A kiló nem százat jelent.

Mit üzennek valójában '56 hősei a magyar nemzetnek?

2018. október 23.

Az 1990 utáni magyar demokrácia 1956 örökségére épült. Mégis a rendszerváltás utáni magyar közélet  legvisszatetszőbb jelenségévé vált, hogy mára minden nemzeti ünnepünket kisajátítja a politika. hungary56.jpg

Ünnepelhetnénk együtt, hogy az ország felszabadult azok alól a történelmi kényszerek alól, amik 1945 után letérítették a szerves európai polgári fejlődés útjáról, ünnepelhetnénk együtt azt a szabadságot, ami lehetővé teszi, hogy nemzetünk sorsát mi magunk vitathassuk meg és dönthessük el demokratikusan. A mindenkori kormánypártok és a mindenkori ellenzékük viszont rendre úgy tesznek, mintha nem is egy ország polgárai lennének. Mintha mindegyik párt egymagában és kizárólagosan legitim módon képviselné a nemzetet, ezért ő maga kell gondoskodjon a nemzeti hagyományok ápolásáról és saját különbejáratú nemzeti ünnepet kell tartson saját híveinek. Ez sehol a világon nncs így.

A politikusok dolga nem annak a bizonygatása saját kisebb-nagyobb rajongó táboruk számára, hogy ők a kizárólagos letéteményesei közös demokratikus és/vagy nemzeti értékeinknek, hanem a jelen és a jövő politikai kérdéseinek megvitatása a közéleti vitákban — kinek-kinek a többiek által is tiszteletben tartott értékrendje és érdekei szerint. (Kizárólagos és demokratikus összebékíthetetlen fogalmak. Nemzeti és kizárólagos: egymást kizáró fogalmak.)

De ezen viták lefolytatására az év többi napja pontosan elegendő lenne. Október 23-a (akár március 15-e) a rossz és történelmietlen pártpolitikusi beszédek, pártdemonstrációk és aktuálpolitikai tüntetések szégyenletes színterei évről-évre, ahol minden politikai szereplő a maga szemszögéből igyekszik láttatni, olykor elferdíteni azt, amiről homályos iskolai emlékeknél többet maga sem tud semmit, s amihez a mának lényegében igen kevés köze van. Azt, ami minket valójában összekötni hivatott és nem szétválasztani: közös múltunk, nemzeti örökségünk.

S eközben elfelejtjük, hogy mennyire hálásnak kellene lennünk, hogy ebben a korban élhetünk. Nem a padláslesöprések és ávósok rémuralma ellen kell kimennünk az utcára, hanem szabadon élvezhetjük az épp kellemes őszi időt. Hogy a 21. században nincs már hősökre szükség: s ezért tartozunk hálával a hősöknek. 

De ne mi mondjuk el, mit gondoltak Ők. Nekünk a boldog utókor kényelmes élete adatott szerencsére. Hallgassuk meg inkább, hogy mit üzennek nekünk valójában '56 valódi hősei: 

 "Lehetne semmit sem üzenni, és ez volna a legjobb.

De még gyarló vagyok, túlságosan köt a szeretet a világhoz és hozzád is erősen, Pistám, üzentet. Úgy várják ma ezeket az utolsó üzeneteket, mint régen a halált jelentő kötéldarabkát a hóhértól.

Azt szeretnék, ha nyilatkoznánk a világnak, pedig még csak az bánt, ha bántani lehet még minket valamivel, hogy esetleg mártírt vagy hőst kreál belőlünk a „hálás utókor” önmaga kínzására.

Ha lesz ilyen, tiltakozz, tiltakozz!

Mi nem akarjuk ezt, ne turkáljanak önmaguk szennyesében, múltjukban, akik netalán mi leszünk. Nagy rusztikus kő legyen a névtelen csőcselék emléke, amelyből lettünk, amellyel egyek voltunk és akikkel együtt térünk meg.

De ez is ostobaság, mint minden rágódás a múlton.

Feledjetek el, feledjetek el minket, ez hasznos.

Az emlékezés köti a cselekvő kart, vagy ostoba, szertelen tettekre sarkallja. Ti éljetek, nevessetek teli szájjal, mert mi is így akartunk élni. Ne hagyjátok, hogy úrrá legyen rajtatok az emlékezés.

Minden nap hosszú a halálig és minden nap rövid, amit élünk.

Nagyon nehéz, de nem változtam, és így elviselhető.

Emberebb lettem, talán annyira, hogy már elmehetek. Ha fáj, azért fáj, mert fájdalmat okoz azoknak, akik szerettek."

Angyal István (1928–1958) Auschwitzból, ahol elvesztette édesanyját és nővérét – ez utóbbi nem átlagos „zsidó halál”-lal halt meg, hanem kötélen végezte lázadás miatt – kommunistaként tért haza Budapestre. A kommunizmus sztálini válfajából hamar kiábrándult, 1949-ben fejjel lefelé felakasztotta Sztálin képét a vécéjébe, ami akkor életveszélyes vállalkozás volt. A Bölcsészettudományi Karra iratkozott be, de nem végezte el az egyetemet, hanem elment Sztálinvárosba (Dunaújváros) építésvezetőnek. 

A forradalomban az első naptól kezdve tevékenyen részt vett. A Tűzoltó utcai fegyveres felkelők parancsnoka lett. Csoportja eredményesen harcolt a megszállók ellen, igen sok tankot és páncélozott kocsit semmisítettek meg. Fellépett az egyéni terror ellen, huszonnégy ávós sorkatonát őrizetbe vett és etetett a forradalmi napokban. „Valóban angyal” – mondták nekem, amikor riporteri minőségemben felkerestem a Tűzoltó utcát. Kommunista funkcionáriusok háza elé, ezek kérésére, védőőrizetet állított. Felajánlotta a kormánynak, hogy csoportjával segítségére lesz a valóban jobboldali erők ellen folytatandó harcban. November elsején felkérte Kádár Jánost az újonnan megalakult MSZMP első titkárát, hogy másnap vegye át jelképesen csoportja vezetését. Kádár ezt meg is ígérte neki, de a beígért napon nem a Tűzoltó utcába ment.

A szovjet inváziót követően a Tűzoltó utcaiak november 7-ig folytatták a fegyveres ellenállást. Ezután Angyal a Péterfy Sándor utcai kórházban rendezkedett be, itt röplapok írásával és sokszorosításával foglalkozott. November 16-án razziát tartottak a kórházban. Angyal – aki egy orvosi szobában időzött, a letartóztatások hírére a helyszínre sietett, hogy tiltakozzon bajtársai letartóztatása ellen. (Egy hete nem aludt már, injekciókkal tartatta magát ébren.) 1957 nyarán halálra ítélték. Több mint egy évet töltött halálos zárkán, 1958 decemberében végezték ki. — Eörsi István, 
BESZÉLŐ SZAMIZDAT, 19. SZÁM (1987/1.)

Bizony a hősök gyakran mártírok: tehát halottak, nyugodjanak békében! S nekünk és gyerekeinknek ne kelljen soha megismételnünk újra tetteiket!

S ne ferdítsük el a tényt: sokszor teljesen hiábavaló véráldozatokat vállaltunk történelmünk során, ne azt tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy akkor erkölcsileg jók, ha ők is ezt teszik.

Ne hallgassuk el az akkori és akár a mostani politika felelőtlenségét akkor, amikor azt hazudta a megszállók ellen egyenlőtlen utcai harcokba bocsátkozó pesti srácoknak, köztük gyerekeknek: "csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van", amikor a néphadsereg tudta semmi értelme nincs az ellenállásnak egy világhatalommal szemben, s Nagy Imre kormányfőnek a dolgozószobáján kívül sem volt semmi befolyása — nemhogy az ország, de még saját tragikus, de nyilvánvalóan hibás döntései miatt elkerülhetetlen sorsára sem. Ne küldjük értelmetlen mészárszékbe fiataljainkat. Értelmesebb életet szánjunk számukra.

Jegyezzük meg Angyal István szavait: nem akartak hősök lenni, dehogy akartak... Olyan életet akartak, ami nekünk megadatott. Őrizzük meg és ünnepeljük együtt ezt az életet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr6714317423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2018.10.23. 21:14:50

Ahogy figyelem nem fogynak azok az emberek akik arról számolnak be, hogy miként volt forradalmár. Igaz, az átlagéletkor kitolódik, vagy már tanú sincs.

Neo07 2018.10.23. 21:25:25

Szimpatikus a mondanivaló: hogy nemzeti ünnepünkön ne legyen politika, vita, rosszabb esetben acsarkodás. Ez jó lenne. De sajnos a valóság más.

Írod: "S eközben elfelejtjük, hogy mennyire hálásnak kellene lennünk, hogy ebben a korban élhetünk. Nem a padláslesöprések és ávósok rémuralma ellen kell kimennünk az utcára, hanem szabadon élvezhetjük az épp kellemes őszi időt. Hogy a 21. században nincs már hősökre szükség: s ezért tartozunk hálával a hősöknek."

Sajnos nincs igazad: épphogy új hősökre lesz szükség – és sajnos lesznek is.
Padláslesöprések helyett a mesterségesen leszorított bérek és szándékolt eladósítások ellen kell kimenni az utcára; ávósok helyett a mai migránsbetelepítők és annak szolgái ellen kell küzdeni. (És kellemes őszi idő sem nagyon lesz, ha felgyorsul a globális felmelegedés, persze évtizedek múltán lesz sokkal rosszabb.)

"Nekünk a boldog utókor kényelmes élete adatott szerencsére."
Bár igazad lenne, de sajnos tartok attól, hogy a XXI. század sokkal rosszabb lesz, mint a huszadik, lásd a túlnépesedést, fokozódó környezetszennyezést, globális szegénység terjedését, a terjedő erőszakot, terjedő vallási fanatizmust, terrort, stb...

Brix 2018.10.23. 21:32:44

Mi magyarok , olyan emberek vagyunk, akik harcolnak az elve remènytelen- bukott helyzetekben is. Ez soha nem fog megváltozni, mert ilyen a nèplèlek!! Inkább veszítsünk hősies küzdelemben , vesztesègekkel- feadva a leckèt a hódítóknak- mint elvtelenül megalkudva " bèkèben " èljünk, engedve az erősebb akaratának...

Brix 2018.10.23. 21:39:46

Az, hogy mi voltunk a legszabadabb szocialista ország, az 56- os felkelès eredmènye, így mondhatjuk: küzdelmük nem volt teljesen hiábavaló. Másrèszt, 56- ot mindenki ismeri, ezzel bekerültünk a világtörtènelembe! A magyar , 56-os "freedomfighter" olyan , mint Leonidas király katonái: a hősiessèg megtestesítői a világban!

kolomparlole1114 2018.10.23. 23:56:25

56 azt üzeni hogy a kommunista Viktátorokat el kell takarítani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.24. 06:03:32

A nemzeti ünnep mindig a politikáról szól, mi ezzel a gond?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.24. 06:04:28

@Brix:

Ez jó megállapítás. A magyarok mernek a túlerő ellen is harcolni, ahogy ez most is így van, Brüsszellel szemben,

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.24. 08:09:51

@maxval balcán bircaman: jesszusom, miért kell olyasmit megkérdőjelezni, hogy nem 56-ra épül a rendszerváltás?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.24. 08:16:42

@A kiló nem százat jelent.:

Mert nem rá épül. Ahol nem volt 56, ott is ugyanúgy megdőlt a marxizmus, mint ahol volt. Azaz nem lehet ők 56.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.24. 08:26:24

@Neo07: nade legnagyobb tisztelettel: a bérek éppen száguldanak felfelé... nem mesterségesen lenyomva tartják... Az ötvenes években a saját disznódat felnevelve nem fogyaszthattad el, be kellett szolgáltatni, effektíve romlott az életszínvonal még a háborúhoz képest is — ha nem fordul rosszra valami a világban, nem jön világháború, akkor a mi jólétünk biztosnak tűnik belátható időn belül, persze kezdhetsz aggódni, hogy lehet mégse, de ennek nincs előjele

chrisred 2018.10.24. 09:10:46

@maxval balcán bircaman: Ahol nem volt 1956, mint Magyarországon és Lengyelországban, ott 1968 volt (Csehszlovákia) vagy 1989 (Románia).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.24. 09:12:29

@chrisred:

S megdőlt a rendszer még Albániában, Bulgáriában, stb. is. Nem furcsa?

chrisred 2018.10.24. 09:14:10

@maxval balcán bircaman: És valójában nem a marxizmus dőlt meg, hanem az erőszakkal épített és fenntartott orosz világbirodalom. Aminek a szétesése ugyanúgy a gyarmatokon kezdődött, mint a brit világbirodalomé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.24. 09:15:43

@chrisred:

Akkor miért dőlt meg Albániában, ahol nem volt semmilyen orosz uralom?

chrisred 2018.10.24. 09:16:09

@maxval balcán bircaman: A nyugat-balkáni állapotokba nem mentem bele, nekik ott volt a kilencvenes évek polgárháborúja. Bulgária ilyen szempontból nem tényező.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.24. 09:23:02

@chrisred:

Azaz nem működik a magyarázatod.

Nem attól függött a rendszerváltozás, hogy volt-e ellen lázadás.

Ahol volt, ott nem dőlt meg mindenhol.
Ahol nem volt, ott is megdőlt sok helyen.

chrisred 2018.10.24. 09:30:31

@maxval balcán bircaman: Miért ne működne? A kommunizmus exportja volt az orosz birodalom világhatalmi céljainak az ideológiai köntöse, a kettő a gyakorlatban ugyanaz volt. A "ruszkik haza" egyben antikommunista kiállás is volt. A kelet-európai orosz gyarmati rendszer megroppanása azoknak az egyeduralkodòknak is betette a kaput a régióban, akik erre az ideológiára alapozták a rendszerüket.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.24. 09:31:07

@maxval balcán bircaman: jesszusom, birka! hogy jön ez a marhaság ide? :D Október 23-án kiáltjuk ki a köztársaságot és állandóan 56 örökségéről beszéltünk. Ez egy közhely. 56 szellemi öröksége a 90 utáni rendszer. Ne akarj már ezen vitatkozni lécci. Mégis hova nyúlhatott volna vissza 90-ben a politika?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.24. 09:33:06

@chrisred:

Ugyanazt mondod, mint én, csak más szavakkal.

A rendszer tehát Moszkvában roppant meg, ennek következménye a rendszerváltozás más országokban. S ez a hatás olyan erős lett, hogy még a SZU-tól független államokban (Albánia, Jugoszlávia) is működött.

Azaz nem 56 és verziói az ok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.24. 09:34:07

@A kiló nem százat jelent.:

Ugyanúgy hivatkozási alap volt a rendszerváltozáskor 1946, 1944, sőt Horthy, Károlyi, Kossuth is.

chrisred 2018.10.24. 09:42:55

@maxval balcán bircaman: Az általános elv, hogy a hódító birodalmak addig terjeszkednek, amíg a birodalom fenntartásához szükséges erőforrásokat már nem képesek előteremteni. Ebből a szempontból igazad van, ha az ő szempontjukat veszed figyelembe. Az oroszok eleve túl nagyot haraptak ki Európából, amit az ő primitív gazdasági rendszerük nem volt képes magába olvasztani. Tehát az ő szempontjukból a gyarmati országok forradalmai válságtünetnek számítottak. De én magyarként nem foglalkozom az orosz birodalmi szempontokkal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.24. 09:46:19

@chrisred:

Ez nyilván igaz.

Ezért is akart Sztálin visszavonulni az 50-es évek elején. De Amerikában se volt hülye a vezetés, s ezt nem engedte.
süti beállítások módosítása