A kiló nem százat jelent.

Tevan Imre mégse vállalja el a főszerkesztő-helyettesi állást az Indexnél

2020. július 31.

"Akik energiát fektettek a gyűlölésembe, ne csüggedjenek, hiszen most kiderült, hogy nemcsak pénzsóvár aljadék vagyok, hanem gyáva is."

Fogalmaz hajnali Facebook-posztjában keserű szarkazmussal a tegnap bejelentett, ma lemondott Index-főszerkesztő-helyettes.

Tevan Imre: Nem azért, mert kaptam a pofámra. Ezt tudtam előre, ez ilyenkor jár. (Sok támogatást is kaptam, köszönöm.) Hanem azért, mert rosszul mértem föl a helyzetet, ezért hibás döntést hoztam.

Kezdjük ott, hogy indexes voltam, örökre indexes (így, kisbetűvel) maradok. Érdekes módon nagyon sokan ugyanezt mondják, akik indexesek voltak. Kilenc és fél éve rúgtak ki onnan, azóta is tudom, hogy az volt a csúcs a pályámon, soha nem volt utána olyan jó munkám, ha tehettem volna, bármikor visszamentem volna.

És amikor most felkértek, azt hittem, hogy ebből az indexességből meg lehet őrizni valamicskét, és újra lehetőségem lesz ebben szerepet vállalni.

Most, a második éjjelen, amikor nem tudok elaludni, megvilágosodtam. A szervezetem üzenni akar (úristen, úgy beszélek, mint egy menopauzás, nyúédzses férfi, mindjárt jön az Index szelleme is!), hogy valami nem kóser.

Az volt az alapkérdésem, hogy lehet-e független és színvonalas újságként működtetni a kialakult helyzetben az Indexet. Eddik oké. De mindig csak azon forogtak a gondolataim, hogy elképzelhető-e, hogy ne legyen politikai beavatkozás. Tudjuk, rendkívül aggályos az erre adandó válasz, de végül arra jutottam, elképzelhető. Sőt, kitaláltam egyfajta garanciát. (Azt hittem, ez ügyes ötlet, de valójában csapdát állítottam magamnak. Ha a feltételemet azonnal elfogadják, nem mondhatok nemet.)

Csakhogy azzal nem foglalkoztam, a politikai beavatkozáson túl, hogy a három ember, tehát az igazgatóság tagjai képesek lesznek-e összehozni egy minimális csapatot, amely legalább elfogadható mindőségben át tudja venni a felmondott kollégáimtól a lapkészítést abban a rohamosan közeledő pillanatban, amikor ők végleg elmennek. Az "igazgatósági tag" hétfőn hívott föl, ma péntek van, azóta odáig jutottunk, hogy egyetlen embert, engem lehetett bejelenteni az új csapatból. -thy és -czy azóta se tudta eldönteni (legalábbis nekem ezt mondják) azt a viszonylag alapvető kérdést, hogy melyikük a főszerkesztő. Hogy kinek lennék a helyettese ugye.

A harmadik tag doktor Bodolai, akinek minden nyilatkozata után azt éreztem, hogy ki kell szállnom. Kétségtelenül fejlődik, a legutóbbiban a Klubrádióban már hosszú perceket beszélt értelmesen anélkül, hogy elővette volna a szerkesztőség ármánykodásáról szóló elméleteit, de aztán leteltek ezek a percek. Dull kirúgása nagyon jó döntés volt, mondotta.

Nehogy úgy lehessen érteni, hogy engem átvertek, szó sincs ilyesmiről, de nem ez az a profi csapat, amely megcsinál egy új "Index"-et. Bocs fiúk, én pesszimsta alkat vagyok, lehet, hogy nem lesz igazam, teljes szívemből kívánom, hogy ne legyen, de most azt érzem, bajosan fog menni.

A megvilágosodásban segített még néhány dolog. Az egyik ez a podcast, ahol Dudás Gergő egykori főszerkesztő nagyon világosan magyarázza el cégjogilag az értő kérdezőknek (főleg: S. A.), hogy miért nincs már Index.

https://www.valaszonline.hu/.../index-foszerkeszto.../...

Aztán a csütörtököt a szerkesztőségben töltöttem. Ott nemcsak az Index haldokló szellemét láttam, de ráébredtem, amit tehát mindig is tudtam, hogy én egy vagyok velük. Ebben kevesebbet segítettek azok, akik néhányan nem fogtak velem kezet, és sokkal többet Pozsi, aki nagyon szelíden és kedvesen mondta el, hogy miért nem ért egyet a lépésemmel. Homlokcsókot érdemel!

Uj Pétertől azt tanultam, hogy ilyen helyzetben mindig aránytalanul nagyvonalúnak kell lenni, ezért végül egyre jobban zavarnak a volt leendő főnökeim azon megnyilvánulásai, amelyek nem nevezhetők ilyennek a felmondottakkal szemben. Én nem ellenségeimnek érzem őket, hanem akiket elsodortak tőlem az évek, és most egy tragikus eseménysorozat végén abbahagyják azt, amit nekem majdnem lehetőségem lett folytatni, de alapvetően ugyanazt akarták, mint én.

Én pesszimsta alkat vagyok, lehet, hogy nem lesz igazam, teljes szívemből kívánom, hogy ne legyen, de most azt érzem, nem lesz könnyű elindítani a távozóknak egy "új" Indexet. De ha mégis, én felajánlok ingyen havonta legalább egy cikket nekik, feltehetően közlekedési témájút.

Akik energiát fektettek a gyűlölésembe, ne csüggedjenek, hiszen most kiderült, hogy nemcsak pénzsóvár aljadék vagyok, hanem gyáva is. És annyira a véremmé vált az árulás, hogy miután elárultam az elárultakat, most elárulom azokat is, akiknek a kedvéért elárultam, akiket elárultam. És különben is, továbbra is ki lehet forgatni minden mondatot és tényt!

Figyelmeztetés: Az előző bejegyzés alatt engedtem minden mocskolódást, hiszen egy olyan posztot készültem elvállalni, amelynek betöltője kvázi közszereplő. De most éppen ennek ellenkezőjéről van szó, szóval az agyatlan mocskolódást törölni fogom, persze az értelmes kritika jöhet.

Azért nehéz azt gondolni, hogy a méltatlan támadások nem voltak hatással arra, hogy visszatáncolt az egykori indexes újságíró. Aki követte a témát, márpedig ez most az egyetlen téma lett az uborkaszezonban, Tevant a bejelentés után ugyanolyan módszerekkel támadták, mint Bodolait, aki ahogy azt megírtuk inkább az Index függetlenségének védelmezője volt és a volt főszerkesztő majd a szerkesztőség hozták lehetetlen helyzetbe. Akiciói miatt Dull Szabolcs menesztése elkerülhetetlenné vált. Ahogy azt minden még gondolkodni tudó szakmabeli megerősítette, aki nem politikailag motivált az ügyben. Nem kellett volna ez a vita idáig fajuljon, erre a szerkeszőség is mindent egy lapra tett fel. Ki önszántából, ki a többiek nyomására. Ezt már nem fogjuk megtudni. Nehéz kimaradni az ilyesmiből.

Tevant azzal támadták, hogy akkor került az Origo-hoz, amikor Sáling Gergőt leváltották. Ezzel azonban az Origo még nem vált azzá a nagyrészt olvashatatlan valamivé, ami ma (bár a nem politikai tartalmak ott sem változtak, tehát még ezzel is egy sor kollega munkáját fikázzuk). Évekig hasonló cikkek jelentek meg,mint korábban, amit persze senki sem idéz, mert a magyar sajtó "bármelyik oldalon" képes felrúgni a sajtóetika legalapvetőbb normáit. (Nem hiszem, hogy Sáling vagy Dull önmagukban ekkora jelentőséggel bírnának. Előttük és utánuk is lesz élet a médiában. Legalább olyan elfogultak voltak többnyire, mint bármely kurzusújságíró.)

Tájékoztatás helyett általában saját agymacskájukat szeretik hirdetni most a kollegák "mindegyik" oldalon. Tevant utolsó origos időszakában (nem töltött ott sok időt, talán két évet) felelős szerkesztőként élesen kritizálták jobboldalról, hogy hogy mer kritikus hangnemben beszélni Orbán Ráhelék rendezvényéről. Ennyit arról, hogy ő lenne a kormányhű csere. Ilyesmit állítani, ahogy sok újságíró tette aljas hazugság.

És ezek az emberek várnák el, hogy kiálljunk az ő sajtószabadságuk mellett? Hát én inverz dullszabolcsosan azt mondom: álljunk ki.

Mert ez elvi kérdés. Mégis.

De szégyeljék magukat. :( 

Tevan egyébként jórészt vasúti témákban író szakújságíró. Ha mégis poltikára terelődik a szó, akkor mérnökként racionálisan elemez, mond kritikát, számomra úgy tűnik, hogy nem előbb van válasza, mint oly sok elfogult bölcsész kollegájának, hanem miután mérlegelte a kérdést. Valahogy így nézne ki az újságírás. Sajnos fehér holló effektus.

Tavaly a Népszavának szakértőként szintén kritikusan nyilatkozott a Belgrád-Budapest vasúttervről: "jobban is el lehetne költeni azt a hitelt" szerinte. Kinevezett főszerkesztő-helyettesként is olyan kijelentéseket tett, amivel finoman szólva sem nyerhette el a kormánypártiak rokonszenvét.

"A lényegi kérdés, hogy lehet-e normális, független újságot csinálni továbbra is az Indexben. Az derült ki, hogy lehet, mégha csak azért és addig is, mert és ameddig engedik. És ez az ameddig egészen biztosan nem örökre szól. Átéltem már egyszer egy nagyon hasonló helyzetet az Origóban, és ott szűk két évig lehetett normális és vállalható újságot csinálni.
De ez még kevés."

Épp ezért szégyenteljes és káros ez az, "aki nincs velünk, az ellenünk van" attitűd, ami most a baloldali-liberális sajtót magával ragadta. A legrosszabb '90-es éveket idézi ez, csak most már nem engedhetik meg maguknak. A "nemkormánypárti" média önmagát szalámizza le. Legjobbjait, maradék hitelét áldozza fel egy "kurva keménynek" hitt "kép", egy orbánellenes performansz kedvéért. Mert mi más ez az egész?

Ami tovább ront a magyar médiaviszonyokon és erről "kivételesen" nem Orbán Viktor tehet, ahogy azt a legegyügyűbb portálok és blogok megírni szeretik, amit már olvasni is undorom van. Megint.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr9016087340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.07.31. 11:11:18

Neked fix címlapod lesz a NERindex-Blog.hu-ban, ha lesz túlélés, ez már kétségtelen.

Ebben semmi gúny nincs: okos vagy, értelmes vagy, ravasz vagy.

Szerintem járna neked valami tölgyfalombokkal ékesített középkereszt polgári tagozat térszalagrend bíborszív á la Viktor. Úgy hozod a kormányzati/fidesz narratívát, hogy közben úgy tűnik mintha az ingedet szaggatnád az Index sorsa miatt. Inside job, semmi közünk hozzá, nézzék meg, mit tettek Tevannal is, ilyenek ezek. Le a kalappal, öregem.

Jön az új világ:

inda.blog.hu/2020/07/30/kedves_blogger_maradj_velunk_legy_turelmes

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2020.07.31. 11:12:16

A mivel is? A birkaagytröszttől ennyi telik?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.07.31. 11:12:23

@zord íjász: térdszalagrend, bassza meg, ez a billentyűzet lassan teljesen tropa, pláne, ha kapkodok :-)

ulpius66 2020.07.31. 11:25:56

"márpedig ez most az egyetlen téma lett az uborkaszezonban"

Hát azért én szívesen olvasgatnék valamit az MSZP-s szektavezér, a 11 gyermekes Jóób Marci több száz milliós csalásáról is.....

Mivel mind e mellett még Hit Gyüli vezető is, ezért erről írni iszonyú ciki......

Móg 2020.07.31. 11:33:43

Akcioi voltak Dullnak,levaltasa elkerulhetetlenne valt. Ezt az a Bodolai mondja aki olyan mereteseket hazudott,hogy Hary ehhez kepest mukedvelo.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.31. 11:36:49

@zord íjász: az agész életem elgépelés, ezért kapok címlapot 2016 óta. kb. amióta van a blog. Ha szerinted ez valami kormánypárti kanászkürt, akkor szerintem a hiba a te készülékedben van. For the record: a blog kint volt több főszerk alatt, a nagy vételi opció lehívása előtt, után, kikerült a blog ketrecbe bárki szerkesztette is. Először nem is általam került ki, mert nem tudtam a létezéséről. Kikerült az Index címlapjára, amikor a blog.hu új gazdái levették a Közélet posztokat és a szerkesztőség önállóan döntött úgy, hogy kirak pár politikai blogot. Többször is. Bekerült poszt a cenzúrázott ketrecbe is azt hiszem, amiben valóban van egy csavar. És kikerül azóta is, aminek hálás vagyok, mert ez a felület hoz a legtöbb olvasót. Talán az előző cikk volt olyan, hogy Index nélkül is eljutott min. 10 ezer emberhez. Viszont az is az Indexről szólt.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.31. 11:40:42

@Móg: Nem ezt én mondom, számos az Index-csoport környékén dolgozó vezető újságíró és szerkesztő mondja, aki közelről látta a dolgokat és Bodolai mondja. Meg talán jópár régi indexes arc. Eléggé megerősítik, hogy ez így van. No meg, baszki: láttuk, hogy ez történt. Ne kamuzz már.

Bodolai másította meg a véleményét, mint mindenki. De ha szerinted hazudik, akkor pereld be. :) 90%-ban nyerte a sajtópereket az Indexnek.

inreallife 2020.07.31. 11:44:26

Akkor elmondom en, hogy miert gaz. Van egy foszerkeszto, akihez a kollegak ragaszkodnak. Banalis indokkal elbocsatani el lehet, de vallalni kene a kovetkezmenyeket, ami azzal jar. A banalist ugy ertem, hogy "volt" egy olyan indok, amivel be akartak terelni az akolba, de ennek a mogotte felsorakozo szerkesztoseg erejeben bizva ellenallt. A helyzet az, hogy egy joval nagyobb hordereju indok sem biztos, hogy ezt az egysegfrontot megtorte volna, de igy egyenesen fel is tuzelte. A hiba alapvetoen ez volt.

Az egy masik tema, hogy kit es miert akartak a helyere tenni. Nyilvan kellett keresni valakit, aki bar szinten nem vadolhato jobboldalisaggal, de joval befolyasolhatobb, mint az elozo, ne adj isten akar meg oncenzurara is alkalmas, "nehogy baj legyen belole" jeligevel. Szerencsetlen figura azt sem fogta fel, hogy o csak egy atmeneti megoldas lenne, afele kar minimalizalasa, nehogy lelepjen a teljes szerkesztoseg, csak egy kisebb mag tavozzon. Ugy lehet potolni a kiesoket. Ezt ismerte fel szerintem, hogy vele akarjak elvitetni a balhet.

Nem irigyelem az indexet. At kell iranyitani az origos csapat jo reszet, esetleg az ott megirt cikkeket itt is publikalni, ha nem akarjak elvesziteni az olvasok zomet. De azok meg mar lugozott agyuak, nem kepesek iranyvaltasra. Vannak meg alternativ oldalak, de nyilvan nem azokat olvasom, nekem tulzottan balosok, ahogy a jobboldali propagandat sem fogyasztom jo etvaggyal, a baloldalit ugyanannyira nem. Szoval varom, hogy Legyen masik!

Nyilvan az index sem volt tokeletes. De azert en lattam az igyekezetet az objektivitasra, amit mas lapoknal nem tudtam felfedezni. A minosesgi problemak, miszerint helyesirasi hibak, magyartalan mondatok, teves forditasok, meg persze a kedvencem, amikor meter es a lab naluk ugyanakkora mertekegysegnek szamit, ezekbol volt rengeteg. De cserebe a szakmai cikkek politikailag semlegesek voltak, a velemenycikkek pedig visszafogottak. Ha olvassa valamelyik index-es ezt a posztot (tuti, ra vannak most kattanva), azoknak uzenem, hogy a minosegen boven van mit javitani, a tobbi resze az pedig tenyleg a magyar piacon koroket ver barmelyik masik oldalra. Szoval varok. Sok sikert!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.07.31. 12:04:40

@A kiló nem százat jelent.: Én tudom, hogy ez így van. Olvasom a blogodat rendszeresen. Ezt mire föl írtad?

Ja, hogy csak dicsekedni akartál, mint a viccben? :-)) Az nagyon helyes, azzal semmi probléma nincs. Én azt vallom, hogy nyugodtan fényezheti magát az ember, ha van mire, és legyen mindenki büszke arra, amit a saját verejtékéből, nyálából erejéből, tudásából, akaratából összerakott. Ez egy jó blog.

Nekem semmi gondom nincs azzal sem, hogy intelligensen képviseled a kormányzati narratívát, ha éppen arról van szó. Inkább így, mint a kurvaanyátokbasszátokszájbatetveslibsigecihazaárulóférgek módszerrel, ahogy ezt a NERtálib-média teszi.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.07.31. 12:26:16

@zord íjász: Nagyon kulturált és intelligens módon trollkodsz. :) Mély sóhaj, érted te csak nem akarod. Nem kurzusszerző vagyok. Ez tuti. De tegyük fel, hogy valamikor valamelyik kormány majd igazodik hozzám. És akkor nagyon boldog leszek. Előlegezzük meg, hogy így lesz. Majd átírom a nevemet KilóNem100-kormányra. :D

Nancsibacsi 2020.07.31. 12:34:00

Azért a liberális oldalban lehet bízni, mert ha nem elég mély a gödör amiben vannak - ásnak ők serényen hogy ki ne tudjanak mászni belőle. Közben persze felveszik a szenvedő ábrázatot, amit pl. az indexes szerzők fotóin is lehet látni. Mártírtabló, pedig évekkel ezelőtt készültek a képek - ők már akkor is komolyan készültek a keresztre, és ha senki nem volt aki megfeszítse őket, hát megfeszítették magukat!

Meg lehet nézni a távozó indexesek FB csoport tartalmát - kb nulla késztetést éreznek bármi előremutató lépésre. Kövessetek minket a szerzői oldalakon - ez lenne a más? Vicc. Olyan ez a liberális oldal, hogy ha már egyszer el tudja kiabálni a világba, hogy őt micsoda igazságtalanság érte, akkor részéről a feladat kész van. Holott nem ez volna a cél, hanem valódi problémát kellene megoldani. Így vagy úgy, akár kompromisszumokkal, akár áldozatokkal, de MEGOLDANI. Na ez az amiben ők nemhogy gyengék, nemhogy megbukta, de sose fogják megugrani a 2-es szintet.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.07.31. 12:37:33

@A kiló nem százat jelent.: Én nem azt mondtam, hogy kurzusszerző vagy. Ez a blogposzt illik a kormányzati narratívába: azt erősíti. Ennyi. Nem ez volt eddig az egyetlen ilyen blogposzt, az elmúlt évekből, de nem általánosítottam. Megemlékeztem rólad, ez ügyben:

kolbaszkeritesorszag.blog.hu/2020/07/29/viszlat_index_lesz_masik/full_commentlist/1#c38759012

Vrancisco 2020.07.31. 12:40:48

"Épp ezért szégyenteljes és káros ez az, "aki nincs velünk, az ellenünk van" attitűd..." - micsoda irónia :D Ez nem a fidesz mottója véletlenül? :D :D

nincs1agy 2020.07.31. 12:54:45

@inreallife: Kicsinált ügy volt az egész. Az Apró villában eldöntetett, hogy ki kell vonni az erőket az Indexből, és új zöldmezős hazugsággyárat kell gründolni önkormányzati és ki tudja még milyen nyugati forrásokból. Az egész távozást pedig jó nagy parádéra kell kifuttatni.A többi duma.
( Várom a tippeket az új "független-objektív" híroldal nevére..:)))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.07.31. 13:01:01

Elég szépen sikerült kifordítani a világot (nem a valóságot, mert azt nem ismerem) ebben az írásban: ez a Dull nevű arc lett a kártevő, összeférhetetlen, stb., a Bodolai meg az Index szellemiségének védelmezője. Milyen furcsa, hogy azok 90+ főnyien nem ezt érezték...
Sajna csak fizimiskára tudok véleményt alkotni, tehát ha a kettő közül kellene választanom, nem a Bodolait vinném magammal pisztrángozni a Felső-Vágra.
De objektíven szemlélve is mulatságos a helyzet: a Bodolai állít ezt-azt, a derék szerzőnk pedig elfogadja valóságnak. Az a másik, a Dull, meg nem állíthat semmit, mert titoktartási kötelezettsége van. :)
Ez a "Dull Sz. kiszivárogtatott dolgokat a konkurenciának"-konteó egyenesen a Fidox-sajtóosztályról érkezhetett, ha meg beszélt Gyurcsótányné D. Klárával, az nem túlzottan hízelgő reá nézve (baromi unalmas lehet ezzel a nővel sokat beszélgetni), de közel sem bűncselekmény. Még akkor sem, ha a hivatali mobiljáról tette, amilyen óvatlan.
Az meg mindennél többet mond, hogy kiket szemeltek ki az Index továbbvitelére: ellenzékiként elvileg eladható pojácákat.

Kánikula 2020.07.31. 13:02:18

@inreallife: Szerintem itt mindenki ideges volt és kapkodva hoztak döntéseket, így elindult a lavina.
Dull a nyilvánosság erejében bízott, a stáb meg Dull-ban. Bodolai meg már senkiben.

Fidesz bérszámfejtés 2020.07.31. 13:13:23

@nincs1agy: "és új zöldmezős hazugsággyárat kell gründolni önkormányzati és ki tudja még milyen nyugati forrásokból. " - amatőrök. Mi ezt a költségvetésből csináljuk.

Kánikula 2020.07.31. 13:22:58

@nincs1agy: Milyen DK-s erők lehettek az indexben? Sajó akit 2006-ban összevertek meg latartóztattak a rendőrök?
A pénzes láda kulcsa már a Fidesznél van.

Egyébként az ország legnagyobb és leglátogatottabb oldalából miért vonna ki erőket bármelyik oldal? Azt megszerezni kell nem pedig bedönteni, ezt nem várta meg a szerkesztőség. Jobb oldalnál a pénz a baloldal meg irányítani próbál.

inreallife 2020.07.31. 13:23:44

@Kánikula:
En inkabb azt erzem, hogy mindenki tullott a celon, mert annyira bizott az erejeben. A fidesz azt gondolta, hogy apro lepesekkel szalamizzak le az indexet, mindig csak egy kicsit valtoztatva, elkerulve a martirkepzest. Azt hittek megtehetik, kicsit orjongenek az ellenzeknel, majd megy minden tovabb es egyre kretenebb cserek reven erik az origot. Nem akartak mar harmadszor is ugyanabba a csapdaba esni. (origo, tv2)

A szerkesztoseg meg mar joideje keszulhetett az elso pisztolyszora, mert kollektivan lelepni csak ugy tudnak, ha megvan mar a koncepcio, legalabbis be van toltve a csobe, hogy mi lesz a kovetkezo lepes. Velemenyem szerint azert ez nem lesz faklyasmenet, de ahogy a jobboldal veri magat, hogy vegyetek mediat magatoknak, ugy most az ellenzeknek is el kell gondolkoznia, hogy beruhaz a most felszabadulo knowhow-ba. Akar nevtelenul is, hogy ne erhesse szo a haz elejet. Na ez az amirol szolnia kene az osszefogasnak. En azt latom, hogy szavakban mindegyik eros, kiall az index mellett, de amikor a kasszahoz kene jarulni, akkor mindegyik a masikra var.

Az ellenzeki politikara valamelyes befolyasolast gyakorlo potentatoknak kene most megoldani a lecket. Kiszedni az ellenzeki partokbol annyi lovet, hogy a masik.hu, vagy a f@sz tudja mi lesz a neve elinduljon, mukodjon. Es mindezt ugy, hogy semmit sem kerhetnek a penzukert, mert az ugyanugy befolyasolas lenne, mint a fidesz csinalja a sajat mediajaban. Jo kis feladat. MZP, karacsony meg a tobbi akikert ossze tudtak fogni az emberek, ossze kene grundoljanak egy alapitvanyt, es arra birni lenyegeben mindenkit, hogy folyamatosan menjen oda a love. Enelkul csak ideig oraig fog az egesz koceraj mukodni, amig a kezdeti lelkesedes, meg forradalmi hevulet helyet atveszi a mit eszek holnap gondolata.

BiG74 Bodri 2020.07.31. 13:28:09

Ebben a kavarásban, némi szabályozott levegővétellel és objektív koncentrációval emészthető ez a bejegyzés.
Oké. De én nem is vagyok benne a dolgokban, csak kapkodom a fejem. Viszont sokakhoz hasonlóan pont ezért egy iránytűm van dolgok között. Az általam kedvelt index nem egy név, egy gesztus, egy arc, hanem az a csapat ami egyöntetűen felállt és tette amit tett. Lehet elemezni, és hidegen, okosan kommentálni, de nekem most az a tény, hogy valaki beleszart a kalapba, aminek a kedvenc hírportálom látta kárát. Hozzáteszem, az elmúlt években ilyet nem tapasztalhatott a magyar újságírás, igaz?

nincs1agy 2020.07.31. 13:28:27

@Fidesz bérszámfejtés: 2010 előtt csináltátok költségvetésből, Azóta nyugati kitartóitok pénzéből kell működni. Illetve október óta jó néhány önkormányzat forrásai is rendelkezésre állnak.

nincs1agy 2020.07.31. 13:29:22

@Kánikula: Vajon miről beszélgetett Dull húsz perceket Clara Dobrevvel..? A kérdés költői..

Laciii 2020.07.31. 13:37:37

@BiG74 Bodri: Népszabadság. Mszp nem tudta tovább tolni állami pénzből amit maguknak loptak abból meg nem akarták fizetni az évi több száz milliós hiány.

nemecsekerno_007 2020.07.31. 13:38:42

Az indextől tanultam meg, hogy semmi se szent. Ők se.

ogli dzsí 2020.07.31. 13:39:21

Index.hu tegnapi hir, mar nem is hianyzik a kutyanak se

Nancsibacsi 2020.07.31. 13:40:07

@inreallife: Az index a támogatásokból kb havi 10 milliót kapott. Ezután kellene havi 100 millió, és rögtön az elején 400. Mindezt úgy, hogy jelenleg a liberális sajtóban abszolúte nincs más ötlet pénz behúzására, mint támogatás kunyerálás: a 444-nél is ott van minden cikk alatt hogy utaljál légyszi. Sajnos ez az út kb halálra van ítélve. A másik oldalon működne, mert a jobboldal össze tud zárni, ha szükség van, de a liberális... ott az utolsó előttit még az utolsó fogja megfojtani.

Laciii 2020.07.31. 13:41:50

A Dobrev az atv egyenes beszédben már jelezte, hogy önkormányzati pénzből megoldható lenne a masik.hu, világsajtóban meg lehet sírni a sajtószabadságért.

ogli dzsí 2020.07.31. 13:47:12

@Nancsibacsi: Nincs semmi baj a fizetos modellel, az onkentes tamogatas az mo-n nem hiszem hogy mukodne, viszont kivaloan el lehet igy rejteni pl. a soros-penzt.

Lassuk az Indexet, allitolag 1 millio rendszeres olvasoja van, es havi 100 milla kell neki. Az havi 100 forint, de ha csak minden 5. elofizet, az is csak havi 500 ft, egy korso sor. Ha nulla reklambeveteluk van. Az indulo 400at meg dobjak ossze, ha senki nem ad, 80 emberrol beszelunk.

seol 2020.07.31. 14:03:14

@Hepci:

Az a bájos, hogy hetekig ment az ún. ellenzéki portálokon majd'az összes hozzászólótól, hogy "Dull milyen jól teszi, hogy szivárogtat és kitálal, nem számít, hogy belsős dolgokat" (kósza ötleteket komoly tervként beállítva), aztán, amikor kirúgták erre hivatkozva, mindegyik versenyző vezényszóra rájött, hogy "dehát Dull sose szivárogtatna". Ha kivenném a neveket a sztoriból, senki nem tudna rájönni, ki a fideszes és ki az "ellenzéki".
:-D

seol 2020.07.31. 14:05:47

@zord íjász:

-- Orbán muszlim csecsemők vérében fürdik!
-- Szerintem ez marhaság.
-- Á, a kormányzati narratívát erősíted!!!

Van valami szomorúan lenyűgöző abban, mennyire egyformák a fideszesek és az inverzfideszesek retorikai trükköcskéi.

seol 2020.07.31. 14:11:33

@BiG74 Bodri:

2014-ben felállt egy csomó origós, de azok a "szemét pénzéhes árulók" megvárták, hogy nekiálljanak a politikai befolyásolás elutasítása miatt kirúgni emberkéket, nem előzték meg "bátran" az egészet.

Mondjuk érdekes, hogy sokkal tovább kitartottak, mégsem álltak neki azzal haknizni, mekkora szabadságharcosok.

Laciii 2020.07.31. 14:11:37

@ogli dzsí: ezzel mar probalkoztak, de elbuktak, fizetni hajlando olvasojuk keves van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.31. 14:25:24

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:

"Egy Orbán által ilyenné tett országban mindenről Orbán Viktor tehet."

A te felfogóképességedet még a faék megértése is meghaladja.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.31. 14:30:22

@Hepci:

"ha meg beszélt Gyurcsótányné D. Klárával, az nem túlzottan hízelgő reá nézve (baromi unalmas lehet ezzel a nővel sokat beszélgetni), de közel sem bűncselekmény. "

Ha az unokákról beszélgetett Gyurcsánynéval, abban nincs semmi rossz. Ám ha üzleti tervekről, akkor bizony az már akár bűncselekmény is lehet.

seol 2020.07.31. 14:34:03

@inreallife:

Miért érné meg nekik? A Népszabadság kicsinálásakor egy komoly és igazi szakmai műhelyt tettek tönkre, az index viszont nem a gárda átlagos minősége miatt töltött be fontos szerepet, a több évtizedes 'brand', a kialakított portál, a blogketrec legalább akkora, de inkább nagyobb szerepet játszottak -- akadt pár komoly újságíró, de nem az volt a jellemző. Még az "ellenzéki" szerepét is messze felnagyítják most, a legtöbb fideszes állatsággal nem ott tallákoztam először, némelyikkel meg egyáltalán nem foglalkoztak.
Akkor most valaki(k) fektessen(ek) be egy csomó pénzt abba, hogy pár jó, pár tűrhető és sok középszerű szerző egy se-íze-se-bűze oldalon elmondja a magáét? Kétlem, hogy bárki vállalná, a Népet kellene megvágni, amíg tart a szabaccságharcos hevület.

birkamenet 2020.07.31. 14:36:55

Sok a pofázás idióták! Aki olyan hülye, hogy azt akarja elhitetni a nagyérdemü olvasó közösséggel, hogy "fidess-esek a tulajok, de én (az általuk jól fizetett pozíciómban) titeket, független újságírókat védelek" - az hadat üzent a 30 IQ feletti tömegeknek.

Aki olyan hülye, hogy a fidess-es gazdák felkérésére igent mond a pozícióra és azt hiszi, hogy Párt propaganda hírein kívül eső médiumot csinálhat - hát annak sincs ki mind a négy kereke.

Aki meg az origót akarja úgy eladni, hogy hát vannak ott "rendes emberek" is, annak ajánlom, hogy egyen olyan tortát, amelyiknek csak a közepébe szartak bele, mert hát "a széle ehető, az nem szaros", az "rendes" torta.

Ammegmán kurva uncsi ebben a buzi magyar uraság-cseléd alapon müködő közéletben, hogy ez a sok médiagyilkos (meg politkus) faszkalap ki se mer bújni a rejtkekhelyéről, csak arra az esetre, ha elmehet egy stúdióba ahol egyedül felmondhatja a maga sirámját - tökegyedül, visszakérdező ellenoldali nélkül.

Ennyit tudnak ezek az idióták, rejtőzködni, meg majd amikor megbuknak, akkor meg Tiborc panaszát szólóban előadni aztán már futnak is el a viták meg a nyilvánosság elől. Mint eddig

A fasz se sajnálja ezeket a nullás értékü idiótákat.

Szakmailag meg annyit: az indexeseknek már rég egy management buy out-ot illetve employee ownership programot kellett volna csinálniuk, a stabil piaci részesedés már rég lehetővé tette volna ezt. Ehelyett most nem a 100 fős szakemberi gárda határozza meg a céget, hanem 1-2 semmihez nem értő fidess-es idióta meg az udvari felszopóik.

seol 2020.07.31. 14:44:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ha nekiállt ún. ellenzéki politikusokkal hosszan trécselni, az csak a hab a "kiteregetem a médiában a belső ügyeket és kirakom minden érdemi ok nélkül* a főoldalra, hogy veszélyben az index, hadd fusson a hirdető**"-tortácskán. Bár érthető, ha Bodolai ettől még jobban kiakadt.

* nem, a még csak napirendre sem vett ötletelés nem érdemi ok
** mellékszál, de magyaroschan "zseniális": "az index átalakításával ötletelnek, mert állítólag kevés a pénz? Mit tegyünk, mit tegyünk, megvan, riasszunk el hirdetőket, attól minden rendbejön!"

birkamenet 2020.07.31. 14:49:31

@Nancsibacsi:

okostóni, az indexnek egyedül több olvasója volt, mint az orbán által összelopott tucatnyi média terméknek összesen!

Így hát a te rinyálásodra max. csak az Eke TV (és színvonaltársai) max. 80 ezer birkája a vevő. Az 1-1,5 millió indexes olvasóval szemben.

Sebaj, kaptok orbántól egy fél éven belül egy újabb origót (gy.k. index név alatt), szenvedjetek csak ti idióták, hogy a gazdátok ezt nyomja a pofátokba, hogy ezt kell olvasnotok!

seol 2020.07.31. 15:02:07

@poszt:

Azért ne feledd azt sem, hogy az ún. ellenzéknek és főleg a "távozó indexes szabadságharcosoknak" kifejezetten fontos, hogy az index ki legyen csinálva. Nagyon kínos lenne számukra, ha fel tudna állni és meg tudna maradni enyhén-közepesen (ennél több eddig sem volt) ellenzéki portálnak, tehát a cél az, hogy minimum megszűnjön, de még jobb lenne, ha origo2 lenne belőle, és ez is elérhető, csak meg kell fenyegetni minden nemfideszest, aki odamenne dolgozni. És akkor lehet majd mutogatni, hogy ugyemegmondtuk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.31. 15:06:17

@Nancsibacsi:

"ott az utolsó előttit még az utolsó fogja megfojtani."

Nem inkább folytani? Mármint Kunhalmi Ágica és Bangóné reformált magyar helyesírási szabályzata szerint. @Kovacs Nocraft Jozsefne:

Hauptrichter2 2020.07.31. 15:20:20

Sokat olvastam - olvasom az indexet. Benne pl. a Blog.hu-t, ..., ami viszont nem index, mégis jó szokott lenni!
Tevan nekem szimpatikusabb, mint Dull.
Az index az "all in" kapcsán - Dull-al az élen - ezek szerint tele volt maguktól (önmaguk fontosságától) elszállt, túlzott önbizalommal rendelkező személyekkel - hát pl. Fábián Tamásra csak rá kellett nézni.
Annyira azért nem voltak nagy számok és semmiképpen nem pótolhatatlanok.
Tevan-nal - és sok korrekt újságíróval - azért lehetne / lehetett volna hasonlóan jó színvonalú index-et csinálni.
Az index eddigi gárdája lábon lőtte saját magát - most már talán kezdik kapisgálni, hogy bizony nélkülük is megy tovább a világ, ők is helyettesíthetők (természetesen sajnálom az emberileg is jó kollégákat, hogy a csordaszellem miatt ők is lemondásra kényszerültek - ami szerintem hibás lépés volt, de ők tudják).
Aki még lebukott: a "balos-demokrata agytröszt": úgy tűnik, a megbélyegzés, karaktergyilkolászás tőlük sem áll távol. Most akkor olyanok lennének, mint a fidesz maguk is, csak az a bajuk, hogy nem ők vannak hatalmon? IGEN.

seol 2020.07.31. 15:21:23

@seol:

Mondjuk Tevannak abban igaza van, hogy a vezetés nem igazán mutatja hozzáértés jeleit, ide-oda kapkodnak, Bodolai rágörcsöl minden jogos kritikára és hazugságra, a többiek meg fejetlen csirkéket próbálnak utánozni. Ez plusz a 'lynch mob' elég a visszakozáshoz.

seol 2020.07.31. 15:33:34

@Hauptrichter2:

Tevan sokkal korrektebb, mint Dull. Nem kunszt persze.

Az indexesek mindig is el voltak telve magukkal, lehet, hogy volt idő, amikor ez indokolt volt, de vagy 10 éve inkább csak vicces.

Legalább olyan jó színvonalú indexet nem lenne nehéz csinálni, nagyon össze se kellene akadni a ner-rel, csak az önteltség és a propaganda mondja, hogy az index keményen ellenzéki lap (volt), valójában nagyjából az enyhe-óvatos szintet tartották. Csak hát az kínos lenne, ha összejönne, szóval előre ki kell csinálni mindenkit, aki ebben résztvenne. (Fura amúgy, állítólag -- legalábbis a sok narratívából ez volt az egyik -- azért mondott fel a szerkesztőség, hogy Dullal szolidarítson, mert ő volt a védelmező apukájuk; mégis mi köze kellene legyen Dullhoz olyannak, aki eddig nem ott dolgozott?)

Viszonylag nyugodt szívvel tippelem, hogy az össznépi felmondás kitalálóinak/hangadóinak jóval előbb lesz munkájuk, mint azoknak, akik csak sodródtak az árral.

Az ún. ellenzéki oldal legalább fele értelmi képességeiben és jellemében gond nélkül elmenne fideszesnek. ^^ Viszont ott legalább vannak olyanok, akik nem ilyenek, meg izé. :)

ez is egy vélemény 2020.07.31. 15:52:51

Aki a ballibek halállistájára felkerül azt kivégzik.
Így járt Tevan is.

A ballib agyatlan népe, meg parancsra gyűlöl ahogy szokott szokás szerint.

seol 2020.07.31. 15:56:48

@ez is egy vélemény:

Nu, a félanalfabéta nerhuszárok hiányoztak csak.

BiG74 Bodri 2020.07.31. 16:12:28

@seol:
Biztos, de én már akkor is indexes voltam jobbára, azért az origo is gáz volt, de volt másik. Másrészt miért nem tették azt, amit most az index?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.07.31. 16:23:08

@ez is egy vélemény: "A ballib agyatlan népe, meg parancsra gyűlöl ahogy szokott szokás szerint." - mondod ezt te, ilyen szöveggel. No meg a fogalmazás sem semmi. "szokott szokás szerint" :-)) Te fogalmazás gátlót szedsz?

IvanGyenyiszovics 2020.07.31. 17:10:45

"Épp ezért szégyenteljes és káros ez az, "aki nincs velünk, az ellenünk van" attitűd, ami most a baloldali-liberális sajtót magával ragadta. A legrosszabb '90-es éveket idézi ez, csak most már nem engedhetik meg maguknak."

Ez most a comming out?
Akkor mégis kőkemény ellenzéki médium volt az index?
Eddig akkor mégis volt médiaszabaccság?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.07.31. 17:13:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ennek a mellékszálnak is az lenne a legjobb, ha nyilvánosságra kerülne a tartalom.

Remélhetőleg lehallgatták Dull urat és idővel megtudjuk, miről beszéltek DK-Klárával, ha egyáltalán beszéltek, és nem csak a kissé (?) hatalompárti állításokat tevő B. úr állítja ezt (is). :)

birkamenet 2020.07.31. 18:09:12

@Hauptrichter2: @seol:

de szép vagy ahogy a másodnickkel visszafújod az első nicked központi propaganda szövegét, majd aztán még jelest is adsz magadnak.

Neked azért lesz felszabadulás az index origóvá süllyesztése, mert akkor legalább nem kell egész nap azon széttörni a fejeteket, hogy akkor most miről is szól ez meg az a cikk. Helyette annyi virít majd, hogy Migráncs, Soros, Brüsszel! és minden világos.

birkamenet 2020.07.31. 18:12:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az a felvétel nem érdekelne, hogy miröl beszélget suttyomban orbán meg Putyin?
Vagy orbán meg Pénztárös Lölö?
Vagy orbán a Csányi pilótájával, hogy hol szálljon le Svájcban?

Móg 2020.07.31. 18:17:57

@A kiló nem százat jelent.: Perelje be az edesanyja,hogy en nem ilyet akartam.

Hauptrichter2 2020.07.31. 18:54:04

@birkamenet: tévedsz, egészen biztosan két külön személy vagyunk és nem is ismerjük egymást. Így 2:1 ide... :-)

Hauptrichter2 2020.07.31. 18:59:20

@birkamenet:
"...Neked azért lesz felszabadulás az index origóvá süllyesztése..."
De hát én szerettem / szeretem az indexet (még a tüntetésen is ott voltam), az origo-t meg egy nagyon mélyre süllyesztett propaganda-honlapnak tartom. Akkor most hogy is van ez? :-)
ÉRTŐ OLVASÁS PLS :-)

WLaci 2020.07.31. 19:39:34

Gyenge jellem ez a fickó, nem gondolja végig, hogy most cserbenhagyta azokat is, akik felkérték. Én már csak azért is Bodolainak drukkolok, hogy ez az egész ballib csapat a helyére kerüljön. Ja, és UP tegnapi kommentjei... őt minősítik.

morph on deer 2020.07.31. 20:13:07

Azért kiváncsi lennék, mi az oka annak, hogy a szerző jobban tudja, hogy Tevan mit miért csinál, mint ő sajátmaga!

Nekem ugyanis eléggé hitelesnek tűnik a magyarázata, ráadásul épp elégségesnek ahhoz, hogy úgy lépjen, ahogy.

Az mégis milyen, hogy “te leszel a főszerkesztő helyettes, de hogy kinek a helyettese leszel, és egyáltalán kikkel fogsz dolgozni, azt még senki nem tudja biztosan...” Ki az az értelmes ember, aki ilyen körülmények között vakon elvállal egy megbízást?

Ehhez szerintem teljesen szükségtelen összeesküvést vizionálni, ez a történet megáll a saját pici lábán is.

white999 2020.07.31. 21:36:04

Több dolog rendkívüli módon sántít a történetben.Már az alapfelvetés is ami blog írója nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagy. Az Ő narratívája szerint amit sokan osztanak írni kellett volna amíg lehet és nem túlreagálni a történteket. Neki ajánlanám figyelmébe az alábbi pontokat.
1, Minek kiszervezni széttöredezni az újságírókat ha mint utólag kiderült 7% nőtt a bevétel a vírushelyzet ellenére? Egyáltalán senki nem magyarázta meg, hogy miért kezdődött az egész ha gazdasági okai nem voltak.
2, Ha mégis gazdasági okai vannak akkor egy olyan cég ami 7% több bevételt tud szerezni krízisben (és ez kevés), mert piacvezető és olvassák másokkal ellentétben, akkor a reklámhelyeket áruló cég a balfasz mert a működési költségekhez kell alakítani a reklámhelyek értéket és ki fogják fizetni. Ha holnap a coca megemeli 50 forinttal a lötty árát nem fognak a népek traubit inni helyette. Egyszerűen ez a kereskedelem így működik a brand építés.
3, Bodolai aki ezekkel a számokkal tisztában van lehetett, akkor mit akart mégis átszervezni?
4, Ha már mindenki felmondott az átszervezési kísérlet megbukott, akkor vajon kigyulladt e az a bizonyos lámpás, hogy az index az újságíróktól index és nem szervertől meg a számítógéptől. Talán a legjobb tankönyvi példája soft és a hard minőségnek. Alap esetben egy sikeres üzletnél is minimum 2/3 teszik a soft minőség szerepét a harddal szemben, mert hardra bárki képes akinek pénze van, nem az adja a különbséget, a versenyelőnyt.
5, A fentiekből következik (és ha igaz, hogy a figyelmeztető barométer után esett a reklámbevétel), hogy kormányzati reklámpénzek hiányában a piac nem kultiválja egy origo 2.0 vagy másik 1000 propaganda csatornára hajaz média finanszírozását, a vélhetően kevesebb látogatottságot és letöltést.
6, Talán meg kellett volna próbálni, hagyni az egésze átszervezést pitsába és visszarakni Dullt. Levenni a barométert és lehet lőn csodák csodája maradt volna a bevétel.
7, Úgy ebből az látszik, hogy valójában nem a megmentés volt a cél hanem a becsicskulás elérése.
A fenti 7 pont alapján nagyon úgy néz ki hogy az újságíróknak van igazuk. Jöhetett volna spanyol csizma amin mindig csavarnak egyet és erre nem volt affinitásuk. Kevés a pénz szervezzük át. Még mindig kevés a pénz szüntessünk meg egy két helyet egy két rovatot. Hm ki legyen. Hát elsőre menjenek a nagy pofájúak. Akik becsicskultak és öncenzúráznak azoknak nem esik bántódásuk. Fogadjuk el, hogy az 90 ember ebben a játékban nem akart részt venni. Nem kart becsicskulni, nem akart öncenzúrázni és főleg nem akarta, hogy esetleg amíg Ő lapít a sarokban a haverját, társát rúgják ki mellőle.Maximális respect érte.

apro_marosan_petergabor 2020.07.31. 22:21:16

No igen. A független index elkötelezett baloldali. Dehát egy baloldali orgánum mindig független...
Amelyet távolról irányítanak. Apró-Dobrev Klárika a Dk-ból, Juhász gyakorlatilag szintén onnan.
OVzás nélkül nincsen baloldali, fügetlen sajtó.
Már csak a 80 mártírra vagyok kíváncsi, kinek adja el a független lelkét....
Természetesen az is független lap lesz.

seol 2020.08.01. 01:33:59

@Hauptrichter2:

Szia, én! :) Egyszer majd mondd el, mi értelme egybites retard' trolloknak elmagyarázni, hogy bemagolt hülyeségeik hülyeségek. ;-)

seol 2020.08.01. 01:38:45

@white999:

A Csodálatos Levezetés nagyjából ott bukik*, hogy az az átszervezési terv, amellyel Dull végighaknizta a médiát (és amelynek ürügyén nekiállt barométerezni), nemcsak nem úgy hangzott, ahogy beállította, de még csak terv sem volt, csak egy napirendre sem vett javaslat.

* tehát az első pontnál -- de legalább addig minden stimmel

seol 2020.08.01. 01:42:52

@WLaci:

'gyanmár, UP, ahogy a jó propagandistáknak kell, hergeli magát bele az idegállapotba. A hülyeségeinek egy részét még az indexesek is cáfolták, sőt, asszem, 444-es "cikkek" is -- sebaj. Mindannyiunk kedvenc bayerzsoltja is valahogy így szokta csinálni.

seol 2020.08.01. 01:49:02

@morph on deer:

Ez jogos, szervezésice tényleg szörnyű, amit Bodolaiék művelnek, plusz bármennyire fel is húzta magát B. az ún. ellenzék baromságain, leállhatna a "ki a hibással", és nem csak azért, mert nem kis részben az ő sara is a helyzet kényszerpálya ide-vagy-oda. Így, hogy mindenkinek fontosabb az egoja, mint az index, garantált a földbeállás.

Mondjuk azért előfordulhat, hogy Tevan a "demokrata" lynch mob nélkül nem döntött volna ennyire gyorsan úgy, hogy nem éri meg ezzel vacakolni.

seol 2020.08.01. 01:51:02

@IvanGyenyiszovics:

Ja, mindenki tudja, hogy a médiaszabadság az, hogy "pár lapot még nem nyírtunk ki".

seol 2020.08.01. 01:58:16

@BiG74 Bodri:

Miért tartottak ki az origósok a végsőkig, amíg csak tudtak befolyásolás nélkül, ahelyett, hogy az első köhintésre bátran elfut'tak volna, hogy aztán zavaros sztorikban eljátsszák a bátor szabadságharcost? Jellem kérdése szerintem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.08.01. 07:57:55

@white999: Ahogy @seol: már kiválóan megválaszolta nem így van. És ez már egy hónapja tisztázott kérdés. 1. Egyrészt a GG-tervben (ami tényleg csak egy felvetés, nem volt kidolgozva) a hírszerlesztés a politikai tartalom nem került volna kiszervezésre ELEVE. Tehát az ezen való agyalás nevetséges. 2. A tervet levette a napirendről az IT és Bodolai, mert érzékelték, hogy ez nem nyerte el a szerkesztőség tetszését. Mondjuk nem tudom, melyik munkáltató az, amelyik ennyire figyelembe veszi a munkavállalók elképzeléseit, ugyanis a kiszervezések célja a hatékonyság növelése lett volna. Az Index pazarlóan működik, nincs teljesítményelv, sok kollegáról nem tudni mit csinál, míg a legjobb médiaállásban vannak foglalkoztatva, a lehető legtöbb pénzért. 3.Nem csak Bodolai erősítette meg, hogy le volt véve a napirendről még 06.30-ai Tilos Rádiós Bádogdoban, de Munka Veronika főszerk-helyettes is megerősítette ezt egy másik podcastban. Miről beszélünk? Hol van még kérdés? Egyedül Dullék tartották ezt napirenden a médiában, hordozták körbe, mint a véres kardot. 4. Az Index most is foglalkoztat tartalombeszállítókat illetve kiszervezetten működik egy sor sikeresen rovat. A Totalcartól a Portfólióig különböző módon kapcsolódva az anyacéghez, de ugyanazon a címlapon osztozva. 5. Azt aláírom, hogy azok a kollegák, akiknek esze ágában sem lett volna vállalkozást indítani eddig, tehát nem eleve egy másik cégként kerültek ide vagy szervezték ki magukat, azok ezt zokon vehették és bizonytalanságban érezték magukat. Ez tök rendben van. Ezért fújta le ezt Bodolai. Érzékelve a hangulatot. És mindvégig a feszkó csökkentésén dolgozott. Még a Bádogdobból is visszahívta Gerényit, amikor az ügy kipattant. Nem hiszem, hogy ennél körültekintőbb tudott volna legyen. Evidens, hogy Dullék mást akartam. Botrányt akartak. Robbanást előidézni. A cui prodest kérdést feltéve, ki tudod találni, hogy mégis miért.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.08.01. 08:01:50

@Hauptrichter2: az nem elég. Be kell szállnod a gyűlöletkampányba is különben nem vagy elég jó. Aki nincs velünk, az ellenünk van, mondják.

Az előző kommented tökéletesen ül. Remélem ezt minél többen belátják és nem alakul át az Ellenzék valami öngyilkos szektává...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.08.01. 08:08:31

@seol: a pletykák szerint voltak a kollegák között olyanok, akik alá sem írták a nagy manifesztót, csak rákerültek. Utána persze ez már determinálta a döntésüket. Kicsit olyan ez mint a csoportos szex. Nehéz belőle kimaradni, ha beindul.

Én arra a következtetésre jutottam szintén, hogy a kollegák zöme most nagyon nehéz helyzetbe került. 90 embernek nem lesz hely a médiában. 10-nek sem talán. Mihez kezdenek? Velük szemben volt immorális ez az akció. Bármit ígértek is nekik.Bőven lehet "újságírni", MTI-közleményeket bemásolni, cicásvideókat posztolni, amit a többség csinált, egy Vaszily tulajdonolta lapnál. Eddig nem volt büdös? 2003 óta jobboldali kézben van a lap. Agyrém volt pont most erre rájönni. Semmi sem változott. Ja de: márciusban jött Vaszily, aki 2005-ben, a legtöbb kollegánál régebben már állt a lap élén vezérigazgatóként és Stumpf András szerint is a lap FÉNYKORÁT jelentette. A kollegák akkor dolgoztak a legjobban. Persze az is lehet, hogy valakinek jó volt ez a langyi, minden kontroll nélküli működés. Egy hibája ugyanis volt Bodolainak: nem tartott rendet. Tényleg elengedte a gyeplőt, a gyerekek meg a fejére nőttek.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.08.01. 08:14:43

@Hepci: ez a titoktartási kötelezettség a legnagyobb humbug. Van titoktartás a céges titkokra. De nem mindenre. Nincs semmi. A tényeket szépen egymás mellé téve levezettem, hogy mi a valóság. Azon túl, hogy Dullék azt mondták baj van, nem kaptunk semmilyen konkrétumot.
Az viszont világos, hogy nem a megegyezés volt a céljuk. Bodolai viszont folyamatosan gesztusokat gyakorolt, majd betelt a pohár. Egyébként persze: utólag okoskodhatunk, nem kezelte jól a dolgot. Hát nem. De senki sem tudta volna ezt jól kezelni.

kilonem100.blog.hu/2020/07/24/amit_az_index-sztoribol_nem_ertek

BiG74 Bodri 2020.08.01. 08:17:48

@seol:
Túl azon, hogy ugyanabba a folyóba, nem lehet kétszer belelépni, szerintem is jellem kérdése. A gond ott lehet, hogy a jellem megítélése is szubjektív. Én most perpillanat, origótól és múlttól függetlenül, okoskodás nélkül, elfogadom az indexesek lépését. Tekintettel arra, hogy az idex, amit kedveltem, az ők voltak. Hogy én nem láthatom át a dolgaikat. Hogy simán kinézem az orbáni rendszerből, és csókosaiból, álcázott nem orbánista emberkéikből az index lezúzásának akaratát.

Más, hogy az index és a kapcsolódó felületek mennyire ellenzékiek, azt egy fidesznyik ne akarja megítélni, hiszen nekik minden ami konkrétan, nem élteti, dicsőíti a jelenlegi rezsimet, az ellenzéki. Minden kritika, mely a ducét éri, ellenzéki. Jól láthatóan lettek a kritikus fideszesekből is áruló, nemzetellenes kegyvesztettek, ellenzékiek. Aki köp a jelenlegi ellenzékre, úgy egészében, de kidobja a béltartalmat a fideszre is, az a fideszes megfogalmazásban ellenzéki.
És ezek után kedves kilonem100 felvetni ezt az "aki nincs velünk, az ellenünk van" szlogent a baloldali liberálisoktól, akik láthatóan egy egyszerű fideszes halmazművelettel biztosan egy oldalra kerültek az index-el kissé nevetséges.

Nancsibacsi 2020.08.01. 10:19:34

@ogli dzsí: Igen, nekem is ezek a számok jöttek ki, de én úgy számoltam hogy minden 10. fizet - mert az olvasók 10%-a biztosan megengedhet magának egy havi 1000-est, mivel él olyan jól. Mikor felvetettem a hőbörgő kollégáimnak - akik közül 4-500 nettó alatt egy se keres -, hogy indulásra egy 5000-es, és utána havi 1000, akkor lett néma kuss, meg izé, nemá. Szóval a liberálisok simán nem hajlandóak fizetni ezért - ez van.

white999 2020.08.01. 11:13:53

@seol: Egész pontosan van Dull állítása és van Bodolaié Azé a Bodolaié aki Dudás 2017 ben távozott szerkesztő szerint akár 10 percen belül egy szerkesztői értekezleten képes volt homlok egyenest az ellenkezőjét állítani, mint addig. Ahogy azt is megígérte az állomány gyűlésen vagy a főszerkesztő vagy Ő. Azután hogy a főszerkesztőt választották akkor storno az egész. Kösz, hogy felhívtad a figyelmet pont erről szólt az okfejtésem. Ha mégsem kellett volna átszervezni akkor mire föl indult el az egész. Miért hívta be Dullt vagy miért hangzott el, hogy akkor már legyenek kedvesek a városházáról írni hogy ne basztassák (mármint Bodolait). Ki bassztata és miért egy független lap tulajdonosát? Mondjuk ne legyen kétség Vaszilij megjelenése márciusba, már csak a szellemi fogyatékosaknak nem jelezte, hogy elkezdődött a játszma. Persze ezt lehet az indexesek túlérzékenységével magyarázni csak minek. Ez max téged győz meg.

Hauptrichter2 2020.08.01. 11:52:03

@white999:
"...6, Talán meg kellett volna próbálni, hagyni az egésze átszervezést pitsába és visszarakni Dullt...."
Már többen megírták neked, de akkor én is: de hát hagyták a "pitsába"!!! És akkor még Dull volt a főszerkesztő, addig szó sem volt róla, hogy kiteszik! De Dull dúlt-fúlt, hogy hogyhogy egyáltalán ilyen FELMERÜLHETETT, és addig morcoskodott ezen FÖLÖSLEGESEN, csinálta a palávert mindenhol, hogy Bodolai azt mondta, köszi, ebből nem kér, minek csinálja a feszkót, ha már nincs ok? Na itt rakta ki Dullt.
Tehát teljesen FALS A LEVEZETÉSED.

white999 2020.08.01. 20:18:10

@Hauptrichter2:
1, Nem többen írták hanem mindösszesen egy troll.
2, A levezetés kiindulópontjára semmi magyarázatot nem adsz, Azt állítod hogy hagyták a pitsába. Akkor minek kezdték el ha nem is volt fontos? Ha nem volt fontos és nem úgy akkor végül is mit vártak el a főszerkesztőtől amit nem hajtott végre?
3, Ha figyelmesen olvastad volna és Bodolai megszólalásait is követed akkor látnád, hogy Bodolait szorongatják aki jelenleg a vagyonával fele mint cégvezető (ezt Ő maga is említette egy riportban) Ha nem hajtja végre az utasításokat akkor nagyot bukik. A szorongatás elkezdődött Vaszilij megérkezett. Az indexesek "csak" az állásukat bukták nem úgy mint ami Bodolainak kinézett.
4, Most lehet csak Kari Gerivel kellett volna foglalkozni a horkolás figyelő helyett. Holnap meg már mással. Úgy lehet 2022-ben már migrácsozás és sorosozás lett volna a elvárás. Lehet hogy csak a senzitív időszakban mondjuk 2 héttel a választások előtt.

Glokta 2020.08.01. 20:27:52

@seol: Abban igazad van, hogy egy átlag nyugati újságban is egyből kibaszhatják a főszerkesztőt, ha belső ügyeket hoz nyilvánosságra és folyamatosan szivárogtat, így alapvetően egyet kéne értsek veled.

Másrészről ez nem egy "átlag nyugati újság", ez Magyarország utolsó, alapvetően korrekt, tömegek által olvasott hírportálja volt.
A másik ilyen nagy portált, az Origót sikerült átvenni a hatalomnak úgy, hogy az minimális sajtónyilvánosságot kapott és az újságírói szétszóródtak a szélrózsa minden irányába.
El tudom hinni, hogy az Indexesek attól féltek, hogy ezt velük is képesek lesznek megcsinálni, és ezért léptek le együtt, még mielőtt erre a folyamatra sor került volna, úgy, hogy ez viszonylag nagy nyilvánosságot kapjon.
Nem gondolod, hogy a félelmüknek van alapja, azt látva mi történt az Origóval?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.08.01. 20:49:44

@A kiló nem százat jelent.:
Nekem úgy tűnik, Bodolai álláspontját ismételgeted, nagyjából mindenben.
Ezzel tényleg semmi baj nincs, csináld nyugodtan, ez a te blogod. :)

Hauptrichter2 2020.08.01. 21:41:24

@white999:
"... Azt állítod hogy hagyták a pitsába. Akkor minek kezdték el ha nem is volt fontos? ..."
Tisztázzunk valamit.
1. Természetesen a fidesz szorongatja anyagilag az indexet. Jó pár éve - de emellett azért hagyta élni, ezt azért láttuk eddig!
2. Azért spórolási javaslatokról lehessen már beszélni egy cégnél, aztán vagy elfogadják, vagy nem, vagy lépnek valamit, vagy nem, ebbe nyilván Dullt is be kellett vonni - azért a spórolás MÁS médiában (meg általában minden cégnél, különösen most) is örök téma!!!
3. Most egyértelműen elvetették ezt a konkrét spórolási javaslatot, ezt Dull is tudta - azaz egyenlőre (egy hétig - egy hónapig .- egy évig, ...) minden ment volna a RÉGIBEN.
4. Így viszont - a következő zavaró spórolási kör bejelentésig - NEM VOLT OKA DULLÉKNAK KEMÉNYKEDNI. Ez bizony el lett hamarkodva és így saját hülyesége áldozata lett IDŐ ELŐTT az index-szerkesztőség - kb. ezt mondta a poszter is.
Remélem, fentieket nem cáfolod.

Glokta 2020.08.01. 22:01:36

@Hauptrichter2: Akkor tőled is megkérdezem:
Az teljesen igaz, hogy egy átlag nyugati újságban is egyből kibaszhatják a főszerkesztőt, ha belső ügyeket hoz nyilvánosságra és folyamatosan szivárogtat, így alapvetően egyet kéne értsek veled.

Másrészről ez nem egy "átlag nyugati újság", ez Magyarország utolsó, alapvetően korrekt, tömegek által olvasott hírportálja volt.

A másik ilyen nagy portált, az Origót sikerült átvenni a hatalomnak úgy, hogy az minimális sajtónyilvánosságot kapott és az újságírói szétszóródtak a szélrózsa minden irányába.
El tudom hinni, hogy az Indexesek attól féltek, hogy ezt velük is képesek lesznek megcsinálni, és ezért léptek le együtt, még mielőtt erre a folyamatra sor került volna, úgy, hogy ez viszonylag nagy nyilvánosságot kapjon.
Nem gondolod, hogy a félelmüknek van alapja, azt látva mi történt az Origóval?

Hauptrichter2 2020.08.02. 14:57:55

@Glokta:
De hát persze, hogy van a félelmüknek alapja! Sőt már több éve és egyre rosszabb! Ez az átszervezéses téma meg még rátett egy lapáttal!
Ennek ellenére még mindig nem kényszerítették őket semmire, még mindig megvolt a szabadságuk, az átszervezést jegelték (egyenlőre), így Dull ELHAMARKODOTTAN fújta fel magát és rángatta bele az egész szerencsétlen szerkesztőséget az ÖNKÉNTES HARAKIRIBE!!!! (Ld. Monty Python Brian élete: Suicide squad). Ezt csúnyán elpuskázták, a fidesznek tettek egy HATALMAS szívességet...
Remélem, így értjük egymást...

white999 2020.08.02. 21:25:41

@Hauptrichter2: Helyes a levezetés. A különbség köztünk a végeredményben van.
Új Péternél 2011 ben jött el a pillanat hogy ne pofázzanak bele a dolgába. Dudás Gergelynek 2017 ben sokkal kisebb befolyás mellett. Most is lehetett volna tovább csinálni ahogy akkor is de most 90 embernek jött el pillanat. A blog szerzője szerint és szerinted is még nem.
Értelmezés kérdése, hogy jelen esetben taktikusan politikusan vagy oppurtunista módon lehetett volna tovább csinálni. Nyilván a 90 ember nem taktikusnak hanem oppurtinistának gondolta volna magát. Ahogy Bodolai is szerintem nem oppurtinistának gondolja magát hanem taktikusnak.Az én értékrendem szerint megvetni cselekedetüket, még akkor is kérdése lenne ha ne "taktikusan" folytatják tovább, mert a bűnt nem ők követik el hanem akik ebbe a helyzetbe kényszerítették Őket. Viszont azért elítélni az indexeseket amit tettek, hát finoman szólva is nem helyes, mert biztos nem jókedvükből csinálták. Azt meg hogy konkrétan mennyire rossz, vagy jó a helyzet nem mi fogjuk a partvonalról eldönteni, hanem akik a storyban benn csücsülnek. Ők pedig így döntöttek. Pont. Respect. Szégyenkezni meg a csak a hatalomnak kellene. Gloktának válaszodhoz kapcsolódva egyáltalán nem biztos, hogy a fidesznek ezzel jót tettek.

Hauptrichter2 2020.08.02. 22:31:21

@white999:
Akkor alapvetően egyetértünk és ez jó. Annyi még, hogy:
"...most 90 embernek jött el pillanat...." A pontos számot nem tudjuk, én sokkal kevesebbre saccolok a valós események ismeretében (amiket azért ők is ismertek - csak talán nem merték bevallani maguknak sem, hogy még nem kellene ezért felállni - szerintem csak követték a "vezért", Dullt, megfontolás nélkül, érzelmektől vezérelve),
"...Az én értékrendem szerint megvetni cselekedetüket...'.
Ilyenről itt szó sem volt, a blogszerző részéről sem. Mi inkább csak hideg fejjel, racionálisan néztük, hogy az ismert információk alapján érzelmileg túlfűtöttnek és így nem igazán racionálisnak tűnt az index cselekménysorozata és így mindenki legnagyobb bánatára - kivéve fidesz - jól lábon lőtték magukat, "önként átadták a várUNKat".

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.08.03. 09:27:11

@white999: Az Index 2003 óta azonos hátterű tulajdonosi körrel bír. Akinek most büdös volt a jobboldali tulajdonosi kör, annak az kellett volna legyen korábban is, amikor a laphoz került. Egyedül Uj Péter alapító és néhány matuzsálem mondhatta, hogy ő inkább máshogy képzelné el. De ehhez joguk van. Nincs ebben semmi extra. Az emberek időnként lapot váltanak. Újat indítanak nyugaton is, ha valami nem tetszik. Csak ne csináljunk belőle szabadságharocos akciót. Különösen röhejes ez azoknál, akik eleve az ismert tulajdonosi hátterű céghez szerződtek le. Esetükben a felismerés kb. olyan nevetségesen hat objektív szemmel nézve kívülről, mint Andy Kaufmann bekiáltása, hogy "emberek a Holdra léptünk"!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.08.03. 09:33:02

@white999: Szintén a jegyzőkönyv kedvéért: a tulajdonosok minden körülmények között beleszólhatnak a lap tartalmába, mert az üzleti érdek. Nem l'art pour l'art az újságíró ügye. Létezik újságírói függetlenség, mindenki oda megy dolgozni, ahova akar. Alapíthat saját lapot is, ha nem tetszik neki a rendszer.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.08.03. 11:48:49

@Hepci: "Nekem úgy tűnik, Bodolai álláspontját ismételgeted, nagyjából mindenben.
Ezzel tényleg semmi baj nincs, csináld nyugodtan, ez a te blogod."

Látszólag ez egy teljesen korrekt komment. De. Ha már így szóba elegyedtünk elmondom ennek a fonákját vagy mijét. Bodolai álláspontját erősítik meg a tények és a szakma számos fontos szereplője, az Indexet jól ismerő szakemberk. Pl. Bodoky és olyan forrásaim, akiket nem nevezek meg, de felelős beosztásban dolgoznak a cégcsoportban. Én mindkét cikkemben CSAK A TÉNYEKET gyűjtöttem össze. És mellé raktam, hogy Dullék története nem egyszerűen gyenge lábakon áll, de egyáltalán nincs lába. 2003 óta jobbolali tulajdonban van fixen az Index. Akinek eddig büdös volt, minek ment oda. Dull is később kezdett szerintem. Semmi érdemleges nem történt, csak Dull és pár hangadó kapott egy ajánlatot szerintem és most abban bíznak, hogy betartják a szavukat. A szerkesztőség pedig elhitte, hogy a kollektív lépéssel kikényszeríthetik a vezetés meghátrálását. Nem ez történt. És reálisan ezt senki sem hihette. Ők mondtak fel. nincs itt semmi látnivaló. Nem volt kényszer. Nem jobban, mint máskor. A lap pedig túlélheti, bár ez örökre nyomot hagy rajta. Nyilván sosem lesz ugyanaz már. Ezt írtam az előző posztban. kilonem100.blog.hu/2020/07/24/amit_az_index-sztoribol_nem_ertek Szerintem kár ezért a történetért. Kisebb kritikáim is vannak Bodolai felé, de egyre inkább be kellett látnom, hogy olyan erőkkel állt szemben, amivel kapcsolatban tehetetlen volt és nem számíthatott semmire. Abszolút körültekintő volt. Odafigyelt az emberekre és értette a szitut. A finjukat elszívta tényleg. Ő az utolsó, aki savaznod kéne neked is. Amúgy nem gáz. Fel lehet mondani. De ettől még Darwin-díjas akció volt. Ahogy az ősindexes, átlátszós Bodoky Tamás is interpretálta.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.08.03. 18:01:39

@A kiló nem százat jelent.:
Én úgy látom, hogy a helyzet fokozatosan rosszabbodott és ez nyilván pengette az idegeket, mindkét oldalon.
Ugye Bodolai valamiért eladta a saját függetlenségét az általa gründolt koncepcióban elvileg biztosító részvénycsomagot.
Az Index valamiért permanensen tartozik a háttércégnek, ami egyesek szerint piaci ár fölött nyújt szolgáltatásokat, viszont nem megkerülhető (az Index a szerződésük értelmében nem vonhat be külsős reklámértékesítőt).
Most tavasszal megjelent mások helyett V. Miklós, aki 1 közismert, gumiarcú fidoxista médiafőgenyó.
Szerintem Bodoky nettó baromságokat írt, de jól hangzik, hogy ő, mint egy ellenzéki médiaarc írt ilyeneket.
Ugye láttunk már karón varnyút, meg a varnyú haján korpát.
Ellenzéki a -thy is, meg a -czy is, nyilván - ez is baromi jól hangzik.
Kívülálló vagyok, de ha akarnék, juthatnék belső infókhoz.
Azt látom, te a pro-Bodolai vonalat nyomatod, míg nekem ez a Bodolai sajna már arcra sem szimpatikus.
De ismétlem, ez a te blogod, felmondhatod nyugodtan a hatalmi forgatókönyvet, ha azonosulsz vele, ezzel semmi baj a világon nincs. :)

white999 2020.08.03. 20:26:21

@A kiló nem százat jelent.: Kisebb logikai buktatók azért vannak a kommentedben. Pl. miért zavarta volna a jobboldali tulajdonosi kört, az index amikor éppen mondjuk Gyurcsány Ferencnek szól be 2008 ban 2009 ben. Vagy ellenkezőleg miért ne ment volna oda az újságíró ha szabadon leírhatja a véleményét a hatalom viselt dolgairól? Értelemszerűen lényegesen kevesebbet lehet írni a mindenkori ellenzékről, mert nem ők diszponálnak az elosztandó pénz felett. Spéder sem sokat vizet zavart azonkívül, hogy tulajdonos volt. Simicska meg hát ugye konkrétan az opció lehívása után egy nappal átrakta Bodolainak üzemeltetésre. Ha ennyire egyértelmű a tulajdonosi kör ahogy leírod akkor Dudás Gergely miért mondta azt, hogy egy rendkívül bonyolult struktúrába volt beágyazva ami neki is problémát okozott és amikor kiderült a Simicskai érdekeltség akkor szállt ki.
Tulajdonosnak természetesen joga van beleszólni a mindenkor alkalmazottai beosztottjai stb munkájába. Normál esetben. Magyarországon ugyan mióta van normál eset és úgy általában piacgazdaság, különös tekintettel a média helyzetére.
Mennyiben normál eset, hogy a tulajdonos függőségi viszonyba kerül egy reklámhelyeket értékesítő cégtől, aki szemmel láthatólag nem érdekelt hogy a szerzeménye nyereségesen működjön papíron? Ilyenkor ki határozza meg a tulajdonosi szempontokat? Maga a vélt tulajdonos aki kvázi megbízott ügyvezetőként látja el a tevékenységet, vagy a tulajdonosi jogokat valóban gyakorló a pénzcsapot kezelő és valójában a kormány kezében levő cég.
Mennyire szokásos ha már tulajdonosoknál járunk, hogy a piac alapvető törvényeivel szemben pont a piacvezető cégnek legyen pénzügyi problémái, más a piacot ugató apró szereplőknek pedig nem?
Mennyire megszokott, hogy a névleg tulajdonosnak tartott ilyenkor a szerkesztőség működésében keresse a hibát akik a teljes piac 50% felett rendelkeznek részaránnyal, és nem az fent említett valódi tulajdonos reklámhely értékesítési gyakorlatában?
Mennyiben érdeke az index újságíróinak az ő piacképes szellemi termékükkel támogatni egy önmagában csak a hatalomhoz fűződő viszonya miatt nyereséges céget.
Félreértés ne essék nem gondolom, hogy az indexesek fognak tudni csinálni egy másik indexet. Azt teljes bizonyossággal merem állítani, hogy tűzzel vízzel megfogják akadályozni, már csak pedagógiai nevelési céllal is, hogy senkinek ne jusson eszébe.
Itt lehet az egyetlen pont amiben igazad van. Még ha keserű is szar is de a miénk. Legalább addig lett volna egy index light amíg hagyják. Nagy gond nincs, Origóval is megpróbálkoztam, az esélyt mindenki megkapja. Hajrá Bodolai, ha igazad van akkor semmi nem változik a szellemiségben csak lecserélődik 90 újságíró. Csak én már nem hiszek a mesékben. A te olvasatodban is van logika de pont annyira abban ha valaki mást állít. Egyrészt a jövő eldönti, másrészt a múlt, origo, népszabadság pedig nem a ti verziótokat erősíti.

seol 2020.08.05. 15:44:40

@Hepci:

Tehát semmit nem tudsz az egészről, fel tudsz mondani pár -- valójában -- irreleváns tényt, majd utána kinyilatkoztató üzemmódban jöhet is a semmitmondó mellébeszélés, hogy a végére elérjünk a ostobán lekezelő "hatalmi forgatókönyvezésig". A legtöbb fideszes komisszár elismerően csettintene és jegyzetelne, ha látná.

seol 2020.08.05. 15:54:57

@white999:

A felsorolt dolgok természetesen nem "normálisak", a szerkesztőség valahogy mégsem ezekre hivatkozva állt fel, hanem zavaros és könnyen cáfolható (mármint ha nem épp a "de igen, de igen" szekértábornak magyarázunk) szabadságharcos narratívákat erőltetnek. (A te narratívád kb. a 4., de lesz még, érzem.)

Mellékszál (és tekintsünk el attól, most milyen hülyeségeket hord össze a versenyző): érdekes, hogy Dudás távozása idején nem állt fel a szerkesztőség, nem? Ja, ő korrekten kommunikálta a történteket? Mennyire szép egyébként, hogy a kirúgott Dull állománygyűlést hívott össze, hogy előadhassa a hazudozással tarkított mozgalmi-szabadságharcos beszédét, nemde? Ezt a legtöbb cégnél így csinálnák, gondolom.

seol 2020.08.05. 15:58:43

@A kiló nem százat jelent.:

Teljesen mindegy, hogy tényeken alapuló, logikailag koherens dolgokat írsz-e, az egybites szekértáborozók csak azt fogják elfogadni, ami megfelel az épp aktuális propagandájuknak. Sőt, a logikázás eleve gyanús izé, kinyilatkoztatás, az kell. ;-)

white999 2020.08.06. 08:39:15

@seol: Dudás felmondásában legyen iránymutató amit a válasz online podcastjában mondott. Ha hallgattad volna akkor nem kérdeznél ilyeneket. Az is világos, hogy Ő miért mondott fel (Simicska miatt) és az is, hogy egyúttal Bodolai miatt miért nem a szerkesztőség. Boakkor még Nanga Parbat miatt tulajdonos volt, ma már végrehajtó. Kb ezerszer jobb volt a helyzet akkor mint most. Mondjuk nem ártana mindent elolvasni a témában a tájékozottság kedvért és nyilván ezután már nem is kellene ideírni a butaságokat.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.08.06. 10:47:54

@white999: ez a pont valóban homályos. Hogy pont ezerszer volt jobb a "helyzet", minthogy semmi helyzet nem volt a tulajdonosi háttér miatt 2003 óta, ezért ezt a számértéket szerintem hagyjuk. Az viszont tény, hogy a PB17-et eladta Bodolai. De ez egy szimbolikus dolog. Korábban jóval direktebb módon volt jobboldali tulajdonosi háttér, ráadásul pont az a Vaszily volt a vezérigazgató, tehát a kifejezetten utasításokat is adni képes vezető a lapcsoport felett, aki ma résztulajdonos, egy másik szintén a cégnél dolgozó szakember mellett. Ők sem akarják a pénzüket elveszteni. Ha valakinek nem volt érdeke leépíteni a lapot, akkor nekik nem. Ez triviális. Az Index nem annyira politika, mint üzlet. Politikává Dullék tették. És nevetséges minden magyarázat, ami eddig elhangzott. Egyetlen konkrétum sem hangzott el. Illetve de Bodolairól azt mondták, hogy állítása szerint baszigatják és ezért menjenek rá a Városháza ügyeire is jobban, hogy tehermentesítsék. De ez finoman szólva sem egy durva beavatkozás. Nem sejtet semmit, csak azt, hogy Bodolai tényleg villámhárítóként szerepelt a tulajdonosi kör, a mögöttük meghúzódó politikai érdekcsoport és a lap között.

Mindemellett a tulajdonosoknak mindig joguk van és lesz beleszólni a lapokba. A sajtószabadság az ő joguk. A tiéd az, hogy mehetsz és alapíthatsz lapot. Ez egy jobboldali tulajdonú lap volt mindig is. Ha valakinek ez büdös, nem kellett volna odamenni dolgozni. Fordítva ül mindenki a lovon, aki orbánozik és nem foglalkozik ezzel az apró részlettel. Az Index nem Dulléké volt. Nem is a mostani szerkesztőségé, nem ők alapították. Alig volt régi indexes köztük. A lap kb. akkor volt a csúcson, amikor Vaszily vezette 2005-ben (ezt Stumpf András írta), de ez már mindegy. Olyan sosem lesz újra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.08.06. 11:05:33

Valamit nem értek. Ha az index kb. 2003 óta jobboldali tulajdonban volt, miközben mindvégig erősen liberális, sokszor balliberális és mindig is Fidesz-ellenes irányt követett, akkor hogyan is lehet jobboldali médiafölényről és a sajtószabadság hiányáról beszélni?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.08.06. 11:13:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: 2003-ban igazán nem panaszkodhatott senki jobboldali médiafölényre. Balliberálisra igen. Látható módon azért erősen balra húzott Nóbilis/Vaszily alatt is az Index. Épp most akarok egy régi Tóta W. cikket megosztani posztban, ami Vaszily alatt íródott. Az Origo mészárosa alatt. Hát nem éppen kedves cikk. De tanulságos ezeket visszaolvasni. Percek múlva kikerül. Ismét egy erősen áthallásos téma.

white999 2020.08.06. 15:59:36

@A kiló nem százat jelent.: 1000 szer=lényegesen.
Szerintem tökéletesen felesleges a jobb és bal oldal megállapítás. Ma már csak normális erkölcsös, hülye erkölcstelen felosztásban érdemes gondolkodni, ezek pedig politikai oldaltól függetlenek. Sőt egyre inkább úgy fest hogy a párt nélküli és nem vallásos emberek a krém. Az idősíkokat is értelmetlen behozni 2003-ban egy jobb oldali tulajdonos egészen mást jelentett mint most, mert akkor valóban túlsúlyban volt a baloldal. Az 1994 es Orbán köszönő viszonyban sem volt a 2000 évek előttivel, a mostani pedig annak is csak a paródiája. Tudok olyan nem egy két vállalkozót akik hánytak a fidesztől és a jobboldaltól és az Mszp szekerét tolták 2008 előtt. Amikor fordult a szél akkor lelkes fideszesek lettek a konc miatt de egymás közt vannak most is hányniuk kell. A pénz nagy úr. Ezért tök felesleges mondani, hogy ki és mi mikor mi volt. Vaszilij akkor az volt most pedig ez. Ahol 100 milliárd felett megy el propagandára ott az index nem üzlet. Értelmezhetetlen hibahatár, kimutathatatlan haszon ahoz képest amit egy elvesztett választás kieső bevétele okozhatna. Pont úgy ahogy nem érdekli őket a köztévé és a másik 500 Kesma cég jövedelmezősége sem.
Tulajdonosban egyetértünk. Szíve joga olyat csinálni amit akar. Az újságíróknak pedig szívük joga volt elmenni és azt mondani, hogy a tulajdonosi irányt nem kívánják követni, akkor írjon újságot tulajdonos. A legnagyobb probléma, hogy egy nem kvázi demokráciában ilyenkor lenne egy élelmes vállalkozó aki azonnal rácsapna 1.000.000 napi letöltésre. Viszonylag kis befektetéssel lehetne piacvezető vállalkozást realizálni. Itt nem hogy vállalkozó nem lesz de még hirdető sem nagyon egy esetleges új újságban, mert a Nav-tól kezdve a tisztifőorvosig mindenki hetente fogja adni a kulcsot, a szerkesztőség előtt pedig a rendőrök izzókészletet kérnek az autólukba szálló újságíróktól.
Elég nagyfokú naivitást feltétel rólad, hogy a 2020 ban még minimális szinten is normális országként kezeled ami itt van. Török Gábor is pont itt csúszik el miért nem csinál magának lapot a baloldal.Olyan, hogy baloldali vállalkozó már nem létezik, csak olyan aki behódolt vagy tönkrement.

white999 2020.08.07. 10:33:26

@A kiló nem százat jelent.: Tisztázzunk valamit. 2005-ben a helyzet nem sokkal volt jobb mint most Akkor a jobboldalnak nem volt megjelenési lehetősége. Orbán ezt ismerte fel. Összegrundolta hír tv-t, azért csak lett egy heti válasz demokrata stb. Plusz a kormányzat nem támogatta őket hirdetésekkel de szocik hagytak nekik annyi lebegőt hogy tudjanak vegetálni. Remélve, hogy egy jó váltógazdaság módjára ezt majd visszakapják egyszer.
Orbán ezt a hibát nem követte el. Egyszer nyert és nagyot. Ő nem akar váltógazdaságot. Lehet itt rugózni, hogy mikor ki milyen színekben irkált. Stumpf pl 2010 előtt lelkes baloldali volt? vagy Tordas Matild? és most? Magyarországon jelenleg és jó ideje olyan nincs, hogy van önálló gondolatod. Te nem tarthatod a lopást mindkét oldalon lopásnak csak az egyiknél. Vagy beállsz a sorba és hagynak élni egy darabig (pl Leisztinger csinálj csapatot Diósgyőrben aztán majd átadhatod Lötyinek a szállodát cserében kb békén hagyunk) Vagy írhatsz remek cikkeket az origóban és akkor lesz állásod, esetleg szerezhetsz médiát. Elég sokan felismerték, hogy egy életük van amit vagy forradalmárként éhezve élnek vagy visszanyelik a hányást és odadörgölőznek a mindenkori hatalomhoz. A mostanihoz jobban, mert jobban igényli a szeretet és a törődést az előzőhöz kevésbé, amit azóta is bánnak. Hogy ez a Lajtán túl is így van-e? Nem tudom. Talán kevésbé de ha ez működik akkor importálni fogják.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.08.07. 10:51:06

@white999: ezt én saját bőrömön érzem. De a jegyzőkönyv kedvéért a kormány dotálja az ATV-t és a Népszavát évek óta. Ez sokkal hangsúlyosabban a játéktér része. Az Index "elfoglalása" nem is volt napirenden. Ez a ballib konkurensek merénylete.

white999 2020.08.07. 11:29:13

@A kiló nem százat jelent.: ATV a baráti ellenzék nem véletlenül. Az igazi mutatvány a Simicskás Hír tv dotálása lett volna. Népszava mennyi embert ér el? Húszat? Nem nagy vállalás ma már printet támogatni.
süti beállítások módosítása