A kiló nem százat jelent.

Az év környezetvédője bocsánatot kért a klímaváltozás miatti riogatásért

2020. szeptember 03.

A közelmúltban jelent meg Mike Shellenberger új könyve: Apocalypse Never, magyarul: Soha el nem jövő világvége. Miért ártalmas a környezetvédelmi alarmizmus mindannyiunk számára alcímmel. A neves aktivista azzal döbbentette meg a zöld társadalmat, hogy bocsánatot kért a nevükben is a klímaváltozás miatti riogatásért. Schellenbergert 2008-ban a Környezetvédelem Hősének választotta a Time magazin.

apocalypsenever.jpg

Michael Shellenberger neve valóban egyet jelent a környezetvédelemmel

Legalábbis azok számára, akik évtizedek óta követik a témát és nemcsak mostanában Greta Thunberg óta kapcsolódtak be. Több fontos cikk, könyv és film fűződik a 49 éves szakértő-aktivista nevéhez a témában. Schellenbergert 2008-ban a Környezetvédelem Hősének választotta a Time magazin, kollegájával, Ted Nordhaus-zal együtt (nem azonos a Nobel-díjassal, az unokaöccse). Ugyanebben az évben nyerték el a Green Book Award díjat Break Through: From the Death of Environmentalism to the Politics of Possibility. Már ekkor amellett érveltek, hogy a fejlődést kihasználva kell és lehet kezelni a környezeti válságokat. Érvelésük szerint a gazdasági fejlődésben és technológiai innovációban nem ellenséget kellene lássanak a környezetvédők, hanem lehetőséget a megoldásra. Ez teszi számomra különösen szimpatikussá. Ugyanis engem is a megoldások érdekelnek és nem a hisztériakeltés.

Bár Schellenberger nem vált világhírű médiajelenséggé, mint a svéd diáklány, ő is korán kezdte: már 16 évesen adománygyűjtést szervezett az esőerdők megvédésére a Rainforest Action Network keretén belül. 27 évesen megmentette az utolsó nem védelem alatt álló kaliforniai mammutfenyőerdőt. 30-as éveiben a megújulók melletti kampányával meggyőzte az Obama-adminisztrációt, hogy 90 milliárd dollárral támogassa az iparágat. Mostanában viszont azon dolgozott, hogy ne zárják be azokat az atomerőműveket, amiket fosszilissal tudnának csak kiváltani, hogy elkerüljük a kibocsátás további emelkedését és a még több klímaváltozást...

A klímaváltozás körüli vitákban viszont még nem exponálta magát semmilyen módon, elmondása szerint azért, mert saját magát is felelősnek tartja abban a riogatásban, ami szerinte nagy mértékben káros. Ez a diskurzus eddig tökéletesen kimaradt a magyar közéletből és nyugaton is sajnos politikailag motiváltan erősen megosztott, szélsőségesen polarizált a tárgyalása: magyarán, aki nem riogat elég hangosan az bűnös "klímatagadó", "felelőtlen" és "tudománytalan" "csaló", "gazember", "tömeggyilkos", esetleg csak "szegény bolond" stb. Mintha csupán két szélsőséges álláspont létezhetne. Pedig, ahogy lenni szokott, az igazság ebben a végtelenül komplex kérdésben nem sűríthető egyetlen tőmondatba és úgy tűnik leginkább középen van. 

És ezt erősítik meg a Shellenberger könyvében is hivatkozásként használt az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének, az IPCC-nek a tanulmányai is. Amire mint "a" tudományra, "konszenzusra" (ami ugye nincs) hivatkozni szokás, kell és egyáltalán lehet, lényegében mindenki által. Csak éppen precízen és kontextusában idézni nem mindig szokás a bennük foglaltakat vagy csak kimazsolázva, bármely szélsőség aktivistái által, de színes magazinokban, hírportálokon ismeretterjesztő cikkekben aztán főleg. Shellenberger, mint energetikai szakértő egyébként felkért reviewer-e, véleményezője is ugyanezen legszéleskörűbben elfogadott IPCC-tanulmányoknak. Tehát a szakértői véleménye magasszinten elfogadott a klímatudósok körében. Ezért megszólalását nem lenne szabad ignorálni.

screenshot-2020-06-29-at-08_57_39.png

"Sajnálom, hogy farkast kiáltottam!"

— Michael Shellenberger, Forbes, 2020 június 28.

Ja. Nem is ignorálták. Saját könyvének recenzióját és megszólalását hitelesítő pályafutását is összegző cikkét a sérelmes cancel-kultúra vagyis a modern cenzúra keretében levetették a Forbes oldaláról. Az írást angol eredetiben kordokumentumként lementettem, elolvasható. Persze szögezzük le, Shellenberger előre számolhatott a botrányra. Ha hírverést szeretett volna saját könyvének, akkor nem is járhatott volna jobban. Üzenete valószínű pont így jut el több emberhez. Most e fontos vitákról mit sem tudó Magyarországra is. Shellenberger Thunberghez hasonlóan kiváló kommunikátor és könyve nem véletlenül lett bestseller, részben a provokatív Forbes-beharangozó adta el. De.

Lehet egy bocsánatkérés provokatív? Nem szörnyű ez? Tényleg jogosak az érzelmektől túlfűtött (negatív) reakciók, indokolt a boszorkányüldözés, szabad-e egyáltalán 2020-ban egy tudományosan megérvelt (nem állítom, hogy alátámasztott, az a Pitagorasz-tétel meg a relativitás-elmélet) könyvet bezúzatni akarni? Nem egy új középkor ez dogmákkal és eretnekekkel? A híres hokiütő-grafikon szülőatyja, Michael Mann pl. egyenesen "álzöldnek" nevezte neves környezetvédő kollegáját, legdurvább tweet-jeit azért később törölte. Michael Mann javára(?) kell azonban írni, hogy hasonló sommás ítéletet mondott a klímakatasztrófa egyik legszélsőségesebb, idehaza is hírhedt/népszerű hirdetőjéről, Jem Bendel könyvéről a Mély adaptációról: azt írta róla tömören, hogy "szar".

A Deep Adaptation tudományosan valóban értelmezhetetlen világvége-hirdetés, ennek ellenére sok zöld hivatkozik rá tudományos paper-ként, nem az. Michael Mann szerint annyira depresszív a könyv, hogy mindenki terápiára kell menjen miatta. Shellenberger lényegében az ilyen típusú "igehirdetés" ellen lép mostani könyvében fel. A Deep Adaptation valóban csak a riogatások egy igen "alapos" gyűjteménye. Mint az látható, a hatásvadászat átitatja most a tudományos témák körüli diskurzust is. Nem kell mondjam, hogy ez szerintem mennyire káros.

És az is látható, hogy azért időnként hol ebben, hol abban egyet tudnak érteni szerzők, másban meg vitatkoznak, még ha egyesek elhamarkodottan átkoznák ki a másikat és törölnék el a nyomait is a Föld színéről... Szégyen rájuk.

Shellenberger új könyvének fő mondanivalója a provokatív politikai állásfoglaláson túl sokkal fontosabb. Ugyanis, ha igaza van, akkor jól megérvelhető, hogy a klímavédelem elmúlt 30 évében az aktivisták túllőtek a célon a riogatással. Megérvelhető, de én ellene érvelnék: 30 éve annyit sem tudtunk, mint amennyit ma tudunk a figyelemfelkeltésnek pedig mindig is eszköze volt a költői túlzás. Csak tényleg ne mossuk soha össze a tudományosságot az aktivizmussal. De húsvér emberek vagyunk, érzelmekkel és indulatokkal, és ez bizony a legnagyobb koponyáknak sem mindig sikerül.

"A világ minden környezetvédője nevében, hivatalosan is szeretnék bocsánatot kérni a klímapánikért, amit az elmúlt 30 évben okoztunk. Valóban zajlik a klímaváltozás. Csak éppen nem jelent világvégét. Mégcsak nem is a legsúlyosabb környezeti problémánk."

   Michael Shellenberger, Forbes, 2020 június 28.

Valóban nem mindennap elhangzó mondatok. Akár jogosak akár nem. Shellenberger egy sor állítással támasztja alá és toldja meg bocsánatkérését. Tekintsük akár provokatívan hatásvadásznak, akár szokatlanul őszintének. A klímaváltozás témakörén belül precízen meghatározza azokat a pontokat, amikben szerinte "mi környezetvédők félrevezettük a világ közvéleményét". Ezeket most részletesen nem fejteném ki, külön-külön posztban pro és kontra megvizsgálnám, akit érdekel a téma iratkozzon fel a A kiló nem százat jelent.  oldalon az update-ekre:

  • Az emberiség nem okozója az úgynevezett "hatodik nagy fajkihalásnak". (Olyan nem zajlik.)
  • Amazónia nem a Föld tüdeje. (Az Index kiváló tudományos újságírója, Dr. Molnár Csaba egyébként ugyanezt írta korábban.)
  • A klímaváltozás nem súlyosbítja a természeti katasztrófákat.
  • Az erdőtüzek, tűzesetek mennyisége 25%-kal csökkent 2003 óta világszerte.
  • A legnagyobb területigényű hús előállítására használt termőterület nagysága egy Alaszkányi területtel csökkent.
  • A tüzifafelhalmozás és a települések erdők közelében történő terjeszkedése az oka annak, miért van több emberre is veszélyes erdőtűz Ausztráliában és Kaliforniában és nem a klímaváltozás.
  • A karbonkibocsátás csökkenőben van a legtöbb fejlett országban. Egészen a 70-es évek óta csökken Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban.
  • Hollandia jómódúbb lett és nem elszegényedett miközben a tengerszint alatti életmódhoz alkalmazkodott.
  • 25%-kal több élelmiszert állítunk elő, mint amennyire szükségünk van, a felmelegedés pedig tovább növeli a megtermelhető élelmiszerek mennyiségét.
  • Az élőhelyek megszűnése és a vadállatok közvetlen lemészárlása nagyobb veszély a fajokra, mint a klímaváltozás.(Mindegyikért az ember a felelős, de nem mindegy melyik ellen küzdünk elsősorban.)
  • A tüzifahasználat sokkal károsabb az emberiség és az élővilág számára, mint a a fosszilis tüzelőanyagok elégetése.
  • A jövőbeli világjárványok megelőzéséhez több és nem kevesebb ipari mezőgazdaságra van szükség.

A könyv további főbb következtetései is kiemelést és vitát érdemelnének:

  • Az ipar és a modern mezőgazdaság az emberiség felvirágzásának és a környezetvédelemben történő előrelépésnek is a kulcsa.
  • A környezet megóvásával kapcsolatban a legfontosabb, hogy több élelmet állítsunk elő, különösen húst, kevesebb területet használva.
  • A szennyezés és a kibocsátás csökkentése érdekében a legfontosabb dolog, hogy fáról szénre majd olajra, gázra majd urániumra térjünk át. (Talán ez az, amivel a legerősebben vitáznék én magam is.) 
  • A 100% megújulóra váltás szerinte megkövetelné, hogy a jelenlegi 0,5%-ról 50%-ra növeljük az energia előállításának földhasználatát.
  • Olyan városokat, gazdaságokat, erőműveket akarunk, amelyek inkább energiaintenzívebbek területarányosan, mint kevésbé.
  • A vegetariánus étrend alig 4%-kal jelent kisebb a kibocsátást.  
  • Megkapja a kritikát a Greenpeace is: nem ők mentették meg a bálnákat, hanem a bálnazsírról kőolajra és pálmaolajra való átállás.
  • A szabadtartású marha 20-szor több földet igényel és 300 %-kal több kibocsátással járna.
  • A Greenpeace dogmatizmusa ártott az Amazonasz erdő fragmentációjának.
  • A gorillák védelmében induló gyarmatosító logikájú kampányok hátulütője a Kongón pl. 250 elefánt lemészárlása volt.  

A szerző úgy érzi mindannyian félre voltunk vezetve mégpedig gazdasági, politikai, ideológiai motivációkból, érdekekből kifolyólag. A környezetvédők maguk is százmillió dollárokat fogadtak el az olajlobbitól. Emberellenes, nyugatellenes, civilizációellenes téveszmék állnak a háttérben, ami az aktivisták nagyon egzisztenciális félelmeiből, depressziójából, technofóbiájából táplálkoznak jórészt a neves környezetvédő szerint.

A fenti állításokat magyarázat nélkül semmiképpen nem hagynám. A szerző jó előre borítékolta, hogy -szkeptikusnak (ami nem is lenne valójában szabad szitokszó legyen a tudományban, hiszen a tudomány mindig szkeptikus) -tagadónak, árulónak, mindenféle rosszminőségű embernek fogják sokan bélyegezni. Én nem ezt teszem, hanem komolyan elgondolkodnék rajta és szeretném ismertetni, miért látja így egy neves zöld szakember ezeket a sorskérdéseket.

Könyve és cikke kapott hideget és meleget. A pozitív kritikák közül kiemelném a híres Steven Pinkert, szerinte "Shellenberger egy konstruktívabb környezetvédelmet képvisel, ami szembenéz a húsbavágó problémákkal és utat mutat a megoldás felé". Shellenberger intézetbeli kollegája, Tom Wigley a klímatudományok egyik atyja sem szűkölködik az elismeréssel: "Lehet, hogy ez lesz a legfontosabb könyv, amit a környezetvédelemről írtak." A több mint négy évtizednyi környezetvédelmi szakértői múlttal büszkélkedő Steve McCormick szerint a könyv "jól megírt, tudományosan megalapozott munka". És így tovább. Mielőtt valamely csak idehaza neves magyar egyetem legalább tanársegéde megpróbálná lesöpörni az asztalról, ahogy idehaza is élből sajnos szokás.

A folytatásért kérlek iratkozz fel A kiló nem százat jelent. oldal követésére. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr5016139284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.09.06. 16:20:14

@nincs1agy: Több maratont futottam le, mint amennyi zsírleszíváson voltál, te kis zsírfejű tajparaszt! Én megcsináltam az Annapurna Circuitet, meg as Everest Base Campet, neked meg a legnagyobb túrád a budisétányon volt a pottyantós vécébe. Ő a gazdád, hozzá hasonulsz, te kis mongolFidióta!

external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fkep.cdn.indexvas.hu%2F1%2F0%2F1575%2F15759%2F157597%2F15759771_47644421618230162c72a991fa4d7655_wm.jpg&f=1&nofb=1

2020.09.06. 16:22:11

@midnight coder: " a nukleáris hulladékot pedig el lehet úgy rakni, hogy az idők végezetéig ne kerüljön elő"

A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 16:23:11

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 16:28:58

@nincs1agy: Több maratont futottam le, mint amennyi zsírleszíváson voltál, te kis zsírfejű tajparaszt! Én megcsináltam az Annapurna Circuitet, meg as Everest Base Campet, neked meg a legnagyobb túrád a budisétányon volt a pottyantós vécébe. Ő a gazdád, hozzá hasonulsz, te kis mongolFidióta!

external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fkep.cdn.indexvas.hu%2F1%2F0%2F1575%2F15759%2F157597%2F15759771_47644421618230162c72a991fa4d7655_wm.jpg&f=1&nofb=1

2020.09.06. 16:30:38

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

Etniez 2020.09.06. 16:35:41

@nincs1agy: ha szabályozni akarod, akkor mindenhol szabályozd.
Afrika se szaporodjon és Csok sem kell.

Az nem fog menni, hogy te/mi/valaki önkéntesen kijelöl csoportokat és mutogatni kezd rájuk.

2020.09.06. 16:36:26

@nincs1agy: A legnagyobb CO2 kibocsátást te okozod itt a blogon, annyit szarsz, böfögsz, és fingasz. Viszont legalább nem szaporodsz, hisz pinát se nagyon láttál még, ugye.

2020.09.06. 16:38:01

@nincs1agy: "ezért kellene fekete Afrikában bevezetni a pénzdíjas önkéntes sterilizációs programokat."

ez kb. olyan faszság, mint ha az afrikaiak azért ugrálnának, hogy ha 1000kwh felett fogyasztasz, vagy 5 liter benzinnél többet, akkor vágják le a farkad. te meg is érdemelnéd, büdös náci!

2020.09.06. 16:39:01

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 16:40:00

@steery: ott basztad el faszfejkém, hogy a klímaváltozásért elsősorban olyan országok felelősek, akik NEM népesednek túl. a klímaváltozásért nem a sok ember a hibás, hanem a civilizált ember, aki egy csomó technikai eszközt akar működtetni.

egyébként nem gondidolom katasztrófának a dolgot, mert a technika megoldja a környezetbarát áramtermelést is, csak ne már megint a szegény harmadik világra kenjük a dolgot, mint a büdös nácik!

2020.09.06. 16:41:43

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

midnight coder 2020.09.06. 16:42:04

@Etniez: A tüzet ott kell eloltani, ahol ég.

midnight coder 2020.09.06. 16:43:54

@Etniez: Szerinted Tanzánia lakossága 30 év múlva is úgy kell hogy éljen mint ma ? Akkor ki is a szalonnáci ?

Etniez 2020.09.06. 16:47:57

@midnight coder: persze, lehet irreális álmokban hinni.
Az nem fog menni, hogy a fehér ember megmondja a feketének, hogyan éljen.

Vagy lesz globális megállapodás vagy marad a népesség boom.

Egyébként a túlnépesedés vallási gond is, mind a 3 monoteista vallás ellenzi a fogamzásgátlást.

Semjén Zsóti diszlájkolna téged.

A katolikus egyház is, mivel k erősek Afrikában.

Na, ehhez mit szólsz fideszes barátom?

Etniez 2020.09.06. 16:48:52

@midnight coder: szerintem a tanzániaiak boldogan élnek jelenleg is.

2020.09.06. 16:49:34

@nincs1agy: Több maratont futottam le, mint amennyi zsírleszíváson voltál, te kis zsírfejű tajparaszt! Én megcsináltam az Annapurna Circuitet, meg as Everest Base Campet, neked meg a legnagyobb túrád a budisétányon volt a pottyantós vécébe. Ő a gazdád, hozzá hasonulsz, te kis mongolFidióta!

external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fkep.cdn.indexvas.hu%2F1%2F0%2F1575%2F15759%2F157597%2F15759771_47644421618230162c72a991fa4d7655_wm.jpg&f=1&nofb=1

2020.09.06. 16:50:24

@nincs1agy: A legnagyobb CO2 kibocsátást te okozod itt a blogon, annyit szarsz, böfögsz, és fingasz. Viszont legalább nem szaporodsz, hisz pinát se nagyon láttál még, ugye.

2020.09.06. 16:54:37

@midnight coder: " a nukleáris hulladékot pedig el lehet úgy rakni, hogy az idők végezetéig ne kerüljön elő"

A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 16:55:34

@nincs1agy: Több maratont futottam le, mint amennyi zsírleszíváson voltál, te kis zsírfejű tajparaszt! Én megcsináltam az Annapurna Circuitet, meg as Everest Base Campet, neked meg a legnagyobb túrád a budisétányon volt a pottyantós vécébe. Ő a gazdád, hozzá hasonulsz, te kis mongolFidióta!

external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fkep.cdn.indexvas.hu%2F1%2F0%2F1575%2F15759%2F157597%2F15759771_47644421618230162c72a991fa4d7655_wm.jpg&f=1&nofb=1

2020.09.06. 16:56:22

@nincs1agy: Több maratont futottam le, mint amennyi zsírleszíváson voltál, te kis zsírfejű tajparaszt! Én megcsináltam az Annapurna Circuitet, meg as Everest Base Campet, neked meg a legnagyobb túrád a budisétányon volt a pottyantós vécébe. Ő a gazdád, hozzá hasonulsz, te kis mongolFidióta!

external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fkep.cdn.indexvas.hu%2F1%2F0%2F1575%2F15759%2F157597%2F15759771_47644421618230162c72a991fa4d7655_wm.jpg&f=1&nofb=1

2020.09.06. 17:00:22

@nincs1agy: hidd el nekem, te náci fasz, hogy a klímaváltozást nem az afrikaiak okozzák!

Te ezt nem fogod fel, te kis náci fasz, mert egy elmebeteg selejt vagy.

2020.09.06. 17:02:08

@steery: ott basztad el faszfejkém, hogy a klímaváltozásért elsősorban olyan országok felelősek, akik NEM népesednek túl. a klímaváltozásért nem a sok ember a hibás, hanem a civilizált ember, aki egy csomó technikai eszközt akar működtetni.

egyébként nem gondidolom katasztrófának a dolgot, mert a technika megoldja a környezetbarát áramtermelést is, csak ne már megint a szegény harmadik világra kenjük a dolgot, mint a büdös nácik!

2020.09.06. 17:40:12

@nincs1agy: írod te, a buta nőstény.

2020.09.06. 17:40:27

@midnight coder: "A tüzet ott kell eloltani, ahol ég."

A tűz a nyugati civilizációban ég, te náci barom!

2020.09.06. 17:40:52

@nincs1agy: hidd el nekem, te náci fasz, hogy a klímaváltozást nem az afrikaiak okozzák!

Te ezt nem fogod fel, te kis náci fasz, mert egy elmebeteg selejt vagy.

2020.09.06. 17:42:23

@nincs1agy: A legnagyobb CO2 kibocsátást te okozod itt a blogon, annyit szarsz, böfögsz, és fingasz. Viszont legalább nem szaporodsz, hisz pinát se nagyon láttál még, ugye.

2020.09.06. 17:42:30

@midnight coder: "Szerinted Tanzánia lakossága 30 év múlva"

Idézlek: a tüzet ott kell eloltani, ahol ég. És nem máshol, 30 év múlva, te idióta, náci fasz! Már megint pofán fostad magad.

2020.09.06. 17:43:12

@nincs1agy: hidd el nekem, te náci fasz, hogy a klímaváltozást nem az afrikaiak okozzák!

Te ezt nem fogod fel, te kis náci fasz, mert egy elmebeteg selejt vagy.

2020.09.06. 17:45:55

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 17:50:07

@nincs1agy: A legnagyobb CO2 kibocsátást te okozod itt a blogon, annyit szarsz, böfögsz, és fingasz. Viszont legalább nem szaporodsz, hisz pinát se nagyon láttál még, ugye.

2020.09.06. 17:51:06

@nincs1agy: hidd el nekem, te náci fasz, hogy a klímaváltozást nem az afrikaiak okozzák!

Te ezt nem fogod fel, te kis náci fasz, mert egy elmebeteg selejt vagy.

2020.09.06. 18:00:55

@midnight coder: "A tüzet ott kell eloltani, ahol ég."

A tűz a nyugati civilizációban ég, te náci barom!

2020.09.06. 18:02:36

@nincs1agy: írod te, a buta nőstény.

2020.09.06. 18:05:26

@nincs1agy: hidd el nekem, te náci fasz, hogy a klímaváltozást nem az afrikaiak okozzák!

Te ezt nem fogod fel, te kis náci fasz, mert egy elmebeteg selejt vagy.

2020.09.06. 18:06:23

@nincs1agy: "ezért kellene fekete Afrikában bevezetni a pénzdíjas önkéntes sterilizációs programokat."

ez kb. olyan faszság, mint ha az afrikaiak azért ugrálnának, hogy ha 1000kwh felett fogyasztasz, vagy 5 liter benzinnél többet, akkor vágják le a farkad. te meg is érdemelnéd, büdös náci!

2020.09.06. 18:12:30

@nincs1agy: írod te, a buta nőstény.

2020.09.06. 18:13:09

@midnight coder: "Szerinted Tanzánia lakossága 30 év múlva"

Idézlek: a tüzet ott kell eloltani, ahol ég. És nem máshol, 30 év múlva, te idióta, náci fasz! Már megint pofán fostad magad.

2020.09.06. 18:48:01

@midnight coder: " a nukleáris hulladékot pedig el lehet úgy rakni, hogy az idők végezetéig ne kerüljön elő"

A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 18:48:33

@nincs1agy: Több maratont futottam le, mint amennyi zsírleszíváson voltál, te kis zsírfejű tajparaszt! Én megcsináltam az Annapurna Circuitet, meg as Everest Base Campet, neked meg a legnagyobb túrád a budisétányon volt a pottyantós vécébe. Ő a gazdád, hozzá hasonulsz, te kis mongolFidióta!

external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fkep.cdn.indexvas.hu%2F1%2F0%2F1575%2F15759%2F157597%2F15759771_47644421618230162c72a991fa4d7655_wm.jpg&f=1&nofb=1

2020.09.06. 18:50:02

@nincs1agy: az afrikai lány, az anyja, a nagyanyja és az összes gyerekük kevesebb CO2 kibocsátást okoz, mint te egyedül, te náci fasz!

2020.09.06. 18:50:54

@nincs1agy: írod te, a buta nőstény.

2020.09.06. 18:53:58

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 18:55:53

@nincs1agy: az afrikai lány, az anyja, a nagyanyja és az összes gyerekük kevesebb CO2 kibocsátást okoz, mint te egyedül, te náci fasz!

2020.09.06. 19:00:50

@midnight coder: "Szerinted Tanzánia lakossága 30 év múlva"

Idézlek: a tüzet ott kell eloltani, ahol ég. És nem máshol, 30 év múlva, te idióta, náci fasz! Már megint pofán fostad magad.

2020.09.06. 19:01:51

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 19:02:42

@nincs1agy: Több maratont futottam le, mint amennyi zsírleszíváson voltál, te kis zsírfejű tajparaszt! Én megcsináltam az Annapurna Circuitet, meg as Everest Base Campet, neked meg a legnagyobb túrád a budisétányon volt a pottyantós vécébe. Ő a gazdád, hozzá hasonulsz, te kis mongolFidióta!

external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fkep.cdn.indexvas.hu%2F1%2F0%2F1575%2F15759%2F157597%2F15759771_47644421618230162c72a991fa4d7655_wm.jpg&f=1&nofb=1

nincs1agy 2020.09.06. 19:06:57

@Batu Kán: Hazudsz, te gusztustalan kis hájpacni. Te tornából is fel voltál mentve. Gyógyszereken élsz, meg gyorskaján. Legalább az ablakot nyitnád ki néha telefingott szobakonyhádban.

2020.09.06. 19:07:23

@nincs1agy: A legnagyobb CO2 kibocsátást te okozod itt a blogon, annyit szarsz, böfögsz, és fingasz. Viszont legalább nem szaporodsz, hisz pinát se nagyon láttál még, ugye.

nincs1agy 2020.09.06. 19:07:49

@Batu Kán: Ahogy a macskáknak is kisebb a CO2 kibocsátása,, mégis ivartalanítják őket, hogy nem szaporodjanak el túlzottan..

2020.09.06. 19:09:04

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 19:09:53

@midnight coder: de az európaiak okozzák a klímaváltozást, mint a tetű, te náci fasz!

2020.09.06. 19:13:00

@nincs1agy: A legnagyobb CO2 kibocsátást te okozod itt a blogon, annyit szarsz, böfögsz, és fingasz. Viszont legalább nem szaporodsz, hisz pinát se nagyon láttál még, ugye.

2020.09.06. 19:14:30

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 19:15:56

@midnight coder: " a nukleáris hulladékot pedig el lehet úgy rakni, hogy az idők végezetéig ne kerüljön elő"

A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 19:17:49

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 19:19:49

@midnight coder: " a nukleáris hulladékot pedig el lehet úgy rakni, hogy az idők végezetéig ne kerüljön elő"

A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 19:22:24

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 19:23:26

@nincs1agy: az afrikai lány, az anyja, a nagyanyja és az összes gyerekük kevesebb CO2 kibocsátást okoz, mint te egyedül, te náci fasz!

midnight coder 2020.09.06. 20:04:08

@Etniez: Én sem hiszek efféle megállapodásban. Ami azt jelenti, hogy a népességcsökkenést az atomháború fogja megoldani.

"szerintem a tanzániaiak boldogan élnek jelenleg is"
Ja. Nyilván a túltengő boldogság miatt jönnek tömegesen Európa felé.

Amúgy az ott ragadt Kunta-Kinte sem fűkunyhóban él ma már, és nem gazellára vadászik, hanem bádogvárosokban nyomorog, de némelyiknek azért már van motorja, autója, tévéje, mobiltelefonja. És ez vagy fokozódni fog, vagy még több Kunta-Kinte fogja Európa felé venni az irányt. Az útbaeső illiberális demokráciák pedig nem fogják az idők végezetéig lelövöldözni őket a határon Merkel néni kedvéért.

2020.09.06. 20:14:08

@midnight coder: "Szerinted Tanzánia lakossága 30 év múlva"

Idézlek: a tüzet ott kell eloltani, ahol ég. És nem máshol, 30 év múlva, te idióta, náci fasz! Már megint pofán fostad magad.

2020.09.06. 20:15:59

@kalevaleeeeeez: A FASZT. senki nem tudja biztonságosan elrakni addig, ameddig kell, senki nem tudja rá a megoldást. az atom az rosszabb, mint ha magad alatt vágod a fát, az atom az olyan, mintha levágott faágra akarnál ráülni, te elmebeteg!

a legjobbak természetesen a környezetbarát energiák.

PAKS II egy a tolvaj csuti geci legnagyobb hülyesége, és az évszázad elbaszása.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.09.06. 20:18:13

@nincs1agy: itt van a bizonyíték, te kis nyomi, zsírfej selejt, nem ma raktam fel, tehát nem vádolhatsz azzal, hogy hazudok.

ateistaklub.blog.hu/2019/10/26/a_bahai_vallasrol

ott a post végén egy GPS screenshot. lehet ellenőrizni a koordinátákat, és lesni a magasságot, te kis nyomi!

itt meg egy Mountain Peak screenshot:

ateistaklub.blog.hu/2018/11/03/utazas_indiaban

tudod nagyon jól, te kis nyomi selejt, hogy te egy kis magyar faparaszt vagy, aki a falu végén nem volt túl, és a való világ előtt chipset zabálva böfögi tele a képernyőt sörrel.

és azt is tudod, hogy nem hazudok, hanem hozzám képest te tényleg egy is gibbon vagy.

2020.09.06. 20:20:51

@steery: ott basztad el faszfejkém, hogy a klímaváltozásért elsősorban olyan országok felelősek, akik NEM népesednek túl. a klímaváltozásért nem a sok ember a hibás, hanem a civilizált ember, aki egy csomó technikai eszközt akar működtetni.

egyébként nem gondidolom katasztrófának a dolgot, mert a technika megoldja a környezetbarát áramtermelést is, csak ne már megint a szegény harmadik világra kenjük a dolgot, mint a büdös nácik!

BiG74 Bodri 2020.09.07. 08:00:32

@Etniez:
Szerintem nehéz összezavarni.

Látom vége a nyugalomnak, léptem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.07. 08:50:24

@Batu Kán: Matyi, ha új nikkel sem tanulsz meg rendesen beszélni, akkor ugyanúgy le foglak tiltani.

1.

Szóltam.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.07. 08:53:53

@nincs1agy: bár a jelző találó, de még Batu Mátyásra se használjuk. Afrika egyébként egy ritkán lakott kontinens. Ettől függetlenül az élőhely pusztulás az emberi népességnövekedés következménye. Terjeszkedünk. És ez az afrikai megafaunára végzetes hatású lesz. A kérdés szerintem már eldőlt. Nem lesz visszaút. A népességnövekedés is probléma, de éppúgy mérsékelt a jelentősége. Sokkal népesebb kontinensek vannak, mint Afrika.

Rank Continent Population Density (Km Squared)
1 Asia 95.03
2 Europe 72.51
3 Africa 33.66
4 North America 22.13

midnight coder 2020.09.07. 09:03:24

@A kiló nem százat jelent.: Afrika esetén azért bele kellene számolni a hely eltartóképességét is. Ott az a gond, hogy legalábbis azzal a technológiával ami a helyi lakosság számára elérhető, nemigen képesek megtermelni a kajájukat, de ettől még gyártják a gyereket ezerrel. A másik gond, hogy míg a legtöbb helyen a népesség stagnál vagy csökken, az afrikaiaknál folyamatosan nő, és a perspektívák sem fényesek. 2050-ig meg fogják duplázni a népességüket, majd az évezred végéig még egyszer. Ez 2050-ig kb. 1 milliárd kicsi afrikait jelent ott, ahol már a jelenlegi népesség is bajosan él meg.

legyetek 2020.09.07. 09:57:45

A másik nagy átverés a karbonsemmlegesség, amely ma politikai irányzatok és jogszabályok alapjául is szolgál:

www.facebook.com/Kl%C3%ADmahiszti-102945294550218/?view_public_for=102945294550218

legyetek 2020.09.07. 10:01:35

@steery: A túlnépesedés oka a hatékony élelmiszertermelés. Lásd: A. Quinn - Izmael.

Megoldás: azok az országok, amelyek nem tartják 2.1 alatt a termékenységi rátájukat SEMMIFÉLE (egészségügyit, politikait, katonait, gazdaságit, humanitáriust SEM) segélyt nem kaphatnak más országoktól. Ha túlszaporodtak, oldják meg.

legyetek 2020.09.07. 10:07:07

Nem lehetne kivenni ennek a hülyegyereknek a kommentjeit? Teljesen szétcseszi a topikot. (Nyilván ez a cél a provokáció mellett.)

BiG74 Bodri 2020.09.07. 10:09:23

@midnight coder:
Fizikálisan lehetetlen dologról beszélsz. Kb. úgy a klímariogatók. Azt mondod, hogy megduplázza, megnégyszerezi a lakosságott ott, ahol a mostaniak sem élnek meg. Akkor hogyan? Ja tudom, mindenki idejön.
A terület eltartóképessége különben jelentős. Viszont Afrikának gyakorlatilag nincs egy része sem, ahol ne lenne etnikai, vallási, politikai villongás, gyilkolászás. Ha egy terület nyugis, akkor az emberek akkor is maradnak ha szegények, és tudnak válaszokat adni a problémákra, lassan fejlődni. Afrika nem része a fejlett világnak, az ott élő emberek minimális élhető közeg esetén már nem indulnak tömegével a világba.
A népességszám, pedig ilyen viszonyok mellett szabályozhatatlan és ellenőrizhetetlen.
És hogy a batu előtti időkre reagálhassak. Pont leszarom, ha a világ önkéntes afrikaiak kasztrálására kívánja a pénzét fordítani, ha az afrikaival meg tudják értetni, hogy ez mit is jelent. Az az afrikai teste, az afrikai döntése, tegye. Nem érdekel, de félek az ilyen gondolatot felvető gazdag európai előbb lesz kasztrálva.

ulpius66 2020.09.07. 10:16:36

Greta Thunberg meg forog sírjában!

midnight coder 2020.09.07. 10:20:19

"Azt mondod, hogy megduplázza, megnégyszerezi a lakosságott ott, ahol a mostaniak sem élnek meg. Akkor hogyan?"

Úgy, hogy lesz egy rakás plusz éhező, és igen, aki össze tud hozni egy gumimatracot az idejön, vagy legalábbis megpróbálja. És mivel Európában ma mainstream a szélsőbal, ez jó eséllyel sikerülni is fog neki. Elég pár megható fénykép/video a szegény vízbefulladt afrikaiakról, és a hülye európai be fog engedni annyi migrit hogy utána már ne lehessen visszatartani a többit.

"Viszont Afrikának gyakorlatilag nincs egy része sem, ahol ne lenne etnikai, vallási, politikai villongás, gyilkolászás."
Amit aztán ügyesen exportálnak majd ide is. Mert hogy az az afrikai aki ide költözik, nem lesz más attól, hogy átlépte a határt. Max. az egyesítheti őket, hogy az európaiakat még jobban utálják majd. Ezt a forgatókönyvet már ezerszer eljátszotta az emberiség, ez lesz az ezeregyedik.

"Afrika nem része a fejlett világnak, az ott élő emberek minimális élhető közeg esetén már nem indulnak tömegével a világba."
Net ott is van, TV ott is van. És Kunta-Kinte látja, hogy az európaiaknak vannak szép házai, autói, stb. Neki meg van két kecskéje... Persze, nyilván nem fog nekiindulni. A migrik nagy része ma is gazdasági. És ha megnézed, a migrik nagy része fiatal férfi. Pedig ugye egy konfliktusos helyzetben ők a legkevésbé sérülékenyek.

"Az az afrikai teste, az afrikai döntése, tegye. Nem érdekel, de félek az ilyen gondolatot felvető gazdag európai előbb lesz kasztrálva. "
A gazdag európaiak előbb-utóbb mind kasztrálva lesznek. Meg a szegények is. A népvándorlás egyik következménye általában az őslakosok kiirtása vagy legalábbis jogfosztása.

midnight coder 2020.09.07. 10:22:30

@legyetek: Utópia. Az a szélsőbal ami ma európában a mainstream, soha nem vállalná be hogy csak azok kapjanak segélyt, ahol a népességet korlátozzák.

Itt max. az jelenthetné a reményt, ha a kicsi kínaiak droidot faragnak belőlük és gyerek helyett mobiltelefonokat gyártanak. De picit kétlem, hogy ez afrikaiakkal is működik.

BiG74 Bodri 2020.09.07. 10:58:28

@midnight coder:
Fizikálisan továbbra sem működő, szerintem.
Növekvő létszám csak fizikálisan szaporodni képes népességből adódhat. Ahol nincs kaja, ott éhenhal a szülő, a gyermek, vagy lelép a szülő és a gyermek. Ergo, ha a jelenlegieknek sincs elég kaja, akkor már elértünk egy szabályzási szintet. Ez körül leng a népesség száma. Ha kontinens lenyugszik és fejlődni kezd akkor viszont eltart ennyi embert. A népesség növekedése jelenleg annyiban gond, hogy a népmozgásokat előidéző hatások több embert indítanak el. Itt jön be a modern kommunikáció, most már nem vaktában indulnak el. De ez két különböző dolog, a túlnépesedéses túlriogatás, és a gazdasági, politikai, etnikai menekülés. Nincs gond a betelepüléssel, csak a mennyiséggel.
A fiatalok meg pláne a férfiak egy konfliktushelyzetben miért is kevésbé sérülékenyek? Mert mindenképpen be kell állni valamelyik oldalra? Vagy harcolsz és jó eséllyel meghalsz, megsérülsz, lerokkansz, vagy nem akarsz beállni, egy olyan helyezetben, ahol az alapelv, vagy velem vagy, vagy ellenem.
A gazdag európaiakat pedig nem kell kasztrálni. Óriási probléma jelenleg is a meddőség, csökkent reprodukciós képesség.

GyMasa 2020.09.07. 11:51:56

@nincs1agy:
Van ennek egy sokkal egyszerűbb módja.
Gazdaggá kell tenni az embereket, és akkor maguktól felhagynak a szaporodással.
Lásd, ~100 éve Európa, meg az elmúlt jó 40 évben a távolkeleti országok.
Még Kínában is elkezdett fogyni a népesség, pedig úgy 4 éve eltörölték már az "egyke" programjukat.

midnight coder 2020.09.07. 12:51:08

@BiG74 Bodri: "Ahol nincs kaja, ott éhenhal a szülő, a gyermek, vagy lelép a szülő és a gyermek."

Ehhez képest az afrikaiak elég töretlenül szaporodnak, pedig már a 90-es években is gond volt ott a nyomor és az éhezés. Az éhezés, a háborúk, az AIDS és más bubók ellenére is.

"Ha kontinens lenyugszik és fejlődni kezd akkor viszont eltart ennyi embert."
Na, az ott kb. úgy sohanapja után egy héttel várható.

"A fiatalok meg pláne a férfiak egy konfliktushelyzetben miért is kevésbé sérülékenyek?"
Szerinted egy adott konfliktust ki él túl nagyobb eséllyel ? Egy nő, egy öreg, vagy egy fiatal férfi ?

"a túlnépesedéses túlriogatás"
30 év alatt az emberiség létszáma majdnem megduplázódott. És a megduplázódott része is fogyaszt. E nélkül a túlnépesedés nélkül valószínűleg kb. egyensúlyban lenne a fogyasztás és a bolygó eltartóképessége.

BiG74 Bodri 2020.09.07. 13:01:27

@midnight coder:
Akkor ezek szerint van kaja.
Sohanapján? Lehet, de az is lehet, hogy megtörténik. Miért ne?
Ki a sérülékenyebb? Milyen szempontból? Majdnem egyformán. Viszont azért mert szerinted egy fiatal fegyveres, mert fiatal és fegyver van a kezében kevésbé sérülékeny, az furcsa. Ő konkrétan vagy öl, vagy őt ölik.
Az emberiség 30 év alatt megduplázódott, és? Eltartó képesség önmagában semmit sem mond. Milyen szinten akarod eltartatni magad?

midnight coder 2020.09.07. 13:03:48

@GyMasa: Ehhez az is kell, hogy munka is legyen. Ha csak pénz van, akkor tovább szaporodnak. És igazából társadalmi változás is kell. A szaúdiak elég gazdagok mégis szaporák.

midnight coder 2020.09.07. 13:07:04

@BiG74 Bodri: Na ja. Csak senki nem akar nyomorogni. A migrik nagy része gazdasági.

És szerinted mikor vagy nagyobb biztonságban mondjuk egy hutu vs tuszi meccsen ? Ha fiatal, erős vagy és fegyver van a kezedben, vagy ha Pl. védtelen gyereklány vagy ?

BiG74 Bodri 2020.09.07. 13:25:14

@midnight coder:
Ez nem olyan egyszerű. Ha hutu vagyok lánykaként hutu ellenőrzés alatt, akkor valószínűleg nagyobb a biztonság, mint hutu férfiként egy szál fegyverrel megpróbálni elfoglalni egy tuszi falut. Ha hutu lánykaként tuszi területre kerülök, akkor szar, de még mindig nagyobb valószínűséggel élem túl, mint fegyveresen elfogott hutu férfiként, mert akkor biztos végem.

midnight coder 2020.09.07. 14:16:03

@BiG74 Bodri: Amilyen helyre kis piramisokat építgettek koponyákból, szerintem ez a nagyobb valószínűség is erősen a 0 felé konvergált. Viszont ha hutu vagy tuszi ellenőrzés alatt, akkor nagyobb eséllyel tudod átverekedni magad a hutu területre fegyveres férfiként mint lányként.

BiG74 Bodri 2020.09.07. 15:37:27

@midnight coder:
Ej, de kötöd az ebet a karóhoz!
Legyen, pláne, hogy ilyen szinten elmebeteg állatok vannak jelen, mint a falvakat lemészároló iszlámisták.
De pl. az alap szír konfliktusra ez már nem igaz.

alöksz róz 2020.09.07. 21:52:09

@Batu Kán: "Én megcsináltam az Annapurna Circuitet, meg as Everest Base Campet" - bravó, ha így folytatod, akkor 10 éven belül talán sikerülni fog a csajozás is.

nincs1agy 2020.09.07. 22:06:41

@GyMasa: Hát azért csak erős fantáziával lehet az átlag kínait gazdagnak nevezni. Kínában az utóbbi évtizedekben komoly adminisztratív beavatkozás történt a demográfiába. Egyszerűen adminisztratív eszközökkel büntették azt, akinek egynél több gyereke született. Így sikerült megálljt parancsolni a túlszaporulatnak.
De sztem az érintett afrikai államok nem olyan szervezettek, központosítottak , mint a kommunista Kína. Így itt anyagilag kellene ösztönözni a nőket a sterilizációra. Mondjuk egy átlag nő szülne két gyereket és utána pár száz dollárért vállalná a sterilizációt. Ez működhetne.

nincs1agy 2020.09.07. 22:11:58

@A kiló nem százat jelent.: A afrikai népességnövekedésben van óriási potenciál. Már Ázsia is leállt. Egyedül Afganisztán bír olyan szaporodási rátával, mint sok afrikai ország..

Sadist 2020.09.08. 16:12:01

@midnight coder: "A szaúdiak elég gazdagok mégis szaporák."

Azért, mert ott olyan a kultúra és a társadalmi környezet, hogy a nőket rövid pórázon fogják, ezért szaporodnak a gazdasági szintjüktől függetlenül.

Sadist 2020.09.08. 16:55:28

@GyMasa: "Van ennek egy sokkal egyszerűbb módja.
Gazdaggá kell tenni az embereket, és akkor maguktól felhagynak a szaporodással."

Nope. Mindössze a nőknek kell korlátlan jogokat adni bármiféle kötelezettség nélkül, jogilag, társadalmilag és gazdaságilag felemelni őket a férfiakhoz képest, onnantól kezdve garantált a népességfogyás. Nézd meg bármelyik országot, ahova a női emancipáció és a feminizmus betette a lábát, mindegyikben bőven 2 alatt van a fertilitási ráta tök függetlenül attól, hogy csóró vagy gazdag országról van szó.

"Még Kínában is elkezdett fogyni a népesség, pedig úgy 4 éve eltörölték már az "egyke" programjukat."

Kínában az is rátett egy lapáttal, hogy az egyke politikájuk miatt nagyon durván megborult az ivararány, mert mindenki fiút akart. Jelenleg több tízmilliónyival több házasuló korban lévő egyedülálló férfi van, mint nő. De alapvetően a probléma forrása ott is a nők hipergámiája, gyk. mindig csak maguknál jobb pasassal hajlandóak összejönni és gyereket szülni. Kínában bőven jutna minden nőre elég férfi, mégis a tanult, magasan képzett, magas társadalmi státusszal rendelkező nők milliószámra maradnak egyedül, mert náluk magasabban képzett férfi már jóval kevesebb van.

nincs1agy 2020.09.08. 21:21:31

@Sadist: Megoldás lehetne a poligámia bevezetése..:)

Sadist 2020.09.08. 22:00:12

@nincs1agy: Az nem megoldás, hacsak nem akarsz egy kőkorszaki társadalmat, ahol csak a legerősebb kutya baszik, de az mindegyik nővel. Egy fejlett, prosperáló civilizációnak elengedhetetlen feltétele a monogámia.

GyMasa 2020.09.09. 11:05:08

@midnight coder:
A Szaúdiak is csak addig lesznek gazdagok, amíg lesz olajpénzük...
Mondjuk ott pont nem az anyagiak a legfontosabb tényező, hanem a mohamedán hitrendszer hozzáállása a családhoz.
Merugye, ha anyucinak az a választása, hogy otthon ül, csadorban, és gyereket szül, akkor lesz szaporodás.
Ha esetleg majd ő is elkezd dolgozni, akkor egyből nem fog majd annyit szülni, mert neki is előbbrevaló lesz a karrier...

GyMasa 2020.09.09. 11:14:18

@nincs1agy:
Kínában 3-4 éve megszünt az egyke program, mégsem kezdett el nőni a népesség.
Ezt egy kínai kollégám mondta, tavaly novemberben, amikor ott voltam.
qubit.hu/2019/01/08/hiaba-a-ketgyermekes-politika-kina-szepen-lassan-elfogy

"De sztem az érintett afrikai államok nem olyan szervezettek, központosítottak , mint a kommunista Kína."
Nem is kell olyannak lenniük...
Itt a "gazdaggá tenni" nem valódi, kapitalista értelemben vett gazdagságot jelent, hanem valahol a jelenlegi, progresszív balos "gazdag" fogalmát:
- Nincs háború
- Van rendes egészségügy, oktatás
- Van munka.

" Így itt anyagilag kellene ösztönözni a nőket a sterilizációra."
Ez semmiféle értelemben nem tűnik nekem elfogadhatónak.
Plusz, ezzel csak beindítod a miskárolás-üzletet...
" Mondjuk egy átlag nő szülne két gyereket és utána pár száz dollárért vállalná a sterilizációt. Ez működhetne. "
Hááát, ebben én nem vagyok biztos.
Ez az egész nekem kurvára egy fasiszta rendszernek tűnik...
De, persze, lehet, hogy én vagyok túlzottan érzékeny...

GyMasa 2020.09.09. 12:07:55

@Sadist:
Igaz-igaz!
Köszi a helyesbítést!

nincs1agy 2020.09.09. 14:11:12

@GyMasa:

"Kínában 3-4 éve megszünt az egyke program, mégsem kezdett el nőni a népesség."

Vajon miért? Mert az egykézés egyrészről a nők arányszámának csökkenését hozta,hisz egy szem gyereknek mindenki inkább fiút akart, másrészt nem lehet az emberek gondolkodását egyik pillanatról a másikra átállítani.

"Itt a "gazdaggá tenni" nem valódi, kapitalista értelemben vett gazdagságot jelent, hanem valahol a jelenlegi, progresszív balos "gazdag" fogalmát:
- Nincs háború
- Van rendes egészségügy, oktatás
- Van munka."

Feltéve, de meg nem engedve, hogy így van,ez igencsak sok időt venne igénybe, ha egyáltalán lehetséges, és ugye addig is óriási szaporulat keletkezhet.
Niger vagy Csád nem Kína. Kínában kiépült egy jó színvonalú állami oktatási rendszer, amely megfelelően képzett és munkára szocializált tömegeket bocsátott ki, akik Teng reformjai után munkáskezet szolgáltattak a nyugati cégek kínai gyártásaihoz.
Ezek a feltételek egyáltalán nem adottak a szubszaharai térségben, és nem lehet kívülről megteremteni őket. Ez egy más kultúra, éppúgy ahogy a muzulmán világ jó része is.

Az lenne fasiszta módszer, ha a fejlett nyugat bevonulna, és erőszakkal sterilizálná az ott élő feketéket. Így saját döntésük alapján, anyagilag lennének érdekeltté téve a sterilizációban.

GyMasa 2020.09.11. 10:54:48

@nincs1agy:
"Vajon miért? Mert az egykézés egyrészről a nők arányszámának csökkenését hozta,hisz egy szem gyereknek mindenki inkább fiút akart, másrészt nem lehet az emberek gondolkodását egyik pillanatról a másikra átállítani."
Meg, időközben megnőtt az életszínvonal is, és ma már a Kínai nőknek is lehet mondjuk mérnöki karrierjük, ami mellett a 20 évesen gyereket vállalni, már nem az egyetlen lehetőségük, hiszen a gyereket megszülheti majd anyagi biztonságba is, később.

"Feltéve, de meg nem engedve, hogy így van,ez igencsak sok időt venne igénybe,..."
Így van, de minden össz-társadalmi változásnak évtizedesek a kifutási idejei...
Ha erőltetni akarsz valami,t azt csakis fasiszta módszerekkel teheted meg.
Még, ha utólag igazad is lesz...
"... ha egyáltalán lehetséges, és ugye addig is óriási szaporulat keletkezhet."
Igen, lesz egy túllövés a szaporulatban, amikor a jobb életkörülmények, meg a béke miatt leesik a gyerekhalandóság.
De ugyanez játszódott le pl Európában a 20. század legelején, a távolkeleti kistigriseknél meg Japánban is.

"Niger vagy Csád nem Kína."
Még.
De Kína már megkezdte az ottani "bevásárlást".

" Kínában kiépült egy jó színvonalú állami oktatási rendszer, amely megfelelően képzett és munkára szocializált tömegeket bocsátott ki, akik Teng reformjai után munkáskezet szolgáltattak a nyugati cégek kínai gyártásaihoz."
Igen, lásd fentebb.
Karrier a nőknek==> leesik a szaporulat.
Mert, mire egy család megteremti az állítólagos anyagi biztonságot, addigra a nők már olyan korba kerülnek, hoyg 1-2 gyerek megszülése is jó eredmény lesz.

"Ezek a feltételek egyáltalán nem adottak a szubszaharai térségben, és nem lehet kívülről megteremteni őket."
Még...
Sose becsüld alá a propaganda lassan ható erejét.

" Ez egy más kultúra, éppúgy ahogy a muzulmán világ jó része is."
Ott is szembe fog majd jönni a valóság.
Még az olajpénzekből sem lehet végtelen szaporulatot finanszírozni.

"Az lenne fasiszta módszer, ha a fejlett nyugat bevonulna, és erőszakkal sterilizálná az ott élő feketéket. Így saját döntésük alapján, anyagilag lennének érdekeltté téve a sterilizációban. "
Szerintem ennyi erővel simán le is géppuskázhatnád őket.
De ez csak az én véleményem...
AMúgy pedig egy ilyen programot egészen pontosan ZÉRÓ eséllyel lehet a mai PC világban végrehajtani.

gigabursch 2020.09.11. 15:41:40

@GyMasa:
Két megjegyzésem lenne ehhez a "Kínában is fogy a népesség".
Nem volt olyan rég amikor Kíma még csak 900 m fő volt, majd a 80-as években lett 1 mrd.
Újabb 40 év és 1,3 mrd.
Ez a Kínában élő kínai államolgárok száma.

Namost Línán kívül él becslések szerint 100-400 m kicsi kínai.
Továbbra is minden ötödik ember kínai.

Nyomokban sem látom igazoltnak azt, hogy ők fogynának.
Jelenleg egy gazdasági programot hajtanak végre, azaz gyarmatosítják afrikát, kihajtják őket, hogy háborúzzanak kívül-belül az európaiakkal, miközben afrikát fullra legálzolják.
Meg az egész közel és közép keleten is brutális az a nyomulás, amit elkezdtek.

nincs1agy 2020.09.13. 10:17:50

@GyMasa: A kínai életszínvonal növekedés csalóka. Csak az ország bizonyos részeit érinti. Bármilyen nagy is, ez egy fékezett habzású kapitalizmus. Közel sem érinti az ország egészét. Különösen nem pl. nyugat-Kínát.

"Így van, de minden össz-társadalmi változásnak évtizedesek a kifutási idejei..."

És addig hány kicsi néger születik, aki svéd , német stb. segélyen képzeli el az életét valamelyik nyugati nagyvárosban? Ha egyáltalán sikerül azt a bizonyos fejlettségi szintet elérni, amit egyébként erősen kétlek. Kína pedig nem azért nyomul Afrikában, hogy ezt a térséget felvirágoztassa, hanem mert Afrika gazdag ásványkincsekben, Kína meg nem az. Európa felé a kedves arcukat mutatják, hisz itt kereskedni akarnak, míg Afrikában és az Indiai-óceán térségében sokkal brutálisabban viselkednek, mert ezt a térséget ki akarják aknázni.

"Karrier a nőknek==> leesik a szaporulat."

És ha mégse, hát majd befogadjuk a srácokat Európában, ugye..( Ameddig tudjuk.) Sokkal biztosabb és célravezetőbb az én elképzelésem, és nekik is jobb. Mert ha nem csökkentjük le a szaporulatot a jutalmazott sterilizáció módszerével, akkor előbb-utóbb jön majd egy brutális kórokozó, amely megteszi majd ezt. Persze rengeteg szenvedés és tragédia árán. A macskákat is ivartalaníttatják olyan emberek akik egyébként szeretik őket, hisz mindenkinek jobb így, a macskáknak is.

"Még...
Sose becsüld alá a propaganda lassan ható erejét."

Nem az első liberális téveszme lenne..(Ahogy pl. a "demokrácia export" nevű projekt sem nagyon akar működni..)

"Még az olajpénzekből sem lehet végtelen szaporulatot finanszírozni."

Hát rohadtul nincs összefüggés a kettő között.. A legnagyobb 4-es TFR-rel a kőolajban szegény Afganisztán bír..

"Szerintem ennyi erővel simán le is géppuskázhatnád őket.
De ez csak az én véleményem..."

Hát azért aközött, hogy legéppuskáznak vagy elgázosítanak tömegeket, meg aközött, hogy két gyerek születését követően önkéntesen ingyen sterilizálják és még kapnak is pár száz dollárt, igencsak van különbség.

"AMúgy pedig egy ilyen programot egészen pontosan ZÉRÓ eséllyel lehet a mai PC világban végrehajtani. 2

Ma még talán. DE.. Mutatis mutandis! ;)

gigabursch 2020.09.13. 15:03:21

@nincs1agy:
Csakhogy:
Franciaország 1,8-as TFR? de ezen belül a muszlim kisebbség 8.1.
Ami még földrengésnek is durva.

nincs1agy 2020.09.13. 18:44:21

@gigabursch: A ny-európai viszonylag jó TFR-ek a bevándorlószaporulat eredményei jórészt (kivéve talán az izlandi nácikokat).
A különbség, hogy az oroszok képesek megfelelően kezelni a saját bevándorlóikat " megszoksz vagy megszöksz" alapon, míg ny-Európa erre nem képes. Ma már olyan is előfordul, hogy azért csinálnak valamilyen provokációt migráns fiatalok, hogy kicsalogassák a rendőröket, akiket aztán jól megdobálhatnak megpetárdázhatnak.
Oroszországban egy ilyen húzás után seggbe dugott gumibottal, megkötözve a börtön kőpadlóján töltenék az éjszakát, miután Szása ,meg Grisa alaposan elverte őket..
süti beállítások módosítása