A kiló nem százat jelent.

Orbán lehet, hogy Erdogan, de Magyarország nem Törökország és nem is Örményország

2018. június 26.

Politikai ellenfeleivel szemben mindenki szereti az olcsó és túlzó hasonlatokat. 2018-ban a magyar közéletet is lebutították Orbán- és Soros-bérencezésre. A magyar jobboldallal szemben a leggyakrabban alkalmazott érvelés a reductio ad Hitlerum vagyis a nácikártya volt — de ma már ott tartunk, hogy Heller Ágnes a Jobbikkal akar összefogni a Fidesz ellen... Bár véres diktatúra és tömeges népirtás halucinálása helyett mindig lehetett volna találni ezer jogos és valódi okot is a kritikára. Ugyanígy szegény baloldal esetén pedig adottak voltak a pártállami gyökerek. Bár a rendszerváltás utáni évek teljes politikusnemzedékét szükségszerűen átszőtte az MSZMP (s olykor valami még rosszabb). 

putin-erdogan-orban.jpg

Ma kommunistázni immár inkább komikus — a jobboldal helyett paradox módon átkerült a baloldalra. Ha poroszkál is az úton néhány kőbalos kispárt, csak remélni lehet, hogy nem csak a szélsőjobb szubkultúráé a világ. A jólétüket vagy biztonságukat féltő társadalmakban a jobbratolódás világszerte tendencia: Trump, AfD, LePen, Lega Nord, Brexit skótok, katalánok, ...a Kétharmad. (Ha még nem unnánk.)

Orbánékat idehaza komoly részvétel mellett és masszív többséggel választották meg újra harmadszor, a török elnököt pedig még nagyobb, 88%-os részvétel mellett és 52%-kal erősítették meg. Míg Orbán csak virtuális harcot vív a fantom Soros-ügynökök ellen, addig Erdogant erőszakos úton akarták eltávolítani valódi ellenségei, így a velük való diktatórikus leszámolás sem volt virtuális.

A világ minden alkotmányos rendje rendkívüli eszközöket biztosít rendkívüli állapot esetén a törvényes rend fenntartására. Nem csak a gyorshajtókkal, de a puccsistákkal, terroristákkal, "forradalmárokkal" szemben is — a besorolás gyakran csak az aktuális dátum függvénye.

A rendteremtés tisztogatást, tízezrek bebörtönzését jelentette, ami nagyságrendjét illetően a magyar '56-os megtorláshoz hasonlítható. De a hatóságok látókörébe lehetett azzal is kerülni, ha valaki nem vett részt a puccsal szembeni tömegdemonstrációkon: magyarán potenciálisan nem lojális a rezsimhez. Ma ez a politikai klíma a nyugati demokráciákban hálistennek elképzelhetetlen, és hazánk vitán felül inkább az utóbbiakra hasonlít semmint a keleti társadalmakra, de korántsem volt olyan régen még, hogy ez nem volt így, nem csak a pártállami Kelet-Európában, de nyugaton sem.

Az ötvenes évek paranoid korszelleme nem csak a sztálini vagy rákosi diktatúrákban, de a nyugati demokráciákban is éreztette hatását. A McCarthyizmus soktízezer ember életét tette tönkre az USA-ban — a fekete listázások olyanokat is érintettek, mint Charlie Chaplin vagy Thomas Mann. Egy névtelen és sokszor megalapozatlan kommunista vád százakat juttatott börtönbe; a közigazgatásban pedig az FBI üldözte a homoszexuálisokat, mint gyanús elemeket. (Mindezt békeidőben, valós fenyegetettség nélkül, a szabad világ őshazájában.)

A nyugati '68-as balos nemzedékek fasizmusként élték meg saját nyugati polgári társadalmaikat; erőszakos mozgalmak, sőt terrorista csoportok jöttek létre — a nyugati kormányok sem bántak ennél fogva kesztyűs kézzel velük, e rezsimeket pedig támogatta a "csendes többség". E radikálisok később jórészt konszolidálódtak és beintegrálódtak a fogyasztói társadalmakba, jelképeik is elkommercializálódtak

Jogos-e tehát a mai békés nyugati jóléti társadalmak mércéjével mérni Erdogan javarészt korántsem nyugatias Törökországát? Ahol ha vitatott is, de valóban volt egy államcsíny-kísérlet a törvényesen megválasztott kormány megdöntésére. Akkor is, ha ezt Erdogan egyáltalán nem bánta, sőt nyíltan örült, hogy fegyverként használhatja egyes ellenfelei ellen. Egy olyan országban, ahol máig nem ismeretlen a politikai célú erőszak, de a harmadik világbeli nyomor sem, ahol a kurd szeparatizmus és terrorizmus hosszú idő óta szedi áldozatait. 

Érdekes, hogy Erdogan 2000-es években létrejött konzervatív demokrata politikai mozgalma kifejezetten nyugatorientált volt, ami egybeesett a török nép vágyaival — az EU azonban nem tudja befogadni a törököket, akik így csalódottságukban egyre inkább szembefordulni látszanak az európai értékekkel is. Hasonló jelenség nálunk is: miközben nagyon erős ma is az EU-tagság támogatottsága, a brüsszeli bevándorláspolitika már kiverte a magyarok biztosítékát. 

Míg Európában vagy nálunk csak futóbolondok álmodoznak puccsokról, addig Törökországban (és pl. Örményországban) szemmel láthatóan számottevő társadalmi támogatottsága van egy erőszakos hatalomátvételnek, amit legalább annyira el kéne ítélni, mint a 2016-os puccs óta kiépülő elnyomó erdogani rendszert. Hetes cikkely jogossága ide vagy oda, hitelesebb lenne a Sargentini-jelentés is, ha annak idején "Európa" számonkérte volna a fojtogató pártállami maradványok lebontásának elmaradását a média és a közélet számos más területén is a csatlakozásunk idején... 

Az erdogani megtorlás logikus válasz volt a puccsra. A mai orbáni politika válasz az előbb leírt előzményekre — pl. 1993. Szárszójára. Mivel egyik erősember fejébe se láthatunk bele, akár igaz is lehetne a nem túl elmés kijelentés, hogy Orbán egy Putyin vagy Orbán egy Erdogan — de ezzel szemben biztosak lehetünk abban, hogy Magyarország nem Törökország és nem is Örményország. És ez a fontos. (Ezért írhatunk és beszélhetünk szabadon bármiről. Meggyőződésünk és elmeállapotunk szerint szidhatjuk Orbánt akár a tévében.)

Inkább szomorú és árnyalja ezt, hogy azért szép számmal vannak, akik lelkesítőnek érzik idehaza, hogy Örményországban egyik napról a másikra a tüntető tömegek felülírhatták a választás eredményét és elzavarhatták a maguk Erdoganját, ha úgy tetszik Orbánját. De a kép korántsem ilyen rózsás. A hozzánk képest is szegény, nacionalista háborúkba sodródott kaukázusi népek egyikének sem irigylésre méltó a sorsa. Örüljünk inkább annak, hogy Magyarországon békés választásokon dönthetünk négyévente a sorsunkról, és nem a kétes módon feltüzelt csőcselék (tehát egy puccs) dönt, vagy méginkább az, hogy Putyin elvtárs letelefonál Moszkvából — ahogy Jerevánban, na meg alig harminc éve még Budapesten is. 

Orbánban és Erdoganban mindenképpen közös az, hogy nem külföldi bábok, mint az örmény Pasinjan, aki a nem sokkal korábbi választásokon mindössze 7%-ot ért el, de a tüntetések és az orosz érdekek a miniszterelnöki székbe repítették. Az viszont már minden politikusban közös, hogy minden szükségesnek látott eszközt megragadnak hatalmuk megtartására — jó esetben ez a jó kormányzás. A magyar társadalom nem túl érzékeny a balliberálisok, a civilek vagy a hajléktalanok kiszorítására, de valójában messze nem vágyik annyira a rendre bármi áron, mint az Erdogant éltető török. És ezt meg kéne tanulni értékelnünk, amíg így van.

Jót tenne az ország számára, ha legalább abban konszenzus lenne, hogy a kormányzati stabilitásért túl nagy ár, amit Törökország megfizet, de egy nagyhatalom játékszerévé válni, és nem választásokra bízni egy polgári demokráciában a legfontosabb döntéseket még rosszabb.

Jót tenne a magyar közélet mentálhigiénéjének, ha akkor is azt hinné mindenki, hogy demokrácia van, amikor éppen nem az ő valamely kedvencük nyeri meg a választásokat. 

De az igazság az, hogy, azért annak a — huszonöt éve Szárszón még zavarba hozható fiatalembernek a szavait kölcsönvéve —  hideg polgárháborúnak csak egyetlen lezárása lehet kiegyezés híján: ha az egyik fél legyőzi a másikat. Ez idén áprilisban megtörtént.

Nem hagynám megválaszolatlanul a kérdést, hogy ha Magyarország nem Törökország és nem Örményország, akkor mégis micsoda? Leszámítva, hogy minden hasonlatkeresés csak az emberi gondolkodás fapados változata a kérdés megválaszolható relatíve értelmesen.

Magyarország az elmúlt nyolc év alapján leginkább — az amúgy szintén trükkösen — a CSU által évtizedek óta uralt Bajorországnak látszik. Azért van értelme erről beszélni, mert valószínű nem így tekintünk magunkra — minthogy a bajorok még Németországon belül is igen tehetőssé váltak. (Mi meg a Balkánon is csak nehezen tudunk verbuválni egy listát, amin elsők tudunk lenni. Ja és abban a bizonyos előző 50 évben nem konzervatív kormányunk volt — bár nem "önhibánkból".)

Pedig ha nem fordul valami nagyon rosszra, akkor könnyen lehet, hogy valami hasonló fejlődési pályára áll az ország, mint Bajorország, amely egy nagyon sajátos kicsit berlusconi-san olaszos beütésű, de azért komótosan németes, uram-bátyámosan kedélyes, tehát olajozottan korrupt, a modern technikát használó, de minden bolondériával szemben konzervatív Oktoberfest-ként ábrázolható, ahol az emberek nagy változásokat nem akarnak, amíg a kihozott sör hideg... 

A sör már a Sziget fesztiválon is hideg, csak éppen jórészt ugyanaz a nyugati fiatalság tölti meg, amely az Oktoberfestet — és szórakozik együtt talán még pár budai fiatallal — amíg a többiek "Londonban mosogatnak".

screen_shot_2018-06-27_at_8_09_31.png

2017-ben Magyarország demokrácia indexe: 6.64, Törökországé: 4.88, Örményországé: 4.11, Oroszországé: 3.17. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr7614070473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2018.06.27. 10:12:38

Elég nagy zöldségeket írtál össze. Az például eszedbe sem jut, hogy azt a puccsot maga Erdogan is megrendezhette?
Másfelől pedig Örményországban több mint valószínű, hogy elcsalták a választásokat.
Nem is fejtegetem, nincs kedvem hozzá, valaki úgyis rá fog még világítani a többi hibás premisszádra is.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.27. 10:21:24

@exterminador: utalok rá, hogy a puccsnak voltak furcsaságai, de ez nem jelenti azt, hogy nincs egy olyan közeg, amelyik erőszakosan kívánta volna megdönteni a hatalmat, máskülönben Erdogan a saját strohman-jait sittelte volna le, ugyebár — ennyit a logikáról.
Az elcsalt választások duma nem nagyon érdekel — elcsalhatták, de az nem változtat a tényen, hogy azon az elcsalt választáson bejutott képviselők álltak Pasinjan oldalára. Nem új választást rendeztek. Magyarán legitimek ugyanazok a képviselők, ha az új strohmant választják meg. Aha. Értem. A demokrácia az lenne, ha rendeznének egy tiszta választást, nem? Talán ez volna az "európai".

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.06.27. 10:27:25

"Jót tenne a magyar közélet mentálhigiénéjének, ha akkor is azt hinné mindenki, hogy demokrácia van, amikor éppen nem az ő valamely kedvencük nyeri meg a választásokat."

szerintem a kutyat se erdekli senkinek a mentalis allapota

jajdehülyevagyok 2018.06.27. 10:38:46

@exterminador: Furcsa, hogy a feltételezések és milyen súllyal jelennek meg a magyar közgondolkodásban. Ez lehetne akár egy disszertáció témája.

hidroponi 2018.06.27. 10:43:45

vajon bajororszagban is minden seehofer strohmanjai kezeben van?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.27. 10:49:19

@hidroponi: már nem Seehofer van, de nem is ez a lényeg, a multik mögött kispályás Mészáros Lőrinc, de még Simicskával és Garancsival együtt is szerencsére. Nem tudom megsaccolni, hogy a nemzeti vagyon mekkora része van fideszes vagy szoci kezekben — gyaníthatóan töredék, de jóval több, mint amennyi egészséges. Azért Bajorország tele van korruőciós botránnyal. Lásd Landesbank — mivel jóval gazdagabbak, ezek pénzügyi nagyságrendje is nyilván veri a magyar umbuldákat. De ez sem tesz boldoggá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.27. 11:05:27

A török társadalom kb. így oszlik fel:
- 10-20 % kemalista, aki ma is hisz a nyugatosodásban, ez van Isztanbulban és az európai részen,
- 40-50 % iszlamista, jellemzően ez nem radikális, ez a hagyományos vidék,
- 40-50 % nacionalista, ezek a vidéki városok.

Erdoğan az iszlamisták fő embere. Tulajdonképpen megdönthető lenne, ha mindenki összefogna ellene, de az iszlamisták mind a nacionalisták, mind kemalisták számára a kisebbik rossz a másikhoz képest.

A kurd kisebbség meg pragmatikus alapon szavaz, ez tipikus kisebbségi szavazói magatartás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.27. 11:07:47

@exterminador:

A puccs Obama ügye volt, de az orosz titkosszolgálat értesültb róla, s szóltak a törököknek. Orosz érdek ez ugyanis, hiszen kisebb rossz egy mérsékelt iszlamista török vezető, mint egy atlantista nyugatpárti.

Egyébként a puccs Törökországban NEM illegális, az alkotmány lehetővé teszi. Persze sikeresnek kell lennie...

Ballib vagyok mert rettegek 2018.06.27. 11:22:27

@maxval balcán bircaman: "A puccs Obama ügye volt"

De mint tudjuk Obamát Soros irányította, aki pedig a láthatatlan globálos háttérhatalom vezére. Mivel az ororsz szövetségeseink rájöttek a Soros tervre, így a láthatatlan háttérhatalom akkorát bukott, hogy azon röhögött a fél világ. És csak azért a fele, mert ez a történet csak a szabad sajtóval rendelkezö országokban jelenhetett meg, úgy mint Oroszországban, Magyarországon, Bulgáriában és Azerbajdzsánban. Az EU-ban Merkel és Makron betiltották a médiának hogy le merje hozni ezt a hírt.

Lajos062 2018.06.27. 11:23:11

Miért hiszi mindenki azt, hogy Angliában minden magyar mosogat, agyrém.

Móg 2018.06.27. 11:23:25

Minden Londonban élő magyar mosogat.Nagyjából a többi kérdésben is ilyen mélységű a szerző világlátása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.27. 11:26:57

@Lajos062:

Nem minden magyar mosogat a Londonisztáni Kalifátusban, Van aki takarít.

Móg 2018.06.27. 11:30:02

@exterminador: Nem rendezhette mivel nem volt ilyesmi.Egyszerűen hadgyakorlatot rendelt el és kijelentette,hogy íme a puccs.

városi fiú 2018.06.27. 11:36:28

@hidroponi: Nem hallottad, hogy Bajorországot egy Mészáros Lőrinc nevű falubélája az ivócimborájával, aki a miniszterelnök , simán fölvásárolta ?
Nem vagy képben. A bajorok azóta énekelgetnek naphosszat.

citrix 2018.06.27. 11:49:57

Hiányos a fényképalbum. Vitya jobb oldaláról hiányzik Rákosi és Sztálin elvtárs, a korabeli média szerint nagyon népszerűek voltak akár a mai utódaik.

Brix 2018.06.27. 11:52:54

Orbán lehet hogy nem Erdogán, de valamièrt mègiscsak Erdogánnal, Putyinnal, Dutertèvel együtt került a Time magazin címlapjára. Valamit nagyon rosszul csinál, ha ezzel az illusztris társasággal együtt emlegetik...Az, hogy illiberális demokráciát, egy erős vezetőn , egy párt hegemóniáján alapuló, autokrata társadalmi rendszert èpítünk , Magyarország szègyene...A demokrácia - a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkodásán alapuló politikai rendszer - súlyos válságban van Magyarországon. A fő ok, az itt èlő emberekben keresendő. Az átlagember az erőskezű vezetőben, a szilárd társadalmi hierarchia fenntartásában, a kisebb egyenlősègben, a kevesebb szabadságban hisz, ezèrt találta meg Orbán a maga nèpèt...Egyúttal az is bebizonyosodott, hogy inkább távolodik az ország a nyugati társadalom èrtèkvilágától, mintsem közeledne...Amit most járunk, megint egy sajátos magyar út, ami újból zsákutcába viszi az országot...Az első jelek már látszanak...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.27. 11:53:52

@Lajos062: nem hiszem és nincs is így, de jó poén a végére. Miért kell mindent szó szerint venni?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.27. 11:58:43

@Móg: senki sem gondolja komolyan, hogy mindenki mosogat Londonban — de miért szerinted mindenki "a más Londonban van" az nem épp akkora hülyeség? Régen rossz, ha egy viccet magyarázni kell, de szerintem itt tök egyértelmű. De a kedvedért idézőjelbe teszem.

2018.06.27. 11:58:43

Ennyi hülyeséget írni.... Ehhez már tehetség kell.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.27. 11:59:55

"Jót tenne a magyar közélet mentálhigiénéjének, ha akkor is azt hinné mindenki, hogy demokrácia van, amikor éppen nem az ő valamely kedvencük nyeri meg a választásokat. "

Így igaz.

"hitelesebb lenne a Sargentini-jelentés is, ha annak idején "Európa" számonkérte volna a fojtogató pártállami maradványok lebontásának elmaradását a média és a közélet számos más területén is a csatlakozásunk idején... "

Arra sem emlékszem, hogy az EU elítélte volna a 2006-os rendőrterrort.

"Magyarország nem Törökország és nem is Örményország. És ez a fontos. (Ezért írhatunk és beszélhetünk szabadon bármiről. Meggyőződésünk és elmeállapotunk szerint szidhatjuk Orbánt akár a tévében.)"

A posztoló megfeledkezik arról, hogy Magyarországon jelenleg náci diktatúra tombol.

chrisred 2018.06.27. 12:07:47

Magyarország nem Törökország, nem Örményország, de nem is Bajorország, se hús, se hal, már majdnem száz éve identitás nélkül lebeg erre meg arra, amerre a külföldi szelek meg az azokkal együtt mozduló magyarországi politikai szélkakasok hintáztatják.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.06.27. 12:20:24

@chrisred: se hus se hal?

meg mi lenne ha vmilyen lenne igy is nacizik a sok felkegyelmu

Móg 2018.06.27. 12:25:13

@Antlfinger Edvárd: Ha a londoni közönségnek szántad tényleg vicc mert ezen már csak ott röhögnek.

2018.06.27. 12:30:43

Spirituális emelkedés a rossz irányba? Közeledtek a Nagy Egy világához, miközben elkábít benneteket a változatlan külvilág és a lassan telő idő.

Még fingani se tudsz engedély nélkül, de békés lesz a világ, amíg tartod hódolatod egy középkori világban.

Van másik lehetőség is, de azt csak egy őrült mondja, akinek pénze sincs, tehát hiteltelen.

2018.06.27. 12:33:41

@Brix: Egy demokráciában a cél az emberek minél szélesebb rétegének anyagi felemelése. Egy diktatúrában CSAK a behódolt embereké, a többiek maradjanak csak a nyomorban. Jé, ez a cigány hatalomfelfogás.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.06.27. 12:51:06

@Móg: ne csinálj már úgy mintha nem hallottad volna százszor ezt a kijelentést, nyilván senki sem gondolja komolyan — de leír egy olyan problémát, hogy bizony sokszor van az, hogy képzettségén alul mennek munkát vállalni a magyarok külföldre — egyébként semmi bajom azzal, ha valaki külföldön talál munkát, akár kényszerből, akár passzióból, ő dolga

5perc 2018.06.27. 17:05:30

Elég zavaros ez az írás, de annak örülök, hogy az ún. "masszív többség" és a "demokratikus választás" nem került egy mondatba.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.27. 18:21:37

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása