A kiló nem százat jelent.

Orbán 6 pontos gazdasági programja áfával együtt is csak 2 pont

2019. február 27.

Míg a családpolitikai program 7 pontból áll addig a gazdaságpolitika csak 6-ot kapott. Összegezhetnénk az Ipar és Kereskedelmi Kamarában az MNB-vel közösen nagy csinnadrattával tartott kormánybejelentést.

orban_topreng.jpegOrbán Viktor Facebook oldala

Itt van Orbán hat pontja

A fejlődés jellege megmarad, ami ma jellemzi Magyarországot, ennek első tulajdonsága, hogy 2 százalékponttal Nyugat-Európa felett növekszünk - mondja a miniszterelnök. Minden esélyünk megvan arra, hogy a fejlődésünk inkluzív lehessen, mindenki tehessen egy lépést előre - teszi hozzá.

2030-ig hat célt tűztünk ki:

  1. Az EU 5 legjobb országa közé kerüljünk, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Ez jelent tisztaságot, biztonságot is.
  2. Az 5 legversenyképesebb ország egyike legyünk, ez nincs olyan messze, mint gondoljuk.
  3. A népesedési hanyatlás megállítása.
  4. A Kárpát-medence újjáépítése fizikai és gazdasági értelemben. Ennek része, hogy legalább az országhatárokig érjenek el az autópályáink.
  5. Energiafüggetlenség, ehhez Paks fejlesztésére szükség van, a zöldenergiát, különösen a napenergiát fejleszteni kell és a románok által kitermelt gázt Magyarországon keresztül szállítsuk, illetve megépüljön az Északi áramlat. További cél a szlovén-olasz vezeték kiépítése az olasz LNG-terminál eléréséhez.
  6. A Kárpát-medence után a teljes közép-európai régió gazdasági egységgé alakítása. Az nem fog menni, hogy Magyarországon külföldi cégek nagy szerepet játszanak, de a profitot kiviszik az országból. Erre választ kell adni. Ma még külföldi működő tőkére van szükségünk, sőt versenyezni kell azért, hogy minél magasabb hozzáadott értékű üzemek jöjjenek az országba. Egyetlen lehetőség van: legalább annyi pénzt kell megkeresnünk külföldön, amennyit innen kivisznek, be kell szállni a globális gazdasági versenybe. Erre ki kell dolgozni egy programot, amire a jegybankot felkértem - mondja Orbán.

Portfolio

Kicsit kiábrándító, hogy míg a kormány nagyon is konkrét intézkedéseket fogalmazott meg a valóban fontos családpolitika területén, addig a talán nem kevésbé fontos gazdaságpolitikát meghatározni kívánó hatpontos program nem bővelkedik a konkrétumokban. Utolérjük Ausztriát: remek cél. Egyetértünk. Ennek módja pedig a kormány szerint, hogy: "utolérjük Ausztriát". Hát mi sem egyszerűbb?

Magyarország az osztrák fejlettség kb. 60%-án állt a századfordulón, ez az osztrákok hibájából javult 70% környékére az 1920-as években, a negyven év szocializmus felére dolgozta le, lemaradásunk nőtt, az osztrák 30-40%-ára zuhant. Most is ott állunk nagyjából 29 évvel a rendszerváltás után.

Egyébként egyszerű matek: +2% gazdasági növekedéssel nem tudjuk utolérni Ausztriát 2030-ig. Valamennyivel többel, mint +10% ponttal kéne az osztrák növekedést meghaladnunk minden egyes évben, hogy ez megtörténjen. Tehát saját tervei alapján is irreális a kormány gazdaságpolitikai célkitűzése. 

Míg a családpolitika 7 pontot kapott, addig a gazdaságpolitika csak 6-ot, de valójában annyit sem. Az első két pont lényegében ugyanaz: kerüljünk be mindenféle top5-ökbe. Hát kerüljünk. A programtól várná az ember a hogyant. Ezen a téren nem lennének durva elvárásaim a kormány felé. Bőven gratulálnék én a top10-nek, de a top15-nek is, ha összejönne, és nem szidnám érte Varga Mihályt vagy Matolcsy Györgyöt. (Akár szobrot is emelnék nekik.)

De nem teljesen világos, hogy a 4. és a 6. pont vajon miben mondanak mást. Legyen a Kárpát-medence egységes gazdaságilag — kicsit ellentmondva az egységnek: (már megint) autópálya legalább a határig (tehát a térség többi állama még nem tud a terveinkről). Ennek a gazdasági egységnek remek módja amúgy az Európai Unió, és az euró bevezetése mindenhol — jegyzem meg. (Ez utóbbi nem szerepel a terveink közt.) Más nagyon nem is kell talán, csak ösztönözni a gazdasági kapcsolatokat azon országok között, akikkel rendszerint összekapunk — történelmi okokból és belpolitikai haszonszerzésből kifolyólag.

Az autópályaépítés igazi kormányokon átívelő magyar gazdasági (korrupciós) sikertörténet. Tényleg ennyit tud csak üzenni a gazdaságnak a kormányfő?

Az sem teljesen világos, hogy a Kárpát-medence, a közép-európai régió vagy benne Magyarország legyen-e (varázsütésre) fejlett tőkeexportőr, a nemzetközi értékláncok nyertese — nyilván mindkettő vagy három, ahogy tetszik, a köt bővíthető. Ausztria amúgy már teljesíti ezt a kritiériumot, és szegről-végről ők is régióbeliek ugyebár. Akár ki is pipálhatnánk ezt a pontot. (Nem valami szerencsés tehát a megfogalmazás.) 

Az is feltűnő, hogy a 6 pont közül a 3. ismét "csupán" családpolitika. A demográfiai helyzet javítása, sőt megfordítása nem igazán értelmezhető gazdaságpolitikai célként. De főként nem értelmezhető gazdaságpolitikai programpontként.  Erősíti a gyanúnkat, hogy a miniszterelnök úr blöffölni méltóztatik.

Cél és intézkedés fogalma is összekeveredik.

Ez a 6 pont úgy fest, mintha a kormánynak igazából nem lenne konkrét elképzelése a gazdaságról. (Van ilyen gazdaságpolitika: a liberális.) Vagy nem szeretné azt az orrunkra kötni. Vagy a miniszterelnök nem érti. Egyetlen igazi konkrétum: (a határig futó autópályák mellett) az energiafüggetlenség, amivel mélyen egyetértünk.

Paks2 tehát a kormány egyetlen új gazdaságpolitikai ajánlata, ami az előzetes várakozások szerint egy rendkívül gazdaságtalan, politikailag motivált megalomán terv — és függetlenség helyett kiszolgáltat minket Oroszországnak. Az egyetlen bíztató ezzel kapcsolatban, hogy a napenergia is bekerül Paks2 után a prioritások közé. Kitalálhatja mindenki: konkrétumok nélkül. Pedig milyen szépen mutatna, ha erre is minden "házasember" kapna egy néhánymilliós kedvezményes kölcsönt?

Mintha nem is lenne itt program. Csak ki kellett már állni és valamit mondani. De a programot meghirdető kormányfő maga is így gondolhatja ezt. Ő mondja ki: "Erre ki kell dolgozni egy programot, amire a jegybankot felkértem". Ezzel ő maga pontozza le a 6 pontos kormányzati bejelentést. (Ez amúgy nem egy jegybank dolga lenne, de Matolcsy szeret ilyenekről álmodni, Varga meg a reálpolitikus a gazdaságban. Hát ezért. Azért jobb lenne, ha minden intézmény azt tenné, amire létrehozták.)

Egyetértünk. Ki kéne dolgozni egy programot, mert most még megy a szekér, a világban gazdasági konjunktúra van, de ha beüt újra a krach, leszálló ágba kerül pl. az az autóipar, amitől a magyar gazdaság egyre nagyobb mértékben függ, akkor kéne legyen egy B terv legalább — különösen, amikor már nem folynak be esetleg az uniós támogatások sem.

Orbán Viktor továbbra is elsősorban a politikai kommunikáció nagymestere, a kormányzás nem az erőssége.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr9314657847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klenium 2019.02.27. 20:33:37

Hát, már a választási programjuk is az volt, hogy folytatjuk a programunkat. Szóval most, hogy az a programjuk, hogy legyen egy programjuk, belefér. :D
süti beállítások módosítása