A kiló nem százat jelent.

Egy normális országban mindenki kiállna Kocsis-Cake Olivio mellett és a rasszizmus ellen

2019. december 14.

"Nem magyar, full színes bőrű, látszik, hogy etnikumilag nem tartozik ide” — volt képes nyilatkozni egy a magyar parlamentben dolgozó szakértő hölgy, aki a kormánypárti #metoo vonatra is felkéredzkedett.

screenshot_2019-12-14_at_12_36_20.png

Nagyot ment a héten a Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom Magyar Országgyűlésben dolgozó munkatársa, Palányi Nóra (középen), nemcsak Gréczy Zsolt (DK) intim közeledésével került be a hírekbe, de gondot forított arra is, hogy a Pesti Srácok beszélgetős műsorában tudassa velünk, hogy ki a magyar és milyen bőrszínű ember szólhat bele a magyarok dolgába.

Lássuk hát röviden mi volt Kocsis-Cake Olivio "bűne", a magyar emlékezetpolitika keserű alfája és ómegája, Trianon 100. évfordulója kapcsán, ami kiváltotta a megszólaló valószínűleg saját butaságából kifolyólag leplezetlen rasszista támadását:

„Én még tavaly feltettem egy kérdést a miniszterelnök-helyettes úrhoz, Semjén úrhoz, hogy mi lesz, hogyan fogunk megemlékezni a 100 éves évfordulóról. Elég lerázós választ kaptam, gyakorlatilag azt mondta, hogy majd mi megoldjuk. Ez az a nem szerencsés hozzáállás, ahogy ezt a kérdést nem szabad megközelíteni. Itt már azt kellett volna eleve, hogy le kellett volna ültetni a parlamenti és ellenzéki pártokat és közösen kitalálni azt, hogy lesz. Már csak azért is, mert hallhattuk Egry Gábortól, hogy ebből komoly konfliktusok származhatnak majd a környező országokkal is.

Pontosan ezért fontos, hogy Magyarországon legyünk egységesek ebben az ügyben. De a helyzet jelenleg nem így néz ki, hanem a Fidesz kitalálja, hogy lesz ez a megemlékezés. Mi nem sokat tudunk róla, azt tudjuk, hogy lesz az az emlékmű, arról is hallottunk az előbb, hogy annak milyen kritikus elemei vannak, de akár még ez is elfogadható lett volna, ha ezt előre egyeztetik, megbeszélik velünk, mi is hozzá tudjuk tenni a saját ötleteinket.

Tehát ebből a szempontból nagyon rossz irányba haladunk és nem látom, hogy mi lesz a vége. Már csak ezért is, mert ennek a megemlékezésnek elemének kellene lenni, hogy valahogy a szomszédos országokat is bevonjuk. Nyilván nagyon nehéz, hiszen románoknál, horvátoknál, ami nálunk gyász nap, az náluk ünnepnap. Ebből a szempontból nehéz ezt összehozni, de ezt a kihívást kell teljesíteni.

— tökéletesen vállalható, sőt előrevivő gondolatok, a térségben az ostoba nacionalista villongások elfedik azt a sorsközösséget, amit át kéne végre éljünk és amiről én is írtam korábban a téma kapcsán. A globalizáció zűrzavarában a kontinens szegényebbik fele valójában összefogással tudna felülkerekedni hányattatott ám közös történelmén.

De miért ne lenne Kocsis-Cake Olivio elég kompetens a témában? Bármit is mond?

Mert "full színesbőrű"?

2019-ben tényleg elhangozhat ilyen mondat egy a magyar parlamentben dolgozó fiatal nő szájából?

Kocsis-Cake Olivio: Édesanyja magyar, édesapja a Bissau-Guineából érkezett közgazdász, később Az állampolgár című film főszereplője, Cake-Baly Marcelo. Olivio Budapesten született és nőtt fel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen diplomázott történelem szakon, és szociológia szakon is abszolutóriumot szerzett. Eközben rádiós műsorvezetőként dolgozott a Radiocafé 98.6-ban és a Civil Rádióban, illetve online portáloknál írt közéleti, külpolitikai témájú cikkeket. A Kurt Lewin Alapítvány és a Soros Alapítvány megbízásából is végzett kutatásokat. 

2010 elején kezdett a Lehet Más a Politika kampányában dolgozni. A 2010-es magyarországi önkormányzati választáson terézvárosi polgármesterjelölt volt, ahol 11%-ot ért el, de kompenzációs listáról bejutott a kerületi közgyűlésbe. 2012-ben beválasztották az LMP Országos Választmányba, nevéhez fűződik a Budapest Választmány létrehozása.

2013 februárjában kilépett az LMP-ből, a Párbeszéd Magyarországért alapító tagja, 2014-ben pártigazgatóvá választották. A listavezető, Karácsony Gergely mandátumát az Országgyűlés megalakulása után visszaadta, hogy polgármester maradhasson, helyére a párt Kocsis-Cake Oliviót választotta.

(Vezetéknevét "magyarosan" kell ejteni, nem kéjk. Bissau-Guineát csak fényképen látta. Afrikát is csak turistaként Tunéziában. Magát magyar identitásúnak tartja. Bár nem a hun-szkíta-székely-finnugor-kipcsak "full" jelzővel, csak úgymond "teljesen" magyarnak vallja magát.)

A rövid életrajz kiegészíthető tehát azzal a huszadrangú kitétellel, hogy a magyar országgyűlési képviselő bőre színe valóban barnább a magyar átlagnál — így december közepén. S bár nem vagyok a barnaság szakértője, de amúgy a gyakori szolárium-látogatónak tetsző parlamenti munkatársnőké is. Volna a barnaságnak egy kívánatos foka, amiről eddig nem értesülhettünk? Ne üssük el ezt egy rossz poénnal. Most azon túl, hogy a százéves Trianon nem személyesen átélt, hanem "second hand" élmény minden csonkaországi magyar számára bőrszíntől függetlenül, Palányi számára nem kevésbé, mint urambocsá a történész végzettségű Kocsis-Cake számára.

Palányi mégis a fenti Polbeat-ben azt találta mondani, hogy Kocsis-Cake „nem magyar, full színes bőrű, látszik, hogy etnikumilag nem tartozik ide”. (Vele mondatják ki ezért szerinte, aminek a logikai bakugrásait most nem részletezem. Bolond lukból bolond szél fúj – mondanák mifelénk.) Erre még a kormányhoz közelálló radikális jobboldali Pesti Srácok-os műsorvezető, Dezse Balázs is közbeveti halkan, hogy "Ezt ne mondd", Palányi reakciója az, hogy „jó, lehet, hogy megvannak a papírjai, hogy magyar, de látszik rajta, hogy nem magyar származású, nem itt vannak a gyökerei”. Szemmel láthatóan a politikában dolgozó hölgynek fogalma sincs arról, hogy mekkora otrombaságot mondott és mennyire vállalhatatlan az érvelése. Majd mind a négyen átsiklanak efelett a mondat felett. Pedig mégiscsak: az illető hölgy a magyar törvényhozásban dolgozik.

Palányi nem érti, de végülis valószínű ezért szegődött egy szélsőjobboldali formációhoz. Illetve még ezekben a motivációkban sem volnék annyira holtbiztos. Egy huszonnyolcéves ELTE-TTK(?) hallgatónak és grafikusnak nem feltétlenül volna helye a magyar parlamentben, mint szakértőnek — különösen a szemmel látható politikai felkészületlensége, ügyetlen megfogalmazásai alapján. Valamiért mégis úgy gondolták és érdekes módon a kormányközeli Pesti Srácoknál, hogy ideje belőle is véleményformáló médiaszemélyiséget faragni. Ez amúgy egyből választ is ad a műsorban feltett 50 centes kérdésre a kormánypárt és a fiatalok rossz viszonyát illetően: a borzalmas káderhiány miatti még borzalmasabb felhozatal nem elég vonzó a ma már idegen nyelven jól beszélő külföldet jól ismerő magyarok fiatalok számára. Sőt: ciki.

Ahogy a Gréczy-ügyben nagy dirrel-durral elhangzó videóüzenet is inkább égő: "Szeretném, ha megszűnne az a folyamatos chat üzengetés, nem szeretném, ha bármilyen kommunikáció érne tőle engemET". Meséli a Zuckerberget is Cukkembergként említő, Kocsis-Cakeénél amúgy kissé rosszabb magyarsággal a zaklatási történetet szinte mosolyogva, ami még így is elítélendő és éppúgy nemkívánatos, ha egy betű is igaz persze belőle... 

Ami ennél talán cikibb, hogy még egyelőre igen kevés kiállás/elhatárolódás hangzott el a magyar politikai szereplők részéről az ügyben. Legyen ez az első, amennyiben egy blog szerzője "politikai szereplőnek" számít, mégha egy éppen 2%-os zöldpárt budapesti elnökségének ismeretlen tagja is, történetesen éppen annak az LMP-nek, aminek Kocsis-Cake Budapesten meghatározó tisztviselője volt. A kötelesség és a felelősség ezért legalább kétszeres.

Igazából nem értem, hogy hogyan süllyedhetett le a magyar politika erre a szintre. A penetráns nívótlanság, a triumfáló rosszindulat és a polgárjogot nyerő emberi butaság került főszerepbe. Korábban elképzelhetetlen lett volna a színesbőrűeket szintén a sorai közt tudó Fideszről, hogy ilyesmit tolerál saját médiájában. Elképzelhetetlen lett volna, hogy a magyar parlamenthez kicsit is köze legyen ilyen kijelentéseknek. A Fidesz migráció-ellenes uszító kampányának meglett a nyilvánvaló kára a közéletben, már a nyílt rasszizmusra se kapjuk fel a fejünket és szó nélkül megyünk el, és hagyjuk cserben saját valóban jószándékú és felkészült honfitársainkat.

Javaslom, ne így legyen eztán, álljunk ki most együtt Kocsis-Cake Olivio mellett, először is a rasszista támadással szemben, másodsorban a kárpát-medencei népek történelmi megbékélésének ügyében. 

Mindkettő nagyon fontos.

Antlfinger Edvárd

(A szerző jelenleg az LMP budapesti elnökségének tagja)

De a slusszpoén Trianon kapcsán, hogy valójában Bayer Zsolttal egy platformon vagyunk:

A Partizán című műsorban 2017-ben a következőket mondta Bayer Zsolt: „Én lennék a világ legboldogabb embere, ha Trianon 100. évfordulóján, és még csak nem is Budapesten, hanem mondjuk a nagy trianoni kastélyban, ott Versailles-ban egy baromi nagy asztalnál ott ülne minden utódállam velünk együtt, és azt tudnánk mondani, hogy száz évvel ezelőtt történt valami, de mi, közép-európai nemzetek, akik egyébként együtt élünk több mint ezer éve egymással, mi most hitet teszünk amellett, hogy tiszteletben fogjuk tartani egymást, tiszteletben fogjuk tartani a másik nyelvét, kultúráját, vallását, hitét. Elfogadjuk azt, hogy dolgunk van egymással a következő ezer évben ugyanitt a Kárpát-medencében, és ha ezt elfogadjuk, akkor ez csak úgy fog menni, ha összekapaszkodunk.” Riporteri kérdés: „És egymást egyenlőnek feltételezzük?” Bayer Zsolt: „Természetesen. Ha lenne egy ilyen aktus a 100. évfordulón, én így kisimulnék lélekben.” Riporter: „Most lehet kérni a kamerák előtt önt, hogy ennek a képviselője vagy esetleg nagykövete legyen a kormány irányában?” Bayer Zsolt: „Semmi akadálya.”

Már csak annyi akadálya van, hogy először magyar és magyar kéne egy "baromi nagy asztal mellett" ebben megegyezzen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr7515351882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killary Fucking Clingon 2019.12.16. 21:18:08

@wolves84lb: töriből te állsz szarul geci, az oroszokat anno a németek hívták ránk..ostobenkó :)

Killary Fucking Clingon 2019.12.16. 21:24:04

@wolves84lb: ja és nyugatról mit is kaptunk? Szt. Istvánt védő német geciket a magyarok ellenében.. Szerintem nem volt jó biznisz. Merj magyar lenni, legyünk jóban a németekkel, de akarják már megmondani nekünk hogy éljünk a saját országunkban baszod. Ne kereskedjünk az oroszokkal de ők azért építenek egy közvetlen német-orosz gázvezetéket ami mindenkit kikerül, de mi ne adjunk már el oda sertést meg zöldséget és ha lehet ne vegyünk gázt az oroszoktól, inkább vegyünk orosz gázt a németektől..Aha.. ébredj már köcsög, ha valaki itt bohóc akkor az Te vagy meg az elvtársaid.

élhetetlen 2019.12.16. 21:43:25

@Boycie: Gondolom, ezt pengeéles érvelésnek találtad: “ha Kovács-Cake Olivio kioktatná őket hogy hagyják már ezt az állandó holokausztozást mert így meg úgy.“. Azért ez durva. A határon kívül rekedtek éltek/élnek, akiket elvittek, és nem jöttek haza, azok nem éltek, és az utódaik sem élnek. Ezt a két dolgot párhuzamba vonni, több, mint ízléstelen.

Proud Mary 2019.12.16. 21:50:25

@stupidity: annak ellenére, h te hülyének tartod a magyarok többségét folyamatosan megbukik minden "érvelésed". lehet először a saját világodban kellene rendet tenni

Boycie 2019.12.16. 22:04:28

@élhetetlen: A hozzád hasonló seggfejeknek nyilván csak a holokauszt az érdekes dolog. Tájékoztatlak hogy én ismerek olyan magyarul is tudó román embert aki elmesélte nekem némi bűntudattal, hogy kezdő korában még a ceausescu rendszerben magyar "politikai foglyokat" kínzott Sepsiszentgyörgyön a "pincében". Ott is voltak akik belehaltak az etnikai elnyomásba. Nyilván ez neked lófasz te idióta. Gondolom a te neved meg Kohn vagy Grün, ugye? Pont ezért írtam hogy milyen nagyszerű hogy olyanok akiknek fogalmuk nincs az egészről, ilyen okosan és kioktatólag beleugatnak a témába.

BiG74 Bodri 2019.12.16. 22:56:05

Hát, a törekvés, hogy trianont megemésszük végre, dicséretes.
A javalt mód, pedig igen naív. Komoly politikus azért körülnéz, hogy hol is van, vagy legalább leveszi a vr szemüveget.

Dread Naughty 2019.12.16. 22:57:12

"Erre még a kormányhoz közelálló radikális jobboldali Pesti Srácok-os műsorvezető, Dezse Balázs is közbeveti halkan, hogy "Ezt ne mondd","

Erre én meg tudod mit írok?
Hogy "még a cső-náci kilonem100-blog is írt a témáról"...
Jó lenne, hogy ha már matricákat ragasztasz, azt alá s támasztod esetleg, különben te is kapni fogsz valami olyan matricát, amit életben nem mosol le magadról.

A témához is hozzászólva pedig: ez a nő egy hülye picsa, aki jól elásta magát.

teéjesenmindegy 2019.12.16. 23:06:37

@wolves84lb: Tisztázni mit jelent nekünk? Hát ez remek. Szóval szerinted is a megerőszakoltnak kell odamenni a bulizó erőszaktevőhöz és kezdeményezni a beszélgetést..

teéjesenmindegy 2019.12.16. 23:08:28

@élhetetlen: " A határon kívül rekedtek éltek/élnek, akiket elvittek, és nem jöttek haza, azok nem éltek, és az utódaik sem élnek. Ezt a két dolgot párhuzamba vonni, több, mint ízléstelen."
1. Volt akik nem élték túl.
2. Ha neked fáj a hasad akkor vigasztal az, hogy nekem a hátam sokkal de sokkal jobban fáj?

BiG74 Bodri 2019.12.16. 23:13:42

@teéjesenmindegy:
Szar a hasonlat, jelen esetben mindenki erőszakolt amint volt rá lehetősége. A párbeszéd mindig jobb, mint a gyűlölködés. Persze az nonszensz, hogy "ünnepeljünk" együtt.

élhetetlen 2019.12.16. 23:16:17

@Boycie: Igen, haltak meg ártatlan emberek a frontra kihajtva is, börtönökben is, hol a hazaszeretre/védelemre apellálva, (akkor is, ha a mi vezetőink döntöttek a támadásról), hol a hazaárulásra. (nagyapám negyven kilósan jött haza a hadifogságból, és nem a románok hozták ebbe a helyetbe, hanem a magyar vezetés), de ennek semmi köze ahhoz, hogy faluról elvitték a zsidó boltosokat is. “Ott is voltak akik belehaltak az etnikai elnyomásba.”. De nem akarták az összes magyart megsemmisíteni. Van egy kis különbség, ha te nem is látod.
A nevem. Van egy falu Dunántúlon, a neve első írásos említése 1372-ből származik. A nevem ez a falunév, + egy “i” betű. Ez nem egy tipikus felvett név, úgyhogy erről a vonalról leszállhatsz. A holokauszt, ami csak a hozzám hasonló idiótáknak érdekes. Csak két családot ismertem akik hazakerültek élve, és az egyik barátnőm még mindig használja azt a porcelánt, amit az “elszállítottak” olyan családoknak adtak oda, akikről úgy gondolták, hogy, ha visszajönnek, akkor visszakapják. Nem jöttek vissza. De nekem fogalmam sincs semmiről, te tudod csak az igazat, azon kívül seggfej vagyok, és idióta. És te mi vagy ezzel a szöveggel? A szánalmas jelző megfelel?

teéjesenmindegy 2019.12.16. 23:19:07

@BiG74 Bodri: Hát igen. Volna még a világban néhány dolog, amit valamiért nem bírnak megemészteni, ugye?

teéjesenmindegy 2019.12.16. 23:20:38

@BiG74 Bodri: Igen? Mutasd már hogy hány szegény román lett erőszakosan idecsatolva és mikor.

dare 2019.12.16. 23:25:42

@élhetetlen: Amit leírtál a segítség elfogadásáról, az eszembe juttatott egy jelenetet az Ütközések c. filmből.
Egy kemény előítéletekkel rendelkező fehér rendőr, egy korábban általa vegzált színesbőrű nőhöz megy segítséget nyújtani.
Aki még nem látta a filmet, annak csak ezért az 1 jelenetért is érdemes szerintem megnéznie.
Nem lőném le a jelenetet, de nekem kitörölhetetlen nyomokat hagyott a fejemben, nagyon jól megkomponálták az ilyen lehetségesen megtörtént esetet, ami rám pont azért volt akkora nagy hatással, mert kb akkor vert össze úgy két roma honfitársam, ami nagyon nem volt egy kellemes élmény. Arc, állkapocstörés műtéttel, agyrázkodás (azt se tudtam napokig, hogy fiú vagyok vagy lány :D), és hasonló nyalánkságok).
Leírhatatlan gyűlölet volt bennem, és ez a jelenet is segített nekem abban, hogy ne kollektíven ítéljem el mindannyiukat.
Érdemes megnézni annak, aki még nem látta.

BiG74 Bodri 2019.12.16. 23:26:49

@teéjesenmindegy:
Gondolom láttál már nagy Magyarország térképet.
@élhetetlen:
Sondi?

stupidity 2019.12.16. 23:30:14

@teéjesenmindegy: Azért találtalak meg kiscserkész, mert azt tanultam mesteremtől (Krassó Gy.), hogy a lábközi dolgok legyenek rendben. A demokrácia a családokban kezdődik (akinek jut ilyen manapság...), ahol a gyerek vagy a nő épp annyit ér, mint Apu nagyokossága. Ha nem bánsz rendesen a nőddel, el fogják venni tőled. Ha cselédnek, szobadísznek, matracnak használod embertársadat - mire számíthat tőled a szomszédod? A kocsmai legendáriumok világából nehéz a Légióba kerülni. De csak osszátok azt észt csemeték! Eljő tán az idő, amikor a román-szerb-szlovák hasonszőrűekkel csaptok össze, majd viszek friss lócitromot az Ismeretlen Nemzethy Katonáitok sírjára. Meg kezelem az özvegyeiteket, lányaitokat is. Szívesen!

teéjesenmindegy 2019.12.16. 23:30:16

@élhetetlen: Hesszeld anyádat Maris.
Megint beszélsz hülyeségeket, bár mondom, a kollegád mélyen alulmúlt téged.
Szóval valakinek, aki mondjuk Budapesten volt épp, amikor az elcsatolás megtörtént, és többet nem tudott hazamenni miért fáj kevésbé a családja, múltja, vagyona, mindene elvesztése mint annak akinek a családját Birkenauba vitték? Mert tudta, hogy élnek boldogan a festői Romániában?
Arról úgy hallottál már, hogy ha nincs Trianon meg úgy az egész békekötés, akkor nincs 2. VH sem?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.12.16. 23:33:03

@Midnight Run: magáévá teszi az említett felsorolást, akkor jó magyarrá válhat."
mára magyarnak lenni vállalás kerdese, lehet elszlovakosodni, vagy romanosodni, vagy a nemet osztrák cseledje lenni, semmi baj.
az sem baj ha valaki nem erti mi a hazaszeretet. de ha fiatalember történész létére nem erti hogy az meg nem jellemhiba, ha nem érti mi a baj trianonnal...de hogy ezzel házal..na az mar jellemhiba.

teéjesenmindegy 2019.12.16. 23:37:02

@BiG74 Bodri: Ja, láttam. Az ott lévő románokat úgy csatolta ide valaki, okoska?
Vagy inkább fent baszták a kecskét azokon a részeken ahova a székely nem ment már el.

teéjesenmindegy 2019.12.16. 23:40:47

@stupidity: Hát ja. És a mesteredtől tudod a pontos statisztikákat, hogy hazánkban nem divat a csárázás, mi? Gondolom erről igen pontos statisztikákat vezetsz..

"A demokrácia a családokban kezdődik". Aham. Hát nyilván az a boldogságos út, ha a három gyerek leszavazza a felnőtteket, hogy playstationt vegyen a család vagy a tetőt csináltassa meg.

Greccsi Zsot 2019.12.16. 23:47:09

@sírjatok: "Akkor most a "cigányorbán cigányorbán" már lejárt, és jön a rasszizmuson sivákolás? Csak hogy tudjam, mikor kell váltani. "

Az a baj, hogy nem eleg, hogy Orban egy mocskos fasiszta naci rasszista, hanem akkor meg egy mocskos cigany is. Ez a leggusztustalanabb ebben a mocskos tolvaj ciganyba, hogy rasszista, ez zavar minket liberalis demokratakat a legjobban.
Ennek mocskos tolvaj, undorito tetves ciganynak, meg van pofaja rasszistanak is lenni, hat ez felhaborito.

BiG74 Bodri 2019.12.16. 23:55:58

@teéjesenmindegy:
Nagyon nem tudsz erről a csatolni szóról lejönni. A magyar királyság területe nem volt soha homogén magyar, amivel semmi baj nem volt addig, amíg a nacionalizmus színre nem lépett a maga nemzetállami törekvéseivel. Olyasmit vetsz a románok szemére, amit a magad magyar szemszögéből természetesnek veszel.
Függetlenül attól, hogy a trianoni döntés gyalázat, tény, hogy nemzetállami Magyarország mellett bizony felszínre jön a román, szlovák, szlovén, horvát, szerb hasonló törekvés.
Ocsmány módon színmagyar területek kerültek idegen országokhoz. Ezt nem lehet elfelejteni.
De azt se kellene, hogy a magyar birodalmi felfogást, nem lehetett, bár próbálták, nemzetállami formációra konfigurálni.
Úgyhogy szerintem trianon fogalma kettős. De mindenki csak a maga oldaláról kívánja nézni.

élhetetlen 2019.12.16. 23:55:59

@dare: “ez a jelenet is segített nekem abban, hogy ne kollektíven ítéljem el mindannyiukat.” Ezért a mondatért kösz!

élhetetlen 2019.12.17. 00:06:58

@BiG74 Bodri: Majdnem talált, a későbbi neve, de azt ráfogni, hogy ez egy zsidóról magyarított név, az nevetséges.

élhetetlen 2019.12.17. 00:13:50

@teéjesenmindegy: Nem hesszeltelek, azt mondtam hess (madár)! Most is ezt mondom.

BiG74 Bodri 2019.12.17. 00:35:55

@élhetetlen:
Nem akartam telibe találni.
Amúgy ez a név, meg családfa dolog eléggé nevetséges.
Érdekes, én is utánna néztem. Bár a családnevem első említése 1040 környékéről datálódik, azért muris, hogy rengeteg romának is ez a családneve. És mit jelent ez? Semmit.
A családi pajzscímert kifaragtam, kiraktam, mert jól mutat, de ettől konkrétan én semmivel sem leszek jobb, vagy rosszabb. Hogy kivagyok nem a nevem, vagy a családom múltja fogja eldönteni.

élhetetlen 2019.12.17. 01:12:16

Én még a családfával sem foglalkoztam, kíváncsiságból sem, vagyok, aki vagyok. A nevem csak úgy került szóba, hogy @Boycie: azzal jött, “a te neved meg Kohn vagy Grün, ugye?”. Mert a dolgokat egy magyar nem látharja át, még ilyen egyértelmű kérdésekben sem, csak nagyon magyar, vagy turbó magyar, vagy aki igazolja, hogy turul származék . Az utolsó kategórát viccnek számtam. Na, jó éjt!
Ezt már egyszer elküldtem, de nem látom, ha kétszer lesz, akkor bocs.

élhetetlen 2019.12.17. 01:15:47

@BiG74 Bodri: Egyre jobb, most átment, csak kimaradtál, mint címzett. Talán itt efölött megtalálod.

teéjesenmindegy 2019.12.17. 01:27:32

@BiG74 Bodri: Hát tényleg. Ha én szájon váglak, akkor neked a szád, nekem a kezem fog fájni. Végül is mindenkinek fáj, tehát jó is ez így, ugye?

BiG74 Bodri 2019.12.17. 02:39:29

@teéjesenmindegy:
Fogalmazz érthetőbben!
Nem igazán értem az élet minden területén tetten érhető egyszerűsítést, pláne az ilyet.
Trianoni kettősséget a magyarokra értettem. A trianon következtében kialakuló nemzetállamok jogosságáról vitatkozni, ócska sehová sem vezető nacionalizmus, ez egy. A különböző nemzetállamokhoz került színmagyar területek jogtalanságát hangoztatni teljesen normális, alapvető cselekvés, ez kettő.
A kettő egymás mellett létezik, mégis megosztja a nemzet erőit. Megjegyzem, az első anakronisztikus nacionalizmus a legjobb gátlója a trianoni trauma feldolgozásának, hatalmas teher a magyarságnak.

szánmonoxid 2019.12.17. 05:23:04

"hogyan fogunk megemlékezni a 100 éves évfordulóról"
Szerintem egy románokkal közös ünnepséget kéne tartani Kolozsvárott.
Pláne most, hogy mindkét országban Orbánnak hívják a mini és szterelnököt. Jól mutatna egymás mellett a cigány meg a román. Ha esetleg elcsúsznának egymásra zuhannának, a kép aláírása lehetne az, hogy Román a román. Esetleg Román Orbán Orbán román.
Meg esetleg a Parlamentben, utána meg a Nemzetiben valami román nemzeti darabot megtekinteni, természetesen előtte a román himnusszal. Ami legalább himnusz, nem gyászének, mint a magyar.

"a magyar országgyűlési képviselő bőre színe valóban barnább a magyar átlagnál" - a miniszterelnöké is, csak nem annyival

"a ma már idegen nyelven jól beszélő külföldet jól ismerő magyarok fiatalok"
Még szép, hogy a külföld jól beszél idegen nyelvet, attól külföld. A magyarul jól beszélő külföld fura is lenne, ahogy az azt ismerő fiatalok is.
(Ezért kéne megtanulni a vesszőhasználatot, mert kurvára nem mindegy, hogy van-e ott vessző vagy nincs, ugyanis a két esetben teljesen mást jelent a mondat.)

Az engemet forma egyébként teljesen helyes magyarul. Hallgass népdalokat, tele vannak vele. Márpedig a nyelv az, amit a nép beszél.
A színes bőrű ellenben különírandó.
Zuckerberg pedig magyarul nem zakörbörg, hanem bizony cukerberg. Már legalábbis ha nem affektál az ember.

Szóval elég butaságot mondott ez a nőci, nem kéne olyat is a nyakába varrni, ami nem az.
Egyébként az arcán az őszinteség nyoma sem fedezhető fel, egy szép csaj, de a tekintetében ott az álnokság és a butaság. Ami együtt nagyon veszélyes kotyvalék.

"a kárpát-medencei népek történelmi megbékélésének ügyében" - ez nem tudom, hogy jön ide, Bissau-Guineát mikor helyezték át a Kárpát-medencébe, pláne történelmileg? Vagy mire gondoltál?
(A megbékéléssel egyetértek, de hogy jön ehhez Kocsis-Cake? Mert az ügyében a rasszizmus elleni kiállás oké, de a kárpát-medencei népek történelmi megbékélése hogy a fenében?)

wolves84lb 2019.12.17. 05:45:18

@Killary Fucking Clingon: te szerencsétlen droid, te...a Habsburg Birodalom marhára nem német volt, csak szólok :D A németek SOHA nem hívták be ránk a ruszkijaidat :)

wolves84lb 2019.12.17. 05:49:37

@Killary Fucking Clingon: szóval a németeknél gáz, hogy 1000 éve meg akarták védeni magukat az új hódítótól, vagyis tőlünk, de a ruszkiktól nem, hogy 300 éve, meg 150 éve meg 60 éve ide jöttek úgy, hogy semmi közük nem volt hozzánk... Értem. Te kurva okos vagy. :D

Az meg, hogy egy fideszes elvátsrozik, több, mint szánalmas :) pozsgay és szűrösmátyás like this...:)

wolves84lb 2019.12.17. 05:52:42

@teéjesenmindegy: ugye tudod, hogy nem a románok döntötték el, hogy hol legyen a határ? De felőlem gyűlölködhetsz te is, pont leszarom. Csak akkor ne nyígjatok, ha a szomszéd továbbra sem szeret.

gigabursch 2019.12.17. 07:07:47

Szerintem sincs semmi keresnivalója ennek az embernek az Országgyűlésben.
Vagy lemaradtunk valami gyarmatosításról?

Egyébiránt ilyenkor eszembe jut Csurka István azóta is megváloszalatlan kérdése:
Valójában hány magyar van az Országgyűlésben?
(A félreértések elkerülése érdekében: nem a svábok és a tótok száma volt a kérdés, hanem a belpesti eszdéesz)

Nagy elvárás, hogy Magyarország sorsát magyarok és velük évszázadok óta egybefonódott kisebbségek tagjai irányítsák az Országgyűlésben?
Szerintem nem.

Ennek az embernek nincs ott keresnivalója, csak azért van ott, mert ezzel az ex szadeszos dk-s internácik könyebben hőböröghetnek antiszemétizmust.

konrada 2019.12.17. 07:31:13

@wolves84lb:
Na ja.
A hülyéje azt hiszi, hogy Hegyeshalmon túl azok a felíratok, meg a beszéd németül van, mert nem ismeri a nyelveket, így azt összekeveri az attól teljesen eltérő osztrákkal...

konrada 2019.12.17. 07:41:13

@wolves84lb: "(mellesleg kb 500 éve nem Magyarország része). "
...kár volt lógni a történelem órákról.

Kiegyezés.
Gondolom neked ez nem sokat mond. (Legfeljebb annyit, hogy Románia nemzeti ünnepén ilyenkor kell gratulálva pezsgőzni egy magyar? miniszterelnöknek...)

Cycmen 2019.12.17. 07:56:38

@wolves84lb: ": te fasz, orbánt ki választotta meg, A lista, mi? annyira szánalmasan ócskaák vagytok...pfff"

Hú öcsém, ezek a sántító logikátlan libsi érvek a kedvenceim, de mit várjon az ember egy elvakult libsiprolitól! Igen bazmeg, Orbánra szavaztak, bár közvetetten, mert ő volt a listavezető, a miniszterelnök jelölt, tehát a pártra leadott szavazatokat így ő kapta! Ezzel szemben Kocsi Cake 99-ik volt egy fos pártocska listáján, az anyján kívül senki nem ismerte, ergo a lófasz sem szavazott rá! Össze ne hasonlítsd már a négyszeres miniszterelnököt, egy Soros által támogatott full libsi kreatúrával!

axolotl77 2019.12.17. 07:59:29

@Bravehearth: Egy kis kitekintés civilizált és felsőbbrendű mivoltodra: "hazátlan és szerencsétlen semmiravaló balliba, magadfajta ostobától, retardált kretén vagy, szarok rá, néger dzsungelivadék, nem azért vagy egy szarermber, mert az anyád annak szült, te küretmaradék, te agyamputált……….etc." Aztán eluntam a gyűjtögetést, mert túl sok van belőle.
Úgy gondolod, ettől lesz hitelesebb az általad is képviselt jobboldal?
(Megjegyzem, nem vagyok sem szoci, sem libsi, a környezetem pedig rasszistának tart, mert a munkámból adódólag elég gyakran hozakodok elő cigányos sztorikkal.)
Szebb jövőt!
Neked is.

2019.12.17. 08:18:55

Gyűlölködjetek mélymagyar, keresztény honfitársaim. Attól lesz jobb az országnak és a világnak.

Netuddki. 2019.12.17. 08:38:52

Elég szar ízlése lenne Gréczynek, ha rámozdult volna erre a szutyokra... :/

Nancsibacsi 2019.12.17. 09:09:28

Várjunk, tehát aki rasszista és buta nő, azt nyugodtan lehet zaklatni, sőt aki megfelelően europér nyugodtan meg is erőszakolhatja. Bravúros poszt, lapozzunk.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2019.12.17. 09:16:03

Amikor egy cigó csaj négerezik..Igazi feladvány a lipschiknek..:)))

Muhammad Balfas 2019.12.17. 09:37:35

Élvezettel olvasom azok műfelháborodását, akik egyébként mindenféle gátlás nélkül "csúti cigány"-ként emlegetik a miniszterelnököt.. Röhejesek vagytok..

Jimbo75 2019.12.17. 09:56:17

Kétlem, hogy Gréczynek ilyen szar ízlése lenne, hogy ezt a csajt zaklatná...

teéjesenmindegy 2019.12.17. 10:19:58

@roli101: Egyébként azért megnéznélek egy belfasti kocsmában ugyanekkora pofával magyaráznál a mélyíreknek...

teéjesenmindegy 2019.12.17. 10:24:38

@szánmonoxid: "A színes bőrű ellenben különírandó." Nem.

teéjesenmindegy 2019.12.17. 10:27:15

@wolves84lb: "ugye tudod, hogy nem a románok döntötték el, hogy hol legyen a határ?"
Tényleg nem. Ők a Tiszánál húzták meg a vonalat.
"De felőlem gyűlölködhetsz te is, pont leszarom."
Van a gyűlölködés meg van az, hogy azért nem kéne hagyni, hogy mindenki seggbebasszon. Aztán ezt ünnepelje.
"Csak akkor ne nyígjatok, ha a szomszéd továbbra sem szeret."
Nem szerettek már Trianon előtt se. Ezt az érvet egyébként szívesen látnám a zsidó világkonferencián.

teéjesenmindegy 2019.12.17. 10:32:33

@wolves84lb: "a Habsburg Birodalom marhára nem német volt, csak szólok :D"
Mondd el Petőfinek is. Végig németekről beszéltek.

Cycmen 2019.12.17. 10:38:47

@Netuddki.: Elég szar ízlése lenne Gréczynek, ha rámozdult volna erre a szutyokra... :/

Most nagyon megnézném a te nődet....ha van egyáltalán! Ha egyáltalán hetero vagy.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2019.12.17. 10:52:35

@Cycmen: Őt a kanapébálna várja otthon..:) Senki sem kelhet versenyre vele..

Cycmen 2019.12.17. 10:54:38

@Az Ellenálló: Figyelj nácikám, teljesen hidegen hagy, hogy Kocsis-Cake milyen tisztséget tölt be, de a legnagyobb aljasság valakinek a bőrszínét felhozni bármilyen sértő módon.................

Mit írtam sértőt, te idióta? Hogy néger? Miért nem az? Leszarom a libsik kimondhatatlan szavak gyűjteményét, remélem sejted?

wolves84lb 2019.12.17. 11:25:32

@konrada: aham, szóval elfelejtettem azt a dicső 50 évet Erdély életéből...woaw. Ettől még 450 évig nem volt Magyarország része.

wolves84lb 2019.12.17. 11:28:18

@konrada: sztem ezt ne nagyon reklámozd tőlünk nyugatabbra...nem biztos, hogy egy osztrák vagy egy sváb-bajor örülne neki, ha egy kalap alá veszed őket. Arról nem is beszélve, hogy az osztrákok által beszélt német és a nemetek által beszélt német nem ugyanaz.

wolves84lb 2019.12.17. 11:34:02

@Cycmen: A retkes román kurva anyád a proli, bazdmeg...és nem, orbánra a kutya nem szavazott, csak a retkes tolvaj fideszre. De semmi baj, élj csak tovább a te kis világodban.

wolves84lb 2019.12.17. 11:35:58

@Muhammad Balfas: zavarnak a tények? Kocsis egy magyar állampolgár, orbán meg egy csúti cigány-magyar.

wolves84lb 2019.12.17. 11:38:28

@teéjesenmindegy:
"Tényleg nem. Ők a Tiszánál húzták meg a vonalat."

Ahogy egy bölcs fideszes mondotta vala: És, sikerült nekik? Na ugye...

Petőfi németnek hívta őket? Jaaaaaaa, akkor úgy is van. :) húbazdmeg...

Cycmen 2019.12.17. 11:47:27

@wolves84lb: Kemény szavak ezek egy lumpenprolitól, aki nagy Orbánfóbiájában se nem lát se nem hall és például judapesten azt hitte, hogy karigherire szavaz és visszahozta az elkúrót!
Buta prolik vagytok!

wolves84lb 2019.12.17. 11:49:46

@Cycmen: Ismét mondom, talán most megérted: a retkes román kurva anyád a proli :D
Judapest, mi? De ócska szar vagy, akár csak a fajtársaid...

Muhammad Balfas 2019.12.17. 11:53:21

@wolves84lb: Hogyha Orbán etnikai hovatartozásának emlegetése nem zavar, akkor vajon miért zavar Kocsis-Cake Olivio etnikai hovatartozásának emlegetése..?

wolves84lb 2019.12.17. 11:58:05

@Muhammad Balfas: Nem zavar egyik sem. Viszont Kocsis-Cake esetében az zavar, hogy egy "parlamenti szakértőnek" csúfolt hülye picsa megkérdőjelezi a magyarságát, csak mert sötétebb a bőre, mint az átlagnak. És az is zavar, hogy vannak egyesek, akik szerint ez így jó.

konrada 2019.12.17. 12:03:27

@wolves84lb:
Jól van, nem reklámozom, hiszen mint írtam volt, az egyik sváb-bajorul, a másik meg osztrákul beszél, így biztosan nem is értenék meg, ha mindezt németül el is mondanák nekik...

...egyébként meg: Erdély még annyira sem volt önálló abban a 450 évben, mint Svábország, vagy Bajorország, de valahogy egy németnek ez manapság se olyan probléma, min neked az, hogy a Magyar Királyság egyik országát - melyben magyarok éltek és magyarul beszéltek - azt magyar földnek tekintik mások...

..hiszen te sokkal okosabb vagy Petőfinél is, aki azt sem tudta, kik az országa megszállói...

6.Lenin 2019.12.17. 12:06:02

@wolves84lb:

A csajnál te jóval nagyobb bunkó vagy, de mindketten magyarok. Kocsis-Cake is vallhatja magát magyarnak, de a trianon kérdésbe-ha lenne benne piciny intelligencia- nem ildomos beleavatkoznia.
Ennyi van ebben a történetben, semmi több.

Ez a poszt is egy rasszista provokáció. Látszik a hozzászólásokban, főleg a tieidben. Egy nyomorult rasszista vagy, ráadásul a saját nemzted ellen.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.12.17. 12:22:28

@wolves84lb: kissé elragadott a hév, persze nem Te vagy az egyetlen...

Proud Mary 2019.12.17. 12:31:47

@wolves84lb: nincs olyan, h németek által beszél német. kb 300 nyelvjárás van + a hochdeutsch, amit a tv-n kívül kb senki nem beszél

Muhammad Balfas 2019.12.17. 12:31:55

@wolves84lb: Orbán származásának emlegetése nem ugyanilyen célzattal történik?

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2019.12.17. 12:45:09

édesapja a Bissau-Guineából érkezett közgazdász..

Nem inkább villamosvezető?

Cycmen 2019.12.17. 12:57:26

@A kiló nem százat jelent.:" : kissé elragadott a hév, persze nem Te vagy az egyetlen..."

Hát volvest inkább a HÉV ragadhatná el! :D

szánmonoxid 2019.12.17. 17:03:22

@Muhammad Balfas:
Miért, nem csúti?

@teéjesenmindegy:
Faszfejkém, tanulj meg legalább annyira helyesen írni, amiért az általános iskolában már nem buktatnak, aztán ugass. Addig meg ne pofázz bele a felnőttek dolgába.
Ja, csak neked, faszkalap:
imgur.com/7ycSiJB

szánmonoxid 2019.12.17. 17:17:24

@wolves84lb:
De, ugyanaz, csak más dialektus. Kb. mintha azt mondanád, hogy a szegediek által beszélt nyelv nem magyar.
A bajor dialektus legalább annyira eltér a Hochdeutschtól, mint az osztrák, mégsem vonja kétségbe senki, hogy német nyelv. Max. a hozzád hasonló dilettáns hülyék.

"Petőfi németnek hívta őket? Jaaaaaaa, akkor úgy is van."
Úgy bizony, mivel németek. Úgy hívták őket nemcsak Petőfiék, hanem Rákócziék is, persze nyilván mindenki hülye, csak te vagy helikopter.
Tanulj kicsit történelmet, 1871 a kulcs évszám, amikor Petőfi már nem élt, vagy ha mégis, akkor Oroszországban. Valamint a Bismarck névre keress rá.
Az osztrák népnév a keleti birodalmat jelentő Österreich (na, ez vajon milyen nyelven lehet?) országnév magyar egyszerűsítése.

wolves84lb 2019.12.17. 17:34:06

@konrada: gondoltam, rájössz, hogy a sváb/bajor csupán felsorolás volt, és nem azért írtam így, mert szerintem van ilyen nyelv. Látom, egyszerű vagy :)

Bajorország speciel tök független kis államocska volt, egészen Bismarckig. Nem is értem, mit akarsz ezzel. Bajorország Németország része, Erdély viszont nem Magyarországé.

Hagyd már Petőfit, csórikám forog a sírjában, hogy egy hozzád hasonló oroszfaszszopó a szájára veszi a nevét.

wolves84lb 2019.12.17. 17:35:23

@6.Lenin: Na, már csak te hiányoztál...vagyis te, ezzel a nick-névvel :) Jólvan, megkerested a mai 20 forintodat, tűnés vissza orbán valagába, ostoba.

wolves84lb 2019.12.17. 17:37:16

@A kiló nem százat jelent.: azért jópofa, hogy csak nekem szólsz, holott én csak reagálok, lásd pl Bátorszív csodás szavait...de azért köszi.

wolves84lb 2019.12.17. 17:45:45

@szánmonoxid: jaja, de szerencsére itt vagy te, aki jól megmondja. A szegedi példád kurvára rossz a bajor-osztrák viszonylatot nézve, úh talán hagyjuk is.

Akkor neked javaslom az 1804-es évszámot...tudod, onnantól kezdve létezik az osztrák császárság, és onnantól a lakói bizony az osztrákok. Az általad említett Bismarck óta meg létezik olyan nemzet, mint a német. Vagyis Petőfi tévedett. Ahogy te is, bármekkora is az önbizalmad, okoska.

6.Lenin 2019.12.17. 17:55:46

@wolves84lb:

Vagyis, amit írtam az ellen semmi kifogásod, ül a rád vonatkozó része.
Őszintén, nem reméltem, hogy ilyen simán elfogadod.

wolves84lb 2019.12.17. 17:57:10

@6.Lenin: te hülye vagy. Ezért érdemben nem foglalkozok azzal, mit hánysz ide.

6.Lenin 2019.12.17. 17:58:46

@wolves84lb:

hát persze, nem tudsz rá válaszolni.

wolves84lb 2019.12.17. 18:04:23

@6.Lenin: mire kéne válaszolnom, hogy szerinted rasszista vagyok, a saját nemzetem ellen? Ok, akkor válaszolok: ne igyál nyugtatóra. Így most jó?

6.Lenin 2019.12.17. 18:34:03

@wolves84lb:

De hát végig ezt bizonyítottad.
O9lvastál te már olyasmit , hogy:

-Már ne haragudjon uram, de ön egy alkoholista csavargó.
-Igen, én egy rendkívül gyenge, szar ember vagyok, ezért iszom, mint a gödény.

-wolves84lb, te egy nyomorult rasszista vagy, ráadásul a saját nemzeted ellen.
-Igen, az vagyok.

Gondolod, hogy ezt vártam?

Dread Naughty 2019.12.17. 21:17:45

@Netuddki.:
Szerintem azért elég vonzó külsőre, csak hülye, mint a segg. Ha esetleg sakkozni akart volna vele, megérteném a kritikádat, de arra a célra, amire szánhatta a Gréczy, arra egészen megfelelőnek tűnik.

wolves84lb 2019.12.17. 21:19:31

@6.Lenin: mivel ismerlek, ismerem a "munkásságodat", ezért nem teszem fel az adekvát kérdést, miszerint ugyan mivel is bizonyítottam, hogy a saját nemzetem ellen lennék rasszista. Ez a fogalom, amit te ma megalkottál, alapvetően a non plus ultra kategória - bár fideszesként ti ezekhez vagytok szokva, lásd liberálbolsevik és társai.

Ja, és szerinted a hímhangya nemi szervényit is érdekel, te mit vártál? :D De édes...:)

Bunkóné Barom Ildikó 2019.12.17. 23:07:43

Na a Gréczyről mi is mesélhetnénk baloldal lányok. Nincs szánalmasabb a kapuzárási pánikban szenvedő férfinél..:)

teéjesenmindegy 2019.12.18. 01:04:58

@szánmonoxid: faszfej. színesbőrű. Egybe kell írni.
Ugyanis mindenkinek színes a bőre. Leszarom, hogy találtál olyan helyesírási szótárat ahol külön van írva, helytelen.
Ugyanis teljesen más szó. Színes bőre mindenkinek van, a fehér is szín. Vagy ha össze van festékezve. Pont mint a színesfém. Minden fémnek van színe, de a színesfémek mást jelentenek.

axolotl77 2019.12.18. 07:55:00

@teéjesenmindegy: Nincs rá egységes álláspont:
www.e-nyelv.hu/2012-07-15/szines-boru-2/
Még a szakember is csak javaslatot tesz:
"A „színes bőrű” szókapcsolatnak a főnévként és melléknévként való használata nincs elkülönítve a helyesírási szótárakban, továbbra is a különírást javaslom."

6.Lenin 2019.12.18. 09:15:57

@wolves84lb:

Én is ismerem a "munkásságodat" bunkókám. Nálad a pártosság az első, nálam a nemzethez tartozás, és minden csak utána jöhet. Ezért vagy rasszista, nemzet gyűlölő.

Nincsenek jobboldali, baloldali, náci magyarok. Magyarok vannak, akik lehetnek ilyenek, és olyanok is, ha értenéd, de nem érted, soha nem is értetted.

teéjesenmindegy 2019.12.18. 10:16:51

@axolotl77: Akkor meg talán ne anyázzon ez a faszparaszt senkire. (Egyébként olvastam, és nem értek egyet a szakemberrel, ugyanúgy anyanyelvem a magyar mint neki, szóval tévedhet.)
"Az egybeírást a jelentésváltozás teszi szükségessé:" - márpedig a színesbőrű a négert jelenti

axolotl77 2019.12.18. 14:52:17

@teéjesenmindegy: Én egyértelműen egybe írnám. Sőt, egybe is írom.
Gimiben azért kaptam egyszer egyest helyesírásra mert a tanár szerint "kis húgommal", szerintem meg "kishúgommal". Ő volt a tanár, ő volt az erősebb, neki lett igaza.
Holott:
www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/h-2E554/hug-31310/

Cycmen 2019.12.18. 16:15:41

@wolves84lb: azért jópofa, hogy csak nekem szólsz, holott én csak reagálok, lásd pl Bátorszív csodás szavait...de azért köszi..................................

Ja, például én nem is szóltam hozzád, te meg úgy kezdted, hogy "te fasz" szegény ártatlanom! :D A poszter nem tudja, hogy a proliknál ez alap, viselkedni nem tudnak, így kell kezelni őket, felesleges minden tanítási kísérlet! :P

szánmonoxid 2019.12.20. 03:07:25

@wolves84lb:
Te ostoba fasz, a német egy nép, ami jóval Németország létrehozása előtt is létezett. Olyanok, mint Németalföld, mond neked valamit, te agyatlan segg?
Az osztrák csak annyit jelent, hogy a keleti NÉMET birodalom (Österreich, seggfej) állampolgára.

Ja, Petőfi azt sem tudta, melyik országban él, mi? Ahogy egyetlen kortársa sem, mert mind németnek hívta az osztrákokat?
Te tényleg ennyire agyatlan fasz vagy, seggfej?

@teéjesenmindegy:
Te idióta faszfej, a MTA helyesírási szabályzat szógyűjteményét linkeltem be.
Bírom a hozzád hasonló analfabéta faszkalapokat, akik egy mondatot sem bírnak helyesen leírni, de itt pofáznak a helyesírásról.

@axolotl77:
De, egységes álláspont van rá.
Az más kérdés, hogy te is analfabéta vagy, mint a másik náci fasz, az anyanyelvetek helyesírását egyikőtök sem bírta megtanulni a nagy turbómagyarkodásban, mert mákszemnyi az agyatok.
Azt tudtad, hogy az egybeírnám meg egybeírandó? Ja, azt sem...

axolotl77 2019.12.20. 09:32:49

@szánmonoxid: A vezír szavaival élve: "Boldog karácsonyt kívánok!"
Még csak annyit fűzök hozzá, hogy szeretettel telit. Főleg neked. Mert rád fér.

Az általad kifogásolt szóra pedig válaszoljon a nyelvész:
"A 107. b) szabálypont szerint a jelzői kapcsolatokat akkor írjuk egybe, ha a szerkezet „tagjainak együttes jelentése más, mint az előtag és az utótag jelentésének összege: gyorsvonat (vonatfajta), hidegvérű (= nyugodt), melegágy (a kertészetben), kispárna (párnafajta), söröspohár (= sörnek való pohár), forgószél (szélfajta), holtág (folyóé) stb.” A „színes bőrű” szókapcsolatnak a főnévként és melléknévként való használata nincs elkülönítve a helyesírási szótárakban, továbbra is a különírást javaslom."
Tehát, mivel nincs a színesbőrű / színes bőrű külön leszabályozva, inkább csak ajánlást tesz. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy mindkét formula engedélyezett.

Te kis náci!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.12.20. 11:49:10

@axolotl77:

Ahogy a gyorsvonat és a gyors vonat nem ugyanaz, úgy a színes bőrű és a színesbőrű sem ugyanaz. Az én bőröm is lehet négerbarna, ha lesülök a napon vagy befestem, de attől még csak színes bőrű leszek, nem színesbőrű.

Azzal viszont egyetértek, hogy a helyesírási szabályzatnak nem kell túl rigorózusnak lennie - bár megértem, hogy az MTA nyelvészeinek is meg kell élniük valamiből. Jómagam alapos okkal el szoktam térni a szabályzattól: bizony kötőjellel írok egybeírandó összetett szavakat is, ha ezt kívánja a könnyebb olvashatóság, pl. az öszetett szó egyik tagja szokatlan írásmódú vagy egybeírva csak nehezen olvasható. Nem példa erre, de én évekig tűnődtem azon, vajon mi lehet az a pácsó. :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.12.20. 12:11:26

@szánmonoxid: tudjuk, hogy kell írni a színesbőrűt és mit jelent elméletileg különírva, gyakorlatilag ugyanazt, de ez egy szöveghű átvétel, kb. mindegy, nem éreztem szükségesnek javítani — később helyesen van leírva, ezen molyolhatunk még egy darabig, de semmi jelentősége nincs 2019-ben

axolotl77 2019.12.20. 13:03:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor jól gondolom, hogy kegyelmed is az egybeírást favorizálja?
Én úgy hallottam, hogy vannak országok, ahol jó pár szónak többféle írásmódja van forgalomban, és nem is számít hibának a másik írásmód használata. Nálunk nem jut túl sok hasonló példa így hirtelen eszembe. Fenn-fent, kinn-kint, benn-bent.

A pácsót szerintem mindenki megszívta annak idején.
Meg azt is, hogy "ég a háza dideki".
A párom meg így hallotta: "elpihen ő szilevélen".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.12.20. 18:49:49

@axolotl77:

A színesbőrű esetében igen.

A többféle írásmód szerintem a nagyobb és heterogénebb kultúrájú országokra lehet jellemző. Az USA-ban pl. az egyes nevesebb lapoknak saját helyesírási "szabályzatuk" - vagy inkább szószedetük - van. A németeknél a Duden nagyon szigorúan szabályozza a helyesírást, eltérés ott szokott lenni, hogy egy lap vagy átveszi a Neue Rechtschreibungot, vagy nem. (Mellesleg a NR semmivel sem következetesebb a réginél, a ß megmaradt, csak sokkal logikátlanabb az alkalmazása. Korábban egyértelmű volt a kiejtés alapján, pl. Maße és Masse.)

"Fenn-fent, kinn-kint, benn-bent."

Ezek nem alternatív írásmódok, hanem a kiejtésükben is eltérő szóvariánsok, ezért ne is hozd fel őket példának.

szánmonoxid 2020.01.03. 18:07:40

@axolotl77:
Az a baj, seggfejkém, hogy annyira hülye vagy, hogy a szabályt elolvasni el tudod ugyan (ha el tudod), de megérteni már képtelen vagy, ezért alkalmazni is.
A színes bőrű pont azért különírandó, mert semmi jelentéskülönséget nem hordozna a színesbőrűhöz képest.
De amilyen ostoba faszkalap vagy, a helyesírási szótárat már nyilván elfelejtetted megnézni, ahol kizárólag a különírt változat szerepel helyesként, míg a jelentéseltérést hordozó esetekben mindkettő, némi magyarázattal a hozzád hasonló szellemi fogyatékos seggek kedvéért.

szánmonoxid 2020.01.03. 18:14:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Sajnos, te is rosszul értelmezed.
Te attól még nem leszel színes bőrű (vagy a szokványosnál színesebb bőrű), ha leégsz a napon.
Pont ezért nincs ennek a szónak kétféle írásmódja, ugyanis sem új jelentést, sem átvitt értelmet nem kap, mint pl. a gyors vonat kontra gyorsvonat (netán a tűzről pattant kontra tűzrőlpattant) esetében.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.01.04. 15:38:19

@szánmonoxid:

Ebben továbbra sem értünk egyet, de ezen ne vesszünk össze. :)

Boldog új évet kívánok neked.

axolotl77 2020.01.04. 19:04:10

@szánmonoxid: Átléptünk végre az új évbe. Remélem, neked megnyugvást hoz, és végre tudsz egy jó kiadósat kefélni. Hátha attól csillapodnak a benned fortyogó indulatok.
A civilizáltsági szinted sajnos nem lesz magasabb. Arra vonatkozólag már minden reményről lemondtam.
süti beállítások módosítása