A kiló nem százat jelent.

Egy kép Ukrajnából, amit a Facebook nem akarja, hogy láss! Mark Zuckerberg az internet Putyinja, a békétlen valóság és a háborús propagandák új korszaka

2022. március 21.

censorship-2.jpg

Nem szabad tudnod az ukrán neonácikról, mert nem illik a nyugati média háborús propagandájába. A leplezetlen manipulációs szándék emlékeztet minket, hogy a világpolitikában továbbra sincs jó oldal.

És ez természetesen nem menti fel Putyint sem a felelősség alól. Ahogy minket sem fog felmenteni a történelem a következmények alól a saját hibáinkért.

274535531_1091537741668662_2783000514982640517_n.jpg

Tájékoztatási célból megosztható önkényuralmi jelkép. A NATO zászló mellett horogkereszttel is büszkén pózoló ukrán neonáci szabadcsapatok mára már a hivatalos ukrán állami milíciák integrált részei. A neonáci csoportok vezetői pedig magasrangú politikusok, akikkel amerikai kormánytisztviselők, Joe Biden és kollégai, is vígan paroláztak és deklaráltan egységfrontot képeznek.

A jelképek borzalmas káosza tehát valahol igazodik az abszurd ukrán valósághoz. Csak itt, csak Önöknek.

Ez itt most nem egy tévéműsor, ez a valóság.

Régivágású vagyok ezért ragaszkodom ahhoz a nyugati értékrendhez, hogy ez bizony nagyon aggályos. Ezek a neonácik nem jobbára afféle potrohos hasú lúdtalpas unatkozó ötvenes családapák, mint a csak a korabeli magyar liberális médiában "rettegett", ám a közrendre jobbára veszélytelen magyar gárda volt. Az ő egyetlen fegyverzetük a kéményseprőre emlékeztető egyenruha viselése volt. Az ukrán szabadcsapatok ezzel szemben éles lőfegyverekkel, harckocsikkal, tankokkal, rakétavetőkkel vannak felfegyverkezve. Mára az ukrán haderő szerves és legaktívabb részét képezik. Kiképzőközpontokkal, állami támogatással, ami egyáltalán nem normális a nyugati világban: a hasonló szervezeteket máshol betiltják, fegyvereiket elkobozzák, tagjaikat terroristaként listázzák és üldözik. Jó okkal: a militáns szélsőjobb vagy akár iszlám változata a szélsőséges vallási fundamentalisták sosem csak az etnikai kisebbségekre veszélyesek, de általában arra a civilizációra, amit annyira szeretnénk megóvni öngyilkos gazdasági szankciókkal, szájkaratéval és profilképekkel a social médiában.  

Az "Azov-zászlóalj katonái" Ukrajna a magyar szemmel is felfoghatatlan mértékű és kiterjedt korrupció súlya alatt összeomlott, működésképtelen államának területén lényegében szabadon garázdálkodhattak, többnyire etnikai alapon üldözve a nemukránokat, hagyományosan a zsidókat, romákat, lengyeleket, oroszokat és magyarokat. De alkalomadtán válogatás nélkül fosztogatva bárkit, aki útjukba került a nem kis részben miattuk régóta inkább Mad Max-filmekre és nem egy civilizált európai országra emlékeztető Ukrajnában. Itt valóban megszűnt a civilizáció, a nyers erő az úr: utonállók, rablók, fosztogatók, szakadár fegyveres csoportok, fegyveres milíciák, neonácik kószálnak mindenfelé. Kárpátalján még csak a markát tartja a határőr, a rendőr, de enged továbbmenni, itt akár az összes ruhádat levetetik, senkit sem kímélnek. Sok védeni való értéket nem testesít meg a terület. Rendért kiállt minden.

Mindenütt, ahol az államiság megszűnik, hasonló jelenség üti fel a fejét: így jött létre a borzalmas "iszlám állam", az afgán hadurak kiskirályságai. Látható, hogy a jelenség nem kötődik rasszokhoz vagy kultúrához. Az ukrán szélsőségesek nem Allah, hanem a fehér faj dicsőségét hirdetik, és Európa egyik legszegényebb országának polgáraiként nem kevés önbizalommal hirdetik világuralmi céljaikat, ami irrealitásában sem szabad csupán kigúnyolni és kinevetni. Ezek a fegyveresek nemcsak védtelen civileket támadnak, önkormányzatok képviselő testületeit is, a média munkatársait, művészeti kiállításokat, külföldi diákokat, jogvédőket, polgárjogi aktivistákat és antifasiszta tüntetéseket. Sőt: nőnapi felvonulásokat is olyan brutalitással támadtak meg, amire nehezebb értelmes okot találni, mint a véres orosz beavatkozásra. Ukrajna ezen területein a terror mindenapossá vált az elmúlt években. Nem orosz import. A felfegyverzett ukrán maffiózóktól, akik most szabadon menekülhetnek Európába, hozzánk is, szintén van okunk tartani.

Nagyon furcsa irányba tart a világ és mi kabát nélkül álltunk ki a jégviharba. Nemcsak Ukrajnában nem stimmel valami, de a nyugati társadalmak embereinek fejében sem. És ezért drágán megfizethetünk még.

Jászberényi Sándor hadi tudósító riportjából idézünk az Azov-zászlóalj által megszállt 90%-ban oroszbarát Mariupolból. Az ukrán neonácik akadályozták meg, hogy a város a szakadárokhoz csatlakozhasson 8 éve. A két szakadár régiót szintén 8 éven át tartották tűz alatt az ukránok, amivel az akkor kötött békét sértették meg folyamatosan. (Az orosz oldal persze nem különben, de egészen az invázióig valóban az ukránok voltak inkább elmarasztalhatók a minszki egyezmény megsértéséért.)

„Tudod mi vagyok én, magyar? Egy ukrán vadállat!”

Mariupol, 2014, még mielőtt az orosz hadigépezet és az egyoldalú háborús propaganda, vagyis liberális médiagőzhenger beindult volna:

Mennyien vannak Ukrajna mellett a városban?” – kérdezem, Dzsia fordít.

Tudod, van egy asszony, aki megengedi, hogy nála mossuk a ruháinkat. Szerinte mindenki ellenünk (az ukránok ellen – a szerk.) van. Tíz százalék, ha támogatja, hogy Ukrajnában maradjon a város, de senki sem mer szólni semmit, mert lelövik.

Ennyit a hős szabadságharcosokról, akik "csak a hazájukat védik". Egy magát "ukrán vadállatnak" nevező hadnagy mellett szolgáló önkéntestől tudjuk meg, hogy nem ez az alakulat a legrosszabb:

Dzsia be akar állni harcolni az oroszok ellen. Először az AZOV hadosztályhoz jelentkezett Kijevben, de látva, hogy a hadosztályban mindenki fajvédő, meggondolta magát. „Ha a nácikkal egy csapatban harcolsz, te is náci vagy. Ez ilyen egyszerű.

Náci kovbojok

Egyébként síri csend van Mariupolban, mióta heves harcok után az ukrán erők visszafoglalták a várost. Egyszerre több hadsereg is jelen van: mi a nemzeti gárda tagjaival iszunk, de rajtuk kívül még itt van a reguláris hadsereg és a rettegett AZOV zászlóalja is. Artion kiköp, amikor az AZOV nevét kiejtem a számon. Bűnözők, rablók, náci gyilkosok – mondja. Sokáig orosz propagandának tartottam, hogy az ukrán oldalon konkrétan náci fajvédők is harcolnak, amíg nem láttam, kik alkotják az AZOV zászlóalj magját és nem láttam, miket nyilatkozgat Szergej Bileckíj, az alapítójuk a fehér faj felsőbbrendűségéről. Ez tényleg egy felfegyverzett náci hadosztály. Pont. Ezt nem lehet mosdatni sehogy sem.

A fiúk elmondása szerint pedig az AZOV nemcsak a szakadárokkal való harccal foglalkozik, de érdekelt a fosztogatásban, rablásban, útonállásban is. Kramatorszk környékén például előszeretettel rabolnak el fegyveresen autókat, politikai szimpátiától függetlenül, vetkőztetnek le embereket egy-egy szebb kabátért, farmerért. Mivel fegyveresek, senki sem mer szembeszállni velük. Gondolkodás nélkül lőnek le bárkit, aki ellenszegül. Úgy viselkednek, mint a kovbojok a John Wayne filmekből, megspékelve némi harmadik birodalmi nosztalgiával.

Az Azov-zászlóalj egyike a harmincvalahány hasonló ukrán szabadcsapatnak, amely az orosz szakadárok ellen Ukrajna területeinek megvédésére alakultak és magánemberek, ha úgy tetszik oligarchák pénzelik. Ukrajna megvédésén kívül kisebbségek ellen is aktívak voltak, melegek, romák, magyarok ellen, olyanok ellen is tehát, akik nem jelentettek veszélyt Ukrajna túlságosan nagy múltra vissza nem tekintő területi integritására. A nemzeti ébredést megélő ukránok általában hálával tekintenek ezekre a neonáci csoportokra, akkor is, ha csak egy szélsőséges töredékét jelentik a társadalomnak, a haderő mintegy tizedét kitéve. A gyűlöletbeszéd együtt erősödött a nacionalizmussal, amit a média csak felerősít.

Ukrajna "nyugatosodása" tehát meglehetősen sajátos. Melyik nyugat-európai országban normális az, hogy gyerekek, fiatalok kiképzőtáborban tanulnak fegyverekkel lőni, kapnak szélsőségesen nacionalista, fehér felsőbbrendűséget hirdető agymosást? Pont most amikor a woke liberálisok odahaza már szinte akkor is fasizmust kiáltanak, ha valaki tejet önt a kávéjába, vagy az állásával játszik valaki, ha az újonnan bevezetett 80 új személyes névmásból nem találja el a társadalom elenyésző hányadát kitevő transz személy által preferáltat.

Tehát miközben a fizikai megsemmisítést hirdető és gyakorló ukrán neonáci "barát", addig az olyan magyar jobboldali jelszavak, mint az apa férfi, az anya nő már szélsőségesnek számítanak. Ha valami, akkor ez a kettős mérce az, ami a legaggasztóbb a mainstream háborús propagandában. A cél minden eszközt szentesít. Ráadásul ez a cél egyáltalán nem szent. Az eszközei még kevésbé.

Tehát azóta annyi változás történt, hogy ez a gyerekekből náci harcosokat képző Azov-zászlóalj az ukrán haderő törvényes, integrált, szerves része lett. A helyzet a mariupoli (és nem csak mariupoli) lakosság számára pedig az orosz invázióval rosszból pokolivá romlott. Hitelt érdemlő forrást nem találtam a körülzárt Mariupolban mostanában történtekről, de a rombolás nyilvánvaló. A rendteremtés egyik bevett módja nemcsak Záhonytól keletre, de ott hagyományosan, a brutális katonai erőszak folyamatban van, és mi itt egyáltalán nem annyira messze csak egy gyors lezárásban reménykedhetünk, ami az erősebb fél felülkerekedését jelenti. Másban aligha. Csoda kéne, hogy az oroszok most feladják. Egyáltalán nem menti az orosz eszközválasztást, hogy az USA ugyanúgy a katonai erőszakot használja sokezer kilométerekre Amerikától tucatnyi idegen országban évtizedek óta. Vagy mindenkor és mindenhol elítéljük az erőszakot vagy becsapjuk magunkat is. 

Vannak, akik viszont az egész világot szeretnék becsapni. 

A fenti horogkeresztes sajtófotót és társait még nyolc éve azért tiltották le a Facebookon állítólag, mert az ukrán oldalon harcoló neonácik melletti támogatásként posztolták.

Egészen bizonyos, hogy ma nem azért. Ez most nem a szigorúan ellenőrzött mellbimbók vagy a szintén letiltással sújtott Wikipedia-cikk ikonikus éhező etióp kisfiújának  esete, ami egy másik jó példája az álszent és prűd amerikai ízlésterrornak.

Felmerül egy jogos kérdés, ha Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke egy diktátor, akkor micsoda Mark Zuckerberg, a Facebook vagyis a Meta nevű technológiai óriáscég ügyvezetője?

Ha Vlagyimir Putyinról az oroszok azért mégiscsak szavazhatnak, mikor szavazhattam én vagy bármely ország képviselője Mark Zuckerbergről? 

Sőt a Krímről és Donbaszról is relatíve szabadon szavazhattak az ottélők,

Valóban látszólag önként csatlakoztunk mi is a Facebookhoz, a Facebook által megszállt interneten, és adtuk fel több jogunkat, lettünk alattvalói egy amerikai vállalatnak. Vagy foglyai: mert kapcsolatrendszereink, üzleti folyamataink lebénulnak nélküle. 

És egyáltalán a belénk táplált bűntudat, a boszorkányüldözés, mint a COVID-dal kapcsolatos eltérő vélemények cenzúrázása volt. Olyan disztópikus precedensek ezek, amik egyre csak lefelé tartó spirált képeznek: ma már a korábban elméletileg tiltott oroszokkal szembeni gyűlöletbeszéd is legalizálva lett a tech óriások által. Mert már ők döntenek erről és nem a demokratikus állam törvényhozásai. Meg sem inog bennük a gondolat, hogy ezt nem saját hatáskörben kéne eldönteniük.

Ahogy egy étteremtulajdonos sem írhatja elő a vendégeinek, hogy miről szabad az asztal mellett beszélgetniük, úgy a Facebookot és a Twittert sem kéne felfegyverezni ilyen totalitárius hatalommal.

  • Miről nincs értelme beszélni valójában, mégis állandóan téma? Az orosz propaganda a legbénább az egész világon. Messziről kiszúrható és eleve nem árul zsákbamacskát: Russian Times-nak vagy Orosz híreknek nevezi magát.
  • A háborúval kapcsolatos orosz álláspont a világ nagyrészén szovjet mintára egyszerűen be lett tiltva. Az RT és a Sputnik nevű mindenki számára magától értetődő orosz portálokat, de még az orosz külügyminisztérium oldalát is elérhetetlenné tették. Mire is jó ez? Hogy csak egyoldalú információkhoz férjünk hozzá, és meg se érthessük a világ ellenségének kikiáltott orosz álláspontot? Hol marad a kultúránk alapját képező hallgattassék meg a másik fél is elv?

Akitől a szót is megvonják, attól számíthatunk-e bármi jóra? 

Mintha azzá válnánk, ami ellen harcolunk...

  • Az orosszal szemben a nyugati propagandagépezet kifinomult, mi magunk is részesei vagyunk, nemcsak a mainstream média. Történelmünk nem kedveltette meg az orosz befolyást, a nyílt agresszióra pedig csak zsigeri elutasítással lehet válaszolni. Ezeken a húrokon játszani nem kell virtuóznak lenni. De mindenképpen jót tesz ha az USA vagy a NATO által indított szintén jogtalan támadásokat nem hánytorgatjuk fel és nem emlékeztetjük magunkat, hogy felháborodásunk akkor kisebb volt, talán mert nem vegyült történelmi félelemmel, és talán mert nem társult hozzá minden médiát, sportversenyt, pénzügyi és gazdasági eszközt igénybevevő uszítás, nem indult be egy világméretű gépezet, amitől jobban félnünk kell mint egyetlen regionális hatalom dühös elnökétől.
    Az emberek feledékenyek. 
  • A katari Al-Jazeera mutat rá a nyugati médiában teret nyert rasszista képzavarral élve "szerecsenmosdató" tendenciákra: hirtelen a BLM-be belebolondult egybites antifává változott woke újságírók azzal érvelnek, hogy "ezek most fehér, civilizált emberek", magyar a fekete, muszlim életek nem számítanak... Valójában nincs magyarázat az ukrán eseményeket máshogy kiértékelni, mint Jement vagy Szíriát. Ugyanaz a kép egy palesztinról valamiért a terrorista jelzőt kapja, az ukrán ellenálló viszont automatikusan feddhetetlen hős, aki a hazáját védi és akiről egy rossz szót sem szabad szólni: azt sem, hogy a nyakában pogány, neonáci szimbólum lóg vagy hasonlók
  • A legjobb propaganda az, amit az emberek önként és dalolva mondanak fel újra és újra súgógép nélkül. Magukban egyre csak leegyszerűsítve, lebutítva. Önként terjesztjük, ahogy én is a jócskán bűzló Kígyó-szigeti álhősök lelepleződött hamis történetét, sőt mi magunk finanszírozzuk. Jelenlétünkkel, online hirdetéseinkkel. És akkor jöhet a Krekó Péter és megszakértheti a háborús dezinformációt, még egyet rúgva az igazságon... Az establishment jó katonájaként írhatja a COVID után a könyvet erről is.
  • A lényegében szegényes szókincsű fordítóként funkcionáló magyar sajtótermékek pedig egymással versenyeznek, ki képes hamarább lehozni a legfrissebb kattintást termelő propagandaanyagot. 275784769_280212094257762_5085489185503222043_n.jpgEgészen nyilvánvaló, hogy minden forráskritika megszűnt a médában évek óta. Bármit lehoznak, olvasás nélkül, ami nekik tetszik. Pont, hogy tényeket nem ellenőriznek régóta. 
  • Ahogy a COVID kapcsán már gyakorlattá vált a Facebook, a YouTube és már eleve orwelli elnevezésű tényellenőreik most is eldöntik helyetted, hogy mi igaz és mi nem, hogy mit láthatsz és mit gondolhatsz. Itt a szabad nyugati világban. Nemhogy a putyini Oroszországban...
  • Minden megerősíti a média által az ukrán helyzetről kialakított képet: a gonosz, megszálló Oroszországról és az ellene hősiesen harcoló patyolattiszta lelkű Ukrajnáról. Noha ez még akkor sem lehetne igaz, ha nem harcolnának brutális eszelősök mindkét oldalon, amit valahogy nem kevés szlávokkal szembeni csúnya előítélettel sokan joggal gondolhatnának.
    Általában minden, amit az oroszokról gondolunk, igaz az ukránokra is. Ezek nem elkényelmesedett jóléti társadalmak még, ha egy viszonylag széles orosz középosztály létre is jött a gazdaságot rendbetevő Putyin alatt.
  • Az információszabadság nem helyezhető gyámság alá, nem függhet ízlésünktől vagy Oroszországgal szembeni előítéleteinktől. Az ukrajnai háború kellős közepén sem.
  • A szokatlanul kemény cenzúra ráadásul kiegészül egy eddig nem ismert szabállyal: az oroszok elleni uszítás és gyűlöletkeltés "engedélyezetté" vált a Facebook-on, ami nem egyszerűen a szokásos kettős mérce, hanem már a nyílt háborús uszítás polgárjogra emelése, normálissá, lassan kötelezővé tétele. No nem mintha a gyűlületbeszéd elleni szabályt ne alkalmazták volna mindig is lazán, ha úgy tetszik tendeciózusan.

Mindez micsoda? Tökéletes vihar. Egy világháború a fejekben, a tiédben is, születik meg. Ma még nem késő megállítani...

Hosszú lesz. És még ez is messze nem a teljes kép.

Az Oroszországtól történelmileg elválszthatatlan, a térségben főleg a parasztságot jelentő ukrán nép történetét a 17-18. századtól kezdődően ugyan nem lehet, de nem is kell elmesélni, hogy megértsük a fő folyamatokat, az indulatokat meg úgy sem lehet teljesen, a külső erők rejtett machinációit pedig lehetetlen. Kezdjük azzal, amit kevesen tudnak: az I. világháborút a keleti fronton, a cári Oroszország ellen Németország és hazánk (Ausztria-Magyarország) megnyerte.

A breszt-litovszki béke értelmében az Ukrajnának elnevezett terület német protektorátus alá került, a három kis balti állammal együtt. Igen ám, de ez egy furcsa háború volt, különösen a nyugati fronton. Hiába nyertük meg ezt a háborút... A világtörténelemben először filmre vett békeegyezmény könyörtelenségében az őt követő, Kelet-Közép-Európát teljesen újrarajzoló versailles-i, trianoni békediktátumhoz hasonlított és éppúgy nem volt fenntartható.

Többek között azért, mert az elképesztően nagy terület kérészéletű megszállása hatalmas német katonai erőforrást igényelt. Az addig kétfrontos harc ugyan felszabadított egymillió katonát, de a megszállás le is kötött ugyanannyit. 

A többi ahogy mondani szokás történelem.

Ahogy olvasom az ellentmondó forrásokat, a történészek ma is azon vitatkoznak, hogy melyik nyomott inkább a latba. A számháború sosem ér véget, csak ez most már senkit sem érdekel. Hogyan tudhatnánk akkor bármi biztosat a most folyó harcokról?

(A híres amerikai rendező, Oliver Stone Ukrajnáról szóló filmjei "félcenzúrázva": korhatáros, ezért nem látható előnézetben.)

Németország nem utoljára bukott bele saját mohóságába. Mi meg velük. Ha valaki szigorúan ragaszkodik a történelmi párhuzamokhoz, akkor nem utoljára. De akkor nehéz eldönteni, hogy most jó dolog-e Németországgal szövetségben állni vagy sem. Márpedig most Németország a NATO része. Történelmi párhuzam az is, hogy a hidegháborút elveszítő Szovjetunióval-Oroszországgal szembeni Versailles, magyarán a NATO keleti terjeszkedése nem ugyanolyan konfliktusforrás-e, mint a Németországot (és minket is) sújtó első világháborús béke volt. Ha már az oly sokat hivatkozott Magyarországra rendszeresen bevonuló orosz hadseregeket (1849, 1945, 1956) nézzük, akkor szögezzük le, hogy a második világháborúban a Második és Harmadik Ukrán Front hadseregcsoport foglalta el Magyarországot, ezen a néven követtek el háborús bűncselekményeket, erőszakoltak meg magyar nőket.

Ha már. Nem azt üzenem ezzel, hogy utáljuk az ukránokat. Csak azt, hogy a történelmi emlékezetet is mintha felülírná az aktuálpolitika, különösen azoknál, akik hiányosan ismerik a történelmet. Legyünk erősek: mind hiányosan ismerjük. Csak valaki még hiányosabban. Akkor tegyük fel ismét a buta kérdést picit máshogy:

Most akkor ez alapján az ukránokat vagy az oroszokat utáljuk? Vagy magunkat, mert mit kerestünk mi a Don-kanyarban? És mit keresnénk most a Donyecnél (a Don kicsinyitőképzős testvérfolyója, mellesleg a Duna névrokonai a szkíta etimológiai elmélet szerint)? Nagyjából ugyanazt. Ennyiben még a történelmi párhuzamok is helyesek, csak most nincs annyi katonánk, mint amennyi veszteséget a Donnál elszenvedtünk: százezer főt. Milliók számára igazolt volt a harc a barbár bolsevizmus ellen "a civilizációért", gondoltuk akkor. Ma ugyanígy mentenék meg Putyintól sokan a világot. Ezt hívjuk féligazságnak, ideológiának, vagy háborús uszításnak esetleg agymosásnak. Persze Sztálin nélkül is jobb lett volna a világ. Nem vitás...

Az 1849-es megtorlások megfékezése viszont  Miklós cárnak köszönhető. Ő járt közben Haynaunál és lassította minden eszközzel a magyar hadifoglyok kiadatását. Apróbetűs történelem megint. Nem illik a szokásos narratívákba.

Kevéssé lovagias időkben, Sztálin mégis a jó, illetve a győztes oldalon zárta a háborút, noha úgy kezdte, hogy Hitlerrel felosztotta és elfoglalta Lengyelországot. Sztálin ráadásul a jegyzőkönyv kedvéért grúz volt és nem orosz, mindenki tudja. Minden bonyolultabb. Kit utáljunk? Hogyan jussunk gyors és stabil egybites igaszágokra? (Biztos a recept: olvassunk mainstream médiát, főleg szalagcímeket, nézzük csak a fotókat és a videókat, de ne olvassunk semminek utána soha.)

Azért említem ezeket meg, hogy ne homályosítsanak el a végtelenül buta történelmi párhuzamok, belénk táplált előítéletek. Történelmi párhuzamokról mindig az beszél, aki nem ismeri a történelmet. A történelemben ugyanis nem léteznek párhuzamok csak a geometriában. A térség geográfiája adott. Nyugatra Németország, keletre Oroszország. Ezen túl nem érdemes buta elméleteket felállítanunk. Ahogy Orbán Viktor helyesen mondta: mi a sakktábla vagyunk, a parasztok a nagyhatalmak háborúiban. Jobb, ha kimaradunk. A Második Ukrán Front egyébként csak az alföldi csatában szintén százezres veszteséget szenvedett. Reméljük a történelem nem ismétli önmagát. Most tízezres veszteségeknél tarthatunk mindkét oldalon.

Hát én itt megállnék inkább, illetve szerintem ez is sok. Egy esetleges háborúból szerintem akkor is ki kell maradnunk, ha annak ára NATO-tagság feladása. Ez a dilemma korántsem zéró valószínűségű jelenleg. Addig is saját honvédelmünk megerősítése a feladatunk. Ez korántsem lehetetlen. Nekünk ugyanis nem egy orosz támadás kivédésére kellene felkészülni. Annak ellenállni egymagunkban lehetetlen lenne a túlerő miatt amúgy is. Ahogy volt 1849-ben és az akkori magyar hadvezetés meg is hozta a racionális és humánus döntést: letette a fegyvert.

Ezt kell tennie az emberek életéért felelős bármilyen vezetésnek. Meggyőződésem, hogy Ukrajna is csak ezen a módon kímélhette volna meg magát. Nem lehet területeket elfoglalni a 21. században, ha azok a területek nem fogadják el a megszállókat, akik persze ilyenformán nem is megszállók. Ahogy a krímiek ünnepelték az orosz bevonulást. De nyilvánvalóan ez nem lenne igaz mindenütt Ukrajnában... 

2014-ben a demokratikusan megválasztott, "oroszbarát" Janukovics ukrán elnök megpuccsolásával borult fel az a kényes egyensúly, amihez hasonló események már sokszor vezettek háborúhoz a térségben.

A legemlékezetesebb az 1789-es francia forradalom volt, aminek szerves következménye a napoleoni háborúk, ma úgy mondanánk világháború. Napoleon nem egy történész szerint a francia népirtó Hitler volt, saját kora szemében különösen. Franciaország a korszak náci birodalma a maga felforgató és veszélyes nézeteivel, forradalmával, aminek a megakadályozására az ún. Szent Szövetséget kötötte meg az orosz cár, a porosz király és az osztrák császár, amely harminc évig biztosította a stabilitást és a békét Kelet-Európában, no meg a trónon ülő dinasztiák hatalmát és a stagnálást. Az 1849-es orosz beavatkozás ennek szellemében történt: a béke megőrzése érdekében, felforgatók megfékezése érdekében. A beavatkozás lehetősége ismert volt.

Pont ezért ajánlotta fel Kossuth a végjátékában a magyar koronát az orosz cár fiának, elkeseredésében még az orosz intervenciót vezető Paszkievics hercegnek is. Kossuth kreatív volt, de nem véletlenül nem őt nevezzük a haza bölcsének, ugye. Kicsit unortodox március 15. utáni gondolatok következnek. Gyengébb idegzetűek és egyszakos magyartanárok ne is olvassák el:

Az akkori magyar elit valószínű egységesen veszélyes demagógnak tartotta Kossuthot és elítélte azokat a felelőtlen és meggondolatlan döntéseket, amik kiprovokálták egyáltalán a háborút, amit szabadságharcnak hívunk, ők ribilliónak hívtak még a XX. században is, minden éremnek legalább két oldala van. Kossuth megkérdőjelezhetetlen kultusza 1945 után épül ki, Rákosiéval együtt. Popkultúra magyar módra. Kossuth valóban remek propagandista volt, az sem ártott népszerűségének, hogy elsikkasztotta egy árvaház pénzét, tudjuk. Kossuth kiváló szónoki teljesítménye saját magát nemzeti szabadságharcos ikonná emelte emberi hiányosságai ellenére is, a zseniális hadvezért, az egyedül logikus fegyverletételről döntő Görgey Artúrt besározta és árulónak kiáltotta ki, ami kicsit sem volt fair húzás.

A propaganda és a valóság között hatalmas szakadék tátonghat olykor, és még ma sem tudunk túllépni Kossuth sok szempontból eltúlzott mítoszán, hiszen róla vannak elnevezve a terek és utcák, Görgey csak nemrég kapott egy lovasszobrot.

Foglyai vagyunk egy történelmi tévedésnek.

Ha további rossz párhuzamot keresünk ott van még 1956.

Nagy Imre indokolatlan civil áldozatokat követelő ellenállásra való felszólítása jól mutat egy filmben, versben vagy iskolai ünnepségen, én nem mondom, és még a kommunistából is hőst avat, ráadásul őt tényleg kivégzik, tényleg mártírhalált hal ellenben Kossuth-tal, és bízzunk benne majd Zelenszkijjel. Egy bölcs ország bölcs vezetése nem újabb és újabb hősöket és szabadságharcokat termel, hanem elkerüli azok szükségességét, kompromisszumot köt, minden irányban jó kapcsolatokat épít. Ha _kell_ finnlandizálódik, hogy aztán Nokiái legyenek és ne csak történelmi emlékművei. 

Nagy Imre '56-os miniszterelnök befolyása végül egyetlen szobára és sajnos a rádióra terjedt ki, a magyar csapatok felett nem rendelkezett, azok nem kívántak értelmetlen harcokba bocsátkozni. (Vö.: "Csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van.") A propaganda volt tehát csak a helyén. Kádár Jánost lehet alsó iskolás szinten árulózni, Görgeyvel ellentétben több joggal, de a szovjet birodalommal teljesen indokolatlan kekeckedés helyett talán a reálpolitikai alternatívákat is érdemes lett volna a Nagy Imre-kormány többi tagjának is megfontolni. Persze tudom, mindig más a hülye.

Akkor bíztam volna az életemet akár Kádárra, akár Nagyra, ha a maradék eszem is elment.

De szerintem jobb volt gmk-zni és egy élhető, stabil országban nyaralót építeni, mint eljátszani húszévesen a nemzeti hőst és meghalni utcai harcokban, szétlövetni a fővárost 11 év után újra. Magyar virtus. Tudom, a hőstetteknek jobb a sajtója. Propaganda és valóság.

Ellenben azt is tudom, ha soha semmi elsőre ésszerűtlent nem tesz senki, akkor soha semmi sem változik.  Persze. A forradalmak létjogosultságát sikerük vagy sikertelenségük adja. Csak könyörgöm, tudjuk már mérlegre tenni, hogy mikor mit veszíthetünk és mit nyerhetünk. Egy életünk és egy hazánk van. Lehet Kossuth a faszagyerek, de Deákot hívjuk a haza bölcsének. '56 nem termelt ki ilyet, Bibó legalább annyira felemás hagyatéka nem élte túl magát a rendszerváltást. 

A Kijevet és Párizst is könnyedén elfoglaló Hitler, állítólag élete "legbüszkébb napján", példaképe, Napoleon sírjánál állva megjegyezte, hogy majd az ő sírjára is elég lesz annyit írni, hogy "Adolf", mindenki tudni fogja ki az. Nos itt megbicsaklanak a történelmi párhuzamok, kedves Adolf, pedig mindkettejük bicskája beletört Oroszországba. Csak mondom ezt azoknak, akik ilyesmiben mesterkednének. Kell még történelmi párhuzam? Minden nagyhatalom vezetője kap egy használati utasítást azóta, ami úgy kezdődik: ne támadd meg Oroszországot. Nem tudom, hogy az öngyilkos szankciók és egy proxiháború az-e már. Általában elfelejtik ezeket az intelmeket az emberek. De nem azért, amiért gondolod...

Nem Oroszországért aggódom. Azért a békéért és prosperitásért, amit feláldozunk egy gyomorból feltoluló érzés miatt. Vesztenivalója leginkább a nyugati embernek van.

Neked ott a képernyő túloldalán.

Ezért sok szakértő beszél Amerika és a NATO felelősségéről a konfliktus eszkalációját illetően. Én ezt két okból nem teszem: nem vagyok szakértő, sokakkal ellentétben nem vagyok holtbiztos a mérhetetlenül kevés ismretemet illetően, másrészt a szakértők elmondták helyettem és az ő véleményük sem jut át a médián a most már alaposan megdolgozott közvéleményhez. 

Nem újkeletű az ukrán neonáci probléma. Akkor sem, ha most a liberális média szőnyeg alá söpörni igyekszik azt, aminek a töredékét idehaza véres kardként hordoznák körbe. Nem fogok a szerecsenmosdatásokkal, pl. a 444 cikkével mélyebben foglalkozni, mert ha azt nézzük, hogy a neonáci jelenlét nem elégséges ok egy ország megtámadására, akkor helyes a bőgés, de ha a közveszélyes szélsőségek térnyerését bagatellizálják el, akkor az nagyon káros gyakorlat. Különösen érthetetlen, hogy az USA demokráciaexport címén rendszeresen bombáz vissza országokat a középkorba hasonló ürügyből vagy okból kifolyólag, különösen, ha a közelben van egy kis olaj is. Oroszországnak tudjuk, hogy nem olaj kell, van nekik, érdekeltségeik inkább geopolitikaiak és az Ukrajna területén élő oroszokért érzett felelősség határozza meg. Nem igaz, hogy Oroszországnak "jár" a biztonsági zóna határai körül, ilyen senkinek sem jár, mégis a kubai rakétaválság idején az USA megakadályozta a rakéták telepítését hasonló okból, kis híján kirobbantva a 3. világháborút. Mindenre van precendens, de semmi sem igazolhatja ezt a fajta erőszakot. 

Nem újkeletű a probléma és nem újkeletű, hogy az ukrán neonácikat eszközként használja az amerikai politika. A második világháborúban az ukránok nem megszállóként, hanem felszabadítóként ünnepelték a németek invázióját. Az ukrán nácik a német SS-nél nagyobb brutalitással estek neki a zsidó kisebbségnek országszerte, egy füst alatt a lengyeleknek és az oroszoknak is baltával, fegyverrel mindennel. Az ukrán nácik egykori vezetőiről 2014-től nemzeti hősökként emlékeznek meg az úgy nevezett Euromaidan "nyugati orientációjú" tüntetői. A Janukovicsot megdöntő puccsá fejlődő véres tüntetések sosem értek volna célba, ha a gerinchad nem mindenre elszánt neonácikból áll. Eléggé bizarr helyzet ez. Hivatalosan az olyan szervezetek, mint az Azov-zászlóalj nem kaphatott amerikai fegyvereket, de szinte kizárt, hogy egy olyan országban, ahol tanktól atombombáig bármit vehetsz az ilyesmire nagyon adtak volna, s mivel ezek a különítmények mára az ukrán haderő szerves részét képezik, nem is lehet erről beszélni.

Az amerikaiak, ahogy tették ezt a Közel-Keleten, olyan erőket fegyvereztek fel lényegében saját céljaik érdekében, akik a lehető legtávolabb állnak a nyugati liberális értékrendtől. Távolabb, mint Putyin. Megtették ezt már az Al Kaidával és másokkal is. Sőt. Már a második világháborúban mentességet adtak az ukrán náciknak: a CIA és elődje támogatásával nem kellett sosem felelniük emberiesség elleni bűneikért. Azt is tudni kell, hogy Sztálin paranoiája nem volt alaptalan, amikor árulókat keresett Szovjetunió-szerte, Ukrajnában még az 50-es években is voltak fegyveres ellenálló csoportok. Ez sem menti a sztálini őrületet, de magyarázatot ad a folyamatos leszámolásokra és az eszetlen terrorra, ami a kommunista rendszert főleg az elején jellemezte. Ne feledjük: a nyugati hatalmak kezdettől fogva a kommunista rendszer erőszakos megdöntésén dolgoztak és "fehér" orosz ellenállók is voltak a hatalmas ország területén.  

Minden mindennel összefügg. Tetteink befolyásolják mások tetteit. És ha ismerjük ellenfelünk természetét, nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjuk azt. Ha Putyin egy mindenre képes, az erőszak eszközét gátlástalanul használó gazember, akkor a hergelése nem tanácsos, ha a háború elkerülése a célunk. Nem is kerültük el. Az USA és Ukrajna folyamatosan szándékosan szította a feszültséget, ráadásul az USA miközben bátorította az ukrán felet és úgy tett, mintha adott esetben hajlandó lenne valóban kiállni Ukrajna mellett, valójában más csatornákon megüzente az USA-nak, hogy nem fog fegyverhez nyúlni, hogy elkerülje a direkt konfrontációt.

Magyarán lényegében szabad kezet adtak Oroszországnak a támadásra.

Az ukrán háborúnak is megvan a maga megbuherált "COVID-számlálója" és vannak szakértői is.

Az ukrán kormány ex has egyre vadabb orosz veszteségeket riportolt már az invázió elején, amik a józanabb szakértők szerint valószínűtlenek voltak. Hiába, ami egyszer már bevált... Az persze most sem logikus, hogy miért kéne aggódni Ukrajnáért, ha az oroszok ilyen gyászosan állnak. A valóság valószínű tehát nem ez. Ellenben a valóság számai idővel utolérik a propagandáét. Az is látáható, hogy az oroszok legalábbis eddig fékezett tűzerővel és katonai erőforrásaik töredékével vettek részt a harcokban és a szakértők szerint kerülték a civil lakosságot sújtó támadásokat. Pontosan tudom, hogy a propaganda máshogy szólt és az is lehet, hogy ez a visszafogottság végül totális, elkeseredett háborúba torkollik. De nem véletlenül nem riportolják az ukránok sem a civil áldozatok számát. A háborús propaganda keretezése, hogy hősi halottakról és nem az értelmetlen ellenállás értelmetlen véráldozatairól szólnak a hírek, pedig ez utóbbi lehet hűtené az ukránok harci lázát is. Szembeötlő a különbség, hogy a megszállók ellen molotov-koktélt gyártó ukránok szabadságharcos hősök, míg a Közel-Kelet hasonló ellenállói, amikor amerikai katonai bázisokat támadnak szimpla terroristák. Minden csupán PR kérdése. 

Talán más keretezés mellett a békevágy a megadás és a megegyezés irányába mozdulna el lassan a feltüzelt ukrán és az orosz társadalom is. Ez viszont nem érdeke senkinek. Bevett háttérmagyarázat, hogy a háborúk csak bomlott elméjű diktátorok beteg agyszüleményei. Nagyon nehéz ilyesmit alátámasztani, amikor a legtöbb háborút a mi életünkben az Amerikai Egyesült Államok professzionális demokratikusan választott kormányzatai indították. A koreai háború óta nem az alkotmány betűje szerint: kongresszus által megszavazott hadüzenet nélkül, sokszor kongresszusi hozzájárulás nélkül, de akár ENSZ hozzájárulása nélkül. Akár Európában is. És akár területszerző háborúban is: az albán maffia, tehát köztörvényes bűnözők által kreált Koszovó leválasztása Szerbiáról lehet nem nélkülözött minden emberjogi megfontolást, de Szerbia lebombázása éppúgy nem volt legitim, mint az orosz "különleges hadműveletek" ukrán területeken. Nagy-Albánia pedig szépen lassan testet ölt. Nem vagyok senkinek az ellendrukkere, természetesen először mindig tagadják, aztán mindig bekövetkezik... 

Mégis ezeket viszonylag zokszó nélkül tűrte a világ. Nem zárták ki az USA-t vagy a NATO-országokat a világversenyekről, nem szégyenítették meg nyilvánosan sportolóikat, nem harsogta a világ összes médiája, hogy Clinton elnök egy véreskezű diktátor és háborús bűnökkel sem vádolták meg sehol. Minden csak propaganda kérdése. A Donbasz-régió önrendelkezéséért folytatott ukrajnai orosz küzdelem éppúgy legitim, mint bármelyik másik szeparatizmus, vagy éppúgy nem az, mint bármelyik. Mégis ugyanazok a hópihék, akik lelkesen ujjongtak a katalán szeparatista kaland idején, szurkoltak a skótoknak, kicsit sem hatódtak meg, azon, hogy már 2014-ben hatezer halálos áldozata volt az ukrán hadsereg és neonáci milíciáik orosz szeparatisták által ellenőrzött területek lakossága elleni támadásainak. Ezek a bombázások azóta is folyamatosak voltak, ami ellen nyilvánvaló éppúgy kéne tenni valamit, mint a palesztinokat érő atrocitások miatt. Semmi sem fekete-fehér, de, hogy ezt végül mindig egy valaki döntse el a világban, a legerősebb és a legtöbb tévét néző ország, az unalmas és nem is túlságosan fair.

A COVID kapcsán a Facebook odáig elment, hogy a BMJ (British Medical Journal) orvosi folyóiratot is "meg-fact-check-elte", magyarán kicencúráztak egy az orvostudományban évszázados reputációval bíró szakmai fórumot. Minden okunk megvan rá, hogy kételkedjünk abban, hogy pont ők most a legalkalmasabbak a tájékoztatás feletti kontrollra. Valamit sürgősen tenni kéne a Facebook és más social média magáncenzúrái ellen, mert a Facebook jelenleg egy Szovjetuniónál is nagyobb kiterjedésű világbirodalom, ha térképen ábrázolnánk, Kínán és Oroszországon kívül minden kék volna szinte. Ez a tudati imperializmus egyre gyűlöletesebb, ahogy egyre mohóbb, agresszívebb és önkényesebb.

Az embernek nemcsak olyan érzése van, mintha minden csatornán az oroszellenességet szítanák és egész Európát egy Oroszország elleni háborúba akarnák sodorni. Hanem ténylegesen ez történik huszonnégy órában és most a kockázat nagyobb annál, mint hogy bezáratjuk az éttermeket és a kocsmákat, bár az sem volt egy fáklyás menet a vendéglátóiparból élők számára. Egy elhúzódó "fegyveres konfliktus" az egész kontinenst vetné vissza, elszívva az erőforrásokat és a figyelmet fontosabb céloktól. Jobban beleragadnánk, mint az ezer médiasebből vérző COVID-történetbe. Ráadásul az áldozatai nem csak statisztikai számok lennének.

Persze vannak, akiknek Ukrajna, Kelet-Európa vagy akár egész Európa szenvedése valójában közömbös. Nem kutakodom a céljaikat illetően, nem gyártok konteót. Mark Zuckerberg és társai az internet Putyinjaként vagy Sztálinjaként dirigálnak, a média háborús propagandagépezetté vált és menetelünk a legrosszabb felé. Persze, a tengerentúlon, különösen a szupergazdag amerikaiaknak nincs mitől félnie. A szorgos kis hangyák legalább lefoglalják magukat a világban. Másra nem tudok most gondolni. És ha ez ilyen egyszerű, ha ilyen könnyen manipulálhatóak vagyunk és ennyire képtelenek vagyunk a saját érdekeinket felismerni, akkor lehet meg is érdemeljük a sorsunkat. Végülis az emberi történelmet ez a hullámzás jellemezte. Hiszen az új nemzedékek mindig elfelejtik mi történt a múltban, ezért futnak újra és újra neki ugyannak az előre látható kimenetelű szakadéknak, mint Napoleon és Hitler Oroszországnak.

censorship-2.jpg

A Facebook cenzúrája harci üzemmódba kapcsolt. Sokkal keményebb és eszelősebb korlátozásokat kezdett bevezetni az elhajlónak vélt vélemények miatt, mint korábban bármikor. 

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr4917770052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.21. 18:26:19

A Liberélis Nagykönyv szerint:
- az oroszellenes náci nem náci,
- az oroszellenes horgkereszt nem horogkereszt,
- az oroszellenes antiszemita nem antiszemita,
- az oroszellenes karlendítés barátságos mosoly.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.21. 18:29:27

Oroszországnak szerencsére van megoldása a problémára: elkergetés Berlin irányába, s aki nem megy, annak tömegsírba temetése.

Egyszer bevált. Most is be fog.

Wildhunt 2022.03.21. 22:15:37

Abba ne hagyd! Ajánlott irodalom Bulgakov Fehér Gárdája. Ukrajnában betiltva.

Wildhunt 2022.03.22. 09:29:46

@A kiló nem százat jelent.: mert szerintük nemzetgyalázó orosz propaganda. A könyv arról szól, hogy állnak az ukránok két megszálló és a saját nácijaik között.

Tapi2021 2022.03.22. 12:08:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Oroszországnak szerencsére van megoldása a problémára: elkergetés Berlin irányába, s aki nem megy, annak tömegsírba temetése.

Egyszer bevált. Most is be fog. "

Oroszország már nem a SZU! Ahol a vezér csak úgy halálba küldhetett milliókat.
Már, mint saját milliókat.

Tapi2021 2022.03.22. 12:10:17

Jellemző, hogy ezek a cikkek nem kerülnek ki sehová, ahol könnyen megtalálhatóak lennének.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.22. 12:13:37

@Tapi2021:

Még Amerika is simán meg tudja oldalni ezt, hidd el. Csak megfelelő motiváció kérdése.

Tapi2021 2022.03.22. 13:07:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Oroszországnak két nagy hibája van:
1. Nem használja ki, hogy a legnagyobb ország és bármit meg tudna csinálni országon belül is, ha olyanná tenné a belső gazdasági, társadalmi rendszerét. Ma ők a szegény gazdagok. Ülnek a rengeteg nyersanyagon, földön, erdőn, szebbnél szebb tájakon... és nem kezdenek velük igazából semmit.
2. Nem épített fel rendes, VSZ utáni, "Eurázsiai NATO"-t maga köré, mint az USA.
Most gyakorlatilag senki nem mer nyíltan mellé állni, mert mindenki Amerikától és a nyugattól függ.

Plusz egy: Sem abba a kommunikációba nem fektettek pénzt, energiát, szakembereket, hogy "Oroszország a barátod", sem abba, hogy az ukránok orosz kisebbségieket ölnek és üldöznek, sem abba, hogy megérttessék a jogos biztonsági igényeiket. Amelyek mindenki más biztonságát is szolgálnák.

Tapi2021 2022.03.22. 13:10:34

A legdurvább, hogy (nyugat) Európa annyira mélyen van az USA seggében, hogy önként és dalolva, a saját elemi érdekeinkkel szemben is, rohan egy világháborúba! Addig baszakodnak.

És az olyan kis országok, mint mi, hiába szólal fel higgadtan a min. elnök, a külügyminiszter, semmit sem tudunk tenni ellene, ha a nagyok belevisznek.
Ez szörnyű.

Ma a mi biztonságunkat és békénket a NYUGAT veszélyezteti!!!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.03.22. 13:19:15

@Tapi2021: Könnyen lehet, hogy nem kerül ki a címlapra. Ezt kb. beáraztam, de ennek sok oka lehet, a szerkesztő nem érzi aktuálisnak vagy hasonló. Én igyekszem elfogulatlanul megírni, ami információkat találtam. Nem vagyok senki zsoldjában és nem hiszek el semmit elsőre.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.03.22. 13:29:00

@Tapi2021: nagyon valószínű, hogy a poszt csak megosztásokkal fog terjedni. Köszönök minden megosztást.

Tapi2021 2022.03.23. 10:55:50

Nekem bejött amit írtál, mert próbálsz tárgyilagos és alapos lenni.

Csak, hát hisztéria idején erre nem nagy a kereslet. :-(

GyMasa 2022.03.23. 13:44:02

@A kiló nem százat jelent.:
"Én igyekszem elfogulatlanul megírni, ami információkat találtam."
Pont emiatt.
Most a túlhiszterializált propaganda darabok a menök...

Szergej Csagajev 2022.03.23. 20:55:00

Mondjuk az ukrajna melletti kiállási mizériát már csak azért sem értem, mert azt az országot legkésőbb 2014 óta nettó elmebetegek vezetik. Most is egyedül arra futja nekik, hogy fenyegessenek minket és követelőzzenek, mikor több tízezret fogadtunk be közülük. Nem mondom, hogy az orosz agressziót pártolom, de ennek a bandának semmilyen szinten nem tudok drukkolni, sőt, örülnék, ha alaposan felmosnák velük a padlót.

GyMasa 2022.03.24. 11:08:02

@Szergej Csagajev:
Igen, ezt én is így gondolom... Vicces, ahogy ekézik Putyint, hogy orosz bábkormányt akar felállítani Ukrajnában.
Pedig én megértem, hogy a mostani, CIA bábkormány nem tetszik neki...
Azon pedig én is ki vagyok akadva, hoyg mekkora tapo, gyakorlatilag az összes kormánytag, amilyen módon kommunikál velünk. (Lásd a nagykövetaszzony Budapesti látogatását is)
De, semmi baj, mert valahol olvastam, hogy ma este, de legkésöbb holnap Lengyel és magyar "békefenntartók" fognak bevonulni a magyar, és a lengyel részeire Ukrajnának.
EZ azért jó, mert hamar kiderül, ha kamu...

GyMasa 2022.03.24. 11:51:31

@Wildhunt:
Birca blogján írta valaki, forrásmegjelölés nélkül, úgyhogy azzal a komolysággal is hiszem el...
Szerencsére, akkor legkésöbb, holnapra kiderül, hogy igaz-e, amit én nulla közeli valószínüséggel hiszek el.
Bár, az is igaz, hogy egy hónapja még azt írtam, hogy az oroszok nem fognak támadni, szóval az én szavamra nem kell adni...
MIndenesetre, ha jól ´tevedek, akkor ehhez minimum egy ENSZ határozatra lenne szükség, és akkor sem Magyar illetve Lengyel eröket kellene használni, pont az érintettség miatt...

Wildhunt 2022.03.24. 14:44:58

@GyMasa: megtaláltam. A lengyelek javasolták Zelenszkijnek Kijevben. Ma tárgyalnak róla a NATO csúcson (hetek. Hu)

GyMasa 2022.03.25. 15:08:41

@Wildhunt:
Érdekes!
ÉN is megtaláltam. Mondjuk, azért ez egy eléggé érdekes ötletnek tünik.
Kezdve azzal, hogy nem világos, az egészet milyen alapon akarják, illetve, hogyan csinálnák meg, pl. békeszerzödés nélkül?
Illetve az is egy kijelentés, amiszerint nem harcolni mennének oda, hanem megvédeni az ártatlanokat.
AZ vajon hogy müködik harc nélkül egy háború közepén?
Egyszarvúháton levadásszák a cirkálórakétákat, vagy hogy???

Wildhunt 2022.03.25. 15:38:27

@GyMasa: már sehogy. Elvetették az ötletet. Szerintem a megszállás parafrázisa lett volna, a lengyelek kb úgy tekintenek Lembergre mint mi Nagyváradra.

Wildhunt 2022.03.25. 15:43:41

@GyMasa: persze tévedtem, a lengyelek nem adták fel. Ezt javasolják az ukránok szerint :
www.rbc.ua/rus/news/plan-spaseniya-ukrainy-polsha-chehiya-sloveniya-1648210644.html

GyMasa 2022.03.25. 16:10:02

@Wildhunt:
Hát az oroszom az nagyon elrozsdált az elmúl 30 év alatt, ukránul meg sose beszéltem...

alöksz róz 2022.03.25. 21:55:19

@GyMasa: csak ki kell cserélni a szóvégi magánhangzókat i-re :-)

GyMasa 2022.03.28. 12:43:56

@Wildhunt:
Na, olvasom is.
(Most, hogy a Mandiner is megint elérhetö...)
Kemény egy írás...

GyMasa 2022.03.31. 12:23:06

ès, basszus ma is azt írjaz index, hogy 13 védö volt a Kígyó szigeten

Wildhunt 2022.03.31. 18:49:16

@GyMasa: jobbat mondok, a foglyokat azóta kicserélték és az elnök kitüntette. .. Mert bátran káromkodott.

GyMasa 2022.04.01. 09:26:48

@Wildhunt:
Jaja, arra a cikkre reagáltam... Ott még tegnap is 13-at írtak, pedig többen voltak.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.04.01. 17:07:46

@GyMasa: igen, valóban kitüntetést kaptak a feltámadt hősi halottak. Ez már tényleg egy modern történet. A 13 és a 80 közötti különbség oka az, hogy több helyről gyűjthették össze a szevasztopoli foglyokat, nem csak erről a szikladarabról. Nekem ez volt az olvasat már a legelején. Azon a szigeten elfér ugyan 80 ember, de korábban is csak 13 határőr volt a szigetecskén, az is sok. Annyi zuhant le a helikopterrel, na azok közül 12 tényleg meghalt. Kitüntetést nem kaptak.

GyMasa 2022.04.05. 10:41:37

@A kiló nem százat jelent.:
Látom, most felkészül a Bucsai mészárlás...
Remek, hogy 3 nappal az oroszok kivonulása után találták meg a 80 hullát...
A föutca közepén...

Wildhunt 2022.04.05. 17:11:05

@GyMasa: és most még a hollandok sem kellettek hozzá.

gigabursch 2022.12.16. 21:36:32

Hoholék olyan sovénok, hogy a rumunculok tamulhatnának tőlük.
Az meg, hogy velejéig korruptak és a náciknál is nácibbak - nos az még valahogy nem fáj a megrendelőknek.

Aztán majd jól elfogynak a testvérháborúban és ki lesznek sepervevaz őstelenített földjükről, mert a bíznic az biznic .
süti beállítások módosítása