A kiló nem százat jelent.

Ezt mindenki benézte: 132/198=2/3. A parlamenti kétharmad nem a hétfejű sárkány

2020. július 14.

Uh, hát ezt jól benézte mindenki. A Political Capital hívja fel rá a figyelmet, hogy a kormányoldal alkotmányozó többsége korántsem fogyott el még. Már ennek a matematikai ténynek a fel nem ismerése is újabb példája a magyar politika alacsony IQ-jának, de ha hozzávesszük a másik még ennél is elfeledettebb tényt, hogy a kétharmad megtartása nem szükséges feltétele a stabil kormányzásnak, elvesztése pedig nem örömünnepre okot adó ellenzéki győzelem, akkor még inkább beláthatjuk, hogy nemcsak sekély e kéj, de korai is az öröm. A 2010 óta mesevilágban élő ellenzéki politika újabb komikus epizódja: 

107898944_4055766857829572_762524140823063005_o.jpg

Political Capital: Szinte a teljes magyar nyilvánosságon kritikátlanul keresztülment, hogy Koncz Ferenc [fideszes egyéni kéviselő] halálával a Fidesz elveszítette kétharmados többségét.

A kormánypárt(ok)nak jelen pillanatban valóban csak 132 képviselőjük ül az Országgyűlésben, de a parlament összlétszáma is átmenetileg lecsökkent, 198-ra. Márpedig a 132 a 198-nak pontosan a kétharmada. A jogszabályok nem igazítanak el egyértelműen abban, hogy a 198-hoz vagy a 199-hez kell-e ilyen helyzetben viszonyítanunk, de 30 év töretlen gyakorlata alapján azt kell alapul vennünk, hogy a 198-hoz.

Orbán Viktor tehát csak abban az esetben veszítené el alkotmányozó többségét, ha a majdani időközi választáson ellenzéki győzelem születne, akkor is csak papíron. Nem érdemes ugyanis elfeledkezni a német nemzetiségi képviselőről, Ritter Imréről sem, akiről okkal feltételezhető, hogy kisegítené a kormánypárti frakciókat, ha szükség volna rá. Sőt, a Mi Hazánk négy parlamenti képviselőjére is minden bizonnyal számíthatna a kormány.

Az sem pontos értelmezése egyébként a 2018-as eredménynek, hogy Koncz Ferenc kisebbségből nyert volna mandátumot. Valóban 49,3 százalékot szerzett, de a komolyan vehető három ellenzéki (egy jobbikos, egy MSZP-párbeszédes, egy LMP-s) jelölt együttvéve is csak 48,8%-ot.

A maradék közel két százalékpontnyi szavazat nem kevesebb, mint 15 miniformáció jelöltjei között szóródott szét, márpedig azt lehetetlen megfejteni, hogyan szavaztak volna a döntő többségében nevesincs pártok jelöltjeire voksolók, ha csak a négy komoly jelölt szerepelt volna a szavazólapon. A különbség mindenesetre minimális volt a kormány- és az ellenzéki oldal között, az időközi választás tehát mindenképp izgalmasnak ígérkezik (már ha a járvány nem tesz neki keresztbe). 

Mihez kell Orbánnak kétharmad, ami nincs meg még neki?

Túl van ez lihegve. Már egyszer Veszprémben ki lett húzva a mágikus kétharmad méregfoga. És mi lett belőle? 

Már senki sem emlékszik rá, de a "csoda" egyszer már megtörtént. A 2014-18 ciklus legelején a Fidesz már egyszer elvesztette az alkotmányozó többségét:

"A 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást  Veszprém megye 1. számú országgyűlési egyéni választókerületében 2015. február 22-én tartották, miután a 2014-es választáson mandátumot szerzett Navracsics Tibor EU-biztosi kinevezése miatt 2014. október 30-i hatállyal lemondott képviselőségéről.

A választásnak a helyi jelentőségén túlmutató tétje volt, hogy a parlamenti kormánytöbbségnek a 2014-es választáson megszerzett 2/3-os aránya megmarad-e. Végül a több ellenzéki párt által támogatott Kész Zoltán független jelölt győzött, így a Fidesz elveszítette kétharmados többségét a törvényhozásban."

Na és? Emlékszik rá valaki mi történt a kétharmad elvesztése után?

A kormány akkori viszonylagos népszerűtlenségét az ellenzék képtelen volt meglovagolni. Veszprém után Tapolcán a Jobbik megismételte a bravúrt és megszerezte akkor első egyéni győzelmét, ami a néppártosodás/váltópárttá válás ígéretével kecsegtetett az azóta 6%-osra zuhant, akkor még inkább szélsőjobboldaliként elkönyvelt párt számára. A 2018-as általános választásokon sem Kész Zoltán (független), sem Rig Lajos (Jobbik) nem tudta megőrizni a mandátumát. A két választás között zajlott le a migránsválság, ami adott esetben akár a szélsőjobboldal erősödését kellett volna hozza papírforma szerint. Az akkor a koronavírushoz hasonlóan mindent felülíró ügyben Orbán sokkal ügyesebben lavírozott, nemcsak a szelet tudta kifogni a Jobbik vitorlájából, de jelentős előnyre is szert tett és 2018-ban revansot vett túl korán örülő ellenfelein.

Szüksége volt Orbánnak a kétharmados felhatalmazásra ebben az idpszakban? A hatalom által szerezte vissza a népszerűségét? Nem. Az igazság az, hogy politikai képességeire volt szüksége egyedül. Ahogy ugyanerre lett volna szüksége az ellenzéknek is, de az ellenzék inkább egymás leszalámizásával volt elfoglalva. Emlékszünk, hogyan buktatta meg saját pártja Botka Lászlót, hogyan nullázta le politikai tőkéjét az Orbán kegyvesztett oligarchájával, Simicska Lajossal levet összeszűrő Vona Gábor, hogyan bukott ki saját pártjából az LMP miniszterelnökjelöltnője, Szél Bernadett. Minden másra pedig ott volt a Mászterkard: vagyis a kormány kimeríthetetlen propagandabüdzséje. De esküszöm az ellenzék megoldotta volna anélkül is, hogy kisebbségbe szoruljon. 

Az orbáni rendszer még az első kétharmados felhatalmazással kiépült 2010 körül.

Ami az MSZP-SZDSZ világrend összeomlása után hullott az akkor már megfakuló tekintélyű exkormányfő ölébe. Ráadásul zokszó nélkül nézte végig a társadalom a legfontosabb alkotmányos intézmények teljes átalakítását. Talán nem is bánva, hogy az egymásramutogatás, az egymást elgáncsolás, az egyhelybenjárás és a tehetetlenség időszaka után valaki potensnek mutatkozott a kormányrúd környékén. Az ellenzék legnagyobb hiányossága, hogy nem tud felmutatni ilyen tetrekészséget, vezetőit pedig saját maga darálja le még mielőtt azok felocsúdhatnának Csipkerózsika-álmukból. 

Álomvilágban élünk. Nem a hatalom teszi Orbánt Orbánná, nem a kétharmad, nem az, hogy kedvez neki a lapjárás. Rossz lapokkal is ügyesebben tudott játszani, mint ellenfelei. Pont a kétharmad elvesztése volt az, amikor egy a migráció kapcsán meghiúsult alkotmánymódosításnál a nemmel szavazó Jobbikra tudta ráhúzni a vizes lepedőt. A jobboldali szavazók eltávolodása ettől kezdve datálható. A Jobbik nem tudta megtalálni a helyét a neki kedvező politikai klímában sem. Most pedig a hajó el is ment.

A parlamenti kétharmad nem a hétfejű sárkány.

A fejek levágása nem a trónkövetelő királyfi ügyességén múlt eddig. Ha rá kellene várnia a demokrácia királylányának, akkor vénlányként fog meghalni a vártoronyban. Egyetlen sárkányfej levágása nem jelent túl sokat, különösen, ha az a sárkányfej mindig kinő újra. Eddig kinőtt. A sárkány legyőzésére vállalkozó daliáknak talán már a csúnyább királylányok sem szurkolnak. És még az is lehet, hogy némelyik ellenzéki daliához képest még a sárkány is kifejezetten jóképűnek mondható. 

Egy 21. századi mesében ráadásul a királylány maga dönthet, kinek adja a kezét.

Néha úgy tűnik kifejezetten jól megvannak a sárkánnyal, ami megintcsak intő jel, hogy fel kéne ocsúdni az ellenzéki mesevilágból. A kétharmad jó dolog, ha az ember kormányon van, de még így is 133 gáncsnélküli lovag támogatására van szükség, amit egyben tartani: nem apródoknak való kihívás. (Az egybentartás pedig különösen lehetetlen kihívás mostanában az ellenzéki oldalon: soha nem falcolt le még ennyi képviselő a történelemben pártjától ült vagy állt át valahova máshova.)

A hatalom főleg a kétharmados, nem varázspálca, főleg nem akárki kezében, csak azoknak, akik használni tudják. Mostmár a jelentősége egyre kisebb. Mihez kéne még Orbánnak? Megmondom őszintén ezt én is benéztem, illetve nem számoltam utána. Bár Ritter Imre neve kapásból beugrott, hogy nem oda Buda, de pro forma a Fidesz alkotmányozó többsége csak veszélybe került, amit észre kellett volna vennie az elemzőknek. Mégsem ez történt. 

A kétharmad fetisizálása is egy tünet meg az is, hogy már kiszámolni sem tudjuk. Szerintem.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr4016004734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.07.15. 09:48:01

és még ottvan a német nemzetiségi képviselő aki felvállaltan mindig velük szavaz, meg a mi hazánk nevű új fidesz formáció tagjai...

ulpius66 2020.07.15. 10:21:04

Ha nagyon kéne a Fidesznek (Orbánnak) valamelyik kétharmados törvényéhez egy plusz szavazat, akkor a tizenvalahány "független" képviselő között "kilóra megvesz" egyet-kettőt....

ulpius66 2020.07.15. 10:28:54

Egyebekben meg - szerintem - NEM EGYÉRTELMŰEN FOGALMAZ MAGA AZ ALAPTÖRVÉNY!

A sima feles törvényeknél az Alaptörvény előírja a TÖBBSÉGET!!!!!

"Az Alaptörvény a különböző minősített többségű törvénnyel szabályozandó életviszonyok mellett nevesít számos egyéb, egyszerű többséget igénylő törvényhozási tárgyat is, vagyis ahol elégséges a határozatképes Országgyűlés képviselőinek többségi szavazata. Ez az ún. egyszerű többség akkor áll fenn, ha a jelenlévő képviselők több mint fele igennel szavaz a törvényjavaslatra."

Tehát ebben az esetben a "JELENLÉVŐ KÉPVISELŐK TÖBB, MINT FELÉNEK" az igen szavazata kell.

A kétharmados törvényeknél az Alaptörvény NEM ÍRJA ELŐ "A KÉPVISELŐK TÖBB, MINT KÉTHARMADÁNAK" igen szavazatát..... hanem így fogalmaz

"Az országgyűlési képviselők összlétszámához viszonyított kétharmados igenlő szavazat szükséges"

ÉRDEKES ÖSSZEVETÉS........

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.15. 10:45:30

A kétharmad az összes mandátumból számítandó, nem a ténylegesen meglévőkból.

Ha pl. hirtelen meghal 10 képviselő, a kétharmad akkor is 133 marad.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.15. 10:54:14

@ulpius66:

Alapfokú alkotmányjog. 3-féle minősített többség van:
- minden képviselő több mint fele - pl. kormányalakításhoz,
- jelenlévők kétharmada - pl. a házszabály módosításához,
- minden képviselő kétharmada - pl. alkotmányozás.

A legtöbb esetben egyik se kell, csak a jelenlévők több mint felének szavazata. Ennek neve egyszerű többség.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.07.15. 11:19:15

Hogy a baloldali bölcsész nem tud számolni, az triviális. Tartok tőle a jobboldali sem, de benne van legalább van annyi alázat, hogy megkérdez egy reálszakost. Mert itt a probléma az, hogy hiába számolja ki az okostelóval, a kapott eredményt még értelmezni is kell!
132/198=0.66666666667 Ehhez tudni kellene, hogy ez pontosan kétharmad. De nem tudták. Amúgy hárommal elosztva a számokat 44/66 jön ki, amiből már azért látszódna a 4/6, ami már mutatja, hogy ő biza 2/3. Képzeljük el, hogy ilyen matematikai analfabéták nekiesnek a gazdaságnak! Csak meg kell hozzá szavazni őket!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.07.15. 11:23:18

@MAXVAL bircaman közíró: A szabály nem a lehetséges mandátumok 2/3-át, hanem a képviselők 2/3-át várja el. Márpedig azt, hogy összesen hány képviselő van, nem jó úgy értelmezni, hogy "képviselő ugyan nincs, de szék még lenne több is"...

chrisred 2020.07.15. 11:24:41

@megamovieboy: Nem akarlak kiábrándítani, de a poszt is erről szól.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.07.15. 11:28:13

@chrisred: Ez a levezetés volt. :) Ez pont hiányzott a posztból. Nem vitatkoztam vele, hanem kiegészítettem.

chrisred 2020.07.15. 11:30:15

@MAXVAL bircaman közíró: Nem, a parlament mindig annyi képviselőből áll, ahány érvényes mandátummal rendelkező képviselő letette az esküt.

Szalay Miklós 2020.07.15. 14:20:53

Egy jó kis összefoglaló az aktuális történésekről, azok tanulságairól. (Felhatalmazási törvény, nemzeti konzultáció, Trianon, USA zavargások):

www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet

A felhatalmazási törvény kapcsán a kétharmadról is értekezik.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.07.15. 15:20:20

nem kell ezen meglepődni, már feri is megmondta az öszödi beszédben, h a libsi szakértők addig jók, amíg számolni nem kell. ott elfogy a tudomány

"Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány."

MACISAJT 2020.07.15. 16:29:39

Felsorolná valaki hogy a 2022-es választásokig milyen fajsúlyos döntésekhez van(volna) szüksége a Fidesznek a kétharmadhoz?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.15. 16:34:15

@MACISAJT: ugyanezt a költői kérdést teszem fel és válaszolom is meg legjobb tudomásom szerint a kis posztban. Szerintem már semmihez sem kell.

MACISAJT 2020.07.15. 16:48:58

@A kiló nem százat jelent.:

Én is így tudom, csak gondoltam hátha valaki másként tudja...

Igazából nincs is szükség a kétharmadra a ciklus hátralevő részében.
Még Polt Péter is kilenc évre lett megválasztva 2019-ben, az alkotmánybíróságban 15-en vannak, tehát semmi gond még akkor sem ha néhányan távoznának is.

Kommunikációs szempontból, főleg a kritikus külföld felé még jó is hogy lám, megszűnt a kétharmados többség szülte túlhatalom.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.16. 12:11:33

@MACISAJT: az ellenzéki politika olyan állapotban van, mint a magyar foci. egy Izland elleni döntetlen már óriási sikernek számít. Miközben tudjuk, hogy a kétharmad valójában egy rendkívül ritka és valószínűtlen eredmény egy párt számára egymagában, a Fidesz 3x elérte zsinórban. Nem mondom, hogy csont nélkül, de szerintem megkérdőjelezhetetlenül. Legalábbis épelmével. Mégis ha csak sima többséget érne el Orbán, ami bőven győzelem, sokan már pezsgőt bontanának, noha semmi sem változna.

Sőt lefogadom a kiépült rendszer legitimitásának jót is tenne. Még egy közösen megválasztott nempoltszerű Főügyész is Orbán malmára hajtaná a vizet, mert kiderülne, hogy éppúgy nem mennének át azok az ügyek, amik kb. korábban sem. Ahogy a politikai elit általában védi a legtöbb emberét, vagy nem védi, amikor meggyengülnek, párthovatartozástól függetlenül: vagy eleve nincs igazából jogilag kifogásolható és az ún. ügyek csak médiaszempontból ügyek. Ez a tapasztalat kifejezetten jót tenne a Fidesznek. Minden felfelé tartó trend, egyszer visszafelé kezd zuhanni. Ami 10 éve tart az kivételes és egyedi csillagállások miatt következett be.
Orbánnak egy valamije nincs, amit a Kétharmad sem adhat meg: általános elfogadottsága a közvéleményben. A kormány lényegében bármit tesz, ha jót is, a társadalom egyik harmada elenzi. Így pedig elég nehéz egészséges országot építeni.
süti beállítások módosítása