A kiló nem százat jelent.

A média hadat üzent Svédországnak és a valóságnak 2.

2020. szeptember 28.

Bár nyár végére a világ legtöbb vezető döntéshozója belátta, hogy túlreagálták a járványhelyzetet, ismét ugyanott tartunk, mint júniusban: A média hadat üzent Svédországnak és a valóságnak. Megírtam, hogy a magyar és a nemzetközi média is csúsztat a máskor olyan sokra tartott svéd szabályozások kapcsán, ha Anders Tegnell-ről vagy a COVID-19-politikákról van szó.

screenshot_2020-09-28_at_14_06_39.png

Ausztria, Belgium, Magyarország, Svédország. Négy hasonló népességű európai ország halálozási statisztikája 2020-ban. Belgium a COVID-19 halálozások európai csúcstartója az egyik első ország volt, amelyik leghamarabb a lezárásokat választotta. A svéd halálozási statisztika csak a járvány hónapjában "érte utol" a magyart. 2019-ben Magyaországon 130 ezren Svédországban 89 ezren haltak meg. Ezen a számunkra rossz trenden a koronavírus jottányit sem változtatott...

Megint a média. Egy példa egy olyan sajtótermékből, amit egyébként mértékadónak tartok, kedvelek és rendszeresen olvasok: a Válasz Online újságírói többször is kísérletet tettek, hogy saját hatáskörben eldöntsék, hogy Svédország járványkezelése megbukott. A tények figyelembe nem vételén kívül szükségesnek érezték, hogy nyilvánvalóan hamis állításokkal is alátámasszák igazukat. Ha így is kevés volt, akkor teljesen irreleváns karaktergyilkosságba kezdtek a járványügyben nem is kompetens svéd kormánnyal szemben. Legalábbis, mintha egy magyar kislap, a Válasz Online hasábjairól befolyásolni lehetne a svéd belpolitika alakulását...

A fejlett Magyarországról az elmaradott Svédországba menekülő, mindenkinél okosabb magyar migráns és  magyar újságíró ismerősének esete

" - Mintha azt szeretnék, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon, járvány se legyen, a gazdaság is működjön.

 - Mindenki ezt szeretné, de sajnos ez lehetetlen. Hogyhogy ezt a svédek nem tudják?

 - Tudta, hogy a svéd miniszterelnöknek nincs diplomája, és az egyetlen befejezett képzettsége egy egyéves hegesztő-tanfolyam? A svéd kormány Európában párját ritkítóan alacsony képzettségű, sok esetben az egyes miniszterek iskolai végzettsége nem is ad kellő tudásalapot az általuk betöltött tisztségre, és az a benyomása az embernek, mintha nem látnák át a mostani helyzetet."

Egy pesti újságíró, könyörgöm, ne akarja egy a magyarnál minden területen sokszorta fejlettebb és minden mutatójában objektíve élhetőbbnek tekintett Svédország politikáját megítélni egy nyilvánvaló okokból oda bevándorolt magyar orvos ismerőse homályos szemüvegén keresztül.

Egy ilyen interjúra kellett volna a Válasz Online szerkesztőjének rávágnia, hogy "Ne haragudj Anita, de maradjon meg nektek ez a családi ebéd mellé, majd ha végre újra kilátogathatsz a svéd rokonaidhoz".Értem, hogy mi magyarok multitalentumok vagyunk, és némi vígaszt nyújt össztársadalmi sikertelenségünkre, hogy találunk valami szálkát, amiben talán a svédeknél jobbak vagyunk. Csak az a gond, hogy ez nem igaz — még ez sem igaz.

Erre a poszt végén még kitérünk.A svéd miniszterelnök valóban "csak" egy munkásember, szakszervezeti vezetőből lett politikus. De a járványügyben kompetens Anders Tegnell világszerte ismert szaktekintély, aki anyanyelvi angolsággal ad interjút a BBC Hard Talk-nak, megnézném én magyar kolleganőjét, Müller Cecíliát ugyanebben a műsorban. A két ország közti különbség pontosan ilyen.

Komoly tévedése a Válasznak, hogy Svédország szerinte "azért bukott el", mert "el szerette volna érni a nyájimmunitást", miközben az "nem sikerült"... (Nem tudjuk amúgy.) Ez utóbbi azt jelentette volna, hogy Svédország azért alkalmazott volna enyhébb, élhetőbb korlátozásokat, mert azt szerette volna, hogy "gyorsabban" terjedjen a járvány. Ez azonban tévedés. Ilyen célja sosem volt sosem a svéd hatóságoknak, és ezt Anders Tegnell számos interjúban elmondta. Ez a hamis vád ettől függetlenül többször előkerült a világsajtóban, amit nem svédül, nem is magyarul, hanem angolul írnak persze. Egy a témában folytatott emailváltásban került szóba a nyájimmunitás, ahogy szóba került az mindenkor máskor is. A nyájimmunitás elérése a célja az oltásoknak is. Mégsem minden fertőző betegségnél cél akár oltással, akár természetes módon "elérni" a populáció ezen állapotát.

A "vád" formállogikailag is értelmetlen, mert Svédországban is korlátozásokat vezettek be, ha csupán enyhéket is és kizárólag szakmailag alátámaszthatókat. A cél Svédországban is az egészségügy teherbíró képességének megőrzése volt, mint mindenütt máshol. Ezért intették polgáraikat elővigyázatosságra, de nem rendeltek el értelmetlen szobafogságot.

Csak hát a brit újságíróknak, ahogy a magyar kollégáiknak is, valahogy kísérletet kell tenniük annak "közvetett" igazolására, amit a tények közvetlenül a legcsekélyebb mértékben sem támasztanak alá. Ezt hívjuk szalmabáb-érvelésnek. Magyarán hogy a svéd modell megbukott volna. Illetve a drákói brit vagy szinte tetszőleges más, szigorra építő (nyugat-)európai országban alkalmazott stratégia sikeresebb lett volna. Én értem. De az igazat kéne megírni, csókolom!

Egyik állítás sem igaz, és ezt nemcsak tételesen cáfolhatjuk a következő adatokkal, de az egyes brit vagy magyar döntéshozók is elismerték: elutasítják az újabb lezárások bevezetését. Ezt mondja Johnson, ezt mondja Orbán. Mindenki. A brit kormány tudományos tanácsadói külön tanulmányt készítettek a lockdown lesújtó hatásairól, amik halálesetek számának tekintetében is a járványhoz hasonló következményekkel jártak. Ez a lényeg.

Sosem volt cél a nyájimmunitás Svédországban 

Ezt több interjúban maga Tegnell elmondta. A svéd modell a hiteles tájékoztatásról, a felelős önkéntes viselkedésről és minimális, teljesíthető és szakmailag indokolt és enyhe korlátozásokról szólt. A politika helyett a szakma döntött. Azért győzött a svéd modell, mert a politikailag motivált lockdown megbukott, és már senki sem akarja újra bevezetni a nyáron "varázsütésre" szünetelő járványt. Időközben mindenki belátta, hogy hatástalan és káros.

A 180 fokos fordulatot rejtjük lényegében maszkok mögé, ami vállalhatóbb kompromisszum mondjuk a vendéglátóipar tönkretételénél.

sweden-vs-england-deaths.png

Svédország azért kínos a legtöbb ország establishmentje számára, mert puszta létével cáfolja a drákói, gazdaságilag hatalmas károkat okozó, ráadásul hatástalannak bizonyuló járványvédelmi intézkedések szükségességét. Ebben élen járt a brit média, amelynek egy része előszeretettel pellengérezte ki Svédországot, keltett olyan rémhíreket az országgal kapcsolatban, amik azóta tévesnek bizonyultak. 

Ilyen a Nagy-Britanniában bevezetett, magyarnál jóval szigorúbb lezárások járványra gyakorolt hatása. Mint a fenti ábrán látszik Svédország és Nagy-Britannia halálozási görbéje azonosan alakult, nincs semmilyen törés, csökkenés, visszaesés, amit a drákói karanténszabályok okozhattak volna. A járvány valójában dühöngött tovább Londonban és sokfelé. Éppenséggel jóval súlyosabb járvány volt Angliában, mint Svédországban, kimutatható pozitív hatása nem volt a lockdown-nak. A sokfelé alkalmazott szigorú intézkedések, határzárak, kijárási korlátozások a vírusok terjedésének nem szabtak gátat, ellenben padlóra küldték a világgazdaságot, sok millió, de inkább sok százmillió vagy még több ember megélhetését tették tönkre.

Egyszerűbben szólva: az establishmentek és a média folyamatosan hazudtak és hazudnak Svédországról, hogy elfedjék saját baklövésüket.

sweden-projection-reality-june-28.png

A lezárásokat elutasító Svédországra vonatkozó brit előrejelzések olyan mértékben lőttek mellé a svéd COVID-19 halálozások számát illetően, hogy azt a túlzás szó nem fejezi ki. A kapitális szakmai hiba pedig eufemizmus. Egészen nyilvánvaló, hogy a brit szakértők nem mondtak igazat, saját "igazukat" akarták csúnya indirekt csúsztatásokkal alátámasztani. Az úgynevezett tudományos modellek azokon a riogatásokon alapultak, amik a média által az életünk részéve váltak idén február óta világszerte.

Ez minimum már egy nagyon hangos bocsánatkérést igényelne

Svédországtól és a többi folyamatosan félretájékoztatott országok polgáraitól.

A probléma, hogy ezekre a morálisan megkérdőjelezhető szakértőkre, és ezeknek a szakértőknek a szakmai véleményére és előrejelzéseire építünk ma is. Ezt írja meg a Qubit-tól a Válasz Online-on át Magyar Nemzetig minden magyar sajtótermék nagy mellénnyel. Azzal a teljesen hamis, bizonyosság látszatát keltő hivatkozással, hogy "ezt mondja a tudomány". Miközben a tudomány nem mond semmit, tudósok, szakértők mondanak nagyon sokfélét — és nagy sokféle módon tévednek.

Ideje volna szembesülni a ténnyel, hogy "a tudomány", ahogy a mainstream médiából ismerhetjük, nos finoman szólva mindent tévesen ítélt meg. Ezek egyoldalúsága, elfogultsága és olykor tényekkel szembeni "immunitása" próbára teszi a béketűrését nemcsak más tisztességes és egyes kijelentéseikért gyakran megrágalmazott szakértőknek, mint Anders Tegnell vagy Lehota Tamás, de a jóérzésű, tényeket tisztelő és hiteles tájékoztatásra váró laikusoknak is.

Bármekkora nagy vagy közepes is a veszély, szeretnénk pontosan, kozmetika nélkül szembesülni vele és fellépni ellene. A hiteles tájékoztatás bizalmat szül, a bizalom pedig társadalmi szolidaritást és szabálykövetést, ami a sikeres védekezés záloga.

screenshot_2020-09-28_at_10_33_22.png

screenshot_2020-09-28_at_13_12_35.png

Ősszel Britanniában enyhén emelkedni kezdett a COVID-19 halálesetek száma. Svédországban a nyári szinten stagnál. Egyik országban sincs drámai növekedés. Egyébként szerencsére sehol sincs még. Mivel ősszel csökken az emberek D-vitamin szintje, ezért megfigyelhető minden évben, hogy a légúti fertőzések egyre több idős, gyenge, beteg ember életét követelik. Sajnos így lesz ez idén is, mert ezt a problémát nem célozza meg a politika. Talán mert a D-vitamin nemcsak kézenfekvő és hatásos, de rendkívül olcsó is: és egyetlen gyógyszergyárnak sincs rá bejegyzett szabadalma — tehetnénk hozzá cinikusan.

A napi svéd és brit COVID-19 halálesetek alakulásán túl nézzük az elvégzett tesztek számától is függő napi COVID-19 esetszámok alakulásának statisztikáját is, ami jelentős különbségeket mutat, és ami alapján megintcsak a svéd modell tűnik a legjobbnak. Úgy tűnik, Svédországban enyhe emelkedésnek is alig indultak az esetszámok, de a brit adatok már a tavaszi magasságba szöktek. Összevetésül a magyar esetszámok sosem látott magasságokba lőttek ki.

Igaz, a tényleges megbetegedések és halálesetek száma idehaza is alacsony szerencsére. Amit látunk az egyelőre a tesztek számával arányos növekedés – remélhetőleg. Mindenképpen érdemes ezeket a számokat nyomon követni. Lehet, hogy a svéd számok azért nőnek lassabban, mert kialakult egyfajta nyájimmunitás közeli állapot, de lehet, hogy egyszerűen jobban működik a svéd társadalmi kohézióra épülő, finomhangolt védekezési modell. 

Az adatsorok frissek és a Worldometer-ről származnak:

screenshot_2020-09-28_at_13_14_20.png

 

screenshot_2020-09-28_at_12_41_33.png

screenshot_2020-09-28_at_12_43_42.png

Mondja meg nekem valaki, lát-e bármelyik svédországi ábrán olyat, amit a magyar nyelv belobbant szava kifejez? A Válasz Online újságírója ugyanis ezt a címet adta pontosnak és alátámasztottnak nem nevezhető cikkének: "Nem, a svéd modell nem győzött: megint belobbant a járvány, szigorításra készülnek". Ami itt belobbant az csak az újságíró fantáziája... A wishful thinking. És az erőltetett önigazolás utáni kétségbeesett vágy. Ha igaza lenne, nem kéne izzadtságszagúan bizonygatnia.

A cikk egyébként arról szól, hogy a svédek még a maszkviselést sem veszik fontolóra, ennyire készülnek szigorítani. Tegnellék úgy értékelték, hogy a középiskolák bezárása már felesleges volt Svédországban is. De maguk a svéd polgárok sem igen hordják a maszkot. Megbíznak a szakemberek korábbi iránymutatásában: korábban a WHO-tól Müller Cecíliáig és Falus Ferencig egyöntetűen állította mindenki, hogy a maszkviselés nem hatásos védekezési eszköz, legalábbis nem bizonyított a hatásossága társadalmi méretekben. Inkább politikai eszöz a dezinformáció és a szigorú szabályok által felzaklatott társadalom lenyugtatására.

Persze mutogathatna bárki a svédhez és a brithez képest enyhe (tavaszi) magyar COVID-19 halálozási statisztikákra, amik valóban inkább statisztikai hibának tekinthetők, mint társadalmilag hírértékkel bíró adatsornak. Noha napi szinten ostromolták velük lelki békénk tűréshatárát. Ez esetben érdemes tudatosítanunk magunkban, hogy nálunk a COVID-19-re fogékony népesség már sajnos jóval azelőtt meghal valami teljesen másban, hogy a COVID-19 utolsó cseppként a pohárban végezzen az idős beteggel.

A svéd halálozási statisztikák egyáltalán nem voltak kiugróan magasak Európában, Britannia vagy főleg a korán lezárásokat bevezető, szigorú maszkviselési szabályokon most lazító Belgium jócskán beelőzte a svédeket, számos amerikai tagállam még ezekre a lesújtó adatokra is rá tudott licitálni. Ettől függetlenül jogos magyarázatot kérni, hogy miért nőtt meg a halálozási ráta tavasszal.

Egy felkészült és transzparens járványügy ezt meg is teszi. Anders Tegnell ezzel kapcsolatos egyik igazolt magyarázatát a Válasz cikkben sajátos keretezéssel ismeretik: a korábbi évek enyhe influenzaszezonjai tekinthetők részben az idei romló COVID-19-statisztikák okának. Itt jegyzem meg halkan, hogy a koronavírusok valójában máskor is okoztak halálos fertőzéseket, de korábban ezekre a számokra senki sem volt elvétve sem kíváncsi. Ahogy az RSV és a többi 200 másik kórokozó nemlétező statisztikáira sem.

A SARS-COV-2 az első, amit tesztelünk, nyomon követünk ilyen részletességgel és napi szinten. Ezért minden összevetés bizonyos értelemben félrevezető. Az újdonságként reklámozott jelenségek, mint a hosszú távú szövődmények vagy a szaglásvesztés a legtöbb hasonló fertőző betegségnél előfordulhat. A koronavírus semmivel sem különlegesebb más kórokozóknál, csak erősebb a "médiatámogatottsága".

Nem bánnám, ha az igazság médiatámogatottsága hasonló szintre nőne a jövőben.

Nem lehetünk büszkék a magyar COVID-19 statisztikákra

A legelső ábra alatt olvashattad, Magyarországon évente kb. 40 ezer fővel többen halnak meg, mint a hasonló népességű Svédországban. Ez az, amit minden nap el kéne mondjunk — és nemcsak 2020-ban. Ez az, amire akcióterveket kéne készíteni és bevezetni, ez az, amivel kapcsolatban ugyanúgy felvilágosító kampányra volna szükség, mert nemcsak a jó/rossz egészégügyi ellátásunkon múlik a kérdés, hanem vastagon az életmódunkon, egészségtudatosságunkon is. Ahogy a COVID-19 súlyossága is, amit továbbra sem mondunk ki elégszer, mert még mindig nem változtattunk rajta. Tehetünk az egészségünkért: kezdjük az igazság megismerésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr8416218386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biohouse 2020.09.28. 23:34:14

Kiváló, gratulálok! Hont András facebookoldaláról találtam ide.

libernyák 2020.09.29. 01:45:36

Azt illetően, hogy miért van szükség a maszkviselésre, olvasd el ezt a teljesen őszinte és világos cikket is, és ne csak a >2 hónappal ezelőttit:
www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2026913?query=TOC
"Universal facial masking seemed to be a possible way to prevent transmission from asymptomatic infected people. "

"Past evidence related to other respiratory viruses indicates that facial masking can also protect the wearer from becoming infected, by blocking viral particles from entering the nose and mouth."

"Ultimately, combating the pandemic will involve driving down both transmission rates and severity of disease. Increasing evidence suggests that population-wide facial masking might benefit both components of the response.
"

Nazareus 2020.09.29. 06:54:25

Eléggé csalókák a grafikonok: Nem a darabszámot kellene mutatni, hanem a lakosságra vetitett arányt. Igy ez torzit és nem mutat való képet.

Wildhunt 2020.09.29. 08:55:50

@libernyák: Az influenzára meg mindez nem igaz, feltételezik?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.29. 08:58:49

@Nazareus: hogy ne mutatna "képet". Találsz népességarányos adatokat is. Nem olvasol figyelmesen. Ahol még nem kell, ott nem kell...

Ez értelmetlen kekeckedés.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.29. 09:02:07

@libernyák: Olvastam, de ez nem írja felül a korábbi átfogó valódi tanulmányokat. Mint írtam: a maszk vállalható kompromisszum. De nem bizonyított a hatásossága. Mint írtam: sokak szerint bizonyos helyzetekben hatásos. Kötelezővé tenni és súlyosan szankcionálni botorság. Elég lenne ajánlani.

Pontosan mivel nem bizonyított és sokaknak zavaró. Ugyan hadd döntsék már el, hogy kívánják-e hordani...

Én februárban is hordtam.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.29. 09:04:03

@libernyák: a kiemelt mobdatok egyébként régi kutatásra hivatkoznak, csak éppen letagadja a vizsgálatok eredményét. A cikkre szart sem ér, hiszen hazudik :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.29. 10:02:59

@biohouse: köszönöm az olvasást és a megosztásokat.

Nazareus 2020.09.29. 11:28:00

@A kiló nem százat jelent.: Én a cikkben lévö 8 grafikon egyikét sem látom népességarányosnak. Kérlek mondd meg, hogy melyiket hibázom el.

Nazareus 2020.09.29. 11:32:47

@A kiló nem százat jelent.: A maszkra irod: "De nem bizonyított a hatásossága."

Nazareus 2020.09.29. 11:33:53

@A kiló nem százat jelent.: A maszkra irod: "De nem bizonyított a hatásossága." De bizonyitott. Természetesen vannak kevésbé és vannak jobban hatásos maszkok, de valamennyi hatásossága mindnek van. Itt vannak az idevonatkozó cikkek és egy tudományos teszt:
www.medicalnewstoday.com/articles/scientists-propose-cheap-and-accessible-test-for-mask-effectiveness#Bandanas-and-fleece-not-effective

advances.sciencemag.org/content/6/36/eabd3083

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.29. 11:41:14

@Nazareus: tehát még egyszer: NEM. A maszkok hatásosságát több vizsgálat cáfolta. Hogy van olyan, ami bizonyos körülmények között egy adott maszk hatásosságát vizsgálta nem bizonyító erejű, nem írja felül. Próbálj már meg forrásokat keresni, kiértékelni. Ne csak szajkózd a magadét. A korábbi kiterjedt vizsgálatok kifejezetten a társadalmi közlekedésben vizsgálták a maszkviselést és arra állapították meg a hatástalanságát. Volt, ahol károsnak mutatták ki.

Erre vonatkozóan találsz linkeket a cikkben is. Nem lehet állandóan csak egyet szajkózni. Sajnálom, ha nem érted mit jelent a bizonyított és a nem bizonyított kifejezés.

Nazareus 2020.09.29. 12:11:05

@A kiló nem százat jelent.: Tehát még egyszer: De. A vicces az egészben, hogy pont az általad linkelt cikk adja a bizonyitékot :) Elolvastad a hivatkozásokat? Kezdjük:
1. Belinkelted a cikk vége fele: " legalábbis nem bizonyított a hatásossága ", a "nem bizonyitott" vezet a következö helyre:
2. www.cebm.net/covid-19/masking-lack-of-evidence-with-politics/
Ebben a cikkben hivatkoznak egy tanulmányra "focusing on the benefits of different types of masks. ", az itt lévö link a következö tanulmányra mutat:
3. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21735402/
Ebben a következöket irják a maszkokról: "Surgical masks or N95 respirators were the most consistent and comprehensive supportive measures." Itt a többi fizikai védekezéshez képest értékelik a legjobbnak a maszkokat (mint kézmosás, távolságtartás, hömérözés, stb.).

Köszi az infokat :) Ja, még annyi, hogy személyeskedés nem méltó egy kulturált vitapartnerhez.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.29. 12:49:54

@Nazareus: nemcsak erről beszélek, de ISMÉTELTEN, mert nem érted. Nem önmagában egy eszköz hatásosságáról van szó, hanem arról, hogy a TÁRSADALMI életben hatásosan alkalmazható az az eszköz. Ez nem személyeskedés, hanem kekeckedés, amit nagyon utálok. Nem akarod megérteni, hogy egy eszközt in vitro körülmények között vizsgálva be lehet mutatni bármit. Akár azt is, hogy tök értelmetlen, akár azt is, hogy szuperhasznos, megfelelő kondíciók előállításával. Ugye az is triviális, hogy nem pusztán a szájnyílás az egyetlen behatolási pont. De a szájba is juthat fertőzés máshogy, mint belégzéssel. Akár a maszk levételekor, piszkálásakor. Ezért nem életszerű a tömeges maszkviselést előírni. Teljesen abszurd pl. az iskolában alkalmazott szabályhalmaz, hogy az osztályban nem kell, a folyosón igen stb. A kávézóba beülve nem kell, de ha elvitelre kérek valamit már szintén kell. Ezekre egész biztos nincs alátámasztó study. És van még több link a szövegben. Müller és Falus nyilatkozatairól, amiket azért ne ignorálj. Explicite feleslegesnek, sőt károsnak nevezték korábban a maszkviselést — ismétlem lassan, hogy te is értsd: normál életvitel közben, nem egy steril műtőben vagy laboratóriumban. Teljesen más tészta. Remélem ezzel lezárhatjuk. A bottom line-t illetően finom vagyok, mert nem azt mondom, hogy tökéletes hülyeség a maszk (mint mondtam elfogadható, vállalható kompromisszum, sőt sok esetben haszna is lehet, én is hordtam önkéntesen februárban, ha idegenek közé mentem pl. egy boltba), annyit mondok, hogy különösen a jelenlegi maszkszabályozás nincs tudományosan alátámasztva, a maszkviselés hatásossága a normál társadalmi közlekedésben nem bizonyított. NEM BIZONYÍTOTT. Ez tudományos tény. Minden más mellébeszélés vagy vélemény.

libernyák 2020.09.29. 13:06:47

@Wildhunt: Ki mondta, hogy az influenzánál egyáltalán nem segít?
www.healthline.com/health/cold-flu/mask#research
Csak annak jóval kisebb a halálozási rátája és jóval korábban megjelennek a tünetek, így lassabban terjed, ezért jóval kisebb problémát jelent, ami ellen nem kell maszkkal védekezni (persze lehet, Ázsiában sok országban egyébként is elterjedt a maszkviselés).

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.29. 13:09:59

@libernyák: a belinkelt cikk szerint Falus Ferenc mondta 2009-ben egyébként a H1N1 kapcsán. Az influenza volt eddig a sztárvírus. Egyébként joggal. Ott sokkal több a fiatal áldozat.

Nazareus 2020.09.29. 13:18:27

@A kiló nem százat jelent.: Értem amit mondasz, részben egyet is értek.

Például ez az állitásod nem igaz: " Nem akarod megérteni, hogy egy eszközt in vitro körülmények között vizsgálva be lehet mutatni bármit. " Pont ettöl tudományis vizsgálat egy vizsgálat, hogy megismételhetö és azonos eredményt mutat máshol, másoknak is és nem bármi mást.

Az állitásod, hogy "társadalmi mértékben nem használható" kicsit visszás. Elfogadjuk, hogy egyénnek hasznos, de társadalmilag nem?

Persze, abban igazad van, hogy abszurd, hogy beülve nem kell maszk, elvitelre meg igen. A kettö nem kompatibilis. Szóval vannak felesleges vagy akár buta szabályok, de ez csak annak köszönhetö, hogy egy viszonylag új dologgal állunk szemben és a kormányok sem tudják hogy kellene reagálni. Lehet, hogy Te mindenkire rábiznád, hogy döntse el mit csinál, aztán fél év múlva szidod magad a hülyeség miatt. De lehet, hogy vállon veregetnéd magad. Egyszerüen nem tudjuk, hogy mi lenne a jó.

Tehát összegezve: azzal remélem egyetértesz, hogy ha mindig, mindenki hordaná az otthonán kivül, az hatékonyabb védekezés lenne, mintha sehol se hordaná senki. Meg kell találni az arany középutat a kettö között, ami elfogadható - de olyat sose fogunk találni, ami mindenkinek elfogadható (ezzel nem azt akarom mondani, hogy a mostani a legjobb!!).

Reflektálva Müller Ceciliára, idézek töle: "És szerinte, ha valakinek a szájmaszk biztonságérzetet nyújt, az hordja, de önmagában ez nem elégséges a biztonságunkhoz, mert a maszk viselése nem fogja megállítani a járvány terjedését."

Nazareus 2020.09.29. 13:21:13

@A kiló nem százat jelent.: Fenébe, véletlenül elküldtem, folytatom, Müller Cecilától:

Persze, a maszk viselése akár hamis biztonságérzetet is nyújthat. Mint a biztonsági öv az autóban. Mégsem állithatjuk azt, hogy akár a maszk, akár a biztonsági öv felesleges, holott a biztonsági öv sem akadályozza meg adott esetben sérülést.

Dr. Falus Ferenc véleménye 11 évvel ezelötti, azóta azért többet tudunk, ezért nem is tartom igy igaznak az állitását: ". A maszk megelőzési célból való utcai viselete azonban nem befolyásolja a járványt. " - persze, utcán kevésbé lényeges, mint zárt térben. Arról nem is beszél.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.09.29. 13:29:46

@Nazareus: ez már az értetlenkedés csimborasszója.
Falus 2009-es nyilatkozata az azóta változatlan szakmai alapelveken nyugszik, amit ő maga az elmúlt hetekben dobott a sarokba. Semmilyen "fejlődés" nem történt azóta.

Korábban voltak kiterjedt társadalmi vizsgálatok, azóta nem voltak, csak in vitro kutatások, amik NEM BIZONYÍTÓ EREJŰEK ebben a kérdésben.

Ezt a kérdést, ha 30 vagy 50 éve vizsgálták volna meg az azóta változtatlan arcmaszkokkal, akkor is éppannyira lennének érvényesek, mintha a múlt héten vizsgálták volna meg hasonló kutatásban.

Éppúgy nincs fejlemény ezen a téren, ahogy nincs előrelépés abban, hogy a réz jobban vezeti az áramot, mint egy sorba kötött orvosprofeszor mondjuk vagy egy szövegértésben korlátozott kommentelő.

Nazareus 2020.09.29. 13:45:41

@A kiló nem százat jelent.: Fejlödés mindig van. 100 évvel ezelött, a spanyolnátha idejében is viselték a maszkokat, csak helytelenül: utcán viselték, beltérbe érve levették. Már már lett fejlödés, és tudjuk, hogy forditva hatékonyabb.

Na összegezve:
1. Nem adtad meg, hogy melyik grafikon ad népességarányos információt, bár azt állitod, hogy van ilyen. A cikkben nincsen. Emiatt hamis képet mutat.
2. A maszk hatásosságát két tanulmány is bizonyitja, egyiket én, másikat te találtad.
3. A maszk "társadalmi méretekben" való hatásossága jószerivel kutathatalan tudományis pontossággal. Persze, lehet hasonlitgatni különbözö országokat, csak épp nem tudjuk, hogy min alapszik az eredmény: A szigorubb szabályozáson? A hidegebb éghajlaton? A szófogadóbb embereken? A logika viszont azt diktálja, hogy ha kis léptékben hatásos, akkor nagy léptékben is. De megértem, hogy vannak, akik hiján vannak a logikának.

Azt is megértem, hogy véded a cikked tartalmát, viszont a hibákat illik beismerni, bár tudom, hogy ez kemény dió.
Mindenesetre innen már értelmetlennek tartom az eszmecserét, és fájó szivvel elbúcsúzom, kivánok további kellemes öntömjénezést.

Barkalot 2020.09.29. 13:54:36

Csúsztat és hazudik a poszt. Ennyike.

dr. pretender 2020.09.29. 20:16:23

Érdekes lenne a "hivatalos" intézkedések helyett azt alapul venni, ami a tényleges társadalmi viselkedés volt, persze erről nyilván nincs valid adat, de azt például tudjuk, hogy nálunk is a vártnál sokkal nagyobb mértékben csökkent a kontaktusok száma márciusban; szóval hiába volt papíron szigorúbb az angliai lockdown, simán lehet, hogy valójában nálunk volt nagyobb visszaesés a kontaktusszámban. Ugyanez akár angol-svéd relációban is igaz lehet.
A heti válaszos cikkek tényleg gázok, számomra az egyik podcastjukból derült ki, hogy a témát vivő újságírójuk "nem a legélesebb kés a fiókban".

Wildhunt 2020.09.30. 12:58:00

@libernyák: valahogy mégis többen halnak bele. Ki érti ezt...

kamugyar 2020.09.30. 15:39:01

@alöksz róz: ezt gyorsan összeadva 500 emberrel halt meg eddig több idén mint az előző évek átlaga.ugya azt senki nem gondolja h most hírtelen mindenkit a covid vitt el. inkább tűnik ez annak h alig vagy egyáltalán nem emitt haltak meg de kimutatták bennük a vírust. mindenképp azt gondolom h sajnos azok az emberek kerülnek bele a statisztikába akik féllábbal már a sírban vannak és napjaik heteik esetleg hónapjaik lennének már hátra covid nélkül is. ez az 500 eset fog kiegyenlítődni talán már év végére is. mennyivel világosabb lenne a kép ha boncolnának ugyebár....

alöksz róz 2020.09.30. 19:04:21

@kamugyar: nem tudhatjuk. de a diagram vége kezd nagyon érdekes lenni.
lehet, hogy nem véletlenül mondták a svédek, hogy várjunk még a halálozási statisztikák kiértékelésével

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.01. 16:32:29

@Nazareus: ez elékpesztő fárasztó... trollokkal nem vitatkozom.
Mindenre választ kaptál. Minden mást megtalálsz a szövegben és a linkeken. Semmiben nincs igazad. Minden mondatodat egyenként cáfoltam. :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.01. 16:33:32

@Barkalot: igen egész biztosan. A cikk minden állítása igazolva van, de te egyetlen mondattal lezártad magadban.

Nem értem az ilyen struccpolitikát folytató embereket.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.01. 16:36:49

@dr. pretender: nem hiszem hogy jelentősége lenne. Nagyon úgy tűnik, hogy mesterséges intézkedésekkel vagy kulturális dolgokkal nem lehet megmagyarázni vagy megvátloztatni egy fertőző betegség terjedését. A számok alapján mindegy mit csinálunk. Még az idősotthonok teljes lezárása is elégtelen volt. A vírus lóugrással megérkezett a fogékony betegek körében. Ha oda bejut, akkor teljesen mindegy, hogy a társadalmi közlekedés milyen egy népességen belül. Sok más fontosabb tényező van: idősek aránya, színesbőrűek aránya, D-vitaminfogyasztási szokások, alapbetegségek aránya a társadalomban, kezelésük módja.
süti beállítások módosítása