A kiló nem százat jelent.

Több érv szól az iskolabezárások ellen, mint azt egyetlen vidéki háziorvos cáfolhatná

2020. november 07.

Nem szerencsés, ha egyetlen vidéki háziorvos akarja eldönteni, hogy bezárjuk az országban az összes óvodát és iskolát. Nem szerencsés, ha megkérdőjelezhető kijelentéseket kérdőjel nélkül adunk közre. ostoros_map.png

A helyi televíziózás aranyos amatőrizmusa, hogy a műsorvezető mellett belóg egy másik kéz is a képbe, miközben beszél, felkonf és indul az interjú az egyik Eger melletti község házi orvosával, amit aztán szemléz több helyi kis hírportál és az Index.hu is.

Ő lesz itt és most a szakértő, akinek szavait isszuk. Hiszen orvos, tehát amit mond az úgy van. Úgy van? Az egri tévében megszólaltatott ostorosi háziorvos vélhetően évek óta gyógyítja a környék betegeit lelkiismeretesen, adnak a szavára a környékbeliek. Ami gond, hogy a riporter éppúgy kérdezi az orvost, mint a falubeli Mari néni. Vonakodva teszi fel az alákérdezést, hogy "meg tudjuk-e kicsit fékezni a jelenlegi intézkedésekkel a járvány terjedését?" — nem túl ambíciózus. A válaszból kiderül, hogy a doktor úr szinte ezért ment be, hogy ezt elmondhassa: NEM. Mely intézkedésekkel nem? Miért nem? Ezt nem tudjuk meg, magától nem fejti ki, nem is kérdeznek vissza. A maszkok hatástalanok talán? Az éjfél utáni kijárási tilalom alibiintézkedés? Nem tudjuk meg, pedig érdekes lehetne a véleménye.

A blog azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba. Olvasottságunk idén lépte át az egymilliót. Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig. 
Lájkolj és kövess minket: facebook.com/kilonem100 
Támogass: patreon.com/kilonem100 Köszönjük!

De még a saját kompetenciáján túlterjeszkedő kijelentés is érdekes lehetne, ha az orvos vagy a riporter összekapcsolná saját praxisában tapasztalt esetekkel, elmondaná, hogy ő mit tapasztal, hány beteggel találkozik, milyan súlyosak jelenleg a környékben tapasztalható influenzaszerű megbetegedések, amelyek jól tudjuk igen veszélyesek és minden évben sok olykor váratlan halálesethez vezetnek. (Nemrég egy pozitív példaként megosztottam egy kolléga írását: Egy magyar háziorvos korrektebb tájékoztatást ad a koronavírusról, mint bárki címmel.) Hol többhöz, hol kevesebbhez: ebbe tél közeledtével szokásos menetrendbe érkezett meg 2020-ban a COVID-19, ami mellett kétszáz másik hasonló tüneteket és megbetegedéseket okozó másik kórokozó is les ránk egyébként. Azokat nem követi a média figyelme, nem nagyon készül belőlük statisztika és teszteket sem végeznek.

Az orvos elmondja, és ez nem kerül be a szemlékbe, hogy tünetei alapján a COVID-19 nem elkülöníthető más influenzaszerű megbetegedésektől. (Nincs tehát könnyű dolga, hogy a COVID-19-ről külön érdemben beszélni tudjon.)

Az interjú szintén nem szemlézett részében az orvos szintén elmondja, hogy nem is találkozik praxisában influenzaszerű tüneteket mutató betegekkel, mert telefonon keresik fel, telefonon keresztül diagnosztizálja őket és telefonon keresztül ír fel gyógymódot. Nem tudjuk meg az interjúból hányan keresik fel emiatt, hány beteget lát el, azok milyen súlyosak, de ha elég egy telefon, akkor valahogy az a benyomásom, hogy a történet erősen hiányos, az iskolabezárások követelése nem alátámasztott saját tapasztalatai alapján vagy szakmailag. 

Azt sem tudjuk meg, hogy ő mit javasol általában betegeinek megelőzendő akár az újabb felesleges telefonhívásokat is, hiszen lassan minden enyhébb megfázásos megbetegedésre mindenkinek illene tudnia: szedjünk D-vitamint, C-, A-, és B6-vitamint, cinket, magnéziumot, fogyasszunk sok vizet, a hidratáció és a szoba levegőjének páratartalma éppúgy életet menthet, mint a magas D-vitaminszint, és ne mulasszuk el betartani a személyes higiéné és távolságtartás szabályait. Azért ezt hasznos újra és újra elmondani. Ez egy háziorvos dolga. Különösen, hogy ez az általános megelőzés és gyógymód a legúti fertőzések ellen. Zárt térben talán valamennyit segíthet még egy jó maszk, legalábbis nem árt. Meg kötelező is most...

De nem, a doktor úr nem ezekről beszél, hanem kijelenti, hogy "katasztrófa lesz, ha nem zárjuk be az iskolákat és az óvodákat". Mit jelent a katasztrófa? Mely tanulmányra alapozza ezt? Mert nincs ilyen. A legtöbb tragédia zárt intézményekben, idős otthonokban, kórházakban történik nagyon idős emberekkel. Milyen tudományos munkásságot mutat fel a belgyógyász-háziorvos, hogy a járványkezelést illetően sarkos véleményt fogalmazzon meg szembemenve az egész járványügy és a kormány döntéseivel? Egyetlen ilyen publikációja sem ismert, biztosan becsülettel látja el a saját praxisát, van ideje tévében is nyilatkozni, de ez messze nem a szakterülete.

Műkedvelő szinten foglalkozom médiakritikával. Többnyire ez kimerül senkit sem érdeklő politikai műbalhék egyoldalú tálalásának bírálatában. Nem kérem számon a helyesírást, magam is "kreatívan" kezelem, és nem dermedek médiamérföldkővé egy "tetves esős" címsor miatt, viszont egy kiscserkész lelkesedésével és naivitásával hívom fel a figyelmet rendszeresen a média felelősségére a hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeit illetően. Olykor sikeresen. Többnyire viszont minden pusztába kiáltó szó. A COVID-19-et illetően már tavasz óta.

Emlékezzünk vissza: szakmai konszezus volt tavasszal, hogy az iskolabezárások szükségtelenek, hatástalanok és károsak. Majd EGYETLEN nap alatt a mindent felfújó média és a laikus közvélemény nyomására a járványügy döntését felülírva a népszerűségét féltő kormány bevezette az úgynevezett digitális tanrendet! (Ugyanez zajlott le a maszkokkal mellesleg: Müller Cecília azt mondta, hogy akár károsak is lehetnek, majd kötelezővé tette.) Egy olyan országban, ahol több tízezer gyerek családjának nemhogy számítógépe nincs otthon, de rendesen enni is csak az iskolában adtak neki. Külön programok vannak arra, hogy nyáron is legyen iskolaétkeztetés a leghátrányosabb helyzetűek számára. Az iskolabezárások nem egyszerűen megfosztják a legszegényebb diákokat a tanuláshoz való jogtól, de nullára szűkítik kilátásaikat a nagybetűs életben.

Ezen túlmenően olyan plusz terhet jelentettek a szülők számára, ami még egyszer nem megengedhető: az egy tökéletes abszurd, hogy a digitális oktatás azt jelenti, hogy a digitális eszközök használatára fel sem készült tanárok feladataikat a szülőkre és a gyerekekre terhelik át, megfelelési kényszerből akár még többet is, mint amennyit maguk ellátni lennének képesek. Olyan szülőkre, akiktől nem elvárható, hogy munkájuk mellett pedagógussá is váljanak az összes szaktárgyból. Az, hogy otthon maradunk a kertes házunkban és egész napot a gyerekeinkkel töltjük, együtt tanulunk csak a magasan képzett, rugalmas munkaidőben, távmunkában dolgozó felső középosztály kiváltsága. Más szülők napja viszont 24 órából áll és a folyton veszélybe kerülő megélhetésüket jelentő munkájuk helyett tudnak csak házi tanítóságot vállalni. Az egyedülálló szülőkről ne is beszéljünk...

A megszólaló háziorvos és sajnos számos pedagógus, amikor iskolabezárásokat követelnek, legyen szó valójában  kormánykritikáról vagy a média által gerjesztett pánikhangulatról, tökéletesen figyelmen kívül hagyja a magyar társadalom széles rétegeinek szociális helyzetét. Önző módon saját, gyakran politikai véleményüknek rendelnék alá gyerekek százezreinek életét, akiknek szocializációjukhoz, fejlődésükhöz szükségük van az osztályközösségre és az iskolára. Ezzel a felelőtlen és káros követeléssel életek ezreit tehetjük tönkre ténylegesen, miközben egyáltalán nem bizonyított — írta a Nature is —, hogy közvetlen kapcsolat állna fent az idős betegeket sújtó megbetegedések terjedéséhez annak, hogy a gyerekeink az iskolában nem találkoznak, de a játszótereken és mindenhol máshol amúgy igen. Sőt: a kisgyerekek nagyon valószínűtlen, hogy terjesztenék a koronavírust, nem tudni miért.

Teljesen abszurd az elképzelés, hogy a már amúgy is szinte egész napos maszkviselésre kényszerített gyerekek, akiknek semmi bajuk, hiszen ezt minden reggel a bejáratnál ellenőrzik, további kényszerintézkedéseket kénytelenek elviselni, mintha nem lenne elég abszurd és orwelli már most az a világ, amiben élniük kell.

"Nem telik maszkra sem..."

A legabszurdabb megszólalás az egyik pedagógus Facebook-oldalon született: azért javasolta a digitális oktatásra való átállást, mert a szegényebb sorból kikerülő gyerekek szüleinek szerinte nem telik megfelelő maszkra sem... Laptopra majd telik, kezitcsókolom? Csak egy magyar pedagógus képes katedrája magaslatáról ilyen abszurd kijelentést elereszteni. Ó, átéltük ezt gyerekként, átéljük ezt szülőként. Nem, nem szeretném, hogy ők döntsenek olyan kérdésekben, ami láthatóan nagyobb felelősségtudatot és szociális érzékenységet igényelne. A telefont felvenni is félő háziorvosok vagy a nevük begépelését tavasszal már majdnem sikeresen abszolváló pedagógusok félelmei és maguk iránt tanusított szociális érzékenysége ugyanis csak egy érv a sok közül, amit mérlegelnie kell a döntéshozóknak.

A járványügy szakértői véleménye nemcsak Magyarországon nem tarotta szükségesnek ősszel az iskolabezárásokat, de ez az intézkedés egyáltalán nem volt általános világszerte. Svédországban az általános iskolásokat nem érintette, de belátták, hogy a középiskolások esetében is felesleges volt a digitális oktatásra való átállás, életkoruknál fogva ők már alkalmasabbak az önálló tanulásra, de egy alsótagozatos általános iskolás, főleg ha olvasni sem tud, egész biztosan nem. Az iskolának és a közösségnek immunológiai szempontból is van jelentősége egyébként. És ebbe bele se merek menni: az immunrendszerünk feljődéséhez szükségünk van külső behatásokra, értsd: kórokozókkal való találkozásra, különben nem látja el feladatát később kritikus helyzetekben.

Ezeket a kérdéseket, kockázatokat szakmai alapon megvizsgálták világszerte és nem született olyan álláspont, hogy a gyerekek veszélynek lennének kitéve. A gyerekek nincsenek veszélyben és a a COVID-19 esetében nem bizonyított, hogy továbbadnák a fertőzést. Mindenkit, aki él és mozog tünetmentes fertőzőnek tekinteni és karantén alá vonni teljesen ismeretlen az epidemiológia eszköztárában. Szakmai nonszensz. Akár tudja ezt a háziorvos, akár nem. A riporter is tudhatná, hiszen másról sem szól 2020 folytatásos drámasorozata.

Az egyoldalúra és hiányosra sikerült interjúban megszólaló orvos is megerősíti: a gyerekek nem betegszenek meg, elenyésző a súlyos eset körükben, a halálozás a fiatalok körében is rendkívül ritka. A veszélyeztetett tanulókat és tanárokat jól be lehet azonosítani, számukra külön bevezethetőek óvintézledések, és akár ideiglenesen felmenthetőek, magántanulóvá is lehet őket tenni. Élhetne az oktatási kormányzat számos segítséggel ezen a téren. De nem, ilyen javaslatot sem fogalmaznak meg a kritikus orvosok és pedagógusok sem.

Sok abszurd intézkedést hoztak és sok intézkedés van, amire valóban szükség volna: legfőképp az őszre mindig járványszerű D-vitaminhiány leküzdésére, aminek filléres költségei eltörpülnek egy laptop ára mellett és hatásos védelmet nyújthatnának fiatalnak és idősnek egyaránt.

Az ésszerű és a lényeges valahogy kimarad ezekből a beszélgetésekből. A viták álkérdések körül zajlanak. Nem megoldásokat keresünk, hanem újabb problémákat okozunk, szemellenzőt húzunk és homokba dugjuk a fejünket.

A blog azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba. Olvasottságunk idén lépte át az egymilliót. Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig. 
Lájkolj és kövess minket: facebook.com/kilonem100 
Támogass: patreon.com/kilonem100 Köszönjük!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr1116276816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benbe · http://www.benbe.hu 2020.11.07. 12:41:00

A halott pedagógusokról és az iskolából hazavitt fertőzés miatt lélegeztetőre került szülőkről pedig kár is tudomást venni.

Etniez 2020.11.07. 12:49:05

Ez a posztod összeszedetebb, mint az előző, de ezzel sem értek egyet. Szerintem a doki csak a véleményét mondja.

Számomra sem teljesen világos, hogy az ingyenes parkolás vagy az éjféli utáni kijárási tilalom fogja megállítani a vírus exponenciális terjedését.
Ellenben az iskolabezárás biztosan lassítani ezen, szerintem is.

berne 2020.11.07. 12:50:02

Pontos írás.
Tiszta röhej, hogy ma már mindenki szakértő.
Soha el nem múló felelőssége van a mediának a kialakult helyzet kommunikálásában.
Hozzá nem értő "ujságírók" tévés "szakemberek" nyilatkozgatnak megfellebezhetetlenül, hergeliik pro és kontra a népet.
A politikusokról nem is beszélve.
Szégyen, hogy egy ilyen helyzetet is csak a politikai hovatartozásuk alapján ítélnek meg, és nyilatkoznak róla, szintén megfellebezhetetlenül.
Szégyen az egész országra nézve.

NFL55T 2020.11.07. 12:54:46

Igazából nagyon úgy néz ki, hogy az általános iskolás, ill. főleg alsó tagozatos diákoknak nem lesz leállás, legfeljebb ha már tényleg összeomlás-közeli helyzet állt be az egészségügyben (ameddig azért remélhetőleg nem jutunk). Személy szerint én azt az opciót hiányolom, hogy a szülő/család választhasson, hogy hagyományos módon bejárjon a gyerek a suliba, vagy inkább a következő pár hónapot digitálisan oldja meg. Sokféle egyéni élethelyzet van: ahol pl. két fiatal, egészséges szülő + gyerekek laknak együtt, ott igazából nincs para, fölösleges lenne a gyerekeknek otthon maradniuk. De vannak más családok, ahol meg olyan idős/veszélyeztetett/krónikus családtag is él a háztartásban, akit meg védeni kéne - és az szeptember óta kvázi lehetetlen.

Saját élethelyzet: mi öten élünk egy 100m2 házban. 2 egészséges felnőtt + 78 éves nagypapa (túl három szívműtéten, vércukor, vérnyomás vacak, tízféle gyógyszert szed) + harmincas fiatalember (krónikus, gerincsérült, tizenéve fekszik, legyengült immunrendszer) + egy tízéves gyerek. A nagypapa és a krónikus sérült családtag igencsak veszélyeztetett, ha elkapják ezt a sz*rt, eléggé necces a kimenetel, szóval a kezdetektől fogva vigyázunk rájuk. Maszkviselés, nuku rendezvények, nuku tömegközlekedés, bevásárlás kéthavonta 1x, tavasz óta postás-futár-idegen, stb. nem lépte át a küszöböt, munkavégzés szerencsére full távmunkában megoldható. Nem mondom, hogy ideális, de kibírjuk ezt a pár hónapot. Viszont szeptember óta meg vagyunk lőve: a tízéves gyerek uis. iskolába jár, és ha ő elkapja, akkor hótzicher, hogy nem tudjuk kivédeni, hogy az azonos fedél alatt élő nagypapa vagy krónikus beteg családtag megússza. 100m2 -en nem tudod megoldani, a gyereket nyilván nem rakhatod ki a híd alá aludni :-))

Míg más családoknál az okozna nehézséget, hogy a gyerek otthon maradjon, minálunk épp az ellenkezője: tavasszal nem volt semmi gond, a digitális oktatás absolute simán ment. Van eszköz, a gyerek - hiába alsós - simán vette az akadályt és az otthoni felügyelet / tanulásban való besegítés sem volt gond (hisz én is, a párom is távmunkában vagyunk, sőt, akár az értelmiségi nagypapa is tud tanulni a kicsivel). Tavasszal ez no problemo, szabit se kellett kivennünk, gyerek jegyei sem romlottak, s ami a lényeg: tudtuk védeni a két veszélyeztetett családtagot. Na, most nem tudjuk. Mert tiszta a lutri az egész, ha a gyerek elkapja a suliban, akkor besz*ptuk, mert nekem és a páromnak aligha okozna súlyos bajt, de a nagypapa meg pláne a krónikus családtag nagy eséllyel az intenzíven köt ki. :-(

Megoldás az lehetne, ha a szülő kezében lenne a döntés: akarja-e, hogy a következő 2-3 hónapban a gyereke hagyományos módon járjon suliba - vagy pedig úgy ítélik, hogy inkább pár hónap digitális oktatás. És ezt igazán csak a szülők tudják eldönteni, mert mindenkinek más-más az élethelyzete. A többségnek tök fölösleges a digitális oktatás, nem indokolt hisz nincs a családban veszélyeztetett. Máshol viszont van, és azok a családok most "meg vannak lőve". Látjuk, hogy a számok egyre durvábbak, napi több ezer fertőzött (+ felderítetlenek), napi 100 körüli halott, kórházban vannak már vagy 5000 -en, napról-napra egyre nagyobb a sansz, hogy a gyerek osztályába is behurcolják - és bár őt nem féltjük, de ha elkapja akkor olyan láncreakciót indít el a családban, aminek részünkről tragédia is lehet a vége.

Sajnos kb. 100% biztos vagyok benne, hogy az alsó tagozatosoknak nem lesz suli-stop - ez még önmagában nem lenne gáz, ha a szülőnek lenne beleszólása, hogy ha az ő adott élethelyzete indokolja, akkor VÁLASZTHASSA a digitális oktatást. Mert így a következő 3-4 hónap elég neccesnek ígérkezik. :-(

hengerfejtömítés 2020.11.07. 13:06:21

Úristen, ki írta ezt a sok baromságot? Gondolom nem orvos, ellentétben a háziorvossal akit kritizál.
Nem adják tovább a gyerekek a fertőzést? Komolyan? Lásd www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/facts/questions-answers-school-transmission

A többi hazugságra most nincs időm reagálni, talán majd később.

Reding Roli 2020.11.07. 13:06:52

járványkezelést illetően sarkos véleményt fogalmazzon meg szembemenve az egész járványügy és a kormány döntéseivel? "

How dare you! Hogy merèszel egy orvos a kormány vèlemènyèvel szemben sarkos vèlemènyt megfogalmazni ? Az " ellenzèk ellenzèke " rögtön kiáll kormányunk politikája mellett....

Az egyoldalúra és hiányosra sikerült interjúban megszólaló orvos is megerősíti: a gyerekek nem betegszenek meg"

A legújabb amerikai tanulmányok azt erősítik meg , hogy gyerekek ès a fiatalok szerepe kiemelkedően fontos a járvány terjesztèsèben, hisz ők èlik a legintenzívebb szociális èletet, sok közöttük a tünetmentes, akik hazaviszik a családba vírust, ès kinyírják vele a nagypapát...( Egyèbkènt megbetegedhetnek ők is...) A fertőzèsek jelentős hányada, a családon belül törtènik...
Az egyetlen valid èrv az iskolák bezárása ellen , hogy az "utcára kerülő fiatalok" nem maradnának otthon a szociális távolságot megtartani...
Ne feledjük , már vagy 5 tanár meghalt a covid következtèben, ès ebben sajnos javulás nem várható ha tovább folyik a iskolai oktatás...

hengerfejtömítés 2020.11.07. 13:20:46

"...gyerekek, akiknek semmi bajuk, hiszen ezt minden reggel a bejáratnál ellenőrzik"

Aztakurva. Lehet ez újdonság lesz a tisztelt szerzőnek, de a tünetmentes fertőzöttek is továbbadhatják a vírust. A gyerekek pedig elég gyakran tünetmentesek (mint ahogy ezt a cikk is írja). És igen, a gyerekek még mindig elkaphatják a vírust. Na ezek alapján mit ér a reggeli lázmérés?

Sir Galahad 2020.11.07. 13:25:26

Az iskolák, óvodák bezárását, a szülők otthon maradását és kiesését a termelésből tavasszal épphogy átvészelte a nemzetgazdaság. Másodjára ebből gazdasági csőd lenne, nem volna miből finanszírozni az egészségügyi ellátást sem, összeomlana. Ez a járvány legsúlyosabb időszakában miért lenne jó?

Exploiter 2020.11.07. 13:31:51

Én azt a dolgot tartom elképesztően álszentnek, hogy mindenki számára ott a lehetőség, hogy:
- távoktatást kérjen a gyereknek (igen, lehet)
- otthon maradjon és felmondjon a munkahelyén

De mivel ezt nem akarja megtenni, ezért a kormánytól várja, hogy ezt törvénybe rendelje el MINDENKI más számára, hiszen öt valószínűleg ez nem érinti, egyébként nem kardoskodna érte.

És közben önzésről papol.

Rohadt szánalmas ez a faj, úgy ahogy van.

odamondó 2020.11.07. 13:32:09

@NFL55T: a veszélyeztetett csoport amúgy is veszélyeztetett. Őnekik 1 évvel ezelőtt egy sima influenza is ugyanúgy veszélyes volt mégis magasról tett rá mindenki.... most hirtelen mindenki maga alá rakta a barnát, hogy lehet a családtagja meghal és ebben ő a gyilkos igaz ismétlem 1 évvel ezelőtt a hazavitt influenza az 'kit izgat' kategória volt. Szerintem családtagok eddig is haltak meg, vakcinával is meg fognak. A természet rendjét nem lehet megmásítani.

majd értesítjük 2020.11.07. 13:35:12

Ja. Nehogymá egy falusi háziorvos mondja meg a tutit a járványról.
Hanem majd egy ilyen fikablog, mint a tied, amit az index CSAK AZÉRT emel ki most, mert az összes többi blogger elhúzott az indexről a tulajváltáskor és kb. csak a tied maradt.

Az ostorosi háziorvos ritka korrekt nyilatkozatot adott, látszik rajta, hogy minden kérdésnél mérlegeli azt is, hogy az hogy fog lecsapódni a hallgatóságban.

A Gődénnyel meg a többi középkori vírustagadóval foglalkoznál inkább, ha érdekelne az emberek sorsa, mivel a járvány óta nálunk az 1 főre eső hülyék száma 1000.

Kelly és a szexi dög 2020.11.07. 13:36:06

“Orbán Viktornak egyetlen célja van: a hatalom megtartása és a 2022-es választás megnyerése. Ennek az a kulcsa, hogy fennmaradjon a gazdaság működése, az iskolák nyitva legyenek, a felnőttek dolgozzanak. Mivel a választási eredmények kulcsa a megfelelő gazdasági környezet, ezért ezt kell fenntartani mindenáron.“

Etniez 2020.11.07. 13:42:13

@berne: Orbán nem hallgat a járványszakértőkre sem. Ők is lezárást javasolnak.

Andalúziai kutya 2020.11.07. 13:44:53

Sokkal veszélyesebb, ha egy ingyenélő dagadt focistára bízzuk a döntést, sem mint egy hozzáértőre, aki jelen esetben egy orvos...

RealDogg69 2020.11.07. 13:50:09

@Hunyadi János 112: Egyetértek. Ez egy kretén. De biztos vagyok benne hogy magát mindenkinél okosabbnak véli. Ez a fajta a legveszélyesebb.

moszkvicssluszkulcs 2020.11.07. 13:55:20

Az mit jelent, hogy választani lehessen az online és a valós oktatás között??? Vegyünk mondjuk egy 5.-es osztályt: az osztály fele bejár és tanítják a pedagógusok. A másik fele otthon marad. Ők ugye délelőtt nem csinálnak akkor semmit, mert az őket online oktatni tudó tanárok épp élőben oktatnak. A tanári kar hazaér mondjuk 3 óra után és akkor kezdik előröl online?? Komolyan ??

RealDogg69 2020.11.07. 13:55:32

@Andalúziai kutya: Ráadásul egy olyan dagadékra aki milliárdokat lopott el tőlünk és még mindig remeg a segge a hatalomért ezért nem gond neki feláldozni a fél országot sem! Utolsó senkiházi féreg.

a nagy hohohorgász 2020.11.07. 13:56:31

@Exploiter: ez a liberalizmus. Nekem mindent szabad nektek csak a seggemet nyalni. Kíváncsi leszek a biden mögött álló erők mit kezdenek a coviddal és a blm-mel.... zárjuk be az iskolát de a szülők azért kapjanak fizut. A doktor ne legyen tulterhelve de minden betegre jusson 1 doki....b+ itt mindenki hülye????? Vagy attól megoldodik minden ha az rtl klub esti hírei után elmormolunk pár o1gt.... a fassszopo fiatal ugrál a legjobban h őt ne korlátozzák....

nocsakkipcsak 2020.11.07. 14:07:25

A Nature cikkjét el is olvastad vagy csak bekoppintottad ide? :D
"Young children transmit less
Researchers suspect that one reason schools have not become COVID-19 hot spots is that children — especially those under the age of 12–14 — are less susceptible to infection than adults, according to a meta-analysis4 of prevalence studies. And once they are infected, young children, including those aged 0–5 years, are less likely to pass the virus on to others, says Haas. In an analysis5 of German schools, Haas’s team found that infections were less common in children aged 6–10 years than in older children and adults working at the schools. “The potential to transmit increases” with age, and adolescents are just as likely to transmit the virus as adults, he says. Teenagers and teachers should be the focus of mitigation measures, such as wearing masks or a return to online lessons when community transmission is high, says Haas."

North Face 2020.11.07. 14:10:20

Általánosításoktól hemzsegő (mit is tettek a tanárok tanítás címén tavasszal) , egy véleményt piedesztálra helyező, más véleményeket lenéző poszt... Egy kiszámíthatatlan ellenféllel nehéz küzdeni, de itt és most bűn egy esetleges megoldást (iskolák bezárása) ilyen szinten elvetni...

Utó Pista 2020.11.07. 14:10:31

@Hunyadi János 112: Miért nem mész te el a jó kurva anyádba?

Exploiter 2020.11.07. 14:19:27

@a nagy hohohorgász:

Majd gondolom, lezárnak mindent.
A városgyújtogatás nemzeti sport lett náluk, gondolom, folytatódik a hagyomány.

DezInf 2020.11.07. 14:20:49

egy fideszes bloggertől csak ennyi várható el
szajkózod a fideszes propagandát
azt sem tudod mi van az iskolákban

mondok egy példát

igazoltan fertőzött az igazgató és két tanár
négy osztály karanténban
a tankerület nem tesz semmit
a tanárok paráznak, hogy elkapták-e a vírust
saját pénzen végeztetnek tesztet és reménykednek

hétfőn folytatódik huszonx osztállyal a tantermi oktatás

közben csak meglesznek a tesztek eredményei

csillagos ötös a rendszernek

nincs kedved bejönni tanítani a kiesett kollégák helyett?
helyettesítés vagy csak felügyelet

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.07. 14:22:22

@Utó Pista: Mert Brendel Mátyás a fejébe vette hogy a fideszesek propagandáját így teszi lehetetlenné. Ez egy komplett elmebeteg.

2020.11.07. 14:28:42

Ugyanolyan kártékony geci vagy, mint a Gődény.

kgaba82 2020.11.07. 14:34:50

@Hunyadi János 112: Hány milliószor fogod még beilleszteni a szöveged?
Nem tudom mit akarsz bizonyítani azzal, hogy ennyire képtelen vagy kontrollálni magad? Mert a véleményed ezzel nem válik érvényesebbé, igazabbá. Sőt, azt mutatja, hogy hajlamos vagy forrófejűen ítélkezni.

Nem kellene ennyire se a bloggert, se azokat támadnod, akik nem akarják az iskolákat, és/ vagy a munkahelyeket bezárni a járvány miatt.
Valószínűleg a javarészük több intézkedést elvárt volna a kormánytól, amelyek lassították volna a vírus terjedését.
A teljes körű antigénes tesztelés (amit a szlovákok csináltak), a maszkhasználat szigorú betartatása, hatóságok megerősítése (létszám növelés) mind ismert elképzelések és olyanok, amelyek sokat tehettek volna és még tehetnek is. Nem az itt posztolón, vagy kommentelőkön múlt, múlik a dolog. Szóval nem kellene a kormány elleni haragod rajtuk levezetni.

enrikokaruszo 2020.11.07. 14:37:48

karigeri most próbál a nép megmentőjévé válni azzal, hogy tök megbízhatatlan gyorstesztekkel kilövi a tanárok egy részét, (a maradék aztán bemegy az egyáltalán nem tesztelt gyerekek kpzé persze), és beállnak az iskolák, hurrá

enrikokaruszo 2020.11.07. 14:39:05

ja már megint itt ez a fasz, lőttek a beszélgetésnek

Ghengis Smith 2020.11.07. 14:41:29

bizony, az éjfél utáni kijárási tilalom alibiintézkedés. ettől és az ingyenes parkolástól (amiről győzzön meg valaki, hogy nem a főváros szivatására rendelték el) a vírus fejvesztve menekül, sőt megszűnik. és természetesen az iskolások - akik amúgy rendszeresen mindenfelé mozognak az egész országban - egyáltalán nem jelentenek veszélyt senkire. és jó néhány hozzátartozójuk esetleges halála sem sem lenne akkora megrázkódtatás nekik és szüleiknek, mint néhány hónap online oktatás, vagy (leírni is szörnyű) ahol nem megoldható, a teljes iskolaszünet.
sajnos ez a bejegyzés nem csak nettó baromság, hanem tömény fideszes propaganda is, a mottóban leírt "ideológiai szekértáborokon túllépés" nemhogy nem sikerült, de törekvés sem volt rá.

kacsa. 2020.11.07. 14:44:24

Egy fokkal jobb írás, mit a múltkoriak, amik a címlap elejére kerültek, de még mindig elég egyoldalú. Előrebocsátom, nem vagyok a Tudás birtokában, hogy mi lenne ebben a helyzetben a legjobb, de attól tartok, hogy nincs olyan megoldás, ami minden szempontból jó. Amiről a védjük a gazdaságot vonalon mozgók meg szoktak feledkezni, hogy nem csak az inaktívakat veszélyeztetheti, ha kontrollálatlanul terjed a nyavalya. Egy 30 évesnek is lehet olyan baja, ami miatt gáz lenne, ha elkapná, 50 felett már az a csoda, ha valakinél semmilyen krónikus betegséget nem találnak, de egy 70 éves is dolgozhat (emellett nem csak így lehet hasznos, értékteremtő tagja a társadalomnak). Az csak a ráadás, hogy több 10 millióba kerül akár egy ember kezelése is az intenzíven, emellett az EÜ rendszer túlterhelése nem csak itt jelentkezik. Egy közepes influenzajárványra még fel vannak készülve, de ott van oltás, bejáratott gyógyszer, az emberek korábban nagyobb eséllyel találkoztak vele és elviszi a meleg. A korona ezen felül jön. Talán a maszkviselés és a távolságtartás mérsékli az influenzát is, de ez kevés a győzelemhez.

Na most az iskolabezárás egyik oldala a gazdasági-szociális, a másik az, amiről @NFL55T is írt. Az egyéni élethelyzetek. A férjem középiskolai tanár, az egyik szülő már tavasszal jelezte, hogy a gyerek apja immunhiányos állapotban van, nem merik kockáztatni az egészségét. A gyerekek kb. annyira nem kaphatják el ezt, hogy az egyik osztályban a héten sorra jöttek az igazoltan covid + esetek (mert az őszi szünet kisöpörte a koronát a suliból). Na ők valószínűleg nem fognak ebbe belehalni (az már egy másik történet, hogy egy betegség után maradhat vissza károsodás és úgy néz ki, hogy erre a vírusra is igaz ez), de hazavihetik olyannak, akinek ez majdnem biztosan beutaló lesz az intenzívre. A tanárok közül is többen kidőltek már. A hibrid oktatás (egyes tanárok, osztályok esetén táv- amúgy meg jelenléti) úgy lesz egyre bonyolultabb, ahogy nő a fertőzöttek száma. Az igazgatónak viszont nincs joga elrendelni a távoktatást, pedig ő jobban ismeri a körülményeket, mint egy minisztériumi ember. Nem értem, miért nem lehet legalább nekik meghagyni a döntés szabadságát. Igaz, van abban valami, hogy az iskola sokak szemében a gyermekmegőrző feladatát látja el. Viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen településről, illetve hogy alsóról van szó, középiskoláról vagy esetleg a felsőoktatásról. A munkahelyemre járnak be egyetemisták, az egyikük lázas, köhögős stb. beteg lett, de 2 hétig nem tesztelték, utána pozitív lett neki, majd a szobatársának is. A szobatársa addig bejárt az egyetemre, mert azon a helyen kötelező az előadásokra (!) is bejárni. Más egyetemen és karon már a félév is úgy kezdődött, hogy az előadások online mennek, a gyakorlatok közül ami csak személyesen tartható meg, az élőben. Szerintem ez egy kompromisszumos megoldás, mégis ekézték miatta a kar vezetését (immunológus a dékán az okt. dékánhelyettes meg virológus :)).

Mielőtt bárki kérdezné: igen, most olyan helyzetben vagyok, hogy nem örülnék a fogaimon kívül más koronának (terhesség, amúgy magas kockázatúnak ítélt), emellett a korosodó szüleimmel élünk együtt (egyiküknek gyerekkora óta rossz a tüdeje) és a férjem valószínűleg haza fogja hozni előbb vagy utóbb, mert tanár (neki mondjuk vas egészsége van, csak egy citokin vihar ne jöjjön). Úgyhogy részemről van egy kis para, de erre a környezetemben sokaknak legalább ennyi oka van, mint nekem, a maradék meg veri a nyálát, hogy minek félni egy kis megfázástól. Az országot nem állítanám le miatta, de hogy az ingyenes parkolástól várják a megoldást (az is, ha az önkormányzatok kivéreztetése a cél), meccsre pedig még mindig lehet járni, az kicsit túlzás.

kgaba82 2020.11.07. 14:47:14

Nem tudom olvasta e bárki itt a Zsiday Viktorral (pénzügyi elemző, alapkezelő) készült interjút és a blogján írtakat.
Itt a link:
index.hu/belfold/2020/11/05/zsiday_viktor_orban_tizezer_emberelet_aran_valasztast_akar_nyerni/

www.zsiday.hu/blog/terv

Más is furcsálta, hogy még most is képes nyájimmunításról beszélni? És ráadásul úgy, mintha a kormány tervezné ezt és nem ő.
Nekem már tavasszal is furcsálta mondanivalójának egy részét.
Tavaszi írása itt:
www.zsiday.hu/blog/van-v%C3%ADrusterv
Vagy aki portfólió előfizető:
www.portfolio.hu/gazdasag/20200420/zsiday-viktor-mi-a-jarvannyal-a-terv-hadd-tudjuk-meg-vegre-427294

kgaba82 2020.11.07. 14:55:01

@enrikokaruszo: A semmitől több. A gyorstesztek hatékonysága változó. Ha olyan minőségűvel nyomják, mint a szlovákok, akkor 97%-os hatékonyságú.
A történet és az élet sem a tökéletességre törekvésről, hanem a hatékonyságról szól.

Sir Gombóc 2020.11.07. 15:05:26

@Sir Gombóc: "Nem szerencsés, ha egyetlen vidéki háziorvos akarja eldönteni, hogy bezárjuk az országban az összes óvodát és iskolát. Nem szerencsés, ha megkérdőjelezhető kijelentéseket kérdőjel nélkül adunk közre. "

Etniez 2020.11.07. 15:09:47

Off

Nagyon élvezem, ahogy a Reaktor nevű fidesztálib blog teljesen hülyét csinált magából a választás alatt.

Előbb nyertest hirdetnek, utána csalóznak, közben kikapcsolják a kommentelést.

Mindig mondom, hogy _soha_ nem szabad fullba tolni a kretént.

Mert ez a vége :)

Exploiter 2020.11.07. 15:14:47

@kgaba82:

A szlovákok érdekes játékot játszanak.
Most elvileg leteszteltek mindenkit, tehát megvan minden fertőzött.
Akit nem teszteltek, az otthon ül, mert karanténban van.
Tehát elvileg egy pár napon belül kb nulla új fertőzöttet kellene találniuk.
We'll see.

Sir Galahad 2020.11.07. 15:15:53

@Etniez: a kommentelést mondjuk szerintem azért kapcsolták ki, mert oda is betolta a pofáját ez a szerencsétlen langyos Gendermatyi.

Sir Gombóc 2020.11.07. 15:17:27

@kgaba82: felesleges kérned tőle bármit, a józan ész már rég nem tényező nála..

kgaba82 2020.11.07. 15:17:42

@Hunyadi János 112: Ha a visszavenné a gyakoriságból, azt megköszönném.

Csak, hogy megnyugtassalak, valószínű, hogy úgy lesz, hogy többezer ember hal meg. De a kórházak összeomlásának küszöbén úgyis bedobja a törülközöt a kormány és le és be fog zárni mindent.
Én azt gondolom, az ellenzéknek felesleges erőltetnie ezt, inkább az alternatívákat kell számonkérni és arra figyelmeztetni, hogy azok alkalmazása nélkül a kormány maga lesz kénytelen a durva megoldásokhoz nyúlni és nem az ő nyomásukra.
Szerintem fontos, hogy az ellenzék ne a munkahelyek likvidálójaként jelenítse meg magát. Fontosabb mint hogy állandóan "haját tépve" követeljen drasztikus lépéseket.

Elvégre úgyis a kormány dönt. Hadd főjenek a levükben!
Én illúziónak találom azt gondolni, hogy a járvány erejét az átlag magyar, méginkább az átlag összeesküvés-elméletes képes legyen személyes tapasztalat nélkül felfogni.

Emberek hallnak meg, de nézzd az origo.hu is félév után képes volt a hazai homeopátia királyai ellen fellépni. Mégha csak felvezetés volt arra, hogy egy héten belül kapcsolatot találjanak, vagy akár fabrikáljanak a francia baloldallal, majd a hazai ellenzék néhány képvielőjével. Ami után a teljes ellenzéket igyekezzenek összemosni velük.

Sir Galahad 2020.11.07. 15:19:19

@Hunyadi János 112: Hogy szakadt volna bele a fejed anyádba, te langyos idióta..

Sir Gombóc 2020.11.07. 15:19:32

@enrikokaruszo: a gyorstesztek egy része, főleg a korábbiak nem voltak megbízhatóak, de ez általánosságban már nem igaz.

kgaba82 2020.11.07. 15:23:12

@Exploiter: Kétlem. Lehetetlenség. Úgy emlékszem, hogy van 2-3 nap, amíg tesz kimutatni képes a fertőzöttséget.
A gyerekek és idősek egy része kimaradt. Ja, és nem egyszerre történt.
Két nap az több mint egy másodperc.

Az egésztől szerintem annyit lehet várni, hogy megállítja az új esetszámok korábban folyamatos emelkedését. Vagy akár pár héttel ezelőtti szintre viszi.
Ha igazán vissza akrják vetni, akkor még egyet le kell nyomniuk mihamarabb. Aztán meg kb. havonta egyet.
Csak találgatok. Ahogy mondtad, meglátjuk.
Reméljük a legjobbakat !

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.11.07. 15:28:04

Lehet, elképzelhető, hogy járványügyi szempontok indokolttá tehetik az iskolák bezárását. Csak azt ne mondja senki, kérem, hogy az online iskolaüzemeltetés HASZNOS. Ne örvendezzünk a digitális kultúra újabb diadalmas térhódításának. Mert a gyerek, bármilyen digitális is a kultúra, lusta és munkakerülő hajlamú marad. Négyből hárman tesznek az egészre, a tanár úgysem tud mit csinálni velük, és talán valamivel jobb esetben egymás között szétmásolt házi feladatokkal, ellenőrizhetetlen eredetű dolgozatokkal teremtik meg a munka kötelező látszatát, rosszabb esetben pedig simán nem csinálnak semmit. A digitális oktatás csak egy eltévedt ábránd, olyan szinte nincs is, csak bezárt iskolák. Ennek ismeretében kell dönteni.

Utó Pista 2020.11.07. 15:37:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Pedig a blogger nagyjából a valós helyzetet ábrázolta.

Gösser söralátét 2020.11.07. 15:48:43

Szegény orbánista bolsevik bérblogger, nem tűnt fel, hogy az egy orvos nem döntheti el teóriád alapján egy orbánista bolsevik bérblogger sem döntheti el az ellenkezőjét annak amit egy orvos mond.

MSziliJ960202 2020.11.07. 15:50:41

@RealDogg69: Akkor nézzük meg, hogy Gyurcsány elvtárs és seggnyaloncai miből gazdagodtak meg! Nézzük meg, hogy Dobrev-Apró-klán miből és főleg kikből gazdagodott meg! Akkor még nem beszéltünk arról, hogy egy olyan villából jár pampogni a parlamentbe, amit egy zsidó honfitársunktól lopott el a kommunista államhatalom, majd a Nagy Imre sikeres levezényléséért Apró Antal tulajdona lett, amit a lánya, majd az unokájáék (Klára asszony és Ferenc testvér) megkapott. Csak a villa több száz milliót ér.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.07. 16:01:47

@Gösser söralátét: nekem úgy tűnik én megtaláltam hozzá a megfelelő szakirodalmat, tehát: DE. Én eldönthetem. Olvasd el a cikket is.

RealDogg69 2020.11.07. 16:04:37

@MSziliJ960202: Kit érdekel Gyurcsány?! Hogy jön ez most ide?!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.07. 16:10:42

@Sir Gombóc: be van linkelve a szövegben is! El se olvastad ezek szerint. Ő a jó példa, ez még a rossz.

Nem érted. Ez a baj.

Thomas P. Johnson 2020.11.07. 16:25:59

Pont annyira releváns a véleményed, mint az említett orvosé.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.11.07. 16:56:29

@A kiló nem százat jelent.: haha, a nature folyoirat egy eros hibatkozasi alap nalad?

MSziliJ960202 2020.11.07. 17:07:16

@RealDogg69:
Ezt írtad:
"Ráadásul egy olyan dagadékra aki milliárdokat lopott el tőlünk és még mindig remeg a segge a hatalomért ezért nem gond neki feláldozni a fél országot sem! Utolsó senkiházi féreg."

Erre válaszoltam:
"Akkor nézzük meg, hogy Gyurcsány elvtárs és seggnyaloncai miből gazdagodtak meg! Nézzük meg, hogy Dobrev-Apró-klán miből és főleg kikből gazdagodott meg! Akkor még nem beszéltünk arról, hogy egy olyan villából jár pampogni a parlamentbe, amit egy zsidó honfitársunktól lopott el a kommunista államhatalom, majd a Nagy Imre sikeres levezényléséért Apró Antal tulajdona lett, amit a lánya, majd az unokájáék (Klára asszony és Ferenc testvér) megkapott. Csak a villa több száz milliót ér."

Na, de akkor menjünk végig:
A vírus létezik ez tény! De vajon végig gondolta bárki azt, hogy középtávon mit jelentene az iskolabezárás?! Szerintem nem! Az általános iskolák leállítása már rövidtávon azt jelentene, hogy a szülők ezen rétegének egy jó része otthon maradna. Ezzel nehezítve több más szakma munkavégzését is. A középiskolásokat talán könnyebb lenne beszorítani, de minél hosszabb időről lenne szó, annál nehezebben tűrnék, ahogy igaz ez a nyugdíjasokra is. (Az általános iskolások részét sajnos közvetve tapasztaltam is)

majd értesítjük 2020.11.07. 17:16:12

@Ghengis Smith: az ingyenes parkolás az speciel egy jó dolog.
Persze, nem a főváros számára, meg a többi önkormányzat számára, akik a többi mellett ebből a nyomorult sarcból is élnek. De csak azért, mert ebből élnek, az még nem jelenti, hogy maga a rendszer jó.
Bmeg, a SAJÁT krva lakótelepi házam előtt a 400-600 fős (annyira saccolom) parkolóhelyen nem tudok parkolóhelyet találni délután 4 óra után már egy jó ideje, merthogy minden nyomi itt áll le, mert itt nincs parkolási díj, más kerületekben meg van!! Ha nem lenne SEHOL, akkor ez eloszlana a városban.
Persze, a másik megoldás, hogy mindenhol legyen, de alapvetòen minek fizessek plusz még egy sarcot azért, mert a belvárosiak nem akarják, hogy mindenki ott parkoljon? Na, OTT, elárulom, akkor is mindig tele lesz minden parkolóhely, akármennyi a díj, legfeljebb nem a prolik parkolnak ott, hanem a kőgazdagok. Úgyhogy tökmindegy.
Talán most ezeknek egy része eltakarodik majd a házam előtti parkolóhelyekről, legalább egy rövid időre.

Az embereknek viszont jó, hogy nem kell még ezzel a hülyeséggel is foglalkozni veszélyhelyzet idején. És ez is inkább bátorítja az autóhasználatot, ami meg szintén jó, ha menni kell valahova, mint ha a tömegközlekedési heringjáratokkal járnának, ami megintcsak elősegíti a járvány terjedését.

Márpedig amivel csökkenteni lehet a terjedést, az jó. Nem is ezzel van bajom a posztban.

Hanem hogy az iskolabezárás is pont ilyen eredménnyel járhatna.

Na meg a home office munkavégzés minél nagyobb bátorítása ott ahol ez lehetséges.

RealDogg69 2020.11.07. 17:27:23

@MSziliJ960202: OK, én is tapasztaltam a lezárás hátrányait mint ahogy mindannyian.
DE! Abból a rengeteg pénzből amit a Nagyúr ellopott a haverokkal, bőven lehetne kompenzálni a cégeket, munkavállalókat a nehéz helyzetben. A Kurzarbeitunk a legpitiánerebb volt egész Európában, még a lesajnált románok is többet áldoztak erre. Én soha nem szavaztam Gyurcsányra, nem is erre akartam ezt kihegyezni, csak azt mondom, hogy sokkal szimpatikusabb lenne a felcsúti töhötöm az emberek szemében ha tíz év arcátlan lopás után most hogy igazán baj van, segítene valamit a pórnépnek! De képtelen erre, mert egy hatalommániás kisgömböc, szarba se veszi a szavazóit. Ingyen akarja ezt is megoldani, mit neki néhány tízerezer magyar élete. Egy néhány szavazatot már biztosan bukott emiatt, inkább a kutyapárt mint ők ezek után. Csak hogy értsd miről beszélek, Mészáros 25 milliárdokat vesz ki osztalékként a cégeiből évente, míg a Kurzarbeitra 150 milliárdot fordítottak összesen! Mellényzsebből kifizetnék a leállás költségeit ha akarnák, de ezeknek az isten pénze nem elég!

RealDogg69 2020.11.07. 17:30:46

@Koroknay 48941564: Még az sem biztos, hogy önjelölt sajnos....megmondták neki, hogy mit mondjon meg. Ez a fajta csak erre képes.

Exploiter 2020.11.07. 17:34:49

@a nagy hohohorgász:

Hát, semmit.
Majd lezárogatnak mindent, a proli meg jövőre rájuk gyújtja a várost, de abban van tapasztalatuk már, eddig ők csinálták.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.07. 17:50:09

@RealDogg69: és ki mondta meg :) És az orvosnak ki mondta meg? És neked ki mondta meg? Koroknay sokadik próbálkozás után is végleg kitiltva. A személyeskedést egymással szemben sem megengedett, de engem máshol tessék ilyen hangnemben támadni. Itt ne.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.07. 17:51:57

@Thomas P. Johnson: Felhívnám a figyelmedet, hogy nem puszta véleményről, hanem tanulmányokkal és érvekkel alátámasztott álláspontról van szó. Amit az orvos kollega nem mondhat el a saját benyögéseiről. Zongorázni lehet a különbséget a két megszólalás között.

Sir Gombóc 2020.11.07. 17:56:26

@A kiló nem százat jelent.: pontosan értem. Ha egy háziorvos olyat mond, ami neked tetszik, az jó példa, ha nem olyat, akkor nem. Minden világos.
Akkor lennél következetes, ha mindegyikük kijelentését egyenrangúan, fenntartással kezelnéd. A hitelességeden(vicc) is javítana. De így...

Thomas P. Johnson 2020.11.07. 17:57:44

@A kiló nem százat jelent.: se nem értesz hozzá, se nem vagy szaktekintély. Miért lenne releváns a véleményed a témában? Nulla hozzáértéssel a netről szemezgetsz szakcikkeket attól nem leszel hozzáértő. Jó hogy nem mész gyógyítani, mert olvastad a Natureben hogy kell :DD

MSziliJ960202 2020.11.07. 18:09:50

@RealDogg69: Csak a saját cégemet tudom, amely informatikai cég ugyan, de nagyjából 60%-os külföldi megrendeléssel rendelkezik, mi pl. úgy tudtunk talpon maradni, hogy a cégvezetés részt vett az állam által biztosított költségtérítési programba. És csak ennél a cégnél ez 70 munkahely megvédését jelentette. A környezetemben 4 vagy 5 kisebb -kizárólag belföldi kapcsolatokkal rendelkező- cég is hasonlóképpen tudott talpon maradni és ezzel nagyjából 100-120 ember munkája megmaradt. Szóval az egy szemen szedett hazugság, hogy az Orbán-kormány nem támogatta a munkahelyek megmentését.

Szóval ennyit erről! Arról érdekes módon a balliberális média nem számolt be, hogy a magyar vállalkozások közül egyedüliként Mészárosék 1 milliárd forinttal támogatták a járványkezelést. Arról sem számolt túlzottan be a balliberális média, hogy Tiborczék már tavaly is és idén is több lélegeztetőgép-beszerzését támogatták.

A balliberális új gazdagok (pl. Gyurcsányék) vajon magánvagyonukból (ja boccs, az állampolgároktól összelopkodott vagyonból) mennyit adtak önként? Ja, hogy semennyit! Úgyhogy jó lenne, hogyha a hazudozás végre abba maradna ezzel a "nem adott a kormány semmit" kapcsolatban.

RealDogg69 2020.11.07. 18:11:50

@A kiló nem százat jelent.: Gondolom az mondta meg aki eltart. Ha ingyen csinálod akkor meg kirívó az ostobaságod.
Amúgy meg mintha a gyökérkefe bajszú Kövér Laci apátokat hallanám: kitiltva, elhallgattatva, mikrofon kikapcsolva, megvonom a szót stb.
Így könnyű vitát nyerni, lelketek rajta!

RealDogg69 2020.11.07. 18:23:45

@MSziliJ960202: Mi is részt vettünk a programban ami ismétlem a legpitiánerebb volt Európában! A bérköltség 13%-át tudtuk megkapni támogatásként, ami messze a sor végén kullog és nincs arányban az elmúlt évtizedben ellopott pénzekkel és köze nem volt a cég talpon maradásához, persze azért lehajoltunk érte.
Nehogy hasra essek már Mészáros meg Tiborcz hőstetteitől, sokkal többet is adhattak volna, nincs arányban azzal amit elloptak!
Megint Gyurcsányozol itt nekem, ez valami beragadt dolog nálad?!
Adjon ő is egyetértek, de mégsem ő vezeti az országot, ezt nem rajta kell számon kérni.

Roppantó 2020.11.07. 18:43:11

Azt hiszi a nép, hogy ha mossa a kezeit, tartja a távolságot és viseli a maszkot, az majd megvédi. Hát, nem. Ezek csak minimális védelmet nyújtanak.

A room, a bar and a classroom: how the coronavirus is spread through the air
english.elpais.com/society/2020-10-28/a-room-a-bar-and-a-class-how-the-coronavirus-is-spread-through-the-air.html

An analysis of three Covid-19 outbreaks: how they happened and how they can be avoided
english.elpais.com/spanish_news/2020-06-17/an-analysis-of-three-covid-19-outbreaks-how-they-happened-and-how-they-can-be-avoided.html?rel=mas

Csavarhúzós 2020.11.07. 18:54:44

Amiben a dokinak igaza van: ha nem teszünk VALAMIT, tragédia lesz. Hogy az a valami pont az isklabezárás, azon lehet vitatkozni.

> Zárt térben talán valamennyit segíthet még egy jó maszk, legalábbis nem árt.
-Bizonyítottan hatásos, nem "talán".

>Emlékezzünk vissza: szakmai konszezus volt tavasszal, hogy az iskolabezárások szükségtelenek, hatástalanok és károsak.
-Konszezus az nem volt, legfeljebb többségi vélemény. Arról meg, hogy káros lenne (járványügyileg) még nem is hallottam.

> Az iskolabezárások nem egyszerűen megfosztják a legszegényebb diákokat a tanuláshoz való jogtól, de nullára szűkítik kilátásaikat a nagybetűs életben.
-Vadászati világkiállítás = 50 milliárd(!) Ft. Ebből minden általános és középiskolás kaphatna egy 40eFt-os tabletet. A különadótól rettegő mobilszolgáltatók meg adnának hozzá kvázi-korlátlan mobilnetet, ahogy a tavaszi hullámban is. De ha csak a nélkülözhetetlen világkiállítás belföldi reklámra költött részét nulláznánk le, a legszegényebbeknek abból is lehetne digitális eszközt venni.
Ami meg a "megfosztást" illeti, azt is vegyük hozzá, hogy ahogy mélyül a pandémia, egyre gyakoribb lesz, hogy hiányzik egy osztály negyede. Lesz ez a szám nagyobb is. A másik oldal is fogyatkozik, tehát helyettesítik a pedagógust is.Tehát nem a "békeidő" hatékonyságához kell viszonyítani a távoktatást, hanem ehhez. Aki hiányzik a hagyományos oktatásról, az rosszabb helyzetben van, minttha online oktatás lenne, mert a hiányzóknál tényleg minden a diákra-szülőre van bízva.

>hogy a már amúgy is szinte egész napos maszkviselésre kényszerített gyerekek, akiknek semmi bajuk, hiszen ezt minden reggel a bejáratnál ellenőrzik,
-A homlokhőmérő és a hőmérséklet-kritérium együtt kábé senkit nem szűr ki, csak az extrém magas lázasokat, akik amúgy sem jutnak el az iskoláig. Sok gyerek egyszerűen "low", azaz méréshatár (34 fok) alatt kihűlt, mert hideg van és sapka nélkül jönnek az iskolába. Alsóban meg nincs maszk, van viszont tömeg. Lányoméknál pl. tilos ugye vándorolni a termek között, az IKT-t így a tanító néni laptopja jelenti, amit kivetítő nélkül, köré gyűlve néznek-hallgatnak maszk nélkül. Múlt héten egyszer rosszul is érezte magát a kislányom, délután aludt 3 órát, pedig amúgy soha nem alszik. De aztán felébredt és azóta semmi baja. Viszont mi meg valószínűleg tőle kaphattuk el a betegséget, mert amúgy nagyon vigyázunk, légmenetes FFP2-es maszk, kézfertőtlenítés, stb. a munkahelyen. Tehát valószínűleg a gyerek hozta haza a kórt. Hogy ez a covid-e, az majd a tesztelésen kiderül, mindenesetre ha nem, attól még lehetne, szóval szerintem az iskolába járás egy komoly rés a pajzson.

>A veszélyeztetett tanulókat és tanárokat jól be lehet azonosítani, számukra külön bevezethetőek óvintézledések, és akár ideiglenesen felmenthetőek, magántanulóvá is lehet őket tenni.
-Ezeket meg kellene tenni, de nincs ilyesmi meglépve, sőt. Cukorbeteg (potenciális áldozat) tanároknak csak a fizetés nélküli szabadság a felajánlott lehetőség. Ami a diákokat illeti, fiam autista, magántanuló, heti 10 órát biztosít az iskola a felkészülésre. Ezt nem tömbösítve rakták be, pedig dolgozunk délelőtt, nem tudjuk megoldani, hogy 1-1 órára bevigyük, utána hazavigyük. Megoldás lehetne, és a technikai feltételek is adottak, de a Skype/Teams/stb. alapú online óra TILOS, mert azt csak az operatív Atyaúristen engedélyezheti. A tankerület vezetője is azt üzente, hogy megérti, de nem lehet. Hát lehet hogy a Magyar Bálint nem rakott ki gólyás zászlót, de akkoriban nem voltak ilyen büroktatikusan kézivezérelve az iskolák, sőt bürokrácia sem létezett hozzá.

>Az, hogy otthon maradunk a kertes házunkban és egész napot a gyerekeinkkel töltjük, együtt tanulunk csak a magasan képzett, rugalmas munkaidőben, távmunkában dolgozó felső középosztály kiváltsága
-Vagy az alsó népsztályoké, akik fiatalon vállaltak gyereket, így még a nagyszülő nem ápolásra szorul, hanem segítség a gyereknevelésben.
Továbbá lehet, hogy ez hamis dilemma. Az is segítség lenne, ha online közvetítenék az órákat, és aki akar bemegy, aki nem az otthon marad. Vagy ha a 7. osztálytól lenne online oktatás, akkor a többi osztálynak több terme lenne csportbontásra és a legkisebb termekbe nem kényszerülne teljes osztály.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.07. 20:36:29

@Thomas P. Johnson: de láthatóan kiválóan tudok olvasni, tehát értek hozzá. A hozzáértés és hozzánemértés között a különbséget az adja, hogy utánanéztél-e valaminek. Én utána néztem. Tehát értek hozzá. Az orvos meg nem. Csak hamukázott.

Sajnálom, ha nem érted a hozzáértés szót. Pedig tök magyarul van.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.07. 20:39:09

@Csavarhúzós: A maszk bizonyítottan NEM HATÁSOS: erről ugyamúgy ott vannak a tanulmányok, csak úgyis szarsz rá elolvasni, ezért tök felesleges erőlködnöm... Megtalálod az előző cikkben, amit hivatkoztam.

Aztán tragédia lesz-e? Nem lesz. Bazd meg. Svédországban sem volt tragédia. Meghal párezer ember. Máskor is meghal. Máshol is meghalt. Idősek és betegek. A tragédia nem itt kezdődik. A tragédia ott kezdődnek, ha tízezrek halnának meg, fiatalok, egészségesek. De ilyen nem lesz, mert sehol sem volt. Az áldozatok átlagéletkora 80 év! Ember! Miről beszélsz?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.07. 20:41:03

@RealDogg69: figyelmeztetlek téged, ha nem fejezed be, repülsz. Fogytán a türelmem. Elegem van a fogyatékos kommentelőkből.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.07. 20:42:38

@droid_: de ne légy hülye... az, hogy van más forrás is maszk kérdésben nem cáfolja, hogy a Nature meg mást írt. Elolvasod és írsz nekem belőlük egy kivonatolt magyar cikket? Kiváncsi vagyok, hogy milyen körülmények között mit vizsgáltak. De nem szánnám rá az időmet. Amit én láttam eddig az nem volt meggyőző.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.07. 20:44:48

@Exploiter: a masszív tesztelés egy baromság. Holnap már teljesen más a helyzet. Ez egy légúti fertőzés. Nem egy szexuális úton terjedő. De azért még ott is becsúszna néhány kivétel... Teljesen abszurd és költséges játék volt a szlovák.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.07. 20:47:41

@Sir Gombóc: Nem erről van szó.

Nem alátámasztott dolgokat mond. De baszki, elegem van már a felületesen SEM olvasó emberekből. És ti akarjátok megmondani a tutit? Annyira gáz.

Thomas P. Johnson 2020.11.07. 20:56:59

@A kiló nem százat jelent.: ezt bírom a szakmámban is, amikor valaki kinyilatkoztat dolgokat, mert olvasta a neten :D
Gyógyítson meg téged a google :)
Ugyanúgy kurvára senkit nem érdekel a virológus véleményed:) a háziorvos is hülye, hogy ilyenekbe beleszól. Te pedig a hozzászólások alapján az a hülye vagy, aki a saját véleményének tetsző forrást fogadja el igaznak.

Thomas P. Johnson 2020.11.07. 20:59:55

Majd amikor Orbán dönt az iskolák bezárásáról, remélhetőleg szólnak neki, hogy a kilonem100 szakértőjére kell hallgatni, senki másra:DDDDmert ő utánaolvasott:))

Sir Gombóc 2020.11.07. 21:04:20

@A kiló nem százat jelent.: itt egy valaki gáz, te, de nagyon. És még felsőbbrendűnek is gondolod magad. Pedig te sem vagy több egy foteltudósnál, aki elolvas ezt-azt, de nem jár teljeskörűen utána semminek, majd azt hiszi, ő szará a spanyolviaszt. Na jó szellemi maszturbálást, de magadban..

Dee_ 2020.11.07. 21:09:24

Nem tudom, mikor volt kapcsolatod utoljára sulival, de az influenzajárvány minden évben komoly kihívás elé állítja őket. Sok gyerek hiányzik, egymást fertőzik, a tanárok egymást helyettesítik, mert persze majdnem mind elkapják. Ha ez egy "influenza", akkor ebben miért lenne más? Ha hagyjuk, hogy rászabaduljon az iskolákra, akkor elvárnád, hogy a tanárok betegen is dolgozzanak, csak hogy folyjon tovább a tanítás? Az nem fog menni.
Nem csak a betegség maga a gond, hanem hogy kilő hetekre embereket, ha hagyjuk szabadon. Akkor beteg lesz az orvos, és tünetmentesen is fertőz olyanokat, akiknek ez halálos lehet. Vagy egyszerűen hiányozni fog a munkából. A tanárok szintúgy. Ha nem vigyázunk rájuk, akkor úgysem lesz az iskolákban gyerekvigyázáson kívül más, mert állandó lesz a helyettesítés. Vagy itt is lesz átvezénylés talán...?

címbalom 2020.11.07. 21:35:48

@A kiló nem százat jelent.: " de láthatóan kiválóan tudok olvasni, tehát értek hozzá. A hozzáértés és hozzánemértés között a különbséget az adja, hogy utánanéztél-e valaminek. Én utána néztem. Tehát értek hozzá. Az orvos meg nem. Csak hamukázott."

Ó te jó ég, kérlek mondd, hogy ezt nem mondod komolyan?! Szépen kérlek, mondd, hogy ezt a kommentet csak viccnek szántad!

Te tényleg, komolyan azt hiszed, hogy értesz valamihez attól mert elolvastál egy cikket? Sőt, jobban értesz hozzá mint egy orvos, aki elvégzett egy orvosi egyetemet, és van X év tapasztalata a hivatásában és a mindennapokban folyamatosan szembesül a jelenlegi helyzettel. Amiről te csak olvasol...

Nem bántásból, de ha ez nem vicc, akkor ez az a pont amikor segítséget kellene kérni.

rille avage 2020.11.07. 21:46:25

A kiló nem százat jelent:

" Nem szerencsés, ha megkérdőjelezhető kijelentéseket kérdőjel nélkül adunk közre. "

Pár órával később, szintén "A Kiló nem száz"

"a masszív tesztelés egy baromság."
"A maszk bizonyítottan NEM HATÁSOS."

No, hát itt van két erősen megkérdőjelezhető kijelentés (mondjuk úgy, marhaság) kérdőjel nélkül, ugyanattól, aki szerint "Nem szerencsés, ha megkérdőjelezhető kijelentéseket kérdőjel nélkül adunk közre."

Mit mondjon erre az ember lánya?
Nem tudom, hogy a kiló száz-e, de hogy valaki itt nagyon nem száz, az biztos. :-(

Exploiter 2020.11.07. 22:29:41

@A kiló nem százat jelent.:

Én se számítok másra, csak arra, hogy bebizonyosodik, akkor se tudod eltüntetni, ha konkrétan tényleg mindenkit letesztelsz.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.11.08. 00:01:58

@A kiló nem százat jelent.: a cikkek egyebek mellett arrol szolnak hogy a "A maszk bizonyítottan NEM HATÁSOS." kijelentes egy ostobasag. de nehogy raszand a draga idodet, hiszen te mar amugy is ertesz hozza, mert remekul tudsz olvasni es eppen elegendo a szakertelemhez amit eddig osszeolvastal a neten. arra azert kivancsi lennek hogy melyik jarvanyszkeptikus gyujtobol szeded a valogatott hivatkozasokat mert hogy nem forgatod napi szinten se az orvosi folyoiratokat, se a nature-t hogy a kattintasvadasz zagyvalashoz alapanyagot szerezz, az egeszen biztos.

BiG74 Bodri 2020.11.08. 09:56:11

@A kiló nem százat jelent.:
Erre kaphatnák forrást?
" COVID-19 esetében nem bizonyított, hogy továbbadnák a fertőzést." mármint a gyermekek esetében. Ez így elég fals kijelentésnek hangzik.

Wildhunt 2020.11.08. 10:35:50

@Exploiter: persze hogy nem. Ezzel a vírussal már együtt kell élni. Hogy miért jó ötlet a gazdaság kivégzésével megszüntetni az egészségügyet még mindig nem értem, tisztelt vírusbölcseink valamelyike ezt még elmagyarázhatná.
Amúgy feleenyi szabályozással már megszabadulhattunk volna a HIV - től.

BH Sándor 2020.11.08. 14:39:25

@A kiló nem százat jelent.: Az a probléma veled, hogy te a gombhoz varrod a kabátot. Amikor utána olvasol valaminek, nem azt keresed, hogy mi az igazság, azt te már eldöntöd magadban mielőtt egy betűt is elolvasnál, te csak megerősítést keresel magadnak és csak azt olvasod el, csak azt az információt veszed figyelembe ami megerősít a hitedben. Minden máshoz meg úgy állsz, hogy "nem szánnám rá az időmet".

Ezzel önmagában nem az a baj, hogy folyamatosan téves következtetéskre jutsz, hanem az, hogy ezeket aztán terjeszted is, olyanoknak, akik hozzád hasonlóan szintén csak arra szánják az idejüket, hogy megerősítést találjanak, nem a valóságot. És tőled ezt meg is kapják. Na nem a valóságot, csak a megerősítést.

Nyilván ez nem csak rád vonatkozik, hanem minden úgynevezett "megmondó emberre", akik úgy tesznek határozott kinylatkoztatásokat, hogy az adott téma minden oldalról történő vizsgálatára nem szánták rá az idejüket, csak a nekik szimpatikus álláspontokból összegereblyéznek valamit a követőiknek, ezzel létre is hozva egy szép, öngerjesztő, örögi kört.

Tudósok, évtizedes kutatói pályafutással a hátuk mögött se mernének fele olyan kijelentéseket se tenni, mint amit te lazán megteszel, egyetlen cikk elolvasása után. Nem, nem azért mert ők nem olyan okosak mint te, hanem pont azért mert minél többet tud valaki egy adott témáról, annál inkább tisztában van azzal is, hogy mi mindent nem tud még!

Viszont minél kevesebbet tud valaki, annál könnyebben elhiszi magáról, hogy ő mindent tud. Látható, hogy benned egy szemernyi kétség sincs azzal kapcsolatban amiket mondasz, miközben az is látható, hogy semmilyen valós tudás sincs az állításaid mögött.

Lehet vitatkozni azzal, hogy egy háziorvos tudja-e a legtöbbet a jelen helyzetről, az viszont egyértelműen kijelenthető, hogy akárhány cikk elolvasása is kevés ahhoz, hogy te megalapozottan vonhasd kétségbe egy orvos állításait. Egy másik orvos megteheti, egy tudós, egy kutató megteheti, te nem teheted meg, mert nincs meg hozzá a tudásod. Pontosabban persze megteheted, csak anélkül nem, hogy nevetségessé tennéd magad mindenki előtt, aki tudja mit jelent az a szó: tudomány.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.08. 18:44:05

@BiG74 Bodri: dehát a szövegben linkelve van, én sosem a levegőbe beszélek, mint egyesek :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.08. 18:47:22

@droid_: Lancet, CEBM, csupa nirmális forrás...

tényleg bunkóság olyat felróni, amit egyedül én végzek el becsületesen és mégis engem kérsz számon, míg te bármit mondhatsz, sosem linkelsz tanulmányt, sosem támasztod alá...kicsit unalmas már

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.08. 18:48:15

@BH Sándor: tévedés, az az igszság, amit látsz, higgy a szemednek... le van minden írva

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.08. 18:49:21

@rille avage: alá van támasztva minden kijelentésem, csak olvasnod kellene ...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.11.08. 21:02:08

@A kiló nem százat jelent.: tehat arra lennek kivancsi honnan mazsolazod a hivatkozasokat a zagyvalashoz, mivel most eppen a nature-bol szereztel egyet, de erdekes modon a nature-ben levo mas cikkeket nem talaltad meg, amik nem passzolnak bele "A maszk bizonyítottan NEM HATÁSOS." sztoriba. nem mintha esely lenne ra, hogy ideird nyilvanosan. eppen ezert az " egyedül én végzek el becsületesen" kinyililatkoztatasok is sulytalanok, az "Én utána néztem. Tehát értek hozzá. Az orvos meg nem. " szovegek meg egyenesen nevetsegesse tesznek.

megjegyzem eppen most kaptal 3 linket amiket elovashatnal, de en nem allitom magamrol hogy ertek hozza mert hasznaltam a nature keresojet es elolvastam 3 cikket, sot azt sem hogy en a nature-t forgatom szabadidomben. es persze nem is irok blogot a kozonsegnek az igy szerzett "szaktudasommal". te meg igen, ugyhogy vagjal jo pofat ha kirohognek, ilyen ez a popszakma.

BiG74 Bodri 2020.11.09. 12:06:21

@A kiló nem százat jelent.:
Biztos ugyanazt a natura cikket olvastuk?
Mert abban én nem azt láttam, amit te leírtál.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.09. 13:58:04

@BiG74 Bodri: ezt ne játszuk. Mond el a kifogásaidat, bizonyítsd, hogy mást állítanak és talán annak van értelme. DE nem fogok gondolatolvasósat játszani.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.09. 14:09:35

@Thomas P. Johnson: az a hülye vagyok, aki legalább tanulmányokat képes keresni. Aztán elfogadja a tartalmukat és közzé meri tenni. Nem az én véleményem számít. Senkinek nem számít a magánvéleménye. El lehet mondani, de egy orvos szájából veszélyes.

Az elején pl. hallottam egy főorvos szájából, hogy az egész egy marhaság, semmi sem alapozza meg a pánikot. Óvatos lennék a magánvéleményeket illetően. Ettől függetlenül elmondhatod, mit érzel, én is elmondhatom, egy orvos kicsit több felelősséggel kell nyilatozzon. És a média felelőssége a másik, amit felhoztam témaként.

Vissza kell kérdezni. Egy sor állítás lóg a levegőben. Nem derül ki, mire gondol az úr. De ez mind benne van a cikkben, el kell olvasni. Ahelyett,h ogy hülyézel mondjuk.

Thomas P. Johnson 2020.11.09. 23:55:22

@A kiló nem százat jelent.: elolvastad az ezekre a tanulmányokra érkezett kritikai tanulmányokat? Az ezzel ellentétes véleményt alátámasztó kritikákat is? Az érveléshez piros pont, hogy használsz forrást. De ne ess abba a hibába, hogy ezeket a forrásokat csak a véleményed megerősítésére használd. Legyél az olvasás közben tárgyilagos, olvasd el a másik véleményt, különben velemenybuborekba kerülsz.
Jópáran próbálták ezt elmondani, nem feltétlenül kell támadásként érzékelned. Aztán vagy leszarod, vagy nem.
A háziorvost nyilván propaganda célból szólaltatták meg. Erre két szót nem érdemes pazarolni:)

alöksz róz 2020.11.10. 00:22:23

ugyanaz a kérdés, amit már tavasszal is feltettem: ha attól félnek h a koronavírus miatt nem lesz elegendő az egészségügyi személyzet, akkor a sok felesleges random tesztelgetés helyett miért nem lehet a korlátozott tesztkapacitást oda koncentrálni ahova kell, és az eü személyzetet + a családtagjaikat minimum hetente tesztelni? hát nem logikus?

alöksz róz 2020.11.10. 00:23:20

@alöksz róz: meg a szoc. dolgozók + családtagok.

ki érti ezt...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.10. 09:44:44

@Thomas P. Johnson: Nem szeretnék én szócsatázni a tekintélyes szakemberek helyett. Érthetetlen számomra, hogy te miért érzed ennek szükségét. erre sem ez a blog, sem ez a kommentszekció nem alkalmas. A kormány intézkedései újfent megerősítették.

Egyébként az, hogy a járvány esetleg lassabban terjedne iskolák nélkül, még mindig nem elégséges ok a szocioökonómiai katasztrófa miatt, amit az iskolabezárások okoznak. Jóval többet veszítünk az iskolák bezárásával, mint amennyit nyerünk általuk. Pont. Ez van részletesen kifejtve.

Könnyű másokéval a csalánt...

BiG74 Bodri 2020.11.11. 12:02:46

A teljes értékelésedbe nem bele menve, mert az széles és összetett.
Azt mondottad, hogy nem bizonyított, hogy a gyermekek terjesztik a vírust.
Ezzel szemben a linkelt cikkben, gyatra angolságommal, csak ilyeneket találtam, hogy nem olyan mértékben adják tovább, mint az idősebb korosztály. Kisebb valószínűséggel kapják el, adják tovább a fertőzést, amely valószínűség a korral növekszik. Igy az iskolák nem járványügyi forró pontok.
Most nem beszélve arról, hogy fingjuk nincs arról, hogy ez miért van. Én pedig érdekesnek tartom, hogy, pontosan hogyan is jött ki ez az eredmény.
De, nem azt mondják, hogy a gyermekek nem adják tovább a vírust! Én ilyet nem láttam.
Sőt kedvenc mondatom ott van a végén:
"There’s no such thing as zero transmission or zero risk,” says Russell. But the risk of infection at school is low, especially when community transmission is low, she says.

nj 2020.11.11. 12:16:05

@BH Sándor: Teljesen egyetértek!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.12. 09:18:24

@BiG74 Bodri: És? mire akarsz kilyukadni? zárkózz a pincébe minden ősszel eztán.

A cikk egyértelmű. Nincs komoly kockázat az iskolákban, a bezárásuk ellenben katasztrófa.

Pont.

BiG74 Bodri 2020.11.12. 12:26:02

@A kiló nem százat jelent.:
Egyetlen pontra kérdeztem rá.
Sem nyelvi, sem logikai kapcsolat nincs a fals értelmezésed ( nem bizonyított, hogy a gyermekek fertőznek, mert de, bizonyított) elutasítása, és az ajánlat között, hogy költözzek ősszel a pincébe.
Ráadásul én, pártokon felül emelkedő misztikus lényként, aki szeptemberben örömtáncot járt, hogy a tízéves fia, végre ismét jár iskolába, mondom neked, valamit nem igazán jól csinálsz. Apróságokon múlik, hogy hihető-e a blog gondolatisága, vagy nem.

P1sty 2020.11.12. 13:13:26

Nem semmi ez a duplagondol, amit csinálsz... Ha egy darab vidéki háziorvos megaszongya, hogy a dvitamin megvéd mindentől, akkor ujjongasz és a járványügy veztőjévé tennéd, ha egy másik, ugyanolyan vidéki háziorvos meg mást mond, akkor meg háromoldalas cikkben pocskondiázod...
Te, nem lehet esetleg, hogy a számokra kéne figyelni?
Amúgy csak óvatosan a posztolással, újra veszélyhelyzet van, könnyen ébredhetsz hajnal hatkor a csengőre...
süti beállítások módosítása