A kiló nem százat jelent.

Mekkorát buktak az EP-választáson a közvéleménykutatók legutóbb?

2019. május 04.

Nagyot. A magyar politikában nemcsak pártok vesznek részt kezdettől fogva, hanem közvéleménykutatók is. 29 éve vitatott, hogy a gyakran szorosan politikai szereplőkhöz köthető kutatóintézetek működése mennyire megbízható. Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás, a közvéleménykutatás vagy a közvélemény? Ezért a magyar választásokon nem csak pártok szoktak elbukni, hanem a közvéleménykutatók is...

media_n_zri_sza_zadve_g_and_ne_zo_pont.pngMi lesz ebből igaz? A hat bejutásra esélyes párt (Fidesz, Jobbik, MSZP, LMP, DK, Momentum) népszerűsége a négy komolyabb intézet (Medián, ZRI, Századvég, Nézőpont) felmérésében — a választási eredmények ezeknél általában nagyobb értékek, a részvétel függvényében. (adatsor: Török Gábor)

Dúl a számháború a médiában. Ráaásul rég nem arról szólnak a hírek, hogy ki nyeri a választást, hanem furcsamód, hogy ki csípi meg az utolsó helyezéseket a versenyen. Miközben a Fidesz húszezer aktivistája dolgozik országszerte, hogy szavazóikat mozgósítsák, addig az ellenzéki kispártok és baráti médiáik egymást aprítják. 

A választók sokkal tudatosabbak, mint azt feltételezzük. Egész jól értik a választások logikáját. Így az EP-választáson kísérletezőkedvűbbek, kevésbé érzik vérremenőnek a küzdelmet. Ez általában is magyarázat az "anomáliákra". Másrészt a választás egyfajta misztérium. A választók motivációi kiismerhetetlenek. De lássuk, ki nyerte a számháborút legutóbb: 

A 2014-es EP-választás jól "megtréfálta" a közvéleménykutatókat

Ez részben természetes. Az 5-10%-os kispártok támogatottsága is 2-3%-os hibahatárral mérhető, de míg egy 50%-osnál nem feltűnő, hogy 47%-ot vagy 53%-ot mérünk, addig az 1% és a 7% politikai jelentősége ég és föld.

Ez okot ad a tévedésre viszont épp ezért felhívás is keringőre: a közvéleménykutatások ugyanis visszahatnak a bizonytalan szavazók meggyőződésére. Akár választási hajlandóságukat befolyásolja, akár pártválasztásukat. Ismert effektus a győzteshez húzás és a nem bejutásra esélyes pártoktól való elpártolás. Meggyőződésem, hogy ez normális esetben minimális sikerrel kecsegtet, de egy zavaros politikai helyzetben, ami most a magyar ellenzék megannyi kicsiny, távolról alig különböző pártját jellemzi már van esély százalékokban mérhető különbségeket is elérni.

Kutatóintézet Felmérés időpontja Pártlista várható választási eredménye / biztos szavazók
FideszKDNP MSZP Jobbik Együtt DK LMP
Ipsos–Tárki–Medián[20] 2014. január 9–29. 48% 20% 12% 5,7% 6% 4%
Medián[21] 2014. április 25-29. 56% 14% 17% 4% 2% 4%
Ipsos[22] 2014. május 56% 16% 17% 3% 4% 3%
Tárki[23] 2014. május 7-15. 57% 17% 14% 3% 5% 4%
Nézőpont Intézet[24] 2014. május 14-18. 46% 17% 15% 6% 6% 8%
EP-választás tényleges eredménye 2014. május 28. 51,48%  10,90%  14.67%  7,25%  9,75%  5,01%

(Wikipedia)

2014. nagyon fontos mérföldkő volt a magyar politikatörténetben, mert ekkor előzte meg a Jobbik az MSZP-t és vált a legerősebb ellenéki párttá. Érdekes módon ezt azonban csak a Medián és az akkor még létező Ipsos jelezte előre. Mindenki más a papírformát hozta ki, ami viszont megdőlt. Az MSZP-t a hibahatár sokszorosával mérték felül. Olykor az elért 10% helyett 20%-ra, amire nem ad fizikai magyarázatot a DK amúgy akkor meglepetésszerűen jó szereplése.

Nyilván az MSZP és a DK egy tortát osztottak fel, ami viszont 2018-ban összesen is kisebb volt már, mint a Jobbiké. Ez volt az első választás, hogy önállóan megmérettette magát az MSZP-ből frissen kiszakadt Gyurcsánypárt és közel 10%-ot kaptak, mint az anyapárt. 2018-ban viszont már csak alig 5%-ot — az utóbbin közel duplaakkora volt a részvétel, ebből látszik, hogy az egyes pártok eredményét a rajongóik választási hajlandósága is meghatározza, Gyurcsány Ferencnek nagyon erős, elkötelezett pár %-os tábora van, de rajtuk kívül a DK nem vonzza a szavazókat, hanem inkább taszítja. A magas részvétel ellenben kedvez az olyan pártoknak, amelyeknek kisebb az elutasítottsága: az LMP-nek, a Momentumnak és a viccpártnak. Általában a protestpártoknak.

valasztas2018.png

Az ember sosem tud annyira okos lenni, mint utólag

Ezért tanulságos a választások után is elővenni az egykori előrejelzéseket. Bár a felmérések zöme nem jósolt mandátumot a DK-nak és az LMP-nek sem, azok mégis megcsíptek 2 illetve 1 képviselői helyet. A jósoltan náluk jobb esélyekkel induló Együtt pedig szintén csak egy mandátummal érhette végül be. A választás legnagyobb "vesztese" persze az MSZP volt. A Jobbikot hiába mérték nagyjából helyesen, az előrejelzések, de mivel az MSZP-t durván túlbecsülték, a kispártokat meg alul, ezért a mandátumeloszlást jócskán átalakult.

(Az MSZP persze nem is annyira a választások vesztese volt, hanem a közvéleménykutatások furcsa nyertese...)

Kutatóintézet Felmérés időpontja Pártlista által várhatóan elért becsült mandátumok száma
FideszKDNP MSZP Jobbik Együtt DK LMP
Policy Solutions[25] 2013. augusztus 10 6 4 1
Voksblog[26] 2013. október 29. 12 5 3 1
Ipsos–Tárki–Medián[20] 2014. január 9–29. 10 4 3 2 2
PollWatch2014[27] 2014. április 6. 10 5 5 1
Political Capital[28] 2014. április 24. 11 4 5 1
Medián[21] 2014. április 25-29. 14 3 4
Nézőpont Intézet[29] 2014. május 6-8. 11 3 3 2 2
Ipsos[22] 2014. május 13 4 4
Tárki[23] 2014. május 7-15. 13 4 3 1 -
Nézőpont Intézet[24] 2014. május 14-18. 11 4 3 1 1 1
EP-választás tényleges eredménye 2014. május 28. 12 2 3 1 2 1

(Wikipedia)

A pártszimpátiák napról napra változnak ezért az időpontokat is érdemes figyelembe venni. A választás egy meghatározott napon van. Sem az előtte, sem az utána történő változásokra nincs tekintettel. Egyfajta pillanatkép, amit aztán négy-öt évig nézegethetünk. 

Meg nézegethetjük a közvéleménykutatásokat és csóválhatjuk a fejünket. Ugyanilyen benézés volt 2018-ban a DK túlértékelése, miközben csak éppen bejutott és a zöldek meglepetésszerűen megelőzték. Az ellenzéki oldalon semmi sem tűnik fixnek. A kormánypártok sikerének továbbra is csak a mértéke kérdéses. Két teljesen külön bajnokságnak lehetünk szemtanúi egyetlen ligán belül.

Érdekességként azzal fejezném be, hogy a közvéleménykutatások egyszerre lehetnek pontosabbak és pontatlanabbak is a választásoknál. Ennek oka, hogy egy közvéleménykutatás tud reprezentatív lenni. Épp elégséges mintanagyság esetén elég már jól adja vissza a pártszimpátiákat. A választás nem reprezentatív. Vagy mindkettő máshogy nem az.

Egy kutatásban a mintavételt nagy pontossággal lehet ráilleszteni a teljes népességre. Ezzel szemben egy választáson mindig a választási hajlandóság dönt, márpedig rengeteg tényezője van annak, hogy valaki rászán az idejéből néhány órát és elmegy a szavazóhelyiségbe vasárnap. Múlik az egészségi állapotán, hangulatán — azon, hogy mennyire akarja épp megvédeni az országot vagy megmenteni a bolygót a végveszélytől. A politika el is követ mindent, hogy minden választást mindent eldöntő csataként mutasson be. 

A legfőbb tanulság persze, hogy nem a közvéleménykutatások, hanem a választások számítanak. És az igencsak más képet fest mint az ezer okból — akár korrupt politikai motivációból is — torzító felmérések. A tárgyilagosság ritka luxus idehaza. Akár a média, akár a törzsszavazók önkéntelenül is egy binárisra butított, hiszterizált közélet hatása alatt állnak. Nem szívesen írom le, de ha minden más korrupt ebben az országban, akkor nehéz lenne elhinni, hogy pont a politikai közvéleménykutatók lennének mind földreszállt angyalok.

"A kutatás is lehet marketing meg a PR is lehet marketing, de a kettőt nem kéne összekeverni."

Közvéleménymutatók pártkötődései: 

Századvég, Nézőpont: Fidesz.

Iránytű: Jobbik.

Publicus, Republikon, ZRI: leginkább MSZP.

IDEA: MSZP, DK mikor ki, de a felmérés módszertana is vitatott.

Medián, TÁRKI, ZRI: többnyire hitelesnek tekinthetőek, de a megrendelésre készülő felmérésekkel csínján kell bánni.

UPDATE: olvasónk írja, hogy olyannyira igaz ez, hogy közben a Magyar Hang nyilvánosságra hozta: Óriási különbségek két, egyidejű Závecz-mérésben Az LMP is rendelt egyet a ZRI-től, ott 6.2%-ot adott neki a mi Tiborunk, amúgy 4%-ot szeret kimutatni. A szocik a vesztüket érzik. Már csalni se tudnak rendesen.

Kitölthető legfrissebb felmérésünk az EP-választásra, mondd el a véleményed!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr4614803830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csalezlopez 2019.05.06. 00:51:24

Éljen soká a ketfarkú kutya párt

Brix 2019.05.06. 00:56:03

Van egy olyan implicit politikai szándék balliberális oldalon , hogy felosszák az LMP szavazótáborát, illetve, a bizonytalanokat magukhoz csábítsák. A "suttogó propaganda " most azèrt folyik, hogy beleszugerálják a közvèlemèmybe, hogy ne szavazzanak az LMP- re, mivel úgysem jutnak be....A mostani irányváltás: vissza az eredeti útra , egy kicsit kockázatos, de mièrt ne sikerülhetne...Èngem csak a Fidesz 20 ezer önkèntese lep meg, láttam őket május elsején...Rongyos nadrágban gyűjtöttèk az aláírást a " migráció ellen" Egyszerűen szánalmas volt, ès érthetetlen, hogyan tudja őket a nagypolitika ilyen pszeudó cèlokkal megvezetni...Nem bizonyít ez mást, mintsem a propaganda elképesztő hatását össztársadalmilag...A közvèlemènykutatók is hazug propagandán a fèlrevez

Brix 2019.05.06. 01:19:56

Folyt: a közvèlemènykutatók sok esetben a politikai propaganda eszközei, hiszen tanulmányaik megrendelésre készülnek , másrèszt, tevékenységük nem elèggè megalapozottak tudományosan , 1000 fős " reprezentatív" mintán végzett felmèrèseik nem tükrözik a valóságot, de arra jók pl. hogy elbizonytalanítsanak a pártokat ès szavazóikat...Pl. ha egy párt vezetése azt látja hogy folyamatosan csökken a párt népszerűsége , a közvèlemènykutatásokban , az belső viszányokat szül , hiszen úgy látszik minden, mintha az elvégzett politikai munka ( tegyük fel hogy van ilyen ...) eredménytelen lenne...Most èppen az LMP- t akarják minden lehetséges eszközzel szètverni .....Már azt is megtudtuk, hogy Puzsèr sem fog rájuk szavazni, akkor ugye a legjobb opció, ha Jávor Benedekre ès a Mszop- ra szazunk, hogy legyen a zöld politikának képviselete az EU- ban...

Darw 2019.05.06. 01:38:42

Szoval az LMP elerte az eddigi legjobb eredmenyet majd azzal unnepeltek meg, hogy ismet szakadtak, kirugtak a ket legismertebb huzoarcukat, kaoszba sullyedtek, pofozkodtak stb... a szavazoik meg mindig kitartanak toretlenul mellettuk csak a gaz kozvelemeny kutatok allitanak mast. Annyira imadom az ilyen megnyilvanulasokat, hogy a kutatointezetek kell hibaztatni mindenert. Puzser ebben az asz. Valojaban az alpari stilusaval nem tudja a szavazokat megszolitani de ebben Tibor a hibas.

Emmett Brown 2019.05.06. 08:02:55

LMP mint "Új ellenzék", meg alacsony elutasítottság?

szepipiktor 2019.05.06. 08:17:08

Mivel ennek az alapja a statisztikai, tudjuk a hitelességét.
Ráadásul ezek a vizsgálatok nemcsak megrendeltek a "saját" kutatóktól, hanem ezek rendre reprazantatívok, azaz közük sincs a választópolgárok, a társadalom egészére vetíthető adatokhoz.
Aztán a kapott adattok tovább torzulnak a megrendelők célirányos tálalásával, majd a nem igaz adatokat a közreadó torzítása után a politikai pártok tovább facsarják, hogy az őket igazolják vagy az ellent cáfolják.
.
Az alap hazugság ebben az egész katyvaszban, hogy a bázissal nem foglalkoznak!
Néézünk egy egyszerű - iskolás - példát.
- 1000 megkérdezésre van szükség
- a kérdezők (telefonon vagy az utcán) megkérdezik a "célközönséget", de nem számolják a kérdezések számát!!!!
- az 1000 válaszból elkészítik a jelentésüket. de abban nem szerepel, hogy 1000, 5000 vagy 10000 megkérdezésből lett az 1000-es értéksor.
Így egy reprezentatív felmérésnél is alap lenne az össz próbát tekinteni alapnak.
Ezt egyedül a Závecz szokta megtenni, néha látjuk, hogy a nem válaszoló/passzív/pártnélküli halmaz is fel van tüntetve és ma az a legnagyobb.
De a magyarázkodást rendre csak a válaszadókra építik, miközben a fidesz értéke is alacsonyabb a passzívokénál.
Lássuk be, egy "hazug" szakma dolgozik együtt a hazugsára építő politikusopkkal és médiával.
Nekem az tetszik a legjobban, amikor a futottak még pártok egy 1-2%-os elmozdulást nem abszolut, hanem relatív módon kommentálnak, hogy 50%-os nővekedés! Miközben a bázishoz mérten az csak 1-2 tizedszázalék...

szepipiktor 2019.05.06. 08:33:29

@Brix:
" illetve, a bizonytalanokat magukhoz csábítsák"
EZT te komolyan gondolod?
Mivel az ellenzék - jellemzően az lmp/momentum és a maradék - már fullra járatja a bizonytalanok gyalázását...
Ma az ellenzék a korai fidesz stílust gyakorolja, azaz aki nincs velük, az ellenük van.
Nézd meg például a babaprogramot! MINDEN magyar olyan nőt lekurváztak, letenyészállatoztak, aki szűlni szeretbe, aki családot, otthont szeretne.
Majd már médiaszinten - itt az indexen is - hazudják, hogy az a sokgyerekes, tehetős, NER-hez tartozó családoknak van kiírva.
Arra sem ügyelnek, hogy ez nem a már gyerekeseknek és nem a már jó körülmények között élőkről szól.
Az ellenzéknek mindenki ellenség, aki nem valamilyen balos szakszervezethez köthető munkahelyen dolgozik. Ma az ellenzéknem ördög, aki vállalkozó vagy a magánszektorban működik.
Ma az ellenzéknek nem kellenek a feketealbérletekben sinylődő nem Y generációsok, nem egyetemisták. Ma az ellenzék nem a hajléktalanhelyzetet akarja megoldani, hanem hogy azok maradhassanak a közterületeken.
És mindenkinek aki mást gondol, más a véleménye, az ma megvetett fideszes a szemükben.
.
Nyugondj meg, az ellenzék ma űzi-hajtja az állampolgárokat a passzív halmazba vagy közvetlenül a fidesz karmaiba, Ez látszik a jobbik zuhanásán, az onnan eltávozók nem a baloldalra fog szavazni. Vagy otthon maradnak, vagy a fideszhez csapódnak. Arra van átjárásuk...
.
Az lmp-t meg felejtsd már el, pontosan ugyanúgy csinált párt, ahogy a jobbik vagy ma a momentum.
Majd náhány generáció kiahlása után, a nyugdíjasok és az X generáció halála után talán becsapható megfelelő mennyiségű ember annyira, hogy őket jutassa a hatalomba.
Az ellkenzék elbukta. 2018 elején elbukta, mert nem a társadalomra figyelt, hanem ahogy ma is, a sajár pár százalékot érő cicaharcaira.

eloi 2019.05.06. 09:01:08

@MAXVAL bircaman közíró: Nem biztos. Szerintem nagyon is szeretnének jól szerepelni. De úgy tesznek, mintha nem lenne ez nagy ügy, hogy ha bukta van, ne legyen olyan nagy az égés. Mondhatják, hogy nem is volt ez olyan fontos nekünk. Ha meg siker, akkor meg azt, hogy na persze mi azért mindent beleadtunk, ha nem is látszott. Így "altattuk el" az ellenfelet...
Egyébként minden potenciálisan vesztésre álló kb, így kommunikál. Hogy ne égjen be nagyon.

enrikokaruszo 2019.05.06. 09:05:07

tudom, hogy földtől elrugaszkodott ötlet, de ha elém fektetne valaki egy tételekbe szedett anyagot, mit bírálunk/milyen alternatívát kínálunk, én képes lennék kiválasztani a számomra hiteleset
egyébként pedig a működésre voksol az emberfia

eloi 2019.05.06. 09:07:51

@szepipiktor: Nagyon pontos helyzetleírás!!!

chrisred 2019.05.06. 09:39:10

@szepipiktor: "MINDEN magyar olyan nőt lekurváztak, letenyészállatoztak, aki szűlni szeretbe, aki családot, otthont szeretne"

Én ilyesmiről a ballibek részéről nem hallottam, csak azt, hogy nem szerintük a kormány tartja ilyesminek a szülőkorú nőket.

A bizonytalanok meg nem azért bizonytalanok, mert nem tudják, kire lenne érdemes szavazniuk. Hanem mert pontosan tudják, hogy kire nem szabad: a ballibekre, a jelenlegi hatalomra, és most már az eddig harmadik erőnek tartott, de most már nyilvánvalóan megélhetési politikai erőnek bizonyuló LMP-re és Jobbikra sem.

Brix 2019.05.06. 10:33:42

@chrisred: Valamit mègis csak kell választani, ès ha már választani kell , akkor válasszunk olyan pártot, amelyik mèg nem szerepelt le eddig kormányzati pozícióban....A lehető legjobb az lenne, ha Mindenki Magyarországa Mozgalom már párt lenne, Márky- Zay Pèterrel ès Hadházy Ákossal ès elindulnának egy nagy ellenzéki nèpfront megalakításával...Az LMP - és sajnos- személyzeti ès más okokból nem tudja ezt a szerepet betölteni, de mèg mindig a legkisebb rossz a jelen helyzetben...Vagy a Jobbik- de az is " gatya" személyzeti tèren ,ès soha nem lesz váltópárt....A Momentum lehet mèg èrdekes, hiszen ők mèg sok irányba fejlődhetnek, de nem elèg fajsúlyos plitikusaik vannak mèg...

vajdasagi 2019.05.06. 11:09:09

@Brix: Egyértelmű, hogy a Momentumra kell szavazni. Minden másik párt esetén ellenérvek sokasága látszik. Náluk csupán annyi, hogy "nem fajsúlyosak még". Ha csak ennyi a baj, akkor nincs velük baj.

konrada 2019.05.06. 11:16:31

@Brix:
Ne hülyéskedj!;)
Mitől lenne jobb olyan pártokra szavazni, amelyek annyira nem vehetőek komolyan, hogy alig találnak maguknak választót???
(S ez még a jobbik* eset! Mert van, amelyek komolyan vehetőek, de annyira taszítóak, hogy azt határozzák meg vele a többségnek, mit ne.)

*...belegondolva a kisbetűs jelzőbe, lehet hogy nagy betűvel inkább a 2. kategória...

Cycmen 2019.05.06. 11:36:07

@Brix: ..A lehető legjobb az lenne, ha Mindenki Magyarországa Mozgalom már párt lenne, Márky- Zay Pèterrel ès Hadházy Ákossal ès elindulnának egy nagy ellenzéki nèpfront megalakításával................

Már így kimondva is félelmetesen hangzik, az Orbán tuti összefossa magát ha meglátja őket!
És ez a népfront is de nagy ötlet, bár valahonnan ismerős. Jut eszembe, nem állt meg az órád? :D

moonlight777 2019.05.06. 11:43:33

@vajdasagi:

Momentum??? na ne röhögtess.... az a banda, akik a poszt komcsik ellenében jöttek létre és most meg elárulva a saját elveiket, lepaktálnak velük??? ezek nem mások mint az ex szdsz új változata, a hátam közepére sem kívánom őket....

gyurmicsek 2019.05.06. 11:45:04

@moonlight777: Ha zavarnak a poszt komcsik ne szavazz senkire :)

moonlight777 2019.05.06. 11:47:01

@MAXVAL bircaman közíró:

bár úgy lenne, az lenne az egyetlen értelmes hozzáállás a ballib bandától, a politikai süllyesztőben a helyük, amíg ezt a vergődést csinálják, addig a fidesz marad....

moonlight777 2019.05.06. 11:48:06

@gyurmicsek:

Elég sokan nem szavaznak, nem vetted még észre???
Igen zavarnak, mindegyik oldalon....

Brix 2019.05.06. 11:54:15

@konrada: A rendszer úgy van kitalálva, hogy az ellenzéki pártok nem találhatnak szavazókat, hiszen pènz-, mèdia-, helyi hálózat\ alapszervezet nèlkül nem jut el a választókhoz, mit akarnak....Pedig, van\volt program...Én elolvastam az LMP 2014- es ès a Jobbik 2014- es választási programját is...Nagyon jó programok szakmailag , de kb 10 ezerből egy ember tesz hasonlót...Színvonalas dokumentum volt mèg a Fidesz 2010- es kormányprogram is...Azóta főkèppen pszedo politika megy , pszeudo eredményekkel ès cèlokkal...Az embereket nem a programokkal , hanem a sokkal hatékonyabb uszítással lehet megfogni...Ez a Fidesz titka ,ès az, hogy a megfelelő embereket megvásárolja , vagy ha nem megy másképp,megfèlemlíti...

Cycmen 2019.05.06. 11:55:08

@chrisred: "MINDEN magyar olyan nőt lekurváztak, letenyészállatoztak, aki szűlni szeretbe, aki családot, otthont szeretne"

Én ilyesmiről a ballibek részéről nem hallottam, csak azt, hogy nem szerintük a kormány tartja ilyesminek a szülőkorú nőket...................................

A kormány támogatja azokat akik gyermeket szeretnének vállalni semmi egyéb és erre az aljas ballib csőcselék elkezdett szülőgépezni, meg tenyészállatozni. A nő az nő b.sszátok meg és alapjában véve csak anyaként teljesedik ki egy családban és nem a melegházasságot meg ilyesmiket kell preferálni és nem is a családi pótlékon tengődő munkakerülők szaporodását pénzelni, valamint a betelepítésen agyalogni! Persze miután kedvenc öngólja az ellenzéknek ez a téma, nekem tetszik.

Brix 2019.05.06. 12:01:48

@Cycmen: Nem véletlenül hívták meg Márky-Zay- t Orbán látogatásával egy időben az USA- ba...Ott is úgy vélik, hogy lehetőség lesz egyszer leváltani a rendszert...Ehhez perspektivikus arcokat keresnek\támogatnak....

moonlight777 2019.05.06. 12:03:53

@Cycmen:

"nő az nő b.sszátok meg és alapjában véve csak anyaként teljesedik ki egy családban"

Ez egy jó nagy baromság, középkori felfogás.... a nőnek is joga van eldönteni akar-e egyáltalán gyereket, vagy épp más életutat képzelt el magának, és emiatt senkinek semmi joga az adott nőt elítélni, szülésre presszionálni meg még kevésbé....
Amúgy meg sokkal több férfi nem akar gyereket, mint nő, őket miért nem basztatja a társadalom??? mekkora egy kettősmérce és álszentség ez.....

moonlight777 2019.05.06. 12:07:05

@Cycmen:

Hozzáteszem, egyre több olyan családot látok, ahol nem lett volna szabad gyereket vállalni, mert ma már egyre több nő és férfi egyaránt alkalmatlan a gyermeknevelésre.... komplett pszichésen sérült (a felnőtt létre alkalmatlan) generációk nőnek most fel, ennél még az is jobb, ha nincs gyerek.....

Kivlov 2019.05.06. 12:36:29

@Brix:
"A lehető legjobb az lenne, ha Mindenki Magyarországa Mozgalom már párt lenne, Márky- Zay Pèterrel ès Hadházy Ákossal.."
Az. :D
A legjobb az lenne ha ez 2 hőbörgő agytröszt beugrana a Dunába. Legalább lehetne nézni, ahogy "sodródnak."

kocsisj 2019.05.06. 12:50:46

@Brix: Nem ingyen csinálják. Szégyen ide, szégyen oda 2014-ben én is rákényszerültem. 1 1/2 évvel a nyugdíj előtt cka 60 eFt-ból éltünk. Jött ismerős által a lehetőség: kérdőív a rezsicsökkentés mellett. Zsebből fizette ki a környékbeli nagyvállalkozó, nem is rosszul. Soha többé!

nemecsekerno_007 2019.05.06. 12:55:38

@Brix: Márki-Zay mint a politika megújítója?! Muhahahaha!!!
Kb. olyan hiteles mint Bajnai...
Szerencsére nem sok esély van rá, hogy komoly hatalmat szerez...

nemecsekerno_007 2019.05.06. 13:02:03

Amíg az MSZP, meg az SZDSZ maradványai vagy az ezekből kinőtt Szívtipró Gimi típusú pártocskák, mozgalmak el nem tünnek a közéletből addig nem fog tudni kialakulni egy nemzeti liberális szociáldemokrata ellenzék. Amíg nem tűntetik el a közéltből az olyanokat mint Bauer, Pető Iván, Bolgárúr, Kuncze - és még sorolhatnám - lehetőleg a sajátjaik addig nem lesz változás.

antiinternáci 2019.05.06. 13:07:06

Folyik legendagyártás, hogy milyen rettenetesen vezet a Fidesz, ebből még baj lesz.
Ez egyrészt csökkenteni fogja a Fidesz szavazóinak részvételét, hiszen "úgy is nagyon vezetünk, nincs rám szükség...". Másrészt az általános részvételt is csökkenti, ami még nagyobb baj.
Mert egy magas részvétellel el lehetne érni, hogy az ÁVÓ Párt ne jusson mandátumhoz, nem esne meg újra az a szégyen, hogy Magyarország ellen uszítsanak Magyarországon megválasztott képviselők.

Fenyeget a 2002-es borzalom is, amikor ugyanez ment mindenhol, hogy nagyon vezet a Fidesz...
Tényleg, senkinek eszébe sem jutott, hogy a szélsőségesek nyerhetnek. (Emlékszem, este 10 óráig nem találtak szadeszmps-t, aki nyilatkozni tudott volna, mert kongott az ürességtől a pártház.) Aztán bekövetkezett a nemzeti tragédia, nyertek a bolsevisták, aminek aztán a szörnyű folyománya lett Gyurcsány, a mérhetetlnül tehetségtelen és buta, ám annál inkább tolvaj és korrupt rémkormányzás. De még ennél is nagyobb baj volt, hogy ezzel szabadult az országra az első nyíltan bolsevista kormányzás Kun/Szamuely és Rákosi óta.

Tehát nem szabad elhinni amit a közvéleménykutatók mondanak. El kell menni, és nagyon elpáholni az ellenzéki károkozókat.

Kivlov 2019.05.06. 13:10:55

@antiinternáci:
"Ez egyrészt csökkenteni fogja a Fidesz szavazóinak részvételét, hiszen "úgy is nagyon vezetünk, nincs rám szükség..."

Ezt a problémát megoldja bangóné rágcsálós hozzáállása, mert azóta még olyanoknak is bicska és szavazótoll van a zsebükben, akik eddig csak passzív fideszesek voltak. :D

antiinternáci 2019.05.06. 13:20:19

@Brix:

"A rendszer úgy van kitalálva, hogy az ellenzéki pártok nem találhatnak szavazókat, hiszen pènz-, mèdia-, helyi hálózat\ alapszervezet nèlkül nem jut el a választókhoz, mit akarnak...."

Ja, a múltkor karcinómás sejtek csoportja felháborodva tiltakozott, hogy nem hagyják őket érvényesülni, és mindenféle módon akadályozni akarják a szaporodásukat, pedig ők nagyon tudnának és szeretnének túlburjánzani ám.
Erre normális ember azt mondja: szerencsére....

Urancityhero 2019.05.06. 13:40:13

A szoci-DK NER-koalíció legfontosabb feladata most az LMP ütése, de ne legyenek illúzióink, sorra kerül a Momentum is hamarosan. Az LMP persze be fog jutni az EP-be, de a küzdelem tovább folytatódik. Na, nem a Fidesz, hanem a többi ellenzéki párt ellen.

chrisred 2019.05.06. 13:49:46

@Cycmen: Szerintem félreértetted az egészet. Nem magának a gyerekvállalásnak és a gyereknevelésnek a támogatásának a kritikája volt, hanem annak, hogy a kormány mennyiségi kérdést csinál belőle, és az egy vagy két gyereket vállaló családokat kevésbé értékesnek, támogatandónak tartja. Tehát az érveid félresiklanak, mert az állításaid az egy- vagy kétgyerekes anyákra is igazak kellene, hogy legyenek, mert ők is szülnek és gyereket nevelnek, csak a hatalom szerint nem eleget.

morph on deer 2019.05.06. 14:03:43

@vajdasagi:
“Ha csak ennyi a baj, akkor nincs velük baj.”

Ha csak ennyi lenne!
Nekem a fő bajom az, hogy jelenleg még mindig karakter nélküli a párt, a se hús, se hal típusból. Nekem legalább is a NOlimpia óta egyetlen markáns állásfoglalás sem rémlik, ami a Momentumhoz köthető, csak az óvatos helyezkedés látszik.
Erősen úgy fest, hogy a fiúk csak azt döntötték el, hogy MAJD mérvadó szereplői lesznek a magyar politikának, de előtte diszkréten kivárják, hogy az öregebbek teljesen amortizálódjanak, az ő lehető konkurrenciájuk pedig kellő mértékben erodálódjon ahhoz, hogy ők kerülhessenek csak szóba, mint az egyetlen alternatíva.

Ez nekem túl nyálas, túl számítható, megélhetési stílus, szóval kösz, de nem, kösz! Kár, mert amúgy okos egyének is szép számmal vannak köztük.

De nekrm százszor inkább az Ebek, akárhány farokkal is!

morph on deer 2019.05.06. 14:10:50

@Kivlov:
“Ezt a problémát megoldja bangóné rágcsálós hozzáállása, mert azóta még olyanoknak is bicska és szavazótoll van a zsebükben, akik eddig csak passzív fideszesek voltak. :D”

Mentek patkányt irtani?
Nagyon helyes!
Látom is, ahogy elszánt fideszesek járják a várost, és amint egy patkány a szemük elé kerül megkéselik, és a szavazótollaikra tűzve végighordozzák, a Cinege utcától a Lendvaiig...

Így is kell!
Dolgozzatok ti is, először a patkánymentes Budapestért, aztán pedig tovább, a patkánymentes Magyarországért!
Ezt csak helyeselni tudom!

Kivlov 2019.05.06. 14:20:07

@morph on deer:
akkor az ellenzéki gyűlésekre kéne járni akasztófa-kötelekkel. :D

Cycmen 2019.05.06. 16:45:07

@moonlight777: Ez egy jó nagy baromság, középkori felfogás.... a nőnek is joga van eldönteni akar-e egyáltalán gyereket, vagy épp más életutat képzelt el magának, és emiatt senkinek semmi joga az adott nőt elítélni, szülésre presszionálni meg még kevésbé....

Leírhattad volna rövidebben is hogy buzi vagy. A nők jogát meg bízd a nőkre. Támogatást adnak annak amelyiknek kedve van szülni, senki nem kötelez senkit te degenerált. Hol látsz bármi kötelezőt?

Cycmen 2019.05.06. 16:51:27

@chrisred: Szerintem félreértetted az egészet. Nem magának a gyerekvállalásnak és a gyereknevelésnek a támogatásának a kritikája volt, hanem annak, hogy a kormány mennyiségi kérdést csinál belőle, és az egy vagy két gyereket vállaló családokat kevésbé értékesnek, támogatandónak tartja. ........................

Nem tudom miért kell játszani az ellenzéki hülyét a kormány minden intézkedésénél és összevissza magyarázni. Fogy a népesség, tehát ösztönözni kell a gyermekvállalást. Ez nyilván a kettőnél több gyermeket vállalók esetében erőteléjesebb. Amúgy kétharmaduk van nincs szükségük a baloldal egyetértésére.

moonlight777 2019.05.06. 17:47:07

@Cycmen:

A buzi inkább te vagy, minimum fideszbuzi....

Pont az a baj,hogy a magadfajták, belemásznak a nők méhébe, és nem a nőkre hagyják a döntést, hanem szülőgépnek nézitek... van egy rossz hírem.... kutatások-prognózisok vannak rá, hogy a mai 30 éven aluliak majd fele egyedül fogja leélni az életét (amiből aztán max egyéjszakás becsúszott gyerek lesz, de tervezett nem), amihez pont a hozzád hasonló barmok felfogása is hozzátesz.... amúgy meg kinek van kedve ebben az elmekettyent közélettel terhelt világban szülni??? mire felnőnek, már globális háború lesz a vízért....

moonlight777 2019.05.06. 17:51:35

@Cycmen:

Ja és a másik rossz hír, az ovodák már most tele vannak egykékkel, akik testvér nélkül fognak felnőni, három meg több gyerek??? el vagytok ti tévedve.....
no meg akikkel tele van a szülőszoba, a romák...

morph on deer 2019.05.06. 19:59:42

@Cycmen:
“A nő az nő b.sszátok meg ”

És te ezt honnan tudod..?
süti beállítások módosítása