A kiló nem százat jelent.

13+1 ok amiért az ellenzéki koordináció meg fog bukni

2018. április 05.

Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen — Albert Einstein.

Hiába a jogos kormányellenes hangulat az országban, a kormányváltás esélyei rendkívül csekélyek. Áll a tétel, hogy a korrupcióban úszó Orbán-kormányt bárki le tudná váltani — kivéve a magyar ellenzéket. A Fidesz leváltásának érdekében akár a csúfosan szereplő 2014-es balliberális összefogás úgy most az egyéni jelölti koordináció is valószínűleg kudarcra ítélt vállalkozás — legfőképp a koordináció "karmestereinek" személyei miatt: az MSZP-DK hiába igyekszik koordinációs stratégiáját civil társutasaikkal népszerűsíteni és magát az ex-LMP-s miniszterelnök-jelölttel szalonképesebbnek mutatni, Gulyás Márton botrányai legalább annyira riasztóak, lehetnek a szélesebb közönség körében, mint Márki-Zay kenetteljes kinyilatkoztatásai a katolikus alföldi mezővároson kívül. A Gyurcsány-Bajnai rezsimmel szemben létrejött ellenzék, a Jobbik, az LMP és a Momentum szavazói még mindig nem vevők a Molnár-Gyurcsány duóra. S valószínű sosem lesznek azok. Viszont ma már ők teszik ki az ellenzéki szavazók többségét.

13+1 ok amiért a balliberális ellenzéki koordináció meg fog bukni:

1. A Fidesz akár a voksok felét is megszerezheti országosan. Tehát arányos rendszerben is nyerne.

2. Bár most több az esélyes ellenzéki kerület, mint négy éve, de értelemszerűen az 50%-nak megfelelően a legtöbb egyénire is a Fidesz számíthat.

3. Az ellenzéki pártok támogatói nem szavaznának át jelentős arányban a többi pártra. (20-40%.)

4. Sőt egyes jobbikos vagy akár lmp-s szavazók számára a Fidesz még most is vonzóbb lehet, mint a Gyurcsány-párt vagy a szocialisták jelöltje.

5.  Nem megfelelő jelölt(ek) akár az ellenzéki szavazók jelentős részének távolmaradását is kiválthatja. A visszalépő pártok szimpatizánsai otthonmaradhatnak.

6. Ezért a 2+2 nem hogy 5 nem lenne teljes koordináció esetén, hogy beérjék a Fideszt, de egyenesen inkább csak 3.

7. Igazából a 4 is még mindig kevesebb, mint az 5... 

8. A határontúli magyarok voksai és egy megválasztásra esélyes német nemzetiségi képviselő is valószínűleg a Fideszt fogja erősíteni, ami akár plusz 3-4 listás mandutámot eredményez a 93-ból.

9. Az egyéni jelöltek hiánya sokszor a listás szavazatokat is csökkenti egy párt számára, ami akár kieséshez is vezethet a kispártoknál.

10. Az ellenzék több pártja is szinte biztos nem jut be: az Együtt, a Kutyapárt, a Momentum, a MoMa mind gyengítik az ellenzéki esélyeket.

11. A Momentum vagy az Együtt különindulása nem csak önveszélyes, de az LMP számára is gondot okozhat.

12. A koordinációban visszaléptetett jelöltek potenciális voksai már nettó veszteségként jelentkeznek a töredékszavazatoknál — különösen, ha a preferált ellenzéki jelölt nem is nyeri meg a kerületet.

13. Még inkább igaz ez a független jelöltek (Mellár Tamás) esetén: a rájuk leadott szavazatok biztos veszteségek, mert előreláthatóan nem nyerik meg a körzetüket.

13+1. Többé-kevésbé ugyanez igaz a másik csodaszerre a taktikai szavazásra is. A Jobbik egyáltalán nem vesz részt a visszaléptetésekben és a többi párt lehetőségei is korlátosak: nincs mód annyi jelölt visszaléptetésére. Bár a szavazók amúgy is túlságosan hajlamosak az "esélyesnek vélt" jelöltre voksolni — a programok mérlegelése helyett. De ennek hatékonysága sokkal rosszabb. 

Az ellenzék pártjai éppúgy egymás természetes ellenfelei egy választási küzdelemben, mint a kormánypártoknak. Az együttműködés és a kiszorítósdi között feszülő ellentmondáson felőrlődő baloldali és balliberális ellenzéki politikusok, különösen Karácsony és Gyurcsány  folyamatosan ellentmondó nyilatkozatokba sodródnak bele, legyen szó akár a Jobbikról, de a Jobbikon túli potenciális partnereik felé sem igazán kínálnak semmit cserébe az elvárt visszaléptetésekért. Bohózatba illő módon görcsösen bizonygatják a szocialisták és a jobbikosok is egyszerre, hogy jelöltjeik "az esélyes" jelöltek vagy ők maguk a legerősebbek (nettó 10-20%-okkal), de mindezek az "esélyek" rendkívül gyöngék a kormánypártok rendszerint kétszeres fölényéhez képest. Tobzódnak az esélyes jelölteket (a pártközpontok utasítására) béljóslással megállapító weboldalak — ezeket nyugodt szívvel nevezhetjük a választási fakenews-ipar politikai termékeinek (lásd Budapest 01-es kerületét, mint az esélyhamisítás egyik állatorvosi lovát).

Mi értelme akkor a visszaléptetések további erőltetésének vagy a taktikai szavazásra való felszólításnak:

1. Az MSZP valószínű még utoljára eljátszhatja az ellenzék vezetőszerepét. Éppen mielőtt az LMP vagy Gyurcsány beelőzné őket.

2. Bűnbakká lehet tenni az LMP-t a balliberális választók előtt. (Bár rajtuk kívül még féltucat baloldali ellenzéki párt is rontja az esélyeiket.)

2. Az egyre rosszabbul álló MSZP bebetonozhatja magát még négy évre a törvényhozásba. Ez pedig számos karrierpolitikus álma. 

4. A Fidesz továbbra is alapozhat az antikommunista szavazóbázisra, mert az utódpárti MSZP és DK áll vele szemben. Még migránsozniuk se kell...

5. Mi a jó akkor ebben az egészben? A kormányváltás el fog bukni, ami miatt az ellenzéki választóknak le kell vonniuk a következtetést: Az ellenzéki pártok vezetőinek LE KELL MONDANIUK, mert  bebizonyosodott: személyük az akadálya minden együttműködésnek és megújulásnak az ellenzéki oldalon, és személyük hat annyira taszítóan a választókra, hogy még egy korrupt kormányt is inkább újraválasztanak.

Ha ezt az akaratot sikerül minden fórumon érvényre juttatni, akkor már semmi sem menti meg Orbán székét sem.

Minden rosszban van tehát valami jó. Magyarországnak új alternatívára van szüksége. Ehhez pedig elengedhetetlen a régi bútordarabok kiselejtezése. 

Az a bizonyos matek:

pa_rtpref-az-akti_v-szavazo_k-ko_re_ben2-1.jpg

közvéleménykutatók.hu A 2014-es választás eredményét egyébként a "fideszes" Nézőpont találta el legjobban. A Republikon igen kínos MSZP-P propaganda-jelentésekhez is a nevét adja, míg az Iránytű egyértelműen a Jobbik kezében van. Figyelemreméltó, hogy a Tárki szinte biztos kiejtené az MSZP-PM-et a parlamentből, a Republikon viszont az LMP-t, míg az utóbbit 5 másik mérés 7-8%-kal a biztos befutók között tartja számon. A Fidesz-KDNP támogatottsága látszólag 36%-tól 62%-ig szór, ilyen mérési pontatlanság elképzelhetetlen — a 45-50% ugyanakkor majdhogynem garantált a kormánypártok számára a legtöbb felmérés szerint.

 

6635_copy_1_csardi_naszalyi_ferencvaros_azonnali.jpg

Azonnali.hu Két LMP-s jelölt maradt talpon a Budapest 01-es körzetben. Míg az MSZP/PM aktivistái így oldották meg jelöltjük népszerűsítését, addig Naszályi Márta (MSZP-PM) végül másodjára tényleg visszalépett Csárdi Antal (LMP) javára — meglehetősen hosszú huzavona után. 

Diszklémer: a blog szerzője a 2018-as választáson az LMP — Lehet Más a Politika jelöltjeit és listáját támogatja szavazatával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr5813809548

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy meg nem valósult bojkott margójára 2018.04.05. 19:39:37

Az újrendies rendszer bebetonozódott. Nincs jelentősége, hogy 100%, 67% vagy 51% az állampárt többsége. Álságos a számolgatás. Főként ilyen alaptörvénnyel, ennyire kiürült parlamentarizmussal, ilyen médiával és ilyen intézményi pártállami struktúráv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder3 2018.04.05. 18:58:04

Pontosan. Nekem is tele a tököm Orbánékkal, és a Jobbikra fogok szavazni, de inkább Orbánékat választanám mint az MSZP-t vagy a DK-t. Ez utóbbiak már bizonyították kormányon, hogy még Orbánéknál is képesek kártékonyabbak lenni. Belzebub-ot nem érdemes Luciferre cserélni. Orbán leváltására amúgy is az lenne az egyetlen forgatókönyv, ha mindenki a Jobbikra szavazna, és a két poszt-kommunista baloldali párt együtt bukna Orbánékkal, és így a következő 4 évben a baloldalnak is lenne esélye létrehozni valami normális alternatívát. Csak sajna ehhez a balfék választók túl ostobák, így Orbánt a miniszterelnöki székből fogja elvinni majd a végelgyengülés úgy 40 év múlva.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.05. 19:18:43

A Fidesz elutasítottsága jóval KISEBB, mint a ballibeké. Ezért is nincs kormányváltó hangulat.

Terpi 2018.04.05. 19:48:50

A cikk tökèletesen tükrözi az èn vèlemènyemet is. Soha, semmilyen körülmènyek között nem szavaznèk az MSZP-DK tandemre. Soha! Jobboldalikènt van alternatìva a Fideszel szemben, de ha mègis un.baloldalira kène szavazni, ezerszer inkább az LMP, mint Molnár Gyula-Karácsony vagy Gyurcsány.

morph on deer 2018.04.05. 19:52:39

“ A Gyurcsány-Bajnai rezsimmel szemben létrejött ellenzék, a Jobbik, az LMP és a Momentum...”

A Jobbik 2003 október 24-én alakult.

Gyurcsány 2004 szeptember 29-től volt kormányon, Bajnai 2009 április 14-én követte, tehát a Jobbik meglakulásának semmi köze a “Gyurcsány-Bajnai rezsimhez”!

Az LMP 2009 február 29-én alakult, másfél hónappal Gyurcsány lemondása előtt, ők még látták Gyurcsányt kormányon pár hétig, valóban, és nyilván “szenvedtek” a Bajnai féle “önkény”, “elnyomás” és “személyi kultusz” miatt...

Ja, hogy olyan meg nem volt? Milyen kár! Pedig úgy ellenálltak volna, de úgy...!

A Momentum meg alig egy éve párt, - de még az angol eredetijük is csak 2015 óta létezett - tehát legfeljebb a mesék-, mondák- és legendák alapján ismerhették meg az emlitett kormányok működését, amelyek “ellenzéke” próbálnak lenni, cirka 8-10 évvl a kormányok megszünése után!

Akkor most mi is van ezzel az “ellenzékkel”?
Vagy csak arról lenne szó, hogy ezek nem a nyolc éve regnáló kormány ellenzékéhez tartoznak, hanem még a nyolc évvel ezelőttihez?
Nem vették volna észre, hogy egy köpcös kis geci ‘kormányoz’ (sic!) 2010 óta?

Csupa megválaszolatlan kérdés..!

kamerasmobil 2018.04.05. 19:59:26

Az egesz bejegyzes egy marhasag

morph on deer 2018.04.05. 19:59:33

“Az ellenzéki pártok vezetőinek LE KELL MONDANIUK,”

Ma már hallottam, hogy Fekete Győr ezt meg is igérte!
Ki lesz pl. Szél Bernadett helyett, mert Hadházy is lemond, lehet már tudni?

tothh · http://polizis.blog.hu 2018.04.05. 21:03:45

Két tárgyi tévedésre szeretném felhívni a figyelmet a listából:

1. A MoMa nem indul listán, mivel nem érte el a megfelelő jelöltszámot. Az egyetlen ismert név náluk Bokros volt, ő meg visszalépett. A többi esélytelen jelölt azért maradt, hogy ne töröljék őket a pártok nyilvántartásából.

2. Magyar György nem független, hanem hivatalosan MSZP-P jelölt, mégpedig MSZP színekben. Így a rá adott szavazatok - ha ez a szövetség listán teljesíti a 10%-ot - az egyénis veresége esetén is töredékszavazatként hasznosulhatnának.

Amúgy szó sincs "balliberális koordinációról", itt mindössze arról van szó, hogy néhány lelkes értelmiségi megpróbálja felhívni a taktikai szavazásra a figyelmet. Persze, ez a felmérések szerint a 20-60 közötti sávban működhet az egyes pártok szavazóbázisában, de ez sem kevés. Arra mindenképp jó, hogy a fidesz listás szavazatait csökkentse. (Hiszen minél közelebb van a második a fideszeshez, annál kevesebb győzteskompenzációs szavazat, ez matek.)
Egyébként látszik, hogy egyetlen ellenzéki erő se várta igazán a hódmezővásárhelyi győzelmet, a fő stratégia a saját szavazat és mandátum-maximalizálás volt. Ez látszik a mostani huzavonán is. A választók egy jelentős tömbjében lenne igény a koordinálásra, így a Fidesz visszaszorítására, és ha ez valahogy nem történik meg, akkor viszont büntetni fogják a z ellenzéket. Amennyiben 120 mandátum fölött végez a Fidesz, akkor az összes ellenzéki párt eltűnésre van ítélve. A "mindenáron kormányváltó" szavazók számára a reális cél egy minél kisebb arányú, de Fideszes győzelem lehet (100-110 mandátum között). Arra meg nézetem szerint jók lehetnek ezek az "esélyes jelölt listák", de most nem mernék fogadni a körzetek eredményére. Hétfőre biztos okosabbak leszünk, mert az abszolút végeredményen túl az ilyen finomságok is a kormány legitimitásáról mutatnak képet.

tothh · http://polizis.blog.hu 2018.04.05. 21:17:33

Ja amúgy nem véletlen, hogy pl. a Gulyás Márton-féle videóban nem a potenciális közös kormányzásra hívják fel a figyelmet a taktikai szavazás kapcsán, hanem kifejezetten a Fidesz kétharmadára. Illúzió egy stabil ellenzéki koalíció. Viszont az nagyon nem mindegy, hogy kétharmad, vagy nem kétharmad. A szavazók földrajzi eloszlása egyébként ezt alátámasztja. Heller Ágnes is ezt mondta - igaz nem tudom milyen adatok alapján - hogy a jobbikos szavazók kevésbé szavaznak balra. A ballib viszont ott esélyes, ahol a jobbikra nincs szükség. Heller is annyit javasolt, hogy a balosok szavazzanak át jobbikra, ahol ők esélyesek. Egy ilyen taktikai szavazás a vk-k múltja alapján arra elég, hogy ne legyen kétharmad, vagy ami a Nézőpont ma hallott mandátum-becslése szerint volt, a 113-121 közti mandátum (Fidesz) és mindenki bejut (Jobbik, MSZP-P, DK, LMP).
Se nem több, se nem kevesebb.

Egyébként érdemes megfigyelni, hogy a koordinációt, meg a taktikai szavazást leginkább olyan arcok reklámozzák, akiknek közük nincs a ballibhez, hanem az ún. "hontalan polgári jobbközép" tagjai. (Mellár, Bod Péter Ákos, Elek István, a fiatalabbak közül Pápay György, Lukácsi Katalin, Márki-Zay Péter).

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.06. 08:25:32

@morph on deer: pontos, amit írsz. Nem akartam túlbyonyolítani a mondatot, ezért ezt az Easter Egg-et benne hagytam. De amúgy igazad van (ismét). A három párt az MSZP-DK-val szemben határozzák meg magukat. Nem időben alakultak az akkori rezsim ellen, hanem eszmeiségük szól annak a rezsimnek az elutasításáról.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.06. 08:30:57

@tothh: a MoMa már elvérzett (ahogy a korábbi cikkben írtam), mire ez a cikk megszületett, ezért valóban nem oszt nem szoroz azzal a pár megmaradt egyéni jelölttel már. HA volt értelme a kiszorítósdinak, akkor pl. az ilyen Bokros-pártocskák "kinyírását" tudom a stratégia javára írni. Ezt szerették volna a többi párttal szemben is elérni.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.06. 08:34:58

@tothh: Magyar Györgyben teljesen igazad van, igazából meglep, hogy folyamatosan függetlenként hivatkozik magára. A korrekciód jogos.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.09. 00:52:25

Hát. Akkor ez bekövetkezett. Lényegében igazam lett.
süti beállítások módosítása