A kiló nem százat jelent.

BRÉKING: Magyarországon senki sem volt kommunista!

2018. szeptember 07.

A kommunistázás örök. Még 2018-ban is botrányokat  kavar és vált ki sajtópereket. A kommunistázás ebben a formában nem csak unalmas és érdektelen, de tökéletesen értelmetlen és hatástalan is. Most egyszerre lettek lekommunistázva a baloldali Heller Ágnes, és a jobboldali Bencsik Gábor és Bencsik András. Ez már majdnem izgalmas lehetne. Egy balliberális nemzetközi sztárfilozófus és két elsővonalbeli kormánypárti újságíró — egyaránt megkapja ugyanazt a jelzőt. Még izgalmasabb, hogy mindhárman kikérték maguknak. A két Bencsik még sajtópert is indított.

Múltjuk alapján pedig letagadhatatlan: mindhármuk kommunista párttag volt.

"Ezek volnának az én alapelveim, s ha nem tetszenének,... nos akkor van pár másik..." — Groucho Marx

Persze jóval többeknek rótták már fel, hogy a KISZ vagy az MSZMP tagjai vagy a kommunista diktatúra aktív közreműködői voltak. Amúgy igaz ez más nagyságokra is, mint pl. Kerényi Imrére, aki nem csak a Demokratikus Chartában volt vezérszurkoló, de még a Horn Gyula vezette balliberális kormány idején is bőven a jobboldallal szemben foglalt helyet a díszpáholyban, s onnan lett a kétezres évekre Orbán Viktor elhíresült hopmestere és pitypangnyílási szakértője. (Meg még volt vagy 800 ezer másik párttag...)

De nem kérte ki mindenki a komcsizást. Mint ismeretes Horn Gyula miniszterelnök egy elegáns Na és-sel rendezte le a pufajkás-vádat (lassan kezdek is ezért furcsa tiszteletet érezni iránta), Medgyessy Péter miniszterelnök pedig olyan büszkén idézett a marxista terminológiából a parlamenti vitákban, mintha éppen a KISZ-be kérné a felvételét. Érdekes a politikában, hogy a jelzőhasználat többnyire negatív — és igen ritka, hogy azokat a jelzőket bárki magára önként aggatná, mindig másokat bélyegzünk meg. Legalább olyan gyakran röpködnek a neoliberális és a náci vagy fasiszta jelzők is — a nézőközönség jobban kell kapkodja a fejét, mint egy teniszgálán. (Azért akadt néha egy-egy futóbolond — pl. jobbikos képviselőjelölt is, aki büszkén vállalta, hogy nemzeti szocialista érzelmű, hogy ne legyen könnyű posztot írni, de kivétel erősíti a szabályt.)

Pl. még Bokros Lajos sem mondta magáról, hogy neoliberális lenne. Konzervatív hattyúdalában, MDF-es(!) EP-képviselőként már tagadta MSZP-s múltját(!) a megszorítások magyarországi pápája, és kommunistázta az LMP-t az ikonikus bajszú egykori MSZP-s pénzügyminiszter (1995). Érthető: a neoliberális gazdaságpolitikának a magyar zöldek voltak a legharsányabb kritikusai. Ez utóbbi legalább kézzelfogható kérdés. De kommunistázással az LMP sem volt adós: Szél Bernadett az Orbán kormányt kommunistázta le a CEU nemzetközi felének "ellehetetlenítése" kapcsán. Szél egyébként a kommunistáknál is idealistább humanistáktól került a zöldekhez. Sok minden róható fel a kommunista rendszernek, de az a kommunisták javára írandó, hogy az ötvenes években először volt lehetősége a továbbtanulásra és így a társadalmi felemelkedésre a legszegényebbeknek ebben az országban.

Valójában először és utoljára...

A CEU-ra ugyan még a középosztálybeliek sem engedhetik meg általában a tandíjat, de az albérletárak és az egyetemre járás indirekt költségei ma széles rétegeket kötnek röghöz, s soktízezer képzett szakembert veszít emiatt a nemzetgazdaság. A kommunisták-Fidesz párhuzam tehát nem a leglényeglátóbb, hogy úgymondjam: ők még nem bezárták az egyetemeket, hanem szélesre tárták a kapuikat. (Pusztán a másik irány.)

Lásd még: "A politizáló közvélemény manipulálhatósága, a szimbólumok, hívó- és szitokszavak tartalmának nem értése és eközben felettünk való korlátlan hatalma tizenöt huszonnyolc éve változatlan a hazai nagypolitikában, amely sokszor nem tűnik valóságosabbnak és szofisztikáltabbnak, mint bármely internetes fórum." — írtuk: Komcsizás és CEU — a magyar politika görbe tükre

A magyar politikai amnéziának azonban nem a fenti hölgyek és urak a csúcstartói. Már valószínű senki sem emlékszik a nevére, de volt idén nyáron egy józsefvárosi polgármesterválasztás (is), ahol egy bizonyos Győri Péter indult, mindenki örömére egyedüli ellenzéki jelöltként, mint egyszerre a szebb és a demokratikusabb jövő reménysége, de egy választás előtti  interjúban már arra se emlékezett, hogy kire szavazott pár hónapja a parlamenti választásokon, nemhogy 12 éves SZDSZ-es pályafutása esett ki az amúgy már önmagát lejárató civil jelző mögé bújt politikusnak. A civil jelző ilyen kontextusban inkább oximoron és paródia. Lásd még: Terápiás csoport taktikai szavazóknak: 10 dolog, amiről beszélnünk kell. (Hogy a szebb jövő mennyire a csúnyább múltat idézné egy külön poszt lehetne, de nem most...)

Azt nem teljesen értem, miért kell perelni, mert valaki lekommunistázza az embert — elvégre kommunista az, aki olyan társadalmi rendszert tart(ott) üdvösnek, amiben a "termelőeszközök a közösség tulajdonában vannak, ki-ki a képességei szerint járul hozzá, de a szükségletei szerint részesül a javak előállításából illetve elfogyasztásából"  (Wikipedia) — hogy ez egy utópia és az első néhány hónapos próbálkozás után minden idők legvéresebb és legszörnyűbb diktatúrájába torkolltak világszerte és kivétel nélkül az — úgymond — "egy dolog", akinek nem inge ne vegye magára. De!

Lehet épp az utóbbi miatt kéne a mindentudó értelmiségnek mindig nagyon szerénynek lennie. Nem minden világmegváltó ötlet zseniális, amit két sör közt felbüfögünk — csak mert elvégeztük valamely bölcsészszakot (ez a poszt szerzőjét nem érinti egyébként, kínosnak is érezném most közéjük tartozni). 

Nem értem, hogy a Heller Ágnes Fan Club-bá átalakuló ELTE Esztétika Tanszék kollektíve, miért érezte fontosnak, hogy kiálljon Heller Ágnes lekommunistázása ellen a filozófus mellett, hiszen az nem szent és sérthetetlen és ő maga fasisztázta ellenfeleit önfeledten előtte — s főként miért érezte magát kompetensnek ebben a kérdésben, noha nem Heller Ágnes szépsége képezte vita tárgyát, ami esetleg egy esztétikai tanszékre tartozna. (Érdekes, hogy a fasisztázás miatt nem perelt a kormány, amúgy a Jobbik perelt a nácizás miatt — és elbukta... 2014-ben még Heller Ágnes sem velük akart összefogni a fasizmus ellen — ami ismét a politikai amnézia egyik súlyos esete.)

A kommunistázás örök, de kommunista már senki se akar lenni hozzá.

Tanulságok:

  1. a ma szembenálló szekértáborok ugyanonnan verbuválták szenior tagjaikat a rendszerváltáskor.
  2. egyik oldal prominensei se vállalják fel, hogy honnan jöttek.
  3. egyaránt szégyellik közös múltjukat.
  4. ezt jól teszik, és épp ezért lenne indokolt és elegánsabb részükről több szerénység saját "igazságuk" kinyilatkoztatása közben — több megértés mások igazsága irányában.

Hisz még saját tükörképükkel, egykori önmagukkal sem állnak szóba... Régi igazságaikat, pedig ma már le is tagadják. S legalább olyan biztos új igazságokra cserélték. Ha ilyen szélsőségesen viszonyulnak régi önmagukhoz, akkor vajon a mostani identitásuk mennyire áll stabil lábakon? Ad-e okot ilyen szélsőséges önbizalomra: végletes kinyilatkoztatásokra, mindentudó értelmiségieskedésre, megmondóemberkedésre? Nem lenne ok kicsivel több kételyre? Kicsivel több árnyalatra? Önkritikára? Önmérsékletre?

Mivel úgy látom a politikai igazság "forgandó", kínosnak érezném bármelyik szekértáborhoz tartozni. És lám: van itt is élet. Nyomj egy lájkot a Facebook oldalunkon is, ha egyetértesz!

heller_agnes_haspolo.jpg

Vitán felül áll: Heller Ágnes haspólóban és papucsban frottír zoknival is szép még ma is. Azon kevés egyenlőségpárti és őszinte kommunista nevében pedig elnézést kérek mindenkitől: Magyarországon senki sem volt kommunista, akikről ezt állítják. 

A kiló nem százat jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr2014227957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2018.09.08. 15:06:52

DEEEEEEEEE.........A KOMMUNIZMUS ESZMÉJE IGEN KÖZELÁLL SOKMILLIÓ EMBERKÉHEZ ! EZ MINDIG IS ÍGY LESZ ! A KASZT-RENDSZERT, KIZSÁKMÁNYOLÁST, ÁTVERÉSEKET, KIFOSZTÁSOKAT EGYETLEN EMBER SEM SZERETI ! CSAK MÉG NEM FOGTAK ÖSSZE VILÁGMÉRETŰEN ! DE KÖZELEG ENNEK IDEJE....ÉRIK A GYÜMÖLCS.....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.08. 15:39:35

Kommunista:
- aki hisz a kommunista eszmékben.

Az MSZMP-tagok 95 %-a nem volt kommunista. A legtöbb kényszerből lépett be.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.08. 16:45:13

Miből gondolja valaki, hogy egy mosott agyú putyin és orbánimádó hülye tisztában van azoknak a szavaknak a jelentésével, amit a pártközpontból napi használatra kiutalnak nekik.
Böfögik vissza a mantrákat, és a legkevésbé se izgatja őket ha hülyét csinálnak saját magukból ha kiderül, hogy napi szinten az ellenkezőjét ugatja annak amit pár napja még teljes meggyőződésből pofázott.

kolomparlole1114 2018.09.08. 16:51:09

"Mint ismeretes Horn Gyula miniszterelnök egy elegáns Na és-sel rendezte le a pufajkás-vádat (lassan kezdek is ezért furcsa tiszteletet érezni iránta)"

Ő legalább nem volt köpönyegforgató, mint a mai kommunisták: a csüngőhasú bolseViktátor, a Luxustóni KISZ titkárok, vagy az a terrorházas nyanya.

kolomparlole1114 2018.09.08. 16:54:08

"az a kommunisták javára írandó, hogy az ötvenes években először volt lehetősége a továbbtanulásra és így a társadalmi felemelkedésre a legszegényebbeknek ebben az országban.

Valójában először és utoljára..."

Pontosan!

midnightcoder2 2018.09.08. 17:01:23

@kolomparlole1114: "Ő legalább nem volt köpönyegforgató, mint a mai kommunisták: a csüngőhasú bolseViktátor, a Luxustóni KISZ titkárok, vagy az a terrorházas nyanya. "

A kommunisták voltak eleddig a legnagyobb tömeggyilkosok ezen a bolygón. Hitler ártatlan kiscserkész volt hozzájuk képest. Csak a kínai kulturális forradalomnak volt vagy 50 millió civil áldozata, és akkor még nem beszéltünk Lenin, Sztálin elvtársról, Pol Potról és a jó vörös khmerekről és a többi kisebb kaliberű kommunista tömeggyilkosról, a komcsi bájgúnár Che Guevaráig akinek csak pár száz ember vére tapad a kezéhez.

Kár, hogy ez a "na és" anno a nürnbergi per vádlottainak nem jutott eszébe. Valóban nagyon elegáns.

KissGecihuszár 2018.09.08. 17:07:18

Sajnos, oly mértékű ezen blogban a cenzúra, hogy az írásomat csak jelentős "polkorrektesítést" követően engedné át a filter, úgyhogy tiltakozásképpen mégsem kommentelek!
Itt tartunk 28 évvel a rendszer, azaz módszerváltás után; az őszinte, akár nyers szó TILTOTT kategória!! No comment...

szepipiktor 2018.09.08. 17:30:52

@maxval balcán bircaman: A mai helyezetben lényegtelen, hogy ki volt hívő és ki csak megélhetési.
Mert ma a komplett hatalom onnan származik, a magukat átmentő megélhetési kommunisták vezetik az országunkat.
Sajnos a vezetési módszereik, elveik is pontosan ugyanazok, csak ma sokkal több pénz jár a ugyanolyan korlátlan hatalom mellé...

szepipiktor 2018.09.08. 17:34:32

@kvadrillio: Ja... De azért érdekes, hogy ezen káros és bűnös eszme jellemzően a szegények, az esetlenek, a nem sikeresek stb. számára elfogadott.
És ezt kihasználva jutnak hatalomra a legkárosabbak és köveik el a világon a legnagyobb bűnöket.
Anno Marx írj egy akkori marketingtankönyvet. Ma a neoliberális vonal teszi ezt a mai marketinggel, online háttérrel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.08. 17:42:20

@szepipiktor:

Orbán megélhetési komcsi? A rendszerváltáskor 26 éves volt, vedd észre.

CyberPunK 2018.09.08. 19:35:25

@maxval balcán bircaman: Fegyvert fogtak a fejükhöz vagy mi?

Kis kiváncsi 2018.09.08. 20:08:34

@maxval balcán bircaman: Azért azt nehéz elhinni hogy valaki Megyei vezető lett,politikai katonai tiszt,tanácsadó mert kötelező volt. Igaz rengetegen csak azért voltak párttagok mert kötelező volt. De nem is vállaltak vezető pozíciót,szerepet. Ami jó pár mostani képviselőről elmondható. A szomorú hogy ezek az emberek támadják most leginkább a múltat,de ők szervezték,vezeték azt is. Igen nem jellemző a politikában a becsület,tisztesség. Ez meg a szavazók hibája hogy mindent eltűrünk.

Tristee 2018.09.08. 20:11:28

"Akad-e ellenzéki párt, amelyről kormányon levő ellenfelei nem híresztelték, hogy kommunista, akad-e ellenzéki párt, amelyik nem vágta vissza a kommunizmus megbélyegző vádját a haladottabb ellenzékieknek éppúgy, mint reakciós ellenfeleinek?"
Karl Marx & Frederich Engels
A Kommunista Párt kiáltványa

Etniez 2018.09.08. 20:22:39

@midnightcoder2: azért gondolom, hogy Pol Pot Horn Gyula bűne lenne.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.09.08. 20:23:54

@Tristee: köszi ezért a kommentért, nem ismertem. Nagyon találó!

morph on deer 2018.09.08. 21:39:40

@maxval balcán bircaman:
“Orbán megélhetési komcsi? A rendszerváltáskor 26 éves volt, vedd észre.”

És ez min változtat, Bárányka?
Csak nem azt akarod mondani, hogy akkor még nem volt felnőtt, ivarérett, szavazati joggal rendelkező választóképes állampolgár?

Hány évesen is “zavarta haza” a második ukrán front déli hadseregcsoportjának ideiglenesen hazánkban állomásozó egységeit?
(Vagy hogy a bánatban is hívták a ruszkikat akkor?)

Nehogy már a “fiatal volt és bohó” formulával próbálkozz, legyél legalább annyira realista..!

A viktor mióta az eszét tudja mindig is pragmatikus volt. Ergo: mindig is a saját érdekeinek megfelelő utat választotta, bármerre vitt is az az út!

Mégis mit gondolsz, miért szerepelt például a “Szegény Dzsoni és Árnika című “műremekben” ?
Mert akkor épp az látszott kifizetődő ötletnek! Aztán meg a fidesz nevű gittegylet, mert a foci nem jött be!
(m.imdb.com/title/tt0135663/fullcredits/cast?ref_=m_ttfc_3)

Ugyanis a kommunista - pontosítok: “ifjúkommunista” vonal már meglehetősen zsúfolt volt akkoriban, szóval melósabb dolognak tűnt ott felkapaszkodni a csúcsra...

Tudod az a baj, hogy a magamfajta még nem halt ki, tehát még akad, aki emlékszik viktorkára többek közt a “Trió presszó” nevű vendéglátóipari egység látogatói közül, meg még pár egyéb értelmiséginek szánt összejövetelről, szóval felesleges a púderezéssel próbálkozni.
Nálam mindenképpen.

De látod még tíz-húsz év, és már csak a mesék maradnak életképesek, mert vagy kihal, vagy behódol mindenki, akinek akár némi fogalma is akad az orbáni “elhivatott” kommunista-ellenességről!

Hiszen tudjuk, mert maga mondta, viktor NEM a rendszer ellen, hanem annak képviselői elken küzdött!

És akkor ha nem az elv miatt, akkor miért?

A hatalomért!
Ennyi az egész.
Whatever it takes!

Indeed.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.09.08. 23:44:10

Legyünk egy kicsit pontosabbak, Magyarországon viszonylag kevés kommunista volt. A Párt, a párttagok a szocializmust hirdették, és a kettő nem ugyanaz.

ételizésítő 2018.09.09. 00:55:44

Apró pontosítás: Bokros NEM volt az MSZP tagja, ahogy tudtommal az MSZMP-é sem.
Ez pl. a kuszaszemű Matolcsyról nem mondható el.

@maxval balcán bircaman:
Egyrészt 27 éves volt, másrészt komcsi (KISZ-titkár). Merthogy KISZ-tagnak lenni sem volt kötelező, a KISZ-titkársághoz viszont már magas szintű seggnyalás kellett.

ételizésítő 2018.09.09. 00:58:58

@Kis kiváncsi:
nem volt kötelező.
Nálunk volt olyan alezredes a katonaságnál, aki nem volt párttag.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 06:47:55

@CyberPunK:

Nem fizikai kényszer, hanem ,más jellegű. Pl. egy rakás területen a pártonkívüli számára minden karrier lehetetlen volt.

collateral damages 2018.09.09. 06:59:55

@maxval balcán bircaman:
Azt is tudjuk, hogy pont ilyen alapon megélhetési nemzeti keresztény, és polgári demokrata.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.09.09. 07:18:49

@ételizésítő: MSZP-miniszter valaki, akkor nem kell párttag is legyen. Medgyessy miniszterelnök volt és nem volt párttag. Nehogymár. :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.09.09. 07:21:17

@Androsz: Kommunista = 1. A kommunista párt tagja. 2. Kommunista eszméket valló személy. Nem értem a mosakodást. Könyörgöm. Nincs olyan, hogy utólag visszavonom, hogy mibe léptem be.

2018.09.09. 07:39:29

"a kommunisták javára írandó, hogy az ötvenes években először volt lehetősége a továbbtanulásra és így a társadalmi felemelkedésre a legszegényebbeknek ebben az országban."

Ez részigazság, mert az arányokat is érdemes nézni, ma sokkal többen tanulnak a felsőoktatásban, mint akkor. Egyszerűen azért, mert a felsőoktatás fel lett duzzasztva a 90-es évek végén, 2000-es évek elején. Hogy ez jó vagy rossz? Szerintem alaptalanul éri sok kritika, a világ változott, sokkal több diplomásra van szükség ma.

2018.09.09. 07:41:51

@maxval balcán bircaman:
Biztos jobb emberek azok, a hithű komcsiknál, akik a Horthy rendszerben nagymellényű horthysták, a nyilasok idején nyilasok, a komcsik idején kommunisták, aztán nagy keresztények, mikor az a menő, nags liberálisok, mikor azok vannak hatalmon, majd nemzeti-kommunisták, mikor a Fidesz...

2018.09.09. 07:43:31

@maxval balcán bircaman:
Ok, ez érthető, csak akkor az ilyenek ne jönnének rendszerváltás utan, hogy ők végig a rendszer ellen voltak, ha egyszer eladták a lelkket a rendszernek.

kolomparlole1114 2018.09.09. 07:43:41

@midnightcoder2:

"A kommunisták voltak eleddig a legnagyobb tömeggyilkosok ezen a bolygón. Hitler ártatlan kiscserkész volt hozzájuk képest."

Akkor miért szavaztál ezekre áprilisban is?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 07:44:22

@morph on deer:

Csak az, hogy semmilyen hatalmi pozíióban nem volt Orbán a rendszerváltozás előtt, továbbá nem épített karriert se a rendszeren belül. Ezek után abszurd a ballib szöveg, hogy Orbán szrves rásze volt a Kádár-diktatúrának.

S igen, nyilvános először Orbán mondta ki a szovjet csapatok kivonásának ötletét. Ez akkor is igaz, ha ezek a szovjet csapatok maguk is ki akartak vonulni már akkor.

2018.09.09. 07:45:28

@Androsz:
Tévedés, a kommumistáknál a szocializmus egy köztes lépés a kommunizmus felé, attól hogy szocializmust építettek, még kommunisták voltak.

kolomparlole1114 2018.09.09. 07:45:51

@maxval balcán bircaman: És már akkor is KISZ titkár volt, Gyurcsány és Luxustóni haverjaival együtt! Orbánnak sosem a kommunizmussal volt baja, hanem azzal hogy nem ő volt (akkor még) az állampárt főtitkára. Rákosi 2.0.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 07:47:45

@ételizésítő:

De mi a valóság?

Még egy munkahelyi KISZ-titkár se volt hatalmi ember, nemhogy egy iskolai.

Hatalma csak a függetlenített KISZ-titkároknak volt, de ők is alá voltak mindenben rendelve a helyi függetlenített párttitkárnak.

Belső infóm van ez ügyben. Apám maga is vállalati KISZ-titkár volt élete első munkahelyén 1962-1965 között, nem függetlenített KISZ-titkár, hanem munka mellett. Akkora hatalma volt, hogy még szolgálati lakást se tudott saját magának elintézni.

kolomparlole1114 2018.09.09. 07:52:31

@maxval balcán bircaman: Orbán azt mondta hogy "ruszkik haza", ami nála azt jelenti hogy "ruszkik GYERTEK haza". Most is csalogatja Putyin haverját, küldjön már pár tankot meg elvtársat, mert a magyar nép már megint lázadozik ellene, mint 56-ban.

kolomparlole1114 2018.09.09. 07:53:43

@maxval balcán bircaman:

"Még egy munkahelyi KISZ-titkár se volt hatalmi ember, nemhogy egy iskolai."

De már akkor is szeretett volna diktátor lenni.

kolomparlole1114 2018.09.09. 07:54:31

@maxval balcán bircaman:

"Apám maga is vállalati KISZ-titkár volt"

Tehát ősi kommunista vagy, mint a Pokorni. Akkor nem csodálkozom hogy miért vagy fideszszopó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 07:59:02

@Zabalint:

Azt mondod, partizánháborút kellett volna indítani Kádár ellen, s aki nem ezt tette, az gonosz ember volt?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:04:12

@Zabalint:

Ez oké. Senki se hazudja magát ellenállónak, aki nem volt az.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:05:07

@kolomparlole1114:

Azt mondod, ugyanaz iskolai KISZ-titkárnak lenni és KISZ-vezérnek lenni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:06:02

@kolomparlole1114:

Nincs így.

Ez abból is látszik, hogy a Fidesznek 40 ezer tagja van, nem 850 ezer.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:07:04

@kolomparlole1114:

Mi a közös a megszálló szovjet csapatok kivonása és a keresztény Oroszországgal való baráti kapcsolat ápolása között?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:10:30

@kolomparlole1114:

Apám sose volt kommunista. (Nem mintha baj lenne, ha az lett volna.)

De KISZ-tag volt 1954-től, még DISZ néven akkor, ez akkoriban kötelező volt minden középiskolában. S párttag volt 1969-től 1988-ig, amikor kilépett. Azért lépett be, mert az ő területén nemigen lehetett karriert építeni párttagság nélkül.

midnightcoder2 2018.09.09. 08:11:27

@Etniez: Annyira Horn Gyula bűne, mint amennyire egy mai neonáci bűne Pl. a Holocaust. Nyilván, Gipsz Jakabka bőrfejű személyesen egy zsidót sem ölt meg, ahogy Horn Gyuszi sem hiszem hogy bárkit is kivégzett volna. De az élcsapat akihez csatlakozott az az volt, ami.

midnightcoder2 2018.09.09. 08:12:31

@kolomparlole1114: Én a nácikra szavaztam. Jobbikos szavazó vagyok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:15:20

@Zabalint:

Terminológiai kérdés. A "szocializmus" szót Lenin találta ki, Marx még nem használta. Marx számára az átmeneti időszak is kommunizmus volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:22:41

@A kiló nem százat jelent.:

Egyszerűen a párttagság nem ugyanazt jelenti akkor amikor csak 1 párt van és eleve az állam része az egész.

Kádár alatt a lakosság 99 %-a tagja volt valamilyen kommunista szervezetnek, hiszen a nem párttagok is szakszervezeti tgaok voltak (ez a munkahelyek 99,9 %-ám automatikus volt), de még a kisdiákok is automatikusan kisdobosok és úttörők voltak.

Volt annak idején egy osztálytársam, akinek az apja 56-os aktivista volt, s a gyerek direkt nem ment el az úttörőavatásra 1976-ban. Aztán a legközelebbi ünnepen rá is rászóltak, vegyen fel piros úttörőnyakkendőt. Arra a felvetésre, hogy ő nem is úttörő, az volt az igazgatühelyettes válasza "ne feleselj, minden tanuló üttörő".

Egyébként engem se avattak fel. Az avatás a hárshegyi úttörőtáborban volt, s pár haverral elkóboroltunk, így nem lettünk felavatva. A hivatalos avatást munkásőrök csinálták. Aztán jött az osztályfőnök és kiosztotta nekünk is a tagsági könyvet, meg a nyakkendőt (amit előze héten a szülőkkel vetettek meg egyébként).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:25:54

@ételizésítő:

Ahogy Kádát alatt is volt egy darab miniszter, aki nem volt párttag. Csak azért, hogy azt lehessen mondani, íme egy nem párttag miniszter.

De a rendszer mégis úgy működött, hogy kellett a párttagság a legtöbb pozícióban. Pl. iskolaigazgató nem lehettél nélküle.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:28:39

@kolomparlole1114:

Horn nem változtatott véleményt? Azt mondod, ugyanaz marxistának és liberálisnak lenni?

2018.09.09. 08:33:01

@maxval balcán bircaman:
Nem csak két véglet létezik. Nem mondtam, hogy aki simán élte az életét, az bármiben felelős lenne. De karriert csinálni úgy, hogy belép a kommunisták pártjába?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 08:35:54

@Zabalint:

S mi ezzel a gond? Jelképes volt az egész.

Valójában egy nem párttag ugyanúgy része volt a rendszernek, mint egy párttag.

2018.09.09. 08:56:14

@maxval balcán bircaman:
Aki párttag volt, előnybe jutott a párttagságával azzal szemben, aki nem volt. Szerinted ez rendben van?

A másik, hogy persze, hogy aki nem volt párttag, nem voltvbesúgó sem, meg semmilyen értelemben sem kommunista, az is a rendszer része volt, csak teljesen más a rendszer részének lenni úgy, hogy belekényszerítettek, meg más támogatóként benne lenni. Aki párttag, az bizony minimum támogatója a rendszernek.

2018.09.09. 08:57:44

@maxval balcán bircaman:
A Fideszes propagandalapok legismertebb újságírói közül kb. mind ezt teszi.

2018.09.09. 09:01:29

@maxval balcán bircaman:
Baszod, apád évekig kiküldetésben volt Kubában, végig azt a rendszert szolgálta, most meg benyögöd, hogy nem volt kommunista. Azt el is hiszem, hogy nem hitt az egészben, ja, csak az, hogy a rendszert támogatod, nem azonos azzal, hogy hiszel is benne. Beked sem fogja senki elhinni az orbáni új stzocializmus bukása után, hogy nem támogattad a rendszert, hiába fogod tagadni, hogy mekkora talpnyaló voltál, pedig még párttag sem vagy.

2018.09.09. 09:01:57

@maxval balcán bircaman:
Pl. Bencsikék. Vagy Bayer Zsolt.

2018.09.09. 09:04:24

@maxval balcán bircaman:
Akinek írtam, azt írta, hogy nem voltak komcsik abban a rendszerben, mert csak szocializmust építettek. Az, hogy Marx már azt a fázist is kommunizmusnak nevezte, még inkább azt támasztja alá, amit írok, bizony akik a szocializmust építették, kommunisták voltak.

2018.09.09. 09:05:18

@maxval balcán bircaman:
Ne keverd a kötelezőt az opcionálissal. Párttagnak nem volt kötelező lenni.

2018.09.09. 09:06:59

@maxval balcán bircaman:
Horn Gyula sosem volt liberális.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 09:07:15

@Zabalint:

A karrier sok dologtól függött.

A párttagok zöme nem támogatta a rendszert jobban, mint bárki más. A rendszer egy adottság volt a legtöbb ember számára, semmi egyéb.

Az én családomban/rokonságomban 4 párttag volt.

Ezek közül 2 igazi komcsi volt, azaz hitt az eszmében (ez nagy ritkaság volt akkoriban). Az egyik átlagember volt, a másik vezető beosztású.

A mésik kettő kényszerből lépett be, egyikük az apám, másik az egyk nagybátyám.

Nagybátyám esete különösen jelképes. Buszsofőr volt a BKV-nál, volt egy halálos balesete. A baleset alól tisztázták, de ő lelkileg nem bírt visszamenni a buszhoz, így másik állást keresett. Haverja az MSZMP KB pártgarázsában dolgozott, szólt neki, keresnek embert, előny ha valaki korábban a tömegközlekedésben dolgozott. Jelentkezett. Aztán visszszóltak neki: felvennék, de szükséges az álláshoz a párttagság, de el tudják neki intézni expressz módon. Így lett párttag. Összesen egy gyűlésre ment el, arra, ahol felvették, aztán csak a tagdíjat fizette.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 09:11:45

@Zabalint:

Mindenki támogatta a rendszert, aki az országban élt, esetleg párszáz maszekot, papot, segédmunkást leszámítva.

Apám is nyilván támogatta a rendszert, hiszen kb. középkáder volt már a 80-es évek elejére, de sose hitt benne. Ő ahhoz a vonalhoz tartozott, mleyet később a Horh-Kovács-Medgyessy féle társaság jellemzett.

Én sose tagadtam meg magamat, azaz nekem hiába próbálsz ilyesmit felvetni. Simán bevalom, hogy pl. egykor liberális voltam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 09:16:24

@Zabalint:

Kötelező nem volt jogilag, de elvárt volt egy rakás területen.

Persze tény, hogy lehetséges volt, hogy bekerülsz valahová, s aztán életed végéig maradsz ugyanabban a pozicióban. Saját anyám a példa erre. 1961-ben kezdett dolgozni közgazdászként, s egészen a rendszerváltozásig ugyanabban a ppzícióban maradt. Nem volt párttag, így eleve csak csoportvezetőigh juthatott volna.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 09:19:21

@Zabalint:

Dehogynem, Az lett 1991-től.

Azaz kommunistából lett liberális, ami a lehető legngayobb változás. A marxista eszme leghatározottabb ellensége a liberalizmus.

S ő nem kényszerből lett komcsi, komolyan hitt benne sokáig. A testvérét megölték 56-ban a forradalmárok, így személyes bosszúvágy is dolgozott benne. S lám, mégis, a 80-as évek végére ő lett az egyik antikommunista vezető az MSZMP-ben, majd az MSZP-ből liberális párt lett a vezetése alatt.

bontottcsirke 2018.09.09. 09:22:51

Nem, csak nácik voltak, komcsik nem. Sőt, a komcsik tömeggyilkosságokat sem csináltak, aranyos, büdös szájú mámuska-pápuskák voltak.

John Szigethy 2018.09.09. 10:12:00

A lukácsista judeobolsevik és magyargyűlőlő Heller egykor a cionista mozgalomba is belépett, majd az MSZMP-nek írt levélben ítélte el az 1956-os forradalmat, ellenforradalomnak nevezve azt. Most meg a nicionalizmus ellen tűntenget, holott a cionizmus egy faji alapon szerveződő sovén, szélsőségesen nacionalista mozgalom.

Európai téridő 2018.09.09. 10:28:31

@maxval balcán bircaman: A pártapparátcsikok kommunistázták egymást. Én az egykori királyi tévében egy híradóban láttam, hogy Sikula György egykori debreceni főapparátcsik találta azt mondani, hogyx: "Mi, kommunisták"...

kolomparlole1114 2018.09.09. 10:43:06

@maxval balcán bircaman: Aki kommunista létére kommunistázik, annak igen.

kolomparlole1114 2018.09.09. 10:44:40

@maxval balcán bircaman:

De így van.

Ez csak azt bizonyítja hogy az emberek már nem kíváncsiak a kommunista agymosásra, már csak 40k hülyét tudtak összetrombitálni bűnsegédnek. Ez is bizonyítja hogy a 2/3 csakis választási csalással jöhetett létre.

kolomparlole1114 2018.09.09. 10:45:10

@maxval balcán bircaman: Kérdezd meg elvtársadat, párttitkárodat!!!

kolomparlole1114 2018.09.09. 10:47:03

@maxval balcán bircaman: Tehát kommunista volt. Hiába magyarázod a bizonyítványt, ha belépett, kommunista volt. Nem érdekel hogy "csak" azért mert így könnyebb volt más hátán taposni előre, vagy mert a szomszédot így egyszerűbb volt feljelenteni, ez kommunista részletkérdés.

kolomparlole1114 2018.09.09. 10:48:43

@maxval balcán bircaman:

"Azért lépett be, mert az ő területén nemigen lehetett karriert építeni párttagság nélkül."

A kommunista zsideszbe is csak azért lépnek be a gerinctelenek, mert csak így lehet lopni. De ne félj, az elszámoltatásnál ez nem lesz szempont, csak az elkövetés ténye.

asdfrew 2018.09.09. 10:49:50

@maxval balcán bircaman:
Kedves Birca! Nálad hatalmas képzavar van.
Az általad felsorolt urak, Horn Megyó, Kovács, bőven kiszolgálták a komcsi rendszert és hittek is benne. Ezek az emberek rendszeresen megkapták a besúgói jelentéseket, hangulat jelentéseket az országról. Az ellenzékinek hitt emberekről a jelentéseket, stb...
Nem tudom apád ki volt mi volt, de ahogy írod, hogy vezető, akkor szinte biztos, hogy ő is kapott ilyen jelentéseket, minimum a beosztottjairól.

Ezek után minimum gusztustalan mosdatás amit írsz.
Egy olyan pártba lépett be, amelyik agyonveretett, kivégeztetett, testileg-lelkileg nyomorított meg embereket, pár disznóért, földért, egy meggondolatlan szóért, lakásért stb...
Diplomás embereket kényszerítettek segédmunkára, nem engedtek továbbtanulni embereket, csak mert valaki jelentett róla valamit. Mellékesen romba döntötték az országot.

Apád egy ilyen pártba lépett be. A rokonod egy ilyen pártba lépett be, hogy sofőr lehessen. Ezek után nevetséges azt bizonygatni, hogy nem hittek a rendszerben.

kolomparlole1114 2018.09.09. 10:50:22

@midnightcoder2: Kár volt, azok se voltak képesek összefogni a hazaáruló kommunisták leváltása érdekében. Pedig ez egy pártpolitikán felüli, összenmzeti ügy lett volna. Csak ennyit várt el az egész ország, és még erre se voltak képesek. ezek is mennek a süllyesztőbe, mint a többi impotens semmittevő.

kolomparlole1114 2018.09.09. 10:52:55

@maxval balcán bircaman: Ez csak önáltatás, valójában egy gerinctelen kommunista volt a faterod, aki anyagi előnyőkért kiszolgálta a párt érdekeit. Minél előgg nézel szembe a tényekkel, annál könnyebb lesz számodra.

kolomparlole1114 2018.09.09. 10:54:41

@maxval balcán bircaman: A bájer, a lovas (amelyik pár hete megdöglött végre) mind komcsi hazaáruló, de a csurkapista is a Népszabiban kezdte a firkálást a kommunizmus végső győzelméről. Ennyit a jobber "értelmiség"ről...

kolomparlole1114 2018.09.09. 10:56:45

@maxval balcán bircaman: Nem lenne semmi baj azzal hogy kommunisták a szüleid, ha nem fröcsögnél emiatt te is másokra. A csúti cigánnyal is pont ez a probléma. Amíg teliszájjal fröcsögi a kommunistázást, addig igenis számít hogy ő maga is csak egy ócska kommunista KISZ titkár. A saját köpése alá áll ezzel, ami értelemszerűen visszahullik rá. És minden fajtájabelire.

kolomparlole1114 2018.09.09. 10:58:23

@maxval balcán bircaman: Most is elvárt a kommunista párttagság ha nem akarod hogy szétlopják, különadóztassák a cégedet. Semmivel se más a helyzet. Az akkori és mostani kommunisták is ugyanúgy be akarják sorozni az egész országot. A te döntésed hogy beállsz-e a könnyebb élet reményében, vagy se, de ha megteszed, akkor nevén kell hogy nevezzünk: kommunista vagy!

kolomparlole1114 2018.09.09. 11:01:23

@John Szigethy: Mondjuk 56 se egy szent népi megmozdulás volt, hanem kommunista lázadás a még náluk is véresszájúbb kommunisták ellen. Azért ne felejtsük el hogy Nagy Imre padláslesöprési miniszter volt, Rajk László meg a koncepciós perek megszevrezője. Persze az egyszerű embereknek tényleg volt szabadságvágya, de ez csak támogatta a kommunista lázadást.

pragmatika2 2018.09.09. 12:38:33

Vitán felül áll: Heller Ágnes haspólóban és papucsban frottír zoknival is szép még ma is.

Abszolut. :)

ArriMedes 2018.09.09. 12:50:38

@maxval balcán bircaman:

a szocializmus szót nem lenin találta ki, ekkora hülyeséget ne terjessz már.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 13:15:48

@kolomparlole1114:

Párttag volt, nem komcsi.

A feljelentéshez meg nem kellett párttagság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 13:20:17

@asdfrew:

Pedig nem hittek benne sose.

Az MSZMP számukra az állam része volt, semmi más. Formalitás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 13:23:50

@kolomparlole1114:

Ismerem a tényeket.

Apám háborús bűnös volt, mert nem gyújtotta fel saját magát tiltakozván Kádár ellen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 13:25:46

@kolomparlole1114:

Nem voltak a szüleim komcsik. De ha azok is lettek volna, az se akadályozhatna meg, hogy antikomcsi legyek.

Egyébkébt meg én elsősorban antiliberális vagyok, nem antikomcsi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 13:26:28

@kolomparlole1114:

jelenleg több komcsi párt is van, s mindegyik teljesen marginális.

ami szabad 2018.09.09. 13:40:44

Na, ez jó kis eszmefuttatás volt, de mivel mára racionalizmus elment nyaralni, úgyis mindenki csak annyit fog érteni belőle, amit önigazolásnak használhat. :)

ArriMedes 2018.09.09. 14:14:27

@maxval balcán bircaman:

a szocializmus/kommunizmus terminusok eredetének semmi köze nemhogy leninhez, még marxhoz sem.
nagybetűsen Szocializmus névvel szoktuk illetni az efféle balos mozgalmak összességét
ennek része a "marxi kommunizmus"
lenin is Szocialista volt, de azon belül inkább radiális/diktatórikus szociáldemokrata, vagy ha mindenképpen mást akarunk használni "államkommunista" (LOL), nem igazán mélymarxista, ha az lett volna, inkább valamiféle államellenes anarchoszocialista vagy hasonló

valójában egy demagóg diktátor volt, meggyőződéseitől függetlenül

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.09.09. 14:21:15

@A kiló nem százat jelent.: Szocialista - I. mn. 1. A szocializmus eszméit valló, hirdető, ezen alapuló, vele kapcs.

És most ugyanott vagyunk. Mosakodás vagy nem, a kommunizmus és a szocializmus között sok eltérés van. Nálunk is voltak kommunisták, volt kommunista párt is, amelyet ugyanúgy bedaráltak, mint a szociáldemokrata pártot. Komcsizni lehet, kialakult a mai jelentése, de a bősz kommunistázás közben azért csak tartsuk észben, hogy igazából pontatlanság. A kommunisták itthon a szocialista korban szélsőséges idealisták voltak, akik a szocialistáknak kényelmetlen dolgokat mondtak. Illetve kommunisták voltak a Szovjetunióban kiképzett vagy feltüzelt "iránymutatók". A "komisszársághoz" nem volt szükséges a kommunistaság, ott az állam feltétlen hívére van szükség, legyen az bármilyen ideológiájú.

élhetetlen 2018.09.09. 17:09:44

@maxval balcán bircaman: Írkálod a mondataidat, én meg megpróbálom összerakni.
„Az MSZMP-tagok 95 %-a nem volt kommunista. A legtöbb kényszerből lépett be.”.
„850 ezer párttag volt, a 99 %-uk nem volt vezető.”
Tehát a számaiddal, 841500 ember, aki nem volt vezető, (jó, lehettek köztük, akik szerettek volna azok lenni, de még párttagsággal sem sikerült), elég nagy szám, azaz egyszerű gyalogok voltak, de kényszerből léptek be a pártba. Őket mivel kényszerítették? Elgondolkodtatott ez a karrier kérdés. Aztán megválaszoltad. „egy rakás területen a pártonkívüli számára minden karrier lehetetlen volt.”. Az a rakás terület a külképviselet volt? Csak, mert fejlesztő mérnök lehettem párttagság nélkül is. Vagy sofőrnek lenni a pártgarázsban? Mert ezek a területek nem ölelnek fel több, mint 800 ezer embert. Tehát az apád, a nagybátyád nem kényszerből lépett be, csak saját, önös érdekből, ami óriási különbség.
A kötelezőségről. 1976-ban már 23 éves voltam, tehát még azelőtt voltam iskolás. Középsuliban sem voltam KISZ tag, nem volt kötelelező. 64 körül bérmálkoztam, addig a pap az általános iskolába jött hittanórát tartani azoknak, akiket beirattak rá a szülei, nem volt tiltva. Nem volt kötelező úttörőnek lenni sem.

élhetetlen 2018.09.09. 17:24:12

@maxval balcán bircaman: „Az MSZMP számukra az állam része volt, semmi más. Formalitás.”. Most keresztény Magyarország vagyunk. Gondolom, te normálisnak tartod, hogy a nem hívő vállalkozó is ott ül a nagymisén, hogy a hívő vagy nem hívő polgármester, aki szintén ott ül, lássa, hogy ő is mennyire része a rendszernek a polgival együtt. Neked ez csak formalitás, az ilyen hülye dolgokkal, mint önbecsülés, tartás, elvek csak az élhetetlenek foglalkoznak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 18:07:04

@élhetetlen:

Minden állami rend megköveteli az alkalmazkodást. A Kádár-rendszer is ezt tette. S a mai demokratikus rendszer is ezt teszi. Az eltérés nem az, hogy az egyikhez kell alkalmazkodni,a másikhoz meg nem, hanme csak az alkalmazkodás foka.

Egy diktatúra többet vár el.

Manapság elég ha betartod a jogszabályokat (köztük az abszurdakat is, lásd holokauszttagadás tilalma), míg Kádár alatt többet kellett tenni, pl. nem szólhattál nyíltan a rendszer ellen, mert rosszul jártál, ha ezt megtetted.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 18:10:28

@élhetetlen:

Ki volt a vezető? A szó szoros értelmében 15-20 ember. Sőt a valóságban csak 1, Kádár, a 15-20 ember kb. a tanácsadói köre volt, KB titkárok és a PB tagok.

Aki ez alatt volt, az csak végrehajtó lehetett. Nyilván megvoltak az egyes szintek ezen belül is. Nem mindegy, hogy valaki miniszter volt, megyei pártitkár vagy csak kis káder.

Miért volt 850 ezer párttag? Ha leszámítjuk a kb. 50 ezer hívő párttagot, a többi alapvetően karrier miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 18:12:01

@élhetetlen:

KISZ, úttörőség. Iskolafüggő volt alapvetően.

Én se voltam soha KISZ-tag, de pl. apámra emiatt rászóltak 1983-ban, hogy mért nem szólt rám, hogy lépjek be.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 18:18:32

@élhetetlen:

Mindig van az embereknek bizonyos fokú alkalmazkodási igény.

Ha mértéke mérsékelt, nem gond.

A demokrácia kevesebbet követel meg eleve. De megkövetel így is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 18:19:49

@élhetetlen:

A liberalizmus baja éppen az, hogy állammentesen követel meg alkalmazkodást. Sokszor iszonyú keményen.

Próbáld meg egy nyugati cégnél pl. azt felvállalni nyíltan, hogy nem támogatod a homokos büszkeséget.

KissGecihuszár 2018.09.09. 18:23:35

Kíváncsi vagyok, némi "finomítással" átmegy-e kommentem a becses szűrőn?
én '90-ben (18 voltam, ebben a korban mások se voltak sokkal realistábbak nálam,sőt...) bátran hittem abban, hogy na majd most szépen elhajtjuk az összes komcsi-zsidó, III/III-as, ÁVÓ-s, pufajkás senkiházi véglényt oda, ahová valók; vagy a sittre, vagy a lámpavasra! Mi tagadás, sajnos, egyik sem jött be, sőt; '94-es választáson a "dicső" átlagmagyarja úgy hozta vissza en bloc az egész msz(m)p-t horn pufajkás gyuszkótól lendvai fő filmcenzor ildin át egészen kovács lackóig, hogy a medgyessy D-209 útelágaszdoszózásos peti adta a másikat! És hogy ez még ne legyen elég, jött mellé kuncze gabber, suchmann tomcsi és még sok "kedves, rokonszenves, joviális" csíra&véglény! Nálam itt lett vége a remény minden írmagjának, ekkor lett számomra egyértelmű, ami aztán 2002 után gránitszilárdságú meggyőződéssé vált, nevezetesen; a Magyar Nép túlnyomó többsége vmi perverz vonzalmat érez a kádárérával szemben, esze ágában nem volt sem '90-ben, pláne nem '94-ben, de még '98-ban sem , hogy ezt a senkiházi ország pusztító, népnyúzó g.ci brigádot tényleg annulálja a hazai politikai palettáról. Nem véletlen, hogy '90-'92 közt a fidesz karöltve az mszp-vel, amikor ez szavazásra került, úgy picsázták ki a besúgó törvényként jegyzett Zétényi&Takács féle törvényt, mint a taknyot és ezt a témát a fidesz azóta is konstans blokkolja, nyilván nem véletlenül...
Ez van, ez a nép ezt érdemli; ügyeletes cáratyuskákat, akik irányítják őket az élet minden területén, előírják, mikor vehetünk levegőt, mikor finghatunk, azt milyen irányban, milyen adagolással tehetjük, hogyan neveljük "hazafiasan, keresztény-konzervatív módon" a kölkeinket, úgy hogy nekik voltaképpen az égvilágon semmi közük nincs sem a kereszténységhez, konzervativizmushoz, jobboldaliságot pedig nyomokban nem tartalmaznak!

élhetetlen 2018.09.09. 19:23:32

@maxval balcán bircaman: „csak az alkalmazkodás foka.”. Hát igen. Most szólhatsz, ha elveszik a trafikodat, amiből húsz évig élt a családod, vagy egy törvénnyel azt mondják, hogy csak központi szerverről mehet a játékgéped, és miután beleöltél több százezer forintot, utána jön a köv. törvény, hogy így sincs jogod üzemelteni, vagy ott vagy ötszáz birkával, de más kapja meg a legelőt, akinek egy sincs, de jól jön a föld alapú támogatás. Na, valahol itt jön az alkalmazkodás foka. Most szólhatsz, csak le sem sz.rják. Hú, mennyivel jobb.
„a többi alapvetően karrier miatt.”. Ezt kérdeztem, hogy a külföldi képviseleten (vagy más politikai beosztáson) kívül, ha valaki még vezető sem akart lenni, akkor milyen karrierhez kellett a párttagság. Mert, mint írtam, fejlesztő mérnök lehettél.
„apámra emiatt rászóltak 1983-ban”. Micsoda kényszerítés!
„bizonyos fokú alkalmazkodási igény”. Csak az alkalmazkodási igényt ne keverd össze a mindenképpen megfelelési kényszerrel, azaz, hol MSZMP tag leszek, hol templomba járó hívő, attól függ, hogy éppen mi az elvárás. De egy hétköznapi példa. 10 fős osztály. Ez egyik nő a karácsonyi kis félórás bulin hosszan előadta, hogy ő azért szereti az ov-t, mert… Aztán januárban kiderült, hogy megfúrták a főnököt, a leendő főnök társaságában előadta, hogy miért nem szerette azt, akit karácsonykor még igen. Alkalmazkodási igény, túlélési ösztön? Nem, hányinger. Egy tisztességes szakember ezt nem teszi meg. Az osztályvezető persze elment másik céghez, azóta is sikeres, még négyen felálltunk, és a cég másik területén találtunk munkát. Az új főnököt meg négy hónap után leváltották, A csaj meg nézegesse magát a tükörben. De ezt neked valószínű, hogy hiába írtam le. Nem érted, mi a különbség, az alkalmazkodás, és a megalkuvás között.
„Próbáld meg egy nyugati cégnél pl. azt felvállalni nyíltan, hogy nem támogatod a homokos büszkeséget.”. Na, ebbe már ne menjünk bele, volt már hosszú vitánk, ennyi erővel arról is vitázhatnánk, hogy a megnyilvánulásaid alapján te normális vagy-e, vagy sem. Nem a homokos büszkeséget kell támogatni, csak azt kéne elfogadni, hogy egy homokos is lehet jó mérnök is, jó matematikus is, annak ellenére, hogy a nemi identitása nem olyan, mint a tiéd.
A pride nem arról szól, hogy arra büszkék, hogy homokosok, hanem arról, hogy ez be merik vállalni, mert tudják, hogy attól még a társadalomnak hasznos tagjai. Ezt már évekkel ezelőtt sem értetted.

élhetetlen 2018.09.09. 19:37:32

@maxval balcán bircaman: Lemaradt. És próbáld meg feldolgozni, hogy Sir Elton Hercules John hatszoros Grammy-díjas és Oscar-díjas brit zeneszerző, zenész és énekes, akkor is ha „homokos”. De te, magad szerint biztosan értékesebb vagy, többet tettél le az asztalra, tehát neki egy barlangban bujkálva kéne élni, hogy a te világképedet ne zavarja. Ja. Mert szerinted csak a bircáké a világ, más nem fér bele.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 19:44:58

@élhetetlen:

A legtöbb ember tudta hol a határ, s azt nem lépte át.

Saját apámra büszke vagyok. MInd a két rendszerben sikerember volt, a kommunizmusban és a demokráciában is, de egyikben se lépett át egy adott határt. A régi rendszerben elutasította a karriert egy adott szint felett. Az új rendben meg elutasította a lopást. Mert az egyik rendszerben a hatalom volt a fő tényező, ez volt a siker foka, míg 1990 óta a sok lopásra való képesség az.

S könnyű úgy nemet mondani erre, ha az embernek esélye sincs rá. S igazán nehéz, ha megvan rá minden esély.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.09. 19:45:43

@élhetetlen:

Azt mondod, aki nem ért egyet a homoklobbi é rtékrendjével, az nem normális?

kolomparlole1114 2018.09.09. 19:52:02

@maxval balcán bircaman: NEked mint kommunista kölöknek bizonyára semmi, Putyin elvtárs bránerét ma is szívesen szopjátok.

kolomparlole1114 2018.09.09. 19:53:47

@maxval balcán bircaman: Ha te is tudod, akkor minek kommunistáztok állandóan? Magatokat szidjátok?

kolomparlole1114 2018.09.09. 19:54:31

@balcán maxval bircaman: Azaz kommunista. Mint Pokorni fater, a III/III-as besúgó.

kolomparlole1114 2018.09.09. 19:55:20

@maxval balcán bircaman: Tehát te csósztatsz, mert komcsik voltak.

kolomparlole1114 2018.09.09. 19:56:08

@maxval balcán bircaman: Egy kommunistázó komcsinak vagy a kommunista csicskáéja. Tehát te magad is komcsi vagy.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 19:56:12

@élhetetlen:

Aki zenész, az lehet bármi, a zene felmentést ad?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 19:56:54

@kolomparlole1114:

Miből látszik ez?

Egypártrendszer van Oroszországban, nncs magántulajdon? A marxizmus az állameszme?

kolomparlole1114 2018.09.09. 19:57:12

@maxval balcán bircaman: Ja, mégis ez a marginális nemmagyar párt csalta el a választást és hazudott magának 2/3-ot, pedig még az ilyen fanboy hívei mint te is tudjátok hogy ez egy törpepárt.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 19:58:32

@kolomparlole1114:

Csak a kommunistákat szoktam kommunistázni. Ami meg nem gond.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 19:59:24

@kolomparlole1114:

Már tisztáztuk, hogy a párttagok 90+ %-a nem volt komcsi.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 20:01:07

@kolomparlole1114:

Én magam összesen 2 évig voltam komcsi, 1984-1985 között.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 20:01:42

@kolomparlole1114:

Nem a párttagok száma dönt, hanem a szavazatok száma.

kolomparlole1114 2018.09.09. 20:02:50

@balcán maxval bircaman: Meg azóta is. Ezért szavazol a kommunista utdópártra, a zsideszre.

kolomparlole1114 2018.09.09. 20:04:16

@balcán maxval bircaman: Putyin a gyarmatosító CCCP pártfőtitkára. Most Ukrajnát akarja visszacsatolni, közben Orsós C1g4ny Viktort is leszopatta már a 3000 milliárdos magánhitellel (Paks2 fedőnéven), szal kezdhetsz te is pucsítani hogy könnyebben csússzon neked is a putyini f4sz, síkosító nélkül.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.09. 20:05:36

@kolomparlole1114:

A Fidesz se nem komcsi, s enem utódpárt.

élhetetlen 2018.09.09. 20:50:51

@balcán maxval bircaman: „A régi rendszerben elutasította a karriert egy adott szint felett.”. Adott szint alatt meg nem számítanak az elvek. Lásd, a kolléganőt, aki csak egy beosztotti szinten volt, de még ott sem játszottak az elvek. „S könnyű úgy nemet mondani erre, ha az embernek esélye sincs rá. S igazán nehéz, ha megvan rá minden esély.”. Nem igaz, csak kicsit nehezebb, egy tisztességes embernek max 10 perc gondolkodás. Belefér az értékrendembe? Nem. Meg tudok élni enélkül is? Igen. Kész, nem vállalom. Mondom ezt úgy, hogy nem mesélem el a családom történetét, de más, mint a te családodé.
„Azt mondod, aki nem ért egyet a homoklobbi értékrendjével, az nem normális?”. Azt. De ezt mondom már évek óta neked. Miért zavar téged az, hogy valaki más identitású, és máshogy él? Felborul ettől a házasságod? Olyan dologba beszélsz bele, ami téged nem is érint. És az az abszurdum, hogy két jól kereső férfi, vagy nő felnevel két örökbe fogadott gyereket, még az egyetemre is van pénzük, te ezen kikattansz, mert a minta, miközben az összes homokos hetero családba született. Jogosan gondolom, hogy nem vagy normális.
„Aki zenész, az lehet bármi, a zene felmentést ad?”. Megint fordítva ülsz a lovon. Nem az a kérdés, hogy a zene felmentést ad-e, hanem az, hogy, aki „homokos”, az miért ne lehetne zenész, mérnök, vagy orvos. Csak mert, te úgy gondolod, hogy nekik nem jár a normális társadalmi élet? Na, az egy dolog, hogy te hülye vagy, a baj az, hogy a kormány sem áll jobban nálad. Betiltják a gender oktatást, mert azt sem tudják mi az. A nők többsége dolgozik Magyarországon, minek foglalkozni velük, és a társadalomban elfoglalt helyzetükkel. Ja, hogy a társadalmi nemet kutatása nem csak a nőkkel, hanem a „buzik” elfogadásával is foglalkozik, akkor nem kell. Adott képviselő szerint balneológiai oktatás sem kell, mert nincs is tengerünk. Ő nyújtotta be a megszüntetésről szóló törvényjavaslatot, anélkül, hogy tudta volna, hogy miről beszél. Androgógus képzés sem kell, bár a fél ország funkcionális analfabéta. Elég az ötven évesnek a napocska, meg felhőcske, mint képzés, mint az óvodában. Én meg egy hülye vagyok, aki neked ír ilyenekről. Ez van.

kolomparlole1114 2018.09.09. 21:44:50

@balcán maxval bircaman: Pedig de, a zsidesz komcsi és az MSZMP utódpártja. Tele van MSZMP-s hulladékkal, mint Orbán, Rogán, Szűrös Matyi, Pozsgay elvtársak, ezek mind ősi kommunisták!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.10. 05:06:27

@élhetetlen:

Genderológia = áltudomány.

Szerinted miért a homoklobbi döntse el, mi legyen a hivatalos értékrend? Miért ne a többség döntsön?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.10. 05:09:25

@élhetetlen:

Nem lehetnek olyan elveid, melyek szembe mennek a közösségével. Azaz lehetnek, de remetének kell lenned hozzá. Tény: sose volt a térsadalom 99 %-a remete, se most, se akkor.

Azaz alkalmazkodni kell.

Az én szintem kisebb, mint apámé volt. Ezért dolgozom olyan munkát, ahol mindenki leszar, s sokkal szabadabb lehetek az átlagnál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.10. 05:10:46

@kolomparlole1114:

A Fidesz 1988-ban alakult, az MSZMP 1989-ben szűnt meg.

Szűrös, Pozsgay sose voltak Fidesz-tagok. Orbán, Rogán meg sose MSZMP-tagok.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.09.10. 12:29:39

@maxval balcán bircaman: genderológia áltudomány??? Miért? Nem léteznek nemek és társadadalom sem? :o

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.09.10. 12:36:04

@maxval balcán bircaman: hát igen ez az a tipikus magyar kiskapukeresős, a múlt utólagos átírásáról szóló attitűd, ami a cikk három főszereplője is elkövet. Légy erős: ha a rendszer része voltál, akkor kommunista voltál. Nem lehet kimagyarázni. Az úttörő és a kisdobos meg gyerek, nem a rendszer része. Ne maszatoljunk. Ez a relativizálás egyszerűen nonszensz.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.09.10. 12:38:44

@maxval balcán bircaman: a biológiai nem akkor létezik tehát. Ezt most ismerted el. Akkor már csak azt kéne elfogadnod, hogy társadalom is létezik. :D Ha létezik, akkor a különböző nemű személyek társadalmi szerepe vizsgálható. Ahogy vizsgálható az idősek vagy a fogyatékkal élők helyzete is. Pont. Ne misztifikáljuk ezt. Amit nem értesz, ne piszkáld! :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.10. 12:40:55

@A kiló nem százat jelent.:

Mindenki kommunista volt, a szó tág értelmében, Pár tízezer marginálist leszámítva.

Hol itt a múlt utólagos átírása? Átéltem a rendszert, tudom mi volt. Ahogy a mostani rendszert is átélem. Most meg mindenki, a szó tág értelmében, liberális, mert - ismét kevés marginálist leszámítva - mindenki a liberális rend szabályai alapján él.

Arról lehet vitázni, hogy mit hogy értekeljünk, de a tények maguk adottak.

Hol itt a relativizálás?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.10. 12:42:00

@A kiló nem százat jelent.:

Amit leírsz, az a szociológia.

A genderológiai egy ideológikus áltudomány.

ArriMedes 2018.09.10. 14:13:53

@maxval balcán bircaman:

gender studies kezdetben a feminizmus, később már minden nem-férfi, nem-heteró érdekcsoport akadémiai fedőneve volt, mostanra sajnos felszívta a nemek szociológiáját is, elterjedt a kifejezés, magában foglalja a normális kutatásokat is---kisgömböc.

ételizésítő 2018.09.10. 18:32:55

@A kiló nem százat jelent.:
Pedig ez így volt.
Nem minden párt Fidesz, ahol csak szorgalmas seggnyalók juthatnak valamire.

@Zabalint:
Orbánnál mindenesetre sokkal liberálisabb volt. Meg ő demokrata volt, Orbánnal ellentétben.

@asdfrew:
Ugyanezt teszi a Fidesz is. Csak az MSZMP-sel legalább nem loptak ennyire pofátlanul.

@kolomparlole1114:
Sőt, az apja függetlenített vállalati párttitkár volt. Mármint Orbáné.

@élhetetlen:
A pride szónak van olyan jelentése is, hogy öntudat, önérzet. A felvonulásnál ez a jelentése játszik, nem a büszkeség. Csak egy csomó hülye nem jut tovább az első szótári jelentésnél, akkor sem, ha van még másik 10.

@maxval balcán bircaman:
"Kádár alatt többet kellett tenni, pl. nem szólhattál nyíltan a rendszer ellen, mert rosszul jártál, ha ezt megtetted"
Most is ez van, te ostoba bolgár buzi.
Ha szólni mersz, ellehetetlenítenek. Lásd Alföldi Róbert példáját. Vagy az összes civil szervezetét.
Ez nem a Kádár-rendszer, ami most van, hanem a Rákosi-rendszer.

"Saját apámra büszke vagyok. MInd a két rendszerben sikerember volt"
Magyarul mindkét rendszerben irtózatos seggnyaló volt, ahogy te is.
És ahogy írod, még lopott is.

"1984-1985 között"
1984-1985 között nem két év van, hanem csak egy másodperc. Gondolom, azt akartad írni, 1984-1985-BEN.

ételizésítő 2018.09.10. 18:35:48

@A kiló nem százat jelent.:
Ami a genderológiát meg a társadalmi nemeket boncoltató tudományt illeti, valóban semmi szükség rá, kb. annyira hasznos, mint mondjuk a kézrátételes gyógyítás.
Aki illeti akar tanulni, tanuljon önköltségen, az országnak ugyanis semmi haszna belőle.
És ne adjanak államilag elismert diplomát belőle, mert kamu, mint az asztrológia, nem tudomány.

élhetetlen 2018.09.10. 18:46:00

@maxval balcán bircaman: Unom már ezt a sok hülyeséget, amit összeírsz. „miért a homoklobbi döntse el, mi legyen a hivatalos értékrend? Miért ne a többség döntsön?„. Unom a homoklobbi szövegedet. Emberek, akik csak élni akarnak. Csak annyit akarnak, pl, hogy, ha egy életre társat találnak, ugyanúgy összeházasodhassak, mint egy férfi és egy nő. Mert mi a házasság? Most a hivatalos értékrend szerint annyi, hogy a férfi és a nő elkötelezi magát hivatalosan is egy szövetségre. Feldőlne a világ, ha ez úgy hangzana, hogy két ember elkötelezi magát? Mit ártana ez neked, vagy a többségnek? Ettől még nem kéne összeházasodnod a szomszéd fiával. Ez nem az a kérdés, amit a többségnek kell eldönteni, mert ebben az esetben, ha a kisebbség is megkapja ugyanazt a jogot, attól nem sérül a többség joga. Ez nem vagy-vagy kérdés. És ne gyere azzal se, hogy a házasság célja a szaporodás, mert ma már két nő házasságában mindketten szülhetnek, akár spermabankból is, és két férfi is lehet természetes apa akár béranyával.
A másik. Áltudomány. A statisztika sem tekinthető tudománynak, de azért a mérési, összehasonlítási, értékelési módszereit lehet tanítani. Itt ugyanez.
A harmadik. „Nem lehetnek olyan elveid, melyek szembe mennek a közösségével.”. Ezt már rakd össze te, nekem nem megy. Az előző rendszerben, a párttagok mentek szembe a többséggel, mert ők voltak kevesebben, mint a nem párttagok? És remeték voltak? Vagy fordítva? (Az már csak poén, hogy Orbán szembement-e az akkori közösség elveivel, és remete volt-e, vagy a közösség akkor is már rendszer ellenes volt, és a párttagok mentek szembe, és voltak remeték? Ez már szinte költői: „Azaz alkalmazkodni kell.”. „Ezért dolgozom olyan munkát, ahol mindenki leszar, s sokkal szabadabb lehetek az átlagnál.„. Vagyis, ha leszarnak, nem kell alkalmazkodnod sem és remetének lenned sem? Most mit mondtál? Költői kérdés, ne válaszolj!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.10. 18:55:14

@ételizésítő:

Most kiegyensúlyozás van, a 90-es évek totális ballib diktatúrájával szemben.

Alföldinek semmi baja, se az álcivileknek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.10. 18:57:09

@élhetetlen:

A többség nem akarja a házasság fogalmának változását, miért ne a többség akarata döntsön?

élhetetlen 2018.09.10. 19:18:57

@ételizésítő: "Próbáld meg egy nyugati cégnél pl. azt felvállalni nyíltan, hogy nem támogatod a homokos büszkeséget.”, írta Birca. Erre válaszoltam, ezért a szóhasználat, ezt: „A pride nem arról szól, hogy arra büszkék, hogy homokosok, hanem arról, hogy ez be merik vállalni, mert tudják, hogy attól még a társadalomnak hasznos tagjai. Ezt már évekkel ezelőtt sem értetted.”

élhetetlen 2018.09.10. 19:32:52

@ételizésítő: A genderológiára kb annyira nincs szükség, mint a statisztikákra, de azért azokra is szükség van valamilyen szinten. Gyakorlatilag statisztikai adok gyűjtését, elemzési módszereit tanítja azzal kapcsolatbam, hogy milyen rétegeknek milyen lehetőségei vannak a társadalomban, hol vannak komoly bajok, hol kellene javítani. Ez miért felesleges, és hol hasonlít a kézrátételes gyógyításra, vagy az asztrológiára? Persze, visszatérve a parlamentben törvényt benyújtó emberekre, (bocs ez a két kedvencem). Adott képviselő szerint balneológiai oktatás sem kell, mert nincs is tengerünk. Ő nyújtotta be a megszüntetésről szóló törvényjavaslatot, anélkül, hogy tudta volna, hogy miről beszél. Androgógus képzés sem kell, bár a fél ország funkcionális analfabéta. Elég az ötven évesnek a napocska, meg felhőcske, mint képzés, mint az óvodában.

élhetetlen 2018.09.10. 19:44:04

@maxval balcán bircaman: Na, most már szűnj meg! Leírtam, érthetően. Mert, ha ebben a kérdésben a többség dönt, attól semmivel sem lesz jobb a többségnek, viszont egy kisebbségnek rosszabb. Leírtam, ez nem vagy-vagy kérdés. Nem arról van szó, hogy, ha megváltoztatják a házasság fogalmát, akkor a többségnek megváltozik az élet, károsodik. legfeljebb a kisebbségnek is jó lesz. Mit nem értesz még?
A másik. „Alkalmazkodni mindig kell, csak a mértéke nem ugyanaz.„. Látom, alaposan kielemezted a saját mondataidat, én hülye, meg még mindig foglalkozom veled. Befejeztem.

ételizésítő 2018.09.10. 20:12:04

@maxval balcán bircaman:
Milyen ballib diktatúra, de idióta pöcs?
A 10 évből 4 évig volt baloldali kormány.

2018.09.10. 20:51:33

@maxval balcán bircaman:
Valóban nem néztem utána, hogy párttagok voltak-e, de a 80-as években még keményen komcsi cikkeket írtak az akkori pártsajtóban. Mondjuk most is végülis, csak jobboldalinak hazudják magukat.

2018.09.10. 20:57:12

@maxval balcán bircaman:
Horn Gyula nagyjából a kommunista->reformkommunista->szocdem utat járta be, mint sokan mások a pártjában, de liberális sosem volt. Az, hogy a koalíciós partnerük liberálisnak vallotta magát, illetve volt egy-két liberális is az MSZP-ben, nem jelenti, hogy ő is az lett volna. Kb. a mai MSZP nézeteihez állt közel, amelyből rég kilépett az összes liberális, és más pártokat alapítottak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.11. 05:23:29

@élhetetlen:

Az, hogy egy társadalomban mi legyen a házasság fogalma: az ami kialakult évezredek óta vagy az amit egy törpe és perverz kisebbség kitalált pár éve nagyon nem mindegy.

S igenis nem mindegy mit választunk. Vagy a többségnek kedvezünk vagy a kisebbségnek. A normális társadalom az előbbit választja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.11. 05:24:31

@ételizésítő:

Totális ballib véleménykontroll volt, a médiák 95+ %-a az övék volt, s mindenki le volt nácizva, aki nem azt mondta, amit a hivatalos megmondóemberek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.11. 05:26:01

@Zabalint:

Melyik cikkre gondolsz?

Nyilván aki újságíró volt Kádár alatt, annak időnként teljesítenie kellett a vörös farkat, ez tény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.11. 05:28:15

@Zabalint:

Az MSZP mely kezdetben szocdem akart lenni, mindigis a szocdem jobbszélén állt, s ez már akkor liberális volt, aztán a Charta-összefogdpsás után ez csak erősödött.

Az MDF-kormányt is mindig jobbról támadták, sose balról.

A mai MSZP is egy kis liberális párt.

kvadrillio 2018.09.11. 07:13:46

IDEJE LENNE MÁR, HA ORBÁNKA A FÉL ORSZÁG LÉTMINIMUMON ÉLŐINEK IS KIOSZTANA 1,5 MILLIÓ VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST !!! ÉN IS... ÉN IS.... ÉN IS...AKAROK EBBŐL KAPNI TŐŐŐLLLLLEHHH !!! ÉS A AGGYUK MÁÁ ECCER ÖSSZE, MENNYI ILYEN "TÁMOGATÁST """ IS OSZTOTT KI ORBÁNKA, ÉS KIKNEK IS ???!!!
ÉS HÁNY EMBERKE FOG AZ IDEI TÉLEN IS MEGFAGYNI A SAJÁT LAKÁSÁBAN, MERT NINCS PÉNZE TÜZELŐRE ???
Októbertől megint ingyenpénzt ad a kormány az elektromos autókhoz
szerző:
MTI / hvg.hu
10

Az augusztus végén lezáruló pályázat keretösszegét pedig megemelték.

Augusztus végével átmenetileg lezárul, de októberben egyszerűsített feltételekkel újranyílik az elektromos autók vásárlásának támogatását célzó pályázat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Mint írták, az "Elektromos gépkocsi beszerzésének támogatása (GZR-D-Ö-2016)" pályázati programban pedig jogi és magánszemélyek részesülhettek legfeljebb 1,5 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásban, tisztán elektromos meghajtású személygépkocsik és/vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik vásárlása esetén.

A jelenleg hatályos pályázati kiírást 2018. augusztus 31-én lezárják, de a lebonyolításért felelős e-Mobi Nonprofit Kft. minden időben beérkező kérelmet feldolgoz, az ebben a körben elérhető 2 milliárd forintos keretösszeget pedig további 300 millió forinttal emelte meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, így jóval több pályázó részesülhet támogatásban.

A minisztérium közlése szerint a gépjárművásárlásokat támogató pályázat 2016-os meghirdetése óta több mint ezer zöld autó beszerzését segítette elő.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.09.11. 07:43:50

@maxval balcán bircaman: Bencsik András a Népszabadságban a pártélet rovat szerkesztője volt — ahogy írják. Arról álmodozni utólag, hogy valamilyen úton-módon lemossuk róla a vörös festéket, ami fedte a feje búbjától a lábujjhegyéig is, szerintem nevetséges. El kéne ismerni, hogy az volt, pont, változhat a véleménye, a stílusa viszont nem: mindig is helyezkedett. Volt ő régi KDNP-s is, aztán jött a Fidesz. Elsősorban nyalni tud. Propagandista. Nem is a legrosszabb fajta, mert még én is vásároltam egy időben a lapját, ugyanis akkor az volt az új és friss.
Ma természetesen A kiló nem százat jelent-et kell olvasni! :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.11. 08:07:29

@A kiló nem százat jelent.:

Mindenki aki Kádár alatt újságíró volt, kiszolgálta a rendszer. Akkor minden média egy kézben volt, Kádáréban.

Ezt szerintem senki se tagadja. Amit Bencsik tagad az az, hogy kommunista lett volna.

élhetetlen 2018.09.11. 19:09:14

@maxval balcán bircaman: Hát ilyen nincs! „a házasság fogalma: az ami kialakult évezredek óta”. Még most is van, ahol matriarchátus van, vagy többnejűség is. Ja, az bele kell, hogy férjen, mert van. Hogy van pofád számítógépről kommentelni, mikor ezer éve még csak a botra véshettél rovásokat. Ezen a téren lehet fejlődni, de társadalmi szinten nem? És tessék tudomásul venni, hogy a homoszexualitás az nem perverzió, hanem két felnőtt ember egyenrangú kapcsolata. A perverzió az, ami mellett időnként kiállsz, hogy akkor engedélyezzék a pedofíliát is, miközben az nem két felnőtt szabad akaratú kapcsolata.
Már azt is leírtam, hogy ez nem vagy-vagy kérdés. Ha összeházasodhat két egynemű ember, az téged nem kötelez semmire. „S igenis nem mindegy mit választunk.” Miért nem? Te milyen jogaidban sérülsz, ha összeházasodhat két egynemű ember? Besárgulsz, vagy májrákot kapsz? Egy dologtól ne tarts, hülyébb már nem leszel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.11. 19:24:35

@élhetetlen:

S mi ok lenne a kiskorúaktól elvenni a jogot a szexre? Ha már minden szabad, miért ne lenne ez is az? A pedofil házasság mellett ugyanaozk az érvek vannak, mint a homokos házasság mellett.

Nem szeretnék a rossz felé fejlődni.

Én nem szeretnék olyan társadalomban élni, ahol homokosok és pedók perverz értéktendje kötelező erővel bír. Ennyi az egész. Azaz azt akarom, a házasság meghatározása NE változzon törpe kisebbségek igényei miatt. Ők alkalmazkodnak hozzánk, s ne mi hozzájuk.

kolomparlole1114 2018.09.11. 19:25:13

@maxval balcán bircaman: Akkor Kádár se volt az, ha azt mondja hogy nem, ugye? Elég egy "neménvótam"...

kolomparlole1114 2018.09.11. 19:25:44

@maxval balcán bircaman:

"S mi ok lenne a kiskorúaktól elvenni a jogot a szexre?"

A pedopapjaid is ezt szokták mondani.

kolomparlole1114 2018.09.11. 19:30:11

@maxval balcán bircaman:

"Szűrös, Pozsgay sose voltak Fidesz-tagok."

Tudjuk, Habonyárpika se visel semmilyen tisztséget a fideSSben... Meg Pénztáros Lőrinc se strómanja a Cigánynak... Csak úgy ott vannak épp mindenhol, de csak véletlenül, nézőként... Ezt lehet hogy az ilyen agyhalott fidesznyikek beszopják, de a magyar nép nem. Pozsgay + Szűrös MSZMP elvtársak a zsideszhez betársult őskomcsik, követték a Vezért, Orbán KISZ titkárt.

" Orbán, Rogán meg sose MSZMP-tagok."

Mert megszűnt a rendszer mielőtt lehettek volna, és csak a KISZ titkárságig jutottak el. Pokorni III/III besúgófater látod eljutott a besúgó főtiszti pozícióig is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.12. 05:22:54

@kolomparlole1114:

Azt mondod, Pozsgay rossz ember, Horn meg jó ember? Az egyik rossz komcsi, a másik jó komcsi?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.12. 05:24:03

@kolomparlole1114:

"Mert megszűnt a rendszer mielőtt lehettek volna, és csak a KISZ titkárságig jutottak el."

Tehát Orbán úgy akart KISZ-karriert építeni, hogy direkt egy KISZ-szel szembenálló ifjúsági szervezetet alakított?

kolomparlole1114 2018.09.12. 19:01:12

@maxval balcán bircaman: Azt mondom hogy komcsi. Ha nektek Gyurcsány komcsi, akkor Orbán is az, együtt voltak KISZ titkárok. Ha kommunistáztok, akkor közöljük veletek hogy ti mint kommunisták ne nagyon erőltessétek a témát.

kolomparlole1114 2018.09.12. 19:03:19

@maxval balcán bircaman: Látod, tud ez a vén kommunista összevissza hazudozni minden értelmetlenséget, amit ti fidesznyikek beszoptok. Orbán = KISZ titkár. Rogán = KISZ titkár. Ez tény. A ki mit alapított sokkal később meg nem érdekes, mert nem változtatja meg ezt a tényt.

kolomparlole1114 2018.09.12. 19:04:14

@maxval balcán bircaman: Megtiltották a pártban az ész használatát? Nektek csak (be)szopófantomnak kell lennetek?

kolomparlole1114 2018.09.12. 19:05:15

@maxval balcán bircaman: Például az a sok pedopap akik állandóan lebuknak, de mindig fedezi őket a többi pedopap. Most pl. Ferenc pápáról is kiderült hogy ilyeneket fedez(ett).

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.12. 20:30:55

@kolomparlole1114:

Azt mondod, ugyanaz a KISZ-vezető és az iskolai titkár?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.12. 20:31:50

@kolomparlole1114:

A KISZ-titkárság ragályos, lemoshatatlan betegség?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.12. 20:33:14

@kolomparlole1114:

S kl mondta közülök, hogy helyes a pedószex?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.09.13. 15:09:10

@maxval balcán bircaman: a kiskorúak nem cselekvőképesek a legtöbb jogrend szerint, nem lenne célszerű ilyen jogokkal felruházni és kiszolgáltatni őket a felnőtteknek — ne hozz rossz párhuzamot, ha nem akarsz egy másik férfival élni, ne élj, te dolgod: más attól még saját elhatározásából teheti, ez ilyen egyszerű

Antlfinger Edvárd · kilonem100.blog.hu 2018.09.13. 15:19:01

@maxval balcán bircaman: egy az ember természetes pszichológiai és pszichoszexuális fejlődését figyelembevevő szakmai döntés kérdése. Nem légből kapott, de nem is centivel kimérhető szabály. Nyilván van, aki 9 évesen tudatosabb, mint más 39 évesen. Nem akarlak megbántani, de ez pl. egy olyan téma, amiben szerintem éretlenül érvelsz. Úgymond gyerekesen kissé. De a jog meghúzta a vonalat 18-nál. Neked csak fel kell nőnöd hozzá. A képességed megvan, csak nem használod.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.10.23. 15:46:37

bides kommunisták pedig vannak...
hiába az erőlködés...majd a sírjukra hugyozunk.

HussarX 2018.12.12. 16:56:45

Fájdalmasan vicces a poszt, hahotázva olvastam.

A kommentekből azt szűröm le, hogy sokan nem tudnak magunkon nevetni. A világon mindenhol ugyanazok az alapvető problémák, utáljuk a nyalnok rendszerszolgákat, de valahol be kell ismernünk, nem lehet egy szervezeti egységet nélkülük működtetni, legyen az egy vállalat egy falu vagy egy ország. A különböző nyalnok-bázisú rendszerekhez való viszonyunk gyakran esetlegesen motivált, az éppen időszerű helyzetünk/érdekünk alapján válunk többé-kevésbé alkalmazkodóvá (megalkuvóvá) vagy éppen ellenérdekeink miatt rendszerkritikussá.

Külön "hab a tortán", amikor saját érdekeinket sem ismerjük fel és olyan ellen harcolunk nagy vehemenciával, aminek inkább haszonélvezői vagyunk, illetve olyanokat támogatunk lelkesen, akik valójában rendre (akár évtizedek óta) megvezetnek bennünket :)

Jó ha humorral megspékelve hívja fel erre a figyelmet a blogger, ehhez gratulálok. A vélt vagy valós személyes sérelmeket elszenvedők parttalan vitája sok poszt alatt lehangolóan alacsony szintű, vádaskodó és alpári, de itt néhányan még észérvekkel is megtámogatják véleményüket, ami felüdítő, habár itt is van néhány gyűlölködésen kívül másra nem támaszkodó hsz, ami moderálásért kiált.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.12.12. 17:23:39

@HussarX: Köszönöm! Na igen a nyalnokok! Remélem egy nap szobrot emelnek nekik is valahol. Most már megérdemelnék. Rájöttem méltatlanul alábecsüljük a szerepüket. :) De legalább majd egy posztot ők is megérdemelnének. :D
— Mindekinek, akinek van egy ideje rá, kérem töltse ki a kis közvéleménykutatásunkat: docs.google.com/forms/d/1voPvlb6sYFovBHxXyjsHWrIlS_deLojXZEAEVG2nlM8
Köszönöm!
süti beállítások módosítása