A kiló nem százat jelent.

Globális játékosok? 2020-ra kész lesz Kína első szuperhordozója

2018. augusztus 28.

Erőviszonyok, 2018.

Kína valóban USA-szintű globális játékos lenne?

Az ábra szerint aligha. 2020-tól várhatóan elkészül Kína első anyahajója. Míg a tengereket uraló egyetlen amerikai haditengerészetnek annyi ilyen óriáshajója van, mint az összes többi országnak együttvéve — se. (20 darab és eleve mindenki másénál külön-külön is nagyobb és felszereltebb mozgó atommeghajtású támaszpontot működtetnek — lényegében bárhol a vizeken.)

Korábban Kína tehát olyan "világhatalmak", mint Thaiföld és Korea mögé zárkózott fel, de még a kis Ausztráliát se érte be — bár kétségtelen egyéb tengeri támogatásokkal Kína mára második erő a csendes-óceáni térségben, de messze az USA mögött kullog.

Érdekességképpen a Szovjetunió se volt soha igazi tengeri hatalom. Legfőképp, mert hajózható meleg tengeri kikötői olyan NATO-országok által zárt tengerekre néztek, amikről az óceánok elérése esélytelen lett volna. Ezért nem is volt soha komoly szovjet flotta. Az ország keleti vége pedig lényegében mai napig alig lakott, a birodalom népessége Európában összpontosult — azt rebesgetik illegális migrációval kínaiak népesítik majd be Kelet-Szibériát pár évtizeden belül. A tengereket 1945 óta az USA és a NATO uralta — ellenfél nélkül.

Ahogy mondani szokás:

„Aki a tengereket uralja, az uralja a kereskedelmet is; aki a világ kereskedelmét uralja, az uralja a világ javait is, vagyis uralja a világot magát.”

(Forrás: Foreign Policy)

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr7614208061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2018.08.29. 11:31:24

Kínának van hordozója jelenleg is, ami önmagában 3szor akkora mint a koreai, és 5ször nagyobb a thainál, illetve nagyobb mint a két ausztrál hajó együtt.. Tehát nem hozzájuk zárkózik fel.

Jelenleg a második hajó épül, amivel már egyértelműen 2. számú tengeri hatalom lesz, ahogy az ábráról leolvasható, ha tudsz angolul.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.08.29. 11:53:25

@Emmett Brown: biztos jobban tudsz olvasni, de én nem azt látom odaírva és a számok is mást mutatnak — minden nyelven. Van két szovjet (ukrán garázsvásáron vett) múzeumi darabjuk, amikre nehéz volna rábízni a kínai partok védelmét. en.wikipedia.org/wiki/Chinese_aircraft_carrier_Liaoning Így néz ki. Ez nem egy szuperhordozó, ez egy kisebb hordozó. Nem ugyanaz a szerepük szerintem. Mind a fent szereplő 2 ausztrál hordozó, mind az ukrán-kínai szerzemény 200-300 méter közötti, így fértek bele a válogatásba. Máskülönben a listán nem lehetne rajta egyik ország sem, ahogy European Phalanx rámuttott helyesen.
@maxval balcán bircaman: hát marhára mesze van ez az erősödéstől — katonailag legalábbis. Más területen szerintem Kína már a versenyben van.

Bicepsz Elek77 2018.08.29. 11:54:33

Minek anyahajo ha par raketaval vagy torpedoval hullamsirba lehet kuldeni??

Emmett Brown 2018.08.29. 11:58:10

@Bicepsz Elek77: az megvan, hogy az anyahajók nem egyedül kolbászolnak, hanem komoly kísérő raj megy velük, ami megvédi ezektől?

Emmett Brown 2018.08.29. 12:23:40

@A kiló nem százat jelent.: Már ne haragudj, de összevissza beszélsz.

Ami oda van írva: amint 2020ban a Shandong üzembe áll, Kína megelőzi Japánt és Franciaországot (annak dacára hogy darabra fele annyi lesz nekik, ez az én megjegyzésem, nem fordítás). Egyelőre Kína be kell érje a Liaoninggel, ami egy exszovjet hajó, amit a ruszkik Varjag néven kezdtek építeni.

Nincs két szovjet hordozója Kínának, 1, azaz EGY darab van, ezt nem tudom honnan veszed.

Ha a Liaoning és az ausztrál hajók egy kategória, akkor hogy lehet, hogy a kínai hajó nagyobb mint a két ausztrál EGYÜTT? en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_carriers
List_of_active_Royal_Australian_Navy_ships

A lesajnált kínai szar 10%kal kisebb mint a Nimitz hajók, nyilván szarabb is elektronikában meg mindenben, de repülők le és fel tudnak szállni rá/róla. Az ausztrál Canberra osztály 35%-kal kisebb mint a Nimitz, és csak helikopterekkel tud dolgozni. Teljesen más kaliber.

midnightcoder2 2018.08.29. 12:28:17

Na ja, az USA az egész politikáját és gazdaságát rablógyilkosságra alapozza, kell is nekik a haderõ.

Harley 2018.08.29. 12:56:51

Hm, nem is régen az volt a hatalom birtokosa akinek több páncélos lovagja volt , nemde ? Amúgy örvendenék egy olyan statisztikának is , ahol látható lenne a kinai kézben lévő USA államadósságból mennyi Nimitz osztályú anyahajót lehetne venni ? Hajdan kedvenceim voltak James Clawell könyvei Tai Pan , Nemes ház , ott volt említve a nyugati és a keleti gondolkodás közti roppant nagy eltérés , míg mi évtizedekben gondolkozunk ( talán ) addig a kinai hatalom évszázadokban , s lehet az császári , kommunista , avagy mostani vegyes kapitalista -komcsi ! Ha ebből az aspektusból nézzük hogy száz múlva lehet a kinaiaknak akár ötven anyahajója is , hm ? Míg a többieknek talán még arra sem lesz pénze hogy a kikötőből kifussanak ! Ez is csupán egy lehetőség , ugye ? :)

Emmett Brown 2018.08.29. 12:57:19

Illetve ami még érdekes tengerészeti szempontból, az a Jeges tenger, ahol az oroszok kenterbe verik az amerikaiakat. Jelenleg van 7 darab amerikai jégtörő, amiből 4 kvázi kutató/ellátó hajó, a 20as évekre várható egy új amcsi jégtörőosztály. Ehhez képest az oroszoknak van 4 db nukleáris hajójuk, és 3 zsír új hajó épül még 2021-ig. Ezen felül még van egy rakás dízelmeghajtású is, valamint rengeteg kutató/ellátó hajójuk is van.

2018.08.29. 12:59:49

„Aki a tengereket uralja, az uralja a kereskedelmet is; aki a világ kereskedelmét uralja, az uralja a világ javait is, vagyis uralja a világot magát.”

Amíg az egészet múlt időbe nem teszi a teleportáció.

2018.08.29. 13:01:24

@maxval balcán bircaman: Orbán Viktor netes hangja ismét megszólalt. Persze, igazad van, jó hír, ha szabad világban gondolkozol, mert hogy is nézne ki egy olyan világ, ahol csak egyvalaki van.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.08.29. 13:21:53

@Emmett Brown: igazad van, van egy ukrán garázsvásáron vett és épül egy saját. Így értettem a kettőt. De ettől még nem kulturált megjegyzés olyat írni, hogy "össze-visszabeszélsz". Úgy általában semmilyen társaságban és témában. Szerintem egy normális hordozóval Kína csak Thaiföld, Korea és Ausztrália vetélytársa lehet. Lehet ezzel nem értesz egyet. A britekhez és franciákhoz annyi köze lesz, hogy el se jutna odáig a flottájuk — és egyébként viszont, de ez most mindegy. Szerintem nem bonyolult, amit írok. A francia és brit ambíciók nem terjednek nagyon messze és Kínáé sem. Össze nem érhetnek. Korea-Thaiföld pedig együtt ütőképesebbek a térségben, mint Kína. Japánt figyelembe se véve. Ausztrália pedig egyelőre erősebb, tehát mögé zárkózik fel egyelőre. Ha megépül — HA MEGÉPÜL — a csodaluxushordozójuk, ami egy kisebb amerikai hordozó lesz, akkor verhetik a mellüket a Sárga tengeren, de nem mehetnek vele túl messze, ami az egész hordozósdinak a lényege. Ezek nem partmenti őrjáratra vannak tervezve.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.08.29. 13:32:24

@Harley: A kínaiak és Kína által birtokolt államadósság elenyésző mértékű.
Mint az nem köztudott, de egy klikkelésre fellebbenthetjük erről is a fátylat. Eleve az USA szövetségi államadósságának fele sincs külföldi kézben, bruttó csak a harmada külföldiek által jegyzett. De kivonva a szövetségi intézmények egymás közti tartozásait is csak 47%. Még a külföldi befektetők között is csak az EGYIK: en.wikipedia.org/wiki/File:Composition_of_U.S._Long-Term_Treasury_Debt_2000-2014.svg Tudomásom szerint Kína egy ideje nem jegyez USA papírt, de ez lehet már nem igaz. Nincs akkora jelentősége, ahogy ezzel revolverezni szokták az USA-t. Kína FDI függősége lehet szembeötlőbb még mindig, pedig már ő fektet be nagyarányban Afrikában stb.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.08.29. 13:37:41

@Emmett Brown: A Jeges-tengeren valóban új játéktér van kialakulóban, mert a klímaváltozás hajózhatóvá teszi lassan egyre nagyobb mértékben az év során. Egyelőre épp ezért nincs ott amerikai fölény — nincs értelme, mert jórészt nem hajózható még, nincs kereskedelem, nincs semmi —, de ha hajózható lesz, akkor az USA fölény ott is beáll, tekintve, hogy jégtörők nélkül lehet közlekedni: magyarán közlekedni lehet majd egyáltalán. Oroszország célja megőrizni az előnyt, de gyanítható addig Kína beéri. Oroszország pedig legfeljebb Norvégiával és talán egyszer majd az Unióval kelhet versenyre. Ezeket nyilván egyelőre előzi. De ez egy olyan pálya, ahol előzni nem túl rewarding. Nincs haszna. Ez kb. olyan, mintha lenne egy verseny a leghosszabb kommentek közt a legrosszabb blogokon. Meg lehet nyerni. Aztán ott a Pulitzer-díj...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.08.29. 13:43:21

@Bicepsz Elek77: @Emmett Brown: -nak igaza van, egyébként a kérdésedre az a válasz, hogy a hordozók nélkül nem tudod kiterjeszteni a katonai befolyásodat. Lehet bármekkora hadsereged, a hatótáv korlátozott. Modern hordozókkal tudsz beavatkozni távoli konfliktusokba. Megszállni Irakot stb. Amíg erre nem vagy képes, addig regionális hatalom vagy. Ami azért szép teljesítmény egy nemrég még harmadik világbeli bár ordenáré nagy országtól. Az USA hordozói nem nagyon mehetnek a kínai partok közelébe, mert Kína arra rendezkedett be, hogy védje a partjait. Ez a hordozó dolog eszükbe se jutott. Most mutatóba akarnak egy sajátot. A garázsvásárban olcsón turkált lelakott helyett vagy mellé — ez az, ami nekem nem világos. Kétséges, hogy az ukrán hajót sokáig érdemes lesz üzemben tartaniuk. Magyarán továbbra is egy hajójuk lesz. Én így kalkulákok.

Emmett Brown 2018.08.29. 14:01:07

@A kiló nem százat jelent.: hogy egészen pontosak legyünk, Kínának van a Liaoning (amit Ukrajnából vontattak át, és fejeztek be), ezen felül van egy befejezett saját építésű hajójuk, (aminek még nincs neve, de jelenleg is vízen van és tesztelik a rendszert, ez a Liaoning fejlesztett testvérhajója, szovjet modell alapján). És ezen felül építik a következőt már, amire te is utaltál a cikkben.

A Liaoning és a Dokdo/Canberra osztály (koreai/ausztrál) nem említhető egy lapon (mert ezek igazából partraszálló hajól "amphibious assault ships", továbbá a Thai "hordozó" sem, ami meg bőven a koreai/ausztrál szint alatt van. A kínai hajó repülőgéphordozó, a másik 3 nemzeté meg helikopterhordozó. A japán hajók is "helikopteres rombolók" inkább. Ég és föld a különbség, a csapásmérő távolság egyszerűen nem hasonlítható össze egy igazi hordozóéval, illetve ott vannak még a felszíni hajók is.

A Sárga tenger így is biztosítva van, ott jelenleg csak az USA tudná megverni a kínaiakat, a másik 4 nemzetet kipicsáznák a kínaiak tükörsimán (főleg a kis szigeteken épített támaszpontjaik segítségével). Illetve Kínának vannak nem-ballisztikus atomtengeralattjárói is, ami összesen 5 országnak van a világon (US-UK-FR-Ru-CN). És valószínűleg sem Franciaország, sem UK nem tudna arrafelé izmozni nagyon, a hazai pálya előnye miatt. És ez részemről nem a kommunista rendszer ajnározása, és a nyugat+nyugatbarát ázsia országok pocskondiázása, hanem reális erőviszonyértékelés.

Igen, jelenleg nemhazai pályán nem tudnak nagyon mokánykodni egyelőre, de igencsak arrafelé haladnak, hogy már rövidtávon is egyértelműen a második számú tengeri hatalommá váljanak.

Emmett Brown 2018.08.29. 14:09:08

@A kiló nem százat jelent.: a sarkon a kritikus dolgok akkor fognak lejátszódni, amikor már elkezd olvadni, de MÉG nem olvad fel teljesen (először csak nyáron, aztán már tavasszal-ősszel is). Na ekkor (ami már nagyon kopogtat) lesz a jégtörőknek igencsak nagy jelentősége, ezzel kapcsolatban az amcsik eléggé aggódnak is (keress rá nyugodtan).
süti beállítások módosítása