A kiló nem százat jelent.

Egy magyar háziorvos korrektebb tájékoztatást ad a koronavírusról, mint bárki

2020. október 10.

"Ez év januárjában és februárjában erősen megnőtt az influenzaszerű tüneteket mutató betegek száma. Jóval több érintett volt, mint jelenleg, DE AKKOR NEM TESZTELTÜNK!"

Amire a szenzációhajhász média és a hisztériakeltésben érdekelt politikusok nem képesek, képes egy vidéki magyar háziorvos: elmondja, amit tudnunk kell a járványról.

fb_img_1602305802568.jpg

Dr. Horváth Andrea háziorvos saját Facebook profilján osztotta meg tapasztalatait és tanácsait betegeivel a COVID-19-járvánnyal kapcsolatban. Több háziorvostól is hasonlókat hallhattunk január-február időszakából, amiről persze mit sem tudtunk. Ha volt járvány, akkor lényegében észrevétlenül átment rajtunk még mielőtt felocsúdhattunk volna. A média által gerjesztett pánik valóságalapja erősen megkérdőjelezhető, ha a számokat nézzük. 

TÁJÉKOZTATÓ A KORONAVÍRUS HELYZETRŐL 2020.09.28-ÁN

2020.09.25-én az egyházasgergi óvodát az egyik dadus Covid pozitivitása miatt bezárták. Az alkalmazottaknál és a gyereknél, akik megkapták a határozatot leadtam a tesztelési igényt. 

A tesztelésük folyamatban van. A többségük panasz és tünetmentes. Ok otthon karanténban vannak. A hozzátartozóik a higiénés szabályok szigorú betartása mellett kijárhatnak 2 óvodásnak vannak enyhe náthás tünetek.

Amennyiben bármelyik kontakt óvodásnál vagy dolgozónál pozitivitás igazolódik, abban az esetben az egész család karanténba kerül, és akkor kell őket tesztelni. Az egyik általános iskolás lánynál az alábbi tünetek miatt kértem tesztelést: Hidegrázás, hányinger, fejfájás és rossz közérzet. A tünetei 3-4 nap után megszüntek, Covid pozitiv lett a tesztje, a család karanténba került, tesztelésük folyamatban. 

 

  • Az egyik családban az egyik szülő 2 napos láz, nátha, köhögés után Covid pozitivitást mutatott. A panaszok és tünetek 2 nap után megszüntek, viszont a 3. héten lett csak az eredménye negativ.
  • A másik szülő, akinek semmilyen panasza és tünete nem volt, szintén több, mint 3 hétig Covid pozitiv volt. Szerencsére a család többi tagja, egy háztartásban lévők, negativ tesztet mutattak.

 

Az ősz, a lehűlés kezdetével gyakoribbak a felső légúti, megfázásos tünetek. Ez jelenleg a praxisomban semmivel sem több, mint tavaly ősszel.

Ez év januárjában és februárjában viszont erősen megnőtt az influenzaszerű tüneteket mutató betegek száma. Jóval több érintett volt, mint jelenleg, DE AKKOR NEM TESZTELTÜNK.

FŐBB PANASZOK: IGEN NAGYFOKÚ LEVERTSÉG, HIDEGRÁZÁS, LÁZ, ERŐS FEJFÁJÁS, SZÉDÜLÉS, ÉTVÁGYTALANSÁG, ALUSZÉKONYSÁG, NAGY ALVÁSIGÉNY akár 10-14 napon keresztül!! 

FELSŐ LÉGÚTI TÜNETEK, NÁTHA, KÖHÖGÉS, NEHÉZLÉGZÉS NEM IGAZÁN JELLEMZŐ! 

Jelenleg a felnőtt lakosság körében jellemzőek inkább ezek a tünetek, a gyerekek jóval enyhébb tüneteket mutatnak, vagy teljesen tünetmentesek!

Haláleset, kórházi ellátást igénylő fertőzés a praxisomban nem volt.

Többet tesztelünk, igy több lesz a Covid pozitiv páciens, DE NEM MINDEN POZITIV BETEG.

 

A LEGFONTOSABB AZ IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE!

 

  • TÁPLÁLÉKA LEGYEN VÁLTOZATOS, VITAMINDÚS ÉS ÉTKEZZEN RENDSZERESENI FOGYASSZON NAPI 2 LITER VIZETI! D-vitamin napi 5000-10000 NE! C-vitamin 2x 500 mg! 
  • ALUDJON LEGALÁBB 7-8 ÓRÁT, IDEJÉBEN TÉRJEN NYUGOVORA!
  • MOZOGJON RENDSZERESEN, SÉTÁLJON, TÚRÁZZON!
  • FONTOS A RELAXÁLÁS, A POZITÍV HOZZÁÁLLÁS!
  • NE PÁNIKOLJON A FÉLELEM AZ IMMUNRENDSZERT GYENGÍTI!

Dr. Horváth Andrea

Igazából egyetlen A4-esen mindent leírt az egyszerű emberek nyelvén, amit tudni érdemes és kell. A halálozási ráta nagyon alacsony, a COVID-19 jóval kevésbé veszélyes tehát, mint azt a körülötte kialakult pánik sugallná. 

Hogy lehet az, hogy egy vidéki háziorvos korrektebb tájékoztatást tud adni, életszerűbb és hasznosabb tanácsokkal látja el pácienseit, mint az arra hivatott állami hatóságok és a társadalom tájékoztatását hivatásszerűen űző újságírók? 

Igazából ez a félelmetes. Nem a járvány maga.

Hivatalos IFR (infection fatality rate, fertőzési halálozási ráta) adatok

Ország Felmérés ideje Helyszine IFR (%) Forrás
Világ Október 5 WHO becslés 0.136 WHO
Japán Szeptember 23 Tokyo 0.01 Hibino
USA Szeptember 2 Indiana 0.265 AIM
Brazília Szeptember 1
Szeptember 21
Maranhao
Manaus
0.17
0.28
da Silva
Buss
Izland Szeptember 1 70 alatti népesség 0.30
0.10
NEJM
Svájc Július 14
Augusztus 7
Geneva-i hotspot
Zurich környéke
0.32¹
0.30¹
Perez
Aguzzi
India Július 31 Delhi
Mumbai
0.07²
0.12²
India
Afrika Júlis 29
Augusztus 5
Kenya
Malawi
0.01
0.01
Uyoga
Grace
Világ Július 14 50 tanulmány
70 alattiakról
0.24³
0.04³
Ioannidis
Ausztria Június 25 Ischgl-i hotspot 0.26 von Laer
Szlovénia Május 6 Teljes népesség 0.16 GSI
Németország Május 4 Heinsberg-i hotspot 0.364 Streeck
Irán Május 1 Guilan tartomány 0.12 Shakiba
USA Április 30
Április 24
Április 21
Santa Clara megye
Miami-Dade megye
Los Angeles megye
0.17
0.18
0.20
Bendavid
Miami
Sood
Dánia Április 28 Blood donors (<70y) 0.08 Erikstrup

1) 
0.64% és  0.60% az idősotthonokkal együtt 2) 0.14% és 0.23% IFR 40% feltételezett becsült halálozással (lásd); 3) medián értékek; 4) kiigazítva 0.28% (p9); 5) teljes népességben az idős otthonok nélkül; 6) egymillió halál és 760 millió fertőzés (WHO becslése a Föld népességére vonatkoztatva).

A tipikus influenza halálozási rátája ‹0.1% körüli a becslések alapján. A COVID-19 azonos nagyságrendben mozog tehát. Mivel a megbetegedések zárt intézményekben, tipikusan kórházi fertőzéssel terjednek, ezért a járóbetegellátás súlyos esetekkel nagyon ritkán szembesül.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr8616234064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koroknay 9999 bejegyzést írt 2020.10.10. 11:58:38

Meanwhile in the real world:
24.hu/elet-stilus/2020/10/10/koronavirus-apolo-nover-donald-trump-poszt-tiktok/

Aki pedig Covid ügyben hisztériát csinál, az Te vagy, meg a kamupártos gyógyszerész barátod.

Koroknay 9999 bejegyzést írt 2020.10.10. 17:41:58

@Wildhunt: Gratulálok a Kilonem100 blog szerzőjének, igazán értelmes olvasóközönséget sikerült kiterlmeni, büszke lehetsz rá. :) Csak úgy repkednek itt a jobbnál-jobb érvek.

"hisztis picsa"... hmmm... mit is reagáljak most erre a borzasztó magas intelligenciáról árulkodó össze-nem-tett mondatra. :)

Hát mondjuk azt, hogy akik Covid ügyben hisztiznek, azok pont azok, akik tagadják a valóságot, aki fosikáznak szembenézni azzal, hogy világjárvány van, ezért inkább bebeszélik maguknak, hogy nincs is itt semmi, csak a média, meg a háttérhatalom, meg bilgéc, meg 5g meg a faszom tudja mit találtatok még ki, ami mögé bebújhattok, csak a valóságot ne kelljen elfogadni. Ja basszus, bocs, Sorost kihagytam!

Értelmes emberek tudomásul veszik, hogy most ez van, tudomásul veszik, hogy most kicsit vissza kell venni, felveszik hiszti nélkül a kibaszott maszkot, mert belátják, hogy ezt kell tenni - vagyis megteszik a szükséges óvintézkedésket és élik normálisan az életüket. Hisztizés, hörgicsélés, valóságtagadás és főleg kibaszott konteók nélkül!

Ti vagytok akik itt hisztiznek, akik rinyálnak, naponta jönnek elő az ilyen kurva nagy leleplezéskkel mint a blogger, akik kamupártos kamu-gyógyszerészeket sztárolnak, akik 5 perc után már meg akarnak fulladni egy kurva műtősmaszkban (amiben orvosok amúgy órákat műtenek) és az összes többi agyatlan faszság.

Ti vagytok azok, akiknek alternatív valóság kell, mert nem meritek elfogadni az igazit.

Mi meg csak röhögünk rajtatok - maszkban. :)

Wildhunt 2020.10.10. 17:45:50

@Koroknay 9999 bejegyzést írt: szerinted ha maszkot hordasz akkor egyszer csak eltűnik A VÍRUS?

Koroknay 9999 bejegyzést írt 2020.10.10. 18:14:03

@Wildhunt: Nem, a maszktól nem tűnik el a vírus, a maszk segít gátolni a vírus terjedését, ezzel csökkentve az esetszámot és az egészségügyre - nem utolsó sorban az egészségügyi dolgozókra - nehezedő nyomást, valamint segít védeni a veszélyeztett csoportba tartozó embertársainkat. Ezért hordja minden civilizált ember, az egész kibaszott világon, bármilyen hiszti nélkül.

A vírus majd a védőoltástól és az így kialakuló nyájimmunitástól fog visszaszorulni. (a ti nyelveteken fogalmazva: amikor majd megcsippelnek a nanorobotokkal, hogy aztán 5g-ről irányíthasson a bilgéc) ...ja, meg Soros! :)

Wildhunt 2020.10.10. 20:02:59

@Koroknay 9999 bejegyzést írt: létezik már bármilyen coronavírusra védőoltás?

Etniez 2020.10.10. 20:33:46

@Koroknay 9999 bejegyzést írt: "akik kamupártos kamu-gyógyszerészeket sztárolnak, akik 5 perc után már meg akarnak fulladni egy kurva műtősmaszkban (amiben orvosok amúgy órákat műtenek) "

Volt pár vitám erről Facebookon ismerőseimmel. Ők is mind belehaltak a maszkba. Azt lehetetlen viselni. Meg megöld a széndioxid. Meg amúgy is, szabadságjogok. Szabadság elvtársak.

Én 14,5 órát húzok le maszkban a kórházban, egyik barátom kedvéért óránként mértem a véroxigén szintemet, folyamatosan 97-98 volt, néha maszkban több volt, mint amikor ebédhez levettem egy órára.

Ez a blog sem érti meg, hogy ez a vírus nem azzal öl, hogy rendkívül veszélyes, mint az ebola. Ez azzal öl, hogy eldugítja az egészségügyi ellátó rendszert és emberek százai-ezrei maradnak ellátatlanul és halnak meg egy olyan vírustól, amit amúgy simán kitudnának kezelni. Csak egyszerűen iszonyatosan fertőz, ebben van az ereje. Az idővel kialakul valamekkora immunitás, kúra, esetleg oltás, de egyelőre annyit tehetünk, hogy lassítjuk a terjedését.
Lokális lezárásokkal, maszkkal, kézmosással, odafigyeléssel.

Fasznak kell emiatt hisztiznie néhányaknak állandóan.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.10. 22:24:55

A dezinformációkat és a nettó trollkodást törölni fogom.
Aki akar, hordjon maszkot. Nem érdekel.
Én is eldöntöm, hol érzem szükségét, hol nem. Ez a cikk nem erről szólt viszont.

Kár a szót fosni róla.

Aki olyannal szembesít, amit sosem mondtam, törlöm a kommentjét, nincs időm analfabéta trollok kekeckedeseire reagálni.

Koroknay 00001 2020.10.11. 01:28:30

telex.hu/koronavirus/2020/10/10/koronavirus-adatok-jarvany-szombat

"1374 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami az eddigi legnagyobb napi fertőzöttszám, korábban a legtöbb 1322 volt október 2-án. A szombati adattal 36 596-ra nőtt a Magyarországon beazonosított összes fertőzött száma. Meghalt 20 beteg, a halálos áldozatok száma 933, 9683-an pedig már meggyógyultak, derül ki a koronavirus.gov.hu-ra feltöltött adatokból.

Az aktív fertőzöttek száma 25 980 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 47%-a, a gyógyultak 34%-a budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján

1174 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen.

Egy nap alatt 38-cal nőtt a lélegeztetőgépen kezelt beteg száma. Pénteken 1176 új fertőzött volt, 15 beteg meghalt, az aktív fertőzöttek száma 25 107 volt."

Koroknay 00001 2020.10.11. 01:30:37

telex.hu/koronavirus/2020/10/10/elertuk-a-tesztelesi-korlatainkat

Epidemiológus: Menne még feljebb a járványgörbe, de elértük a tesztelési kapacitás felső határát

"A súlyos esetek aránya most növekedni fog. Ha pedig végre megjelenik a koronavírus elleni védőoltás, az nem a varázsütésszerű változást, sokkal inkább a védekezés harmadik fázisát hozza csak el - vélik a szakemberek.

Ha lesz vakcina, az nem jut el azonnal mindenkihez, de lassíthatja a vírus terjedését és segíthet elérni a nyájimmunitást. Az InfoRádió Aréna című műsorában Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus, a Semmelweis Egyetem munkatársa, illetve Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa voltak a vendégek."

Koroknay 00001 2020.10.11. 01:32:49

@A kiló nem százat jelent.:

Tudod mit?! Lehet, hogy innentől minden nap bemásolom a kis blogodra a valódi Covid híreket. Természetesen a Telexről.

Köszönd annak, hogy fogyatékosnak mertél nevezni egy egészségügyi dolgozót.

alöksz róz 2020.10.11. 01:57:29

@Koroknay 00001: "Köszönd annak" - ez a duma :D
aki ürügyet akar, az fog találni. te eleve ezért jöttél. azt hiszed, itt kell lefolytatod a kis szabadságharcodat a fidesz ellen. agyhalál...

ennyire semmit nem tanultál a múltkoriból?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.11. 08:08:59

@Etniez: nem telítődött sehol sem az egészségügyi ellátórendszer tavasszal sem sehol. Még New York-ban sem. Ezek a tények, sajnálom, ha ebben nem értünk egyet.

Igazából a tények, akkor is tények, ha nem értesz velük egyet.

@Koroknay 00001: nekem tök mindegy, lehetsz a blogom házi bohóca. Felőlem azt másolsz be, amit akarsz, amennyiben a témához tartozik, de itt is, mint olyan sokszor mellébeszélsz. Egyetlen mondanivalód, hogy sértegetsz. Mégis miért kéne tűrnöm?

SENKI SEM beszélt a maszkokról. Senki. A doktornő arra hívta fel a figyelmet, hogy volt nagyobb roham a praxisában az év elején, most nincs. És szerinte a D-vitamin volna a legfontosabb. Gondolom feltűnt, hogy nyáron nem volt lényegében megbetegedés. Vajon miért?

Vártak volna valahol a vírusok és visszatértek volna? Fenét. A vírusok mindig és mindenütt jelen vannak. A megbetegítő hatásuk elsősorban az immunrendszerünktől függ, ami nyáron maxon van a legtöbbőnk D-vitaminszintje miatt, télre mindenkinek lecsökken.

Nem megsértődni kell, hanem megérteni, amit írt a doktornő vagy én megosztottam. Minden információ, amit itt találsz ellenőrzött és megbízható. Ráadásul magad is tapasztalhattad, ha az egészségügyben dolgozol.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Aki offolásban és a személyem sértegetésében akarná kiélni magát, először csak a kommentjeit törlöm, majd tiltani is fogom.

És nem: ez nem cenzúra. Amennyiben valaki kulturáltan viselkedik bármit írhat. Marhaságot is. Még sz. h. mindenhonnan kitiltott @Math 0: is írogathatott ide, de egy idő után a folyamatos k. anyázás kissé már uncsi.

Annyit nem ér a kommentszekció és a nézettség pörgetése. Mitagadás amúgy jól eső dolog, minden komment, az ellenérvek is. Néha lehet okos dolgokat is olvasni. De kilométeres anyázásokra nem vagyok kiváncsi, akkor sem, ha valaki meggyőződéssel hiszi, hogy ő a megtestesült jóság és erény.

Etniez 2020.10.11. 13:41:51

@A kiló nem százat jelent.: Persze, hogy nem értünk egyet, mivel Londonban megtörtént tavasszal.
Tudom, mert ott voltam.

Minden, nem életmentő operációt lemondtak.
Minden, nem életmentéshez szükséges vizsgálatot lemondtak.
Nem volt rákszűrés sem. Semmilyen vizsgálatot nem végeztünk 4-6 hónapig. Szerinted hány ember fog ebbe belehalni? A későn felfedezett betegségeibe?
Teljesen leállt az egészségügy, minden és mindenki a covidosokkal volt elfoglalva. Mindenkit átvezényeltek az ellátó oldalra.

Tudod mi fogyott el? A személyzet. Itt is volt kiépített járványkórház, ami nem lett bevetve végül, mert nem találtak sem orvost, sem ápolót. Betolni a betegeket meghalni meg nem lett volna túl szép.

A mi osztályunk alapból mentális betegeket kezel, ehhez képest 3 hónapig covid ward voltunk.

Kaptunk egy csomó átvezényelt irodistát is, akik kb semmire nem voltak jók, de a létszámban jól mutattak.

London tanult ebből és felkészült a második hullámra, egyelőre bírjuk.

Magyarországon ez az első hullám és sokkal rosszabb helyzetből indul, mint mi tettük. Nagyon remélem, hogy nem fektetik kétvállra.

Te az információidat a sajtóból szerzed, én meg a belső utasításokból és levelezésekből, elbeszélésekből.

Nálunk egy beteg meghalt, és tudod miért? Mert nem jutott neki lélegeztőgép.
Lejött egy utasítás, hogyan kell szortírozni a betegeket és mivel ő idős volt és volt krónikus betegsége, nem kapott. Kértünk neki többször is, de nem hoztak. Központilag elutasították a kérelmünket. Tudod mit küldtek neki? Egy embert a palliative care-től. Szépen leszedálták, hogy fájdalommentesen haljon meg. 75%-os o2 szintje volt és 35X vett levegőt percenként.
3 nap múlva zsákba tettük.

És akkor te jössz és megmondod a frankót, komolytalan vagy.

www.theguardian.com/society/commentisfree/2020/apr/03/my-icu-is-three-times-capacity-and-still-the-coronavirus-tide-keeps-coming

www.dailymail.co.uk/news/article-8135809/London-barista-28-died-malaria-failing-coronavirus-overloaded-111.html

Had ne linkeljem be ezrével a cikkeket. Rosszul tudod. Nagyon rosszul.

Etniez 2020.10.11. 19:25:53

@Etniez: www.bbc.co.uk/news/uk-54498191

Elkezdték kiosztani közöttünk az igazolást, hogy key worker-ek vagyunk, úgy tűnik megint teljes kijárási jön itt, kezdünk megtelni.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.11. 21:19:48

@Etniez: Az, hogy voltál Londonban nem jelenti azt, hogy többet tudsz a kórházviszonyokról, mint ami a sajtóól kiderül. Nem voltak túlterheltek a kórházak. A legtöbb kórházban lógatta a személyzet a lábát és hazament műszak vége előtt. Köztudott. Hogy erről nem akarsz tudni, nem az én hibám. Sajnálom, ha nem fogadod el a tényeket. Nincs harag, de nem győzöl meg anekdotákkal.

Itt vannak a hivatalos adatok: www.hsj.co.uk/acute-care/nhs-hospitals-have-four-times-more-empty-beds-than-normal/7027392.article

"Official figures state 40.9 per cent of acute beds unoccupied — about four times the normal number.
Follow major efforts to discharge patients, and sharp drop in admissions.
Critical care in hotspots at more than normal total capacity, especially in Birmingham and the Black Country, and thousands on oxygen.
Tens of thousands of NHS hospital beds remain unoccupied amid the coronavirus crisis — about four times the normal number — due to huge ongoing efforts to free up space, and a slowdown in admissions from other causes."

Köszönöm, ha elfogadod, ha nem tudsz angolul, lefordítom neked szívesen.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.11. 21:26:55

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY
"Koroknay" nicknévre hallgató olvtárs megosztotta velünk többedjére, hogy feltett szándéka, hogy szét-spam-meli a blogunkat. Mivel többször kifejezte nem tetszését, úgy döntöttem, hogy semmi sem kell itt tartsa, letiltottam. Mások már korábban megtették volna. Minimális tiszteletet elvárok saját és mások irányában is, ha már valaki az én posztjaim alatt kíván megnyilvánulni.
Nincs ebben semmi személyes. Mindenki éli békében az életét tovább.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.12. 16:10:35

@Wildhunt: Vagy ő Matyi vagy ugyanazzal kezelik mindkettőt. Ez igazából másodlagos, de amikor valaki szánt szándékkal spam-el és még fel is hívja rá a figyelmemet, nem nagyon számíthat másra, mint tiltásra. Persze lehet gyártani az új nickeket, ha valaki erre szánja az idejét, de normális embereknek van egy élete. Egyébként sem hiszem, hogy bárkit érdekelne néhány eszelős kommentje. Amíg normális válaszok is előfordultak mocskolódások mellett az kommentjeiben hagytam érvényesülni. Lehet bármit képviselni, de amikor valaki arra utazik, hogy bizonygassa, hogy a blog szerzője ilyen-olyan-amolyan, na arra nem biztosítok felületet. Lehet egy saját blogot indítani, hogy A kiló igenis százat jelent azt jól van. A Facebook-on amúgy volt egy ilyen projekt, de végül kicsit elhalt. :)

Indirekt dícséretnek fogtam fel.

Koroknay és/vagy Matyi kitartása is legyezgeti a hiúságomat, fontosnak érezhetem magam. Ez az én 15 perc hírnevem.

Na megyek melózni, mert meg lesz ennek a böjtje.

Etniez 2020.10.12. 17:42:53

@A kiló nem százat jelent.: Aham. Te vajon elolvastad-e, amit én írtam vagy amit a te általad linket cucc ír:

"Despite hospitals remaining relatively empty overall, according to the dashboard data, certain services and settings, especially in some regions, are under high pressure, and maintaining service levels is becoming more difficult with high levels of coronavirus-related staff absence.

The dashboard confirms hospital pressure is concentrated on critical care. Across England, 3,228 patients were in critical care beds — representing 78 per cent of the total of 4,122 critical care beds which were available in February. More have since been opened, but it is not known how many.

In London 1,127 patients were in critical care according to the dashboard report at the weekend, a number which has grown rapidly in recent weeks. It is understood there are currently about 1,550 critical care beds available in London, up from 1,041 in February."

A kórházak azért voltak relative üresek, mert mindenkit hazaküldtek, akik tudtak, semmilyen új vizsgálatot, nem sürgős operációt elnapoltak és _mindenki_ átvezényeltek a ICU-ra vagy egyéb covid wardokra.

Ott írja, hogy a sok betegszabadság miatt nem volt ember " service levels is becoming more difficult with high levels of coronavirus-related staff absence."

Tehát hiába volt a kórház üres, se beteg, sem személyzet nem volt ott, mindenki az intensive care unit környékén volt.
Ha nem küldték volna haza a betegeket és nem vezényeltek volna mindenkit az intenzív osztályokra, sokkal több halott lett volna. Háborús helyzet volt, nem érted?

Most otthon mi zajlik? Kórházi osztályokat zárnak be és viszik el a személyzeteket a covid kórházakba. Ott is üres ágyak lesznek a kórházakban, tehát akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy nem terheli az egészségügyet a koronavírus, hiszen X kórházban mennyi üres ágy van?

Ne csináljuk már ezt légyszíves.

alöksz róz 2020.10.12. 19:12:00

@Etniez: "Most otthon mi zajlik? Kórházi osztályokat zárnak be és viszik el a személyzeteket a covid kórházakba." - hát pont ezt nem biztos h kéne csinálni

Etniez 2020.10.12. 19:17:04

@alöksz róz: Attól még ez történik éppen, éppen ez volt Londonban is.
Igen, üresek voltak a kórházak nagyrészt, mert mindenki a sürgősségin dolgozott, ahol nem 2 ápoló kell 8 betegre, hanem 16-20.

" Beteltek a római kórházak, szállodákban helyezik el a betegeket

Az olasz főváros legnagyobb járványkórházából, a Spallanzaniból szállodákba szállítják át a lélegeztetőgépet nem igénylő betegeket a helyhiány miatt. A hétfői adatok szerint 185 fertőzöttet kezelnek a kórházban, illetve még 22 beteget az intenzív osztályon. Több mint 800 súlyos beteget ápolnak jelenleg házi karanténban, akiket nem tudnak ellátni otthon, azokat szállodákban helyezik el."

telex.hu/koronavirus/2020/10/12/mar-tobb-mint-37-4-millio-fertozott-van-vilagszerte

Nem értem, hogy miért kell evidens dolgokról vitatkozni. A koronavírus a szaporodás ütemével öl elsősorban. A szövődményeit meg most tanulgatjuk. Feleségem pl krónikusan fáradt volt úgy 4 hónapig.

Etniez 2020.10.12. 19:30:39

index.hu/belfold/2020/10/09/letenye_belgyogyaszat_koronavirus/

Akkor most Letenyén milyen sok üres ágy lesz.... Tehát nincs leterhelve a rendszer. Vagy nem?

alöksz róz 2020.10.12. 20:23:55

@Etniez: nem evidens dolgokról vitatkozunk :-)

ahol eleve tele van, ott tényleg problémát okoz egy nagyobb járvány. (mint pl. a 2015-ös influenzajárvány olaszországban, amikor ugyanúgy a folyosón feküdtek a betegek, mint idén tavasszal. vagy kaliforniában asszem 2013-ban, amikor sátrakban feküdtek az influenzás betegek.
(az elsőre nem biztos hogy fog a google találatot adni, valamelyik nagyobb olasz napilap archívumát kellene végigböngészni hozzá. a másodikra biztosan fog, ha érdekel.)

"A koronavírus a szaporodás ütemével öl elsősorban." - és mégse jutott senkinek eszébe a tavaszi pánikhelyzet után már józanabbul gondolkodva, hogy a szaporodás ütemét, vagy a súlyos megbetegedések arányát a lezárásokon, betegek ellátásból való kizárásán (megelőző óvintézkedés gyanánt, valós terheléstől függetlenül!) vagy a maszkviselésen kívül máshogy is csökkenteni lehet?

mert amúgy lényegében erről szól a poszt, ha nem olvastad volna...

pl ha vkinek elegendő d-vitamin van a szervezetében, akkor fele olyan valószínűséggel kapja el. ha pedig elkapja, akkor fele olyan valószínűséggel lesz súlyos beteg. és ez még csak a d-vitamin. a d-vitaminban az is "érdekes" még, hogy pont azokra a betegségekre van jótékony hatással, amelyek a koronavírus szempontjából komoly kockázati tényezők...
ezek nem csökkentenék a "járványkorabeli" túlterhelést? de. sőt jó eséllyel még a "nemjárványkorabeli" korabeli alapterhelést is, ez a durva.
a stressz meg a pánik immunrendszerre gyakorolt negatív hatásáról is rengeteg tanulmány van.

és van a d-vitamin helyett lezárás, maszkhordás kötelezővé tétele, korrekt tájékoztatás helyett pánikkeltés.
(a maszkot mondjuk nem bánom, akár érhet is valamit. én komoly szűrőképességű maszkot használok, nagyon jó a légszennyezés ellen, bringázáshoz eddig is hordtam)

a korábban emlegetett lélegeztetőgép hiánya miatti haláleset kapcsán (és nem a konkrét esetről):
a lélegeztetőgépre rakott betegek túlnyomó többsége nem kerül le róla (jakab f.)
a halálos áldozatok nagy részét eleve fel se rakták a lélegeztetőgépre, mert olyan súlyos alapbetegségeik voltak. sokan valószínűleg nem is a vírus miatt haltak meg (merkely b.)
vagy amit elek jenő mondott, hogy a betegek nagy része biztosan nem a koronavírusban halt meg, de az is hozzájárulhatott, meg az is lehet h sokuknál lehet elég volt, hogy kórházba kerültek.
és ezek nem vírustagadó összeesküvéselmélet-hívő akárkik :-)

vagy pl az is érdekes, hogy becslések szerint többszázezer aktív koronavírusos "beteg" (a tünetmentes az mitől beteg?) van az országban, ha igaz amiket írnak az újságok, akkor már tízezrével kellene a kórházakban feküdniük a betegeknek, nem?

alöksz róz 2020.10.12. 20:28:58

@Etniez: "Feleségem pl krónikusan fáradt volt úgy 4 hónapig." - és mennyire félt, amikor elkapta?

Etniez 2020.10.12. 21:26:59

@alöksz róz: Semennyire, mert még nem volt tesztelve akkor, elég korán fertőződött meg.

Izomfájdalmai voltak, 2-3 hétig száraz köhögése volt és folyamatosan fáradt volt.
Később csináltunk neki antitest-tesztet, pozitívlett.

Etniez 2020.10.12. 21:29:55

@alöksz róz: Az a baj, hogy amióta van covid, minden hónapban jön egy másik csodaszer, most éppen a D-vitamin az.

Az igazság az, hogy tudományos kutatásokhoz sajnos több idő kell és senki nem meri felvállalni a politikai kockázatot, hogy egy esetleg egy utólag hatástalannak nyilvánított szer mellé tegye le a voksot.

Én ebben nem is szeretnék véleményt nyilvánítani, mivel nem vagyok szakértője a témának, én csak annyit állítok, hogy Londonban a kórházak túlvoltak töltve tavasszal, ebben nem értünk egyet a bloggazdával.

Etniez 2020.10.12. 21:30:32

@Etniez: Ja, pár napig 38.5-ös láza is volt.

alöksz róz 2020.10.12. 22:38:00

@Etniez: "Az a baj, hogy amióta van covid, minden hónapban jön egy másik csodaszer, most éppen a D-vitamin az." - ezt inkább gondold át még egyszer, mert nem erről szól a történet... meg az utóbb hatástalannak nyilvánított szer dolgot.

alöksz róz 2020.10.12. 22:45:00

@Etniez: nekem egy közeli ismerősöm elájult, amikor megtudta. pedig még komolyabb tünetei se voltak.
az lehet, hogy szerencse h utólag derült ki, ki tudja megkezelték-e volna valami kísérleti csodaszerrel... te elkaptad tőle?

alöksz róz 2020.10.12. 23:39:33

ez felkészült rá h csinál többszázezer nicket... elmebeteg.

Wildhunt 2020.10.13. 00:19:15

@alöksz róz: Matyi szaporodik. Osztódással, mert nincs olyan élőlény aki megpiszkálná.

alöksz róz 2020.10.13. 00:55:43

@Wildhunt: meg vannak ezek veszve. legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik, hogy jussanak már túl a problémájukon :-)

az egyik floodol, a másik igazságosztót játszik, a harmadik nickeket másol... és mind meg van győződve, hogy valami szent küldetést teljesít.

Wildhunt 2020.10.13. 09:56:04

@alöksz róz: a blogger egy másik cikke alatt hibátlanul jellemezte a külföldre szakadt hazánkfiát, aki fároszként világít a mucsaröcsögei éjszakában. Lásd etniezt, aki ápoló FEJLETTISZTÁNBAN, tehát minimum az itteni orvosok felett áll az egészségügyi ismeretekben.

Etniez 2020.10.13. 10:17:45

@Wildhunt: imádom a szalmabáb évelőket.

Etniez 2020.10.13. 10:25:11

@alöksz róz: én nem kaptam el elvileg, negatív lett az antitest tesztem.
Viszont a kollégáim 82%-a elkapta a 3 hónap alatt.

Rólam annyit kell tudni, hogy alapból erős az immunrendszerem, szinte soha, nem vagyok beteg. Sportolok gyerekkorom óta, nagyjából egészségesen élek (sport, étel, alvás).
Napozni is szoktam, én speciel hiszek a D-vitaminban, de tudományosan még nem bizonyított jelenleg.

De vissza a kérdéshez, nem tudom mi a helyes megoldás. Ov másodjára nem foglalkozik a vírussal, majd kiderül ennek mi lesz a vége.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.13. 13:57:03

@Etniez: Nem hit kérdése. A D-vitamin funkciója ismert az immunrendszerben. A fertőző betegségekben és ebben az esetben is millió tanulmány bizonyítja a hatásosságát a megelőzésben és a terápiákban is. Ebben nem kell kételkedni. A maszkok társadalmi szitű használatában igen, ott nem mindig igazolt a hatásosság. Jópár szituációban én is hasznosnak érzem és hordom, de általánosan tökéletesen felesleges, büntetni pedig ellenállást szül és kontraproduktív. Már egy tavaszi cikkemben írtam erről részletesen millió forrással... Kezdettől fogva ismert a fontossága és ehelyett szobafogsággal és pánikkeltéssel foglakoztunk. Pedig ezrek életét menthetné meg. És nem teszünk semmit. Ismert a probléma. A Probléma nem annyira a vírus vagy vírusok, hanem az immunrendszerünk állapota. Maga a járvány szinte veszélytelen, ezt mutatják a számok. Ezt igazolja vissza a cikkben megszólaló háziorvos, aki mögött sok-sok év tapasztalat áll tényleg az első vonalban. Nem a levegőbe beszél.
kilonem100.blog.hu/2020/03/28/kozveszelyes_vitaminellenes_propaganda_a_szegedi_egyetem_professzoraval

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.13. 14:26:42

@alöksz róz: Azt hiszem, Doktor Úr, az Ön diagnózisa pontos.
Ha feleennyi effortot tenne a saját kezelésébe, akkor már túljutott volna a nehezén és a társadalom hasznos tagja lehetne. A kezelés végéig azonban nekem kell betartatnom az orvosi előírásokat. HÍzelgő számomra, hogy valaki ennyi energiát fektet szerény kis blogom kommentszekcójában való megjelenésére. Nekem ez továbbra is csak egy kattintás, ráadásul minden kommenttel együtt tiltódik le a beregisztrált fiók. Nem kell megfeszüljek. Kiváncsiságból legutóbb végigolvastam, hogy tartalmaz-e érdekes újdonságot, nehogy megfosszam az emberiséget a megváltás reményétől... De nem volt. Csak nárcisztikus kirohanások és önismétlés, ami arról szól, hogy "Én, Mátyás király, vagyok isten kegyelméből a legokosabb a Földön és helyre kell állítanom a világ rendjét saját kezűleg, bárkit leszólok, leugatok, nem számít a logika és az sem, hogy kohézió sincs már az elhangzottakbanm fel vagyok hatalmazva és persze ki más lenne rá alkalmas, ha nem én.. Eközben tíz deka párizsit nem tudok normálisan kérni a boltban, de akkor is..."

alöksz róz 2020.10.13. 16:04:17

@Etniez: a vitamin(ok)ról meg az immunrendszerről már fentebb volt szó. még annyit fűznék hozzá, hogy nyilvánvalóan nem extra hozzáadott csodaszerről beszélünk mint a goji bogyó, hanem "csak" a szervezet normális/optimális működéséhez alapvetően szükséges cuccról, amiből - és ez a lényeg - az emberek nagy többsége hiányt szenved.

nyilván nemcsak ettől függ, mert számos dolog befolyásolja hátrányosan az egészségi állapotot, pl. rossz táplálkozás, testmozgás hiánya, szociális kapcsolatok hiánya, nagyvárosi "állatkerti" körülmények stb. nekem azzal van a fő problémám, hogy míg egyik oldalról a korlátozásokkal, előírásokkal húznak egy irányba (ráadásul elég kétséges eredménnyel), addig egyéb lehetőségről egyszerűen szó sem esik, sőt mintha kifejezetten tiltott lenne beszélni róla.
és a másik oldalról sokszor ugyanezekkel az intézkedésekkel húznak egy másik irányba, pl. sportolási lehetőségek korlátozása, emberi kapcsolatok "redukálása", kirándulók kitiltása.
vagy felhozhatnám az egészségügyi személyzet hiányára válaszul a korona-hisztéria miatt kilépő több ezer egészségügyi dolgozót.

alöksz róz 2020.10.13. 16:10:00

@A kiló nem százat jelent.: lehet a koronavírus tette be végleg a kaput.
(matyi legalábbis biztosan attól hülyült így meg)

alöksz róz 2020.10.13. 16:16:01

@A kiló nem százat jelent.: mondjuk a veszélytelenség az elég relatív, ebben egyetértek az etniezzel, hiába ugyanannyira veszélyes a betegre mint a sima influenza, ha egy szezonban sokkal többen kapják el

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.13. 16:24:49

@alöksz róz: nincs szó veszélytelenségről. Minden veszélyes az életben, átmenni az utcán, megkérni a barátnőd kezét, bármi.

Tavasszal nem terhelődött túl a rendszer. Ez a fő állítás, amin vita volt. De ez egy adat. Nem vita tárgya.

Hogy nem ez ellen teszünk, amíg nem a D-vitaminról beszélünk, bűn és közveszély okozása.

Milliók vannak veszélyben. Pont a maradjotthon-őrület miatt.

alöksz róz 2020.10.13. 17:27:36

@Koroknay 000022: "emberölésre való nyílt felbújtás" - :D
csak hogy ne égesd tovább magad: ezek a liberális demokrata szabadságharcos kuncze gábor szavai és elvei :-)

BiG74 Bodri 2020.10.13. 18:16:09

Helló Kilo!
Tudom nem jelent sokat, de azért jelentkezem, hogy én is itt vagyok, mert van aki szerint el fogunk fogyni.

Speciel, az asszony karanténban, már jobban. Mi a fiammal elég negatívak vagyunk sok tekintetben, de mindennap reggel ő 500C+ multivitamin kombót kap, én 1000 mg C+ 3200 ne D+ 25 mg Zn. Hogy ezek hogy jönnek a koronához? Pontosan tudja a fene, de azt hiszem az ellenállóképességünk, immunrendszerünk profitál belőlük.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.13. 20:35:03

@BiG74 Bodri: Örülök, hogy jól vagytok, jobbulást az asszonynak is.
Még márciusban én is ezeket a cuccokról találtam javaslatokat a szakirodalomban, so far so good. Hogy hogyan jönnek hozzá, azt hiszem azt is leírtam, lehet itt: kilonem100.blog.hu/2020/03/28/kozveszelyes_vitaminellenes_propaganda_a_szegedi_egyetem_professzoraval vagy még korábban.
A vigyázz magadra szerintem pont azt jelenti, amit csináltok.

Én tolok rá egy pohár vörös bort, biztos ami biztos, elvégre névnapom is van...

BiG74 Bodri 2020.10.13. 23:30:37

@A kiló nem százat jelent.:
Boldog névnapot, én is hörpintek egy pohár száraz vöröset az egészségedre!

bátorító 2020.10.15. 06:21:38

Ennek a háziorvosnak hány betege lehet? 500 körül? Magyarországon kb. minden 300-adik ember igazoltan fertőzött, a többi fertőzöttet az enyhe vagy nem jelentkező tünetek miatt nem tesztelték. Tehát az ő praxisában csak néhány olyan fertőzött lehet, akinek közepes vagy erősebb tünetei vannak. Ebből komoly tanulság levonására alkalmas statisztikát nem lehet csinálni. A D vitaminról rég óta mondják, hogy segíthet, mi is szedjük hónapok óta, ez nem eltitkolt gyógymód.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.10.15. 06:25:29

@Etniez: tehát a brit kormány megölt egy idős beteget, és Orbán a hibás. és különben is, miért vett annyi lélegeztetőgépet, és hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni a lélegeztetőgépek árából?

Nomad_ 2020.10.15. 07:17:22

@Horváth: “ hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni a lélegeztetőgépek árából?”
Ha háromszoros volt a túlárazás háromszor annyit; ha tízszeres akkor tízszer annyit.
Szívesen.

Ag3ssor 2020.10.15. 07:18:45

Ha jól vettem eddig észre, akkor az ilyen jellegű megnyilvánulásokat a mainstream vírustagadásnak, relativizálásnak, járványtagadásnak tekinti....

Pedig hát mennyire igaz valószínűleg.

eßemfaßom meg áll 2020.10.15. 07:18:45

"hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni a lélegeztetőgépek árából?"

azt hiszem ez a tökéletes kérdés

P1sty 2020.10.15. 07:21:41

Mutatja az újindex színvonalát, hogy nemhogy blogketreces, hanem rögtön címlapos egy vírustagadó blogposzt... Biztos lejött az utasítás a pártközpontból, hogy mennek felfele a számok, le kell szedálni a közönséget.
De ti vírustagadók is igen érdekes állatfaj vagytok. Nem is tudom, kinek higgyek, néhány önjelölt csodadoktornak és vajákosnak meg az alucsákós 5G világösszeesküvéses híveiknek, vagy képzett orvosoknak, járványügyi szakembereknek, tudósoknak, a teljes WHO-nak?

white999 2020.10.15. 07:23:07

@A kiló nem százat jelent.: A háziorvos egy pillanatnyi állapotot rögzített.Mivel maga mondta, írja, hogy tesztelés akkor nem volt, ezért semmi nem bizonyítja,hogy a számtalan felső légúti fertőzéssel szemben ez covid lett volna. Arról nem beszélve, hogy a covid nem is felsőlégúti fertőzés hanem sokkal inkább érrendszert támadó de ezt most hagyjuk.
A COVID pontosan az aminek látszik. Az emberek jó része tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át. Pont.
Ettől még a tünetmenteseknél is kialakulhat szövődmény. Pont
A másik kisebb részük súlyosabban de kórházi ellátás nélkül. Pont.
Egy kisebb százalékuk pedig súlyos de orvosok által kórházban kezeléssel menthető módon. Ami nélkül meghalna. PONT.
Egy kis részük pedig meghal a kezelés ellenére.PONT.
Nem meglepő módon leginkább idősek és krónikus beteg halnak meg de a szerencsétlenebb tök egészséges sportemberek is kerülhetnek kritikus állapotba akár meg is halhatnak, PL. AZ első olaszországi beteg aki maratonfutó volt, illetve a magyar 24 éves élete teljében levő vízilabdás.
A nagyszámú fertőzés miatt az amúgy menthetőek is meghalhatnak a ha telítődik az egészségügyi ellátó rendszer. Ebben ez a legnagyobb veszély és nem krónikus vagy szerencsétlen egészséges emberek halála. Plusz más egyéb betegek is ellátás hiányában meghalhatnak. Pl baleseti sérült vagy egy egyszerű perforált vakbél szakember és ellátás hiánya miatt.
Kicsit az volt az érzésem, amikor a nem volt sehol leterhelve az egészségügyi részt olvastam, hogy az olaszoknál nyilván fizetett statiszták szerepeltek a kamerák előtt és azt láttuk. CSAK AZ NEM TUDOM MIÉRT.
Már csak ez nem világos egyébként ha van egy tök ártalmatlan vírus akkor miért jó a világnak a kormányoknak és úgy mindenkinek hazavágni a világgazdaságot?
Szeretnének a vagyonosok pénzt veszteni az összeomló gazdaság miatt? Szeretnének a politikusok válsághelyzetet kezelni és attól népszerűbbek lesznek. Örülnék ha kifejtenéd, mert tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy miért. Biztos erre is van megoldási kulcs.
Amúgy szeretnék gratulálni. Illusztris társaságba kerültél. Járványról és annak kezeléséről a véleményed, úgy pont megegyezik az országunk kedves vezetőjéről, aki pont annyira hisz szemmel láthatólag a szakembereknek mint Te. A tavasszal szemben most már kezdenek megtelni a kórházak Magyarországon. Míg kedves vezetőt a vip részlegen biztosan ellátják, addig sem neked sem a veled egyetértőknek nem biztos, hogy ez megadatik egy-két hónap múlva. Bár reméljük, hogy erre nem kerül sor és elég lesz csak a tv ben vagy ismerőseid által tájékozódva képet kapni a valóságról.
Amúgy mindenki hülye. Románok Szlovákok Csehek Angolok, Franciák akik zárják az iskolákat és szükségállapotot rendelnek el indokolatlanul. Egyedül mi magyarok vagyunk aki kellő gógyival egy széles látókörű, háziorvos által is megénekelt stratégia mellett haladunk. Ha esetleg mégse a te verziód jönne be érdemes egy mea culpán elgondolkodni valamint a blog írást az arra alkalmasabbaknak meghagyni.

eßemfaßom meg áll 2020.10.15. 07:27:07

A posztból mindössze annyi derült ki, hogy a szerző talált egy háziorvost aki azt írja mint amit ő szeretne olvasni tehát az a háziorvos az orákulum, mindenki más hülye.

driver70 2020.10.15. 07:28:55

@Koroknay 00001: Ukrajnával felesleges példálózni.Ott a ahol a hamis vodkát is hamisítják és pénzért ,papíron bárki fertőzött lesz nincs miről beszélni

P1sty 2020.10.15. 07:42:45

@A kiló nem százat jelent.:
Jah, guglidoktor okosabb mint az orvosprofesszor. Hadd találjam ki, a vitaminos agymenést a prominens szcientológus lenkei doktor tanai ihlették nálad? Amúgy neked mégis, milyen tudományos képesítésed, klinikai tapasztalatod van, hogy lehülyézel egy orvosproesszort?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 07:46:02

@bátorító: Én úgy látom, hogy pont azt tudja meg tőle a betege, amit valóban tudnia kell: a betegség nagyon ritka és normális esetben nincs ok az aggodalomra és remekül lehet védekezni ellene D-vitaminnal, önmagunk fitten tartásával.

Pont ennyit kell tudnunk. Ahelyett, hogy millióból két esetet felnagyítunk egy armageddonná.
Komolyan kérdem: hol érdekel engem, hogy a 70 és a halál között valamely eldugott idősek otthonában, ahol rá se néznek a betegre meghal valaki kórházi fertőzésben vagy mellesleg ezt a vírust is elkapta megannyi baja mellett? Nem sok jelentősége van és megtévesztő.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 07:48:10

@P1sty: Megannyi szakirodalom támasztja alá a D-vitamin fontosságát az egészségmegőrzésben. HA igényled külön írok róla, hogy miért evidencia és tudományos tény.
Ezen már nem kéne vitatkozni.

Én nem kötelezlek rá, hogy elhidd, elvégre az oltások hasznosságát sem hiszi el mindenki. Nem zavar, ha vitamintagadó vagy, saját bőrödet viszed a vásárra. (Ahelyett, hogy a napra vinnéd.)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 07:51:24

@eßemfaßom meg áll: mindenki más mást mondana? Azt írtam, hogy hasonlókat hallottam más házi orvosoktól is. Január-februárt illetően és tavasszal is és most is. Fikázhatsz. És igen: természetesen a doktornő szakvéleménye egyezik azzal, amit én is leszűrtem a temérdek nyugati forrásból, szakcikkből, ami eljutott hozzám. A kép teljes. És ráfért egy A4-esre.

És szerintem irtó cuki a doktornéni. Cukibb, mint némely magaslóról névtelenül kommentelő.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 07:54:14

@P1sty: "vírustagadó". Felőlem tagadhatod a vírust, nem érdekel. Tagaddhatod a Balatont is akár.

A gond nem itt van: te a szóláshoz való jogát tagadod ezek szerint kis blogomnak. Ez a nem szép.

kalevaleeeeeez 2020.10.15. 07:59:11

biztos jó háziorvos, de van néhán alapvető logikai bukfenc az írásában.

Mekkora rálátása van a teljes képre? Attól, hogy a praxisában nincs sok beteg (vannak falvak, kisvárosok, ahol nem is volt megbetegedés, de aprózhatom orvosi körzetre is.
Például az én családomban sose volt ebolás megbetegedés, tehát az ebola nem is létezik?

És persze bálna sem, mert sose láttam, csak tévében, amit ugye bilgéccnek nem kaland megcsinálni cgi-ben :):):)

Milyen kutatásokat, milyen mintán végzett a d vitaminnal kapcsolatban? Biztosan használ, csak kérdés milyen mechanizmuson keresztül, tehát milyen egyéb hatás befolyásolja. Mások ez elvégzik, mielőtt kihirdetik az abszolút igazságot. Nem mellesleg az általa ajánlott 10000 egység az alsó határa a káros mennyiségnek, tehát sokan lennének, akiknek ártana.

És még sorolhatnám. Ahhoz képest, hogy orvos, kicsit elhamarkodott az írása.

P1sty 2020.10.15. 08:11:11

@A kiló nem százat jelent.:
Nem én tagadom a vírust, hanem te. Nem én mondom, hogy ez csak egy kis nátha, és csukamájolajjal lehet gyógygítani...
Szerintem inkább ilyen helyzetben dezinformációt terjeszteni, az a nem szép. Teljesen mindegy, hogy őszinte meggyőződésből vagy mögöttes szándékkal.

szoszo9inda 2020.10.15. 08:12:12

@Wildhunt: Amúgy szélsőséges esetben igen... Vagy ha nem is zéró szintre, de igen, megállítható a járvány... Ugyanis ha a vírus nem tud terjedni tovább, gazdaszervezet híján "kihal"...

Ez most nem neked szól, csak úgy általánosságban a vírus tagadóknak:
Úgyhogy Ti akik nem tartják be, mert lázadtok és hisztek a konteóknak, és fő idiótáknak (pl Trump), Ti tesztek a legtöbbet a világjárvány kiszélesedésért... Elhinni persze nekem ezt nem kell, hiszen a vírus sem létezik az elmétekben, se semmi fajta veszély...

De sebaj... Majd a kórházban lesz időtök átgondolni, mielőtt a lélegeztetőgépre kötnek. Vagy ami még rosszabb, valamelyik idős rokonotok temetésén, mikor majd gyilkosként gondol Rád a család, mert Ti voltatok aki megfertőzték maszk hiányában. Akkor legyetek majd büszke a maszk nem hordásra...

Lorrh 2020.10.15. 08:16:18

@kalevaleeeeeez: "Mekkora rálátása van a teljes képre? Attól, hogy a praxisában nincs sok beteg "
Igen! Ő a körzetének az embereihez írta a kis cetlit. Nem országos tájékoztatást adott.
Miért nem tudod helyiértéken kezelni?
A hisztéria tényleg rossz. A média félelemkeltéssel operál. Napi 12 hírt tesznek be a koronavírusról, hogy pánikot keltsenek. Ez ellen szólt a higgadt tájékoztatás a posztban.
Így megérted már?

Ádám Span 2020.10.15. 08:18:56

"A tipikus influenza halálozási rátája ‹0.1% körüli a becslések alapján. A COVID-19 azonos nagyságrendben mozog tehát." - itt van egy hivatkozás a wikipédiára ami a 0,1%-os mortalitást kellene alátamassza, csakhogy ebben a hivatkozásban az áll, hogy:
"Getting infected by influenza itself increases both the risk of death (up to 1 in 10,000)". Tehát akár 1 a 10.000-hez is lehet, ami nem 0,1% hanem 0,01%. Tehát van a mondatban egy tízszeres hiba/csúsztatás, ezáltal a második mondat is értelmét veszti, mert nem azonos nagyságrend, hanem tízszeres különbség.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 08:22:51

@P1sty: lehet, hogy egy jó pszichológus segíthetne, nekem nem a paranoia a szakterületem.

kalevaleeeeeez 2020.10.15. 08:22:53

@Lorrh: aha

akkor úgy kellett volna kezdenie, hogy "az én x fős praxisomban ez a helyzet"

Mert így félrevezető módon ad muníciót a vírustagadóknak, ahogy ez az itteni kommentekből is látszik

Az pedig hiba a jelenlegi helyzetben

P1sty 2020.10.15. 08:26:42

@Ádám Span:
Hagyjuk a tényeket a hanyatló nyugat ópiumának. A post-truth meg az alternatív tények világában élünk, a vírustagadó szektások nem hisznek ilyesmiben, hogy tények meg adatok, mert hát a fészbukkcsoportban szomszéd konyhásnéni mariska is megmondta, hogyaz 5g terjeszti a koronát....

baryll 2020.10.15. 08:27:59

Jó duma ez az immunrendszer erősítés ebben az elcseszett országunkban,világunkban, ahol minden irányból csak a szenny és a mocsok zúdul ránk. Csak egy kardinális dolgot vizsgáljunk meg, az immunerősítő tiszta élelem kérdéskörét. Hol lehet itt tiszta, helyben megtermelt, egészséges és változatos élelemhez hozzájutni ebben a csilli-villi szép új világunkban? Persze csak költői volt a kérdésem, mert jól láthatjuk, hogy szinte sehol.
Miközben karhatalmi erőket vezényelnek ránk és a koronavírusra, addig pl. a hazug és butító média és a mögötte álló multinacionális nagytőke zavartalanul folytathatja kártékony tevékenységét. Milyen hatása is van az iparszerűen előállított és orba-szájba, non-stop reklámozott művi élelmiszereknek - a kinderektől és nutelláktól elkezdve egészen a szénsava üdítőkig bezárólag - az ember immunrendszerére és így az egészségi állapotára? (Ez egy másik költői kérdés volt.) Szóval nagyon nem jó "lóra" száltunk és nagyon úgy fest, hogy még fordítva is ülünk rajta.

P1sty 2020.10.15. 08:30:13

@A kiló nem százat jelent.:
Ahogy elnézlek, nagyon más se a szakterületed...

daito 2020.10.15. 08:33:42

A vélemény szabad és (valahol) szent dolog, de az a gond, amikor ilyet írsz le: "betegség nagyon ritka és normális esetben nincs ok az aggodalomra és remekül lehet védekezni ellene D-vitaminnal, önmagunk fitten tartásával".
Mert ez a betegség nem ritka - ritka az ebola - idehaza még nem volt, max 1-2 ilyen beteg. Idehaza ebben az évben már 1000 ember halt bele ebbe a Covidba, és 40 ezer felett a betegek száma. Szomszédos Romániában meg már 5000-en haltak bele.
A remekül lehet védekezni ellene D-vitaminnal - ez egy elmélet, ami elmélet. Miért? Mert D-vitaminnal bombázó országokban is ütött a járvány (skandinávok), meg nem is. Lehet, hogy a D-vitamin megoldás - csak van ellene szóló dolog is, hiszen ilyen értelemben a déli, napsütötte országokban kevésbé kellett volna ütnie a Covidnak. És ott is volt ez is, az is.
Önmagunk fitten tartása megint érdekes elmélet - hiszen idehaza az első ismert betegek az úszók, vízilabdázók voltak - akik valószínűleg fittebbek nálunk és valószínűnek érzem, hogy bőven elegendő vitamint fogyasztanak.

Egyébként én pozitívnak érzem a doktornő írását, üzenetét - még akkor is, ha 1-2 mondata vagy nem jó, vagy félreérthető. Viszont ami fontos, az az, hogy kommunikál. Ez lokálisan sokat számíthat, főleg az utolsó mondatok esetében.

2020.10.15. 08:34:15

hypohonderek mindig voltak és lesznek.
sajnos számuk növexik a média reklámok miatt.
a gyógyszer, de főleg gyógy-hatású szerek óriási üzlet manapság.
mindenkinek jogában áll rettegni.
én csak arra kérek minden pánikolót, rettegőt, hogy ne legyen kötelező őket mindenkinek követni.

exilis 2020.10.15. 08:34:56

1. 09.28-án még békeidők voltak, azóta robbant be a vírus, és lépett szintet a halálozás.

2. Egy vidéki aprófalvas régiót reprezentatívnak tekintünk?

3. Nekem 2 ismerősöm van jelenleg kórházban, az egyiket tegnap vitték be, nincs 40, a másik a barátom anyósa, ő intenzíven van, de még nem lélegeztetőgépen. Aki átesett ismerős gimnazista srác szeptember elején pár nap alatt, még mindig nem jött vissza a szaglása és ízérzékelése.

4. Múlt év februárban ha valóban annyi covidos volt, miért nem nőtt meg a lélegeztetésre szoruló betegek száma? Azért mert az nem covid volt.

szoszo9inda 2020.10.15. 08:36:28

@A kiló nem százat jelent.:
Abban igazad van, hogy a Te életed, saját magad veszélyeztetése a Te döntésed....És emiatt dönthetsz a maszk hordása mellett vagy sem...

Csakhogy elfelejted tovább gondolni a dolgot...
A maszk hordás azért kötelező, mert itt nem csak magad véded, hanem a fertőzés átadását, továbbadását is lassítod, gátolod valamilyen szinten, (0%-nál a 70% is jobb... De még a 30% is)

És miért gáz a társadalomnak ha Te beteg leszel? Terheled az egészségügyet, és (mivel pont az vagy aki laza szabályokat alkalmaz a maszkhordással), igen esélyes hogy újabb embereket fertőzől meg, még az átlagnál is nagyobb arányban... Pedig mindez elkerülhető lenne felelősségteljesebb viselkedéssel.

Tehát ne haragudj, de jelen esetben ezért azt kell mondanom, hogy felelőtlen vagy (legalább is ebbe a tekintetben). És nincs benned a társadalommal szembeni felelősségtudat... pedig nem nagy áldozat lenne azt a textildarabot ahol lehet hordani... Legalább míg ez a tetves vírus ekkor galibát okoz.

Amúgy remélem hamarosan kötelezővé teszik mindenhol és brutálisan fogják büntetni... A beszedett pénzt meg védekezésre fordítják... Pont az ilyen gondolkodásmód miatt...

Amúgy emiatt nem lesz remélem soha megengedve a minimális véralkohol szint vezetésénél... Soha nem törlik el (vagy emelik) a sebességhatárt autópályákon... Soha nem lesz engedve semmilyen kábítószer/fű... Soha nem lesz megengedve a petárdázás.. És sorolhatnám.

Mert ha valamin itthon lazítanak, be kell látni akkor 10x-esen lépik át egyesek a korlátozást. Kivagyiságból, beképzeltségből, öntörvény, a tököm se tudja miatt. Magyar embernek már elnézést, de totál korlátozás kell és drákói szigor. És emiatt a pár rebellis miatt szívnak milliók...

Lorrh 2020.10.15. 08:36:47

@kalevaleeeeeez: nem vírus tagadók vannak, hanem hisztéria tagadók és normális élethez ragaszkodók. Persze rövidebb szó az hogy "vírustagadó" de ez hazugság. Ne használd ezt a szót, mert hazugság.

kalevaleeeeeez 2020.10.15. 08:38:08

@Lorrh: aha

A többire már nem is reagálsz. Most az írásom nyelvtani elemzése következik?

sokatmondó

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 08:47:25

@P1sty: szemorvos a következő, amit érdemes felkeresned. Látod, mennyi minden van a koronavíruson kívül, ami figyelmet érdemelne?

Zamboni nem egy tészta 2020.10.15. 08:50:27

Ez egy cilike szintű tanácsadás es egy oszzefoglalo a helyi tények precíz felsorolasasval. Klassz. De hogy ez az indey cimlapon miért kapta azt az ajánlot, amit, az rejtély

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 08:51:24

@szoszo9inda: Már egyszer csúnyán kifakadtam, hogy nem a maszkokról van szó. Igen, sokszor kötelező, amikor teljesen felesleges. És sokszor nem kötelező, amikor kéne. Ez a baj a szabályokkal. De hordhatod akkor is, amikor nem kötelező. Tényleg jobb ezt a helyzetre és az egyén ítélőképeségére bízni, de nem erről szól a cikk. Egy betű nincs a maszkhordásról benne.

Nekem már februárban volt maszkom, amikor Thaiföldről hazajöttünk logikusnak tűnt a boltban hordani. Nyáron semmi értelmét nem láttam, elnézést kérek, hogy van saját véleményem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 08:55:18

@Zamboni nem egy tészta: gondolom azért, mert ez érdekli az embereket és egy olyan információt hordoz, ami autentikus és hiteles és még újszerű is, nem a szokásos celebtudós szólal meg, hanem valaki, aki naponta viszi vásárra a bőrét és lát el betegeket. Leszólhatod a doki nénit, én is megmosolyogtam a fogalmazását, a három felkiáltójel egyszerűen gyönyörű, de ebből is látszi, hogy őszinte és minden manír nélküli.

Müller Cecília vagy Falus Ferenc valóban szeretnek hülyét csinálni magukból. Az az érzésem, hogy ez szakmai ártalom náluk. Unalmas meló az övék. Ők meg nem a legélesebb kések a szekrényben.

Etniez 2020.10.15. 08:55:50

Tudnám ki tolja ki ezeket a régi poszokat a főoldalra.
Nagyon csókos ez a blog az új, fideszes indexnél.

Régebben sokkal nívósabb cikkek voltak itt.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 08:56:04

@exilis: ezt a robbanást én nem látom, de ha update születik, elolvashatod majd. Egyelőre a helyzet változatlan.

Etniez 2020.10.15. 08:58:38

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: te csak szedd be a D-vitaminod.

Nekem az NHS ad minden hónapban egy dobozzal, de azért a maszk is kötelező.
Biztos nem olvassák ezt a blogot Boris-ék...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 08:58:49

@daito: Nem hiszem, hogy az 1000 beteg ebbe halt volna bele, legfeljebb kimutatták nála a vírust. Ilyet korábban nem csináltak. Idős beteg emberek kórházi fertőzéseiből gyártunk statisztikát, ami szerintem kicsit sem tudományos. De ezt nem vitatom. Az 1000 eset is rendkívül csekély. 10 ezer sem rengetné meg a világot, ami véres kardként hordoztak körbe. Akkor sem ismerne az emberek többsége egyetlen áldozatot sem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 09:00:20

@Etniez: Kedvelem általában a kommentjeidet. Nem hiszem, hogy olvasnának, de én olvasom őket. Johnsonék saját intézete mondta: kilonem100.blog.hu/2020/09/01/nagy-britannia_minden_3_covid-19-halalra_jut_2_halaleset_amit_a_lezarasok_okoztak

Etniez 2020.10.15. 09:01:12

@A kiló nem százat jelent.: mai napon 29, összesen 1052.
Teljes védekezés mellett.
Vajon mennyi lenne védekezés nélkül, vitamin szedéssel?

driver70 2020.10.15. 09:02:33

@szoszo9inda: Pont fordítva .Én úgy látom .hogy egyre többen ébrednek fel a rémálomból és hamarosan kénytelenek lesznek a kormànyok újra a normális élet felé vezetni a világot.Az emberek türelme már a vége felé jár

Ádám Span 2020.10.15. 09:04:41

@A kiló nem százat jelent.: akkor miért hiszed el, hogy más betegek mondjuk influenzába haltak meg, regebben egyáltalán, mostanában is csak keveés PCR tesztet végeznek az influenza vírusokra. Tehát azt simán elhiszik az emberek, hogy X ében 10.000 ember meghalt influenzában, minden bizonyíték nélkül, de most amikor van bizonyíték akkor kételkednek. Sokan okoskodnak, hogy túl kevés covidost boncolnak fel, miért, minden szívrohamost felboncolnak, hogy megnézzék vajon nem tévedett az EKG és a Troponin teszt?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 09:07:01

@Ádám Span: érdekes az influenza halálozási rátáját és veszélyességét eddig senki sem vitatta. Az influenza nagyon veszélyes vírus, nagyon sok fiatal esik áldozatul, gyerkek is az influenzának. Teljesen váratlanul.

Nem bagatellizálnám el a dolgot a helyedben. A koronavírus a fiatalok, egészségesek körében alacsonyabb veszélyt hordoz, mint az influenza. Ezt mondják a tudósok.

kilonem100.blog.hu/tags/covid-19

@P1sty: megvan a vírustagadó, akit kerestél!

szoszo9inda 2020.10.15. 09:09:19

@Lorrh:
Szerintem fordítva ülünk a lovon...

Pont hogy a "maszk tagadók", vagy "vírustagadók" vagy "hisztéria tagadók", nevezzük ahogy szeretnéd, nem bírnak a helyzet fölött napirendre térni, nem bírnak alkalmazkodni... Tudat alatt ők tiltakoznak az új, számukra kezelhetetlen helyzet miatt. És a tudatos szinten inkább tiltakoznak (tagadják) ezt. Tehát leegyszerűsítve azt is mondhatnám, pont a tagadók akik hisztiznek és pánikoknak a jelenlegi helyzettől...És ezt a pánikot ellensúlyozzák a "bátor" tagadással.

Szerintem a felelős maszk hordás, az nem pánikolás, leírom az én életem hogyan változott meg... Pedig a Te szemszögedből nézve, én egy pánikolós, víruspárti, mosott agyú ember lehetek... aki elhiszi ezt a vírus maszlagot..
1. Igen elhiszem.
2. Évente 5-6 alkalommal jártam külföldön, ez évben megállt a 1-nél.
3. Utálom a maszkot, de hordom. Még ahol nem kötelező gyakran ott is.
4. Csökkentem az idős rokonokkal való tartós együttlétetek számát.
5. Sokkal sokkal gyakrabban mosok kezet, fertőtlenítem időnként a környezetem (billentyűzet/egér, asztallap, stb...)
6. Nem járok most színházba, nagyobb összejövetelekre.

És hidd el, hót nyugodt vagyok... Sőt ezek miatt is érzem, sokkal kevesebb esélyem van hogy elkapjam (vagy legalábbis az oltás megjelenéséig kitoljam).

És a fentieket sikerült annyira beillesztenem a mindennapokba, hogy úgy érzem semmi jelentős korlátozás nincs az életemben... Teljesen normális életet tudok élni.

Ellentétben veled. Mert leírtad, Te nem tudnál normális életet írni, ha a vírushelyzet miatti társadalmi elvárásoknak meg kellene felelned... Tehát velem ellentétben, mégsem tudsz (vagy akarsz) alkalmazkodni... Azaz normális életet élni úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfelelsz.

Etniez 2020.10.15. 09:11:02

@A kiló nem százat jelent.: Magyarországon az emberek egészségi állapota kétségbeejtő.

Elhízott, magas vérnyomású emberek száma hatalmas 40 év felett.

Ez a baj, hiába írja ki az orvos, hogy éljetek egészségesen, ha nem teszik.

Zsírosak a magyar ételek, pálinkával kínálnak mindenhol vendégségben, stb.
Lásd akár OV is.

Ez a magyar szokás. 40 év körüli férfiak pocakosak, 6 hónapos terhesnek néznek ki.

De igaza van, éljünk egészségesen és szedjük vitamint.
A nehezebb része a dolognak az egészséges élet.

De majd meglátjuk, otthon igazából ez az első hullám.

Ádám Span 2020.10.15. 09:11:55

@A kiló nem százat jelent.: én nem vitattam, csak egy hibára hívtam fel a figyelmedet (abból a hibából természetesen következik egy második is). A hibát továbbra sem javítottad. Az influenza veszélyes a maga módján, kétségtelen, de mint ahogy te linkelted 0,01% a halálozási rátája, a SARS-COV-2-nek 0,28% az eddigi legbiztosabb (Manaus) felmérés alapján, ez pont 28-szoros különbség. Arra, hogy a "A koronavírus a fiatalok, egészségesek körében alacsonyabb veszélyt hordoz, mint az influenza." adjál már egy hiteles studyt.

odamondó 2020.10.15. 09:14:22

Mindeközben Franciaországban beköszöntött az 1984.
Este 9 és reggel 6 között kijárási tilalom.

Tehát a vírus veszélyes. Egész nap mindenki együtt nyalakodhat, a diákok együtt hesszelnek, tömegközlekedésen együtt nyomorognak az emberek. De este! 9 után amikor amúgy is a legtöbben már otthon dekkolnak illegális az utcára lépni. Valaki magyarázza már el nekem, hogy ebben mi a ráció az emberek kontrollján kívül? Egyszerűen teljesen értelmetlen lépés. Ez nem a 2.vh ha éjjel utcára megyünk vagy lámpát kapcsolunk akkor Heinz ledobja a bombákat...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 09:17:39

Nem tudom honnan vetted az adatokat, de nekem más hoz ki egy egyszerű osztás.

koronavirus.gov.hu/cikkek/fertozottek-szama-368-millio-halalos-aldozatoke-107-millio-vilagon

Nekem a fenti adatokból 2,9 százalékos halálozási arány jön ki.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 09:18:54

"A világon 36 802 708 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 067 101, a gyógyultaké pedig 25 578 625 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint."

Szirgyu28 2020.10.15. 09:22:37

Aki azon pörög, hogy ez a vírus mennyire halálos, annak ajánlom figyelmébe a szingapúri halálozási adatokat.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 09:22:59

@Ádám Span: nem végeznek PCR tesztet ilyen célból. Az influenzaszerű esetekből utólag vesznek egy mintát és végeznek egy utólagos becslést, amit visszavetítenek az esetszámokra. Nem csak az influenza okoz súlyos betegséget, ott az RSV és még 200 másik kórkozó.

A kérdésednek nincs értelme. Ma boldog-boldogtalant letesztelnek. Tünetmenteseket is. Teljesen más optika. Ilyen sosem volt még korábban. NEm mondom, hogy hülyeség, de nagyon közel áll hozzá. A napi többezer teszt költségéből fel lehetne újítani több intézményt. Lehetne emelni az idősotthonok dolgozóinak bérét, eszközöket vásárolni ugyanoda stb.

Vagy akár kiosztani azt a rohadt D-vitamint a bentlakók közt....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 09:27:28

@A kiló nem százat jelent.: A gond a WHO adattal az, hogy sokkal többnek becsüli a fertőzötteket és abból számol.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 09:28:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: egyébként ez a különbség a CFR és az IFR között. Ezért problémás a Wikipedias forrás, de jobbat hirtelen nem találtam. Ott van egy rakás link, amit végig lehet bogarászni, nagyjából konszenzus van a kérdésben. Az biztos, hogy a halálozások számát nézve a koronavírus messze van a dobogótól. Az influenza több kiadása is lekörözi.

DarthVader 2020.10.15. 09:36:11

Az influenza halálozási rátája 0,1%. (Ami azt jelenti, hogy a kijelölt háziorvosi körzetek által jelentett heti "influenzaszerű megbetegedések" számát, tehát hogy hány beteg jelentkezik a rendelőben influenzaszerű tünetekkel (!) - ami azért erősen esetleges - extrapolálják a teljes népességre és összevetik az adott időszak többlethalálozásával. Ezek a tünetek pedig nem mind influenza tünetei. Tehát az "influenza miatt mehgaltak" egy része más fertőzés miatt hal meg. )

A COVID halálozási rátája Magyarországon jelenleg 2,5 %, és ez igazoltan pozitiv eset.

Arra nemigen lehet hivatkozni az összehasonlításban, hogy a fertőzöttek száma jóval nagyobb, mivel ez az influenzára is igaz, nem mindenki jelentkezik orvosnál influenza esetén sem.

Az sem összehasonlitási alap, hogy most COVID-ban hal-e meg valaki,vagy csak "súlyosbitja" a fennálló betegséget, mert influenza esetén elég ritka a tényleges influenza okozta pneumonia halálozás, általában pont a társbetegségek súlyosbodása okozza a többlethalálozást, a COVID esetén viszont sokkal gyakoribb a direkt szervkárosodás okozta halál. Arról már nem is beszélve, hogy a maradványtünetek is sokkal gyakoribbak.

Akármekkora influenzajárvány esetén sem kellett még soha ennyi beteget intenzivre helyezni és lélegeztetni.

A halálozáshoz: az idén tavasszal (kolléganő körzetében lehet, hogy több volt, nem kétlem) de nálunk pl. elmaradt az influenza járvány. Mire beindult volna, addigra életbe léptek a kijárási korlátozások.

Ez a "krónikus betegség" mantra pedig nettó hülyeség. 50 év fölött az emberek több mint felének van "krónikus betegsége", ami lehet akár egy jól karbantartott magasvérnyomás. Vagy lehet pl. szimplán túlsúlyos. Amire a kurmány szeret hivatkozni, hogy ti. "egészséges emberen nem fog a vírus."

Szóval: a covid sokkal súlyosabb betegség, mint az influenza. Influenza ellen van védőoltás, covid ellen nincs. A covid lezajlása után sokkal gyakrabban marad tünet, és a "gyógyult" beteg még sokáig érzi magát baromi rosszul. (Vizilabdázó is "meggyógyult", de vannak kétségeim, hogy fog tudni a továbbiakban annyit úszni,mint addig. A tüdőkapacitást drámaian le tudja csökkenteni. Ismerős ismerőse is "megygógyult, csak a hobbiját, a búvárkodást az életben nem tudja folytatni. )

Ugyhogy mindenki, aki negligálja, vagy kisebbiti a covid okozta egészségkárosodást, az moron,

Csak jelzem, hogy Pataky Attila is megtért, csak bele kellett esnie.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 09:37:25

@A kiló nem százat jelent.: Én nem emlékszem, hogy Olaszországban, meg New Yorkban tele lettek volna a halottasházak, meg hűtőkamionokba kell rakni a halottakat influenza járvány idején. Te igen?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 09:40:23

Nem emlékszem olyan influenza járványra amikor az orvosoknak arról kellett dönteniük ki kap lélegeztetőgépet és kit hagynak meghalni.

Lorrh 2020.10.15. 09:40:29

@szoszo9inda: tévúton jársz, ha személyeskedsz és az én saját privát életemet idecitálod. Holott nem is írtam róla semmit és te meg főleg nem tudsz rólam semmit.
De látom elfogytak a normális érveid és ilyenkor csapkodsz.

Például nem vagyok maszk tagadó és viselem is ahol kötelező. Aki meg a saját autójában is maszkban ül egyedül, az meg számomra agymosott, rettegő ember.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 09:41:41

Továbbá - ahogy fentebb már írták - egy olyan járvány ami ellen még megfelelő vakcina nincs.

Lorrh 2020.10.15. 09:42:07

@kalevaleeeeeez: egy általános momentumot ragadtam ki az írásodból.
Nem kötelező mindenre reagálnom.
Köszönöm a megértésedet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 09:42:20

@Lorrh: " Aki meg a saját autójában is maszkban ül egyedül, az meg számomra agymosott, rettegő ember." - ebben egyetértünk.

Cave Nick 2020.10.15. 09:43:13

Ha ugyanannyi a CRF, mint egy átlag influenza esetén, akkor a korona mégis hogyan képes olyan szinten túlteliteni a legfejlettebb országok egészségügyét is, mint amit Spanyolországban vagy Olaszországban láttunk tavasszal? Hogyan okozott háromszor akkora púpot az összmortalitásban, mint amit egy átlagos influenza járvány szokott? Én nem tudok róla, hogy a szezonális influenza idején a hadsereg bárhol is teherautokkal vinné el a hullákat, mint Bergamoban tette, vagy hűtőkamionokat kéne kórházakhoz kirendelni, mint New Yorkban történt. A covid tényleges CRF-je minden bizonnyal többszöröse a szezonális influenzáénak.

Zionnépe 2020.10.15. 09:45:37

Már több helyen is láttam így megadva, hogy bizonyos vitaminokat NE-ben adnak meg, másokat meg mg-ban.
Ellenben, az összes "dobozolt" cuccon mg-ban van minden megadva.
Mindenki kibaszott patikus lett, vagy a dokik és gyógyszerészek próbálnak menőzni azzal, hogy olyan mértékegységet használnak, amit a hétköznapokban rajtuk kívül senki?!

szoszo9inda 2020.10.15. 09:48:23

@odamondó:
Ez most kb olyan volt, mintha azt kérdeznéd... Milnek tiltani a dohányzást, ha az emberek nagy része szennyezett levegőjű nagy városokban él..
Vagy minek korlátozzuk a nejlon tasakot és a műanyag evőeszközöket, ha máshol milió tonnaszámra okádják a műanyag hulladékot a tengerekbe...

Hát az, hogy nem csak fekete és fehér, nem csak 0% és 100% létezik... Ha a "normális" élet korlátozása csak 30%-al csökkenti a járvány terjedését már az is nagy eredmény. Nyilván az lenne a jó, ha mindenki el lenne szigetelve mindentől... és 100%-os lenne a járvány fékezése de ez nem kivitelezhető. Ezért van egy köztes megoldás...

A II. VH-ban is lekapcsolták az emberek a lámpát... pedig a nagy ipari létesítményeket akkor is bombázták, sőt a sötét városokat is találomra... tehát az elsötétítés sem hozott 100% eredményt... mégis betartották az emberek. Mert ha a bombák csak 70%-a téveszetett célt, akkor is megérte feladni a "normális" életet.

És nem hivatkozta arra mint Te.... "De hét minek, amikor Heinz úgy így-is ledobja a sötét városra azt a teves bombát..."

Serény Vélemény 2020.10.15. 09:48:37

@A kiló nem százat jelent.: "Maga a járvány szinte veszélytelen, ezt mutatják a számok"

Ne haragudj, de ez úgy hülyeség, ahogy van! A járvány egyáltalán nem veszélytelen, némi odafigyeléssel egy csomó olyan beszámolót találsz, akik átestek a fertőzésen és a betegségen, eredetileg makk egészséges emberek és a vírus nagyon meggyötörte őket! Arról nem is beszélve, hogy a "számok" pontosan azt mutatják, hogy vannak emberek akikre igenis halálos veszélyt jelent a vírusfertőzés. Mivel nem tudjuk, hogy ki az, akire halálos veszélyt jelent, és ki az akire nem, ezért teljesen indokolt olyan kevéssé megterhelő intézkedések betartása, mint a maszkviselés, vagy a rendszeres kézmosás.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 09:52:04

@Zionnépe: A helyzet az hogy a milligramm nem jelent semmit. Azt csak félrevezet téged. Ha nem tudod hány milligramm a biológiailag hatásos mennyiség, akkor mire mész a milligrammal?

Nancsibacsi 2020.10.15. 09:53:08

@DarthVader: Minden szavad arany. Amivel még kiegészíteném:
- Az influenza ellen hatnak az antivirális szerek, vagyis egy influenza okozta tüdőgyulladást lehet vele kezelni, meg lehet állítani a tüdőgyulladás súlyosbodását. A covid esetében most lett olyan szerünk, amely "valamennyire" hatékony a kezelésben - de azért messze nem tudja azt, mint az influenza elleni antivirális szerek.
- Az 50-esek közötti 50% krónikus beteggel szerintem alálőttél, mert ettől sokkal több - csak rengeteg nincs is kezelve. Pl. ha így nézzük a 24 éves vízilabdázónak is volt kórelőzménye: 2 éve trombózisa volt, és nyilván nem látom mit szedett, de ilyen esetekben majdnem biztos hogy vérhígítót kell szednie élete végéig, vagyis krónikus betegnek számít. A durva az, hogy a koronavírusos betegeknél a vérhígító ellenére vérrögöket alakít ki, amelyek agyvérzést, tüdőembóliát, vagy trombózist okoznak. Ebből az első 2 az az esetek 90+ százalékában halálos, ha nem kórházban történik. Az influenza pl. ilyet se tud.

Szóval ez egy nagyon aljas, veszélyes vírus - tényleg érdemes azokat a beszámolókat olvasni/hallgatni, akik átestek rajta.

D-Bone 2020.10.15. 09:53:39

Akkor jo lenne, ha olvasgatnal meg kulfoldi forrasokat, es nem mazsolazgatnal.

(Egyebkent pofon egyszeru a recept: erteni kellene a virus hatasmechanizmusat, ami a haziorvosnal gyanusan nincs meg.)

A virusnal nem csak a halalozas a problema, en sokkal nagyobb gondnak latom az alabbiakat, es errol meltatlanul keves szo esik.

www.healtheuropa.eu/29-of-doctors-have-treated-patients-with-long-term-covid-19-symptoms/102479/?fbclid=IwAR3fRJtKX2IM1vqUCJuJkXWBGrshRSNZx9aWjvHcPCNZC0mGqwNj0l-72Z8

Itt eleg sok orvos megszolal. Soha, semmilyen influenza nem okozott ekkora szamban hosszutavu szovodmenyeket, nem idos embereknel.

www.longcovid.org/stories

Serény Vélemény 2020.10.15. 09:55:55

@DarthVader: "elmaradt az influenza járvány. Mire beindult volna, addigra életbe léptek a kijárási korlátozások."

Igen, ezt tavasszal néztem is, és ha újságíró volnék, akkor ezt kérdezném meg Cili nénitől, hogy ti. a szokásos tavaszi influenza járvány hogyan alakult a számok, valamint a covid ellen bevezetett intézkedések tükrében?
Csak hát a legtöbb újságírót csak a tények nem zavarják, és csak a tényekre nem kíváncsiak.

Valahol találtam heti influenza statisztikákat, amit tényleg statisztikai szakzsargonban írtak, tehát az eccerű - statisztika szigorlat nélküli - olvtárs nem biztos hogy megérti, és ezeket kéne összehasonlítani évekkel megelőző számadatokkal, meg a védőoltáson átesettek számával, meg egy csomó más tényezővel, és akkor lehetne erről _szerintem_ korrekt véleményt mondani.

Zionnépe 2020.10.15. 09:55:59

@Cave Nick: Ácsi, most azért torlódtak fel a halottak, mert lockdown volt. Maga a lockdown és a 2 hetes karantén a faszság!
Németo-ban pl egy ismert mikrobiológus írta, hogy 4 éve közel 20.000-en haltak meg influenzában, szemben az egész tavaszi hullám alatti 4000 Covidos érintett halálesettel.
A mortalitása sokkal nagyobb ez tény, a fertőzőképessége is, mint az influenzának, főleg hogy korábban is, de most főleg már minden rajta van (v.ö. Ausztrál kutatók szerint hűtött, nedves cuccokon és néhány vírusbarát felületen akár 28 napig is fertőzőképes).
Együtt kell vele élni, de ésszel. Sajnos vagy a világgazdaság dől be, vagy kialakul egy réteg, aki egészségtudatosabban él. Akik meg magas kockázatúak e téren, muszáj lesz őket gyakran oltogatni, antivírus tablettázni, lélegeztető gépezni. Persze ők meg főleg igyekezzenek odafigyelni a vitamindús étkezésre és a nem túlzottan elhízásra.

Wildhunt 2020.10.15. 09:57:53

@szoszo9inda: Ha ez igaz lenne, nem lennének vírusok.

Cave Nick 2020.10.15. 09:59:14

@Zionnépe: Nem a lockdown miatt torlodtak fel, akkor Magyarországon is feltorlodtak volna. Kizárolag a koronás gocpontokban torlodtak fel.

ZX 2020.10.15. 09:59:53

A KSH adatai között érdemes kutakodni. Pontos képet persze nehéz kapni, meg nehezen lehet kihámozni az adatokat, de influenza szövődményében évente 6-10.000 fő hal meg évente Magyarországon. Na most a könnyebb számolás érdekében legyen 6.000 fő, és vegyünk 200 influenzás napot (nem, nincs annyi tudom), így egy szezonban a napi halálozás 30 fő. És ez minden egyes nap. A Covid még csak kezdi megközelíteni.
Az meg vicces, hogy az orvosok hosszútávú következményekről beszélnek akkor amikor egyrészt még nem telt el annyi idő, hogy ezt így kijelenthessék, másrészt egy csomó dologgal fingjuk sincs a vírus kapcsán.
Nem baj, majd kiadnak valamiféle vakcinát, a tömegek lenyugszanak és aztán ugyanúgy fognak meghalni emberek covidban mint influenzában, csak akkor ugyanugy már a kutyát nem fogja érdekelni, mert hát van oltás.

Matyika Ápolója 2020.10.15. 10:00:05

@szoszo9inda: "A II. VH-ban is lekapcsolták az emberek a lámpát..."

Ez igaz, de ott is voltak olyanok, akik a sokadik légitámadás után már le se mentek az óvóhelyre, mert minek. Ott is volt érv emellett, pl. ha rátok dől a ház, nyomorultul pusztultok el a romok alatt.

Thomas P. Johnson 2020.10.15. 10:00:29

Geci okos a háziorvos, de kérdezze már meg valaki tőle, hogy szeptemberben mennyien szoktak nála jelentkezni influenza-szerű tünetekkel (főleg a történelem egyik legmelegebb szeptemberében)?

Komolyan ki az a fogyatékos fasz, aki januári influenza adatokat hasonlít össze szeptember-októberrel?

Zionnépe 2020.10.15. 10:04:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ne zsibbasz már. Kurvára nem tudja senki mennyi fog hasznosulni abból, amit beszedsz/megeszel. Csak egy kibaszott vérvétel után fog kiderülni napok múlva.
Addig is ameddig lesz erre jó házi mérő készülék inkább arra adjon tanácsot a túlképzett orvostársadalom (sic!) miből és milyen mennyiség kell ahhoz, hogy jó eséllyel elérd azt a szintet, ami hatásos a Covid ellen (is) !

Nancsibacsi 2020.10.15. 10:04:27

@Zionnépe: Minden vitaminon rajta van:
- NE
- mg
- napi javasolt bevitel hány százaléka
Ez nem opcionális, ez kötelező. Ott van a hátulján az unalmas adatlapon, kb 1. sor. Ha nincs rajta valamelyik ezek közül, ne vedd meg.

Ad Dio 2020.10.15. 10:06:13

Áprilisban, mikor a hivatalos WHO becslés 3...5% volt, én 0.3...0.5%ot mondtam. Ellenőrizhető. Számolás és nem hasra ütés volt aza alapja.

Ijesztő és szánalmas is egyszerre, hogy mit tesz velünk a pánik.

Ja, kiba sokba került...

Csak a hajónapló kedvéért: a hazai gdp változást szintáén áprilisban minusz 5...10 százalé közé saccoltam. A hivatalos adat akkor még pozitív volt.

Szeptember végén leírtam, hogy szvsz a járvány október másodi felében/végén tetőzni fog és november közepére beesik. Komoly harmadik hullám, ha nem mutálódi a vírus, nem lesz.

Lorrh 2020.10.15. 10:09:35

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mit szólsz egy olyan véleményhez, hogy a hvg a világméretű kultúrmarxista világösszeesküvés egyik jeles média agymosó orgánuma. Azzal is hazudnak ha levegőt vesznek. Csúsztatnak, marginális tényeket nagyítanak félelmetessé, hogy a rettegést fenntartsák és a zorbán kormányt megzsarolják és lépéskényszerbe kényszerítsék. Mert semmi nem nagy ár ahhoz hogy a gonoszorbánnal elbánjanak. Se a nép, se a hétköznapi emberek nem nagy ár. Az ország bezárását ez a baloldali hiszti zsarolta ki.
Szerinted ez nem igaz?

ulpius66 2020.10.15. 10:10:15

@Ad Dio: "Szeptember végén leírtam, hogy szvsz a járvány október második felében/végén tetőzni fog és november közepére beesik. Komoly harmadik hullám, ha nem mutálódik a vírus, nem lesz."

ÚGY LEGYEN!
(ÁMEN)

Örömhernyó 2020.10.15. 10:19:21

Közben arról már senki se beszél, hogy honnan is jött ez a vírus, ami lenullázza gazdaságilag a nyugati országokat. Kína meg szépen felvásárolja a cégeket, szállodákat, egész iparágakat.
Nem mondom, hogy nem létezik a vírus, de hogy túl van lihegve, az biztos. A lakosság átfertőzöttsége valószínűleg magasabb az ismertnél. Akkor a halálozásoi ráta valójában még alacsonyabb. A többség tünetmentes. Akik tüneteket mutatnak, azok döntő többsége nem kell, hogy kórházba menjen. A halálos áldozatok pont abba a csoportba tartoznak, akik közül az influenza, tüdőgyulladás is évente elvisz pár ezret. Most néhány száz idős, beteg ember pár hónappal előbb hal meg, minthogy az alapbetegsége elvinné.

A maszk nem állítja meg a vírust, az napokig fertőzőképes marad rozsdamentes acél és műanyag felületeken.
Akik hisznek a maszk adta védelemben, azok miért akarják másokra is rákényszeríteni a maszkot? Ha én nem hordok maszkot, de mások hordanak a környezetemben, akkor ők védve vannak (feltéve hogy a maszk valóban védelmet nyújt). Én kizárólag azért hordok maszkot, mert ez az elvárás. Bár itt Ázsiában, ahol élek nem köveznek meg, ha az utcára maszk nélkül megy ki egy ember. Itt kb. az emberek 20%-a nem hord maszkot utcán. A tömegközlekedés, orvosi rendelő más. Ott testhőmérsékletet mérnek, kötelező a maszk. De utcán minek?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 10:19:52

@Ad Dio: csatlakozom @ulpius66: -hoz. Bízom benne, hogy így lesz, de sajnos előre nem lehet tudni mi lesz. Nem a víruson vagy a mutálódáson múlik. A mutálódás vaktában történik, általában a vírus eltűnését eredményezi. A fő kérdés a népesség egészségügyi állapota. Mivel mácius óta azt harsogják maradj otthon és elvétve hallunk a D-vitamin fontosságáról előállhat egy olyan helyzet, hogy egy immunhiányos kritikus tömeget talál telibe mondjuk a november. Akkor százezrek betegednek le egyszerre és kerülnek kórházba tízezrek. És persze akkor majd megint jönnek a lezárások és a maszmánia. Miközben lett volna valódi megoldás.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 10:21:56

@Ad Dio: volt egy felmérés az USA-ban, hogy hány % halt meg. 9% volt a válaszok átlaga. Ennyien haltak meg a népességből az emberek szerint. Ez azt jelentené, hogy nincs család, ahol nincs áldozat. De ez mint tudjuk távol áll a valóságtól. Régóta az elfekvőben lévő nagymamák és nagypapák haltak meg sorban. Sokuk már meg sem ismerte a szeretteit.

D-Bone 2020.10.15. 10:25:01

@ZX: nem tudunk csomo mindent-> ebbol neked mi jon le? Hogy szarjuk le? Vagy nalad ez egyenlo a nem veszelyes kategoriaval?

A hosszu tavrol: mar most vannak tobb honappal kesobbi utankovetesek, es nagyon aggaszto amit ott latni. Ebbol kellene sokkal szelesebbkoru kutatas. Olyanokat is hazavag a covid kesobb, akinek nem is volt az elejen komoly tunete! Feljebb beirtam a linkeket

Sir Gombóc 2020.10.15. 10:28:29

Ha szét akarod cseszni a veséidet, akkor vegyél csak be nyugodtan napi 5-10000 NE D vitamint. Az okos háziorvos biztos nem olvasta a D vitamin betegtájékoztatóját sem. Ennyit a tudásáról.

Örömhernyó 2020.10.15. 10:28:51

@Serény Vélemény: Én fiatalon néhányszor egyszer olyan beteg voltam influenzával, hogy azt hittem meghalok. Fájdalmaim voltak, lázam volt, emiatt otthon voltam és azt hittem belehalok. Aztán volt egyszer tüdőgyulladásom, az még durvább volt.
Ilyen betegségekbe öregek és krónikus betegek belehalhatnak. Évente sok ezer magyar meg is hal ezekben. Most jött egy új vírus valami kínai laboratóriumból és még nincsenek hozzászokva az emberek. Az influenzához meg már hozzászoktak az emberek.

D-Bone 2020.10.15. 10:29:33

@A kiló nem százat jelent.: Akkor jo lenne, ha olvasgatnal meg kulfoldi forrasokat, es nem mazsolazgatnal.

(Egyebkent pofon egyszeru a recept: erteni kellene a virus hatasmechanizmusat, ami a haziorvosnal gyanusan nincs meg.)

A virusnal nem csak a halalozas a problema, en sokkal nagyobb gondnak latom az alabbiakat, es errol meltatlanul keves szo esik.

www.healtheuropa.eu/29-of-doctors-have-treated-patients-with-long-term-covid-19-symptoms/102479/?fbclid=IwAR3fRJtKX2IM1vqUCJuJkXWBGrshRSNZx9aWjvHcPCNZC0mGqwNj0l-72Z8

Itt eleg sok orvos megszolal. Soha, semmilyen influenza nem okozott ekkora szamban hosszutavu szovodmenyeket, nem idos embereknel.

www.longcovid.org/stories

Errol kellene beszelgetni.

Egyebkent ki az a hulye, aki barmilyen korabbi ev statisztikait osszehasonlitja az ideivel? Kb mintha haboru alatti halalozast hasonlitanek ossze bekeidovel. Annyira masok a korulmenyek, hogy a minden api eletben minden teljesen mas:
- nyitvatartasi korlatozasok
- hatarzarak
- plexiuveg
- mindenki kezfertotlenit
- tobbseg maszkot hord
- fesztivalok elmaradtak
- stb

Ossze lehet hasonlitani, csak butasag, es teljesen teves kovetkeztetes levonasara eleg.

ulpius66 2020.10.15. 10:31:03

Mire ez a nagy hiszti?

ELŐBB-UTÓBB ÚGYIS MINDANNYIAN MEGHALUNK!

ZX 2020.10.15. 10:33:57

@D-Bone: Hol olvastad, hogy azt írtam szarjuk le? Csak ez a felhajtás sok kicsit. Persze amíg ez tart, addig sem kell olyan dolgokkal törődni, hogy célzott védekezés, jó lesz ez a verébre ágyúval lövöldözés is. Mert hát a pánik következtében lehet a zavarosban halászni, és olcsón felvásárolni a tönkrement cégeket.

Lorrh 2020.10.15. 10:33:58

@Örömhernyó: egyetértek veled!.
Viszont nem tudom hol élsz ázsiában de indiában és nepálban a lockdown alatt botos rendőrök és katonák jártak az utcákon és megverték akin nem volt maszk. Meg egyáltalán minek van az utcán. A városokat katonai ellenőrző pontokkal zárták le.

ulpius66 2020.10.15. 10:34:59

@D-Bone:

Igazad van!

A COVID halottakat azzal kéne összehasonlítani, hogy évente hányan halnak meg, és milyen korúak, akik meghalnak
- rákban (daganatos megbetegedésekben)
- szív- és érrendszeri betegségben
- egyéb fertőző betegségben (SARS, EBOLA, stb)

DarthVader 2020.10.15. 10:36:11

@ZX:

" influenza szövődményében évente 6-10.000 fő hal meg évente Magyarországon."

Ez tényszerűen nem igaz. Pár éve volt egy igen intenziv influenzajárvány, akkor volt 3000 a többlethalálozás (mint mondtam, ez nem mind influenza, egyéb vírus is lehet, pl. másik tipusu coronavírus) , de akkor 300 000 fölött volt a jelentett betegek száma. Általában 1000-1500 között mozog.

Ha most is ugyanúgy élnénk, mint influenza idején, akkor már 3000 körül lenne a halottak száma, és az influenza szezonja egyszer van egy évben, ez pedig nem tűnik szezonálisnak.

DarthVader 2020.10.15. 10:38:24

@ulpius66:

Van egy apró (?) különbség: a covid elkerülhető halál - el kell kerülni a megfertőződés lehetőségét - a többire pedig kevés befolyásod van. (Több, mint amennyit kihasználunk, de az infekció elkerülésétől jóval kevesebb).

alöksz róz 2020.10.15. 10:46:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: még szép h sokkal többel számol a who... tény, hogy sokkal több a fertőzött, mint amennyit a tesztekkel megerősítettek.

Zionnépe 2020.10.15. 10:46:24

@ZX: Azért vedd hozzá azt is, hogy egyrészt pont a hasonló kezdeti tünetek miatt most sem tudták (Magyarországin főleg), kinek melyik van éppen, ráadásul a Covid a lockdown és óvatoskodás ellenére influenzaidőszakon kívül produkál ennyit.
A tavaszi adatok nem adatok, mert a kormány baszott tesztelni, semmiféle normális adat nem volt. Most is épp a minimum van meg...

A szívelégtelenség és a tüdőgyulladás (pláne 2 oldali heggesedéssel) hosszútávú következményeiről van szó a Covid esetében, nem magáról a vírusról! Márpedig e kettőről bőven sokat tudnak!

ZX 2020.10.15. 10:52:32

@DarthVader: "Ha megnézzük a KSH hónapokra lebontott halálozási adatait, akkor azt mondhatjuk: amikor január és március között durva influenzajárvány van, akkor – különböző okok miatt – 4-5 ezerrel emelkedik meg a halálozások száma. "

tinyurl.com/y2o773wt

Oszd már el a 4.000-et 90-nel, több mint 44 halott MINDEN nap. 3 hónap alatt 4-5 ezer beteg. Ez a nyomorult korona 9 és fél hónap alatt alatt alig több mint 1000 embert vitt el.
Tudom, most jön a szöveg a korlátozásokról meg az otthon maradásról, viszont az influenzára meg ott a vakcina, szóval ezt gondold át még 1x.

Ez pedig egy mai cikk:
"Fontos, hogy nagyon sok elhunytnál nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a koronavírus-fertőzés volt az elsődleges halálok, az azonban biztosra vehető, hogy a haláluk pillanatában mindegyikük koronavírusos volt, a fertőzés is a halálokok között szerepel."

tinyurl.com/y67qjpyk

olap 2020.10.15. 10:54:02

A WHO szerint az IFR 0,5%-1% között van. Az idézett antitest vizsgálatok az adott pillanatban meghaltak és az adott pillanatban antitest pozitívak arányára adnak becslést. Alacsony átfertőzöttségnél, az antitest tesztek között jelentős (akár 40-60%) a fals pozitív tesztek aránya. Mivel több a feltehetően fals pozitív, nagyobb számmal osztasz (halálozás/fertőzött) így alacsonyabb szám jön ki. Jobban átfertőzött országokat kéne nézni pl. Perut itt az IFR 0,6% körül lehet. A cikk nettó hülyeség. Felháborító hogy ezt a szart kirakták a lezüllesztett Index címlapjára.

www.who.int/news-room/commentaries/detail/estimating-mortality-from-covid-19

Serény Vélemény 2020.10.15. 10:54:18

@Zionnépe: "A tavaszi adatok nem adatok, mert a kormány baszott tesztelni, semmiféle normális adat nem volt. Most is épp a minimum van meg..."

Van x ember, aki belehalt, van y akit megbetegített, súlyosan, meg van z akit könnyebben betegített meg, meg van n ember, aki átesett a fertőzésen, de nem alakultak ki egyáltalán tünetei.

Melyik számra vagy kiváncsi, és mit kezdesz vele?

Zionnépe 2020.10.15. 10:54:54

@Nancsibacsi: Bocs már, de sem a lazacon sem a napfény hátoldalán nincs rajta, de még a kibaszott csuka(bálna)májolaj hátoldalán sincs!
Tudod a leghasznosabbak még mindig a természetesebb dolgok, és abból kéne inkább fedezni.
Épp ezért a dokik köcsögök, hogy NE-vel dobálóznak amit csak pirulákból tudsz számolni és bevenni!
Ahelyett, hogy azt gyűjtenék össze és mondanák:
- napozz heti 5x1 órát megfelelő bőrvédelemmel amikor van elegendő (és elegendő erős) napfény,
- 60kg testsúlyra 5dkg lazac heti 2x vagy 2 naponta 1 evőkanál csukamájolaj...stb.
- végső és legutolsó esetben kibaszott pirula.

Serény Vélemény 2020.10.15. 10:56:52

@olap: Az index és a címlapja sose, de legalábbis azutóbbi 10 egynéhány évben nem volt a megtestesült igazság. De még csak közelében sem volt.

alöksz róz 2020.10.15. 10:59:15

@Zionnépe: "napozz heti 5x1 órát megfelelő bőrvédelemmel" - csak épp akkor nem igazán termelődik d-vitamin :-)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 10:59:40

@Örömhernyó: A maszk nem téged véd, hanem a környezetedet, ha te fertőzött vagy. A maszk rövid időn belül nedves lesz a kilélegzett párától, amin az általad kilélegzett cseppek nagy hányada megtapad és nem fog a levegőben lebegni.

Zionnépe 2020.10.15. 11:00:43

@Serény Vélemény: Tudod baromira nem mindegy az esetek mekkora részét fedik fel a 0.2 vagy az 50%-át?!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 11:02:22

@Lorrh: Biztos a Soros fejlesztette ki a vírust. :-)) Ma már ne igyál többet!

Zionnépe 2020.10.15. 11:03:06

@alöksz róz: A napvédők nem 100%-os szűrők (kivéve a pincét). Ezért tudsz lebarnulni a használatuk ellenére.
És nem, nem kell még barnulj sem igazán a D vitamin termeléshez, elég maga a napfény, ha éri a bőröd minél nagyobb százalékát.

Serény Vélemény 2020.10.15. 11:03:15

@Zionnépe: Leírtam, meliyk számra vagy kiváncsi az n, x, y, z közül, és mit tudsz vele kezdeni?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 11:04:27

@Zionnépe: "Kurvára nem tudja senki mennyi fog hasznosulni abból, amit beszedsz/megeszel." - ennek ismerete nélkül nem is törzskönyveznek egy gyógyszert.

Örömhernyó 2020.10.15. 11:04:57

@Lorrh: Nem egy harmadik világbeli országban élek. Itt voltak hatósági intézkedések, de nem volt karhatalmi erődemonstráció és járőrözés se.
Most is kimehetek az utcára (bár munkaidő van úgyhogy mégse), maszk nélkül sétálhatok, a kutya nem szól hozzám. Ha orvosi rendelőbe vagy fogorvoshoz megy az ember, ott mérik a lázát, kell a maszk. Tömegközlekedésen is kell a maszk, de nincs olyan világvége hangulat, mint Európában.
Ja, itt amúgy is, Covid-19 járvány előtt is sokan hordtak maszkot az utcákon, egyszerűen itt szokás volt mindig is, senki nem akar rajta lenni valami kamerafelvételen (itt minden sarkon, lámpaoszlopon vannak kamerák), fiatal lányoknál ez divat is volt. De este kimegyek a közeli parkba, százötven fiatal, középiskolás srác és lány gyakorol hip-hop és break táncot 5-30 fős csoportokban, egymáshoz közel. Maszk nélkül. Mellettük jógáznak öregek meg kitudja milyen gyakorlatokat végeznek. Senkinek nincs ott maszkja. Senkit nem is érdekel. Szabad levegőn, mozgás közben nem nagyon viselik.

Serény Vélemény 2020.10.15. 11:05:42

@Zionnépe: nem elég a napfény kb talán októbertől-áprilisig, ezért kezdheted szedni a vigantolt, vagy más d vitamint

Serény Vélemény 2020.10.15. 11:07:36

@Örömhernyó: " jógáznak öregek meg kitudja milyen gyakorlatokat végeznek"
tai-chi?
tök menő lehet...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 11:08:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Matyi sokat dolgozott rajta, amíg kiverte a biztosítékot.
Ezuton szeretném jelezni felé, hogy nemhogy kikerült ez a poszt is nagysokára az Index címlapra, de a vezető anyag lett reggel. Erre kattintottak a legtöbben ugyanis.

Ennél már csak akkor mennék nagyobbat, ha Dúró Dóra végre ledarálná a könyvemet. De nekem csak Matyi jutott.

Nektek viszont nem jut több Matyi, törölni fogom szorgalmasan.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 11:10:24

@Zionnépe: Tudatlan vagy. Olyanról értekezel amihez nem értesz. A D-vitamint az UVB termeli és egyben az a legkárosabb. A napvédők pont ezt szűrik ki. Egyébként a nap sugárzásnak csak kb a tizenötöde, úgyhogy a napozás sokkal károsabb mint hasznos. Most meg aztán napozz ha tudsz!

ulpius66 2020.10.15. 11:10:34

g7.hu/adat/20190326/megint-rengeteg-embert-olt-meg-az-influenza/

Jó olvasgatást!
(igaz a cikk 2019. márciusi........ és persze azt sem tudom, hogy a g7.hu hírportál mennyire komoly........)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 11:12:09

@olap: de ezért jó a social média, mert látod, te öt sorral helyre tudtad állítani az univerzumban a rendet. Egyetlen linkkel. Szembeállítva 10-20 másik vizsgálattal. Kicserripikkingelve a fejlett Peru adataival, ahol valamit biztos nagyon elcsesztek, mert sehol a világon nem halnak meg annyian. Annak ellenére, hogy már márciusban lezártak mindent, amikor meg sem jelent szinte a járvány ott.

Állok elébe a számháborúnak, de sok kedvem nincs hozzá.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 11:12:51

@A kiló nem százat jelent.: Viszont a matyi mentességnek köszönheted, hogy van ennyi valódi kattintás. A mérő szoftverek régóta figyelmen kívül hagyják a ratyi féle - izé matyi - tevékenységeket.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 11:12:52

@ulpius66: a g7 a 24.hu, ami jelenleg kb. piacvezető RU-ban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 11:15:48

@D-Bone: De, a poszvirális hosszútávú tünetek léteznek, léteztek mindig is fognak. A COVID nem különleges ezen a téren sem. Semmi olyat nem tud, amit más vírus ne tudna. Tudom ez nem olyan izgalmas tény, de ez van.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 11:16:33

@ulpius66: Nem érted. Buta vagy. Mivel akkor nem volt ilyen szintű védekezés, az adatokat nem hasonlíthatod össze. Ez olyan mintha összehasonlítanád a tavalyi almatermésedet az ideivel, miközben tavasszal kivágtad az almafákat. Buta vagy és ezen nem tudsz változtatni. Azon hogy egyébként hazudós, azon talán, de szerintem neked a hazudozás az egyetlen élvezeted.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 11:19:10

@A kiló nem százat jelent.: matyi törölgetése neki pedig büntetés, hiszen egy csomó munkája megy kárba. Én már megfogadtam, azokra a blogokra, ahol nem törlik mat

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 11:20:47

...törlik matyit, vagy becsicskulnak - bevezetik a moderálást mint a mentálisdeficit - többet rá sem fogok klikkelni. Ahol nem lehet kommentelni már - mint a médianapló - már rég nem olvasom.

Serény Vélemény 2020.10.15. 11:22:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Utsónak úgy láttam, hogy kedvenc Matyink ezerszer kopipésztel kb annyit, hogy "hülye fidióta vagy" -- ez mennyire nagy munka? Szerintem semmennyire...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 11:23:07

@Serény Vélemény: Nem értek egyet. És egyértelmű bizonyítékom van rá.

Nyáron mindenütt eltűntek a halálesetek. Vajon miért?

Ne ragadd ki kontextusából a mondatot. A D-vitamin és az immunrendszer jelentőségéről van szó. Ezek lecsökkenése a PROBLÉMA, nem önmagában a vírusok. Ez az állításom és ezt alátámasztja minden ország adata lényegében.

"A probléma nem annyira a vírus vagy vírusok, hanem az immunrendszerünk állapota. Maga a járvány szinte veszélytelen, ezt mutatják a számok. Ezt igazolja vissza a cikkben megszólaló háziorvos, aki mögött sok-sok év tapasztalat áll tényleg az első vonalban. Nem a levegőbe beszél."

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 11:26:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: de ha a védekezés hatástalan, ahogy látjuk, akkor nagyon is összehasonlítható. Márpedig látjuk, hogy lezárások nélkül is ugyanaz a görbe fut végig mindenütt.

És ha emlékezel még rá nem is mondták, hogy a lezárások és a korlátozások életeket fognak menteni, azt mondták LASSÍTJA a járványt.

Lassítja. Nem megállítja vagy életeket ment. Értem?

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2020.10.15. 11:28:48

@Nomad_: ha.

mindig csak ha, meg ha, semmi konkrétum

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 11:31:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: én engedném Matyit is kommentelni, ha tehetném és sosem nyúlnék a moderáció gomjához, bár elég csábító, mint a végtelen kommentváltás, de alapvetően érdekem, hogy minél több kommentelő szeresse az oldalt, mert növeli az impaktot, a látogatottságot és bármilyen hülyén hangzik igyekszem mindenkitől tanulni valamit, a visszajelzések fontosak. A negatívak is.

Matyi azonban kohézió nélkül mindenkinek nekiment, azoknak is, akikkel valójában egy platformon volt. Ténylegesen szétcsesz mindent. Egyetlen célja már csak a személyeskedés volt. Ha engem baszogatnak arra viszont már én is reagálni fogok, nem vagyok mazochista.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 11:32:39

@Serény Vélemény: Meló, mert válaszokat fabrikál. És figyeli mikor basszák ki. Egyébként valami van, mert pár röfi után újra és újra be kell jelentkezni egy rövid időn belül. Ez egy régi, de hatásos védekezés a primitív scriptek ellen. matyi meg csak olyat tud írni, az már bebizonyosodott hogy ki és be jelentkező script írása az meghaladja a tudását.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 11:34:24

@A kiló nem százat jelent.: Most adtál nekem igazat, mert akkor az influenzát is lassítja, vagyis nem összehasonlítható a régi adatokkal.

Serény Vélemény 2020.10.15. 11:35:37

@A kiló nem százat jelent.: Matyi nem egészen egészséges mentálisank. Kb. autista, vagy aspergeres.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 11:36:20

@A kiló nem százat jelent.: "Nyáron mindenütt eltűntek a halálesetek. Vajon miért?" - el nem tűntek. Nyáron a levegőben lévő cseppek sokkal gyorsabban elpárolognak, a felület gyorsabban megszárad és ez sokat lassít a terjedésen.

Thomas P. Johnson 2020.10.15. 11:37:01

@Örömhernyó: itt se viseli senki és nem is köteleznek rá. Ez a nagy elnyomás...

ZX 2020.10.15. 11:38:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Párás melegben terjednek lassabban a fertőzések, nem száraz melegben, csak szólok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.15. 11:39:00

@A kiló nem százat jelent.:

"Ezt igazolja vissza a cikkben megszólaló háziorvos, aki mögött sok-sok év tapasztalat áll tényleg az első vonalban."

With due respect, a szóban forgó háziorvos egy apró faluban (kb. 700 lakos) praktizál, márpedig a falvakban még mindig kevésbé van elterjedve a vírus, mint a városokban. Ezért az ő tapasztalatai érthetően kissé mások lesznek, mint egy városi háziorvoséi.

"Nem a levegőbe beszél."

A mostani koronavírus az epidemiológusokat és a háziorvosnál magasabb lépzettségű orvosokat, kutatókat is nehéz feladat elé állította. Megint csak kellő tisztelettel és minden sértő szándék nélkül azt kell mondanom, hogy egy falusi háziorvos nem biztos, hogy kellőképpen át tudja tekinteni a járvány veszélyeit.

Ettől függetlenül a tanácsai nyilván megszívlelendők, de egy sűrűn lakott városban, társasházakban, panelházakban, tömegközlekedésben már nem biztos, hogy elegendők.

A napi 2 liter víz ajánlása más források szerint kissé túlzó, de ehhez nem tudok hozzászólni, nem vagyok orvos. Annyit azonban tudok, hogy pl. szívbetegeknek, magas vérnyomásos betegeknek a túl sok folyadék fogyasztása sem ajánlott.

A szakmai források szerint a napi 5-10,000 NE D3-vitamin csak pár hétig tanácsos dózis, amíg nem áll be kellő szintre a vérben a vitamin koncentrációja. Utána célszerű napi 4000 NE-re csökkenteni a bevitelt. Persze ezért nem sokan fognak vérvizsgálatot kérni, így kicsit vakrepülés a dolog, de nem kellene túladagolni sem a zsírban oldódó D2-vitamin bevitelét.

egy igazi barom vagy mária 2020.10.15. 11:39:25

@A kiló nem százat jelent.:
"A napi többezer teszt költségéből fel lehetne újítani több intézményt. Lehetne emelni az idősotthonok dolgozóinak bérét, eszközöket vásárolni ugyanoda stb."
Te magadtól vagy ennyire nagyon ostoba?
Jujj de jó, hogy a szép új intézménybe pusztulnának meg az emberek, ugye?

Ad Dio 2020.10.15. 11:43:30

@A kiló nem százat jelent.:

A Diamond Princess óta lehet sejteni, hogy a vírus nem képes járványszerűen egy közösségben 15-20%-nál többet megbetegíteni. Ott 3700-ból 700 lett beteg, pedig össze voltak zárva, sokáig azt sem tudták hogy a hajón van a betegség. Az utasok átlagéletkora magasabb volt, mint a világátlag.

Mostani állás szerint azt gondolom, hogy bár a vírus hihetetlen könnyen kerül át egyik emberről a másikra, megbetegíteni viszont csak a társadalom egy kis részét tudja. Őket gyorsan és hatékonyan. Közülük a legfogékonyabbak kapták el az első hullámban. Ők lettek nagyobb arányban komolyan betegek. Emiatt volt az első hullámban olyan magas a halálozási arány. Ez pár százaléka csupán az emberiségnek. Jelenleg a vírus elérte a 10-12%-os átfertőzöttséget világszerte és idehaza is. A szennyvízből vett minták alapján Magyarországon a legtöbb helyen már stagnál vagy csökken az intenzitása. Két héten belül szvsz mindenhol elérjük a peak-et és onnantól - ha jól gondolkodok - beesik a vírus. A svéd adatokból látszik, hogy ahol az átfertőzöttség elérte a 10-15%-ot, ott nincs igazán második hullám. A betegség jelen van, de csak mint az influenza. Ráadásul a lefolyása is enyhe, a halálozás gyakorlatilag a normál szezonális influenzáéval van együtt, vagy alatta marad annak.

Nb: nem vagyok virológus. A jövőbe sem látok, csak próbálom olvasni az adatokat... ha már a WHO-ra ezen a téren nem számíthatók... ami TÉNYLEG végtelen szomorú.

www.google.com/search?q=sweden%20covid%20cases&oq=sweden%20covid%20&aqs=chrome.1.69i57j0l7.13668j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8&fbclid=IwAR0GTvYKboVW9h6EFD-1dwHytSOGuukbA-gvAO4PXv-XgNGFp4_jn4-yE8k

Serény Vélemény 2020.10.15. 11:47:57

@A kiló nem százat jelent.: "Nyáron mindenütt eltűntek a halálesetek. Vajon miért?"

Nem lehet leegyszerűsíteni egy tényezőre. És TE nem tudod megmondani, hogy a szóba jöhető akár több száz változó közül melyik volt a legmeghatározóbb.
Pl. a vírusra nincs jó hatással az uv sugárzás, a meleg, a száraz, az ózonkoncentráció, és még egy csomó minden. Ugyanakkor az emberek immunkrendszere jobban működik, magasabb az élelmiszerek vitamintartalma, satöbbi.
Nem csak a D vitaminhiányáról van szó.

ZX 2020.10.15. 11:48:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"A Mount Sinai Orvostudományi Egyetemen kimutatták, hogy az influenzavírus tengerimalacok között jobban terjed, ha hidegebb van és alacsony a páratartalom. Azt találták, hogy az 5 Celsius-fokon tartott tengerimalacok sokkal könnyebben megfertőződtek influenzával, mint a 20 fokon tartott állatok. A páratartalom növelésének hasonló hatása volt: a 20-30 százalékos relatív páratartalom volt a vírus számára ideális, míg 80 százalékos páratartalom felett gyakorlatilag leállt a laborban előidézett járvány.

A páratartalom szerepéről azt gondolják, hogy egyrészt az aeroszolizálódott cseppecskék páradús levegőben nem képesek olyan messzire szállni, másrészt az orrunk és a szánk nyálkahártyája a szárazabb levegőben kiszárad, és így rosszabb hatékonysággal képes feltartóztatni a kórokozókat. [...] A melegedő időjárással visszaszoruló (vagy legalább lassuló) járvány egyértelműen több megalapozatlan vágyálomnál, hiszen az új koronavírus [...] közeli rokonairól ismert, hogy rosszul viselik a kinti hőmérséklet emelkedését."

Serény Vélemény 2020.10.15. 11:49:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az én d vitamonomon az van, hogy 3 éves kor felett két naponta egy tabletta, októbertől-áprilisig, öregeknek és nem megfelelő táplálkozás esetén naponta 1 tabletta, a dokinénink 1 tablettát írt elő minden napra belőle. És 1000 NE-s egy tabletta...

egy igazi barom vagy mária 2020.10.15. 11:50:43

@A kiló nem százat jelent.: "de ha a védekezés hatástalan, ahogy látjuk, akkor nagyon is összehasonlítható. Márpedig látjuk, hogy lezárások nélkül is ugyanaz a görbe fut végig mindenütt."
Persze. A görbe végül is ugyanaz, ha egyiken 2-4-8-16 eset van, a másikon meg 200-400-800-1600. Ugyanaz a forma okoska, tényleg.

"És ha emlékezel még rá nem is mondták, hogy a lezárások és a korlátozások életeket fognak menteni, azt mondták LASSÍTJA a járványt."
ÉPP A LASSÍTÁS MENT ÉLETEKET! Baszki, ennyire ne legyél már korlátolt, hogy nem érted, hogy nem mindegy, hogy egyszerre kerül kórházba ezer, vagy százezer ember.
Hát mi a jó istent nem lehet azon felfogni, hogy ez a kórság még így is arat, hogy korlátoz mindenki mindent?
És baszod, ne állandóan a halálesetekkel gyertek! Ott az indexen a vizilabdás gyerek- 24 éves élsportoló- majdnem belehalt. Ez olyan marha jó?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 11:50:57

@ZX: Ez baromira ellentmondásos. Most mennem kell, de ebben több hülyeség van. Alapvető logikai ellentmondások a szövegben, stb. De mennem kell...

Reding Roli 2020.10.15. 11:51:31

...a tipikus influenza halálozási rátája ‹0.1% körüli a becslések alapján. A COVID-19 azonos nagyságrendben mozog tehát. "
Nem. Ilyet nem állít egyetlen irányadó járványügyi szakember sem a világon. Anthony Faucy 10- szeresre teszi a Covid halálosságát , a konzervatívabb becslèsek szerint pedig kb 4-5 - szörösre az infuenzának . Hozzá lehetne tenni , hogy az èves influenzajárvány kiterjedèsèről soha nem születtek pontos mèrèsek , csak becslèsek vannak , így az IFR -rate ès a CFR- rate is csak egy erős becslès...
A CDC pèldául a 2009- es H1N1- ben világszerte elhunytak számát 150 -450 ezer közzè teszi...Nem kis szórás ...Az USA - ban elhunytak száma is csak egy becsült szám...Éves szinten 10 ezer és 60 ezer között halnak meg az influenza szövődmènyeiben ...
A Covid eddig már 215 ezer embert elvitt , ès meg messze lehet a" vège " ... Nagyrèszt " from"- tehát azok aki mèg nem meghalni kèszültek mint - a " with" hanem elvitte őket a covid- kètoldali tüdőgyulladás : megfulladtak ....Vagy: a fiatal áldozatok az embólia okozta szövődmènyek , infarktus, agyvèrzès miatt ...
A covid nem infuenza , nagyon nem , ez egy novel vírus , számos alattomos szövődmènnyel : tulajdonkèppen bárki meghalhat benne , de az is nyilvánvaló , hogy az öregeket veszèlyezteti a legjobban ...
Társadalmi - gazdasági hatásait tekintve pedig elkèpesztő pusztító...
Amikor influenza járvany van, akkor a kórházakban nem törtènik szinte semmi, a covid ahol feltör, ott az intenzív osztályokat fullra töltik, szèlsősèges esetben az egészségügy összeomlik, ez is egy nagy különbsèg...
De, a CFR-, vagy IFR- rate vita teljesen fèlrevezető lehet, hiszen ennèl lènyegesebb az, hogy a covid egy sokkal fertőzöbb betegsèg : az R- èrtèke 2,5 körül van, így több ember kapja el , több ember betegszik meg benne, több kerül kórházba , több intenzívre ,így több is hal meg benne... Ráadásul, szezonalitast sem nagyon mutat: megállás nèlkül terjed egy adott földrajzi területen , ha nem vèdekeznek ellene ...Ha a " világkèpet " tekintjük: akik otthon halnak meg a fejlődő országokban, sok áldozat be sem kerül semmilyen statisztikába ..A valós világ -halálozás már 2 millió körül is járhat, mondják egyes szakèrtők...

John Lochte 2020.10.15. 11:52:27

egy olyan poszt ami egyirányba mutat .... kétirányú logikából csak az egyiket akarja láttatni ... ha pozitiv vagy nem vagy beteg ... akkor a halálozást is mérjük a betegek számához !!!

Serény Vélemény 2020.10.15. 11:52:29

@Ad Dio: "ha már a WHO-ra ezen a téren nem számíthatók... ami TÉNYLEG végtelen szomorú."

ez tényleg az.

Mindazáltal a svédek hazudnak, mint a karikacsapás, eredetileg sem számolták bele a covid által okozott halálesetek közé azokat, amikor öreg, vagy beteg volt az elhunyt. Utólag nem tesztelték, hogy vajon volt-e köze a vírushoz a halálának.

egy igazi barom vagy mária 2020.10.15. 11:52:31

@Ad Dio: "A Diamond Princess óta lehet sejteni, hogy a vírus nem képes járványszerűen egy közösségben 15-20%-nál többet megbetegíteni"
Ja. Még úgy is, hogy mindenki huppogott a kabinjában..

orient 2020.10.15. 11:52:50

@DarthVader: többnyire egyetértek azért árnyalja a képet, ahogy említed nem mindenki kerül be a statisztikákba, de egy gyereket influenzával levisznek az orvoshoz 90%-ban. Felnőttek is nagyrészben ha nem akarják lábon kihordani lázasan azért bekerülnek a statszikába. INfluenzánál azért a többség 50%+ bekerül, Covidnál csak a pozitív eseteket veszik bele. Magyarul hiába vagy "náthás" senki sem fog letesztelni ha te magad nem kéred vagy nem erőlteted. Kiszűrt példányok jóval 50% alatt vannak. Még USA-ban és Európa nyugati felén is ahol a szűrés sokkal jobban megy mint itt a valós eseteket min. 10x-re teszik. Ha magyarul leosztod a jelenlegi 2-3% hivatalos igazolt halálozást 10-el akkor már 0.2-0.3% nál vagyunk ami sokkal jobban tükrözi a valóságot. Halálosabb az influenzánál, de nem hullanak az emberek mint pestis idején.Saját példákat tudok ahol idős, végső stádiumban lévő rékbeteg (értsd napjai, hetei lehetnek hátra kórházban) meghal és COVID pozitív. Bocs de egy ilyen beteg nem a COVID-ba halt bele és influenzánál sem kezdenék el tesztelgetni. Szimplán rák lenne a halál oka. Magyarul a halálozás is valamennyire túl van lőve. Egy keményebb influenzaszezonban 5000-6000 ember hall meg MO-n (4hónap alatt). Amig azt nem érjük el addig a mortalitása ennek megkérdőjelezi a 5%, de még a 2-3%-ot is.

Mellesleg kórházak ősszel nincsenek telítve sem Angliában, sem FR-ban, sem az USA-ban. Azért ez jelentősen mutatja, amit nem akarnak még kimondani egyelőre, vagyis a Covid mutálódott. Sokkal gyorsabb terjedés mellett sem omlott össze az ellátórendszer mint tavasszal Olaszországban vagy NYC-ban.

Én azt mondom (nem vagyok orvos csak egy data analyst, statisztikákat gyártok és elemzek), hogy ez jelenleg 2-3x halálosabb az influenzánál. Komoly ez? Igen! Kell a maszk, távolságtartás?-IGEN! Kell-e lezárás és egyébb drasztikus intézkedések. Szerintem ez túlreagálás lenne már. Védjük az időseket és gyengébbeket, de otthon ülésre, karanténra azért nincs szükség.

Ad Dio 2020.10.15. 11:54:53

@Serény Vélemény:

Ne legyenek illúzióink: mindenki egy picit csal a számokkal. Ezért is nehéz hiteles adatokhoz jutni, de azt gondolom, hogy azért nagyságrendi kérdéseket nem nagyon lehet behantázni.

ZX 2020.10.15. 11:56:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ne velem vitatkozz, hanem az egyetem kutatóival.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.10.15. 12:16:52

Bloggertárs.
Mostanra nem egyszerűen az Index felső hírcsokrában vagy, hanem egészen konkrétan a második hírként, Nyunyóka néni alatt.

Mit mondjak, mit is mondhatnék. Mások elmondják. Elmondták. Új világ van.

orulunkvincent.blog.hu/2020/10/08/az_antiszemita_jelolt_esete/full_commentlist/1#c39062422

eßemfaßom meg áll 2020.10.15. 12:17:45

@Zionnépe: "Bocs már, de sem a lazacon sem a napfény hátoldalán nincs rajta, de még a kibaszott csuka(bálna)májolaj hátoldalán sincs!" Kicsit fentebb még azon hőzöngtél, hogy a dobozokon csak mg van.

Egyébként remélem te is tudod, hogy egy random kaján senki nem fog feltüntetni pontos d-vitaminszintet mert egyszerűen nem lehet tudni, hogy egy abban a szelet lazacban épp mennyi D vitamin van.

northwind 2020.10.15. 12:33:57

@szoszo9inda: Igazat adok. Én 64 múltam, de még dolgozok, félműszakban. Házigondozóként. A klienseim idős emberek, krónikus betegséggel. Nekem csak sztrókom volt kétszer+magas vérnyom, ingadozó cukor+reumatikus problémáim. Jobban szeretnék nyugdíjba menni, mint az urnafalba. Eddig munka után úszni jártam, ez most nem járható út. Az én védekezésem a következő: korábban indulok a kis öregeknek vásárolni, remélve, hogy éjszaka a szálló vírus leülepedett. Mivel a szoc dolgozók nem kaptak csak 5 db eldobható maszkot, mert mi nem számítunk, ezért házi varrt maszkot használok 2db-ot egyszerre, így 4 réteg véd. Megszoktam, ez van, mind a 30 millió orbánnak kell...viszi ajándékba a lélegeztetőkkel.. Nem használom a közösségi közlekedést, ha mégis, állva, nem ülök le, nem támaszkodom ide-oda. Amint leszállok kézfertőtlenítés. Az időseknél max védelem, nekem is van anyukám. Hazajövet az ajtó mellett egy fertőtlenítős régi, erre használt szőnyeg. Minden rajtam lévő ruha -kabát kivételével, azt külön - megy a mosógépbe . Azonnali tusolás, maszkok fertőtlenítőben áznak, aztán száradás után vasalás.Az időseknek is azt szuggerálom, hogy egyetlen biztonságos hely az otthonunk, mikor valaki oda belép, akár mi odakintről, ezt megbontjuk, és hamar helye kell állítani. Nem nehéz ez.

Serény Vélemény 2020.10.15. 12:35:29

@zord íjász: tegyél már be lécci egy : (kettőspontot) a https és a // közé! előre is thx. (a nicked utáni url-ben.)

Az örjöngőveca meg a magyar blogoszféra nagyjából legalja.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 12:42:47

@ZX: Mivel ezt leírták, nem igazán hitelesek. Az alábbi mondat szerinted értelmes?

"A melegedő időjárással visszaszoruló (vagy legalább lassuló) járvány egyértelműen több megalapozatlan vágyálomnál, hiszen az új koronavírus [...] közeli rokonairól ismert, hogy rosszul viselik a kinti hőmérséklet emelkedését."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.15. 12:52:18

@ZX: Jaj, bocs, én értettem félre, az a mondat értelmes.

Ad Dio 2020.10.15. 13:16:14

@Reding Roli:

Ez is igaz lehet. Magam is erre hajlottam tavasszal. A Covid19 halálozását én is kb 3-5x magasabbra tettem, mint az influenzáét.

Ma azonban el vagyok már bizonytalanodva. Az utóbbi időben ugyanis szerencsére leesett a halálozási ráta. Olyannyira, hogy talán már az influenza szintjén, vagy az alatti tartományban mozog. Ha lemegy a második hullám, szvsz még lejjebb megy. Nézd meg a svédeknél mi megy: beteg még csak-csak akad, de halott már csak elvétve.

Szerintem az új vírus első körben befogta a fogékonyakat. Ők átestek rajta, nagy számban komolyabban betegek is lettek, sokan belehaltak Utána viszont egyre kevésbé képes betegíteni a vírus. És ha meg is betegít valakit, csak elvétve vezet halálhoz vagy súlyos állapothoz. A szövődmények gyakoriságáról nincs adatom, de gyanítom, hogy hasonlóan kedvezően alakul az is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2020.10.15. 13:28:54

@Serény Vélemény: 5000-10000 NE D-vitamint írt az orvos néni.
az én D-vitaminomra azt mondta a gyógyszerész, hogy naponta felet, vagy kétnaponta egyet, mert sok van benne, gondolom ugyanaz lehet mint a tied. egy tabletta 1000 NE?

"A D-vitamin valójában nem is vitamin
Sokkal inkább egy hormonszerű előanyag, amely az aktív D-hormon termelődéséhez járul hozzá a szervezetben. Felnőttek számára 1500-2000 nemzetközi egység bevitele javasolt naponta"
www.hazipatika.com/psziche/csalad/cikkek/mennyi_a_napi_d-vitamin-szukseglet/20161128170035

nem tudom honnan szedte az 5000- 10 000 NE-t. remélem nem a félhülye lenkei hülyeségeiből

"A szolárium nem termel D-vitamint, táplálékkal sem lehet bevinni kellő mennyiségben

A D-vitamin (ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormonunk előanyaga) napozás közben az UV-B sugárzás hatására termelődik a bőrben: áprilistól októberig elég D-vitamin képződik, ha napi kb. 20 percet süti a nap az arcot és a fedetlen végtagokat a déli órákban. Hiába napozunk többet egy nap, több D-vitamin nem képződik, a naptejek túlzott használata viszont gátolja a D-vitamin képződését. A szoláriumok döntően UV-A sugárzást bocsátanak ki UV-B helyett, ezért hiába barnul a bőr, D-vitamin a szolárium használata során nem keletkezik - a szolárium ráadásul nagyban öregíti a bőrt és fokozza a bőrrák kockázatát!

A D-vitamin az étrendben minimális mennyiségben van jelen, hiába eszünk változatosan, sok zöldséget és gyümölcsöt, így nem lehet eleget bevinni a szervezetbe. Bár a tojás D-vitaminban gazdag ételnek számít, naponta kb. 30 darab tojást kellene megennünk a megfelelő D-vitamin-szinthez, ennyi elfogyasztása azonban rendkívül káros lenne a tojás magas koleszterintartalma miatt. Az anyatej szintén kevés D-vitamint tartalmaz, így azt szükséges pótolni a csecsemő számára, a tápszerek D-vitaminnal dúsítottak, ha a gyermek sok tápszert eszik, nem kell külön D-vitamint adni.

D-vitaminszint optimális alsó határáról nincs teljes egyetértés: számos nemzetközi szervezet szerint 50 nmol/l a normál tartomány alsó határa, talán még több szakmai szervezet szerint viszont 75 nmol/l feletti D-vitamin-szint kívánatos.

Nemrég született meg a hivatalos magyarországi D-vitamin ajánlás, ami a nyugati országokhoz felzárkózva felnőtteknél közel tízszeresére emelte az eddig ajánlott napi D-vitamin-pótlás mennyiségét. Mindez nem egy ember javaslata: tucatnyi orvosi szervezet és hazánk legjobb szakemberei, professzorai javasolják ezt egyhangúan az ajánlásban (kardiológusok, bőrgyógyászok, szülészek, gyermekgyógyászok, stb.). 2012-ben az első, 2014-ben pedig megszületett a második magyar D-vitamin konszenzus is.

D-vitamin felírását kérheti háziorvosától (a 90-100 darabos a legolcsóbb), bármilyen más úton beszerzett, boltból-interneten vásárolt, nem receptköteles D-vitamin sokszorosába kerül ehhez képest, és legtöbbször kevesebb D-vitamint tartalmaznak! A gyógyszertárban megvehető készítmények szigorú gyártási követelményeknek felelnek meg. A vitaminbizniszből élők azt állítják, hogy K2-vitamint és magnéziumot kell szedni a D-vitamin mellé, különben az önmagában „mit sem ér”. Az efféle cégeknek, természetgyógyászoknak érdekük, hogy minél több készítményt eladjanak az embereknek, de valójában ezek alaptalan javaslatok, nincs olyan komoly orvosszakmai ajánlás, amely K2-vitamint vagy magnéziumot javasolna a D-vitamin mellé. Ne dőljön be a kereskedőknek, a D-vitamin önmagában elegendő és jó!

Mielőtt felbuzdulna bárki is, és marokszám kezdené szedni – ne essünk a ló túlsó oldalára! A D-vitamin túladagolható, vesekárosodást is okozhat. Az alábbi adagolást ne lépje túl, és/de ha kezelőorvosa/háziorvosa másképp rendeli, azt az adagolást tekintse irányadónak!

www.novakhunor.hu/uploads/image/mennyi_d_vitamint_adjak_a_gyereknek_dvitamin_dozisa.jpg

www.novakhunor.hu/gyogyszerek/ennyi-es-ilyen-dvitamint-kell-mindenkinek-szednie-konkret-keszitmenyek-es-adagolasuk

Bármilyen D-vitamint használhat (lehetőleg azért gyógyszertárban kaphatót vegyen, ami megbízhatóbb), a táblázat baloldalán látható napi dózis Nemzetközi Egység figyelembe vételével érdemes az adagolást néznie. Az 1000 NE-es tabletta is használható felnőtt korban, csak többet kell bevenni belőle értelemszerűen, de ezért nem túl praktikus.

tehát 2-öt be lehet venni, de szerintem jó a napi egy, és fél is. évekig semmit se szedtem és nem éreztem magam máshogy.
míg ez az orvos hasracsapva 5-öt 10-et vetetne be a nemzetközi egységtől, úgy látszik nem érdekli a vesekárosító hatás. de azért ne írjon már olyat ablogoló hogy milyen faszán megmondta ez az orvos a tutit, mert nagyon nem, ő csak 1db orvos, nem vonhatunk le átlagot belőle. ráadásul a d vitaminról hülyeségeket is mond, és indokalatlanul használja a felkiáltójeleket!!!!!!

ZX 2020.10.15. 13:40:33

@tesz-vesz:
D vitamin
mikrogramm/100 g

Tőkehalmáj 333,0
Tojássárgája 60,0
Hering, nyers 26,7
Tojás 24,0
Borjú/marhamáj 22,0
Lazac, nyers 15

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2020.10.15. 13:55:22

@Ad Dio: ne gyanítsd mert sokkal rosszabb a halálozás az influenzánál, és a szövödményei is sokkal rosszabbak! az influnak nincs is szövödménye amúgy.
a halálolzást már most 3x-4x-5x rosszabb mint az influ, pedig az szezonális, nincs egész évben, ez meg egész éves.

orient 2020.10.15. 13:55:54

@tesz-vesz:

"nem tudom honnan szedte az 5000- 10 000 NE-t. remélem nem a félhülye lenkei hülyeségeiből"

Rövid kúrára lehet nagyobb mennyiséget szedni mint a fenti példa. Nem hónapokon keresztül max. 1-2 hétig. Normális adagja téli időszakban 2000NE teljesen megfelelő.

"A vitaminbizniszből élők azt állítják, hogy K2-vitamint és magnéziumot kell szedni a D-vitamin mellé, különben az önmagában „mit sem ér”. Az efféle cégeknek, természetgyógyászoknak érdekük, hogy minél több készítményt eladjanak az embereknek, de valójában ezek alaptalan javaslatok, nincs olyan komoly orvosszakmai ajánlás, amely K2-vitamint vagy magnéziumot javasolna a D-vitamin mellé. Ne dőljön be a kereskedőknek, a D-vitamin önmagában elegendő és jó!"

- Ez azért enyhe túlzás. Természetgyógyásznak sok haszna nincs belőle ha internetről rendelgetsz vitaminokat. Márpedig ha kicsit utánakeresgélsz elég sok orvosi tudományos szaklapban megjelenő információ van erről pl.:www.ncbi.nlm.nih.gov/

K vitamin nem kell D vitamin felszívódásához ezt mindenki félreérti. Magnezium valóban elősegíti a D-vitamin felszívódását, de elég sok minden másét is és mivel a városi ember 90% magneziumhiányos nem halsz bele ha veszel egy dobozzal és feltöltöd kicsit.
K vitamin arra kell hogy kalciumot beépítse a csontokba mert D vitamin csak a vérbeli felszívódást segíti. Magyarul magához D vitaminhoz nem kell szedni, de ha valaki extra kalciumot is szed hozzá (amit nem kéne mert felesleges), akkor annak ajánlott a K2 Vitamin különben csak a vérkalcium emelkedik meg szervekben lerakódik hasznosulás nélkül. K2 vitamint egyébként legjobb kajával bevinni és nem vitaminnal. Magyarul ajánlott kúra: 2000NE Vit-D és mondjuk 200-300mg Magnézium téli időszakban.

olap 2020.10.15. 14:12:58

@A kiló nem százat jelent.: Azért ennyi, mert az általad produkált szenny ennyit ért, és több időm önjelölt szakértőkre nincs. Olvass utána ha akarod, mi a gond ezekkel az antitest felmérésekkel. Meggyőzni nem akarlak, mert hívő vagy azokkal nem érdemes foglalkozni. Azért azon gondolkozz el, hogy New York város lakosságának már 0,28%-a belehalt ebbe a betegségbe. Ha nem félsz, menj be a Lászlóba, kevés az ápoló, csak maradj csöndben, mert beléd állítják a szikét ha jössz a remek elméleteiddel.

Ad Dio 2020.10.15. 14:13:01

@tesz-vesz:

"Ne gyanítsd mert sokkal rosszabb a halálozás az influenzánál, és a szövödményei is sokkal rosszabbak! az influnak nincs is szövödménye amúgy.
a halálolzást már most 3x-4x-5x rosszabb mint az influ, pedig az szezonális, nincs egész évben, ez meg egész éves."

Maradjunk annyiban, hogy ezt még senki nem látja. Az már biztos, hogy amit tavasszal mondtam, hogy 30-50x magasabb a halálozási arány, az költői túlzás. És az is látszik, hogy a halálozási arány örvendetesen esik lefelé. Az influenza velünk van évek óta. Ez egy új kórság. Elsőre az influenza is minden bizonnyal hatékonyabban aprított, csak akkor ez még nem okozott pánikot. Én azt feltételezem, hogy hosszú távon a halálozása hasonló vagy alacsonyabb lesz mint az influenzáé és hasonlóan ahhoz, szezonális lesz. Remélhetőleg nem esik majd egy időre az influenzával... De térjünk vissza erre a kérdésre 3-5 év múlva. Addig mindez csak feltételezés.

Influenzának ne volnának szövődményei? Nos ez biztosan hamis állítás. 15 évesen kórházba kerültem egy ilyen miatt. Tüdőgyuszi. Három hetet töltöttem a fertőzőn. Nem volt vicces. Annyi antibiót kaptam intravénásan, hogy elég kellene lennie egész életemre.

www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/471/influenza-ki-kell-pihenni
www.hazipatika.com/napi_egeszseg/natha_influenza/cikkek/az_influenza_szovodmenyei/20170103110125

Etniez 2020.10.15. 14:16:15

@Zionnépe: Mi konkrétan a ColeKal-D3 400-at kapjuk, ezt kell szednünk.
Gondolom ki van számolva.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2020.10.15. 14:20:00

@Ad Dio: ennyire szalonképtelen vagy?!

"A Covid19 halálozását én is kb 3-5x magasabbra tettem, mint az influenzáét."

"Az már biztos, hogy amit tavasszal mondtam, hogy 30-50x magasabb a halálozási arány, az költői túlzás."

nem mindegy! döntsd már el!

Etniez 2020.10.15. 14:23:51

@Örömhernyó: Jó nézni, hogy egyesek még mindig előszedik az ezerszer, tudományosan, hónapokkal ezelőtt cáfolt összes hülyeséget és leírják,

Neked nincs interneted? Vagy write only-ban nyomod hónapok óta?

exilis 2020.10.15. 14:25:51

@Ad Dio: Mondod ezt azon a napon, amikor annyian haltak meg nálunk covid miatt, mint még soha (29-en). És jósolok neked egyet: figyeld meg a jövő hetet, lesz olyan nap amikor 40 felett lesz a halottak száma.

orient 2020.10.15. 14:29:57

@exilis: a halálozás fel fog menni napi 40-50re hamarosan. Az marad egy ideig utána szépen lassan el kezd lemenni. Influenza szezon halálozása 4000-6000 telente magyarul Covid hasonló. Ami különbség hogy erre nincs vakcina magyarul öregek és krónikus betegeknek nincs védelem csak ha mi maszkot hordunk meg nem járkálunk idős rokonainkhoz szükségtelenül most. Kórház más tészta, ha oda bekerülnek akkor kemény.

exilis 2020.10.15. 14:31:26

@ZX: Igen, megemelkedik a tél végén a halálozások száma, de ennek csak minimális köze van az influenzához. Egy rakás összetevője van, de a legfőbb ok, hogy az immunrendszer tél végére legyengül, ezért a krónikus betegek sokkal gyakrabban halnak meg ebben az időszakban. Emlékezz vissza mikor van a legtöbb temetés, nekem kb. az összes felmenőm ebben az időszakban ment el.

exilis 2020.10.15. 14:33:30

@orient: Ezt a 4-5000-es hülyeséget felejtsétek már el. Influenza halálozási aránya egy ezrelék körül van. Egy átlagos szezonban van 3-400 000 beteg, az 3-400 fő influenzaszövődményben elhunytat jelent.

orient 2020.10.15. 14:41:55

@exilis: influenzaszezonfüggő. Nem minen influenzavírus ugyan olyan bármennyire is próbálod egy kalap alá venni. Egy keményebb szezonban felmegy az 6000-ig, enyhébb influenza vírus 3000-4000. Mortalitása nem 0.1 hanem inkább 0.1-0.5%

"Az adatok azt mutatják, hogy a szezonális influenza halálozási aránya 0,1-0,5% körül mozog világszerte. "
Csak egy példa-www.synlab.hu/lakossagi/magazin/koronavirus-vagy-influenza
Nézz utána angolul ugyan ezt fogod találni.

Covid mortalitása tavasszal 1-3% körül volt ezért volt a brutális olasz és Newyork-i helyzet. Ez azóta lement 1% alá.

Etniez 2020.10.15. 14:49:44

@orient: "Mellesleg kórházak ősszel nincsenek telítve sem Angliában"

Na, ez azért komoly csúsztatás.

Én londoni kórházban dolgozom, itt tavasszal volt két holtesttároló hűtőkonténer a parkolóban, annyi embert ment el, hogy nem bírta a proszektúra. 10 nap alatt felhúztak egy ideiglenes szárnyat a parkolóba, azóta átalakították véglegessé.

Létrehoztak egy konkrétan covidra tervezett covid ward-ot a kórház mellett. Lényegében egy járvány osztályt építettek fel, gépekkel, személyzettel jól ellátva, így készültek fel a második hullámra. Jelenleg 35 ágy foglalt nálunk ott. Pont tegnap voltam ott, szerencsére nem ott dolgozom.

Ez az oka, hogy most nincs káosz, nem a járvány lett gyengébb, felkészültünk.

Etniez 2020.10.15. 14:51:30

@northwind: Ez nagyon szomorú. Emlékszem tavasszal a családom több FFP3 maszkkal rendelkezett, mint otthon egy sürgősségi osztály...

Etniez 2020.10.15. 14:55:28

@tesz-vesz: Lenkei meg

1, szcientológus
2, vitaminokat árul

Tehát két okból sem hiszünk el neki semmit. A szcientológia mindent szaunával és vitaminokkal akar gyógyítani... Szerintem a covidra is azzal mennek a Xenu-hívők.

orient 2020.10.15. 14:55:57

@Etniez: Én nem dolgozom kórházban csak adatelemző vagyok 20 éve. Rendesen követem a statisztikákat és a jelenlegi angliai, franciaországi helyzet korántsem annyira súlyos mint tavasszal. Mindenki a "felkészültségre" fogja, meg fiatalabbaknál terjed...stb.stb.. Meglátjuk de USA-ban sem ugyan az a helyzet mint NYC-ban volt márciusban pedig Floridában, Californiában, Texasban azért már régóta tombol a járvány. Alapvetően a kórházraszorulók % csökkent tavaszhoz képest ez tény lehet ezen vitatkozni, és foghatod a felkészültségre de semmi köze hozzá. Felkészültség a túlélst fogja javítani és nem a kórházakban ápoltak számát csökkenteni. Nem elbagatelizálni akarom a dolgot. Covid kemény és komolyan kell venni de a vírus enyhült valamennyit tavasz óta.

orient 2020.10.15. 14:59:06

@Etniez: Ja és köszi a kórházi melót bárhol is vagy. Ez embertpróbáló naponta és sok áldozatot kíván. Értékelem a munkádat.

exilis 2020.10.15. 15:01:48

@orient: Továbbra is mondom, az influenza halálozási aránya 1 ezrelék, évente néhány száz fő megy el ez miatt, nem 4-5000. Vicc amit írsz, gondolj már bele. A tél végi megnövekedett mortalitásnak csak kis részben oka az influenza.

Etniez 2020.10.15. 15:06:19

@orient: www.bbc.co.uk/news/uk-54551596

Jövő héttől nem tudok kosárlabda edzésre járni... Szom kivan már. De étteremben lehetünk egy térben idegenekkel, edzeni azt nem lehet, ne hogy erősítsük a szervezetünket.
Jobban a számok, de folyamatos a szigor.

Itt lent vannak halál számok, tényleg lassabban pörög fel, mint tavasszal, gondolom az emberek jobban figyelnek, nem hiszem hogy a vírus változott volna:

www.bbc.co.uk/news/uk-51768274

egy igazi barom vagy mária 2020.10.15. 15:06:38

@Ad Dio: "Az influenza velünk van évek óta. Ez egy új kórság. Elsőre az influenza is minden bizonnyal hatékonyabban aprított, csak akkor ez még nem okozott pánikot."

Szakadjatok már le erről az influenzáról. Influenzás ember miatt nem kell lezárni mozit, színházat, koncertet, országot, mert az influenzás ember leginkább szarul van, és otthon döglik. Eszébe sem jut bulikába menni, vagy külföldre.

orient 2020.10.15. 15:11:21

@exilis: pontosan ahogy most is a COVID. Közvetlen rokonom rákkal feküdt kórházban végső stádiumban. Orvos szerint max 1-2 hete lehetett hátra, konstant morfium már senkit sem ismert meg magánkívül volt és 30kg. Elhunyt COVID teszt pozitív. Covidban halt meg? Statisztika szerint igen valójában sok köze nem volt kovidnak hozzá ismerjük el. Influenza 2millió embert fertőz meg egy szezon alatt legalább, de lehet mégtöbbet mert sokan tünetmentesen kihordják azt is. Tavaly influenzás voltam 1 hétig, feleségemnek kutya baja nem volt. Szerinted Ő elkapta az tőlem egy lakásban?

MINDENT ÖSSZEVÉVE 2015 ELSŐ HÁROM HÓNAPJÁBAN TEHÁT 5690 EMBERREL TÖBB HALT MEG MAGYARORSZÁGON, MINT 2014 AZONOS IDŐSZAKÁBAN. EZ ÁTLAGOSAN 17,2 SZÁZALÉKOS HALÁLOZÁSI TÖBBLETET JELENT.
forrás: index.hu/belfold/2020/03/05/influenza_halalozasi_arany_ksh_halaloki_statisztika_koronavirus_jarvany_kronikus_beteg_idos/

Én linkkelek folyamatosan cikkeket te csak állítasz. Szerintem zárjuk le mert ez nem vezet sehova.

egy igazi barom vagy mária 2020.10.15. 15:14:39

@Etniez: " Ez nagyon szomorú. Emlékszem tavasszal a családom több FFP3 maszkkal rendelkezett, mint otthon egy sürgősségi osztály..."
Mégis ott pusztultak meg a népek, sofőr! Annyira jó, hogy mindennel ennyire tisztában vagy, okj képzett ápoló..

2020.10.15. 15:19:11

Ezt a blogot átvette valaki, vagy eladta az eredeti blogger? Mert emlékeim szerint ez egy olvasható politikai blog volt, most meg light gyíkemberes konteók, finom szci-propaganda, meg olcsó bulvár mennek rajta. Ez már az újindexes kör, vagy mi?

exilis 2020.10.15. 15:19:53

@orient: Figyelj, vedd már észre hogy csúsztatsz! Akkor nesze itt egy statisztika:

Évente átlagosan 130 000 ember hal meg Magyarországon. Komolyan azt állítod hogy ebből 5000 influenzában? A magyar emberek 4%-a influenzában hal meg? Viccnek is rossz, és szomorú, hogy ez az ostoba csúsztatás így terjed. Még egyszer mondom az év eleji kiugró halálozás sima szezonalitás, csak minimális szerepe van benne az influenzának.

orient 2020.10.15. 15:23:21

@exilis: Nem 9millio a lakosság és abból hal meg 4000 influenzában. Ha 2 millió influenzás van évente akkor 0.1-0.2% voilá meg is van az influenza mortalitás nemzetközileg elismert értéke. Szerinted 3000. Nem tudom de statisztikailag nincs különbség 3000-4000 között.

orient 2020.10.15. 15:25:18

@Etniez: Sajnálom az edzés, éttermet mozit több értelme van zárni mint kosárlabdatermet valóban.

"Itt lent vannak halál számok, tényleg lassabban pörög fel, mint tavasszal, gondolom az emberek jobban figyelnek, nem hiszem hogy a vírus változott volna"

Elhiszem, de hogy emberek jobban figyelnének azt nem hiszem. tavasszal minenki otthon ült, és parázott ha valaki egyett tüsszentett a boltban. Volt mitől mert ami Londonban, NYC-ban és olaszországban ment az durva volt. Ma mindenki lázadozik, nem akar maszkot hordani, bulizik, összejár mindenki mindenkivel. Szívbeteg barátomnak mondom komolyan kéne venni, szerinted érdekli? Állandóan társaságban van buliznak, moziba jár, tavasszal otthon ült Ő is.

BBC feltételez mint mindenki más (én is teszem hozzá), de nekem adatok azt mutatják ezeknek a számoknak már menniük kéne felfele keményen mint tavasszal. Pár orvos a fronvonalról Párizsban és Milánóban már felvetette, hogy a vírus valamelyest változott tavasz óta, nincs annyi fulladásos beteg. Nyilván tudományos bizonyíték még lesz pár hónap erre de statisztika ezt mutatja. Reménykedek nem ismétlődik meg a tavaszi dráma, de nem jelenti azt hogy a helyzet nem komoly.

John Lochte 2020.10.15. 15:26:06

egyrészt ... ez egy virus .. a halálozás pusztán támogató kezeléssel is csökkenthető.. ettől pedig már azért előrébb tartunk ... az ebolánál ilyen támogató kezelés volt hogy adunk vizet .... nincs ellenszer tehát egy olyan virus amivel az immunredszernek kell megbírkóznia ... tehát minden immunerősítő cucc jól jön pl alvás zero stressz ... ahol tólterhelődtek a korházak ott sok orvos halt meg a kialvatlanság plussz stressz lelakja a szervezetüket ... minden ott van az adatokban csak gondolkodni kéne megtanulni (nyilván nem lehet veled születik) ... az flusoknak meg annyit hogy az ebola is influenza szerű tünetekkel indul meg kb rakat virus ...

gigabursch 2020.10.15. 15:28:07

Olyan orvosnak nem hiszek, aki még a nevét sem tudja helyesen leírni. (Az elképesztő hányaduknak nem is megy)

Orvosok, jogászok, állatorvosok és gyógyszerészek doktori címe, a bazári doktori címeknek megfelelően dr.
Ha majd lesz valamelyiknek tudoményos fokozata (PhD), akkor majd írhatja Dr.-ként.

A kérdést hosszú-hosszú évtizedek óta az épp aktuális felsőoktatás tv. szabályozza.
Szóval nem csak olvasni nem tudnak, de még a jogszabályismeret sem az erősségük.

ZX 2020.10.15. 15:29:11

@exilis: Az influenza szövődményeiben elhunytak esetén a szövődményt tüntetik fel haláloknak nem az infliuenzát. Covid esetében ha ha beléd engednek egy géppisztolysorozatot, utána letesztelnek és hordozó vagy akkor covidos halottként tüntetnek fel, csak szólok.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 15:33:37

@Etniez: szerintem okos ember vagy. Nem Lenkei találta fel a vitaminokat ő csak a piac egyik egyébként erős szereplője. Jó minőségűek a termékei. Az egyéb ügyei hidegen hagynak. Lefogadom hogy amikor senki sem lát téged, turkálod az orrodat te is.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 15:36:07

@olap: Nem gond. Köszönöm, hogy szántál időt az olvasásra és szívesen látlak bármikor újra a blogomon!

exilis 2020.10.15. 15:37:03

@ZX: Figyuzz kiegyezünk annyiban, hogy a tűdőgyuszi ha influenza szövődmény akkor azt írják rá, hogy fertőző betegség? Mert akkor mit kezdesz azzal a számmal, hogy Magyarországon az összes haláleset 0.5%-át okozzák fertőző betegségek. Ez bizony csak 750 fő évente, és nem mind infuenza. Az influenza mortalitása egy ezrelék, évente néhány száz ember hal meg miatta, ezen mit kell vitatni? Minden szám ezt mutatja, ti meg jöttök a nyilvánvalóan ostobaság 5000-el, csak mert az támasztja alá a mondanivalótokat. Na mentem innen, további szép napot a burokban élőknek.

white999 2020.10.15. 15:50:24

@shitgun: Ezt a blogot átvette valaki, vagy eladta az eredeti blogger? Mert emlékeim szerint ez egy olvasható politikai blog volt, most meg light gyíkemberes konteók, finom szci-propaganda, meg olcsó bulvár mennek rajta. Ez már az újindexes kör, vagy mi?

Pont ezen gondolkodtam én is.

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2020.10.15. 15:51:31

@Etniez: Béres cseppet szedek + maszk és kézfertőtlenítő mindenhol, ha már elkerülhetetlenül ki kell mennem a kecóból

odamondó 2020.10.15. 15:57:43

@szoszo9inda: csak a kérdést nem válaszoltad meg. Mit korlátoz a 9-6 amikor az emberek legnagyobb része ebben az időszakban amúgy is otthon van? Semmit? Egy komédia. Napközben meg tömegekkel találkozol, de este bezzeg 9 és 6 között!!

Wildhunt 2020.10.15. 16:52:57

@Etniez: FOgd a másikra, amit te csinálsz...

Ad Dio 2020.10.15. 16:54:15

@egy igazi barom vagy mária:

Gondolod Te. Sajnos nem így van. Az influenza PONTOSAN ugyan úgy viselkedik, mint a covid19. 70-80%-ban SEMMIFÉLE tüneteket nem okoz, úgy hordod ki, hogy észre sem veszed. Csak 20-25%-ban okoz tüneteket. Ergo a tünetmentes influenzás PONT úgy bulikál meg jönmegyfertőz, mint a covidos. Csak kutyát nem érdekli, mert nincs körülötte hiszti.

magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/sokan-influenzasak-de-eszre-sem-veszik-4061561/

Ad Dio 2020.10.15. 16:56:06

@exilis:

Visszatérünk erre egy hónap múlva. Ha tévedtem, kész leszek elnézést kérni. Ha nem, nem várom el hogy hátba veregess, mert épp elég öröm lesz számomra, hogy jól következtettem ;-).

Ad Dio 2020.10.15. 16:59:50

@tesz-vesz:

"Az már biztos, hogy amit tavasszal mondtam, hogy 30-50x magasabb a halálozási arány, az költői túlzás."

Elírás. Helyesbb:

ennyire szalonképtelen vagy?!

Az már biztos, hogy amit tavasszal mondtaK, hogy 30-50x magasabb a halálozási arány, az költői túlzás.

Katt a nevemre és ellenőrizheted hogy mit mondtam tavasszal. Kaptam is érte. Sebaj. Szerencsére igazam volt. Szomorú, hogy a racionalitást akkor a pánik simán elnyomta :-/.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 17:03:50

@white999: @shitgun: valóban írtam a gyíkemberekről is legutóbb: kilonem100.blog.hu/2020/10/07/idiokracia_qanon_cenzura :) De hát mit tehetek róla, hogy ilyen témák vannak? A politika ilyen manapság. Ezért is szólaltatok meg egy húsvér háziorvost. Érdekesebb számomra, mint az a dezinformáció, amit az elit lefelé tol a torkunkon. Jobbról, balról egyformán.

Ez a poszt valóban vendégposzt. A tartalma 90%-ban másé. De ez nem titok. De nem vette át a blogot a néni. Meg senki.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 17:07:41

@Ad Dio: bizony és az RSV-sről nem is ejtettünk szót. Vagy a megannyi baciról. Van vagy 200 kollegája a SARS-COV-2-nek, akik szeretnének annyira híresek lenni, de nem lehetnek sajnos.

A COVID szerintem az erős kínai felütés miatt kapott ilyen hírverést. Ettől független nem bagatelizálnám el. Valóban nagyot ment. Nem akkorát, mint gondolták. Tizedannyit sem, de nagyot. A H1N1, ami hasonló hírveréssel indult csak Facebook még nem volt, óriási csalódás volt. Kevesebben haltak meg tőle, mint a szokásos influenzától. Na most azért nem tagadhatja senki, hogy van baj bőven. Volna mit megelőzni. Volna ok a D-vitamin propagálására. De lépések ezügyben alig vannak mégis... Engem ez bosszant. És ebben jobb ez az orvos.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 17:10:12

@Serény Vélemény: a svédek biztos nem hazudnak. Ellenben pont hogy mindenki beleszámít ott is a statisztikákba. Erről olvashatsz svédül egy csomót.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.10.15. 17:40:20

@Serény Vélemény: basszameg, ezmiez.

De hiszen ott van a kettőspont. Rejtély, hogy mi a gebasz, ellenőriztem, és tényleg nem működik. Egyenesen átmásolom az url-t, nem is lehetne hibás.
De köszönöm, hogy szóltál, ez valami új hiba a rendszerben, majd utánajárok.

teéjesenmindegy 2020.10.15. 17:46:01

@odamondó:
"Mit korlátoz a 9-6 amikor az emberek legnagyobb része ebben az időszakban amúgy is otthon van? Semmit? Egy komédia. Napközben meg tömegekkel találkozol, de este bezzeg 9 és 6 között!!"
Azt , hogy mindenki legyen otthon. Mit nem értesz, te agyas?
Vannak dolgok, amiket muszáj megtenni. Pont. Iskola. Munka.
Vannak amiket meg ezek után csinálnak az emberek. Buli. Kocsma. Mozi. Színház. Ezeket nem muszáj. Szépen van időd hazamenni, aztán aludni. Nem részegen ölelkezni mindenkivel aki ott van a kocsmában.

teéjesenmindegy 2020.10.15. 17:57:53

@A kiló nem százat jelent.:
"Valóban nagyot ment. Nem akkorát, mint gondolták. Tizedannyit sem, de nagyot."
Hetekre lezárták a fél világot. Ennek ellenére egymilló halott. Eddig.
Félelmetes, hogy mennyire korlátolt ember vagy.

Nylul 2020.10.15. 18:07:56

@zord íjász: Szedd ki a -t a link elől, elég annyi, hogy zordidok.blog.hu. A többit a blogmotor rendezi.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 18:08:40

@teéjesenmindegy: Korlátolt vagyok. Hiszek a számokban. A számok pedig nem kirívóan magasak.

50 ezer halottat jósoltak Svédországba. Lett belőle kb. 5 ezer. Hagyjuk ezt és ne sértegess, ha megkérhetem, mert repülsz innen.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.15. 18:09:54

Többek figyelmét elkerülte, hogy a lezárásokat már mindenki elveti, mert hatástalan és kontraproduktív. Az USA-tól a WHO-ig mindenki rossz ötletnek tartja már.

kilonem100.blog.hu/2020/09/01/nagy-britannia_minden_3_covid-19-halalra_jut_2_halaleset_amit_a_lezarasok_okoztak

Nylul 2020.10.15. 18:11:53

@zord íjász: mondom a h t t p s : / /-t, csak egybeírva linket csinál belőle. :)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.10.15. 18:30:48

@Nylul: Aztakibaszottkurvamocskoséletbe. És ez mióta van? Jó, hogy én, a blogger kérdezem ezt tőled, szerencsére ez nem nyilvános felület, nem látja senki. Észre sem vettem, mert eddig (sokáig) hibátlan volt. Köszi, tényleg. Mondjuk az feltűnt, hogy minden blogger, aki beilleszti a blogjának a linkjét a nickje mellé, nélküli, csak az enyém régi, de nem gondoltam, hogy ez gond, és egy ideje nem is ellenőriztem. Köszi még egyszer neked is @Serény Vélemény:

Nylul 2020.10.15. 19:22:23

@zord íjász: Gőzöm sincs, én csak megnéztem a forráskódot, és láttam, hogy duplán van a http. Google analytics-et nem láttam az oldaladon, de ha van bármilyen olyan mérőeszköz, ahol statisztikát látsz a főoldalad direct hitjéről, abból tudni fogod.

teéjesenmindegy 2020.10.15. 20:00:42

@A kiló nem százat jelent.: Teljesen logikus vagy. Ha azt jósolom, hogy nyitott ablaknál berepül 100 szúnyog, erre te bezárod az ablakot, és büszke vagy, hogy csak 10 jutott be.

"minden_3_covid-19-halalra_jut_2_halaleset_amit_a_lezarasok_okoztak"
Remek érvelés, hogy a saját okosságodra hivatkozol. Az olyan marhaságot, hogy "nem mert elmenni valaki az életmentő műtétjére, mert félt, hogy elkapja a vírust" az sem hiszi el, aki leírta.

Senki nem veti el az elzárásokat, az a vírus elleni védekezés egyetlen formája. HA NEM TALÁLKOZOL OLYANNAL AKI VÍRUSOS. Az egy más dolog, hogy nem zárnak le, mert abba is belerokkan a világ, tartósan nem lehet otthon ülni.

white999 2020.10.15. 20:15:45

@A kiló nem százat jelent.: Mondjuk arra is válaszolhattál volna, hogy mi értelme van hisztériát kelteni, minden országot lezárni gazdaságot bedönteni stb., ha nincs itt semmi látnivaló, mert ez egy sima átlagos influenza szerű valami. Kinek az érdeke?
Ha a lezárásokat mindenki elveti akkor Kína miért csinálta, és miért lett neki sikeres megoldás?
Ha nincs semmi látnivaló akkor miért kezdenek minden országban megtelni a kórházak? Ezek csak fizetett statiszták akik ráadásul az orvosokkal is összejátszanak, hogy pánikkeltés miatt befekszenek a kórházba?

white999 2020.10.15. 20:28:20

@vitéz Beverneky: Jó ötlet. Volta vírustagadóknak is egy a facebook-on egy felület csak azt lelőtték. Pedig ott egymás közt oszthatták volna a hülyeséget. Csak amíg a vírustagadás és oltásellenesség veszélyes, addig a lapos föld teória veszélytelen. Azt hagyni kellett volna. Illetve egész pontosan önveszélyes ha valaki rakétát épít és ezzel próbálja igazolni az elképzelését. Mondjuk egy lapos föld hívő miért is tudna rakétát építeni, amikor az már komolyabb gondolkodást és összetettebb ismereteket kíván.

Ad Dio 2020.10.15. 21:03:19

@A kiló nem százat jelent.:

Az első menet valóban elég kemény volt. Bár az sem olyan kemény amilyennek beállították, de akkor tényleg megvolt a 0.5% körüli halálozás, ami 6-8x annyi, mint a szezonális influenza. Ráadásul lehetett volna sokkal rosszabb is, ha a kórházak bedugulnak. De első találkozása vírussal csak egyszer van. És ma már látszik a halálozásokból, hogy ahol megvan a 10-15%.os átfertőzöttség, ott már nincs kiugró terjedés és a halálozás is minimum egy nagyságrenddel alacsonyabb. Pl. a svédeknél már szinte teljesen eltűntek a halálos áldozatok. Július óta napi 1-3 halottjuk van. És ez - ha vírus nem mutálódik - csak javulni fog idővel. A 2018-19-es téli influenza szezon ott 505 halálos áldozatot szedett. Két hónap alatt... Az napi 10 feletti halálos áldozat.

Ad Dio 2020.10.15. 21:06:35

@white999:

Senkinek sem érdeke. Azt gondolom, ezt nem "tervelte ki" senki... bár vannak, lesznek olyanok akik profitálnak belőle... pl. a Kínaiak. Annyi történt csak, hogy a józan ész és a tudomány helyett a pánik vette át a vezetést. Segítségével beleürítettük a teljes tárat a saját lábunkba. Évekig tart majd a kikecmergés.

teéjesenmindegy 2020.10.15. 22:15:58

@white999: A laposföld elmélet kitalálója a legokosabb ember a világon.

teéjesenmindegy 2020.10.15. 22:26:26

@Ad Dio: Influenzásoknál szoktak kórházak megtelni? Jelen pillanatban 1555en vannak kórházban, 170en meg lélegeztetőn. Ilyen van az influenzaszezonban?
Aztán. " És ma már látszik a halálozásokból, hogy ahol megvan a 10-15%.os átfertőzöttség, ott már nincs kiugró terjedés és a halálozás is minimum egy nagyságrenddel alacsonyabb."
Ez úgy hülyeség ahogy van. Ember! Vannak gyógyszerek, amik hatnak. Vannak terápiák, mint a vérplazma. Ja, túlreagáltak mindent, hogy vannak lélegeztetőgépek. Nem azért csökken a halálozás, mert elérte a 15%ot az átfertőzöttség (sehol a világon nem érte el), hanem azért, mert mindent megtesznek, hogy életben tartsák az embereket.

És le lehetne szakadni állandóan erről a nyomorult halálozásról. AZ egy dolog. AZ meg egy másik dolog, hogy egy erősebb vírus után fél évig szarul vagy, ha nem is lesz maradandó sérülésed.

szoszo9inda 2020.10.16. 08:00:51

@Koroknay 0000025: Amúgy nem csak innen látszik, hogy az Indexet kezdik eltolni kormánypárti üzemmód felé... Én évekig lelkes olvasója voltam az Indexnek, de mostanában egy-egy cikken, de nagyon finoman érezhető ez. A kormány ellenes kritikák egyre finomodnak, és a bevándorlók-Soros-Gyurcsány-elnyomó EU kommunikációs panelből egy-egy finomabb szösszenet már befigyel. Gondolom betartják a fokozatosság elvét... :)
Nem lesz olyan éles váltás mint annó az Origó esetében volt...

szoszo9inda 2020.10.16. 08:23:40

@odamondó:
"Mit korlátoz a 9-6 amikor az emberek legnagyobb része ebben az időszakban amúgy is otthon van?"

Igazad van, nem sokat... Akkor meg miért is olyan nagy probléma ez a korlátozás? Ezek szerint simán be lehet tartani...

Serény Vélemény 2020.10.16. 09:04:39

@szoszo9inda: Szerintem az index régóta egy ócska propagandalap. Az is túl buta, aki elhitte a 'függetlenobjektív' stemplit, amit magukra nyomtak.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.16. 09:09:42

@szoszo9inda: Az a baj, hogy képtelenek vagytok nem egybitesként gondolkodni. IGen, az Index stílusa megváltozott és nem mindenben előnyére, egy sokkal kevésbé rutinos és kisebb gárda szerkeszti, de sokféle, nagyon sokféle ember írja. Elfogultsággal nem igazán vádolhatóak. De hogy mennyire lesz ez a műhely egyben tartató nem tudom. Pont az ilyen egybites gondolkodásúak miatt, akik jobbról-balról utálkoznak és szítják a feszültséget.

Ha megbukik ez a kísérlet, akkor az a ti hibátok lesz.

Serény Vélemény 2020.10.16. 09:10:18

Koroknay...xx-nek üzenem, hogy nem ő a Brendel Matyi, azt nem értem, hogy a drága jó bloggazda Koroknay ... xx kollégát miért cenzúrázta, de Matyi biztosan nem képes olyan hosszan, és annyi érvvel bejegyzést írni, mint Koroknay.... Tehát Matyi egy másik entitás, aki tényleg szét...ja az összes olyan blogot, ahol engedik tombolni.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.16. 09:12:39

@Serény Vélemény: ezeknek már minden kormánypárti, ami nem szélsőségesen balliberális. A dolgot azért nem értem, mert aki erre vágyik annak nem kellett a régóta óvatoskodó Index. Alibiújságírást csináltak már régóta. Komoly anyagaik rég nem voltak. Az egész hősködés, ne hallgasssunk kamu, mert nagyon is halk volt a lap. Emellett viszont izgalmasabb volt, mint most sokszor. Igaz 3x annyi ember írta. Ettől függetlenül nem leszünk megfosztva. Dezső András ott lesz a HVG-n, a Telex is beindul talán, Akinek a bulvár kell megtalálja.

Én olvasni fogok mindenkit.

Serény Vélemény 2020.10.16. 09:22:37

@A kiló nem százat jelent.: "Komoly anyagaik rég nem voltak"
Miért lettek volna? A propaganda lényege, hogy 1) O1G, 2) Az eu az isteni jó.
Ha most kiderülne, hogy az EU összességében durvábban korrupt és maffia mint egész Mo, akkor összeomlana sok emberkének a virtuális valóságba vetett hite.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.16. 09:25:38

@teéjesenmindegy: Én posztoltam ki, de nem magamra hivatkozom, hanem a brit kormány tanulmányára.

Ha az analfabetizmus egy politikai mozgalom lenne, már kormányozna...

teéjesenmindegy 2020.10.16. 09:44:36

@A kiló nem százat jelent.: Igen, láttam, sőt olvastam is a brit tanulmányt, ami szerint a covidtól való félelem miatt nem hívták a szívrohamosok a mentőt. Kapitális faszságnak tartom, de egyszer leírta valaki, aztán te túlragoztad, és azóta magadra hivatkozol.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.16. 09:52:01

@A kiló nem százat jelent.:

Pusztán annyi történt, hogy a mostani indexen újra olvashatók nem kizárólag balliberális véleménycikkek is, vagyis kiegyensúlyozottab lett. Tény, hogy sajnos eltűntek az indexre korábban annyuira jellemző alapos és mély elemzések, de remélemm rövid időn belül - ha más szerzőktől is - újra lesznek ilyenek is.

Azt azért nagyon remélem, hogy a mostani indexből nem lesz Origo 2, mert az nagyon nem kellene.

Ráadásul megjelent a telex a régi indexes gárdával, így az olvasók csak nyernek az egésszel.

white999 2020.10.16. 09:59:24

@Ad Dio: A pánikról annyit, hogy a sógornőm kórházba dolgozik. Most tesztelték őket, mert egy rakat dolgozó beteg volt. Őt akkor amikor még nem voltak tünetei csak kontakt. Azóta otthon elájult és nem vett levegőt. A mentő jött ki hozzá. Negatív de ha ma csinálnák lehet pozitív lenne, mert eltelt 3 nap és szarul van. Fiatal egészséges szervezet nem szokott elájulni influenzától. Kolléganőjén már jobban kijött. Majd megpusztul össze se lehet hasonlítani az influenzával. A kórház tele fertőzöttel ápolttal és szakemberrel. Oda vagy másikba ahova téged is vinnének ha baj van és ez nem járványkórház. Ne pánikoljatok pedig akár lehetne is rá ok. Közben franciáknál egy nap alatt 30.000 ember és kijárási tilalom. Osztrákoknál 12 nap az összeomlásig ezért egy komplett várost lezártak. Nálunk ha lenne teszt akkor nem csak a halottak döntenének csúcsot de azért nyugodjatok, meg hogy kormány a helyén csapataink harcban állnak de nincs itt semmi látnivaló. Én okt végére és nov közepére tettem az összeomlását az eü-nek ha nem csinálnak semmit. Eddig mivel semmit nem csináltak a trendvonal töretlen a becsült számokkal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.16. 10:15:43

Tegnap 33 halott.
Az igaz lehet, hogy a tesztelési kapacitás maximumának elérése után az új fertőzöttek száma már nem ad értékelhető információt, de a napi halálozások durván növekvő száma önmagáért beszél.

Ad Dio 2020.10.16. 11:09:59

@white999:

Én pedig október második felére a peaket, november közepére a lecsengést. Nem gondolom, hogy lesz armagedon. Ha tavasszal jobban elengedjük, akkor még ennyi sem lenne. Akkor picit túlfogtuk.

"Azóta otthon elájult és nem vett levegőt. A mentő jött ki hozzá. Negatív de ha ma csinálnák lehet pozitív lenne, mert eltelt 3 nap és szarul van. Fiatal egészséges szervezet nem szokott elájulni influenzától."

Ha nem vett volna levegőt, nem mentő megy ki hozzá, hanem pompakocsi. Az emberek általában rosszul viselik az oxigénhiányt. Ez a sztori picit kehes. Már meséltem valakinek itt, Neked is elmondom: 15 évesen, makk egészségesen kerültem korházba influenza szövődménnyel. 3 hét infúzió. Már sajnálom hogy nem covid volt, mert akkor lehet belekerültem volna vele a hírekbe és egy ország drukkol nekem. Így meg csak a családom meg én izgultunk... ahogy a többi sok emberért is akik életveszélyes állapotba kerülnek az influenzától. Évente kb. 3-5000 ember hal be idehaza az influenzába és szövődményeibe.

"de azért nyugodjatok, meg hogy kormány a helyén csapataink harcban állnak de nincs itt semmi látnivaló."

Az olyan szép, amikor mindkét tábornak szarember vagy :-)... azt hiszem ilyenkor érzem magam a legjobban. Ja, és hogy világos legyen: szerintem a kormány szarul csinálja. Messze-messze túlkorlátozott az első körben. Most az irányvonal kb. jó, de a kockázati csoportot sokkal jobban kellene védeni.

white999 2020.10.16. 11:35:12

@Ad Dio: Kehes vagy nem kehes ha vérnyomása leesik és csak elszédül a férje nem hívott volna mentőt. November közepére okosabbak leszünk de ha full lezárás akkor azt nem fogadom el annak hogy na ugye lecsengett. Az adatok eddig engem igazolnak. Kb 3 hete ezt mondom látva az eü helyzetét. ja és szerintem azt már nevezhetjük összeomlásnak amikor intenzives nővér helyett online gyorstalpalón végzett portás fogja a gépeket állítani és a túlélési esélyei a páciensnek 40% ról leesik 5% alá. Az ebolát is túléli 5%, az ember és az evolúció már csak így van összerakva, hogy a populáció egy része az mindig túl él mindent.

white999 2020.10.16. 11:38:26

@szoszo9inda: Nem origo azt 3 napig bírtam olvasni annak a veszélye nélkül, hogy komolyabb rombolást végezzen a mentális egészségemben de azért itt is van egy két cikk aminek ha neki szaladok csak kapkodom a fejem. Finoman próbálják hangolni az olvasót. Sokkal ravaszabban mint ahogy eddig csinálták és lehet célt is ér.

white999 2020.10.16. 11:41:31

@Ad Dio: Dél-Kórea nem eresztett tárat a lábába. Lehetne normálisan is csinálni. Nálunk nem az van hanem magyaros gógyi. Pont olyan mint az összes eddigi.Sok pénzzel is nulla hatásfok ha építeni kellene valamit.

Ad Dio 2020.10.16. 11:50:45

@white999:

"November közepére okosabbak leszünk de ha full lezárás akkor azt nem fogadom el annak hogy na ugye lecsengett. Az adatok eddig engem igazolnak."

A járvánnyal kapcsolatosan bármilyen intézkedés hatása 6-10 nap után jelentkezik.

De ha már az adatoknál tartunk... biztos vagy benne, hogy azok Téged igazolnak?

www.nnk.gov.hu/attachments/article/858/COVID%20SZENNYV%C3%8DZ%2041.%20h%C3%A9t.pdf

A vírus örökítő anyaga a szennyvízből kimutatva más mindig az egyik legjobb előrejelzésnek számít. Márpedig az ország szinte egész területén stagnál vagy csökken a koncentráció. Ezt ugyancsak 6-10 nappal követi a járvány tendenciája. A halálozás sajnos csak 4-6 HÉTTEL. Ennek a logikája: míg a 6-10 nap a vírus lappangás ideje, a 4-6 hét a súlyos lefolyás időtartama.

A valóságban (laikus szvsz) az fog történni, hogy ahogy elérjük=elértük a peaket (12-15%-os átfertőzöttség), lassul a járvány. Ez persze a testeredményekből azonnal nem fog látszani, ahogy a felfutás is csak egy darabig látszott, mert a testkapacitást kimerítettük. A lecsengés valamikor november közepén fog a napi számokban is látszani. A halálozások és a kórházi kezelések száma még egy darabig felfutóban lesznek, mert azok sajnos csak 4-6 hetes csúszással követik a járvány terjedését.

Serény Vélemény 2020.10.16. 12:03:16

@Ad Dio: "Ez persze a testeredményekből azonnal nem fog látszani, ahogy a felfutás is csak egy darabig látszott, mert a testkapacitást kimerítettük."

A teszteredményekből szvsz nem ezért nem látszik, hanem mert ahhoz, hogy lehessen becsülni belőle az átfertőzöttséget, a teljes népességből kellene rendszeresen egy jól összeválogatott statisztikai mintát _is_ tesztelni. Ekkor derülne ki, hogy hány százaléka a népességnek esik át a fertőzésen jelentős tünetek nélkül.

white999 2020.10.16. 12:14:40

@Ad Dio: Nehéz lesz, hogy a számok ne téged igazoljanak. A tesztek alapján legalább 3 szor ennyi fertőzöttnek kellene kijönni. Plusz a lappangók. Kórházba a vízilabdás úgy ment hogy a mentősök algopirint ajánlottak neki és bement maga a Lászlóba. Ha ezt nem teszi már nem élne, utolsó percben érkezett és a szerencsének köszönheti, hogy él. Tehát a kórházba kerültek és a kórházi ellátást igénylők sem feltétlen fedik le egymást. A halottak száma kb fedheti a valóságot ha jó adatokat adnak le. Mondjuk azért vannak kétségeim, hogy az tökéletesen precíz lenne. Ha az eü azért nem omlik össze, mert a rászoruló betegeke nem jutnak oda az még azért nálam összeomlásnak fog számítani hiszen nem tölti be a funkcióját.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.16. 13:14:51

@white999: hosszútávú tünetek influenzánál is vannak. Akár még maradó allergia is kialakulhat. Csak mondom. Sőt impotenci is lehet más fertőzések szövődménye és egy sor finom vírus, baci van, ami csúnya dolgokat okoz.

A legtöbb hosszútávú tünet a fáradtság. Nem egy exkluzív dolog. Az emberek többsége alapból fáradt. Ne kreáljunk már mítoszt ebből.

Wildhunt 2020.10.16. 13:39:44

Több mint 300 komment Matyi nélkül...

Ad Dio 2020.10.16. 13:45:38

@Serény Vélemény:

Erre is van matematikai modell. Ugyanis a pozitív teszek részaránya az összes teszten belül utal arra, hogy mekkora az előfordulási valószínűség (komparatívan más országokkal). Elég áttételes a dolog, de ebből lehet következtetni valamire. Akik kiszámolták, azoknak az jött ki, hogy ma Magyarországon minden felfedezett betegre minimum 25-40 nem regisztrált jut. Ez az arány folyamatosan változott. Az elmúlt időben jobbára romlott.

Magyarország egyébként kifejezetten rosszul teljesít az utóbbi időben e téren. A világátlag ma valahol 6-9% közt mozoghat.

A matek nem egyszerű, de nagyjából az jön ki, hogy jelenleg kb. 800.000-1.200.000 aktív eset van és felgyógyult másik 250.000-400.000.

Ad Dio 2020.10.16. 13:52:02

@white999:

Maradandó károsodások az influenzánál is vannak (pl. tüdő hegesedése, ízületi problémák stb). Ráadásul jelenleg a covid19 aktív esetek közt nagyon-nagyon leesett a kritikus kórházi kezelést igénylők aránya. Épp így esik szerencsére a maradandó károsodást szenvedőké is.

Már egyszer utaltam rá, megismétlem: ez a vírus egy új valami. De első találkozás csak egyszer van. Az eső találkozó már ma ltszik hogy sokkal-sokkal durvább volt mint a második. Szvsz prognosztizálható, hogy ez tendencia.

white999 2020.10.16. 15:30:40

@A kiló nem százat jelent.: @Ad Dio: Kijelölt kórházak telítettsége 50-70% volt pár napja. A franciáknál 90% ezért zárnak, amennyire tudnak. Nálunk ha lenne tesztelés valószínűleg egy szemmel nem lenne jobb az eredmény mint a franciáknál és itt is csak idő kérdése a 90%.
Azért szeretném tudni, hogy melyik influenza vagy nátha járvány okozott olyat, hogy szeptemberi melegben (még múlt héten is 25 fok volt) tele lettek a kórházak. biztos erre is megvan a kész válaszotok hogy pl 1512 ben. Ja és úgy, hogy elvileg mindenki maszkban van és fertőtlenít és távolságot tart. Ezen intézkedések hatására tavasszal elmaradt az influenza déli féltekén de Magyarországon se volt a covid az tudomásom szerint nem maradt el.
Az olyan evidenciákat pedig, hogy a vírust megszokja az emberiség , azt hagyjuk mert az evolúció az erről szól. Természetes, hogy egyre kevésbé lesz fertőző ahogy a patkányok is kiröhögik a patkánymérget egy idő után. Semmilyen első vagy második hullámról nincs szó. Egy hullám van ami végigmegy az emberiségen ahogy a spanyolnátha. Ez lesz 2-3 év. Addig lehetne úgy védekezni, hogy ne legyen spanyol nátha szerű effektus de lehet azt is mondani, hogy ez egyszerű nátha.

teéjesenmindegy 2020.10.16. 18:00:00

@Ad Dio: "ez a vírus egy új valami. De első találkozás csak egyszer van. Az eső találkozó már ma ltszik hogy sokkal-sokkal durvább volt mint a második. Szvsz prognosztizálható, hogy ez tendencia."
Szvsz pedig levonod a következtetést, hogy a kutya megsüketül, ha levágod a lábát, hiszen nem jön oda ha hívod...
Mi az, hogy az első találkozó? Nekem még az első sem volt meg. Meg másik 9,9 millió embernek az országban.
Mégis miről beszélsz? Van vérplazma. Van gyógyszeres kezelés, van léggép, vagy terápia. Az orvosok meg vért izzadnak, hogy megmentsenek embereket. Erre levonod a tendenciát, hogy gyengébb a vírus...
Lószart. A vírus ugyanazt hozza, amit eddig. Azért terjed jobban mint tavasszal, mert gondatlanok az emberek. Főleg a fiatalabbak. Ha beszabadul megint az idősotthonokba, akkor aratni fog megint.

Ad Dio 2020.10.16. 18:25:06

@white999: @teéjesenmindegy:

Szerencsére egyikünk sincs felelős döntéshozói pozícióban, így szabadon alkothatunk véleményt.

Az állami szabályozás betartása ismét csak nem képezheti egyéni mérlegelés alapját.

A többi meg idővel ki fog derülni ;-).

alöksz róz 2020.10.16. 20:16:35

bréking! fideszes vírustagadó nácifasiszta a who!

index.hu/gazdasag/2020/10/16/who_szegenyseg_koronavirus/

Nem támogatjuk, hogy a rengeteg korlátozás, lezárás legyen a vírus elleni védekezés elsődleges eszköze, és erre felhívjuk a világ vezetőinek a figyelmét is

Wildhunt 2020.10.16. 23:00:30

@alöksz róz: szóval akik eddig a szakértőkre hivatkozva anyáztak, most akár bocsánatot is kérhetnének (az angliai ápolóval az élen, ha kérhetem)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.17. 02:30:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az ország fele-kétharmada kis-közepes településen él, harmada kis falvakban. Amik nem szigetek egyébként, az emberek napi szinten közlekednek a városokba, Budapestre és vissza. Ez az általános.

De ahogy írtam valóban a "járvány" csak nagyvárosokat érintett. Épp ezért volt alig valami Szlovákiában. Nyilván jóval kevesebb az interakció idegen között. De nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs vagy nem lehetne megbetegedés. Ha kialakul egy gócpont, akkor kistelepülésen is megnő az esetszám és betegednek le emberek. Ellenben mivel kórházak pláne nagyobbak csak nagyvárosban vannak, a megbetegedések ott jelentleznek. Mivel más módon alig terjed a betegség. A vírus biztos terjed, de a betegség lóugrásokban halad láthatóan. Többnyire semmi nyoma. És ez a többnyire 80-90%-ot jelent. Attól függ a semmit hogyan definiálod.

Nyilván egy járványkórház osztályos nővére mást lát, de pont az a nem reprezentatív. Emellett a sírás-rívást, hogy mennyi a meló ismerjük. Nem sok. Lehet még sok viszont, ha nem szedünk D-vitamint...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.10.17. 02:34:49

@white999: a franciák tavasszal is német segítséget kértek, az ellátó rendszerük nyilán szarabb. A 90%-ot azért megkérdőjelezném. Volt ilyen hír, de mit is jelent:

"By around October 24, there will be a minimum of 800 to 1,000 Covid patients in intensive care, representing 70 to 90 percent of our current capacity," — mondják.

Baszki. Ne csesszenek fel, hogy egy 60 milliós országban ez komoly szám. Nem az. 10 ezer sem lenne megdöbbentően sok, ha járvány van. az 1000, pláne a 800 nevetséges.

white999 2020.10.17. 09:12:18

@A kiló nem százat jelent.: Szerintem még mindig nem érted. Önmagában az, hogy kinek mennyi lélegeztető gépe van semmit nem jelent. Németeknél valami hatszor annyi kezelő jut egy gépre mint nálunk. Gondolom franciáknál is ez lehet a helyzet. Ha nem így van azonnal adjunk el nekik gépet a veszteség minimalizálás elkerülése érdekében.
Persze lehet mondani hogy annyi embert teszünk gépre amennyit csak akarunk de ez nem igaz a szűk keresztmetszet minden országban a személyzet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Még egy szösszenet ami már sokszor sok helyen elhangzott, én magam biztos 50 szer leírtam. Ma már a megmentésnek nem a lélegeztető gépre helyezés a csúcsa, az a létező legutolsó fázis. Egyáltalán nem véletlen, hogy akit ráraknak jó eséllyel le sem jön róla. Ezt a magyar számok is bizonyítják az utóbbi két hétben. A megoldás az, hogy minél hamarabb még abban a fázisban kerül be valaki a kórházba, amikor még elég az vérhígító antibiotikum a szteroid és a lelégzést segítő kis oxigén cső az orrba. Ezzel jó eséllyel megmenthető a betegek nagy többsége. Erre kellet az utóbbi fél év amíg rájöttek és nem a lélegeztető gép mert azzal nem segítettek a betegeke jó részén. A véralvadást, vérrögképződést a trombózist a tüdőembóliát kell megakadályozni. Erre pedig kórházi ágyakra és személyzetre van szükség. Ez a szűk keresztmetszet. Itt nem lát az orvos és akkor kerülsz be amikor már nagyon szarul vagy. Nyugaton az eü a prevencióra van kihegyezve, nálunk prevenció sose volt. Ezért halnak meg nálunk mindenbe betegségben többen, a ráktól a szívbetegségekig.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2020.10.17. 11:28:06

@tesz-vesz: pontosítok, most megnéztem, az én D-vitaminomra az van írva hogy 4000 NE. gondolom ez egy tablettára vonatkozik
Erre mondta a gyógyszerész , hogy kétnaponta egyet, míg a doboz napi egyet ír.

hát még mindig eltér ezen poszton szereplő orvos 5000-10 000 NE-s javaslatáról.... jócskán.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2020.10.17. 11:47:46

@orient: " Természetgyógyásznak sok haszna nincs belőle ha internetről rendelgetsz vitaminokat."

nem? hát szinte mindegyik azt akarja hogy tőle rendelj vitaminokat és szirsz*rokat.
a linkedet nem tudom értelmezni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2020.10.17. 11:52:17

@A kiló nem százat jelent.: avatarokat rakjál már légyszíves a kommentek mellé, hogy jelenítse meg, mert k szar igy olvasgatni háromszáz kommentet, úgy hogy mindegyik egyforma.

Exploiter 2020.10.17. 15:21:53

@Ad Dio:

“ Én pedig október második felére a peaket, november közepére a lecsengést. Nem gondolom, hogy lesz armagedon. Ha tavasszal jobban elengedjük, akkor még ennyi sem lenne. Akkor picit túlfogtuk.”

Pontosan.
Illetve a lecsengés lassabb lesz, a tapasztalatok alapján elhúzódik még sokáig, jövő év elejére.
Ettől még nyugodtan lehet majd karácsonyozni a nagyival.

Ad Dio 2020.10.18. 10:24:59

@teéjesenmindegy:

"Mi az, hogy az első találkozó? Nekem még az első sem volt meg. Meg másik 9,9 millió embernek az országban.
Mégis miről beszélsz? Van vérplazma. Van gyógyszeres kezelés, van léggép, vagy terápia. Az orvosok meg vért izzadnak, hogy megmentsenek embereket. Erre levonod a tendenciát, hogy gyengébb a vírus..."

Az "uj" kezeléseket a már kórházba került embereken hajtják végre. Azonban azt látjuk, hogy SOKKAL kevesebben kerülnek szerencsére arányaiban kórházba, mint az első hullámban.

Április végén pl. 2500 igazolt fertőzött volt, akik közül 900an voltak kórházban (36%), 54en gépen. Ma 31000 aktív eset van, amiből 1700an vannak kórházban (5%).

A kutya lábát levágták, de nem megsüketült, hanem lesántult ;)

Ez a vírus rekord könnyen jut át egyi emberrről a másira. Ez volt benne a legijesztőbb ezdettől fogva. Viszont ma már két dolgot látunk egyre jobban: egyrészt hogy ugyan átjutni átjut, de egyre nehezebben betegít meg és ha meg is betegít, nem okoz olyan sulyos lefolyást. Az emberiségnek van egy része, amelyik nagyon érzékeny rá, ők tömegével átestek rajta az első hullámban. Van egy másik része amelyik özepesen érzékeny rá, ők betegek most. És ezzel a járványnak vége is lesz. Szvsz elérjük a 15...20%os átfertőzöttséget és a többieket már egyre kevésbé fogja tudni megbetegíteni a vírus. Itt marad velünk, de szezonális lesz és jobbára enyhe lefolyásu, mint az influenza.

Ad Dio 2020.10.18. 12:13:14

@Exploiter:

"Illetve a lecsengés lassabb lesz, a tapasztalatok alapján elhúzódik még sokáig, jövő év elejére."

Lecsengés alatt én azt értem, amikor már a napi fertőzöttek egyértelműen söenő számot fogna mutatni. Sajnos a halálozási adatok ezt csak 2...3 héttel később követik. Valójában "vége" nem nagyon lesz sosem. Csak többet nem okoz má tömegjárványt.

Persze ez csak a laikus matekja. A hivatalos verzió szerint még világvégét várunk. És hát ugye ők a tudos szakértők, én meg csak egy fotelokos.

Az élet meg majd megmondja kinek van igaza.

Piffu 2023.03.16. 09:39:38

Sziasztok!

Kár, hogy ennyire leült ez a jó kis blog!

Pedig jó lenne felújítani az elmúlt két-három évet és azt, hogy kinek lett igaza, kik vitatkoztak itt habzó szájjal a saját hülyeségeiket tolva. Kiknek kellene szégyellni magát a mélyostobasága, vagy esetleg - az itt különböző nickeken megnyilvánuló - "szakember" Boldogkői kollaboráns kavarását.

Dr. Karl Lautersbach jelenlegi német egészségügyi miniszter a vakcinák által okozott károsodásokról, a jóvátételekről, a Big Pharma felelősség alóli felmentéséről, melyet a káros, de legalább védelmet nem nyújtó vakcináikkal szerzett milliárdok zsebretétele után sem vállalnak. Elégedetten hátradőlve konstatálhatják, hogy hatalmas nyereségre tettek szert, megöltek vagy károsítottak horror mennyiségű embert, köztük gyerekeket is, de a felelősség az államé, azaz a miénk, akiket szarráoltottak, vagy ellehetetlenítettek oltatlanként. Hol a felelősségre vonás, hol vannak most a mi víruscelebeink, Karikó, Szlávik. Merkely, Rusvai, Nyunyó és hol vannak a víruscelebek, akik hatalmas plakátokon tolták a vakcinát? Hol vannak a felelős politikusok?

karikor.substack.com/p/nemetorszag-egeszsegugyi-minisztere

karikor.substack.com/p/nemetorszag-egeszsegugyi-minisztere

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2023.05.09. 15:04:28

@Piffu: Hú ez jó régi poszt. Köszönöm a kommentet. Egyelőre a blog szünetel valóban. Ahogy korábban írtam családi okokból, idő hiányában. De köszönöm. A témák adottak, de pl. pont az említett kérdésben én nagyon újat nem tudnék mondani. Lehet Te is többet tudsz nálam.
COVID ügyben a magam számára valójában már kitettem a pontot itt:
kilonem100.blog.hu/2021/04/26/covid1984
Azóta a maszkok hasznát is cáfolták, amivel szintén érintőlegesen sem foglalkoztam, a WHO is lefújta a bizniszt és még sor esemény volt, ahogy egy éve az ukrán háború a téma és, hogy orrvérzésig oroszok ellen kéne uszítani.

Megvárom az excess mortality kifutását, és lehet arról még írok, mert összegzésre és visszatekintésre volna igény. Talán.
süti beállítások módosítása