A kiló nem százat jelent.

Rosszvicc-pártok korai öröme. Gyurcsány, Le Pen és a Brexit-párt sikere

2019. június 04.

Senkitől nem lehet elvitatni a sportsikereit. Még Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől sem, akkor sem, ha épp a feleségüket küldték a ringbe. A DK 16%-os eredménye magyarok tömegei számára a vég kezdete vagy a kezdet vége, pedig a politikai értelemben súlytalan EP-választások mindig is a meglepetésekről és a paradox választói magatartásról voltak hírhedtek. Ezért bármely párt EP-sikerét helyi értékén kell kezelni, mint egy barátságos mérkőzést. Ettől még áll a tétel, a magyar mezőnyt elnézve ketten tudtak csak igazán focizni. A kétballábasok pedig magukra vessenek.marine-le-pen-nigel-farage.jpgLe Pen és Farage. Két Gyurcsány-szerű figura Nyugat-Európából. Nem csak 16%-ot, de a dupláját is kapták már választásokon, pártjuk kétszer megnyerte az EP-választást odahaza.

Durván elhamarkodott lenne az 52%-os Fidesz és 16%-os DK eredmény láttán arról beszélni, hogy újra egy Orbán-Gyurcsány párharc fogja dominálni a magyar politikát. A párharchoz először is két kb. egyenlő erős fél kéne. 

Ilyen viszont csak 2006-ban volt utoljára. Akkor Gyurcsány Ferenc legyőzte Orbán Viktort, aki egyébként éppen előtte két évvel pont egy EP-választáson verte valóban tönkre a szocialistákat 12:9-re, akiket még épp nem Gyurcsány vezetett. Gyurcsány onnan tudott fordítani egy általa is bevallottan hazug sikerpropagandával, amikor elemi gazdasági adatokat titkoltak el szándékosan a választók elől. Fool me once.

52 vs 16. Egy ilyen párharc olyan volna, mintha egy Ferrari és egy Velorex versenyezne az F1-ben. Erre nem kerülhet sor, illetve ez nem lenne verseny. 

Korai öröm

Következzen néhány elemi tény az EP-választásokról, hogy mennyire vegyük készpénznek és kőbevésettnek azokat a sokkoló számokat, amik a mindenkori legmagasabb Fidesz-győzelem ellenére is örömmámort okozott a Gyurcsánypárt hívei körében. Pedig egy ilyen szavazatarány-megoszlás már négyötödös Fidesz-többséget(!) jelezne előre egy parlamenti választásokon. Ez akkor sem lenne egészséges, ha Magyarország fejlett jogállam lenne, erős civil társadalommal. De nem vagyunk az. Az alkotmányozó hatalom ilyen tartós birtoklása semmi jóval nem bíztat minket — ehhez nincs szükség Fidesz-fóbiára sem.

1. Az EP-választások tétnélküli meccsek, amiket a választók sem vesznek komolyan. A pártok szintén nem igazán, gyakran kádertemetőnek használják, vagy a belső riválisaikat száműzik "Brüsszelbe". Olyan, hogy európai politikusi karrier legföljebb a Bizottság elnökeként létezhet, de még ő is súlytalanabb szereplő, mint a nagyállamok állam- és kormányfői, akik lényegében személyéről és az Unió "kormányáról" is döntenek. 

2. Idehaza se szokta szinte soha eltalálni a választási eredményeket a közvéleménykutatásipar, pedig felméréseik az országos pártnépszerűségeket illetően általában megbízhatónak bizonyulnak. És nem az ő hibájuk ez feltétlen. Valójában a választások kevésbé adnak reprezentatív képet a közvéleményről: az egyes választói csoportok érdeklődésén múlik, hogy milyen (rendszerint meglepő) eredmény születik. A mindig érdektelenségbe fulladó EP-választások történetében a mostani 43% már kimagaslónak számít. Nemcsak idehaza, külföldön is. Az embereknek úgymond mindig van értelmesebb dolguk.

3. Nem az ország és még csak nem is Európa sorsát bízzák a megválasztott képviselőkre, ezért a választói magatartás egészen bizarr tüneteket mutat olykor. Nyugaton igen gyakran törnek elő, sőt nyerik meg az EP-választásokat az euroszkeptikus és szélsőséges mozgalmak. Nálunk is egy EP-választáson tört be a Jobbik 15%-kal. Az EP-választáson sokkal inkább érhető tetten a protest-szavazatok leadása, amivel az elégedetlen polgárok rizikó nélkül üzenhetnek az elitnek.

4. Marine Le Pen pártja (Nemzeti Tömörülés, RN, korábbi nevén Nemzeti Front, FN) 2014-ben és idén is megnyerte a választásokat, ám a francia parlamenti választásokon számottevő eredményt sosem értek el. Többnyire egy képviselőt se küldhettek a nemzetgyűlésbe. Míg Dobrev Klára a férjétől vette át a DK EP-listájának vezetését, érdekesmódon a francia szélsőjobb is családi vállalkozás. Marine Le Pen saját antiszemita apjától vette át a stafétát, akit ki is záratott a pártból — ez volt az ő néppártosodásuk. Ennyiben tekinthető hitelesebbnek is a folyamat, ugyanakkor még ez is kevés ahhoz, hogy Emmanuel Macron ne győzze le bármikor 66:33-ra, ami már nagyon szép eredmény Le Pen-éknek.

france_ep2019.png

A Le Pen- és a Gyurcsány-család feje fölött muszáj, hogy legyen egy üvegplafon. Kutyából nem lesz szalonna.

Le Pen Macron újraválasztásának a garanciája. 2022-ben pedig Gyurcsány lehet Orbán Viktoré.

5. A brit politikának is megvannak a maga bohócai: az egyik Nigel Farage. Korábban a Brexitért küzdő, bár leginkább a sokévtizedes Brexit-kampányból élő politikus is remekül szerepelt mindig az EP-választásokon. 2004-ben és 2009-ben is a DK-éval megegyező eredményt értek el és lettek 3. illetve 2. helyezett a konzervatívok és a munkáspártiak kettőse dominálta Britanniában. A Westminsterben közvetlenül nem rontották a levegőt — egyetlen képviselőt tudtak csak megválasztatni egyszer, 2015-ben. 

Farage 2014-ben a UKIP-pel és idén pedig a Brexit-párttal már meg is nyerte az EP-választásokat — mindenki megrökönyödésére. Sikerszériájának éppen a kormány által óvatlanul kiírt és elvesztett 2016-os Brexit-népszavazás tett volna pontot a végére furcsamód. Tanácstalanságában le is mondott a UKIP éléről. Új pártját azért alapította meg, mert eközben a brit kormány annyira elbénázta a kilépési tárgyalásokat, hogy lényegében bent ragadtak, és ezért még idén újra EP-választásokat kellett kiírni. Nigel Farage nem tétlenkedett, a régi szponzorok mögé álltak tüstént. Bizonyos üzleti körök szívükön viselik, hogy a brexitista troll továbbra is zavart kelthessen. Nigel Farage korábbi pártja UKIP most 27% helyett csak 3,5%-ot kapott, a Brexit-párt viszont 36%-kal győzött. Múlott nyilván ez azon a szélsőjobboldali nagyvállalkozói körön is, akik a Brexitet valamiért annyira nagyon támogatják, de: 

A bohóc nélkül nem megy a cirkusz.

uk_ep_2019.png

Magától értetődő, hogy eközben a City-vel jó kapcsolatot ápoló Nigel Farage sosem volt esélyes kihívója Gordon Brown-nak, David Cameron-nak, Theresa May-nek, de még Jeremy Corbyn-nak sem a miniszterelnökséget illetően...

6. A viccpártok, protestpártok, trollok, bohócok szerepe a posztmodern demokráciákban lehet, hogy limitált általában, de kellemetlen meglepetéseket azért tudnak okozni. Másokat gyengítenek. Lenézzük a politikát, elfordultunk tőle, de fontos szerepe van még mindig az életünkben. A Brexit rossz viccből az évszázad legnagyobb trollkodása lett. Britannia és az egész kontinens sorsára nyomja rá a bélyegét mostantól, kormányokat dönt be és energiát szív el fontosabb kérdésektől. Gyengül Európa pozíciója az USA-val, Oroszországgal és az iszlámmal szemben is. Nagy-Britannia politikai elitje legalább annyira nem tud vele megbírkózni, mint a hazai saját démonaival. 

Rosszvicc-pártok térnyerésével

7. Igazi európai troll. Nigel Farage felmenői — újabb paradoxon — hugenották voltak, egyik dédapja a 19. században vándorolt be Angliába Németországból. Második felesége szintén német, két közös gyermekük is rendelkezik német útlevéllel. Mégis: hősünk volt az európai gondolat legélesebb kritikusa hazájában.

Nigel Farage német felesége ugyan nem szállt be a politikába, mint Gyurcsány Ferenc bolgár származású felesége, de Farage, mint EP-képviselő titkárnőként foglalkoztatta. "Más nem tudná elvégezni a munkát." (Ilyenbe francia politikusok bele szoktak bukni. Na persze magyar biztos nem bukna bele szintén.) Nálunk a nepotizmus és a politikai dinasztiák lassan főszabállyá válnak. Pártok és rendszerek hiába jönnek-mennek.

Farage-hoz hasonlóan, Gyurcsány Ferenc 2002-ben 23 millió román bevándorlóval riogatott, szintén nem zavartatta magát attól, hogy felesége bolgár származású, és nem zavarta ez abban, hogy idén a "legeurópaibb pártként" reklámozzák együtt a DK-t. Csak az előjel különböző.

Ezek az ellentmondások jól megférnek egymás mellett egyelőre. Megélhetést is biztosítanak jópár embernek, akiket bőven elég, hogy összeköt a volt miniszterelnök iránti közös rajongásuk. Dobrev Klára személyében még — bármilyen nevetséges — megújulni is képesek voltak, sokkal inkább, mint a Karácsonyékkal alibiző MSZP, vagy a Schiffer távozása óta iránytű nélkül hánykolódó LMP-kishajó. Dobrev Klára maszkja mögül a bukott szocialista miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc mosolyog ránk, de meddig még?

8. Nigel Farage és a UKIP talán sosem hitte el, hogy trollkodása valaha sikeres lesz. Az okozott közjogi katasztrófa  következményeit évtizedekig nyögni fogja Britannia és a kontinens. Bár az EU-t legerőssebb támogatójaként lép ma fel a Gyurcsány család, paradox módon, ha veszélyezteti bármi hazánk uniós tagságát, akkor éppen ez a szélsőséges azonosulás az. Az ugyan nem igaz, hogy Orbán Viktornak célja volna kilépni az Unióból. Legalább akkora őrültség ez, mint azt hinni, hogy Vona Gábor és Szél Bernadett Soros Györggyel és Gyurcsánnyal együtt akarta lebontani a határzárat. Post-truth.

Ugyanakkor, ha tovább polarizálódna a magyar belpolitika és Gyurcsányék uniós szinten kapnának ehhez támogatást, az végzetesen befolyásolná a jobboldali szavazók most még elsöprő EU-pártiságát. Az Unió messze nem hibátlan, gyönge közepesre értékelték olvasóink is legutóbbi felmérésünkben. Hazánk uniós tagságát kicsit erősebb közepesre. Rezeghet egy nap a léc. Gyakori a magyar politikában, hogy pusztán az alapján választjuk meg az álláspontunkat, hogy mit mond egy általunk tisztelt vagy éppen elutasított véleményvezér. Ha az EU-t egyre inkább Gyurcsánnyal azonosítanánk, akkor az kedvezőtlen kondíciók esetén hazánk kilpéséhez is vezethetne. Még Orbán Viktor demokráciákban szokatlanul bebetonozott hatalma is kényszerpályán mozogna, ha a közhangulat erősen megváltozna.

A populizmus nem csak az olcsó népszerűség miatt veszélyes. A demagógia veszélyes tömegpusztítófegyverré tud válni. A politikusok vezetők, akik felelősen kéne gondolkodjanak: szavaiknak következményei lehetnek. 

A rosszvicc-pártok sikere miatt érzett kétes öröm korai öröm. Sikerük a demokrácia legnagyobb kudarca. Trollkodásuk pedig tragédiához vezethet.

Boldog születésnapot Gyurcsány Ferenc!

Cikksorozatunk az EP-választásról.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr3114875030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2019.06.04. 21:56:09

Mind a 28 tagállam szavazópolgárainak megvan a véleménye az egész EU-ról, különösen az Európa Parlamentről.

A négy NAGY TAGÁLLAM szavazói közül az angolok, a franciák, az olaszok az EU ellenes pártokat támogatták a legnagyobb arányban, a németeknél bár most még nyertek, a lassú halál vár a "hagyományos pártokra".....

Az angoloknál és a franciáknál a hazai választásokon a mostani nyertes pártok azért nem rúgnak labdába, mert EGYÉNI VÁLASZTÓKERÜLETES VÁLASZTÁS VAN, és mindig mindenki összefog ellenük.

Ha a hazájukban is listás választási rendszer lenne, akkor most ezek lennének a miniszterelnökök.

Pop40 2019.06.04. 22:14:51

Kedves poszter, aztán Le Pen, meg Dobrev Klára miben is hasonlít egymáshoz, a te képzelt fóbiádon túl?

katamara 2019.06.04. 22:55:34

El vagyok képedve hogy Dobrev Klárát van képed egy lapon említeni
Le Pennel !!! Mi az te is fidesznyik lettél. Legalább többé nem olvasom
az irományaidat ! Hála Neked !

rockjano 2019.06.04. 23:18:15

Ez a posztoló egy fasz!!!

Én sem rajongok a Gyurcsányért de könyörgöm 1000X inkább ember mint le Pen vagy a mi kis dagi bohócunk....
Nagyon le van vetve itt a sulyok...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.05. 05:41:08

Mind Franciaorsz'ágban, mind Angliában teljesen más a választási rendszer az EP- és a hazai parlamenti választásokra, ezért nem lehet a 2 közé párhuzamot tenni. Mo-on azonban a helyzet más.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.05. 05:42:52

Gyurcsány jó eredménye pedig jó hír, hiszen ez biztosítja, hogy a jelenlegi ellenzék még 20 évig nem lesz hatalmon.

Cycmen 2019.06.05. 06:26:30

"Gyurcsány onnan tudott fordítani egy általa is bevallottan hazug sikerpropagandával, amikor elemi gazdasági adatokat titkoltak el szándékosan a választók "

Az EU vezetés asszisztálásával! Az Orbánnal szemben nagyon pedáns EU lazán hagyta hogy Gyurcsány variáljon a gazdasági mutatókkal amit feléjük kellett volna benyújtania és ezzel befolyásolták a választások kimenetelét! Pár hónapra rá, az önkormányzatin már menthetetlenül kidőlt a fos.Na ezért szarom le a Sargentini, meg ilyen olyan jelentéseiket, meg az OLAF-ot és elmennek a kurva anyjukba az európai ügyészségükkel is így!

nu pagagyí 2019.06.05. 06:29:43

A cikk azért született, hogy Gyurcsányt összehozza két undorító politikai áramlattal. Gondolom fizetett hirdetés lehet.

Egyébként érdekes, ha Gyurcsányt Orbánnal helyettesítjük be, minden a helyére kerül,mivel nálunk Orbán egyesíti a rasszista Le Pen és a saját szemétdomb nagyhangú őrzőjének tulajdonságait. Javaslom, hogy Orbán bukása után, a nevet kicserélve, ismét jelentesse meg a cikket!

enrikokaruszo 2019.06.05. 08:52:46

@nu pagagyí: megcsinálod az ellenpróbát, és tessék: aki erre pörgeti, hülye, aki amarra, éleslátó

midnight coder 2019.06.05. 10:17:58

@rockjano: Amit Fletóék mûveltek itt két ciklus alatt, még mindig inkább 100x Orbán mint egyszer a DK. Rákosiék óta itt kártékonyabb társaság nem volt kormányon, esetleg Antallék szállhatnak még ringbe.

midnight coder 2019.06.05. 10:22:11

Amúgy ha ezek parlamenti válsztások lettek volna, mekkora is lenne a FIDESZ és az ellenzék aránya a parlamentben ? Itt szerintem nem a DK és a Momentum diadalmaskodott, hanem az MSZP és a Jobbik bukott. Ez utóbbiért kár, kellene egy normális ellenzék Orbánnak aki esetleg váltani is tudja, és az csak jobbról lehetséges.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 10:39:45

"Még Orbán Viktor demokráciákban szokatlanul bebetonozott hatalma is kényszerpályán mozogna, ha a közhangulat erősen megváltozik."

Ez igen meglepő kijelentés annak fényében, hogy állítólag a fidesz uralta kormánymédia kimossa az emberek agyát. Akkor most mégsem vagy mégis? :P

Cycmen 2019.06.05. 10:40:10

@midnight coder: " Rákosiék óta itt kártékonyabb társaság nem volt kormányon, esetleg Antallék szállhatnak még ringbe."

Antallék naivak voltak, a kártékonyságuk csak látszat hiába voltak kormányon, a tisztogatás elmaradása miatt a helyükön hagyott komcsiknak köszönhetőek az akkori negatívumok is!
Elhitték hogy rendszerváltás volt, bár a mostani MDF-es visszaemlékezések alapján a vége felé már kezdtek tisztán látni!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 10:43:44

@midnight coder:

A posztkomcsikkal összeboruló Jobbik már rég nem az, ami egykor volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 10:45:24

@Cycmen:

Antallék naivitása valós kártékonyság volt. Antallnak mint történelemben járatos embernek jobban kellett volna tudnia.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.05. 10:47:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: én olyat sosem írtam le, propaganda létezik, legalább kétféle, kormámypárti és balliberális... az emberek azért ettől függetlenül önállóan gondolkodnak

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.05. 10:48:52

@midnight coder: 4/5. Köztudott. De nyilván akkor más lett volna a stratégia...

Alick 2019.06.05. 11:26:26

@Cycmen: Antallék nem naívak, hanem paranoiás hatalomépítők voltak... soha annyi titkos kormányhatározat nem született később, mint az ő 4 évük alatt.

Alick 2019.06.05. 11:29:39

"Korábban a Brexitért küzdő, bár leginkább a sokévtizedes Brexit-kampányból élő politikus"

Farage csak beleállt a Brexitbe, az UKIP-nak nem ez volt az elsődleges célja. Farage az európai etatista szuperállam ideájának és gyakorlatának ellenfele volt szabadpiac-hívő klasszikus liberáliskánt.

Minden ballib bérretteg 2019.06.05. 11:34:31

Jó cikk, és igaz.

Végre valaki, aki a "populizmus"-t nem hibásan használja, (azaz nem csak jobboldaliakra, hanem minden politikusra jellemző módon), és észreveszi azt mnden oldalon.

Igazi ritkaság az index címlapos politikai blogok között. ;)

Minden ballib bérretteg 2019.06.05. 11:39:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az "agymosás" szlogennel csak a ballibek vígasztalják magukat.

A röhej, hogy legtöbbjük eközben a saját visszhangkamrájában vergődve ficánkolva üvölti világgá függetlenségét, és hitelességét, tájékozottságát, miközben az információk cirka felét simán és alapból negligálja.

A valóság az, hogy az ember személyisége ritkán és lassan változik.
Azaz nemhogy a média (legyen az kormány vagy ellenzéki), de még az összes barátjának családtagjának rábeszélése is hatástalan politikai agitációk tekintetében a legtöbb emberre.

Persze köt mindenki kompromisszumot magával, és elveivel, de ez nem mutat túl a személyiségén soha.

Cycmen 2019.06.05. 11:42:02

@A kiló nem százat jelent.: Nem akarod kikapcsolni a csúnyaszó szűrődet, mert olyan kommentemet nem engedte be amiben tényleg semmi sem volt, az előtte kurvázósat meg hagyta!

ulpius66 2019.06.05. 11:42:55

@midnight coder: "Itt szerintem nem a DK és a Momentum diadalmaskodott, hanem az MSZP és a Jobbik bukott."

Szerintem meg nem így van.

1. Az biztos, hogy az MSZP és a Jobbik hatalmasat bukott.
2. Az LMP a megszűnés határán van.
3. A Párbeszédről csak azért nem írom, hogy a megszűnés határán van, mert sohasem létezett, és ugye ami nincs, az meg sem tud szűnni.
(a Párbeszéd egy pár tucat emberke gittegylete, csak és kizárólag a ballibsi médiában létező "média-párt", ami évente pár száz milla állami támogatást nyúl le.....)
4. A leges legnagyobb pofont a gyurcsányi kapta. Tíz éve nem kapott ekkora pofont!!!

Ekkora egóval és messianisztikus küldetéstudattal bíró emberke, mint a gyurcsányi, szerintem NEM TUDJA FELDOLGOZNI, HOGY A DK (Dobrev Klára) sokkal sikeresebb nála.
Tavaly, amikor a gyurcsányi volt a DK arca kaptak 5%-t, most hogy a DK a DK arca, kaptak 16%-t!

Tényleg nehéz lehet feldolgozni, hogy már nem ő szektavezér, akire szavaztak a hívei!

Minden ballib bérretteg 2019.06.05. 11:46:23

@ulpius66:

Szerintem nem erről van szó.

Az MSZP a baloldali politizálás, kompromisszumok, megalkuvások, és szokásos, minden párt által használt politikai demagógia (gyűlölet / ijesztgetés / ígérgetés) eszközeivel él.

Gyurcsány és a DK a vegytiszta gyűlölködéssel operál. Mondhatni ő az anti-Orbán.
A DK sikere a ballib szavazók frusztrációjából és gyűlölni akarásából fakad, ezért másztak az MSZP-ből a DK-ba.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.05. 11:50:22

@rockjano: nem biztos, hogy erre reagálnom kéne, de szerintem Gyurcsány már ugyanazt a szerepet tölti be a politikában, mint Le Pen vagy Farage vagy a viccpártok általában, le lehet vezeni egy kis feszültséget, de isten őrizzen, hogy pozíciót kapjon

Cycmen 2019.06.05. 11:51:57

@Alick: : "Antallék nem naívak, hanem paranoiás hatalomépítők voltak... soha annyi titkos kormányhatározat nem született később, mint az ő 4 évük alatt."

Úgy van és mert a kormányhatározatok titkosak, utána sem lehet járni hogy igazat beszélsz e!
Így kell érvelni, nem tejbetök módon lebukni pár pillanat alatt! Imádlak!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.05. 11:54:06

@ulpius66: mondjuk a százalékokat nézni túlzás, de igazad van: 500 ezer vs. 300 ezer, az a 200 ezer plusz is fontos, szép eredmény, amihez kellett az mszp "elpatkányosodása" — megdöbbentő volt, hogy Gyurcsányról kiderült egy kultúrember és elhatárolódott tőle — azért 500 ezer szavazóval nem mennek messze, az LMP tavaly 400 ezer szavazatot kapott, és most hol van? ezek a számok az ellenzék összeomlásáról szólnak, időnként a vízből kibukkan egy-egy fejecske

Alick 2019.06.05. 11:59:03

Gyurcsányt igazából Trump-pal lehet érdekes összevetni, bár Fletó vezetőként nem igazán mutatott többet egy szalonidióta ágálásainál... ugyanakkor Trump esetében indolkolt a feltételezés, hogy a trollkodás álcája mögött önálló és átgondolt kezdeményezések vannak, ld. lobbizás elleni (első!) rendelete, a szabadkereskedelemmel való visszaélés vonatkozásában a "kártyák terítése" Kína felé, Kim elvtárs "pátyolgatása", amely megnehezíti a diktátor önigazolást kereső politikáját, stb.

ulpius66 2019.06.05. 12:03:12

@A kiló nem százat jelent.:

Mindegy is, hogy a százalékokat nézzük, vagy szavazatok növekedését!

ÉN TOVÁBBRA IS FENNTARTOM: SZERINTEM ETTŐL AZ EREDMÉNYTŐL A GYURCSÁNYI HANYATT ESETT!
(jellemző, hogy a 4. helyen szereplő Ara-Kovácsról még csak fénykép sem volt fenn a DK honlapján, saját maguk is ennyire esélytelennek gondolták....)

ulpius66 2019.06.05. 12:08:17

@A kiló nem százat jelent.:

Persze, ha a gyurcsányi az eredményeket felfogná, és hátrább lépne, az hasznos lenne a DK-nak, de a Fidesz ettől idegbajos lenne, mert neki a gyurcsányi kell!

Rá tudnak lőni!

Minden ballib bérretteg 2019.06.05. 12:31:29

@ulpius66:

Háát.. Nem tudom, hogy az elég lenne-e..
Nehéz elképzelni, hogy Klárikát ne lehessen cirka fél perc alatt a Gyurcsánnyal összemosni akármikor, illetve hogy Klárika elhatárolódjon Feri bármely tettétől, elkúrásától, 2006.10.23-tól, stb, ...

Alick 2019.06.05. 12:38:35

@Cycmen: Oké, tudom, infogramot és wikipédiát nem hiszünk el vakon... :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.05. 12:54:58

@ulpius66: néha olyan érzésem van, mintha az eredmény valójában a BM pincéjében lett volna legyártva... nem terjesztek konteót, csak éppen azt látom, hogy ez az egész kavarodás és nyugvópont nélküli ellenzéki káosz, ahol bármikor bármi lehet valójában csak a kialault rendszert erősíti, nincs más következménye csak egy összefonódott elit hatalomban tartása, ahol együtt koktélozik Habony és Kóka — a Bitó-szalon már rég kibékült a NER-rel, mindenkinek megvan a biztos helye, nincsenek valódi kihívók, nincsenek kotnyeles amatőrök

ulpius66 2019.06.05. 13:09:48

@A kiló nem százat jelent.:

Nyilvánvalóan a POLITIKÁT nem ismerem belülről, de amit leírtál, annak egyes elemei áttételesen igaznak tűnnek.....

ulpius66 2019.06.05. 13:13:47

Ki adott volna előzetesen négy azaz négy mandátumot a DK-nak?

SENKI!

Ki adott volna előzetesen két azaz két mandátumot a Momentumnak?

SENKI!
(ráadásul úgy, hogy a következő ballibsi kiosztandó mandátum is a Momentumé lenne....azaz a "legjobb kieső" is Momentumos....)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.05. 13:17:24

@Alick: rendszerváltás volt, nyilvánvaló, hogy egy sor döntést meg kellet hozni, ami állambiztonsági/nemzetbitonsági ügy volt...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.05. 13:19:11

@katamara: van képem, tedd magad túl rajta, Dobrev Klára ugyanabból az anyagból van gyúrva, mint Le Pen — de a cikk nem ezt bizonygatja, hanem azt, hogy van olyan, hogy ilyenek nyernek, persze Dobrev nem nyert csak a liliputi ellenzéki pártok közt éppen nagynak látszik

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.05. 13:21:28

@nu pagagyí: az előző cikk valami ilyesmiről szólt, de neked lehet az se tetszene
Darth Gyurcsány Orbán Palpatine legjobb tanítványa

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.05. 13:28:54

@ulpius66: bár meglepő, de a Móriczon összefutottam Donáth Annával a választás előtt és viccből azt mondtam neki, ha már ilyen kedves volt, akkor jusson be a kedvemért... bejutott :) Igazából azóta se érti valószínű
a legfurább, hogy ilyen pozitív energiát nem éreztem az általam tevőlegesen is támogatott zöld kampányban, túlságosan ismertem az arcokat, láttam pl., hogy Demeter Márta, hogyan lett második a listán azelőtt az ember előtt, aki az egész mezőnyből leginkább alkalmas lett volna az ország képviseletére, mert 30 évet húzott le a külügyben és Brüsszelben... és nem
bizonyos értelemben pont azért elégtétel, hogy a listán előtte állók is itthon maradtak, mert nonszensz, hogy a választás nem az alkalmasságról szól, hanem pofára megy

az ezt méricskélők az LMP-n belül is többségben voltak és ez bennem is rossz érzéseket generált — a Momentum irányában ilyen negatív érzés nem volt, naiv fiatalok, nem tehetnek a Monsanto-ról és hasonlókról, nem szavaztam rájuk, de nem voltam ellenük sem...

tudomásul veszem, hogy a politika bulvárabb, mint én szeretném

ulpius66 2019.06.05. 13:46:41

@A kiló nem százat jelent.:

A Momentum a tipikus "fekete ló"

Fekete ló: "Olyan ellenfél, akiről alig lehet tudni valamit, nem tudják mire képes, ezért tartanak is tőle. Akitől váratlan, meglepő dolgokra lehet számítani."

Én egy óvatos emberke vagyok, és nem szavaznék soha a "fekete lóra" annál az én szavazatom többet ér, minthogy rájuk pazaroljam.

Nekem nem jött be NOlimpia és a Momentum anarchista megmozdulásai sem....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 14:53:23

@A kiló nem százat jelent.:

Kb. mint anno az NDK-ban, ott is többpártrendszer volt. Persze mindegyik elismerte az SED vezető szerepét. :)

Usulkjt001 2019.06.05. 18:31:26

Ebben az országban ennyire elhülyültek az emberek? Vagy nem akarják látni az igazságot? Gyurcsányt Orbán csalta be az Európa Parlamentbe, mert óriási szüksége van rá. Orbán kizárólag, mint Gyurcsány ellentetjét tudja meghatározni önmagát és vice versa. Persze közben, a degenerált, idióta választóik háta mögött vidáman röhögnek egymással össze.

1995 óta gépszavazás van Magyarországon. A világ nyugati felén meg még régebben. Csak nálunk a népi demokrácia helyett jött a gépi demokrácia. Tényleg ennyire hülyék vagytok, hogy beveszitek a 41%-os részvételt? Meg hogy Gyurcsányékra 16% leszavaz? Mert akkor szellemileg menthetetlenek vagytok. A gépek szavaztak Gyurcsányra nem a szavazók.

Fel kéne már ébredni! Amúgy teljesne mindegy ki bohóckodik abban az Uniónak csúfolt pedofil gittegyletben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 22:03:35

@Usulkjt001:

Kár konteóznod, a 41%-os részvétel az itthoni komoly kampány után abszolút reális. Gyurcsány 16%-a kissé meglepő, de ez sem hihetetlen. Aki nem akart a Fideszre szavazni, ám a lejaratódott maszopra, elempére és Jobbikra sem akart szavazni, annak nemigen maradt más választása. Gyurcsányra nem gép szavazott, hanem egyszerűen protestszavazatokkal jött össze neki a 16%. Ugyanúgy, ahogy a Kutyapárt is többségében protestszavazatokból jutott be.

Nem értem, mi a fenének kell állandóan választási csalást kiáltani, ha valakinek nem tetsző eredmény született.
süti beállítások módosítása