A kiló nem százat jelent.

A Kígyó-szigeti ukrán katonák nem hősök, LEHET NEM IS halottak. A szikladarab kalandos története az ókor hőseposzaitól a modernkor tiktok-videóiig

2022. február 25.

Mint cseppben a tenger: olyan a 13 ember értelmetlen halálát követelő piszlicsáré incidens az egész orosz-ukrán konfliktusban. Minden benne van. Egész hatalmas Ukrajna története egy kicsit olyan, mint a kicsiny Kígyó-szigeté.

A Kígyó-szigeti ukrán katonák nem hősök voltak, sőt bizonyos értelemben inkább egyfajta "megszállók"...

935px-.jpg

A terület hovatartozása ugyanis vitatott volt Románia és Ukrajna között.

A Hágai Nemzetközi Bíróság pár év pereskedés után 2009-ben Romániához tartozónak minősítette. Az Index, 2009-es beszámolója, Romániáé a Kígyó-sziget, hogy ne legyen olyan egyszerű így fejeződik be: "A Hágai Nemzetközi Bíróság keddi döntésétől függetlenül a Kígyó-szigetként ismert szárazföld továbbra is Ukrajna fennhatósága alá tartozik." Nem tudták eldönteni Hágában, hogy a kicsi szárazulat sziget-e vagy csak egy tengerből kiemelkedő szikla, de "menetközben" Ukrajna "benépesítette" a szigetet.

Tudom nem nagy ügy, de bárkinek lehetnek a térségben területi követelései ezek szerint. Az oroszoknak nem. És nem akartam ezzel kezdeni, de Magyarországnak sem.

Kígyó-sziget: Snake Island, másnéven Serpent Island  görögül: Φιδονήσι (Fidoníszi, Ógörögül: Λευκή, románul: Insula Șerpilor, ukránul: Острів Зміїний, oroszulЗмеиный.

A román partok mellett, a Duna-deltánál elhelyezkedő kis földdarabka kalandos történelme földrajzi elhelyezkedésébe volt kódolva, amíg a Fekete-tenger partjain két nagyhatalom is osztozott: a Török Birodalom és az Orosz Birodalom, ők három háborút is vívtak egymással a 18-19. században. Régi daliás idők, mondanák az oroszok. A minap lezajlott költői túlzással Kígyó-szigeti csataként már Wikipedia cikket(!) is kapó,18 és 22 óra között lezajló esemény igen rövidre sikerült: a szikla felé tartó orosz hadihajó felszólította az ukrán katonákat a megadásra, azok egy jóképességű Facebook-kommentelő módján úgy válaszoltak, hogy "B..szódjatok meg", mire a hadihajó parancsnoka kiadta a tűzparancsot. Többet erről nem is lenne érdemes tudni. 

A történet ennyi. Lenne, ha nem livestreamel-i ki az egyik jóképességű ukrán katona az internetre. Ezzel a történelemkönyvekbe nem lehet bekerülni, legfeljebb a ruszofób Wikipédiába. De leginkább a Darwin-díj díjátadójára: ahova senki sem látogat el személyesen...

Mind a 13 ukrán határőr meghalt. (Az orosz verzióban még ejtettek nyolcvanvalahány túszt is, de én azt nem hiszem el.)

Az ukrán katonák oroszul azt válaszolták: 
'Русский военный корабль, иди на хуй'

Ismétlem, tegyék le a fegyvereket, és adják meg magukat, különben tüzet nyitunk. Vették? – hangzik az orosz hadihajó üzenete.
Megmondjam nekik, hogy kapják be? – kérdezi az egyik határőr a parancsnokukat.
– Feltétlenül – erősíti meg a komoly 13 fős helyőrségecske parancsnoka. A határőr ezután visszafordul a mikrofonhoz, felcsavarja a hangerőt, és közli az oroszokkal, hogy bekaphatják. 
Adás vége. Ennyi.

Már nem is 15 perc, hanem csak 48 másodperc hírnév helyett talán jobb lett volna racionálisan átgondolni az erőviszonyokat és okosan megadnia magát a parancsnoknak, megelőzni beosztottjai és saját maga értelmetlen vérontást. Ezért a teljesen kopár szikladarabért értelmes ember nem adja az életét. 

(Őszintén: azért az államért sem, aminek a parlamenti képviselőinek zöme már valószínű elmenekült az országból, ami miatt még a parlamenti ülést sem tudták összehívni... De nem vagyunk egyformák, tudom. 10 millió ember menekült el a Szovjetunió összeomlása óta az egykor 50 milliós Ukrajnából.)

A szigetecske teljes infrastruktúráját pillanatok alatt leradírozták az oroszok egyetlen cirkálóval és járőrhajóval. Ja, hát van, amihez az oroszok tényleg értenek.

"Az áldozatokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is méltatta a bátorságuk miatt, és elmondta, hogy posztumusz kitüntetésben részesíti majd őket." Abban. De jó nekik. "Nem vak ez a ló, hanem bátor" – mondaná talán az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, ha nem lettek volna soron már a látássérültek is a hazai, ukrajnaihoz képest hálistennek csak ostoba szájkaratében testet öltő inzultusversenyben.

Erről az ukrán elnökről annyit kell tudni, hogy egy humorista. (Putyinról meg annyit, hogy nem. És nem is az a  típus, aki humorizál vagy szereti a humort. Az Ukrajnát jelenleg meghatározó politikai erőkről meg főleg azt, hogy jelentős részben fasiszták, nácik, szélsőségesek. De ez mint oly sok minden jótékony homályba vész.) Hogy meddig lesz még elnök, arra nagy tétekben nem fogadnék.

274535531_1091537741668662_2783000514982640517_n.jpg

Mások halálán nem lehet élcelődni.

A történet inkább tragikomikus, mint romantikusan hősies. Én a háborúban vagy az erőszakban amúgy sem látok semmi romantikusat. Az oroszok professzionalizmusát, Putyin geopolitikai érzékét pedig nem tartom most illőnek dícsérni. Biztos vannak erre megfelelőbb hírportálok, én viszont nem kapok Moszkvából utalásokat. A tragikomédia sajnos fokozható.

A szigetecskére valószínűleg éppen a román-ukrán határvita miatt küldött ukrán helyőrség nem most semmisült meg először...

2008-ban ellenség se kellett és 12 ukrán katona halt meg

Ugyanitt. Amikor a helikopterük nekiütközött a Kígyó-sziklának. Akkor azért volt egy túlélő. Látható, hogy a tizenhármas szám akkor sem hozott szerencsét az ukránoknak. A helyőrség létszámát azóta is kitartóan fenntartották. 2007-ben egy 30 fős falut is alapítottak, amit Bile-nek neveztek el, hogy a sziget lakott státusát bizonyítsák. Láthatóan akkoriban sem volt jobb dolguk, csak nehogy a románok kaparintsák meg a kis földdarabot az akkor a két ország között a hágai bíróságon folyó küzdelemben. 

Van ebben valami fanyar humorú szatírába kívánkozó. Egy biztos, ha rendeződik Ukrajna sorsa, én nem ajánlom senkinek, hogy ebbe az unalmas porfészekbe menjen határőrködni, nem egy életbiztosítás. A látszat csal. Pletykák szerint talán valahol lehet szénhidrogén a shelf alatt, de hogy pont itt kell-e fúrni azt nem tudja senki.

Abban, hogy léyegében évtizedenként értelmetlenül meghal a teljes helyőrség benne egész Ukrajna működésképtelensége. Hogy meghibásodás miatt vagy saját hülyeségből teljesen mindegy. 

Mondják még a nagy nemzeti tragédiákkal nem lehet viccelni.

De ez még a romantikus 19. században sem volt így. Nem kisebb magyar szerző, mint Arany János jegyez egy művet Nagyidai cigányok címen, ami 1849-et helyezi szatirikus megvilágításba és igen, akkoriban még cigányozni is mást jelentett. Viszont őseink ha nem is voltak annyira cinikusak, nem voltak mind modoros, karótnyelt képmutatók sem. Nem rakták ki mind a Facebook-profilképük helyére kényszeresen igazodva az ukrán zászlót, mint korunk social média hópihéi. Elnézést naív jószándékú széplelkei.

Nem akarom rontani senki örömét, ha hősöket szeretne belelátni az egyetlen szikla miatt értelmetlenül az életüket áldozó 13 szerencsétlen sorsú fiatalemberbe. Lehet egészen a lövések eldördüléséig azt hitték, hogy a Facebook-on vannak és jól megtrollkodták az oroszokat. 

Talán nem is lenne rossz, ha ez a kép tanulságul beégne a fejünkbe, túlságosan is egy virtuális világban érezzük magunkat, ahol azt hisszük bármit teszünk és mondunk biztonságban vagyunk nem lesz következménye. De próbáld meg csak ugyanezt a viselkedést bármely falusi kocsmában. Igazság szerint Ukrajna külpolitikája pontosan ilyen felelőtlen. Vagy azt hitték, hogy bármit megtehetnek, vagy azt, hogy elég erősek vagy vannak erős barátaik. Most csodálkozik rá a komikus-elnök, hogy egyik sem igaz: egyedül maradt, hogy valójában nem segít nekik senki. A CIA a bolondját járatta velük. Senki nem áldozná fel az életét mások hülyesége miatt.

Az orosz medve nem játék. Ha a fele igaz, amit Putyinról mondunk és gondolunk, akkor különösen aszerint kellett volna kezelni őt és az eseményeket. Hogy lehetett Ukrajna és az egész világ ennyire ostoba?

Az orosz agressziót mindenki elítéli, ahogy jóérzésű ember a sokkal számosabb amerikai akciókat is világszerte. Egész sok exit pont volt a háború elkerüléséig a 2014 óta folyó konfliktusban. Tudjuk, már tavaly nyáron is várta a háborút az ukrán elnök, mint bukott diák a felelés végét. De miért? Mit hitt? Hogy majd fegyvert nyom a civilek kezébe és ellenállnak egy profi hadseregnek?

Vagy más hasonlattal: Ukrajna felköpött és aláállt nagy bölcsen.

De akkor álljon itt a másik fél, a másik szláv virtus, Putyin bírálata is.

Ha tényleg Ukrajna pacifikálása a célja, ha tényleg megnyerni szeretné magának, hogy ne forduljon nyugat felé és szembe Oroszországgal, akkor tiszteletteljesen kérem Vlagyimir Vlagyimirovicsot, hogy arra tényleg legjobb módszernek pont egy sor agresszív lépést és egy véres háború megindítását tartotta?

Csak mert könnyebb mézes madzaggal becsalogatni valakit, mint bottal ütögetve. Nem annyira értem ezt. Ráadásul Putyin már tudta pacifikálni egy esküdt ellenségét Csecsenföldön, a maga módján és szintén háborús konfliktus után. A fejlett Európában háborús bűnösként börtönbe zárták volna ugyan, de Putyin okosan számolt a következményekkel. Kelet egész más világ.

Ne tűnjek elégedetlennek, mind Kijev, mind Moszkva gyönyörű városok, Putyin Szentpétervára pedig talán a legszebb Európában. Kiváló a borscs. És ugyanúgy nem tudom róla, hogy ukrán vagy orosz, mint sok minden másról se.

Bocs, most más nem jut eszembe. 

Ezek után lehet nem érdekel senkit a sziget történelme

Hogy jutottunk idáig és miért pont itt? A történelem abszurditások sorozata.

Az ókortól folyamatosan minden jelentős történész megemlíti a sziget létezését, eredetmondákat mesélnek róla.  Akhilleusz-szigetnek is nevezték, sőt idősebb Plinius szerint a görög hős sírja is itt volt található. Szóval az ókorban a hely valóságos híresség volt. S a kor divatjának megfelelően akkoriban Akhilleusz és Patroklosz jelent meg látomásként az embereknek a környéken, nem Szűz Mária vagy más szent. A mai kor embere nem tudja értékelni, hogy a kísértetek vagy jelenések jó időérzékkel mindig a megfelelő korban jelennek meg. 

Manapság meg csak orosz hadihajók a Kígyó-szigetnél. Színesbőrű Akhilleuszokkal együtt a Netflixen.

Egyébként 1823-ban még talált itt romokat egy orosz hajóskapitány, amit Akhilleusznak emelt templomnak véltek, és persze, amiből semmi sem maradt, mert épült rá egy világítótorony, aminek nagyobb gyakorlati hasznát látta a kor embere, amely még hosszú hőskölteményeket hagyott maga után és nemcsak TikTok-videókat.

O tempore, o mores! 

Az 1788-as orosz-török háborúban is volt egy Kígyó-szigeti csata, de mivel a törökök akkor az akkor náluk dívó multikulturalizmus és nyitottság jegyében görög nevére nevezték át a szigetet, a csatát Fidoniszi csataként ismeri a hadtörténet. Rengeteg hadihajó csapott össze a három napon át tartó tengeri ütközetben. Akkoriban még megadták a módját a dolgoknak. Ami szintén orosz győzelemmel zárult akárcsak a háború: Törökország nem volt képes visszaszerezni elvesztett területeit. A párhuzamosan folyó osztrák-török háborút szintén elvesztették. Bizony ezek mindegyike komoly nagyhatalom volt akkoriban. Sőt Oroszország ekkor vívta a szintén még épp nagyhatalomként fungáló svédekkel is a háborúját. Ez utóbbi döntetlenként zárult amúgy

A 19. században folyik még két orosz-török háború, a szigetet az oroszok birtokolták 1856-ig, azonban a harmadik háborúban, 1877-ben Törökország Észak-Dobrudzsával együtt odaajándékozza Romániának az oroszok által elfoglalt Dél-Besszarábiáért cserébe. Az I. világháborúban a románok szokásosan jó ütemérzékkel immár orosz szövetségben egy orosz katonai rádióállomásnak engedik át a szigetet, kb. annyi fér el rajta kényelmesen a világítótorony mellett. A törökök azonban mindkettőt lerombolták.

Noha a Fekete-tenger körül ők emelték a száz világítótornyot, a korabeli nemzetközi közbeszerzéseket egyébként egy francia mérnök nyerte meg, aki Michel pasa néven lett a térségben ismert és mondanom sem kell remekül meggazdagodott ezen bizniszen, ahogy közbeszerzéseken már csak az özönvíz óta szokás. Az elhaladó hajóktól beszedett díjak 73%-os profitot és 3.6 millió frank bevételt eredményeztek, üzlettársa megépítette a török állammal megosztott haszonból a Jaffa-Jeruzsálem vasútvonalat, Michel pasa pedig egy egész üdülővárost emelt belőle 20 villával, kaszinóval, hotelekkel ésatöbbi a francia riviérán.

Most meg annyit tudunk a törökökről mondani, hogy "Erdogan rossz". Ahogy a kommentek lerövidültek a neten, úgy a gondolkodásunk is egyre laposabb lett. 

A Versailles-i békeszerződés megerősítette a sziget Romániához tartozását. Annak rendje s módja szerint a világítótornyot is újraépítették. Hát igen, Románia sikeres volt ekkoriban. Főleg a békeszerződésekben. Hiába veszített háborút: azt ugyanis mi nyertük meg, Romániát akkor meg is szálltuk. Csak hát... 

Élni tudni kell

A II. világháború után a párizsi békeszerződésben elfelejtik rendezni a szikladarab hovatartozását.

1948-ig román kézen van. Ekkor azonban a szovjetek úgy gondolják, hogy ezt már újratárgyalják a románokkal, mert pont jónak tűnt nekik radarállomásnak. Úgy is lett mondanom se kell. Az ajánlat visszautasíthatatlan volt. 

1967-től más szelek fújnak és a megváltoztathatlannak hitt határviták ismét előkerülnek, Ceaușescu, aki ekkor még ünnepelt népi hős a magyarok körében, sőt nyugaton is, nem fogadja el a szovjet ajánlatot a kontinentális shelf újrafelosztását illetően: 4000 négyzetkilométert kaptak volna 6000-ből. Bár Magyarország sosem vitathatta egyetlen falu vagy parcella hovatartozását sem a szent és megváltoztathatatlan európai határok miatt, Románia a Szovjetunió összeomlása után sem adja fel.

Újra s újra nekifut. Kihasználva, hogy egyik békeegyezményben sem említik a szigetet, jogot formál a területre.

Én érzek ebben némi rafináltságot és a magyar részről alapvető tájékozatlanságot. Mintha indokolatlanul félnénk még a gondolattól is, pedig tárgyalni láthatóan mindenről lehet. Annak ellenére, hogy Románia még Ukrajnával is megállapodik a határok sérthetetlenségéről 1997-ben, a tengeri határok kérdését viszont nyitva hagyják, úgymond bármely fél fordulhatott a Hágai Nemzetközi Bírósághoz. És lőn. Érdekes módon ez az epizód hanyag módon mintha ki lenne satírozva a Wikipediából, de ne legyünk előítéletesek.

A sziget román, annak ellenére, hogy ukránok fennhatósága alatt maradt.

2003-ban Iliescu román elnök és Putyin orosz elnök (no igen akkor is, előtte is, azóta is ő Oroszország első embere hogy-hogynem) megállapodnak, hogy Ukrajna, Moldova és Románia nem vitatják a kialakult posztszovjet határokat. Putyin ezt a Szovjetunió örököseként fellépő Oroszország felelősségét hangsúlyozva garantálja akkor. Nincs nekem ezzel semmi bajom. A szerződések arra valók, mint a törvények, valaki megszegje őket. Mint az ukrán-orosz konfliktust egy időre lejegelő minszki egyezményt: főleg Ukrajna és persze azért Oroszország is.

Románia naná, hogy elkezdi vitatni azokat a határokat, mégpedig már 2004-ben. Megint nem mondom, hogy mit szabad a Jupiternek és mit nem a kisökörnek...

A nemzetközi jog egészen faramuci helyzetet vázol fel számunkra. Valóságos arculcsapás szerintem, hogy Hága nem tekinti igazi szigetnek méreténél fogva, a kontinentális shelfből kiemelkedő szirtet. Túl kicsi.

Nem sziget csak egy szikla.

Ezért nem befolyásolja a vitatott tengeri felségterületek kijelölését. Így aztán az a románoké is meg nem is.

Kicsit olyan mint egy kelet-európai népmese. Na meg kelet-európai valóság.

Az orosz haditengerészet minden esetre nem ilyen jogfilozófiai kérdéseken töprengve közeledett a helyőrség felé.

Vélhetően a határőrök is értesültek a háború kitöréséről és vélhetően nem számoltak trollkodásuk nem éppen váratlan következményeivel. Nemcsak ezért nem hősök szerintem. Ha bekalkulálták volna a saját halálukat és úgy tagadják meg a megadást, ami az egyedül racionális döntés volt most, akkor sem szeretném követendő példaként a jövő nemzedéke elé állítani, mert nem ez a hazafiság, ez csak simán őrültség. A hősies áldozatnak akkor van értelme, ha van vagy várható legalább valamilyen rajtunk túlmutató haszna. 

Persze ebben az elbutult modern korban már azzal is hősnek érezhette magát az ember a social médiában, ha a COVID-pánik közepette úgymond hősiesen "otthon maradt". Bár ők többnyire nem haltak ebbe bele, de sokan ezt a hősiességet is ünnepelték. Alacsonyan van a léc mostanában.

Ünnepelni egyiket se kéne... Mi baj van veletek emberek?

De ráadásul szerintem azt hitték, hogy megússzák, nem vették komolyan, azért voltak annyira bátrak és nagyszájúak. Ahogy sajnos az ukrán vezetés is... most meg állítólag két nap után beadták a kulcsot. Totális vereséget szenvedtek és már tárgyalnának. Hát ez kemény lesz. 

Folyamatosan Monty Python jelenetek kavarognak a fejemben... de ugye nem illik élcelődni. Ez a háború nagyon is valós. Putyin nem egy poszt, amire mérges fejet nyomsz és kész. Nem tudja Mark Zuckerberg kimoderálni a valóságból, nem tudod jelenteni az adminnál. (Nota bene Putyin accountja Trump elnökével ellentétben most is él és virul az amerikai social médiában, szerintem ez is csodálatosan progresszív és modern.)

A múlt megpróbáltatásai mellett a jelenkor nem igényel valójában hősiességet és jó volna ez így nagyon is.

Pont úgy, ahogy kedvenc '56-os hősöm Angyal István írta. A mártírság nem mindig értelmes sors, sőt. Általában nem az. Ne akarjatok hősök lenni. Manapság ez egyáltalán nem elkerülhetetlen. Éljetek békében. És azért tegyetek, hogy békében élhessetek. És értékeljétek, hogy nekünk ez megadatott, másokkal, más korok embereivel szemben.

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

UPDATE: A hősökről ókori eposzok és nem modernkori TikTok videók szólnak.

274742143_1081986575866027_62027814960098309_n.jpg

Ezt a háborút legalább annyira vívják a médiában dezinformációval, mint fegyverekkel. Az ukrán háborús propaganda mindent elkövet, hogy minél több hősről szóló sztorit osszon meg a világgal. Óvatosnak kell lennünk. Az orosz fél pedig bejáratott infrastruktúrával rendelkezik ehhez.

Emellett szerintem eléggé el nem ítélhető módon az ukrán elnök képzetlen civileket is arra buzdít, hogy áldozzák fel életüket a világ egyik legprofibb, éles bevetéseken edződött hadsergével szemben. Szerintem ez nem hazafiság, hanem öngyilkosság. 

Ha még ukrán államról és elnökéről lehet egyáltalán beszélni, a nyilvánvaló CIA psy-ops-ün túl.

A cikkben két narratívát említek meg, a hivatalos, ukrán elnök által propagált verziót a tökösnek beállított hősökről, akik "a hazájukért adták az életüket", amiről tudjuk, hogy sok szempontból nem igaz: a sziget inkább Románia része, de jó esetben is csak egy lakatlan szikladarab. A másik az orosz: a megadásról, amit elvetettem, de most ukrán oldalról erősítik meg furcsa módon. 

Az Ukrán Pravda viszont egy harmadik verziót ismertetett szombaton, miután ez a poszt megszületett. Az ukrán határőrök állítólag már az oroszok által elfoglalt Szevasztopolban vannak. Ha úgy tetszik élnek és virulnak és nem hősi halottak szerencsére. Ezért ezt a történetet ennek fényében lehet csak igazán jól értelmezni. 

Ettől még ennek az értelmetlen háborúnak túl sok ártatlan áldozata lesz, és néha még azt is nehéz lesz eldönteni, ki melyik oldalra számítson. Tekintve, hogy az ukránok jó fele legalább annyira érez lojalitást Oroszország felé, mint Ukrajna felé. Ez az igazi tragédia.

A bolondját járatják velünk. Az oroszok ellen hergelnek minket, az ukránokat szentnek és hősnek beállítva. Miközben mindkét fél hibás, mindkét nemzet és mindkét állam vezetése. Ne hagyjuk. Ne dőljünk be a propagandáknak.

Végül az Ukrán Pravda híradását az ukrán hatóságok is megerősítették. A korábban hősként ünnepelt ukrán határőrök. Hasonló álhősök, álhírek még lesznek ezután is... 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr6117766032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.25. 22:17:22

A csatában meghalt katona MINDIG hős. Teljesen függetlenül attól, hogy esetleg éppen értelmetlen feladatot látott el.

Wildhunt 2022.02.25. 22:25:28

Csak szólok, hogy ez a sztori jó eséllyel fake. Az ukrán hírek tele vannak most hősökkel: egyik felrobbantotta magát, csak hogy az agresszor ne kelhessen át egy hídon, a másik lelőtt hat ellenséges gépet, majd a sajátját belevezette az agresszor menetoszlopába, a harmadik 18 éves sorkatona létére társaival az orosz tankhadosztály útjába állt és 5-10-15 tankot megsemmisített... Meg van még néhány ilyen. Nem mondom hogy semmiképpen sem lehet igaz, de én még tanultam Oleg Kosevojról is.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.25. 22:31:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezt nem látom be, hogy így lenne. Akkor már inkább @Wildhunt: nak lehet igaza. A történetet a maga teljességében nem ismerjük. De ez benne van a cikkben. Mármint az alternatív orosz verzió is. Amiben én kételkedem.

13 fős helyőrség volt mindig. És másodszor haltak meg mind. Néha megoldják maguktól is... Szerintem ez az irónia.

Piffu 2022.02.25. 22:39:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ez persze nem így van, de szépen hangzik. A háborúkat mindig kevesek indítják, sokszor másra kenik, és mindig mások halnak meg a törpe kisebbség érdekei, vagy érdekütköztetései miatt. Nem hősök ők, hanem áldozatok.

Wildhunt 2022.02.25. 22:51:59

@A kiló nem százat jelent.: az orosz hadügy szerint (rbc.ru) az elfogott ukrán katonákat lefegyverzik, azonosítják, majd hazaküldik azzal, hogy ha még egyszer harcolnak akkor végük. Ezzel lehet magyarázható a különösen sok eltűnt (a krími határőrök közül 77, ha jól emlékszem.)

Piffu 2022.02.25. 23:03:52

@Wildhunt:

Mindenesetre láttam az ukrán tankokat ma dél körül Kijev belvárosában, térfigyelő kamerákon megörökítve, ahogy ukrán tankok fordulnak lakóházak felé a csöveikkel, és azt, ahogy az ukrán tank kipécézett egy kis autót a szembe jövő sávban, majd simán átment rajta. És a mai nap délidejében az oroszok még nem mentek be a városba. A tankok meg ukránok.
Néha erősen megdöbbenek azon, (bár az elmúlt két év után már nem kellene csodálkoznom rajta) hogy "átlagjocó" "agyiszintje" (intelligenciája, olvasottsága, képzettsége és memóriája) milyen hihetetlen mélységekben sötétlik. Példa: rohadjon meg az összes orosz és Putyin, micsoda rohadék, hogy Európában bombáz egy várost, ez példátlan és egyáltalán. És az ember rájön, hogy még a csattogós lepkét tologatta, amikor a NATO Jugoszláviát bomázta, civileket, gyerekeket, kórházat...
Kis emlékeztető:
pannonrtv.com/rovatok/politika/19-eve-ezen-napon-kezdte-bombazni-nato-jugoszlaviat
Akkor bezzeg nem ment a rinya, az elhatárolódás, a szankciók. Na, nem mintha a szankciókkal a russzoknak ártanának leginkább, k.jó lesz három-négyszeres áron palagázt venni például. Vajon a németek mivel fűtenek majd, mikor már egy hónapja is kritikus szintre süllyedt a gáztárolóik szintje? Majd mécsessel, meg gyertyával. Öntökönlövés az egész. Az USA demokráciaimportjairól meg persze már nem is beszélve. Persze, ha a saját állampolgáraikra robbantották az ikertornyokat, akkor a más farkával való csalánverésen meg már nem is kell meglepődni. A szomorú az, hogy ezek mindig máshonnan rángatják a drótokat, a frontra, golyófogónak meg mindig a kisember megy és ritkán önként.

Wildhunt 2022.02.25. 23:59:23

@Piffu: Ezekre a tankokra-teherautókra már reggel azt mondták az ukránok, hogy oroszok ülnek bennük, ukrán egyenruhába öltözve... No comment. Az oroszok tegnap publikálták a stratégiai céljaikat a támadással, délután olvastam. Érdekes, hogy nem láttam az európai hírekben lefordítva a részletes verziót. A hírekből kiindulva azt valósítják meg, valamivel gyorsabban, mint tervezték (a herszoni tározóra 4-5 napot terveztek, mára már elfoglalták és megerősítették.) Ugyanenyit terveztek Kijevre, lehet hogy holnap már elfoglalják, de Vasárnapig még így is sok minden történhet. Ez után jönne az ukrán hadsereg bekerítése, majd az ország partizántalanítása. Itt Isten irgalmazzon a sok hülyének, akik egy darab AK-val mennének az orosz hadseregnek.
Ott olvastam az ukrán katonákkal tervezett bánásmódot is. Igaz, Putyin mai nyilatkozata alapján csak a donbaszon harcoló ukrán hadsereget tekintik hadviselő félnek, a Kijevet is védő Ajdar, Azov, stb.-ket irreguláris fegyveres alakulatoknak tekintik, úgy is bánnak velük. Az ukránok szerint a CsAESz védőit megölték, az oroszok szerint a a reguláris védők hozzájuk csatlakozva verték vissza a nacionalista csapatok támadását. Harkovot és Csernyigovot viszont inkább kikerülték mikor az ukránok a lakótelepekre vonultak vissza. Harkovot aztán állítólag mégis szétbombázták. Lembergben a város közepén levő katonai tűzoltók is kaptak rakétát.
Összességében ez egy teljesen felesleges háboró, ami simán elkerülhető lett volna ha Ukrajna betartja a 2014-16 között kötött szerződéseit.

Gógita 2022.02.26. 00:55:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kiló úgy érti, hogy van aki ott van egy csatamezőn vagy egy lövészárokban és elesik, mert lőnek rá, az más, hős, mert nem tudta sehogy elkerülni. Meg van, aki áll egy pici sziget szikláján a nagy arcával és beszól egy hadihajónak. Ez mennyire értelmes halál?

Gógita 2022.02.26. 01:03:12

@Piffu: Igazad van. Áldozatok, de azért hívjuk őket hősöknek, hogy megadjuk a tiszteletet nekik.

alöksz róz 2022.02.26. 01:31:06

@Wildhunt: "Összességében ez egy teljesen felesleges háboró, ami simán elkerülhető lett volna ha Ukrajna betartja a 2014-16 között kötött szerződéseit." - ezt nem tudhatod.
aki támadni akar, az könnyen talál ürügyet. vagy ha nem, akkor csinál néhányat.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.26. 10:22:36

@alöksz róz:
Senki sem jós. A támadás csak az utolsó napokban dőlt el Moszkvában. Előtte úgy tűnt nem cél a nyílt konfrontáció. De a nem tudjuk egy nagyon becsületes válasz. Aki itt biztosat akar mondani, az hazudik, mert még Putyin se tudta szerintem. Most nyílt egy ablak a támadásra és a konfliktus végső lezárására orosz szemmel. Kimaxolják. El vagyok képedve, de háborús felekről van szó.Eddig is háború volt. Csak nem lőttek. Csak beszéltek. Főleg Ukrajna. Főleg feleslegesen.

Akkor mit tudtunk?

Az viszont tény. hogy mindkét fél és a külföld is megtett mindent a feszültség kiélezéséért.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.26. 10:25:04

@Wildhunt: Néha kicsit megkínozzák vagy kivégzik. Ilyesmi. De itt a történteket rögízette az ukránok kamerája.

Már a túlvilágon isszák a vodkát.

Wildhunt 2022.02.26. 11:11:36

@A kiló nem százat jelent.: beszámolók szerint többé-kevésbé tartják magukat ehhez. Persze azt ők döntik el ki a hadsereg, plusz a dnr-lnr csapatokat ez nem köti. Ronda dolog az egész.

evilwolf 2022.02.26. 11:24:10

Inkább adták volna meg magukat.

alöksz róz 2022.02.26. 15:58:11

@A kiló nem százat jelent.: "Senki sem jós." - ezt mondom. és még utólag se lehet kijelenteni hogy mi lett volna ha.

"A támadás csak az utolsó napokban dőlt el Moszkvában." - nem tudhatod.

"Aki itt biztosat akar mondani, az hazudik" - na látod. de engedjük meg azért a tévedést is :-)

alöksz róz 2022.02.26. 16:02:14

@A kiló nem százat jelent.: "Az viszont tény. hogy mindkét fél és a külföld is megtett mindent a feszültség kiélezéséért." - és még most is megy a hergelés, csak már közben belevonták magyarországot is.
"valakik" láthatóan annyira szeretnének már nálunk kormányváltást, hogy nagyon örülnének egy konfliktusnak.

Piffu 2022.02.26. 23:08:26

@Gógita:

Én úgy gondolom, nem azzal adjuk meg nekik a tiszteletet, hogy rájuk akasztunk egy szép jelzőt. Hanem azzal, ha a haláluk nem volt hiábavaló. Például azzal, hogy nem felejtük el, hogy mikor, miért, ki miatt is vesztették életüket. Például a totálisan elfelejtett NATO bombázások jugoszláv áldozatait elfelejtettük. (jó, én nem) Pedig viszonylag kevés "NATO állampolgárságú" ember élt akkor Jugoszláviában.

Wildhunt 2022.02.26. 23:10:26

@Piffu: ne zavarjon hogy ezek az ukránok...

Piffu 2022.02.26. 23:10:42

@alöksz róz: Ismét remek elemzés született Puzsértól, szerintem tűpontos látlelet.

index.hu/velemeny/2022/02/26/puzser-robert-publicisztika-orosz-ukran-haboru/

Piffu 2022.02.26. 23:20:26

@A kiló nem százat jelent.:

Szerintem Putyin (tanácsadói, stratégái) egészen pontosan megtervezték a dolgot, A ,B és C terv is biztos megvan. Tessék Orbán kiszólásait figyelni. Le volt itt minden "papírozva" mindenkivel. Szerintem a háború senkinek nem hiányzik. Putyint feltekerték a falig, ő pedig kismilliószor elmondta, hogy mi lesz. És az lett. Ő megteheti (jelenleg még) hogy amit mond, az úgy lesz. A helytartók meg csak kérdezni járnak, nem megmondani, hogy mi lesz. A mi helytartóinknak nincs könnyű dolguk, mert két szék között próbálnak egyensúlyozni, a NATO se b...zon pofán, de gáz is legyen (nem, Kárpátalja nem érdekli).
Apropó, szerintem - ha már Orbán - ezt a kiszólását elég penge rémülettel olvastam.

"Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó eseményén hosszú beszédet tartott. A sok érdekes elem közül egy különösen figyelemre méltó:

„2030 környékén, amikor mindenfajta nagy átrendeződések lesznek a világban, amiről most már nincs időm beszélni, de Amerikától az Európai Unióig sok minden történni fog, arra a 2030 környéki időpontra, ami minden nemzetet megpróbál majd, és komoly, ennél a mostani pandémiánál sokkal nagyobb stresszteszt alá helyez majd, arra a 2030-ra a mi nemzetünknek, a mi nemzeti közösségünknek, ideértve annak a gazdaságát olyan állapotban kell lenni, hogy azokat a kihívásokat ott és akkor majd bírjuk, sőt gyarapodásra tudjuk fölhasználni. Ez van előttünk.”

2023-eddig fog tartani a covid - mondják a tudjukkik. 2023-ekkor lesznek az ideiglenes covid-vakcina-engedélyek állandó engedélyek. Klaus Schwab a Covid-Great Reset "programjában" (neokommunista agyrémnek tűnik) 2030-ra jósolja az új rend (világrend?) bevezetését. A mi drága operatív törzsünk 2030-31-ig titkosította a gyűlések jegyzőkönyveit, illetve az összegyűlt anyagokat. Miért pont (csak?!) 2030-ig, mi lesz utána? És erre jön Orbán beszéde...akinek ez nem félelmetes, az félek, nem látja át a helyzetet.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.27. 08:28:58

@Wildhunt: köszönöm, á... most emiatt update-re lesz szükség

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.27. 11:37:11

@Piffu: a katonai hatalmak mindenre dolgoznak ki terveket. Persze.

totii 2022.02.28. 16:37:23

"Erről az ukrán elnökről annyit kell tudni, hogy egy humorista. Putyinról meg annyit, hogy nem." - itt felnevettem. Pedig ez egy állítás, nem pedig vicc.

A NATO-zászlós képre nézve eszembe jutott, hogy amikor Putyin "nácítlanításról" beszélt, amit akkor két posztszovjet ország között (a Lenin-szobrok árnyékában) nem tudtam mire vélni, de a piros-fekete zászlókat sem értem (ezek most is meg-megjelennek, de a magyarellenes megmozdulásokkor is jelen voltak). Nem tudom eldönteni, hogy a kék-sárga nemzeti színekhez sehogyan sem kapcsolódó piros-fekete mit is jelent: ez egy amolyan harci zászló, mint nálunk a farkasfogas zászló, vagy inkább a nyilaskeresztes zászlóval jobb a párhuzam? Annyit tudok, hogy az Ukrán Felkelő Hadsereg zászlaja - de hogy nyolcvan évvel később ez mit vagy kiket takarhat, azt nem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.28. 16:47:29

@totii: Nem ismerem az ukrán szélsőségesek mélylélektanát, de a posztban szereplő egyik kép egyértelműen egy horogkeresztes zászló. Hogy ebbe, mit látnak bele, az véleményes. A következő poszt erről kéne szóljon szerintem, mert lényeges a most dívó hőskultusz árnyalása szempontjából. Nem akkora nagy grállovagok ezek a "hazáukért harcoló" ukrán hősök.

totii 2022.02.28. 16:54:06

@A kiló nem százat jelent.: Igen, az nyilvánvaló, de (véletlenül vagy nem) ilyen zászlót ritkán látni az ukrán mellett, a piros-feketét meg elég gyakran, akár a mostani események kapcsán is - szóval a horogkeresztes zászlóval egyértelműen szélsőségesek pózolnak, akik gyanítom nincsenek olyan sokan, a piros-feketével meg nem tudom eldönteni, hogy az eleve egy szélsőség szimbóluma, vagy csak úgymond kisajátították maguknak.
Kíváncsian várom a következő posztot.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.02.28. 17:06:25

@A kiló nem százat jelent.: en.wikipedia.org/wiki/Azov_Battalion#Neo-Nazism
A színválasztás és a formavilág szerintem magáért beszél, amikor nem szvasztikát látunk is. De a viselkedésük még inkább. Az Azov-zászlóalj ráadásul lényegében egy rabló banda. Bárkit kifosztanak. Nem válogatósak.

Wildhunt 2022.02.28. 18:06:23

@A kiló nem százat jelent.: és az amerikai kiképzőknek hála ők a legjobban képzett és legjobban felszerelt ukrán csapat.

alöksz róz 2022.02.28. 19:14:52

@alöksz róz: "és még most is megy a hergelés, csak már közben belevonták magyarországot is.
"valakik" láthatóan annyira szeretnének már nálunk kormányváltást, hogy nagyon örülnének egy konfliktusnak." - márki-zay arról posztolt, hogy magyar repülők szállítanak ukrajnába fegyvereket, darabszámmal típussal. vajon honnan jött az infó?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.03.01. 08:34:36

@alöksz róz: eléggé úgy tűnik, hogy MZP nem amerikai ügynök, csak a hasznos hülyéjük.

alöksz róz 2022.03.01. 22:50:03

@A kiló nem százat jelent.: igen
és ezt a szintet megbízhatóan hozza

GyMasa 2022.03.02. 11:37:48

@alöksz róz:
"...vajon honnan jött az infó?"
Nekem is pont ez jutott eszembe, hogy vajon honnan tudhatta ezt meg?
Mert, abban biztos vagyok, hogy ez nem egy bárki által hozzáférhetö adat.

GyMasa 2022.03.02. 11:39:21

@A kiló nem százat jelent.:
Szerintem ö volt a "válasz" a május körüli CIA projekt meetingen a "Van nekünk ott emberünk?" kérdésre...
Valószínüleg nem az elsö válasz volt, meg nem is a legjobb, de szerintem volt ott akkor egy kis idönyomás...

Piffu 2022.03.03. 22:43:49

@Wildhunt: Megnézném ahogy eljátszódnak a cárevics csecsen alakulataival. Szigorúan kívülállóként, és messziről.

Piffu 2022.03.03. 22:58:11

Azért ne felejtkezzünk meg a fedezékbe vonulú projektről sem, Putyint jelölhetjük lassan orvosi Nobel-díjra, mert úgy tűnik, felszámolta a covid-projektet. Szigorúan hétfőtől nálunk is fedezékbe vonul a covid (egy ideig legalább is), még a (védettségi) oltási "papír" is felszámolásra kerül, pedig már úgy megörültem, hogy kaptam még vagy három plusz hónapot arra, hogy továbbra se használjam semmire. Aztán közben az osztrák egészségügyi miniszter is lemondott, a csúnya zaklatásokra való lépésként. (mármint az osztrák Alkotmánybíróság zaklatta szegény árva minisztert:
www.virusinfok.hu/2022/02/04/az-osztrak-alkotmanybirosag-kerdesei-a-kormany-fele/ ) Úgy látszik, a jóembert ennyire felzaklatták ezek a covidtagadó kérdések.
De hogy kicsit távolabb evezzünk az offolási vizekről, ma egyik kommentelő felvetette, hogy azért lett hirtelen vége a covidnak, mert Putyin lebombázta az ukrán mikrobio laborokat, melyekben már megelőzőleg feltűnő nagytakarítást tartottak a helyi érdekeltségű, kizárólag amerikai szakértők. Hittem is, meg nem is, főleg az utóbbi, de azért dobtam egy keresést, és lám, mit nem találtam!

covid-vaccine.blog.hu/2022/03/03/miert_tavolitotta_el_az_egyesult_allamok_nagykovetsegenek_hivatalos_weboldala_az_ukran_biofegyver-la

nyomaban.blogger.hu/2022/03/02/mi-zajlik-amerika-ukrajnai-biolaborjaiban

strangesounds.org/2022/02/us-embassy-just-removed-all-their-ukraine-bioweapon-lab-documents-from-the-website-here-they-are.html

Wildhunt 2022.03.04. 00:31:54

@Piffu: Egy osztag csecsent állítólag likvidáltak. Igaz, árulás segítségével. Linkelhetek, de attól tartok itt kevesen tudnak oroszul, a legtöbb orosz-ukrán hírt meg nem fordítják nem hogy magyarra, de angolra sem (a fent linkelt site pont kivétel)

GyMasa 2022.03.07. 11:58:16

Közben kiderült, hogy az a 13, az 82 katona és mindegyikük él és virul...

Wildhunt 2022.03.07. 17:07:16

@GyMasa: Kijev szelleme meg DCS-ből lett kivágva. A neten az ukránok már Moszkvában vannak.

Etniez 2022.03.07. 22:29:55

Az idő nagyon átírta a posztod. Orosz profizmus, geopolitikai érzek...

Putyin ezt nagyon benézte.

Etniez 2022.03.07. 22:31:10

"Oroszországgal soha senkinek sem sikerült együttműködnie, mert a Kremlnek nincsenek sem barátai, sem szövetségesei,
csak rabszolgái
vagy ellenségei"

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.03.08. 09:13:50

@Etniez: Te megint melyik filmet nézed? Valóban UPDATE-re volt szükség, mert kiderült, hogy az oroszok mondtak igazat és az egész hőssztori kamu volt. Erről szól ez a poszt. Akaratom ellenére, mert azt írom, hogy:

"Mind a 13 ukrán határőr meghalt. (Az orosz verzióban még ejtettek nyolcvanvalahány túszt is, de én azt nem hiszem el.)"

@GyMasa: a 82 hadifogoly története már az update előtt is ismert volt előttem és benne volt a cikkben. De elvetettem. Aztán először a Ukrán Pravda, majd az ukrán kormány is megerősítette. Vajon hány álhírről derül ki, hogy tényleg álhír?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.03.08. 09:15:58

@Etniez: Hát, tekintve, hogy olyan vagy mint egy fordított iránytű ez alapján a jóslatod alapján Putyin fölényes győzelmet fog aratni. Hiszen mindig sikerül pont 180 fokban tévedned.

De én nem jóslok. A szakértők szerint Oroszország szinte biztos megnyeri a háborút. Ez nem volt eddig se kérdés. A Pentagon 96 órát adott a teljes győzelemig korábban. Putyin 15 napot. Az most fog letelni. Lehet eső, lehet hó.

GyMasa 2022.03.08. 11:50:16

@A kiló nem százat jelent.:
" Vajon hány álhírről derül ki, hogy tényleg álhír?"
Hát, puszán az Ukrán hírek és a nyilatkozatok nközött feszül némi ellentmondás:
- Ha Ukrajna annyi hadianyagot zsákmányolt a hírek szerinte, amit amúgy 8 év alatt gyártana le, akkor mégis minek kell sírni, hoyg adjon a világ, még! mindent IS?
- Egy gyöztes hadvezér, aki bármelyik pillanatban megnyerheti a háborút, az nem küld könnyes szemü üzenetet az USA törvényhozásnak, amiben kijelenti, hogy lehet, akkor látják élve utoljára...
- Általában nem a gyöztes ország fövárosát zárja körül az ellenség.
-Amit a nagykövetasszony Budapesten müvelt, az pedig különösen gyomorforgató volt.
Az nagy kérdésem, hogy Ukrajna miért akarja kirobbantani a 3. VH-t?
Mert, ahogy én, most látom, Ukrajna elesett, hiszen senki nem fogja megvédeni. A kérdés csak az, hogy tényleg olyan hülye-e Zelenszkij, hogy belemegy egy "utolsó emberig" harcba az oroszokkal. MErt azt csak elveszíteni lehet...

Wildhunt 2022.03.08. 12:31:54

@A kiló nem százat jelent.: az én két fillérem: az oroszok azonnal elérik a katonai győzelmet, amint totális háborúra váltanak, vagyis amint nem fogják kímélni a lakosságot (ala USA). Ez szerintem sajnos nem jelenti majd a háború végét.

Wildhunt 2022.03.08. 12:38:15

Még megjegyezném hogy a patás oroszok az elfoglalt területen hagyják az ukránokat tüntetni, az üde demokratikus Ukrajna ugyanezt odesszában halállal büntette.

Piffu 2022.03.08. 13:33:02

@Etniez: De bezzeg a nagy demokráciaexportőrnek, az USÁ-nak csak barátai vannak a világban. Hogy is volt az a hirig Nagaszakiban, Hiroshimában? Volt már felelősségrevonás atomfegyverek bevetése, civil lakosság kiirtása miatt? Az a 33 ország, ahol az USA bombázott 1950 óta, azok bizonyára mind barátai nagy "demokratának"...te melyik Holdon élsz?

Piffu 2022.03.08. 13:46:10

@GyMasa:

A nagykövetet vajon behívták-e, figyelmeztették-e, hogy hol is van tulajdonképpen? Nyilván nem. Már a covid idején is lesírt, hogy mekkora csicska a kormányunk, de ez a háború most lerántja a leplet az egész bagázsról. Itt semmilyen önálló gondolat nincs. Ott és az törli belénk a lábát ahol és amikor akarja. Az történik, amit az USA/NATO mond, nincs itt semmi nemzeti kormány, csak amcsicsicska helytartótanács van. Egyik oldalról megy a nagy "kimaradunk" politika - szóban, másrészről meg minden szart megszavazunk ELSŐKÉNT !, lelkesen, olyat is, amit mondjuk az uniós tagállamok fele nem is javasol. Nem engedünk át katonákat, de már a háború kezdőnapja előtt átengedtük az egységeket. És még ma is megy a "nemengegggyük ááát" mantra, mikor már tudjuk, hogy a fél országot feltöltik NATO egységekkel. A birkanépnek meg beadjuk a mesét, hogy Putyin cár velünk majd máshogy, meg szeret minket, meg lesz gáz, meg tánc, meg Paks II. Közben meg frászt, ugyanugy rajta vagyunk Putyin feketelistáján, mint a többi "latorállam" - azaz a komplett unió. Nincs itt semmi kivétel.
A kérdésed azért rossz, mert nem Ukrajna akarja kirobbantani a világháborút, hanem Amerika a NATO fedezékéből. Ahogy mindig. Amerikának meg jó ez a háború és az is jó, ha Európa gazdasága az orosz energiahordozók nélkül összeomlik. Ez a háború kizárólag az USÁ-nak érdeke. És ezért mindent meg is fognak tenni. Hogy Putyin tényleg győz, vagy sem, ezt nem lehet előre látni, de akár igen, akár nem, mi, magyarok mindenképpen veszíteni fogunk.

GyMasa 2022.03.08. 14:03:06

@Piffu:
"A nagykövetet vajon behívták-e, figyelmeztették-e, hogy hol is van tulajdonképpen?"
Hát, a mai helyzetben ez nem hiszem, hogy bölcs dolog lenne, mert képzeld mit kapna orbán még ezért is. AZ ellenzéktöl, meg az EU-tól.
Mivel Magyarország kicsi, ezért a jelenlegi helyzetben az a jó megoldás, amit orbánék csinálnak.
Csak olyan pontokban ellentmondani, amiben megtehetik alacsony kockázattal.
(lásd a NATO csapatok beengedése.)

" Nyilván nem. Már a covid idején is lesírt, hogy mekkora csicska a kormányunk, de ez a háború most lerántja a leplet az egész bagázsról."
Hát azért nincs annyira nagy mozgástere orbánáknak...
Ami viszont volt, azt eddig ügyesen kihasználták.

" Itt semmilyen önálló gondolat nincs. Ott és az törli belénk a lábát ahol és amikor akarja."
Szerintem ez nem igaz! Ott van önálló gondolatnak, hogy blokkolták az ukrán NATO tagságot a vétóval.
Ezzel két legyet is ütöttek egy csapásra:
- Megmutatták Ukrajnának, hogy tudunk mi is kemények lenni, és nem csak a levegöbe beszélünk.
- Lehetöséget adtak a németeknek, meg a franciáknak, hogy arcvesztés nélkül kivültarthassák az ukránokat a NATO-n.

" Az történik, amit az USA/NATO mond, nincs itt semmi nemzeti kormány, csak amcsicsicska helytartótanács van."
Azért, ebben nem értek egyet.

" Egyik oldalról megy a nagy "kimaradunk" politika - szóban, másrészről meg minden szart megszavazunk ELSŐKÉNT !, lelkesen, olyat is, amit mondjuk az uniós tagállamok fele nem is javasol."
FIgyelj, most orbánnak vigyáznia kell, hogy mit csinál április 3-ig.
Most nemcsak az oroszoktól kell az országot védenie.
Hidd el, ha nyerni fog, akkor lesz itt irányváltás!

" Nem engedünk át katonákat, de már a háború kezdőnapja előtt átengedtük az egységeket."

"...ugyanugy rajta vagyunk Putyin feketelistáján, mint a többi "latorállam" - azaz a komplett unió. Nincs itt semmi kivétel."

"A kérdésed azért rossz, mert nem Ukrajna akarja kirobbantani a világháborút, hanem Amerika a NATO fedezékéből."
Tudom, és ezért vagyok alaposan kiakadva azon, hogy az ostoba EU csinovnyikok mekkora lelkesedéssel asszisztálnak ehhez!
És, az a baj, hogymindegy, hogy ostobaságból teszik, vagy hazaárulásból, mindkét esetben nagyon rosszak a kilátások...

"Ahogy mindig. Amerikának meg jó ez a háború és az is jó, ha Európa gazdasága az orosz energiahordozók nélkül összeomlik."
Ahogy látom, ezt talán sikerült elkerülni.
Legalábbis Olaf tegnapi bejelentése, bizakodásra adhat okot.
Szerintem a német iparmágna´sokkal megvolt a kellö érzékenyítési tréning, amikor felvázolták neki, hogy ki, mennyi profittól fog elesni az elkövetkezö idöszakban, ha továbbra is erölteti ezt az önérzetes öngyilkosságot.

" Ez a háború kizárólag az USÁ-nak érdeke. És ezért mindent meg is fognak tenni. Hogy Putyin tényleg győz, vagy sem, ezt nem lehet előre látni, de akár igen, akár nem, mi, magyarok mindenképpen veszíteni fogunk."
Meg az ukránok is veszíteni fognak. Már csak az a kérdés, hogy mennyi marad az országukból, mire leteszik a fegyvert.
AZt hiszem, hogy Oroszország ellen kihirdetni az "utolsó emberig" stratégiát súlyosan felelötlen és elhibázott ötlet volt, föleg annak tudatában, hogy sem a NATO sem az EU nem igazán lelkesedit egy 3. VH gondolatáért, és nyíltan, elöre megmondta, hogy nem fog beavatkozni.
süti beállítások módosítása