A kiló nem százat jelent.

"Zsigerből azt mondtam, hogy totális baromság, amit csinálunk" — írja a szakértő a járvány miatti kényszerintézkedésekről

2020. március 31.
Koronavírus-járvány. "Leállítjuk a gazdaságot és az életünket... Zsigerből azt mondtam, hogy totális baromság, amit csinálunk" — írja dr. Molnár Márk Péter orvos-közgazdász. 28 évesen az OEP főosztályvezetőjeként ő hozta egyenesbe a gyógyszerkasszát.

Dr. Molnár Márk Péter: "Gondoltam egy nagyot, és miután így vagy úgy, de évek óta azt számolgatom, hogy mennyi pénzt érdemes elkölteni egy ember megmentésére és mennyit nem, a rendelkezésemre álló információk alapján megpróbáltam megbecsülni, hogy most mennyi pénzbe kerül, amit annak érdekében csinálunk, hogy a „görbe laposítása révén” a COVID-nak kevesebb áldozata legyen.

Zsigerből azt mondtam, hogy totális baromság, amit csinálunk, de még akkor is meg akartam nézni a számokat, ha szinte minden paraméter napról napra mozog és teljesen bizonytalan, hogy legalább nagyságrendben hol lehetünk.

Szóval egy nagyon primitív modellszámítás alapján az jött ki, hogy egy minőségi életévet minimum 65 millió forintért mentünk meg, amikor leállítjuk a gazdaságot és az életünket. Ez még úgy is igaz, hogy becsülni sem tudom ennek az őrületnek a másodlagos egészségkárosodásban megmutatkozó hatásait, így ezek a modellben sem szerepelnek. Akik azt mondják, hogy nem lehet pénzzel mérni az életet, azokat arról kell tájékoztatnom, hogy a döntéshozók napi gyakorlata alapján a hazai egészségügyben ősidők óta nem költünk olyasmire, ami 12-15 millió forintnál többet kér egy minőségi életév megmentéséért.

Nem azt mondom, hogy a COVID nem létezik, ahogy azt sem, hogy ne mossatok kezet, vagy ne hordjatok maszkot, ahogy azt sem, hogy tízezrek halála a vírus miatt nem tragikus esemény, csak azt mondom, hogy amibe ez kerül a társadalomnak, annak eddig a töredékét sem voltak hajlandók a döntéshozók emberek megmentésére költeni. Most megteszik, mert ha nem teszik meg, az a politikai bukásukat hozná magával, ha megteszik, akkor meg úgy néz ki, mintha rátermett vezetőként megvédenének minket valamitől, ami ellen amúgy számos okból szinte egyáltalán nem lehet védekezni."

oep.jpg

Ha kicsit belegondolunk, ez jószerivel magától értetődő mindenki számára anélkül a tudományos apparátus nélkül is, amivel a kutató rendelkezik. Eddigi szakmai múltja viszont hitelt ad a szavainak, hogy komolyan vegyük. Nem ő az egyetlen, aki így gondolja. Legalább annyira furdalja az oldalamat a kiváncsiság, hogy vajon az enyhébb intézkedéseket bevezető országok, mint Svédország járnak-e el helyesen vagy az olyanok, mint Olaszország vagy Spanyolország, amelyek a legdrasztikusabb korlátozásokat léptették életbe és ami felé mi is tartunk. Egyelőre a drasztikus szigorítások a görbe ellaposítására inkább hiábavalónak tűnnek, míg a járvány nem terjed nagyobb sebességgel, ahol szinte nem tesznek semmit, csak önfegyelemre és elővigyázatosságra kérik a lakosságot. Megéri-e a gazdaság tökéletes tönkretétele, hogy esetleg néhány ezer ember életét megóvjuk. S megóvjuk-e valójában? Vagy miért nem óvjuk meg más, célzott eszközökkel a veszélyeztett csoportokat?

Ez utóbbira ugyanis semmi garancia: idehaza már több vidéki idősek otthonában jelent meg a járvány, miközen az ápolókat is negatívra tesztelték a koronavírussal kapcsolatban. Pedig az országban alig jelent meg még a betegség. Jószerivel túlzás még az a kijelentés is, hogy az a mindössze tizenöt haláleset konkrétan a vírus számlájára írható, ugyanis meghalni nemcsak a fertőzés miatt lehet, hanem a fertőzéssel együtt is: rákban, szívproblémák miatt és más súlyos betegségek miatt, ami valójában nem azt jelenti, hogy ezek a betegek mind a koronavírus áldozatai lennének. Eltúlozzuk a veszélyt és ennek nagyon súlyos ára lesz. Illetve már van. Átgondolta ezt valaki? Egyelőre a kormány szigorításai töretlenül népszerűek. Sőt.

Diplomatikusan annyit mondott a szakértő: a döntéseket ma már mindenütt a politika hozza. Szakértők helyett. Valójában egyszerű, laikus és félelemtől rettegő választók döntenek komplex szakmai és mélyreható gazdasági és társadalmi kérdésekről. Mintha egy atombombát adtunk volna a gyerek kezébe.

Ugyanerről számolt be a dán egészségügyi hatóság vezetője is: szintén szigorú korlátozásokat rendeltek el az országban. A határzárral kapcsolatban őszintén nyilatkozta, hogy nem szólnak mellette szakmai érvek, tisztán politikai döntés volt. 

Közveszélyes vitaminellenes dezinformáció egy szegedi tudóssal

 2020. március 28.

"A vitaminok hatástalanok a koronavírussal szemben" -- hirdeti közveszélyes szalagcímében a 444 internetes lap egy szegedi immunológus professzorra hivatkozva. Nem fogok szakcikkeket előbányászni az internetről, miért nyilvánvalóan nincs ez így. Mindenki megtanulta általános iskolában. Pont. Szóval...

A kijárási tilalom szükségtelen tömeghisztéria (lenne)

 2020. március 27.

Győzött a hisztéria? A Facebbook-on már 189 ezer tagja van az Azonalli kijárási tilalmat csoportnak, mai napon bevezették a kijárási korlátozásokat. A lehetséges veszélyekről már korábban írtunk egy 34 éves, korábban egészséges római férfi halálhíre kapcsán. Rajta kívül más fiatal áldozata is volt..

 

 

34 éves volt, egészséges, nem dohányzott mégis meghalt egy olasz férfi koronavírusban

2020. március 23.

Az új koronavírus áldozatainak 99%-a idős, beteg vagy dohányos volt eddig. Növelheti az aggodalmainkat egy tegnapi hír: 34 éves volt, egészséges, nem dohányzott mégis meghalt egy olasz férfi koronavírusban - írja a neves Corriere della Sera, olasz lap.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr6015577876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bajko-sokoray · http://bajko-sokoray.hu 2020.04.04. 15:41:44

Most a kérdés morális vonatkozását nem firtatva... Ott van a hiba a számításban, elgondolásban, hogy ez egy járvány. Ami ha elszabadul már nem olyan egyszerű kordában tartani. És az mennyibe kerül? Mi van, ha nem lépjük meg ezeket az intézkedéseket, és meghal 100 ezer ember? Vagy 200 ezer? Az mennyibe kerül? Azt hiszem a pokolban van egy külön hely az ilyen alakok számára...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.04.04. 16:16:08

@bajko-sokoray: azt számolta ki, ha elszabadul. Ennél jobban nem tud elszabadulni, mint amit kiszámolt. Ez vegytiszta racionális érvelés. Nem foglal állást. Csak azt mondja, máskor nem szoktunk ilyen áldozatot hozni. Hasonló helyzet egyébként folyamtosan van influenzaszazonban, tehát az nem érv, hogy ez egy különleges helyzet. Nem az. Fiatalok és idősek szoktak az influenza áldozataivá válni és még csak annyi se hangzik el, hogy mossunk kezet és bizony sókonk tünetmentesen éppúgy hordozója a halálos influenzának is, ami tízévente rukkol elő hasonló hullámmal. A súlyossága azon múlik, hogy milyen populációt talál. Ma minden eszközünk megvan valójában, hogy megússzuk. A ráfordítások megvizsgálása és a különböző válaszok orzságonként nagyon is elgondolkodtató és fontos...

Örömhernyó 2020.04.06. 02:27:06

@bajko-sokoray: Az áldozatok többsége öreg, krónikus betegséggel küzdő ember. Az ő megmentésük valóban nem ésszerű közgazdasági értelemben. Ráadásul ők nyugdíjat kapnak, amit így a halálukkal nem kell már kifizetni. Nyilván ezt így nem lehet kimondani, mert hát ezáltal a társadalombiztosításba vetett hitet robbantanák szét, akkor minek fizették egy életen át a TB-t, egészségbiztosítást, ha ilyen helyzetben meg se próbálják megmenteni őket.
Ugyanígy egy 1000 gramm körüli súllyal született újszülött megmentése is teljesen értelmetlen közgazdasági szempontból, hisz sok millió forintba kerül, amit sose fog visszahozni.
Hozzátartozóként, érintettként persze máshogy látja az ember.
De Olaszországban és Spanyolországban is leveszik a lélegeztetőgépről az öregeket, daganatos betegeket, ha fiataloknak kell a gép, illetve nem folytatják az újraélesztést a végtelenségig.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.06. 03:02:21

@A kiló nem százat jelent.: hát, az idő teltével úgy tűnik, bukott a jó közgazdász számítása...
Mellesleg, az nem érv, hogy úgyis meghalna a rákos. Az asztmás nem. Az orvosok, ápolók, buszsofőrök sem.
Boris Johnson sem...
Azt vajon kiszámolta a tisztelt úr, hogy egy elszabadult Covid , ha megtizedeli a lakosságot, mennyi szükségtelen veszteséggel jár? Hogy vajon a gazdaság hogyan reagált volna, ha akár csak pár hétre szétesik az eü rendszer?
New York: a mentősök otthagyják a halottat húsz perc újraélesztés után...
Hogyan működik a gazdaság, ha a vevőid leállnak? Kína már termel, csak ott áll raktáron...
Ez mekkora veszteség?
De igaz lehet az elmélet, hisz a spanyolnátha is milyen egészséges gazdaságot hagyott hátra...ja, nem jó, ott is voltak intézkedések.

Örömhernyó 2020.04.06. 05:21:06

Egy járványos betegség ellen, ami emberről emberre terjed a védőoltás a jó védekezés. Amíg nincs védőoltás, addig a karantén a jó megoldás. Lehet vergődni, hogy ez kinyírja a gazdasagot, csak hát el kellene gondolkodni, hogy a gazdaság van az emberekért vagy az emberek a gazdaságért. Svájcban az emberek vannak a gazdaságért, nem is korlátozták a mozgásukat, hadd fogyasszanak, termeljenek. Ennek köszönhetően Svájc lett az egyik legnagyobb szarban lévő ország, egy Magyarországnál kisebb népességű országban 700+ halott. Szép teljesítmény! Az angoloknál is hasonló lett az eredmény, hullanak az emberek. Igaz, főleg az idősek és betegek. Meg az egészségügyi dolgozók.
A gazdaság, fogyasztás vissza fog állni hamar a korábbi szintre, csak teljesen újra kell gondolni ezt a szabad utazgatást, vízummentességet, fapados repülést, kultúrák keveredését, az állam kiszorulását az egészségügyből, gazdaságból. Tervgazdálkodás kell, a létfontosságú szektorokban jelen kell lennie az államnak, nemzetvédelmi szempontból fontos termelésben kell állami cég. Olaj, maszkok vegyipar, fegyver, lőszer, orvosi felszerelés, gyógyszeripar. Mert pár éven belül ez a második világjárvány, ami Kínából indul. És van még tucatnyi vírus, szuperbaktérium, ami Ázsiában vagy Afrika mélységeiben arra vár, ha ráronthasson Európára. Ez még nem is a legdurvább járvány. Majd ha jön az ebola vagy más vérzéses láz, akkor megnézhetjük magunkat.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.04.21. 10:35:18

@Örömhernyó: hát kiderült, hogy jó nagy marhaságot írtál. De nem a te hibád. Azóta az is kiderült, hogy még az oltás sem segít, ha idős beteg ember vagy: nem élünk örökké.
süti beállítások módosítása