A kiló nem százat jelent.

A szlovák egészségügyi reformból mi is tanulhatnánk

2018. december 05.

Újlaki Ákos a Boston Consulting Group szakértője beszélt a szlovákiai tapasztalatokról az Inforádióban, amiből mi is tanulhatnánk. Különösen, hogy a pozsonyi közgazdász számunkra érthető nyelven beszél. Fordítani se kell. Most már úgy tűnik elég tőlünk északabbra átlépni a határt és rögtön egy értelmesebben működő világban találjuk magunkat.

Ésszerű centralizáció, méretgazdaságosság, kevesebb, de felkészültebb kórház: többszintű, de hatékonyabb és jobb minőségű ellátás.

1. A gazdaság kényszeríti ki világszerte az egészségügy újraszervezését. Mindenütt dilemma, hogy költsünk-e többet? De a fő kérdés valójában, hogyan költsük el a forrásokat a leghatékonyabban? A társadalom rossz egészségi állapota a gazdasági fejlődés gátja.

2. Alapszabály: ne öntsük bele több pénzt az egészségügybe addig, amíg a szektor minőségét és hatékonyságát nem tudjuk felmérni és javítani, mert különben a több pénz, csak a hatékonyTALAN struktúrákat erősíti tovább.

3 Transzparenciát kell teremteni az intézmények működésében. Hol milyen tapasztalat áll rendelkezésre, tud egyáltalán kialakulni az adott helyen? A centralizáció és egyes kiskórházak felszámolásának haszna, hogy az ott ritkábban és ezért rosszul végzett beavatkozások tapasztaltabb orvosok vehetik át a központi nagykórházakban.

4. A minőség javulása, kevesebb műhibában, kevesebb utóbeavatkozásban és több egészségesen élt életévekben mérhető le. A transzparens, adatalapú, piaci működés a betegek számára is jobb, nem csak a fenntartók számára.

5. Először optimalizálni kell a jelenlegi működést, utána szabad csak többletforrásokat biztosítani a szükséges fejlesztésekhez és a további minőségnöveléshez.

Az orvosok tapaszalata számít. Nem az a jó egészségügy, ahol a közvetlen közelemben van egy kórház. Hiába  rettegünk a kórházbezárás és a központosítás szavaktól... Az a jó egészségügy, ahol biztosítva van, hogy indokolt és elfogadható időn belül tapasztalt és felkészült orvosok gyógyítják meg a beteget. Nem feltétlenül mindig minél előbb kell ellátást biztosítani, a sürgősségi ellátáson felül, központosítva a komplex beavatkozásokat megteremtjük a megfelelő tapasztalatok felhalmozódásának lehetőségét és emberéleteket mentünk.

Az orvoselvándorlásban legalább olyan fontos megtartó szerepe van a munkahelyi körülményeknek, a szakmai fejlődés lehetőségének, mint az orvosfizetéseknek. A központosítással a kevesebb erőforrás is hatékonyabban kiaknázható: mind az emberi erőforrás, mind a rendelkezésre álló diagnosztikai eszközök és egyéb műszerezettség területén.

A mai kelet-európai egészségügyet a szociális ellátórendszer is terheli — csak nagyon költséges módon. Olcsóbb ellátásokkal kiválthatóak volnának, az egészségügy 10-12%-nyi terhelés alól mentesülne. 

Nem (csak) a pénzről szól a történet. A német és az osztrák egészségügy valójában nem jobban szervezett, mint most a magyar vagy a szlovák — csupán több pénzből állítanak elő jobb szolgáltatást. A szlovák reformban a Dániában bevezetett értékalapú egészségügyet tekintették mintapéldának, 12 év alatt szeretnék elérni a dán szolgáltatási szintet Szlovákiában.

— De a szlovák csoda nem ez: a szlovák ellenzék szintén támogatja a reformokat és vállalja azok folytatását, biztosítva a folyamatos építkezést kormányváltás esetén is. Szemben az idehaza Déva váraként épülő és leépülő közszolgáltatásokkal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr3014435788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2018.12.07. 09:50:00

Így igaz, a hazai EÜ egyszerre forráshiányos ÉS pazarló, ugyanis az a nonsence non plus ultrája, hogy !160! kórház van az országban, amikor bőven elég lenne a nagyobb megyékben(B.A.Z, Somogy, Veszprém) -a megyeszéhelyi(ek)n kívül 3, a kisebb megyékben (Nógrád, Tolna, Komárom-Esztergom)pedig 2, azaz nagyjából 70, viszont ez a 70 MINDEGYIKE hypermodern, XXI. századi felszereltséggel és jól megfizetett, szakmailag kellően motivált, magas rutinnal rendelkező orvosi, szakápolói, illetve a sürgősségi osztályokon TRIAGE nővéri team-mel. A felszabaduló 90 kórház 1/3-ából pedig előzetes hatástanulmányok kiértékelését követően lehetnek ú.n. 1 napos centrumok, a másik 1/3-ból pedig ápolási, azaz elfekvő intézmények,ahol akár szociális,akár üzleti alapon tartózkodhatnak azon "betegek", akiket a családjuk bármely okból nem képes napi szinten ápolni, fenntartani.
Meg kéne már széles néprétegeknek érteni, hogy nem a '60-as, '70-es években vagyunk, hanem a XXI. században, ahol 1. helyen a jéghideg profizmus kell legyen az EÜ mainstream ideológiája, ugyanis ahol profizmus, ott valóban minőségi ellátás, költséghatékony módon, minimális kórházi fertőzési esély, gyors javulás, mielőbbi gyógyulás,azaz végső fokon kisebb anyagi megterhelés az EÜ biztosító, illetve az egész társadalom számára!
Ma már nem tart fél napig elautózni 1-1 , ilyen hypermodern intézménybe még a legnagyobb megyék esetén sem, de nyilván a "racizást" követően úgy kell a megmaradó kórházakat pozíciónálni, hogy a megye legtávolabbi pontjától 50Km-n belül azért maradjon 1 kórház, illetve ha valakinek a szomszéd megyében lévő kórház közelebb van, mint a saját megyéjében lévő, ez esetben semmiféle jogi, adminisztratív akadálya ne legyen, hogy azt vegye igénybe.

zFuly 2018.12.14. 15:10:06

Jó ez a gondolatmenet, kb. ezt céloztuk meg az LMP egészségügyi programjában is.
Persze tudom, kevesen olvasták.
Ami érdekes, hogy ebben a koncepcióban (alapvonalakban) kb. konszenzus van a Fideszen kívüli világban.
A Fideszt persze ez sem érdekli.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.15. 09:54:16

@zFuly: Rámnézve szégyen, de azt én sem olvastam, de akkor ez rendben. :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.15. 10:02:54

@KissGecihuszár: a probléma ott van, hogy a kórházbezárás, bár minden kormány terve, minden ellenzéknek meg eszköze a kormányellenes propagandára. Ezért úgy érzem a szlovák csoda nem a racionalizálás — az vagy sikeres vagy sikertelen lesz —, hanem az együttműködés a pártok között egy értelmes ügyben. Kormányozni is akarnak, nem csak egymást legyőzni, ami nálunk nincs meg.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.15. 10:04:41

@KissGecihuszár: ha végül is értelmes ember vagy, akkor miért kell olyan nick, amiben csúnya szó van? :D a "geci" korábban tiltólistás volt, de akkor most leszedtem, hogy válaszolni lehessen neked. De nem volna jobb egy nemkáromkodásos identitás? :)
süti beállítások módosítása