A kiló nem százat jelent.

9 forint 39 fillérért gyújtották fel Franciaországot az autósok: megbukott Macron benzináremelése

2018. december 05.

Déjà vu érzésünk lehet itt Magyarországon, mert idehaza mi már láttunk ilyet '90-ben a taxisblokád idején. Franciaországot valósággal lángba borították és blokád alá vonták a láthatósági mellényes tüntetők.  Macron francia elnök kormánya — akárcsak annak idején az Antall-kormány — meghátrált: mégsem emelik most az üzemanyagok adóját. Macron politikája ellen nem a legszegényebbek lázadtak fel, hanem az elővárosi középosztály. giletjaunes_1789.png

Láthatósági mellény, franciául sárga mellény: gilet jaune. Instagram: #giletjaunes @fhry_faren

Bár Orbánhoz hasonlóan nincs érdemi kihívója, Macron népszerűségét igencsak megtépázta, hogy több, a francia politikában régóta tabunak számító privilégiumot és avittnak vélt intézményt lebontani igyekszik, hogy áramvonalasabbá tegye a sok tekintetben bizony merev, államszocialista tüneteket mutató francia gazdaságot. A fiatal, lendületes centrista Macron pont azt teszi, amit ígért, ezért választották meg a változást akaró franciák. Szocialista és jobboldali elődei már belebuktak ugyanebbe a francia tömegek ellenállása miatt. 

Franciaország a  sajtok, a hagyományos pezsgő és a rendre véres forradalmakig fajuló erőszakos tömegtüntetések hazája 1789 óta, és a lelkesedésük nem hunyt ki szalmalángként azóta se — általában minden ellen lázadnak. Magyarország eközben a kispolgári béke szigete, népe mindent eltűr. Bár minimális igény időnként volna rá, se 1990-ben, se 2006-ban nem láttunk olyan káoszt, mint most Párizs és több francia város utcáin:

Az üzemanyag ökoadójának emelése elleni tiltakozásul november 17-én Franciaország-szerte 300 ezer sárga láthatósági mellényt viselő autós állta el az útkereszteződéseket, bár a tüntetések kezdeti támogatottsága csökkenőben, szombaton még százezren tüntettek Párizsban, a Champs Élysées-n.

A tüntetések során két ember meghalt, több százan megsebesültek. (Nálunk ilyesmi elképzelhetetlen lenne — hálistennek.)

Az egyik halálos áldozatot talán az ironikus nem a legjobb szó — pont egy a tüntetők miatt megrémült autós gázolta el...

És, hogy tudjuk miről van szó: literenként mindössze 9 forint 39 fillérrel emelkedett volna a benzin és 21 forint 6 fillérrel a gázolaj ára.

Az állítólag spontán szerveződő tüntetők győztek, de vajon volt-e értelme ezért felgyújtani egész Franciaországot megsebesülnie százaknak és meghalnia több embernek? 

A sárgamellényesek mozgalma az Ancien Régime és a forradalom előtti idők parasztlázadásaira emlékeztet” – írja a Le Monde-ban Pierre Merle szociológiaprofesszor

Nevetségesnek tartja a kormány magyarázatát, miszerint az adóemelés célja, hogy visszaszorítsa a légszennyezést. A felső 10 százalék négyszer annyi széndioxidot bocsát a légkörbe, amint az alsó 50 százalék. Az ő luxusjárműveiket kellene tehát alaposan megadóztatni. Ehelyett a jövő évi költségvetés eltörli a luxusjövedelmek adóját. A középrétegek benzinfogyasztását akkor lehetne csökkenteni, ha a kormány alternatív közlekedési lehetőségeket teremtene. Az adóemelés csak a terheiket növeli.

(Le Monde, Metazin)

Ha a számok igazak is: csak majdnem helyes az érvelés. A városi légszennyezést nem lehet csak a felső 10% nyakába varrni, ez nettó szélsőbaloldali demagógia — ami talán francia találmány. Macron politikája ellen nem a legszegényebbek lázadtak fel, hanem az elővárosi középosztály. Ha az alsó 50%-nak többnyire nincs is autója, a felső 50%-nak még Magyarországon is van bőven. Nem is az alsó 50% érezte magát elsősorban támadva, hanem az a középosztály, aki amúgy köszöni szépen elvan: hagyják őt békén a hülye politikával. De most nem hagyták, ezért kitört a balhé.

9 forint 39 fillérért, ami önmagában jóval kisebb árkülönbség, mint mondjuk két eltérő helyen lévő benzinkút közti piaci árkülönbség (idehaza is olykor 50 forint).

A francia "autós parasztlázadás" tehát nem ünneplendő "baloldali" győzelem, hanem inkább a középosztály jóléti sovinizmusa...

(Alig hihető persze, hogy nem állt senki a szerveződés kirobbantói mögött a megfelelő összeesküvéselmélet kiagyalásához mostanában Moszkva felé szokás nézni, de Washington éppúgy nem érdekelt egy erős Franciaországban és Európában, Macrontól jobbra és balra pedig két szélsőségesen demagóg, a többséget nyilván elnyerni képtelen, ezért még inkább dühös politikus áll: Melenchon és Le Pen lánya — de ez most itt mellékszál.)

Pierre Genestier  urbanista – ugyancsak a Le Monde-ban – azzal magyarázza a tiltakozók dühét, hogy az adóemelés közvetlenül életstratégiájukban támadja őket.

Ezúttal ugyanis nem a szakszervezetek tüntetnek, nem is azok, akik politikai okokból ellenfelei a kormánynak. Éppen annak a nagyszámú rétegnek a lázadása ez, amely kivonult a közéletből, mert a magánéletben találja meg a biztonságot. A politikában ugyanis nem bízik. Egy ötven évvel ezelőtti felmérés szerint a franciák 80 százaléka vágyott arra, hogy egyszer önálló házban fog élni, a nagyváros forgatagán kívül. Az elmúlt évtizedekben sok millió embernek nyílt erre lehetősége.

Függetlennek érzik magukat a megbízhatatlannak ítélt hivatalos világtól. Ezt az életformát autó nélkül lehetetlen folytatni. Tipikusan két autó van a családban. Ez teszi lehetővé, hogy dolgozzanak, munkahelyet változtassanak, ha kell, megversenyeztessék az áruházakat, és ott vásároljanak be, ahol éppen kedvezőbbek a feltételek; gyerekeiket óvodába, iskolába vigyék. Úgy érzik tehát, hogy az adóemeléssel autonóm életformájukban támadta meg őket az állam.

(Le Monde, Metazin)

A tiltakozás hatására a francia kormány először évi kétszáz eurós támogatást helyezett kilátásba a rászorulóknak majd meghátrált, ahogy az Antall-kormány annak idején, amikor a korábbi olcsó szovjet kőolajról sajnos egyik napról a másikra át kellett álljunk a jóval magasabb világpiaci árszintre. A taxisblokád története nagyjából a rendszerváltás története egy jelenetbe sűrítve. Egy jól szervezett kisebbség (élvezve az akkori felelőtlen balliberális ellenzék és a törvényesség őre szerepéből felbújtóvá avanzsáló szintén SZDSZ-es államfő támogatását) úgy érezte, hogy ez kiváló alkalom lesz az ország életének megbénítására — bár célpontjuk az első demokratikus kormány volt. S e magukat felhatalmazva érző taxisok olykor még a mentők közlekedését is akadályozták: igaz haláleset, komoly sérülés akkor nem történt, a magyar rendőrség akkor, nem úgy mint  most a francia vagy a magyar 2006-ban, lényegében nem tett semmit — a demokráciát akkor még főleg csak ugató országban.

Azóta a magyar üzemanyagárak jócskán megugrottak: ha nem is zokszó nélkül, de nem buktak miatta az azóta óvatosabb kormányok. (Lásd még: nem lesz gázeremelés, rezsicsökkentés.) Az energiaárak és a benzinár továbbra is együtt mozognak a társadalom pulzusával, de újabb és újabb "lélektani határokról" derül ki, hogy tudunk alkalmazkodni egy magasabb árszinthez, és a személyautó sem feltétlenül az élet nélkülözhetetlen része mindenki számára, legtöbbször nem is a leghatékonyabb — csak személyes életterünk végletesen a kényelem irányába eltolt kognitív disszonanciájának acélkalitkája.

A józanész és a gazdasági szükségszerűség mellett viszont számos jó érv szól amellett, hogy az enegia- és üzemanyagárak magasak legyenek. Maga a közlekedés ugyan nem a legnagyobb kibocsátó, szállítani és munkába járni pedig kell, de ezek is megvalósíthatóak sokféleképpen autókon és kamionokon kívül is: vasúttal, színvonalas közösségi közlekedéssel (főleg városban).

Indokolt volna az összes gépjárművet terhelő adót és költséget minél jobban a gépjárműhasználathoz kötni. 

  • Megszüntetni és beépíteni a benzin árába. Magyarán az autósokra terhelt költségeket, mint az illeték, a gépjárműadó vagy a kötelező felelősségbiztosítás, sőt az autópályadíj, amik jelenleg fix költségek beépíteni a benzin és a gázolaj árába.
  • Hiszen elsősorban nem akkor okoz légszennyezést, környezetterhelést, baleseteket, forgalmi dugót a gépjármű, amikor megveszik, amikor a garázsban áll, hanem akkor, amikor használják — és elsősorban a városi forgalomban, ahol amúgy többnyire ma már használhatatlan a többi autós miatt: a méregdrágán épülő és karbantartott utak pedig nem nőhetnek korlátlanul az emberi és természeti környezet rovására.
  • Ösztönözni kéne az autótulajdonosokat, hogy amikor tehetik megérje nekik közösségi közlekedésre váltani. Akár oly módon, hogy az üzemanyagban kifizetett vaskos adókból utalvány vagy BKV-bérlet vagy más formában visszakaphassanak arányosan
  • A jelelnlegi magas fix közterhek ezzel szemben arra ösztönzik az autósokat, hogy ha már megvették az autót, használják, különben csak viszi a pénzt. A puszta gépjárműtartás nettó veszteség és még az amortizációja is szélsebesen üríti ki a pénztárcánkat.
  • Ha lecsökkenne az (elsősorban városi) autóforgalom, akkor nem csak élhetőbb lenne a környezet, de kevesebbet kellene utakra (és az autóinkra) költsünk, de cserébe, akiknek muszáj, könnyebben tudnának illetve egyáltalán tudnának közlekedni: a mentő, az áruszállító, a szerelő — sőt az az ikonikus taxis is...

Zöld szabályozást ezért nem lehet olyan módon bevezetni a középosztály ellenében, hogy lényegében csak a bevételekre koncentrálunk — ahogy a Macron-rezsim tette. Nem nézhetjük fejős tehénnek a középosztályt.  Elsősorban, mert ők viszik a vállukon az országot, ők dolgoznak, nevelnek gyereket, termelik újra a nemzeti kultúrát. A tömegek életformájának átalakítását egy élhetőbb, biztonságosabb, nyugodtabb közlekedési kultúrára csak is a megfelelő infrastruktúra és ösztönzőrendszer segítségével szabad és lehet — különben a bukás szinte garantált. Nem lehet felülről állami önkénnyel változást elérni, nem lehet az emberek ellen az emberekért tenni.

europe_benzin_2018_nov.pngNovemberi üzemanyagárak Európában. Franciaroszág drágább, de nem a legdrágább ország. Magyarország nem fér be az élbolyba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr814395628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on dear 2018.12.06. 17:45:38

@finisz: "És? Jöttem én személyes példával? Nem. Akkor meg?"

+

"Valóban? És arra, mit lépsz, ha azt mondom, hogy én konkréten az Orbán rendszer miatt költöztem el Magyarországról"

Jé ez tökre személyes példának tűnt.

morph on dear 2018.12.06. 17:49:17

@finisz: Én a náci Németországban meg az ókori római birodalomban sem jártam, de közben mégis gondolok róuk dolgokat. Mágikus, mi?

Jé, évi 100-150 kézigránátos támadás van Svédországban? Hát ez innen, a kulturálisan kevésbé sokszínű Magyarországról nézve kibaszott gáznak tűnik.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_grenade_attacks_in_Sweden

morph on dear 2018.12.06. 17:51:22

Jé, többszáz autót felgyújtottak Svédországban fél éve? És ez szerinted nem gond? Ehhez tényleg ott kell lakni, hogy azt tudd hinni, hogy ez nem gond, mert ha nem laksz ott, még azt hihetnéd hogy gond.

www.express.co.uk/news/world/1003500/youths-torch-100-cars-across-sweden

finisz 2018.12.06. 17:53:50

@morph on dear: Arra gondoltam, hogy Nyugat-Európában élve, milyen übercsávó lennék. De amikor elküldtem a kommentem, már gondoltam, hogy ebbe bele fogsz akadni.
Nos, akkor elmagyarázom. Magyarként, de nem magyar állampolgárként, az országom EU-s csatlakozása után átköltöztem. 2 évig küzdöttem a magyar bürokráciával és "vendégszeretettel", aztán feladtam. Nektek, magyarországi magyaroknak tényleg nem kellenek migránsok, még magyarok sem. Jó szórakozást egymás között! No meg az ukrán migránsokkal ...

morph on dear 2018.12.06. 17:58:12

@finisz: Nem érdekel a sztorid, bárki ki tud találni bármit. Pont ezt magyarázom.

Az érdekel, hogy mikor azd mondtad, hogy de te nem is jöttél személyes példával, akkor hazudtál, vagy mondjuk jóindulatú leszek, tévedtél. Ennyi.

finisz 2018.12.06. 17:58:40

@morph on dear: Ja, de a náci Németországba már nem válthatsz wiccar óccó turistajegyet, míg Svédországba, bármikor. Szóval, hajrá ... merj tovább menni, mint a Kossuth tér!

morph on dear 2018.12.06. 18:00:47

@finisz: Nevetséges ez az elvárásod, hogy csak arról alkothatsz véleményt, amit személyesen megtapasztaltál. Akkor az ilyen cikkek mind hazudnak? Politico az jobbos fake news szerinted?

www.politico.eu/article/sweden-bombings-grenade-attacks-violent-reality-undoing-peaceful-self-image-law-and-order/

finisz 2018.12.06. 18:01:42

@morph on dear: Ja, ha nem érdekel a mondanivalóm, akkor mi a rákos francnak válaszolsz nekem? De komolyan ...
Ja, és nem hazudok. Mert minek?

finisz 2018.12.06. 18:07:03

@morph on dear: Én ezt egy szóval sem mondtam, te magyarázod bele az elképzeléseid. A mai Svédországot meg tudod látogatni, olcsóbban, mint Ököritófülpöst, hogy megbizonyosodj róla a saját szemeddel, hogy a migráncsok tényleg tömegesen erőszakolják-e a szende szüzeket a metrón ... Hát, hajrá!

morph on dear 2018.12.06. 18:09:11

@finisz: Komolyan ilyen retardált óvodás szinten kell magyaráznom?

A SZEMÉLYES PÉLDÁID ÉRTÉKTELENEK, mert egy névtelen ötven hozzászólásos nick vagy, aki azt hazudik az életéről amit akar.

Ettől a logikád, gondolatmeneted olyan dolgokról, amik BIZONYÍTHATÓAN LÉTEZNEK, pl. Macron, Orbán, vallás, még lehet érdekes, tanulságos és vitára érdemes. Ezeket ugyanis tök mindegy, hogy ki mondja, a gondolat, a logika, a következtetés a lényeg.

morph on dear 2018.12.06. 18:14:44

@finisz: "Én ezt egy szóval sem mondtam,"

Nem a lópikulát. Ne hazudozz már megint.

"hogy a migráncsok tényleg tömegesen erőszakolják-e a szende szüzeket"

Ez meg már megint ez a szalmabábégetéses vitastílus. Nem azt írta senki hogy a migráncsok minden nap végigmennek az összes svéden, hanem hogy kamuszagú hogy "nem olyan rossz a helyzet", mert ott ahol évi 150 gránátos támadás történik és százasával gyújtják fel az autókat, ott ne magyarázza már meg senki hogy ez normális és mindig is így volt.

És itt nem csak maga az eset a gáz, hanem a trend. Igen, lehet azt mondani hogy évi 100 autó felégetése a svéd, mittomén, 5 milliós autóállományhoz képest 0.02% és észrevehetetlen. Lehet hogy szarul számoltam, nemtom, de érted. De itt nem csak erről van szó, hanem a trendről, a folyamatról, az elromlásról, hanyatlásról, lecsúszásról.

Cycmen 2018.12.06. 18:16:01

@finisz: Mikor költöztél át? Minden hátsó szándék nélkül érdekel. Nem sikerült magyarként állampolgárságot kapnod? Szép.

morph on dear 2018.12.06. 18:16:21

No de most megyek, má nem fogok válaszolgatni neked, ne csodálkozz.

finisz 2018.12.06. 18:16:44

@morph on dear: Ha ez megnyugtat, az ős-Index fórumon is volt már nickem, amikor neked a sulinet még csak álom volt. A kezdetek óta itt vagyok, különböző nickekkel.
Ennyit az előítéletes gondolkodásmódodról.
Tulajdonképpen, nem hiszem, hogy ez alapján érdemes lenne veled tovább beszélgetni. Aki azt hiszi, hogy egy nick "régisége" bármire is garancia, az eléggé ostoba ember lehet.

morph on dear 2018.12.06. 18:17:38

@Cycmen: amit nem értek amúgy, mert százezreknek sikerült, de pont neki nem, tehát a magyarok köcsögök, ennyi.

N. Barbie 2018.12.06. 18:18:05

@morph on dear: Bizony szanalmas a retardaltsagod. Csakugy, mint a szovegertesed. itt arrol volt szo, hogy ha ballib kormany ellen tuntetnek, akkor birkuci meg az atlaghulyefidesznyik orul meg mindenfele magasztos szolamokat hangoztat, mikor az alnemzeti kormanya ellen, akkor meg ocsarolja a tuntetoket.

morph on dear 2018.12.06. 18:18:21

@finisz: "Ha ez megnyugtat, az ős-Index fórumon is volt már nickem,"

Nekem meg már a hetvenes években, mert én találtam fel az internetet.

Na csá.

Cycmen 2018.12.06. 18:18:46

@morph on dear: A SZEMÉLYES PÉLDÁID ÉRTÉKTELENEK, mert egy névtelen ötven hozzászólásos nick vagy, aki azt hazudik az életéről amit akar.

Szerintem te nick ügyben jobb ha befogod a pofád! Ugye érted miért?

morph on dear 2018.12.06. 18:19:07

@N. Barbie: Nem ócsároltam én azokat, akik a netadó ellen tüntettek.

morph on dear 2018.12.06. 18:20:23

@Cycmen: Ha bárki lopdoshat nicket, akkor én nem akarok azzal hátrányba kerülni, hogy nem teszem meg. Na tényleg csá.

finisz 2018.12.06. 18:22:11

@morph on dear: IJV .. ez volt a nickem az Index fórumon, amikor te még a netről csak álmodtál ....
Én nem kamuzok, ellentétben veled.

Cycmen 2018.12.06. 18:24:48

@morph on dear: Nem is ez a fő bajom, hanem hogy nekiálltál nickrendőrt játszani. Az így ölég durva. :D

finisz 2018.12.06. 18:25:10

@Cycmen: Nagyon az elején, rögtön 2008.ban. Képzeld, az Idegenrendészethez küldtek első kanyarban. Akkor már röhögtem. Igaz, kínomban. Aztán rá 2 évre végleg feladtam ...

mullerpeti 2018.12.06. 18:30:34

Az a baj, hogy a magyarok töbsége tényleg úgy gondolja, hogy a frania tűntetők 9 forint 39 fillérért gyújtották fel Franciaországot. Ezér tart itt Magyarország :(

finisz 2018.12.06. 18:38:36

@morph on dear: Akkor én már rég Németországban éltem, amikor a magyar kormány úgy döntött, hogy gyorsított állampolgárságot ad a határon túliaknak. Engem 2008-ban vert pofán a magyar rögvalóság, de 2 éven keresztül ennek ellenére sem adtam fel. De aztán rájöttem, hogy nem vagyok macska 9 élettel, és nem nekem kell megküzdenem egy olyan országért, amely csak akadályokat gördít elém. Így azt az egy életem olyan országban töltöm, amely örömmel fogadta be azokat, akik élni és dolgozni szerettek volna. Csak ennyit vártam Magyarországtól is. Nem sikerült megugrani....

Cycmen 2018.12.06. 19:08:23

@mullerpeti: "Az a baj, hogy a magyarok töbsége tényleg úgy gondolja, hogy a frania tűntetők 9 forint 39 fillérért gyújtották fel Franciaországot. "

Talán mert ezt mondják nekik. Érdekes módon egyik oldali média sem nagyon tolja a híreket, először a fészen tett fel valaki egy huszadrangú oldalt ami beszámolt róla, a nagyokon meg csak a hülyeség volt és másnap láttam csak a hírt. Amúgy az átlag hírfogyasztó leszarja hogy gyújtogatnak, átfutja, aztán megnézi mit csinált Curtis meg Majka. Akit meg érdekel az úgyis tovább gondolja.

Cycmen 2018.12.06. 19:12:06

@finisz: Hát haver sajnálatos hogy így történt, mindenesetre még így is magyarabbnak tűnsz nekem mint sok itteni.

finisz 2018.12.06. 19:17:21

@Cycmen: Yaps, ha forrás kell, akkor keresd fel a 9gag-et, az Index "Mindeközben" rovatának legalább 90%-át az ottani videók vagy sima gagek teszik ki, amiket 1-2 nap késéssel hoznak.
Viszont, nem hiszem, hogy a magyarok többsége azt gondolná, hogy ezek a vandalizmusba fordult tüntetések csakis a 21 forint törtek volna ki.
Ugye, emlékszünk még a net-adóra?

N. Barbie 2018.12.06. 19:25:55

@morph on dear: "Nem ócsároltam én azokat, akik a netadó ellen tüntettek."

Na ezt mondjuk nem hiszem, szivesen visszekerestem volna az akkori hozzaszolasaid, aztan nem kiderul, hogy juniusban regisztralt nick?
Es meg te "ervelsz" azzal masnak, hogy uj a nickje. :D

finisz 2018.12.06. 19:27:33

@Cycmen: Hát jah, "elsiettem" a dolgokat. A magyar bürokrácia legalább 4-5 évvel volt lemaradva az aktuális politikai és az azzal járó bürokratikus változásoktól. Persze, ha ma adnám be a magyar állampolgársági kérelmemet, akkor a nyuszi húsvétra már szállítaná is a magyar hivatalos dokumentumokat a németországi címemre, anélkül hogy átlépjem az országhatárt.
De inkább kihagyom. Amikor én akartam, az ország nem akarta. Most hogy gyakorlatilag utánam dobja az állampolgárságot, már nekem nem kell.
Attól meg nem félek, hogy az állampolgárságom miatt nem leszek EU-s, mert a románok a kábé ugyancsak 1000 éves történelmük során még sosem álltak tartósan a vesztes fél oldalán ;)

Exploiter 2018.12.06. 20:58:55

Természetesen nem a benzinár a lényeg.
De mindegy is, az nem baj, ha a francia kollégának kicsit lekonyul az arca, úgyis idegesítő volt. Még követhetné a kanadai is, bár az annyira nem érdekes, mint a német.

Jakab.gipsz 2018.12.06. 21:44:30

Tipikus libbsi érvelés és figyelem elterelés, "9 forint 39 fillérért gyújtották fel Franciaországot az autósok ".

Remélhetően ez volt az utolsó csepp, a multikulturális globalizmus métely poharába amit le kellett volna nyelni, a jobb sorsra méltó Francia népnek.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 21:56:20

@Jakab.gipsz: ne bohóckodj már. Te egy értelmesebb kommentelő vagy. Persze sok minden sűrűsödik egybe. De ebben a kaotikus megmozdulásban alapvetően ez az egy követelés játszott szerepet. Semmi más. Ez volt a casus belli. Hogy a háborúnak milyen pontos szocioökonómiai vagy konteós magyarázata van, az más kérdés. Erre is kapsz a cikkben választ.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 21:57:54

@mullerpeti: erről szól a tüntetéssorozat. Magyarországról nem szól.

registerz 2018.12.06. 22:00:11

Ott végre felkelt a nép a klímakamu (a nép újabb adóval sújtása egy nevetséges, a CO2-ra kent, egyébként teljesen természetes, a Föld története során az évmilliárdok alatt rengetegszer előforduló jelenség) ellen.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 22:00:16

@morph on dear: hát van egy különbség akkor Svédország és Franciaország között: a franciák maguk is felgyújtják saját auóikat. Nem kell hozzá segítséget importálniuk. A svédeknek meg kell. De azért a svéd csajok elég durvák ám. :) :*

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 22:06:12

@maxval balcán bircaman: "A cél jó: Micron gyengítése."
Ne légy már hülye! :D Kit érdekel itt Macron? 9 rohadt forint és két halott, több száz sebesült és egy rakás kár országszerte.
Utálom Orbánt, tehát felgyújthatom az autódat és szétverhetem a haverod fejét? Az előbb azt bizonygatod, hogy keresztény vagy. Valami értékrend? Vagy ilyesmi?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 22:08:09

@Exploiter: úgy látom mintha szeretnél külföldi politikusok ellen is politizálni, mintha érintene a politikájuk...? Nem energiapazarlás ez egy értelmes embertől?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 22:14:42

@bobbafet: @JTU: az autók fele dízelüzemű, a másik fele benzines kb.
De te is rálereshetsz, ha érdekel.

mullerpeti 2018.12.06. 22:14:53

@A kiló nem százat jelent.: Ott olyan emberek élnek, akik nem hagyják, hogy a politika bármit megtegyen velük. Nem 9 forint 39 fillérért gyújtották fel egy országot, hanem mert nem bírkák. Ez az amit mi magyarok nem értünk, nem érthetünk, mert nem ilyen világban szocializálódtunk.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.06. 22:30:50

@Fenehorizont 667: vagy elő kell venni minden olvasó ellenségképét a bloggert. :) Ugye.
Kissé paranoid vagy. :D A középosztályról nagyon szép dolgok hangzanak el a végén.

BéLóg 2018.12.06. 22:34:42

Drága Agyatlan Barátom!
Nem, te ILYET NEM LÁTTÁL Magyarországon.

BéLóg 2018.12.06. 22:37:44

@mullerpeti: Olyan segg vagy, mint a hülye. B+ a franciák unalmukban is fölgyújtanak autókat, és maszkos antifasiszták verik a rendőröket, akik NEM MERIK leütni őket.
A alóf…..pikulát "nem hagynak megtenni" magukkal semmit, egy korlátolt, genetikailag fekeztére színezett, pedofil balliberális politikusok által hülyére nevelt faklaszap népről beszélsz. Gondolom rokonaid.

BéLóg 2018.12.06. 22:45:49

@teéjesenmindegy: Milyen áfa világrekorder? A 27%-os, ami egy sportból adócsaló nemzet milliomosait terheli? Ami mondjuk egy tévé esetében, ami NORMÁL eu-s max adónál (van 22 olyan ország, ahol 2-essel kezdődik a max áfa) ami nettó 10ezer Ft, NÁLUNK 12700 forintot, 25%-os áfa mellett meg 12500 ft-ot fizetsz?
B+, a tízezres nagyságrendben százas nagyságrendű a különbség és nincs még egy olyan eus ország, ahol az egyébként mercivel jár és tájföldön nyaraló maszekok ne rinyálnának a "magasadók" miatt, azaz jelentik be 8 helyett 4 órára az alkalmazottaikat, meg minimálbérre és a többi meg zsebbe megy.

Óóóóó, mennyire sajnállak téged is, meg a sírókat is!

2018.12.06. 22:50:43

@A kiló nem százat jelent.: www.euronews.com/amp/2018/01/10/cars-in-europe-

Franciaországban a ma futó autók 70%-a Diesel
Az 50% amit lattal az a dieselek aranya az uj autó értékesítésben.

Homyak 2018.12.06. 22:51:41

@maxval balcán bircaman:

"A cél jó: Micron gyengítése."

De a ballibizésen meg libizésen kívül nem tudsz okot mondani. Hiába, ha egy illiberális a szemed előtt erőszakolja meg anyukádat te akkor is elnéző leszel, mert nem ballib.

mullerpeti 2018.12.06. 22:51:50

@BéLóg: Sajnálom, ha ilyen sok a feszültség benned, Tudod, a stílus maga az ember.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 05:34:38

@A kiló nem százat jelent.:

Franciaországban mindigis az erőszakosabb tüntetések voltak jellemzőek, mint nálunk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 05:36:11

@Homyak:

Mi más ok kell, mint az, hogy a liberális Európa lebontandó, s Micron ennek a liberális diktatúrának az egyik reklámarca?

collateral damages 2018.12.07. 07:01:33

Hát ha ezek az gyújtogató, fosztogató arcok a kisvàrosi középosztály tagjai, akkor Franciaországban nincs semmi baj, mert a csövesek is oda tartoznak, ebből következően, bár ez nem látszik rajtuk, de piszok jól élnek.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 08:27:12

Ilyet nem 1990-ben láttunk, hanem 2006-ban, amikor a semmiért a fasiszta orbáncsőcselék felgyújtotta pestet führere akaratának megfelelően.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 08:31:51

1990-ben békés tüntetés volt, amilyenek mostanában vannak. Ilyen törést zúzást csak az orbánseggnyaló fasiszták tudnak produkálni, amikor békés kormányok vannak. A békének, nyugalomnak mindig vannak fasiszta provokálói, de csak kizárólag akkor, amikor nem ők vannak hatalmon.

Exploiter 2018.12.07. 08:34:49

@A kiló nem százat jelent.:

Erre megvan a saját okom. Magyarország akkor lehet sikeres, akkor tud kiszakadni a mostani szerencsétlen helyzetéből, ha erős, prosperáló közösségbe kerül.
Orbán történelmi szempontból jelentéktelen.
Nekünk szükségünk van példára, követendő országokra. Túl kicsik vagyunk, hogy feltaláljuk és le is gyártsuk a spanyolviaszt.
Milyen példát látsz most a világban? Ázsia egy rakás szar, Afrika még nagyobb, a közel-kelet maga a földi pokol. Hiszem, hogy a bolygón egyedül nyugati országban érdemes élni, a többi emberhez méltatlan.
És közben végignézhetem, hogy a nagy példaképek éppen erőnek erejével húzzák le magukat a wcn, mindent megtesznek, hogy szétbarmolják mindazt, ami eddig értékes volt bennük.
Magyarországon bármi is lesz, a bolygó sokkal, de sokkal rosszabb valamivé válik, ha a fejlett nyugatot felemészti a progresszivista őrület.
Hát, ezért érdekelnek a külföldi politikusok - egyszerűen aggasztó, hogy még orbán is vállalhatóbb sokuknál. Szerintem ez egyszerűen felfoghatatlanul szomorú. Megőrült mindenki. Ezért örülök, ha egy-egy népen látom a jeleket, hogy valaki még gondolkozik arra. Hátha nincs minden veszve.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 08:36:13

@maxval balcán bircaman: Persze hülegyerek. Nagyon gyorsan felejtesz. De kizárólag csak akkor, amikor a saját fasiszta fattyú fajtád büntetteire kell emlékezni.

Egyallampolgar 2018.12.07. 08:50:41

@Heremóka
1. Személyeskedős. Bzmg üdítő olyan reakciót látni egy komment falon kommentemre ami nem egy agybeteg fröcsögése, hanem valami értelmes reakció.
2.
"Oroszország pedig sosem volt igazán Európa része." Ezzel nem értek egyet. Lenin előtt szerintem az volt s nemcsak vérségi alapon. Kultúrálisan is az volt. Elmaradott földműves volt az oroszok többsége de nem mond hogy nem haladó progresszív európai szellemű Gogol, Bulgakov, Csajkovszki, Muszorgszkij, Dosztojevszkij, Puskin !!!
A szörnyeteg bolsevikok aztán elsöpörték az egészet. Putyin pedig egy szovjetnosztalgiázós barom. De az összes oroszt nem húznám ki Európából pedig a mrévadó vallási részt amit említettél mérvadónak tartom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 08:54:19

@GIeccsertetű:

Mik bűntetteim?

Fasiszták mikor bűnöztek Mo-on? Szerintem soha.

konrada 2018.12.07. 09:02:22

@finisz:
"én konkréten az Orbán rendszer miatt költöztem el Magyarországról "
"Akkor én már rég Németországban éltem, amikor a magyar kormány úgy döntött, hogy gyorsított állampolgárságot ad a határon túliaknak. Engem 2008-ban vert pofán a magyar rögvalóság, de 2 éven keresztül ennek ellenére sem adtam fel. De aztán rájöttem, hogy nem vagyok macska 9 élettel, és nem nekem kell megküzdenem egy olyan országért, amely csak akadályokat gördít elém."

Az Országgyűlés 2010. május 26-án fogadta el a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását, bevezetve az egyszerűsített honosítási eljárást.

Ugye milyen érdekes dolog az emlékezet?
Te a saját bevallásod szerint a még meg sem alakult Orbán-rendszer előtt elköltöztél azért, mert lassú és nehezen kivitelezhető volt az állampolgárság megkapása...

Azaz valamit biztosan összekeversz: Vagy kőkemény szoc-lib voltál, és azért mentél ki (hiszen a zorbán rendszer fasságai előtt voltunk még) vagy kevered az időpontokat, vagy csak simán megszöktél a magyar rögvalóság elöl - amiben még rendesen beágyazva sem könnyű élni - nemhogy 2 évnyi kínlódás után, és csak később jöttál rá arra, hogy te tulajdonképpen vátesz vagy...;))

konrada 2018.12.07. 09:18:27

@Egyallampolgar:
...azért... maradjunk annyiban, hogy Európában 3 nagy birodalmi csoport versenyzett a hatalomért az utóbbi bő ezer évben - és ebből 2 azonos kulturális alapú (frank és a német) valamint az attól vallásilag lényegesen eltérő orosz.
...s ha néha fel is használta a nyugati és középeurópai birodalom a másik ellen az oroszt, az oroszokra mindig is meghódítandó keleti népként tekintettek, ami az orosz néplélekből (amely magában is expanzív volt) elég komoly ellenhatást váltott ki.
...szóval attól, hogy a frank és a német birodalom területei mostanra egy szövetségbe kerültek, az oroszok továbbra is azok, akik voltak: egy olyan birodalom, mely nem mondott le továbbra sem a hódításról (ahogyan a másik kettő sem, csak ők EU-nak nevezik, meg közös gazdasági övezetnek, amiben ők a meghatározó demokráciák), sem attól hogy megőrizzék függetlenségüket, persze hogy feketeseggűek lesznek egészen addig, míg nem hódolnak be...

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 09:24:26

@maxval balcán bircaman: Folyamatosan jelen vagytok, uszítotok, törtök zúztok, romboltok. Ha kormányoztok külső, ha ellenzékben belső ellenséget kerestek. A lételemetek az ellenségkeresés, függetlenül attól milyen pozícióban vagytok.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.07. 09:26:19

@GIeccsertetű:

Konkrétum is van, vagy csak egy Gyurcsány-beszédet utánzol?

Egyallampolgar 2018.12.07. 09:36:13

@konrada:
Szetintem ennek a ki-kit akar meghódítani dolognak 100 éve vége. Az első VH után nem történt semmi. A sok halál után csak legyengült országok, hullahegyek és igazságtalan béke jött ami újabb háborút hozott aminek már volt oka (I. békeszerződés), azután már tudták azt is hogy a legyőzötteket is fel kell emelni.
Mára kiderült, hogy beszélhetünk EUról, NATOról, emberiségről. Nincs értelme fegyveres konfliktusnak. A jóléti sovinizmus annyira elharapózott, hogy 25% reálbér csökkenést már egy Putyin szintű diktátor sem bírna ki hatalomban. Márpedig egy valódi konfliktus ennél többe kerül. Netán vérbe is. Nem lesz már soha háború Oroszország és NATO ország között. Ez az egész rakétásdi röhej. Putyin egy KGBs rohadék és keménykedik mint Trump: make CCCP great again. De sem az USA sem a szovjetunio nem lesz az mint volt 50 éve. Hiába a tahók óbégatása, nem fordul vissza az idő.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 09:38:39

Aki nyilvánosan a kerékkiszúrást, kődobálást, gyujtogatást, üdvözítőnek tartja mind fasiszta. Ilyet eddig magyarországon csak egy vezetőtől hallottam, a csuti szellemi törpétől. Számomra az ilyen megnyilatkozásai pont hogy lekicsinyítik, nem erősítik. Egy erős vezető nem attól erős, ha erő-szakosan akarja az akaratát érvényre juttatni. Sőt, azzal csak leírja magát a görcsös kínlódásával a szememben. Ilyen embereknek csak a buta birkák szemében vannak előnyei. Sajnos itt sok van ilyenből, ezért lehet ideiglenesen sikere, mint az osztrák zs kategóriás festőnek vagy a kopasz olasz anarchista zugfirkász.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 10:58:28

@maxval balcán bircaman: Napjainkban a neofasiszták terjednek, mint a lepra. A most terjedő fasizmus 2.0 egy kicsit más, mint a 100 évvel ezelőtti. A mostaniak már alkalmazkodtak napjaink világához, már nem merik nyíltan falvállalni hovatartozásukat. Csalnak, hazudoznak, de aki jól figyel felleli bennük a gonoszt. Kezdetben még nem annyira erőszakosak, igaz a botkezű, nagypofájú, légypiszokkal díszített pofájú festő sem volt az a 20-as években, viszont később sátánná vált, mikor elkanászodott, és jöttek a sikerei. De a mostaniak alapjában nem különböznek. Utálják és üldözik a másságot, erőszakkal politizálnak, aki nem tetszik nekik elnyomják törvényekkel, ha kell erőszakkal. Napjainkban már nem börtönökben ölnek, hanem kórházak sürgősségi és intenzív osztályain. Ugyanúgy lopnak, korruptak, a szegényeket lenézik, a hozzájuk simuló seggnyalókat védik a többség ellenében.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:01:54

@maxval balcán bircaman: Tőle még nem halottam kerékkiszúrásra buzdítást, vagy akasztásra felszólítást, és az ő soraikban nem pörkölnek nevesített disznókat vihogva. Ilyenre csak fasiszták képesek. Magadra ismersz?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 11:04:29

@GIeccsertetű:

Tegnap sárga mellényt vett magára, szolidalirálzva a francia kődobálókkal, szóval fasiszta.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.07. 11:08:49

@Látens Inszinuáció: A hozzád hasonló nyomorult szerencsétlen önsorsrontó csak abban képes gondolkodni, hogy olcsóbb lesz e a kenyér, meg a Tescos nápolyi. Őszintén sajnállak.(Kádár bácsit nem sírod vissza? Akkor 3,60 volt a kenyér..;)

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:10:06

@maxval balcán bircaman: Persze, magadtól nem látod őket, mivel azt hiszed a magatartásod a természetes. A cikkhez hozzászólva a gyújtogatásról, utcakődobálásról sem alkottál véleményt, hanem mindjárt Macront és a liberálisokat szidtad. Ahogy orbán is 2006-ban nem ítélte el a zavargásokat, ezzel tulajdonképpen azonosult vele. Orbán ellen természetesen ilyen tüntetés soha nem fog előfordulni, mivel a saját hívei nem fogják rágyújtani az autóját, aki meg rühelli ilyen fasiszta tettet soha nem követ el.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:13:18

@maxval balcán bircaman: Nyílván azért mert fel akarta gyújtani a parlamentet, azért vett sárga mellényt. Belőle nem nézeknki ilyet, mivel nem fasiszta. Ellenben orbán híveiből, akik a parlament elé sartak, simán.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 11:16:31

@GIeccsertetű:

Mo-on még a durva tüntetés is szelíd a francia mércével mérve, ennyi az egész.

Soha pl. nem halt meg ember magyar tüntetésen az utóbbi 30 évben, Míg ez gyakori ott,

Gyurcsány ellen se volt olyan tüntetés, ami ma Franciaországban.

Az erőszakos tüntetésnek mi köze a fasizmushoz?

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:37:53

@maxval balcán bircaman: Senki, amíg a csuti törpe csalással, hazudozással benne pöffeszkedik. Majd ha el lesz hajtva, a hívei valamilyen indokkal biztos megteszik. Karácsony semmi esetre se, arról beszélek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 11:41:16

@GIeccsertetű:

Akkor miért nem gyújtották fel a parlamentet 2002-2010 között Orbán hívei? S miért vesz magára sárga mellényt Kari Geri, ha ő se akar gyűjtogatni?

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:44:26

@maxval balcán bircaman: Mindkettő az erőszakból táplálkozik. A mostani francia tüntetésnek annyi köze van a diesel árához, mint Makónak Jeruzsálemhez. A fasiszták balhét akartak, hát megcsinálták, ahogy orbán 2006-ban. Igaz nem ezt mondta, de azt sose figyelem mit mond, mert összevissza makog. Sokszor pont azzal árulja el magát, hogy nem szól semmit, amikor becsületes vezetőnek kéne. Azt hiszi a sunnyogással elkerülheti a felelősségre vonást? A mindenkori miniszterelnök, mindenért felelős, azért is amit tesz, meg azért is amit nem. Ez a balfácán nem tudja mire vállalkozott.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:47:12

@maxval balcán bircaman: Csak fél pestet gyújtották fel, a parlamentet csak összesarták az orbán által szanaszét hurcolt kordonok tövében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 11:47:59

@GIeccsertetű:

A demokrácia része, hogy megesnek erőszakos tüntetések is. Mo-on pont alig jellemző ez.

2006-ban Gyurcsány mesterségesen csinált balhét: rohamosztagai összetereltéka békés tüntetőket focihuligánokkal, majd mindenkit megvertek, szemkilötve, közben pedig segítették a huligánokat megtámadni a tv-székházat. Szimpla kormányzati provokáció volt az egész.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 11:48:46

@GIeccsertetű:

Személyesen láttam. A tv-székházon kívül nem történt erőszakosság.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:50:27

@maxval balcán bircaman: Egyben viszont jó orbán. A fasiszta haverjaival szót tud érteni, hogy amikor ő van hatalmon, ne gyújtsák rá a házát. Pár milliárdot sikkaszt a javukra törvényekkel, hogy kiengesztelje őket és csendben legyenek.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 11:56:19

@maxval balcán bircaman: Dehogynem. Amerre jártak, mindent felborogattak, gyújtottak, elloptak. Biztos rossz helyen voltál rossz időben. Egyenes adásban közvetítette a tévé, a t34-es harckocsparádét.
youtu.be/ohz9NzpkrQ8
No akiket a videon látsz, az az őrjöngő csőcselék, mind orbánc haverjai.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 12:10:35

@GIeccsertetű:

S miértt nem gyújtogatott a gonosz Zorbán, amikor nem volt hatalmon?

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.07. 12:11:45

@GIeccsertetű: Azért ennek a fideszes fasiszta faskalapnak majdnem sikerült pár örjöngő fasiszta haverját eltaposnia a harckocsival.

invalid user name 2018.12.07. 16:38:45

@A kiló nem százat jelent.:

nekem nincsenek nagyon titkosszolgálati kapcsolataim (ha lennének, letagadnám) de az "arab tavasz" sztoriban annak idején is mintha kavicsra haraptam volna: az USA miért lázítaná fel régi szövetségesét, egyiptomot? meg a közelkelet egyik legliberálisabb államát, bahreint?

aztán szíriába a három évvel ezelőtti menekülthullám miatt kicsit belekarcolgattam.

szíria népessége a hatvanas évek óta exponenciálsan növekedett kb 2010-ig, SZÓ SZERINT exponenciálisan. a növekedés forrása pedig (mind minden olajállamban) a kitermelt kőolaj világpiaci eladásából származó bevételek voltak. és mint minden olajállam, a jólét elvette az eszüket, szír gazdaság marginális volt, a legtöbb iparcikket csak importálták.

szíria fölött azonban elszállt az idő vasfoga.
0. az éghajlatváltozás miatt vagy más okból a régióban a hatvanas évek óta csökken az éves csapadékmennyiség, az eleve nem túl esős keleti országrészben évtizedek óta aszály van.
1. az olajmezők a 90-es évekre kezdtek kimerülni, a kitermelés már nem tudott lépést tartani a népesség növekedésével
2. az öreg hafez asszad 2000-ben jól meghalt, tornyosuló porblémákat hagyva a trónörökös basar asszadra.
3. a gyerek okos, tanult is nyugati közgazdaságtant, de ahhoz, hogy egyensúlyozni tudjon a törzsi és vallási szempontból megosztott ország erői között, tehetség és érzék is kéne, az meg nem volt neki.
4. a fiatal király ráadásul ahhoz fordult, akiről tudnia kellett, hogy konjunktúra idején barátnak látszik, de ha gond van, akkor egész konkrétan ellenérdekelt a megoldásban.

tehát bashar asszad próbálta racionalizláni szíria gazdaságát, csak hát kb húsz év késéssel fogott bele, az egy főre jutó olajexport a 90-es évek óta csökkent, a nyugati országrészben levő alaviták ebből nem sokat éreztek, de a keleti országrészben már 2006-ban voltak tüntetések. Bashar Asszad tehetség(telen)sége a tüntetések véres leverésére volt elég, és kb azóta változó intenzitással zajlik a szír polgárháború.
-----
amikor 2014-ben a kőolaj világpiaci ára durván bezuhant, az összes olajállam hirtelen gondba került. legnagyobb gondba oroszország került, ahol 100 millió embert kell jóltartani lényegében olajeladásokból. univerzális megoldás ilyen helyzetekre: az olaj "supply" oldalán fokozódó kockázatok árnövekedést okoznak. Basar Asszadot polgárháborúhba sodorta Oroszország -- majd terjeszteni kezdte az "arab tavasz" nevű konteót, hogy az USA nyakába varrja a válságot.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.07. 17:06:47

@GIeccsertetű: Az egész egy Gyurcsány által kiprovokált szituáció volt.Így akart menekülni szorult helyzetéből. Előre kiszámolt mindent, csak elszámolta magát, aminek következménye az lett, hogy a sírba tette a baloldalt. Ma pedigegy marginális szektapárt vezetője.
2006 áldozatai nem voltak hiábavalók.Ezzel vette kezdetét az a folyamat, amelynek a vége az lett, hogy a posztkomcsi-llibsi szövetség két évtized után végre a történelem szemétdombjára került, és azóta is ott rohad..

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.07. 18:30:32

@invalid user name: én nem varrom az USA nyakába, de ott vannak ők is sok esemény mögött. Soha semmi sem történik csak úgy. Az is ténykérdés, hogy meglévő elégedtlenség nélkül nem lehetne szintén semmit machinálni. De ettől még vannak manőverek. Főleg a neten. Ez a sárga mellényes mozgalom meg a neten szerveződött.

invalid user name 2018.12.08. 09:03:24

@A kiló nem százat jelent.:

a cui prodest alapján, ha bárki, az oroszok állnak a francia tüntetések mögött. nem is messze, közvetlenül Éric Drouet mögötti csoportban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.09. 08:59:22

@invalid user name: ebben egyetértünk — mármint a sejtésben. Csak. Ismétlem azért kenem el és beszélek több potenciális okozóról, mert nem lehet egyszerűen ráfogni, hogy Putyin, leegyszerűsítés, nem adatolható és nem igazolható. Meg ez tényleg mindig bonyolultabb. De itt nagyon igényli a téma, mert nem a kék égből jött, hogy most hirtelen ez történt. Komoly szervezést igényelt akár többszáz fizetett troll beavatkozását a social media-ban.

Cycmen 2018.12.09. 09:35:14

@A kiló nem százat jelent.: ." De ettől még vannak manőverek. Főleg a neten. Ez a sárga mellényes mozgalom meg a neten szerveződött."

Mint az arab tavasz. Remélem nem terjed tovább. Ezekkel a "forradalmakkal az a baj, hogy egy működő rendszert a demokrácia nevében szétbombáznak és ha csak a végeredményt nézzük, akkor az a globális tőkének jó, a népnek meg marad ugyanolyan sz.r jó esetben, de általában még szarabb lesz.
Azzal a gyanúddal is egyetértek hogy valamilyen módon és szinten benne vannak a titkosszolgálatok. Ilyen horderejű eseményeket nem néznek tétlenül, hiszen erre vannak kitalálva. Nyugodtan lehet borítékolni az orosz, amerikai, francia titkosszolgálatok munkáját az események alakításában és még többeket minimum "megfigyelőként" .. Ez a francia helyzet abban egyedi, hogy elméletileg nem azoknak jó akiknek az arab tavasz jó volt.

invalid user name 2018.12.11. 00:25:18

@A kiló nem százat jelent.:

uh ez az írás ... konteók jegyeit hordozza magán, erősen.

(kb mintha el sem olvastad volna a szíriai történetről írottakat.)

invalid user name 2018.12.11. 00:26:34

@Cycmen:

"ha csak a végeredményt nézzük, akkor az a globális tőkének jó, "

pont nem.

invalid user name 2018.12.11. 00:28:15

@Cycmen:

"elméletileg nem azoknak jó akiknek az arab tavasz jó volt"

de. az úgynevezett arab tavasz is , meg a franciák lázadozása is Putyinnak jó. és csak neki.

Cycmen 2018.12.11. 13:27:12

@invalid user name: de. az úgynevezett arab tavasz is , meg a franciák lázadozása is Putyinnak jó. és csak neki.

Ja tényleg, Putyin csinál mindent.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.11. 20:06:21

Az olvasószámlálónk nektek köszönhetően átlépte 300 ezret a minap. Ebből az ünnepi alkalomból egy kis felmérést szeretnénk végezni az olvasók körében.
Ha van egy kis időd, töltsd ki a közvéleménykutatásunkat is!
Köszi!
docs.google.com/forms/d/1voPvlb6sYFovBHxXyjsHWrIlS_deLojXZEAEVG2nlM8/

invalid user name 2018.12.12. 01:48:22

@Cycmen:

Nem, nem mindent :) az arab tavaszról írtam fentebb a poszternek (2018.12.07. 16:38:45) de hát ő sem olvasta el, nyilván te sem fogod.

Cycmen 2018.12.12. 11:29:44

@invalid user name: Most elolvastam. Nem nagy szám, már elnézést. Szíriában az Oroszok robbantották ki a felkelést tesztből? Ugyan már! Most Asszad mellett állnak. Ha Asszad bukik, jó eséllyel bukják az egyetlen külhoni kikötőjüket. A felkelőket az USA támogatja, a másik megkerülhetetlen ottani hatalom Izrael, Asszadot akarja eltávolítani. Cui prodest?

invalid user name 2018.12.12. 14:52:46

@Cycmen:

"Szíriában az Oroszok robbantották ki a felkelést tesztből?"

Semmi ehhez hasonlót nem írtam, szerintem te valami mást olvastál.
süti beállítások módosítása