A kiló nem százat jelent.

A magyarság tengerérzése Trianontól az Adriáig

2018. június 09.

Szeretné minden / Nő itt hogy innen / Hatalmas erő / Ragadja ki. Ő  / Vergődne persze / Hogy kérem tegyen le / Vár engem otthon / A családom, hát hagyjon  /  De a bikini-felsőt már lazán dobja hátra / A vitorláson amin elmegy  / Afrikába / Szeretné minden / Férfi, hogy innen  / Ne vigyék a nőket / Vagy hozzák vissza őket  / Vagy utánuk mennek / Vitorlást vesznek / Nőkre találnak / És fröccsöznek amíg horgásznak / És a bikini-felsőket dobálják halomba / Annyi nőjük lesz mint / erdőben a gomba / Még a bikini-alsót is lazán dobja hátra / Az a nő a hajón ha csak a kanja látja / Szeretné minden / Magyar ha Isten / Van akkor higgyen / Magában jobban kicsit / Menjen vitorlázni / Magyarokkal bármi / Történhet ebben / A messzi idegenben / Hogy a bikini-felsőket...

Kispál és a Borz: A magyarság tengerérzése

Közepesen rossz versek idézgetése és konteókba hajló amatőr oknyomozás mellett is, száz év múltán vonakodva elfogadjuk: a történelmi pókerasztalnál ülve a magyar dzsentri elkártyázta országa kétharmadát.

Úgyhogy se havasok, se tengerünk — s ez kitörölhetetlenül ott kísért minden magyar képzeletében gyerekkorától fogva. 

Már ha "miénk volt" és nem az előbb emlegetett igen rossz lapjárásban durchmarschot játszani méltóztató arisztokrata elité, amiből egyébként egy volt a sokat kárhoztatott Károlyi Mihály is. Ha pedig lélekben a miénk volt, akkor jobb ha leszögezzük, mindazoké is, akik még itt éltek: az oláhé, a rácé, a tóté, a cigányé, a zsidóé, a svábé vagy a sokácé, és még ki tudja hány népé, akiket már nem tart számon az emlékezet sem. 

De tudjuk, hogy az a régi térképeken sóvárgott horvát tengerpart speciel sosem volt a miénk. Pont, hogy csak az 1990-es évektől kezdődően vettük birtokunkba: mint turisták. (Horvátország úgy volt Magyarország része, ahogy Magyarország Ausztriáé. Tudom, nekünk szabad, de  akkor bele se merek gondolni, mit vesztett el Bécs 1918-ban, egyébként önként.) A történelmi Magyarországról alkotott képünk tehát legalább ezzel már önmagában sántít. Nincs tehát igazán jó képi szimbóluma sem a magyarság kárpát-medencei összetartozásának. Mégis a "Nagy-Magyarország" embléma mosolyog ránk autóink hátulján az Adria felé tartva. Szimbólumaink ezért hibás iránytűként funkcionálnak a nemzeti kollektív tudattalanban.

nagy-mo-matrica.jpg

Néha fordítva ülünk a lovon, de úgyse tudunk már hátrafelé nyilazni.

Ha a kortárs politikai osztály komolyan fel akar nőni ezeréves történelmünkhöz, akkor nem csomagolhatja be azt nemzeti giccsbe. Nincs nép és nincs család, akiknek sorsát ne szabta volna át tragikusan a történelem: egyedi és húsvér sorsokat. Mai "megélésük" azonban az idő távola miatt csupán szerepdal lehet. 

Tudjuk, ha valaki olyan patetikusan kezdi a mondandóját, hogy "nem kell beszélni róla sohasem", akkor hosszú és körkörös monologizálásra készülhetünk fel a témában. Ahogy bár a pubertáskori szerelmi csalódást is idő feldolgozni, s a legtöbben nem lesznek öngyilkosok, úgy a történelmi traumák feldolgozása sem könnyebb a nemzeteknek — de azért a rezsimek nem emiatt szoktak összeomlani. (Ha a szegény költő, Juhász Gyula kivétel is az elsőre, nekünk magyaroknak nem kell ellenpéldává válnunk az utóbbira.)

Június 4., mint a nemzeti összetartozás napja, éppolyan félrevezető, mint a felszabadulás napjaként kanonizált április 4. volt.

A nemzeti összetartozás napjával "Trianon" kényszerű, de hivatalos és többedszer megerősített magyar állam általi elfogadását ünnepeljük meg — bizonyos értelemben ennél még az irredentizmus, az irracionális mindent vissza is "jobb", gerincesebb, magyarabb volt... (És persze tarthatatlan.) Oké: értjük az újracímkézési kísérletet a politika részéről. De a magyar államéletben ez a nap nem lehet más csak gyásznap. Pont. Ha ennek keretében minden évben feltépjük a sebeinket, az nem segít senkin. Nem leszünk vitéz hős férfiak se tőle romantikus, don quijote-i tévképzeteinkben.

A határontúli magyarokon a legkevésbé. De várnak-e ők tőlünk segítséget vagy ez a saját lelki igényünk csupán? S ha mégis várnak, azt kapják-e vagy olcsó belpolitikai kufárkodásaink szenvedő alanyává teszünk egy definíció szerint is nemzeti ügyet?  A szlovákiai magyar átlagbére cirka 50%-kal több, mint a "magyarországi" magyaré.  Székelyföld pedig a "mi" Monarchiánkban is elmaradott régió volt — ma Románián belül az. Távoli fővárosok csak ne üzengessenek le nekünk, egyik se tett sokkal többet értünk — mondhatnák joggal a szatmáriak is a határ mindkét oldalán. Emléknapokkal és emlékezetpolitikával teli a padlás. 

Engem leginkább a jövőnk érdekelne ugyanabban az évezredek óta változatlan Kárpát-medencében, aminek politikai térképét a vakszerencse és a történelem fintora rajzolja időnként újra. A hegyek ugyanott vannak. Semmit se mozdultak. Nem vette el senki a tengerparti napozást, és ezért vissza se adhatja — minden másra ott az Airbnb. Vélt és valós sérelmeink újra- és újrafelmondásán túl nem sok mindenről beszélünk, ami fontosabb lenne, néha talán a felelősségünkről is ejtünk szót, ami már méltóbb egy ezeréves múltjára büszke, felnőtt, érett nemzethez. A történelem versenyében nem osztanak különdíjat mártír kategóriában. 

Amivel ma leginkább adósak vagyunk ennek a jövőnek, az a kárpát-medencei népek együttélésének kérdése. Azt kéne új szimbólikus alapokra helyeznünk. Az ezeréves magyar impérium ökölrázó fölemlegetése nem épp mézesmadzag a románok vagy a szlovákok megnyerésére valamely uniós csúcson. Egy olyan új történetet kéne megfogalmaznunk és elmesélnünk magunknak és azoknak, akikkel együttélünk, ami a közös élettér közös megéléséről szól — a zéróösszegű etnicista kakaskodások helyett. 

És sajnos nem süt pedig süthetne egyformán a Nap mindannyiunkra akár az Adrián.

Vállalom továbbá azt a népszerűtlen, de azért még populista nézetet, hogy a régió népeinek közös ellensége ma és az elmúlt száz évben sem valamely másik nép volt, hanem a régió országait egyformán sújtó szegénység — és most épp mégcsak nem is az etnikai elnyomás. Nem rosszabb a szlováknak Békésben, mint a székelynek a Hargitán — Malina Hedvig ügye persze botrány és nem szabad megtörténjen a 21. században, de nem jellemzi a szlovákiai magyar valóságát, ahogy a cigányellenes sorozatgyilkosságok sem jellemzik szerencsére Magyarországot — de nagyobb baj, hogy ugyanabban a Szlovákiában és ugyanazon a Magyarországon tömegével élnek középkori szinten cigányok, magyarok, szlovákok egyaránt. 

Nem ünnepelni kéne, de felismerni és megélni a közép-európai népek sorsközösségét — június 4-én és az év 365 napján. Ha már összetartozás.

Kiegészítés. Népirtásaink Erdélyben

Mádéfalva székely lakosságának kiírtásáért egy szegedi magyar-horvát származású császári tábornok volt a felelős 1764-ben. A második bécsi döntés után visszakapott Észak-Erdély zsidó lakosságának deportálását a magyar hatóságok hajtották végre, ezzel 164 ezer magyarral csökkent a korábban még jelentős magyar lakossággal bíró nagyvárosok népessége 1944-ben

A Kárpát-medencében élő magyarok száma 2011-ben
Magyarország – 8.314 ezer
Románia – 1.225 ezer
Szlovákia – 459 ezer
Szerbia – 251 ezer
Ukrajna – kb. 141 ezer
Horvátország – kb. 14 ezer
Ausztria – kb. 10 ezer
Szlovénia – kb. 4 ezer
Összesen: 10.4 millió magyar él a Kárpát-medencében. 

Kicsivel él több magyar határainkon kívül, mint amennyi nemzetiség él Magyarország területén.

Olvasd el korábbi cikkeinket is, ha érdekel a magyar demográfiai helyzet vagy a magyar demokrácia.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr1014023062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.10. 13:21:59

Hát, nagyon nem.

A magyarországi kisebbségek 90 %-a félasszimilélt, kettős identitású, magát magyarnak is tartó. Míg monduk egy kárpátaljai magyar számára az ukránok egy idegen nép.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.10. 18:06:57

@maxval balcán bircaman: jajistenem, ennél te jóval értelmesebb vagy. Beleesel a szokásos magyar szűklátókörűségbe. Ami magyar az különleges. Többes identitás sokfelé jellemzi a magyarokat. Az asszimiláció általános jelenség. A magyarországi nemzetiségek zöme valóban eltűnt, felszívódott. Amit a keretes írásban szereplő Kárpátaljai honlap helyesen megjegyez a valós tények. Nagyon jellemző, hogy rögtön a dátumot is hozzáadnád a magyarság létszámához. A legfontosabb üzenet: idehaza se mindenki magyar. Sokan vallják magukat annak ugyan, akiket aztán adott esetben egy zsidó holokauszttal vagy egy svábkitelepítéssel vagy egy cigányozással emlékeztetik arra, hogy kicsoda. Szóval. Marha szép, hogy a "számokhoz kellenek". De amit írsz az csak az érem egyik fele. Nem vitatom, de ezzel nem cáfolod a tényeket. Fogadd el, hogy a jelenlegi határok ugyanannyi magyar számára jelenteken az anyaországon kívüli létet, mint nemzetiség számára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.10. 18:09:39

@Antlfinger Edvárd:

Mindenkinek különleges a sajátja.

Mo-on a lakosság 95+ %-a magyar, s a maradék 5 % is leginkább cigány, akiknek a zöme magyarajkú.

Mo-on a kisebbségek abszolút asszimiláltak, ezt Kádár érte le, 1961-ben a teljes kisebbségi iskolarendszer le lett építve.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.10. 20:44:03

@maxval balcán bircaman: komplex részletkérdésre bukkantunk. Ha vitád van a linkelt kárpátaljai magyar újságíróval, akkor szerinted vele beszéld meg első körben. http://kárpátalja.net/magyarok-a-karpat-medenceben/ Nem igazad nincs, hanem nem releváns az, amit szerintem mondasz. Én pusztán mint érdekes adalékot említettem meg, de nincs köze a központi mondanivalóhoz. Még egy számsor Kárpátaljáról:
Nemzetiség fő %
Ukrán 1 001 149 79,89
Magyar 151 533 12,09
Orosz 31 318 2,50
Román 31 183 2,49
Cigány 14 631 1,17
Szlovák 5 645 0,45
Német 3 578 0,29
Zsidó 2 419 0,19
Fehérorosz 2 821 0,23
Egyéb 8 883 0,71
Összesen 1 253 160 100
Mi ebben a büdös? Hozzád hasonlóan valamit kihagy a statisztika Kárpátalján. Sehol se látjuk a ruszinokat. Azokat hozzád hasonlóan nagylelkűen az ukránokhoz csapják. Ami szemfényvesztés. Épp olyan szemfényvesztés, ahogy a magyar zsidóságot ugyan a számok szintjén a magyarok közé soroltuk, de eközben ugye olyan szinten nem tekintettük őket a nemzet részének, hogy kiirtottuk őket. Azért ez a momentum szerintem beszédesebb. 70 éve ugyanez volt a helyzet a svábokkal is. Csak nem volt érkezésünk kiirtani őket...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.10. 21:31:19

@Antlfinger Edvárd:

S most ez hogy jön ide?

Az ukrán hivatalos vélemény szerint a ruszin az egy ukrán népcsoport. Ez persze ökörség, de nem mindegy a mi kérdlsünk szempontjűból?

A zsidók kérdése uganígy lényegtelen. A zsidókkal együtt a magyar arány kb. 55 % volt, nélkülük 50. Mi ennek a jelentpsége?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.11. 07:31:05

@maxval balcán bircaman: pont úgy ahogy a te kommented ;)
szorosan nem a témára reagáltáltál, hanem belementél a a szokásos zsákutcába, a tipikus magyar önáltatásba
na ugorgyunk, mert magas ez még

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.11. 07:38:51

@Tomanovics Gergely: az ember becsülje meg a kommentelőit
elvégre magyarok vagyunk :xD

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.11. 08:56:40

@Antlfinger Edvárd:

Nem mentem bele semmilyen zsákutcába. Egyszerűen hülyeságet írtál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.11. 09:32:14

@Tomanovics Gergely:

Kétlem, édes makákóm, sose voltál a kollégám, bár persze, lehet hogy ebben tévedek, hiszen ki tudja ki áll a nikked mögött.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.11. 10:47:31

@maxval balcán bircaman: egy kárpátaljai portál írt erről, de lehet mind hülyék vagyunk, ha ezzel a finghámozással többet foglalkozunk
Szerettem volna megértetni veled, hogy az identitások természetesen fluidak. Örömmel fogadom, hogy a cigányságot is kanonizáltad itt személy szerint. (A svábokat érzésem szerint sem utálják egyáltalán, de alig száz éve a zsidóellenességhez hasonló németellenesség is volt. És kezdhetem újra előlről az egész mondandóm. De nem ez a lényeg. Ezzel a mindenki_magyar_itt dologgal sokan nincsenek sajnos így, de naná a beszámítják, ha a számokhoz kellenek. Ez kurva fontos észrevétel és örülök, hogy egy kárpátaljai magyar mondja ki — mert pl. neki van olyan tapasztalata, ami neked ezek szerint nincs.
Nagyon igaza van a kárpátaljaiaknak, hogy nincs 10 milllió magyar az országban, összesen van kb. a Kárpát-medencében. Ez is baromi fontos, mert máshogy látjuk 15 milliót látunk, magyar tengert látunk magunk körül, de nincs. És baromi fontos, hogy kb. annyi magyar él határainkon kívül, mint nemzetiség határon belül. Ha úgy vesszük tehát nincs jobban kivételezve a magyarral, nem igaz jobban, hogy az ország magával határos. Vagy akkor Szlovákia is. Nem igaz egy csomó nézőpont, ahogy a világot sértettségünkben szemléljük és ha nem lépünk túl ezen, akkor a következő száz évet is elcsesszük, ahogy az elmúlt száz évet. Aki hazafi, az újragondolja a magyarság pozícióját a régóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.11. 10:50:06

@Antlfinger Edvárd:

Én magam 1/8 ruszin vagyok, történetesen ismerem pont az ottani helyzetet.

S az identitás nem fluid. Aki magyar, az magyar, aki ruszin, az meg ruszin. A ruszin dédnagyapám pl. nem gondolta magát soha az életben se magyarnak, se szlováknak, se csehnek, se ukránnak, pedig a ruszinon kívül kiváűlóan beszélt magyarul, csehül és németül is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.11. 10:52:20

@Antlfinger Edvárd:

A zsidó- és a népellenség alap a magyar nacionalizmusban. A magyar kapitalizmusban ugyanis nyomasztó túlsúlyuk volt mind a zsidóknak, mind a sváboknak. Ez a helyzet nem volt elfogadható, azt hiszem ez világos. Mindig konfliktust okoz,ha egy adott nép monopolhelyzetre tesz szert.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.11. 10:53:12

@Antlfinger Edvárd:

S igen, Mo-n ma gyakorlatilag mindenki magyar, ez a helyzet alakult ki a 80-as évekre. Ezt tagadni értelmetlenség.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.11. 13:52:27

@maxval balcán bircaman: hát világos, hogy ez egy olyan kultúra, hogy akinek van, arra irigy vagyok és addig ügyeskedem, amíg elveszem tőle. Ahelyett, hogy igyekeznék szorgalmasan, munkával utolérni. Igen. Ismerős. Azt hiszem nem ez az a másik mentalitásprobléma, amire a trianonos kivagyiság mellett most fel kellett hívnod a figyelmünket. Köszi.
Senki sem tagadja az integráció magas fokát a horvátok, svábok, szerbek, szlovákok, zsidók esetén. Ellenben nem tagadhatod a statisztikát. Aki akarja az mind a magyart ixeli be. Mint én pl. Met mókásnak tartanám a német identitásomat nagyon hivatalossá tenni. Az ember meg ugye alapból semmi, csak az, ahol él. Szétbombáztuk a régi multikulti Magyarország szerves közösségeit. Ettől sem lettünk gazdagabbak. Ráborítottuk a kádári uniformist. Ettől sem lett az ország szebb. Az, hogy integrált a népesség zöme, attól még nem akar mindenki etinikai értelemben magyar lenni, és nagyon sokan nem tartanak együtt a magyarok közül sem az etnicista menetelésekkel. Egyébként meg summa summarum: egy mértéktartó, értékelvű összenemzeti identitás jó volna. Az viszont nem alapulhat trianonokon, etnicista hóbortokon, kihaénnem marhaságokon. Nem tudom, hogy átmegy-e a nemzeti érzésnek ez az újraértelmezési igénye, mert erről van szó. A kárpátaljai barátaim írása csak egy adalék.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.11. 13:54:01

@maxval balcán bircaman: látod ez a baj veletek ruszinokkal...! :) (CSAK VICCELEK!!! :D)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.11. 14:10:26

@Antlfinger Edvárd:

Nem lehet a monopólium ellen küzdeni.

Alapvetően milyen jogon van egy csoportnak joga a többi felett? Ez sose egészséges.

Ha valaki azonosul mindben a magyarokkal, az magyar, akkor is, ha másnak vallja magát.

Mo-on van egyfajta kisebbségi reneszánsz a 90-es évektől. Elmagyarosodott emberek keresik őseik identitását. De ez csak adalék. Messze nem ugyanaz, mint mondjuk egy székely identitása, aki nulla szinten tartja magát románnak.

Az én 8 dédszülőm közül 1 darab az etnikai magyar. A többi: 4 bolgár, 2 német, 1 ruszin. S én is kisebbségi renenszánszos vagyok. Apai ágam nemzetiségét felvállalom, a 2001-es népszámláláson be is mondtam. A nyelvet megtanultam, majdnem annyra tudom, mint a magyart, pedig gyerekként csak pár szót ismertem, elsősorban sajátos ételek nevét.

A multikulti Magyarországot meg Trianon zúzta szét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.11. 14:12:02

@Antlfinger Edvárd:

Ruszin nem vagyok, csak részben ruszin származású. Se a nyelvet nem ismerem, se a hagyományokat. Nyilván többet tudok a ruszin ügyekről, mint az átlag, de csak mert foglalkoztram családkutatással.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.11. 15:33:39

@maxval balcán bircaman: ki így ki úgy gondolja, érzi, tapasztalja. De én nem vonom kétségbe azt az érzést, amit megosztasz, hogy ez az ország a közös hazánk, mindenki egyformán magyar és a többi, mert én is ezt érzem. Ettől még ne akard az etnicista kirekesztő nemzethalmazba is besúvasztani mindenkit, aki amúgy a közösségnek vagy a politikai nemzetnek része. A soviniszta vonatra nem akar mindenki fölszállni. Visszatérve a cikkre: "Amivel ma leginkább adósak vagyunk ennek a jövőnek, az a kárpát-medencei népek együttélésének kérdése. Azt kéne új szimbólikus alapokra helyeznünk. Az ezeréves magyar impérium ökölrázó fölemlegetése nem épp mézesmadzag a románok vagy a szlovákok megnyerésére valamely uniós csúcson. Egy olyan új történetet kéne megfogalmaznunk és elmesélnünk magunknak és azoknak, akikkel együttélünk, ami a közös élettér közös megéléséről szól — a zéróösszegű etnicista kakaskodások helyett."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.11. 15:37:24

@Antlfinger Edvárd:

Mindenki saját országot akar., ENnek eredménye Trianon is. A magyarok vesztettek ezen, mert vesztes háború után a rovásukra lett meghúzva a határ. Ennyi az egész.

Mindenki a saját történelmére büszke, ezzel semmi gond nincs.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.11. 15:52:00

@maxval balcán bircaman: ez valószínű egyáltalán nem igaz. Mert én sem akarok már saját országot. :) Nem mondom egy időben kacérkodtam a gondolattal, hogy jól jönne egy saját nagyhercegség — de számba vettem a rezsiköltségeket és az alattvalók ügyes bajos dolgainak terhes mivoltát az uralkodóra (én) nézve, ezért úgy döntöttem ezt a kérdést nem bolygatnám. Éppenséggel a magyar állam is néha szűk cipőnek érződik és egy európai szuperállam vagy egy világállam lenne már indokolt szerény szabadidős ambícióimhoz.
Ez a történelmére büszke meg hasonló sületlenségekkel és a hagyományos mosópornál jobb az új meg az én férjem csak a vizet issza közhelyekkel ne kábítsuk egymást. Elvégre legalább négy elemit végzett, tanult emberek volnánk, vagy mi a szösz. Pont, ha adunk magunkra — ahogy írom — akkor nem viselkedhetünk hópiheként és a puszta történelmi pech mellett belátjuk, hogy a románnak legalább annyi joga van Kolozsvárhoz, mint nekünk. (Már ha nekünk van innen — amúgy élnek rokonaim arrafelé, ami mindig zavarba hoz, de még nem fejtettem meg a talányt, lehet felbérelek egy családfakutatót, mert nekem erre nincs időm.) Mindsetet kellene váltani, ahogy mifelénk vidéken mondják! Ekörül forogna ez a kis poszt. De amíg lököd itt nekem az úgyse lehet jobb, mert mindenki kaparjkurta és fel sem merül az együtt többremegyünk ötlete, akkor baszhassuk, alkossuk, gyarapítsuk a nagy keleti posványt és disznószagú keleteurópai nácizmust.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.11. 15:55:12

@Antlfinger Edvárd:

Az emberi történelem ilyen, vannak vesztesek és nyertesek. Alapvetően a magyarok a nyertes oldalon vannak, ami nem jelenti, hogy ne vesztettek volna időnként,

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.11. 16:20:38

@maxval balcán bircaman: egyetértünk. Azt nem tudom, hogy mennyire vagyunk nyertesek kollektíve, de azt igen, hogy "A történelem versenyében nem osztanak különdíjat mártír kategóriában."
süti beállítások módosítása