A kiló nem százat jelent.

Brüsszel szereti a magyar diktátorokat, Orbánékat és Gyurcsányékat is

2019. július 04.

Magyar siker: a 28 tagú Európai Unió parlamentjének 13 alenöke közül kettő magyar. Történt, hogy Gyurcsány Ferenc kiküldte a feleségét Brüsszelbe. Eddig rendben van. Viszont a politikában teljesen tapasztalatlan Dobrev Klárát rögtön az EP-alelnökévé is választották. Erre nincs fizikai magyarázat.

A finom egyensúly fenntartása érdekében egy másik alelnöki posztot Járóka Lívia (Fidesz) nyert el. Igen, abból a Fideszből, amelyiknek állítólag olyan rosszul áll a szénája Brüsszelben. Mit csikoroghattak a brüsszeli gépezet fogaskerekei míg ezt a felállást kiizzadták? Mint valami magyar népmese. A végén mindenki boldog.

Brüsszel vonzalma egészen obszcén a magyar diktátorok és diktátorfeleségek iránt. Legyen az akár Gyurcsány, akár Orbán. Mindegyiknek adnak egy csomó pénzt néha meg szidják őket. De nyilván hasznosak számukra, különben nem tartanák őket. A brüsszeli politika semmivel sem gusztusosabb, mint a hazai.

Van abban valami gusztustalan, ahogy az egymással szembenálló politikai szereplők (Orbán és Gyurcsány) összejátszanak idehaza — ha kell. Sok minden kellett hozzá, de leginkább az abszolút outsider, vezérnélkülivé vált(oztatott) Jobbikot megroppantó milliárdos ÁSZ bírság volt az, amely helyzetbe hozta a gyurcsánypártot és látszólagosan előállította azt a helyzetet, hogy a magyar jobboldal rémképe, Gyurcsány Ferenc visszatérni látszik —  mindenhonnan kiutált sereghajtóból szinte már a politika élvonalába.

Tegyük teljessé a konteót. A korrántsem patyolattisztán, csak az establishmenttől távolról induló Jobbikot sújtó, önmagában akár jogosnak is tekinthető bírság pedig az ex-fideszes csúcsoligarchának, Simicska Lajos különös nagylelkűségének volt köszönhető, aki nagyban hozzájárult a Jobbik begyurcsányozásához is a minap DK-sként coming out-oló Kálmán Olgával feltuningolt HírTV-jén keresztül. Ma már ez is annyira távoli és szürreális, pedig bő egy éve még valóság volt.

Még akkor, amikor a Jobbik-vezérkar okosabbnak hihette magát a Fidesznél és Gyurcsányéknál egyszerre. Azóta kiderült, hogy a Jobbik ezzel a mások ingujjából kikandikáló lapokra bemondott All-In-nel lényegében mindent elbukott. Legfőképp elvesztette jobboldali jellegét. Jobboldali leginkább az minálunk, aki szemben áll a most már összetöpörödött MSZP-univerzummal, aminek most fekete lyukként tátong a közepén a DK.

Kevés mozgósítóbb erejű tényező van a jobboldali szavazók számára, hogy ne inogjon meg a kezük a választáson, — mint az ország költségvetését meghamisító és rombadöntő majd szemeket kilövető ex-miniszterelnök —, hogy ősszel újra leszavazzanak a Fideszre. Ez lehet kötelező mutatványnak tűnik, de olyan varázslat, ami a lehetetlennel vetekszik. Ritka egy szabad választásokat tartó országban, de a Fidesz őszödi beszéd kiszivárgása és 2006 ősze óta tartó veretlenségi sorozata folytatódhat. A garanciát a 16%-os EP-sikeren felbátorodott DK újjáéledt hatalomvágya fogja nyújtani. Annyi ellenzéki szavazót fognak elriasztani a DK által lenyúlt összefogásra szavazástól, ahány jobboldalit mozgósítanak a Fidesz mellett.

Két legyet egy csapásra — csak a saját homlokodon.

Most a kettős magyar siker után, akár az EP-alelnökválasztás kapcsán Orbán és Gyurcsány is boldogok lehetnek.

Egyedül ez a Karácsony Gergő gyerek tudott beleköpni Gyurcsányék tányérjába. Félek, hogy egyszer nemcsak a parkolómutyival fog lebukni, de a DK-s Nyugati Fény le fogja leplezni, hogy Karácsony Gergely egykor az LMP politikusa volt. Itt egy nagy szmájli következik. Még mindig gyanúsan zöld pedig mindent bevetettek... És a konklúzió:

Summa summarum az orbáni-gyurcsányi áfium ellen is van ellenszer: a demokrácia. Még ha olyan kicsit sárga, kicsit savanyú is, mint az első budapesti ellenzéki főpolgármesteri előválasztás, amit mi is eleget kritizáltunk.

dk_villalako.jpg

A végkövetkeztetéssel előrerohantam, mert egy gondolat még bennem maradt. Dobrev Klárának bár politikusként még ott a tojáshéj a fenekén, nem elsőbálozó valójában már a brüsszeli bürokráciában. Sokkal magasabb szinten és sokkal mélyebben része ő is és Orbánék is az európai intézményrendszernek, mint azt sejtenénk. 

2015-ben a milliárdos Gyurcsány és Dobrev családi cégét bízták meg az uniós projektek átvilágításával. Hogy mennyi hasznunk volt ebből nekünk polgároknak azt nemtudjuk, nem sok. Azt tudjuk, hogy Dobrevéket ez másfélmilliárd forinttal gazdagította. Az akkor már évek óta hivtalosan politikuskodó Gyurcsány Ferenc Altus Zrt. nevű cégét (névleg) Dobrev Klára vezette. Aki meg idén szállt be a politikába.

Azért ebből két dolog világos: 1. Gyurcsány bár igazán jelentős társadalmi támogatottsággal nem bír csak elutasítottsággal, kapcsolati tőkéje még Brüsszelben is számottevő. Jól fekszik. 2. ugyanakkor az elmúlt négy évben a Fidesz-kormány joggal ellenzéki kritika alá vont uniós pénzköltései első rénézésre Gyurcsány Ferenc utólagos áldásával történnek. Mondjuk ez pikáns, és egyhe túlzás, de ez a látszat fennáll. Az, hogy jól keres rajta, ahogy Orbánék elköltik a uniós pénzeket, az viszont tény és ismét csak bizarr és obszcén látkép vagy látlelet a politikai színtérről.

Nincs itt semmi látnivaló, mert mindenki megkapja a maga részét. Nyilván jópár eurokrata is Brüsszelben. Meg nehogy azt higgyük már, hogy ott ahol nagyságrendekkel több pénz folyik át a tisztségviselők kezén, kisebb lenne a korrupció. Nyilván fordítva igaz, ha nincs átláthatóság és kontroll: minél több a pénz, annál több a korrupció. Az Unió pedig évtizedek óta a gyanús üzelmek helyszíne, így azt várni, hogy pont a brüsszeli korrupt vízfej fogja majd megrendszabályozni a korrupt magyar kormányok túlkapásait és tesz rendet a vidéki haknik szintje alá süllyedt magyar politikában, olyan naivitás, mint kecskére bízni a káposztát vagy kutyára a szalonnát és hasonló népi bölcsességek. 

A nép bölcs döntésében lehet bízni. (Majd egyszer.) Csak hát az alternatívák éppen nem állnak túl jól, leginkább nem is nagyon léteznek. És erre elég volt egyetlen év ellenzéki őrülete, és a néhány még karakteresnek mondható szereplő menekülése a politikából, aminek a háttéről nem fogunk soha megtudni semmit.

A nemszeretem és látszólag az árral vagyis a népakarattal szemben is kiválóan lavírozó, erősnek látszó, de legalább arrogáns vagy ambíciózus vezetőket szokás világszerte diktátornak nevezni, bár hatalomra jutásuk általában nem diktatórikus manapság. IIyen a yuppie liberális-centrista Macron is, vagy ilyen a régivágású illiberális-jobboldalivá öregedett Orbán is. A jelzők (liberális, konzervatív), amik miatt mi itt ölre megyünk ezekben a játszmákban mégcsak marketingeszköznek sem nevezhetőek. Ott ugyanis nincs kit megtéveszteni, mindenki tudja, miről van szó.

„A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a »polgári Magyarország« hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt." — leplezte le vagy tette tisztába a fogalmakat a Fidesz G. Fodor Gábora. Ami ebben a kontextusban nagyon igaz.

Ugyanennek a mondatnak elhangozhatna a tükörképe a »demokratikus jogállam« kapcsán is a baloldalon. Természetesen a valódi hatalmi játszmákban ez ma üres lózung, politikai termék. Azért hangzik el, mert van egy közvélemény, amelyik igényli. Választott és újraválasztott vezetők esetén a demokratikusság firtatása értelmezhetetlen. Kinek a demokráciájáról van ugyanis szó? Ott ahol a dörzsöltebb vagy beágyazottabb játékosok bármilyen eszközt bevetnek nemcsak a riválisok, de a szövetségesek ellen is, mert megtehetik. A politika világában nem osztanak fair play díjat.

A nép eközben külső és ártatlan elszenvedője a hatalmi harcoknak, amik már a választások előtt eldöntik az eredményt. Semmi sincs a véletlenre bízva. A nagyobb átláthatóság és a nagyobb részvétel a döntéshozatalban akár az előválasztáshoz hasonló mértékben, általánosan senkinek sem érdeke a nagy játékosok számára. 

Míg Európában a nyugati óriásvállalatok a meghatározó hatalombrókerek, és nincsenek is komoly politikai erőközpontok, sok szereplő egyensúlyozik, beleértve a német kancelláriát vagy az Élysée-palotát is, addig idehaza, amit NER-ként szidunk valójában már rég egy egységes gazdasági holdudvart képez Kóka Jánostól, Leisztinger Tamáson át Mészáros Lőrincig és Rogán Antalékig. Ez az aki nincs ellenünk az velünk van kádári logikája újraértelmezve. A konszolidáció lezajlott csak mi politikai infomániások nem vettük észre. 

Brüsszel szereti, mindig is szerette a magyar diktátorokat, Orbánékat és Gyurcsányékat is egyaránt. Már Kádár is jóban volt a nyugati intézményrendszerrel, jóval hamarább, minthogy a keleti blokk felbomlása megtörtént volna. A magyarokkal öröm üzletelni. Készségesek és olcsón megvesztegethetőek. Akár a hazájukat is eladják. Akár Gyurcsánynak, akár Orbánnak megvan nyilván a maga haszna bárkik is vannak éppen a túloldalon a brüsszeli tárgyalótermekben. 

A két magyar EP-alelnök azt sejtetné, hogy a magyar érdekérvényesítés magas szinten van az Unióban. Ez viszont egyáltalán nincs így. A magyar lobbi lényegében érzékelhetetlen. A két súlytalan alelnök csak pártpolitika virtuális világában bír valamennyi jelentőséggel. Pedig milyen szép is lenne arról írni, hogy az egyes rivális magyar pártok, ha különböző utakon is, de hozzájárulnak az ország sikeréhez a brüsszeli arénában. Ezzel szemben, csupán az idehaza is meddő belpolitikai műbalhéinkat exportáljuk és kapcsoljuk egybe az európai pártcsaládok közötti kötélhúzásokkal: minden kézzel fogható haszon nélkül a magyar társadalom számára. Ez a legfontosabb üzenet. A végére még egy intő mondat kívánkozik a világpolitikai kontextusról: 

Reklamálhatunk mi jogállamiságot, demokráciát, korrupciót, európai értékeket, de tudnunk kell, hogy ez alatt a fontos helyeken mindenki eurókat ért — és már az félsiker, ha éppen nem dollárokat vagy rubeleket. 

Emlékeztető: 

"Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, az Altus Zrt. vezérigazgatója erre reagálva közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben kifejtette: az Altus 2014 őszén nemzetközi nyílt tenderen egy 11 céget - köztük német, francia, olasz, svéd, bolgár, lengyel és szlovák vállalatokat - magában foglaló konzorcium vezetőjeként nyerte el a tanácsadói megbízást az Európai Bizottságtól. 

A megbízás tárgya a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése. A tanácsadás az EU összes tagországára kiterjed, a 2014-2020 közötti pénzügyi perspektíva 28 partnerségi megállapodására és közel 300 most induló fejlesztési programjára vonatkozik - tájékoztatott Dobrev Klára. Hozzátette, hogy a feladatot a 28 tagállamban csaknem 40 szakértővel végzik, szakértői csapatuk pedig többségében külföldi tanácsadókból áll, akikkel a hazai fejlesztéspolitikában évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak együtt.

Jelezte, hogy az előző tervidőszakhoz, a 2007-2013 közötti források felhasználásához a megbízásnak nincs köze, tárgya pedig nem auditálás vagy pénzügyi ellenőrzés, hanem stratégiai, szakmai elemzés. A készülő tanulmány a kormány által felállított új intézményrendszer működését sem ellenőrzi semmilyen formában - közölte.

A vezérigazgató megjegyezte továbbá, hogy az Altus működése kizárólag külföldi, valamint nemzetközi projektekre korlátozódik.

Az Altus az EU támogatásaival kapcsolatban soha semmilyen hazai kormányzati megrendelést, megbízást nem vállalt, állami tenderen nem indult - fűzte hozzá Dobrev Klára, aki közölte azt is: a cég működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt.

Hangsúlyozta egyúttal: a gazdaságfejlesztési operatív program három prioritása alá tartozó források felfüggesztése és az Altus Zrt. Európai Bizottságtól kapott tanácsadói megbízása között semmilyen összefüggés nincs."

Forrás: Napi Gazdaság Onlin, 2015, április. 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr9514925308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2019.07.11. 10:38:07

Szerintem a Jobbik beszántása Simicska nyugdíj elötti, utolsó fedett akciója volt...
Azaz a G-napon, "látványosan" összeveszett orbánnal, majd szépen megszívatta a jobbikot, akik meg látványosan belesétáltak a csapdába.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.07.11. 10:49:58

@GyMasa: hajlok erre az interpretációra én is, kimondani persze így nem mondhatom, de köszi a kommentért
süti beállítások módosítása