A kiló nem százat jelent.

Nyugi, nemcsak nálunk indulnak fura polgármesterjelöltek

2019. július 22.

Rendkívül hálás nyári téma Berki Krisztián főpolgármester-jelölti bejelentkezése — ahogy ruhástól előmászik minden újgazdagok úszómedencéjéből. A botrányhős celeb nem a politikatörténet első fura jelöltje idehaza sem. A nyugati demokráciákban is jópár hasonló "tehetség" tűnt már fel. Ami talán kellemetlen hír: sokan egészen sokra vitték...

gp_dw-summer-fun-hero.jpg

(Csak illusztráció.)

Schmuck Andor a humoristák bánatára túl hamar lépett vissza. A tévéképernyőkről pár hónapja tragikus hirtelenséggel lekerült Berki Krisztián még reméljük tartogat számunkra néhány humoros attrakciót. És okoz némi fejfájást az általa "testnevelésből felmentettnek" nevezett Karácsony Gergelyéknek vagy akár celebtársának Puzsér Róbertnek. Újszülöttnek minden vicc új: az Origóból tudtam meg én is, hogy Berki profi focista karrierje során "négy NB1-es mérkőzésen játszott és azon nyolc gólt kapott".

Hányat kapott volna Tarlós vagy Karácsony? Ugye?

Igyekszem visszafogni a műfajjal kapcsolatos ellenérzéseimet és elnyomom magamban a feltörő felsőbbrendűség-tudatot, mert nem vagyok egy Vujity Trvtko. Szemtanúja voltam ugyanis, ahogy Berki Krisztián lejött a fáról éspedig Vujity Trvtko hátán, akit akkor szintén megérdemelten kiraktak ugyanarról a csatornáról... A műsorvezető, akinek a feje örökre beleszorult egy sapkába, Vujity Trvtko politikai ambíciói dobnák még csak fel a hangulatot igazán az általunk "előrejelzett" Kálmán Olga, DK-s üstökös feltűnése (és eltűnése) után.

Újszülöttnek minden vicc új: nyugi, nemcsak nálunk indulnak képtelenül bizarr polgármesterjelöltek. Ami talán kellemetlen hír: sokan egészen sokra vitték már a történelemben...

Boris Johnson, London polgármestere (2008-2016), a Brexit-kampány arca...

A már megjelenésében is excentrikus brit konzervatív politikus, rászolgált az angol Trump jelzőre, leszámítva, hogy időben megelőzte amerikai mesterét. Igazi showman. Nyolcéves polgármesteri ténykedéséről nem sok jót lehet elmondani.

Azért érdemes felidéznünk, mert rájöhetünk, hogy egy cipőben járunk a "fejlett" nyugattal. És ez különös langyos, megnyugtató érzést nyújthat számunkra. Méregdrágán szerzett be buszokat a város számára, amelyek felső szintje elviselhetetlenül meleg volt még az angol nyárban is, ami miatt további vagyonokat kellett a hipermodern buszokra költeni, hogy az ablakaik a régimódi módon nyithatóak legyenek. Boris Johnson alatt rendezték meg a londoni olimpiát, amihez — nem meglepő — költséges és balulsikerült projektek tartoztak. De kötődik nevéhez költséges és megvalósulatlan projekt is — ami szintén ismerős csenghet a magyar fül számára.

A népszerű történész, mókamester, Boris Johnson nagyon esélyes most arra, hogy a miniszterelnökségig vigye, amiről korábban — amúgy szerintem tényleg szellemesen — úgy nyilatkozott, hogy annyi az esélye, minthogy "megtaláják Elvis-t a Marson", vagy "ő maga olivabogyóként reinkarnálódjon újra".

(Lehet izgulni majd az első Mars-expedíciókor...)

A miniszterelnök-feleségből lett madridi főpolgármester relaxing cup of tejeskávéja

Szellemi értelemben nem egy súlycsoport Boris Johnson és az egykori madridi polgármester Ana Botella — alias Aznar. Avagy nem ugyanaz, amikor egy okos hülyéskedik vagy amikor egy hülye okoskodik.

Magyarként hallgatva talán nem üti meg az ingerküszöbünket talán, de spanyol nyelvterületen egy ország röhögött a polgármester angol nyelvűnek szánt olimpiai nevezési beszédén, amibe a borzalmas kiejtés mellé egész spanyol szavak kerültek: "relexing cup of café con leche". A nevezést végül nem nyerték el. A beszéd viszont virálissá ment, rengeteg feldolgozása született.

Hogy Ana Botella nem a legélesebb kés volt a spanyol politikában az egyértelmű. Hogy José María Aznar jobboldali miniszterelnök felesége volt, felvetheti a nepotizmus kósza vélelmét bennünk. Tény viszont, hogy polgármesteri karrierjét hosszú karrier előzte meg a helyi politikában, alpolgármester is volt. Többek közt felelt a környezetvédelemért is, ami azért kifejezetten izgalmas, mert ezen minőségében klímaváltozás-szkeptikus kijelentéseket is tett.

A spanyol politika e Kiszel Tündéje kiváló lakmuszpapírnak bizonyult. Egy évre rá, miután "zseniális módon" almákkal és körtékkel próbált érvelni a melegházasság mint természetellenes ellen, nagy társadalmi támogatottság mellett fogadták el azt a Cortez-ben. Bár a légszennyezettség folyamatosan átlépte az uniós előírások szintjét a spanyol fővárosban, Botella bizonygatta, hogy nyugi, az nem ártalmas az egészségre. Politikai bukását mérhetetlen ostobasága alapozta meg — és szerencsére szélsebes volt.

Toronto egykori polgármestere, Rob Ford súlyos egyéniség

 

Egyszerre kampányolt pénzügyi takarékossággal és nagy metrófejlesztésekkel — mi sem egyszerűbb és ellentmondásosabb.

Valószínű világcsúcstartó: egyetlen beszéden belül ő tudta legtöbbször kimondani, hogy "metró" — jócskán megelőzve Demszky Gábort is.

Súlyos drog- és alkoholfüggő volt. Mindent elkövetett, hogy nyilvánosan ez ki is derüljön, rendszeresen részegen inzultálta a környezetét hokimeccseken és városházi partikon egyaránt. Saját testülete megvonta jogkörei egy részét, de a nép imádta.

10%-ot nőtt a népszerűsége, miután ittas vezetésére fény derült — kapott egy bírságot, nagy ügy. Hol tagadta, hol meg utólag elismerte, hogy részeg volt vagy drogozott. A klasszikus függők minden szimptómáját magán viselte. Dulakodott a sajtóval és feleségével is.

Összeférhetetlen és ingerlékeny volt. Mégis: ő volt a polgármester. Újra indulni is akart a tisztségért. Amikor éppen elismerte, hogy drogozott, akkor se volt esze ágában se lemondani. Bár idősebbnek nézett ki, de a rák 46 évesen vitte el a túlsúlyos politikust. 

A Kétfarkú Kutyapárt sikerét is túlszárnyalta egy valódi francia eb Marseilles-ben

A végére hagytam az egyetlen számomra is vállalható önkormányzati politikai csodabogarat.

Saucisse vagyis franciául Kolbász, mentett kutyaként került egy krimiíróhoz. Először csak kabalaként adta az arcát és a nevét az önkormányzati választáson egy pártlistának, ahol megdöbbentően jó eredményt, 4.5%-ot értek el. A sikeren felbuzdulva, 2002-ben a kutyát regisztrálták az elnökválasztáson is.

Egy reality show-t viszont meg is nyert: a résztvevők mindegyike egy titokkal indult, amit a többieknek kellett hozzájuk párosítani, a kutya titkára azonban, hogy "indultam Marseilles-ben polgármesternek", nem jött rá senki. Saucisse-ról még életében teret neveztek el szeretett városában.

Eközben az Egyesült Államokban több állat is betölt vezető politikai tisztséget. Trumpon kívül.

Stubbs macska 15 évig volt egy 900 lelkes alaszkai falu polgármestere. Turisztikai megfontolásból bizonyult jó ötletnek a választás.

Texas-ban viszont egy kecske alapított politikus-dinasztát, a mostani polgármester Henry Clay III — tehát a harmadik e néven — nagyapja óta a harmadik polgármester-kecske. 

Kaliforniában Bosco, egy labrador-rottweiler-keverék 13 évig volt jelképesen egy erősen "rendezetlen tanácsú község" első embere. Ráadásul nemzetközi politikai támadások kereszttüzébe is került. A kínai kommunista propaganda vele igyekezett demonstrálni, hogy lám-lám a demokrácia mekkora hülyeség... (Nem mindenki érti a viccet.)

Sokszor éppen a politikai visszásságok demonstrálására választananak állat polgármestert. Egy Kentucky-beli városkában, Rabbit Hash-ben a közmmondásosan gyanús ám valódi chicago-i polgármesterválasztást kifigurázandó indítottak jótékonysági polgármesterválasztást, amit egy Lucy Lou nevű eb nyert meg. Egy szavazat egy dollárba került — 8000 dollárt sikerült ilyen módon összegyűjteni. 315-en élnek a településen. 

Igazán szép lista volt. A gazdáik milyen büszke lehet rájuk!

Chicago-ban 1931 óta a demokrata párt polgármester-jelöltjei nyerik a választást. Rabbit Hash-ben pedig a kutyák. Talán nem véletlenül. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr4314974454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2019.07.23. 09:06:43

Esküszöm nem értem az ellenzék lamentálását! Indítják a hülyébbnél hülyébb kabaréfigurákat és ha véletlenül közéjük keveredik egy politikusnak látszó objektum, arról is üvölt az inkompetencia. Bazmeg, szidjátok Tarlóst úgy, hogy igazából semmi mást nem tudtok felhozni ellene, csak a szövegét, de az is öngól, mert végighallgatva a vele készült riportokat kiderül, hogy a világtörténelem legidiótább kérdéseire adja ezeket a cinikus válaszokat egyébként kötélidegzetről téve tanúbizonyságot, mert ott már a picsábaküldés is jogos lenne!
Tarlós főpolgármesterként sikeres, lehet erre mondani, hogy Demszky után nem nagy cucc, de kerületi regnálása idején is fölé emelkedett a többi polgármesternek emlékeim szerint! Tényleg ellene indítja az ellenzék ezeket a szarcsimbókokat? Tényleg most az önkormányzati választásoknál sem futja többre a "váltsuk le" jelszónál és néhány első hallásra is hajmeresztően irreális barom ígéreten kívül nem nyújtani semmi alternatívát?
De mindez még nem is a csúcs, a legszenzációsabb a ballib tudathasadásos állapot, mert nektek még mindig a "fideszes" szavazó a birka, a primitív aluliskolázott, az ilyen, olyan, amolyan, közben meg már ti magatok is a saját jelöltjeiteken röhögtök, vagy szörnyülködtök!

Cycmen 2019.07.23. 09:06:50

Esküszöm nem értem az ellenzék lamentálását! Indítják a hülyébbnél hülyébb kabaréfigurákat és ha véletlenül közéjük keveredik egy politikusnak látszó objektum, arról is üvölt az inkompetencia. Bazmeg, szidjátok Tarlóst úgy, hogy igazából semmi mást nem tudtok felhozni ellene, csak a szövegét, de az is öngól, mert végighallgatva a vele készült riportokat kiderül, hogy a világtörténelem legidiótább kérdéseire adja ezeket a cinikus válaszokat egyébként kötélidegzetről téve tanúbizonyságot, mert ott már a picsábaküldés is jogos lenne!
Tarlós főpolgármesterként sikeres, lehet erre mondani, hogy Demszky után nem nagy cucc, de kerületi regnálása idején is fölé emelkedett a többi polgármesternek emlékeim szerint! Tényleg ellene indítja az ellenzék ezeket a szarcsimbókokat? Tényleg most az önkormányzati választásoknál sem futja többre a "váltsuk le" jelszónál és néhány első hallásra is hajmeresztően irreális barom ígéreten kívül nem nyújtani semmi alternatívát?
De mindez még nem is a csúcs, a legszenzációsabb a ballib tudathasadásos állapot, mert nektek még mindig a "fideszes" szavazó a birka, a primitív aluliskolázott, az ilyen, olyan, amolyan, közben meg már ti magatok is a saját jelöltjeiteken röhögtök, vagy szörnyülködtök!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.07.23. 10:28:00

@Cycmen: Berki Krisztián szerintem nem "az ellenzék" jelöltje. Egy demokráciában bárki elindulhat. Idióták is. A nép majd dönt. Ahogy látható a cikk alapján, nem csak elindulni szoktak gázosabbnál gázosabb állatok, de nyernek is.

Cycmen 2019.07.23. 10:57:16

@A kiló nem százat jelent.: Berki indulása látlelet a politika felhígulására, lealjasodására, hiába nem támogatja az ellenzék, régebben az ilyeneknek eszükbe sem jutott volna indulni, vagy csak ezt szóba is hozni! Ez pedig az ellenzék egyértelmű hibája, mert akiket viszont támogat, azok sem különbek ennél a herevasalt idiótánál!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.07.23. 11:03:30

@Cycmen: kb. egyetértek, de legalább annyira tűnik a fejlett nyugati demokráciák tünetének is — olyanok vagyunk, mint egy nyugati ország ;)

Cycmen 2019.07.23. 11:16:22

@A kiló nem százat jelent.: Akkor fel is tehetjük magunknak a kérdést, hogy az állandóan fetisizált nyugati demokráciák ténylegesen demokráciák e és nem kizárólag egy átlátszó és csak az ostobák által nem felismert néphülyítési projectek, valamint, hogy kell e ez nekünk! :D
Egy nyilvánvalóan hülye jelölt megválasztatása lehet egy társadalmi kísérlet része, ami szondázása annak, hogy eléggé elhülyült e már a lakosság ahhoz hogy bármit meg lehessen csinálni vele következmények nélkül!
süti beállítások módosítása