jóval megértőbbek lennétek, ha Trump ellen tüntetnének hasonló okokból az USA-ban. Ugye libsikék?Csak a jó öreg kettős mérce..Micronka napjai meg vannak számlálva..;)

Egyallampolgar 2018.12.06. 09:44:36

Tényleg nehéz elképzelni hogy egy apró, amúgy teljes érthető (pláne a középosztálynak felfogható indokkal bevezetett) adó miatt valakik ilyen tombolásba kezdjenek.
Macro-nak persze sok ellensége van. Macro-n erős összetartó Európát akar, mert úgy véli szétdarabolva, egymás EUs pénzeit ellopva, közös hadsereg és EUs határvédelem nélkül Európa nem lesz versenyképes Kínával, vagy az USAval. A csökött agyú Putyin azt hiszi az EU neki ellenség, mert a gyökér KGB tiszt akkor volt fiatal amikor Európa még ketté volt vágva. Pedig Oroszország Lenin előtt Európa része volt, ma meg már annyira gyenge hogy nagyon rászorul Európára.

Cinkes 2018.12.06. 09:47:14

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Olvasd el a cikket mielőtt böfögsz birka.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.06. 09:50:15

@Cinkes: Nem a posztról beszéltem ökör, hanem az indexes Dávidkák cikkeiről..

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.06. 09:50:56

@Egyallampolgar: Ez csak az utolsó csepp volt a pohárban.

Cinkes 2018.12.06. 09:51:58

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Én meg pont erről beszéltem, hogy egy nyomi birka vagy.

bobbafet 2018.12.06. 09:56:30

Csak a pontossag vegett: ha mar a tuntetesek demagog magyarazatairol kulon megemlekeztetek, nezzetek meg, kb. mi lehet az aranya a varosokba elovarosokbol ingazo kozeposztaly koreben a benzines es dizeles autoknak. 21 Ft sem annyira sok, de ugye jelentosen tobb, mint 9...

bobbafet 2018.12.06. 09:56:36

Csak a pontossag vegett: ha mar a tuntetesek demagog magyarazatairol kulon megemlekeztetek, nezzetek meg, kb. mi lehet az aranya a varosokba elovarosokbol ingazo kozeposztaly koreben a benzines es dizeles autoknak. 21 Ft sem annyira sok, de ugye jelentosen tobb, mint 9...

papa5 2018.12.06. 09:57:52

Néhány elhülyült nyalogánynak el kéne kezdeni erdőt gereblyézni...

tamask 2018.12.06. 10:05:22

A franciák mindig hisztiznek, nincs olyan év, amikor nyugalom lenne ott. Pedig a szociális kiadások az egeket verik. Talán itt az összefüggés: a magas állami, szociális kiadásokat akarta Micron finanszírozni az adóemelésből. Csakhogy ez mind a foglalkoztatás csökkenését eredményezi és így egyre kevesebb lesz az adóbevétel is.

Lady Ann 2018.12.06. 10:30:24

Náluk ez a nemzethy sport. Valszeg olcsóbb a francia államnak, mint Magyarországnak a mi nemzethy sportunk.

Mr. Hyde 2018.12.06. 10:35:27

Mohácsnál több is veszett.
A nagy kapitalizációjú francia olaj- és autóipari vállalatok különadójából gond nélkül kompenzálhatják a kárusoltakat és még a környezdtvédelemre is jutna.

2018.12.06. 10:35:49

Az Diesel autók francia részesedését és a Diesel üzemanyag -egyébként teljesen jogosan- magasabb környezetvédelmi adóemeléset tekintve a Diesel autó tulajdonosok tiltakoznak nem a benzineseke.
A cikk felvezetője ezért félrevezető, Macron meghatralasa pedig hitvany lépés.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.06. 10:38:26

@Cinkes: Mondja egyemeletes ökör..Mindegy Macronkádnak befellegzett, nagyon úgy tűnik..:) "A vég kezdete." ( Ki is mondta? Guglizd ki gyorsan !)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.06. 10:48:59

Maga a konkrét ügy nem számít. A lényeg, hogy a populista hullám első erőpróbája Micron liberális bankárkormányzata ellen a nép csattanós győzelmével zárult Franciaországban.

Cycmen 2018.12.06. 10:52:13

"Bár Orbánhoz hasonlóan nincs érdemi kihívója, Macron népszerűségét igencsak megtépázta, "

Macron kihívó volt anno? Odatették ha jól tudom, Sárközi idején még nem volt tényező. Ha meg tudnának szabadulni Orbántól itt is az lenne mint a franciáknál. Valamelyik bank éléről bedobnának egy jól idomított pubit. Ja, olyan már itt is volt hasonló, Bajnainak hívták.
Ez a látszólag érthetetlen ok a zavargásokra szintén gyanús, ekkora emelés nem indokolja mindezt. Véleményem szerint már régen nem az autósok vannak az utcán, a sárga mellény már csak egyenruha, a francia kormány meg csak szeretné azt hinni hogy a benzin miatt háborognak. Persze mélyebb okok vannak, nem is hagyták abba úgy sem hogy a kormány visszatáncolt. Volna tippem hogy mik lehetnek az okok.

2018.12.06. 11:00:32

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

Szerencséd, hogy ebben a blogban is dúl a vélemény és szólás szabadság - még egy k1basz0tt csúnyaságot sem lehet a fejedhez vágni -, mert el kültelek ám a halál fa$zára, te fityiszes tínó.

Ha elzavarják a Macront, neked mennyivel lesz szebb az a nyomorult életed?
Olcsóbb lesz itt a kenyér? Korábban kel fel a nap?

Böszme vagy koma, ez nem vitás.

MEDVE1978 2018.12.06. 11:07:11

Viszonylag egyszerű a kérdés. Macron igazi programja az, hogy "áramvonalasítja" a francia gazdaságot és lazítja a "gonosz és gúzsba kötő" munkapiaci szabályozást. Emellett még vannak modernizációs elemei, illetve imádna jobban nyúlni az EU-s közös kalapból, az eurozónás reformtervei kb. erről szólnak, abba öltöztetve, hogy ezzel működőképesebb lesz az euroövezet. A migrációnál annyi feketét és arabot akar beengedni, amennyi a gazdaságnak szerinte kell, de egyébként nem nagyon akar ő sem migránsokat (túl sokat).

Macronunk igazából ugyanaz a neolib, mint Gyurcsány kartárs, modernizátor. Ebbe belepasszol a kemény adóztatás is a munkajövedelmekre neki és mondjuk az üzemanyagra (a vállalatok más érdekszféra, őket nem szabad annyira megadóztatni).

Az igazi éhséglázadások ugye pár éve voltak Párizsban, amikor az arabok és négerek autókat gyújtogattak fel a városban. Az is viszonylag egyszerű a helyzet volt a bevándorlók gettósodtak és igazából elegük lett abból, hogy esélyük sincs feljebb kerülni a társadalmi ranglétrán és az unokáik is építőmunkások és WC pucolók lesznek vagy munkanélküli drogfüggők.

A mostani tiltakozáshullám jól passzol a Brexit-Trump-Németországban AFD előretörés-Brazil elnökválasztás stb. sorba. Ez az egész lényegében arról szól, hogy a második világháború után a kialakult gazdasági rend robbanásszerű fejlődést hozott a nyugati országoknak és felemelkedést az ottani lakosságnak. A társadalom legnagyobb része "középosztálybeli lett" ehhez passzoló kulturális mintákat, életmódot vett fel. A kilencvenes évek elején a nyugatnak még egy nagy kellemes löketet adott a Szovjetúnió bukása és a kelet-európai országok gazdasági gyarmatosítása, viszont ez az új évezredre kifújt. Az új évezred már Dél-Kelet Ázsia felemelkedésével telt és azzal, hogy a nyugati tőke oda exportálta az olcsó munkaerő miatt a termelést. A nyugati középosztályok növekedése már a nyolcvanas években megállt és erős válságjelenségek jöttek (USA-ban Reagen, Angliában Teatcher idején). A nyolcvanas és kilencvenes évek stagnálással és nagyon lassú lecsúszással teltek. Aztán a kétezres években masszív termelésexport kezdődött és ezzel gyakorlatilag a volt ipari termelő középosztály helyzete destabilizálódott. Az elmúlt 15-20 évben a nyugat-európai országok döntő részében az alsó középosztály kezdett lecsúszni.

A középosztálybeli volt munkások ezzel együtt úgy érezték, hogy nem nagyon van érdekképviseletük: hiába szavaznak baloldalira, hiába szavaznak konzervatív jobboldalira, mindkettő a tőke prostituáltja és nem képes javítani a helyzetükön. Na ezt a feszültséget adja most ki magából az alsó középosztály Franciaországban, de ugyanezt adta ki magából a Rust Belt states fehér lakossága, amikor megválasztotta az udvari bolond Trumpot vagy a vidéki angolok és walesiek, amikor a gonosz EU-tól való megszabadulást és a dicső gyarmati múlt hagymázas álmát választotta.

wartburg1963 2018.12.06. 11:09:47

Azért érdekes, hogy hasonló, kormánybuktató tüntetések, mondjuk ahol ráadásul jóval száz fölötti a halottak száma (köztük több tucat rendőr), s amely az egyébként a Nyugat által is elismert legitim elnök megbuktatásával, gyakorlatilag polgárháborús helyzetet teremtő puccs a nyugati mainstream média teljes egyetértését és támogatását élvezi. Double standard, ugye...

Fenehorizont 667 2018.12.06. 11:27:41

igen, elő kell venni Az Ellenségkép-et, minden haladó legjobban gyűlölt csoportját, az ún. "középosztályt", és kész is a bármilyen elemző cikk, bármilyen témában.

persze azért makarónit is meg kell védeni. egy tüntetés csak akkor jogos és kormányváltó, ha egy toleráns demokrata által gyűlölt elnök ellen történik. akkor az tüntetés. ha nem ez az eset áll, akkor elő kell venni szakértő módon a szakértői magyarázatokat, és szakértőien meg kell szakérteni az egészet, hogy szakértve legyen.
nemúgyvanaz. nem olyan egyszerű, nem fekete-fehér stb-stb.

Helheié 2018.12.06. 11:30:20

Francia főnököm 10 éve svájcban él. A két ország a forradalmak és tüntetések tekintetében ég és föld ugye.
Szeritne az a különbség, hogy Svájc egy alulról szerveződő, végletekig népképviseletre épített állam, ahol minden hétvégén megnépszavaznak valamit a kantonban vagy legalább a faluban ahol élsz. Franciaország pedig egy erősen központosított állam - mindig is az volt,és erre épül a társadalomban mélyen meggyökeresedett forradalmi reakció. Bármi van, rögtön utcára mennek, mert az a történelmi tapasztalat, hogy így tudnak csak beleszólni a dolgokba - így viszont elég hatásosan. Mint látjuk most is tök jól sikerült.
Hajlok arra hogy egyetértsek vele. Szerintem Magyarország is hasonlóan központosított állam (nem csak most, hanem hagyományosan olyan az államszervezet) csakhogy nálunk az a törtnelmi tapasztalat, hogy hiába csinál a nép forradalmat nem lesz jobb, sőt . Így aztán inkább hagyunk is mindent.

GyMasa 2018.12.06. 11:32:21

@Cycmen:
Ha jol emlekszem, a sargamellenyesek eloszor az orszagutakon bevezetett "kornyezetvedelmi sebesseghatarcsokkantes" miatt durcaztak be.
Aztan erre a paprikas hangulatra huzott lapot mikron az uzemanyagado emelessel...
Tehat, a videki franciaknak tunhet ugy, hogy jon itt egy kis nagyvarosi mitugrasz, aki mindenfele mondvacsinalt okokkal elkezdi lehetetlenne tenni az egyszeru, videki francia eletet.

Kánikula 2018.12.06. 11:37:21

@maxval balcán bircaman: most ezt így be is szopták, mert így mihez lehet nyúlni majd? Semmihez, mer' jönnek a sárga mellényesek oszt felgyújtják a várost.

A középosztály félti amilye már van, a társadalom alja meg a teteje nem szokott hőbörögni.

2018.12.06. 11:43:17

"A fiatal, lendületes centrista Macron" - ez így nem teljesen helyes, inkább arrogáns, pökhendi és nagy arcú lenne a megfelelő. Ez bőszítette fel illetve tovább az embereket, nem az üzemanyag adó elsősorban.

Kánikula 2018.12.06. 11:43:19

@Fenehorizont 667: A fekete és fehét kivételével semmi sem fekete és fehér.

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.06. 11:45:36

"9 forint 39 fillérért gyújtották fel Franciaországot az autósok"

"Nem azt mondták Feri, hanem azt, hogy elmész te a picsába"

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.12.06. 11:59:44

Ez van, a franciak csoro fillerbaszok.

Nalunk meghonosodott a gyozelem kulturaja, tanulhatnanak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.06. 12:00:46

@Kánikula:

Ez mindegy. A lényeg, hogy sarokba lett szorítva a háttérhatalom egyik fő bábja.

CleanYourRoom 2018.12.06. 12:19:16

@MEDVE1978: Hah, micsoda elvetemültség az alsó-középosztály részéről, nem akar lecsúszni, hát nem felháborító? Komolyan mondom, nem értem, hogy létezhetnek egyáltalán ilyen emberek, hogy nem akarják, hogy levágják őket, mint a birkákat, nem akarnak egyszerűen eltűnni a süllyesztőben, nem akarnak kihalni, és ezzel a makacsságukkal akadályozzák a globalista szép új világot, igazán felháborító...

midnightcoder2 2018.12.06. 12:19:21

Szerintem itt ugyanúgy nem a 9 forintról van szó, ahogy a vizitdíjnál sem a 300 forint volt a lényeg, hanem az átlagpolgár akarta elküldeni Fletóékat a ... szóval oda. Ez lehet a helyzet a gerontofillel is.

CleanYourRoom 2018.12.06. 12:29:20

"a középosztály jóléti sovinizmusa": epikus... ez a kifejezés már a progresszív mázba öltözött globalista szómágia magasteljesítménye, az elitista uszítás csimborasszója, le a kalappal.

Isaac Milo Mendez 2018.12.06. 12:34:53

Nem értem az emberiséget. Hogyan lehetséges, hogy az olaj nem szorította még ki az elektronikát az IT világából? Olajjal működő mobil, laptop...nem is értem.

GyMasa 2018.12.06. 12:37:39

@midnightcoder2:
Mint irtam, a dolog nem ezzel kezdodott, hanem a sebessegkorlatozasokkal (es, gondolom azzal, hogy ugyanazzal a lendulettel el is kezdtek szenne traffipaxozni az autosokat):
index.hu/kulfold/2018/06/30/kiborultak_es_lazadnak_hogy_mar_csak_80_km_oraval_autozhatnak_a_francia_utakon/

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 12:45:50

@GyMasa: szép találat ez a 80-as korlátozás! nem is tudtam, köszi!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 12:48:07

@HozzászóláSoma Következő: az arrogáns is igaz, de olyan programot valósít meg, amiben jóval idősebb elődei már belebuktak, ő pedig még mindig nyerne a választáson, mert senki sem akarna helyette mást — ahogy kb. Orbán helyett sem. Innen mindkettő arroganciája. Amiben egyetértünk amúgy.

erkölcsi hulla 2018.12.06. 12:48:32

A nagy környezetvédő zöldek, tüntetnek a benzinár emelése ellen, aminek többletköltsége a környezetvédelmet szolgálná.

invalid user name 2018.12.06. 12:49:16

az USA-t feltételezni a lázadás kirobbantói között szerintem félreértés: a nyugati gazdasági rendszer elemi érdeke a stabilitás. az oroszoknak ezzel szemben az instabilitás.

LebensraumamOsten 2018.12.06. 12:52:51

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Kezdjetek reszketni. Most ízelítőt kaptatok abból ami rátok is vár a hétvégétől.
Mellesleg és Macron helyében simán közé lövettem volna a középosztályosoknak. Utána meg elkoboztattam volna kártérítés címén az árvák vagyonát.
Csak a halott középosztálybeli a jó középosztálybeli. Ha pár százat szitává lőnek, akkor a többi illbbant már kussol és visszahúzódik a patkányfészekbe.

M. N. Attila 2018.12.06. 12:52:57

@Helheié: Mélyebb okai vannak, hogy nálunk nagyon csekély az ellenállás. Soha nem volt jelentős polgárság. Ami volt, az meg az arisztokráciát majmolta, szóval a nép önrendelkező ereje nálunk ismeretlen fogalom, nem úgy mint Franciaországban. Teljesen normális ami ott történik, a hatalom próbált mozdulni valamerre, a polgári értékrendet képviselő középosztály befékezte. Tökmindegy hogy ennek a hatalomnak Macron (ostobácska szóhasználatban Micron) vagy Sárközy a vezető képviselője, hatalom mindig elnyomást gyakorol. A franciáknál működik a demokrácia, a probléma pedig azért van hogy rendszer mindig szabályozza önmagát. Ha nem lennének problémák egy nagy társadalmi rendszerben, elsatnyulna.

GyMasa 2018.12.06. 12:54:51

@A kiló nem százat jelent.:
Bizony, nem a semmibol jott elo a tores-zuzas, meg akkor sem, ha ez egy amolyan francia nemzeti sportnak, vagy szabadidos tevekenysegnek is tekintheto!

LebensraumamOsten 2018.12.06. 12:55:16

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Te most inkább azzal foglalkozz, hogy találj a hétvégéig egy olcsó járatot keletre, olyan országba ahonnan nem adnak ki. Meg tedd gyorsan pénzzé a vagyonod és váltsd be rubelre, mert könnyen lehet nemsokára késő lesz.

kenyérdobáló 2018.12.06. 13:00:17

- Tömegközlekedésre nehéz serkenteni embereket ott, ahol az már most is túl van terhelve. Sűrű a párizsi metróhálózat, és tömött.
- Azért is mennek ki, mert a városban megfizethetetlenek az albérletárak, és mert a bérházak életminőségét egyetlen lumpen család (viselkedésében, nem pénzét illetően lumpen!) is tönkre tudja tenni, akik ellen nem sokat tetetsz.
- Akik tüntetnek, a jövedelmüket illetően ugyan középosztálybeliek, de nem polgárok. A politikai értelemben vett polgár attól polgár, hogy felelősséget vállal. Ezek csak több pénzt akarnak maguknak, ésnem érdekli őket, hogy a természetkárosító életmódjukkal saját gyerekekik jövőjét élik fel...messzebb alig lehetnének a "polgár"-tól.

Namir 2018.12.06. 13:16:21

És arra emlékszünk, amikor a max. 500 Ft-os internetadó ellen 200 ezer forintos telefonokkal tüntetett a "tanult" egyetemi ifjúság és a "felvilágosult" baloldali ellenzék az Erzsébet hídon?

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.06. 13:17:43

@LebensraumamOsten: "Mellesleg és Macron helyében simán közé lövettem volna a középosztályosoknak. Utána meg elkoboztattam volna kártérítés címén az árvák vagyonát.
Csak a halott középosztálybeli a jó középosztálybeli. Ha pár százat szitává lőnek, akkor a többi illbbant már kussol és visszahúzódik a patkányfészekbe. "

Gratulálok.

V. Vendetta 2018.12.06. 13:17:58

A fasiszták már csak ilyenek. Leszarják az ország sorsát, a lényeg a káosz és anarchia szítása. Ha Macron bejelentette volna, hogy elnézést kér, akkor rágyújtják a parlamentet. Kezdték az anarchiát 2006-ban egy pöcegödör duna parti fővárosában, most folytatták a sanzel-izén. A fasiszták csak ehhez értenek, vezetőjükkel, a csuti kretén törpével az élen. És ennél csak rosszabb lesz. Egy kislétszámú, kisebbségben lévő bűnözőcsőcselék rettegést és megosztást okoz mindenhol európában. Magyarországon is először csak törnek zúznak, hogy hatalmat szerezzenek(2006), utána hatalomra kerülve lopnak és hazudnak(2010-), majd a hatalmuk megtartása érdekében gyilkolnak(a jövőben) Ez a fasiszták cselekvési terve.

freelander1 2018.12.06. 13:18:42

Bár a cikk nem elsősorban erről szól, de a szerző kellően belecsap az autó, mint luxuscikk témakörébe. Hát nem. AZ AUTÓ NEM LUXUSCIKK és NEM "személyes életterünk végletesen a kényelem irányába eltolt kognitív disszonanciájának acélkalitkája"! Egy jó és felhasználóbarát megoldás A-ból B-be történő eljutáshoz! Ma minden gyártó, szolgáltató azt szajkózza, hogy a felhasználók nem elsősorban terméket vesznek, hanem egy megoldást egy problémára. A közlekedés legjobb megoldása pedig a személyes jármű, hívjuk bárminek. Hogy az eszköz és az infrastruktúra tökéletlen, az egy más kérdés.
De kérdem én: mit szólna a cikk írója, ha nem tudna otthon, vagy a telefonján netezni, mert kicsi a sávszélesség, vagy mondjuk kimondanák, hogy a PC, laptop, telefon használata és gyártása súlyosan terheli a környezetet, ezért mellőzzük, és inkább mindenki menjen teleházba, ha netezni támad kedve. Életszerű, mi?! A tömegközlekedés visszalépés, sohasem lehet kellően rugalmas. A jövő a többszintes közlekedésé, a környezetbarát járműveké.
Azzal viszont egyetértek, hogy a különböző adók, biztosítások a használathoz kötődjenek, garázsban álló autót ne terheljenek. Csakhogy ez meg ott életszerűtlen, hogy egy Audiban, meg egy Opelben esett kár nem összemérhető, miközben fogyasztásarányos adójuk (biztosításuk) hasonló lenne.

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.06. 13:20:40

@V. Vendetta: ez is beteg mint a gyilkvágyó haverja

Midnight Run 2018.12.06. 13:24:28

@freelander1:
Teljesen igazad van. Budapesten is szüntessük meg a tömegközlekedést, építsünk még több utat, mindenkinek biztosítsuk az autózás lehetőségét. Esetleg a járdákból, kerékpárutakból is lehetne autóutat csinálni, sőt az összes fasort is ki lehetne vágni, abból is gyorsítósávok lennének. Mennyivel jobb élet lenne!

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.06. 13:27:14

@Midnight Run: Szerinted nem visszalépés kisétálni a buszmegállóba majd 3x áttszállva eljutni valahova azzel szemben, hogy beülsz otthon a saját járművedbe és kiszállsz belőle a célnál?

Ma Baker 2018.12.06. 13:31:58

@Egyallampolgar: "A csökött agyú Putyin azt hiszi az EU neki ellenség, mert a gyökér KGB tiszt akkor volt fiatal amikor Európa még ketté volt vágva"

Jaigen, mintha az Oroszok vezetnének be egyre-másra szankciókat az EU ellen és rendeznének konferenciákat az EU-s veszély címszóval.
Hogy te is mekkora egy megtestesült CIA propaganda vagy...

Ma Baker 2018.12.06. 13:35:07

Micsoda pofátlan Macron mosdatás. Elképesztő, hogy tudják a libsik mentegetni Franciaország történelmének legnépszerűtlenebb elnökét.
Nagyon egyszerű és kényelmes rátolni a töntetéseket 9 forint akárhány fillérre. Csaképpen mindenki tudja, hogy itt nem csak erről van szó. Ha csak a benzinár nem tetszene a tüntetőknek, nem merült volna fel Macron lemondatása és nem is került volna sor ekkora tüntizésre.
Bukik az utolsó előtti nagy liberális bástya és szorosan követi őt német kolléganője. Ideje belenyugodni. Európa jobbra-á-t hajt végre. Demokratikusan. Is.

V. Vendetta 2018.12.06. 14:00:58

@LebensraumamOsten: A tüntetők most párizsban nem illibbantak voltak, hanem bűnöző fasiszták, olyanok, mint 2006-ban az orbánmellényesek, akik törtek, zúztak fosztogattak. A mostani párizsi csőcselék tulajdonképpen az orbánci 2006-os, és a putyini 1999-es receptet másolják, fosztogatással, robbantásokkal akarnak hatalomra kerülni. És miután hatalomra kerülnek lopnak csalnak hazudnak, mint putyin és hű seggnyalója, orbánc. Ezek egy akolból valók, egymást támogatva bűnöznek.

Midnight Run 2018.12.06. 14:02:13

@Viszlát és kösz a halakat:

Szerintem nem visszalépés.

1) Az autózás rohadt drága, ráadásul nem fizeted meg a teljes költségét. A valódi költség mellett (ami tartalmazza a környezetvédelmi, most nem megfizetett költségeket) az üzemanyagnak a mostani árakhoz képest többszörösének kéne lennie az árnak.
2) Számomra az autózás jelentős stresszforrás, aminek nem akarom kitenni magamat. Ezzel szemben a tömegközlekedésen fel tudok készülni a reggeli értekezletre, elolvasom a leveleket és a fő híreket. Sokkal érdekesebb az utazás.
3) Bármennyire furcsának tűnik, az ember szociális lény. Volt egy tanulmány, ami az emberek kedélyállapotát vizsgálta New York (szinte mindenki tömegközlekedik) és Los Angeles (mindenki autózik) között. Az utóbbiban lényegesen jobb volt, és ezt pont az autózás okozta elidegenedésre vezették vissza.
4) Nagy embermennyiséget nem tudsz autóval elszállítani. Kaliforniában hiába építenek 6 meg nyolcsávos utakat, egyszerűen mindig megtelnek, mert mindenki individualista.
5) Nem tudom pontosan kiszámolni az autózás idejét a dugók miatt, nem tudom, mennyi idő kell a parkolásra, szintén stresszforrás, hogy mikor töröm össze a kocsit. Szerintem függést okoz, én meg szeretem a függetlenséget.

Na röviden ennyi, lehet köpködni.

Midnight Run 2018.12.06. 14:02:24

@Viszlát és kösz a halakat:

Szerintem nem visszalépés.

1) Az autózás rohadt drága, ráadásul nem fizeted meg a teljes költségét. A valódi költség mellett (ami tartalmazza a környezetvédelmi, most nem megfizetett költségeket) az üzemanyagnak a mostani árakhoz képest többszörösének kéne lennie az árnak.
2) Számomra az autózás jelentős stresszforrás, aminek nem akarom kitenni magamat. Ezzel szemben a tömegközlekedésen fel tudok készülni a reggeli értekezletre, elolvasom a leveleket és a fő híreket. Sokkal érdekesebb az utazás.
3) Bármennyire furcsának tűnik, az ember szociális lény. Volt egy tanulmány, ami az emberek kedélyállapotát vizsgálta New York (szinte mindenki tömegközlekedik) és Los Angeles (mindenki autózik) között. Az utóbbiban lényegesen jobb volt, és ezt pont az autózás okozta elidegenedésre vezették vissza.
4) Nagy embermennyiséget nem tudsz autóval elszállítani. Kaliforniában hiába építenek 6 meg nyolcsávos utakat, egyszerűen mindig megtelnek, mert mindenki individualista.
5) Nem tudom pontosan kiszámolni az autózás idejét a dugók miatt, nem tudom, mennyi idő kell a parkolásra, szintén stresszforrás, hogy mikor töröm össze a kocsit. Szerintem függést okoz, én meg szeretem a függetlenséget.

Na röviden ennyi, lehet köpködni.

Midnight Run 2018.12.06. 14:13:33

@Ma Baker: Oszt M. Le Pen milyen megoldást fog nyújtani? Mit tudnak ezek a szélsőjobbosok, amitől jobb lesz Franciaországnak. Macron legalább látja, hogy mi a probléma.

Kánikula 2018.12.06. 14:55:20

@A kiló nem százat jelent.: jaja most 90km/h és 93km/h-nál már megy a büntetés. Tulajdonképpen zéró tolerancia, mert ennyit csalhat az óra is az autóban..

Kánikula 2018.12.06. 14:57:42

@Viszlát és kösz a halakat: Napi szinten igen, évente kétszer nem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 15:24:12

@Midnight Run: szerintem Melenchon és Le Pen nettó demagógia. Akkor is, ha most divat Macront utálni. Nem szeretem, valóban arrogáns, de azért hisznek benne sokan, mert abban van némi ráció, amit mond. Ebben az adóemelésben is lenne, ahogy a végén igyekeztünk "zöld szemmel" megnézni... furcsamód itt @erkölcsi hulla: keveri a szezont a fazonnal: nem tudok arról, hogy a "zöldek tüntetnének ellene" — annyi radikális zöld nincs is. Illetve egyértelmű, hogy legalábbis az előzményeket illetően ez egy autós tüntetés és arról a rohadt 9 forintról szól mégis, ha van más problémájuk is... ez a casus belli. És vannak hasonlóságok a vizitdjjal: igen. De több különbség is van. Pl. Macron ettől még stabilan kormányoz tovább. Egyelőre. Persze meglátjuk, mit hoz a holnap. Jönnek az ünnepek, jön a tél... Nem adnék sokat ennek a "mozgalomnak".

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 15:28:46

@invalid user name: ezt félreérted: Moszkvát sejteném, de nem mondanám ki. De idézek egy cikket a net bugyraiból, ami messzebb megy. Az USA-t azért említem meg, mert egyáltalán nem ilyen egyszerű ez a képlet. Csak azért, hogy ne vádolhass egyoldalú oroszellenességgel, vagy Putyinfóbiával. Egyiket sem tudom, tehát nem mondom. De sose zárható ki a titkosszolgálati háttér ilyenkor. Az arab tavasznál se volt másként. Ez szinte természetes. Azt azért vitatnám, hogy az USA a stabilitásban érdekelt. Isten tudja miben érdekeltek: egy erős EU-ban nem. Németországba pl. keményen bementek. Nézd meg a nagy autógyárakat milyen kanosszát járnak az ún. dízelbotrány miatt. USA fejeseket ültetnek be az igazgatótanácsokba és ez szembeötlő kéne legyen. Az USA is aktív Európában. Nem csak Putyin. Köszi a kommentet!

GyMasa 2018.12.06. 15:31:26

@kenyérdobáló:
"Tömegközlekedésre nehéz serkenteni embereket ott, ahol az már most is túl van terhelve. Sűrű a párizsi metróhálózat, és tömött. "
Es, ezen kivul pedig az agglomeracioban azert ott sem Whiskey-kolaval (akarom mondani pezsgovel es sajttal) folyo kanaan van, tomegkozlekedes teren.
De ugyanez igaz pl Nemetorszagra is. (nekem pl munkaba autozni napi 30perc-1 ora, tomegkozlekedessel fixen 3 ora felett volna)
Ha a nagyvaroson kivul elsz, mondjuk az utolso metro megallojan tul 2 km-rel, akkor mar nem igazan versenykepes a tomegkozlekedes az ott elok tobbsegenek.
Nyilvan, aki a vasutallomas 2-3 km-es korzeteben lakik, annak meg akar alternativa is lehet, de ezek kisebbsegben vannak.

GyMasa 2018.12.06. 15:38:47

@Viszlát és kösz a halakat:
"akkor a többi illbbant már kussol és visszahúzódik a patkányfészekbe."
Hat, ahogy en elnezem a franciakat, inkabb egy nyilvanos Guillotine uj-bemutatot tudok elkepzelni macronnal :-)

Heremóka 2018.12.06. 15:54:54

@Egyallampolgar: Az apró adó nem indult aprónak. A tiltakozások miatt lett egyre apróbb -utóbb pedig nulla. Most már azt sem bírják látni, aki kimondta a nullát.
Oroszország pedig sosem volt igazán Európa része. Előbb az egyházszakadás/mongol uralom, majd az ezekből következő hagyományok-eltérő fejlődés ((lemaradás)), később pedig a kommunizmus miatt. A Nyugat elvesztette önazonosságát, amit az oroszoknak és Kelet-Európának (különösen a lengyeleknek) sikerült megőrizni.
Én abból indulok ki, hogy egy normális nép -úgy ahogyan az egyén is- egészséges önbecsüléssel képes csak fennmaradni. Valamiért nem kívánatos a pénzemberek számára a Nyugat jelenlegi formában történő fennmaradása, feltehetőleg nem is marad meg. (Óriási energiákat öltek az öntudat erodálásába a II.vh. óta.) Kérdés, hogy köztes Európa és a Nyugathoz hasonlóan szintén szédületes tempóban izlamizálódó -de önazonosságát megtartó- Oroszország képes-e megmaradni és együttjűködni egyenrangú felekként. Én reménykedem benne, hogy igen.

finisz 2018.12.06. 16:03:03

@kenyérdobáló: @GyMasa: A tömegközlekedéshez szólva ... most miről is beszélünk Párizs kapcsán? Magáról, a kerületekre osztott városról, vagy az olyan peremkerületekről, mint pl. Bobigny, ahova rendszeres metrójárat van a szűken vett "Cityből".
Ha az előbbiről, akkor: Muhahahahaaa! Ne már! Párizs "cityben" pár száz méterenként vannak metrómegállók és busz-megállók, gyakorlatilag minden irányba. A peremkerületekből is jól megoldható a bejárás a "citybe", akár még éjfél után is, bár akkor már figyelni kell a menetrendet, mert már nem 5 percenként mennek a járművek.
A német nagyvárosok sokkal elcseszettebbek ilyen szempontból.

GyMasa 2018.12.06. 16:06:00

@Midnight Run:
"Szerintem nem visszalépés."
Szerintem sem, csak szomplan nem megoldas MINDENKI szamara!
"1) Az autózás rohadt drága,"
AKkor tobbet kell keresni!
"ráadásul nem fizeted meg a teljes költségét."
AZ egyaltalan nem biztos! Nemetorszagban a kormany szabotalja az autopalyadij bevezeteset, mert az itteni kormany szerint "az autosok fizetnek mar eleget".
Tudom, szokatlan ez a hozzaallas, de ez van!
"A valódi költség mellett (ami tartalmazza a környezetvédelmi, most nem megfizetett költségeket) az üzemanyagnak a mostani árakhoz képest többszörösének kéne lennie az árnak."
Es, mit lennenek azok a koltsegek?
Mert azt pl, ugye tudod, hogy egy autopalya utfeluleten semennyi szemelyauto semennyi karosodast nem okoz?
Kizarolag a kamionok okozta terhelesre meretezik az utakat.
Ennek ellenere a kamionba is pontosan ugyanazt az adotartalmu gazolajat tankolod, mint egy szemelyautoba.
"2) Számomra az autózás jelentős stresszforrás, aminek nem akarom kitenni magamat."
Akkor ne tedd ki magad!
Orulj neki, hogy olyan helyen elsz, es dolgozol, hogy megteheted!
" Ezzel szemben a tömegközlekedésen fel tudok készülni a reggeli értekezletre, elolvasom a leveleket és a fő híreket. Sokkal érdekesebb az utazás. "
Ja, ha eppen olyan helyen elsz, ahol setatavolsagra van a tomegkozelkedes, es nem kell mondjuk 4x atszallnod.
De itt van az en peldam (ismet):
Egy faluban lakom.
A faluban nincs S-Bahn, csak a szomszed faluban, ami 4 km.
Orankent 1 db busz megy at.
Az, ha nem kesik, akkor kenyelmesen el elhet erni az orankent 3x jaro S-Bahn-t.
Ami 20 perc alatt bevisz a varosba.
Ott atszallok az U-Bahn-ra, ami ujabb kb 30 perc alatt levisz a munkahelyemre, ami - szerencsere tenyleg setatavolsagban van a metromegallotol.
VIsszafele ugyanez, azzala kulonbseggel, hoyg az S-Bahn ugyanugy 3x jar orankent, es a busz meg ugyanugy 1x.
Tehat, ha nem sikerul elerni a megfelelo S-Bahn-t, akkor siman lehet ucsorogni 40 percet (az addigi kb 1 oranyi metro-S-Bahn tura utan) a buszmegalloban.
Es, amikor jon az az 1 busz, az sem a 4 km-es uton megy vissza, mivel korjarat, igy kb 15 km-es kerulot tesz, mielott haza erek.
Szoval, ezzel siman kijon a napi 2,5-3,5 ora tomegkozlekedes.
Na, akkor ezt most add hozza a napi 8,5 ora munkahoz, es akkor kerdes, hogy szerinted meg mindig akkora "elmeny-e" ezt evente 250x megcsinalni?
(Van amugy busz-osszekottetes arra a kb 22 km utra, de az ugyanugy 1+ ora iranyonkent, mert ott meg 3x kell egyik buszrol a masikra atszallni.
Ja, es mindezert havonta 160 EUR-os berletet kellene vennem.
Tankolasra pedig havi 80 EUR-t koltok, (tudom, hogy mas koltsege is van az autozasnak, de azert a napi 1,5-2,5 ora idomegtakaritasertaz az osszeg nem kompenzal. (legalbbis engem.)
es az utido 20-50 perc kozott valtakozik.
"3) Bármennyire furcsának tűnik, az ember szociális lény."
Viszont en pl. nem a metron akarok szocializalodni.
Es nekem osszszsufolodva uatzni a metron nem "szocializacio".
" Volt egy tanulmány, ami az emberek kedélyállapotát vizsgálta New York (szinte mindenki tömegközlekedik) és Los Angeles (mindenki autózik) között. Az utóbbiban lényegesen jobb volt, és ezt pont az autózás okozta elidegenedésre vezették vissza. "
Szerintem itt elirtal valami.
"4) Nagy embermennyiséget nem tudsz autóval elszállítani."
Ez igaz, de nem lenyeges.
" Kaliforniában hiába építenek 6 meg nyolcsávos utakat, egyszerűen mindig megtelnek, mert mindenki individualista. "
Nezd, ha a kenyelmes tomegkozlekedes helyett a kenyelmetlen dugoban varakozast valasztja, akkor valami nem stimmel, ugye?
"5) Nem tudom pontosan kiszámolni az autózás idejét a dugók miatt, nem tudom,"
En tudom. Lasd fentebb! Ezen felul atlagosan, ugy 2 evente van egy olyan baleset is az autopalyan, ami miatt mondjuk 3 orara beall az egesz, mint a Balaton.
"mennyi idő kell a parkolásra,"
Az az USA-ban varosfuggo. New Yorkban nincs eleg hely arra, hogy mindenkinek legyen autoja, az orszag nagyobb reszen viszont van.
" szintén stresszforrás, hogy mikor töröm össze a kocsit."
Marakinak. Nekem nem is tudom, mikor volt balesetem utoljara.
"Szerintem függést okoz, én meg szeretem a függetlenséget. "
Nezd meg, nekem milyen lenne a munkabajaras tomegkozlekedessel.
Szerintem meg az az igazi fugges.
"Na röviden ennyi, lehet köpködni."
Azzal nincs baj, ha valakinek van sajat velemenye!
En is hozzaadtam a sajatomat.

énisfélek 2018.12.06. 16:09:02

Nagyon-nagyon buta az az ember, aki azt hiszi, hogy ez a tüntetéshullám amiatt a pár fillér miatt tört ki. Ugyanilyen buta emberek hiszik azt, hogy pl az őszödi beszéd volt az oka az akkori tüntetéseknek. Ezek csak az utolsó cseppek a hónapok, évek óta egyre csak telítődő pohárban. És a Hatalom újra meg újra elcsodálkozik, hogy az emberek miért mennek ki az utcára, miközben birka módra eltűrték az előző száz megalázást.

teéjesenmindegy 2018.12.06. 16:11:15

Én nem tudom, hogy mi van a franciák fejében, de az nem elképzelhető, hogy ez volt az utolsó csepp? Hogy mondjuk a nép jó nagy részének tele van a töke ezzel a furcsa szerzettel?
Volt a bukása előtt Fletónak is olyan időszaka, hogy ha az örök élet receptjét tette volna fel a facebookra, akkor is elküldik a picsába..

Ja, és milyen kis szemérmesen nem tettétek fel a magyar benzinárakat. Mert értem én, hogy nagy pofával ordítotok, amikor a világ legmagasabb Áfáját emlegetitek, ha kell, ha nem, de ilyenkor miért nem írjátok ki, hogy itt 1,1euro? Legmagasabb áfával meg mindennel együtt?

finisz 2018.12.06. 16:13:44

@énisfélek: Ja, mint a net-adó ellenes tüntetés ... akkor is volt nagy csodálkozás.

finisz 2018.12.06. 16:15:22

@teéjesenmindegy: De a bankadót viszont simán benyelted ....

GyMasa 2018.12.06. 16:17:12

@finisz:
En egeszen konkretan ugyanazokrol a valodi videki emberekrol beszelek, ahol a tomegkozlekedes csak annak az igen szuk retegnek ido- es koltseghatekony, akik az ottani "tomegkozlekedes" (jellemzoan a vasut) kozvetleno kozeleben elnek.
Akik meg nem, azoknak egyszeruen nem alternativa a tomegkozlekedes!
Es ez nem Nemetorszag, vagy Franciaorszag kerdese, mert MINDENHOL vannak olyan kornyekek, ahol egyszeruen nem eri meg a tomegkozlekedest eroltetni!
(Volt egyszer egy brit kepviselo, ha jol emlekszem a '80-as evek vegen, aki egy hozzaszolasaban megemlitette, hogy vannak olyan vasutvonalak az orszagban, ahol olcsobb lenne minden egyes utasnak egy Bentley-t ajandekozni)

N. Barbie 2018.12.06. 16:17:22

@maxval balcán bircaman: "A lényeg, hogy sarokba lett szorítva a háttérhatalom egyik fő bábja."

Latom ma is elgurult a gyogyszered es nyomod a hatterhatlami gyikemberek dumadat.

Amugy milyen erdekes es a fidesznyik kettos merce.
Mikor ballib kormany ellen tuntetnek, akkor hajra tuntetok megerdemli a szemet libsi hatterhatalmi kormany/elnok, amikor meg hos alnemzeti alkereszteny elnok es maffiaja ellen, akkor lesajnaljuk a tuntetoket, ocsaroljuk oket meg mondogatjuk, hogy ideje lenne elfogadni a valasztasok eredmenyet.

"A lényeg, hogy a populista hullám első erőpróbája Micron liberális bankárkormányzata ellen a nép csattanós győzelmével zárult Franciaországban. "

Akkor kerdeznem, hogy mikor a szektavezered hatralt meg tuntetesek hatasara, akkor is igy eljeneztel a nep csattanos gyozelmerol? Ja, nem, akkor a tuntetoket ocsaroltad jo kutya modjara.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.06. 16:22:19

@N. Barbie:

"Mikor ballib kormany ellen tuntetnek, akkor hajra tuntetok megerdemli a szemet libsi hatterhatalmi kormany/elnok, amikor meg hos alnemzeti alkereszteny elnok es maffiaja ellen, akkor lesajnaljuk a tuntetoket, ocsaroljuk oket meg mondogatjuk, hogy ideje lenne elfogadni a valasztasok eredmenyet."

S ezzel mi a gond? Neked ugyanaz a haszonállat tehén szakszerű levágása a vágóhídon és a szadista elmebeteg által megkínzott és megölt kutya esete? Ugye, nem?

Akkor meg miért lenne azonos a mérce a jó célokért küzdő töntetés és a rossz célokat kitűzű tüntetés között?

finisz 2018.12.06. 16:22:42

@GyMasa: Ez ismerős, 1,5 évet éltem a Fekete Erdő egyik kis falujában Németországban, mindössze 35 km-re a legközelebbi nagyvárostól, Freiburgtól. Ez a gyakorlatban 1 órás vonatutat jelentett, és este 9 után esélytelen volt odajutni tömegközlekedéssel. Ott, és a környéken autó nélkül nagyon kiszolgáltatott az ember ...
De mondjuk, ez minden országban áll, Magyarországon is.

N. Barbie 2018.12.06. 16:26:38

@teéjesenmindegy: "Ja, és milyen kis szemérmesen nem tettétek fel a magyar benzinárakat. Mert értem én, hogy nagy pofával ordítotok, amikor a világ legmagasabb Áfáját emlegetitek, ha kell, ha nem, de ilyenkor miért nem írjátok ki, hogy itt 1,1euro? "

Ki van irva a kep ala, hogy MO nem er bele az elbolyba.
De ha mar ugy, akkor en is megkerdezhetem, hogy te miert hallgatod el szemermesen, hogy igaz, hogy 1,1 a benzin, de azt az ugy nagyjabol 200e Ft-nyi atlagfizubol kell kifizetni a tobbsegnek, mig mondjuk itt Angliaban igaz, hogy ugy 30%-kal dragabb a benzin, de az atlagfizetes meg az otthoni tobbszorose?
Remelem megvan mit akarok ezzel mondani, azt, hogy onmagaban semmit nem jelent, hogy otthon olcsobb az uzemanyag.

N. Barbie 2018.12.06. 16:32:27

@maxval balcán bircaman: "Nem vagyok szektatag 25 éve, nem tudom mire gondolsz."

Ne jatszd az ertetlent, a fidesz szektadra gondolok, mintha nem tudnad.

"Akkor meg miért lenne azonos a mérce a jó célokért küzdő töntetés és a rossz célokat kitűzű tüntetés között?"
Ja ertem, a fidesz szektasok eldontik melyik a jo cel es melyik nem es ahhoz merten ocsaroljak vagy eljenzik a tuntetoket, vilagos. Amelyik tuntetes barmilyen formaban a tevedhetetlen hosnemzethykereszteny fidesz ellen iranyul az meg amugy is csak rossz cel lehet.
Igy konnyu.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.06. 16:33:42

@N. Barbie:

Kiléptem a Fideszből 1995-ben.

Jó cél az, ami segíti a közjót.

finisz 2018.12.06. 16:34:21

@maxval balcán bircaman: Nem csodálom, átkozottul messze állsz te minden vallástól, bár az igényed a "felsőbb vezetésre" eléggé erős, viszont az elfogadás oldala a vallási cuccoknak neked rohadtul nem megy.

GyMasa 2018.12.06. 16:34:33

@finisz:
"De mondjuk, ez minden országban áll, Magyarországon is."
Pont ezt mondom en is!
Konnyu am "tomegkozlekedni", amikor az ember a Duna Plaza mellett lakik, es KöKi-nel a Boschnal dolgozik.
(5 perc seta, 30 perc metrozas, majd ujabb 5 perc seta)

finisz 2018.12.06. 16:36:39

@GyMasa: Ja, persze. Én valamiért azonban úgy értettem, hogy a párizsi tömegközlekedésről megy a vita.

teéjesenmindegy 2018.12.06. 16:37:51

@N. Barbie: Az élbolyba baszod, mintha ez olyan élboly lenne.

Nem, apám, itt csak arról van szó, hogy világrekorder az áfa, az mindenhol meg van említve.
Ha kell, ha nem kell.
És talán nem Angliával kéne összehasonlítgatni Magyarországot. Meg nem Norvégiával.

DonTintoretto 2018.12.06. 16:40:08

@kenyérdobáló:

Alapjában véve nem a fővárosiak mentek utcára és nem is a városi tömegközlekedéssel van a nagyobb gond. Oké, lehet, hogy túlterhelt, de van.

A probléma sokkal komolyabb vidéken, ahol nincs vagy vállalhatatlan a tömegközlekedés. Egy rendezettebb, jómódúbb településen élek, ami mellett van egy nagyobb tech központ. Itt meglepően sokan mentek utcára.

Épp azon nevettünk a feleségemmel, hogy a 10 kilométert az otthonunk és közötte ő lasabban tette meg busszal, mint én a Frankfurt-Nizza távot repülővel.

Valószínűleg a kettő között van összefüggés. Amikor Pesten laktam, nem jártam kocsival, mert ugyannyi, vagy több idő lett volna BKV-val, mint kocsival. Itt a szorzó két- vagy háromszoros - feltéve, hogy van a számodra megfelelő járat.

ZX 2018.12.06. 16:40:31

@teéjesenmindegy: "És talán nem Angliával kéne összehasonlítgatni Magyarországot. Meg nem Norvégiával." Igazad van, a cél Etiópia.

finisz 2018.12.06. 16:46:14

@teéjesenmindegy: Hm, mégis mivel akarod, hogy jobban jöjjön ki, Moldáviával, akiknek már Románia is kész Paradicsom?

finisz 2018.12.06. 16:47:38

@balcán maxval bircaman: A katolikus, a református vagy az ortodox? Hogy a keresztény kultúrkörnél maradjunk ....

finisz 2018.12.06. 16:49:50

@maxval balcán bircaman: Amelyek szerint az "Isten" más és más ....

ZX 2018.12.06. 16:49:59

@maxval balcán bircaman: Nem kell belém látnod, neked címeztem, tehát rád gondoltam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.06. 16:51:04

@ZX:

1984-1985 között voltam komcsi. S előtte, se utána nem.

N. Barbie 2018.12.06. 16:51:08

@teéjesenmindegy: Ertem. Menozni akartal a csak 1,1 euros benzin-nel, de mikor kontextusba helyezem, az mar nem tetszik. Te bajod.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.06. 16:52:03

@finisz:

Nem, ugyanaz, csak esetleg eltér az értelmezés, De az áltlad említettek között még ez se tér el.

ZX 2018.12.06. 16:53:03

@maxval balcán bircaman: Jajja, már nem vagy párttag, de szöveg megmaradt.

Homyak 2018.12.06. 16:54:14

@maxval balcán bircaman:

"Maga a konkrét ügy nem számít. A lényeg, hogy a populista hullám első erőpróbája Micron liberális bankárkormányzata ellen a nép csattanós győzelmével zárult Franciaországban. "

Az megint nem zavar téged, hogy ott egy általad piti ügynek tartott dologért gyújtogatnak, míg itthon a kormány 8 éve szívja a nép vérét ennél sokkal durvább dolgokkal. Mert neked csak az számít, hogy ki milyen ideológia mögé bújva politizál. Szégyen..

finisz 2018.12.06. 16:59:17

@maxval balcán bircaman: Ahham, hát Luther vitatkozna veled, ha még élne ...
Persze, te őt ma egy ballibes alaknak tartanád, mert szembement a mainstreammel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.06. 16:59:58

@ZX:

Párttagként se voltam aktív, s nem követtem semmilyen parancsot, Pedig 2 pártnak is tagja voltam, 2 magyar pártnak, sőt 1 bolgárnak is, összesen 1988-1995 között. S majdnem beléptem a KDNP-be 1998-ban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.06. 17:02:12

@finisz:

Luther politikai nézeteit nem ismerem. MIndegy is.

Ami biztos: a liberalizmus szellemi előkészítője volt, plusz másodállásban eretnek.

morph on dear 2018.12.06. 17:06:43

@Kánikula: a feketének nem a fehér a logikai ellentéte, hanem a nemfekete.

finisz 2018.12.06. 17:06:47

@maxval balcán bircaman: És akkor mi is van a reformációval? (Lábjegyzetben, bár ezt tudhatnád, akkoriban a vallás és a politika egybeforrt, de teljesen. Szóval, ha ismered a vallási nézeteit, akkor ismered a politikaikat is)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.06. 17:08:09

@finisz:

A reformáció a liberalizmus és a felvilágosodás előkészítése szellemileg. Nyugat-Európa zuhanásának gyökere Luther.

finisz 2018.12.06. 17:09:50

@morph on dear: Ezt azért alkalomadtán magyarázd el a teljes jelenlegi magyar kormánynak és a trolljaiknak is. Sok sikert!

finisz 2018.12.06. 17:11:07

@maxval balcán bircaman: De ugyanazt az Istent hitte, mint te .. akkorhogyisvan ez? Szemétsoros, megint?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 17:12:56

@finisz:

Így igaz, Isten 1, mint már mondtam.

finisz 2018.12.06. 17:13:39

@balcán maxval bircaman: Szóval, akkor Luther és te, ilyen szempontból semmiben sem különböztök.

morph on dear 2018.12.06. 17:15:00

@finisz: Én sokkal inkább úgy látom, hogy a jelenlegi ellenzék jellege ez az egybites gondolkodás.

morph on dear 2018.12.06. 17:15:43

@finisz: Hitlernek két lába volt, gondolom neked is, szóval te szinte ugyanolyan vagy mint Hitler.

Logika lvl1000

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 17:17:48

@finisz:

Természetesen nem különbözünk abból a szempontból, hogy ugyanabban az 1 Istenben hiszünk.

finisz 2018.12.06. 17:18:07

@morph on dear: Valóban? És arra, mit lépsz, ha azt mondom, hogy én konkréten az Orbán rendszer miatt költöztem el Magyarországról (nem vagyok magyar állampolgár, csak magyar).

N. Barbie 2018.12.06. 17:19:39

@balcán maxval bircaman: Na latod mit hagytal ki, ha akkor belepsz most lehet te ulnel viki mellett a Parlamentbe az ilyen semjenek helyett es kozelrol tudnad nyalni a balvanyod valagat, nem csak mindig kepletesen a blogokban.

A szelektiv keresztenyseged, ami kell a kdnp-s biodiszleteknek az mar megvan, azt tudjuk. Ha a vasarnapi misen kell a leghangosabban enekelni, akkor nagy keresztenyek, mikor lopast kell jovahagyni, akkor felfuggesztik a hituket.

morph on dear 2018.12.06. 17:19:47

@N. Barbie: "Akkor kerdeznem, hogy mikor a szektavezered hatralt meg tuntetesek hatasara"

Orbán nem várta meg amíg felgyújtják Budapestet, nem fikázta le az ellene tüntetőket, nem hagyta hetekig kezeletlenül a szituációt, hanem látta hogy nagy az ellenállás és visszavonult. Mit kellett volna csinálnia?

Komolyan annyira szánalmas ez a retardáltság.

morph on dear 2018.12.06. 17:20:48

@finisz: Jah, valamint többszáz fős vállalatot irányítasz, több diplomád van, kigyúrt vagy és óriási a péniszed. Az interneten mindenki ilyen.

finisz 2018.12.06. 17:22:57

@morph on dear: Logika lvl 0 .. esetedben, már bocs. Kell tovább magyaráznom, mennyire nem állja meg a helyét a példád? Ha kell, akkor te egy csirke vagy, mivel annak is két lába van.

finisz 2018.12.06. 17:24:12

@morph on dear: Ez a válaszod tökéletesen logikátlan.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 17:26:14

@N. Barbie:

Amikor beléptem volna, még önálló párt volt a KDNP. Ja, s nem vagyok alkalmas a pártfegyelemre.

Szelektív kereszténység? Hol?

morph on dear 2018.12.06. 17:27:19

@finisz:
- Luther hitt Istenben
- Birca hisz Istenben
- akkor Birca olyan mint Luther

- Egy csirkének két lába van
- finisznek két lába van
- finisz olyan mint egy csirke, csak kicsit butább

morph on dear 2018.12.06. 17:29:53

@finisz: arra céloztam hogy tök fölösleges egy névtelen, leellenőrizhetetlen nicknek személyes példákkal jönnie, mert brutál hiteltelenek. Bárki írhat bármit. Egy beszélgetés más, mert ott az arcodat és a személyed hitelességét kockáztatod ha hazudsz, de itt semmit.

morph on dear 2018.12.06. 17:35:20

@ZX: hiába ironizálsz, ha csak magadnál jobbakkal hasonlítod össze magad, akkor miért lepődsz meg ha te vagy a legszarabb?

Nevetséges ez a hozzáállás, hogy Magyarországot kizárólag gazdag nyugati országokkal hasonlítjátok össze, aztán kihozzátok, hogy jé, hát Magyarország de nagyon rossz. Ez nem egy reális összehasonlítás, ez üres fikázás. Persze értem én, hogy a magadfajták szeretik ócsárolni az országot azután hogy harmadszor is el lettek küldve a fenébe, de ez nem fog választást nyerni, csak szólok.

Medgar 2018.12.06. 17:35:40

@LebensraumamOsten: Te meg éhenhalsz a 8 általánosoddal.

inteligencs elenzeki 2018.12.06. 17:37:01

Szerintem ilyenkor nem a 9 forint jár az emberek fejében, hanem az, hogy "egyenlőre" kilenc forint. Magyarul az irány nem tetszik nekik.
Egyébként szerintem a Franciák kib.szottul ráérnek, ezért ülnek otthon a tévéjük előtt, ugrásra készen, hogy most mi a sz.rért lehetne verni a nyálunkat. Aztán van rajt sapka nincs rajt sapka alapon letámadják az épp regnáló hatalmat. Most a kilenc forintra cuppantak rá, persze az általam fentebb vázolt aggodalmakkal megfűszerezve.
Ott se alakítanék kormányt asszem. Ilyen egy debil társaság.
Előbb megválasztják azt a liberálidióta Makront, aztán az lép egyet, erre felhúznák a lámpavasra.
(Amúgy egyébként megérdemli, hogy most szorongatják a tökeit).

finisz 2018.12.06. 17:39:09

@morph on dear: És elmentél a lényeg mellett, Birca viszont nem ... milyen érdekes, uigye? ;) Ő megértette a vallási-politikai utalást, amit te nem.

morph on dear 2018.12.06. 17:39:20

@Comte de Gippaud: Persze hogy nem a kilenc forinton múlik, fentebb többen elmagyarázták, de egyesek nagyon igyekeznek, nehogy meg kelljen érteniük.

finisz 2018.12.06. 17:40:20

@morph on dear: És? Jöttem én személyes példával? Nem. Akkor meg?

2018.12.06. 17:41:08

"Maga a közlekedés ugyan nem a legnagyobb kibocsátó, szállítani és munkába járni pedig kell, de ezek is megvalósíthatóak sokféleképpen autókon és kamionokon kívül is: vasúttal, színvonalas közösségi közlekedéssel (főleg városban)."

Te se örülnél a gondolatnak, hogy odazsúfolódj a sok afrikai és arab közé akkor sem, ha középosztálybeli fehér vagy, akinek ott az autója. Svédországban a helyi fekák ilyenkor fel szokták gyújtani tömegével a svédek autóját, ha nem jutnak elég megerőszakolni való nőhöz az utcákon.

finisz 2018.12.06. 17:45:15

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: Életedben nem jártál még Svédországban, de az sem biztos, hogy Európa térképén egyáltalán megtalálod ...

morph on dear 2018.12.06. 17:45:38

@finisz: "És? Jöttem én személyes példával? Nem. Akkor meg?"

+

"Valóban? És arra, mit lépsz, ha azt mondom, hogy én konkréten az Orbán rendszer miatt költöztem el Magyarországról"

Jé ez tökre személyes példának tűnt.

morph on dear 2018.12.06. 17:49:17

@finisz: Én a náci Németországban meg az ókori római birodalomban sem jártam, de közben mégis gondolok róuk dolgokat. Mágikus, mi?

Jé, évi 100-150 kézigránátos támadás van Svédországban? Hát ez innen, a kulturálisan kevésbé sokszínű Magyarországról nézve kibaszott gáznak tűnik.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_grenade_attacks_in_Sweden

morph on dear 2018.12.06. 17:51:22

Jé, többszáz autót felgyújtottak Svédországban fél éve? És ez szerinted nem gond? Ehhez tényleg ott kell lakni, hogy azt tudd hinni, hogy ez nem gond, mert ha nem laksz ott, még azt hihetnéd hogy gond.

www.express.co.uk/news/world/1003500/youths-torch-100-cars-across-sweden

finisz 2018.12.06. 17:53:50

@morph on dear: Arra gondoltam, hogy Nyugat-Európában élve, milyen übercsávó lennék. De amikor elküldtem a kommentem, már gondoltam, hogy ebbe bele fogsz akadni.
Nos, akkor elmagyarázom. Magyarként, de nem magyar állampolgárként, az országom EU-s csatlakozása után átköltöztem. 2 évig küzdöttem a magyar bürokráciával és "vendégszeretettel", aztán feladtam. Nektek, magyarországi magyaroknak tényleg nem kellenek migránsok, még magyarok sem. Jó szórakozást egymás között! No meg az ukrán migránsokkal ...

morph on dear 2018.12.06. 17:58:12

@finisz: Nem érdekel a sztorid, bárki ki tud találni bármit. Pont ezt magyarázom.

Az érdekel, hogy mikor azd mondtad, hogy de te nem is jöttél személyes példával, akkor hazudtál, vagy mondjuk jóindulatú leszek, tévedtél. Ennyi.

finisz 2018.12.06. 17:58:40

@morph on dear: Ja, de a náci Németországba már nem válthatsz wiccar óccó turistajegyet, míg Svédországba, bármikor. Szóval, hajrá ... merj tovább menni, mint a Kossuth tér!

morph on dear 2018.12.06. 18:00:47

@finisz: Nevetséges ez az elvárásod, hogy csak arról alkothatsz véleményt, amit személyesen megtapasztaltál. Akkor az ilyen cikkek mind hazudnak? Politico az jobbos fake news szerinted?

www.politico.eu/article/sweden-bombings-grenade-attacks-violent-reality-undoing-peaceful-self-image-law-and-order/

finisz 2018.12.06. 18:01:42

@morph on dear: Ja, ha nem érdekel a mondanivalóm, akkor mi a rákos francnak válaszolsz nekem? De komolyan ...
Ja, és nem hazudok. Mert minek?

finisz 2018.12.06. 18:07:03

@morph on dear: Én ezt egy szóval sem mondtam, te magyarázod bele az elképzeléseid. A mai Svédországot meg tudod látogatni, olcsóbban, mint Ököritófülpöst, hogy megbizonyosodj róla a saját szemeddel, hogy a migráncsok tényleg tömegesen erőszakolják-e a szende szüzeket a metrón ... Hát, hajrá!

morph on dear 2018.12.06. 18:09:11

@finisz: Komolyan ilyen retardált óvodás szinten kell magyaráznom?

A SZEMÉLYES PÉLDÁID ÉRTÉKTELENEK, mert egy névtelen ötven hozzászólásos nick vagy, aki azt hazudik az életéről amit akar.

Ettől a logikád, gondolatmeneted olyan dolgokról, amik BIZONYÍTHATÓAN LÉTEZNEK, pl. Macron, Orbán, vallás, még lehet érdekes, tanulságos és vitára érdemes. Ezeket ugyanis tök mindegy, hogy ki mondja, a gondolat, a logika, a következtetés a lényeg.

morph on dear 2018.12.06. 18:14:44

@finisz: "Én ezt egy szóval sem mondtam,"

Nem a lópikulát. Ne hazudozz már megint.

"hogy a migráncsok tényleg tömegesen erőszakolják-e a szende szüzeket"

Ez meg már megint ez a szalmabábégetéses vitastílus. Nem azt írta senki hogy a migráncsok minden nap végigmennek az összes svéden, hanem hogy kamuszagú hogy "nem olyan rossz a helyzet", mert ott ahol évi 150 gránátos támadás történik és százasával gyújtják fel az autókat, ott ne magyarázza már meg senki hogy ez normális és mindig is így volt.

És itt nem csak maga az eset a gáz, hanem a trend. Igen, lehet azt mondani hogy évi 100 autó felégetése a svéd, mittomén, 5 milliós autóállományhoz képest 0.02% és észrevehetetlen. Lehet hogy szarul számoltam, nemtom, de érted. De itt nem csak erről van szó, hanem a trendről, a folyamatról, az elromlásról, hanyatlásról, lecsúszásról.

Cycmen 2018.12.06. 18:16:01

@finisz: Mikor költöztél át? Minden hátsó szándék nélkül érdekel. Nem sikerült magyarként állampolgárságot kapnod? Szép.

morph on dear 2018.12.06. 18:16:21

No de most megyek, má nem fogok válaszolgatni neked, ne csodálkozz.

finisz 2018.12.06. 18:16:44

@morph on dear: Ha ez megnyugtat, az ős-Index fórumon is volt már nickem, amikor neked a sulinet még csak álom volt. A kezdetek óta itt vagyok, különböző nickekkel.
Ennyit az előítéletes gondolkodásmódodról.
Tulajdonképpen, nem hiszem, hogy ez alapján érdemes lenne veled tovább beszélgetni. Aki azt hiszi, hogy egy nick "régisége" bármire is garancia, az eléggé ostoba ember lehet.

morph on dear 2018.12.06. 18:17:38

@Cycmen: amit nem értek amúgy, mert százezreknek sikerült, de pont neki nem, tehát a magyarok köcsögök, ennyi.

N. Barbie 2018.12.06. 18:18:05

@morph on dear: Bizony szanalmas a retardaltsagod. Csakugy, mint a szovegertesed. itt arrol volt szo, hogy ha ballib kormany ellen tuntetnek, akkor birkuci meg az atlaghulyefidesznyik orul meg mindenfele magasztos szolamokat hangoztat, mikor az alnemzeti kormanya ellen, akkor meg ocsarolja a tuntetoket.

morph on dear 2018.12.06. 18:18:21

@finisz: "Ha ez megnyugtat, az ős-Index fórumon is volt már nickem,"

Nekem meg már a hetvenes években, mert én találtam fel az internetet.

Na csá.

Cycmen 2018.12.06. 18:18:46

@morph on dear: A SZEMÉLYES PÉLDÁID ÉRTÉKTELENEK, mert egy névtelen ötven hozzászólásos nick vagy, aki azt hazudik az életéről amit akar.

Szerintem te nick ügyben jobb ha befogod a pofád! Ugye érted miért?

morph on dear 2018.12.06. 18:19:07

@N. Barbie: Nem ócsároltam én azokat, akik a netadó ellen tüntettek.

morph on dear 2018.12.06. 18:20:23

@Cycmen: Ha bárki lopdoshat nicket, akkor én nem akarok azzal hátrányba kerülni, hogy nem teszem meg. Na tényleg csá.

finisz 2018.12.06. 18:22:11

@morph on dear: IJV .. ez volt a nickem az Index fórumon, amikor te még a netről csak álmodtál ....
Én nem kamuzok, ellentétben veled.

Cycmen 2018.12.06. 18:24:48

@morph on dear: Nem is ez a fő bajom, hanem hogy nekiálltál nickrendőrt játszani. Az így ölég durva. :D

finisz 2018.12.06. 18:25:10

@Cycmen: Nagyon az elején, rögtön 2008.ban. Képzeld, az Idegenrendészethez küldtek első kanyarban. Akkor már röhögtem. Igaz, kínomban. Aztán rá 2 évre végleg feladtam ...

mullerpeti 2018.12.06. 18:30:34

Az a baj, hogy a magyarok töbsége tényleg úgy gondolja, hogy a frania tűntetők 9 forint 39 fillérért gyújtották fel Franciaországot. Ezér tart itt Magyarország :(

finisz 2018.12.06. 18:38:36

@morph on dear: Akkor én már rég Németországban éltem, amikor a magyar kormány úgy döntött, hogy gyorsított állampolgárságot ad a határon túliaknak. Engem 2008-ban vert pofán a magyar rögvalóság, de 2 éven keresztül ennek ellenére sem adtam fel. De aztán rájöttem, hogy nem vagyok macska 9 élettel, és nem nekem kell megküzdenem egy olyan országért, amely csak akadályokat gördít elém. Így azt az egy életem olyan országban töltöm, amely örömmel fogadta be azokat, akik élni és dolgozni szerettek volna. Csak ennyit vártam Magyarországtól is. Nem sikerült megugrani....

Cycmen 2018.12.06. 19:08:23

@mullerpeti: "Az a baj, hogy a magyarok töbsége tényleg úgy gondolja, hogy a frania tűntetők 9 forint 39 fillérért gyújtották fel Franciaországot. "

Talán mert ezt mondják nekik. Érdekes módon egyik oldali média sem nagyon tolja a híreket, először a fészen tett fel valaki egy huszadrangú oldalt ami beszámolt róla, a nagyokon meg csak a hülyeség volt és másnap láttam csak a hírt. Amúgy az átlag hírfogyasztó leszarja hogy gyújtogatnak, átfutja, aztán megnézi mit csinált Curtis meg Majka. Akit meg érdekel az úgyis tovább gondolja.

Cycmen 2018.12.06. 19:12:06

@finisz: Hát haver sajnálatos hogy így történt, mindenesetre még így is magyarabbnak tűnsz nekem mint sok itteni.

finisz 2018.12.06. 19:17:21

@Cycmen: Yaps, ha forrás kell, akkor keresd fel a 9gag-et, az Index "Mindeközben" rovatának legalább 90%-át az ottani videók vagy sima gagek teszik ki, amiket 1-2 nap késéssel hoznak.
Viszont, nem hiszem, hogy a magyarok többsége azt gondolná, hogy ezek a vandalizmusba fordult tüntetések csakis a 21 forint törtek volna ki.
Ugye, emlékszünk még a net-adóra?

N. Barbie 2018.12.06. 19:25:55

@morph on dear: "Nem ócsároltam én azokat, akik a netadó ellen tüntettek."

Na ezt mondjuk nem hiszem, szivesen visszekerestem volna az akkori hozzaszolasaid, aztan nem kiderul, hogy juniusban regisztralt nick?
Es meg te "ervelsz" azzal masnak, hogy uj a nickje. :D

finisz 2018.12.06. 19:27:33

@Cycmen: Hát jah, "elsiettem" a dolgokat. A magyar bürokrácia legalább 4-5 évvel volt lemaradva az aktuális politikai és az azzal járó bürokratikus változásoktól. Persze, ha ma adnám be a magyar állampolgársági kérelmemet, akkor a nyuszi húsvétra már szállítaná is a magyar hivatalos dokumentumokat a németországi címemre, anélkül hogy átlépjem az országhatárt.
De inkább kihagyom. Amikor én akartam, az ország nem akarta. Most hogy gyakorlatilag utánam dobja az állampolgárságot, már nekem nem kell.
Attól meg nem félek, hogy az állampolgárságom miatt nem leszek EU-s, mert a románok a kábé ugyancsak 1000 éves történelmük során még sosem álltak tartósan a vesztes fél oldalán ;)

Exploiter 2018.12.06. 20:58:55

Természetesen nem a benzinár a lényeg.
De mindegy is, az nem baj, ha a francia kollégának kicsit lekonyul az arca, úgyis idegesítő volt. Még követhetné a kanadai is, bár az annyira nem érdekes, mint a német.

Jakab.gipsz 2018.12.06. 21:44:30

Tipikus libbsi érvelés és figyelem elterelés, "9 forint 39 fillérért gyújtották fel Franciaországot az autósok ".

Remélhetően ez volt az utolsó csepp, a multikulturális globalizmus métely poharába amit le kellett volna nyelni, a jobb sorsra méltó Francia népnek.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 21:56:20

@Jakab.gipsz: ne bohóckodj már. Te egy értelmesebb kommentelő vagy. Persze sok minden sűrűsödik egybe. De ebben a kaotikus megmozdulásban alapvetően ez az egy követelés játszott szerepet. Semmi más. Ez volt a casus belli. Hogy a háborúnak milyen pontos szocioökonómiai vagy konteós magyarázata van, az más kérdés. Erre is kapsz a cikkben választ.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 21:57:54

@mullerpeti: erről szól a tüntetéssorozat. Magyarországról nem szól.

registerz 2018.12.06. 22:00:11

Ott végre felkelt a nép a klímakamu (a nép újabb adóval sújtása egy nevetséges, a CO2-ra kent, egyébként teljesen természetes, a Föld története során az évmilliárdok alatt rengetegszer előforduló jelenség) ellen.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 22:00:16

@morph on dear: hát van egy különbség akkor Svédország és Franciaország között: a franciák maguk is felgyújtják saját auóikat. Nem kell hozzá segítséget importálniuk. A svédeknek meg kell. De azért a svéd csajok elég durvák ám. :) :*

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 22:06:12

@maxval balcán bircaman: "A cél jó: Micron gyengítése."
Ne légy már hülye! :D Kit érdekel itt Macron? 9 rohadt forint és két halott, több száz sebesült és egy rakás kár országszerte.
Utálom Orbánt, tehát felgyújthatom az autódat és szétverhetem a haverod fejét? Az előbb azt bizonygatod, hogy keresztény vagy. Valami értékrend? Vagy ilyesmi?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 22:08:09

@Exploiter: úgy látom mintha szeretnél külföldi politikusok ellen is politizálni, mintha érintene a politikájuk...? Nem energiapazarlás ez egy értelmes embertől?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 22:14:42

@bobbafet: @JTU: az autók fele dízelüzemű, a másik fele benzines kb.
De te is rálereshetsz, ha érdekel.

mullerpeti 2018.12.06. 22:14:53

@A kiló nem százat jelent.: Ott olyan emberek élnek, akik nem hagyják, hogy a politika bármit megtegyen velük. Nem 9 forint 39 fillérért gyújtották fel egy országot, hanem mert nem bírkák. Ez az amit mi magyarok nem értünk, nem érthetünk, mert nem ilyen világban szocializálódtunk.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 22:30:50

@Fenehorizont 667: vagy elő kell venni minden olvasó ellenségképét a bloggert. :) Ugye.
Kissé paranoid vagy. :D A középosztályról nagyon szép dolgok hangzanak el a végén.

BéLóg 2018.12.06. 22:34:42

Drága Agyatlan Barátom!
Nem, te ILYET NEM LÁTTÁL Magyarországon.

BéLóg 2018.12.06. 22:37:44

@mullerpeti: Olyan segg vagy, mint a hülye. B+ a franciák unalmukban is fölgyújtanak autókat, és maszkos antifasiszták verik a rendőröket, akik NEM MERIK leütni őket.
A alóf…..pikulát "nem hagynak megtenni" magukkal semmit, egy korlátolt, genetikailag fekeztére színezett, pedofil balliberális politikusok által hülyére nevelt faklaszap népről beszélsz. Gondolom rokonaid.

BéLóg 2018.12.06. 22:45:49

@teéjesenmindegy: Milyen áfa világrekorder? A 27%-os, ami egy sportból adócsaló nemzet milliomosait terheli? Ami mondjuk egy tévé esetében, ami NORMÁL eu-s max adónál (van 22 olyan ország, ahol 2-essel kezdődik a max áfa) ami nettó 10ezer Ft, NÁLUNK 12700 forintot, 25%-os áfa mellett meg 12500 ft-ot fizetsz?
B+, a tízezres nagyságrendben százas nagyságrendű a különbség és nincs még egy olyan eus ország, ahol az egyébként mercivel jár és tájföldön nyaraló maszekok ne rinyálnának a "magasadók" miatt, azaz jelentik be 8 helyett 4 órára az alkalmazottaikat, meg minimálbérre és a többi meg zsebbe megy.

Óóóóó, mennyire sajnállak téged is, meg a sírókat is!

2018.12.06. 22:50:43

@A kiló nem százat jelent.: www.euronews.com/amp/2018/01/10/cars-in-europe-

Franciaországban a ma futó autók 70%-a Diesel
Az 50% amit lattal az a dieselek aranya az uj autó értékesítésben.

Homyak 2018.12.06. 22:51:41

@maxval balcán bircaman:

"A cél jó: Micron gyengítése."

De a ballibizésen meg libizésen kívül nem tudsz okot mondani. Hiába, ha egy illiberális a szemed előtt erőszakolja meg anyukádat te akkor is elnéző leszel, mert nem ballib.

mullerpeti 2018.12.06. 22:51:50

@BéLóg: Sajnálom, ha ilyen sok a feszültség benned, Tudod, a stílus maga az ember.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 05:34:38

@A kiló nem százat jelent.:

Franciaországban mindigis az erőszakosabb tüntetések voltak jellemzőek, mint nálunk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 05:36:11

@Homyak:

Mi más ok kell, mint az, hogy a liberális Európa lebontandó, s Micron ennek a liberális diktatúrának az egyik reklámarca?

collateral damages 2018.12.07. 07:01:33

Hát ha ezek az gyújtogató, fosztogató arcok a kisvàrosi középosztály tagjai, akkor Franciaországban nincs semmi baj, mert a csövesek is oda tartoznak, ebből következően, bár ez nem látszik rajtuk, de piszok jól élnek.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 08:27:12

Ilyet nem 1990-ben láttunk, hanem 2006-ban, amikor a semmiért a fasiszta orbáncsőcselék felgyújtotta pestet führere akaratának megfelelően.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 08:31:51

1990-ben békés tüntetés volt, amilyenek mostanában vannak. Ilyen törést zúzást csak az orbánseggnyaló fasiszták tudnak produkálni, amikor békés kormányok vannak. A békének, nyugalomnak mindig vannak fasiszta provokálói, de csak kizárólag akkor, amikor nem ők vannak hatalmon.

Exploiter 2018.12.07. 08:34:49

@A kiló nem százat jelent.:

Erre megvan a saját okom. Magyarország akkor lehet sikeres, akkor tud kiszakadni a mostani szerencsétlen helyzetéből, ha erős, prosperáló közösségbe kerül.
Orbán történelmi szempontból jelentéktelen.
Nekünk szükségünk van példára, követendő országokra. Túl kicsik vagyunk, hogy feltaláljuk és le is gyártsuk a spanyolviaszt.
Milyen példát látsz most a világban? Ázsia egy rakás szar, Afrika még nagyobb, a közel-kelet maga a földi pokol. Hiszem, hogy a bolygón egyedül nyugati országban érdemes élni, a többi emberhez méltatlan.
És közben végignézhetem, hogy a nagy példaképek éppen erőnek erejével húzzák le magukat a wcn, mindent megtesznek, hogy szétbarmolják mindazt, ami eddig értékes volt bennük.
Magyarországon bármi is lesz, a bolygó sokkal, de sokkal rosszabb valamivé válik, ha a fejlett nyugatot felemészti a progresszivista őrület.
Hát, ezért érdekelnek a külföldi politikusok - egyszerűen aggasztó, hogy még orbán is vállalhatóbb sokuknál. Szerintem ez egyszerűen felfoghatatlanul szomorú. Megőrült mindenki. Ezért örülök, ha egy-egy népen látom a jeleket, hogy valaki még gondolkozik arra. Hátha nincs minden veszve.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 08:36:13

@maxval balcán bircaman: Persze hülegyerek. Nagyon gyorsan felejtesz. De kizárólag csak akkor, amikor a saját fasiszta fattyú fajtád büntetteire kell emlékezni.

Egyallampolgar 2018.12.07. 08:50:41

@Heremóka
1. Személyeskedős. Bzmg üdítő olyan reakciót látni egy komment falon kommentemre ami nem egy agybeteg fröcsögése, hanem valami értelmes reakció.
2.
"Oroszország pedig sosem volt igazán Európa része." Ezzel nem értek egyet. Lenin előtt szerintem az volt s nemcsak vérségi alapon. Kultúrálisan is az volt. Elmaradott földműves volt az oroszok többsége de nem mond hogy nem haladó progresszív európai szellemű Gogol, Bulgakov, Csajkovszki, Muszorgszkij, Dosztojevszkij, Puskin !!!
A szörnyeteg bolsevikok aztán elsöpörték az egészet. Putyin pedig egy szovjetnosztalgiázós barom. De az összes oroszt nem húznám ki Európából pedig a mrévadó vallási részt amit említettél mérvadónak tartom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 08:54:19

@GIeccsertetű:

Mik bűntetteim?

Fasiszták mikor bűnöztek Mo-on? Szerintem soha.

konrada 2018.12.07. 09:02:22

@finisz:
"én konkréten az Orbán rendszer miatt költöztem el Magyarországról "
"Akkor én már rég Németországban éltem, amikor a magyar kormány úgy döntött, hogy gyorsított állampolgárságot ad a határon túliaknak. Engem 2008-ban vert pofán a magyar rögvalóság, de 2 éven keresztül ennek ellenére sem adtam fel. De aztán rájöttem, hogy nem vagyok macska 9 élettel, és nem nekem kell megküzdenem egy olyan országért, amely csak akadályokat gördít elém."

Az Országgyűlés 2010. május 26-án fogadta el a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását, bevezetve az egyszerűsített honosítási eljárást.

Ugye milyen érdekes dolog az emlékezet?
Te a saját bevallásod szerint a még meg sem alakult Orbán-rendszer előtt elköltöztél azért, mert lassú és nehezen kivitelezhető volt az állampolgárság megkapása...

Azaz valamit biztosan összekeversz: Vagy kőkemény szoc-lib voltál, és azért mentél ki (hiszen a zorbán rendszer fasságai előtt voltunk még) vagy kevered az időpontokat, vagy csak simán megszöktél a magyar rögvalóság elöl - amiben még rendesen beágyazva sem könnyű élni - nemhogy 2 évnyi kínlódás után, és csak később jöttál rá arra, hogy te tulajdonképpen vátesz vagy...;))

konrada 2018.12.07. 09:18:27

@Egyallampolgar:
...azért... maradjunk annyiban, hogy Európában 3 nagy birodalmi csoport versenyzett a hatalomért az utóbbi bő ezer évben - és ebből 2 azonos kulturális alapú (frank és a német) valamint az attól vallásilag lényegesen eltérő orosz.
...s ha néha fel is használta a nyugati és középeurópai birodalom a másik ellen az oroszt, az oroszokra mindig is meghódítandó keleti népként tekintettek, ami az orosz néplélekből (amely magában is expanzív volt) elég komoly ellenhatást váltott ki.
...szóval attól, hogy a frank és a német birodalom területei mostanra egy szövetségbe kerültek, az oroszok továbbra is azok, akik voltak: egy olyan birodalom, mely nem mondott le továbbra sem a hódításról (ahogyan a másik kettő sem, csak ők EU-nak nevezik, meg közös gazdasági övezetnek, amiben ők a meghatározó demokráciák), sem attól hogy megőrizzék függetlenségüket, persze hogy feketeseggűek lesznek egészen addig, míg nem hódolnak be...

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 09:24:26

@maxval balcán bircaman: Folyamatosan jelen vagytok, uszítotok, törtök zúztok, romboltok. Ha kormányoztok külső, ha ellenzékben belső ellenséget kerestek. A lételemetek az ellenségkeresés, függetlenül attól milyen pozícióban vagytok.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.07. 09:26:19

@GIeccsertetű:

Konkrétum is van, vagy csak egy Gyurcsány-beszédet utánzol?

Egyallampolgar 2018.12.07. 09:36:13

@konrada:
Szetintem ennek a ki-kit akar meghódítani dolognak 100 éve vége. Az első VH után nem történt semmi. A sok halál után csak legyengült országok, hullahegyek és igazságtalan béke jött ami újabb háborút hozott aminek már volt oka (I. békeszerződés), azután már tudták azt is hogy a legyőzötteket is fel kell emelni.
Mára kiderült, hogy beszélhetünk EUról, NATOról, emberiségről. Nincs értelme fegyveres konfliktusnak. A jóléti sovinizmus annyira elharapózott, hogy 25% reálbér csökkenést már egy Putyin szintű diktátor sem bírna ki hatalomban. Márpedig egy valódi konfliktus ennél többe kerül. Netán vérbe is. Nem lesz már soha háború Oroszország és NATO ország között. Ez az egész rakétásdi röhej. Putyin egy KGBs rohadék és keménykedik mint Trump: make CCCP great again. De sem az USA sem a szovjetunio nem lesz az mint volt 50 éve. Hiába a tahók óbégatása, nem fordul vissza az idő.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 09:38:39

Aki nyilvánosan a kerékkiszúrást, kődobálást, gyujtogatást, üdvözítőnek tartja mind fasiszta. Ilyet eddig magyarországon csak egy vezetőtől hallottam, a csuti szellemi törpétől. Számomra az ilyen megnyilatkozásai pont hogy lekicsinyítik, nem erősítik. Egy erős vezető nem attól erős, ha erő-szakosan akarja az akaratát érvényre juttatni. Sőt, azzal csak leírja magát a görcsös kínlódásával a szememben. Ilyen embereknek csak a buta birkák szemében vannak előnyei. Sajnos itt sok van ilyenből, ezért lehet ideiglenesen sikere, mint az osztrák zs kategóriás festőnek vagy a kopasz olasz anarchista zugfirkász.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 10:58:28

@maxval balcán bircaman: Napjainkban a neofasiszták terjednek, mint a lepra. A most terjedő fasizmus 2.0 egy kicsit más, mint a 100 évvel ezelőtti. A mostaniak már alkalmazkodtak napjaink világához, már nem merik nyíltan falvállalni hovatartozásukat. Csalnak, hazudoznak, de aki jól figyel felleli bennük a gonoszt. Kezdetben még nem annyira erőszakosak, igaz a botkezű, nagypofájú, légypiszokkal díszített pofájú festő sem volt az a 20-as években, viszont később sátánná vált, mikor elkanászodott, és jöttek a sikerei. De a mostaniak alapjában nem különböznek. Utálják és üldözik a másságot, erőszakkal politizálnak, aki nem tetszik nekik elnyomják törvényekkel, ha kell erőszakkal. Napjainkban már nem börtönökben ölnek, hanem kórházak sürgősségi és intenzív osztályain. Ugyanúgy lopnak, korruptak, a szegényeket lenézik, a hozzájuk simuló seggnyalókat védik a többség ellenében.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:01:54

@maxval balcán bircaman: Tőle még nem halottam kerékkiszúrásra buzdítást, vagy akasztásra felszólítást, és az ő soraikban nem pörkölnek nevesített disznókat vihogva. Ilyenre csak fasiszták képesek. Magadra ismersz?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 11:04:29

@GIeccsertetű:

Tegnap sárga mellényt vett magára, szolidalirálzva a francia kődobálókkal, szóval fasiszta.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.07. 11:08:49

@Látens Inszinuáció: A hozzád hasonló nyomorult szerencsétlen önsorsrontó csak abban képes gondolkodni, hogy olcsóbb lesz e a kenyér, meg a Tescos nápolyi. Őszintén sajnállak.(Kádár bácsit nem sírod vissza? Akkor 3,60 volt a kenyér..;)

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:10:06

@maxval balcán bircaman: Persze, magadtól nem látod őket, mivel azt hiszed a magatartásod a természetes. A cikkhez hozzászólva a gyújtogatásról, utcakődobálásról sem alkottál véleményt, hanem mindjárt Macront és a liberálisokat szidtad. Ahogy orbán is 2006-ban nem ítélte el a zavargásokat, ezzel tulajdonképpen azonosult vele. Orbán ellen természetesen ilyen tüntetés soha nem fog előfordulni, mivel a saját hívei nem fogják rágyújtani az autóját, aki meg rühelli ilyen fasiszta tettet soha nem követ el.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:13:18

@maxval balcán bircaman: Nyílván azért mert fel akarta gyújtani a parlamentet, azért vett sárga mellényt. Belőle nem nézeknki ilyet, mivel nem fasiszta. Ellenben orbán híveiből, akik a parlament elé sartak, simán.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 11:16:31

@GIeccsertetű:

Mo-on még a durva tüntetés is szelíd a francia mércével mérve, ennyi az egész.

Soha pl. nem halt meg ember magyar tüntetésen az utóbbi 30 évben, Míg ez gyakori ott,

Gyurcsány ellen se volt olyan tüntetés, ami ma Franciaországban.

Az erőszakos tüntetésnek mi köze a fasizmushoz?

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:37:53

@maxval balcán bircaman: Senki, amíg a csuti törpe csalással, hazudozással benne pöffeszkedik. Majd ha el lesz hajtva, a hívei valamilyen indokkal biztos megteszik. Karácsony semmi esetre se, arról beszélek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 11:41:16

@GIeccsertetű:

Akkor miért nem gyújtották fel a parlamentet 2002-2010 között Orbán hívei? S miért vesz magára sárga mellényt Kari Geri, ha ő se akar gyűjtogatni?

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:44:26

@maxval balcán bircaman: Mindkettő az erőszakból táplálkozik. A mostani francia tüntetésnek annyi köze van a diesel árához, mint Makónak Jeruzsálemhez. A fasiszták balhét akartak, hát megcsinálták, ahogy orbán 2006-ban. Igaz nem ezt mondta, de azt sose figyelem mit mond, mert összevissza makog. Sokszor pont azzal árulja el magát, hogy nem szól semmit, amikor becsületes vezetőnek kéne. Azt hiszi a sunnyogással elkerülheti a felelősségre vonást? A mindenkori miniszterelnök, mindenért felelős, azért is amit tesz, meg azért is amit nem. Ez a balfácán nem tudja mire vállalkozott.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:47:12

@maxval balcán bircaman: Csak fél pestet gyújtották fel, a parlamentet csak összesarták az orbán által szanaszét hurcolt kordonok tövében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 11:47:59

@GIeccsertetű:

A demokrácia része, hogy megesnek erőszakos tüntetések is. Mo-on pont alig jellemző ez.

2006-ban Gyurcsány mesterségesen csinált balhét: rohamosztagai összetereltéka békés tüntetőket focihuligánokkal, majd mindenkit megvertek, szemkilötve, közben pedig segítették a huligánokat megtámadni a tv-székházat. Szimpla kormányzati provokáció volt az egész.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 11:48:46

@GIeccsertetű:

Személyesen láttam. A tv-székházon kívül nem történt erőszakosság.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:50:27

@maxval balcán bircaman: Egyben viszont jó orbán. A fasiszta haverjaival szót tud érteni, hogy amikor ő van hatalmon, ne gyújtsák rá a házát. Pár milliárdot sikkaszt a javukra törvényekkel, hogy kiengesztelje őket és csendben legyenek.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:56:19

@maxval balcán bircaman: Dehogynem. Amerre jártak, mindent felborogattak, gyújtottak, elloptak. Biztos rossz helyen voltál rossz időben. Egyenes adásban közvetítette a tévé, a t34-es harckocsparádét.
youtu.be/ohz9NzpkrQ8
No akiket a videon látsz, az az őrjöngő csőcselék, mind orbánc haverjai.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 12:10:35

@GIeccsertetű:

S miértt nem gyújtogatott a gonosz Zorbán, amikor nem volt hatalmon?

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 12:11:45

@GIeccsertetű: Azért ennek a fideszes fasiszta faskalapnak majdnem sikerült pár örjöngő fasiszta haverját eltaposnia a harckocsival.

invalid user name 2018.12.07. 16:38:45

@A kiló nem százat jelent.:

nekem nincsenek nagyon titkosszolgálati kapcsolataim (ha lennének, letagadnám) de az "arab tavasz" sztoriban annak idején is mintha kavicsra haraptam volna: az USA miért lázítaná fel régi szövetségesét, egyiptomot? meg a közelkelet egyik legliberálisabb államát, bahreint?

aztán szíriába a három évvel ezelőtti menekülthullám miatt kicsit belekarcolgattam.

szíria népessége a hatvanas évek óta exponenciálsan növekedett kb 2010-ig, SZÓ SZERINT exponenciálisan. a növekedés forrása pedig (mind minden olajállamban) a kitermelt kőolaj világpiaci eladásából származó bevételek voltak. és mint minden olajállam, a jólét elvette az eszüket, szír gazdaság marginális volt, a legtöbb iparcikket csak importálták.

szíria fölött azonban elszállt az idő vasfoga.
0. az éghajlatváltozás miatt vagy más okból a régióban a hatvanas évek óta csökken az éves csapadékmennyiség, az eleve nem túl esős keleti országrészben évtizedek óta aszály van.
1. az olajmezők a 90-es évekre kezdtek kimerülni, a kitermelés már nem tudott lépést tartani a népesség növekedésével
2. az öreg hafez asszad 2000-ben jól meghalt, tornyosuló porblémákat hagyva a trónörökös basar asszadra.
3. a gyerek okos, tanult is nyugati közgazdaságtant, de ahhoz, hogy egyensúlyozni tudjon a törzsi és vallási szempontból megosztott ország erői között, tehetség és érzék is kéne, az meg nem volt neki.
4. a fiatal király ráadásul ahhoz fordult, akiről tudnia kellett, hogy konjunktúra idején barátnak látszik, de ha gond van, akkor egész konkrétan ellenérdekelt a megoldásban.

tehát bashar asszad próbálta racionalizláni szíria gazdaságát, csak hát kb húsz év késéssel fogott bele, az egy főre jutó olajexport a 90-es évek óta csökkent, a nyugati országrészben levő alaviták ebből nem sokat éreztek, de a keleti országrészben már 2006-ban voltak tüntetések. Bashar Asszad tehetség(telen)sége a tüntetések véres leverésére volt elég, és kb azóta változó intenzitással zajlik a szír polgárháború.
-----
amikor 2014-ben a kőolaj világpiaci ára durván bezuhant, az összes olajállam hirtelen gondba került. legnagyobb gondba oroszország került, ahol 100 millió embert kell jóltartani lényegében olajeladásokból. univerzális megoldás ilyen helyzetekre: az olaj "supply" oldalán fokozódó kockázatok árnövekedést okoznak. Basar Asszadot polgárháborúhba sodorta Oroszország -- majd terjeszteni kezdte az "arab tavasz" nevű konteót, hogy az USA nyakába varrja a válságot.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.07. 17:06:47

@GIeccsertetű: Az egész egy Gyurcsány által kiprovokált szituáció volt.Így akart menekülni szorult helyzetéből. Előre kiszámolt mindent, csak elszámolta magát, aminek következménye az lett, hogy a sírba tette a baloldalt. Ma pedigegy marginális szektapárt vezetője.
2006 áldozatai nem voltak hiábavalók.Ezzel vette kezdetét az a folyamat, amelynek a vége az lett, hogy a posztkomcsi-llibsi szövetség két évtized után végre a történelem szemétdombjára került, és azóta is ott rohad..

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.07. 18:30:32

@invalid user name: én nem varrom az USA nyakába, de ott vannak ők is sok esemény mögött. Soha semmi sem történik csak úgy. Az is ténykérdés, hogy meglévő elégedtlenség nélkül nem lehetne szintén semmit machinálni. De ettől még vannak manőverek. Főleg a neten. Ez a sárga mellényes mozgalom meg a neten szerveződött.

invalid user name 2018.12.08. 09:03:24

@A kiló nem százat jelent.:

a cui prodest alapján, ha bárki, az oroszok állnak a francia tüntetések mögött. nem is messze, közvetlenül Éric Drouet mögötti csoportban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 08:59:22

@invalid user name: ebben egyetértünk — mármint a sejtésben. Csak. Ismétlem azért kenem el és beszélek több potenciális okozóról, mert nem lehet egyszerűen ráfogni, hogy Putyin, leegyszerűsítés, nem adatolható és nem igazolható. Meg ez tényleg mindig bonyolultabb. De itt nagyon igényli a téma, mert nem a kék égből jött, hogy most hirtelen ez történt. Komoly szervezést igényelt akár többszáz fizetett troll beavatkozását a social media-ban.

Cycmen 2018.12.09. 09:35:14

@A kiló nem százat jelent.: ." De ettől még vannak manőverek. Főleg a neten. Ez a sárga mellényes mozgalom meg a neten szerveződött."

Mint az arab tavasz. Remélem nem terjed tovább. Ezekkel a "forradalmakkal az a baj, hogy egy működő rendszert a demokrácia nevében szétbombáznak és ha csak a végeredményt nézzük, akkor az a globális tőkének jó, a népnek meg marad ugyanolyan sz.r jó esetben, de általában még szarabb lesz.
Azzal a gyanúddal is egyetértek hogy valamilyen módon és szinten benne vannak a titkosszolgálatok. Ilyen horderejű eseményeket nem néznek tétlenül, hiszen erre vannak kitalálva. Nyugodtan lehet borítékolni az orosz, amerikai, francia titkosszolgálatok munkáját az események alakításában és még többeket minimum "megfigyelőként" .. Ez a francia helyzet abban egyedi, hogy elméletileg nem azoknak jó akiknek az arab tavasz jó volt.

invalid user name 2018.12.11. 00:25:18

@A kiló nem százat jelent.:

uh ez az írás ... konteók jegyeit hordozza magán, erősen.

(kb mintha el sem olvastad volna a szíriai történetről írottakat.)

invalid user name 2018.12.11. 00:26:34

@Cycmen:

"ha csak a végeredményt nézzük, akkor az a globális tőkének jó, "

pont nem.

invalid user name 2018.12.11. 00:28:15

@Cycmen:

"elméletileg nem azoknak jó akiknek az arab tavasz jó volt"

de. az úgynevezett arab tavasz is , meg a franciák lázadozása is Putyinnak jó. és csak neki.

Cycmen 2018.12.11. 13:27:12

@invalid user name: de. az úgynevezett arab tavasz is , meg a franciák lázadozása is Putyinnak jó. és csak neki.

Ja tényleg, Putyin csinál mindent.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:06:21

Az olvasószámlálónk nektek köszönhetően átlépte 300 ezret a minap. Ebből az ünnepi alkalomból egy kis felmérést szeretnénk végezni az olvasók körében.
Ha van egy kis időd, töltsd ki a közvéleménykutatásunkat is!
Köszi!
docs.google.com/forms/d/1voPvlb6sYFovBHxXyjsHWrIlS_deLojXZEAEVG2nlM8/

invalid user name 2018.12.12. 01:48:22

@Cycmen:

Nem, nem mindent :) az arab tavaszról írtam fentebb a poszternek (2018.12.07. 16:38:45) de hát ő sem olvasta el, nyilván te sem fogod.

Cycmen 2018.12.12. 11:29:44

@invalid user name: Most elolvastam. Nem nagy szám, már elnézést. Szíriában az Oroszok robbantották ki a felkelést tesztből? Ugyan már! Most Asszad mellett állnak. Ha Asszad bukik, jó eséllyel bukják az egyetlen külhoni kikötőjüket. A felkelőket az USA támogatja, a másik megkerülhetetlen ottani hatalom Izrael, Asszadot akarja eltávolítani. Cui prodest?

invalid user name 2018.12.12. 14:52:46

@Cycmen:

"Szíriában az Oroszok robbantották ki a felkelést tesztből?"

Semmi ehhez hasonlót nem írtam, szerintem te valami mást olvastál.
süti beállítások módosítása