A kiló nem százat jelent.

Lehet-e Úzvölgyéből Srebrenica? Válhat-e Erdélyből Bosznia?

2019. június 12.

Az úzvölgyi temetőbeli incidens kapcsán mindkét oldalon elhangzottak már a másik felet rosszminőségű emberekként lefestő párhuzamos narratívák. Aki akarta megreklamálta az Igazságot. Kötelességszerűen meg kellett jelenjen a mindkét sovinizmust elítélő liberális reakció is. De nem az a valódi kérdés, ki hogyan tudja megtalálni a maga morális felsőbbrendűségének igazolását, hanem az, hogy válhat-e Erdélyből Bosznia?

A tavaly megjelent Máglyatűz regény jelenetei elevenednek meg előttünk: a háttérben titkosszolgálatok és nagyhatalmak ocsmány politikai játszmáival. Magyar és román testvéreimnek: Dunának Oltnak egy a hangja.

Látatlanban írom ezt, mert nem tudok románul: az úzvölgyi temetőbeli incidens kapcsán mindkét oldalon elhangzottak már a másik felet rosszminőségű emberekként lefestő párhuzamos narratívák. A román álláspont szerint a magyarok kezdték, aminek a ténysorait a magyar narratíva persze teljesen máshogy ismeri. Nem merülünk el a részletekben, de még a liberálisnak mondható Index híradás is magyar nézőpontból mutatja be az eseményeket, jobb ilyenkor még látszatra sem szembemenni a néplélekkel. Jobb az amúgy jogos felháborodáscunamin szörfölni a népszerűségbe, mint óvatlanul céltáblájává válni a sértett nemzeti büszkeségnek. 

Aki akarta megreklamálta már az Igazságot — nagy betűvel. Amit a XX. században betanult koreográfia szerint a magyar mindig csak követel, ökölrázva és pátoszosan könnyes szemmel. Miközben a nemzeti mazochizmus legalább annyira önként vállalt defetizmus, mint történelmi kényszerpálya. Itt Kelet-Európában még a győztesek is sérelmi politikát folytatnak. Mert persze lehet, hogy román sírokat keresni egy magyar katonai temetőben tisztán provokáció, de mások kegyelethez fűződő joga éppannyira szent és sérthetetlen. A történelmi fantomfájdalmak még rosszabbak is a valósaknál — bármely nyomorú sorsú nép fiának szülessen is az ember. Orvosolhatatlanok, csak a megbocsátás lehetne gyógyír, amit kinek-kinek saját sérelmei akadályoznak. 

Kötelességszerűen meg kellett jelenjen a mindkét sovinizmust elítélő liberális reakció is. Bólogathatunk a '90-es évek óta elfeledett bölcset idézgetve magunknak — hát igen, volt egy rövid periódus, amikor legalább a példaképeinket illetően igényesebbek voltunk, de azóta a tömegkultúra kivetette magából az emléküket is. Kutyából nem lesz szalonna. Bibóból nem lesz mém. Egyetértünk: "Támogatnunk kell a határon túli magyarokat, de nem úgy, hogy a nagyromán sovinizmusra nagymagyar sovinizmussal felelünk." Mit mondana Bibó az úzvölgyi konfliktusról? címmel megírták a Pendulum blogon.

A kicsit forrófejűbbek továbbmehetnek és belerángathatják a magyar belpolitikát és ráfoghatják az egészet a magyar kormányra, ahogy azt a fiatal Momentum tette: "A magyar kormány a határon túli magyarok védelmezőjének hazudja magát, miközben retorikája és államilag finanszírozott propagandája már Európa más országainak közéletét is mérgezi, leckét adva uszító nacionalizmusból és a hatalom mindenáron való megtartásából." Ilyen túlzásoknak azonban végképp semmi haszna nincs. Látta valaki Orbán Viktort az úzvölgyi temetőben osonni és fekete zsákot húzni a frissen felállított román sírkeresztekre? 

Nincs keresnivalónk azok közt, akik folyton különbek akarnak lenni másoknál, a kormánynál, a liberálisoknál, a románoknál, a magyaroknál — mert nem vagyunk azok. Ezen a folyton másokat lehúzó, önigazoló módon nem lehetünk azok. Avagy ahogy egy Bibónál is nagyobb bölcs mondta egy csavarral: "Ne légy hiú és beképzelt, hogy különb és okosabb légy, mint embertársaid" — Rejtő Jenő. Leszámítva, hogy a humor is csak tüneti kezelés lehet számunkra. Nem véd meg senkit egy dühödt ökölcsapástól s nem is állítja meg a lendülő kart.

De nem az a valódi kérdés, ki hogyan tudja megtalálni a maga morális felsőbbrendűségének igazolását, hanem az, hogy lehet-e Úzvölgyéből Srebrenica, válhat-e Erdélyből Bosznia?

Juthat-e a kárpát-medencei térség Jugoszlávia sorsára?

Egyelőre, EGYELŐRE a kérdés is a fantázia torz szüleménye.

De hozzánk képest is viszonylagos jólétben és békében éltek Jugoszlávia népei is, egészen az utolsó pillanatig. Jó ideig irigykedve néztünk déli szomszédunkra, amely a szocializmus egy nyitottabb változatát valósította meg. Igaz, ugyanolyan gazdasági csőddel a végén — majd népirtások és nacionalista háborúk törték darabokra. A Kárpát-medence az EU ellenére sem alkot szerves egységet, de az államhatárok mellett is több törésvonal szabdalja szét. Keleti szomszédunk most is háborúban áll Oroszországgal, amely a mai napig számos nyílt és burkolt eszközzel befolyásolja főleg negatívan Európa jövőjét. 

Putyin által pénzelt politikai szélsőségesek, titkosszolgálati szervezést igénylő terrorcselekmények, brexit — a pontokat összekötheti bárki és megalkothatja a maga teóriáját.

Alkalom szüli a tolvajt: a magyar-román, magyar-szlovák konfliktusok kiélezése a térség és Európa destabilizációjára bármikor kapóra jöhet, és mostani békés kis életünk egyik napról a másikra válhat a kis- és nagyhatalmi politika játékszerévé. Ha van dolgunk, akkor ez ellen kell bástyákat felhúznunk. Egy ilyen konfliktusnak már nem csak külső szemlélői, hanem elszenvedői lennénk. A szerb, horvát, bosnyák életszínvonal évtizedeket zuhant vissza. A legsúlyosabb károkat felfogni is nehéz, ahogy a tömegsírokat, és hogy szomszéd támadt a szomszédjára...

Úzvölgye valójában kevésbé tűnik veszélyesnek, mint az 1990-es marosvásárhelyi pogromok voltak, de azóta a háttérben munkáló erők sokkal profibbak és eltökéltebbek lettek. Felnőtt egy új, tettrekészebb generáció. Ami jelenthet egyelőre jót és rosszat is.

Tényekkel alátámasztható publicisztikákban erről igazán hitelesen és jól beszélni nem lehet.
A tavaly kiadott Máglyatűz című izgalmas geopolitikai thriller túlságosan is nyugtalanító és valósághű képet fest arról, hogyan is lobbanhatna lángra a gyűlölet szikrája térségünkben.
65_copy_1_maglyatuz_borito_webre.jpg

Egy székelyföldi tisztáson elszabadulnak az indulatok. Egy amerikai magyar milliárdos elhatározza, hogy történelmet ír. A Moszkva melletti Novo Ogarjevóban összeülnek Oroszország urai, hogy döntsenek Magyarország és Közép-Európa sorsáról. Hirtelen felizzik a száz éve feszülő ellentét Kolozsvártól Pozsonyig. A magyar titkosszolgálat konvoját támadás éri Budapesten, fegyverek dörögnek a Pilisben, Marosvásárhely főterén pedig tízezer magyar énekli a román rohamrendőrök gyűrűjében: „Egy vérből valók vagyunk!” 

Írja az ajánló, de ezek az esti tévéhíradókban már máshogy festenének. Nem tudom, át tudjuk-e élni: a regény/képernyő/valóság nagyon különböznek.

Egy vérből valók vagyunk...

A szerző, Demkó Attila szakmabeli, nem pusztán Frei Tamásként pillant bele "csak most, csak önöknek" és láttat meg érdekesnek tűnő "témákat" — többnyire a szórakoztató regények minden eszközével bír, de néhol, jobban adatolt, részletgazdagabb, mint egy biztonságpolitikai szakkönyv. Egy határt mindenképp átlép, ami szokatlan és ami engem nyugtalanít és elbizonytalanít, hogy feltétlenül olvasásra ajánljam-e.

Ez pedig az, hogy nemcsak tökéletesen rajzolja meg a nagyhatalmi gátlástalanság természetrajzát, tudósít egy olyan háttérvilágról, ahol a Soros-plakátok ártalmatlan gyerekrajzok, tömegmanipulációra valódi emberek valódi halálát használják fel, tízezerszer gátlástalanabban és hatásosabban, mint holmi fotelforradalmároknak szóló tévéhirdetés.

De a regény írója és így olvasója sem különül el az eseményektől, hanem részesévé válik, kötődik, és bár tud a manipulációról, döntenie kell és oldalt kell választania, hogy az övéi mellé áll-e. Demkó nem habozik.

Ez a regény nem csak precízen leírja, hogyan és miért fajulhatnak el a konfliktusaink, de mintha szurkolna is és várná a hősi szembenézést az igazsággal, szomjazná a bosszút, az elégtételt. Az olvasó — vagyis én — pedig úgyszintén hatása alá kerül, bevonódik, állásfoglalásra kényszerül.

Ráadásul rajtunk magyarokon kívül ezt valószínű senki sem érzi így. Nem jut ugyanerre a következtetésre. A másik oldalon hasonló reflexek, hasonló sérelmek működnek, hasonló ellentétes reakciókat kiváltva — amik pedig a mi valóságunknak nem képezik részét. Nem tudunk románul, nem is beszélünk velük, nekik meg még a nagykövetük sem jelenik meg a magyar Külügyminisztériumban...

Mintha az egész folyamat már el lenne döntve és valami természeti erő sodorna megállíthatatlanul a katasztrófába — mert hát máshogy látni alig lehetne ezt.

Valóban természeti törvény, hogy az ember az övéi oldalára áll. Nem tehet mást. Ennek biztos tudatában kell és lehet csak a közös jó irányába terelni az eseményeket. De sem a nacionalizmus, magyarán az összetartozás ostorozásával, sem a jogainkért vagy testvéreink jogaiért való kiállás feladásával nem érünk el semmit, sőt csak feszítjük a húrt, csak késleltetjük a katasztrófát. Van-e mód kiváltani a katarzist enélkül a katasztrófa nélkül? 

Szóval igen, talán érdemes elolvasni a könyvet. Okulni belőle és tudatosítani mindezt. Feloldásként pedig száz évvel korábbról újraolvasni mondjuk Ady Endrét. Örömmel idéznék román költőt is, de sajnos egyet sem ismerek. 

Lesz erről még szó. Gondolkodjatok velünk együtt:

Ujjunk begyéből vér serken ki,
Mikor téged tapogatunk,
Te álmos, szegény Magyarország,
Vajon vagy-e és mink vagyunk?

Vajon lehet-e jobbra várni?
Szemünk és lelkünk fáj bele,
Vajon fölébred valahára
A szolga-népek Bábele?

Ezer zsibbadt vágyból mért nem lesz
Végül egy erős akarat?
Hiszen magyar, oláh, szláv bánat
Mindigre egy bánat marad.

Hiszen gyalázatunk, keservünk
Már ezer év óta rokon.
Mért nem találkozunk süvöltve
Az eszme-barrikádokon?

Dunának, Oltnak egy a hangja,
Morajos, halk, halotti hang.
Árpád hazájában jaj annak,
Aki nem úr és nem bitang.

Mikor fogunk már összefogni?
Mikor mondunk már egy nagyot,
Mi, elnyomottak, összetörtek,
Magyarok és nem-magyarok?

Meddig lesz még úr a betyárság
És pulyahad mi, milliók?
Magyarország népe meddig lesz
Kalitkás seregély-fiók?

Bús koldusok Magyarországa,
Ma se hitünk, se kenyerünk.
Holnap már minden a mienk lesz,
Hogyha akarunk, ha merünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr1414889734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2019.06.13. 12:40:04

A kèrdès csak az, hogy meddig lehet eltűrni magyar rèszről a román politika magyarellenes , uszító cselekmènyeit, mert az, ami törtènt ,román kormányzati felelőssèg, hiszen a jogi helyzet egyèrtelmű : jogtalan volt a magyar hősi halottak sírjára ráèpíteni a román temetőt. Más kèrdès, hogy a magyar kormány nem tud mit lèpni , a jelenlegi nemzetközi politikai helyzetben...Az EU maga is , sunnyogó kisebbsèg- ellenes...

röf 2019.06.13. 12:58:00

Stratégiailag a románok jobb helyzetben vannak.
Ez mindent visz.

midnight coder 2019.06.13. 13:43:46

Igazából már régen nincs romániában jelentős magyar kisebbség. Már Trianon idején sem nagyon volt. Ez nem Ukrajna ahol óriási egybefüggõ orosz területek vannak, akik csak azért tartoznak Ukrajnához, mert anno 1954-ben az általunk is nagyon kedvelt Hruscsov elvtársnak épp olyan hangulata volt.

gigabursch 2019.06.13. 14:28:26

Helyénvaló mindkét kérdés.
S mindkettőre fennáll az IGEN válasz.

De tudom ajánlani mindenkinek az alábbi könyvet:
Maderspach Viktor: Oláhok vérnyomán a Fekete tengerig.
Minden magyar embernek.

gigabursch 2019.06.13. 14:31:26

@röf:
Mert onnan majdnem ötmillióan léptek le az Ollypaji Jujjdejóba?
Onnan egy sem fog idejönni harcolni.
A helyben élő cigányság meg senkiért nem fog harcolni, legfeljebb élősködni.
A szászok már rég eladták magukat kilóért.

A sok-sokgenerációs erdélyi románok meg mélységesen lenézik a Kárpátokon túliakat.
Rühellik őket.

Itt egy fő szarkavarü van, az egyházuk

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.13. 14:58:33

@midnight coder:

"Ez nem Ukrajna ahol óriási egybefüggõ orosz területek vannak, akik csak azért tartoznak Ukrajnához, mert anno 1954-ben az általunk is nagyon kedvelt Hruscsov elvtársnak épp olyan hangulata volt."

Nem igaz. 1954-ben a Krím lett csak áttéve Ukrajnához.

Grand Prix 1800 2019.06.13. 15:26:06

Az holokauszt kapcsán mindkét oldalon elhangzottak már a másik felet rosszminőségű emberekként lefestő párhuzamos narratívák. Aki akarta megreklamálta az Igazságot. Kötelességszerűen meg kellett jelenjen a mindkét rasszizmust elítélő liberális reakció is.
A történelem első igazolt holokausztját zsidók követték el, ezt tanusítja az ő Ószövetségük is, de a mai napig nem hajlandók elítélni, elhatárolódni tőle, hanem mentegetik, igazolni törekednek.

MÓZES ÖTÖDIK KÖNYVE A TÖRVÉNY SUMMÁJA
7.2 "És adja őket az Úr, a te Istened a te hatalmadba, és megvered őket: mindenestől veszítsd ki őket; ne köss velök szövetséget, és ne könyörülj rajtok."
7.16 "És megemészted mind a népeket, a melyeket néked ád az Úr, a te Istened; ne kedvezzen a te szemed nékik, és ne tiszteld az ő isteneit; mert tőr gyanánt volna az néked."
20.16 "De e népek városaiban, a melyeket örökségül ad néked az Úr, a te Istened, ne hagyj élni csak egy lelket is;"
20.17 "Hanem mindenestől veszítsd el őket: a Khittheust, az Emoreust, a Kananeust, a Perizeust, a Khivveust és a Jebuzeust, a mint megparancsolta néked az Úr, a te Istened;"

JÓZSUÉ KÖNYVE
6.21 "És teljesen kipusztítának mindent, a mi csak vala a városban, a férfitól az asszonyig, a gyermektől az öregig, sőt az ökörig, juhig és a szamárig, fegyver élivel."
6.24 "A várost pedig megégeték tűzzel és mind azt, a mi benne vala; csakis az ezüstöt és aranyat és a réz- és vasedényeket rakták az Úr házának kincsei közé."

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2019.06.13. 15:30:42

Azért kb 1.2 millió magyar még mindig ott éldegél vagy most itt, de ott is van lakása vagy háza.
Volt ez a rakatszar trianoni dokumentum és az arra megírt Gyulafehérvári béke:
pár sor abból...

--- Teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben.
--- Egyenlő jogok és teljes autonóm vallásszabadság az Állam minden felekezete számára.
--- Tisztán demokratikus rendszer tökéletes megvalósítása a közélet minden területén. Közvetlen, általános, titkos, egyenlő szavazójog nemtől függetlenül minden 21. évét betöltött állampolgár számára a községi, megyei, valamint parlamenti képviseletnél.
--- Teljes sajtó-, gyülekezési és egyesülési szabadság, minden emberi gondolat szabad hirdetése.
stb.

Semmi sem valósult meg. Nos, a cikkíró igencsak nagy empatikus alázattal áll a témához, pedig nyugodtan kihúzhatná a gerincét és írhatna egy korrekt cikket, de nem teszi, nem meri......

Egy ilyen eset, ha netán mi követnénk el azonnal EU szankció, Románia hadserege Gyula mellett állomásozna, stb.

Szomorúan írom, senkik lettünk, még egy komolyabb tüntetést sem tudunk felmutatni.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.13. 15:34:21

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: az a benyomásom, hogy nem érteted meg a cikket vagy nem olvastad el

Visceroid 2019.06.13. 15:43:51

"válhat-e Erdélyből Bosznia? "

Hülye. Tanulj történelmet, utazz le a Balkánra, olvass! Boszniában igazi háború volt, egy komplett Irak, itt alattunk néhány kilométerre. Az ilyen hülye megjegyzések is tanúsítják, hogy Magyarországon mind a bal-, mind a jobboldal konkrétan sz@rik a határon túliakra. Élvezkednek itt azon, hogy Orbán hergeli a népet, utána meg a hülye libsik is próbálnak "zavarogni" meg balhét csinálni. Ez egészen addig vicces, amíg valóban ki nem húzzátok valakinél a gyufát, előkerülnek a fegyverek, utána meg a fronton pislogsz, hogy na most mi van?

Egyébként gondolom az sem érdekel senkit, hogy az elmúlt harminc évben konkrétan "körbe lövöldöztek" minket. Kezdődött a romániai forradalommal, utána jött Jugoszlávia és most Ukrajna. Egy halálos áldozatokkal járó forradalom és két brutális, éveken át tartó háború. És a sok kis hülye fidesznyik meg libsi itt játssza az agyát. Remélem, ha tényleg kitör a balhé, elsőként kapjátok a behívót, utána meg irány a frontvonal!

morph on deer 2019.06.13. 16:06:50

Azt kell mondjam, hogy hosszú idő óta az első írás itt, ami úgy tetszik, ahogy van.

És pontosan azért, mert nem uszít senki ellen, miközben világosan állást foglal!
Na ez az, amit pl én az egyetlen normális hozzáállásként tudok elfogadni még egy ennyire kényes helyzetben is.
Ugyanis hőzöngéssel meg erőfitogtatással soha az életben nem lehet értelmes eredményt elérni, ahogy ezt akár a saját történelmünkből is megtanulhattuk.

Csak sajnos ahhoz kellően józan vezetőkre lenne szükség, olyanok meg épp nincsenek. Úgyhogy osztom az aggodalmat, sajnos.

Grand Prix 1800 2019.06.13. 16:18:06

@morph on deer:

Melyik fél ment be erőszakkal a másik temetőjébe elfoglalni azt? Mindkét fél?

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2019.06.13. 16:20:41

@A kiló nem százat jelent.:
Tökéletesen értettem. Nagyon jól tudom, hogy a kezeletlen feszültség torkollhat háborúskodásba is. Ez az egész Erdély románosítása pogrom tart több mint 100 éve. Senki, de senki megoldani nem segített. Még a "nyertes" román hatalom sem intelligens annyira, hogy ha már nyeregben vannak akkor képes legyen adni. Adni azt ami a mai világban elérhető. A "legyőzöttel" szembeni tisztelet nélkül megnyugvás soha sem lesz.
Ezt hiányoltam az írásból.

Visceroid 2019.06.13. 16:32:38

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: "A "legyőzöttel" szembeni tisztelet nélkül megnyugvás soha sem lesz."

Gratulálok a háborús retorikához. Úgy nézem, hogy nagyon nem érdekel senkit, hogy itt egy etnikai konfliktusról van szó, egy lőporos hordóról. Mennétek a románok ellen? Mivel? Fakardokkal? Viktor erejével? Azt ugye tudjátok, hogy ha ő nem dobta volna be a köztudatba ezt a Trianon baromságot, akkor nem érdekelne senkit! A tűzzel játszotok fiúk! Csúnya vége lesz, ha ennyire támogatjátok a dolgot. Ha kihúzzátok a gyufát, akkor nem lesz több esély. Magyarország el lesz törölve a föld színéről.

Grand Prix 1800 2019.06.13. 16:39:56

@Visceroid:

Nem etnikai konfliktusról van szó hanem etnikai agresszióról. A magyarok nem csináltak semmi rosszat, csak az oláhok.

Visceroid 2019.06.13. 16:52:39

@Grand Prix 1800: Jó igen, és? Megont a "ki ütött vissza először" problémája. Orbán úgy jár át román földre, mintha az övé lenne. Lölő most vásárolt be ott. Akkor ott van még a mostani szlovén balhé, meg ugye Lölő horvátba' is terjeszkedik. Ez szép és jó, egészen addig amíg újra nem alakítja a kisantantot. Össze fognak nézni, és azt fogják mondani, hogy "álljon már meg a menet". Ennek az első lépése az, ami most történt. Ne húzogassátok az oroszlán bajszát, mert gond lesz. Nagy gond.

Szóval annyit, hogy a körülöttünk lévő országok vagy gazdagabbak, vagy gyakorlottabbak a háborúban, mint mi (vagy mindkettő). Ne akarjátok megtudni, hogy ez hogy fog kinézni a gyakorlatban.

Grand Prix 1800 2019.06.13. 17:09:20

@Visceroid:

A magyarok nem csináltak semmi rosszat, az oláhok erőszakkal elfoglalták a magyarok temetőjét.
Erre elkezdeni orbánozni az libsi agyhalál.

röf 2019.06.13. 17:25:40

@gigabursch:
Azért, mert katonailag odacuccolt az USA a tengerpartra, és létrehozatták a románokkal a legsúlytalanabb kormányukat.

Proud Mary 2019.06.13. 17:28:51

@Visceroid: max apád faszát nem érdekelné. semmi köze ehhez ovinak, csak a ti retardált libsi fejetekben, ahol mindent ovihoz mértek

Visceroid 2019.06.13. 17:31:05

@Grand Prix 1800: Ja, meg a fideszes amnézia. Én meg azt utálom a fideszesekbe, hogy teljesen pillanatemberek. "Nem csináltak semmi rosszat". Akkor. Csak éppen Magyarország retorikája 2010 óta, szóval kicsit revizionista. És ez sokaknak nem tetszik. Mondom, ez csak az első ilyen eset volt.

kolomparlole1114 2019.06.13. 17:33:19

Erdélyben a magyarság holokausztja zajlik éppen. Srebrenica ehhez képest semmi. A románokkal nem jópofizni kell, hanem oldalba rúgni ezeket mint a kutyát hogy takarodjanak a helyükre - valahol a Gulágon.

kolomparlole1114 2019.06.13. 17:40:16

@Grand Prix 1800: Aki meg nem az fideS.Snyik agyhalál. Ors.ós Viktátor nyalta ki az olá.hok s.eggét, úgy mint anno Németh Miki a faluromboló Csaucsau olá.h kom.csi diktátornak.

kolomparlole1114 2019.06.13. 17:45:51

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: "Gyulafehérvári béke"

Milyen béke? Az hadüzenet volt. Mint a trianoni diktátum, amivel a franciák kirobbantották a 2. vh-t 1920-ban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.13. 17:53:49

"Putyin által pénzelt politikai szélsőségesek"

Mennyivel szalonképesebb a putyinozás, mint a sorosozás?

N. Barbie 2019.06.13. 18:04:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ne kenegesd a kakit, itt nem szalonkepessegrol, hanem igazsagtartalomrol van szo.
Szamtalanszor bukott le putyin felforgatasi probalkozassal, tehat ez teny. A sorosozas meg egy politikai propagandatermek, egy bloff, figyelemeltereles stb stb, nevezzuk ahogy akarjuk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.13. 18:25:53

@N. Barbie:

Ne kenegesd a kakit, itt nem szalonkepessegrol, hanem igazsagtartalomrol van szo.
Szamtalanszor bukott le Soros felforgatasi probalkozassal, tehat ez teny. A putyinozás meg egy politikai propagandatermek, egy bloff, figyelemeltereles stb stb, nevezzuk ahogy akarjuk.

2019.06.13. 19:33:17

"Látta valaki Orbán Viktort az úzvölgyi temetőben osonni és fekete zsákot húzni a frissen felállított román sírkeresztekre?"

A blogger hülye, úgy ír a témáról, hogy a román oldalon nyilatkozó politológusok, politikusok és újságírók (igaziak, nem mint Orbánisztánban) véleményét nem érti, a videókat nem nézte meg vagy nem tudta értelmezni. Sokkal jobb és megfontoltabb elemzéseket láttam román oldalról a témában, mint magyar részről.
Itt nem Orbánról van szó, hanem arról a felelőtlen magatartásról, amit az RMDSZ (magyar PSD) nevű fideszes csicskapárt művelt, amikor ártatlan embereket (amúgy jóhiszemű hülyéket) odaterelt a lelakatolt temetőkapu elé élőláncnak. A még nagyobb hülyék, a moldovai román falu PSD-ALDE (korrupt kormánymaffia, az ottani fideszesek) polgármesterével az élen több ezer bevadított románt (békemenet) vitt a helyszínre. Tehát, ketten máris teljesítették az interetnikus összecsapás legfőbb követelményét: egymás ellen kiállítani az embereket. És lehet látni, hogy a magyarok ott féltek, mert elszámolták magukat. Szerencsére, a csendőrség jelenléte megakadályozta a vérontást, egyébként a semmiért. Szóval, Romániában "székely" zászló mellett magyart is lobogtatni rengeteg félrészeg román előtt, óriási felelőtlenség, vörös rongy a bika előtt. Ezért az UDMR vezetőségét meg kellene botoztatni nyilvánosan.

Alick 2019.06.13. 19:40:41

A hadisírok gondozásának - akkor is, ha történelmileg az ellenséghez tartozó katonáról van is szó - nemzetközileg elfogadott szabályai vannak.
A honvédelmi tárcák majd lerendezik az ügyet egymással e szabályok mentén.

2019.06.13. 20:40:03

"Lehet-e Úzvölgyéből Srebrenica?"
"Válhat-e Erdélyből Bosznia?"
Lehet-e fideszes normális ember?

Nem.
Nos, a bloggert azért neveztem hülyének, mert képes volt ilyen hasonlatokat hozni, pontosabban elkezdett károgni a parasztja. Hogy merted, egyáltalán tisztában vagy vele, hogy mit írsz?
Romániában nincsenek fegyveres félkatonai alakulatok, a román hadsereg meg NATO-tag. A szavazók túlnyomó többsége EU-párti, a köztársasági elnök pedig szász (német nemzetiségű). Ilyen feltételek mellett sikerült egy orbitálisan nagyotmondó költői kérdést összehoznod a címben, amit magyarul rosszindulatú túlzásnak nevezhető.

morph on deer 2019.06.13. 20:54:46

@Visceroid:
“Orbán úgy jár át román földre, mintha az övé lenne.”

És közben szorgosan veri a csalánt a sok hiszékeny ember szerszámával, ahogy szokta! (Igaz, azt legalább látja is..)
Folyamatosan megy a sunyi hergelés, és konkrétan a belepofázás a határon túliak dolgába, itt is, ott is, amott is.
Aminek meg folyamatosan isszák a levét, itt is, ott is, amott is.

A recept meg ismerős: az anyaországnak sürgősen meg kell védeni a másik országban lakó nemzettársakat, - akiknek alapból jóval kevesebb problémájuk lett volna, ha békén hagyják őket, és nem pofáznak bele az életükbe mindenáron.
De a viktor segít, ha beledöglesz is...mert ugye rajtuk csattan az ostor, ami orbánnak járna, azt is ők kapják.
Aztán erre megint meg kell védeni az ottaniakat, amire megint kapnak egy durva választ, és így tovább.

Így lehet igazán profi módon megutáltatni a magyarokat előbb-utóbb mindenhol.

Visceroid 2019.06.13. 21:08:25

@Muie Orbán: "pontosabban elkezdett károgni a parasztja."

Na, köszönöm. Végre valaki. És akkor a másik barom meg rákontráz, ilyet ír a hülye kommentelő, hogy: "Erdélyben a magyarság holokausztja zajlik éppen. Srebrenica ehhez képest semmi.". A probléma ezzel a gondolkodásmóddal az, hogy iszonyatosan gyúlékony helyzetet teremt. Mert amíg itthon hergeljük magunkat, addig nincs gond. Elvan a gyerek ha játszik, ne azt nézzék amit mondok, stb. Ismerjük. A sok barom kimegy a hősök terére, tüntet egy jót, hazamegy, mónikasó, ennyi. A probléma akkor van, ha az Orbán-féle agybaj nemzetközi szintet ölt. És persze itt jön képbe az EU, mert Kedves Vezetőnk általában nem használja, hanem kihasználja a demokrácia adta lehetőségeket, azaz az összes környező országba átjár, és ott is csinálja a feszkót. Ráadásul itthon sem éppen rózsás a helyzet, egyre-másra jönnek a hülyébbnél hülyébb intézkedések, lehet, hogy valami nagy dolog van készülőben (mondjuk egy államcsőd?), kell a balhé. A ciki az az lesz, ha mégis sikerül kirobbantani egy háborút.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.13. 21:32:00

@Visceroid:

" lehet, hogy valami nagy dolog van készülőben (mondjuk egy államcsőd?), kell a balhé"

El vagy tévedve, az államcsőd a gazdád kormányzása alatt volt erősen készülőben, gyakorlatilag pár óra híján. Ma az államháztartás köszöni szépen, jól van, a GDP-arányos államadósság csökkent, az ország devizakitettsége pedig gyakorlatilag megszűnt.

kiskutyauto 2019.06.13. 21:38:20

Elképesztő milyen hangulat van sok felé határon túl... bizsergető, csak nem tudom hová vezet ez, de félek nagyon... másik Magyarország félek tőled....

'it's cool to know nothing' 2019.06.13. 23:21:12

@Visceroid:
Adja isten, hogy háború legyen. Csak ne mi kezdjük. És ne ejtsünk foglyokat. Most olyanok az etnikai arányok, amilyenek. A jövőben mások lesznek. Rajtunk is múlik, hogy milyenek.
A pacifista hülyéket küldeném az első sorba. Ott megértenék, hogy miért ostobaság, amiben hisznek.

medium size devil 2019.06.13. 23:30:24

Otvar asatag primitiv torzsi acsarkodas igazi kelet europai hutu-tuszi szinvonalon.

medium size devil 2019.06.13. 23:32:10

@'it's cool to know nothing': Te vagy aki kutya ami ugat de nem harap - igazi szarmagyar tipuskarakter.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.14. 08:16:31

@Muie Orbán: Boldog vagyok, hogy leírod, hogy a konfliktus nem fajulhat el, de ettől még ez az egyetlen fontos kérdés. Valamit tényleg kihagytam a cikkből, amivel eddig nem találkoztam. A hozzád hasonló vélemény unikum. Hogy a román sajtó elemzései sokkal árnyaltabbak és jobbak lennének, mint bármely magyar... hát kötve hiszem. Elég bután mutatod be a történet lényegét, ha csak a magyar felet akarod csesztetni. Vagy nem vagy magyar, ami egy dolog, vagy öngyűlölő magyar vagy, vagy valami újgenerációs öngyűlölő erdélyi magyar vagy, aki meghasonlott vagy csak szimplán utálod az RMDSZ-t, amit magyar ember sosem nevezne UDMR-nek. Egyszerűen obszcén, ha éppenséggel az RMDSZ meg is éri a pénzét.

Hogy ki a hülye, az nem témája a cikknek. Hogy milyen veszélyek vannak, arról szól. Te valahogy nem érzed veszélynek. Vagy nem tudod, mit olvastál. Nyilván nem mindenki képes befogadni mindent. Köszönöm az olvasást.

Amúgy meg: nomen est omen.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.14. 08:18:48

@'it's cool to know nothing': szerintem nem érzed át az igazi súlyát annak, hogy háború, de nem kell háború legyen, elég csak némi lövöldözés, elég csak 1-2 halott... ha a te barátod, testvéred, szeretted, akkor az nagyon fáj és nagyon értelmetlen

az etnikai arányok megváltoztatásán viszont ábrándozz légy szíves máshol, ez borzalmas, van fogalmad arról mit beszélsz?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.14. 08:21:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mindkettő létező jelenség és szponzorálják a maguk kiszemeltjeit, amíg Soros valóban úgy gondolja, hogy jó ügyet szolgál, Putyin tudatos méregkeverő — közismert tényről van szó

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.14. 11:34:06

@A kiló nem százat jelent.:

"amíg Soros valóban úgy gondolja, hogy jó ügyet szolgál, Putyin tudatos méregkeverő — közismert tényről van szó"

Én ezt annyiban árnyalnám, hogy nézőpont kérdése, ki mit gondol jó ügynek. Szerintem Putyin is meg van győződve arról, hogy jó ügyet, azaz Oroszország érdekeit szolgálja. Vitatkozni inkább csak azon lehet és érdemes, ki tarja jónak és ki rossznak a módszereit.

Annyit azért érdemes megnézni, vajon Putyin hatalomra kerülése óta hány országot rohant le, hány országban idézett elő kétes eszközökkel hatalomváltást (AKA demokráciaexport) az USA és hányat Oroszország. Azért erről írok, mert a színfalak mögötti befolyásolás nehezen igazolható, és ha netán úgy tűnik is, hogy az oroszok több titkos akciót hajtottak végre, az lehet attól is, hogy bénábbak voltak ls többször buktak le, mint az USA.

Ne gondold, hogy mindezzel Putyint védem, mert egyrészt nem szorul rá erre, másrészt köztudott, hogy egy titkosszolgálati tapasztalatokkal rendelkező, dörzsölt róka. Ám ha lehetóleg objektív véleményt akarok formálni, akkor igyekszem nem elfogult lenni egyik féllel szemben sem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.14. 13:03:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: akkor lefordítom, amit írtam: Putyin Európa destabilizációjára költ, trollokat és bomlasztókat szponzorál — ezeket akkor te is ismered.
Soros ezzel szemben úgy gondolja, hogy a menekülteket segíteni kell, rászorulók, pénzt ad nekik — ebben kevesebb ártó szándékot látom és ez nem véleményes. Hogy a következményei mik, pl. bátorítja a migrációt és olyan hullámokat indukál, amivel nem tudunk mit kezdeni, az más tészta. Ja. Az rossz. De a szándéka jó.

Az USA intervenciók a 2. iraki háborút leszámítva nemzetközi egyezségeken alapultak. De még ott is szövetségesek sokasága állt melléjük. Mi is. Britannia is.

Putyin beavatkozásai eközben fedett műveletek és nem megoldani akarják a konfliktusokat, hanem gerjesztik azokat. Illetve persze a Kaukázusban mint rendteremtő is megjelennek, de az tényleg a kivétel. Szíriában nagyon veszélyes játékot űztek. Szóval: egyértelműen Putyin a rossz ember. Az USA az elmúlt 20-30 évben alapvetően védhető és önkritikusabb politikát folytat.

www.farrightwatch.net/2016/05/the-ukip-russia-connection-is-someone.html

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.14. 15:06:08

@A kiló nem százat jelent.:

"Soros ezzel szemben úgy gondolja, hogy a menekülteket segíteni kell, rászorulók, pénzt ad nekik — ebben kevesebb ártó szándékot látom és ez nem véleményes. "

Aki a zsidóság halálos ellenségeinek számító muzulmánokat milliószámra akarja Európába telepíteni, aki e célja érdekében civilnek nevezett szervezetek garmadáját támogatja, az nem éppen Európa stabilizálásán dolgozik. És ha ezt nem látja be, akkor vagy buta, vagy tudatosan destabilizálja Európát. Sorosról pedig bármit el lehet mondani, de azt nem, hogy buta, szóval marad a másik opció.

"Hogy a következményei mik, pl. bátorítja a migrációt és olyan hullámokat indukál, amivel nem tudunk mit kezdeni, az más tészta. Ja. Az rossz. De a szándéka jó."

A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.
Amúgy örülök, hogy legalább annyit elismersz, hogy a tevékenységének eredménye rossz. Ugye erre e kijelentésedre később is hivatkozhatok, nem fogod kitörölni?

"Az USA intervenciók a 2. iraki háborút leszámítva nemzetközi egyezségeken alapultak. De még ott is szövetségesek sokasága állt melléjük. Mi is. Britannia is."

Az iraki háború épp elég példa lenne önmagában is, az pedig nem teszi legitimebbé, hogy mi is mellé álltunk. Ahogy egy rablógyilkosságot sem legalizál az, hogy többen követik el. :)

Na és az Arab tavasz? És Líbia? Kb. annyira felelt meg a nemzetközi jognak, ahogy megfelelt Csehszlovákia 1968-as lerohanása. Azt is a hivatalban lévő csehszlovák kormány kérte, mi pedig internacionalista segítséget nyújtottunk. Ja, Magyarország abban is részt vett. :) Ettől legitimebb lett? Egyedül az amúgy félidióta Ceausescunak volt annyi esze, hogy kimaradt belőle.

"Putyin beavatkozásai eközben fedett műveletek és nem megoldani akarják a konfliktusokat, hanem gerjesztik azokat."

Ugyanez áll az USA közel-keleti beavatkozásaira is. Stabil diktatúrákat döntött meg, káoszba taszítva ezzel több közel-keleti országot, pl. Líbiát. Szóval az USA is konfliktusokat gerjesztett. A szándék irreleváns, az eredmény számít.

Ami pedig az USA külföldön végrehajtott fedett műveleteit illeti, azok nyilván mind az adott ország rászorulóinak megsegítését célzó karitatív tevékenységek voltak, a CIA pedig az amerikai kormány Caritas szervezete.

Ha kevesebbet hallunk róluk, az csak azért lehet, mert ügyesebbek. A költségvetésük bizonyára többszöröse az oroszokénak, az USA gazdasági befolyása révén jobbak a kapcsolataik stb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.14. 15:14:20

Ami a stabil diktatúrák USA általi megdöntését illeti, természetesen nem lehet jószándékra hivatkozni. Vannak kultúrák, amelyek még nem érettek a demokráciára, ilyen az iszlám kultúra is. A demokrácia közel-keleti iszlám országban való bevezetése kb. olyan felfordulást okozhat - és több helyütt okozott is -, mint amilyet okozott volna mondjuk Mátyás király idejében. Törökországot meg nem ér felhozni, mert Törökország az iszlám világ legszekulárisabb állama, több évtizedes demokratikus vagy ahhoz közelítő hagyományokkal.

Muie Orbán (törölt) 2019.06.14. 17:27:19

@A kiló nem százat jelent.: "A hozzád hasonló vélemény unikum."

Köszi, ezt így még nem hallottam senkitől, ezért örülök neki.

"Hogy a román sajtó elemzései sokkal árnyaltabbak és jobbak lennének, mint bármely magyar... hát kötve hiszem."

Erről beszélek, ez nem hit, hanem megértés kérdése. Én anyanyelvi szinten ismerem a romány nyelvet, mivel Erdélyben nöttem fel. Ismerem a románokat, a kultúrájukat, a szokásaikat és a gondolataikat. Az iskolában román irodalmat, nyelvtant és történelmet is tanultam. Kár, hogy Te nem, mert a román elemzők általában kitartanak a romániai magyar kisebbség mellett és szívesebben szídják a román nacionalistákat. Csak egy gondolat tőlük: nincs szükség különösebb jelentőséget adni a budapesti kinyilatkozatatásoknak, mint ahogy a hazai magyar politikusok szerencsétlen megfogalmazásainak sem, mert mi a magyarokkal együtt éltünk a mindennapjainkaban eddig is, és ezután is azt fogjuk tenni. Érdekes, nem? És ez csak egy gondolat volt, arról nem beszélve, hogy nem tartották keresztény tettnek egy temető feldúlását.

"Elég bután mutatod be a történet lényegét"

Szomorúan hallom...

"Vagy nem vagy magyar, ami egy dolog, vagy öngyűlölő magyar vagy"

Magyar vagyok, 30 éve élek Budapesten. Tudod, ha valaki más véleményen van, mint a kommunista párt (legyen az az MSZMP, MSZP, Fidesz, PCR vagy PSD), az nem "öngyűlölő " magyar, hanem felvilágosult ember vagy egyszerűen nem nacionalista. Ha érted...

"vagy csak szimplán utálod az RMDSZ-t, amit magyar ember sosem nevezne UDMR-nek"

Nem utálom a romániai fideszes csicskapártot, csak lenézem őket. Hadd ne részletezzem, hogy miért, pont ezért fontosnak tartom, hogy a magyar olvasók ismerjék ennek a konglomerátumnak a román hivatalos nevét is (UDMR=Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania). Csúf nevén "Magyar PSD", miután támogatták a nemrég rács mögé küldött Liviu Dragnea (az ottani Orbán) PSD pártelnököt. Szóval, magyar ember soha nem állna össze tolvajokkal, ugyebár... de lehet, hogy az én bűnöm nagyobb, mert ezeknek a nevét románul is jeleztem. Érdekes egy figura vagy, de azért nem ártana megtanulni románul, hiszen azt mondják, hogy ahány nyelvet ismersz, annyi világ nyílik meg előtted. Én társalgási szinten beszélek angolul és spanyolul, öt évig tanultam franciát és két évig németet. A következő a horvát nyelv lesz, hogy azt is tudjam, mire nyugdíjas leszek.

Amúgy, Te hány éves vagy, ha meg nem sértelek?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.14. 19:24:04

@Muie Orbán:

"Csak egy gondolat tőlük: nincs szükség különösebb jelentőséget adni a budapesti kinyilatkozatatásoknak, mint ahogy a hazai magyar politikusok szerencsétlen megfogalmazásainak sem, mert mi a magyarokkal együtt éltünk a mindennapjainkaban eddig is, és ezután is azt fogjuk tenni."

Amíg ez így marad, addig nincs ok aggodalomra.

'it's cool to know nothing' 2019.06.14. 23:25:09

@medium size devil: Minek szólsz bele magyar belügyekbe. Foglalkozz az oláh testvéreiddel. Az idegenek véleménye mióta számít nekünk szerinted?

'it's cool to know nothing' 2019.06.14. 23:37:12

@A kiló nem százat jelent.:
"az etnikai arányok megváltoztatásán viszont ábrándozz légy szíves máshol, ez borzalmas, van fogalmad arról mit beszélsz?"

Ez a mondat téged minősít, nem engem. Te vizionálsz itt rögtön népirtást. Még csak azt sem írtam, hogy megváltoztatás. Az etnikai arányok folyamatosan változnak most is. Reprodukciós arányok, migráció, de még attól is, ha most egy tollvonással magyar lenne Erdély, az erdélyi magyarok száma megduplázódna egyetlen éjszaka alatt. Az olyan opportunista nyomorultak, mint a 'medium size devil' állnának legelöl bizonygatva, hogy mekkora magyarok. De nem kell túlgondolni, a most vegyes házasságból született gyerekek nagy többsége románná válik. Ezek többsége egy éjszaka alatt felfedezné magyar gyökereiket. Így működik ez most is, csak a mi rovásunkra.

De amit te sem értesz: az első világháború soha nem ért véget, folyamatosan folyik most is. A környező népek kimondott célja a magyarság elzavarása. Elég csak bármelyik magyar témájú youtube videó kommentjeit megnézni, azonnal megjelennek a mongolozó románok, aki szerint semmi keresni valónk nincs itt. Nekik nem az az álmuk, hogy a Tiszáig tartson Románia, hanem az, hogy kitakarítsanak innen bennünket teljesen. Ha mindenki pacifista lenne mint te, akkor már meglépték volna. Csak az tartja őket vissza, hogy tudják, vannak itt még tökös emberek, és ez számukra rosszul is elsülhet. Ez a történet két féle képen érhet véget: vagy megtörténik, amit akarnak, vagy mi teszünk rendet. Nem az a kérdés, hogy lesz-e háború, hanem, hogy mikor. Te melyik oldalon állsz majd?

'it's cool to know nothing' 2019.06.14. 23:49:45

@Muie Orbán: Egyszerűen hazudsz. Amióta létezik Google Translate pontosan lehet tudni, hogy mit mond és gondol a szomszéd országok lakossága. A románokkal pont az a baj, hogy a szemedbe azt mondják, amit hallani akarsz, de a hátad mögött kiderül az igazság. A google translate egy óriási találmány, az ember azt is meghallja, amit a háta mögött mondanak.

Míg nálunk nem volt nemzeti liberális vagy baloldali párt, mozgalom, minden szomszédos ország szocialisa, kommunista és liberális vezetése szélsőségesen nacionalista volt és most is az. Mutass egy nem nacionalista pártot (értsd magyarellenes) Romániában. Nagyon sok felzárkózni valónk van nacionalizmus terén.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.15. 00:05:13

@'it's cool to know nothing':

Te el vag ytévedve!

Nacionalista csak a magyar lehet. Mindenki más a magyar nacionalizmus, sőt sovinizmus áldozata.

medium size devil 2019.06.15. 01:21:40

@'it's cool to know nothing': Nincs jo hirem szamodra: egyszeruen nem fogsz tudni olyan soka elni, hogy valaha is raebredj a sajat primitivsegedre.

Muie Orbán (törölt) 2019.06.15. 17:24:40

@'it's cool to know nothing': "A környező népek kimondott célja a magyarság elzavarása."

Tényleg? Mint tudatos náci, biztosan azt is el tudod mondani, hogy miért. Mert primítiv vagy ugyan, de talán annyira nem, hogy észrevedd, ha szembe haladsz a forgalommal. Biztosan van valami magyarázatod arra, hogy miért a magyarokat utálja mindenki Európában...

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Amíg ez így marad, addig nincs ok aggodalomra."

Köszönjük, Emese!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.15. 18:28:47

@Muie Orbán:

"Mint tudatos náci, biztosan azt is el tudod mondani, hogy miért."

Mint tudatos internáci, biztosan azt is el tudod mondani, hogy miért nem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.15. 18:36:43

Csauseszku - gy. k. Ceaușescu - annak idején fejenként több tízezewr márkáért eladta a szászokat Nyugat-Németországnak. Románia - vagy a romániai magyarok? - peche, hogy Magyarország nem volt és most sem olyan gazdag, mint Németország.

Muie Orbán (törölt) 2019.06.15. 21:37:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Alávaló, mocsadék véglény, orbánista hazaáruló. Nem osztottam kártyát neked, nem éred el azt a szintet, hogy akár lefelé köpve elérjelek. Ne akarj fideszes tolvajként szakérteni román ügyekben, mert kurva kevés vagy hozzá. Na takarodj!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.15. 21:50:27

@Muie Orbán:

Folytasd, tudsz te ennél jobbat is. :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.15. 21:50:54

@'it's cool to know nothing': így már más, erősen olyan volt a kontextus, mintha...
köszi, hogy elmondtad

Azért van pár dolog, amivel vitatkoznék. Erdélyben a magyarok aránya magyar uralom idjén is hanyatló volt. De igen, sokféleképp változhatnak az arányok.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.15. 21:55:51

@Muie Orbán: imádom a stlusod, üde színfolt vagy a mindenki hülye csak te vagy helikopter dumáddal — mondjuk eddig a románok istenítésén és minden magyar fikázásán kívül sok jót nem oszottál meg, ahogy mondtam nem tudok románul és te még ezt az üzenetet sem fogod, az az érzésem te magyarul nem értesz — ez a probléma

pedig elég sokféle írás keletkezett idehaza is a témában és ez a cikk is szerintem értelmes vitapontokat hozott fel, ami nem kéne szétoffolni, de te mégis ezt teszed...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.15. 21:59:09

"Aki akarta megreklamálta már az Igazságot — nagy betűvel. Amit a XX. században betanult koreográfia szerint a magyar mindig csak követel, ökölrázva és pátoszosan könnyes szemmel. Miközben a nemzeti mazochizmus legalább annyira önként vállalt defetizmus, mint történelmi kényszerpálya. Itt Kelet-Európában még a győztesek is sérelmi politikát folytatnak. Mert persze lehet, hogy román sírokat keresni egy magyar katonai temetőben tisztán provokáció, de mások kegyelethez fűződő joga éppannyira szent és sérthetetlen. A történelmi fantomfájdalmak még rosszabbak is a valósaknál — bármely nyomorú sorsú nép fiának szülessen is az ember. Orvosolhatatlanok, csak a megbocsátás lehetne gyógyír, amit kinek-kinek saját sérelmei akadályoznak."

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.06.15. 22:03:07

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: hiányolhatod, de benne van, ám nem erről szól, ez a sérelmek boncolgatása, semmi értelme ugyanis — lásd ismétlem, amit másoknak is idéztem a felesleges hajtépés helyett:

"Aki akarta megreklamálta már az Igazságot — nagy betűvel. Amit a XX. században betanult koreográfia szerint a magyar mindig csak követel, ökölrázva és pátoszosan könnyes szemmel. Miközben a nemzeti mazochizmus legalább annyira önként vállalt defetizmus, mint történelmi kényszerpálya. Itt Kelet-Európában még a győztesek is sérelmi politikát folytatnak. Mert persze lehet, hogy román sírokat keresni egy magyar katonai temetőben tisztán provokáció, de mások kegyelethez fűződő joga éppannyira szent és sérthetetlen. A történelmi fantomfájdalmak még rosszabbak is a valósaknál — bármely nyomorú sorsú nép fiának szülessen is az ember. Orvosolhatatlanok, csak a megbocsátás lehetne gyógyír, amit kinek-kinek saját sérelmei akadályoznak."
süti beállítások módosítása