A kiló nem százat jelent.

A DK-s politikusnő azt követeli, amiért 3 napja a rendőrség még bevitt egy youtubert rémhírterjesztésért

2020. március 18.

Nagyon remélem, hogy túlreagáljuk. 

Ez az egyetlen, amit az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott szigorú intézkedésekkel kapcsolatban mondani tudok és szabad. És online miséken imádkozom, hogy legyen elég lélegeztetőgép. Higgadtságot, fegyelmet és némi önmérsékletet kérnék a politika és a média ilyen-olyan szintű szereplőitől most.  Nem sikerül mindenkinek:

Hogy lehet az, hogy ugyanazért tegnap egy youtubert még bevitt a rendőrség rémhírterjesztésért, amit ma a DK-s főpolgármester-helyettes fennhangon követel?

plague-doctors-terrifying-costume.jpg

(A prágai pestisben használt védőfelszerelés.)

2020. március 16:

Gy. Németh Erzsébet, a főpolgármester-helyettes az ATV Start című műsorban arról beszélt, hogy a városvezetés szerint már eljött a pillanat, hogy lezárják Budapestet.

2020. március 15:

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály munkatársai eredményesen azonosították és elfogták azt a youtubert, aki azt az álhírt terjesztette, hogy a fővárost le fogják zárni a koronavírus miatt. A feltöltőt, J. Levente Szabolcsot a rendőrök elfogták, budapesti lakcímén házkutatást tartottak, és számítástechnikai eszközök mellett 5,64 gramm kábítószer-gyanús növényi származékokat foglaltak le. A nyomozók J. Levente Szabolcsot közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. J. Levente Szabolcs a feltöltés tényét elismerte.

Előrebocsátom szerintem nem érdemes állandóan növelni a téteket, hiába tűnik kihagyhatatlan ziccernek most a járvány körüli nyilvánvaló és indokolt felfokozott érdeklődés. Nem akarom eldönteni a kérdést, de Budapest lezárása nem tűnik viszont feltétlenül indokoltnak: mint olyan nyilván nem sokat segítene, Olaszország számain se segített. Nem segített, hogy Olaszország először tiltotta meg a beutazást Kínából, zárt le egész megyéket, majd hirdetett kijárási tilalmat. Nem segítene a lezárás főleg Budapesten, de az ország más részein sem. És nyilvánvalóan megnehezítené az agglomerációban élő (akár pl. orvosok) fővárosba jutását is, ami tovább mélyítené a szigorú intézkedések okozta már tapintható válságot.

A politika egyébként reagálhat konstruktív módon is, ahogy a Párbeszéd politikusa, az I. kerületi polgármester által hozott intézkedés segíthet munkahelyeket megőrizni a válság idején. V. Naszályi Márta polgármester:

"Munkahely- és vállalkozásmentő csomagot ajánlunk a helyi üzleteknek, éttermeknek.
Aki úgy dönt, hogy a válsághelyzet miatt bezárja az üzletét, de megtartja az alkalmazottait, az a válsághelyzet végéig csökkentett bérleti díjat fizethet.
Aki nem zár be, de fizetési nehézségei lesznek, az kérheti a részletfizetést.
Nehéz időszak áll előttünk, a kerület gazdasági élete jelentősen függ a turizmustól. Az a cél, hogy átvészeljük ezt az időszakot, mindenkit segítsünk, aki a válsághelyzet miatt bajba kerül..."

A leállás következményei egyelőre jóval súlyosabbak már most, mint amennyi közvetlen negatív következménnyel a megbetegedések és a halálesetek jártak. Miközben nyilvánvaló, hogy senki sem szeretne abban a világon mindössze közel 8000 halálesetbe beletartozni (világszerte kb. szerencsére csak ennyi áldozatot követelt a vírus egyelőre), akkor sem, ha beteg és idős valaki, akik az áldozatok zömét tényszerűen alkotják. (Egyelőre.)

De az emiatti zsigeri félelem bőven elég, hogy elővigyázatosabbak legyünk, ahogy egyébként minden influenzaszezonben kéne és, elég, hogy a politikusok, a média és az "influenszerek" megszerezhessék azt a 15 perc hírnevet maguknak, ami másként nem járna ezen a kegyetlenül versenyző figyelempiacon a 21. században.

Ez utóbbit nagyon keményen elítélem és visszaélésnek érzem. Épp ezért furcsa nekem, hogy ugyanaz egy nappal korábban még rémhírterjesztésnek számított, ma pedig egy politikus hordozhatja körbe, mint a véres kardot. Nem hiszem, hogy Gy. Németh Erzsébet ebben a kérdésben kompetensebb lenne a járványügynél, amelyik kommunikációja alapján most szintén nem tűnt mindig felkészültnek a kormánnyal együtt. A youtuber biztonsági őrt végképp nem tartom alkalmasnak erre, de éppenséggel utólag úgy tűnik igaza volt, valóban szerepelt az elképzelések között (most erősítették meg), ebben az esetben nem rémhírt terjesztett. Vagy: a DK-s politikusnő is rémisztget csupán.

A politikusnőért persze nem megy ki a rendőrség. A "koronavírus-válság" tehát ugyancsak válogat... Nem ítél meg mindenkit azonos mértékben.

Nyilván nem a helyzet változott meg egyetlen nap alatt. Megbetegedések bőven vannak/lehetnek máshol is, az osztrák határ mellett élők és az oda országszerte ingázók kitettsége nem kisebb egész biztosan, ilyenformán Budapest lezárása tökéletesen felesleges szigorítás és a döntéshozók nyomás alá helyezése akár a fővárosi várásházáról is felelőtlenség és politikai nyereségvágyból elkövetett pánikkeltés. Pont úgy, ahogy a youtuber-é csak felelős közhivatal mögül elkövetve. Ha úgy tetszik tehát még súlyosabb is. S míg a youtuber-t mindenki beárazza, a közintézményekbe vetett bizalom aláásása is rendkívül veszélyes irány egy ilyen válság idején.

A DK nemcsak büntetlenül, de ipari méretekben folytatja ezt a tevékenységet. Hírhedt blogjukban, a Nyugati Fényben azzal riogatnak, hogy "a nyolcvanéveseket hagyni fogják meghalni Olaszországban". Erről azonban nincs szó valójában. A sürgősségi ellátásban minden helyzetben meghozandó döntésekről van szó: csak azokat a betegeket próbálják megmenteni, akiknél a túlélésnek van egyáltalán esélye az intenzív osztályon való kezeléssel. A kettő nem ugyanaz. Sok esetben (és valóban a nagyon idősek és betegek ilyen esetek) nincs semmilyen mód az életben tartásra sajnos. Ez elképesztő lelki teher minden sürgősségin dolgozó orvos és ápoló számára, de lényegében a mindennapjaik része sajnos.

Egy tökéletes világban ilyen nincs persze, de egy tökéletes világban DK sincs...

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr5215532818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2020.03.19. 22:55:50

A francba már a sok hülye politkussal és marhaságaikkal. Remélem a vírus utáni új rendszerben megoldást találunk hogy elkussoljanak.
süti beállítások módosítása