A kiló nem százat jelent.

Szélsőséges politikaellenesség és higgadt realitásérzék keveredik: Magyarország 2018 felmérés!

2019. január 01.

Először is köszönet mindenkinek! 911-en töltöttétek ki a kérdőívünket az év végén, ami elég magas szám és nagyon sok minden megtudható belőle arról, hogy az olvasók, vagyis Ti mit gondoltok a közéletről, pártállások szimpátiák, politikai hangulatok szerint. Érdekes látni, hogy milyen sokféleképp is lehet gondolkodni. Most közzéteszem az egész felmérés végeredményét. Mindenféle statisztikával, diagrammal, grafikonnal, táblázattal kiegészítve, amit az adatokból ki lehet bányászni.

felme_re_s_gyakorisa_g_e_rte_kele_s.png

Kezdjük azzal, hogy a felmérés egybeesett a túlóratörvény időszakával és a legtöbben egy arról írt cikkünket olvasva kattintottak a felmérésre, a kérdőívet kitöltők fele bevallottan jó ha egy posztunkat olvasta (1), ez rendben is van. A kitöltők 10-11%-a tekinthető törzsolvasónak és jelölte be, hogy minden frissítést követ, vagy majdnem mindet (4-5). Nyilván a tüntetésekkel kapcsolatos felfokozott hangulat rányomta a bélyegét az eredményre, és elsősorban azzal kapcsolatos észrevételekre reagálhattak az értékelések is, amivel egyébként igen elégedettek lehetünk, mert inkább zömében hízelgőek: az olvasók háromnegyede legalább 3-asra vagy jobbra értékelte a blogon megjelent cikkeket. A zömében ellenzéki érzelmű kitöltők által kapott visszajelzések mellett kifejezetten jó érzés, hogy a mintában kb. 3-szorosan alulreprezentált, 12-13%-ot kitevő kormánypárti szavazók is inkább pozitív értékelést adtak rólunk — miközben egyébként a legszembetűnőbb az általános elégedetlenség a médiával, a pártokkal, sőt a szakszervezetekkel és magával a demokráciával szemben.

felme_re_s_alapadatok.png

Az ellenzéki pártok szavazói általában az ellenzékkel kapcsolatban is nagyon kritikusak, ha van is pártjuk azzal kapcsolatban ugyan elnézőbbek, de nagyon sok a negatív értékelés úgy általában mindennel kapcsolatban. Az pedig különösen beszédes, hogy az "Egyéb, nem tudja, nem szavazna" válasz 2019-re megelőlegezve a legerősebb "pártválasztási" opció olvasóink körében. Noha újság- és blogolvasó emberekről van szó, akiknek nagyon is van véleményük, általában kritikusak a kormánnyal szemben, de legalább annyira utasítják el az összes ellenzéki pártot, sőt a szakszervezeteket és a médiát is. (A részletes statisztikát lásd lentebb.)

Bár a kormánypártiak sokkal jobbra értékelik a kormányt, mint az ellenzékiek az ellenzéket, a kormánypártok szavazóiban is vannak kisebb kételyek az irányt illetően, ha jobban belemegyünk a részletekbe... Mégis ez a fő kettősség jellemzi a poltikai spektrumot: elégedett, pozitív kormánypártiak és elégedetlen, protestpártokba vagy passzivitásba vonuló ellenzékiek. Ráadásul egyik ellenzéki párt sem igazán népszerű a saját kis elszigetelt táborán kívül, ott is inkább mérsékelten, de az MSZP még saját szavazói körében sem igazán (2.9 a 2019-ben az MSZP-re szavazók körében, a 2018-as MSZP-P bázison csak 2.43-ra értékelték magukat. Szintén beszédes, hogy saját főpolgármester-jelöltjüket (Horváth Csaba) kevesebben támogatnák, mint Karácsony Gergelyt, aki importáru, egy másik párt politikusa.

Még balliberálisokkal szemben kritikus blogunkat is pozitívabban osztályozták az MSZP-szavazók, mint ártjukat! Az "Új Pólus", tehát az LMP (különösen a zöldek mellett 2019-ben is vállaltan kitartó szavazók), a Momentum és a protestpártnak tekinthető Kétfarkú Kutyapárt szavazóinak pozitív visszajelzése érthető blogunk felé, a DK-szavazók és különösen a nemszavazók vagy egyéb preferenciákkal bíró olvasók szimpátiája viszont újdonság volt. De valóban ez az új ellenzék a törzsközönségünk, a blog elsősorban ennek a másként gondolkodni akaró választói rétegnek "íródik", akár rendelkeznek pártpreferenciával, akár nem. Az sem feltétlenül biztos, hogy mindenben egyetértünk és, hogy azonosak az "olvasmányélményeink".

Az se lep meg persze, hogy blogunk jobb osztályzatot kapott a fideszes szavazók körében, mint bármely ellenzéki párt vagy politikus — egyedül Schiffer Andrást és Puzsér Róbertet tartották még valamelyest értékelésre méltónak egyes jobboldali szavazók — a balliberális véleményvezérek számára a társadalom többségét jelentő "jobboldal" lényegében elérhetetlen. Ahogy az párszor már bebizonyosodott, leírtuk, leírták ezer más helyen: balliberális alapokon (tehát az MSZP-SZDSZ-re építve) nem szervezhető meg új többség, és nem jöhet létre politikai alternatíva, amely versenyre hívhatná vagy akár csak versenyre inspirálhatná Orbán Viktort, aki jelenleg a vízen jár. Legalábbis saját szavazói körében. S eközben elképesztően elutasított az ellenzéki szavazók számára, ami nem egy túlságosan egészséges demokratikus közélet tünetegyüttese.

Különböző pártállású olvasóink a következő osztályzatokat adták átlagosan a különböző kérdésekre:

felme_re_s_pa_rtokszerint.png

Érdemes megemlíteni, hogy a gazdasági helyzetet és a saját anyagi helyzetüket sokkal árnyaltabban látják a felmérésben résztvevők, mint amilyen szélsőségesen a politikát ítélik meg. A nagyfokú elégedetlenség ellenére még ez a javarészt ellenzéki érzelmű minta is inkább 2-3-asra értékelte a gazdaság állapotát, ráadásul saját anyagi helyzetét még annál is jobbra, inkább 3-asra 3-4-esre. Ami véleményem szerint higgadt, reális helyzetértékelésnek tekinthető: olvasóink vagy a magyar választó egyáltalán nem annyira földtől elrugaszkodottan ítélkezik, mint azt a harsány, radikalizálódó ellenzéki közbeszéd sugallja.

Meglepő viszont, hogy a Fidesz szavazói egy kicsit rosszabbra értékelik saját anyagi helyzetüket, mint a gazdaság állapotát — igaz jobbra mint bármely ellenzéki párt átlagszavazója, noha alig valószínű, hogy tényleg "egy osztályzattal" jobban élnének, mint amazok. (Lehet Marx téved: nem annyira vagy nem csak a lét határozza meg a tudatot, hanem a tudat határozza meg a lét érzékelését is talán.)

Szélsőséges politikaellenesség, de mérsékelt, higgadt realitásérzék keveredik, jellemzi a közvélemény általunk megismert részét.

Olvasóink érzései a magyar közélettel kapcsolatban: 

hangulat_felmeres.png

A válaszadók politikai hangulata szélsőségek közt csapong. És ellentmondásos. Több politikai attitűdöt is lehetett "így érzem"-ként választani. A válaszadóra volt bízva.

Közel 60% erősen "hisz a demokráciában, és ezért szavaz", ami majdnem megnyugatató, mert legalább a többség demokrataként gondolkodik — ezzel szemben 15.7% szkeptikus e demokráciával kapcsolatban. Amit talán meg lehet érteni. Még elgondolkodtatóbb viszont, hogy 41.5% egyenesen úgy érzi, hogy "népfelkelésre volna szükség az országban" — a fideszes szavazók persze szinte egyáltalán nem... Viszont nekik már 28.1%-uk nem hisz a demokrácia intézményében, amely kombináció azért vészjósló.

Tipikusan a fideszesek véleménye (68%), hogy "Jó irányba mennek a dolgok és nem a politikától várom, hogy jobb legyen" — ami egy racionális, polgári válasz, de az ellenzéki pártok szavazói körében kisebbségben van ez a vélemény. Az "Egyéb, nem tudja, nemszavazó" kategóriában 31% vélekedik így még, s valamelyest jelentős még, 24-26%-os a Kétfarkú és az LMP szavazói körében ez a vélekedés. A DK és az MSZP szavazói azonban 67-60%-ban egyáltalán nem érzik, hogy jó irányba mennek a dolgok az életükben vagy épp a politikától, felülről az államtól várnák azok megoldását... — amit lefordíthatunk egy kevésbé polgári hozzáállásnak, ami az újabb ellenzéki pártok híveit inkább jellemzi már a Fidesz szavazói és a most passzív választók vagy rejtőzködő szavazók mellett.

Viszont akár fideszes, akár ellenzéki szavazókról van szó 32-42%-ban úgy érzik, hogy a kisebbik rosszra adják a voksukat, leginkább az MSZP, Jobbik, Párbeszéd szavazói érzik így az "Egyéb" kategóriát választók után, legkevésbé éppen a kormánypártiak. Az olvasók harmadának, s így feltehetően az ellenzéki szavazók jelentős részének "van elege a politkából magából". Leginkább az "Egyéb" (49%) és a viccpárt illetve az apátiába zuhant Jobbik szavazóinak (38%) — legkevésbé a kormánypártiaknak (14%), de az érzés azzal együtt, hogy a zömében ellenzéki vagy már nem is szavazó válaszadók csupán 45%-a nem érzi egyáltalán úgy, hogy "Nem szavaz, mert nincs kire", míg a kormánypárti szavazók 81.6%-a biztos etekintetben a dolgában: tehát, hogy a pártválasztásának van értelme és utasítja el ezt az opciót.

Ugyanakkor ennél is erősebb érzés nem csak az összes ellenzéki párt szavazói (91-97%), hanem a nemszavazó és Egyéb opciót választók (91.6%) körében is, hogy egyáltalán nem érzik igaznak, hogy "Jó irányba mennek a dolgok, maradjon a kormány". Ezt a kormányelutasítottságot az ellenzéki pártok képtelenek voksra váltani vagy akár csak becsatornázni, nem bírják a társadalom bizalmát hozzá.

Az egyes pártok szavazói szerinti bontásban (a színeket a grafikonkészítő Awesome Table időnként váltogatja, ami az összehasonlítást nehezíti — elnézést). Képgaléria:

A következő posztokban a pártpreferenciákat, a szavazók pártok közötti mozgását és az általunk "felkínált" főpolgármesterek megítélését elemezzük szintén a pártok és a politikai attitűdök tükrében.

Ha érdekelnek a folytatások, akkor mindenképp csatlakozz hozzánk a Facebook oldalunkon is. (Különösen, ha szeretnéd megnyerni 2018 legjobb politikai thriller-ét! Erről majd később.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr8214527044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.01.02. 12:48:31

Jópofa játék ez, de mivel semennyire sem reprezentatív, az értéke egészen pontosan nulla.

Ellenzéki Tüntető 2019.01.02. 13:28:34

@Kolompár Magneto: ja de játéknak nem rossz. Értelmesebb mint az ezredik "megesz a zorbánviktor kirúgnak az euból tönkremegy az ország" vinnyogás.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.02. 13:44:00

@Kolompár Magneto: Ha egyszerűbb témára vágysz, akkor olvasd el a petárdás posztunkat.
Nem állította senki, hogy a teljes népességre reprezentatív, sőt az ellenkezőjét írjuk a bevezetőben, de az értéke nem nulla számomra. kb. két-három posztra való érdekesség hámozható ki a felmérésből. Illetve az alul és felülreprezentált csoportok jól vizsgálhatóak külön-külön. A blog olvasóira és a blogra nézve különösen érdekes a visszajelzés. A tiéd is. És engem speciel érdekel kik kattintanak ide. És mit gondolnak. Amúgy valóban úgy gondolom, hogy ez a politika iránt érdeklődő inkább ellenzéki választók "hangja". De hogy ki olvas arra vonatkozóan egy korábbi posztban már közöltem adatokat: kilonem100.blog.hu/2018/12/10/koszontjuk_haromszazezredik_olvasonkat_a_kilo_nem_szazat_jelent

2019.01.02. 14:01:48

@A kiló nem százat jelent.: igen ez korrekt, a blog olvasóira nézve lehet a felmérés reprezentatív.
A felvezetőjében és a címben azonban a ‘magyar valaszto’ és ‘Magyarország 2018 szerepel.
Ezt talán lehetett volna egy csipetnyit visszafogottabban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.02. 14:44:13

@JTU: Ez szerepel a leadben, rögtön az első sorban minden egyértelmű, semmi kétség: "Először is köszönet mindenkinek! 911-en töltöttétek ki a kérdőívünket az év végén, ami elég magas szám és nagyon sok minden megtudható belőle arról, hogy az olvasók, vagyis Ti mit gondoltok a közéletről, pártállások szimpátiák, politikai hangulatok szerint. Érdekes látni, hogy milyen sokféleképp is lehet gondolkodni. Most közzéteszem az egész felmérés végeredményét. Mindenféle statisztikával, diagrammal, grafikonnal, táblázattal kiegészítve, amit az adatokból ki lehet bányászni."

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.02. 14:49:48

@JTU: De rájöttem, Te az indexes kiemelés bevezetőjére gondolsz. Én azt gondolom, hogy az se félrevezető, mert gondolhatja azt a szerkesztő, hogy a felmérés a közhangulatnak egy még éppen elégségesen jó lenyomata. Hiszen sokféle politika iránt érdeklődő véleményt aggregál. Egyáltalán nem gondolom, hogy jelentős eltérések lennének, lehetnének ettől fő üzeneteiben, amit a cím jelez. Számomra ez Magyarország 2018-as snapshot-ja. Vagy keresztmetszete. Szerintem sokkal pontosabb kép azoktól véleményt kérni, akik a politika iránt érdeklődnek, mint azoktól, akik a híreket se követik. Velük reprezentatív(abb) lenne a minta, de szerintem torzabb, információszegényebb a végeredmény.

csakférfi 2019.01.02. 14:49:49

Átfogalmazom....!

"Ugyanakkor ennél is erősebb érzés nem csak az összes ellenzéki párt szavazói (91-97%), hanem a nemszavazó és Egyéb opciót választók (91.6%) körében is, hogy egyáltalán nem érzik igaznak, hogy "Jó irányba mennek a dolgok, maradjon a kormány". Ezt a kormányelutasítottságot az ellenzéki pártok képtelenek voksra váltani vagy akár csak becsatornázni, nem bírják a társadalom bizalmát hozzá."

Ez aggasztó és rémisztő!

Így jó?

nemecsekerno_007 2019.01.02. 15:23:16

Hát jól elfilozofálgattok itt :)

Amíg gazdasági prosperitás van, addig nem terjednek a szélsőséges eszmék. Ezért lenne jobb ha inkább ti is a gazdaság bővítésén munkálkodnátok... elméletgyártás helyett...

Nagy Imre figurája tökéletes választás volt a kommunista rezsim részéről a "bűnbánó kommunista" szerepére a rendszerváltás környékén. Be is sz@pta a magyar társadalom, de 28 év alatt rájöttünk, hogy micsoda átverés volt az akkor. Elkezdett felnőni a magyar társadalom és ebben óriási szerepe van a mostani kormánynak. Ha tovább tudják folytatni a gazdaságpolitikájukat akkor végleg magunk mögött tudhatjuk a XX. századi múltat ami valljuk be nem igazán nevezhető dicsőségesnek...

inteligencs elenzeki 2019.01.02. 15:31:01

Van néhány ismerősöm, akik O1G-znek Csúticigóznak stb. Megkérdeztem, választáson voltak e szavazni.
Nem találjátok ki, a nem volt a válasz.
Mert menő az, hogy fikázzák a kormányt, meg Orbánf.sszopóznak, meg. Fideszbiráznak itt, de valahol mélyen érzik azért, hogy figyelembe véve az ellenzék humán erőforrásait, még ez a legjobb opció.

Alick 2019.01.02. 16:22:36

@nemecsekerno_007: "Padlássöprő" Nagy Imre is csak 1G politikai kalandor volt, mint Kossuth...
süti beállítások módosítása