A kiló nem százat jelent.

Csernobil maga volt a szovjet rendszer

2019. június 08.

Utolsó részéhez ért az HBO Csernobil című ötrészes sorozata, amely korhű ábrázolása annak a XX. századi drámának, amely a csernobili atomerőmű katasztrófájával kezdődik és a szovjet birodalom összeomlásához vezet.

A XX. század szabadította az emberiségre az atomkatasztrófa minden korábbinál fenyegetőbb rémét. És a XX. század szülte meg az atomkatasztrófánál is veszélyésebb társadalmi kísérletet: a kommunizmust, amiben a félelem és a hazugság bénították meg a társadalom és a rezsim elemi működését is.

Milliók életének tönkretételét elfedhették a meghamisított statisztikák és a propaganda és az elnyomás, de az egész Európát fenyegető nukleáris katasztrófa napvilágra kerülése és kezelése már túlnőtt a pártapparátus és a KGB hatalmán.

Csernobil maga volt a szovjet rendszer. A nukleáris robbanás szétvetette a reaktort és vele együtt véget vetett a kommunista párt mindenhatóságának. 1986-ban a kommunizmus is megbukott.

Az állampárti hazugságok ellehetetlenítették az elemi tudományos és mérnöki igazságok érvényre jutását is — ábrázolja tűpontosan az HBO most befejeződött ötrészes sorozata. Hazugságaival és a hazugságok folyamatos kikényszerítésével a diktatúra saját magát is becsapta. Ez okozta a rendszer bukását 1989-1991-ben.

Pontos adatokat sosem fogunk tudni mondani, hogy hány ezer ember életét követelte közvetlenül a csernobili katasztrófa, hány százezer embernek vezetett korai halálához, betegedett meg, áldozta fel magát milliók életéért, vagy kellett kitelepíteni otthonából. Csernobil még ma is veszélyforrás. Újabb és újabb szarkofágokat kellett emelni a felrobbant reaktorban tárolt hasadóanyag köré, hogy az egész kontinenst fenyegető valódi armageddont elkerüljük. Egy újabb robbanás után Csernobil négy reaktora együttesen képes lett volna lakhatatlanná és élelmiszertermelésre alkalmatlanná tenni Németországig egész Európát — benne persze Magyarország teljes területét.

A csernobili katasztrófa áldozatainak száma tehát többszázezerre tehető, a kommunizmusé többszázmillióra, akik a természetszerű összeomlás után a korábbinál is mélyebb társadalmi és gazdasági válságba kerültek.  

A szovjet rendszer megteremtői és fenntartói felelősek voltak mindazért, hogy ez megtörténhetett. 

A szovjet rendszer alkalmatlan volt kézben tartani saját nukleáris iparát — ahogy az 1980-90-es évekre csődöt mondott lényegében minden gazdasági és társadalmi mutatót tekintve. Lemaradt a technológiai fejlődésben. A termelés és az életszínvonal stagnált majd az összeomlás után durván visszaesett. A Szovjetunió általános áruhiány és hónapokig elmaradó bérek jellemezték. Oroszországban egyedülálló módon a világon egyszerre csökkent a születések száma és zuhant a várható élettartam, amit drámai és találó módon orosz keresztnek szokás nevezni. 

A csernobili robbanást ugyanúgy eltussolták volna, mint a korábbi nukleáris katasztrófákat a Szovjettunióban, de a Svédországig eljutó megnövekedett sugárzás már nem volt eltitkolható. Az erő látszatát fenntartó szovjet birodalom építményén láthatóvá váltak a repedések, a réseken belátva pedig az egész világ szerzett tudomást, hogy ez az erő éppúgy hazugság, mint minden más. 

A szovjet rendszer a csernobili katasztrófába bukott bele. Gorbacsov talán ekkor szembesül azzal, hogy a rendszer nemcsak képtelen kezelni a valódi kihívásokat, de képtelen azokkal szembenézni is. A valóságot saját maga elől is elrejti az elnyomás és a félelem miatt járványszerű hazugság. A következő pár év pedig bizonyítja, hogy a rendszer nem volt megreformálható. A gorbacsovi kísérlet a szovjet rendszer végjátéka. Az elnyomás enyhítése és a nyitottabbá tett állami működés végzetes volt a birodalomra nézve.

A rendszer maga volt az elnyomás, az elzárkózás, a paranoia pedig a lételeme.

A kontár módon megtervezett és hanyag módon összetákolt szovjet atomreaktort ugyanolyan módon vetette szét a zabolátlanná váló nukleáris energia, ahogy a szovjet birodalom hullott darabjaira mindössze öt évvel később. 

A rendszer nyitottabbá tételével elszabaduló folyamatok ugyanúgy láncreakcióként söpörtek végig a keleti blokkban és döntötték meg az addig megdönthetetlennek vélt kommunista diktatúrákat, ahogy az atomreaktorban szabadultak el a természet erői. A kommunizmus világszerte összeomlott. A szovjet birodalom szétesett, a folyamat a szovjet tagköztársaságok leválásával sem ért valószínű véget. Oroszország további lappangó dezintegrációját leginkább a putyini diktatúra és a KGB utódszervezetei akadályozzák csak meg egyes szakértők szerint.

A szovjet rendszer vegytisztán hazugságokra épült már a kezdetektől fogva. A kommunizmus ideológiája, hogy a kapitalizmust felszámolva megteremti a társadalmi igazságosságot nemcsak sosem valósulhatott meg, de abban a formában nem is szolgáltathatott igazságot, ahogy azt a kommunisták akarták és megvalósították. Legyen szó akár a legidealistább, legőszintébb szocialistákról és marxistákról, akiket nem fogunk azzal mentegetni most, hogy jót akartak, mert e XX. századi társadalmi katasztrófa okozóinak kell őket is tekintsük. A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. 

Míg a nácizmus rákos daganatát történelmi léptékkel mérve rövid időn belül kimetszette a XX. század saját testéből egy fájdalmas műtéttel, addig a kommunizmus hagyatéka nukleáris hulladékként nyomasztja évtizedek múltán is  Kelet-Európa társadalmait, mérgező beidegződéseinek és romboló rögeszméinek felezési ideje akár évszázadokig köztünk kísérthet.

A kommunista rendszer maga is hiányos tervek alapján felépült kontármunka volt, amit az ideig-óriáig fenntartható elnyomáson kívül nem tartott egyben valójában semmi. A kommunizmus ideologóiája valójában sosem volt nemes: az erőszakot tekintette eszközének világuralmi céljai eléréséhez, motivációja irigységből, rosszindulatból, paranoiából gyűlölettel és ostobassággal gyúrt önigazolás, amely a legrosszabbat volt képes kihozni jó emberekből is.

Márpedig mindig hamis minden önigazolás, ami a vélt vagy valós igazságtalanságok felszámolására hivatkozik és még több szenvedést és igazságtalanságot szül. A kommunizmus elvenni tudott, adni igazán nem. Míg a szegénységet és a nyomort nem számolta fel, sőt mélyítette a rendszer, addig kifosztott, elüldözött és megsemmisített mindenkit, aki nem tartozott az előbbiek közé — köztük olyanokat, akik képesek voltak új értékek teremtésére. Ez egyszerre volt a kommunista rendszer bűne és átka is. Elfojtotta a társadalom alkalmazkodóképességét, bürokratikus bénultságra és végzetes sorvadásra ítélte önmagát.

Egészen az 1980-as évekig a terrorizmus színe a vörös volt, amit Moszkvából finanszíroztak és irányítottak. Még Magyarországon is képeztünk ki kommunista merénylőket és tömeggyilkosokat.

A rombolás tetten érhető volt minden életterületen, a lelkekben, a kultúrában és a tudományban is. A kommunizmus nukleáris sivataggá változtatta az emberi kreativitást, az emberi szépérzéket, az emberek közötti bizalmat és jóérzést. Betonszürke szarkofágként telepedett rá az orosz és kelet-európai városokra történelmi szépségüket elcsúfítva és lerombolva. 

62178695_2704742449539971_774646194201690112_n.jpg

A lenyűgözően valósághű sorozatot végignézve minden felelős döntéshozó számára nyilvánvaló kéne legyen: Japánhoz és Németországhoz hasonlóan idehaza sem akarhatunk egy új atomerőmű kockázatával együttélni egy ilyen kicsi és törékeny ország szívében. És nem akarhatunk egy újabb pártállam hazugságainak túszaivá válni, és menetelni egy újabb történelmi katasztrófa felé parancsszóra. A jelenleg üzemelő paksi atomerőművet is csak addig szabad megtűrnünk az egyetlen földön, amit a magunkénak nevezhetünk, amíg feltétlenül szükségünk van a kapacitásaira.

A Gyurcsány-kormány által előkészített és az Orbán-kormány által továbbvitt, sötét háttéralkukra épülő, politikailag motivált és eleve elhibázott Paks2 beruházás ugyanazokat a kontrollálhatatlan természeti erőket prábálná igába hajtani, mint Csernobil, amik felett nem rendelkezünk elégséges hatalommal. Egy esetleges végzetes hiba pedig megoldhatatlan probléma lenne számunkra. Nem létezik rá mérnöki tudás. Elviselhetetlenül nagy kockázatot ró mindannyiunkra. Túlnő rajtunk, ahogy egy elnyomó rendszer sem zárhatja kalodába az emberi szellem eredendő szabadságát. Megnyomorítani meg lehet az emberi lelkeket, de az elnyomás sosem marad megtorlatlanul, mindig megbosszulja magát. Mindig mélyülő morális és szociális válságokhoz vezet. Lefelétartó spirálban.

A XXI. században megadatott, hogy mindezen rosszon túllépjünk. A közvetlen életveszély helyett a szelíd megújuló energiákat és az erőszakmentességet válasszuk. Diktatúra helyett a demokráciát. Bezárkózás helyett a nyíltságot. Erőszak helyett egymás érdekeinek kölcsönös tiszteletét. Jövőnket az emberi kreativitás pozitív energiáinak felszabadítására építsük, romboló és megfékezhetetlen természeti erők helyett, amik valójában minket tartanak állandó félelemben, de mi leigázni nem bírjuk őket.

screenshot_2019-06-08_at_12_01_40.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr9114832124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2019.06.09. 12:35:37

Nem nukleáris robbanás volt. Ha az lett volna, Kijev már nincs.

Duplaxiii 2019.06.09. 22:07:10

"A csernobili katasztrófa áldozatainak száma tehát többszázezerre tehető, a kommunizmusé többszázmillióra"
Ezt az írást elteszem, egyszer még jól jöhet.

Duplaxiii 2019.06.09. 22:08:19

"Még Magyarországon is képeztünk ki kommunista merénylőket és tömeggyilkosokat.
Valami kornkrétum?

kissiú 2019.06.09. 22:08:53

Jó írás a kommunizmusról és az autoriter, lojalitáson alapuló, kontraszelektált apparátussal üzemelő rendszerek életképtelenségéről. Sajnos aktuális. Azért a nukleáris energia biztonságát nem ez alapján ítélném meg (akkor már sokkal inkább a Japánokat is meglepő események alapján).

LAM 2019.06.09. 22:53:52

Az valódi, létező érv, hogy elfogadható-e olyan energiaforrás, ami akár csak elméleti szinten ekkora katasztrófát okozhat. Azért elméleti szinten, mert - ahogy azt a poszt eleje is írja - Csernobil maga a kommunizmus volt, nem az atomenergia. A tervezési hibák részben szándékosak voltak,hogy katonai célra tudják használni az erőművet. Ettől függetlenül egyetértek azzal a mondattal, hogy "a jelenleg üzemelő paksi atomerőművet is csak addig szabad megtűrnünk az egyetlen földön, amit a magunkénak nevezhetünk, amíg feltétlenül szükségünk van a kapacitásaira".

A baj csak az, hogy jelen állás szerint feltétlenül szükség van. Különösen akkor, ha elfogadjuk a klímaváltozás tényét, és azt, hogy azt nagyrészt a fosszilis energiahordozók okozzák. Magyarországon ugyanis nincs annyi napsütéses óra, hogy érdemi napenergia termelés lehessen, nincs szeles szabad tengerünk, mint Németországnak, hogy szélkerekeket telepítsünk oda (ráadásul még egy völgyben is vagyunk) és nincsenek nagy hegyeink, ahonnan bővízű folyók zuhannának alá (pluszban mi a vízerőműveket is utáljuk, szintén a kommunizmus miatt, hiszen ahogy Csernobil a szovjet kommunizmus volt, Bős-Nagymaros a magyar).

Így, amíg a tudomány jelen állása szerint az energia nem tárolható és nem szállítható nagy távolságra, az atomot nincs mivel kiváltani. Legfeljebb szénnel és gázzal, az meg nem a legjobb ötlet.

Azt viszont kifejezetten gyűlölöm, amikor bárki Németországot hozza fel példaként. A német atomellenesség ugyanis Merkel színtiszta populizmusa. Fukusima után népszerű volt az atomenergiát visszafogni (nyilván a német atomerőműveket is fenyegeti egy kilences földrengés okozta 20 méteres cunami, merthogy a fukusimai katasztrófát az okozta).

Azon a szép kis ábrán a posztban a legfelső fekete sor melletti coal felirat azt jelenti: szén. Az, ami a globális felmelegedést leginkább okozza. A németek teljes erőből püfölik tele a világot továbbra is szénnel (azon belül lignittel, ami a legkörnyezetszennyezőbb).

Csak két mondat egy októberi tudósításból

"Fordulat körvonalazódik a nukleáris energia kérdésében a német környezetvédők álláspontját illetően, ezt jelzi, hogy az atomerőművek bezárása elleni tiltakozó felvonulást tart több mint egy tucat zöldszervezet vasárnap Münchenben....A Nuclear Pride Fest nevű rendezvény szervezőinek fő üzenete szerint a német kormány a nukleáris energia kivezetésével bebetonozza a fosszilis energiahordozókat az ország energiaellátásában, ezzel növeli a klímaváltozást és egészségi problémákat okozó légszennyezést."

www.portfolio.hu/vallalatok/energia/olyan-fordulat-alakul-nemetorszagban-ami-paks-2-megiteleset-is-megvaltoztathatja.302048.html

]{udarauszkasz 2019.06.09. 23:11:04

Azt azert nem mondanam, hogy Magyarorszagon nincs eleg szel. A Kisalfoldon az ev kb. 300-320 napjan fuj a szel. Folyok is vannak, habar az nem mervado, mert szetveri a kornyezetet (lsd. Szigetkoz) van viszont geotermikus energia, K-Europaban egyedulallo modon.
Atomeromuveknek nincs helye elettel teli bolygon, csak a vilagurbe kitelepitett ipari letesitmenyeken.
A jelenlegi hazug politikai rendszer pedig pont azt rendezi vissza, amit 30 eve valtoztatni probalt. Most ujra ott tartunk, hogy Oroszorszag anyacska a kebleire keszul olelni az orszagot, csak most nem szocializmusnak, hanem unortodox demokracianak nevezik. Magyarorszag tett egy kort Nyugaton, es most visszater a nagy keleti kolhozba.

siriq111 2019.06.10. 00:33:16

Jol latszik amikor a cipogyaros(Chernobil), legyen az orban,rogan , szijjarto vagy az osszes nagyon alkalmas ember ilyen donteseket hoz nap mint nap. Azert elkuldenem oket egy turara, hogy nezzek meg a megmaradt reszet a reaktornak egeszen kozelrol.

siriq111 2019.06.10. 01:18:43

Sokan nem fogjak fel, ha azok az emberek akkor es ugy nem tudjak menteni ugy ahogyan kell. Mi mar regen halottak vagyunk.

Pipas 2019.06.10. 05:39:58

"És a XX. század szülte meg az atomkatasztrófánál is veszélyésebb társadalmi kísérletet: a kommunizmust, amiben a félelem és a hazugság bénították meg a társadalom és a rezsim elemi működését is."

Okés, de miért ír cikket valaki olyasmiről, amiről fogalma sincs? Kommunizmus nem volt sehol, szocializmus volt. A kommunizmus egy képzeletbeli társadalmi berendezkedés volt, ami sehol sem létezett. A kommunisták akarták létrehozni, de sehol sem sikerült, szocializmust tudtak csak csinálni.

Pipas 2019.06.10. 05:46:35

"A szovjet rendszer a csernobili katasztrófába bukott bele."

Butaság, ezt semmi sem támasztja alá. A szovjet rendszer a hidegháborúba és a fenntarthatatlan gazdasági modellbe bukott bele. Abba, hogy gazdaságilag összeomlott és nem lehetett tovább fenntartani.

Pipas 2019.06.10. 05:51:15

"egy ilyen kicsi és törékeny ország szívében"

Magyarország nem "kicsiny". Magyarország egy közepes méretű ország, mind területét mind pedig a lakosság számát tekintve közepesnek számít európában.

Tessék, itt a lista:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_area

Pipas 2019.06.10. 06:00:58

"A jelenleg üzemelő paksi atomerőművet is csak addig szabad megtűrnünk az egyetlen földön, amit a magunkénak nevezhetünk, amíg feltétlenül szükségünk van a kapacitásaira."

Tehát jelenleg "megtűrhető", jelenleg "feltétlenül szükségünk van rá". Mikortól nem lesz rá szükségünk? Mi az az ok, ami feleslegessé teszi? A cikk azt állítja, hogy "jelenleg" kell atomerőmű, de néhány év múlva, amikor le kell állítani a mostani blokkokat már nem lesz rá szükség (ezért nem kell új blokkokat építeni), de egy szót sem szól arról, hogy ez a nagy változás mikor és hogyan fog bekövetkezni.

Pedig ez a legfontosabb állítás a cikkban: most kell, de hamarosan már nem fog kellene, most megtűrhető, de pár év múlva már tűrhetetlen lesz.

Pipas 2019.06.10. 06:08:34

"A közvetlen életveszély helyett a szelíd megújuló energiákat és az erőszakmentességet válasszuk."

Jelenleg a "megújuló energiák" sokkal több életet követelnek, mint az atomenergia. A megújuló energiák sokkal kevésbé "erőszakmentesek", mint az atomerőművek.

Tessék, itt vannak az adatok:
en.wikipedia.org/wiki/Energy_accidents

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 07:18:42

Hát, nem sok köze van Csernobilnak a szovjet rendszer bukásához, közük nulla pontosan.

Csernobil oka: gondatlanság.

A szovjet rendszer pedig 2 okból bukott meg:
- a Sztálin utáni vezetés már nem rendelkezett semmilten átfogó világképpel, már se marxisták nem voltak, de liberálisok se, egyszerűen csak haladtak amerre vitte őket az események folyama,
- a 80-as évekre hatalomra került már az a nemzedék, mely alapvetően leszármazási alapon uralt mindent, s ezek rájöttek, mennyire szegények a nyugati elithez képest, így gyorsan ezerszer gazdagabbak akartak lenni, amihez viszont akadály volt a rendszer.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 07:21:25

"A csernobili katasztrófa áldozatainak száma tehát többszázezerre tehető, a kommunizmusé többszázmillióra"

A kommunizmus áldozatainak száma 20-30 milió.

Ami semmi a liberalizmus áldozataihoz képest.

Szóval óvatosabb lennék a kamuszámokkal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 07:28:12

"Oroszország további lappangó dezintegrációját leginkább a putyini diktatúra és a KGB utódszervezetei akadályozzák csak meg egyes szakértők szerint."

A nyugat megpróbálta, de Oroszország ezt már nem engedte. Még a liberális jelcini gárda se volt annyira ostoba, hogy ez engedje.

Minden ország szétesését csak az állam akadályozza meg egyébként.

Pipas 2019.06.10. 07:51:11

@MAXVAL bircaman közíró: "A kommunizmus áldozatainak száma 20-30 milió."

Amiből Mao cirka 50-80 millió, Sztálin 23 millió, Pol Pot 2-3 milió... az elterjedten elfogadott becslés cirka 100 millióra rúg. A 20-30 milliós becslés teljesen hiteltelen.

kemény keleti kommentelő 2019.06.10. 07:58:15

@Pipas: De a világon nem. Európában elég sűrűn lakunk, de a világ többi országa többnyire nagyobb.

nemecsekerno_007 2019.06.10. 08:01:44

@LAM: Magyarországon van elég napsütéses óra, abban épp jók vagyunk más a gond vele. Szükség van Paks2-re mert nőni fog a fogyasztás. Azt kell elérni, hogy az energiacsomagban több legyen a megújuló és a tiszta forrás.

kemény keleti kommentelő 2019.06.10. 08:06:50

@siriq111: Igen. Szerintem a katasztrófához vezető okok más országokban, rendszerekben is előállhatnak.
Bizonyára máshol is vannak halmozódó rendszerhibák, spórolás, titkosszolgálatok, ipari titkok, politikai szempontok és hiú, törtető emberek.

Viszont a mentéshez mozgósított százezres önfeláldozó ember talán csak néhány népben található.
Egészen különleges.
Az is lehet, hogy egyedülálló, hogy egy rendszer ekkora támogatást kapjon a lakóitól, hogy életük árán is kitakarítsák a világégést okozó válsággócot.
A legtöbb nép nem segítene, hanem egymást taposva menekülne.
Talán japánról tudom még elképzelni, hogy mozgósítani tudja az összes erőforrását egy baj elhárítására,
de a Szovjetunió tényleg meg is csinálta.

Pipas 2019.06.10. 08:16:15

@kemény keleti kommentelő: "De a világon nem. Európában elég sűrűn lakunk, de a világ többi országa többnyire nagyobb."

Nem, ez nem igaz, ez hazugság. Magyarország az egész világot tekintve is közepes méretű országnak tekinthető. Tessék:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_dependencies_by_area

Ezen a listán 108. a 200-ből, közepes.

Pipas 2019.06.10. 08:22:37

@nemecsekerno_007: "Azt kell elérni, hogy az energiacsomagban több legyen a megújuló és a tiszta forrás."

Jelenleg valószínűleg az aomenergia a legisztább energiaforrás. Az meg, hogy "megújuló" így ebben a formában gáz, nincs olyan energiaforrás, ami "megújuló" lenne, a napenergia sem megújuló, csak lassan fogy ki.

giorgio007 2019.06.10. 09:34:31

Valóban, milyen jó, hogy a németek meg a lengyelek feladták az atomenergiát. Cserébe egész Európa szipákolja a szénerőmüveik melléltermékeit. Az meg csak mellékes, hogy folyamatosan importálnunk kell áramot, mert nincs elég itthon. Nem egyhamar válik szükségtelenné Paks. Vagyis, kapcsoljuk ki a hűtőket az országban és probléma megoldva :D

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.10. 09:38:14

@giorgio007: ja csak csökken a szénerőművek aránya és az árampiacon többlet van
ennyit az okoskodásodról

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.10. 09:56:50

@Pipas: read my lips: Csernobil:
ne beszélj atomenergiáról és környezetbarátságról, ha tízezerévekig kell gondoskodni arról, hogy ne váljon földi polollá, ami körül vesz

egyszerűen fafejség védeni az atomenergiát

eßemfaßom meg áll 2019.06.10. 10:06:33

@]{udarauszkasz: "Azt azert nem mondanam, hogy Magyarorszagon nincs eleg szel. A Kisalfoldon az ev kb. 300-320 napjan fuj a szel."

És pont oda van telepitve a teljes magyar szélerőműpark 99.9% mégis igen gyakori hogy 0 alatt van a teljes magyar szélerőműtermelés és jobb napjain is jó ha félkapacitással termel pár percig. Itt lehet gyönyörködni a termeléi görbében. rtdwweb.mavir.hu/webuser/GenerateChartsServlet?hunLang=hu-hu&tabId=tab11159&, most 10% környékén teljesít. hajnalban volt némi semmi is, a napi rekord ma eddig 30% aztán már zuhant is vissza 10re

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 10:12:36

@Pipas:

Sztálin 1 milliárd, Mao 2 milliárd, Lenin 10 milliárd.

Ezek kerekebb számok. S ugyanúgy a mesék birodalmából jönnek.

eßemfaßom meg áll 2019.06.10. 10:15:53

@]{udarauszkasz: "van viszont geotermikus energia, K-Europaban egyedulallo modon." a valóságban ez csak a sötétzöldek fejében létezik. A battonyai gigamegaviláglegnagyobb geotermikus erőműve 12MW áramtermelést ígér és 20 év élettartamot. Egy paks2 blokk kiváltásához 300 ilyen gigamegaviláglegnagyobb erőművét kellene építeni.

eßemfaßom meg áll 2019.06.10. 10:20:59

"A közvetlen életveszély helyett a szelíd megújuló energiákat"

Melyikre "szelíd megújulóra" gondolsz amivel el lehet látni ezt az országot (aminek nincs tengerpartja, nincsenek nagyesésű bővizű folyói és nem az egyenlitő közelében fekszik) biztonságosan el lehet látni árammal?

eßemfaßom meg áll 2019.06.10. 10:27:54

"hány százezer embernek vezetett korai halálához" azért ezt a WHO és hasonlók számolgatták és nem "hányszázezer" hanem párezres tétel jött ki a végén.

]{udarauszkasz 2019.06.10. 10:29:39

@eßemfaßom meg áll: Innen nem messze, Burgenlandban sokszor ennyi szelkerek van, joval tobbet termelnek, mint itt, es akkor is, mikor itt is, ott is fuj a szel, ott termelik az aramot, itt meg leallitjak oket. Latom, mert minden hetvegen ingazom Magyarorszagra.
A geotermikus energiaval a futest lehetne kivaltani, sokkal kevesbe fuggenenk az orosz gaztol.

eßemfaßom meg áll 2019.06.10. 10:41:55

@]{udarauszkasz: Hát ezek a hülye magyar szélerőműtulajdonosok nem akarnak sok pénzt keresni. Ha a gázt váltanád ki a geotermikussal akkor miért jössz vele egy áramtermelésről szóló poszt alatt mint alternatíva?

midnight coder 2019.06.10. 11:05:43

@MAXVAL bircaman közíró: 20-30 milliónál csak a Nagy menetelés és a Kulturális forradalom kétszer annyi áldozatot szedett. De a 20 millió is több mint 3 Holocaust.

midnight coder 2019.06.10. 11:14:25

"A XXI. században megadatott, hogy mindezen rosszon túllépjünk. A közvetlen életveszély helyett a szelíd megújuló energiákat és az erőszakmentességet válasszuk. Diktatúra helyett a demokráciát. Bezárkózás helyett a nyíltságot."

A nagy lófasz adatott meg. A megújuló energia a technológia mai állása szerint a fosszilis energia politikailag korrekt neve, amivel hosszú távon az egész bolygót lakhatatlanabbá tesszük mint most Csernobil.

Az erõszakmentesség és nyitottság tök jó dolog addig, amíg nem jön egy rakás ember olyan országokból ahol hírbõl sem ismerik a PC-t, az asszony helye a családban közvetlenül a kecske mögött van, és az elmúlt 80 évet leginkább gyerekgyártással töltötték.

A nagy büdös demokrácia pedig arról szól, hogy annak az érdekei érvényesülnek aki nagyobb befolyást tud szerezni a médiában. Ez ugyanúgy igaz idehaza Orbánra mint az USA-ban az épp aktuális elnökre, vagy európában bármelyik politikusra. Ráadásul a nagy büdös európai politikában ma leginkább konzervatív kommunista, zöld kommunista vagy baloldali kommunista között választhatsz. És ehhez az alapokat anno a jó KGB rakta le a guruló dollárokkal.

MEDVE1978 2019.06.10. 11:17:27

Szép mix. Nukleáris szinten nem értek egyet a dologgal. Chernobyl azért robbant fel, mert a biztonsági előírások döntő részét felülírták + tervezési hiba volt a reaktorban (nyugaton direkt nem épültek ilyen jellegű reaktorok). A korábbi nukleáris szennyezések és katasztrófák döntő része kísérleti volt, illetve a technológia fejletlenségéből és újdonságából adódtak (az oroszok például az ötvenes években kísérleteztek nyílt vizes reaktorokkal, amelyek simán kinyomták a szennyezett vizet a természetbe, ezzel beszennyezve jelentős területeket. Így alakult ki például az az orosz tó is, amely gyakorlatilag halálos mértékben szennyezett.

A szénnél nagyságrendekkel kevésbé környezetszennyező a nukleáris energia. Igen, extrém esetben - ahogy a Fukushimai katasztrófa megmutatta - veszélyes is, még emberi hanyagság nélkül is katasztrófa lehet belőle. De rendkívüli módon effektív, ezért középtávon nem szabad lemondani róla. Ez kicsit másképp gondolkodva olyan, mint ha valaki azt kérné, hogy állítsuk le az autókat és a repülőket, hiszen az utakon milliók halnak meg és évente le is esik jó pár repülő, valamint elsüllyednek tartályhajók / fúrószigetek, amelyek masszívan szennyezik a környezetet.

Emellett persze a megújuló energia jó és egy fenntartható, kevéssé szennyező ötlet. A probléma ezúttal is a költségekkel van: úgy kell átalakítani a rendszert, hogy a gyártónak gazdaságos legyen egyre növelni és olcsóbbá tenni a termelést. Így terjedhet majd el világszerte. Sajnos viszont a megújuló energia még mindig viszonylag "drága", így jelentős technológiai lépések / szubvenciók kellenek a további terjedéshez.

Addig viszont viszonylag kevéssé szennyező a nukleáris energia és ha értelmesen, felelősen kezelik, akkor nem is jelent kezelhetetlen veszélyt. Hasonló jellegű veszélyt okoz majd, ha valaha eljutunk odáig kb. mindenféle világűrben történő utazáshoz vezető technológia is. Az űrlifttől kezdve (a kábel leesik és katasztrófát okoz), az Alcubierre Varp drive-on át (fekete lyuk és sugárzás) a hagyományos rakétaüzemanyagokig (robbanás, környezetszennyezés).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 11:23:25

@midnight coder:

Ezek fantáziaszámok.

A II. vh. kezdetekor a SZU teljes lkaossága 200 millió volt, a háború után meg 170 millió. 1917-ben meg szintén 170 millió.

Állítólag a hatlmas emberirtás csúcsa a 30-as évek.

Egyszerűen nem jön ki ez az áldozatszám.

A valós adatok egyébként:
- az orosz polgárháborúnak több az áldozata, mint az egész szovjet kornak, ez 8-10 millió ember, de nem mindenki a komcsik áldozata,
- a 30-as évekbeli - részben mesterségesen keltett - éhínség áldozatszáma 7-8 millió,
- Sztálin kb. 1 milió embert végzett ki,
- az ÖSSZES gulágra ítélt közül kb. 2 millióan haltak meg,
- a háború alatti kollektív büntetésekbe belehalt kb. 1,5 millió ember,
- a második nagy éhínség - 40-es évek vége - áldozatszáma kb. 2 millió.

Az egész szovjet rendszer áldozatszáma, nem számítva a háborús áldozatokat, alig 5-6 millió, s az éhínségekkel együtt is alig 15 millió.

Szóval ezek a meseszámok kb. olyanok,mint hogy az európaiak megöltek 100 millió indiánt.

]{udarauszkasz 2019.06.10. 11:39:07

@MAXVAL bircaman közíró: Alig 15 millio. Tok bagatell. Ehinseggel vagy massal, de akkor is kinyirtak masfel Magyarorszagnyi embert. Vegulis semmiseg, olyan, mintha a Karpat-Medencet megszortak volna atombombakkal. Vagy mintha Paks mind a 4 blokkja egyszerre repult volna a levegobe:)

MEDVE1978 2019.06.10. 11:55:00

A kommunizmusban leginkább azt kellene megérteni, hogy mire volt válasz.

"A XXI. században megadatott, hogy mindezen rosszon túllépjünk. A közvetlen életveszély helyett a szelíd megújuló energiákat és az erőszakmentességet válasszuk. Diktatúra helyett a demokráciát. Bezárkózás helyett a nyíltságot. Erőszak helyett egymás érdekeinek kölcsönös tiszteletét. Jövőnket az emberi kreativitás pozitív energiáinak felszabadítására építsük, romboló és megfékezhetetlen természeti erők helyett, amik valójában minket tartanak állandó félelemben, de mi leigázni nem bírjuk őket."

Ez egy hasonló idealista baromság, mint amiben a XX. század elején sokan hittek. Akkor volt aki azt hitte, hogy a császár / király és Isten kegyelméből majd eljön a győzelem. A kommunizmust és a modern nemzeti fasizmust pontosan ezek a naív elvek hozták el. Akkor Magyarországon például az emberek 10-20%-nak volt szavazati joga. Volt egy kormány, meg voltak választások, de a paraszt és az ipari munkásnak ez szart se jelentett. Így is nyomorgott, úgy is nyomorgott a lakosság 80%-a és nagy részének még szavazati joga se volt. Nem véletlen, hogy a magyarok 1918-ban nem egy emberként álltak fel és védték meg az országot és hogy olyan idióták, mint Károlyi Mihály, no meg Kun Béla hatalomra tudtak jutni. A szegényparasztnak többet ért a magyarságánál az, hogy legyen földosztás, meg legyen szavazati joga. Szóval, mivel semmije se volt, ezért extrém alternatívát választott. Akinek nincs vesztenivalója simán választ extremitásokat. Ez a fő tanulság, nem az, hogy maga a kommunizmus, nácizmus "gonosz" vagy "meghaladott, elavult" eszme.

Aki statisztikákat néz és próbálja azokat megérteni, az látni fogja, hogy ezt a helyzetet mi okozta. Nem kell egyetérteni a megoldásaival, de tessék Thomas Pikettyt olvasni. Viszonylag jól leírja, hogy a vagyoni különbségek olyan extrém mértékben emelkedtek meg az első világháború előtt, hogy valamivel le kellett vezetni a felgyülemlett extrém feszültséget: ez vezetett magához a háborúhoz is.

A háború után jöttek aztán az alternatív megoldások (fasiszta, náci, kommunista), amelyek azonban szükségszerűen részben expanzívak voltak, hiszen csak eddig nem tapasztalt tőkebevonásból tudták fenntartani magukat. Hitler hatalomrajutásakor mind a náci párt, mind az ország szar állapotban volt, a hadiipari modernizáció, a zsidók kirablása modernizálta az országot és javított a gazdaság teljesítményén. Mind Hitler, mind Mussolini azonban szükségszerűen expanzív volt: továbbra is nemzeti és rendszerelit létezett, a népet pedig csak újabb hódításokkal lehetett a rendszer mellé állítani és a helyzetet konszolidálni. Nem véletlen, hogy Mussolini gyarmatokat akart, Hitler meg keleti életteret. A szovjetek ehelyett az óriási embertömegre és annak kizsákmányolására alapítottak és rabszolgamunkával hozták létre azt a pluszt, ami a hatalom konszolidációjához kellett. Tehát az alternatívák minden esetben adtak pluszt: az orosz muzsik kapott egy alacsony színvonalú szociális hálót (így is jobbat, mint ami egykor volt), a németek pedig egy enyhe életszínvonaljavulást, illetve a korábbi kapitalista rendszerben nem tapasztalt brutális elnyomó rendszert bármilyen ellenállás esetére. Tehát széles körű javulást egyik rendszer se tudott biztosítani, maradt a cirkusz, a kevés kenyér és a korbács.

Ami viszonylag fontos és kevéssé tanulmányozott talán, a kapitalizmus válasza erre. Ez az emberarcú és fogyasztóorientált, szabályozott kapitalizmus. Ahol a kapitalizmus fennmaradt, ott kiépült egy széles középosztály, aminek a rendszer biztosította az állandó gazdagodást, visszafogva a rendkívül gazdagok jövedelmét. Ez a széles középosztály biztosította a demokratikus - kapitalista rendszer fennmaradását.

Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a kommunista veszély elmúlásával ezek a fékek is kezdenek kiégni a kapitalista rendszerekből. És éppen ez jelenti ma a legnagyobb veszélyt. Ismét végbe megy egy tőkekoncentráció, elsősorban a magánszemélyek - cégek között, utóbbiak javára, illetve a közép és a felsőrétegek között is, valamint végül a fejlett nyugat és egyes fejlődő keleti országok között is. Mivel a középrétegek a fejlett országokban a lecsúszásukat tapasztalják, ezért egyre inkább csalódnak a rendszerekbe és - mily meglepő- pont a korábbi extremitások felé fordulnak. Kevin Kühnert német szociáldemokrata politikus pár hete botrányt keltve a lakások állami tulajdonba adását követelte. Több nyugati államban vannak ilyen szocialisztikus, kommunisztikus irányok. A gyakoribb irány a nemzeti fasiszta.
Soha senki ne higyje, hogy a történelemnek vége. Az emberek nem változtak meg, a reakcióik hasonlóak lesznek.

midnight coder 2019.06.10. 12:05:27

@MAXVAL bircaman közíró: A 15 millió is több mint 2 holocaust, plusz tegyél hozzá még úgy 30-60 millió kínait a Nagy Menetelés és a Kulturális Forradalom után, és máris van olyan 45-65 milliód, ha a kisebb egy-két milliós népirtásokat mint Pol Pot bácsi nem számolod. Ehhez képest a mai napig Hitler a gonosz megtestesítõje, holott a komcsikhoz képest kiscserkész volt. És igen, a kommunizmus áldozatainak számát pontosan tényleg nem ismerjük, úgy 60-120 millió között lehettek. És hogy ez így van, leginkább annak köszönhetõ, hogy míg a valódi nácik már nem igazán képviselnek erõt a világban, a kommunisták utódai más színekben de ma is velünk vannak, a kínai kormánytól az EU politikusain át az amerikai demokraták egyes irányzataiig.

midnight coder 2019.06.10. 12:15:09

@MEDVE1978: Mondjuk a kommunizmus is elég expanzív volt, csak õk ezt a világforradalom terjesztéseként illetve a kapitalizmus ellen harcoló testvéri munkásosztály támogatásaként adták el.

midnight coder 2019.06.10. 12:15:54

@MEDVE1978: Amúgy ma a helyzet jóval komplexebb mint akkoriban volt, ma a legkisebb probléma a tõkekoncentráció.

Wildhunt 2019.06.10. 12:23:04

@A kiló nem százat jelent.: Mielőtt ilyen hülyeségeket írsz, inkább olvass. Ha a szakirodalom hosszú, legalább az atomcsapda kommentszekcióját. Túl;Dr: ami erősen radioaktív nem sugároz évezredekig, ami évezredekig sugároz nem erősen radioaktív.

Wildhunt 2019.06.10. 12:24:35

@midnight coder: a földi átlag feletti életszínvonal csak expanzív politikával lehetséges, legyen ez katonai vagy gazdasági.

eßemfaßom meg áll 2019.06.10. 12:31:10

@Wildhunt: a sorozatban is elsütötték az "50ezer évet" szóval fogod még sok helyen olvasni a HBOtanfolyamot végzett szakértőktől internetszerte.

mihi4 2019.06.10. 12:51:36

Az ukránok kárpotlást kellene fizessek Csernobil miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 13:16:00

@MEDVE1978:

Az alapprobléma a liberalizmus. Erre volt egy rossz válasz a marxizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 13:19:45

@midnight coder:

" a mai napig Hitler a gonosz megtestesítõje"

Ennek oka nem ideológia, hanem gyakorlati:
- a győztes liberalizmus Hitlert kénytelen volt háborúban legyőzni, míg a kommunizmus saját magát likvidálta,
- nagyobb veszélyt jelentet volna egy erős Hitler, mint egy erős Sztálin a nyugat számára,
- a nácizmus partikuláris alapon állt, míg a kommunizmus ugyanúgy univerzális alapon, ahogy a liberalizmus is.

giorgio007 2019.06.10. 14:07:00

@A kiló nem százat jelent.: Többlet? Tavaly is kevesebbet termeltünk, mint amit felhasználtunk. Importálni is kellett. De legyen igazad.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.10. 14:10:56

"Egészen az 1980-as évekig a terrorizmus színe a vörös volt, amit Moszkvából finanszíroztak és irányítottak. "

IRA, ETA ?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.10. 14:12:30

@A kiló nem százat jelent.: Úgy alkotsz véleményt az atomenergiáról, hogy semmit nem tudsz róla..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.10. 14:21:07

Az amerikai gondatlanság:

hu.wikipedia.org/wiki/Castle_Bravo

"Azt feltételezték, hogy a lítium-6 elnyel egy neutront, ami a plutónium hasadásából származik, és a folyamat egy alfa-részecskét és tríciumot eredményez. A keletkezett trícium a deutériummal fuzionál. Ez a feltételezés helyesnek bizonyult. Azonban a lítium-7 is elnyel egy neutront és elbomlik alfa-részecskére, tríciumra és egy neutronra. Emiatt a vártnál több trícium keletkezett és ez a fölös trícium szintén fuzionált a deutériummal. Ezen felül a lítium-7 bomlásából származó fölös neutron nagyobb neutronfluxust okozott, ami az urán burkolatban növelte a maghasadások számát, ez pedig az energiahozam további növekedését vonta maga után. "
"Az urán burkolatban lezajló hasadási reakció nagy mennyiségű kihullási terméket generált, ami a bomba váratlanul nagy hatóerejével, valamint az erős szelekkel karöltve igen súlyos következményeket okozott. A radioaktív hulladék kelet felé terjedt, a Rongelap és Rongerik atollok felé, amelyeket néhány napon belül evakuáltak.[3] A szigetcsoport lakosai között később számos születési rendellenességet észleltek "
"A robbanás radioaktív hulladékainak nyomai globális szempontból jelentős távolságokba is eljutottak, úgy, mint Ausztráliáig, Indiáig és Japánig, sőt az Egyesült Államokig és Európa egyes részeihez is. Annak ellenére, hogy a teszt titkos volt, nagyon gyorsan nemzetközi incidenssé nőtte ki magát. "

Szóval a hülyeség nem rendszerfüggő..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.10. 14:26:47

Buzeráld csavarhúzóval a PLUTÓNIUMOT..!

(Avagy az amerikai gondatlanság újabb példája..)

index.hu/tudomany/til/2018/05/01/a_harmadik_atombombat_sosem_robbantottak_fel_megis_megolt_ket_embert/

"Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy egy kutató egy csavarhúzót dugott a bura pereme alá, és annak a mozgatásával változtatta, mekkora résen távozzon úgy a sugárzás, hogy nem pattan vissza a Démonmagra. 1946. május 21-én a kísérletet vezető fizikus, Louis Slotin kezéből kicsúszott a csavarhúzó, a rés lezárult, és a laborban tartózkodó hét kutatót érte komolyabb adag gammasugárzás. Slotin 9 nappal később halt meg..A drámai hatást fokozta, hogy mindkét balesetnél élénk kék energiakisülések kísérték a jelenséget, ahogy a nagy energiájú részecskék ütköztek a levegő molekuláival."

A fejlett nyugat..

Pipas 2019.06.10. 14:29:22

@MAXVAL bircaman közíró: "Ezek kerekebb számok. S ugyanúgy a mesék birodalmából jönnek."

Na, itt a másik elmehetnek. Figyu birka: mindenki szembe jön. A történészek, a szakértők, a kutatók, mindazok, akik elemeznek, akik kutatnak, akik érvelnek. Mondanak számokat, van egy konszenzus, van egy becslés, amit a nagy többség elfogad.

Erre jössz te, aki ugyan nem ért hozzá, de aki vallási, politkai okokból valami egész más számokat kezdesz beböfögni. Nyilván körülbelül annyi bizonyítékkal, mint amennyi bizonyítékod arra van, hogy az egész világegyetemet a *te* haverod csinálta pont *neked* feltéve, hogy nem hálsz egy másik faszival, mert azt rühelli.

Ezeknek a te dolgaidnak pont semennyi jelentősége nincs. Zaj. Véletlenszerű zaj ami a képzeletedből jött.

Pipas 2019.06.10. 14:37:24

@A kiló nem százat jelent.: "ne beszélj atomenergiáról és környezetbarátságról,"

Aról beszélek, amiről akarok. Ez a tudományban és a demokráciában így van, put your shit together and deal with it. :D

"ha tízezerévekig kell gondoskodni arról, hogy ne váljon földi polollá,"

A zöldek szerint a széerőművek által kibocsájtott co2 üvegházhatású és olyan klímaváltozást okoz, ami soha nem áll helyre. Nem "tízezer évekig", hanem "örökké". És nem "ha baleset lesz" hanem a zöldek szerint "egészen biztosan". És nem "egy városban és a környékén", hanem "az egész földön".

Akkor miért is ne beszéljünk? Mert nincs igazad és csak így tudsz érvelni, hogy "ne is beszéljetek"?

És honnan vetted ezt a "tízezer évekig" baromságot?

"egyszerűen fafejség védeni az atomenergiát"

Nem "védtem", ez nálam nem érzelmi kérdés. Egyszerűen jeleztem, hogy az adatok szerint az atomenergia okozza a legkevesebb halálelesetet és a legkevesebb környezetszennyezést. Ez egy állítás, erre lehet érveket hozni és lehet mepróbálni érvelni ellene.

Te meg azt az utat választod, hogy "fafej aki ilyet mond". :D

Pipas 2019.06.10. 14:41:44

@MAXVAL bircaman közíró: "Nincs a kérdésben konszenzus, ballibám."

Birka, megpróbálok úgy fogalmazni, hogy te is megérts:

"Balliba az anyád p.csája, te f.sz, hogy dögölnél meg."

Értetted? Nem? Kár.

Különben hogy a p.csába van, hogy te véded a kommunisták rémtetteit, te kicsinyíted az áldozataik számát, te kelsz ki minden nap minden órájában a tőkések ellen, de mégis te vádolsz engem baloldalisággal? Ennyire meghasonlottál magaddal?

Félre ne érts, nem várok választ. Menj és kösd fel magad, nincs már miért élned. Add fel, hidd el mindannyian jobban járunk.

midnight coder 2019.06.10. 14:54:22

@MAXVAL bircaman közíró: "a győztes liberalizmus Hitlert kénytelen volt háborúban legyőzni, míg a kommunizmus saját magát likvidálta"

Ezt akkoriban nem tudhatták.

"nagyobb veszélyt jelentet volna egy erős Hitler, mint egy erős Sztálin a nyugat számára"

Ezt sem. Az, hogy a szocialista rendszer versenyképtelen, csak évtizedek múlva derült ki.

"a nácizmus partikuláris alapon állt, míg a kommunizmus ugyanúgy univerzális alapon, ahogy a liberalizmus is"

Ez tette a kommunizmust még veszélyesebbé.

Szerintem a dolog több tényezõ eredménye:
- Az USA világhatalom akart lenni, és ehhez kellett egy ideológia hogy miért õk a jófiúk. Ahhoz hogy hõsök legyenek, kellett egy Gonosz is akit legyõztek. így senkiben nem merült fel, hogy civilekkel teli városokra atombombát dobni semmivel sem kisebb disznóság, mint koncentrációs táborba küldeni ugyanezeket.
- Az USA ugyan késõbb rájött hogy a két rossz közül a nagyobbat sikerült támogatni, próbálta is megfékezni õket, de a komcsik megtalálták a megoldást a nyugati baloldali politikusok, újságírók finanszírozásában. A másik oldal viszont felismerte hogy a komcsik gazdaságilag versenyképtelenek, így a békés kivéreztetés taktikáját alkalmazták. Ami sikerült is, így viszont maradt egy szalonképesre festett, bár csõdbe ment kommunizmus, és senki sem akarja komolyabban bolygatni a múltat, különösen itt Európában ahol a legtöbb helyen a mainstream pártok alapvetõen mind erõsen baloldaliak.
- A lépten-nyomon holocaustozásnak vannak nyertesei is.

victor2 2019.06.10. 15:08:05

"A szovjet rendszer alkalmatlan volt kézben tartani saját nukleáris iparát"

Miután nukleáris balesetek, katasztrófák megtörténtek kapitalista országokban is, a szerzőnek azt a következtetést is le kell vonnia, hogy a kapitalista rendszer alkalmatlan kézben tartania saját nukleáris iparát.

nemecsekerno_007 2019.06.10. 15:10:42

@midnight coder: Jaja, így igaz, ezért lehet szalonképes nyugaton Gyurcsányné. Sajnos a naív idióták nem képesek felfogni... Én is szeretnék olyan világban élni ahol mindenki egy úgy él mint egy nagy család, de ennek nem sok realitása van...

victor2 2019.06.10. 15:14:04

@MEDVE1978: "Ami viszonylag fontos és kevéssé tanulmányozott talán, a kapitalizmus válasza erre."

A nácizmus is kapitalizmus volt.

"Ahol a kapitalizmus fennmaradt, ott kiépült egy széles középosztály, aminek a rendszer biztosította az állandó gazdagodást, visszafogva a rendkívül gazdagok jövedelmét."

Ezek szerint nem tudod, hogy létezik pl. Peru és Haiti. Mindkét országban fennmaradt a kapitalizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 15:20:33

@Pipas:

Régi szokásom az igazság megvédése. Próbáld meg te is, meglátod, nem fog fájni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 15:21:40

@Pipas:

"te véded a kommunisták rémtetteit"

Sose védtem, most se.

Azt mondod, ha az ember tagadja a kitalált számokat, azzal védi a tényleges bűnöket?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 15:26:36

@midnight coder:

"Ezt akkoriban nem tudhatták."

Ha így lett volna, nem léptek volna be a szovjet oldalon.

Churchill kiszámolta: ha a németek legyőzik az oroszokat, akkor Anglia lesz a következő. Ezért lépett be Anglia szovjet oldalon. Ehhez nme kellett a jövőbe látni. Ki lehetett következtetni az akkori adatok alapján.

midnight coder 2019.06.10. 15:41:53

@MAXVAL bircaman közíró: Nem a belépésrõl beszélek, hanem a továbbiakról, arról hogy utána Hitler mumus lett és maradt, miközben a komcsik rémtetteirõl mély kuss volt és van is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 15:43:06

@midnight coder:

Mert nehéz a volt szövetséges bűneiről pofázni, ennyi az egész.

midnight coder 2019.06.10. 15:51:32

@victor2: Igazából Csernobilt szerintem nem a diktatúra okozta, hanem a leszarom tabletta túladagolása ami kb. az egész béketáborra jellemzõ volt a 80-as években. Ami amúgy valahol a rendszer összeomlását is okozta. Kapitalisták híján a sok derék alkoholista vezér kb. osztályvezetõtõl felfelé max. azzal törődött, hogy minél több ember dolgozzon alatta, az elõállított termék minõsége, használhatósága, költsége huszadrangú kérdés volt, ahogy gyakran még a mennyiség is. Ez alól max. az exportra gyártott dolgok voltak néha kivételek, ezért volt jó kis hívószó anno az "exportról visszamaradt" még akkor is, ha a visszamaradás oka gyakran az volt, hogy a termék kihívásokkal küzdött a minõség terén.

midnight coder 2019.06.10. 15:54:13

@MAXVAL bircaman közíró: Annyira nagyon nem, lásd McCarthy és kora. Inkább a guruló dollárok körül keresném a magyarázatot.

mentorosh lecsó 2019.06.10. 16:41:10

Remélem, a "hiperzöldek" bokáig fossák tele a gatyájukat:

A "csernobili kísérlet" végrehajtása szinte napi "rutin" Pakson. Sőt, az épülő VVER-1200 blokkok rutinjában is szerepel. Nevezetesen egy ÜV4 működés (un. reaktorvédelmi működés) következtében, amikor leáll a reaktor, a kipörgő (már csak csökkenő nyomással gőzt kapó) turbó-gépcsoport által szolgáltatott elektromos áram vissza van táplálva a fő keringető szivattyúkra, értékes másodperceket nyerve a kiegészítő hűtés beindulása számára. Ez persze nem Fukushima, mert a külső elektromos betáp továbbra sem szűnt meg... Egyébként a külső betáp megszűnése sem lenne gond, de erről önszorgalomból olvasson mindenki utána.

Ezúton üzenem minden "hiperzöld" számára, hogy Pakson minden évben, átlagosan 3-4 "csernobili kísérlet" zajlik le ! ! ! Éééééééssss mmméééég mmiiindééééggg élünk ! Hülyék !

nemecsekerno_007 2019.06.10. 17:15:29

@Pipas: Hát ez azért erős csúsztatás :)

- A napenergia valóban később fogy el, több millió év múlva. De a napenergiával nem ez a gond. A napelemek gyártása jár környezetterheléssel...
- A lítium elemek meg lítium-függőséget okoznak, ill. ugyanúgy igazságtalanságokhoz vezethet afrikai országokban ahol bányásszák...
- az energiacsomagban benne kell, hogy legyen az atomenergia mert az valóban tiszta
- a fosszilis energiahordózókat kéne kiváltani, a szenet teljesen, a földgázt részlegesen nap, szél, vízre... már az is kurva sokat jelentene.

MEDVE1978 2019.06.10. 18:04:21

@victor2: A nácizmus kapitalizmus volt? Lehetséges, de pont ugyanúgy torzított, mint a kommunista rendszer. Az, hogy a nácizmusban jobban működött mondjuk az ár mechanizmusa, meg volt náci nagytőkés elit, nem jelenti azt, hogy a nácizmus is torzítása a kapitalista rendszernek, ugyanúgy ahogy a szocializmus / kommunizmus is. A lényeg, hogy ezek a klasszikus szabadpiaci kapitalizmusra adott szélsőséges állami szerepvállalásos válaszok.

Ezek végpontok, nyilván a teljes mértékben a piac szerepének megszüntetésére törekvő (kommunizmus) is egy szélsőérték és a globális hatást kiszűrő, csak a nemzeti tőkét érvényesítő nemzeti fasizmus is egy szélsőérték. Persze állami szerepvállalás és piac is mindenhol van, piac és árak még vannak Észak-Koreában is, állami szerepvállalás, torzítás pedig az USA-ban és Nagy-Britanniában is.

A Szovjetúnió világhatalmi szerepével kapcsolatos "gazdasági modellverseny" persze inkább a gazdagabb országokért ment, a harmadik világ csak mellékterep volt. Ezért nyilván nem az volt a divat a második világháború utáni évtizedekben, hogy engedjük vissza korlátlanul a szabadpiaci kapitalizmust az emberekre, hátha attól rögtön a kommunisták karjaiba táncolnak, hanem az, hogy élhető országot akartak és élhető kapitalizmust. Ez lett a jóléti kapitalizmus Nyugat-Európában, ahol nagyon jelentős szerepe volt az újraelosztásnak és szociális hálónak.

szazharminchet 2019.06.10. 19:09:18

Olyan kár ilyen hülye mondatokat megereszteni, hogy valami azért rossz vagy jó, mert a természet ugyanazon erőit használja, mint Csernobil. Az Univerzum alapvető energiaforrása a magenergia, a csillagoktól a Föld magjáig ez adja a legtöbb energiát. Az emberiség sem engedheti meg magának, hogy lemondjon róla. A társadalomhoz, vagy az emberi agyhoz képest baromi egyszerű, így nem meglepő, ha lehet biztonságosan használni.
Az, hogy Csernobil rossz reaktor volt, nem volt vitás, a baleset előtt is tudták a szakemberek (egyrészt, amit lehetett, kispóroltak belőle, másrészt, a tervezés során más szempontokat is figyelembe vettek, mint a biztonságos energiatermelés).
Hogy Paks 2 jó lesz-e nekünk, vagy sem, nem ezen fog múlni. Ha nem titkosítjuk az erőmű paramétereit, ha a szakemberek nemzetközi közössége át, biztonságos lesz. Hogy gazdaságos lesz-e, az meg nem fizikai kérdés.

bontottcsirke 2019.06.10. 19:27:08

@eßemfaßom meg áll: fejezd már be az okoskodást te semmihez nem érő segg. Menjél be a reaktormagba te barom aztán szívogasd a grafitport egy kicsit.

eßemfaßom meg áll 2019.06.10. 20:00:41

@szazharminchet: Még Csernobilban se lett volna semmi baj (ahogy a többi RBMK-val azóta sincs) ha nem kezdenek el játszani vele csak hagyják dolgozni.

Wildhunt 2019.06.10. 20:19:58

@nemecsekerno_007: a lítium legnagyobb része nem Afrikából, hanem Dél-amerikából jön. Jóval kevésbé mérgező a kitermelése, mint a valóban afrikai kobalté. Csak az őserdő mocsarasabb részeit irtják ki miatta visszavonhatatlanul.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.06.10. 21:24:16

büdös komcsik...
rohaggyanak meg mind.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.06.10. 21:26:59

tudomasom szerint a csernobili eromu elsosorban plutonium gyartasra készült, atomomba előállítására. szo sem volt polgari celokrol...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.06.10. 21:45:22

@FILTOL: ja.es magyo.on a PLO moszgott Kadar papa oltalmaval.

Raven! 2019.06.10. 22:29:07

En, MARHA allat! A f@szert olvasom ezt a dilletans, onjelolt megmondoembert... Semmirevalo vagy komam!

ElPadre 2019.06.10. 23:47:52

azért az ritkaság, hogy egy stilisztikailag és nyelvtanilag ennyire korrekt módon megírt bejegyzés ennyire sok tévedést, és üres frázispuffogtatást tartalmazzon. a dohos pátoszról nem is szólva.

az RBMK-k nem voltak hanyagul megtervezve, egy jól meghatározott célt szolgáltak (atomenergia termelés ÉS hadászati célú plútónium gyártása), csak volt egy végzetes tervezési hiba, a grafitcsúcsok a moderátorrudak végén. azt nem tudom, milyen delíriumban találták ki, de azért látszik, hogy egy kifejezetten dilettáns művezető kellett ahhoz, hogy összerakjanak egy olyan körülménysort ("mérgezett" reaktor, vészrendszerek kikapcsolva), ami a robbanásig vezetett. a hiba a szovjet rendszerben volt, ami tudott erről a potenciális hibáról, és mégsem tett semmit.

sajnos az a helyzet, hogy tervezhető energiát relatíve zölden csak fissziós reaktorok tudnak előállítani. egyelőre. a szél nem tervezhető (persze pl nagy beton-akkukkal moderálható), a víz tenger nélkül csak ökológiai katasztrófával használható ki (ld. bős-nagymaros), a nap szintén nehezen tervezhető (igen, ott is lehet akkuzni, de normális energiatermeléshez brutál nagy területeket kell napkollektorokkal lefedni, és azért ez is beleavatkozás egy terület hőháztartásába), a geotermia nagyüzemben nálunk nem reális (nem vagyunk izland, nincsenek megyénként majdnem-aktív vulkánjaink), nettó energiatermelő fúziós reaktorok pedig még nicsenek. a szén tudjuk, mit csinál, és a gáz sem az a jófiú. nyugtasson mindenkit a tudat, hogy a VVER-reaktorok stabilak.

a kommunizmus meg jó ötlet volt, kár, hogy nem emberekre (főleg tudatlan, komplexusos, túlkompenzáló emberekre) tervezték. a témában javaslom a red plenty című könyvet, tanulságos história arról, hogy hogyan állt bele a földbe a tervgazdaság. kár érte. mert a neolib/neokon "piacgazdaság" meg az egész földet állítja lassan bele a földbe.

ElPadre 2019.06.10. 23:58:46

tegyük hozzá, hogy aki szerint a sorozat tanulsága az, hogy az atomenergia rossz, a ruszkik meg rohadt állatok, az nem figyelt. egyáltalán nem.

az igazi hazavihető tanulság az, hogy bármely rendszer, amiben az igazi tudás és tapasztalat lenézett jellemzők, amiben az arcvesztést akármennyi élet árán, anyagi áldozat árán is el kell kerülni, amiben a tények szitokszónak számítanak, amiben minél magasabbra jutsz, annál kevésbé vagy elszámoltatható, annak szükségszerűen előbb-utóbb bekövetkezik a saját csernobilja. és nagyon ritka az, ha a tényleges felelősök bűnhődnek meg érte.

ma a világon nettó szinten több olyan ország van, amire ez jellemző, mint amire nem.

és a másik tapasztalat meg az, hogy akármilyen szar lehet a rendszer, kényszerűségből mindig felemelkedik néhány ember, aki soha nem akart hős lenni, csak tenni a dolgát, felelősségteljesen, mert tudja, hogy más nem fogja helyette azt megtenni. nekik köszönhetjük például, hogy 1986-ban nem kellett tömegesen emigrálnunk mondjuk franciaországba, mert a hazánk lakhatatlan sugárzónává vált.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 04:47:56

@ElPadre: ilyen szinten egyik jelentős modern állam se diszfunkcionális, még az orosz sem — ezért bukott meg a szovjet rezsim, ez talán evidencia...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 04:49:18

@ElPadre: látogass el csak az RBMK-k vagy Csenobil Wikipedia szücikkére, de még a filmben is említve van a konstrukciós hiba

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 04:51:19

@szazharminchet: a nukleáris energia nem kézben tartható — de különösen nem egy korrupt rendszer kezében
nem: a magyar nem annyira korrupt mint a szovjet, nem ez a mondandó lényege, de ha elfajtulna a dolog, akkor nem lehetne bízni az ellenőrzésben, no és sem a technológiában, sem az oroszokban nem lehet bízni persze

nukleáris energia nélkül vígan el lenne az emberiség

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 04:52:54

@MEDVE1978: a XIX századi kommunizmus és persze a fasizmus is az erőszakot tette meg eszközévé, a XXI. században az erőszakmentességet alapelvvé tenni nem ugyanolyan tehát, hanem a hibákból és a bűnökből való okulás

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 04:55:50

@Pipas: Ez az atomenergia okozza a legkevesebb halált egy butaság, nem az az érdekes a kockázatmenedzsmentnél, hogy hány konkrét halálesetet tudunk felsorolni, egyébént kötve hiszem, hogy napelem esett már bárkinek is a fejére, kb. ez a legnagyobb veszély — atomerőművek miatt meg meg evakuálni kellett félmilliónál is több embert már, mert véletlenül történt valami, amire nem számítottak — ne gyere nekem az atompárti marhaságokkal
a nukleáris energia túlnő rajtunk, veszélyesebb, mint bármi amivel dolgunk lehet a világon, kivéve saját emberi aljasságunkat

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 04:57:58

@Veszéjben a lyogállamiság !: már ne haragudj, de nem kell apinistának lenni, ahhoz hogy tudjam, hogy veszélyes kötél nélkül ugrándozni a 20. emeletről — amúgy meg fogalmad sincs mennyit értek vagy nem értek hozzá, mert ez nem egy mérnöki szakvélemény, a veszély belátásához elég a józanész

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 05:01:43

@Wildhunt: ez szerintem szőrszálhasogatás, ha valami felrobban a nukleáris energia kontrollálatlansága miatt, akkor az nukleáris robbanás
pont
drága jó fizika tanárom jut eszembe a 90-es évekből, aki következetesen tagadta, hogy Csernobil felrobbant — hát persze, mert szerinte nem tud felrobbani, akkor fel se robbanhatott, mert ő érti a fizikát

nem így van sajnos

nem így volt sajnos, ahol lerepül egy reaktor teteje, szétveti az épületet valami erő, majd ionizáló sugárzást lő ki az égbe, amit kilométerekről látni, na az nukleáris robbanásnak nevezhető attól függetlenül, hogy nem direkt atombomba — az utóbbival még jobban is járt volna mindenki, leszámítva a másik három blokkot

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 05:03:42

@Pipas: Egy nukleáris katasztrófa szempontjából Magyaroszág törékeny kis ország. Egy ilyen katasztrófa kontinenseket nyel el. Úgy csinálsz, mintha nem értenéd miről van szó.
Nem az országok mérete a kérdés.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 05:06:01

@LAM: a napenergia bőven elég a Föld számára — ezt ilyenkor nyáron bárki megtapasztalhatja, még több is van, mint amennyi szükséges, érdenes megnézni a német napenergia téli adatait, egyáltalán nem 0 közeli
ettől függetlenül mérnöki feladat bőven van, addig meg kitartanak az atomerőművek

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 05:10:56

@giorgio007: a lengyel és a német CO2 kibocsátás is csökken

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 05:14:43

@Veszéjben a lyogállamiság !: ne légy hülye, a nacionalista indíttatású szervezetek mellett, akik tkp. jogosnak is tekinthető szabadságharcot vívtak a kommunista terroristáké volt a főszerep jó ideig... ha az ETA-ra emlékszel, akkor ezekre is kéne:
en.wikipedia.org/wiki/Left-wing_terrorism

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 05:16:58

@Veszéjben a lyogállamiság !: ja igen: az IRA és az ETA emellett integrálta a vörös színt szintén, mint az köztudott: "Since nationalist sentiment is fueled by socio-economic conditions, some separatist movements, including the Basque ETA, the Provisional Irish Republican Army and the Irish National Liberation Army incorporated communist and socialist ideology into their policies."

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 05:27:20

@Pipas: egyrészt igen másrészt @MAXVAL bircaman közíró: elfelejti, hogy nem csak halálos áldozatok vannak, egész K-Európa, Kína és több ázsiai és afrikai ország is a mai napig nyögi a kommunizmus hagyatékát. Kína sokat fejlődött közben, túl tudott lépni a maoista romboláson és eleve nem indult nagyon magasról, ezért nem milliárdnyi emberről beszélek, csak százmilliókról

nézzünk magunk köré: amit látunk a diszfunkcionális közéletünkben, az mind a kommunizmusig vezethető vissza

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 05:32:47

@Pipas: elég olvasottnak tűnsz, hogy tudd, Paksnak van egy tervezett élettartama — hát addig, elég nagy luxus lenne leállítani

persze ettől még pár hete le kellett két blokkot állítani a négyből, ami azért csökkenti az atombavetett kőkemény hitet: nem áll rendelkezésre 100%-os megbízhatósággal
és akkor a nemzetbiztonsági kockázatokat ne is említsük, a németek nyilván ezért döntöttek lóhalálában, a kockázat elviselhetetlenül nagy számukra és megengedhetik az Energiewende-t

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 05:37:10

@szazharminchet: a világ összes atomerőműve, ami ma ismert ugyanazt a kockázatot hordozza magában atekintetben, hogy koncentráltan tartalmaz adott mennyiségű hasadóanyagot, uránt, plutóniumot, mindegy — ezek 100%-osan biztos kezelése nem megoldott, a hulladékok különböző típusainak kezelése szintén nem megoldott atomcsapda.blog.hu/2017/07/30/ha_csak_egy_cikket_olvasol_el_az_atomtemetokrol_ez_legyen_az

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 05:41:07

@MAXVAL bircaman közíró: tényleg fura fazon vagy :D @Pipas: -nak igaza van... mi ez a nagy kommunistabarátság, elvtársam?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 05:44:10

@Wildhunt: gondolom erre célzol, nem egy hurráoptimista szcnennárió, az atomhulladéktárolás nem megoldott, legyen szó akármelyik hulladékfajtáról — elmolyolhatsz velük egyenként, én erről nem beszéltem, ez csak a te fantáziád terméke
atomcsapda.blog.hu/2017/07/30/ha_csak_egy_cikket_olvasol_el_az_atomtemetokrol_ez_legyen_az

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.11. 06:18:09

@A kiló nem százat jelent.:

Viszont nagyon sok pozitívuma is van az a kommunizmusnak. Lásd, a nép kevésbé került a legrombolóbb nyugati hatások alá, pl. nézd meg a homoklobbi támogatottságát keleten és nyugaton. Szegényebbek voltunk, de tisztességesebbek is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.11. 06:19:16

@A kiló nem százat jelent.:

Ha csak a kommunizmus és a liberalizmus közt lehetne választani, kommunista lennék.

eßemfaßom meg áll 2019.06.11. 07:10:45

@FILTOL: " szo sem volt polgari celokrol..." azért az áram kellett a ruszkiknak is és az olcsó reaktorból kijövő 1000MW nem rossz dolog buli amig egyben van

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 07:49:12

@MAXVAL bircaman közíró: a liberalizmus nem egy rendszer és még csak nem is egy eszme... a kommunizmusnak max a polgári demokrácia vagy a liberális demokrácia a párja egy hasonló okfejtésben.
tehát szerinted inkább kommunizmus kéne, mint, ami most van. Lényegében ezt mondtad. Erősen rendpárti vagy és szeretnéd megmondani mindenkinek, hogy hol a helye. Csak nem értem, hogy te honnan veszed, hogy tudod, kinek hol a helye. És nem értem, hogy miért nem veszed észre, hogy nem te leszel, aki megmondja, hanem valami erősebb kutya. Aki téged fog elsőként helyre rakni, akármennyire is hitted magadról, hogy jó elvtárs vagy. Ha nem állsz be a sorba, akkor hamar a Gulágon találnád magad egy ilyen rendszerben. Márpedig te nem állsz be, amit becsülök benned. Csakhogy ebből az következik, barátom, hogy neked egy jó kis liberális demokrácia kell, amit utána bőszen szidhatsz. :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 07:51:35

@MAXVAL bircaman közíró: szegényebbek, tisztességesebbek és kevésbé melegek.. hát édes barátom ezek közül kettő lehet igaz, bár a melegség nem rendszerfüggő. Ha rágerjedsz, rágerjedsz. Nincs mit tenni. A nukleáris energia mellett a szex a másik veszélyes természeti erő. Nem lehet kitérni. Vigyázz nehogy hasson a melegpropaganda, mert bajba kerülsz. :D

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 08:41:39

@Veszéjben a lyogállamiság !: a nukleáris energiát nem tudjuk kézben tartani, de a szovjet rezsim miatt következtt be Csernobil, ami az egész kontinenst veszélybe sodorta

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.11. 08:44:07

@A kiló nem százat jelent.:

Nem a homokos betegségről van szó, annak máig nincs biztos gyógymódja, Hanem a betegségpropaganda tártsadalmi beágyazottságáról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.11. 08:45:45

@A kiló nem százat jelent.:

A liberalizmus egy rendszer és egy eszme.

"tehát szerinted inkább kommunizmus kéne, mint, ami most van. Lényegében ezt mondtad."

Így igaz. A kommunizmus a kisebb rossz.

"Ha nem állsz be a sorba, akkor hamar a Gulágon találnád magad"

Ahogy most is.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.11. 08:51:23

@victor2: ilyen volumenű és pláne az utolsó pillanatig eltussolt nem volt, ráadásul ez nem az egyetlen katasztrófa volt, amit a kommunista rendszer okozott, volt egy nagyobb, korábban, amiről a világ nem szerzett tudomás időben — önmagában nem a meghibásodás a probléma, az máshol is van, de ahogy írtam: a nukleáris energiákat az ember nem tudja kézben tartani

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.11. 09:00:17

@A kiló nem százat jelent.: Hát én soha nem hallottam arról, hogy az IRA szocialista , kommunista elvek mentén követte volna el terrorcselekményeit. Eleve ennek a szervezetnek a tevékenysége következtében alakult meg a független Írország, majd a 70-es évektől a Londonderry mészárlást követően észak-Írország elszakadásáért küzdöttek. Az meg végképp hülyeség, hogy Moszkvából irányították volna őket.Mindenesetre az ideológiai terrorizmuson kívül másfajta terrorizmus is létezett 20. sz. második felében.(A legviccesebb, hogy a math0 nevű szociopata hazudozó az IRA-t vallási terrorszervezetnek próbálja hazudni..:)

eßemfaßom meg áll 2019.06.11. 10:28:21

@A kiló nem százat jelent.: "nukleáris energia nélkül vígan el lenne az emberiség " el is volt párezer éven át, visszasírod a gyertyafényt meg a mosóteknőt?

eßemfaßom meg áll 2019.06.11. 10:30:47

@A kiló nem százat jelent.:" egyébént kötve hiszem, hogy napelem esett már bárkinek is a fejére, kb. ez a legnagyobb veszély " Viszont a napelem csak úgy üzemeltethető rendszerszinten ha vannak mellette fosszilis erőművek, tudod azok amik a globális felmelegedés jelentős részét csinálják.

eßemfaßom meg áll 2019.06.11. 10:33:49

@A kiló nem százat jelent.: "ez szerintem szőrszálhasogatás, ha valami felrobban a nukleáris energia kontrollálatlansága miatt, akkor az nukleáris robbanás pont"

Nem, a nukleáris robbanás az nukleáris robbanás. Ha felrobban a kuktád a villanyrezsón akkor az szerinted áramrobbanás?

eßemfaßom meg áll 2019.06.11. 10:44:33

@A kiló nem százat jelent.: "a napenergia bőven elég a Föld számára — ezt ilyenkor nyáron bárki megtapasztalhatja, még több is van, mint amennyi szükséges, érdenes megnézni a német napenergia téli adatait, egyáltalán nem 0 közeli"

Mondjuk eleve az év igen jelentős részében garantáltan 0 a napenergia által termelhető áram még bezzegnémetországban is, és most ezen a szép verőfényes kánikulai napon a déli órákhoz közeledve az össznémet napenergiatermelés a telepített naperőműteljesítmény kemény 23%-án áll. A szélerőműveik 8%-os teljesítményen járnak. Van egy kis vízerőműtermelésük, a többi áramot atommaghasítással és mindenféle dolgok (szén, gáz, erdő) elégetésével állítják elő. 30%-al több co2-vel állitják elő az áramot mint mi, annyira zöldek. www.electricitymap.org/?wind=false&solar=false&page=country&remote=true&countryCode=DE

eßemfaßom meg áll 2019.06.11. 10:45:41

@A kiló nem százat jelent.: "a nukleáris energiát nem tudjuk kézben tartani" ezt azért cáfolja többszáz működő atomerőmű.

kintornas 2019.06.11. 22:40:44

Akkor, amikor nálunk milliárdok folytak szét Bős-Nagymarosnál és
abban az országban, ahol 1931-ben a búzatáblák borultak lángba.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.17. 18:03:45

@nemecsekerno_007: Látom sikrült egy jót gyurcsánynézned is te szerencsétlen balfasz.
Viszont ez a kommented a megújulókról az első értelmes hozzászólásod évek óta,kedves enrico!

Nylul 2019.08.05. 00:19:20

Hííjj, én ezt a blogot baromi szívesen olvastam, ugyan nem mindig, meg nem mindenben értettem egyet veled, de azért sokszot elgondollkodtam már azokon, amiket írtál.
És saccra mondjuk úgy, hogy 70-80%-ban simán egy oldalon állunk.

Viszont ez a poszt + az, hogyha ha valaki a neten fellelhető források közül pont az atomcsapda blog egyik bejegyzését citálja a nonuke témában érvként, az részemről az impact factort kvázi zéróra redukálja.

Már csak azért is, mert az említett blogposzt kommentjeiben elég szépen van le van vezetve, hogy miért is ordenáré baromság az, amiért itt kardoskodsz.
süti beállítások módosítása