A kiló nem százat jelent.

EP-kampány: a Momentum első számú prioritása a tamponáfa eltörlése

2019. május 11.

„Szerintünk akkor lesz igazságos Európa, hogy ha senkit nem érhet hátrány amiatt, amilyennek született. Éppen ezért, ha bejutok az Európai Parlamentbe, az első számú prioritásom az lesz, hogy uniós szinten minden tagállamban kötelező legyen eltörölni a női egészségügyi termékekre fizetendő ÁFA-t. Az, hogy az állam nyerészkedik azon, hogy valaki valamilyennek született, és nem elég, hogy még önmagában erre kell költeni, de erre még adót is kivetnek, az egészen egyszerűen felháborító.” — Nemes Balázs, Momentum. 

Tényleg akkor lenne igazságos vagy ez valami Móricka-vicc?josefin-1234218-unsplash.jpgŐk is nagyon igyekeznek...

Gondoltam a kampányhajrában sorra veszem az EP-választáson induló pártok fő üzeneteit. Indokolatlanul keveset foglalkozunk ugyanis a politika tartalmi részével — kivéve persze a köztévét, amelyik a migráció témáját egészen alaposan bemutatja napi szinten... Többet foglalkozunk a személyekkel, meg azzal, hogy ki kivel nem fog össze, hány nyamvadt százalékot sikerül kipréselnie egy netes felmérésen és kire nem érdemes szavazni, mert kiesésre esélyes és hasonló másodlagos dolgok — csupa politikai bulvár. De azzal, hogy ez a sok párt mégis, mi a fenét képvisel szinte semmit. Mindegyik megérne egy posztot. Pontosabban erről kéne beszélnie mindenkinek. Ez lenne a sorozat első része a Momentum EP-választási ígéreteiről.

A magam részéről jóindulattal követem a fiatalok pártjának mozgását a Nolimpia kezdeményezés óta. Néha szurkolok, néha bosszankodom. Az, hogy 3%-ot elértek a választáson szerintem ragyogó eredmény és büszkék lehetnek magukra. Olyan formációkat előztek le, mint az Együtt vagy a MoMa vagy épp a Munkáspárt meg mindenki kedvence, a Kétfarkú.

A Momentum EP-kampánya számomra most csalódás. Bár láthatóan szeretnék a legszélesebb közönséget megcélozni a legáltalánosabb közhelyeket bedobva: "kórházat, iskolát, munkahelyeket" szeretnének az uniós támogatásokból. Megérne egy elemzést, hogy most mire költjük. Azt hiszem mindenki meglepődne. Nyilván pusztán erre a három területre szűkíteni a források felhasználását szűklátókörűség volna, a Momentum egyszerűen kiválasztotta a két fájó pontot, amiről napi szinten kapunk híreket. Költeni azonban sok másra is kell, infrastruktúrára, közösségi közlekedésre, turizmusra. Vagy épp klímavédelemre, amire pl. nem költünk, pedig az aszályok és árvizek egymásutánisága a magyar agrárium számára már most sem egyénileg megoldható kihívások.

De nem rögtönöznék most egy komplett programot. Nyilván erre boci szemekkel bármely kezdő politikus rámondhatja, hogy persze ezek is fontosak neki. De ezzel nincs letudva a gondom: a prioritások mögött nincs sosem átgondolás. Ad-hoc születnek meg a színes, szagos, semmitmondó kampányígéretek, háttérmunka, hatástanulmányok és megvalósíthatósági tanulmányok nélkül. 

Hiányolom a konkrétumokat az üres lózungok között, de Nemes Balázs az egyik vitában bedobott egyet, amivel akár egyet is érthetnék. Legalábbis addig a pontig, hogy esélyegyenlőség. És pedig a nemek között. Európát sok más egyenlőtlenség is jellemzi. De ettől még a feminista témák szakszerű képviseletére vállalkozni egy valid pont lehet. Egyetértünk.

Nemes Balázs momentumos képviselőjelölt Európa legnagyobb problémáját azonban abban látja, hogy ÁFA van a tamponon — és ezt csak a nőknek kell megfizetnie.

"Ez veszélyes!"

Beszélhetnénk a 10-20%-os gender pay gap-ről, viszont kelet-nyugat összehasonlításban a különbségek jóval kirívóbbak: 300-400%-kal keresnek többet a nyugati munkavállalók, szegény-gazdag viszonylatban országon belül is, európai szinten pedig végképp nagyobb a különbség.

De hogy a tamponáfa számítson elsődleges prioritásnak...?

Az Uniónak valóban van irányelve az ÁFÁ-ra vonatkozóan. Az elméleti lehetőség adott tehát, hogy a női egészségügyi termékek tárgyi áfamentessé váljanak (ami most tagállami hatáskör eldönteni), ez viszont alig enyhítene a magyar nők esélyegyenlőségén — mondjuk az átlag nyugati férfiak anyagi lehetőségeivel összevetve. Legalább egy vaskos demagógiával üzenhetett volna a Momentum, hogy tényleg nagyon szeretne tenni a nőkért. Mert ez még szépségtapasznak is kevés. Pláne elsődleges prioritásként.

Teszem azt: miért ne lehetne TB-támogatottá tenni ezeket az egészségügyi termékeket? Ehhez még pl. unió se kéne. Teljes mértékben nemzeti hatáskör. A rászoruló nők számára akár ingyenesen is biztosítani lehetne azt, ami szükséges. Együtt mondjuk a fogamzásgátlókkal, amik segíthetnének megelőzni a tinédzserkori terhességeket a leghátrányosabb rétegekben, amik lányok, nők százezreinek jövőjét veszik el — nyomorba születő gyerekeikével együtt. Az ötletbörze végtelen, mint egy női táska tartalma.

Ha fontos számodra a téma, akkor rosszul mérlegelt, ötlettelen és átgondolatlan politikai ígéretek helyet javaslom az olyan kezdeményezések támogatását, mint a nemluxustáska

nemluxustaska | Nem luxus táska - kampány a nők támogatásáért

A kampány célja, hogy rászoruló nők­nek egy táskába össz­ecsomagolva alapvető női higiéniás és feh­érnemű csomagot gyűj­tünk, amit a kampány után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Szociális Központjában a nehéz körülmények között levő nőknek adományoznánk. Hiszünk abban, hogy nem csupán a decemberi hónapban van szükség a segítségre.

Ahogy a körúton kívül, úgy a jómódú felsőközéposztály gyakran arányérzék hiányáról tanúskodó, szokásos, liberálisnak vélt szűklátókörűségén kívül is van élet.

Sőt főleg csak ott van.

Kitölthető legfrissebb felmérésünk az EP-választásra, mondd el a véleményed, köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr6914819940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.11. 19:35:28

Nekem az jutott eszembe, ne legyen áfa akkor az óvszeren, mert azt meg csak férfiak használják.

De azért jó dolog, hogy a Momentum simán a DK ifúsági szervezete lett mára. A lázadó fiúk kibékültek apjukkal.

eßemfaßom meg áll 2019.05.11. 19:51:59

követelem az orrsszőrnyíró áfamentessé tételét.

élhetetlen 2019.05.11. 21:35:35

@MAXVAL bircaman közíró: Seggfej. Dugni nem muszáj, menstruálni igen, úgy harminc éven keresztül havonta. . Nem látod a különbséget?

élhetetlen 2019.05.11. 21:50:21

@eßemfaßom meg áll: Másik seggfej. Tudod mibe kerül havonta a tampon vagy a betét? És úgy 30 éven keresztül havonta kell. Nem pótolható, kell. Az “orrsszőrnyíró” még két sz-szel is pótólható egy ollóval, amit egyszer megveszel, és életed végéig működik. Nem érted, b+?

eßemfaßom meg áll 2019.05.11. 23:05:46

@élhetetlen: Nebasz, az emberiség női része kihalt a tampon feltalálása előtt (meg most is ugy a föld lakosságának nagyobbik fele akik nem is hallottak még se tamponról se betétről)? Egyébként tudom, velem szokta vetetni az asszony. 80db brutto 1600ft www.dm.hu/jessa-tampon-normal-meret-p4058172054358.html
Ha ennak az áfája dönt valakit szegénységbe az egyébként is éhen fog halni 1 hónapon belül.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.11. 23:39:04

Már megint idióta vagy. Kiragadsz egy idézetet, amelyhez mellesleg nincs hivatkozás, és komolyan veszel egy szokásos módon túlzónak megfogalmazott kampányállítást.

Az EU pénzeknél meg pont az van, hogy a Momentum az egészségüggyel, és az oktatással tényleg a két legfontosabb prioritást ragadta meg, és ez az, ami a tényleges program, ilyenkor meg emiatt hisztizel. Neked semmi nem jó, egy idióta, mániákus kötözködő vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.11. 23:41:12

@eßemfaßom meg áll: most azt reklámozod, hogy mekkora bokor nőtt az orrodban?!:)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.11. 23:42:00

@MAXVAL bircaman közíró: a Fidesz meg a nácik ifjúsági szervezete, mégiscsak kínosabb.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.12. 08:00:40

@math0: szeva! ott van a szöveghű idézet és maga a videó is a pécsi vitából, az egész vita megtalálható a Partizánon, csak egy kattintás
az összes bűnöm, hogy politikus mondataira reagálok, semmi kiemelés, semmi kontextus elhagyás, a teljességében idéztem a gondolatot
egyébként az EP-képviselők nem kezdeményezhetnek tudtommal semmilyen EP-irányelvet vagy rendeletet

Zsuzsi25 2019.05.12. 08:36:09

@MAXVAL bircaman közíró: A kettő nem öshszehasonlithato! Egy Nő, havi szinten költ a menstruaciojara 7-10 ezer HUF.ot

Zsuzsi25 2019.05.12. 08:36:52

@MAXVAL bircaman közíró: az ovszert meg normal esetben mindketten hasznaljatok.

Jakab.gipsz 2019.05.12. 08:48:49

@A kiló nem százat jelent.:

Helyesen teszed ha összefüggéseiben vizsgálod az eseményeket.

Mint ha csak kívülről figyelnéd meg: érzelmektől mentesen.

Szerintem kár ezekért a tapasztalatlan, momentumos gyerekekért, túlságosan korán kompromittálják magukat, Andris örökre olimpia gyilkos kis genyó marad ezt már a szentelt víz sem mossa le róla. Így operál a gonosz, fellő egy üres lufit majd körbe lövöldözi.

Ugyan ez a momentum a saját népét lövető Macron úrral kokettál, ha pedig szóváteszed jön a modern liberális harcos ateista Brendel és rád süti a "náci" bélyegét, nehogy mán gondolkodni merj.

eßemfaßom meg áll 2019.05.12. 08:53:35

@math0: Jelentkezz majd ha kinőtt a humorérzéked.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 08:55:33

@A kiló nem százat jelent.: ok, a hivatkozás akkor megvan. mondjuk kivágás. nyilván túlzás ezt első számú prioritásnak megadni, nyilván a Momentum programjában ez nem első számú prioritás valójában, csak Nemes Balázs akkor ott túlzóan fogalmazott. kár ennek ekkora feneket keríteni, ez legyen a legnagyobb problémád!

2019.05.12. 08:56:57

@math0:
Az nem egészségügyi/oktatási program, hogy rendbe kell hozni, többet kellene költeni rá. A Momentum, hasonlóan több más párthoz, beleértve a Fideszt anno ellenzékben, nem mond semmit, hogy hogyan reformálná meg ezeket a területeket. Azért nem mond semmit, mert ha egészségügyi, oktatási reformkokat hirdetnének, mindegy milyenek, azok ugyan valakiknek tetszenén, de másoknak meg nem. Ha általánosságokat mondasz, hogy rendbehozzuk, több pénzt rá, stb., akkor abba nem lehet belekötni, ezzel mindenki egyetért. Viszont nem tudjuk, a Momentum mit csinálna ténylegesen ezzel a két területtel.

A jelenlei struktúrájában az egészségügy akármennyi pénzt el tudna nyerni érdemi javulás nélkül, az oktatás meg alapjaiban elhibázott, 100+ éves elveken alapszik. Máig nem azért fikázzák az emberek a baloldali kormányokat, mert töketlenek voltak, és nem valósultak meg a reformjaik, hanem azért, hogy egyáltalán hozzá akartak nyúlni. Ha egyszer valaki ténylegesen megreformálja, az minden eddigi politikusnál gyűlöltebb lesz, és ezt a Momentum is tudja, nem is mernek mondani semmit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.12. 08:58:40

@math0:

A Fidesz a Fidesz ifjúsági szervezete? Látom, a tegnapi homokmulatság nem sikerült neked a Soros-bárban, így a szokásosnál is nagyobb marhaságokat hánysz ma...

szepipiktor 2019.05.12. 08:59:04

Nekem kimaradt a "párt" tervéből magának a gyártónak a megnevezése, konkrét termékcsaláddal együtt.
És mi lesz azokkal a nőkkel, akik nem tampont használnak? Nem éri hátrány a még nem "üzemelő" kislányokat és a már "kifutott" hölgyeket?
Ez most megint olyan, mint a momentum lakhatási programja: egyetemistáknak olcsó albérleteket!

eßemfaßom meg áll 2019.05.12. 08:59:05

@Zsuzsi25: "Egy Nő, havi szinten költ a menstruaciojara 7-10 ezer HUF.ot " Minden tamponfeltolás mellé bedobsz egy feles Chivas Regalt és ezt beleszámolod?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 09:00:42

@A kiló nem százat jelent.: "Bár a Bizottság feladata, hogy új uniós jogszabályokra tegyen javaslatot, a Parlament magához ragadhatja a kezdeményezést és felkérheti a Bizottságot jogalkotási kezdeményezés benyújtására. "

www.europarl.europa.eu/news/hu/faq/17/melyek-az-europai-parlament-hataskorei-es-jogalkotasi-eljarasai

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 09:03:27

@szepipiktor: "Nem éri hátrány a még nem "üzemelő" kislányokat és a már "kifutott" hölgyeket?"

mármint azzal, hogy ők se fizetnek áfát arra, amit nem vesznek meg? ez szerinted hátrány?

komolyan, a Fidióták annyira sötétek, hogy már fáj.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 09:08:17

@Zabalint: én értem, hogy funkcionális analfabéta vagy, de attól, hogy te nem olvasod el a Momentum programját, az még létezik, és ne hazudozzál róla, hogy "nem mondanak semmit":

program.momentum.hu/egeszseges-orszag

fasznak nem tudsz utánanézni, mielőtt össze-vissza hazudozol?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 09:10:13

@eßemfaßom meg áll: jelentkezz, ha majd megjött az eszed ahhoz, hogy ne égesd magad nyilvánosan!

eßemfaßom meg áll 2019.05.12. 09:18:13

Szegény Matyi, valahol azért sajnállak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 09:26:00

@eßemfaßom meg áll: jelentkezz, ha majd megjött az eszed ahhoz, hogy ne égesd magad nyilvánosan!

Inkvizítor666 2019.05.12. 09:59:46

@math0: te meg egy momentumos csicska faszszopó

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.12. 10:12:55

@math0: jó, de ha egy fideszes moondott volna hasonlókat, akkor olyan őrjöngés lenne, hogy arról kéne írnom, hogy ne túlozzunk már — itt meg igazából tudom senki le se sajnálja a politika tartalmi részét (ez a numero 1 problémám), de a tartalmi rész tényleg kritikán aluli. A szép szakáll meg a magasság miatt szavazzak Nemesre? Aligha akarhatja bárki. Kicsit többet várnék.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.12. 10:20:15

@Zabalint: ott a pont! Már 30 éve hallgatjuk ezt az egészségügyet rendbe kell tenni szöveget...

ulpius66 2019.05.12. 10:36:37

A világ leges legnagyobb marhasága, hogy "TEGYÜK RENDBE AZ EGÉSZSÉGÜGYET!"

Hahhaaahhaaaa....

Mi a faszomért kéne rendbe tenni az egészségügyet, amikor a magyar emberek meg basznak EGÉSZSÉGESEN ÉLNI!

Itt már fiatal korukban elkezdenek cigizni, inni, drogozni, stb. és basznak tanulni!

Felnőtt korban meg folytatják!!!!!!!

Semmi másról nem szól a felnőttek élete, mint stresszelnek, össze-vissza zabálnak mindenfajta egészségre ártalmas szarokat, túlsúlyosak, nem mozognak semmit, nem járnak orvoshoz prevencióra... de bezzeg a zabálás, a cigi, a kávé, a drog, a pia stb, stb az megy ezerrel!

Aki így él az DÖGÖLJÖN MEG, EZEKNEK NEM KELL JÓ EGÉSZSÉGÜGY!!!!

AKI MEG EGÉSZSÉGESEN ÉL, MOZOG, PREVENCIÓRA JÁR, STB, ANNAK MEG FELESLEGES IS AZ EGÉSZSÉGÜGY, MERT EZEK EGYÉBKÉNT IS EGÉSZSÉGESEK!

Ja, és a lényeg!

Azok pofáznak ezerrel, hogy szar az egészségügy, akik semmit, de semmit sem tesznek mag saját egészségük megőrzése érdekében!

Zsuzsi25 2019.05.12. 11:23:34

@eßemfaßom meg áll: Mivel férfi vagy, nem rovom fel, hogy nem tudod, de akkor leirom, hogy, hogyan jon ez ki:
1, Két doboz tampon 3500 Ft. (Egy honapban kell kb masfel doboz kb.)
- Sajnalom, hogy tolem kell megtudnod, de a legtobb Nőnek, nem 5 napos a ciklusa hanem 7-8 nap)

2, Intim mosakodo, intim torlokendo: 1200-1500 HUF/ho

3, intim betet az utolso napokra (Menstruacio utan par napig kell) 1000 HUF (2havonta kb egy cs. eleg)

4, Algoflex M gyogyszer a görcsokre: 1249 HUFa 6 darabos
(En olyan Nővel még nem talalkoztam, aki legalabb az elso nap ne fetrengett volna osszegornyedve a gorcsoktol. Nekem mar eleg egy doboz igy a 30 felé közeledve/ honap, de 7-12 eves koromban kellett a 2 doboz alsohangon)

Es a jarulekos koltsegek:
- uj fehernemu koltseg: Nyilván nem a legszebb triumph-osokat hasznalaom ilyenkor, de bele kell szamolni ezt is, mert ilyenkor használodik sokkal jobban....(atázás stb)
- Nem szamoltam még a tobb viz koltseget.(igen, ilyenkor napi 2 furdes a minimum) Aztan sokkal tobb wc papir is fogy.

És nem, a 2x 250 HUF.os 2 tabla epres milkacsokimat nem szamoltam bele....

Ha végig nezed jarulekos koltsegekkel. Kijon ez az osszeg.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 11:37:41

@Inkvizítor666: nem vagyok Momentumos, te Orbán, buzi seggnyalója!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 11:39:38

@eßemfaßom meg áll: látod, férfisoviniszta faszfejkém, ennyit tudtok. Zsuzsi meg szép szakszerűen felmosta veled a padlót, mert még ahhoz sem értesz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 11:44:52

@A kiló nem százat jelent.: "ha egy fideszes moondott volna hasonlókat, akkor olyan őrjöngés lenne"

mármint, ha egy Fideszes mondta volna, hogy eltörlik a női, használati tisztasági eszközök áfáját? szerinted őrjöngés lett volna?! meg vagy te veszve?!

ismétlem, ha neked csak annyi a bajod a Momentummal, hogy bizonyos, szerinted is fontos kérdést az egyik nyilatkozatukban eltúlzottan magas prioritásra raktak, akkor szavazz a Momentumra! jobban passzoló pártot soha az életben nem fogsz találni, te idióta!

azt, hogy a Momentumnak van programja az egészségügyre, és, hogy ezt saját idiótaságból nézted be, azt már megbeszéltük.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 11:49:54

@ulpius66:

"Mi a faszomért kéne rendbe tenni az egészségügyet, amikor a magyar emberek meg basznak EGÉSZSÉGESEN ÉLNI!"

mi a faszomért tennénk rendbe az oktatást, amikor az ilyen Fidióták, mint te, úgyis hülyén születnek, és iskola után is azok maradnak!?

nem olvasnak, nem gondolkodnak, csak szennymédiát olvasnak, és hülyék maradnak. a munkájuk is csak annyi, hogy Orbán seggét nyalják. ettől okosabbak nem lesznek.

"AKI MEG EGÉSZSÉGESEN ÉL, MOZOG, PREVENCIÓRA JÁR, STB, ANNAK MEG FELESLEGES IS AZ EGÉSZSÉGÜGY, MERT EZEK EGYÉBKÉNT IS EGÉSZSÉGESEK!"

ja, persze, nyuszókám. ezek soha nem öregszenek meg, örökké élnek, nincs sportbaleset, és nincsenek olyan betegségek, amelyeket életmódtól függetlenül is megkapsz, vagy már eleve velük születtél.

Azok pofáznak a Fideszt védve, akik semmit, de semmit sem tesznek annak érdekében, hogy kicsit is okosabbak legyenek a segghülyénél.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 11:52:24

@ulpius66: btw. úgy tök konkrétan a Fidióták semmivel nem élnek egészségesebben, és minimum, amikor bekerülnek egy kórházba, és szívnak, akkor ők is azt mondják, hogy az egészségügy katasztrofális Magyarországon, és rendbe kéne tenni.

csak addig eteti be őket Orbán, hogy a kórházaknál fontosabb az, hogy van-e Düsseldorfban fekete, mert hát ugye attól lesz nekünk rossz, hogy van.

Ennyit tudtok, ti Fidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

élhetetlen 2019.05.12. 12:37:23

@eßemfaßom meg áll: Igazad van. Az is megoldás, hogy a menstruáló nőt arra az időre kivágják a közösségből, 444.hu/2019/01/10/menstruacios-kunyhoba-uzott-no-es-ket-gyereke-halt-meg-nepalban . Biztosan jó ez a 80 darabos tampon, én betétet használtam, az ennél drágább. De a te példád is olcsóbb lenne 432 forinttal, az más, hogy neked ez nem számít. Egyébként szerencsés vagy, hogy az asszony csak a tampont veteti veled, és nem a véres rongyokat mosatja, mert az is lehetne.

eßemfaßom meg áll 2019.05.12. 14:46:15

@Zsuzsi25: havi 2doboz tampon? Ne 10db-os kiszerelést vegyél diszdobozban aranyfüstborítással.

Hogy te mennyi gyógyszert zabálsz az magánügy mint ahogy az is, hogy te mindenből megkeresed a legdrágábbat és azzal vered az asztalt.

@élhetetlen: "De a te példád is olcsóbb lenne 432 forinttal" Átlag nő elhasznál havi 16 tampont. A 80 darabos elég 5 hónapra, havi 86Ft-ról meg a nyálverés.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.12. 14:50:59

@math0: szerinted 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire jó érv valaki megggyőzésére, hogy leidiózázod? Az, hogy egy politikus tud-e priorizálni, tudja-e, mi a fontos és mi nem, azon túl nyom nálam a latba, hogy éppen mit mond. Vagy nem olvastad a cikkem, vagy nem vagy képes binárison túl gondolkodni az emberek és vélemények terén. Ha frusztrált vagy, akkor ne rajtam vezesd le a feszültségedet. Sokónkon nagy a nyomás. Meló ezerrel stb. Nem gondolom, hogy azért mert "valamit" mondtak a nőkről és valamit mondtak az egészségügyről rögtön olyasmi, amire rá kéne cuppanjak. Engem nem győztek meg. Mondom: számomra a Momentum ebben a kampányban csalódást. De idézek egy blogot, ami nálam sokkal durvábbat írt. Én szeretném ugyanis, hogy bejussanak, csak szavazni fogok inkább az LMP-re. De ha két voksom lenne, akkor segítenék. voms.blog.hu/2019/04/13/az_arulo_neve_momentum ők (érzésem szerint egykori momentumosok) egy kissé jobban ki vannak borulva — olyasmik miatt, ami nekem kevésbé égető téma: hogy átálltak a szocik és a Gyurcsány oldalára. Engem ugyan ez szintén zavar, de az ő dolguk. Az EP-hez ennek semmi köze és én most arra fókuszálok. BTW. az eü-nek és az oktatásnak és a tamponáfának sincs köze az EP-választáshoz. Ez a másik gondom, amit már leírtam. Finoman és érthetően.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.12. 14:55:18

@Zsuzsi25: én több nővel találkoztam, de szerintem ne túlozzuk el a költségeket. Néhány ezer forintos nagyságrendről van szó, aminek az áfatartalma párszáz forint havonta. Az alfgoflexé már nulla. Férfiaknak és nőknek egyaránt. Azon túl, hogy bárki bármilyen drága eszközöket és szereket vehet magának, én most a méltányosan elismerhetőt fogadom csak el. Az áfamentesség édeskevés. Ez volt az érvelésem. Ha tényleg fontos ez a kérdés, akkor tegyük TB-támogatottá ezeket a szereket. Erre van lehetőség. Csak nem EU szinten kell róla beszélni. A DK és a Momentum, de az MSZP kampánya is olyasmikről szól, amik nem uniós szintű ügyek. Ez a szakmai része. Maga az irány vagy az értékválasztás: ti. a női egyenlőség kérdése full rendben van. Csak azért érdemben kell tenni. Pl. rászorultsági alapon. Ahogy leírtam a végén. És nem hangzatos semmivel, ahogy Nemes Balázs tette...

ulpius66 2019.05.12. 15:24:34

... és azzal például senki sem törődik, hogy mi lesz a kieső ÁFÁ-val!!!!

Azt milyen más bevételek növelésével fogja pótolni a Momentum?
(szerintem egyébként ingyen kéne osztogatni a tamponokat....)

élhetetlen 2019.05.12. 16:04:00

@eßemfaßom meg áll: Átlagos nő. Az milyen? Nem tudom, ez a 16 hogy jött ki, egy hat napos menszesznél már a nappali 2, egy éjszakai sem jön ki. És nem mindenkinek elég a napközbeni 2. Egy felnőtt 18 órát ébren van, ez két tamponnal már egészségügyi kockázat. A másik. Tegyük fel, hogy a nő egy cégnél dolgozik. Nem luxus, ha nem a nyolcvan darabos tampont használja, hanem tampaxot vesz. Nem úgy jön ki a fülkéből a közös kézmosóba, hogy három ujja véres (mert még nem láttam vállalati wc-t, ahol a fülkében lett volna külön kézmosó). És abban sem hiszek, hogy a legolcsóbb termék a legjobb. Lehet, hogy feleséged is szívesebben használna, valami selymesebb borításút, csak te azt már luxusnak minősítenéd, jó neked ez is felkiáltással? De te biztosan jobban tudod.

élhetetlen 2019.05.12. 16:24:44

@A kiló nem százat jelent.: “Pl. rászorultsági alapon.”. Ez jó. Nem tudom, hol van a józan ész, vagy az egész ország viszonyainak figyelembe vétele. A rezsicsökkentésnél nem számított a rászorultság, pedig sokkal nagyobb tétel, és ott sokkal jobban lehet pazarolni, mert szerintem egy medence, vagy teniszpálya fűtése az luxus, fizesse meg, akinek telik rá. Ha a tampon, betét áfáját eltörölnék, azon is nyerne a gazdagabb réteg, de nem annyit, mert egyetlen nő sem használ ezekből többet, mint amennyi szükséges. Megint a szegényeket szivatnád, szerezzen be igazolást, három havonta írassa fel, ezzel szórakozzon egy életen át?

élhetetlen 2019.05.12. 16:32:16

@ulpius66: “... és azzal például senki sem törődik, hogy mi lesz a kieső ÁFÁ-val!!!!”. Tényleg katasztrófa lenne, ha kevesebb túlárazott közbeszerzésre telne, és Tiborcz István 34. helyről visszaesne a 35-re a leggazdagakkak listáján. De ne aggógj, ez nem fog megtörténni, majd kitalálnak valamit. Nem akarok tippeket adni, rengeteg lehetőség van.

Zsuzsi25 2019.05.12. 16:36:31

@eßemfaßom meg áll: 16 tampont havonta????? Ez hogy jott ki???? Ha 6 nappal szamolok ez a kevés tampon mar egeszsegugyi kockazattal jar. Csak nappalra kell minimum 6 db. Nezz utana az un. toxikus sokk szindromanak. És hogy mivel jar, ha nem csereled normalisan a tampont.

Kell a gyogyszer! A menstruacio fájdalmas nagyon. Mindenkinek! Csak van aki nem mondja. Remelem lanyod lesz, aztan majd meglatjuk mennyire szarod le a fajdalmát. KIBIRHATATLAN.

@A kiló nem százat jelent.: Nem gondolom, hogy az AFA csokkentese megoldana ezt a problenat. Csupan leirtam, egy igazi, tipikus himsoviniszta pasinak (akinek fogalma nincs a menstruaciorol) hogy valojaban mennyi a valos koltsege a menstriacionak. Járulekos koltsegekkel sajnos kijon a 7 10 ezer.

Az olcso tamponokrol: snekinek nem kivanom azt a kellemetlen szituaciot, hogy elszakad a tampon madzag es az ugyeleten kotsz ki.... - Márpedig az O.B dragább. Igazábol en leszarom, mert megtudom fizetni.
De ha azt nezed, hogy egy Nő atlag 40 évig menatruál, es szamoljunk csak havi 5000 HUF.,al, akkor ez 40 év alatt tobb millios koltseg.

ulpius66 2019.05.12. 16:58:02

@Zsuzsi25:

Ebből azért vond le azt az időt, amikor terhes vagy szoptat, akkor nem menstruál!
(és akkor még azokról a nőkről nem is beszéltem, akiknek kivették a méhét.... azokkal akkor mi van????)

ulpius66 2019.05.12. 17:00:55

Verjük jól pofán az EU-t!

Csökkentsük le 5%-ra a tampon ÁFÁ-ját!

Ezzel az EU például konkrétan nem tudna semmit kezdeni!
(maximum kötelezettszegési eljárást indítanának Magyarország ellen, mert rasszisták vagyunk és lecsökkentettük a tampon ÁFÁ-ját....)

élhetetlen 2019.05.12. 17:47:07

@ulpius66: “Ebből azért vond le azt az időt, amikor terhes vagy szoptat, akkor nem menstruál!”. Hány nő van, aki a negyven évből harmincat terhesen tölt? Egyről sem tudok. Már a tíz gyerek is csodaszámba megy, és marad harminc év. És nagyon sokan esnek teherbe szoptatás alatt, mert azt hiszik, amit te. “és akkor még azokról a nőkről nem is beszéltem, akiknek kivették a méhét.... azokkal akkor mi van????”. Van még hülye kérdésed? Nem használnak tampont, vagy betétet, ugyanúgy, mint a férfiak sem. Vagy az összes férfi is károsodott lesz az áfa eltörléssel? Mert ők is fizetik az adót, és így kiesés keletkezik? Az általános rezsicsökkentég nem zavart, pedig az nagyobb tétel. Ha valaki 30 eft-tal kevesebbet fizet, mert fűti a medencét, vagy a teniszpályát, és az is hiányzik valahonnan, az nem zavar, azzal nem károsulsz, ha az adóból kell kipótólni a működési költséget?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 18:03:44

@ulpius66: "Ebből azért vond le azt az időt, amikor terhes vagy szoptat, akkor nem menstruál!"

ja, igen, akkor nincsenek ám még plusz költségek. komolyan, bazdmeg, ti férfisoviniszta férfiak, akkora idióták tudtok lenni, hogy már fáj olvasni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 18:05:34

@ulpius66: "Ebből azért vond le azt az időt, amikor terhes vagy szoptat,"

amikor a férfisoviniszta idióta azt hiszi, hogy a szoptató nő nem menstruál.

gondolom, te is a Habony-művekben tanultál biológiát.

Ennyit tudtok, ti Fidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

élhetetlen 2019.05.12. 18:09:54

@ulpius66: “Verjük jól pofán az EU-t!“. “Ezzel az EU például konkrétan nem tudna semmit kezdeni!”. Miből gondolod, hogy az EU ezzel foglalkozna? Az EU legfeljebb tehetne egy ajánlást. Emlékszel az uborkára? Az ajánlás az volt, hogy a sérült (görbe, mert az attól görbe, hogy volt egy sérülés, ami miatt az a rész nem úgy fejlődött, mint a többi része) uborkát ne adjuk első osztályú áron, mert nem az. A hozzád hasonlók aztán évekig pampogtak azon, hogy az EU meg akarja határozni az uborka görbületét. Eddig ért az eszetek. Pofán csaptuk az EU-t, azért is vesszük a másod osztályú uborkát első osztályú áron. Megadtuk nekik. Bravo!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 18:10:53

@ulpius66: "és azzal például senki sem törődik, hogy mi lesz a kieső ÁFÁ-val!!!!"

ezt ugye viccnek szántad? nem számolok utána, de szerintem kb egy tized stadionról beszélünk.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 18:13:38

@A kiló nem százat jelent.: "A DK és a Momentum, de az MSZP kampánya is olyasmikről szól, amik nem uniós szintű ügyek."

de. csak, mint tudjuk, hülye vagy.

1) bizony lehet uniós ügy egy termék áfája
2) és mivel 3 évig nincs kormányváltás, ezért miért is ne lehetne uniós ügy?

az MSZP-nek, DK-nak és Momentumnak számos, ennél komolyabb uniós programja van, csak te egy totál idióta vagy, aki azt hiszi, hogy csak azért, mert te lusta voltál valaminek utánanézni, ezért az nincs.

egy idióta fasz vagy te is, akárcsak a Fideszesek. Orbán hasznos kis idiótája vagy te is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 18:21:07

@A kiló nem százat jelent.:

"szerinted 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire jó érv valaki megggyőzésére, hogy leidiózázod?"

1. viszont az érveim, amik ott voltak, azok 10. és sajnálom, de én le szoktam írni az igazságot: idióta vagy. Orbán hasznos kis idiótája vagy te is.

" Az, hogy egy politikus tud-e priorizálni, tudja-e, mi a fontos és mi nem, azon túl nyom nálam a latba, hogy éppen mit mond."

ez egy idióta elvárás. nem fogsz olyan pártot találni, amelyik pontosan a te prioritási sorrendedet nyomná. olyat találhatsz, amely számodra 3-4 fontos témát nyom, de a sorrendet ne te akard már meghatározni, te félkegyelmű!

" Nem gondolom, hogy azért mert "valamit" mondtak a nőkről és valamit mondtak az egészségügyről rögtön olyasmi, amire rá kéne cuppanjak."

no de akkor kire szavazol? ha senkire, akkor Orbánra szavazol, ami sokkal kurvára nagyobb hiba.

a helyzet az, hogy te vagy az, aki kurvára nem tud priorizálni.

"a Momentum ebben a kampányban csalódást."

szerintem meg jobb, mint voltak. nem ezen az egy nyilatkozaton múlik a dolog. a programjukat meg a szőnyeg alá söpörted, és lapítasz, mint a szar.

" csak szavazni fogok inkább az LMP-re."

na, mondom, pitiáner ürügyből sokkal nagyobb hülyeséget csinálsz, és sokkal durvábban hibás pártra szavazol.

ennyit tudsz, te kis hasznos idióta!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.12. 18:27:33

@élhetetlen: Pedig a rászorultság nem hülyeség, férfiak és nők is lehetnek inkább rászorulók — most nem konkrétan a havi 1-2000 Ft tamponra, hanem úgy általában. Amikor írtam a cikket a témában előjött több korábbi találat. A kormány már vizsgálta a témát, az MSZP már kezdeményezett hasonlót. Más országokban is volt ilyen vita. Szerintem álvita. Mert a szegénység a gond, nem a menstruáció. Skóciában a diákok ingyen kapják. Nem feltétlenül nagy adminisztráció ez vagy megalázó kérvényezés. Ezért javasoltam a TB-rendszert. Patikákban lehetne kedvezményesen árulni. Ahogy minden más hasonló szükséges dolgot. Akár vénymentesen, akár vényre — had ne írjak programot. Annyit akartam leírni: hogy pusztán az áfa, a párszáz Ft minimális segítség. Indiában lecsökkentették az áfát: 0-ra. A szegény nők továbbra se vették meg a tampont. Falevelet használnak mai napig. Igen. Ennyit ér az áfamentesség.

eßemfaßom meg áll 2019.05.12. 18:30:23

@Zsuzsi25: www.obtampon.hu/milyen-gyakran-kell-tampont-cserelni

ha te sportot űzől a tamponcserélésből és mindezt a létező legdrágább fajta legkisebb kiszerelésével követed el az már megint a te saját hülyeséged. Értelmes nő nem tol fel havi 6 napon át 4óránként egy O.B. Exclusive Gold Edition tündérporos tampont.

eßemfaßom meg áll 2019.05.12. 18:36:36

@math0: "amikor a férfisoviniszta idióta azt hiszi, hogy a szoptató nő nem menstruál.

gondolom, te is a Habony-művekben tanultál biológiát."

Te viszont jó eséllyel sehol nem tanultál biológiát.

www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/terhesseg/144182

"Dr. Pétervári László válasza a Gyermekágyi témában

A szoptatás alatt menstruáció az esetek 80%-ában nem jelentkezik."

élhetetlen 2019.05.12. 18:57:32

@A kiló nem százat jelent.: “Patikákban lehetne kedvezményesen árulni.”. Ez mi ez? Ugyanaz a patikában olcsóbb, mint a drogériában? Huh… A patikákat már privatizálták. Ugyanolyan cégek, mint a drogériák. A megoldásod nem tisztességtelen versenyelőny? (A patikák egyetlen különlegessége, hogy ők adhatnak ki vényköteles gyógyszert, azon kívül azt árulnak, amit akarnak). Az meg nagy érv, hogy, ha van, akinek az olcsóbbra sem telik, akkor ne adjuk olcsóbban. Az is jól hangzik, hogy amíg a szegénységet nem oldjuk meg, addig pici segítséget se adjunk.

ulpius66 2019.05.12. 19:06:45

Szerintem az igazi megoldás az volna, ha a menstruáció időtartamára (havi 5-7 nap) a nők szabadságot kapnának!!!!

De csak addig amíg menstruálnak, ha itt a klimax, akkor irány dolgozni!

Akinek bizonyíthatóan menstruációs fájdalmai vannak, azoknak plusz 5-7 nap szabi járna......ez a minimum!

ulpius66 2019.05.12. 19:15:40

Brendel Matyi!

Te kire fogol savazni két hét múlva?
(elég nagy összegbe le merném fogadni, hogy nem a Fideszre....mondjuk a ballibsi oldalon elég nagy a választék, van kik között választanod....mégis elárulhatnád kik a kedvenceid....)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 19:34:34

@eßemfaßom meg áll: tehát az esetek 20%-ában jelentkezik, tehát tévedtél. nem vonhatod le.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 19:35:34

@eßemfaßom meg áll: azért röhej, amikor te, az idióta férfi akarsz kioktatni egy nőt arról, hogy mit hogy csináljon, amiről fingod nincs.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.12. 19:43:31

@eßemfaßom meg áll: " szükséges lehet 3-6 óránként cserélni"

a te linkedről. 3 óránként az ugye napi 8 csere. Zsuzsi napi 6-ról beszélt. azaz a hivatkozásod Zsuzsit igazolja, nem ellent mond neki.

tátott szájjal rohantál be a faszerdőbe, te férfisoviniszta barom!

Zsuzsi25 2019.05.12. 20:41:50

@ulpius66: Na az király lenne. :D - Viccet félre teve, en boven beernem az elso nappal is.

ulpius66 2019.05.12. 21:08:47

Szerintem meg a Momentum ne aprózza el!

Kezdeményezzen népszavazást a tampon ÁFÁ-jának eltörléséről, mint ahogy a Nolimpiáról is kezdeményezett!!!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.13. 20:02:47

@eßemfaßom meg áll: " szükséges lehet 3-6 óránként cserélni"

a te linkedről. 3 óránként az ugye napi 8 csere. Zsuzsi napi 6-ról beszélt. azaz a hivatkozásod Zsuzsit igazolja, nem ellent mond neki.

tátott szájjal rohantál be a faszerdőbe, te férfisoviniszta barom!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.05.13. 20:04:01

@eßemfaßom meg áll: érved nincs, érvek helyett anyázol. ennyit tudsz. tipikus férfisoviniszta fasz vagy. azért vagy férfisoviniszta, mert egy pszichopata kretén vagy.

Zsuzsi25 2019.05.14. 20:00:16

@eßemfaßom meg áll: A 3 cseppes, normál meretü tamponbol van 32 dbos, meg 56 db.os kiszereles. (A dobozon levő cseppek száma jeloli a méretet) Elmondom neked, hogy ma sem volt se a dm.ben, se a rossmanban 56 dbos 3 cseppes. (Megyeszékhely) A helye ugyan ott volt. De szokás szerint nem volt készleten. A 32 dbos kerul kb 1500 ba kb, az 56.os meg 2100.ba. Persze a 6 cseppesből volt vagy 50 doboz, de a normal folyamatosan le van fosztva.
Nyilván én is az 56.ost venném, de többnyire nincs.

Zsuzsi25 2019.05.14. 20:17:22

@math0: Abszolút lerí, hogy tipikus hímsoviniszta, es bunko is aki semmit nem tud a Nőkről, ez nem vitás, de, hogy egy Nőt oktat ki arrol, hogy hogyan, hány merre mennyibe kerül a menstruácio....? :D hát ez nekem is odab....sz! - Igazábol nem gondolom, hogy az ilyen termekeken lévő AFA eltörlése megoldaná ezt a gondot, es azt gondolom, hogy abban a csaladban ahol dolgoznak tisztessegesen, ott nem kérdés, hogy ez a költség szükseges, és nem luxus dolog. Engem csak az bánt, hogy a döntéshozók (meg még pár hímsoviniszta is) csak ennyit látnak: "Tampon/betét ara 500 nem?". Slussz!
Fentebb levezettem, hogy mennyi jarulékos költsege van a gyógyszerektől kezdve a plusz víz költségen át az intimtörlőig és stb.
Ui: Van egy kolleganőm, akinek 4 lanya van. 12 evestol 19-ig. Na náluk már lehetne érezni egy esetleges áfa csökkentést.

Scott Tenorman Must Die 2019.05.20. 19:37:20

@élhetetlen: tampont használni nem muszáj bétafiú

élhetetlen 2019.05.20. 22:21:16

@Scott Tenorman Must Die: Igen alfafiú! Ha majd felfogod,hogy nem a tamponról, hanem a tamponról, vagy eü.betétről van szó, amire minden nőnek szüksége van havonta, ha emberek közé akar menni, majd akkor ugass. Ha férfi vagy, és van párod, már biztosan rábeszélted, hogy rongyokat rakjon a lába közé, ha menstruál, és esténként mossa, mert az olcsóbb. Dehogy kell kultúráltan kezelni azt a hetet. Nem muszáj. Na menj a p..ba!

élhetetlen 2019.05.20. 22:40:51

@ulpius66: “ha a menstruáció időtartamára (havi 5-7 nap) a nők szabadságot kapnának!!!!”. Most szellemesnek képzeled magad? Mi lenne, ha tudomásul vennéd, hogy, ha egy mentruáló nő utazik egy-két órát, és nyolcat a munkahelyén tölt, akkor szüksége van vagy tamponra, vagy betétre, és nedves törlőkendőre, ha nem akar látványosan átázni, vagy méterről bűzleni. És ez költség. Ha ezt a kötelező költséget valaki csökkentené, az, ugye maga az ördög.
süti beállítások módosítása