A kiló nem százat jelent.

Ungár Péternek igaza van. A demagógiák viszont népszerűbbek

2021. január 16.
  • Míg a vendéglátóipart és a szabadidőszektort lényegében tönkretették a korlátozások, a Fidesz és a Momentum indokolt megtámogatásuk helyett pénzosztással vásárolna magának népszerűséget. 
  • Ungár Péter (LMP) mindkét demagóg javaslatot ellenzi, ami meglepő önállóság egy magáról mostanában nem sokat hallató párttól. Engem nem a pártok cicaharca érdekel, hanem hogy mi volna az értelmes döntés. Ha nem is lesz népszerű sosem: Ungár Péternek igaza van.
  • A pártok versenyében a Fidesz töretlenül áll az élen (45-51%), a Momentum a futottak még kategóriában viszont kiemelkedően előkelő helyre jött fel (11-19%). Helyet cserélve a magát leszalámizó LMP-vel: 1-3%.
  • Pesszimista vagyok. A hangzavar nem kedvez az értelmes javaslatoknak. Vagy létezik egy csendes többség, amely elfordult a politikától... penzszoras.gif
  • Nemcsak a polgárokat kéne felnőttnek tekinteni, de a politikának is felnőtten kéne viselkednie.

Jóindulattal nézem és érteni is vélem a Fidesz és a Momentum javaslatait, hogy "25 év alattiaknak SZJA-mentességet adjunk" vagy "aki COVID-oltást kapott, kapjon mellé 100 ezer forintot is". Egyik sem annyira ördögtől való gondolat, mint amennyire ne tudnánk öt perc alatt sokkal logikusabbat, racionálisabbat és igazságosabbat kitalálni. Két gondolom népszerű javaslat — és az Ungár Péter fémjelezte LMP-nek egyik sem tetszik. Szavazatokat vagy barátokat ezzel nem hiszem szerez az ellenzéki képviselő, pedig rég volt ennyire igaza. 

A Momentum javaslata erősen abszurd is jelenleg: kissé olyan, mintha az éhező etióp gyerekeknek, akik megették az ebédet adnánk ajándékba még egy matchboxot is. Miközben ételt sem tudunk adni minden éhezőnek. (Az értelmetlenül "lezárt" világgazdaság miatt most újra milliókat érintő probléma az éhezés a harmadik világban. Több valós áldozattal, mint a COVID-19-é.)

A Momentum nyilván az "oltakozást" szeretné ösztönözni, mert mint tudjuk, a magyarok nem kérnek a jóból: viszonylag kevesen szeretnék beoltatni magukat. Ami, ahogy már korábban írtuk egy racionális döntés. Most azon túl, hogy tényleg kinek-kinek a szuverén joga eldönteni, hogy melyik kocázattal szeretne együtt élni: az oltásból fakadó ismeretlen kockázatokkal vagy a koronavírus jelentette mára elég jól kiismert mérsékelt veszélyekkel — amivel lassan egy éve élünk együtt...

Másrészt. Az oltás általában jó dolog, már annak, aki hozzájut, de miért kéne ezért bárkit jutalmazni? Míg a nagytöbbségnek nincs szüksége rá, érdemes volna az idősebb korosztálynak fenntartani a korlátos számú vakcinát, hogy a legveszélyeztetettebbeket valamelyest biztonságban tudjuk. (UPDATE: lehet az idősek oltása sem kockázatmentes Norvégia óva int a súlyosan beteg idős emberek beoltásától. Másoknak meg nem igazán van rá szükségük, mert nincsenek veszélyben, tehát a nem túl népszerű oltás népszerűsítésére költeni valójában dupla pénzkidobás.)

A fiataloknak nyújtott adómentesség tűnik elsőre a legkevésbé diszkriminatív felvetésnek, ezzel az a fő gond, ahogy Ungár Péter posztjában rámutat, hogy az a 130 milliárd máshonnan fog hiányozni. A kedvezmény bár látványos hiszen akár többszázezer forintot is jelenthet egy magyar fiatalnak 2022-től évente, egyáltalán nem feltétlenül ott segít, ahol a legjobban kéne. Ha már adókedvezményekről beszélünk, akkor mégiscsak az alacsony jövedelműek lennének azok, akik rászorulnak. Illetve méginkább azok szorulnának támogatásra, akik önhibájukon kívül elvesztették a megélhetésüket. De nem a fiatalok vagy akik hozzájutottak a jó esetben életmentő vakcinához.

Persze. Lehet a Fidesz a 25 év alattiak körében éppen rosszul áll és úgy gondolják a népszerűségükön ez igen is segítene. Nyilván. A Momentum pedig naívan két legyet ütne egy csapásra. Csak még kicsit erősíteniük kell a reflexeiket...

A politikai döntések (nemhogy a viták) egyre kevésbé tűnnek racionálisnak manapság.

A szenzációhajhász média által szított pánik miatt a kormányok — Svédországot kivéve, ahol nem a politikusok döntöttek, hanem a járványügyi szakemberek — rémülten rohantak a közvéleménykutatások után lezárni szinte mindent, amit a nép csak megkívánt. (A Fidesz legalább némileg még hezitált, remegve várta a közvéleménykutatások eredményeit, míg az ellenzék ki sem látszott a közvélemény pánikjának hullámai alól.) Mintha bármi jelentősége lenne annak, hogy éttermekben nem találkozunk csak boltokban meg tömött buszokon. A pánik sosem kedvez az ésszerű gondolkodásnak. Én pedig pesszimista vagyok. Ungár Péter nyilatkozatával viszont legalább megcsillan némi remény, hogy az ellenzékben maradtak értelmesen gondolkodni tudók, és nem alulmúlni kívánják a választóközönség igényszintjét.

Emiatt azt mondom, hogy érdemes lehet 2022-ben behúzni inkább arra az ellenzékre az ixet, ahol Ungár Péter is ott van. Ha olykor úgy érzem, másért nem is...

"Sokan érzelmesen reagáltak arra, hogy az LMP elutasítja azt a kezdeményezését a Miniszterelnöknek, hogy a 25 év alattiakat SZJA mentességben részesítse. Ez egy fontos kérdés, fontosabb annál, minthogy megspóroljuk a vitát róla, ezért megpróbálom kifejteni rövidebben, hogy mi a gond szerintünk a 25 év alattiak SZJA kedvezményével.
A legnagyobb gond, hogy a kormány nem a sürgető problémákkal, a válságkezeléssel foglalkozik, hanem majd, jövőre (addig előttünk áll egy egész, válságos év!) valakiknek kevesebb adót kell fizetni. Ez most nem segít se a fiatalokon, se senkin.
Miközben már egy éve súlyos gazdasági válságban vagyunk, egyes szektorok totálisan csődbe mentek, vállalkozók és dolgozók jövedelme tűnt el. Ezzel viszont a kormány nemigen foglalkozik, a bérkompenzációra is mindössze 15 milliárdot költöttek november-decemberben, szemben például ezzel a 130 milliárddal. Ez nem demagógia, ez egy összehasonlítás, hiszen a kormányzás legfontosabb kérdése az mire jut pénz és mire nem.
Pedig volna mit tenni, a legsürgetőbbek ezek volnának:
Munkanélküli ellátás idejének megnövelése 9 hónapra és összegének az emelése. Ugyanis Orbán Viktor nem mondott igazat: nem tudtak ugyanannyi munkahelyet teremteni, mint amennyit a válság elvitt.
100%-kos táppénz. A járvány terjedésének fontos oka, hogy akik észlelik magukon a tüneteket, nem mernek szólni, otthon maradni, mert nem engedhetik meg maguknak a fizetésük egy részének kiesését. Ezért az államnak ki kell pótolnia a táppénzt 100%-ra (bizonyos értékhatárig), a betegség teljes idejére!
• Rendes bérpótlék minden szektorban és az egyéni vállalkozóknak is! Nem olyan szűk körű, mint a kormány most ad. Pont a leginkább rászorulók nem kaphatnak: akiknek az összes bevétele eltűnt.
Béremelés a szociális szférában! 500 ezer forintos juttatást a szociális dolgozóknak, ez összesen 45 milliárdba kerülne. A 25 év alattiak SZJA mentességéből kieső pénzből bőven lehetne ezt finanszírozni.
Ami az SZJA-t illeti, az LMP mindig is azt vallotta: csökkenteni kell a bérek adóztatását, de ezen belül progresszív rendszer kell: a keveset keresők adózzanak kevesebbet, a sokat keresők többet. Ne az életkortól függjön az adózás nagysága!
A Fidesz egykulcsos adórendszere a jómódúaknak volt jó, növelte a társadalmi különbségeket és a dolgozói szegénységet.
Ha tehát már változtatunk az adórendszeren, akkor progresszív SZJA csökkentés kellene: az LMP elképzelése szerint a minimálbér legyen adómentes, az a feletti jövedelemrészre 12% legyen az adó, az átlagbérig. Így a minimálbéresek 24.000 forintot nyernének, az átlagbért keresők – 30-40.000 forintot. A havi egymilliót keresők pedig járuljanak hozzá többel a közterhekhez.
Értelemszerűen nem a népszerűséghajhászás miatt mondjuk azt, hogy nem támogatjuk a 25 év alattiak SZJA mentességét vagy a Momentum javaslatát, hogy 100 ezer forintot kapjon mindenki, aki kap oltást. Pont, hogy azért nem támogatjuk ezeket a javaslatokat, mert felnőtt embereknek tekintjük a választópolgárokat."
(A szerző az LMP tagja. A cikk magánvéleményt fogalmaz meg.)

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr6316391736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex Z 2021.01.16. 12:43:46

A kormány felelőssége, hogy egyéni vállalkozóként, nem követve a több mint 100 ezer más vállalkozót (Németországról beszélünk), akik tavaly március óta HETENTE TÖBB EZREN adták vissza az engedélyüket és lettek inkább földönfutól a maradék kis vagyonkájukkal, mintsem később földönfutók hatalmas kölcsönökkel a nyakukban, szóval a kormány felelőssége (lenne), hogy egyéni vállalkozóként munkát és megélhetést találhassak mind ma, mind pedig a közeli és távolabbi jövőben. A távolabbi jövőt itt innen 3-5-8 évre értem - amit én még mindig be fogok tudni a hisztréria által keltett összedőlésnek. Vagyis a kormány felelőssége lenne ez, hogy segítsen, és tényleg ne pénzt osztogasson, mert azt el tudom költeni, hanem munkát osztogasson, amiből én magam a tehetségem és szorgalmam által tudok megfelelő pénzösszegeket előteremteni.

De a kormány tehetetlen. Mivel nem csak engem "zárt be", hanem teljesen tönkretette körülöttem a többieket, vállalkozókat és alkalmazottakat egyaránt, vendéglátást, kiszolgáló ipart, kereskedelmet és még sok mindent, most nem csak úgy hétköznapian lecsökkent a kínálat-kereslet, hanem TÖBB TÍZ ÉVNYIRE vetette vissza a világ szinte összes gazdaságát. Hja, hogy erről még korai beszélni és sokan csak azt mantrázzák hogy pár éven belül talpra fogunk állni? Jósolgatnak itt 2-3-5 éveket, hogy majd valamikor 2025 körül már meglesz a 2019-es szint - ne hidd el! Legalább, és ezt nem szakértőként mondom, csak józan paraszti ésszel gondolkodva, legalábbb 12-15 év fog kelleni a 2019-es gazdasági szintünk eléréséhez, méghozzá több összetevő miatt. Hiszen itt a legfontosabb érv: mert AZ EGÉSZ VILÁGON lezártuk a gazdaságot. Ez nem olyan, mint a '29 és '33 között bekövetkezett válság, mert ott ugyan leült pár tízmillió vállalkozás és gyáregység, de nem az egész világon! És nem egyszerre!
A jelenlegi terror módszerekkel kivitelezett, tudatos lezárásokhoz hasonló még nem volt a világ történelmében - és reméljük, többé nem is lesz! A "nagy gazdasági világválság" azért is tartott 4 éven keresztül, mert lassan bukott össze a gazdaság és ugyanilyen lassan kerekedett felül a pánikon. Évek kellettek mindkettőhöz.
Jelenleg mi, ostoba emberi lények, sikeresen bebuktattuk a világgazdaságot cirka 3 hónap alatt, és mikor már úgy tűnt, hogy talán vége van, itt volt a nyár, megint elkezdődött volna a hosszú, talán 2-3 évig is tartó építkezés, akkor eljött az októberi második felesleges pánikroham és azóta is zárva tartjuk önmagunkat.
Terrorban.

A tavalyi 3 hónapra pakoljunk most rá olyan 8 hónapot (októbertől decemberig 3, januártól május végéig megint 5), vagyis kijelenthetjük, hogy míg anno száz éve hosszú hónapokba telt, míg a világon mindenhol bebuktak a vállalkozások, de helyükre újak születtek és az ügyeskedések miatt maga a gazdaság működött egy bizonyos életszínvonalon, addig most kereken 11 hónapra fogjuk idén június elsejéig TOTÁLISAN LEZÁRVA TARTANI a világ összes cégét és vállalkozását, a kereskedelmet, a turizmust - hadd ne folytassam. Ez anno 100 éve nem volt. Létezett kereskedelem. Volt turizmus. Nem álltak le repülőterek és hajókikötők. Nem mentek tönkre kimondottan állami terror miatt vállalkozók.

Egyéni vállalkozóként tehát csak azt látom, hogy a körülöttem élők itthon vannak, vagy legalábbis munkával tölthető idejük nagy részében itthon nézegetik a Neflix legújabb agymosó műsorát - és ez nem jó. Mert jelenleg FIAT-pénzekből tartják fenn a kormányok a látszatot, hogy minden rendeben van, miközben okosabb emberek már tudják, hogy nincs annyi fénymásológép és elegendő tinta ezekbe, amelyekkel ilyen mennyiségű pénzt lehetne másolni, ami szükséges a gazdaság alapvető működéséhez. A kormány folyamatosan, TÖBB TÍZMILLIÁRD EURÓKKAL segít olyan cégeket, mint a Mercedes és a Lufthansa, akik már az első hetekben, még tavaly április elején sírva könyörögtek, hogy az állam segítse meg őket, mert nincs elegendő pénzük a fennmaradáshoz... hát nem röhej? Miközben te, az egyéni vállalkozó eleget spóroltál az elmúlt években ahhoz, hogy akár 3-4 hónapig vagy talán fél évig is kihúzd munka nélkül, esetleg legrosszabb esetben TÍZEZER euró kölcsönöket veszel fel ismerősöktől, családtagoktól vagy éppen uzsorástól, hogy ne kelljen bezárnod a vállalkozásodat, mert reménykedsz benne, hogy eljön még a Kánaán és lesznek megrendeléseid, lesz telefonhívásod, lesznek ügyfeleid, addig ezek a gigacégek egy rohadt hónapot sem bírnak fennmaradni! És ha megnézed a bevételeiket, akkor látod, hogy EURÓMILLIÁRDOK felett rendelkeznek...

Ezt értük el most a bezárásokkal és a terrorizmussal, amit normális állampolgárként megengedtünk azoknak, akiket mi magunk választottunk és választunk 4 évente. Ezek az emberek fölöttünk állónak érzik magukat, holott ugyanolyan senkik, mint mi vagyunk. Csak hát a hatalom megrészegít...
Bocsánat a hosszú eposzért és azért, ha sokaknak nem érthető a mondatszerkesztésem.

cicmen 2021.01.16. 14:05:17

Az az egyetlen baj, hogy a demagógia ellen küzdő Ungár Péter ezelőtt egyfolytában pénzeket követelt különböző csoportoknak és szakmáknak!
A pénz beosztása, a különböző prioritások, hálás téma azoknak, akiknek nem kell dönteniük, csak mindenféle következmény nélkül halandzsázhatnak!

cicmen 2021.01.16. 14:12:34

Egyébként beszéljünk egyenesen, ahogy Kálmán Olga mondaná, itt most arról van szó, hogy a kormány megszólítja a fiatal munkavállalókat az ügyben, hogy szavazzanak rájuk és ezt az adókedvezmény formájában teszi! :D Ez meg nem tetszik az ellenzéknek és bár ez az Ungár gyerek még nem, de az ellenzék nagyobb része már bizonyította, hogy kormányon egyből leszarja a választókat és akkor aztán szó sincs semmiféle adakozásról, csak a fájni fog, meg elkúrtuk lesz a műsoron! Jelenleg viszont az a bajuk, hogy mindig van miből adni!

Piffu 2021.01.16. 16:56:35

@Alex Z:

Szinte minden szóval egyetértek! Néhány apró kivétellel:

"A jelenlegi terror módszerekkel kivitelezett, tudatos lezárásokhoz hasonló még nem volt a világ történelmében - és reméljük, többé nem is lesz! "

Nos, erre azért nem vennék mérget...ha most esetleg, adja az ég, bebuknának a rohadékok, a kormányok feletti irányítók, (pontosabban a mindenkori kormányokat irányítók) a covid-terrorizmusukba, akkor tíz év múlva újra megpróbálják. A Demokrata 2010-es cikke, amit a hasonlóan átverős H1N1 "halálosvilágjárványmindmeghalunk" 1.0 verzióról írt, tartalmazta azt a kitételt is, ha jól emlékszem, hogy erre a megaátverésre 10 évig készültek. Mármint a 2009-esre. Akkor bebukták, mert csak később jutott valamelyik szőröstalpú zseninek eszébe a nagyon hatékony PCR teszt alkalmazása, mellyel tavaly bepánikoltatták a világot. Ha kivonjuk a tavalyi évből a PCR teszteket, nem sok marad. Na, ha a 2009-es sztorira 10 évet készültek, azóta ismét volt 10 évük, akkor naivitás lenne azt hinni, hogy 10 év múlva nem próbálják meg ugyanazt - ráadásul optimistán írok, mert bár a lengyelek, osztrákok, olaszok megelégelték a vendéglátóipari szektorban a tönkretételüket, ez még nem jelenti a covid-terroristák legyőzését. Újra és újra meg fogják próbálni és nekem nagyon úgy tűnik, hogy jogosak azok a kissé rejtegetett mérések, melyek szerint 5 százalékkal csökkent az utóbbi X évben (nem emlékszem a pontos számra) az átlag- iQ. Persze, ha most végigviszik a forgatókönyvet, akár erőszak bevetésével is, akkor a hatalom ÉS vagyonkoncentráció tökéletes lesz (mármint nekik tökéletes) tehát 2030-ra már nemigen marad mit elvenni, lenyúlni, tönkretenni, piacot megszerezni.

"Jelenleg mi, ostoba emberi lények, sikeresen bebuktattuk a világgazdaságot cirka 3 hónap alatt, és mikor már úgy tűnt, hogy talán vége van, itt volt a nyár, megint elkezdődött volna a hosszú, talán 2-3 évig is tartó építkezés, akkor eljött az októberi második felesleges pánikroham és azóta is zárva tartjuk önmagunkat.
Terrorban."

Nos, bár az átlagnépesség ostobasága hozzájárult, de azért nem mi, "ostoba, emberi lények" buktattuk be a világgazdaságot, hanem azok, akik a világgazdasággal úgy játszódnak, mint egyszeri gyerek az üveggolyóival. Mi (mondjuk én kevésbé) csak asszisztáltunk hozzá. A társadalmi kísérlet sikerült. A média bevonásával komplett társadalmakat lehet meghülyíteni a legcsekélyebb ellenállás, kritikai szemlélet nélkül. A fegyvergyártás mellé felsorakozott a betegségipar is, és a háttérben olyan vagyon- és hatalomkoncentráció van - pláne az infotech cégek beszállásával a geopolitikába és a betegségiparba, ami elég sötét jövőt vet előre, különös tekintettel a "nemzeti" (értsd nem multinacionális) kisvállalkozásokra. Persze nem csak nálunk, de mindenhol.
Amit a Merci, meg a Lufhansa támogatásáról írsz, az persze vérlázító, és undorító (egyszervolt MALÉV-ra való tekintettel meg pláne), de elengedtük a gyeplőt, elszabadultak a lovak, és arra mennek, amerre akarnak, azt taposnak le,amit akarnak...ezeket befogni már lehetetlennek tűnik. Mondhatnánk - innen szép nyerni - de a csodákban már nem hiszek.

"Ezt értük el most a bezárásokkal és a terrorizmussal, amit normális állampolgárként megengedtünk azoknak, akiket mi magunk választottunk és választunk 4 évente. Ezek az emberek fölöttünk állónak érzik magukat, holott ugyanolyan senkik, mint mi vagyunk. Csak hát a hatalom megrészegít..."

Nem "engedtük" - nem kérdezték. MI választottuk? MIért, van választás? Én csak egy ronda pongyolát látok, aminek hol a belső, hol a külső felére mutogatunk.
Ja, és nem a hatalom részegít, mert aki nem hajlamos alkoholizmusra, az nem is KERÜLHET a hatalom közelébe se.

Sir Gombóc 2021.01.16. 21:28:34

@Piffu: gondolom értelmes embernek hiszed magad. Tévedsz, nem vagy más, mint egy buta konteo hívő..

Piffu 2021.01.16. 22:10:06

@Sir Gombóc: gondolom értelmes embernek hiszed magad. Tévedsz, nem vagy más, mint egy buta konteo hívő..

Ja, hogy ebben egyetlen érv sincs, csak egy béna személyeskedés...

Gondoltad, hogy ezzel most mondtál valamit? Tévedtél.

cicmen 2021.01.20. 13:51:45

@Sir Gombóc: Tévedsz, nem vagy más, mint egy buta konteo hívő..........................

Eddig jó pár konteóról derült ki, hogy valóság ! :D
süti beállítások módosítása