A kiló nem százat jelent.

Az előválasztási vita nyertese: Puzsér az egyetlen főpolgármester-jelölt, akinek programja is van

2019. június 16.

Az előválasztás jó ötlet lett volna, de a budapesti ellenzéknek sikerült ezt is elszúrnia. A végülis szinte mindenki által felrúgott ellenzéki főpolgármesteri előválasztás vitájával párhuzamosan volt egy jelölt, aki szánalmas magyarázkodások helyett kidolgozott főpolgármesteri programot mutatott inkább be. Bár mindenki leírta és kiröhögte, de úgy tűnik ebből a sajátos ellenzéki kínálatból Puzsér Róbert az egyetlen, aki komolyan gondolja a munkát, amit megpályázni igyekszik. Jobban felkészült a feladatra, mint hivatásos politikus társai. Az úgynevezett ellenzéki pártok viszont kollektíve vallottak kudarcot. Az októbert se kellett megvárni.

A Jövő TV rövid riportja a programbemutatóról.

Mindenki felrúgott minden megállapodást. Nyilván senkit sem érdekelt, de Sermer Ádám még az EP-választás előtt rájött, hogy a Jobbik egy szélsőséges párt, és úgy döntöttek mégsem közösködnek az előválasztáson. Pedig a Jobbik nincs is jelen igazán önállóan. Azóta meg egyáltalán nincs.

Puzsér Róbert végülis ígéretéhez híven szintén felrúgta a szerinte inkorrekt előválasztási megállapodást, ami kiváltotta, hogy az LMP dilemma elé került, vagy támogatja az ellenzéki összefogást Budapest-szerte vagy támogatja nagytöbbséggel megszavazott főolgármester-jelöltjét. Végül Puzsér Róbert mögül a zöldpárt és a Jobbik is kihátrált, és most már tényleg elmondható róla, hogy független jelölt. Ami egyébként szerintem jót tesz neki és az ügynek. Megszabadult az LMP és a Jobbik terhelt, nehézkes pártvezetéseitől, ráadásul fegyvertényként elmondhatja, hogy saját politikai mozgalmában ugyanazok a főleg LMP-s szakértők jóval hatékonyabb munkát voltak képesek végezni, mint a zöldpárt azóta lemondott elnökségének irányítása alatt. Ezen valószínű a jövőben érdemes lesz még elgondolkodni.

A többiek Budapest-koncepciói eközben eléggé általánosak és átgondolatlanok és főleg ellentmondásban vannak korábbi döntéseikkel és tetteikkel. A vita Karácsny-Kálmán-Kerpel-Fronius (KKK) jelöltek között jórészt erről szólt és kevésbé a — mint kiderült — nemlétező programokról, abban inkább bőszen bólogattak egymással egyetértőleg és egy csodálatos ingben a műsorvezetőt alakító Gulyás Mártonnak. Minden legyen jobb, szebb, "szabadabb", mint most. Míg a Sétáló Budapest 150 oldalas programját hetven szakember alkotta meg, hasonló intellektuális munka és emberi erőforrás összesen sincs az úgynevezett előválasztásban bentragadt illetve bepottyant, három baloldali jelölt mögött.

Hovatovább nekik elévülhetetlen érdemeik voltak taktikázásban, az EP-kampányban, innovatív politikai marketingben és pénzügyi források előteremtését illetően. Ez utóbbi meg is hozta a DK-nak és a Momentumnak a gyümölcsét. Le a kalappal! Jaj a legyőzötteknek! Nézzük sorra a "KKK-párt" indulóit!

Kálmán Olga DK-s coming out-ja legalább annyira sajtótörténeti esemény is, mint politikai innováció. Azáltal, hogy pártszínekben jelenik meg a műsorvezető, korábbi politikai újságírói függetlensége is megkérdőjeleződik. Hogy értsd: lényegében eddig is egy DK-propagandistát láthattunk, hallhattunk. Eddig is tudtuk róla kicsoda, csak nem volt nyilvános és hivatalos. Nem volt kint a logó, hogy a naiv tévénéző tudja: nem egy elfogulatlan szerkesztőt lát a képernyőn. Amikor kérdőre von, amikor sugalmaz a nézőnek, amikor tematizál. Most legalább kikerült. 

A szerepváltás viszont nagyon nem megy Kálmán Olgának. A műsorba utolsó pillanatban becsempészett műsorvezető nyilván nem rendelkezik Budapest-programmal: ez nem volna baj. Hazudni róla kitartóan — mint Gyurcsány-tanítvány — az a baj.

Nem követelmény ugyanis egy 150 oldalas részletesen kidolgozott program. Az persze impresszív, hogy Puzsér Robiék ezt összehozták, de pár nap alatt nyilván nem születhet meg egy ilyen komoly anyag, a jelölt nem teheti magáévá. Ebben az esetben egyszerűen nem kéne azt állítani, hogy van, van és van program. Gulyás Márton ízekre szedte a riportalanyaival politikai ellenfeleivel szemben kíméletlenségéről híres riportert. Mintha Kálmán Olga nem értené: itt már nem ő a bíró és nem ő az ítéletvégrehajtó — a szerepek megváltoztak. Neki kell megfelelni.

A három előválasztáson induló jelölt nem Budapestet és nem a sokszínű ellenzéket képviseli, csak a balliberális oldal most vitathatatlanul triumfáló pártjait. Mindhárom jelölt nagyjából ugyanazt mondja, ha mond valamit és feltűnően sok a blődség és az üres lózung, amit hallunk tőlük. Mi ebben az új a balliberálisoktól, akik 2010-ben vesztették el politikai vezetőszerepüket? Míg minden szavazót meggyőznek a másik alkalmatlanságáról vagy felkészületlenségéről, addig  Kálmán Olga DK-tempóban igyekszik kiemelkedni nagyotmondással és arroganciával. A legkeményebb antifideszesként akarja magát bemutatni, amiben a két mérsékeltebb furcsamódon éppen férfi hang elhalkulni tűnik. Ez bejött idén a DK-nak. Be fog jönni Kálmán Olgának is. Mérsékelten. És csak ezen a házi balliberális bajnokságon. A balliberálisok között Kálmán Olga az igazi. Karácsony és Kerpel-Fronius magán viseli a gyanús megbízhatatlan bélyeget.

Alapvető szereptévesztésben van Kálmán Olga, mert a kormánnyal várható egyezkedés még Tarlósnak is kemény menet mindig — egyébként a kormánynak nem dolga agyonszeretni Budapestet, a kormány az országé, nem a fővárosé. Pusztán azzal, hogy keményen tud kérdezni, a tárgyalóasztalnál nem fog semmit elérni. Ezt azért jobb, ha felvéssük magunknak. Persze tudjuk: nem fog annál az asztalnál ülni ő sosem. Ha megnyeri ezt az előválasztást, akkor a csalódott momentumos és a leamortizált zöld cserbenhagyott Párbeszéd és szocialista szimpatizánsok valószínűbben támogatják a kisebbik rossznak érezhető Tarlós Istvánt, Puzsér Róbertet, Sermer Ádámot, ki tudja, kit még addig — vagy a távolmaradást és a duzzogást a politika miatt évekig. Az ATV-ben meg majd elmondhatják ezerszer még, hogy megosztották az ellenzéki szavazókat. De ki is osztotta meg az erőszakosságával?

A városról ez az arrogancia nem tud mondani semmit ugyan, de Kálmán Olga szemrebbenés nélkül a szemünkbe hazudik többször nemlétező programjáról. Legfőbb ígérete Budapest számára: "a Szabadság" – mondja, aminél kevesebb üres sületlenséget hallhatott a magyar választó. Ez a budapesti választók széles körének meggyőzéséhez biztos kevés, de a határozott fellépés a balliberális törzsszavazók többségének megnyeréséhez már elég lehet — Karácsony és Kerpel-Fronius eközben halovány és határozatlan személyiségek. A DK-t pedig csak az érdekli, hogy ezen a nem túl nagy ellenzéki szemétdombon ő lehessen a király, nem lenne drága ár számukra egy fideszes négyötöd sem, ami jelenleg ennek a szemmel látható következménye. Aztán majd lesz egyszer valami.

Megjósolható, az a sokat szidott NER csak a ballibberálisokkal együtt fog megbukni tudni. Ebből az ellenzékiségből jobb kimaradni tehát, mert bukásra van ítélve.

Az is jót tett még Puzsér Róbertnek, hogy így tud az előválasztásban résztvevő három, önellentmondásokba bonyolódó, egymást lejárató jelölttől leginkább különbözni, ami értékes szavazatokat jelenthet. Bárki is nyerje az egyre komolytalanabbnak tűnő előválasztást, aki részt vesz ebben a bohózatban az maga is bohóccá válik. Esélyesnek Kálmán Olga látszik, pedig ő a legalkalmatlanabb. A valódi választás eredménye viszont könnyen lehet még egy Bokrosnál is rosszabb eredmény. Puzsér Róbert, ha profi kampányt csinál most le is előzheti, ami ismét felbolydíthatja az EP-kampányban felborult politikai erőviszonyokat az ellenzékben. A választók tanácstalansága nem csillapodott. Csak egyes pártok bízták el magukat, mások meg zuhantak mély depresszióba.

A szerkesztő szerint ezek voltak a "legjobb" pillanatai a Partizán előválasztási vitájának. Lehet, de nem a jelölteknek.

Ténykérdés: Gulyás Mártonnak volt pár jó pillanata. A három jelöltről ez nem annyira mondható el. De számos teljesen bugyuta kérdés is felmerült. Hogy növeljük a zöldfelületek mennyiségét, az egy fontos téma, de hogy százalékokkal dobálózzunk, annak semmi értelme. Mégis: Gulyás Marci megelégszik az ígéretekkel. Nem firtatja eközben, hogy egyik baloldali jelölt sem mer állást foglalni az autók vs. fák dilemmában — és az utóbbiak oldalára állni, mert az autósokkal szemben ők nem szavaznak. Mert hát mégis mitől lehetne zöldebb a város? A válasz: a Sétáló Budapest-től. Az előválasztási vitát tehát az látszik megnyerni, aki részt se vett rajta: Puzsér Róbert.

Úgy tűnik Puzsér Róbert rátapintott a lényegre. A politika kérdései egyre inkább a zöld témák körül forognak. Miközben a magyar zöldek éppen kiütötték magukat — furcsa időzítés.

Még az előválasztást lebonyolító Magyar Györgyék is, akik az előválasztást rendezik, Puzsérék fő jelszavait használják: "egy zöld, élhető és modern fővárosért" — hangzik a "Civil Választási Bizottság" közleménye

Álzöldek és félzöldek igyekeznek versenyt zöldülni egymással. Ígéreteik szavatossága azonban egészen nyilvánvalóan nagyon rövid időre szól. A zöld festék hamar lepereg róluk. Érzésem szerint nem gondolják komolyan.  Szlogenszinten átveszik a Puzsér-kampány üzeneteit, de a megvalósítást dumával helyettesítik. Egyedül Puzsér mondja meg, hogy mégis, hogyan lehetne zöld, minden más népámítás. Ócska házalóügynöknek tűnnek, akik fűt-fát ígérnek. Még a zöld politikusnak tekinthető, leköszönő, de nem újrázó zuglói polgármester is. 

Karácsony Gergely a magyar politika állócsillagának látszott, de május 26-ig rapid gyorsasággal vesztett fényéből — ahogy ezt már megírtuk korábban. S mivel ő maga volt az agonizáló MSZP plakátarca, saját magáéval együtt az MSZP imidzsét is hazavágta. Aztán nyakig elmerült a parkoló-mutyiban. És bár Karácsony Gergelyt, mint embert egyre inkább sajnáljuk, politikusi kudarcát még így is tudta tetézni. Ő maga hozta nyilvánosságra, hogy Gyurcsány Ferenc becsapta őt, miszerint a DK támogatásért cserébe ő nem vesz részt az MSZP-Párbeszéd EP-kampányában. Ezek szerint 

Na de mi abban az új, hogy Gyurcsány Ferenc becsap valakit? A szintén május 26-ai, csak éppen 2006-os őszödi beszéd lényegében a DK alapító nyilatkozata: beismerő vallomás arról, hogy a politikája hazugság és csalás. De Karácsony Gergő viszont ezzel beismerte, hogy Jávor Bencét beáldozná saját főpolgármesteri ambícióiért, ami sokkal rosszabb. És amit persze most már valószínűleg le is húzhat a vécén.

Hogyan végezte ki Karácsony Gergő az egész MSZP-t és saját magát egyetlen hét alatt?

A rendszerváltás befejezése egy borongós februári vasárnapra esett 2019-ben. Ekkor győzte le félkézzel és mit sem sejtve az ex-lmp-s Karácsony Gergely az egykori állampártot 81% : 19% arányban saját házi bajnokságukon. Ekkor még nem sejtettem, hogy ugyanazon a héten saját magát is padlóra küldi...

Szót kell még ejtsünk a szintén váratlanul felbukkant Kerpel-Fronius Gáborról, aki a Momentum színeiben inkább idézi fel immár az SZDSZ egykori másodvonalát — bár az elején még Puzsér 2.0-ként próbálta magát pozícionálni. Illtetve egész pontosan, ezt írtuk róla: Puzsér 2.0 — A Sétáló Budapestnél jártunk: Robi azon morfondírozott, visszalépjen-e a Momentum javára. Azóta kiderült, hogy bár nagyon szeretné, hogy a jobboldali szavazók számára is vonzó legyen, erre mégsem ő a legjobb jelölt.

A Momentum viselkedése és szövetségi politikája rövid taktikázás után a választókban beazonosította már őket, mint balliberálist. Egy jobbfajta kiadást láthatunk, de inkább valamilyen segédcsapatnak tűnnek, semmint önálló erőnek. A Momentum azok pártja, akik még haboznak közvetlenül a DK-ra szavazni, de már az MSZP-t unják és megelégelték az LMP töketlenségét, akiknek tíz év türelmi időt szavaztak meg.

A Sétáló Budapest felvállalása mint végülis egyértelműen kiderült nem szerepel Kerpel-Fronius komfortzónájában. Rákérdeztünk személyesen, nem fogja felvállalni, félmegoldás meg nem megoldás. Egy kicsit magunkat is hitegettük, amikor ezt reméltük. Pedig ezzel a Momentum valóban ziccert hagy ki. A Sétáló Budapest adaptálásával végleg átvehetné az LMP szerepét a politikában, szakembergárdájukkal együtt. Így igazából Kálmán Olga táskahordójának látszanak jobbról, balról pedig Karácsony — és a furcsamód általa fémjelzett MSZP játsza el a másik balek szerepét. A verseny hármójuk közt már most álversenynek tűnik. Nem fogadnék rá nagy tétekben és nincs is jelentősége, a "nyertestől" függetlenül maga az előválasztás már érdektelenségbe fog fulladni. Budapest elfordul a politikától és a Balaton irányába veszi az irányt.

Mi már tavaly decemberben Kálmán Olgát javasoltuk egy felmérésünkben a balliberálisok számára:

Karácsony a baloldal kedvence, jobboldalról csak Puzsér tudna szavazókat szerezni — Felmérés

(2019. január 04.)

Horváth Csaba évvégi házi és nemreprezentatív kutatásunk alapján, amit 911-en töltöttetek ki még saját pártja szavazói körében sem számít esélyesnek: az LMP-ben nevelkedett párbeszédes Karácsony Gergő a szocialisták és a DK-sok kedvence. Még úgy se, hogy a felkínált jelöltek közül többet is bejelölhettek a válaszadók. Így akár egyszerre Horváth Csabát, Karácsony Gergőt vagy épp Kálmán Olgát is, aki egyébként felmérésünk szerint a balliberálisok titkos fegyvere lehetne, ha meglepetést akarnak okozni, mert hát azt Karácsonnyal másodszor már elég nehéz lenne — akkor is csak 11.9%-ot értek el, ami elég sovány remény az amúgy Orbánnál és a Fidesznél is népszerűbb Tarlós Istvánnal szemben. Egyébként a legfontosabb tanulság, hogy bár az ellenzéki túlsúlyú kitöltők között valóban nem sokkal, de Karácsony Gergely tűnt esélyesebbnek Puzsér Róbertnél, de egyikőjük sem számít abszolút favoritnak. Magyarán: elég sokan utálják már Karácsonyt és hát Robi sem az a mindenki kedvence. Mindkettejüknek jelentős az elutasítottsága. Olykor még saját pártjukban is. Aminek mélyelemzésére nincs most mód. (Röviden: az ellenzéki választók nem szeretik a pártjaikat és a politikusaikat. Puzsér pici előnye, hogy annyira nem tartozik az utóbbi kategóriába, de politikai véleményvezér és nem egy szimpla celeb.)

Megdöbbentő: bármelyik ellenzéki vagy független jelöltről van is szó, az elutasítottság ("Sosem szavaznék rá") a meghatározó értékelés — egyedül a legnagyobb választói tömb, a Fidesz bázisa áll ki egységesen Tarlós István mögött, de szükség esetén Pokorni Zoltán vagy Kocsis Máté mögött is felsorakoznának 75-82% arányban. A szavazók másik felét jelentő ellenzéki térfélen ilyen integratív jelölt nincs, mindenkit többen utálnak, mint ahányan igazán szeretnek: még a Macaulay Culkin-mosolyú Karácsony Gergelyt is. Népszerűségről beszélni igazából nem lehet. 

Az ellenzéki és bizonytalan, egyéb szavazók közül:

  • Karácsony Gergely: 23.2% szavazna rá — 24.3% sosem szavazna rá.
  • Puzsér Róbert: 18.6% szavazna rá — 40.3% sosem szavazna rá.
  • Kálmán Olga: 17.8% szavazna rá — 29.2% sosem szavazna rá.

A kormánypárti szavazók közül:

  • Tarlós István: 72.8% szavazna rá — 3.5% sosem szavazna rá.

Puzsér Róbert indulása és a Sétáló Budapest kapcsán írtuk:

"(18) Akkor ne finomkodjunk, beszéljünk amolyan puzsérosan. A "Csillag születik"zsűrijéből széles tömegek által megismert Puzsér Róbert a legkarakteresebb és legismertebb főpolgármester-jelölt, akire a politikát messziről lesajnáló átlagemberek is felkaphatták a fejüket. Be is szartak a ballib Bitó-szalonban, hogy ez a pasas most bekavarhat nekik. A folyton választókra tukmált, agyzsibbasztóan semmitmondó és tutyi-s-főleg-mutyi falusferencek, győripéterek, karácsonygergők, széldettik után ő régóta az első politikus, aki egyáltalán fel mer vállalni egy bármilyen jövőképet, és nem azok közé a jeges vödrös összefogás-bohóc lúzerek közé tartozik, akiknek összesen tíz agysejtjéből kilenc idegi tevékenysége kimerül az Orbánnal szembeni jogos kisebbségi komplexusuk és abból fakadó zsigeri gyűlöletük fenntartásában."

10 ok, amiért Puzsér Róbertet kell támogatni Budapesten

(2018. október 15.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr1014891834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tata86 2019.06.18. 15:46:04

Csak a tények kedvéért:

"Hogy értsd: lényegében eddig is egy DK-propagandistát láthattunk, hallhattunk."
Nem. Kálmán Olga sosem volt propagandista. Az látszott, hogy vannak lieblingjei, volt hogy elfogult volt, de propagandás sosem nyomott.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.19. 13:54:00

@Tata86: mondjuk ez nem tud "tények kedvéért" lenni — lehet a véleményed az, hogy csak elfogult, másnak meg lehet az, hogy nyílt propagandista

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.19. 13:55:16

@Tata86: a valóságban persze édesmindegy... a baj az, hogy nem is akart objektív lenni, most már az is világos, kinek az oldalán áll, ki van írva a neve alá
vége a szemfényvesztésnek

Tata86 2019.06.19. 14:12:54

@A kiló nem százat jelent.: Nem attól tény, mert én mondtam, vagy mert megérveltem volna(, nem tettem), szimplán ettől függetlenül tény. (oké, szigorúan véve az én, és sokak véleménye, mint minden, ami nem matematika.)

Szerintem fontos látni a fokozatokat, és azt, hogy a propaganda, amit pl Bayer vagy Huth tol: ha a pártközpontból lejön valami, akkor azt azonnal, tényektől, előzményektől, kontextusfüggetlenül letolják.
Ha 5 perc múlva kijön annak az ellenkezője, akkor azt is, ha lehet még vadabb dühvel.

Kálmán vagy mondjuk Dévényi köt kompromisszumokat, de azért alapvetően megmarad embernek, akkor is, ha éppen kampány van.

Hont vagy Stumpf meg úgy vannak vele, hogy politizáljon a politikus, ők újságírók, nekik ehhez semmi közük.

Puzsér meg eleve xarik mindenre. :)

Tata86 2019.06.19. 14:20:43

@A kiló nem százat jelent.: Szerintem alapvetően törekedett rá, és nem ment bele saját magának is megalázó helyzetbe. Forráskritika mindenkivel szemben ajánlott. Alapvető probléma, hogy sokan a médiamunkásokat összekeverik Jézussal, és azt hiszik a tévé képernyőjéről az Út, az Igazság és az Élet jön.

Egyébként mással is beszéltem erről, pont ugyanazt mondta, mint te. Én meg nézek boci szemekkel. Hát ez eddig is köztudott volt, nem? Ez eddig is benne volt a manualban, nem? (Valószínűleg nektek van igazatok, túl sokat látok az átlagemberbe.)

Igen, ha bement egy éppen trendi libsi arc Kálmán Olgához, akkor két fokozattal puhábbak voltak a krédések. Igen az ÁTV-s KO jóval keményebb volt a Jobbikkal mint a HírTV-s simicskás KO. Szóltak neki, vagy érezte magától is mi a vonal.
süti beállítások módosítása