A kiló nem százat jelent.

Miért New York? A COVID-19-horror okai és a magyarnál is borzalmasabb kórházi állapotok

2020. június 12.

temple-monochrome-city-cityscape-tower-new-york-city-statue-usa-statue-of-liberty-twin-towers-never-forget-monument-memorial-atmospheric-phenomenon-black-and-white-monochrome-photography-247728.jpg

A független filmesek által készített riport magyarázatot ad a kérdésre, hogy miért sújtotta New York-ot toronymagasan legsúlyosabban a COVID-19 járvány a világon. Az egyik ok a talán magyarnál is borzalmasabb kórházi állapotok: különösen a katasztrofális statisztikákat felmutató Elmhurst kórházban, "a járvány epicentrumának epicentrumában", ahogy a szenzációéhes médiában nevezték, és amiről rejtett kamerás felvételek tanúskodnak. A megdöbbentő interjúból és statisztikákból idézünk.

 1. Az Egyesült Államokon belül közismerten New York-ot, New York államon belül New York várost sújtotta leginkább a COVID-19 járvány, azon belül is az Elmhurst kórházban halt meg a legtöbb COVID-19-beteg. A COVID-19 járvány nem is volt hasonlítható a városban egy szokásos influenzajárványhoz, ötször annyi halálos áldozatot követelt, meghaladta a rákban és majdnem elérte a szív-  és érrendszeri betegségekben meghaltak számát, ami a két leggyakoribb halálok Amerikában is. A városon kívül a járvány nagyságrendekkel enyhébbnek bizonyult még az államban is. Hasonló súlyos COVID-19-járvány egyedül a szomszédos amerikai nagyvárosokban volt tapasztalható az egész világon. Az USA-n kívüli legerősebb járvány Belgiumban volt: feleannyi áldozatot követelt a koronavírus, mint New York-ban. Ezek a különbségek mindenképpen magyarázatra szorulnak. Számos ország vészelte át szinte korlátozások nélkül a járványt, nemcsak Svédország, de Japán, Taiwan, Dél-Korea is. New York állam demokrata kormányzója, Andrew Cuomo sikeresen exponálta magát a médiában a vírus elleni küzdelem élharcosaként. A vírus márciusban jelent meg az államban, egy héten belül rendkívüli állapotot hirdetett ki, március 20-án pedig szigorú kijárási tilalmat jelentett be, a nélkülözhetetlen ellátásokon kívül minden vállalkozást kényszerleállásra köteleztek, mint sokfelé a világon. Mindez nem akadályozta meg a katasztrófát. Sőt részben az intézkedések és a pánik vezettek annak elmélyüléséhez.
 2. Nem a lélegeztetőgépekből volt hiány: épp ellenkezőleg! Pedig milyen gyakran hallhattuk a médiában és a politikusoktól. Gyakran indokolatlanul használt lélegelegeztetőgépek okozták a COVID-19 betegek halálát. A lélegeztetőgépeket másra találták ki, mégis mindenkit amint lehet gépre tettek az Elmhurst-ben. A beavatkozás rendkívül kockázatos és fájdalmas: az intubáció miatt mesterséges kóma szükséges. A nem helyesen beállított nyomásérték túlterhelheti a tüdőt. Tüdő- és agykárásodáshoz valamint halálhoz is vezethet. New York-ban a mesterségesen lélegeztetett betegek 88%-a halt meg, máshol ez az arány inkább 50% a COVID-19 betegnél, egyébként 30% környékén van "legjobb" esetben is bármikor máskor, tehát nem egy életbiztosítás. A legvégső megoldásként vetik be minden más esetben, kivéve most, hiszen maga a beavatkozás is életveszélyes! Miért alkalmazták ilyen gyakorisággal és ilyen rendkívül rossz hatékonysággal a világ legfejlettebb országának legnagyobb és leggazdagabb metropoliszában a lélegeztetőgépeket?
 3. Rengeteg beteget soroltak majd helyeztek el "tévesen" COVID-19-betegek közé, meghamisítva a statisztikákat és kitéve őket ténylegesen a fertőzésnek, akkor is, ha a tesztjeik nem mutattak ki előzetesen fertőzést -- állítja Erin Olszewski, Irakot is megjárt veterán ápoló, aki munkája során videóra rögzítette az Elmhurst-ben látottakat. Gyakran akkor is lélegeztetőgépre rakták a betegeket, ha egyébként vélelmezhetően csak a járvány miatti pániktól voltak légzési nehézségeik, de egyébként nem volt rá szükségük, akár nem is voltak fertőzöttek. Az állami kórházak ösztönözve vannak a betegek felvételére, akik a legrosszabb környékekről származtak, pl. Harlem szociális bérlakásaiban élnek.
 4. A szegények vagy színesbőrűek által lakott városrészeket kiamagasló arányban sújtotta New York-on belül is a járvány: a Queens-beli Elmhurst, Bronx-beli Fordham vagy a statisztikát nomen est omen vezető Corona városrész számítottak "az epicentrum epicentrumnak". Jóval több megbetegedést és halálesetet regisztráltak Bronxban, mint a jómódú Manhattanben, ahol nem is haltak meg fiatalok lényegében, míg Bronxban már jelentős számban haltak meg 45 év alattiak és két és félszer nagyobb arányban középkorúak is. Akár kétszer nagyobb arányban haltak meg afroamerikaiak és hispanók, mint fehérek vagy ázsiaiak. 
 5. Az Elmhurst-ben a betegjogok teljesen ismeretlenek. Az orvosok és ápolók sokszor megalázzák és kinevetik a hátrányos helyzetű betegeket. Arra kényszerítik őket, hogy maguk alá kakiljanak. Nem-újra-élesztendők közé soroltak olyan betegeket is, akikre ez nem volt igaz, az illető tényleges nyilatkozata nélkül. És a sor még hosszú. Nem az ápolók és orvosok túlterheltsége és érthető kétségbeesése okozta a katasztrófát, hanem éppen ellenkezőleg: az intézményekben dolgozók lelkiismeretlensége, cinizmusa, nemtörődömsége, az abszurditásoktól kiégett, nálunk sem ismeretlen alacsony munkamorál, és maguknak az alulfinanszírozott állami intézményeknek az elképesztő abnormális, öncélú és betegellenes működése. 
 6. Cinikus módon "úgyis elkapják" alapon kezelték és helyezték el az Elmhurst közkórházban a COVID-19 betegek közé az egyéb betegeket. COVID-19 betegek után volt, hogy fel sem mostak, el sem végezték a szükséges fertőtlenítést mielőtt másik beteget helyeztek volna el ugyanabban a betegszobában. A fertőzőbetegségek esetén szokásos óvintézkedéseket csak első ránézésre tartották be, így a kórházi fertőzések lényegében garantáltak voltak. A COVID-19 betegeket az állami intézményben az orvosok úgy kezelték, hogy "90%-uk úgyis meghal, felesleges gyógyszerezéssel kísérletezni", minél előbb gépre tették őket, lényegében biztosra mentek, hogy úgyis legyen, ahogy gondolták.
 7. A kórházak az emelt TB-támogatás miatt ösztönözve vannak arra, hogy minél több COVID-19 betegük legyen. Magyarán minél több beteget regisztráljanak koronavírus fertőzéssel vagy akár csak hagyjanak megfertőződni, ami pár fokkal már súlyosabb, mint a szimpla statisztikahamisítás, mert emberéletekbe került. A karrierjüket féltó rezidensek kötelességszerűen végrehajtották a kórházvezetők vitatható utasításait is, akkor is, ha azok szakmailag megkérdőjelezhetőek voltak. Az alkalmazott policy-k, szokásos eljárások nem a betegek meggyógyulását, hanem az ágyak feltöltését, a betegek minél gyorsabb gépre helyezését szolgálták, ami rengeteg valószínűleg elkerülhető halálhoz vezetett túlzó vagy egyenesen téves diagnózisok és egyéb műhibák sorozatán át.
 8. Nehezítette a munkát, hogy nem alkalmazták a máshol általánosan hozzáférhető gyorsteszteket és bevált gyógymódokat a betegek kategorizálásánál és kezelésénél, hiába térítette volna meg azt az állami társadalombiztosítás, mert a korlátozott eszközök a gazdag magánkórházakba kerültek. A magánkórházakban vagy épp Floridában a halálozási arány is jóval alacsonyabb volt, sikeresen alkalmazták akár a hidroxiklorokin+cink gyógyszerezést, nagydózisú C-vitaminadogolást, akár az állami intézmények kifejezett előírásaival, protokolljaival ellentétesen is.
 9. New York-ot nem érdekelte máshol milyen gyógymód működik. A sejtekbe jutó cink blokkolja a vírusok, így a koronavírus replikálódását, a maláriagyógyszer a cink sejtekbe juttatását segíti elő, mint cink-ionofór. Később a sajtóban kampány indult a gyógyszer alkalmazása ellen, talán mert a médiában népszerűtlen Trump elnök is propagálta. New York állam demokrata kormányzója Andrew Cuomo ellenben betiltotta az árusítását "nehogy felhalmozzák azt". A szer gyógyhatását a korábbi SARS-járványban igazolták, idén azonban nem mutatták ki egyértelmű, csak enyhe hatásosságát. Az ápolók, orvosok, kórházak tapasztalataival ellentétesen. Több mint száz orvos kételkedik a kutatások hitelességében.
 10. Eközben a teljesen más protokollt alkalmazó Florida tizedannyi áldozattal megúszta a járványt, mint a szinte azonnal szigorú karantént bevezető és mindenkit azonnal lélegeztetőgépre kötő New York. A floridai emberek, köztük az oknyomozó riporterré avanzsáló ápoló is médiaszerte kipellenegérezett módon a tengerparton élvezték már a tavaszi napsütést, a szabad levegőt és az immunrendszert szabályozó D-vitamint, ami a legjobb, amit egy járvány idején az ember magával tehet. A kijárási tilalom persze éppen ez ellen hat.
 11. Összeesküvéselméleteket gyártani vagy tömeges szándékos emberölést emlegetni felelőtlenség lenne. New York állam továbbra sem engedélyezi a hidroxiklorokin és más hasonló vagy kapcsolódó terápiák alkalmazását, kizárólag klinikai vizsgálatoknál és súlyos esetekben, korlátozott mértékben. A gyógyszer értelemszerűen a betegség kialakulási fázisában hatásos. Mint majdnem minden betegségnél a COVID-19 esetében is az számít, hogy milyen gyorsan kapja meg a beteg a megfelelő gyógymódot. Ha nem azt kapja, hanem valami egészen mást, az az életébe is kerülhet.
 12. Az USA-n belül is New York-ban a legnagyobb az egyenlőtlenség, ami azt eredményezi, hogy tömegével vannak olyanok, akik kiszorulnak a minőségi ellátást nyújtani képes magánegészségügyből, mert nem tudják azt megfizetni, hiszen a horribilis lakbérre sem telik nekik. Ezzel párhuzamosan a közegészségügy minősége leromlott, az intézmények moráljával együtt. A legjobb megoldás a minőségi alanyi jogon járó állami egészségügy volna, egy járvány esetén ennek hatékonysága egyértelmű. Észak-Olaszországban a privatizált egészségügy került bajba. Az intézmények nem hosszú ideig lábadozó, nagymennyiségű betegtömeg kezelésére vannak felkészülve, az nem hoz profitot. A kiságyszámú magánkórházak működési elve, hogy a lehető legkésőbb veszik fel a betegeket, majd azokat a leghamarabb hazaküldik, így a lehető legkisebb ráfordítással a lehető legmagasabb bevétel érhető el, emiatt eleve kisebb fix kapacitással rendelkeznek, mert a több már veszteség lenne a számukra. De egy járvány során nagy kapacitásokra van szükség. A rossz szabályozások emberéletekbe kerülnek. Nemcsak idehaza, mindenütt a világon. 

Más ismert okok a statisztikai különbségekre

New York-ban valamit biztos nagyon elrontottak, de az igazság ennél azért sokrétűbb:

 • Az egyes országok COVID-19 statisztikái csak fenntartásokkal hasonlíthatóak össze, és itt nemcsak az adatokat ipari módon hamisító Kínára kell gondolni, a kategorizálás legalább olyan horrorisztikusan kaotikus, mint a New York-i járvány. A halálokok beazonosítása máskor sem mindig egyértelmű, egy idős, beteg ember halálát legalább annyira okozzák természetes okok, saját életkora, mint alapbetegségei, az ápolók oda nem figyelése, félrekezelés, a gyógyszerek mellékhatásai, kórházi fertőzés vagy mint a média által éppen felkapott H1N1 vagy koronavírus. Az USA-ban botrányt okozott, hogy a COVID-19 teszt nélküli feltételezése is elégséges volt, hogy a halotti bizonyítványban a COVID-19 szerepeljen a halál okaként.
 • Nyilvánvaló, de a sűrűn lakott nagyvárosok világszerte kitettebbek a járványoknak New Yorktól Londonig, Stockholmtól Budapestig, Milánótól Barcelonáig, mint a kistelepülések. Világszerte ez a trend, azok az országok szenvedték a legkevesebb veszteséget, ahol nincs milliós nagyváros, pl. ez is magyarázat Szlovákia sokkal kedvezőbb adataira a szintén elenyésző magyar COVID-19 halálozásokkal szemben, ilyen különbség ismerhető fel Svédország és két szomszédja között. A társadalom fegyezelmezettsége vagy az intézményekbe vetett bizalom és azok működésének minősége mind tényezők. A nagyvárosok és iparterületek légszennyezettsége is perdöntő. A járvány számos gócpontjában a népesség fogékony része eleve krónikus légzőszervi problémákkal él már együtt, lényegében már tüdőgyulladásuk van, mielőtt elkapnának bármilyen kórokozót. A légzőszervi bajok könnyen vezetnek szívbetegséghez és általános egészségproblémákhoz is. Ezek jelentősen rontották a COVID-19 súlyosságát és a betegek túlélési esélyeit.
 • A D-vitamin védőhatása ma már közismert és általánosan igazolt a fertőző betegségek esetén. Ezért minél közelebb vagyunk az egyenlítőhöz vagy a nyárhoz, annál ritkábbak a légúti megbetegedések és a súlyosságuk is enyhül. A nem túl napos skandináv országokban ellenben nagyobb mértékben szednek az emberek D-vitamint, mint a mediterrán országok kevésbé egészségtudatos, sokszor még idősen is dohányzó lakói. Némileg az étkezési szokások is javíthatnak a D-vitamin szinten, pl. a sok tengeri halat fogyasztó skandinávok és japánok előnye kimutatható ezen a téren. Finnországban a tejet D-vitaminnal "erősítik" meg, ami régen gyakorlat volt Európa-szerte. A leghatékonyabb egy felvilágosító kampány lenne, ami nálunk az utóbbi években már beindult, de fontos lenne az alaposabb tájékoztatás.
 • A D-vitamin kritikus fontosságát mutatja, hogy ahol magas a színesbőrűek aránya ott a megbetegedések és a halálozások száma is magas, illetve az afroamerikaiak körében jóval nagyobb a mortalitás, mint a fehérek körében. Nemcsak az USA-ban, de Svédországban is, ahol jelentős a szomáliai és más afrikai bevándorlók aránya. A sötét bőrszín jobban véd a napsugárzás ellen, ám kevésbé tudja a D-vitamint is szintetizálni, más evolúciós előnye nincs a fehér bőrnek. Ezért alakult ki, hogy túléljünk a mérsékelt égövben, mert a D-vitamin nélkülözhetetlen az élethez, szinte minden életfunkciót támogat a szervezetben, kétszáz különböző folyamatban vesz részt. Ahol magas a színesbőrűek aránya, mint New Yorkban és más amerikai nagyvárosokban, vagy Európában Svédországban, ott több COVID-19 beteg és halálozás is várható sajnos. A D-vitamin pótlás alapvető lenne, de az alacsony státusú bevándorlók vagy afroamerikaiak nem feltétlenül rendelkeznek ezzel a tudással, persze nem csoda, orvosaik sem feltétlenül, idehaza sem. Ráaádásul ugyanezen okból eleve több, sokszor nem megfelelően kezelt alapbetegséggel, krónikus elhízással és más súlyos kockázati tényezővel élnek együtt. Amerika a legtúlsúlyosabb ország.
 • Az idősek magas aránya is eredményezheti a rosszabb halálozási statisztikák kialakulását. Ez kiemelten igaz New York-ra, de Svédországra is. A világon az idősek aránya Japánban és Olaszországban a legmagasabb, míg Japán minden durvább intézkedés nélkül átvészelte a járványt, a kijárási tilalom ellenére Olaszország északon jelentősen megszenvedte azt. A fenti tényezők mindegyike közrejátszott ebben, de voltak más okok is: Lombardiában az idősek gyakran együtt laknak a járvány szempontjából alig érintett fiatalabb generációkkal, így viszont kitettebbek a fertőző megbetegedéseknek is, amik rájuk veszélyesebbek lehetnek. Svédország nagyméretű idős otthonaiban szintén könnyebben terjedt a járvány, mint a kisebb norvég intézményekben. Világszerte gondot okozott az intézményekben nagy számban dolgozó kelet-európai munkaerő távozása vagy hogy a pánik miatt szó szerint elmenekültek az ápolók. Hogy a lelkiismeretlen elhanyagoltság, a vírus követelt több áldozatot vagy a természetes időskori halál, az már megfejhetetlen, de ez is jelentősen rontotta a halálozási statisztikákat. Egész intézmények maradtak magukra és haltak meg bennük a magatehetetlen idősek. A karantén miatti bezártság, elszigeteltség, az emberi kontaktus hiánya közismerten megbetegítő hatással van testi-lelki egészségünkre, egy idős ember számára utolsó éveit, hónapjait teszik még elviselhetetlenebbé. Felelős lehet tehát a médiapánik és a túlzó korlátozó intézkedések is, amit kétszer is meg kéne gondolni a jövőben, mielőtt bevezetjük őket, mert emberéletekkel fizetünk értük, legjobb szándékunk ellenére is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr9515806094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.14. 10:56:19

@Etniez: Ne haragudj, de megint nincs kohézió abban, amit írsz. A világvárosokra valóban igaz, hogy gócpontok by default. Ebben egyetértünk. Hogy többen hozzák be vagy kevesebben, valójában mindegy. Az nem mindegy, hogy a kórokozók könnyebben terjednek. Az mindegy, hogy egy ember viszi be vagy öt vagy ötszáz. Ugyanúgy ötszáz lesz az ötből is. És akkor ugyanott vagyunk. Nincs jelentősége az átmenőforgalomnak. A koronavírus egy törzseinek vagy változatainak fertőzőképessége és fatalitása nem különbözik. Ezért mindegy, hogy London szerinted gyűjtötte a verziókat vagy sem. A vírusok folyton változnak.

A színesbőrűek kitettsége evidencia számomra szintén. Ebben megint egyetértünk.

Úgy látom továbbra sem látod be, hogy a különböző látszatintézkedések mellett és nélkül is nagyon hasonló trendek zajlottak le. A görbék pedig meg se rezzenntek általában a szigorúbb korlátozásoktól. Továbbra is az a legnyilvánvalóbb tény, hogy MÁS OKOK vezettek a NY-i tragédiához, amit igen is az influenzához kell viszonyítani, mert így kapunk egyáltalán képet.

5x nagyobb halálozásról van szó 2005-ös influenzához képest, igaz az influenzát illetően mindig csak becslések vannak és az is igaz, hogy most felturpírozzák a COVID számokat, ha nem is COVID egy beteg, akkor is azzá válik. De a két érték magáért beszél.

A 200 ezres Bergamo Milánó reptere, 40 km-re a várostól, össze vannak épülve kényegében. Lényegében olyan, mint Vecsés vagy Ferihegy. Milano térsége négymilliós világváros. Nemhivatalosan úgy is szokták emlegetni a repteret, hogy Milano-Bergamo. A vírusok nem ismerik a közigazgatási határokat. Bergamoban megvan minden, ami New York Queens-ében, ahol a JFK is található.

Az tetszik benned, hogy gondolkodsz, de mintha bizonyos világos és logikus összefüggéseket ignorálnál folyamatosan.

A vírusok mindig "nagyszámban" jelennek meg. Pontosabban vannak jelen. Mindenhol és mindig. 1000%, hogy mind találkoztunk a COVID-19-cel már. Azért ne lettünk fertőzöttek vagy betegek, mert nem vagyunk fogékonyak rá, mint a populáció 30-60%-a kb. A cikkem összefoglalja a főbb összefüggéseket. Ha nagyon akarod felvehetem a nagyforgalmú repterek jelentőségét is, és nem is vitatnám, de az csak a gyors megjelenést teszi lehetővé. A katasztrófát viszont elsősorban félrekezelés, rendszerszintű műhibák okozták. Többek közt a pánikkeltés.

A koronavírus minden erőlködésed ellenére a legtöbb országban lockdown-nal vagy anélkül is influenza súlyosságú volt. Vagy annyi sem. Belarusz is lezárások nélkül vészelte át. Ahogy valójában nálunk sem volt lezárás, csak látszatkarantén, ami biztos többet ártott, mint használt.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.14. 10:59:35

@cicmen: világszerte üresen kongtak a kórházak általában. Egyedül Bergamo egyetlen kórháza vagy az Elmhurst volt túlterhelve, amit átirányítással lehetett orvosolni. Nem tudom, kinek szánod a kommentet és miért kell idiótázni. A cikk éppen arról az Elmhurst-ről szól, hogy mégis miért keletkezett ott jóval több halott, mint máshol. Ott és csak ott kellett hűtőkamionokat bevetni. Máshol ilyen nem volt. a kórházi ágyak kihasználtsága Svédországban és Olaszországban is alacsony volt. Olaszországban sosem feküdt 4000 betegnél több a kórházakban. Ez egy döntően enyhe lefolyású betegség, ami nem igényel hoszpitalizációt.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.14. 11:08:25

@Szabo T: "COVID-os beteget nem szabad noninvazívan lélegeztetni, mert rengeteg vírus kerülne így a levegöbe. Marad tehát a nagyon szoros megfigyelés és a korán megkezdett gépi lélegeztetés." ez elég közveszélyes marhaság. Jobb lenne, ha önkritikát gyakorolnál. Micsoda marhaság már, hogy azért kell csövet ledugni valaki torkán és agyhalottá tenni, hogy a vírusok ne tudjanak kijönni? Neked elment a józan eszed. ki vagy Te dr. Mengele álruhában?

Közveszélyes tömeggyilkosság. Pont ez történt New York-ban. Annak a 100 éves svájci néninek az esete jut eszembe, akit gépre akartak tenni, de úgy döntött, hogy nem kéri, mert már eleget élt, azt mondta mentesenek meg mást. Természetesen mesterséges lélegeztetés nélkül felgyógyult. Valószínű ez az önzetlen gesztus mentette meg az életét.

Akkor még nem tudtuk? Utólag vagyunk okosak? Elég sok orvos elmondta, hogy a protokoll káros és árt a betegeknek már jóval korábban. A pánik és a lélegeztetőgép-fetisizmus és a szakmai gőg, ami egyesekből sugárzik vezetett katasztrófákhoz. A járvány maga jóval enyhébb volt, mint azt vártuk. Keveset tudtunk róla, ez igaz. De a lélgezetetőgépekről és más hasonló fertőzésekről sokat. A koronavírusokat egyébként jól ismerjük. A tapasztalatok megvannak, amire alapozni kellett volna. Ha korábban nem tettük hasonló esetben, amit idén tettünk, akkor most sem kellett volna. Mégis közveszélyes őrültek belekergették a pánikkeltéssel a katasztrófába a társadalmat.

Baromira el vagy tévedve, ember!

Sir Gombóc 2020.06.14. 11:50:51

@A kiló nem százat jelent.: és ebben is.
Te vagy eltévedve, de nagyon.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2020.06.14. 12:01:09

Magyarok, szeressétek egymást!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2020.06.14. 12:01:14

Magyarok, szeressétek egymást!

ulpius66 2020.06.14. 12:01:28

@Sir Gombóc:

Szőrgombóc!

A nem száz kilóssal szemben mi akkor "a sok nem baromság"?
(mán azon kívül, hogy mindennek az ellenkezője az igaz, mint amit a nem 100 kilós leírt...)

ulpius66 2020.06.14. 12:02:49

@Kara kán:

Nagyon karakán!

Pluszban még!

SZERETKEZZ, NE HÁBORÚZZ!

Etniez 2020.06.14. 12:14:50

@cicmen: A te kulturális fölényed pedig kimerül az ilyen hozzászólásokban. :)
Nem lennék meglepődve, ha ki lenne téve a szűröd innen is.

rockjano 2020.06.14. 12:29:30

Jó cikk és jó vita...szeretem, terjesztem...

(de jó hogy valahol még lehet kommentelni mégha vannak szélsőséges vélemények is)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.14. 12:31:37

"görbék pedig meg se rezzenntek általában a szigorúbb korlátozásoktól"

lel. a korlatozasok hatasa kesleltetett es fokozatos.

azt mar kerdeztem hogy a posztolo miben tudos? azert is fontos ezt tisztazni, mert nagy nyilvanossag elott azt hirdetni, hogy a lelegeztetes megoli a betegeket, hozzaertesto fuggoen lehet ostobasag vagy buncselekmeny.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.14. 12:34:15

es most mar az is erdekelne, mivel a posztolo ezt sujkolja mar miota, hogy megis kik voltak azok a gonoszok akik kiterveltek ezt az egeszet, mi celbol es leginkabb hogyan valositottak meg a nagy tervet, kinatol kezdve europan at amerikaig.

Etniez 2020.06.14. 12:34:32

@A kiló nem százat jelent.: nem az az egyetlen szempont, hogy egy város milliós vagy nem. Nézz körül, Kína tele van New York és London méretű városokkal, Düsseldorf sem rosszabb mint Stockholm. És akkor ott van Los Angelestől Chicago-ig minden.

A halottak számát leginkább az befolyásolta, hogy mennyire engedték szabadjára a vírust. London és New York későn zárt. Mire zártak, már annyira szétterjedt, hogy nagyon sokan belehaltak. Egy sima asztmás ember is belehalhat..

Svédeknél lassan 5000 halott lesz, nézd meg Budapest számait.
900.000 lakja Stokholmot, 2 millió Budapestet.

A lezárás életeket ment. Ha nincs lezárás, akkor nem lesz elég kórházi kapacitás, az pedig sok-sok halottat jelent. Kórházban sok covidos beteget meglehet menteni. Mi 24-et mentettünk meg, egy halt meg. Ez a vírus exponenciálisan terjedt, ki tudja milyen számok jöttek volna ki világszerte. A lakosság 10-20%-a sem kapta el és mégis ennyi halott. Mi lett volna, ha átengedjük. Ez nem influenza, _senki_ nincs védve a covid ellen. Én is elkaptam, 3 hétig nagyon szar volt. Pedig teljesen egészséges vagyok, kisportolt, még egy nyamvadt allergiám sincs.

Szerintem jó volt a lezárás, különösen a Kelet-európai, köztük a magyar. Ezt adon Orbánnak.

Viszont a lezárások nem tarthatnak örökké, nyitni kell, de ésszel.

Exploiter 2020.06.14. 12:40:34

Ilyet nem szabad írni

Mind meghalunk és kész

Ha nem most majd ősszel

Ha nem ősszel majd jövő tavasszal

Vagy jövő ősszel

Otthon kell maradni innentől mindnekinek örökké

Exploiter 2020.06.14. 12:42:51

@Etniez: azt majd remélem elmagyarázod valahogy, hogy azokban az országokban, ahol megpróbálták szépen elérni a 80%os átfertőződést, vagy egyszerűen leszarták az egészet, miért nem sikerült a tömeges fertőzés

Wildhunt 2020.06.14. 12:45:46

@Etniez: elolvastad/megnézted Friedman előadását a szociális egészségügyről? Szerintem nem, és csak röfögsz bele a vakvilágba. De utánanézhetsz az obamacare hatásának a kisvállalkozásokra, pld.

Macropus Rufus 2020.06.14. 12:47:36

"Amerika a legtúlsúlyosabb ország."
ez már milyen hülyeség? Az usákok a ranglistán a 16. helyen vannak. Legalább ha ilyen adatokat akarsz írni utána néznél. A top 5:
Tonga, Samoa, Kuwait, Saint Kitts and Nevis (<- életemben nem hallottam még erről az országról :o ) Saint Lucia.

forrás: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_body_mass_index

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.14. 13:04:12

@Macropus Rufus: Utánanéztem. Nem szó szerint az összes ország közül. Azt hiszem ez nem egy verseny. Egyébként nem csak a BMI-átlag alapján lehet nézni, lehet nézni a túlsúlyosak arányai alapján. Sok lista van. A cikkben szereplő országok meg úgy általában, amik országnak számítanak, azok között az USA még ezen a listák is az első. Bocs már, hogy nem egyik legtúlsúlyosabbnak írtam. Szerintem ennyi bőven belefér. Szőrszálhasogatás. Vesd össze a cikkben szereplő többi országgal az USA-t, mindenütt gond a túlsúlyosság. Ellenben az USA valóban kiemelkedik köztük is.

cicmen 2020.06.14. 13:06:01

@Etniez: A te kulturális fölényed pedig kimerül az ilyen hozzászólásokban. :)
Nem lennék meglepődve, ha ki lenne téve a szűröd innen is...............................

Papukám, nem a kulturális fölényemet szeretném fitogtatni, hanem éppen nálam okosabbakkal szeretnék értekezni, mert az sokkal szórakoztatóbb, mint a magadfajta tőmondatos kretén!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.14. 13:12:25

@Exploiter: Sehol sem volt "cél" a tömeges fertőzés. A társadalom nagy része egyébként láthatóan immunis, nem mutatható ki bennük a fertőzés, de nem is kapják el. Ahogy az az influenzánál is lenni szokott. Nem kell átferztőződni 80% vagy 60%-ban sem. A nyájimmunitás láthatóan máshogy is működik. A fertőzés meg bárhogy ügyeskedünk sosem kordában tartható. Sehol sem sikerült. Nálunk is a lezárt kórházakban és idős otthonokban terjedt leggyorsabban. Teljesen mindegy volt, hogy eközben 9-12 mész a boltba vagy sem, hogy van-e rajta maszk májusban vagy sem hogy bezártak az éttermek vagy sem. Semmi pozitív hatása nem volt. Ott gátolta meg a terjedést, ahol nem kellett volna és ott nem, ahol kellett volna. Semmit sem tettünk az idős betegek védelme érdekében.

Szabo T 2020.06.14. 13:25:25

@A kiló nem százat jelent.: "Jobb lenne, ha önkritikát gyakorolnál. Micsoda marhaság már, hogy azért kell csövet ledugni valaki torkán és agyhalottá tenni, hogy a vírusok ne tudjanak kijönni? Neked elment a józan eszed. ki vagy Te dr. Mengele álruhában?

Közveszélyes tömeggyilkosság. Pont ez történt New York-ban.

A pánik és a lélegeztetőgép-fetisizmus és a szakmai gőg, ami egyesekből sugárzik vezetett katasztrófákhoz. A járvány maga jóval enyhébb volt, mint azt vártuk.

Baromira el vagy tévedve, ember!"

Aneszteziológus vagyok, két szakvizsgával. Egész életemet az emberek gyógyítására tettem fel. Ez a dr. Mengele kicsit erös volt. Tegnap elhatároztam, hogy megnézem a poszt elején lévö videót, de ezek után nem fogom. A járványnak sajnos nincs vége, nálunk (Dél-Karolina) napi 500-600 új fertözött van a nyitás után. Eddig 150-200 körül voltak a számok.

cicmen 2020.06.14. 13:46:46

@A kiló nem százat jelent.: Ez egy döntően enyhe lefolyású betegség, ami nem igényel hoszpitalizációt.....................................

Látod pont erről írtam, ettől tud szétbaszni az ideg, itt világlik ki teljes valójában az idióta média aljas mivolta! A járvány alatt a szélsőségeket nyomták teljes gőzzel, az ezres napi adatok jöttek Spanyolországból és az olaszoktól! Nálunk jutalmat tűzött ki az index a kórházból hazaküldött és elhunyt betegekkel kapcsolatos hírekre! Most meg nyugodjon le mindenki a picsába?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.14. 13:57:24

kulon erdekes, hogy a posztolo gondolkodasaban remekul megfer egymas mellett hogy
- nem lehet tudni egyertelmuen, miert volt egyes helyeken enyhe, mashol nagyon sulyos a jarvany hatasa, annyifele egymasra hato ok merulhet fel, helyenkent eltero kombinacioban
- egyertelmuen lehet tudni, hogy a korlatozasoknak semmifele megelozo hatasa nem volt

Etniez 2020.06.14. 13:58:01

@Wildhunt: dehogy fogom megnézni az általad "előírt" hülyeséget. Azt mondtad, hogy milyen rossz az Obamacare, harmadjára kérdezem: mi a te bajod az Obamacare-el. Nem nekem, nem a különböző írásoknak, hanem neked. Vannak saját gondolataid a témában?

Etniez 2020.06.14. 14:00:16

@cicmen: akkor mostantól Ignoráljuk egymást, nagyon proli a stílusod.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.14. 14:10:29

@Etniez: tudom javasolni a szurot ^^^

a hatastalansaghoz meg azt is hozzafuznem, persze a teljesseg igenye nelkul, hogy ha a posztolo latott mar nyugdijasokat, akkor tudja hogy nem csak a korhazakban es oregotthonokban fordulnak elo. korhazi agy van kb 60ezer, nyugdijas meg ugy 3millio, ezeket lehet tudni mindenfele utananezes nelkul is. ha azt mondnom, hogy 10 nyugdijas korubol van 1 aki korhazban vagy otthonban van, akkor borzaszto durvan felulbecsultem. a maradek 9 az, akit a posztolo figyelmen kivul hagy amikor arra hivatkozik, hogy a korhaz vagy az oregotthon mindenkeppen gocpont.

cicmen 2020.06.14. 14:30:15

@Etniez: akkor mostantól Ignoráljuk egymást, nagyon proli a stílusod.....................

Ha nekem is proli lenne a stílusom, akkor félszavakból is megértenénk egymást, úgyhogy más lesz itt a hiba! Ez már így olcsó visszavágás, de eleve nem én kezdeményeztem az interakciót és nem is rajtam múlt, hogy így alakult! Na mindegy, majd csak túlélem valahogy az űrt, amit magad után hagysz, hiszen nem lesz sokkal nagyobb, mint amikor jelen vagy!

midnight coder 2020.06.14. 15:09:41

@A kiló nem százat jelent.: Szerintem az alapvető különbség a népek természetében lehet. A japán ugyan sokan él egy helyen, de már-már beteges mértékben fél a kórokozóktól. A svéd pedig amikor megtudta hogy másfél méterre lehet csak lenni egymástól, felháborodott hogy miért kell ennyire egymás nyakába lihegni ? Nálunk is szar az egészségügy, viszont a magyar amúgy is kerüli a másikat ha lehet.

TSandor Toth 2020.06.14. 15:33:02

"Szerzőkémnek" most is sikerült(majdnem) feltalálnia a kereket. Van az Indexen racionális nem hazudozó blogger vagy csak ilyen idióták vannak mint aki ezt a szart írta?

Laciiiii55 2020.06.14. 16:05:21

@TSandor Toth: csak ilyen van, ha valamelyik gerincet növesztene az többé nem kerül indexre.

TSandor Toth 2020.06.14. 16:12:15

@Laciiiii55: hát arra évmilliókat kéne várni! Vagy soha nem történne meg hiszen a csigák is gerinc nélkül élnek évmilliók óta és mégsem haltak ki. Mondjuk ezek kihalhatnának.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.14. 16:27:49

@droid_: szerintem mindkettő probléma te fejedben létezik egyedül, nem a cikk írójáéban vagy az ápoló beszámolójában, egyetlen okra nem lehet semmit sem visszavezetni, rengeteg a bizonytalanság, de számos nagyon logikus és racionális magyarázat van, ami magas halálozási rátához vezet. És igen ezek között nincs ott a lockdown. A lockdown nem óvta meg a NY-i embereket, máshol pedig nem tette ki őket nagyobb veszélynek. Ha te mást vélsz felfedezni az adatokból, akkor írd meg egy cikkben, alátámasztva és "lehozom".

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.14. 16:37:57

@TSandor Toth: a stílusod magadért beszél. Eleve ugye egy helyszíni beszámoló adja a poszt 80%-át, de te tudod, hogy a New York-i ápolók hazudnak, okosabb vagy nálunk és abban sem kételkedem, hogy szebb is nyilván. Köszönjük, Sanyi és Laci! @Laciiiii55: bár szerintem semmilyen módon nem szolgált rá ez a poszt vagy a szerzője pontosabban az eredeti riport forrása, hogy ilyen kritikát kapjon. Lelketek rajta.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.14. 16:42:27

@cicmen: rengeteget írtam a média káros pánikkeltő propagandájáról itt és a Facebook-on is. Ne azonosíts a médiával, mert ez egy független, nonprofit blog. Aggódni mindig van ok, de pánikra most semmi ok nem volt kezdettől fogva. Kezdettől fogva idős betegeket érintett a betegség, 90% számára sokszor tünetmentes vagy rendkívül enyhe megbetegedést okozott. Ami nem ad okot se a lockdown-ra, se a maszkviselési előírásokra. Ilyen őrültséget még nem csinált a világ. De erről több cikket is írtam: kilonem100.blog.hu/tags/j%C3%A1rv%C3%A1ny "Zsigerből azt mondtam, hogy totális baromság, amit csinálunk" — írja a szakértő a járvány miatti kényszerintézkedésekről
2020. március 31

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.14. 16:43:04

@cicmen: rengeteget írtam a média káros pánikkeltő propagandájáról itt és a Facebook-on is. Ne azonosíts a médiával, mert ez egy független, nonprofit blog. Aggódni mindig van ok, de pánikra most semmi ok nem volt kezdettől fogva. Kezdettől fogva idős betegeket érintett a betegség, 90% számára sokszor tünetmentes vagy rendkívül enyhe megbetegedést okozott. Ami nem ad okot se a lockdown-ra, se a maszkviselési előírásokra. Ilyen őrültséget még nem csinált a világ. De erről több cikket is írtam: kilonem100.blog.hu/tags/j%C3%A1rv%C3%A1ny "Zsigerből azt mondtam, hogy totális baromság, amit csinálunk" — írja a szakértő a járvány miatti kényszerintézkedésekről
2020. március 31
Közveszélyes vitaminellenes dezinformáció egy szegedi tudóssal
2020. március 28.
A kijárási tilalom szükségtelen tömeghisztéria (lenne)
2020. március 27

HaCS 2020.06.14. 16:54:09

"New York-ban a mesterségesen lélegeztetett betegek 88%-a halt meg,..."

Az általad hivatkozott linkben ( www.physiciansweekly.com/mortality-rate-of-covid-19-patients-on-ventilators/ ) egy kukk sincs erről csak szólok. Azért is néztem, mert erre felkaptam a fejem.

cicmen 2020.06.14. 16:58:26

@A kiló nem százat jelent.: rengeteget írtam a média káros pánikkeltő propagandájáról itt és a Facebook-on is. Ne azonosíts a médiával, mert ez egy független, nonprofit blog..................

Nem rád céloztam, akikre gondoltam azok egyáltalán nem a független és pláne nem a nonprofit kategória díszpintyei!

TSandor Toth 2020.06.14. 17:06:58

@A kiló nem százat jelent.: gondolom a New York-i kórházi állapotokról egy a magyar Németh Athinához hasonló dolgozó nyilatkozta a fentiek 80%-át. Kitől vagy független? A marslakóktól? Esetleg az eszkimóktól? Ezzel a címmel :"..... a magyarnál is borzalmasabb állapotok" arról akarsz meggyőzni, hogy te független vagy? Adok tippeket milyen címeket adhatnál a szarjaidnak: Nigériában többen halnak meg erőszakos büncselekmény által mint Magyarországon. Al Capone még a magyar maffiózóknál is több embert ölt meg. Észak szudánban még a magyarénál is rosszabb az ivóvíz hálózat. Stb,stb. Az baj veled és a hozzád hasonlatos prolikkal, hogy a gyűlölet éltet benneteket és annélkül létezni sem tudtok. Sajnállak mert szar lehet így élni még akkor is ha ezt megfizetik.

luis5 2020.06.14. 17:47:48

A cím egy magyarellenes hazugság viszont illik az Index hez. 30 éve vagyok eü dolgozó lenne jogom kritizálni sok mindent.
A kisebb hazugság célszerűbb lett vilna

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.14. 18:15:09

@A kiló nem százat jelent.: rengeteg a bizonytalansag, ezert semmi sem merheto, marad a racionalis logikus gondolkodas. ugye. pontosan ugyanez igaz a korlatozasokra. de ez neked nem tunik fel, magabiztosan fittyet hanysz a sajat indokodra, ha egy masik allitasnal kenyelmetlen. kerdeztem mar, hogy miben vagy tudos?

Wildhunt 2020.06.14. 18:27:43

@Etniez: vannak. Tapasztalatok alapján drága és eredménytelen. Ártott a kis cégeknek, megemelkedett miatta az addigi biztosítások ára, ehhez képest alig nyújtott többet mint a Medicare és a Medicaid. Szerinted?

Laciiiii55 2020.06.14. 18:32:15

@A kiló nem százat jelent.: és a NYi áploló jobban tudja mi a helyzet itthon ugye, és ő fikázza a magyar eegézségügyet nem te. Független vagy te mint a németh athina.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.14. 18:51:52

@droid_: miért nyúzzuk egymást? Az állításaim messze alátámasztottabbak, mint a tiéd most. Eleve butaság velem foglalkoznod. Nekem nincs jelentőségem ebben a történetben.

Huszárkisasszony 2020.06.14. 18:54:48

Ezt a tömény zagyvaságot! Mintha valami szomszédasszony hírhálózatból tájékozódó, m1 - et néző, frissen nyugdíjba vonult intenzíves takarítónéni írta volna ezt a blogbejegyzést.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.14. 19:54:56

@A kiló nem százat jelent.: mi lenne az en allitasom? kritikat fogalmazok meg. ramutatok, miert hibas es onigazolo amit ez a blog hirdet. rakerdezek a minden alap nelkuli sugalmazasokra. rakerdezek, milyen alapon nyilatkoztat ki a posztolo. a szakmai suletlensegekre ramutatnak masok, de ami azt illeti, szivesen kivalasztanek nehany szakkifejezest es megkernem a posztolot, hogy irjon ott es akkor elottem nehany bekezdest mindegyikrol. nagyon szorakoztato felora lenne nezni a rancosodo homlokot es a tetova tollat a papir folott.

a nagy hohohorgász 2020.06.14. 20:14:45

Meg a zsindex is megirta mennyit kell fizetni egy korona virus apolasert... ha ezt a biztosito kifizeti akkor nem az euvel van baj hanem a biztositokkal.... hazug geci az egesz vilag. Kedves kilo, rajtad meg mindig nem tudok kiigazodni. Latom jot akarsz de ahhoz meg nyuszi vagy hogy ki is mond... tudod hogy hol van az arany kozep ut (emberi ut) de vmi meg is fontosabb ennel neked... nem ertelek

a nagy hohohorgász 2020.06.14. 20:17:45

@a nagy hohohorgász: ja es ha egy beteg ellatasa 360 misibe kerul 2 honapra az usaban akkor meszaros lorinc kurvara nem arazta tul a tendereit......

a nagy hohohorgász 2020.06.14. 20:21:01

@a nagy hohohorgász: amugy nem hallottam bocsanatot kerni a retek klubbot h lehoztak a kamu mszp videot...

CSOKKI MÁLNA 2020.06.14. 20:40:12

@Wildhunt: Ja, értem, a Trump nem adott pénzt". Az napi ezer olasz halottért is Trump a felelős esetleg? A minneapolis-i rendőrség pedig demokrata irányítás alatt van, hasonlóan a los angelesihez a Rodney King ügy idején..Vagyis mindkét eset demokrata párti városvezetés irányítása alatt lévő helyi rendőrséghez köthető..

Serény Vélemény 2020.06.14. 21:08:23

hát, ezzel a post-tal is ugyanaz a helyzet, mint a poszt-toló nickjével: a kiló tényleg nem százat jelent, de "egy kiló" az pont egy százast. Ezen lehet hőbörögni, de _ez_ az árnyalatnyi eltérés az, ami az egészet pontosan leírja... mármint nagyjából a tényeket a poszt állításaival szemben.
pl: "dobjál már meg egy kilóval" = "adj kölcsön egy százast".
Ez még a múlt század 70-es éveiből származó szleng, amikor az a pénz ért is valamit.

CoolKoon 2020.06.14. 21:42:12

@Wildhunt: "a kórházakat amúgy az Obamacare viselte meg leginkább ottan. Legalább lett egy kis ízelítőjük milyen, ha szocialista egészségügyük van." - Eltekitve attól, hogy ez amúgy a republikánus (főleg Trumpista) ostobaságok visszaböfögése, a "szocialista egészségügy" nélkül (ami amúgy Nyugat-Európában is általános!) gyakorlatilag szociáldarwinista módon állnának hozzá a középosztálytól lefelé mindenkihez, és ismét veszettül terjedni kezdene a kuruzslás. De a kőgazdag amerikai rohadékokat ez persze nem érdekli, mert ők ott arrafelé amúgy is tiszta szívükből gyűlölik a szegényeket, és legszívesebben húsdarálóba dobáltatnák mindet.

CoolKoon 2020.06.14. 21:45:20

@MAXVAL bircaman közíró: Csalódott vagyok, mert ezzel a baromsággal még önmagadat is alumúltad.

Etniez 2020.06.14. 21:46:07

@CaptainG: mivel szociális szférában dolgozom, nem olyan meglepő, hogy a gondoskodást fontos dolognak tartom. Ez tesz minket emberré, az emberség.

Ozsetan 2020.06.14. 21:56:45

Itt is megy a hitvita ezerrel. Van valami hasonlóság a Y2K-hoz. A tények akkor sem nagyon érdekeltek senkit, azután mindenki hallgatott, igyekezett álláspontjáról megfeledkezni. A Covid19 esetében is ez történik majd. Erről a kórról eddig egyet tudunk biztosan, azt, hogy jóformán semmit sem tudunk róla. A legegyszerűbb a megbetegedésekért, a vírussal fertőződtek haláláért a vírust okolni. Lassan már senki sem keresi azt az okot, amely a vírus különböző hatásait eredményezi. Ennek hiányában pedig az egyes védelmi intézkedések helyessége nem igen ítélhető meg. Az meg egyértelműen elítélendő, hogy ilyen ismerethiány ellenére a védekezést politikusok meg fegyveresek veszik kézbe. Olyan szakembereknek kellene döntés helyzetbe kerülniük, akiket úgy összefoglalóan orvosoknak hívunk. Igaz olykor évtizedek múlva azt is megtudjuk, hogy egy-egy orvosi protokoll ezrek haláláért volt felelős. De még mindig kisebb a kockázat, mint a politikusok esetében. Ráadásul világjelenséggé vált, hogy tömegek a döntéseket hozók intézkedéseit egy-egy kiemelt személynek tulajdonítják. Aki azután learathatja a babérokat a sikerért, és az is előfordulhat, hogy ő lesz a felelős a sikertelenségért. Holott egyikre sem volt semmi hatással. Végül is így a legegyszerűbb. A megalapozott intézkedésekhez azonban idő és megfelelő tudás kell. Nagyon jó a vitaindító poszt. A valóságot írja le. Kell az ilyen gondolatébresztés ahhoz, hogy ha majd valamilyen megbetegedés nem ezer emberből egyet érint, hanem esetleg tízből egyet, akkor már valóban megalapozottabban védekezhessünk.

CoolKoon 2020.06.14. 22:01:46

@Macropus Rufus: "Az usákok a ranglistán a 16. helyen vannak." - Ez azért elég nagy csúsztatás, tekintve, hogy 3 országot kivéve (Egyiptom, az Emirátusok, meg Jordánia) a lista élén szereplő összes többi ország vagy aprócska szigetország, vagy városállam, vagy mikroállam. Még ha egyes listák szerint nem is a világelső, de a top 5-ben mindenhol benne van.

Hórukk 2020.06.14. 23:07:49

@Wildhunt: Nem tudom hogy honnan veszed ezt a hazazavarást, de nyilván mindenki látta, hogy az egészségügyi dolgozók iránti szükséglet nagyon meg fog nőni. Tehát senki nem lett hazazavarva, ellenkezőleg, veszélybe került még az éves szabadság kiadása is. Természetesen sokan voltak akik hazautaztak, részben nem akarták magukat egy esetleges fertőzésnek kitenni magukat, másrészt ilyen súlyos helyzetben a családjuk mellett szerettek volna lenni, ami egy természetes reakció. Az illegális ápolók aránya pedig elenyésző a rendszerben.

Hórukk 2020.06.14. 23:12:35

@Wildhunt: " a helyiek nem igazán mennek ilyen munkára " Ez egy közhely, mennek dolgozni az egészségügybe a helyiek is, de óriási a szükséglet és ezáltal a munkaerőhiány. Vannak országok, ahol az összes dolgozó 20-25%-a is az eü+szociális szférában dolgozik.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 07:28:31

@a nagy hohohorgász: Tényleg nem tudom, mit szeretnél, hogy kimondjak. Megalapozott következtetéseket tudok csak közreadni, másnak nincs értelme. Ami itt megjelenik vagy mindig ellenőrzött tényekre alapozott vélemény. De már valakinek fentebb írtam, ha hiányérzetetek van és alá tudjátok támasztani, írjátok meg, akár le is hozom. De olyat ne várj tőlem, amit nem tudok nyújtani. Pl. konteókat nem adhatok közre, csak azért, mert arra van igény. Több komentelő van, akinek már ez is sok és hőbörög itt nekem, mintha én lennék a New York-i ápoló, aki a beszámolót közreadta. Én a történetben csak postás vagyok, a történetét igyekeztem alátámasztani statisztikákkal, keretbe helyezni és közreadtam azokat az általános véleményeket, amik a fertőzés, járvány, stb. terjedését, súlyosságát befolyásolták. Még ezeken kívül is lehetnek komoly faktorok, de azokat részletesen megírta a sajtó. Általában azokat a témákat dolgozom fel, amit máshol elfelejtettek.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 07:32:45

@droid_: úgy látom az alapfogalmak neked nincsenek meg. A cikk szakmailag megalapozott. Senki sem mutatott rá semmire, csak gyomorforgató módon személyeskedett, ahogy most te is próbálsz. A téma legalább 10-20 állítást tartalmaz, amik nem is tőlem származnak, hanem másoktól jórészt. Ezek szerint vagy nem is olvastad, vagy nem értetted meg a szöveg legegyszerűbb tételeit sem. Ez elég baj. De jössz itt nekem "kritikával" (ez nem az), meg megleckéztetni akarsz... Szerényedjél már. Nem vagy te felém rendelt tanár bácsi.

Az újságírók nem felelni szoktak, hanem kérdezni. Nagyon is jogos kérdés, hogy miért New York. Ha neked erről van véleményed, nyugodtan ad közre. Egyelőre azt sem tudjuk, hogy mivel van bajod. Kb. Matyika light lettél. Ő sem tudja, csak vagdalkozik mindenkivel, a téma rég nem érdekli. Ezt látom rajtad is most. Lehet ugyanaz a szakember tudna segíteni is. Én biztos nem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 07:37:42

@Laciiiii55: Ez annyira fárasztó. akadj már le erről a magyarkodásról. A magyar emberek a magyar kórházi állapotokat ismerik és elég borzalmas cikk jelent meg erről a témában, hogy hivatkozási alap legyen. Én sem tapasztaltam egyébként életem során problémát, orvoshoz kellett mennem, meggyógyultam. Katasztrófa nem volt. De a statisztikák és a kórházak állapota közhely. A NY-i ápoló értelmszerűen az iraki kórházakhoz hasonlítja a helyet a riportban, de mivel az sem neked, sem nekem nem élmény, értelmszerűen adódik, hogy ilyesmivel vessük össze. Olyan végtelenül buta a reakciód, tényleg.

444.hu/2020/05/11/a-szemetkukaban-hideg-vizben-volt-kenytelen-furdeni-egy-koronagyanus-beteg-a-koranyiban-ahol-mocskos-wc-es-furdo-nelkuli-szobaba-zartak-napokra stb.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 07:44:12

@CSOKKI MÁLNA: az olasz halálozások száma messze elmarad a NY-itól. Lombardia sem volt piskóta, de pl. Queens az, amire nincs magyarázat. Erre ad mégis magyarázatot az ápoló beszámolója.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 07:45:59

@Bandibacsi34: én láttam a válasz videót, de az érdemes megnéznitől távol van. Ez nettó vagdalkozás. Semmit sem cáfol. És semmit sem tud a helyszínről, hisz sosem járt ott. Ez a faszi egy kamugép.

Laciiiii55 2020.06.15. 07:48:09

@A kiló nem százat jelent.: német athina félék nem hivatkozási alap

Laciiiii55 2020.06.15. 07:56:52

@A kiló nem százat jelent.: látom 444en a zaklatási ügye óta eltakarított Havast is sikerült előhozni megmondóemberként.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 08:19:25

@Etniez: megegyezhetnénk abban, hogy hülyeséget nem beszélünk, ha nemlezárással és lezárással is ugyanannyi a halott, de lezárás mellett sikerült a rekordot elérni MESSZE, akkor legalább kicsit inogjon már meg a hited abban, hogy a pánik és a lockdown hasznos volt. Ezer más védekezési mód lett volna, ami hasznos. Ezer. Egyiket sem alkalmaztuk. És azt hittük, hogy a boltok és éttermek bezárása bármit jelent, miközben ugyanúgy érintkeztünk egymással valójában, mert nincs más módja az emberi életnek. Ha sikerült volna tényleg mondjuk 2-3 hétre mindenkinek bezárkózni, akkor talán lett volna kimutatható haszna. De hát láttuk a számokat, a tessék-lássék lezárásnak: nem volt.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 08:20:39

@Laciiiii55: drága barátom, senki sem idéz Németh Athinát. Nem érdekel. Nem róla van szó. Egyébként, a probléma attól még valós, hogy egy szélhámos is besél róla. Annyira faék vagy.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 08:24:15

@Hórukk: mondjuk ez érdekelne, melyik az az ország?
www.who.int/whr/2006/06_chap1_en.pdf az egészségügyben dolgozók aránya egy nagyságrenddel kisebb.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 08:28:50

@luis5: mi a hazugság? Ne bohóckodj már. Közhelyről van szó. Egyébként meg nem a magyar egészségügyről szól a poszt, hanem EGY NY-i kórházról, és a NY-i minden szintet túllépő halálozási ráta okairól.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 08:30:34

@midnight coder: mind a kettő hülyeség. Te is nagyon jól tudod. A másfél méter meg a legnagyobb kamu. Úgy beszélsz, mintha a vírusok látható dolgok lennének és el tudnánk tőlük távolodni. MARHASÁG.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.15. 09:23:27

@A kiló nem százat jelent.: latod ezekrol beszelek. ezt kritizalom.

"Úgy beszélsz, mintha a vírusok látható dolgok lennének és el tudnánk tőlük távolodni. MARHASÁG."

"Ha sikerült volna tényleg mondjuk 2-3 hétre mindenkinek bezárkózni, akkor talán lett volna kimutatható haszna."

(12 perc kulonbseg)

a szemelyeskedesed nem erdekel, de tudomasul vettem, hogy szeretnel belerangatni es meg is elolegezted magadnak a sikert.

Serény Vélemény 2020.06.15. 10:06:47

@A kiló nem százat jelent.: Szívesen! Tudod vannak hülye emberek, akik képesek még hülyébb megmondóemberek féligazságait meghallgatva agyatlanul átvenni a "véleményeket", meg vannak akik utánanéznek bizonyos dolgoknak.
Én végighallgattam, olvastam néhány olyan ember beszámolóját, aki átesett a vírus okozta megbetegedésen. Köztük olyan is volt, aki lélegeztetőgépen volt egy darabig, pedig egészséges, erős, fiatal emberről van szó, nem alkesz, nem dohányzó, nem túlsúlyos, és normális életmódot folytatott. A lélegeztetés egyébként nem a terápia része, mert terápia az speciel nincs. Csak azért van, hogy az ember ne haljon meg: egy darabig lélegeztetik, aztán pedig a szervezete vagy legyőzi a vírust, vagy nem, (sajnos.). Egy másik túlélő meg kifejezetten sportember volt, és ő is _nagyon_ rosszul volt három hétig. (Valami olyasmit mondott, hogy fel kellet állnia, ha levegőt akart venni, mert annyira rosszul volt, hogy fekve egyszerűen még levegőt sem kapott.)
Ebből én speciel levontam azt a következtetést, hogy aki ennek a vírusfertőzésnek a hatását bagatellizálni igyekszik, az szimplán hazudik.

Serény Vélemény 2020.06.15. 10:11:06

@A kiló nem százat jelent.: "és elég borzalmas cikk jelent meg erről a témában"

Ismerik, vagy pedig olvassák a cikkeket?

Mert nem mindegy! A valóság az, hogy ha tudsz eleget "parázni", akkor minden bizonnyal megkapod közép-európa legjobb orvosi ellátását... Vagy te komolyan azt hiszed, hogy ugyanazok az orvosok, akik itthon "borzalmas" egészségügy részesei, amikor hirtelen átkerülnek angliába, vagy hollandiába, pusztán ennyitől kerülnek bele a világ élvonalába?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 10:23:07

@Serény Vélemény: ez az én érvelésem is általában. Tehát egyetértünk. Valahol az előbb leírtam, hogy nekem nem volt rossz tapasztalatom. Egyébként az infrastuktúra magáért beszél. A statisztikák is.

Laciiiii55 2020.06.15. 11:27:31

@A kiló nem százat jelent.: milyen lenne ha szeretnél személyeskedni

Laciiiii55 2020.06.15. 11:35:59

@Serény Vélemény: www.getfootballnewsfrance.com/2020/montpellier-midfielder-junior-sambia-is-discharged-from-intensive-care-after-fight-against-covid-19/ néha hallani olyat, hogy afrikai focista nem a valódi korát vallja be, de ő francia születésű, tényleg 23, szerintem eléggé sportember. Szerintem sem olyan, mint egy nátha.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.15. 12:24:19

@Serény Vélemény: én pl. utánanéztem a dolgoknak. A COVID-19 pedig általánosan enyhe fertőzésnek bizonyul minden szakember szerint. 1-3% szorul hospitalizációra és de vannak sikeresnek mondható gyógymódok vagy terápiák vagy profillaxisok vagy megelőző terápiák vagy sikeres kezelésmódok. A NY-i protokoll ordítóan rossz. És erre magyarázat kell. A cikk bőséges adatokkal szolgál, alátámasztott összefüggésekre mutat rá és közérthetően foglalja össze, amit tudni lehet és kell.

Serény Vélemény 2020.06.15. 14:11:21

@A kiló nem százat jelent.: "és de vannak sikeresnek mondható gyógymódok vagy terápiák vagy profillaxisok vagy megelőző terápiák vagy sikeres kezelésmódok. "

Akkor ennek ugorj neki légy szíves még egyszer (legalább)!
A covid-19 által okozott betegség ellen nincsen:
- védőoltás (bár dolgoznak rajta)
- gyógyszer (bár kísérleteznek többféle gyógyszer használatával is.)

A lélegeztetés szerepe egyszerűen az, hogy ha nem kap levegőt a páciens, ami ezen vírusfertőzés következtében könnyen lehetséges, akkor ne fulladjon meg. Az egyik ember, akit végighallgattam, saját maga kérte, hogy ha lehet tegyék invazív módon lélegeztetőgépre, mert hiába próbálkoztak a non-invaziv verzióval, nem kapott levegőt. (Ráadásul ő eü végzettséggel is rendelkezik, és szinte biztos, hogy ha nem muszáj, nem járult volna hozzá a mélyaltatásához.)

"amit tudni lehet és kell.". Na persze...

Hórukk 2020.06.16. 01:00:59

@A kiló nem százat jelent.: Nézz szét pl. Skandináviában. Én eü és szociális szférát írtam együttesen. Az egy nagyságrenddel kisebb becslésed hihetetlen, ennél még nálunk is többen dolgoznak az eü és szociális ellátások területén.

Szabo T 2020.06.16. 01:42:08

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Egy szïvsebész barátom is ezt mondta: "Senki sem azért jön be a kórházba, hogy aludjon egy jót". :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.16. 08:30:19

@Hórukk: én nem becsültem, hanem az adatokat idéztem be. 4-5 millió aktív-alkalmazott van az országban. A 20% az 800 ezer 1 millió főt jelent. Csak kicsit gondold végig. Közalkalmazott sincs ennyi. Ennél mélyebbre nem fogok ásni meg vitatkozni sem. Annyira utálom, amikor valaki a tényeket vitatja. 250 ezer fő körül van a két szektor összesen, sok de ebben mindenféle munkaerő benne van. De azért nem egymillió felett. www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli006.html

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.16. 08:44:37

@droid_: Már bocs, de te személyeskedtél a két állítás pedig nincs ellemondásban. Ha nem tudsz gondolkodni, akkor sajnálom. Teljes elszigetelésre nem volt mód, nincs mód, és minden elemzés arról szól, hogy nem volt különösebben értelme a bevezetett lezárásoknak. Nem volt hatásosabb a szigorú intézkedés, mint az egészen enyhe. Vitatkozhatsz erről napestig. Megvizsgáták, az Index is közölte: covidtracker.bsg.ox.ac.uk/

Szabo T 2020.06.17. 01:36:38

@A kiló nem százat jelent.: Végignéztem a videót. Az Elmhurst-ben valóban borzalmas állapotok uralkodhattak a túlterheltség miatt. Biztos mindenki követett el hibákat és hozott megalapozatlan vagy rossz döntéseket. Erdekes lesz megnezni, hogy a kórház mit fog valaszolni a videora.

A növérnek néhány dologban igaza van (43:45 néhány beteg pont az otthoni karantén miatt már túl késön került kórházba, 46:45 visszavont Lancet cikk).

Számos kórházban -etikai konzílium után- egyoldalú DNR-t lehet elrendelni, amihez a család beleegyezése nem szükséges. Ezt persze nagyon szigorúan dokumentálni kell. Seattle-ben, a járvány elsö amerikai gócpontjában, ezt meg is tették.

Amerikában protokollok szerint gyógyitanak. Nem lehet csak ugy, hasra utve, elrendelni alternativ gyogyszereket (pl.: nagydozisu C-vitamint), mert a korhazi gyogyszertar ki sem adna azokat az osztalyra. Tobb, mint tiz evig voltam a helyi Pharmacy and Therapeutics Committee tagja es rengeteg portokoll-revizioban vettem reszt.

Nyilvánvaló, hogy ez a növér nem szereti a rezidenseket, fellow-kat (7:51 Residents are essentially students, they don’t know what they are doing, 35:00 Residents are order-followers. They want to please). Ez egyébként általános az amerikai növérek körében. En is megkaptam ezeket rezidenskent.

Az oxigenterapiáról, gépi lelegeztetesrol, szedalasrol es a vazoaktiv szerek alkalmazasarol viszont fogalma sincs. Azert, mert az o floridai korhazaban bizonyos beteganyagon mukodott egy bizonyos terapia (non-rebreather mask), nem jelenti azt, hogy az minden beteget kisegithet a bajbol. Valoban jo lenne, ha nem kellene covid-os betegeket intubalnunk, ugyanis ilyenkor –vedofelszereles hasznalata mellett is- nagyon magas a fertozesveszely.

Ha egy beteg az altala felsorolt 8-9 kulonbozo gyogyszert kapja infuzios pumpaban az nem jelenti azt, hogy agyhalott lesz, mint ahogy ezt tevesen allitja. A gyogyszerek egy resze (Vasopressin, Neo, Epi/Norepi) pont erszukito, vernyomasemelo szer, amelyekkel a letfontossagu szervek verallatasat tartjuk fent. Egy komplikaltabb nyitott szivmutet soran is siman elofordulhat, hogy 5-6 infuzios pumpan hozzuk ki a beteget a mutobol.

Egy szemelyes tamadasodra valaszolva pedig: minden lelegeztetogep kilegzokoren van egy cserelheto HEPA-filter, ami azt akadalyozza meg, hogy (1) a kilelegzett korokozok bejussanak a lelegeztetogep belso, nehezen tisztihato reszeibe, illetve (2) a beteg nehogy visszalelegezze a virust. Ezt a filtert a respiracios terapeutak rendszeresen cserelik.

Wildhunt 2020.06.17. 08:54:27

@Hórukk: persze hogy közhely, attól még igaz. Pld: a spanyoloknál egyszerre van magas munkanélküliség meg hatalmas munkaerőhiány. Mivel a helyi annyi pénzért olyan munkát nem végez. Az itteni meg igen. Mit nem értesz?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.17. 09:06:27

@Szabo T: köszönöm ez egy korrekt komment vol. Értelemszerűen az ápoló (és a többi hasonló véleményeket közlő ápoló és orvos, akik nem fértek már a cikkbe bele) beszámolóját nem tudom sem ellenőrizni, sem cáfolni. Annyit fűztem ezért hozzá a magam részéről, hogy "Összeesküvéselméleteket gyártani vagy tömeges szándékos emberölést emlegetni felelőtlenség lenne." a 11. pontban. De úgy gondolom ez enélkül is alap. Más beszámolók explicite így értékelték a jelenséget, ezért nem szemléztem.

Kiegészítésül még: az ápoló akkor volt jelen a kórházban, amikor a túlterheltség már megszűnt. Valóban volt egy periódus, amikor az adott kórház nem tudott egymagában megbírkózni a betegáradattal. Szórványosan ilyen több országban volt, de összességében ez az ellátórendszer egészének a hibája. Nem az alkalmazottaké az adott helyen. Betegátirányítással kezelhető lett volna, mert eközben más kórházak lényegében üresek voltak. Állítólag még NY-ban is. Tény, hogy ez is lehetett egy kisebb ok a romló statisztikákra. De önmagában nem magyarázat mindenre. A hibás protokollok és a politika betüremkedése a gyógyításba sokkal inkább tűnnek általános rendszerszintű hibának számomra a hozzám eljutó információk alapján.

Wildhunt 2020.06.17. 09:10:46

@CSOKKI MÁLNA: hol mondtam ilyet? New York szerinted Olaszországban van?

Wildhunt 2020.06.17. 09:15:01

@CaptainG: ez ilyen divat itten, hogy mindenki szabadságvágyó liberális, de azért az állam tilcsabe ami nem tetszik, tegye kötelezővé ami igen, meg adjon munkát garantált németországi fizetéssel miközben akadályozza meg az áremelkedést és adjon mindent is ingyen. Ja, és minderre a pénzt vegye el a fideszes gazdagoktól.

Wildhunt 2020.06.17. 09:18:48

@CoolKoon: valami csoda folytán még mindig az USA egészségügye adja a legtöbb fejlesztést, ha valaki meg tudja fizetni ott akarja kezeltetni magát, stb. Vagyis szépek a szocialista lózungok, de még mindig ott jobb az esélyed egy kórházban mint itthon (vagy akár a finneknél).

Wildhunt 2020.06.17. 09:20:46

@Hórukk: olvasni kellett volna az indexet... Ausztria vs. román ápolók/gondozók.

CoolKoon 2020.06.17. 10:36:35

@Wildhunt: "még mindig az USA egészségügye adja a legtöbb fejlesztést" - Ó, igazán? És Nyugat-Európa, Japán, vagy Dél-Korea? Ott szinte semmi sem történik, igaz? Azért ha azokat a fejlesztéseket elosztanánk mondjuk a kórházak számával (vagy a lakosságszámmal), akkor nem biztos, hogy olyan marha jó eredmény jönne ki.

"ha valaki meg tudja fizetni ott akarja kezeltetni magát" - Ugyan magyarázz már meg egy dolgot nekem: miért van az, hogy Amerikából még a felső középosztálybeliek is inkább Indiába meg a Távol-Keletre járnak magukat kezeltetni (főleg, ha valami súlyosabb bajuk van), ha egyszer olyan fantasztikusan überfasza az amerikai egészségügy, és a pénzükért olyat kapnak, amit sehol máshol a világon?

"Vagyis szépek a szocialista lózungok, de még mindig ott jobb az esélyed egy kórházban mint itthon" - Igazán? És ezt ugyanolyan magabiztossággal ki mernéd jelenteni mondjuk az osztrák kórházakról is? Mert ott is ugyanezen '"szocialista lózungok" mentén működik az egészségügy, és felszereltségben teljesen máshol vannak, mint a kitartóan rohadó magyar kórházak (bennük a kirtartóan rohadó betegekkel).

Wildhunt 2020.06.17. 11:05:33

@CoolKoon: akkor egyesével: igen, akkor is. Ha elosztod a fejlesztéseket a kutatólaborok számával.
2. Ja, a krónikus betegek főleg, mert ott van gyógyszer támogatás, plusz nincs fda. És még ezzel együtt is elenyésző a számuk.
3. Könnyű import munkaerővel. Ajánlom neked is az ausztria VS román személyzet cikkeket az indexen.

CoolKoon 2020.06.17. 15:24:18

@Wildhunt: "Ja, a krónikus betegek főleg, mert ott van gyógyszer támogatás, plusz nincs fda" - Milyen gyógyszertámogatás?! Külföldieknek? Akik mindent saját zsebből fizetnek? Elenyésző a számuk? Akkor hogy lehet, hogy Indiában egész iparág épült erre? Jut eszembe: jár egyáltalán a krónikus betegeknek megfizethető biztosítás Amerikában?

"Könnyű import munkaerővel." - Ja. Csak épp nem románnal, mint ahogy te gondolod, hanem csehvel, szlovákkal meg magyarral. És bár ők tényleg olcsóbbak, de nem adhatnak nekik az osztrákok alamizsnát, mert erre törvény van (szakmák szerinti minimálbér). De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nem rohad az egészségügy, és NAGYON jól van ott felszerelve még a legutolsó vidéki kórház is, pedig ott is az van, amit az amerikaiak "socialized healthcare"-nek hívnak.

Szabo T 2020.06.18. 01:26:06

@A kiló nem százat jelent.: A 11. pontig nem jutottam el, mert már a lélegeztetögépes marhaságokon nagyon felizgattam magam :)

NY (város), NJ (állam) és Seattle (WA) nagyon megszívta a járványt. Az összes ottani kórház nagyon hamar megtelt, ugyanakkor például Upstate NY-ban valóban nem volt sok fertözött. Az egyik itteni intenzíves orvos kollégája egy Long Island Jewish nevü kórházban dolgozik, ahol még a kórházi étkezdét is osztállyá kellett alakítani.

Még egy -szubjektív- dolog a lockdown-ról: Dél-Karolinában átlagosan 150-200 új megbetegedést regisztráltak lockdown alatt, most pedig 5-800-at.Mai napon 9 Covid-os fekszik nálunk, az elözö hónapok pedig 0. Dél-Karolina területe kb. ugyanakkora, mint Magyarországé, de a fele annyi ember lakja.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.18. 11:57:52

@Szabo T: A fertőzöttek száma gyakran csak a masszív tesztelések beindulása miatt növekszik. Ezért paradox módon nőhet a fertőzöttek száma, ha nő az intézményrendszer felkészültsége, olyanokkal nő a statisztika, akiknek kutya baja, csak mert most tesztelve vannak, míg korábban csak a tényleges betegek, súlyos betegek kerültek látótérbe.

Közben új gyógyszerek kerültek látótérbe. Nem tudom, pl. azokkal kapcsolatban nyitottabb-e az állam. És a friss FDA döntés ellenére is félretenném a sokak által kiemelt HCQ-vitát, amit nem akarok eldönteni. A bottom line továbbra is, hogy NY a protokollok kialakításában nem követte szerintem sem a best practice-eket. És a burkolt indoklás valóban az lehetett, hogy 90%-os halálozási ráta mellett úgyis minek. Kvázi önbeteljesítő jóslat. Szerintem itt kimutatható a felelősség magasabb szinten. A videóban megszólaló ápoló is inkább ott keresi a felelősöket és nem azt állítja, hogy itt népírtás zajlott.

Hórukk 2020.06.21. 01:19:06

@A kiló nem százat jelent.: 250ezer a 4-5millió munkavállalónak ugye minimum 5%-a, ez Magyaro. 5% és nem 1-2%.
www.ssb.no/en/hesospers/ ez meg a norvég adat, 431ezer eü munkavállaló egy feleakkora népességű országban mint Mo. Ugye ez meg 20% körül lehet, ahogyan mondtam.
süti beállítások módosítása