A kiló nem százat jelent.

ELŐVÁLASZTÁS: nyugdíjasok döntenek Budapest jövőjéről?

2019. június 21.

Sorok állnak a főpolgármesteri előválasztás sátrai előtt, mintha cukrot osztogatnának. A hasonlat azért is áll, mert a sorbanállók zöme időskorúnak tűnik. Talán nem tűnik rosszízűnek a megjegyzés, de ha nem túlzás és történelmet írnak, akkor azt a történelmet idős kezek írják maguknak.

img_9737_1.JPGKépünk a Móricz Zsigmond körtéren készült tegnap délelőtt.

Kattints: töltsd ki felmérésünket a főpolgármesteri előválasztás kapcsán!

Az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás első napján már tízezren szavaztak — tájékoztatta a Népszavát Magyar György. A "Civil Választási Bizottság" elnöke szerint minden kifogástalanul működik... Magyar György egyébként tavaly MSZP képviselőjelölt volt, ami levon valamennyit a civil függetlenségéből, de személyében kiegyeztek a pártok — márpedig mind — és rosszat, ha akarnánk, sem tudnánk mondani a sztárügyvédre.

A tízezer nagyon szép és nagyon kerek szám. Egyébként a kiépített rendszer pontosan nyilvántartja ki szavazott, tehát pontos számot is tudott volna mondani az ügyvéd úr. De nem tette. Szintén biztos nem emlékszik rá senki, de februárban volt már az előválasztásnak egy "első fordulója"— ez ugyan értelmezhetetlenné vált, mert akkor Horváth Csaba (MSZP) mérkőzött Karácsony Gergellyel (Párbeszéd), aki utóbbit akkor a DK is támogatott. Az eredmény nem volt kétséges. Karácsony fölényesen lemosta ellenfelét. Most fordulni látszik a kocka, a DK bedobta Kálmán Olgát, a többit már részletesen és pesszimistán megírtuk.

Ebből sok jó nem sült ki csak az előválasztás mint műfaj kifacsarása, pedig — ahogy írtuk — ez az elmúlt sanyarú ellenzéki évek egyik legjobb ötlete lehetett volna.

A mágikus tízezer tehát nagyon szép részvételnek tűnhet a majdnem kétmilliós Budapesten, idén februárban így zajlott a dolog:

"A szavazás hétfőn indult, akkor Karácsony azt nyilatkozta: nagyjából 10 000-es előválasztási részvétellel jelenleg elégedett lenne, hiszen új demokratikus formát tesztelnek. Hozzátette, mindenkit szavazásra buzdít, aki történelmet kíván írni Magyarországon az előválasztás intézményével."

A részvétel akkor nem ostromolta az egeket. "A hivatalos eredmények szerint összesen 34 214 szavazat jött össze, melyből 27 598 Karácsony Gergelyé, 6 535 pedig Horváth Csabáé, és csupán 81 lett érvénytelen."

Puzsér Róbert 50 ezres benchmark-ot követelt az "érvényesség" kritériumának. 

Úgyhogy megelőlegezem a pesszimista jóslatot: az előválasztás érdektelenségbe fúl — ami részben az ellenzéki pártok (főleg a DK) követhetetlen és elvtelen, az ellenzéki sikerre toxikus, de toxikus machinációinak köszönhető. Egy olyan vetélkedésről van szó, ahol a jelöltek nem a várossal, hanem egymással és Tarlós István személyével foglalkoznak, versenyt fideszezeznek és orbánoznak. A főpolgármesteri feladatokra való felkészülést, egyedül az előválasztásnak hátat fordító Puzsér Róbert vette komolyan, 150 oldalas tervet ajánl a város radikális modernizációjára. Őt viszont a legtöbb kormánypárti és balliberális médium is ignorálja, megfeledkezve a korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatásról. Programbemutatójáról az Index.hu-n olvashattunk még részletesen.

A kigyózó nyugdíjassorokról szóló képek csalókák. Elvtelen politikára választói érdektelenség a válasz. Pont azok, akiknek a jövőjéről a választások szólnak szinte teljesen ignorálják nemcsak az előválasztást, de a választásokat is általában.

Túlzás lenne azt mondani, hogy ez a demokrácia halála. Inkább úgy lehetne kifejezni, hogy nálunk nyugdíjba ment a demokrácia. Már rég.

Hiánypótló jelleggel egy saját felmérést is készítünk most, kattints:

Töltsd ki felmérésünket a főpolgármesteri előválasztás kapcsán!

elovalaszto-default-open-graph-1200x628.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr6614904730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása