A kiló nem százat jelent.

Közveszélyes vitaminellenes dezinformáció egy szegedi tudóssal

2020. március 28.

"A vitaminok hatástalanok a koronavírussal szemben" — hirdeti közveszélyes szalagcímében a 444 internetes lap egy szegedi immunológus professzorra hivatkozva. Nem fogok szakcikkeket előbányászni az internetről, miért nyilvánvalóan nincs ez így. Mindenki megtanulta általános iskolában. Pont. Szóval. Ezt így hogy?

social_distancing.jpg

Járvány van és "tömjük" magunkba a vitamint -- puffog a cikk. Hallatlan! De rendet tesznek téveszmékkel teli fejünkben a "mindentudó" médiamunkások és professzorok.

Megint ezek a szegedi tudósok.

Lassan olyan fogalom lesz, mint a brit tudósok. Valami probléma van ott Szegeden? 

Legutóbb a Qubit-ban, szintén a 444 tudományos rovatában közölt kamufelmérésük miatt akadtam ki a Szegedi Egyetem kutatóira. Valójában csak hirtelen felindulásból elkövetett poszt volt, semmi jelentősége nem lenne amúgy. De remek lenyomata a jelenség a hazai felsőoktatás inkompetenciájának, kontraszelekciójának, dotált tudományos munkának álcázott pótcselekvéseinek. Annak már nagyobb a jelentősége, hogy az egyetem rektora ausztriai síelésből hazatérve fertőzte végig a kollegáit és a pácienseit, miközben ő maga a helyi járványügyi operatív bizottság vezetője volt, minden lehető szakmai és mostmár rendeletben előírt szabályt megszegett. De ez itt most mellékes. Csak úgy mondom, hogy betájoljuk magunkat.

Inkább foglalkoztat a kérdés, hogy a média miért ad teret ilyen közveszélyes, színvonaltalan, álszakmai handabandáknak. Legyen a rövid cikk akár az újságíró, akár a professzor bűne. Nem érdekel.

A nagymellényű kinyilatkoztatáson kívül semmivel sem magyarázza meg Duda Ernő professzor, hogy miért gondolja egyenesen HATÁSTALANNAK a vitaminok szedését. A vitaminok közül csak úgy mellékesen megállapítja, hogy "minden vitamin teljesen hatástalan a koronavírussal szemben. A virológus egyedül a D3-vitamin szedését javasolja, mert a magyar lakosság a tél végére általánosan D-vitamin hiánnyal küzd." Halleluja. Amúgy előtte is. Mintha magához térne egy pillanatra, és valahol a mélyből előbukkanna valami emléke nyilván meglévő szakmai tudásából. A miért itt is magyarázat nélkül marad, pedig kulcsfontosságú lenne. 

Miről van szó? Persze, hogy nem csodaszer egyetlen vitamin sem, az összes sem. De hatástalan? Teljesen? Na ne már. Ne szedjünk semmit, mert felesleges? Le akar beszélni a vitaminokról?  

A hatásvadásznak és leleplezőnek szánt szalagcímbe mégsem azt teszi a szerkesztő, hogy "hasznos lenne mindenkinek D-vitamint szednie", mert olyan súlyossá válik télen a mérsékelt égövben élők D-vitaminhiánya, hogy az számos járványnak, légúti fertőzésnek elsőszámú okozója -- valószínűleg, és minden logika alapján, hiszen nyáron jórészt elkerülnek minket ezek a betegségek, és az a tömeges elhalálozás is, ami ilyenkor mindenütt kimutatható. Nemcsak Magyarországon. Nyilván az okok kutatása ennél jóval hosszabb lenne, hiszen nemcsak napfény nem jut elég, aminek segítségével bőrünk a D-vitamint előállítja, de hideg is van, ami nem embernek való. Élelmiszerből a D-vitamin szükségletet lehetetlen pótolni.

Azt sem köti az orrunkra a nagy vitaminellenes leleplezés közepette az újságíró vagy az immunológus professzor, hogy a D-vitamin azért is fontos, mert hormonként fontos szabályozója is az immunrendszernek, szerepe van a citokin-viharnak nevezett jelenség kordában tartásában, ami kulcsfontosságú, mert a betegeket pont ez, tehát saját immunrendszerük túl heves reakciója öli meg sokszor a vírusos fertőzések során. Ezeket távolról érintve, homályban hagyja az amúgy közérdekű kérdést. Mintha a legjobb, amit tehetnénk, ha nem teszünk semmit.

Teszteljünk sokat. Hangzik el a nagy bölcsesség, mintha tesztektől meg lehetne gyógyulni. A járványügy nekünk most nem számok, hanem a saját életünk, szeretteink élete. Kicsivel több empátiára van szükség. 

Az egyén szempontjából nem sokat segít. Akit láthatóan sem a média, sem az orvostudomány hazai megszólalója nem kíván tájékoztatni a valóban megtehetőkről, leszámítva persze a most már unásig hallott blődséget: mossunk kezet és maradjunk otthon, ami nyilvánvalóan nem megoldható: ki kell mennünk alapvető élelmiszerekért vagy a munkánk miatt és megannyi más apróság miatt, ami bizony sürgős lehet. Meg egyáltalán: nem élhető le egy élet bezárva a négy fal közé. Mert mi más lehet a konklúzió, a végső tanács? Azon kívül persze, hogy rettegjünk akár alap nélkül is, mert az garantáltan megnöveli a kattintásszámot és a megosztásokat. 

Mi másról lehetne még beszélni? Lehetne beszélni a vitaminszedés nyújtotta hamis biztonságtudatról: nem jelent immunitást. Nyilván. Ez fontos. Az is fontos, hogy sok étrendkiegészítő készítmény nem megbízható vagy nem hatásos. Arról a paradoxonról is szól tanulmány, hogy az ezeket szedők sokszor rosszabb egészségi állapotúak, mint akik általában nem szednek semmit. Ugyanakkor a D- és C-vitamin vagy a cink fontosságáról a fertőzések megelőzésében, sőt kezelésében is van számtalan, szűrjük meg a szintén szenzációhajhász és túlzó információkat, van mit. Beszélhetnénk a dózisokról. Milyen módon becsülték alá és nőtt folyamatosan a napi ajánlott mennyiség drasztikusan, és becsülték túl ezek alapján a túladagolás veszélyét, amire azért nem ártana szintén felhívni a figyelmet. 

Beszélhetnénk a felszívódás problematikájáról, ami számos megbízható készítménynek is problémája. A D-vitamin zsírban oldódik, egyes tanulmányok alapján akár szinte hatástalan is lehet beszedni, ha viszont étkezés közben vesszük be a vitamint és olajat vagy zsírt is fogyasztunk, akkor akár néhány órán belül is jelentősen nő vérünk szérum tartalma. Nem mindegy.

A C-vitaminról szinte mindenki mindent tud már, a reklámokból is, teljesen értelmetlen a cikk lesajnáló véleménye, csak azért, mert hetvenéves igazságokról van szó, nem kéne alábecsülni a jelentőségét napjainkban sem. Főleg, ha az orvostudomány és a gyógyszerészet azóta sem termelt ki semmilyen igazán hatásos gyógymódot lényegében a vírusokra. Van egy számháború a hatásos dózisokat illetően. Ebben nyilván nem fog egy blog igazságot tenni. Ezekről mind meg lehetne kérdezni egy szakértőt. (Mondjuk nem olyat, aki  Szentgyörgyi Albert felfedező "mítoszába" akar inkább érthetetlen módon belerúgni. Van egy olyan érzésem, hogy Duda prof nem lesz Nobel-díjas, ne legyen igazam persze. Innen szurkolunk neki.)

Beszélheténk arról is, miért fontos a cink, hogyan nehezíti meg a vírusok replikálódását a megtámadott sejtekben és, hogy a most sokat emlegetett klorokin sikerének éppen az a titka, hogy segít a sejtbe juttatni a cinket. Minderről egy árva szó sincs a magyar sajtóban. A cink és a nyomelemek felszívódása is problémás, a vas meggátolja a cink felszívódását pl. pedig sok készítményben mindkettő "A-tól Z-ig" hirdetve található meg, ellenben a citrátok segítik a felszívódást. Megint nem mindegy.

Azt a hírt  is máshonnan tudjuk meg, hogy egy arizona-i házaspár halálra(?) adagolta magának a szert, mert az ilyesmi tényleg nem játék, és a házi orvoslást kerülni kéne. Persze érdekes kérdés, hogy a klorokin miatt halt meg egyikőjük vagy annak ellenére? Erről is beszélhetne a szakértő. És persze arról, hogy tökéletes védelem nincs, ne ringassuk magunkat fiatal, egészséges emberként sem a sérthetetlenség illúziójában, ahogy a tudásunk, tehát a szakértők megértése is tökéletlen és hiányos a virológia, a biokémia területén. Valójában a sötétben tapogatózunk, azt hiszem ez is több szerénységre adna okot a tudósok és az újságírók számára is.

Az emberek útmutatást, és igen: némi megnyugtatást, várnak a tudósoktól és a médiától a mostanihoz hasonló krízisekben, nem pedig felelőtlen dezinformációt, elbizonytalanítást, ez elég nyilvánvaló még egy ilyen alacsony színvonalúra süllyedt nyilvánossággal bíró országban is, még a 444 túlterhelt ügyeletese számára is, akinek biztos túl kevés ideje jutott erre. Ez már nem a mi problémánk. De együttérzünk. A járvány a miénk viszont. Nem öntudatlan elszenvedői akarunk lenni. Végképp nem kioktatott kísérleti egerek valami semmire se vezető alibi kutatásban. Ez is érthető talán.

Vitamin C and Infections

Effect of vitamins other than vitamin C on viruses: virus-inactivating activity of vitamin K5.

Can Vitamin D Lower Your Risk of COVID-19?

NEW YORK HOSPITALS ARE USING VITAMIN C TO TREAT SOME CORONAVIRUS PATIENTS

The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention.

Vitamin D deficiency in Europe: pandemic?

Coronavirus Pandemic Update 44: Loss of Smell & Conjunctivitis in COVID-19, Is Fever Helpful? https://youtu.be/A4eu-h_owaI

Coronavirus Pandemic Update 43: Shortages, Immunity, & Can a TB Vaccine (BCG) Help Prevent COVID-19? https://youtu.be/LqKwAIIy-Mo

Coronavirus Pandemic Update 42: Immunity to COVID-19 and is Reinfection Possible? https://youtu.be/q4P91VrfPGw

Coronavirus Pandemic Update 41: Shelter In Place, FDA Investigates Hydroxychloroquine for COVID-19: https://youtu.be/hPz5KxgI_K4

Coronavirus Pandemic Update 40: Ibuprofen and COVID-19 (are NSAIDs safe?), trials of HIV medications: https://youtu.be/dT6mHi_8V5E

Coronavirus Pandemic Update 39: Rapid COVID-19 Spread with Mild or No Symptoms, More on Treatment: https://youtu.be/AToF8O5T86s

Coronavirus Pandemic Update 38: How Hospitals & Clinics Can Prepare for COVID-19, Global Cases Surge: https://youtu.be/MoisrCTu0SY

Coronavirus Pandemic Update 37: The ACE-2 Receptor - The Doorway to COVID-19 (ACE Inhibitors & ARBs): https://youtu.be/1vZDVbqRhyM

Coronavirus Pandemic Update 36: Flatten The COVID-19 Curve, Social Distancing, Hospital Capacities: https://youtu.be/vww1nIIoqmw

Coronavirus Pandemic Update 35: New Outbreaks & Travel Restrictions, Possible COVID-19 Treatments: https://youtu.be/vE4_LsftNKM

Coronavirus Epidemic Update 34: US Cases Surge, Chloroquine & Zinc Treatment Combo, Italy Lockdown: https://youtu.be/U7F1cnWup9M

Coronavirus Epidemic Update 33: COVID-19 Medication Treatment Trials, Global Testing Remains Limited: https://youtu.be/Mm7UrZeu-74

Coronavirus Epidemic Update 32: Important Data from South Korea, Can Zinc Help Prevent COVID-19? https://youtu.be/Eeh054-Hx1U

Coronavirus Epidemic Update 31: Mortality Rate, Cleaning Products, A More/Less Severe Virus Strain? https://youtu.be/7YI2tOoVVpk

Coronavirus Epidemic Update 30: More Global COVID-19 Outbreaks, Vitamin D May Aid Prevention: https://youtu.be/gmqgGwT6bw0

Coronavirus Epidemic Update 29: Testing problems, mutations, COVID-19 in Washington & Iran: https://youtu.be/XjEacUyp4vY

Coronavirus Epidemic Update 28: Practical Prevention Strategies, Patient Age vs. Case Fatality Rate: https://youtu.be/quDYb_x54DM

Coronavirus Epidemic Update 27: Testing accuracy for COVID-19 (CT Scan vs. RT-PCR), California Cases and Coronavirus Los Angeles: https://youtu.be/xQwfuJgJ9lo

Novel Coronavirus Epidemic Update 26: Treatment Updates, Stock Markets, Germany & San Francisco, Pandemic? https://youtu.be/bV1CZxJ-uvU

Coronavirus Epidemic Update 25: Vaccine Developments, Italy's Response, and Mortality Rate Trends: https://youtu.be/UImSVhLLeGY

Coronavirus Epidemic Update 24: Coronavirus Infections in Italy, Transmissibility, COVID-19 Symptoms: https://youtu.be/UImSVhLLeGY

Coronavirus Epidemic Update 23: Infections in Kids & Pregnancy, South Korea, Spillover From Bats: https://youtu.be/JGhwAGiAnJo

Coronavirus Epidemic Update 22: Spread Without Symptoms, Cruise Quarantine, Asymptomatic Testing: https://youtu.be/OqpHvK0XADY

How Coronavirus Kills: Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) & Treatment: https://youtu.be/okg7uq_HrhQ

Stb. a sor végtelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr115566922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2020.03.30. 13:19:23

Ez a példa is remekül illusztrálja, amit már évek óta mondogatok a magyar oktatással (és az egészségüggyel is ) kapcsolatban.
Ezeknek ma NEM a pénzhiány a legnagyobb problémája, hanem súlyos struktúrális válságban (lásd korrupció és társaik) vannak, amin bármennyi további pénz belelapátolása csak marginálisan növelné a hatásfokát.
Azaz a szereplők mindig megtalálják a módját, hogy az az összeg is kevés legyen majd.

Örömhernyó 2020.04.06. 02:18:50

A vitaminok úgy általában fontosak a szervezet számára. Aki most elkezd vitamint szedni, azzal nem fogja legyőzni a koronavírust. A vitamin nem gyógyítja meg a betegséget, nem előzi meg a fertőződést. Általánosan egészségesnek kell lenni, ne dohányozz, sportolj rendszeresen, ne legyenek krónikus betegségeid (szív- és érrendszeri, tüdő, daganatos) és ne legyél öreg. Ezek növelik a túlélés esélyét. A vitaminszedés nem, illetve nem úgy, ahogy a nagydózisú vitaminokat toló csodadoktorok hirdetik. Koronavírus ellen nem jó a vitamin. Az általános egészséges testhez kellenek, de nem lórúgásnyi adagokban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.04.06. 09:31:21

@Örömhernyó: Hát nem. A cikkben felsorolt tudományosan igazolt tények alapján egyértelmű, hogy a vitaminok nemcsak jók, hanem alapvetően szükségesek a vírusok köztük a koronavírus legyőzéséhez. Jelentős arányban biztosítanak védelmet, de a cikkben leírt módon, amit érzésem szerint elmulasztottál olvasni, csak igyekeztél megmondani gyorsan a tutit. Egyébként sok törzskönyvezett gyógyszer örülne olyan statisztikáknak, mint mondjuk a D-vitamin.

O.Endre 2020.09.01. 16:42:37

@A kiló nem százat jelent.: Már bocs. Alap, hogy egy ember értelmesen étkezik és meg van a megfelelő vitamin bevitele. Semmi extra nem kell hozzá.
Ha ez meg van, akkor bizony teljesen igaz, hogy a vitamin hatástalan a vírussal szemben.
Bocs, de nem érted az eredeti cikket, vagy nem akarod érteni, mert pl a 444-en jelent meg.
Milyen érdekes hogy ilyen blog az indexen korábban soha nem jelent meg a címlapon.
Alakul az új rend?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.01. 17:39:24

@O.Endre: A D-vitaminhiányt lehetetlen étkezéssel pótolni. Mint az közismert. Más vitaminoknál még el tudom képzelni hogy elégséges a táplálékbevitel. Az a gond hogy szerintem nem tudod mi az a D vitamin. Hogyan keletkezik. Stb. Szép napot és köszönöm az olvasást. Remélem hasznodra válik.

O.Endre 2020.09.01. 17:45:42

@A kiló nem százat jelent.: Most vitaminokról van szó, vagy egy vitaminról?
Volt egy általános állítás, kifejtés nélkül, ami igaz.
Ha belemegyünk a részletekbe akkor persze hogy lehet rajta fogást találni..de minek?
Mi is a cél?

A vitamin nem a vírusra hat.

Ha kötözdödni akarsz, értem a logikát de nem értek egyet.

Tudom mi a D vitamin.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.02. 13:34:10

@O.Endre: Én az ilyen kommenteket érzem kötözködésnek. Sorba vehetjük a vitaminokat, melyik miért fontos, melyik hogyan szorul pótlásra és miért. Egyet mondtam most. Lehet még tovább részletezni, de amíg nem fogadod el, hogy így van, addig sajnálom. Nem prejudikálni akarok, de akkor más dolgokban sem hiszel? A cikk tele van jó minisőgű forrással. Érdemes olvasgatni. Ártani nem fog. Ahogy a D-vitamin sem.

"A vitamin nem a vírusra hat." Ilyen bölcsességgekkel nem tudok mit kezdeni. Saját farkukat kergető mondatok. Én írtam egy cikket. Egy fontos kérdésben. Ez volt a cél. Ha nem érteted a cikk olvasása után sem a lényeget, akkor sajnálom. Jobban nem tudom megmagyarázni és nincs rá időm. Az életünkről van szó csupán. De semmi gond.
süti beállítások módosítása