A kiló nem százat jelent.

Az ellenzéki összefogás borsodi jelöltje, "Rokker Zsoltti" pár éve még javában buzizott és cigányozott a színpadon, aminek a művelt, liberális közönség ugyanúgy tapsol ma is

2022. március 13.

Erdei Sándor alias "Rokker Zsoltti" pár éve még javában buzizott és cigányozott a színpadon. Most ő is az ellenzéki összefogás borsodi képviselőjelöltjei közé tartozik, akik  majd "megosztás és gyűlöletkeltés helyett társadalmi békét teremtenek, és azon fáradoznak, hogy begyógyítsák a magyar társadalomban máig elevenen élő történelmi sebeket."

- Hát lesz mit behozni!

20191602_1705579ed8204abd846500e44776a9a9_wm.jpg

Nem kenyerem a politikai korrektség, de...

A magyar stand-up comedy (azon korszakában különösen, amikor még nem hívtuk affektálva stand-up comedy-nek) mindig is hagyományosan tolerálta a nem túl színvonalas látens homofóbiát és a sportérték nélküli szoft cigányellenességet, mint amolyan társadalmi normát. Az időközben 45 évesre öregedett Rokker Zsoltti sem kivétel ez alól. Sőt. A karaktert megszemélyesítő Erdei Sándor szerint a Beavis és Butthead-re hajazó Rokker Zsoltiság nem is ciki. Ízlések és pofonok, szerintem teszkógadaságos kategóriába tartozott a humorpiacon.

Innen pedig immár az akcióhős-világsztárrá avanzsáló Zelenszkij ukrán komikus-színész elnöksége óta tudjuk csak egy lépés a politika.

Amióta vajúdtak a hegyek vagyis az ellenzék pártjaival szembeni választói elégedetlenség és megszületett a korábban nyíltabban homofób, cigányozó szélsőjobboldali Jobbiktól a neoliberális, karanténfasiszta DK-n át a Puzsér Robi szerint chavezista-újbalos Párbeszédig elnyúló és lélekben meglepetésre, a Csillag születik hiperkritikus zsűritagját is magába olvasztó kényszerösszefogás, azóta fogynak hónapról hónapra az okok, amiért érdemes volna erre az említett DK-sokkal és jobbikosokkal felszteroidozott listára voksolnia a tizenkétéves kormányzásba belefáradt szavazóknak.

(No, nem mintha a tizenkétévnyi ellenzéki politizálást nem lehetett volna legalább ugyanúgy unni már legalább tíz éve.)

Két fő érvem volt, hogy a "baloldalra" (hívjuk így) voksolj.

Jó ideig.

Mára ez a kettő is nyomtalanul elpárolgott.

Az egyik az idegenellenességgel szembeni fellépés, a másik a szexuális kisebbségek megkülönböztetése elleni küzdelem. De ezekből az ellenzéki összefogás lényegében kihátrált. Pedig ha lenne értelme a baloldaliságnak, akkor az nem a pályázati lehetőségeik beszűkülése miatt szűkölő egykori szocialista-dékás nagyvállalkozók, hanem a hátrányos helyzetűek érdekképviselete volna. Lett volna.

A legbutított kormányzati kommunikációs kampányok hátterében sokszor jóval mérsékeltebb, kiegyensúlyozottabb szabályozási szándék vagy tényleges törvényalkotás húzódik meg félősen. Viszont ezek a kampányok bátorítják az idegenekkel vagy melegekkel szembeni ellenérzéseket, atrocitásokat, esetlegesen erőszakot is. Kvázi polgárjogra emelik a nemkívánatos társadalmi jelenségeket, társadalmi feszültséget keltenek ott, ahol azok enyhítése volna a feladat.

Rokker Zsoltti vagy Erdei Sándor sajátos ars poeticája, hogy "az én stylistom nem buzi, hanem néprajzkutató" még szódával elmegy, hogy ez mitől vicces, nem tudom, de ha Bayer Zsolt írja le egy publicisztikában, akkor  nemezis-szerű ikertestvére, Tóta W már élezi a kasza helyett a billentyűzetet.

Erdeitől szűkebb pátriájáról a már sokat sejtetően mediterránként aposztrofált Borsodról megtudhatjuk, hogy ott "nem pizzát sütnek, hanem varjút". Az őszinte élménybeszámoló ütősebben folytatódik, szellemesen úgy tudósít, hogy  a szerinte a közhangulatot jól jellemző rövidítésű BAZ-megyében "Öt cicából négy fekete", "öt gombóc fagyiból négy a csoki egy a vanília"... Majd Petőfi Sándort parafrazálva és az úri közönség kacajától kísérve szókimondóbban azzal zárja a gondolatmenetet, hogy "ott vagyok honn, ott az én világom, börtönéből szabadult sas lelkem, ha a romák végtelenjét látom".

Az ellenzék deklarált céljai eközben: 
"12. A közös listát állító pártok vállalják, hogy összetartó, igazságos és biztonságos társadalmat építenek, ahol a jogaikban megerősített dolgozók tisztességgel megélnek a munkájukból, a nőknek a férfiakkal azonos fizetés és megbecsülés jár, az idősek méltányos nyugdíjat kapnak, az állam mindenki számára garantálja a minimális létfeltételeket és a minőségi közszolgáltatásokat, és kiemelten támogatja a leszakadó térségek, régiók gyorsabb fejlődését.
13. A közös listát állító pártok vállalják, hogy a megosztás és gyűlöletkeltés helyett társadalmi békét teremtenek, és azon fáradoznak, hogy begyógyítsák a magyar társadalomban máig elevenen élő történelmi sebeket."
Maradt némi hiányérzetem.

És hát pont "csak" ugyanez a baj "Rokker Zsoltti" munkásságával is. Nem több. Egy percig nem gondolnám, hogy Erdei Sándor a nagypolitikában eleddig többször sikertelenül próbálkozó borsodi jobbikos-összefogás jelölt uszítana vagy gyűlöletet kelteni akarna a romák vagy a homoszexuálisok ellen. Ellenben rájátszik a sajátosan magyar, társadalmilag elfogadott, úgymond hagyományos melegellenességre, cigányellenességre, amik nem teszik éppen komfortossá ezen kisebbségek számára az életet az országban. Ugyanez a Fidesz felelőssége is: nem üldözik a magyar törvények a melegeket vagy az idegeneket, tkp. épp ellenkezőleg, de a diskurzus ilyen irányba terelése megnehezíti, hogy melegként, bevándorlóként, romaként jól érezd magad a bőrödben Magyarországon. Én meg mondjuk pont azt gondolom, hogy akkor jó egy országban élni, ha mindenki bizalommal lehet a másik iránt, megbecsülésre megbecsüléssel reagálhat és nem frusztrációra frusztrációval. Egy sikeres ország ezen a közbizalmon alapul. Ez fontosabb közgazdaságtani tény, mint a forintárfolyam.

Szóval, nem ilyen lovat akartam. Sokadik évad.

Lehet legyinteni, hogy ez semmi, mert nem egy jól látható náci karlendítés, mint Z. Kárpát Dániel (Jobbik) listakilencediké, akinek a bejutása biztosabb, mint Rokker Zsolttié. Sőt lehet Dani kis gegjére is legyinteni, mert róla sem hiszem, hogy a holokausztot készítené elő a szuterénben. (Igazodva a politikailag nemkorrekt közbeszédhez: noha Jörg Haider osztrák szélsőjobboldali politikus szavaival élve: Adolf Hitlernek legalább volt foglalkoztatáspolitikája... megszüntette a munkanélküliséget, míg ilyen a magyar balliberálisokról tényleg nem mondható el, után Orbánnak lett, akinek szintén van foglalkoztatáspolitikája, és ez egymillió magyar számára jelent megélhetést jelenleg. Borsodban is. És nemcsak közmunkát. "Az "alacsony munkaintenzitású háztartásokban" élő romák aránya a 2009-ben mért 48 százalékról 2014-re 26 százalékra csökkent, azaz nőtt a foglalkoztatottságuk") 

A közélet már csak olyan, hogy a lényeget mindig zárójelbe tesszük. Ezért elnézést. Javítom magam: Nőtt a romák foglalkoztatottsága az elmúlt években. A romák számarányával viccelődni lapos, rosszízű és sehova se vezet, kedves Rokker Zsoltti, kedves baloldal.

Sztojka Attila: A cél az, hogy a romák képessé váljanak élethelyzetük javítására, Index, 2021: 

50%-kal nőtt a romák foglalkoztatása, ami egyszerre cáfolja a hamis szélsőjobboldali és a baloldali sztereotípiákat.

- Érzékelhető a gazdaságban, főleg az építőiparban, a szakemberhiány. Mennyire lehet a romákat a közmunka világából kiszakítani úgy, hogy a gazdasági piac szereplőivé váljanak?

- A közfoglalkoztatás egy nagyon komoly önbecsülés-építő elemként is felfogható. Amikor az emberek elkezdtek dolgozni, akkor elsősorban a saját településük szépítéséért tettek. A legjobb eszköz a társadalom véleményformálására az, amikor látják, hogy egy közösség vagy annak tagja tesz a településért, szépíti, jobbá teszi.

2011–12-BEN, AMIKOR A KÖZFOGLALKOZTATÁS A CSÚCSON VOLT, 360 EZER EMBER VOLT KÖZFOGLALKOZTATOTT. MA MÁR A SZÁZEZRET SEM ÉRI EL EZ A SZÁM. TEHÁT LÁTHATÓ, HOGY A KÖZFOGLALKOZTATÁSBÓL VAN KIÚT, ÁT LEHET LÉPNI A NYÍLT MUNKAERŐPIACRA, ÉS EZ JELLEMZŐ IS.

A kormánypárti Magyar Nemzet Rokker Zsoltti munkásságával kapcsolatban jellemzően nem ezt hozza fel kritikaként, hiszen az ilyesmi inkább népszerűvé tenné a jelöltet idehaza, no meg szokatlan is lenne tőlük az ilyesmi, ezt hívják sokan rossz lelkiismeretnek. (A kormányzati eredmények és a kommunikáció ugyanis erősen elválnak, a nagyon hasonló magyar közönség ízléséhez igazítva.) Viszont hogy Erdei Sándor újabban Che Guevara pólóban jár kampányolni, a konzervatív kritikusok egy kubai munkatáborokat létrehozó tömeggyilkos felvállalásának látják. Míg ugyanaz az arckép a '68-as nyugati fiatal baloldali rajongókban a népi hős hiányát pótló vagány popikont idézte fel. Ez mára teljesen kommerszé lett divatbaloldaliság, bár nálunk sosem vert gyökeret, inkább ötlettelenségről vagy rokkerzsoltti karakterre valló igénytelenségről árulkodnak. A borsodi közeget szerintem inkább hidegen hagyja. Ahogy a cigányozás és a buzizás a Művészetek Völgye magát igényesnek vélő művelt belpesti úri, zömében liberális közönségét.

Sajnos. 

(Kivéve persze ha a nemkedvelt politikai oldal elleni hisztéria oka lehet.) Ez talán a gyökéroka minden bajunknak, és annak, hogy a hiteles baloldaliságra egyáltalán nincs igény. Ezért a hátrányos helyzetűeknek is csodára kell várnia. Nem pedig identitászavaros, neoliberális ellenzéki messiásokra, akik beszámíthatatlanságukban azt is elvennék, ami kevés esetleg mégis jutott. 

Akár pl. közmunka vagy munka a szalag mellett. Mindkettő becsületes munka. Szögezzük le. S míg ugyanez a belpesti liberális közönség oly megértően tapsol a cigányozásnak vagy a buzizásnak, ugyanúgy örömmel tölti el, amikor a stand-up comedy műfaj hazai legfontosabb spinoff-jának számító ellenzéki miniszterelnök-jelölt programbeszéde is csak olyan buta közhelyekkel poénkodik, hogy "a Fidesz 12 évnyi kormányzása egyedül Farkas Flóriánt tudta felzárkóztatni", de majd jön ő, a megváltó, aki meglátja a roma gyerekekben a rák ellenszerének leendő feltalálóját... Ez egy szép jövőkép, csak nem százezrek számára. Ne vegyük el a lehetőségét, hogy egy nap megtörténik, de szükség volna felzárkóztató programokra azok számára is, akiknek első lépésként már a falu árkának kitisztítása majd a összeszerelő üzemben műszakozás is igen szép előrelépés és tiszteletet érdemlő erőfeszítés. Amit nem győzött kifigurázni ugyanez a Körúton belülre szorult liberális baloldal, kiegészülve Szél Bernadett rosszul betanult frázisaitól, az amúgy szintén önfeledten buzizó Márki-Zay súgógépről is félreolvasott lózungjaiig. 

A blog 2015 végén azért indult, hogy az ideológiai szekértáborokon túllépve tiszta vizet öntsön a pohárba.
Olvasottságunk 2020-ban lépte át az egymilliót.
Posztjainkat számos országos és helyi portál megosztotta vagy hivatkozta az Indextől a Mandinerig, a Mércétől a Propellerig, a Hírolvasótól a Kapuig, a Balmixtől a social mediáig...
Köszönöm, ha lájkolod és megosztod írásainkat, kövess minket: facebook.com/kilonem100, ha támogatni szeretnél: patreon.com/kilonem100 — köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr617779308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.13. 18:14:55

1) Tehetségtelen ripacs
2) Népszerű, mint pestis idején a legyen ön is milliomos.

Amúgy, még az, ami miatt a baloldalra érdemes szavazni, abban érték nincs.
Eleve ez a liberálmocsok és az érték egymást kizáró fogalmak.

Wildhunt 2022.03.13. 23:00:38

Még egy érv a ballenzék ellen. Azt hittem ez a majom már kikopott, erre visszahozzák. Éljen a mindenszarizmus.

Zalai Béla 2022.03.14. 12:32:57

"Innen pedig immár az akcióhős-világsztárrá avanzsáló Zelenszkij ukrán komikus-színész elnöksége óta tudjuk csak egy lépés a politika."

A ruszkiknak bezzeg spicliből lett elnöke van. Ideje D209-et szentté avatni.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.03.14. 13:34:21

@Zalai Béla: fir the record, nem spicli. Nemzetbiztonsági tiszt. Minden állam tart fent nemzetbiztonságot.
Medgyessy esete más tészta, mert s múltja nem volt ismert

2002. június 18-án, hivatalba lépése után alig három héttel a Magyar Nemzet közölte egy III/II-es, D-209-es kódszámú ügynök SZT-tiszti (szigorúan titkos tiszt) lapját, akiről kiderítette azt is, hogy valójában Medgyessy Péter.[2] Medgyessy először még tagadta a róla megjelent adatok hitelességét, később azonban elismerte múltját. A nyilvánosságra került adatoknak megfelelően hangsúlyozta, hogy csak kémelhárító volt a magyar gazdaság védelme területén 1977 és 1982 között, és akkori motivációjaként a haza szolgálatát jelölte meg. 2002-ben azután több dokumentum is napvilágot látott e témában, amelyek a titkosszolgálatok összefonódásait taglalták a Kádár-rendszerben. Ezek alapján többen vádolták meg azzal is, hogy SZT-tisztként a Szovjetunió számára jelentett kollégáiról, ő maga ezt több nyilatkozatában tagadta.

Ettől még a KGB nem jó ajánlólevél... de hát ez Oroszország.

Zalai Béla 2022.03.14. 13:52:16

@A kiló nem százat jelent.: "Minden állam tart fent nemzetbiztonságot."

Pontosan. Ahogyan "komikus-színésznek" lenni se Isten ellen való bűn, és a politikai pályával kapcsolatos alkalmasságról se mond el semmit, ha valakinek ilyen múltja van.

Wildhunt 2022.03.14. 16:36:21

@Zalai Béla: azért ha valaki pénzért a farkával zongorázik, az nem a legjobb kvalitásokról árulkodik.

Zalai Béla 2022.03.14. 17:36:45

@Wildhunt: Úgy érted, te jobban tudnád csinálni?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.03.14. 18:58:32

@Zalai Béla: :) Semmit. De Putyint hallgatva tényleg mindent ért a világból. Nem kedvelem, de a képességei alapján a legképzettebb, legrátermettebb államférfi most. Vele egy súlycsoportban Merkel lehetett. Meg Nixon persze. De ezzel ki is végeztük a listát kb.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2022.03.14. 18:59:58

@Wildhunt: Tudsz magassarkúban táncolni vagy sem? Színt kell vallj végre. :)

Wildhunt 2022.03.14. 19:35:01

@gigabursch: nem tűnt fel hogy ugyanaz a marha.

Zalai Béla 2022.03.14. 19:44:47

@Wildhunt: Gyakran írogatsz úgy, hogy nem tudod, miről beszélsz?

Zalai Béla 2022.03.14. 19:45:53

@A kiló nem százat jelent.: Legyen igazad. A jelen helyzetben ez az egyetlen nem katasztrofális kimenetelű opció a háború tekintetében.

Zalai Béla 2022.03.14. 23:45:50

@Wildhunt: Ez randomgenerátortól is gyenge. Na csáó, leszállhatsz rólam!

Wildhunt 2022.03.15. 00:29:27

@Zalai Béla: te már csak tudod. Ingyenes tanács: a randomize timer kb 100x-osra emelné a kommentjeid színvonalát. Akkor is egy nyominger barom maradsz, de legalább vicces lennél.

gigabursch 2022.03.15. 07:45:48

Egyébként az jellemző kettős mérce, hogyha egy askenázi (hehe: aske-naci*), zsidózik, még cigányozik, az húde humoros, de ha bárki más, az már nácifasisztatrappistaerőspistatúristabesenyőpista.

___________
* Most esett le, mit jelenthet Putyin et. "Nácitlanítása". Lehet, hogy aske-nácítlanít?
A végén még Ukrajna hőse lesz...

Zalai Béla 2022.03.15. 08:27:44

@Wildhunt: A frappáns belépőd után, miszerint jobban vered a faszoddal a zongorát, mint Zelenkszij, azon már meg sem lepődöm, hogy most arra vagy büszke, hogy random generátorral kommentelsz.
süti beállítások módosítása