Amit a HVG.hu elfelejtett megírni az LMP-ről

2019. április 18.

A HVG volt régen az a hetilap, amit érdemes volt kézbevenni, ha az ember informatív anyagokat akart olvasni pártpropaganda helyett. Kevesen tudják, de a HVG.hu-t nem ugyanaz a szerkesztőség készíti, mint az amúgy szintén jobb napokat és magasabb olvasottságot is megélt hetilapot. Mostanában klikkvadász, botrányszagúra hangszerelt címadással próbál olvasókat szerezni az online változat. Kár érte. Szerettem. De nem csak ez a gond. Hiány van a piacon színvonalas, olvasható és nem elfogultan pártos médiából. A HVG.hu egyre inkább Origo-szintű propagandalappá válik.

screenshot_2019-04-18_at_17_10_24.png

Tovább

Hányszor kell még elzavarni az SZDSZ-t? Zombitámadás az EP-kampányban

2019. április 08.

Rettenetesen idegesítenek a politikai élőhalottak. Mégis nehézemre esne kifejezni azt a megvetést, amit az SZDSZ nevű 2010-ben választók által végleg elzavart párt a mai napig kelt bennem. Túl hosszú a bűnlajstromuk, hogy kiemeljek bármit is. A négyes metró, a korrupció csak hab volt a tortán. A hazai liberálisok-balliberálisok főbűne a liberális demokrácia három évtizeden át tartó megcsúfolása. Minden más vélemény kiszorítása és lejáratása. Az inga azonban mindig visszalendül. Ennek a levét issza most mindenki más is rajtuk kívül. Bár hajlamosak lennénk már elfelejteni viselt dolgaikat, de újra és újra felbukkannak a belvárosi utcákon, mint a zombifilmek szörnyei, hogy emlékeztessenek minket, miből nem kérünk.

UPDATE: BETILTOTT POSZT!

Jellemző: ez a zombis blogposztom épp az SZDSZ-es cenzúra ellen íródott. A Facebook letiltotta "A kiló nem százat jelent." posztokat, és nem lehet megosztani url-eket sem a Messengeren sem a Facebook-on. Erre mondják, hogy nem kell több bizonyíték. Pont erről szól az írás. A posztra az Index.hu címlapján a sokezredik olvasó kattint eközben. Ha van fél perced, próbáld meg megosztani a cikket, majd jelezheted a Facebook felé, hogy oldják fel a tiltást. Köszönöm!

Tovább

Visszavonult Gyurcsány Ferenc!

2019. április 01.

Nem április elsejei tréfa. A hír igaz. Visszavonult Gyurcsány Ferenc!

Ugyanis éppen 30 éve, a rendszerváltás hajnalán vonult vissza a politikától Gyurcsány Ferenc későbbi szocialista miniszterelnök. Megint a tegnapi újság a legérdekesebb:

"Diktatúrát nem lehet átépíteni.

Szakítani kell végre azzal a leegyszerűsítő politikával, ami bal- és jobboldal, vagy népiesek és urbánusok, fideszesek vagy KISZ-esek párharcaként festették le a világot.

Ebből én kiszállok;..." 

Gyurcsány Ferenc, Népszabadság, 1989. június 22. — arról, hogy miért szállt ki a Demiszből.

Derék, igen derék. Gyurcsány Ferenc nem kért a politikai megosztottságból, finom érzékeny lelkének sok volt polarizálódó közélet. Visszavonult a politikától.

gyurcsany_idezetek.jpg

Tovább

"No meme is illegal!" Digitális szabadságjogok a 13-as cikkely árnyékában

2019. március 27.

Tegnap az Európai Parlament végül többszöri sikertelen nekifutás után mégis megszavazta az új közösségi szerzői jogi szabályozást, aminek több pontját is komoly bírálatok érték. Németországban tízezrek tüntettek ellene. Kampányt indított a YouTube meglepő módon azonos oldalon állva a Kalózpárttal. Ugyanis egyes rendelkezései komolyan veszélyeztetik az internet szabadságát. És egyes tartalommegosztó szolgáltatók profitérdekeit, a jogtulajdonosok profitérdekeivel szemben. Ahogy erről korábban írtunk.article-13-eu-parliment-memes-youtube-passed-vote.jpgÖnnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel — és benne a Fidesz. Elfogadták a digitális szabadságot súlyosan korlátozó uniós rendeletet! Mint minden fontos kérdésben, amiben értelme lenne a "szabadságharcban", Orbánék ebben is a másik oldalon állnak. 

Tovább

Felfüggesztve. Meddig játszhatják Orbánék a westernhőst Brüsszelben és idehaza?

2019. március 22.

Tiszta sor az Európai Néppártnak van egy Orbán-problémája. Se lenyelni, se kiköpni nem képesek. S bár messziről úgy tűnik mintha Orbánnak mindig minden összejönne, kül- és belföldön is egyre inkább elszigetelődik. Ez saját hübrisze. A felkozmetikázott félsikerek fénye hamar megkophat. A politikai győzelmek könnyen bizonyulhatnak pyrrhusz-inak. Magyarországnak is van egy Orbán-problémája. Európának pedig egy jóval nagyobb: a Kelet és Nyugat közötti szakadék.

volt_egyszer_egy_fidesz.jpg

Felfüggesztve. De önként. (Volt egyszer egy vadnyugat, 1968.)

Tovább

1848-49 romantikus túlzásai, 2018-19 cinikus tragikomédiája

2019. március 16.

kokarda2.pngIlyen kérem szépen egy félbemaradt polgárosodás Kelet-Európában...

Régóta zavar, hogy nem vagyunk képesek egyetlen nemzeti ünnepet se tisztességesen megünnepelni. Hogy a méltó megemlékezés elől ne lopják el a show-t középszerű politikusi szónoklatok gagyi aktuálpolitizálásukkal. Hogy ne erőszakolnák meg a régmúlt történelmet féligazságaik alátámasztása érdekében. Lábbal tiporva pont azt a történelmi múltat, amit közös örökségnek tekinthetnénk. És amit annak megértése helyett görcsös igyekezetünkben inkább túlidealizálunk.

Tovább

RayTomlinson@mennyország... 3 éve halt meg az email feltalálója

2019. március 07.

Jóval többet köszönhetünk neki, mint a @ jelet. Az internet egy a nagyközönség számára jórészt érdektelen technikai újítás volt a kezdet kezdetén az email és a weboldalak "feltalálása" előtt. Ray Tomlinson, az email feltalálója 3 éve 74 éves korában távozott közülünk. Jócskán megérdemelné a megemlékezést.

rawpixel-658256-unsplash.jpg

Tovább

Jön a Peterson—Žižek vita a boldogságról: kapitalizmus vs. marxizmus

2019. március 04.

A világhírű szlovén marxista sztárfilozófus, Slavoj Žižek és a kanadai konzervatív pszichológia professzor, Jordan B. Peterson idehaza valamiért kevesebb figyelmet kapnak, mint világszerte. Mindkettő besztszelleríró, média- és YouTube-sztár, noha egyikük tűz, másikuk víz, közös bennük, hogy egyikük se politikailag korrekt. Ezért is tudnak izgalmasak lenni mindketten. Munkásságuk kifejezetten érdekes nem csupán gyanúsan trendi.

Április 19-én nyilvános vitán ütköztetik véleményüket. A téma: "Boldogság: kapitalizmus vs. marxizmus".

Tovább

Ha szereted a közvéleménykutatásokat, akkor ezt ne olvasd el!

2019. március 01.

Kitört a nagy közvéleménykutató-háború. Puzsér Róbert nehéztüzérséggel támadt Závecz Tiborra, a saját magáról elnevezett közvéleménykutató intézet igazgatójára, aki mesterlövészi pontossággal viszonozta a tüzet. Sem győztest hirdetni nem szeretnék, sem a káromkodási versenybe nem szállnék be, de ha már ez lett a téma, akkor emlékezzünk meg egy rivális intézet aktuális bakijáról, ami épp most jött szembe az interneten. Ilyen hibákat nem lenne szabad elkövetnie senkinek. "Megszereztük" az IDEA közvéleménykutató intézet internetes kérdőívét...

Tovább