A kiló nem százat jelent.

34 éves volt, egészséges, nem dohányzott mégis meghalt egy olasz férfi koronavírusban

2020. március 23.

Az új koronavírus áldozatainak 99%-a idős, beteg vagy dohányos volt eddig. Növelheti az aggodalmainkat egy tegnapi hír: 34 éves volt, egészséges, nem dohányzott mégis meghalt egy olasz férfi koronavírusban - írja a neves Corriere della Sera, olasz lap.

idesek_covid.jpg(Csoma Tamás felirata, forrás Statista.com)

A halál minden életkorban tragikus és elfogadhatatlan, de jobban megértjük és talán inkább elfogadjuk beteg és idős emberek esetében. Mint az közismert 80 feletti a COVID-19 járvány olaszországi áldozatainak átlagéletkora. Ezen túlmenően is jórészt beteg, gyenge immunrendszerű embereket érintett súlyosan a betegség. Szív- és érrendszeri megbetegedésben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, légzőszervi megbetegedésekben szenvedőket elsősorban. És dohányosokat... A légszennyezés is kockázati tényező. De ez nem jelenti azt, hogy a fiatalok és az egészségesek számára teljes mértékben veszélytelen a betegség. Kicsit olyan ez, mint a lottó, előre nem lehet tudni, hogy milyen módon hat egy vírus az immunrendszerünkre, legyünk akárhány évesek és higgyük "egészségesnek" magunkat. Nem tudhatjuk előre 100%-ra. A valószínűségek azért magukért beszélnek.

Egyelőre magyarázatra szorul, hogy egy fiatal erős, mégcsak nem is dohányzó szevezet, hogyan eshetett áldozatul egy a fertőzöttek 80-90%-a számára enyhe lefolyású betegségnek. Emanuele Renzi egy jó levegőjéről ismert kisvárosból költözött Rómába, a boncolás még új információkkal szolgálhat, de teljesen újra kéne gondoljuk a vírussal kapcsolatos egyéni és társadalmi stratégiáinkat, ha a betegség mostantól az egész populációt veszélyezteti.

(A szintén fiatal, egészséges bergamo-i "egyes számú" beteg hosszú kórházi kezelés után felgyógyult, az ő esetén kiderült, hogy a megbetegedése előtt futott le egy félmaratont, ami nyilvánvalóan igénybe veszi annyira a szervezetet, mintha beteg és idős lenne, ezért a sport túlzásba vitele, tipikusan az élsport is bizony mindig kockázatos.)

Renzi március 6-8-án Barcelona-ban járt, hazatérve 9-én dolgozott utoljára majd önkéntes karanténba vonult. Március 11-én lázasodott be. 16-án már kórházba került. 21-22-én éjjel pedig meghalt tüdőgyulladásban. A betegség lefolyása is jóval rövidebb volt a szokásosnál. Rendszerint sok hétig küzdenek egy-egy beteg életéért. Egyetlen lehetséges okként az merült fel egyelőre, hogy túl későn fordult orvoshoz és került kórházba és ezért nem tudták megmenteni. Vészjóslóbb elmélet, hogy a vírus mutálódott és egy veszélyesebb változata is megjelent.

(Egyébként valóban már két fő változatot különböztetnek meg az új koronavírusból is, de ilyen differenciálásra nincs megbízható adat egyelőre. Minél több a fertőzés, annál többször mutálódik a vírus. Annál több az esélye egy veszélyesebb fajta megjelenésének.)

Ha a fiatalok és az egészségesek is veszélyeztettekké válnak tömegesen, akkor minden okunk megvan a további drasztikus intékedésekre, amik a minap még túlzónak tűntek. Egyelőre ez nem megalapozott persze. Kerüljük a pánikkeltést. A listánkat minden esetre bővíthetjük még néhány kockázati tényezővel:

  1. Nemcsak attól kell félni, hogy esetleg nem jut hely számunkra az intenzív osztályon vagy elfogy a nagyon is véges számú lélegeztetőgép. Esetleg nem kapunk időben ellátást a túlterhelt intézményrendszer miatt.
  2. Ha a spanyol náthához (ami H1N1 influenza volt) hasonlóan kitör a járvány egy második hulláma és jóval kiterjedtebben szedi az áldozatait, akkor a mostani halálozási adatok bolhacsípésnek fognak tűnni a hátralévőkhöz képest. Okozza ezt akár mutáció vagy valamilyen nem ismert más körülmény, ami elősegíti a megbetegedések kialakulását és súlyosbodását.
  3. Az újrafertőződések lehetősége sem kizárható. A vrusos fertőzések sokszor immunitást jelentenek egy adott időre. Általában. Máskor azonban az újrafertőződés sokszor erősebb tünetekkel tér vissza. Ez egyes oltások esetén is megfigyelhető: az elméletileg immunitást szerző szevezet olykor drasztikusabban reagál a vírusra, ami kritikussá teheti a beteg állapotát. Kritikusabbá, mint más esetekben.
  4. Egyelőre nem tudunk olyan esetről, ahol kifejezetten a túl erős immunrendszer okozott volna bajt, mint a H1N1 esetén, amikor a tüdőgyulladásra az immunrendszer úgynevezett citokin viharral válaszol és szó szerint megfojtja a tüdőt a túltermelődő citokinoknak nevezett jelzőmolekulák tömegével, ami szintén halálhoz vezet. Pont akkor és olyan betegek esetén, akiknél a legkevésbé számítanánk ilyenre. A tüdő és más szervek működésében leállást okozó citokin vihar viszont sajnos szerepel a súlyos koronavírusos esetek kórlapján

Hát itt tartunk most.

spanish_flu_death_chart.png(Akár százmillió ember halálát is okozhatt a spanyol nátha. Ezeknek a számoknak szerencsére a közelében sem vagyunk. A koronavírus okozta járvány valószínű fel se tűnt volna száz évvel korábban.)

Kevés dologban lehetünk biztosak, de jópár dolgot mindenképpen meg tudunk tenni saját érdekünkben:

  1. Legjobb nem megfertőződni és azt nem továbbadni. Ezzel kísérletezünk most. Sok országban már úgy tűnik kevés sikerrel. Az olasz görbe csak nem akar sajnos lelapulni már, hogy a jelenlegi 3000 fős kritikus esetszám ne növekedjék és még kezelni tudja az egészségügy. 
  2. Hozzuk egészséges formába magunkat. Sportoljunk, de csak mértékkel, éljünk egészegesen. Ne dohányozzunk. Kerüljük az alkoholt. Kivéve, ha kézfertőtlenítő...
  3. A D-vitamin alapvető fontosságú. Szinte minden hasonló járvány elharapódzása a napsütés hiánya miatti járványszerű D-vitaminhiányhoz köthető. Hogy mennyi az indokolt mennyiség arról elhúzódó viták vannak, a közelmúltban a korábbi értékek sokszorosára emelték az ajánlott napi bevitel mennyiségét. A D-vitamin túladagolás veszélye ettől még valós lehet, nagyon magas és tartósan szedett adagok esetén. Azt hozzátenném, hogy tehát kifejezetten kockázati tényező tehát tartósan zárt térben maradni tavaszra-nyárra, ha nem pótoljuk a D-vitamint. Márpedig tömegektől várjuk most ezt, ami megágyazhat egy következő hullámnak. A D-vitamin fontos szabályozó szerepet tölt be az immunrendszerben, más gyógyszerek mellett megakadályozhatja egy citokin vihar kialakulását is, ami kulcsfontosságú.
  4. A C-vitamin szintén nagy mennyiségben segít a betegségek leküzdésében és a megelőzésben is. Sikeresen alkalmazták vírusos tüdőgyulladás esetén is, de az orvosi kezelést biztos nem váltja ki. A tüdőgyulladás nagyon veszélyes betegség. Más esetekben is. A koronavrus esetén is. Ezeket nagyjából mindenki tudja. 
  5. Cink bevitele. Más influenzaszerű vírusos megbetegedésekre, de a koronavírusra történetesen ténylegesen igaz, hogy a cink jelenlétében a sejtben nem képes replikálódni a vírus, tehát lényegében hatástalanná válik. A cink sejtbe juttatása azonban nem olyan egyszerű. Pusztán azzal, hogy szedünk cinket nem biztos, hogy a sejteken belül is több lesz, de legalább megadjuk az esélyt a cink felvételére. A többi már az orvosokra tartozó információ.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr4815547432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása