A kiló nem százat jelent.

Dr. Strangelove, avagy az elnökjelölti vita közben rájöttem, hogy nem kell félni Trumptól, meg is lehet szeretni

2020. október 01.

Az első Trump-Biden elnökjelölti vita zavarbaejtőbb számomra, mint bármi amit ebben a műfajban láttam. Az amerikai belpolitika olyan groteszkké vált, mint egy Kubrick-film. 

trump-strangelove.png

Trump az első elnök, aki a nukleáris fenyegetésben túllép a Nem Használhatjuk Elsőként doktrinán. Sikere meglepő Észak-Koreával szemben, másnak valószínű nem is volt esélye. Blöffölni viszont csak egyszer lehet. A következő eszkalációs szint már az atomháborúé. Ennek statégiai finomságait is hiába keresnénk az unintellektuális elnöki vitában.

A COVID-kornak megfelelően stílusosan egy klinikán rendezték meg az első 2020-as elnökjelölti vitát, és szintén a korszellemnek megfelelően ezúttal a jelöltek kézfogása is elmaradt, ami nyilvánvalóan nevetséges túlzás, hiszen nemhogy negatív teszt kellett a belépéshez, de egymástól másfél méterre voltak a székek a csendre ítélt nézőtéren. Épp ezért sokkal inkább tekinthető szimbolikusnak a gesztus elmaradása. A szabad világ vezetőjeként eleinte szokatlan, egész pályás letámadást alkalmazó trump-i stílust megszoktuk már, új normává emelkedett. Minden eszköz megengedett. Túlzás, füllentés? Jöhet! Minél nagyobb annál jobb! Egy kis személyeskedés? Ó nagyon is! Ez a show lényege!

A fact checking oldalak utólag szétszedték mindkét jelölt állításait, biztos maradt köztük, ami tévedésből igaz állítás volt, de a "vita" lényege most az, hogy teljesen mindegy mekkora hazugságot állítasz a fél percnyi memóriával sem bíró rajongótábor számára ellenfeledről, azok úgyis el fogják hinni. (Szívem szerint a factcheck-eket is factcheck-elném egyébként.) Trump és hívei számára gazdasági csoda történt, Bidenék ugyanazt történelmi kataztrófának állítják be. Az igazság nem valahol a kettő között van, hanem elmondható, hogy Trump alatt folytatódott a 2008-as válság után megindult gazdasági növekedés tisztességesen, majd jött a COVID-19, pontosabban a katasztrofális lockdown...

Ha ez a kérdés dönti el a bizonytalanok választását, akkor Trump áll nyerésre, ellenfele ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy előbb a járvánnyal kell "leszámolni" és csak utána jöhet a gazdaság.

Biden megmentene minket, ha beledöglünk is!

Trump azzal kérkedik, hogy a kínai beutazások betiltásával ezrek életét mentette meg, mivel a vírus kínai eredetű, és amit Bidenék szerinte elleneztek. Trump plain English-t beszél, ezért fordítani nehezebb, mintha összetett mondatokban fogalmazna, amely "nyelvet" az egyszerű átlagamerikai vagy a friss bevándorló valószínű nem beszéli. A vita legelején Trump saját formájához képest egyébként kifejezetten elnökinek mutatkozott, méltóságteljesen fogalmazott, és tűrhetően hozta az alkotmányosság betűjéhez és az elnök szuverenitásához ragaszkodó államférfit. Állta a sarat.

Az elején, aztán jött a szokásos közbeszólós trollkodás, aminek fele szórakoztató, mert Bident könnyű megakasztani a gondolatmenetében (értsd: a jól begyakorolt szöveg visszamondásában) ilyenkor hebeg-habog és úgy próbálja kivágni magát, hogy kétszer mondja el ugyanazt kicsit más szavakkal, ami ahogy fáradt a vita során, egyre inkább kínos mondatokat produkált: a törvények betartatásáról, a law enforcement-ről szóló magvas gondolatait egy olyan magyarázó mellékmondattal toldja meg, hogy "....how law [keresi a szavakat] is enforced". Igen Joe tudjuk, hogy a bűnüldözés az az, ahogy a bűnt üldözzük. (Az angol kifejezés a jog kikényszerítéséről szól.)

Egy hatodikos felelésénél is felvonná a tanár a szemöldökét. De vártuk volna, hogy mégis miért velejéig rasszista az egész amerikai intézményrendszer, ha már ezt állítja. Mint ahogy azt hiszem nem lehet az, ha ő maga éppen egy színesbőrű elnöknek volt az alelnöke. Aki mellesleg sosem keresgélte a szavakat a cipője orrára írva, ahogy Biden. 

Olyan ez a párbeszéd, mintha egy paródiát néznénk. De ez az amerikai valóság.

(Egyszersmind rasszista olvasóink számára: ennyit a fehér faj felsőbbrendűségéről. Obama minden hibája ellenére maga volt a minta-államférfi közszerepléseiben, már főiskolás kora óta. A keddi három fehér öregúr produkciója mélyen alulmúlja az elvárhatót — képtelenek megőrizni a méltóságukat.)

Először azt hittem már azt sikerként könyvelheti majd el a Biden-stáb, hogy Joe bácsi végigbírja állni a másfél órát. Nem hiába kértek korábban, hogy néhány kisebb szünetet iktassanak be a vitába. Mivel mindenki várakozásai nagyon alacsonyak Joe Biden szerepléseivel kapcsolatban, ezért néhány közepes alakítása már jelentősen felülértékeli az időskori demencia és/vagy a Fehér Ház felé araszoló volt demokrata alenököt.

Ennek ellenére kívülálló szemével nézve ez a vita nem Joe Bidenről szólt, talán nem is Donald Trump minden előrejelzés ellenére simán négy éve hivatalban lévő elnökről, hármójuk közül kiemelkedik az óvodásként viselkedő jelöltek veszekedését moderá(ni próbál)ló műsorvezető, Chris Wallace azért szintén kissé bizarrá váló figurája, aki némi sminkkel eljátszhatta volna Dr. Strangelove-ot, Stanley Kubrick minden vitán felül zseniális filmjének címszereplőjét. Néha kifejezetten úgy tűnik, hogy Biden oldalán vagy helyett maga is be akar szállni a vitába.

"Én azt hittem magával vitatkozom, és nem vele, végülis mindegy megszoktam..."

— kérdezte is Trump elnök Biden alelnöktől. Mindez jól passzolt Trump "a média ellenem van" anti-establishment narratívájába. Lényegében meg is köszönte. A saját hívei látták. Mindenki más akkor sem látná, ha a moderátorból, vitázóvá, majd ítélőbírává és már-már kivégzőosztaggá avanzsáló Dr. Strangelove-figura elővenne egy géppisztolyt és sorozatot eresztene az elnökbe, ahogy azt sokan nyilván örömmel látnák és semmi alkotmányos kivetnivalót nem találnának benne a demokrácia nagyobb dicsőségére. 

Azt viszont tudni kell, hogy a Dr. Strangelove-figura a konzervatív Fox műsorvezetője. És annak ellenére megkapta a magáét a baloldalról, hogy többször akkor is lekeverte Trumpot, amikor az releváns módon elkezdte megválaszolni Biden támadásait, ami meg Trump híveit bosszantotta fel. Mi máshoz van joga egy nyílt vitában? Egyszer azzal a felkiáltással, hogy arról majd ő szeretne kérdést feltenni. Könyörgöm. A vitázó felek nem kell a mondandójukat a riporter elképzeléseihez igazítaniuk. De legalább senki sem elégedett Dr. Strangelove műsorvezetésével.

Mi ez? Előre megírt ál-valóságshow? Szatirikus politikai dráma?

strangelove_pistol.jpg

"Én vagyok a moderátor!"

Három öregurat eresztettek össze a képernyőn veszekedni.

Mind 70 feletti. Ennyi történt, nem több. A közbekiabálásoktól a mondandók nagyrészét követni sem lehetett. Amúgy sem volt bennük sok. Trump lelőlehetetlenné vált, nem fogták a golyók és a műsorvezető is alulmaradt vehemenciájával szemben, de mégis mit vártak? A legjobb védekezés a folyamatos támadás. Trump pedig jó ebben. Ellenfelei pedig gyengék.

A jegyzőkönyv kedvéért Biden az, aki elsőként közbevág (mondván az elnöknek nincs terve az egészségügy megreformálására, mindezt azután, hogy Trump felvázolta azokat).

És szintén Biden az, aki elsőként minősítgetni kezdi ellenfelét (hazudozónak nevezi, csak így minden konkrétum és bizonyíték nélkül). Ezeket Chris Wallace és a demokrata kritikusok gond nélkül lenyelték. Ez a kettős mérce az, ami igazán aggasztó. Egyik sem különb és ezt Wallace-Strangelove is kimondja:

"Utálom felemelni a hangom, ...de miért legyek én különb Önöknél?"

— és tényleg beszáll a műsorvezető is a tökéletes hangzavarba harmadiknak. Na ennek aztán végképp semmi értelme. Mintha nem három 70 év feletti öregurat látnánk, hanem három óvodásfiút... A média persze egyoldalúan Trumpra húzza a vizes lepedőt, pedig ő egyszerűen csak jobb ebben a műfajban, mint kb. bárki. Biden meg az utolsó talán. Három beszámíthatatlanul kiabáló, közbeszóló, folyton a másodpercért küzdő úriember performansza tényleg alulmúl mindent, amit életemben láttam. Ez sokkal rosszabb, mint a magyar politikai viták.   

Egy korrupt és töketlen establishment síratja jelöltjét, Joe Bident, akinek úgy tűnik nem igazán passzol ez a műfaj.

Talán azért blokkol le Trump támadásaitól, mert éppen instrukciókat várna a stábtól, amikre így képtelen figyelni saját mondatai megformálásával együtt. Talán nem véletlenül nem engedélyezte a Biden-stáb, hogy a jelölt fülét ellenőrizzék (!) — magyarán, hogy van-e benne súgóberendezés.

Trump megjelenése az amerikai politikában olyan mint egy atombomba. Az első robbanás a republikánusokat sújtotta, megkérdőjelezhetetlenül lesöpörve az establishment összes jelöltjét. Trump annak ellenére nyert, hogy mindenki ellene volt és mindenki utálta. Végül a republikánusok megadták magukat. Képtelenek az elnök ellen fellépni, mert nemhogy nem bukott meg pár hónapon belül, ahogy jósolták, de minden küzdelemből megerősödve jött ki, pedig adóbevallásán, golfozási szokásai bulvár kipellengérezése mellett impeachment-tel (vádaláhelyezéssel) is megpróbálták ellehetetleníteni a demokraták. 

Fel nem merült bennem sosem, hogy Trump lenne az az ember, akinek a szabad világ élén kell állnia.

Képtelenségnek tűnt. Ő a lehetetlen jelölt. Most mégis négy éve ő az amerikai elnök és tűrhető és olykor meglepő eredményeket mutathatott fel. A tető alá hozott közel-keleti békemegállapodások mellett önkényesen végzett az iráni titkosszolgálatok vezetőjével, Észak-Korea megszűnt probléma lenni az USA számára, Trump teljesítette alkotmányos kötelezettségeit. Egyáltalán nem biztos, hogy az USA-nak nem egy Trumpra volt szüksége, hogy a korrupt politikai osztály elgondolkozzon, hogy egy vagy két ciklus kell-e belőle nem tudom. Az amerikai népre van bízva.

Már ez az egy ciklus is kellőképpen felkavarta az álóvizet, mert úgy tűnik most minden fronton megindul a támadás a médiában, mindent egy lapra és sajnos egy mindenki által lesajnált bakigépre tesznek fel.

De nem felesleges túlzás ez is? Tényleg múlik ennyi az elnök személyén? Tényleg ennyire belenyúlt Trump a darázsfészekbe? Aligha. A Trump "által" berúgott ajtón egy valódi outsider reformer belépésére volna szükség. Mit egyre? Egy egész kongresszusnyira. Az egész amerikai rendszer a stabilitásra épül, bár korrupt disznóól az egész, ez az alkotmányosság biztosította, hogy a világon szinte egyedüliként több, mint kétszáz éven át folyamatosan tudott működni azonos értékek és alapelvek alapján. Mint egy anyahajó nagyon lassan fordul csak, átépíteni nem lehet, még olyan bosszantó hiányosságait sem, amik rég elavultak.

Alkotmánymódosítást nem ismer az amerikai jog, csak kiegészítéseket, a legutóbbit, a 27. kiegészítést 202 évbe 7 hónapba és 10 napba telett ratifikálni a benyújtásától kezdve. Mindössze arról szólt, hogy nem lehet a képviselők fizetését módosítani cikluson belül, csak a következő választás után léphet hatályba. Szóval sok sikert a reformereknek egyébként! Szóval nincs az a Trump, aki ezt a beláthatatlanul lomha konstrukciót el tudná süllyeszteni. Csak farigcsálni lehet rajta, mint ahogy iskolásfiúk faragják be a nevüket az iskolapadba...

Trump nem csak hangerővel nyomja le (mindkét) ellenfelét

De kihozza belőle az akár győzelmét biztosító mondatokat is. No nem mintha Biden ne tudná magát tökéletesen vállalhatatlanná tenni — ha ez még számítana a Trump-pal szembeni demokrata dzsihádban...

Biden egy válaszában rávágja, hogy a Trump szerint észbontóan túlméretezett Green New Deal "nem az én tervem". Ez elidegenítheti a nála sokkal eszesebb (ezzel nem mondtam sokat, tudom) feltörekvő baloldaliak, pl. Alexandria Ocasio-Cortez híveit. De majd a Biden-terv, na persze... Ehhez hasonlóan Trump megesketi Bident, hogy ő is a "jog és rend" ("law and order") híve, amivel rábírja a BLM ámokfutását mentegető Bident, hogy kicsit szembeköpje a legradikálisabb rendőrellenes keménymagot. Biden az átlagamerikai szemében valószínű emiatt jóval felelőtlenebbnek és gyengébbnek is mutatkozott, hiszen megadta magát ellenfelének. Válasza egyébként nem volt annyira rossz: a jog és rend mellett az igazságosság hívének vallotta magát, némi vonakodás után.

De addigra Trump már uralta a témát. 

Bidennek van egy nagyon zavarbaejtő és félelmetes mondata még: "most én vagyok a demokrata párt". Nos, nem. Ez a mondat a sokat hivatkozott checks-and-balances tökéletes tagadása, egy önkényúr mondata. Persze ez sem kapja meg a kellő figyelmet. Nem hördül fel a demokráciáért aggódó CNN. Bezzeg, ha Trump mondaná. Trump valami másra veszélyes tehát, mint a demokráciára: a status quo-ra, ami az establishment vagy az elit érdeke, amely a problémákat jó ideje képtelen kezelni, csak generálni tudja, miközben tömi saját zsebeit, mintha nem lenne holnap. De tényleg félniük kéne tőle? Szerintem aligha.

Trumpnak összehasonlíthatatlanul könnyebb dolga van, mivel nem kell megfelelnie saját tábora radikálisainak, csak a csendes konzervatív többséghez, akik inkább menekülnek a túlzások elől. Bárkinek is van igaza a vitában, tökéletesen valószínűtlen, hogy pl. a kaliforniai erdőtüzek nem elsősorban jobb erdőgazdálkodással uralhatóak, ahogy Trump megleően józanul állítja, mint akár egy minden képzeletet felülmúló kibocsátáscsökkentéssel, amit a Green New Deal és Biden felvázol.

Ez utóbbi kizárólag mágikus gondolkodás.

Az erdőtüzek egyszerre természetes jelenségek és eredményei a komplex emberi beavatkozásoknak: attól veszélyesebbek, hogy az erdők mellé építjük elővárosainkat és nem csak és kizárólag attól, hogy autóink túl sok CO2-t bocsátanak ki. Ez szinte biztos, bármennyire is gondoljuk veszélyesnek a globális felmelegedést. De ha minden máshogy van mégis, egész biztos egy elnökváltás nem oldja meg ezt a komplex problémát, ahogy nem a "klímatagadó" Trump  kizárólagos hibája, úgy nem szüntetné meg azt Biden megválasztása sem. Márpedig Biden ezzel az ócska demagógiával házal az amerikai népnél.

Sokak szemében a Green New Deal legalább annyira ijesztő, mint Dr. Strangelove filmbeli mesterterve az emberiség kiírtására, hogy megmentse azt. Sokak számára szó szerint húsba vágó volt a lezárások miatti gazdasági leállás, amivel állítólagosan életeket akartak menteni — komplett egzisztenciák tönkretételével. Sokak számára valóságosan átélt rémálom volt a Black Lives Matter neve alatt futó értelmetlen erőszakhullám, ami biztos nem tette jobbá az afroamerikaiak életét többek közt ugyanazon afroamerikai életek értelmetlen kiontása által. Nincs demokrata elnökjelölt, aki ezt ki tudná magyarázni, és Biden lenne köztük is az utolsó, aki erre képes lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr4616222334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.10.02. 18:07:05

A bolsevizmus nem segít Amerikán.

Exploiter 2020.10.02. 19:21:00

Én nagyon jókat röhögtem rajta.

Egyébként durva a különbség.
Biden akármilyen fogyatékos, egy fél évszázados politikai profi, semmi konkrétumot nem mondott, még akkor sem, amikor a legfelsőbb bíróság feldúsítására egy egyszerű nemet kellett volna mondania.
Trump meg egy faragatlan tapló, de esküszöm, értem, miért szavaznak mégis rá sokan.

Egyszerűen azért, mint anno, most is, egy őrült ideológia küzd teljes médiatámogatással egy "átlag" emberrel.

A világ egészét tekintve most azért remélem kisebbik rosszként Trump nyer, a másik oldal beláthatatlan károkat tudna okozni.

LebensraumamOsten 2020.10.02. 19:47:54

Ennél a Trumpnál kártékonyabb elnöke az országnak még nem volt. Ifj.Bush hozzá képest egy politikai zseni volt. Ráadásul Trump nem csak a saját népét teszi tönkre. Az kit érdekelne. Hanem Európát is. Az viszont nem hiányzik a senkinek az illiberátorokon kívül a kutyának se.

Alick 2020.10.02. 20:13:27

@LebensraumamOsten: A három jelölés után Trump akár még a béke Nobelt is begyűjtheti. Úgy tűnik, összehozott valamiféle közel-keleti megbékélést és talán kevesebb országot bombázott, mint a széles mosolyú bellboy elődje.

Alick 2020.10.02. 20:14:48

@Exploiter: "egy őrült ideológia küzd teljes médiatámogatással egy "átlag" emberrel."

Ja, ha az Oscar jelölés új feltételeit nézzük, Trump maga a megtestesült normalitás. :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.02. 20:16:10

@Alick: vevő vagyok bárkit utálni, ha úgy alakul, de ha azt mondod, hogy tönkretett bármit, akkor nem ártana ezt valamivel alátámasztani. Szerintem ez marhaság. Ahogy az illiberálisozás is. Semmi köze a szezonnak a fazonhoz. Ja és az egész hozzáállásod az amerikai rendszer nem ismeretéről árulkodik. Amúgy. Nyilván a magyar politikáról is azt hiszed, hogy egy személyen múlik. Itt talán igaz is annyira, hogy kimondjuk Amerikában biztos nem.

2020.10.02. 20:17:03

@Alick: Trump több embert ölt meg a koronavírus által, mint a vietnámi háború. Ha szerencsénk van, akkor most magával is végez.

2020.10.02. 20:17:36

@Alick: Trump több embert ölt meg a koronavírus által, mint a vietnámi háború. Ha szerencsénk van, akkor a Darwin-díjat kapja meg.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.02. 20:18:23

@Alick: Nem vagyok tuti biztos benne, de talán az amerikai elnökök közül ő az első, aki nem indított háborút, ellenben háborúk lezárását kezdeményezte. Szerintem ez is becsületére vált. Akármekkora seggfej is. Nem kell kedvesnek vagy aranyosnak lennie egy vízvezetékszerelőnek sem. Elég, ha végzi a dolgát. Nem kell szeretni.

2020.10.02. 20:19:25

@Exploiter: "Trump meg egy faragatlan tapló, de esküszöm, értem, miért szavaznak mégis rá sokan."

Faragatlan taplók szavaznak rá, Te azért érted, mert te is az vagy.

2020.10.02. 20:20:15

@Exploiter: "Trump meg egy faragatlan tapló, de esküszöm, értem, miért szavaznak mégis rá sokan."

Faragatlan taplók szavaznak rá, Te azért érted, mert te is az vagy. Komolyan, ilyen "átlag ember" dumát bevenni! Röhej, milyen agyhalott vagy.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.02. 20:23:22

@Hasdrubal Barcas 2: senkinek a haláláért ne tessék lelkesedni örökre.
Ezért letiltás jár, örökre. Szia Matyi. Amúgy Trump hozzád képest egy szűzlány kommunikációban. Te vagy az utolsó, akitől kritikát szeretnénk hallani ezen a téren, te eszelős.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.02. 20:29:08

@Hasdrubal Barcas 2: itt egyedül te vagy az agyhalott, aki azt hiszi, hogy az elnök miatt halt volna meg bárki is. Rengeteg országban volt viszonylag sok áldozat, idősek, betegek főleg. Semmi olyan armageddon nem volt, amit vízionálsz és felrósz. Most azon túl, hogy a védekezés az államok és a polgármesterek kezében van Amerikában. De te ahhoz sík hülye vagy, hogy ezt felfogd. Ahogy mást sem szoktál érteni, ami alapvető. Nem vagy elég értelmes hozzá, ellenben utolsó zsigeri kis gyűlölködő vagy, akinek nincs más az életében csak a fröcsögés. Jó éjt!

Exploiter 2020.10.02. 20:40:44

@LebensraumamOsten:

Én úgy látom, alapvetően nem tett tönkre semmit.

A kommunikációjával ellentétben, ha a tényeket nézed, meglepően konzervatívan építkezett.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.02. 20:41:23

Vissza lehet jönni anyázni bármilyen nickel persze, de ugyanúgy örök kitiltás lesz a vége, ahogy korábban már megígértem. Nyilván nem vagyok politikus, ezért mindig betartom az ígéreteimet. Amennyiben mégis megtanulnál nem mindenkit anyázva fölényeskedni, akkor visszajöhetsz, Matyi. Egészen addig, viszont az a büdös kisgyerek leszel, akitől a többiek elhúzódnak.

Exploiter 2020.10.02. 21:27:46

@Hasdrubal Barcas 2:

Matyika, régót teljesen nyilvánvaló, hogy az égvilágon semmit se értesz a világból ami körülötted van.

Alick 2020.10.02. 22:10:08

@Hasdrubal Barcas 2: Ha így vesszük, a svéd miniszterelnök kb. hasonló arányban halasztotta meg a népességét (a két ország halálozási rátája igen közel áll egymáshoz).

kewcheg 2020.10.02. 22:37:23

Trump elnök elképesztő ellenszélben igenis jo telkesitmenyt nyujtott. Obama elnök kb.a semmiert kapott Nobelt, hozza képest Trump elnök ötszor annyira megerdemli, de nem fogja megkapni, mert nem kaphatja meg...Trump házába NY city 5th ave.n bárki bemehet, aki hagyja hogy az előtérben átnézzék a táskáját.Odabent nézelodhet, boklaszhat, vásárolhat, kávézhat.Trumpot a Trump towerrel szemben lehet hazugozni, szarozni, stb.ahogy meg is teszik.Trump elnökről szabad kis szaró, fingó Trump figurakat árusitani a souvenir boltokban.Vele mindent lehet csinalni.Esküszöm, mar ezért szimpatiát ébreszt, ha másért nem is

Exploiter 2020.10.02. 22:41:18

@kewcheg:

Természetesen nem fogja megkapni.

A covidot viszont megkapta, ezzel lehetnek gondok, azért ha kimúlik az öreg, vagy csak most kiesik a kampányból, baszhatja.

Ha túléli, viszont meg fogja nyerni ezek után.

Sir Galahad 2020.10.02. 23:09:12

Már azért megérte benéznem, mert innen végre kivágták Gendermatyit. Az elemzés pedig nagyrészt helytálló.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.10.02. 23:19:48

Rég röhögtem ennyit, mint ezen a “vitán”. Hajrá Trump!

Dan da Man 2020.10.02. 23:26:01

Nagyszerű. Most még állapítsuk meg azt is, hogy Trump az USA eddigi legjobb elnöke.

Ez egy nagyon hosszú, értelmesnek és pártatlannak tűnő poszt. De ebből csak a nagyon hosszú bizonyul igaznak.

Keverednek ugyanis az eredmények Trump pszichológiai látleletével. Utóbbit nem kell magyarázni - arról ő maga tesz tanúbizonyságot lépten-nyomon, és nem is lehet kontrollálni.
Előbbit viszont nem ő dönti el egymaga, hanem elég sokan dolgoznak körülötte, akikről tudunk és akikről nem. És utána Trump aratja le a babérokat.
Trump-ot eredményesnek nevezni olyan, mintha azt mondjuk hogy Madonna koncertje jó volt. Ez utóbbi nem csak Madonna eredménye, mert annyian dolgoznak rajta, hogy egyetlen ember hibája is szarrá teheti az egészet. Madonna az előadó. Nélküle nincs koncert. Ahogy azok nélkül sincs jó koncert, akik Madonnán túl dolgoztak azon a koncerten.
Ha Trump tényleg megkapná a Nobelt, elég sokan adnák vissza az övékét abban a pillanatban.
Az elért eredmények, meggyőződésem szerint, nem neki köszönhetőek. De ezt sajnos nem tudom bizonyítani. Ha valaki rendelkezik elegendő információval, hogy cáfolja, akkor viszont nyugodtan tegye meg.
Addig viszont próbáljuk már meg ne az "értelmes" kategóriába sorolni ezt a nárcisztikus ösztönlényt, aki után mindenki csak takarít, és akire 100-as IQ fölött senki sem szavazna.
Nem azt mondom, hogy Biden egy félisten, de van mögötte egy (hülye) stratégia, hogy miért őt küldik a csatába. És az a helyzet, hogy lehet, hogy nem a legjobb kommunikátor, de Trump-pal ellentétben ő minden máshoz ért. És nem egy patológiás eset, aki úgy tud elszabadulni, hogy utána kő kövön nem marad.

Dan da Man 2020.10.02. 23:31:50

@Exploiter: A másik oldal. Értem.
Tehát nem corporate america-tól félünk, hanem a lipsiktől. Mert ők okozzák a nagy kárt azzal, hogy belezavarodnak a szabadság fogalmába. De egy jó kis konzervatív, keresztény, autoriter kontroll mindent megoldana. Egy kiszámíthatatlan, nárcisztikus idióta, aki egy nukleáris arzenál felett rendelkezik, valóban a kisebbik veszély.
Bravó! Te bölcs vagy.
De nyugtasson meg, hogy láthatóan haverok közt vagy, akik előtted-utánad nagyon szépen egyetért. És hát van-e jobb dolog, mint az akol melege?

odamondó 2020.10.03. 01:38:30

Remélem nyer Trump. Biden egyszerűen értékelhetetlen.

Örömhernyó 2020.10.03. 02:09:36

@Hasdrubal Barcas 2: A koronavírus egy kínai laborból szabadult el. Azt a kínai labort többször megrótták a biztonsági szabályok megsértése miatt. De nyilván minden Trump bűne.
Biden, ha meg is választják, biztosan nem éri meg az elnöki ciklusa végét.

A vita moderátora nagyon elfogult volt Biden mellett/Trump ellenében. Ez rettenetes képet fest a mai mainstream amerikai médiáról. Nem véletlen, hogy senki nem hisz már nekik. Kb. annyira függetlenek, mint a Pravda volt a Szovjetunióban.

Exploiter 2020.10.03. 07:06:32

@Dan da Man:

A csóri nem most kapja meg a kódokat, egy ciklus óta rajtuk ül.

Eddig nem robbantott fel senkit velük.

Egyébként nem a konzervatív kereszténység hiányzik, azt róla se feltételezem, de annak örülnék, ha a nyugati civilizáció még meg tudná tartani a pozícióiját és nem menne le kutyába minden másik előtt, mint ahogy az várható az új marxista vonal esetén.

Wildhunt 2020.10.03. 07:18:02

@Dan da Man: vagyis trump hülye mert csak, és aki ezt nem látja az is. Még jó hogy te legalább helikopter vagy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.03. 09:03:40

Remélhetőleg, az agresszív Biden-tábor veszít novemberben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.03. 09:06:24

@LebensraumamOsten:

Trump az utóbbi idők legbékésebb amerikai elnöke. Célja a saját országa, nem a világ meghódítása, ez már önmagában újdonság az amerikai külpolitikában.

DualCitizen 2020.10.03. 09:45:34

@Exploiter: @A kiló nem százat jelent.:
Erre az irasra muszaj reagalnom...

Aki Trumpy Dumpy-t szeretne az USA elen meg 4 evig latni annak a kovetkezoket ajanlanam figyelmebe:

Trump sulyos buntetovamokat vetett ki europai termekekre.
Csak nehany fontosabb: Acel, Airbus, sajt termekek, oliva olaj, kulonfele fagyasztott husok, vaj es joghurt termekek.

tovabbi tervek kozott szerepel az europai autokra kiszabott buntetovamok megemelese.

Aki Trumpot tamogatja miert nem all ki pl. a gyori Audi vagy a kecskemeti Mercedes gyarban dolgozo emberek ele, es mondja el nekik, hogy jo lenne ha Trump gyozne meg akkor is ha ez ezrek munkahelyebe kerul Europaban.

Szeretnem latni a magyar mezogazdasagban tevekenykedok arcat amikor az USA vadkapitalista (republikanus) donteshozoi elerik a celjukat es ra kenyszeritik Europara az ott keszitett, feldolgozott klorozott csirke vagy a hormon kezelt marha hus behozatali korlatozasanak eltorleset.

Hogyan lehet egy olyan embert a legkisebb mertekben is tamogatni Europaban (Magyarorszagon), aki nyiltan es hangosan tamogatja az Europai Unio szetrombolasat csak azert, hogy az akaratat konnyebben ra tudja kenyszeriteni a kulonallo orszagokra mint egy egyseges uniora.

Mas nem jut az eszembe csak az, hogy a jelenlegi magyar kormanynak is talan az az erdeke, hogy az EU felbomoljon?
Sajnos ez az igazsag!
Az Orban kormany nem fogja nyiltan hangoztatni, hogy ki akarnanak lepni az uniobol mert azzal magyar emberek millioit tennek tonkre, nem is ez a celjuk, mert az politikailag is eladhatatlan meg a 100%-ig Orbanban bizok kozott is. Latszolag sokkal jobb megoldasnak tunik elosegiteni az EU felbomlasat.

Aki tovabbra is azt allitja, hogy az nem igaz, hogy az Orban-kormanynak burkolt celja az EU mukodesenek akadalyozasa, az EU felbomlasanak elosegitese az magyarazza meg a kovetkezoket;

- Miert tamogat Orban Viktor egy olyan embert, aki nyiltan az EU felbomlasat szeretne latni es azert dolgozik?

- Az Orban-kormany (Szijjarto Peter kozremukodesevel) miert tamogat a
Kereskedelmi Vilagszervezet WTO elere egy igazi kemenyvonalas Angol Brexit minisztert???
Akinek a celja a WTO reformalasa olyan iranyban, hogy az nagyreszt Anglianak kedvezzen ha nem jonne letre Brexit megallapodas az EU es az Egyesult Kiralysag kozott, ezaltal egy "valamelyest sikeresebb" Brexitet megvalositva peldat mutatva mas orszagoknak az EU-n kivuli eletre?

Nekem ezek a tortenesek egyaltalan nem az EU tamogatasat bizonyitjak!

En elihiszem, hogy a magyar kormanynak faj, hogy sokan elhagytuk az orszagot (legtobbunk az EU-ban) el, dolgozik, es adozik ezaltal kevesebb adobevetel all rendelkezesre amit ugye el lehetne lopni... Azert nem fogunk beletorodni, hogy megfosszanak minket egy igazan nagyszeru EU-s ertektol: PoM (Munkaero Szabad Aramlasa az Europai Unios orszagokban) nevezetesen, ha nem tetszik itt, minden korlatozas nelkul valaszthatok masik orszagot es letelepulhetek.

Hajra EU hajra Europa!

DualCitizen 2020.10.03. 09:46:32

@kewcheg:

Erre az irasra muszaj reagalnom...

Aki Trumpy Dumpy-t szeretne az USA elen meg 4 evig latni Europaban ill. Magyarorszagon annak a kovetkezoket ajanlanam figyelmebe:

Trump sulyos buntetovamokat vetett ki europai termekekre.
Csak nehany fontosabb: Acel, Airbus, sajt termekek, oliva olaj, kulonfele fagyasztott husok, vaj es joghurt termekek.

tovabbi tervek kozott szerepel az europai autokra kiszabott buntetovamok megemelese.

Aki Trumpot tamogatja miert nem all ki pl. a gyori Audi vagy a kecskemeti Mercedes gyarban dolgozo emberek ele, es mondja el nekik, hogy jo lenne ha Trump gyozne meg akkor is ha ez ezrek munkahelyebe kerul Europaban.

Szeretnem latni a magyar mezogazdasagban tevekenykedok arcat amikor az USA vadkapitalista (republikanus) donteshozoi elerik a celjukat es ra kenyszeritik Europara az ott keszitett, feldolgozott klorozott csirke vagy a hormon kezelt marha hus behozatali korlatozasanak eltorleset.

Hogyan lehet egy olyan embert a legkisebb mertekben is tamogatni Europaban (Magyarorszagon), aki nyiltan es hangosan tamogatja az Europai Unio szetrombolasat csak azert, hogy az akaratat konnyebben ra tudja kenyszeriteni a kulonallo orszagokra mint egy egyseges uniora.

Mas nem jut az eszembe csak az, hogy a jelenlegi magyar kormanynak is talan az az erdeke, hogy az EU felbomoljon?
Sajnos ez az igazsag!
Az Orban kormany nem fogja nyiltan hangoztatni, hogy ki akarnanak lepni az uniobol mert azzal magyar emberek millioit tennek tonkre, nem is ez a celjuk, mert az politikailag is eladhatatlan meg a 100%-ig Orbanban bizok kozott is. Latszolag sokkal jobb megoldasnak tunik elosegiteni az EU felbomlasat.

Aki tovabbra is azt allitja, hogy az nem igaz, hogy az Orban-kormanynak burkolt celja az EU mukodesenek akadalyozasa, az EU felbomlasanak elosegitese az magyarazza meg a kovetkezoket;

- Miert tamogat Orban Viktor egy olyan embert, aki nyiltan az EU felbomlasat szeretne latni es azert dolgozik?

- Az Orban-kormany (Szijjarto Peter kozremukodesevel) miert tamogat a
Kereskedelmi Vilagszervezet WTO elere egy igazi kemenyvonalas Angol Brexit minisztert???
Akinek a celja a WTO reformalasa olyan iranyban, hogy az nagyreszt Anglianak kedvezzen ha nem jonne letre Brexit megallapodas az EU es az Egyesult Kiralysag kozott, ezaltal egy "valamelyest sikeresebb" Brexitet megvalositva peldat mutatva mas orszagoknak az EU-n kivuli eletre?

Nekem ezek a tortenesek egyaltalan nem az EU tamogatasat bizonyitjak!

En elihiszem, hogy a magyar kormanynak faj, hogy sokan elhagytuk az orszagot (legtobbunk az EU-ban) el, dolgozik, es adozik ezaltal kevesebb adobevetel all rendelkezesre amit ugye el lehetne lopni... Azert nem fogunk beletorodni, hogy megfosszanak minket egy igazan nagyszeru EU-s ertektol: PoM (Munkaero Szabad Aramlasa az Europai Unios orszagokban) nevezetesen, ha nem tetszik itt, minden korlatozas nelkul valaszthatok masik orszagot es letelepulhetek.

Hajra EU hajra Europa!

nemecsekerno_007 2020.10.03. 10:36:46

@Hasdrubal Barcas 2: Mégis téged basznak ki mindenhonnan mint macskát szarni.

Wildhunt 2020.10.03. 11:28:50

@DualCitizen: nem mi szavazzuk meg. Te viszont nagyon szépen leírtad miért is jó az USA-nak.

DualCitizen 2020.10.03. 11:39:26

@Wildhunt:

Hat igen ez jo lenne az USA-nak de nagyon nem jo Europanak. Ezert sem ertem, hogyan lehet az, hogy barmilyen nemzeti vezeto egy EU-s tagorszagbol tamogatja ezt a narancs feju hazug embert. A csalo brigadjarol nem is beszelve (Pence, Pompeo, Mercer stb.)hozza tennem meg a UK-s stabot is(BoJo, Jacob R,-Mogg, Liam Fox, Farage stb.)

kewcheg 2020.10.03. 11:39:36

@DualCitizen: miért is baj ha a saját hazájának akar jót? A jomodú amerikai drágábban is meg fogja venni a Porschét meg a Mercedes G-t.A többi pedig majd eldönti hogy jo- e neki a harmicezer dollaros amerikai gyartmany, ha minősegben nincs sokkal alatta a szazezer dollaros europainak.Hadd védje mar meg az övéit....
Plusz ne kelljen mar a fehér, heteronak félnie a sajat hazájában...
Plusz ne kelljen mar megtagadni a hagyományait, betiltani zászlokat stb....eszemfaszom...

kewcheg 2020.10.03. 11:44:24

@DualCitizen: Eu.nak meg már ebben a formájában amugy is reszeltek....nem a Trumpon mulik....

Wildhunt 2020.10.03. 11:49:34

@DualCitizen: ha kimozdulnál a kis buborékodból talán több dolgot értenél.

Exploiter 2020.10.03. 11:57:29

@DualCitizen:

Én az EU élen is olyan embereket akarok látni, akik alapvetően az EU érdekeit tartják szem előtt.
Ez lenne a normális, szarok arra, hogy él a kínai, afrikai, közel-keleti, mindenki a saját érdekeit tartja szem előtt.
Egy erős USA és egy erős EU nélkül szépen mindenkit felzabálnak a feltörekvő hatalmak.
És azt nem szeretném.
Ki kell végre találni az európai öntudatot és aszerint cselekedni, ebből lehet példát venni az USA-tol.
Vagyis lehetett.

alöksz róz 2020.10.03. 12:10:02

@Dan da Man: "Az elért eredmények, meggyőződésem szerint, nem neki köszönhetőek. De ezt sajnos nem tudom bizonyítani. Ha valaki rendelkezik elegendő információval, hogy cáfolja, akkor viszont nyugodtan tegye meg." - egy elismerten megalapozatlan véleményt minek kéne érvekkel cáfolni, ezt nem vágom.

"Addig viszont próbáljuk már meg ne az "értelmes" kategóriába sorolni ezt a nárcisztikus ösztönlényt" - tehát el kéne fogadni az alaptalan véleményt, milyen okosan felépített érvelés :D

DualCitizen 2020.10.03. 12:14:19

@Wildhunt: @kewcheg:
Az nem baj ha a sajat hazajanak akar jot. Az a baj ha azt olyan aron tudja elerni, hogy egy masik egyseget megbont vele. Keszakarva akarja az EU-t tonkretenni, hogy a multi US cegek be tudjanak torni az europai picra a klorozott csirkevel meg a hormonokkal felpumpalt marha hussal.

Tolem azt csinalnak amit akarnak de ne ugy, hogy azt mas nemzetek banjak meg.

Egyebkent az atlag amerikai nem lett tobb semmivel sem Trump alatt, se nem lett gazdagabb meg a COVID-19 sem. Az, hogy tobb munkahely lett es a GDP emelkedett csak a nagyon gazdagoknak kedvezett, mert igy adot lehetett csokkenteni a tobbiek meg dolgozhatnak ehber-ert.. Az ado csokkentes mindig a gazdagoknak kedvez, a kisember amugy sem fizet szinte semmi adot igy csak egeszsegugyi/egyeb tamogatasokat vonnak el toluk cserebe a munkahelyekert

DualCitizen 2020.10.03. 12:16:26

@Wildhunt:
Milyen kis burkombol ki tudnad bovebben fejteni? Voltam mar nehany orszagban szoval tudom mirol beszelek

DualCitizen 2020.10.03. 12:27:38

@Exploiter:
Salvini, Le Pen, Wilders, Orban, stb.

Hat tenyleg ha rajtuk mulik tenyleg szetesik az Unio..

Aki Trumpot tamogatja annak biztosan nem erdeke egy eros EU mukodese.
Ugy mint az angol jobboldal. szep lassan eladja a teljes orszagot az USA-nak
Mezogazdasag, Egeszsegugy stb...

Exploiter 2020.10.03. 12:49:58

@DualCitizen: ahogy mondták mások is, ez nem az USAn múlik elsősorban, hanem a szaros gyengekezű inklúzív európai eliten.

alöksz róz 2020.10.03. 12:53:30

@DualCitizen: "a multi US cegek be tudjanak torni az europai picra a klorozott csirkevel meg a hormonokkal felpumpalt marha hussal." - ttip mond valamit? :D
na, hát azt deklaráltan erre a célra találták ki, és az valahogy véletlenül pont nem trump volt...

Matyika Ápolója 2020.10.03. 13:35:25

@DualCitizen: Az a baj hogy az "erős EU" a valahogy tökre összefügg a wilkommenskulturral meg a genderpropagandával. Senkinek nem az erős EU-val van a baja, hanem a hülye, agyalágyult űbertoleráns SJW EU-val, ami most a liberális vonal. Ezekkel szemben vannak az általad említett politikusok, és ezért népszerűek.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.03. 13:37:32

@Hasdrubal Barcas 2:

BLM: Brianless Monkeys..:DDD

Fikalnyik Eugén 2020.10.03. 13:42:09

@Dan da Man:
"Ha Trump tényleg megkapná a Nobelt, elég sokan adnák vissza az övékét abban a pillanatban."

Ettől nem kell félni, de jut eszembe Obama miért is kapott?
Ja, csak.

"Nem azt mondom, hogy Biden egy félisten, de van mögötte egy (hülye) stratégia, hogy miért őt küldik a csatába. És az a helyzet, hogy lehet, hogy nem a legjobb kommunikátor, de Trump-pal ellentétben ő minden máshoz ért. És nem egy patológiás eset, aki úgy tud elszabadulni, hogy utána kő kövön nem marad. "

Most használd ki a net adta előnyöket, és kérdezz meg egy-két ukránt vagy szírt, hogy ezt miként látja...

Etniez 2020.10.03. 16:11:49

@Dan da Man: Kb ez a véleményem nekem is.

Mostanában csak a fejemet fogom, hogy milyen posztok jelennek meg itt.

Etniez 2020.10.03. 16:13:28

@DualCitizen: Trump Európa ellensége, nem is értem, hogy egy európai hogyan támogathatja. Ott szivatja az EU-t, ahol tudja. Gazdaságilag, katonailag.

Etniez 2020.10.03. 16:15:00

@kewcheg: Azért, mert a kapitalizmus egy verseny. Ha nekik jobb lesz, akkor nekünk szarabb.

Etniez 2020.10.03. 16:16:45

@Bunkóné Barom Ildikó: Ezt a rasszista hozzászólást nem lehetne kitörölni és kitiltani a picsába az elkövetőjét?

alöksz róz 2020.10.03. 16:22:11

@Etniez: ti valami álomvilágban éltek

Etniez 2020.10.03. 16:27:56

@alöksz róz: Fentebb már sokszor felsorolták, hogyan teszi nehézzé, hogyan akarja még nehezebbé tenni az EU-gazdaságát Trump, nem teszem újra,
Te élsz álomvilágban. De nem csoda, te is dolgozol itt.

alöksz róz 2020.10.03. 16:38:32

@Etniez: mert obama nem ezt tette? vagy bidentől mit vársz? pont ugyanaz a céljuk. európa gazdasági és politikai ellenfelei. de ti álomvilágban éltek és nagy hangon támogatjátok ugyanazt, amit trumpnál köpködtök. mekkora ész kell ehhez? :D

és ugyanezt játsszátok eu-magyarország viszonylatban

DualCitizen 2020.10.03. 16:42:27

@Matyika Ápolója:
Mit kellene tenni az EU-s vezetoknek? Tamogatni Trumpot mint az Orban?

Szerinted a Brexit-et ki intezte a hatterbol? Megsugom, hogy nem az Angolok.
Mercer, Bannon stb. Trump haverjai. (Farage volt a kozvetito egy angol f@sz kalap aki csinalta amit az amerikai jobbosok mondtak neki)Milyen celbol, hogy gyengitseg az uniot.
Hazugsag hazugsagok hatan. Trump annyit hazudott/hazudik mint ammennyit lep.

DualCitizen 2020.10.03. 17:15:19

@Etniez:
Hat en is ezt mondom. A vadkapitalista republikanusok mindent elkovetnek, hogy az EU-t gyengitseg a sajat celjaik elerese erdekeben. Lasd Brexit.. Igy konnyebben ra lehet masokra eroszakolni a mergezett mezogazdasagi termekeket, meg az USA-nak kedvezo deregulalt piaci kornyezetet amellyel kiirthatjak mas orszagokban a konkurens cegeket. Ha Trumpon mulna az Airbus-t ugy ahogy van eltorolne a szinrol a Boeing javara..

Wildhunt 2020.10.03. 17:25:00

@Fikalnyik Eugén: az utolsó bekezdés olyan mint a makk hetes.

DualCitizen 2020.10.03. 17:36:32

@alöksz róz:
Na ez ongol volt.

A TTIP megallapodas nem jott letre mert az amerikaiak nem akartak a deregulalt piaci kornyezet es az elemiszer sztandardokat EU szintjere felemelni. Erre az EU nem irta ala a megallapodast, joggal vedve a sajat piacat. Ez mar joval Trump elott eldolt, hogy az EU nem fog engedni az amerikai koveteleseknek (melyek meg finomabbak voltak mint amilyet Trumpet allitott fel kesobb) Mar 2014-ben latszodott, hogy ebbol a TTIP-bol nem lesz semmi mert az EU nem fogja beadni a derekat.

Erre Trump, ha igy nem megy, majd megy orszagonkent egyesevel. Csak ehhez szet kell verni az uniot, es egyedul a nemet a francia stb nem fog tudni a felteteleken javitan egy USA-val szemben.

Trump egy igazi szemet vadkapitalista aki meg az EU-s orszagok egeszsegugyi rendszeret is bedaralna az amerikai gyogyszeripari es biztosito cegek javara. Lasd USA-UK trade proposals

Na es Te ezt az embert tamogatod.

Hat csak gratulani tudok.

Egyebkent csak halkan megjegyzem, hogy Magyarorszag lenne az eggyik legnagyobb vesztese ha az EU szetesne, talan szaladhatnank vissza az oroszokhoz.

Mer azert valjuk be egesz Magyarorszag vasarlo ereje es gazdasaga nagyjabol London 4-5 keruletenek gazdasagaval egyenerteku.

London egymagaban erossebb mint mondjuk Magyarorszag, Slovakia, meg Csehorszag egyutt veve.

Es akkor a nemet superpower gazdasagot meg sem emlitettem

DualCitizen 2020.10.03. 17:43:38

@Exploiter:
Aha es erre a megoldas, hogy tamogassuk Trumpot.
Aki majd elintezi az EU-t ugy ahogy kell aztan majd minden EU-s tagorszag kap majd kulon kulon szep kis megallapodast Trupet bacsitol. Nem kell semmit tenni sracok csak be kell engedni az amerikai GMO termekeket klorozott csirket, hormon kezelt marhat. Ja, meg atadni az egeszsegugyi rendszert privat US biztositok es beszallitok reszere...

Exploiter 2020.10.03. 17:54:13

@DualCitizen:

Én tök mindegy, hogy kivel értek egyet, nem vagyok amerikai szavazó.

Magyarország piti kis pont, szívesebben látnám egy európai egyesült államok részeként, úgy egyébként az USA-tól is ki lehetne csikarni jobb kereskedelmi feltételeket.

Amúgy kurvára örülnék egy új USA Kína hidegháborúnak, ami felértékelné a régiónkat is.

Exploiter 2020.10.03. 17:56:55

@DualCitizen:

Amúgy meg ha a Merkel Macron páros képes lenne a fontos dolgokkal foglalkozni, lásd UK, nem pedig azzal lenne elfoglalva hogy négereket horgászik a földközi tengerről, akkor talán nem lenne a földrész mindenki csicskája.

Ehhez Orbánnak sok köze nincsen, nem tényező.

DualCitizen 2020.10.03. 17:57:20

@kewcheg:
Az EU-nak akkor lesz vege csak ha idiota emberekre bizzuk egy esetleges kilepesrol szolo szavazast. Ahogy a UK-ban tortent. Meg idiota vezetok allandoan azt pofazzak, hogy ezert is Brusszel a felelos meg azert is. Aztan utaltassuk meg a kozvelemennyel az EU-t...

maskulonben ha az EU-nak vage lenne ugy Magyarorszag lenne az egyik legnagyobb vesztes. Fent mar leirtam, hogy micsoda kis gazdasagi erocsoda tudna lenni 10 millio ember...:-)

Exploiter 2020.10.03. 17:59:09

@DualCitizen: ez teljesen nyilvánvaló, ezért is süllyedünk velük éppen, mert ki mást tennénk.

DualCitizen 2020.10.03. 18:18:34

@Exploiter:
Teljesen mindegy, hogy az EU mit akar vagy mit szeretne az USA-val szemben, mert jelenleg az USA gazdasagilag is katonailag is erosebb az unional. Trump semmikeppen nem fog kedvezo kereskedelmi felteteleket adni mert az "USA First" ahogy mondja. Biden sokkal engedekenyebb lenne az unioval szemben igy Magyarorszag is jobban jar. Jobb lenne az egyuttmukodes a ket gazdasagi blokk kozott.

A kinaiakat meg mar reg elcseszte mindenki mert ok gazdasagilag majdnem ott vannak mint az amerikaiak es csak mennek elore..csak Trumpy-dumpy meg ratett egy lapattal a tuzre a kinai cegek kizarasaval a piacokrol (Huawei-android support TikTok, 5g stb.) belkenyszeritve a kinaiakat, hogy allitsanak elo sajat technologiai chippeket, szoftvereket potolva az amerikai beszallitoktol kiesett termekeket/szolgaltatasokat, aminek a vege az lesz, hogy a nagy amerikai egyeduralkodo cegek kapnak egy jo eros konkurenciat a nyakukba egy jokora piaci veszteseggel. (lasd: HarmonyOS Android helyett kezdesnek...)
Trumpy-nak meg majd meg lehet koszonni.

alöksz róz 2020.10.03. 18:37:38

@DualCitizen: :D
papám, az hogy az eu végül elvetette, teljesen lényegtelen érv, amikor az amerikai szándékokról beszélünk.
ti valami teljesen érthetlen okból abban a hülye hitben vagytok, hogy az egyik jót akar nekünk, a másik meg rosszat.

DualCitizen 2020.10.03. 18:48:03

@alöksz róz:
Hat ha Trumpet bacsi szetakarja bomlasztani az EU-t az csak rossz lehet az EU-nak is ergo Magyarorszagnak is.
Legalabbis en, mint europai allampolgar igy latom. Biden sokkal elfogadobb es engedekenyebb az EU-val szemben. Nem nyomna ki bunteto vamokat EU-s termekekre, nem biztat mas orszagokat, hogy lepjenek ki az uniobol mint ahogy azt trumpy tette az angoloknal. Obama megprobalta visszatartani az angolokat, hogy kilepjenek az uniobol meg kampanyolt is a Brex$hit ellen, Trump meg pont az ellenkezoje. Lepjetek ki! Az USA itt all majd mogottetek jo deal-t adunk stb.

Ha ezt nem latod, hogy melyik rossz melyik nem az eleg elszomorito

Alick 2020.10.03. 19:00:31

@DualCitizen: Várható, hogy a demokraták is folytatják a gazdasági szkanderozást Kínával. Ehhez viszont - akár Trump-nak, akár Biden-nek - szövetségesekre van szüksége... az EU annyival kedvezőbb elbánásra számíthat, amennyire kiáll az USA mellett a kínai nyomulással szemben.

Ugyanakkor az EU (vezetése) csak saját magának tehet szemrehányást, hogy a valódi gazdasági koordináció és együttműködés erősítése helyett mindent szabályozni akaró politbüro-t játszik.

Exploiter 2020.10.03. 19:19:04

@DualCitizen:

Baszod, ez a lényeg, a mostani EU még egy Indiával szemben is alulmarad lassan.

Az USA ezt nem akarja megvárni látszólag, ezért szavaznak ott arra, akinek a maga volt a jelszava, nem az egyenlősdi.

Itt meg mindenki el van foglalva minden hülyeséggel, ami a kutyát nem érdekli, csak a széthúzást erősíti.

DualCitizen 2020.10.03. 19:20:25

Nyilvan a demokratak sem fogjak hagyni, hogy a kinai cegek megtorjek az amerikai tech cegek egyeduralmat, Bar velemenyem szerint amit Trump csinalt a kinai cegekkel azzal csak rontott a helyzeten, mert ahogy irtam a kinaiak meg fogjak csinalni a sajat chipjeiket meg szoftvereket amik elobb utobb piacot fognak kitepni az amerikai cegek kezebol. ezt valahogy ravaszabbul kellett volna megoldani, nem milyen oda vagunk modjara. mondjuk jobban koncentralni a kinai piacon beluli terjeszkedesre es ott helyben kezdetben elfolytani a konkurenciat.

Barmi is lesz, Trump soha nem lesz az EU baratja es csak rosszat meg a vesztet akarja majd az EU-nak ahogyan azt mindig is tette. Biden biztosan szovetsegeskent tekint az EU-ra es igy kinaval szemben is nagyobb esely van a gazdasagi elony megorzesere.

Az, hogy az EU szabalyozni akar mindent az csak a sajat piaci vedelme erdekeben csinalja.
Mi lenne, ha itt is ugy tarthatnak a gazdak az allatokat mint az USA-ban vagy barhol mashol a vilagon. Pont ez a lenyeg deregulacio az olcsobb eloallitas erdekeben.

Aztan, hogy mit eszik az atlag ember az mar senkit nem zavar.
nem veletlen az amerikai meg mondjuk a kinai sem a legegeszsegesebb nemzet a vilagon.
Az USA nincs benne az elso 40-ben a kinai meg hatrabb.

Az jo, ha az unio azert szabalyozza, hogy mit csinalhatnak cegek mit nem. Persze senki nem mondja, hogy az EU tokeletes de meg mindig jobb mint mas.

Hozzateszem, hogy a vilag top 20 legegeszsegesebb nemzete kozul 16 EUs.

alöksz róz 2020.10.03. 19:22:54

@DualCitizen: jaja, erről beszélek, szerinted trump rosszat akar, a másik meg jót. álomvilágban élsz.
ki találta ki a ttip-t, ki szította az összes balhét az eu határai körül?

DualCitizen 2020.10.03. 19:35:50

Azert India meg messzebb van. Ha jol tudom az otodik legerossebb gazdasag a vilagon. A Franciakat es angolokat megelozve a nemetek mogott. De a komplett EU-tol meg nagyon messze van. Az angolok is majdnem 2x-esen vannak lemaradva a nemetekhez kepest.

Ahogy Irtam, amit Trump csinal a kinaiakkal csak olaj a tuzre igy meg nagyobb bajt csinal a tech cegek fejere a kinaiakkal szemben. Olvasd el, hogy miert fentebb mar irtam valakinek..

Biden es a demokratak viszont szovetsegeskent tekintenek az EU-ra, egyuttmukodve akar kompromisszumos kereskedelmi egyezmennyel ami pont segitene az EU-nak is meg az USA-nak is egyarant.

Trump soha nem fog egyenlo felkent az EU-ra nezni, o ezt egy poker partynak nezi ahol az osszes EUs chip-et be kell gyujteni es az EU-t ki kell lokni a jatekbol.. Meg akkor is ha ezzel csak a kinai menetelest gyorsitja fel ami nekik is rossz. Azert ha az EU visszavag az USA-nak a trump kemenykedeseiert azt az USA is megerzi. Mondjuk tervben van a Boeing bunteto vamolasa ahogy azt Trump tette az Airbus-al.

Szoval Biden vegeredmenyben az EU-nak is meg az USA-nak is sokkal jobb lenne.
Legalabb az USA egy baratot begyujtene nem csak ellensegeket az egesz vilagon

DualCitizen 2020.10.03. 20:32:12

@alöksz róz:
A TTIP-t otletet legeloszor 1990-ben vetettek fel George H. W. Bush (Republikanus elnok) adminisztracioja alatt, majd 2006-ban lett a javaslat igazabol eloterjesztve Angela Merkel (nemet kancellar) altal.

nem ertem mit akarsz ebbol kihozni..

Az EU hatarainal nem tudok semmi balhet, ha a migrans krizisre gondolsz, az a Sziriai es Libiai bombazasok eredmenyekent megindulo menekult aradat kovetkezmenye ami nem igazan van kozel az EU hataraihoz.

Szoval nem ertem, hogy Trumpnak illetve Bidennek mi a koze ezekhez a hatarmenti dolgokhoz, de az biztos, hogy Trump sokkal rosszabb forgatokonyv Europanak mint Biden.
Ha jol ertem azt akarod kihozni a dologbol, hogy mindkettojuk csak rossz lenne Europanak. Ha igy is van akkor is megallapithato az, hogy Biden sokkal kevesbe lenne rossz az EU-nak mint Trump. Ezt mar fentebb sokszor reszleteztem. Szoval ha valasztani lehet europai allampolgarkent, hogy a rossz es a rosszabb kozul kit tamogatok akkor biztosan a rosszat valasztom a nagyon rossz helyet.. Tehat Biden-t a nagyon rossz Trump helyett.

Egyebkent Biden egyuttmukodesre torekszik Europaval szemben szovetsegeskent tekint ra nem pedig ellensegkent mint Trump.

Tehat Biden sokkal jobb valasztas az EU-nak igy termeszetesen (Magyarorszagnak is)mint Trump. En mar nem tudok tobbet segiteni ebben a kerdesben.

Alick 2020.10.03. 23:19:20

@DualCitizen: "a kinaiak meg fogjak csinalni a sajat chipjeiket meg szoftvereket amik elobb utobb piacot fognak kitepni az amerikai cegek kezebol"

A kínai piac már jó ideje veszett fejsze nyele volt, nem lesz sokkal belterjesebb, mint eddig.
Kínai chipeket és szoftvereket pedig még kevesebb bizalommal tudnak majd eladni a világpiacon. Persze olcsó lesz, ugyanakkor bedrótozva a kínai Nagy Testvérhez.
A tech cégünknél a kínai telefonok már ki vannak tiltva, a Lenovo PC-jei egyelőre még mennek.

Wildhunt 2020.10.03. 23:22:46

@DualCitizen: te tudod, én mindenesetre jobban preferálok egy kis gazdasági csörtét mint egy újabb majdant vagy arab tavaszt.

Etniez 2020.10.03. 23:24:03

@Alick: Szerinted a Google, Apple, Facebook nincs bedrótozva az USA nagytestvérhez?

:DD

DualCitizen 2020.10.04. 01:24:57

@Alick:
Nem azt mondtam, hogy mar holnap de igen jol haladnak a kinaiak. En sem tartom fair-nek amit a kinaiak csinalnak, lopjak az otleteket, korlatozzak a belso piacukra nyugati cegek belepeset mikozben ok szeretnenek teljeserteku szereplok lenni a nyugati piacokon stb.
Amit viszont el kell ismerni, hogy nagyon mennek elore. A fel Afrika a kezukben a tech cegeknek nelkulozhetetlen asvanyi anyaghoz valo hozzaferes rajtuk keresztul megy pl. akku-gyartas. Az elso osszehajthato touchscreen-t is ok fejlesztettek ki. Az Alibaba lassan nagyobb mint az eBay. TikTok a 3. legnepszerubb app 2020-ban. Ha veszel egy Volvot akkor mar a kinaiak zsebebe teszed a penzt. Lenovo-t emlitetted, a vilag legnagyobb PC-gyartojava valt. 5G technologiaban is elsok.
Minel jobban szoritja oket Trump annal inkabb sajat labukra fognak allni. Gyakorlatilag elkerulhetetlen.. Sajnos. hozza teszem mert az Europaiak es az USA is meg fogja erezni..

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.04. 08:17:26

@DualCitizen: az ún. kereskedelmi háború egy blöff. Semmi jelentősége ezeknek. Minimális a gazdaságra gyakorolt hatása valójában. A lockdown, na az betett.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.04. 08:23:28

@DualCitizen: Biden a pöcsét sem találja már meg, nemhogy törekedjen bármire.

Az a kavarás, amit Ukrajnában művelt, azt jelzi hogy kurvára hamis a képed róla. Biden a szakértők egyike és nem egy békegalamb. Egy képmutató, hazug tömeggyilkos, aki tetszeleg a toleráns, jóember szerepben. Csak hülye már megjátszani is.

Nem értem, mit eszel rajta. Persze van, akinek az ilyen pasik jönnek be.

Ezerszer inkább Trump. Minden hibájával együtt.

Gazz 2020.10.04. 09:24:17

Szóval a gond már a címben jelentkezik, amikor hamisan azt a látszatot akarod kelteni, hogy a tévévita láttán tértél meg a Trump hívők taborába.

Wildhunt 2020.10.04. 09:42:13

@Gazz: mondja egy Biden hívő.

Alick 2020.10.04. 09:58:57

@Etniez: Ha a vasat és a szoftvert is a kínaiak adják, ráadásul a kínai cégek az ügyfelek védelmében még szkanderozni sem tudnak az állam bácsival, az határozottan rosszabb, mint az említett amerikai trió.
Az Apple, a Google, a FB és a Microsoft, stb. végső soron céges PC-n opensource megoldásokkal simán kikerülhetők.

DualCitizen 2020.10.04. 11:51:57

@A kiló nem százat jelent.:
Na ez igazan vicces. Egy Trump hivo panaszkodik az ellenfelrol, hogy hazuduzo.:D hahahaha
Amerikaban meg a Trump szavazok is elismerik, hogy Trump egy "pathological liar" csak ok megvedik azzal, hogy ez egy szukseges rossz a celok eleresehez, es ha ez az ut az elnoksegert am legyen.
Nem tudom mit csinalt Hunter Biden Ukrajnaban de az biztos, hogy republikanus vizsgalat nem talalt semmit. Az meg, hogy tomeggyilkos megint kivanna valami alatamasztast.
Ha hazudozasrol beszelunk akkor Trump verhetetlen. Nap mint nap hallom a sajat szajabol. Egyik szavaval uti a masikat. Es ami a legfonosabb, nalam aki Brex$hitet tamogat szamomra az nem ember. Szoval ha szeretnel egy olyan embert az USA elere aki arra torekszik, hogy az EU felbomoljon akkor tamogasd csak Trumpot.
De ahogy azt mar fentebb tobbszor reszleteztem egy esetleges EU osszeomlas az ugy ahogy van tonkretenne az egesz magyar gazdasagot meg jobban mint a COVID-19 tette/teszi.
Egy tizmillios orszag akinek kisebb a gazdasagi es vasarlo ereje mint mondjuk London 3-4 keruletenek egyuttesen az nem igazan tudna labdaba rugni az EU nelkul.
Hacsaknem szivesen latnal egy uj keleti blokkot az oroszokkal karoltve.
En koszi de nem kerek belole. Nekem az EU nagyon is megfelel.

Hajra EU! Hajra Europa!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.04. 12:24:01

Honnan tudnátok, mit gondol a poszt írója, amikor el sem olvassátok a posztot? Nem kell találgatni az isten szerelmére!

@DualCitizen: @Gazz: Tökéletes tévút, ha azt hiszitek, hogy a szerző Trump-hívő. :D Ellenben nagyon szeretnétek hinni abban, hogy valaki legyőzi, de max a koronavírus győzi le, Biden egyelőre nem úgy tűnik, hogy letudná. Kívülállóként ezt csak megállapítom objektíve. De ebben nincs semmi drukkolás. Aazt hiszem, hogy a címet sem értitek. Egyértelmű utalás a Kubrick filmre, a bomba van behelyettesítve Trumpra, aki itt a politikai bomba. Senki sem szereti az atombombát. A Kubrick film címe mégis ez volt.

Annyira szánalmasan nevetséges valaki másnak a motivációit megkérdőjelezni. Az az agybaj legmagasabb foka, hogy annyira önhitt valaki, hogy más gondolatait is jobban akarja ismerni és megkérdőjelezi azt, amit mondott, noha semmi érdeke nem fűződik senkinek mást állítani magáról, mint amit állít...

Szóval vannak gondok. :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.04. 12:26:36

@DualCitizen: ez a DK-harmadosztály szintű gagyi európázás pedig egészen nevetséges. Hogy a fészkes fenébe jön ide Európa? :D Nem is értem. Ennyi erővel a villamos áram csodálatos vívmányairól is áradozhatnál. Mert az legalább létező, míg az EU finoman szólva is egy átverés, amit mindenki utál és kritizál.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.04. 12:33:47

Sok zavaros marhaság hangzik el a kommentekben. Merkel is javasolt egy szabadkereskedelmi megállapodást, de nem a TTIP-t javasolta, vagy az nem az ő agyszüleménye, ahogy megszületett. Ettől függetlenül támogatta Németország. De nem Merkel javaslata. Ne keverjük a szezont a fazonnal. A TTIP füstös szobákban zajló lobbik gusztustalan játszmája. A polgárok háta mögött. Erre mondott nemet Trump. És ezért is hálásak lehetünk neki többek közt. Trump egy ótvar nagy seggfej, ebben mindenki egyetért. De ettől még rengeteg dologban nem egyszerűen ő a kisebbik rossz, hanem az első politikus, aki az elit mutyijával szemben valami hasznosat képviselt.

Persze, aki nem képes gondolkodni másban, csak gyűlölködésben, annak mindegy. Nem érdeklik a részletek, nem zavartatja magát a tények miatt.

DualCitizen 2020.10.04. 13:19:41

@A kiló nem százat jelent.:
CSak azt szeretnem tudni, hogy mi az atveres az Europai Unioban? Talan a legnagyobb vivmanyok amiket az EU nelkul nem is lehetne elkepzelni? Szabadon koltozhetunk, elhetunk, dolgozhatunk mas unios es EC tagorszagban? Szabadon kereskedhetunk egy 500 millios piacon mindenfele korlatozasok nelkul? Szabadon utalhatunk penzt barmelyik tagorszagba? Szabadon hozzaferhetunk barmilyen penzugyi vagy egyeb szolgaltatasokhoz Europa szerte?
Az EU 4 alappillere es egyben vivmanya boven kompenzalja az EU minden hatranyat.
Nem ertem mi ebben az atveres. Nekem minden penzt meger az, ha nem tetszik amit mondjuk az Orban-kormany muvel fogom magam es attelepulok mas orszagba mashol fizetem az adomat (ami ugye nagysagrendekkel kevesebb mint Magyarorszagon) es nyugodt lehetek afelol, hogy az en penzemen nem epulnek folosleges stadionok, meg csalo rablo miniszterek nem mennek hajokazni az Adriara luxus yachtokon az adofizetoktol osszelopkodott penzeken.
Az EU-nak ez egy csodalatos vivmanya.. Barmikor alapitok egy ceget barmely EU-s orszagba es a munkaero, az aruk, a szolgaltatasok es a toke szabadon aramolhat.

Ez minden bajaval egyutt tobbet er mindennel.

Azt a fontos tenyt ujra megemlitve, hogy Magyarorszag az EU nelkul egy kis afrikai ehezo orszaggal lenne egyenerteku. Megegyszer, hogy tiszta legyen Magyarorszag gazdasaga nagyjabol London 3-4 keruletenek gazdasagaval azonos. Londonnak a gazdasaga es vasarloereje nagyobb mint mondjuk 3 V4-es orszagnak a gazdasagi ereje egyutt veve.

Ahogy mar tobbszor irtam, a nemet super powerhouse gazdasagot meg sem emlitem.

DualCitizen 2020.10.04. 13:39:37

@A kiló nem százat jelent.:
A TTIP tortenete megtekintheto itt:

en.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_Trade_and_Investment_Partnership

nem tudom, hol van itt a marhasag

A kezdemenyezes alapotlete 1990 latott napvilagot de hivatalos proposal Angela Merkel nevehez fuzodik 2006-bol.. A kerdes valamelyik forumozotol az volt, hogy ki talalta ki a TTIP-t. Nyilvan o azt akarta bizonygatni, hogy az USA-ban a demokratak kezdemenyezese volt ami termeszetesen nem igaz. Ami a folyamatot illeti nyilvan tobbfele valtoztatas tortent idokozben, ami formalta a szerzodes felteteleit.

Trump nem azert rugta fel az egeszet, mert jot akart Europanak, vagy mert meg akarta Europat vedeni valamitol, hanem azert mert az USA-t akarta meg elonyosebb helyzetbe hozni Europaval szemben. Aztan kitalalta, ha szetrombolja az EU-t sokkal konnyeben kifacsarhatja a tagorszagokat egyenkent mert egyik sem tudja felvenni a versenyt kulon kulon az USA-val.
Ebbol is latszik melyik adminisztracio lenne jobb Europanak: a Biden amelyik szovetsegese az EU-nak, vagy Trump aki az ellensege..

Szerintem ez eleg vilagos es egyertelmu, de ezt meg maga Trump sem titkolja szoval nem ertem miert olyan nehez ezt megerteni...

alöksz róz 2020.10.04. 14:39:43

@DualCitizen: "Nyilvan o azt akarta bizonygatni, hogy az USA-ban a demokratak kezdemenyezese volt ami termeszetesen nem igaz." - ez nem szalmabábérvelés? :-)
arról beszéltem, hogy az usa gazdasági és politikai céljai az éppen hatalmon lévőktől függetlenül tökugyanazok. mást várni önámítás.

DualCitizen 2020.10.04. 16:31:20

Amerikai gazdasagi csoportoknak kulonbozo erdekeik vannak eppen ezert a gazdasagi es politikai celok teljesen elteroek es egyaltalan nem ugyanazok a demokratak es republikanusok kozott.

soroljam.: Trumpot nagyon erosen tamogatjak a fegyvergyarto cegek ilyenekert pl.:
2017 United States–Saudi Arabia arms deal US$110 billion (ra kell keresni)
a mezogazdasagi cegek - Trump enyhiteni akar a mar meglevo szabalyokon is /deregulation/
Trumpot erosen tamogatjak az olaj es gazipari orias cegek is.

Mig Biden-t jobban tamogatja A tech. sector, az Investment cegek a megujulo energiaval foglalkozo cegek...

Hogy ertsd:
Az egyik fegyvereket akar eladni (Trump) A masik meg Amerikaban is szigoritani akar a fegyvertartasi felteteleken (Biden) ez nyilvanvaloan nem tetszik a fegyvereket gyartoknak

Az egyik erosen tamogatja az olajkitermelo cegeket (Trump) a masik a megujulo energiaval foglalkozo cegekbe pumpalna penzt. (Biden)

Az egyik igazan a sziven viseli az amerikai mezogazdasagi cegek sorsat, es az EU esetleges szetveresevel ra tudna kenyszeriteni a kulonallo europai orszagokra az amerikai mezogazdasagi termekek behozatalara vonatkozo korlatozasok eltorleset. (Trump)

A masik megerti, hogy az EU nam akarja es nem is fogja az europai food-standard-okat lealacsonyitani amerikai szintre, igy inkabb kompromisszumos megallapodasra torekszik az Unioval egy erosebb kereskedelmi kapcsolat erdekeben. Mondjuk egy "mini" TTIP amiben alacsony standardu mezogazdasagi termekek nem vehetnenek reszt. (Biden)

Ez utobbi nyilvanvaloan nem tetszene Trumpy kedvenc hivatalanak (US Food and Agriculture sector dep. - USDA)

Az megint egy mas kerdes, hogy az EU es az USA is jelentosen profitalna egy ilyen megallapodassal is, nem mellekesen egy eros ellencsapas lenne a kinai feltorekvessel szemben.
Csak hat ugye Trumpy-nak ez nem eleg, mert a szivehez legkozelebb allo szektort (ami jelentosen penzeli is) nem erheti hatranyos megallapodas meg akkor sem ha osszessegeben ez a sajat orszaganak is nagyon kedvezo es hasznos lenne...

DualCitizen 2020.10.04. 16:34:01

@alöksz róz:

Amerikai gazdasagi csoportoknak kulonbozo erdekeik vannak eppen ezert a gazdasagi es politikai celok teljesen elteroek es egyaltalan nem ugyanazok a demokratak es republikanusok kozott.

soroljam.: Trumpot nagyon erosen tamogatjak a fegyvergyarto cegek ilyenekert pl.:
2017 United States–Saudi Arabia arms deal US$110 billion (ra kell keresni)
a mezogazdasagi cegek - Trump enyhiteni akar a mar meglevo szabalyokon is /deregulation/
Trumpot erosen tamogatjak az olaj es gazipari orias cegek is.

Mig Biden-t jobban tamogatja A tech. sector, az Investment cegek a megujulo energiaval foglalkozo cegek...

Hogy ertsd:
Az egyik fegyvereket akar eladni (Trump) A masik meg Amerikaban is szigoritani akar a fegyvertartasi felteteleken (Biden) ez nyilvanvaloan nem tetszik a fegyvereket gyartoknak

Az egyik erosen tamogatja az olajkitermelo cegeket (Trump) a masik a megujulo energiaval foglalkozo cegekbe pumpalna penzt. (Biden)

Az egyik igazan a sziven viseli az amerikai mezogazdasagi cegek sorsat, es az EU esetleges szetveresevel ra tudna kenyszeriteni a kulonallo europai orszagokra az amerikai mezogazdasagi termekek behozatalara vonatkozo korlatozasok eltorleset. (Trump)

A masik megerti, hogy az EU nam akarja es nem is fogja az europai food-standard-okat lealacsonyitani amerikai szintre, igy inkabb kompromisszumos megallapodasra torekszik az Unioval egy erosebb kereskedelmi kapcsolat erdekeben. Mondjuk egy "mini" TTIP amiben alacsony standardu mezogazdasagi termekek nem vehetnenek reszt. (Biden)

Ez utobbi nyilvanvaloan nem tetszene Trumpy kedvenc hivatalanak (US Food and Agriculture sector dep. - USDA)

Az megint egy mas kerdes, hogy az EU es az USA is jelentosen profitalna egy ilyen megallapodassal is, nem mellekesen egy eros ellencsapas lenne a kinai feltorekvessel szemben.
Csak hat ugye Trumpy-nak ez nem eleg, mert a szivehez legkozelebb allo szektort (ami jelentosen penzeli is) nem erheti hatranyos megallapodas meg akkor sem ha osszessegeben ez a sajat orszaganak is nagyon kedvezo es hasznos lenne...

Alick 2020.10.04. 19:13:51

@DualCitizen: "CSak azt szeretnem tudni, hogy mi az atveres az Europai Unioban?"

Az általad felsorolt vívmányokat még az euroszkeptikusok jelentős része is támogatja, viszont a jelenlegi politbüro-s adminisztratív centralizáció betesz a transzparencia és a szubszidiaritás gyakorlatának.
Immár jó 15 éve javasoltam, hogy ha föderatív irányba szeretne haladni az EU, akkor váljon kétsebességessé és bútorozzon össze szorosan a kemény mag: Németország, Dánia, a Benelux országok, Ausztria.. és persze ebből a franciákat sem lehet kihagyni.
Ha ez a felállás működőképes egy kvázi összevont állam formájában, akkor a tapasztalatok a csatlakozni kívánó "provinciák" számára is adnak elérendő igazodási pontokat.
Ha mégsem válna be, akkor viszont a konföderális jellemzőket érdemes erősíteni, ez lenne a nemzetek-régiók Európája.

Alick 2020.10.04. 19:15:24

@DualCitizen: TTIP: Első kérdés: az igazodáshoz mikor veszi át teljesen az USA a metrikus rendszert? :)

alöksz róz 2020.10.04. 22:16:25

@DualCitizen: "CSak azt szeretnem tudni, hogy mi az atveres az Europai Unioban?" - csak érdekességképpen, ilyen egy baloldali vélemény az eu-ról.
tényleg kőbalos az öreg, fideszességgel nem lehet vádolni, de elég szépen válaszol a kérdésedre
bekialtas.blog.hu/2020/10/04/bekialtas_egyedul_orban_erti_az_eu-t?utm_source=kozelet&utm_medium=link&utm_term=2020_10_04&utm_campaign=inda_kozelet

DualCitizen 2020.10.05. 00:56:51

@Alick:
Ahhoz kepest az angoloknal az egyik legfontosabb alapelvet torpedoztak meg (az euroszekptikusok) a munkaero szabad aramlasat. amivel a jobb oldal meg is nyert 3 valasztast es ugye a Brex$hit referendumot is az elmult 5 evben.
De sebaj, ha ugyes az EU meg azt is eleri, hogy az angolok ugy megbanjak ezt az egeszet, hogy rovid idon belul visszakonyorgik magukat az EU-ba, de legalabbis a tobbi orszag szamara egy igen elrettento pelda lesz. (Svajc, mint lattuk az elmult nepszavazason mar ossze is csinalta magat, es mindjart nagy gyozelmet arattak az europaiakkal szimpatizalok latvan, hogy mi tortenik a UK-ban.)

Konfoderalis iranyba tolni az egesz EU-t csak szemfenyvesztes lenne. Akkor elobb utobb tenyleg szetesne. Ez a szuverenitas es allamok kozotti egyuttmukodes kozos szigoru szabalyok nelkul csak humbug. Vagy mely integracio vagy szeteses a vege. A tortenelem is bebizonyitotta, vagy melyebre fonodik a kapcsolat vagy szetesik (lasd Egyesult Arab Allamok)

Hogyan mukodhetne ugy a rendszer, ha mondjuk Magyarorszag kitalalna, hogy a vamszabalyok modositasaval sokkal olcsobban jutna hozza kinai alapanyaghoz mint mas tagorszag aztan alavagva a tobbieknek letarolna az unios piacot az olcsobb termekekkel?

Vagy mint az angolok akik meg akarjak valtoztatni mondjuk az unios munkavallaloi szabalyokat (nem fizetett szabadsagok, maximalis ledolgozhato heti munkaorak eltorlese) ezaltal tisztessegtelen elonyhoz juttatva cegeiket mas unios orszagokkal szemben?(Ezert nem is kapnak az angolok deal-t az EU-tol)

Lehet ezt szabalyozni, meg a hatarokon ellenorizni, de az mar reg nem szabad kereskedelem plane nem egyseges piac.
Aki beiratkozik egy klubba az vagy elfogadja a hazirendet es a szabalyokat vagy mehet mashova..

DualCitizen 2020.10.05. 01:01:50

@Alick: Nem sok vizet zavar..Az Egyesult Kiralysag szabadon kereskedett az EU-val 45 even at.. Sot nem arulok el nagy titkot de meg EU tagorszag is volt az eltero mertekegysegevel egyutt :-)

DualCitizen 2020.10.05. 01:18:23

@alöksz róz:
Milyen alternativat vazol fel az oreg? semmit.. csak sir, hogy micsoda gonoszok ezek a nyugati tokesek..Nem mondja senki, hogy az EU egy jotekonysagi szervezet es azt sem, hogy nincsenek hibai. De senki ne gondolja mar, hogy a Nyugat-europai orszagok majd ingyen megnyitjak piacaikat a keleti cegek elott es a munkavallalok elott. Azert valamit nekunk is vissza kell adni. A kohezios tamagatasokrol meg egy szot sem szolt az oreg, ami mar tobb mint 15-eve zudul a keleti blokk fele euro milliardokban.

megegyszer nincs mas alternativa. Egy ilyen kis Magyarorszagnak semmi eselye egyedul boldogulni. Vagy osszeall masokkal pl az oroszokkal (ne gondold, hogy ok nem csavarnanak ki meg tobbet belolunk) vagy szepen lassan egyedul leepul.

Meg kell nezni szomszedos regiokat, hol allnak azok akik az EU-ban vannak, es hol akik meg nem.
Szlovenia vs Bosznia-Hercegovina
Romania vs Moldova
Horvatorszag vs Albania

Kulonbseg finomanszolva is tapinthato.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.05. 08:46:18

@alöksz róz: már nálam türelmesebben és jobban megválaszolta azokat, amiket írtál kedves @DualCitizen: El kell ismerjem, hogy fekete öves troll vagy, ügyesen tudsz mellébeszélni.
Belinkeled a Wikipedia TTIP szócikkét és megkérdezed, hogy hol itt a marhaság. Miközben én azt mondtam, hogy az a marhaság, amit te pötyögsz itt és éppen a Wikipediara hivatkozva tettem ezt: nem Merkel volt a TTIP szülőanyja, ez egy marhaság. A szócikk sem ezt írja. A szabadkereskedelmi megállapodások általában jó dolgok lennének, ezt javasolta Merkel. A fejlett európai piacok számára az amerikai piacokhoz való könnyebb hozzáférés érthető elvárás. Azt is elmondta minden kritikus, hogy a TTIP nem egy szabadkereskedelmi egyezmény, hanem lobbicsoportok által a háttérben tető alá hozott szörnyszülött. Trump erre mondott nemet, szembemenve az establishment-tel. Elmehetsz te a mea culpába, ha nem tudod elismerni, hogy HA és AMENNYIBEN a TTIP egy rossz megállapodás, akkor elsősorban Trumpnek köszönhető a megfúrása. Ha persze semmi baj nincs vele, akkor mindegy. Ez is legitim álláspont, csak szerintem helytelen. Eközben lehet utálni Trumpot meg Orbánt meg a zöldeket meg bárkit, de a tény tény marad. Nem lehet kiforgatni. Nem írja felül, nem írhatja felül a saját kis zsigeri gyűlölködésed.

Megegyeztünk abban, hogy Trump egy ordenáré seggfej. Ha elolvastad volna a cikket, akkor más dolgokat is észrevehettél volna. Felesleges kilométeres kommentekben terelned. Egymás között vagyunk, engem nem hülyítesz meg, magadat szintén felesleges becsapnod.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.05. 08:52:11

Mondjuk Svájc és Norvégia elég vígan elvannak uniós tagság nélkül is. Britannia is úgy döntött boldogabb lesz a brüsszeli sóhivatalok nélkül. Nekem nem tűnik úgy, hogy a Trump-vita erről szólna, de ha ez a kérdés, akkor az Uniónak legalább annyi ellenzője van határain belül, mint kívül. Az amerikai establishment globális vetélytársat lát egy egységes Európában. Nem volt olyan trumpi lépés, ami a háttérből manipulálta volna a folyamatot vagy akár Magyarországot arra bírta volna, hogy elhagyja az Uniót. A Brexit is hamarabb történt, ilyenformán Obama műve. Trumpnak igaza van abban, hogy Európa is fizesse meg a katonai szövetség kiadásainak árát. Ne csak Amerika. Ez az egyetlen, amiben "szembemegy Európával" és ebben is következetes Trump, és ez is teljesen rendben van. Ez a dolga a pozíciójában. Ne felejtsd el nem a Demokratikus Koalíció szóvívője Trump, hanem az USA elnöke...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.05. 11:14:21

@Wildhunt: Hm. Ez érdekes search term-ök alapján nem tudom lehet-e jósolni, de ha leszűröm USA-ra, akkor Trump legyőzhetetlennek tűnik. A vita nagyon valószínű nem hatott az amerikaiakra. Legalábbis én nem látok okot rá és a lapok is ezt írták. Én elsősorban a Hill-ről tájékozódom. A közbeszédben a vita megtárgyalását (ami szerintem szörnyű volt, nézhetetlen és nem írom le újra az egész cikket) felváltotta Trump fertőzésének a legendáriuma. Ez egy teljesen új műfaj, mert úgy aggódnak Trump egészsége miatt, hogy szinte a halálában látják az utolsó esélyt a győzelemre. Jószerivel szurkolnak, hogy beteg legyen és kárörvendenek. youtu.be/G1lmg4vvcnc

DualCitizen 2020.10.05. 12:37:53

@A kiló nem százat jelent.: En nem irtam azt sehol, hogy a TTIP szuloanyja Merkel volt.
(Ha igen kerlek mutasd meg, hogy hol irtam en ilyet)
Csak azt mondtam, hogy az eloterjesztese 2006-ban Merkel nevehez fuzodik ahogy azt Te is olvashatod. Trump nem azert rugta fel, hogy megvedje tole Europat, hanem azert mert szerinte az az USA szamara kedvezotlen volt.(meg akkor is, ha az USA is nagymertekben profitalt volna az egyezmennyel.) Az megint egy mas kerdes, hogy abban a formaban amit Trump elvetett, az EU-nak tenyleg nagyobb haszna lett volna az egesszel, es kedvezobb lett volna az EU szamara. Nagyreszt az amerikai mezogazdasagi termekek tovabbra is behozatali korlatozas alatt lettek volna mig az EU-s termekek a magasabb standardok miatt szabadon aramolhattak volna az USA piacara. Az EU tovabba nem akart kompromisszumot az egeszsegugy teren sem, engedni tovabbi privatizacios folyamatokat lehetove teve orias amerikai privat cegek szamara az europai egeszsegugyi rendszerek bekebelezeset. (Privat biztositok & Privat gyogyszer beszallitok az egeszsegugybe allami tamogatasok megszuntetesevel)
Szoval nehogy azt hidd, hogy Trump valamitol is meg akarta ovni Europat. Ha az EU lefekudt volna az amerikai erdekek es kovetelesek elott akkor szives-oromest alairta volna az egyezmenyt. En magam hallottam a szajabol, amikor azt mondta, ha nem mennek a targyalasok egy blokkal szemben, majd fog menni orszagokkal egyesevel kulon kulon...

alöksz róz 2020.10.05. 13:50:06

@A kiló nem százat jelent.: ha nincs türelmed hozzá, akkor nem muszáj ilyen vehemensen belemenni, örülünkvincent-i szintre kár lenne lesüllyedni. a kommentezők úgyse azért írnak, hogy bárki meggyőzze őket, hanem szinte kizárólag azért, hogy vitatkozzanak vagy a poszttal, vagy még inkább a többi kommentező véleményével :DD

DualCitizen 2020.10.05. 14:05:44

@A kiló nem százat jelent.: Ami Svajcot es Norvegiat illeti egyre tobb olyan hangot hallani toluk, hogy esetleg jobb lenne belepni az EU-ba. Ugyanis, Svajcnak es Norvegianak semmi beleszolasi joga sincs abba, hogy milyen donteseket hoz az EU. Se veto jog se semmi..
Mikozben, a szabalyok es EU-s eloirasok 95% be kell tartaniuk (koztuk a munkaero szabad aramlasara vonatkozo szabalyt is) tovabba per fo-re levetitve sokkal tobbet fizetnek be az EU kasszaba mint mondjuk a UK vagy sok mas EU-s orszag.(Egy bo hete, hogy Svajc referendumon nagyaranyban leszavazta a svajci jobb oldal kezdemenyezeset: fobb EU-s szabalyok alol valo kihatralast - munkaero szabad aramlasanak korlatozasa lett volna az egyik celjuk)

"Britannia is úgy döntött boldogabb lesz a brüsszeli sóhivatalok nélkül."

Na ez meg viccnek is gyenge. Ekkora mess meg nem volt a UK-ban mint ami van Brex$hit ota. 3 valasztas 5 ev alatt, mar most (4 ev alatt) tobbet koltottek a brexi$shit-re mint amit befizettek az EU-nak 45 even keresztul, Cegek egymas utan hagyjak el az orszagot es telepulnek at Frankfurtba, Parizsba, Amszterdamba, Dublinba, a Honda mar bejelentette, hogy 2021-ben bezarja angliai uzemet (3500 job + contractors)

www.bbc.co.uk/news/business-47287386

A skot fuggetlenseg mar a kanyarban, jovore skot parlamenti valasztasok, az SNP tortenelmi gyozelem elott all, nagyobb tamogatottsaggal mint valaha, ergo amint a skotok kiirjak a fuggetlensegi nepszavazast boritekolhatod, hogy ok mennek..(Nicola Sturgeon SNP First Minister 2016-ban megmondta, ha a UK kiszavazza magat az EU-bol akkor a skotok ujra kiirnak egy fuggetlensegi nepszavazast es el fogjak hagyni az Egyesult Kiralysagot) Ir ujraegyesules csak ido kerdese, plane ha no deal brexshit tortenik. BoJo-nak nem volt valasztasa csak levalasztani Eszak-Irorszagot a UK tobbi reszetol, most meg panik szeruen probalja megvaltoztatni a kilepesi szerzodest amit tavaly meg o irt ala.
HAHAHAHAHAHAHA Little Englanders! Outside of the EU - laughing stock of the world

"A Brexit is hamarabb történt, ilyenformán Obama műve."

Na ekkora bugyuta dolgot is regen olvastam mar!
Obama szemelyesen ment a UK-ba beszedeben kerte a briteket, hogy ne szavazzak ki magukat. Meg meg is jegyezte, ha kiszavazzak magukat akkor visszakerulnek a sor vegere a kereskedelmi targyalasokat illetoen:

www.theguardian.com/politics/2016/apr/22/barack-obama-brexit-uk-back-of-queue-for-trade-talks

Trump-Dump is szemelyesen volt a UK-ban de Obamaval ellentetben arra biztatta a nepet, hogy nyugodtan szavazzanak a kilepesre mert az USA egy Trump adminisztracio eseten egy beautiful deal-t fog adni a UK-nak. Trump egyik legjobb haverja Nigel Farage es a konzervativ part szelsojobbos szarnya kenyszeritette ki a nepzavazas kiirasat Cameron-tol. Hozza tennem, hogy a legnagyobb Brex$shit donor Aaron Banks Putyin bacsitol kapott egy csomo tamogatast a leave kampanyra.
Meg egy kis adalek informacio csak neked: Trump nagyszeru milliardos baratja (a vadkapitalista Robert Mercer) aki jelentosen penzelte Trump valasztasat is, hogyan segitette a leave kampanyt a UK-ban:

www.theguardian.com/politics/2017/feb/26/us-billionaire-mercer-helped-back-brexit

Educate yourself and come back with a valid argument next time, mate

alöksz róz 2020.10.05. 14:26:56

@DualCitizen: szerintem azt inkább ne akard tudni, mi az ő alternatívája :D

eddig amúgy se alternatívákról volt szó, hanem az eu értékeléséről. azt kérdezted, mi benne az átverés. hát azt nagyon jól leírja.

Teljesen fordítva ülsz a lovon. Nekünk ingyen kellett megnyitnunk nekik. Emellett bagóért megkapták a cégeket. A nekik ingyen képzett munkavállalóinkkal ők jártak jól, nem mi. Ezekből miért kellene hogy még mi adjunk "vissza"?
Az eu-támogatásoknak az a célja, hogy egy olyan szemmel látható és nagyon jól belőtt összeget adjanak cserébe, amit már sajnálnának elveszíteni az országok, és amit már elő lehet adni mint kölcsönösen előnyös kapcsolatot. De arra már kevés, hogy érdemi fejlődés következhessen belőlük, nem is az a céljuk. Hanem hogy a periférián maradjunk a felzárkózás lehetősége nélkül, "ingyen" piaccal, olcsó munkaerővel. A támogatások keretrendszere is alapvetően ezt a célt szolgálja.
A GNI-jük 1%-át fizetik ki támogatásként. Ez hány százaléka annak, amit nyernek rajtunk és ebből mennyit kapnak vissza a pályázatokon keresztül?

A nincs más alternatíva szöveg meg hamis dilemma: vagy fogadjuk el ezt azzal együtt hogy nem járunk vele jól, vagy különben pusztulat. Szerintem meg csak nem kellene hagyni, hogy gyakorlatilag mindenben kizárólag az ő érdekeinek érvényesülhessenek.

alöksz róz 2020.10.05. 14:33:35

@DualCitizen: "tovabba per fo-re levetitve sokkal tobbet fizetnek be az EU kasszaba mint mondjuk a UK vagy sok mas EU-s orszag." - na mesélj

alöksz róz 2020.10.05. 14:34:57

@alöksz róz: "érdekeinek" :D érdekeik. nehéz szó :-)

DualCitizen 2020.10.05. 15:46:17

@alöksz róz:
Szoval az orgenek van alternativaja csak az nem kivitelezheto, vagy also hangon is ongyilkossag. Tehat nem letezik jobb alternativa az EU tagsagnal.

Megegyszer, hogy tiszta legyen meg kell nezni orszagokat akik mar beleptek az EU-ba es foldrajzilag kozel hozzajuk olyanokat akik meg nem:

Szlovenia vs Bosznia-Hercegovina
Romania vs Moldova
Horvatorszag vs Albania
Esztorszag vs Ukrajna
stb.
Ha nem latod a kulonbseget gazdasagban eletszinvonalban stb. akkor nem tudok segiteni rajtad.

BTW. Amikor a keleti blokk megnyitotta a piacat akkor a nyugati blokk ugyanugy, egyidoben megnyitotta a sajat piacat (kivetel a munkaero szabad aramlasat /Sved, UK azt is megnyitotta/ )

alöksz róz 2020.10.05. 15:59:01

@DualCitizen: "van alternativaja csak az nem kivitelezheto, vagy also hangon is ongyilkossag. Tehat nem letezik jobb alternativa az EU tagsagnal." - az elsőből nem következik a második.

azok között az országok között, amelyeket összehasonlítottál, már az eu-csatlakozás előtt is hatalmas különbségek voltak, nem az eu-csatlakozás miatt keletkezett a nagy különbség.

amikor a keleti blokk megnyitotta a piacát, akkor a meglévő versenyhátrányát még tovább fokozta, ezt se ártana figyelembe kéne venni

DualCitizen 2020.10.05. 16:04:13

@alöksz róz:
Na meselek, de a szakertoi velemenyeket ilyen mennyisegben mar fizetni szoktak... :D

Itt egy grafikon, hogy Netto ki mennyit fizet be es ki mennyit kap az EU-ban:
(Nemetek fizetik a legtobbet)

www.bbc.co.uk/news/uk-politics-48256318

itt meg egy adatbazis a non EU orszagokra
Ahol eszre veszed majd, hogy pl a Norvegok meg az angoloknal is tobbet fizetnek a kasszaba Euro/capita:

blogs.lse.ac.uk/brexit/2016/07/20/how-much-do-non-eu-countries-give-up-for-access-to-the-single-market-more-than-brexiteers-will-like/

Svajc is joval tobbet fizet be mint nagyon sok EU-s orszag, es mindennek a tetejebe, mivel Svajc nem tagja a CU-nak csak a Single Market-nek az osszes Svajci termekre az EU vamot vet ki. Aminek a kovetkezteben a Svajci cegeknek le kell vegyenniuk a profitjukbol, hogy versenykepesek legyenek az EU piacon.A vamolassal leakasztott penz meg egyenesen megy az EU kasszajaba. Igy Svajci cegek jelentosen meg vannak furva a vammal ami ugyan csak az EU-nak termel irtozatos profitot. Nem veletlen, hogy Svajc gondolkodik a csatlakozason.

Egy adalek info amikor Svajc megprobalta kikerulni az EU-t es uj piacokat keresett maganak, hogy lecserelje vagy potolja a kiesett beveteleket: Csak nevetseg targyava lett amikor megprobaltak kereskedelmi megallapodast kotni kinaval:

www.youtube.com/watch?v=3kPOdSFKD-Q

DualCitizen 2020.10.05. 17:03:23

@alöksz róz:
"azok között az országok között, amelyeket összehasonlítottál, már az eu-csatlakozás előtt is hatalmas különbségek voltak, nem az eu-csatlakozás miatt keletkezett a nagy különbség."

Ennek azert en nekifutnek megegyszer:

A parositasok tobbsege 30 eve meg egy orszag volt ergo kozel egyforma gazdasagi allapotban.
Kivetel Romania es Moldova
Bosznia-Hercegovina vagy Szerbia meg talan erosebb gazdasagi allapotban volt mint Horvatorszag vagy Szlovenia abban az idoben. Szarajevo meg teli olimpiat is tudott rendezni..
Nezd meg mekkora kulonbseg van ma a ket orszag kozott. 5x sikeresebbek akik mar az EU-ban vannak. Esztorszag vs Ukrajna szinten. Ekkora kulonbseg soha nem volt kozottuk, csak ugy, mint Moldova es Romania kozott sem.

"amikor a keleti blokk megnyitotta a piacát, akkor a meglévő versenyhátrányát még tovább fokozta, ezt se ártana figyelembe kéne venni"

Figyelembe vesszuk... Ha meg nem nyitotta volna meg a piacat akkor verseny sem lett volna mert nem lett volna mivel, meg kivel sem.Termelhettunk volna mindent magunknak es adhattuk volna el egy 10millios hangyapocsnyi piacra.(Megneznem milyen arhatekonysaggal lehetne termelni egy 10Millios piacra egy 500Millios helyett)

alöksz róz 2020.10.05. 17:28:27

@DualCitizen: norvégia a gdp-je 0.16%-át, uk a 0.25%-át.
svájc meg a 0.02%-át.

ügyesen megcáfoltad magad :D

alöksz róz 2020.10.05. 17:36:55

@DualCitizen: "A parositasok tobbsege 30 eve meg egy orszag volt ergo kozel egyforma gazdasagi allapotban." - "ergo" :D nagyon nem ergo.
tényleg fuss neki még egyszer.
nem voltak akkor sem az adott országrészek egyforma gazdasági állapotban.
másrészt nem a rendszerváltozások előtti időről beszéltem.

"Bosznia-Hercegovina vagy Szerbia meg talan erosebb gazdasagi allapotban volt mint Horvatorszag vagy Szlovenia abban az idoben." - "talán" :D vagy talán nem.
most akkor mégse volt egyforma?

szakértői vélemény...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.05. 17:48:23

@alöksz róz: jogos túlreagálom rendszeresen. Allergiás vagyok a hülyeségre.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.05. 17:53:39

@DualCitizen: Ez így van. Svájc és Norvégia szerintem előbb csatlakozik. És olyanok leszünk, mint egy boldog család. Ahol hálistennek nincsenek ott az angolok, mert amúgy se bírta őket senki. :)

Az EU-nak rengeteget kell fejlődni, hogy 1. komolyan vegyük, 2. hasznosnak érezze az európai polgár.

Évtizedekbe telt amíg a roaming díjat eltörölték. Hallaluja. Pénzt utalni azonban még mindig nem lehet közvetlenül. 21. század. Egyesült Európa.... Fényévekre vagyunk tőle. Nemhogy az egységes és világ szinten ütőképes külpolitikától, ami egyáltalán értelmet adna neki.

Ellenben én azt látom, hogy sokak számára az EU valami óvónéni, akihez szaladni lehet, hogy rendre utasítsa Orbánt. Úgy tűnik nagyon nem siet megtenni az EU ezt. Ellenben nagyon szívesen bizniszelne vele a háttérben. Csak saját belpolitikai játszmájukban játszák el a hattyú halálát. És a nagy demokratát.

Nem tudom, hogy ez most jó vagy rossz. De a képmutatás rosszabb szerintem mindennél.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.05. 17:57:02

@Bunkóné Barom Ildikó: A "brainless monkeys"-ért valóban járhatna kitiltás rasszizmusért, de csak akkor ha a majmok kiirtása is szóba kerülne, ami Matyinál rutin egyébként. Már többször kiírtotta a bolygó népességét. Lélekben. Szóval nem moderálom, de elmondom, hogy inkább ne majmozzunk. Egyébként szerencsére főleg nem feketék alkotják a blm-et, ezért sem rasszizmus. A viselkedésük alapján pedig alkalmazható rájuk valamelyik agresszív főemlős faj metaforaként minden erőlködés nélkül. Persze én ettől a szóhasználattól én elhatárolódom. Ahogy Matyitól még inkább. :)

DualCitizen 2020.10.05. 17:57:27

@alöksz róz:
Ha elolvastad volna a cikket ertened, hogy a per capita mit jelent.
Minden egyes Norveg allampolgar 115 eurot fizet az EU-nak evente
Az angolok 79euro/ev raadasul az angolok 30%-at vissza is kapjak (rebate) amit a Norvegok meg nem.

A Svajciak is joval tobbet fizetnek (12euro/allampolgar/ev) mint amit a legtobb unios orszag is. Marcsak azert is mert az EU27 orszagabol 18 penzt kap vagy egyaltalan nem fizet be semmit,(koztuk Magyarorszag is) es csak a maradek 9 a netto befizeto. Plusz amint azt mar irtam a svajci export meg van terhelve unios vammal ami sokkal nagyobb svajci befizetest jelent az EU-s kasszaba mint maga az eves EUs hozzajarulasuk.

Ugylatszik meg a linkeken szereplo cikkeket is el kell magyaraznom neked

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.05. 18:11:06

@DualCitizen: Brexit: nekem ezzel semmi bajom. A nép döntött. Trump és elmondta az érveit, Obama is. Szerintem ebben semmi bűnös dolog nincs. Viszont Obama alatt történt meg a fiaskó. Ha most minden Trump bűne, ami történik, akkor Obama káros fellépése a brexit egyik oka.

Ez a te logikád. Csak alkalmaztam erre a konkrét esetre. Hány tagállam lépett azóta ki? Egy sem. Még az UK sem. Btw.

Brexit: egyszerűen demokrácia történt. Felesleges oroszokkal meg pénzemberekkel jönni. Ez nettó konteó. Ja hogy a balos konteók mindig rendben vannak? Csak Trumpnak nem lehet igaza? Az más. Mindig elfelejtem, hogy neked van igazad, akkor is, ha nettó marhaságot beszélsz.

Azt hozzáteszem, hogy sokat épültem a beszélgetésből. Köszi az emlékezet frissítést. Egyetlen röbvid videóban tudnám csak NEMösszefoglalni, mit mondott a Donáld a Brexitről: www.youtube.com/watch?v=DhFUifKotcc Mindent is mondott. De leginkább azt, hogy a britek döntsék el. És ennél korrektebb dolog nincs. Obama és az establishment nyomulása és zsarolása is talán arra ébresztette rá a briteket, hogy ezeknek beintsen. Obamának, EU-nak, minden tőlük független szarságnak, az ÖNRENDELKEZÉS reményében. Ami szerintem csodálatos dolog. A britek jól döntöttek és jó irányba mennek. Bár mi is ezt tehetnénk.

alöksz róz 2020.10.05. 18:51:02

@DualCitizen: tudom mit jelent a per capita. meg azt is, hogy mi a százalék. így le tudom vonni azt a következtetést, ami neked nem sikerült, hogy sokkal többet fizetnének a svájciak (de a norvégok is), ha az eu tagállamai lennének. a svájciak pl. a negyvenszeresét.

mi az a sokkal nagyobb? a 0,02%-nál mennyivel több?
a vámokról is van valami forrásod, amivel újra megcáfolhatod magad? :-)
vagy csak úgy bemondásra írtad? csak mert elég széleskörű gazdasági és szabadkereskedelmi megállapodások vannak érvényben svájc és az eu között, ha nem hallottál volna még róla.

sőt még némi rasszista rosszindulattal azt is feltételezem, hogy az eu-s is munkaerővel jobban járnak, mint az albánokkal meg a törökökkel :-)

Wildhunt 2020.10.05. 18:59:11

@A kiló nem százat jelent.: nekem ez azt mondja, hogy a legtöbben hazudnak a közvélemény kutatóknak.

DualCitizen 2020.10.05. 19:22:43

@A kiló nem százat jelent.:

Valaszthattal volna jobb linket is mint az Independent mert azzal csak labon lotted magad.
Ok aztan igazan nincsenek oda Trumpert meg a jobbos vadkapitalistakert. (Labour Party Funded) de ha mar ezt lotted akkor legyen. A video is csak azt tamasztja ala, hogy Trump egy hazudozo gerinctelen alak aki mast mond Skociaban mast az Ir miniszterelnok (Taoiseach) jelenleteben mast Washingtonban.--ahol mar burkoltan fenyegeti az angolokat, hogy amit kialkudtak az angolok az EU-val (Theresa May idejen) az neki nem tetszik es jelen allasban az USA igy nem tud kereskedelmi megallapodast kotni a UK-val. Hallgasd csak figyelmesen.

Itt mar egyebkent tul vannak a brexshiten es Trump vigan mondja, hogy oh hat ez a UK szuveren dontese volt tudvan, hogy az angolok mar reg kiszolgaltattak magukat a vilagnak belekenyszerulve, hogy uj Trade egyezmenyeket kossenek olyat is amelyek mar megvoltak az EU tagsaggal egyutt de most ujra kell targyalni ezeket. Friss pelda a UK-Japan deal egy honapja amikor az angolok alairtak a Japanokkal egy egyezmenyt ami rosszabb feltetelekkel bir az angolok szamara mint a meglevo EU-Japan deal volt.

Nezd meg azt is, hogy Trumpy mirol beszel a referendum elott hogyan befolyasolja az emberek gondolkodasat. Tudom mirol beszelek, gondolom nem arulok el vele nagy titkot, hogy itt voltam, es a TV-ben radiokban egyenesben kozvetitettek az esemenyeket amiket mint meglehetosen erintett szemely figyelemmel kisertem..

www.theguardian.com/us-news/2016/jun/03/donald-trump-arrive-uk-eu-referendum-cameron-brexit

"A britek jól döntöttek és jó irányba mennek. Bár mi is ezt tehetnénk. "

Ha szerinted az, hogy a UK a szeteses szelen all, ahol mar BoJo sem tudja meggatolni a skotok fuggetlensegi torekveseit, UK es nemzetkozi vallalatok sorban hagyjak el az orszagot emberek tizezrei kerulnek az utcara, jolfizeto allasok szunnek meg jelentos adokiesest okozva az allamkincstarnak, a UK gazdasaga folyamatosan csokken, az NHS 2017 ota az osszeomlas szelen, az amerikai erdekeket szolgalo kereskedelmi megallapodas szornyusege az angol emberek feje folott lebeg magaval hozva az olcso, mergezett amerikai elelmiszerek bearamlasat az orszagba, es ami meg durvabb az ingyenes egeszsegugyi ellato rendszer megszunese szinte mar biztosra mondhato amerikai privat cegek megsegitesere.., (barhogyan is ellenkeztek az angolok a Trump adminisztracio kikototte, hogy nincs trade deal ha az egeszsegugyi rendszer nincs az a targyalo asztalon): (lattam elo adasban a riportot)

www.theguardian.com/politics/2019/jun/02/us-wants-access-to-nhs-in-post-brexit-deal-ambassador-to-uk-says

Ha neked ez jo irany, kovetendo pelda akkor szerintem Te surgos segitsegre szorulsz

"Csak alkalmaztam erre a konkrét esetre. Hány tagállam lépett azóta ki? Egy sem. Még az UK sem. Btw."
ezt is rosszul tudod, a UK Jan 31-evel elhagyta az EU-t hivatalosan is. Most transition period van dec. 31-ig. a UK jan 31-tol szabadon kothet megallapodasokat mas orszagokkal, adozasi bevandorlasi jogokat mar alkithatja. Az meg megallapodas kerdese lesz, hogy mit tehet es mit nem attol fuggoen, hogy milyen deal-t akar az EU-val kotni. de jogilag mar nincsenek az EU-ban. (Torok, Svajc, Norveg, vagy Canada vagy Ausztral model) btw.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.05. 20:07:31

@DualCitizen: Ne ragadtassuk el magunkat. Magyarország számára a mocsár és valami nyugati orientáció a választási lehetőség. Nincs önrendelkezésre mód. Egyrészt az ilyesmi nekünk láthatóan magas, nincs hozzá gógyink egyelőre, másrészt ledarálnának minket az oroszok és a németek egyszerre.

Nem a brexit a követendő példa. De egy Britannia számára jobb döntés volt mindennél. Akkor is, ha rövid távon veszteségeik lesznek. Egyelőre ez sem látszik.

Hosszútávon szerintem az integrációnak nincs alternatívája, se a britek, se a svájciak számára. De ahhoz egy OLYAN ajánlat kell. Ezt kéne megérteni. Talán az előző mondattal kicsit lenyugtattalak.

Egyébként Svájc és Norvégia is élvezi a közös piac előnyeit. EGT-nek hívják. Lényegében a politikai marhaságok és plusz kötelezettségek nélküli EU. Britannia is ilyesmit akar. És meg is fogja kapni, mert a közös piac közös érdek.

DualCitizen 2020.10.05. 20:27:19

@alöksz róz:

Amirol beszeltem az az, hogy a Norvegok es a Svajciak is nagyon jelentos osszeget fizetnek az EU-nak tobbet mint 18 EUs orszag akik netto receiver-ek vagy nem fizetnek netto-ban semmit. Azt is irtam, hogy az EUs hozzajarulasuk per fore vetitve tobbe kerul orszagaiknak mint mondjuk az angoloknal. Norveg 115euro/szemely angol 79/szemely. A Svajciaknal meg a kivetett vamok miatt meginkabb.
Nem tudom, hogyan kalkulaltad ki ezt a 40x tobblet fizetest a Svajciaknal de ha mondjuk vammentesen exportalhatnanak az unioba akkor a teljes arukereskedelem 10-60% at meg sporolhatnak termek kategoriatol fuggoen.

"a vámokról is van valami forrásod, amivel újra megcáfolhatod magad? :-)
vagy csak úgy bemondásra írtad? csak mert elég széleskörű gazdasági és szabadkereskedelmi megállapodások vannak érvényben svájc és az eu között, ha nem hallottál volna még róla."

Na akkor egy kis felvilagositas megint csak neked ingyen:

A Svajciak nincsenek benne az unioban csak a Single Market-ben (abban sem teljesen: a banki szektornak nincsenek meg a passporting jogai)ami a service szolgaltatasokra iranyul igy a Svajci penzugyi szolgaltatok reszben hozzaferhetnek az europai penzugyi rendszerekhez. Ez a fo megallapodas Svajc es az EU kozott. meg vannak kisebb dolgok de abba ne menjuk bele.

infacts.org/briefings/swiss-option/

Svajc tovabba nincsen benne a CU-ban (customs union) sem, ezert a Svajci termekek vam ala kerulnek az unioba erkezeskor. Igy ha ok piacon akarnak maradni mondjuk a nemettel szemben jelentosen csokkenteni kell araikat. Ami oriasi veszteseg Svajcnak (Ezert van az, hogy Svajcban egyre tobben mondjak, hogy csatlakozni kellene az uniohoz)

Swiss Import:
transporteca.co.uk/import-from-switzerland/

Megkonnyitem a dolgodat csak ezt a reszt kell elolvasnod:
Importing from a Non-EU Country

Norvegia meg benne van a CU-ban es reszlegesen a szolgaltatasi szektorban.
Ezeltal a norveg penzugy szerveknek semmi beleszolasi joguk nincs az EU szolgaltatasi politikajaba:

www.politics.co.uk/comment-analysis/2019/01/25/the-norway-option-is-a-red-herring

DualCitizen 2020.10.05. 21:02:06

@A kiló nem százat jelent.:
"De egy Britannia számára jobb döntés volt mindennél. Akkor is, ha rövid távon veszteségeik lesznek. Egyelőre ez sem látszik."

En itt elek kint mar 13 eve, es magam latom, erzem, hogy mennyire zuhan az orszag. Ha nem lett volna brexshit akkor mostanra mar meg lett volna Londonban a masodik ingatlanom, plusz Budapesten is meg egy. Latom, hogy lecsokkentek (nalam is) az europai eladasok, mig a vilagpiacrol egyaltalan nem jottek helyettuk. A referendum ota, 2016-ota a £ gyenge mint a fos az €-hoz kepest meg a $-hoz kepest is, momentuma sem volt a £-nak hogy visszakapszkodjon vagy megkozelitse a referendum elotti szintet.
(A Ft-ot nem hozom szoba)

A skotokat se fogjak tudni visszakenyszeriteni az Egyesult Kiralysagba es az Eszak-ireket sem. A skotokkal az angolok nem fognak kevesebbet vesziteni mint a legnagyobb tengeri halaszmezoiket, (amiert ugy kapaloznak most is az EU targyalasokon), olajmezoket, gazdag asvanyi anyag lelohelyeket es a UK masodik legerossebb penzugyi / egyetemi kozpontjat Edinburgh-t. A Honda a Nissan, a Toyota sem fog kesobb autokat gyartani, az Airbus sem fog szarnyakat gyartani Wales-ben. A goldman sachs 70%-ban Frankfurtba telepitett reszlege sem fog mar visszajonni.A sok investment banks se akik mar attelepultek Europaba.
Es ezek mind mind hosszutavu problemak lesznek. Ez meg csak a kezdet, de az biztos, ma mar ugy all, ha ma lenne nepszavazas a UK ugy szavazna a bentmaradas mellett, hogy orom lenne nezni.

"Egyébként Svájc és Norvégia is élvezi a közös piac előnyeit. EGT-nek hívják. Lényegében a politikai marhaságok és plusz kötelezettségek nélküli EU. Britannia is ilyesmit akar. És meg is fogja kapni, mert a közös piac közös érdek."

Svajc nem elvezi, mert az osszes Svajcbol erkezo aru vam alatt van. tehat nem szabad kereskedelem, tovabba ami meg szinte fontosab a svajci bankoknak nincs meg a passporting joguk.Ezen felul fizetnek egy csomo penzt az EU-nak a reszleges szolgaltatsi sector hozzafereseert. Plusz 95%-at az EU szabalyoknak be kell tartaniuk.

A Norvegok, meg szinte ugyan azt az osszes szabalyt be kell tartaniuk amit mas EU-s orszagnak minden szinten, csak eppen nem szolhatnak bele semmibe. "Vassal State" a bece nevuk :-)

Az angolok meg nem fognak megallapodast kapni, hacsak be nem adjak a derekukat, es ok is vassal state-ek lesznek.(Plane ha Biden nyer az USA-ban. akkor az USA-val sem lesz megallapodas az Ir hatar miatt) Eppen Nigel Farage panaszkodott a mi nap, hogy ugy latja BoJo puhul es a hangokbol itelve meg adja magat..

Wildhunt 2020.10.05. 21:54:23

@DualCitizen: hódító Vilmos óta mikor csicskultak be az angolok utoljára?

alöksz róz 2020.10.05. 23:21:25

@DualCitizen: "Amirol beszeltem az az, hogy a Norvegok es a Svajciak is nagyon jelentos osszeget fizetnek az EU-nak tobbet mint 18 EUs orszag akik netto receiver-ek vagy nem fizetnek netto-ban semmit." - csakhogy nem a kedvezményezett országokhoz kell mérni, hanem a befizetőkhöz :-)
a mostaninál jóval többet fizetnének be.
svájcnál a mostani befizetést viszonyítottam a nettó befizető országok befizetéseihez, arányosan, százalékban. így jött ki a kb 40-szeres.
(ez vámok, hasonlók nélkül, annak az egyenlegéről nem szerepelt semmi konkrétum)

"Ez a fo megallapodas Svajc es az EU kozott. meg vannak kisebb dolgok de abba ne menjuk bele." - jó, ne menjünk, nyilván úgyse fogok kereskedelmi megállapodások szövegében bogarászni, fogadjuk el, hogy úgy igaz, ahogy írod, vámmal meg mindennel.
van két linked, hogy vannak vámok, de konkrét adatok vannak-e az egyenlegről meg a sokszoros befizetésről, erre voltam kíváncsi. annyit írsz, hogy az árukereskedelem 10-60%-át spórolhatnák meg.
csak hopp, kifelejtetted, hogy ez kétirányú dolog, és svájc jóval több árut importál az eu-ból, mint amennyit oda exportál :-)

(ettől még kedvezőtlenül érintheti az eu-ba is exportáló cégeket, ezt nem vitatom. nyilván nem mindegy az ár, de a svájci termékek többnyire nem az áraikkal, hanem a minőségükkel versenyeznek. és van bőven olyan kompenzáció, amit az eu-ban nem tehetnének meg. így erősen véleményes és szerintemes marad a dolog. sokan csatlakoznának, sokan meg nem, ez se jelent semmit.)

a red herring-es egy konkrétumok nélküli, tisztán politikai véleménycikk.

az apraja a tied lehet, viheted

DualCitizen 2020.10.06. 00:36:13

@Wildhunt:

"hódító Vilmos óta mikor csicskultak be az angolok utoljára? "

Kerdesedre a valasz:
2020. Jan. 24. Amikor is Boris Johnson alairta a kilepesi megallapodast az EU-val es igy elfogadta, hogy az Eszak-Irorszag es a UK tobbi resze kozott az ir tengeren vam hatart alakitanak ki. Egyszoval megkezdik a UK feldarabolasat. Amit persze BoJo panik szeruen probal most megvaltoztatani meg ugy is, hogy nemzetkozi jogot sert vele, aminek sulyos kovetkezmenyei lesznek a nemzetkozi birosagokon.

A kovetkezo idopontot is lehet valoszinusiteni: 2021. Jan. 01. amikor is lejar az atmeneti idoszak az EU es a UK kozott... Csak itt meg kerdeses, hogy kinek fognak "becsicskulni" az USA-nak vagy az EU-nak :D

DualCitizen 2020.10.06. 02:47:41

@alöksz róz:

"csak hopp, kifelejtetted, hogy ez kétirányú dolog, és svájc jóval több árut importál az eu-ból, mint amennyit oda exportál :-)"
Pont itt van a kutya elasva. Az EU meg tudja termelni maganak ami kell neki.
Nestle helyett a francia is a holland is az olasz is tud csokoladet meg uditoket eloallitani, es tenni az EUs boltok polcaira. Az, hogy a svajciak eladjak az oraikat, meg nem fogja a csillagokba emelni a gazdasagukat. De Svajc tul kicsi, hogy gazdasagosan le tudjon gyartani maganak BMW-t vagy Mercedest vagy Airbust. Az EU-nak nem kell lefaragni az arait, hogy kompenzalja a svajci buntetovamokat neki ott van az 500Millios piac ahol tud szabadon eladni. Svajci cegeknek az oraikon kivul meg igen csak versenyezni kell az arakkal, ha az EU piacon meg akarnak maradni a vamok kovetkezteben.

Az angolok is tobbet vesznek az EU-tol mint forditva. Csakhogy a UK teljes exportjanak a 44%-a megy az EU-ba, az EU teljes exportjanak viszont csak 7%-a megy a UK-ba.
Ha ez megszunik lathato, hogy ki lesz nagyobb bajban. Svajc teljes exportjanak a 60%-a megy az EU-ba ami ha vam mentesen landolna egy nagy elony lenne az orszagnak.
Azt nem tudom mekkora az EU exportja Svajcba de biztosan joval kisebb mint a UK-ba iranyulo export szoval nincs kulonosebb hatassal az EU exportjara a svajci buntetovam.

Egyebkent a svajci gazdasag fo motorja a Service sector abbol is a bank es penzugyi szolgaltatasok. Ezek teszik ki gazdasaguk nagy reszet. Az sokkal jobban faj a svajciaknak, hogy nincsenek az EU-ban ezert a svajci bankoknak nincsen passporting joguk. Csak reszleges hozzaferesuk van az EU penzugyi piacahoz. Es ez lehet ami majd berantja oket teljesen az EU-ba.
Bo egy hete tettek is egy hatalmas lepest az EU fele. A nyugat-europai jobboldali politikusok kedvenc es legerosebb fegyveret a People of Free Movement-el valo riogatast (amivel a leave kampany is megnyerte brexitet) koptek le, es szavaztak le az inditvanyt pontot teve az ugy vegere.

www.theguardian.com/world/2020/sep/27/swiss-voters-reject-curbs-on-eu-immigration-switzerland-referendum

DualCitizen 2020.10.06. 03:48:12

@alöksz róz:

Na ugy latszik, hogy ez most az en kepessegeimet haladja meg:

"csakhogy nem a kedvezményezett országokhoz kell mérni, hanem a befizetőkhöz"

Azt nem ertem, hogy mibol kovetkezik az, hogy Svajc belepesevel automatikusan emelkedne az EUs befizeteseinek osszege? Ha csak a befizeto orszagokat nezhetjuk akkor Spanyolorszag is netto befizeto, csak olyan keves a hozzajarulasa, hogy a balance 0-hoz kozelit, tehat nem szamottevo de megis csak befizeto. Finnorszag is befizeto tagallam megis kevesebbet fizet a kozos kasszaba mint Svajc.(rebate-et kovetoen) Luxembourg is gazdag orszag megis az egyik legnagyobb receiver az EU-ban. Nem azt mondom, hogy Svajc is receiver lenne, csak nem ertem, hogy mibol kovetkezne a befizetesi koltsegek drasztikus emelese. UK is sokat fizet be de nagyon sokat is kap vissza.

Wildhunt 2020.10.06. 08:20:05

@DualCitizen: vaaaagy... Te tévedsz, és az angolok (elnézést, britek, plusz az amerikaiak ) jobban tudják mi a jó nekik mint egy noname kommentelő Magyarországról. Mert lehet hogy mégsem te vagy helikopter.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.06. 08:52:13

@DualCitizen: nagy mesélő vagy, ezt már tudjuk. Köszi, hogy ezt elmondtad. Meg tudom erősíteni, ebben is igazad van Britannia megzuhant, nem annyira mint Magyarország, vagy nem olyan mélypontra, de volt már az ország jobb passzban is. A gyarmati múlt árnyéka mindig hosszú lesz. Britannia ettől még az, ami. Lényegében szívesen cserélnék a britekkel mindenben. Orbánt Johnsonra, a DK-t a Labour-re. Még Farage is különb, mint Vona vagy Duró Dóra. Egyedül a jobbkormányt nem tudom értelmezni.

Megzuhanás: a font 2009-ben zuhant nagyot. A válság tett be neki, nem a brexit. A Brexit után stabilizálódott az árfolyam. Volt egy felfutás 2015 végéig, de utána visszakorrigált. Én nem hiszem, hogy a Brexit eredménye miatt, mert eladdig ellenkező eredményre számított mindenki. Meg sem fordult a fejemben akkor, hogy a britek ilyen őrült döntést meg mernek hozni. Meghozták. És lám: teljesen mindegy. Nincs hatása igazán a gazdasági folyamatokra, de leráznak egy béklyót, amit utálnak. A brit export a 90-es évek óta csökken. Megint csak nem a brexitben keresném az okát. A brit különutasság példaértékű, mert erőt adhat más államoknak is, hogy Brüsszellel szemben erőteljesebben érvenyesítse az akaratát. A britek mindent megkaptak. Most a szabadságukat. Éljenek vele jól! Garancia nincs a sikerre. Egyelőre én sem látom rajtuk, hogy egy új aranykor jönne, de ki tudja?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.06. 09:01:49

@alöksz róz: Felesleges bogarászni, mert Svájcnak minden adott, amire szüksége van, hogy kereskedjen, semmi sem hiányzik sőt. Fő bajuk, hogy túl jól kereskednek és a svájci valuta emelkedik, mint a talajvíz.

Én nem tudom, hogy @DualCitizen: miért talál ki meséket folyton, de hát kitalál. A messziről jött ember esete. Csakhát az internet korában ennek nem sok haszna van, mert semmi sincs messze.

Az itthon maradt rokonokat lehet kábítani, de aki arra bazírozott, hogy pusztán az árfolyamemelkedésből majd busás hasznot húz örökre és szarért- hugyért felvásárolhat pl. idehaza mindent, az tényleg pofára esett, és ennek örülök. Ugyanis baromira nem volt az természetes, hogy egy brit takarítónői fizetésből idehaza Budán lakást vehettél régen. Ez irreális. Emiatt az arbitrázs miatt kótyavetyéltük el mindenünket idehaza és gatyásodtunk le.

Csak nekünk nem brexit kéne a kontroll visszaszerzéséhez, semmire sem mennénk kilépegetésekkel, mert "belénk léptek" és megettek reggelire. Ócska pénzügyi trükkökkel, amit csak bolondok hagynak. Mi azok voltunk. Mostmár kb. az a terv adott csak, hogy kitömöd közpénzzel a neked kedves vállalkozókat és próbálod vele felvásároltatni a maradékot. Ha ügyes fejlődni fog, ha nem, akkor maradunk gyarmat. Kb. ez a Simikcska-Mészáros-Szíj-stb. történet lényege. Ebből nekünk kollektív hasznunk szerintem nem lesz. Ahogy nem lett a totális nyitásból sem, amikor mindenünket megvette a nyugati tőke.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.06. 09:39:07

Svájcnál jobban szinte senki sem élvezi a helyzetét Európában. Az EGT-be sem lépett be, de aláírta a megállapodást. Részesül a szabadkereskedelmi megállapodás minden előnyéből. Hívjuk EFTA-nak mondjuk. Svájc és Norvégia eszméletlenül prosperálnak, és a nyertes csapaton ne változtass elve alapján nem kívánnak nagyon változtatni a stratégiájukon. Miért tennék? Ismétlem mindenük megvan. És dúsgazdagok. A legerősebb gazdaságok világszinten. Míg az EU-ban több állam küzd: Görögország és nehézséget okozott Kelet-Európának is sok tekintetben a tagság. Kevesebb a támogatás, mint a haszon a piacok megszerzéséért.

Az egy mende-monda, hogy Svájc abból él, hogy a világ bankja. Ezt amúgy pont az EU-n belül nem tehetné meg és a Brexit mögött is a City sajátos érdekeit sejtem egyébként. Nem Putyint vagy valami más konteót, ami őrültség.

Svájc GDP-jének 11%-át adja a bankszektor. Nem kicsi, de nem is ez nyom a latba. Nem ettől pörög Svájc, mint egy gép. A high-tech és a magas hozzáadott érték miatt erős a svájci gazdaság és a CHF. Az export miatt, amit bőven támogatnak a jelenlegi megállapodások. Mindenkinek a kereskedelem az érdeke.

Lehet okoskodni kereskedelmi háborúkkal, ahogy Trump tette (hogy kicsit a témához is szóljunk), de ez nem lehet igazán sikeres hosszútávon. Kellenek a svájci áruk mindenkinek, nem lehet olcsó boszniai vagy albán árukkal kiváltani. Ez nem így működik.

Pont. A sánta kutya díjas nagy mesélők akár nyugdíjba is mehetnek.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.06. 09:48:25

@Wildhunt: az előző posztban egy Svédországba emigrált magyar orvossal készült interjút kritizáltam meg. Ő is azt hitte, hogy ő szarta a spanyol viaszt és, hogy a svédek tök hülyék, a svéd kormányban nincsenek is diplomások és hasonló okosságok. Ezek a emigráns magyarok csak idehaza számítanak nagy orákulumnak. Odakint tudják, hogy le se tolják őket. Kuss a nevük. Idegenek. És azok is maradnak, mert nem igazán veszik át a kultúrát. Nem értik az összefüggéseket. Félreértett félinformációkból felépítenek egy idehaza a rokonyoknak előadott mesevilágot, akik eddig itták minden szavát, hiszen általában megmaradtak abban a Mucsában, amiből a bátor rokony elmenekült. Hőseink pedig a sosem megcselendzselt mindentudás kellemes pihe-puha álmát alusszák. Ezt szokták meg a 80-as 90-es években, amikor tényleg nehezebben jutottunk információkhoz.

De ez már 2020. Van internet és hát sokan sokat járunk külföldön. Nem kevesek privilégiuma. A nyelvtudásunk sem rosszabb és közvetlenül olvassuk a nyugati sajtót, ami kicsit sem a mesék világát tükrözi.

Milliószor találkoztam már ilyennel és jellemző módon annál inkább voltak okosak, minél kevésbé végeztek komoly munkát külföldön. A világ zsenije magyar kamionosok, ahogy osztják az észt az interneten -- kizárólag hazafelé, hiszen a helyi nyelveket olyan szinten nem is beszélik általában illetve: kutyát nem érdekelnek. A figyelemhiányt itt kompenzálják pl. kilométeres kommentekkel.

alöksz róz 2020.10.06. 12:21:33

@DualCitizen: "Na ugy latszik, hogy ez most az en kepessegeimet haladja meg" - OK :-)
de a kérdésedre már te magad megadtad a választ, csak olvass vissza, az előző kommentjeidben leírtad, miből következik.

Alick 2020.10.06. 13:21:42

@DualCitizen: A angoloknak megvan a saját - bár lefelé haladó - uniójuk, a Nemzetközösség, az angolszász kultúrához idomított "külsősökkel"... ilyen értelemben érthető, hogy jobban elfogadnak egy ex-gyarmati közegben felnőtt pakit, mint egy angolul alig makogó lengyel szakit.
Mindenesetre a Brexit időszerű lecke volt az EU voluntarizmusa számára, bár lehet hogy nem igazán tanulnak belőle. Nem az a probléma, hogy európai föderációt szeretnének, hanem hogy ezt a nyilvánvaló különbségek ellenére adminisztratív és ideológiai alapon türelmetlenül erőltetik (ami egyébként 70-80 év alatt akár spontán is végbemehetne), közben az értékválságot megpróbálják a szőnyeg alá söpörni.

bekialtas.blog.hu/2020/10/04/bekialtas_egyedul_orban_erti_az_eu-t

alöksz róz 2020.10.06. 14:19:07

@A kiló nem százat jelent.: nem tudom h ki kicsoda, de okos emberek is képesek sokszor meglepően egyszerű és buta panelekből véleményt alkotni. magamból kiindulva tudom :D

a média meg egyértelműen csak ront a helyzeten, tájékoztatás helyett fullba nyomott propaganda meg a többi fakenews-ozása, nem lehet elhinni semmit. de hát valamit csak el kell hinni, mert úgy nem lehet élni, hogy semmit se hiszel el. mondjuk a felgyújtott-szétvert környék előtt állva többnyire békés tüntetésről beszélni nagyon durva valósághajlítás :D kíváncsi vagyok hogy díjazzák ezt az amerikai szavazók, megjutalmazzák-e a zavargásokat kirobbantókat.
a közösségi média politikai alapú információkorlátozása is durva, ez tuti csak még rosszabb lenne, ha a demokraták nagyot nyernének. ugyanez a koronavírusnál, van hogy a google egyszerűen nem enged a keresett információhoz jutni, nem rakja be a találatok közé amit keresek. mondjuk ebben nem biztos h van "ideológia", csak sok pénz nekik ha mindenki beparázva otthon marad és egész nap a neten lóg meg youtube-ozik. de mindegy is, hogy miért. a tököm se akar olyan világban élni, amit ezek kitaláltak, hadd dönthessem már el én

alöksz róz 2020.10.06. 14:24:14

@A kiló nem százat jelent.: egyetértek, kényszerpályán vagyunk, nem nyernénk a kilépéssel se

DualCitizen 2020.10.06. 15:49:39

@alöksz róz:

"de a kérdésedre már te magad megadtad a választ, csak olvass vissza, az előző kommentjeidben leírtad, miből következik. "

Ne haragudj, de tenyleg nem talalom, hogy hol irtam le olyat, hogy Svajc esetleges EU-ba valo belepese automatikusan nagysagrendbeli befizetesi tobbletkoltseget eredmenyezne az orszagnak, vagy legalabbis azt, hogy a vammentesseg es a teljeskoru hozzaferes az EU penzugyi szektorahoz nem kompenzalna (tobbszorosen) az uj koltsegeket. Tudvan azt, hogy a penzugyi piacokhoz valo reszleges hozzaferesert cserebe Svajcnak mar igy is be kell fizetnie az EU-kasszaba es alkalmaznia kell egy csomo EUs jogszabalyt, koztuk a nyugati jobboldal altal nagyon utalt elemet, az EU-s allampolgarok szabad munkavallalasat es letelepedeset az orszagban

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.06. 15:50:47

@alöksz róz: szerintem a Google és a tech óriások a gazdaságból élnek. Ha lefelemegy minden, kevesebb a hirdetés. Ez a médiában már érezhető. Kirúgások voltak. Maguk alatt vágják a fát. A big picture az, hogy ez ideológia. Azt hiszik kereszteshadjáraton vannak. Pusholja őket az establishment. Bill Gates. A Big Pharma. A közvélemény. Öngerjesztő folyamat.

Nem olyan okosok ám ezek...

alöksz róz 2020.10.06. 16:55:30

@DualCitizen: nem azt mondtam, hogy azt írtad... hanem hogy már leírtad, miből következik.
nem vetted észre. de olvasd vissza magad, tényleg nem viccből javasoltam :-)

alöksz róz 2020.10.06. 16:58:22

@A kiló nem százat jelent.: a közvélemény alatt gondolom a felületeiken véleményözönt produkáló politikai aktivistahálózatot kell érteni :-(

alöksz róz 2020.10.06. 20:07:18

már az amerikai elnök se mondhatja ki az igazat a koronavírusról.
index.hu/kulfold/2020/10/06/donald_trump_meg_kell_tanulnunk_egyutt_elni_a_koronavirussal/
döbbenet, hol tartunk.

DualCitizen 2020.10.07. 00:53:04

@alöksz róz: Visszaolvastam, semmi olyat nem talaltam. lehet, hogy nem velem beszelted
never mind

DualCitizen 2020.10.07. 01:10:07

@Alick: Abban egyet ertek, hogy az angolok jobban elfogadnak egy commonwealth orszagbol erkezo bevandorlot mint egy EU-s allampolgart. A skotok viszont mar nem. A tobbseg Europainak tartja magat.

"Mindenesetre a Brexit időszerű lecke volt az EU voluntarizmusa számára, bár lehet hogy nem igazán tanulnak belőle."

Dehogynem tanultak belole a tagallamok... meg egy ilyen hulye huzas nem lesz az EU-ban, hogy kiirjanak egy nepszavazast EU tagsagrol. Latvan a gazdasagi kovetkezmenyeket es meg ami fontosabb, hogy belathato idon belul a UK szetesik a skotok kivalasaval megkezdve...Meg BoJo sem tudja mar megakadalyozni, hiaba ment segget nyalni Skociaba

www.thetimes.co.uk/article/scottish-independence-johnson-refuses-to-rule-out-second-referendum-if-snp-win-landslide-t6kvwh3cc

Marpedig az SNP landslide boritekolhato. oioioioioioioioioijuuuuuu

10 napja Svajc is megtette a maga legnagyobb lepeset az EUs integracio fele:

www.theguardian.com/world/2020/sep/27/swiss-voters-reject-curbs-on-eu-immigration-switzerland-referendum

DualCitizen 2020.10.07. 01:32:54

@A kiló nem százat jelent.: A "meseim" mind ala vannak tamasztva leellenorizheto statisztikakkal es linkekkel, amit, ha olyan jol beszelsz angolul mint ahogyan azt allitod, akkor te is el tudsz olvasni es meg talan meg is erted.

btw, En nem szoktam amitani az otthon maradt rokonokat, es nem is takaritoi fizetesbol vettem Londonban es Budapesten ingatlant.

Egebkent ha nem vetted volna eszre en veletek a magyar honfitarsaimmal vagyok, es az egesz Brexshit-bol nekem az faj a legjobban, hogy ha atmenetileg is, de az elkovetkezo evekben vagy evtizedekben, mar nem mehetnek magyar allampolgarok elni es dolgozni a UK-ba olyan konnyeden mint azt en es a tobbi 130.000 honfitarsam megtehette idaig.

Lehetnek olyan ketszinu alak is, mint amit nagyon sokszor lattam mar olyanoktol akiknek ugyan ugy megvan mar az angol allampolgarsaga mint nekem, hogy rohognek a markukban azokon akik ezutan szerettek volna jonni de mar nem tudnak...

Nekem, mint angol-magyar allapolgarnak meg valoszinuleg jobban ki is nyilik a vilag, ugyanis anglia elkezdte kidolgozni a People of Free movement rendszert a five-eyes allamok kozott (UK, USA, AUS, NZ, CAN) Az Ausztral mar nemsokara indul is:

mesemhez a link:

www.cityam.com/tony-abbott-uk-australia-freedom-of-movement-could-begin-on-1-january/

szoval az angol utlevelemmel szabadon mehetek a five-eyes orszagokba a magyarral meg az EU-ba. De szivesen lemondanek a lehetosegrol, ha a honfitarsaim szabadon johetnenek ujra a UK-ba..

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.07. 05:02:54

@DualCitizen: esküszöm neked elmentek otthonról. Volt egy olyan állításod, hogy Svájc bankolásból él. Erre hoztam a pontos adatot, a GDP-ben betöltött arányáról. Tévedsz, ha azt hiszed, hogy nincs másik ország, ahol szintén ekkora %-ban foglalkoztat a bankszektor alkalmazottakat és lefogadom, hogy a brit pénzügyi szektor jóval nagyobb és jelentősebb, ha nem is arányait tekintve, de méretét tekintve. Pl. Ezeket számokkal is alá tudom támasztani, míg te továbbra is mese-mese-meskete mondod a magadét teljesen mindegy miben, miről, a gond az, hogy össze-visszahazudsz és lódítasz. Olyanról beszélsz, amiről fingod sincs. Ennyi a gond a kommentjeiddel. És a mérhetetlen off persze. Mindennek pl. az EU-nak, amit először behozták semmi köze a témához Trump megítéléséhez vagy ahhoz, hogy meg kéne érteni, hogy miért választja Amerika Trumpot. Magyarán, hogy lehet a mi készülékünkben van a hiba.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.07. 05:13:34

2018-as adatok állnak rendelkezésre:
GDP-hez való hozzájárulás: Svájc 9%, Nagy-Britannia 7% Luxemburg: 26%, Írországban, Hollandiában is 7% volt ez a szám.
Tehát a nincs még egy ország. Aha. Meg a bankolásból élnek. Aha. Fingod sincs a világról szerintem, csak hadoválsz és olyan dolgokat hordasz össze, ami nem is releváns, nem tartozik a témához és nem is perdöntő. :)

Továbbra is annyi derül ki, hogy félinformációkat sem ismersz kedves @DualCitizen: a linkjeidet meg nehogy azt hidd, hogy bárki el fogja olvasni. Ha telenyomod a kommentjeidet linkekkel attól még nem lesz értelme annak a katyvasznak, amit összehordasz.

Kicsit olyan érzésem van, mintha én fizetnélek, hogy növeld az oldalletöltések számát. :D

Szóval az Unión kívül is van élet. Bármelyik szektorban és Svájc és Britannia is köszi szépen jól elvannak vagy lesznek.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.07. 05:20:51

@DualCitizen: "mar nem mehetnek magyar allampolgarok elni es dolgozni a UK-ba olyan konnyeden mint azt en"

Ez marhaság. Nem az EU-hoz való viszony dönti el, hogy egy ország fogad vendégmunkásokat. Ha Britannia vendégmunkásokat akar, akkor majd a megfelelő papírmunkával ugyanúgy lehet munkát vállalni. Most sem ügyintézés nélküli ez. Országon belül sem lehet csak úgy ezt vagy azt csinálni. Egyáltalán nem könnyű még Sopronból Budapestre költözni sem.

Annyira álságos a te "jóságod", hogy felröhögtem. Ki a fenét érdekel, hogy mennyire könnyű munkát vállalnia egy magyarnak Angliában? Tényleg nem értem, miért ez a Brixit megítélésének a fokmérője.

A britek az önrendelkezésre szavaztak. Demokrácia történt. Fejezd be a hisztis szipogást és fogadd el, hogy ez van. Nem a te dolgod, nem értesz hozzá, csak egy migráns vagy a sok közül. Bízd a britekre. Ahogy az amerikai választást meg az amerikaiakra.

Brexit vagy Trump nem a te álmaidhoz igazítva történik és nem tehetsz szemrehányást értük. A polgároknak joguk van eldönteni, hogy mit szeretnének. Eldöntötték. Ha rossz választás volt, akkor is az övék, de ezt egyelőre senki sem látja.

Nem a Brexit vagy Trump okozott gazdasági bajokat, hanem az eszetlen lockdown. Mindenki tudja.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.07. 05:26:39

Nézzük ismét csak a tényeket:

Why Brexit is a chance to fix the UK economy’s long-term problems:
Growth rate since joining EEC in 1973 has been slower than in decades before entry

www.theguardian.com/politics/2020/jan/31/why-brexit-is-chance-to-fix-uk-economy-long-term-problems

Ó nahát! A csodálatos EU, meg a kutyát nem érdeklő, állandóan hajtogatott "passporting", ami egy kényelmi szempont legföljebb, de nem fundamentuma a prosperitásnak.

alöksz róz 2020.10.07. 13:18:18

@DualCitizen: hát ez van, megesik, hogy a szakértő nem tudja értelmezni a saját mondatait, de még az általa hozott cikket sem...
végül is nem szégyen, csak kellemetlen :-)

DualCitizen 2020.10.08. 02:03:34

@alöksz róz: En nagyon is ertettem amit irtam, csak ugy latszik, hogy neked nem sikerul bizonyitani az altalad bekepzelt kovetkeztetest. Nem az a baj ha nem tudsz valamit, hanem ha tudsz valamit de az nem felel meg a valosagnak.:D

DualCitizen 2020.10.08. 05:05:15

@A kiló nem százat jelent.:
Akkor olvasd el a tobbi Guardian cikket is a temarol. Feltetelesen leirtak, hogy mit hozhat a jovo a brexiterek szerint.
(Ami 2016-ota tobb alkalommal bebizonyosodott, hogy nem igaz) Azota tobb mint £1TN assets "koltozott" az EU-ba
Azota egy csomo penzugyi szolgaltato szinten attelepitette mukodeset vagy egy reszet az EU-ba. Pl. Goldman Sachs Group. Az is bebizonyosodott, hogy a skotok meg az Eszak-Irek is el fogjak hagyni a UK-t. Igazi fejlodes igaz?
Azert mert a cikk szerint a UK novekedese lelassult amiota az EEC-be leptek?
Akkor olvasd el a teljes szoveget ne csak a szalagcimet. 15 evvel a csatlakozasuk elott romokban voltak (sick man of Europe)

www.ft.com/content/5a629584-610a-11e9-a27a-fdd51850994c

Ne a 100 evvel ezelotti eredmenyeket vedd alapul amit irnak. A dicso mult mar nem fog visszaterni amikor meg a fel vilag angol gyarmat volt.:D

Ha brexit sikertorteneteket akarsz olvastatni masokkal akkor ne a Guardian-t meg az Independent cikkeit linkeld mert azok mind liberalis/baloldali mediumok. A brexit legnagyobb ellenzoi. Valaszd inkabb az Express-t vagy a Daly Mail-t ha nem akarod, hogy teljesen hulyenek nezzenek.
Olyannal vitatkozol komplett kivulallokent aki 2012-ota napi rendszeresseggel figyeli, ateli a torteneseket amiota Cameron bejelentette a nepszavazast. Nemzetkozi IT eszkozok vasarlasat bonyolitom nap mint nap 13 eve Londonban EU-n kivul es belul es latom, tapasztalom, hogy mekkora headache az EU-n kivul uzletelni.

Ami Svajcot illeti magad is megerositetted a kozzetett statisztikaval, hogy Svajcot tenyleg a penzugyi szolgaltatasok motorja hajtja legnagyobb mertekben, es az elso az olyan orszagok kozott, ahol a penzugyi szektor GDP-hez valo hozzajarulasa kimagaslo, ha leszamitjuk Luxembourg-ot ami egy ugynevezett mini allam(megjegyzem az EU tagja es gazdagabb mint Svajc GDP/capita) Ilyen erovel be lehetne vonni a statisztikaba a varosallamokat is..

Az az allitasod meg, hogy Svajc elvezi az EU-ban a szabadkereskedelem minden elonyet magert beszel es minositi a tudasod.( Svajc nem elvezi a vammentesseget sem es a Passporting jogokat sem)

"állandóan hajtogatott "passporting", ami egy kényelmi szempont legföljebb, de nem fundamentuma a prosperitásnak. "

Passporting nelkul nem nyujthat EU-n kivuli ceg penzugyi szolgaltatast az EU-ban csak nagyon reszleges modon, ahogy azt az EU megengedte Svajcnak. (fizetes, Free movement of People es egyeb szabalyok elfogadasaert cserebe) Vagy megszerzi az engedelyt es minden egyes tagorszagban nyit egy kozpontot, vagy teljesen at kell telepulnie az EU-ba, adoval munkahellyekkel egyutt. Ha te ezt csak kenyelmi szempontnak gondolod akkor veled nagy a baj. A britek is ezert sirnak nap mint nap.

www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/brexit-passporting-rights-eea-explained-what-does-it-mean-banks-economy-pound-euro-a8065131.html

"Kicsit olyan érzésem van, mintha én fizetnélek, hogy növeld az oldalletöltések számát. :D"
Kulonosebben nem izgat, hogy mennyi oldalletoltese van egy ilyen macskajancsi blognak csak csodalkoztam, hogy egy EU-ban elo ember, hogyan tamogathat egy olyan amerikai elnokot aki rosszat akar Europanak, amit megjegyeztem. Ennyi.

Ami a bevandorlast illeti, nem tudom honnan veszed, hogy ugyanugy lehet majd a UK-ban letelepedni mint eddig csak egy kis extra papirmunkaval. Ezt a butasagot ne hangoztasd nagyon. Atmeneti idoszak utan, EU tagallambol csak munkaltatotol szarmazo hitelesitett allasajanlattal lehet majd jonni evi minimum £30.000 fizetesert. Tovabba rendelkeznie kell majd a munkavallalonak magan egeszsegugyi biztositassal is. Eleg sokan kihullananak ezen a szuron.(commonwealth orszagokbol konnyebb lesz majd idejonni mint a Europabol)
A landlord-ok meg is lesznek buntetve, ha olyanoknak adnak szallast akiknek nincsenek rendben a fent emlitett papirjaik.
Eddig az EU-s allampolgar (a magyarok 90%-at is beleertve) csak idejott mindenfele allasajanlat nelkul, munkat kereshetett, hozza tamogatast is igenyelhetett, elkezdett dolgozni valami gyengen fizetett szektorban, majd onnan kezdett el epitkezni. Volt ingyenes betegbiztositas, szallas lehetoseg, es ugyan olyan hozzaferese a segelyekhez mint az angoloknak.(Mielott megvadolnal azzal, - mert azt igazan szereted "hazudozol, meselsz stb." - hogy en is segelyeket igenyeltem, kozlom, hogy egy 1p-t sem. Azzal el is vagtam volna magam az ingatlanvasarlastol meg az allampolgarsagtol is.
Ha neked mindez ugyanaz lesz csak egy kis extra papirmunkaval, akkor ezt mar megint rad kell hagynom, segitsen rajtad most mar valaki mas...

"Nem a te dolgod, nem értesz hozzá, csak egy migráns vagy a sok közül. Bízd a britekre"
Szerintem az en dolgom is. Amig itt elek, fizetem az adot, a dontesek ugyanugy befolyasoljak az eletemet mint a briteket akkor csak beleszolhatok? Es fogok is. Allampolgarkent, elve a szavazati jogommal valoszinusithetem, hogy a Labour vagy a LD nyert 2 biztos szavazot plusz meg 3-at ha a gyermekeim felnottek.
süti beállítások módosítása