Érdekel még a Brexit bárkit is?

2019. január 16.

Rettentően unalmas lett ez a Brexit-dolog. Többévados sorozatot csináltak belőle, pedig jó esetben is csak egy másfélórás B-kategóriás moziÉrdekel a Brexit egyáltalán még bárkit is? Van-e a 21. században olyan politikai kérdés, ami megmozgatja az emberek tömegeit? Nagyon angol, ahogy a kilépésüket a britek intézik vagyis nem intézik. De még mindig jobb az angol abszurd humor, mint a német kurz-und-gut, ami most az Unió közös nyelve: már történetünk legelején megüzenték Juncker-ék: menjenek, „a lehető leghamarabb”, mintha az Unió Nagyhercege személyes sértésnek tekintené, hogy a brit polgárok egy eldöntendő kérdésre az egyik módon reagáltak többségükben. Európa pont nem ezzel teszi magát szerethetőbbé — bár a leköszönő Juncker-bizottság amúgy se erről volt híres...

brexit-bored-co_31679450-e1533295681167.png

Ha ez az egész brit kilépés egy egészestés film lett volna, akkor akár osztanám is az érzést az izgalmakat illetően, de a max egy B-kategóriás mozifilmre elegendő sztoriból sikerült egy rémunalmas többévados sorozatot csinálni. És a java még hátra van. Több kérdés is felmerülhet bennünk. Minek kellett kiírni Cameron-t a sorozatból? Volt stílusa, ha nem is volt egy James Bond. Aztán ott volt Nigel Farage. Igazi mókamester volt, sokan miatta követték a sorozatot — erre őt is kiírták, pont a cselekmény csúcspontján. Erősen érződik a brit forgatókönyvíró amatörizmusa. Aztán szintén nem is értem, minek tették meg főszerepelővé ezt a Theresa May-t, — volt egy ki nem mondott egyezség, hogy a nemzetközi közönség miatt nem lesz több kimondhatatlan TH-hanggal kezdődő nevű karakter Thatcher után. S pont mikor már megszoktuk, már látszik, hogy ő se húzza sokáig — persze nem akarom ezt elszpojlerezni... (Hátha ezt még magyar adókon nem adják...)

A lényeg, hogy a britek is borzalmasan unják már ezt az egész Brexit-témát, mintha nem is egy évszázadonként egyszer előforduló történelmi sorskérdésről szavaztak volna... A "Bored of Brexit" — "BoB" — vagyis "Brexit-unt" lett a "Brexit" és a "Bremain" szavazóknak is az 54-55%-a. Valóban borzasztósan unalmas már sokaknak, hogy minden, de minden a Brexit miatt vagy a Brexit ellenére történik — a magyarázatokban. (Nyilván amúgy nem.)

bob.jpg

A jóléti tásadalmakban rendkívül nehéz fenntartani az érdeklődést a politika iránt úgy általában. Elvégre, amire az emberek vágynak, a létbiztonság, kiszámítható életút, a nyugati életforma minden szabadsága és kényelme többnyire adott — ha nem is fenékig tejfel az élet, mert a vajas felével esik le néha a kenyerünk, valójában messze jobb az élet, mint azt akár bármely 19. századi radikális,  munkásmozgalmár, kommunista, utópista szocialista, anarchista vagy szüfrazsett egyszerre remélhette — s mindezért jóval kevesebb erőfeszítést kell tennünk, mint azt bárki őszintén be merné ismerni nyilvánosan. (Akár egyébként a jóval szegényebb Magyaroszágon is jobb környékeken.)

Úgyhogy minden csinnadratta és álvita közepette a jobb- és baloldal ajánlata a társadalom számára régóta ugyanaz a semmi: "a piac majd megoldja" — valójában régóta nem tudni, mi szükség is egy ilyen államra?

Ugyanakkor lelombozó lehet, hogy a brit társadalom alsó harmada viszont ma rosszabbul él, mint a válság évében, 2008-ban. Az egyenlőtlenség felszámolására felesküdő Theresa May kormánya viszont ezügyben vajmi kevés lépést tett. Ellenben ezer új kormányalkalmazott dolgozik azon, hogy az eddigi uniós jogszabályhegyeket átkopipasztázzák a brit jogrendszerbe. (Nyilván a brit hivatalok sem ismerik az összes kijelölése, másolás billantyűkombinációkat.)


bob_t.jpg

Ezen felül már valóban maguknak kell kreáljanak problémát — pontosabban mivel mi lusták vagyunk erre —, a politikai marketingesek kell kreáljanak számunkra valami rettegni valót, mint a népességfogyás, a migráció veszélye, vagy a közvetlenül szerencsére elenyészően keveseket veszélyeztető nemzetközi terrorizmus, esetleg a klímaváltozás egyelőre megfoghatatlannak tűnő rémképe. Az Egyesült Királyság az Unióból való kilépésben találta meg azt a pótcselekvést, amivel láthatóan lefoglalja magát az elkövetkező évekre. (Nekünk Sorost és a migránsokat szállítja a szórakoztatóipar politikai részlege.) Hozzá kell tenni ezek mindegyike létező dolog. A Brexit viszont egy teljesen fabrikált problémára adott csattanós választ, ami különösen közel állt a britek szívéhez. 

De miért a britek, miért nem a szintén máshogy különc franciák? Geopolitikai szempontból ez nagy könnyebbség: kényelmetlen lenne olyan uniós térképeket rajzolni, amiről pont Franciaország hiányzik, emellett a jó sokáig vonakodó britek hagyományosan kilógtak az európai integrációs folyamatból, sőt időnként el is szabotálták azt. Britannia Európa békés egyesítésének tervét történelmi okokból mindig is zsigerből elutasította. Egészen a világháborúkig Britannia a világ első számú nagyhatalmának gondolhatta magát, a második világháborút viszont úgy fejezte be győztesként, hogy valójában elvesztette azt — egész pontosan kiterjedt gyarmatbirodalmát és világhatalmi státusát. 

Az a Franciaország, amelyet szégyen szemre fel is kellett szabadítani a német megszállás alól egy kicsit másképpen áll a dolgokhoz, megtanulta értekelni a nagy szomszéd barátságát. Na most a britek ezt a leckét elmulasztották, (pedig rájuk fért volna). Beletörődtek inkább a tengerentúli nagytestvér gyámkodásába. S él még bennük némi gyarmatbirodalmi reflex, számukra egy német-francia egység gondolata is rémisztő, s az egyenrangúakkal való egyezkedést se nagyon ismerik, a fél világot magában foglaló gyarmataikat egyszerűen dirigálták. Vagyis egy valódi európai egység: ami a történelemben most jön létre először háború és hódítások nélkül: nem kell hozzá se egy Nagy Károly, se egy Napoleon, se egy Hitler.bob_boris.jpg

Már Boris Johnson is unja. Az évtizedeken át a Brexitért küzdő szélsőséges pojáca, az ignoráns és arrogáns britek mintapéldánya, Nigel Farage (UKIP) már a Brexit (számára is váratlan) sikere után nem találta a helyét, rögvest angolosan visszavonult, ami felért egy ovis nem-ér-a-nevemmel. Talán idehaza nem ismert, de nem ő volt végül a népszavazási Brexit-kampány politikusarca. (Igaz a szintén igazi pojáca, a konzervatív Boris Johnson arca se volt egy matyóhímzés.) A Brexitet valójában sikerre vívő Dominic Cummings kampánytanácsadó viszont tudta, hogy a legtöbbeket taszító Nigel Farage és a szélsőséges, EU-  és bevándorlásellenes UKIP platformon nem szervezhető meg a Brexit mögötti többség. Szélesebb platformra volt szükség. (Néppártosodás, csak ő tudta, hogy kell...)

(Meg azért egy kis migránsokkal és Törökország csatlakozásával való riogatásra az ő kampányának is szüksége volt — persze szigorúan tudományos alapon.) A brit politikát a kampányguru precíz mérésekkel alátámasztva igyekezett nagy önzetlenséggel megváltani — annak Brexitbe taszításával. (Az HBO pedig remek játékfilmet készített a kampányról. Ez nem irónia. Egész megszereted tőle a Brexitet.)

Cummings legalábbis utólagosan meghirdetett célja a Brexittel éppen a szél kifogása volt a szélsőségesek vitorlájából, de leginkább az őket is magában foglaló inkompetenssé vált politikai osztály, vagyis az egész európai és brit establishment megdöntése volt. Nos, ebben azért nem aratott teljes sikert, a politikai rendszer azóta se változott, csak éppen az általa okozott Brexit lebonyolításával van immár harmadik éve elfoglalva — minden más valós társadalmi probléma helyett. Az volt a bájos elképzelése, hogy a Brexit által egy sor álprobléma, mint a migráció vagy a politikai szélsőségesek egyéb kedvenc témái, elvesztik korábbi súlyukat és újra értelmes kérdések kerülhetnek a fókuszba — pl. az egészségügy. Hát döntse el mindenki magának, hogy az, hogy azóta is csak a Brexit folyik a csapból is, a Brexit miatti tűzoltás és kormányzati kapkodás, vajon ezt jelenti-e. 

A Brexit, mint a politika megannyi jelszava, jelszóként még kezes bárány volt. Valósággá válva már más a helyzet.A Brexit ördöge is a részletekben rejlik. Tízezernyi apró és unalmas részletkérdésben, amelyek sokkal inkább meghatározhatják az ország sorsát ebben-abban-amabban — viszont senkit se érdekelnek már. A Brexit egyszerre unalmas és rémisztő ezért. Britannia koncepció nélkül ugrott bele, mert olyanról kérdezték meg a népét, aminek megválaszolására nem volt képes az elit se. A politikai elit pedig nem készült fel rá, sosem merészkedett a status quo-n, a Cummings szerint vagy százötven éve téves közvélekedésen kívülre. Valójában még a felelőtlen szélsőségesek is az establishment részét alkották, s pont ők kerültek leginkább légüres térbe, amikor talán nem is komolyan gondolt követelésük valóra vált.

Ebből nyugodtan lehet következtetést levonni általában minden radikalizmusra vonatkozóan. Ez zajlik le a történelemben újra és újra. Néha a következmények 80 évig is elhúzódnak...

Még egy-két évig tart majd ez a kutyakomédia a Britanniában is agyonszidott sajtóban: egészen addig minden brexit, az is, ami nem. (Mintha a sajtó tehetne mások hülyeségéről.)

Nem kizárt viszont, hogy az a szintén jól beharangozott hatalmas nagy összeomlás is elmarad, ahogy a brexit-pártiak pozitív várakozásai is "felőrlődnek" az unalom és a pánik közepette. A gazdaságot se tűnik most úgy, hogy olyan nagyon érdekelné már a dolog, hiába cikkeznek naponta róla a komolyabbnál komolyabb lapok is. Tudálékosan úgy mondhatnánk, a piac már mindezt jó előre beárazta. (2016-ban.) Meglepetések nem nagyon érhetnek már senkit. Senkinek sem érdeke... Ok és okozatok pedig idővel eltávolodnak egymástól, mert maga a Brexit már csak egy lesz az ezer egyéb ok közül, ami hat. Mint valami bornírt utcanévtábla-csere.

screenshot_2019-01-16_at_8_39_14.png

Legfőképp, mert valójában Britannia marad ugyanott ahol van. A Brexit ugyan adminisztratíve megnehezít majd egy sor dolgot, de nehézségek amúgy is szoktak lenni. Egy Brexit nem változtatja meg egy ország helyét a földrajzilag: Britannia Nyugat-Európa részeként különcködhet majd tovább. Aztán egy idő után majd Britannia is megszokja a kicsinységét, biztos nem lehet könnyű, (mi is küzdünk vele párszáz éve). Kisországnak meg már nem járnak nagyformátumú vezetők. Ez már pipa: Boris J. vagy Theresa M. aztán nem az — és így is fog ez maradni. Ennek a felszínre kerülése az igazi "hozadéka" a Brexitnek. Amúgy Britanniát gazdaságának fele vagy még több az EU-hoz köti majd eztán is, ami sokkal inkább determinál minden folyamatot, mint az amúgy sokszor súlytalan brüsszeli bürokrácia vagy inkább bolhacirkusz — és a hozzájuk fűződő, futónak bizonyult brit liezon.

Mert a történet másik fele: nem létezik az az Unió, amiről beszélünk, aminek az elhagyása valóban fájhatna. Az Unió egy embrió, alig több még mindig egy nyögvenyelősen haladó, nonstop konferenciánál — saját magáról. Költségvetésében mérhető jelentősége két nagyságrenddel kisebb a tagállamokénál, ami elég vékonyka hatáskört sejtet. Vezető politikusai sokszor tényleg harmadosztályú bohócok. (Azok is, akik nem megélhetési euroszkeptikusok.)

Az egész egyre inkább olyanná lesz, mintha a britek csak egy szimpla golfklubból akarnának kiiratkozni, mert drágálják a bárban a viszkit, úgy csinálnak, mintha nem akarnák visszaadni a kölcsön ütőket, és még ők lennének megsértődve, cserébe a klubtársak kellemetlenkedni igyekeznek — de miután lement az egész, eztán is mind ugyanoda járnának el kicsit ütögetni — ki belépővel, ki bérlettel. Jobb dolguk úgy sincs. 

 

A cikkben hivatkozott forrásaink: 

Brexit Britain: Small, boring and stupid (Politico)

A Sargentini-jelentés veszélyezteti Európa egységét (A kiló nem százat jelent.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr8114566022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

we dont want arabs here..So what 2019.01.18. 03:22:27

Engem a Huxit érdekelne de minél hamarabb.. Mondjuk már holnap.

Pop40 2019.01.18. 04:01:22

Na ja, ez van, mikor gátlástalan, magukat politikusnak nevező bűnözők átbasznak egy nemzetet, és a nemzet birkábbik fele elég nagy számban megy el szavazni. Tisztára, mint itthon.

Ha van egy kis esze az eu-nak, mindenképp kiteszi őket, akár meggondolják magukat, akár nem.
Aztán majd pár év múlva, mikor a gatyájuk ráment erre a hülyeségre, visszakulloghatnak.
Ez tökéletes intő példa lesz minden eus országban a hasonszőrű majmok számára, ugye, @we dont want arabs here..So what: ?

Pop40 2019.01.18. 04:05:22

@we dont want arabs here..So what:

Hát lépjél, bolsi, ne csak pofázz róla. A világon senki nem tart vissza. Vidd a hasonszőrű agyhalott haverjaidat is, meg se álljatok Moszkváig. Nem is kell holnapig várnod, eltakarodhattok már ma is.

Az értelmes többséggel mi kurva jól elleszünk az euban nélkületek is.

Pop40 2019.01.18. 04:24:37

"A Brexit ugyan adminisztratíve megnehezít majd egy sor dolgot, de nehézségek amúgy is szoktak lenni. Egy Brexit nem változtatja meg egy ország helyét a földrajzilag: Britannia Nyugat-Európa részeként különcködhet majd tovább. "

Ha te mondod, poszter... :-)

www.portfolio.hu/gazdasag/brexit-totalis-kaoszhoz-vezetne-mar-egy-rovid-vamellenorzes-is.309835.html

És ez csak a kamionforgalom.
Az igazi móka majd akkor kezdődik, mikor a brexitre szavazó agyhalott white trash szembesül a boltokban az üres polcokkal, mert ugye a kelet-európai bevándorló nélkül szépen megrohadt a földeken a zöldség, meg a gyümölcs. A spanyol import árát meg "kicsit" megdobják majd a vámok, késések, és hasonló finomságok.

TóthAttila 2019.01.18. 04:46:16

@we dont want arabs here..So what: Mindenképpen vidd magaddal a kb 10000 fideszes tolvaj családot (megyénként 500, 40-50000 MSZMP-gyökerű, fideszes kommunista párttag). Szibéria jó lesz nektek. Oda menjetek.

Ad Dio 2019.01.18. 05:36:52

Nem örülök a brexitnek... de annak még kevésbé, hogy az Unió sértett ovisként viselkedik azóta is, ahelyett hogy tanulna az esetből: a nemzetállamok VANNAK és LESZNEK is. Az EU birodalom halva született ötlet.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.01.18. 06:00:42

A háttérhatalom döntésén dől el az egész. Mivel ez komoly geopolitikai kérdés, amit sose fognak a nép akaratára bízni. Az ilyesmi mindig a legmagasabb szinteken dől el, magasabban a kormányok szintjénél.

Mi is a lényeg? Egy Anglia nélküli EU német birodalommá válhat, nagy valószínűséggel.

Ezt a nagyurak csak akkor engedhetik meg, ha biztosak a németek hűségében, nemcsak most – amikor a német kormányfő megválasztásához a muindenkori amerikai elnök, francia elnök és brit miniszterelnök engedélye szükséges -, hanem a jövőben is.

Ha fél a nyugati elit, hogy esetleg a jövőben átállhatnak a németek, akkor Angliának mindenképpen maradnia kell az EU-ban, ellensúlyként.

Röviden: ha a kutatások a 2 német rendszerkritikus párt – Linke és AfD – komoly erősödését igazolják, akkor nem lesz brexit. Ha viszont a liberális pártok – CDU, SPD, FDP, Grüne – dominanciája biztos, akkor meg lesz engedve az angoloknak demokratikus akaratuk megvalósítása.

TóthAttila 2019.01.18. 06:02:19

@Ad Dio: szokásos fideszes szarkenegetés. Az EU úgy viselkedik, mint egy gyakorlott üzletember, nem mint egy óvodás. Szétszopatja az angolokat a saját érdekei védelme érdekében. Ez azért fontos, mert az EUt (az EU elődjét, egy német-francia vas és széntárszlást, tehát az EUt) a harmadik világháború kitörésének az elkerülése miatt alapították, hogy a német - francia nacionalizmus miatt kettő után ne törjön ki a harmadik. Tehát aki EU-bukást vízionál, az a nacionalizmus miatt kitörő 3. világháborúban hisz. Így szajkózd az EU bukását, meg a nemzetállamokat és a nacionalizmust (orbán barma).

Etniez 2019.01.18. 07:00:54

@we dont want arabs here..So what: Huxit esetén kb fél millió magyarról lemondhatsz, soha nem jönnek haza. Valószínűleg a rokonaikat is kiviszik maguk után, szóval lehet az 1 vagy 2 millió is. Hajrá barátom.!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.01.18. 08:21:41

@Pop40: Az jutott eszembe, hogy ha a vánolás ennyire megnehezíti majd a dolgokat, nem lendítheti-e majd fel a hazai termelést? Nem tudom, ma mi van Skóciában iparon, turizmuson, meg birkán kívül, de 25-30 éve Ny-Eu nagy eper, málna és krumpli termelői voltak. Gondolom, ennek mára annyira lecsökkent a jövedelmezősége az olajhoz képest, hogy simán abbahagyták, de attól újra lehet kezdeni.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.01.18. 08:26:46

@Ad Dio: Nem hiszem, inkább csak idő kérdése. Sok időé. Azok a birodalmak, amiket gyorsan ütnek össze, gyorsan is esnek szét. (Nagy Sándor, Napoleon, Hitler) Ahol ezek szervesen fejlődnek, sokak előnyére, azok jóval tovább húzzák. (Róma)

Emmett Brown 2019.01.18. 09:05:32

@Csokis: vagy úgy is nézheted, hogy személyi kultusz+karizma vs intézmények.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.18. 09:20:55

kurva felszínes és unalmas post. nem a Brexittel foglalkozik, hanem vélt stílusokkal, meg fogadtatásokkal. nem a témával magával.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.18. 09:39:10

@Pop40: semmi értelme nem lenne kitolni egymással. Garantált, hogy nem lesznek üresek a boltok, ez nem így működik. Ugyanakkor el kell mondani, hogy mi lenne ha. De egész biztos nem lesz. A vámhatóságoknak és a szállítmányozóknak lehet lesz pár álmatlan éjszakája. Hát igen. Ez ilyen. De rengeteg ilyen van amúgy is.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.18. 09:40:37

@math0: azt hiszem épp arról szól, hogy mennyire unalmas a Brexit már mindenkinek. :) Te a posztra vetíted ki, pedig a lehető legviccesebben próbáltam lefesteni a tényleges helyzetet. Ennyi a brexit jelenleg.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.18. 10:37:56

@Csokis: de, fellendítheti. Csak az a gond, hogy a belső fogyasztásból nem lehet megélni.
Mellesleg egy példa: az angol kenyér 40%-a európai búzából van. Mutass rá, hogy fog a skót kenyérbúzát termelni, amikor ma is az a gond, hogy az angol búza sikértartalma alacsony?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.18. 10:39:07

@A kiló nem százat jelent.: nos, nekem az a tapasztalatom, hogy a Brexit nem fulladt unalomba. Az időjárás után a második téma.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.18. 10:44:27

@A kiló nem százat jelent.: a két ünnep között bizony voltak üres polcok. Tehát egy átmeneti áruhiány okozhat gondokat.
A japán gyártók elkezdtek kivonulni a UK-ból.
Az angol gyártók létszámleépítésbe kezdtek.
De a legjobb példa a Dyson. Az angol jobboldal és a Brexit nagy támogatója a tulaj.
Elektromos autó gyártását kezdi el. Nagyszerű, mondhatnánk. Tényleg hisz a Brexitben. Csak az a baj, hogy Szingapúrban...Szingapúr tavaly kötött az EU-val kereskedelmi megállapodást.

citrix 2019.01.18. 11:15:18

Miért érdekelne a brexit bárkit is, olyan mint egy Forsyte saga. A következménye, a hétköznapi részletek, vám és jogszabály változások, munkavállalási lehetőségek változása annál inkább érdekli majd az érintetteket.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.18. 12:28:26

@math0: nem, a Brexit érdekes probléma lenne, csak te erre kis se tértél, valószínűleg fingoid nincs róla. ehelyett felszínes baromságokról írtál.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.18. 14:00:10

@math0: ezt végülis magadnak írtad: "a Brexit érdekes probléma lenne, csak te erre kis se tértél, valószínűleg fingoid nincs róla. ehelyett felszínes baromságokról írtál" — jobb lenne nem beleszólnom, de van benne egy vicces elszólás: a Brexit valóban érdekes probléma lenne... igen, az lenne, ha nem unná mindenki, de unja, tehát nem érdekes. És valóban probléma. Kb. olyan probléma, amit a bretek maguknak csináltak, előtte nem létezett, ez is nagyon rímel a mondanivalóra, ami felett úgy tűnik elsikkadt a kicsit felszínes kocka felfogásod...
valószínűleg fingom sincs hozzá, de csak azért, mert te egy brexitszakértő vagy, aki évtizedek óta foglalkozik nemzetközi brexitológiával és már számtalan brit kilépést sikeresen lebonyolítottál :p
amúgy meg szeretnélek dícsérni, hogy nem káromkodsz már annyit, a fejlődésedet értékelem

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.18. 14:02:04

@Igazamvanvagyigazamvan?: a két ünnep között voltak üres polcok: és tökéletesen világos, hogy semmi köze nem volt a brexithez, ugye? tehát ezer oka lehet pl. az ilyesminek, de most mindent a brexithez kötnénk...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.18. 14:02:52

@Igazamvanvagyigazamvan?: nincs ellentmondás az időjárás is pótcselekvés, a brexit is és a Szomszédok-ról is rengeteget beszéltek az emberek, noha borzalmasan unalmas volt – ilyenek az emberek

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.18. 17:39:03

@A kiló nem százat jelent.: nem, a Brexit érdekes probléma lenne, csak te erre kis se tértél, valószínűleg fingod nincs róla. ehelyett felszínes baromságokról írtál.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.18. 18:48:42

@A kiló nem százat jelent.: hogy te hogy gondolkozol,abból le lehetne doktorálni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.18. 20:35:32

@A kiló nem százat jelent.: "a brexit is és a Szomszédok-ról is rengeteget beszéltek az emberek, noha borzalmasan unalmas volt – ilyenek az emberek "

dehogy ilyenek! csak te vagy idióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.18. 20:36:33

@Igazamvanvagyigazamvan?: a "gondolkodást" esetében idézőjelbe kell tenni, amit csinál az egy pótcselekvés a gondolkodás helyett. valóban, pszichiátriai Ph.D.-t lehetne belőle írni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.18. 21:42:40

@A kiló nem százat jelent.: az emberek arról beszélnek, ami unalmas számukra.Arról pedig hallgatnak, ami érdekli őket. szerintem lehetnél érdeklődőbb. Mindenki jól járna.
A szociálpszichológia új dimenzióit nyitottad meg.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.18. 21:44:33

@math0: ezeket vajon tenyésztik, vagy úgy képzik a nulláról?

Ad Dio 2019.01.19. 10:01:25

@TóthAttila:

:-)

Térjünk vissza erre majd ha lefutott az ügy.

Én egy ovis EU-t látok, aki hisztis kisgyerekként kapkod-csapkod és most szépen ki is futott az időből.

Ad Dio 2019.01.19. 10:03:33

@Csokis:

Okés, akkor csak hajrá! Még 2-300 éven át építgetni azt a birodalmat! Addig viszont jó volna valami működőt összekalapálni a nemzetállamok részvételével ;-).

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.01.19. 10:54:03

@math0: @Igazamvanvagyigazamvan?: miért nem inkább arra a belső ellentmondásra mutattok rá, hogy a szerző annak ellenére, hogy unalmasnak tartja a Brexitet mégis ír róla? Lehet, hogy látens buzi vagyok. :D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.19. 11:08:09

@A kiló nem százat jelent.: arra a hülyeségedre mutatok rá, amelyikre akarok.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.19. 13:35:53

@Ad Dio: a nemzetállamok mindig a saját érdeküket nézik. Hogyan hoznál össze közös határvédelmet? Hogyan kapna Magyarország segélyt? Az olasz nacionalista nem érdekelt abban, hogy támogasson egy idegen államot.
Csak addig vagy partner Le Pen asszonynak, amíg közös az ellenfél. A franciákkal nem túl jó a történelmi kapcsolatunk. Itt van mindjárt a Brexit. Csak egy dolgot nem old meg. A területi feszültségeket. Írország. Gibraltár. A nemzetállam jellegénél fogva bezárkózó. Melyik nemzei párt tudja eladni a szavazóinak a tőke szabad áramlását?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.19. 13:37:17

@A kiló nem százat jelent.: ebben igazad van. De te még meg is indokolod, hogy miért unalmas a Brexit...

TóthAttila 2019.01.21. 17:54:52

@Ad Dio: Nagy erők dolgoznak az EU széttrollkodásán, lightosan áll ellen nekik. Úgy tűnik, hogy a jólétben élő Eu-vezetőknek szinte minden tök mindegy az EU szétbaszását illetően. Én meg úgy viselkedek, mint a birka nevűnek az antitézise, mint valami nyugatimádó liberálfetisiszta. Ha a vezetőknek mindegy, nekem is lehet még inkább mindegy.

Ad Dio 2019.01.24. 13:56:33

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Visszakérdezhetek: hogyan hozol egy keret alá olyan csoportokat, akik közt akkora kulturális, de még inkább gazdasági szakadék tátong mint az EU? Mennyi lesz a minimálbér? Mennyi lesz a TB? Milyen szociális rendszert építesz ki stb... Ez közép hosszú távon is lehetetlen, nem csak rövid távon.

ráadásul le kellene már állni azzal, hogy végletekben gondolkodunk. A nemzetállamok közössége simán működőképes lehet (ma is az), csak tisztázni kell az irányokat. Jelenleg azért döglődik az EU, mert egy gazdasági csoport szeretné kimozdítani egy működő integráltsági szintről a teljes birodalmi elképzelés felé. A tagállamok meg ellenállnak vagy ha nem tudnak ellenállni, akkor simán kilépnek.