A kiló nem százat jelent.

A média hadat üzent Svédországnak és a valóságnak 3.

2020. november 13.

A Qubit nevű ismeretterjesztő bulvárlap nem bír leállni a hazugsággal, ha Svédországról van szó.

screenshot_2020-11-13_at_11_59_24.png

A napi halálozásokat tekintve a svéd "második hullám" jelentéktelen a többi európai országé mellett. Míg az azonos lélekszámú Magyarországon 81 és 107 között mozgott a napokban a COVID-19-hoz köthető halálozások száma, addig Svédországban ez a szám, átlagosan tizede, 6 és 20 közötti volt mindössze. A magyar és a svéd korlátozások egyébként mostanáig egyáltalán nem tértek el egymástól olyan nagyon. A különbség annyi, hogy a svéd korlátozások önkéntesek, de ennek ellenére jelentősen csökkent pl. az éttermek forgalma, a svédek kevesebbet mentek el otthonról (egyébként jóval kevesebbet mint a szomszéd országok lakói), viszont kötelezően nem hordtak maszkot és kijárási korlátozásokat sem vezettek be náluk.

Ki-ki eldönthette Svédországban, hogy kockázatos-e számára most az élet odakint, márpedig tudjuk, hogy 99% számára nem kokázatos, felesleges tehát általános korlátozásokat bevezetni.

Ez utóbbiak ugyan drákói módon beleszólnak a polgárok életébe, de egyáltalán nem tűnnek hatásosnak a fertőzések terjedésének megakadályozásában, ahogy arra számos szakember előre felhívta a figyelmet már tavaszal, és fejezte ki ellenvéleményét a lezárásokkal kapcsolatban világszerte. Ezeket a szakmai hangokat a magyar mainstream média sorozatosan elhallgatja.

A svéd kórházakban, ahol meglepő módon jelentősen kevesebb az intenzív férőhely, mint nálunk mindössze 131 súlyos COVID-19 beteget kezelnek, ami valójában rekord alacsony minden korábbi influenzaszezonhoz képest. Az enyheségük miatt kritizált svéd intézkedések sikeresek és humánosak voltak egyszerre, és nem korlátozták indokolatlan módon a polgárok személyes szabadságjogait. Bármit is írjon a Qubit nevű ismeretterjesztő portál.

screenshot_2020-11-13_at_12_03_56.png

"Ha kijárási korlátozás egyelőre (??? — A kiló nem százat jelent.) nincs is, kisebb változások elindultak az országban: Stefan Löfven miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy az éttermek és a kocsmák jövő péntektől 10 óra után nem árulhatnak alkoholt, az alkoholos italok értékesítésére engedéllyel rendelkező helyeknek pedig 22:30-ig be kell zárniuk. Egyes megyékben külön ajánlásokat (ajánlásokat — értem?) tettek arra, hogy a lakosok az otthonukon kívül ne érintkezzenek másokkal, máshol az éttermi foglalások létszámát maximalizálták." — tudta izzadtságszagúan jellemezni a svéd kormány "pánikját" a Qubit "SVÉDORSZÁGBAN REKORDOKAT DÖNTÖGET A KORONAVÍRUS, ÉS MÁR AZ ELSŐ KORLÁTOZÁSOKAT IS BEJELENTETTÉK" című dörgedelmes írása.

Való igaz, hogy rekordokat döntöget a koronavírus Svédországban, csak az ellenkező irányban. Svédországban a legenyhébb és nem a legmagasabb a halálozások száma. Minden más adat és interpretáció értelmetlen vagy egyenesen téves — nyugodtan kimondható most már: hazug propaganda.

Cui prodest?

Magyarországon a 60%-kal kevesebb 80 év feletti él, mint Svédországban, és évente 41 ezerrel többen halnak meg — értelemszerűen jóval korábban. (Lásd korábbi írásainkat.) A koronavírus áldozatainak száma azonos nagyságrendbe érkezett mindkét országban: nálunk háromezerhez közelít, Svédországban hatezer felett járunk.

screenshot_2020-11-13_at_12_36_44.png

A Qubitra annyira jellemző olcsó újságírás persze ritkán jelent mást, mint nyugati lapok egyszerű és többnyire pongyola fordítását. A forrásul szolgáló Financial Times cikk ezzel a diagrammal akarja elhitetni velünk, amit a címben álíltananak: "a kórházi ágyak foglaltsága Svédországban növekszik a legjobban Európában". Lehet, de nem ezt emelném ki, ha objektív akarnék lenni. Ez az állítás, ha igaz is lenne, semmit sem mond a tényleges volumenekről. Ahogy látható az utolsó előtti minidiagramon Svédország köszöni szépen jól van, jobban, mint az utána következő újra lezárásokat választó Britannia vagy pláne Belgium vagy Csehország vagy Magyarország. 

A blog azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba. Olvasottságunk idén lépte át az egymilliót. Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig. 
Lájkolj és kövess minket: facebook.com/kilonem100 
Támogass: patreon.com/kilonem100 Köszönjük!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr7916284280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R.V.Juli · https://migrationaid.org/ 2020.11.14. 08:41:21

Sajnos Svédországban nagy befolyása volt a náci-fasiszta törpepártoknak a kormány kezdeti járványintézkedéseire.
Gonosz tervük sajnos beteljesedni látszik, minthogy a rossz egészségi állapotú menekültek között jóval magasabb a halálozási ráta :((((
A reményt Biden megválasztása hozta, hiszen e jóhírre szinte azonnal sikerült egy vakcinát kikísérletezni. Ami nagyon-nagyon fontos mert tavaszra nagy kormányellenes tüntetések várhatóak, tudta meg Fekete-Győr Andris pártelnökúr egy az amerikai nagykövetségen tarott politikai workshopon!!!!

Shadowrunner 2020.11.14. 12:07:23

Egy exponenciális folyamatnál a meredekség egy kritikusan fontos paraméter. Lehet látni ahol intézkedéseket hoztak, ott sikerült lassulást elérni

Az hogy _jelenleg_ még nincs sok beteg a svédeknél, nem azt jelenti, hogy nem is lesz.

A cikk is annyit állít, hogy ez a meredekség most a svédeknél nem áll jól, igaz hatásvadász csomagolásban, mert még a svédek nincsenek elkésve, hogy időben cselekedjenek.

Az egy másik kérdés, hogy melyik országban milyen intézkedésnek milyen hatása van. Pl. egy ajánlás a svédeknél simán lehet olyan szigorú mint itthon egy tiltás. Sok múlik azon, hogy egy ország mennyire normakövető vagy individualista.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.11.15. 14:56:18

@Shadowrunner: erős a te hited, de intézkedés sehol sem változtatott a görbén, az mindig MAGÁTÓL felfut, MAGÁTÓL lefut. Kb. 60-70 nap alatt. MINDIG. MINDENHOL.

Shadowrunner 2020.11.15. 15:34:25

@A kiló nem százat jelent.:
Erre tudnál példát hozni, hogy melyik ország az, ahol _semmit_ nem csináltak és enyhült a járvány? Addig nem lehet kijelenteni, hogy _magától_ lefut és nem az intézkedések hatására.
Miért van az, hogy a fenti grafikonokon az intézkedések után enyhül az emelkedés és nem előtte?
BTW Svédországban is voltak intézkedések tavasszal, mielőtt arra hivatkoznál.

Ha elvetjük, h az intézkedések hatnak, és elvetjük, hogy magától lefutna, akkor szerinted mi okozza, hogy egy terjedésben lévő betegség el kezd lassulni?

Glokta 2020.11.15. 18:05:24

@A kiló nem százat jelent.: " erős a te hited, de intézkedés sehol sem változtatott a görbén, az mindig MAGÁTÓL felfut, MAGÁTÓL lefut. Kb. 60-70 nap alatt. MINDIG. MINDENHOL."
Legutóbb írtad, hogy "de a lényeg szerintem, hogy a fő pontokban egyetértünk akkor.".
Hát nem, mert nekem az a problémám egyes intézkedésekkel (de nem mindegyikkel), hogy néhány élet megmentését (vagy a halál 10-15 évvel 'előbbre helyezését') előbbre helyezik a gazdaságnál és az emberek szabadságánál.
Te meg láthatóan meg vagy győződve arról, hogy az intézkedések NEM változtatnak a görbén, ami nyilvánvalóan nevetséges, azt feltételezi, hogy az intézkedések semmilyen módon nem hatnak a kontaktok számára vagy a vírus terjedése nem függ a kontaktok számától.
Tudsz bármilyen kutatást citálni, ami ezt az őrültséget igazolnák?
Mert nekem a sikeres ázsiai országok példája ezt minden kétséget kizárólag cáfolja, de mondjuk Svédország és a többi skandináv ország összehasonlítása is elég erős bizonyíték amellett, hogy az intézkedéseknek igenis van hatása a fertőzöttek és halottak számára.

Glokta 2020.11.15. 18:31:12

@Shadowrunner: Lehet, hogy a svédek bajban lesznek, de efelől nem vagyok meggyőzve. Ugyanis nem látom, hogy a napi halottak száma - és ez az igazán jó prédikátor a védekezés hatékonyságát illetően - igazán megemelkedett volna, miközben már másfél hónapja nő a fertőzöttek száma.
Egyszóval simán lehet, hogy a 20-50 évesek közt terjed most a vírus, és így hiába dőlnek ki jónéhányan a munkából néhány hétre, nagyon kevesen halnak meg. Azok pedig, akikre a vírus komolyabb veszélyt jelent, vagy meghaltak, vagy (többségben) próbálják minél jobban önkéntesen elszigetelni magukat.

Shadowrunner 2020.11.15. 19:42:35

@Glokta: a napi halottak száma inkább a súlyos esetekkel arányosan nő, a fenti grafikonokban meg sztem beleszámoltak mindent. Ez a szám inkább ott számít, hogy mutatja mikor terhelődik túl az eü rendszer, amikor már amiatt halnak meg emberek, mert nem kapják meg a megfelelő kezelést. Az olaszoknál is ekkor kezdett el nőni a halálozási szám igazán.
A súlyos covid tüneteknél a fiataloknak is szüksége lehet az ápolásra, hogy életbe maradjanak, amit egy túlterhelt rendszerben nem kapnak meg. Arról nem beszélve, hogy a "long covid" tünetek maradandó károsádást, vagy hosszabb idejű felépülést is okozhatnak a fiatalok körében is, ami számszerűsíthető gazdasági és társadalmi károkat is jelenthet.

Továbbá a leterhelt eü az egyéb halálozások növekedését is okozhatják, ezért a járvány hatásának mérésre jobb szám, hogy a korábbi évek halálozási statisztikához képest mekkora kiugrás volt.

R.V.Juli · https://migrationaid.org/ 2020.11.15. 23:47:56

@A kiló nem százat jelent.:
A blogírás nem az én kenyerem, meg amúgy sincs időm a sok FideSStrollra.
Most a gyakorlatban kell szervezkedni, mert nemsoká jön a segítség az Usából, s tavaszra jönnek az előrehozott választások. A Zorbán örülhet ha annyival megússza, hogy emingráncióba kényszerül a Putyin gazdájához!!!! :D

alöksz róz 2020.11.16. 00:46:23

@Glokta: "vagy (többségben) próbálják minél jobban önkéntesen elszigetelni magukat." - ez a megoldás. aki fosik az bújjon el. a többit meg hagyják békibe.
de nem, aki fosik, az mindenkit is bezáratna, hogy neki ne kelljen elbújni.

alöksz róz 2020.11.16. 00:55:21

@alöksz róz: a másik fele meg úgy megkönnyebbült, hogy mégsincs világvége, hogy leszarja a koronavírust.

alöksz róz 2020.11.16. 00:55:35

faszául elintézte ezt a "régi" index, az biztos...
süti beállítások módosítása