A kiló nem százat jelent.

Hogyan mondjunk le vezetőhöz méltóan? Szél, Vona, Zacher és a magyar menedzsmentkultúra hiányosságai

2018. október 01.

arrow-exit-right_1.pngEbben az unalmas és modoros posztban nem aktuálpolitizálni szeretnék a magyar zöldpárt társelnökeinek vagy a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezető orvosceleb lemondása kapcsán — de azért sikerülni fog. A tanulságok általánosabbak és inkább szólnak a felelősségvállalásról, a  számonkérhetőségről és a szavahihetőségről, amit bárki igazán magáévá tehetne, ha felelős beosztásba sodorja a magyar balsors. (Ezek ma hiánycikkek.)

  1. Sose mondd, hogy utánad a vízözön. Zacher Gábor, az ikonikussá vált toxikológus, mint orvos hiteles maradt, de a saját intézményében zajló visszásságokkal vezetőként nem akart szembenézni és inkább ignorálta a kritikákat — az amúgy egykori fideszes önkormányzati képviselő. Hogy, hogy nem lemondása után viszont már mindenért a "rendszert" hibáztatja: felelős megoldáskeresés helyett csupán áthárítja a felelősséget, apokaliptikus víziókkal traktálja a közvéleményt, pont azt teszi, amit kritizált: „az ellenzéki médiumok előszeretettel nyúltak olyan témákhoz, amelyekről úgy gondolták, lejárathatják velük a magyar egészségügyet, és ezáltal kétes értékű politikai előnyöket kovácsolva ostorozhatják a kormányt”.

    Eközben a magyar egészségügy sokfelé az országban ugyanúgy nagyon kevés pénzből, de azért tisztességesen működik, becsületesen dolgozó orvosokkal és lelkiismeretes ápolókkal, akik ugyanolyan szaktudással bírnak, mint az orvosceleb, aki nélkül ugyanúgy helyt tudnak állni majd. Nem a személyünk a fontos, hanem az Intézmény és annak Küldetése.Talán még a problémás intézmények is ellátják alapfeladataikat — különben az ÁNTSZ már bezárta volna őket. És könyörgöm, az olyan hatásvadász kijelentések már eleve értelmetlenek, hogy "bedől a rendszer" — pláne várni, hogy bedőljön, kicsit sem vicces. Indiában egyes állami kórházak évtizedek óta úgy működnek, hogy a dolgozók be se járnak, ami nálunk elképzelhetetlen, bár a morál valószínű akár az alacsony fizetések és jól definiálható szervezeti okokból nagyon alacsony idehaza is.

    Egyik ilyen ok a rossz menedzsment, az omladozó intézményekben dúsgazdaggá lett "orvosbárók" teljhatalma. A rendszer bajban van, de nem tud összeomlani: csak mondjuk hosszabbak lesznek a várólisták. De ez nem egy konkrét osztályos főorvos távozásán múlik. Naponta névtelen hősök mentik meg az egészségügy becsületét és emberek életét, akikből nem celeb lesz — hanem munkavállaló Németországban.

  2. A szorgalom és a nagy munkabírás még nem vezetői erények. Szél Bernadett eltökéltsége és kitartása akkor is megérdemlik a tiszteletet, ha tehetsége és eredményei alulmúlhatták a többség várakozását: éppen nem nyerte meg a választókerületét — de ilyen a demokrácia. Nagy fába vágta a fejszéjét, ami becsülendő, de a szemmel láthatóan irreális optimizmussal és indokolatlan lelkesedéssel vállalt miniszterelnöki ambíciókkal biztos kudarcra ítélte magát. Ráadásul már az valódi, embert próbáló kihívás volt, hogy egy olyan kispárt vezető arcaként kellett helytállnia, ahol korábban a magyar politikai színtéren klasszisnak tekinthető Schiffer András, Róna Péter tették magasra a lécet — amit sokáig megugrani másoknak sem  lesz könnyű. Sok mindent sorolhatunk fel egy vezető erényei között, de igazából érdektelen, hogy "mennyit" dolgozott, hány sajtótájékoztatót zavart le (általában minimális közfigyelem mellett) vagy hány kilométert tett meg, amikor is (borzalmasan modoros kifejezéssel) "felszántotta az országot", ami — könyörgöm ismét — a "munkaköri leírás" része és nincs többletértéke.

    Az ATV műsorvezetői nem a tanárnéni vagy tanárbácsi, aki majd jó jegyet ad kedvenceinek, nem érdemes előadni a strébert — ez már Az Élet és nem a gimnázium. Csak a választó és a tényleges eredmény számít, aminek a megítélése olykor nem könnyű. Mivel az LMP viszonylag jól szerepelt (7,34%-kal megelőzve a hajrában a Gyurcsány-pártot), a sikerérért is el kéne vigye valaki "a balhét". De közben a tagságban valami nagyon eltört, a kommunikációs káosz, mint a rosszul megépített tető rázuhant a lakók fejére és riadalmat keltett az egész környéken. Az megint a való élet igazságtalansága, hogy pont az ellenzék relatíve jobban szereplő pártjainak vezetői érezték úgy, hogy le kell mondaniuk. Míg a tényleges visszaesést elszenvedő balliberálisok továbbra is hangadóknak érezhetik magukat, őket a választóik büntették és nem a tagság vagy a médiaértelmiségük...

  3. A pozíciót mások bizalmából és nem hitbizományba kaptad. Szél kiforrott önálló politikai elképzelések (vissza- majd kilépő párttársa mondta róla!), és következetes stratégia híján nem tudott nyomot hagyni a magyar politikatörténetben, utólag sem tudtuk meg mit képviselt, de kellőképpen tudta visszatükrözni a balliberális média és az abból rossz beidegződéseket eltanuló ellenzéki törzsszavazó érzelemvilágát. Nem voltak megjegyezhető és idézhető gondolatai, és a zöldpárt korábban kitaposott irányvonalát sem tudta közérthetővé tenni, ami eltaszított sok vidéki zöld gondolkodású értelmiségit is, akik predesztináltabbnak érezhették magukat a zöld értékek képviseletére. Víziók nélkül bukdácsolt háromfelvonásos lemondásáig és kilépéséig.

    Ami ennél megdöbbentőbb, hogy szinte szóról szóra ugyanezek mondhatóak el a szintén távozó 2018-as Vona Gáborról, aki a néppártosodással nem utat jelölt ki, hanem a korábban jól beazonosítható nemzeti radikális párt kifulladását ismerte be — vagy épp kezdeti úttévesztését. Az egykor Fidesznél radikálisabb, de a MIÉP-nél mérsékeltebb jobboldali fiatalok pártkezdeménye számára ha sikeresnek is látszott ideig-óráig a szélsőséges politizálás, de (előre láthatóan), mint kormányképtelen, zsákutcának bizonyult, és csak csalódott választókat tudott kitermelni. A kormányzás felelősségét a választók csak mérsékelt, megbízható és kompetens szereplők kezébe hajlandók letenni — az utóbbi persze a kakofon ellenzéki kórus semelyik hangadójára nem volt igaz, de a Jobbik úgy tette le a névjegyét 2006-2010 között a médiában a gárdavonulásaival, hogy a társadalmi többség számára ne is lehessen vállalható: az állam erőszakmonopóliumát "fenyegető" paramilitáris szervezetek jogos félelmet keltenek, kevesek számára romantikus a masírozásban születő erőszakos rend — manapság még katona se akar lenni a többség.

    Az első benyomás számít, beég az emberek emlékezetébe. A kormányra ácsingózó néppártosodás és a cukiskodás tehát a gárdaalapító Vonához köthető pártimázs kudarcának a beismerése volt, lemondása már akkor indokolt lett volna. A megújuláshoz új arc is kellett volna, így 2018 eleve beválthatatlan ígéret volt, és Vona olyan magasra tette magának a lécet, amit nem tudna dobbantóról se megugrani — ahogy vloggerként se képes a stábja kutyafuttában elsajátítani még a  helyes vágástechnikát sem, nemhogy megalapozni a visszatérő messiás imázsát. Mára maradt a kudarc érzése és a videóbloggerkedés, ami bárhogyis, de visszalépés a bársonyszék árnyékából Puzsér Robi szintjére. Ez a Budapest TV az RTL után. 

  4. Ne csapd be saját magad. Egy pártban minden döntés politikai döntés, ezért nem kéne meglepetést okozzon pl. egy kedvezőtlen kimenetelű fegyelmi eljárás egy vezető politikus számára, aki explicit módon túllépett pártja kongresszusának doktrinaként lefektetett határozatán. (Hadházy és Szél ráadásul olyan közös politikai döntéseket szegtek meg a választási kampány lázában, amiket ők maguk terjesztettek be. Mi végre akkor egy határozat, ha bármikor semmibe vehetjük? Az Orbán-rezsim jogállami deficitjét is éppen az okozza, hogy önkényesen alakítgatja a törvényeket s veszi semmibe olykor saját, korábban lefektetett elveit. Ha ezt lehet csinálni, akkor bármit lehet...)

    A pártalapító, Schiffer András által nem véletlenül bukott álbaloldalnak nevezett csoportosuláshoz való hasonulás, a balliberális pártok többszörösen bukott jelöltjeinek támogatása, a különutasság feladása nem holmi hóbort elhagyása lett volna csupán — aki ezt nem érti, az nem értette saját pártja, az LMP lényegét. Jelen esetben leginkább a politikai öngyilkosság: az LMP polgári szavazórétegének elvesztése forgott kockán. A szituáció szokatlan: egy józan és nem a pártokban szokásosan lesajnált szörnyű tagság inti meg a szirénhangoktól megrészegedett, tévútra tévedt vezetőit és tereli vissza a közösen kitaposott útra. Ez pedig mindenkinek fájdalmas. De meg kell történjen. Túl leszünk rajta. Szél Bernadett nélkül is.

    Személy szerint nem tartom célravezetőnek, amikor egy politikai kérdést valamilyen normatív-bürokratikus-bíróságosdis eljárás keretében akarunk eldönteni széleskörű vita és közös döntés helyett, de előfordul, hogy nincs más választás, amikor egy vezető nem felismerve az intő jeleket szembefordul saját közösségével. Egyébként ha a diktatúra definícióját keresnénk, én ezt választanám. Nem a véleménykülönbség a probléma, hanem az arra adott nárcisztikus vezetői válasz. Véleménykülönbségek mindig vannak és lesznek. Egy kiépült diktatúrában általában ennek kifejeződését fojtják el.

    Az LMP etikai eljárása nem a legjobb intézmény, de ha egy szóban szeretnénk értékelni a történteket, akkor azt kell mondjuk: demokrácia történt. Ez persze sokaknak, főleg a büntetés alá vontaknak fáj. A békés továbblépéshez persze a hibák elismerésére volna szükség — ami már vezetői erény — aztán a korrekciójára. A rosszat jóvá kell tenni. Csak utána jöhet egy másik vezetői erény: a könyörületesség és a megbocsátás.

  5. Ne akarj becsapni másokat. Bizony mindenkinek van egy főnöke. Még a főnököknek is. Lett volna idő a választási kampányban egy új doktrina elfogadtatására, a visszaléptetések megtárgyalására, a láthatóan mára dühös LMP-tagság és balliberálisokkal szemben előítéletes LMP-választók számára is alaposan megérvelt és elmagyarázott módon — Szél Bernadett nem mond igazat, amikor kényszerhelyzetre és az idő rövidségére hivatkozik vagy arra, hogy magára maradt, amikor minden eszköz rendelkezésre állt és a szervezet, mint sok kis szorgos hangya, végezte a dolgát — fizetés és köszönet nélkül. Az LMP 9 év alatt 42 kongresszust élt meg. Évente ötöt. Egy kampányra időzített új kongresszus ugyan veszélyes ellentéteket hozhatott volna a felszínre és nem kockázatmentes, de a részvételi demokrácia pártja nem úszhatta ezt meg, ha már egyszer korábban a legfelsőbb döntéshozó szerv, a kongresszus határozott valamiben, akkor csak az tágíthat a valóban túl szűk mozgástéren.

    Egyébként az alkuk továbbra sem politikai bűnök: értelemszerűen így mennek előre a dolgok egy többpárti demokráciában. (A "kompromisszumentes élet" az valami istencsászár(nő)i privilégium.) Sok párt van, és azok hol ezzel, hol azzal állapodnak meg az ország és saját érdekeik előmozdítása érdekében. Az lenne a normális, ha egyik se lenne szitokszó vagy vörös posztó a másik szemében, de most nem így van, noha egyik párt sem róhat fel semmit a másiknak, egyik kutya másik eb, lényegében minden kormányunk hatalomgyakorlása hagyott maga után némi foltot a magyar demokrácia egyre foszló szövetén.

    A vezető csak egy a közösségből, ha nagyobb felelősséggel is ruházzák fel. Várom azt a vezetőt, aki végre nem csak másokat vádol diktatúrával, hanem valóban demokrataként vezeti a közösséget. És nem a mindenki által közösen elfogadott megállapodások és keretek semmibevételével — ahogy Orbán, Gyurcsány vagy épp Szél Bernadett és Hadházy Ákos is tették és teszik.

    Lehet persze ezt még súlyosbítani, ha a vezető szembekerülve a közösségével kígyót-békát kiabál azokra, akiknek karrierjét köszönheti. Ugyan ki fogja elhinni a jövőben, hogy ez nem ismétlődne meg ugyanígy? Hadházy ugyanúgy vált meg a Fidesztől és az LMP-től is. Szél szinte tegnap ugyanazt a "rendszert", ugyanazt az etikai eljárást méltatta, hogy milyen demokratikusak, s végül valóban elég erősnek bizonyult az az immunrendszer, hogy figyelmeztessék először egy alacsony újraválasztási támogatással (egyedüli jelöltként 60%-ot kapni édeskevés), aztán egy enyhe büntetéssel, amit aztán rögtön felébredve csipkerózsika álmából már kritizált és méltatlannak ítélt, a többi meg már történelem. (Ki tudja, lehet mindkét esetben kicsit igaza volt?)

  6. A vezetőknek vannak feladatai is — nem csak jogkörei. (És pláne nem csak privilégiumai.)onejob.jpeg Egy adott ambíciózus embertípus számára nagyon vonzó a rivaldafény, és ha hozzászokik, akkor fájdalmasnak érzi, ha elveszik tőle. Gábor Zsazsa biztos örülne az LMP helyében. "Mindegy, mit csak írjanak rólam" — vallotta a hollywood-i magyar celeb. Hát egy ideje az LMP aztán nem panaszkodhat: írnak róla bőven. Kap hideget és meleget. A pártra irányuló figyelem maximális, még a legképtelenebb fegyelmi indítvány is szalagcímet csinál, mintha legalábbis a Lehet Más a Politika lenne éppen kormányon, de a párt körül nem leváltott lázárjánosok és más jövő-menő miniszterek és oligarchák szaladgálnak.

    Sokkal inkább átlagemberek, mint az olvasó maga. Valószínű senki sem gondol bele, de a magyar pártok tagságát ugyanabból az anyagból gyúrták, mint az ország polgárait úgy általában. A többi pedig ennek következménye.
    Ahogy egy vállalatnál, úgy egy közösségben, egy városban vagy egy országban is a vezetők dolga lenne ebből a káoszból, ezernyi emberi kicsinyességből és nagyravágyásból valami működő szerveződést életrehívni, bizony: célok, jelszavak, víziók által.

    "You had one job!" — egy feladatod volt, ha ezt az egyet elszúrtad, akkor teljesen mindegy, mit tettél még. (A végén már egy fodrászszámla is kiveri a biztosítékot a kritikusok körében, ahogy azt Szélnek is felrótták a kampányban, pedig akár logikus magyarázat is volt talán rá.) Ezt hívjuk kudarcnak: nem olyan nehéz felismerni, ekkor viszont illendőbb tényleg lemondani és valóban távozni. Nem csak félig. Mert ekkor még lehet becsülettel.

  7. Ha lemondasz, akkor mondjál le becsületesen. Amikor Schiffer András belefáradt a magyar pártpolitikába, akkor nem csak pártbeli tisztségeiről, de országgyűlési képviselői mandátumáról és fizetéséről is lemondva távozott. Vitán felül áll: emelt fővel és példát mutatva. Egy olyan közéletben, ahol ez nem volt jellemző és azóta sem lett minta. Érezhető volt, hogy nem érzi magát otthon a lényegében saját két kezével felépített pártban. Legyen a megnevezett oka vagy ürügye akár az utolsó neoliberális csepp a pohárban (a frakcióban szégyenszemre alig pár hónapot töltő Szabó Szabolcs, párt nélkül maradt Együtt-politikus) vagy egyéb homályos értelmiségi elfoglaltság — szellemi holdudvart nem építeni kell, hanem általában van egy hold és annak van egy holdudvara oszt' kész... Nos nem kizárt, hogy ez a sápadt holdsarló és holdudvar, ha sérülésekkel együtt azért ma is adott, ahogy adott volt mindig is.

    Egyáltalán nem véletlen, hogy ugyanez a létező közösség (ma is) tapssal köszön el tőle — Szélnek nem fognak, legföljebb pont azok tapsolnak most, akik korábban kígyót-békát kiabáltak rá és pártjára... A valódi vezetőknek pozitív öröksége van. Jó esetben azért távoznak, mert úgy érzik elvégezték a feladatukat. És úgy érzik, másoknak kell átadniuk a stafétát, akik az új kihívásokra új erővel tudnak reagálni. Kevésbé jó esetben távozásukkal tehermentesítik a szervezetet a személyük körüli konfliktusoktól: a három távozó LMP-társelnök népszerűsége mellett ilyen tehertétel is volt bizony.

    Schiffer András elvégezte becsülettel pártalapítói feladatát, lerakta annak alapköveit és azok maradandónak bizonyultak, az LMP, hogy "lehet más" valójában még ma is csak egy ígéret, de egy olyan biankó csekk, amit azért fogadnak el a választók, mert egy Schiffer András írta alá, erre az ajánlatra szavaztak most már 7,34%-nyian és nem a futókalandnak bizonyult Ron Werber által megálmodott miniszterelnöki ruhatárra. Schiffer ugyan szigorúbb volt magához és részint kudarcként élte meg, hogy nem volt képes az 5-8%-os sávból kitörni, és potenciális kormánytényezővé válni a magyar zöld párttal. (Az igazság az, hogy a nyugat-európai zöldeknek évtizedek, botrányok és belharcok sora kellettek.) Sosem azok értek célba, akik elindultak.

    Azt már tudjuk nálunk, kik nem fognak célba érni: Szél Bernadett és Hadházy Ákos — sajnos a képviselői fizetést megtartva távoztak a csatasorból, noha ígéretük szerint esetlegesen (haha) elbukó kormányváltó aspirációjuk esetén, nem kívánták még a képviselői munkát sem vállalni. (Ígéret szép szó.) Sőt Szél egyenesen azzal riogatta magát vagy a közvéleményt, hogy börtönbe(!) fog menni, ha újra Orbán nyer. Egyébként nyert. És nem ment senki börtönbe: helyette megemelték a képviselők, így Szél és Hadházy és a parlamentet bojkottáló DK-sok fizetését is elég rendesen. Az egykori fideszes Hadházy Ákos pedig az új kétharmad ellenére ült úgy be a parlamentbe, hogy a négy évre szóló mandátum megszerzése után ki is lépett abból a pártból, amivel azt szerezte, ami valószínű Guinness-rekord. Kettejük öröksége tehát az adósság, amit hátrahagytak (a visszaléptetések 150 millióba kerültek az LMP-nek), a mandátummal járó anyagi és politikai "javakat" pedig magukkal vitték a politikai süllyesztőbe.

Szél Bernadett mondta: 

Le akarjuk váltani az Orbán-rezsimet, s az ehhez elvezető útért felelős álbaloldali erőkkel sem kívánunk szövetkezni. Magyar Hírlap, 2013. március 27.

Továbbra is azoknak kívánunk politikai otthont nyújtani, akik kiábrándultak a Fideszből, de nem akarják visszaszavazni az elmúlt évtizedek balos panoptikumát. Magyar Hírlap, 2013. március 27.

Egyre inkább hiszek benne, hogy lehet más a politika. ATV, 2017. szeptember 19.

Abban biztos vagyok, hogy az LMP immunrendszere a legerősebb. Amint gyanú van, mi nem várunk senkire, semmire, lefolytatjuk a vizsgálatot és, aki bármilyen szinten is kollaborál, mennie kell. ATV, 2018 március 30.

Aki abban reménykedik, hogy az LMP szétesne, az most nagyon nem jó helyen kapiskál. ATV, 2018. június 6.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr1814204099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2018.10.02. 12:04:01

Nem megy ez a "méltósággal távozás" máshol se! Merkel is addig vár amíg zöldséggel megdobálva húz el a paraguayi hasziendájára a többi kiégett náci szomszédságába.
Junckert meg már annyiszor elkapta az "isiász" , hogy ott nem is lemondás lesz hanem egyszer lezuhan az emelvényről.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.10.02. 12:29:32

egy csomó dolog nagyon jó, nagyon pontos, mégis az írás egészének hangulatából nem tudom eldönteni, hogy nem a trollkodás.

dare 2018.10.02. 12:44:44

Ebben a posztban annyi zsigeri indulat van, hogy nem lehet rá normálisan reflektálni se.
Az utolsó mondatban leírt 150 milliós "örökségre" annyit azért leírnék, hogy lesz az sokkal, de sokkal több is majd.
Vannak helyzetek mikor arról kell dönteni, hogy mi az ami jobban fájna?
Ez kimondottan egy ilyen szituáció volt.

Megnéztem ki hogyan reagált a pártból Szél távozására.
Na nem arra gondolok, amit az ő facebook bejegyzésésnél produkáltak páran, hanem volt-e valaki, aki pár szóval azért megemlékezik az együtt töltött időkről.
Ungár Péternek ez sikerült is.
idézem : Detti a harcostársam volt, és az is marad.

Azért remélem nem csak ő maradt a pártban az, aki még így gondolkodik, mert ha igen, akkor nagyobb a baj mint gondoltam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.02. 12:58:34

Az LMP ott hibázott, hogy 2 instabil embert állított az élre.

Hatházit, aki maga se tudja mit akar, s félévente véleményt változtat.

S Szélt, aki rendelkezik ugyan képességekkel, valószínűleg jóakaratú is, de képtelen ellenállni a nyomásnak.

Mindezzel az LMP egy ballibásodó szervezet képét kezdte sugározni, ami zsákutca.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.02. 13:21:49

@maxval balcán bircaman: és most ezektől a "ballibáktól" tehermentesü az LMP.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.02. 13:24:32

@dare: a zsigeri gyűlölet szótári jelentését nem ismered szerintem. Ki ellen gyűlölködik a cikk? Szél ellen? Schiffer ellen? Zacher ellen? Te ellened? Az LMP ellen? Orbán ellen? Gyurcsány ellen? Mindenki ellen? A demokrácia mellett áll ki. A megbízhatatlan vezetőkkel szemben. Ennyit meg csak szabad, ha már te is itt a fődemokraták közé tartozol, biztos meg tudod erősíteni ezt.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2018.10.02. 13:31:31

Hát ez jó hosszú rizsázás volt.
Számomra az lmp továbbra is udvari ellenzék, főleg Schiffert is beleértve.
Szerintem Szélnek és Hadházynak ebből lett elege, meg elfogyott körülöttük a levegő.
Az Ungár gyerekről is jöhetne valami frappáns jellemzés.
Milyen kafa csávó, királyság amit nyomat, mindezt persze becsomagolva valami vezetői maszlagba. Leadership. célok, vítió, bla bla.
Ha az lmp így folytatja, oda kerül ahova való, a szemétdombra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.02. 13:33:06

@A kiló nem százat jelent.:

Ez jó hír,

Éreztem, nem hibázok, ha egyik szavazatomat rájuk adom áprilisban.

Emmett Brown 2018.10.02. 13:36:14

Szóval mindenki kapja be, és éljen Ungár az ifjú padawan

dare 2018.10.02. 13:56:45

@A kiló nem százat jelent.: Ki ellen gyűlölködik a cikk?
Konkrétan mindenki ellen, aki tenni akart valamit, de elbukott a küzdelemben.
A demokrácia mellett így nem lehet kiállni.
Csak úgy lehet kiállni, ha figyeljük a választók akaratát, ha nem figyeljük, akkor nem demokráciásdit játszunk.
Emberek százezrei mondták azt, hogy valahogy ezt az Orbán kormányt meg kéne tudni fékezni az ellenzéknek.
Töketlen volt a baloldal, töketlen volt a Jobbik, ilyenkor az a legjobb teendő, ha alibizik egy párt?
Nem, lépni kellett volna, és nem kongresszusi határozattal, meg száz emberrel megvitatni a kérdést, hanem dönteni gyorsan és határozottan.
Elmaradt a csoda, helyette nézzük még 4 évig a Fidesz 2/3-os kormányzását, jó kis program ez.
4 év múlva hogyan képzeli el a párt?
Programmal, megbízható vezetőkkel, vagy esetleg szövetségi politikával akarja majd megdönteni az Orbán rendszert?

Ez a párt számomra nem azt jelenti már, mint amit jelentett mondjuk 4 vagy 8 éve, de a választás utáni üldöztetés tette be nálam végleg a kisajtót.
Leszámoltak a "megbízhatatlanokkal", most kiléphetnek végre a fényre a megbízhatóak.
Csak tudnám hol voltak eddig, mire vártak?
Az alkalomra?
Itt az alkalom, éljenek vele.

szepipiktor 2018.10.02. 14:23:24

Ez akkor most egy NER kompatibilis fidesz szimptizáns blog?
Mert annyi abszurditás, annyi csúsztatás és szubjektív alapú mellébeszélés olvasható ebben az írásban, hogy az a köztévében meg a társaiban érhetők ma tetten.
Szándékosan összemosni egy poltikus korábbi lépéseit és a lemondását????
Vona elismerte, de ti itt a indulást csapjátok az arcába...
És a siffert tartani hitelesnek???? A mai politikai élet egyik legkárosabb, köpönyegforgató árokásóját?
Egyszer látnám, hogy a kamubloggerek tisztességesen távoznának a blogtérből.
Már az elég lenne indoknak, hogy a blogtér a magánemberek fóruma, ide politikai propagandisták miért járnak? Ez a blog sem hugyjakab privát területe, hanem a sokadik bérblog, a sokadik idevezényelt politikai propagandista csapat.
És ugye az index rendre ki is teszi a címlapra.
(Ez a írás annyira alacsonszintű, hogy jómagam, aki hosszú évek óta a passzvak táborát erősítem, aki zsigerből utasítom el az összes politikai szemetet, aki 88-óta mondom, hogy a fidesz a bm-esek által csinált alakulat, az lmp-t indulása óta ekézem, amikor a semmiből előbukkanva - siffer!!!! - a humanistákat lenyúlva osztották meg a társadalmat, aki a komplett baloldalt és neoliberális hazaárulókat megvetem és a vona sem tudta a náci szagot kiszellőztetni a jobbikból, szóval ezzel a világképpel sem tudom a politikát alacsonyabbra tenni a bérpropagandistáknál.)

szepipiktor 2018.10.02. 14:33:01

@A kiló nem százat jelent.:
"A demokrácia mellett áll ki. "
Aha...
Akkor másold már be a demokrácia definícióját!
Mert az írás kizárólag köpködés, mindenkire (kivéve valamiért megóvva a kártékony siffert).
Úgy hogy a demokráciára hivatkozik?
A demokráciában joga van bárkinek hibázni, a saját véleményét hangoztatni, a saját döntéseit is meghozni, ahogy nekünk meg jogunk van ezeket elfogadni vagy sem.
A kinyilatkoztatás nem demokrácia!
A mai neoliberális stílus diktatúra alapú, bolsevik gyökerű, a jog lábbaltiprása.
Az írás kinyilatkoztat, nem érvel, hanem ítél, elítél.
A demokráciában az a mi teendőnk, hogy a választásokon mit teszünk.
És akocsmában lehet fröcsögni, vitatkozni, de amióta ezek a politikai bérblogok elfoglalták a blog.hu-t, ez a tér már nem a kocsma, hanem gyakorlatilag az index hivatalos rovata.
Anno a cionista totaw is rendre blogban írta meg az aktuális kereszténgyalázásait, és őt is rendre kipakolták a címlapra.
Ezerszámra man hasonló magán-véleményblog itt is, mégis ugyanaz az 5-6 van kint, ugyanazokkal a szerzőkkel.
Ez nem demokrácia, ez full hazugság, az olvasók átverése, politikai hangulatkeltés.
Ne bújjunk már a demokrácia mögé ha nem akarunk demokraták lenni.
Ezzel stílussal a mai meghatározó többséget, a passzívokat nem lehet megmozdítani, azaz a kormány bebetonozása érhető csak el.
El kellene döntenie az itt publikáló "hangadókat", hogy egyszeűen csak rutintalan, tapasztalatlan emberkék, vagy jó nekik az ország, a nemzet elpusztítása.
Mert ez a stlus == habonyi stílus.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.02. 14:56:16

@szepipiktor: nagyon örülünk Szepi, hogy az állandó olvasóink között tudhatunk. Többek közt miattad vagyunk része a mélyen tisztelt magyar blogoszférának. És már lelepleztük magunkat többször. Keress rá a Fidesz és Soros ügynök cikkünkre és utalj valamelyik bankszámlánkra, mert még se Orbán, se Soros nem utalt egy fillért se. Köszi!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.02. 14:58:13

@szepipiktor: tehát úgy értékeled, hogy Habony, Tóta W és az egész Index mind Orbán mestertervét hajtják végre. Érdekes elmélet. Nekem mindegy, csak utalják a lóvét végre.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.02. 15:32:35

@szepipiktor: demokrácia: a közös döntés elfogadásával kezdődik, amit a többség megszavaz az ellen lehet ellenvéleményem, de ha elfogadom a játékszabályt, akkor a nekem nem tetsző kimenetelt is el kell fogadnom. A demokrácia az emberekről szól. Szél nem fogadta el a pártja többségi akaratát. Szembe ment vele. Szél tehát nem demokrata. Ezért távozik, ami nem túl elegáns.

Bambano 2018.10.02. 15:54:11

"Eközben a magyar egészségügy sokfelé az országban ugyanúgy nagyon kevés pénzből, de azért tisztességesen működik": itt akadtam le a cikkről...

helyesen: a magyar egészségügy mocskos sok pénzből ritka ócskán működik.

Attilajukkaja 2018.10.02. 15:55:30

"Ha lemondasz, akkor mondjál le becsületesen."
Pontosan miért is becstelen Szél, Vona vagy Zacher? Vagy a lemondásuk becstelen, mert a "valódi vezetőknek pozitív öröksége van"? Lehet, rájöttek, ők nem is valódi vezetők, mert kudarcot vallottak. Akkor az lenne becstelenség, ha minden áron azok akartak volna maradni. Schiffer lemondása ebből a szempontból semmivel sem volt becsületesebb a többieknél, mert ő is kudarcot vallott. Most meg vissza akar jönni.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.02. 16:16:53

@Attilajukkaja: az ugye megvan, hiszen olvashattad, hogy Szél és Hadházy megtarják a mandátumukat és felveszik a fizetésüket.. ugye megvan? és az is megvan, hogy Schiffer lemondott minden tisztségéről, pedig nem bukott meg, maradhatott volna akár képviselő kényelmesen a hátsó padsorban.. le van írva minden, olvasd el. ;)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.02. 16:18:12

@Bambano: az ugye megvan neked is, hogy mennyit keres egy ápoló, orvos és mennyit költünk egy kórházra? ami látványos is... ugye megvan? ugye világos, hogy ennél többet kéne költeni? köszi

Emmett Brown 2018.10.02. 16:20:51

@A kiló nem százat jelent.: szavazott-e az LMP tagsága Szélék koordinációs ötletéről?

Bambano 2018.10.02. 16:22:04

@A kiló nem százat jelent.: és neked megvan az, hogy mennyit költenek a betegek az "ingyenes" orvosi ellátásra? a fateromat két problémával kezelték mostanában, simán költött annyit, amennyiért magánkórházban is kezelték volna.

tehát az átlag magyar beteg befizet egy rakás pénzt az oep hozzájárulásnál, meg utána másik rakás pénzt a kezelésekkor.

ehhez képest a családi tapasztalatok rémtörténetekkel vannak tele a magyar egészségügy terén. NEM, nem működik jól, még elfogadhatóan se.

dare 2018.10.02. 16:32:03

@A kiló nem százat jelent.: Az örök kérdés, vagyis mi a fontosabb: a párt vagy a választók érdeke?
A párt többségi akarata öngyilkosság, majd idővel rájönnek ők maguk is.
Ez nem olyan helyzet volt, mint a 4 évvel ezelőtti.
Akkor a szétszakadt Lmp a bejutásért küzdött egy erős baloldali koala, és egy erős Jobbik között.
Most egy gyenge megosztott baloldal, és egy totális lejáratókampányon átesett Jobbik volt még az Lmp mellett a Fidesz ellenfele.
Erre a helyzetre mondta azt a többség az lmp-ben, hogy még várunk? Mire?
Megvárják amíg a baloldal és a Jobbik teljesen meg nem szűnik?
Hogy akarják legyőzni a Fideszt?
Nem bírom felfogni hogy akarják legyőzni.
Programmal?
Ahhoz polgárok kellenek, fel kell építeni előtte egy polgári demokráciát, a zöldpolitika csak akkor találhat megértő fülekre, ha van egy jól szituált középréteg, egy jól működő polgári társadalom, és kollektivista gondolkodás van sokaknál az individualista helyett.
Jelen pillanatban ennek itt nyoma sincs hazánkban.
Akkor hogy akar nyerni a párt többsége a Fidesz ellen?
De még ettől is fontosabb inkább az a kérdés, hogy mennyi ideig fog tartani az, amíg kormányváltó erővé tudnak avanzsálni?

Attilajukkaja 2018.10.02. 16:48:01

@A kiló nem százat jelent.:
"Szél és Hadházy megtarják a mandátumukat és felveszik a fizetésüket.. ugye megvan?"
És milyen igazuk van! Képviselőként sokkal több mindenhez van joguk, betekintésük, hozzászólási lehetőségük, mint egy kívülállónak. Úgy látszik, nekik ez fontos, Schiffernek nem volt az. Ha pedig sajnálod a képviselői fizetéseket, akkor szerintem ne velük kezdjed. Amúgy sem hiszem, hogy a pénz a legfontosabb tényező számukra ebben az esetben.

"Schiffer lemondott minden tisztségéről, pedig nem bukott meg"
Szerintem meg megbukott. Mit sikerült neki véghez vinnie a parlamentben: nyilvánosak lettek az ügynök listák?

"le van írva minden, olvasd el. ;)"
Köszönöm a jótanácsot. A véleményem attól még nem változik, mert te mindent leírtál, amit gondoltál..

Attilajukkaja 2018.10.02. 17:22:57

@dare:
"Hogy akarják legyőzni a Fideszt?"
Mire feltételezed, hogy le akarják győzni a Fideszt?

dare 2018.10.02. 17:55:17

@Attilajukkaja: Akkor kevesebb lenne az indulat, ha nem akarnák.
Csak mosolyognának a történéseken, és nem egymást szapulnák a kialakult helyzetért.

Attilajukkaja 2018.10.02. 18:03:16

@dare:
Arra gondoltam, hogy a régi gárdában még voltak, akik le akarták váltani, de őket sikerült kitúrni. A mosatni LMP-ben nem nagyon látom az indulatokat. Vagy valamit nem vettem észre?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.02. 18:14:32

@Attilajukkaja: Schifferről több írásban is van szó. És szerintem nagy butaság lenne az ügynöklistákhoz kötni a sikerességét. Az ő politikai sikere az LMP megteremtése, ha értő olvasással követted a lap tetején a gondolatmenetemet. Schiffer maga nem tartotta ezt az eredményt kielégítőnek. Pedig ha megnézzük, hogy hány pártkezdmény vallott kudarcot, akkor eléggé jó az eredmény: Együtt, Momentum, Kétfarkú, PM. Ezek mind befuccsoltak lényegében, ha azt vesszük sikernek, hogy nem jutottak be.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.02. 18:21:34

@Attilajukkaja: a politika nem arról szól, hogy le akarsz győzni valakit. Nem a Fideszt kell legyőzni. Illetve miért kéne legyőzni? Ha erre tudod a választ, akkor van értelme a beszélgetésnak, amúgy semmi. A politika arról szól, hogy politikai célokat valósítunk meg. Elsősorban új közpolitikák formájában: szabályozások, törvények, intézkedések, programok. Ez a politika. Nem az, hogy valakinek valami becsípődése van Orbánnal szemben. És már meg se tudja mondani, mi az. Nem lenne jó Orbánt valami rosszabbra leváltani pl.

dare 2018.10.02. 18:27:44

@Attilajukkaja: A mostaniak ezt a maradjunk tiszták vonalat képviselik, ami már tényleg nevetséges.
Ilyen pályán, ilyen szabályokkal, ilyen feltételekkel még mindig azon agyalnak, hogyan lehetne hófehér pólóban átszakítani a célszalagot.
Hát így nagyon nehéz, és ráadásul hisztiznek mint egy kislány, ha piszkos lesz a ruhájuk.
Reménytelenül idealisták.

Attilajukkaja 2018.10.03. 02:30:30

@A kiló nem százat jelent.:
"nagy butaság lenne az ügynöklistákhoz kötni a sikerességét."
Nagy butaság lenne elfelejteni, hogy ez is az egyik legfontosabb célja volt. Amúgy meg csak példaként hoztam fel.

"Az ő politikai sikere az LMP megteremtése, ha értő olvasással követted a lap tetején a gondolatmenetemet."
SZERINTED volt az. Számomra egy párt megalapítása még nem igazi siker. Lásd Juhász Péter és az Együtt esete.

"Schiffer maga nem tartotta ezt az eredményt kielégítőnek."
Miért tartotta volna annak?

"Pedig ha megnézzük, hogy hány pártkezdmény vallott kudarcot, akkor eléggé jó az eredmény:"
Az eredeti LMP kettévált, teljesen átalakult, egyik válságából a másikba szalad. Nem egy nagy sikertörténet az alapító számára.

"Momentum, Kétfarkú, PM."
Az LMP sem áll most sokkal jobban, mint ők. Hogy bejutottak a parlamentbe, még édes kevés.

"Ezek mind befuccsoltak lényegében, ha azt vesszük sikernek, hogy nem jutottak be."
Ha te úgy akarod, akkor befuccsoltak! :o))))))
Ők szerencsére nem így látják.

" Illetve miért kéne legyőzni?"
Ha figyelmesen olvastad volna a kommentemet, akkor láttad volna, hogy dare-nek válaszoltam, mert ő kérdezte: "Hogy akarják legyőzni a Fideszt?". Erre reagáltam és sehol nem állítottam olyat, hogy le kell győzni a Fideszt. De ha már rákérdeztél, akkor azért kellene legyőzni a Fideszt, hogy Magyarország végre a modern fejlődés irányába induljon el.
Úgy általában nem kellene legyőzni a politikai riválisokat, ha nálunk is demokrácia és jogállam lenne.

@dare:
"A mostaniak ezt a maradjunk tiszták vonalat képviselik"
Én még nem igazán látom, pontosan mit is képviselnek.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.03. 07:56:03

@Attilajukkaja: én vagyok a bolond, hogy leállok vitatkozni. Épp azt mondtam, hogy az Együtt a kudarcok közé tartozik, egyetlen EP-választáson voltak sikeresek a PM-mel együtt. Azóta egyiket se mérték soha sehol. Az Együtt 1%-ot se ért el. Schiffer pártja stabil résztvevője a magyar politikának. Mindennap próbálnak róla valamit lejárató cikket írni, ebből is látszik, hogy fontos a párt. Az Együtt már meg is szűnt ugyebár. Ha ezt a kettőt nem tudod egymás mellé tenni és helyesen értékelni, akkor nincs miről beszélnünk. Az ügynökakták is politikai siker, mert 18x mutatták meg, hogy a múlt átvilágítása csak a 21. századi pártoknak volt fontos. Se a Fidesz, se az MSZP nem támogatta. Egy komoly határozatot fogadott el az országgyűlés, amikor Schiffer távozott, a CETA ellen sikerült egy elutasító és egyébként semmire sem kötelező állásfoglalást elfogadtatni. Schiffer pártja hatott a magyar közélet folyamataira. Ha nem is tudott kormánytényezővé válni. De ahogy írtam a cikkben: más zöld pártokban sem ment ez másként.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.03. 07:57:46

@Attilajukkaja: "És milyen igazuk van! Képviselőként sokkal több mindenhez van joguk, betekintésük, hozzászólási lehetőségük, mint egy kívülállónak." — ugyan mindketten a pénz és a presztizs miatt tartják meg a mandátumukat meg azt hiszik még terem számukra babér. Nem fog.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.03. 10:07:14

@Bambano: senki se mondta, hogy minden jól működik, egyébként ezek nélkül is van, amikor jól működik, sőt: többnyire működik — de az nem hír, működnie kell — engem is az zavar, amikor nem működik és ebben egyetértünk. Az a gondom, hogy nem vagy képes értelmezni, mit írtam. Dolgozik kb. 30 ezer orvos meg ugyanannyi szakápoló nagyságrendileg az egészségügyben. Azt mondani, hogy mind hanyag disznó finoman szólva is igazságtalan. Életeket mentenek naponta. Műhibák mindenütt vannak. Nálunk rendszerszintű hibák is terhelik az intézményt, de ettől még nem kéne bezárni, mert akkor mind rosszabbul járunk. Nem: nem fog összeomlani. És az nem Zacher távozásán múlik, még a Honvédban se.

Attilajukkaja 2018.10.03. 14:59:09

@A kiló nem százat jelent.:
"én vagyok a bolond, hogy leállok vitatkozni."
Nem hinném, hogy bolond lennél, csak kicsit fennhéjázó. A kioktató válaszaidból legalábbis annak tűnsz. :o)

"Az Együtt 1%-ot se ért el."
Valóban. Juhász le is vonta belőle a tanulságot. Ebben nincs vita köztünk.

"Schiffer pártja stabil résztvevője a magyar politikának."
Stabil, de semmitmondó részvevője. És már régen nem nevezném Schiffer pártjának.

"Mindennap próbálnak róla valamit lejárató cikket írni, ebből is látszik, hogy fontos a párt."
Ezek elkerülték a figyelmemet. Kivéve most azt, hogy állítólag - ő ezt tagadja - vissza szeretne térni tanácsadóként az LMP-be. Milyen más, mindennapos lejárató cikkekre gondolsz?

"Az Együtt már meg is szűnt ugyebár. Ha ezt a kettőt nem tudod egymás mellé tenni és helyesen értékelni, akkor nincs miről beszélnünk."
Megint csúsztatsz. Miért tenném a kettőt egymás mellé? Én az Együtt példáját csak arra hoztam fel, hogy egy párt megalapítása még nem egy valódi siker. Ezért nem gondolom, hogy Schiffer esetében az LMP alapítása egy akkora nagy siker lenne, mint amennyit te belegondolsz.
Bár a felvetésed nem rossz: véleményem szerint az LMP-nek is ideje lenne feloszlatnia önmagát.

"Az ügynökakták is politikai siker, mert 18x mutatták meg, hogy a múlt átvilágítása csak a 21. századi pártoknak volt fontos."
Ha te így gondolod, akkor jó. Én még nem látom ezt egy átütő sikernek.

"Schiffer pártja hatott a magyar közélet folyamataira."
Ebben igazad van! Sikerült bebizonyítaniuk, hogy a a politika nem lehet más.

"De ahogy írtam a cikkben: más zöld pártokban sem ment ez másként."
Szerintem az LMP már réges régen nem zöld párt.

"mindketten a pénz és a presztizs miatt tartják meg a mandátumukat meg azt hiszik még terem számukra babér. Nem fog."
Az lehet, de legalább aktívan tesznek valamit azért, amiben hisznek. Szél például most elérte, hogy a Fóti Gyermekvárosban újra legyen fűtés, Hadházy pedig az elmúlt pár évben nagyon sok tényfeltáró munkát végzett.
De a lényeg, hogy írtál egy posztot, amivel sokban nem értek egyet - nem csak én. Mert én például nem értek egyet azzal, hogy míg Schiffert piedesztálra emeled, addig más politikusok, és nem csak politikusok visszavonulását becstelennek nevezed. És a vitapartnereid folytonos lekezelése sem segíti a dolgodat. Szóval véleményem szerint ne hagyd abba a vitatkozást, mert gyakorlat teszi a mestert! :o)
Köszi a figyelmet!

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.04. 09:09:39

@Attilajukkaja: de valóban bolod vagyok, mert nincs értelme, ha a másik fél csak a magáét hajtogatja és oda se figyel a másikra. Illetve úgy általában nagyvonalúan bánik a tényekkel és úgy pakolgatja őket, ahogy éppen jól esik neki. Ez nem fennhéjázás, de gondolhatod annak. Köszi, hogy erre jártál! Szívesen látunk máskor is.

Attilajukkaja 2018.10.04. 10:10:35

@A kiló nem százat jelent.:
"nincs értelme, ha a másik fél csak a magáét hajtogatja és oda se figyel a másikra."
Nagyon igaz, ... de bagoly mondja verébnek? :o)

"úgy általában nagyvonalúan bánik a tényekkel és úgy pakolgatja őket, ahogy éppen jól esik neki."
Akkor TE miért teszel ilyet?

"Köszi, hogy erre jártál! Szívesen látunk máskor is."
Köszönöm. Neked is további jó munkát!
(A fenti kérdéseimre természetesen nem várok választ, csak költőiek voltak.)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.04. 13:36:59

@Innovált kutyák: A NER még sosem volt hálás senkinek. Azoknak a jobboldaliaknak vagy volt fideszeseknek sem, akik a szekerüket tolták. Hát akkor miért lennének hálásak egy mindhárom parlamentben ellenzékként működő párttal szemben. Illetőleg: remélem az világos számodra, hogy ez egy blog. És nem az LMP maga. Ha a párt felé van kritikád, akkor azt ne nekünk címezd, mert a kettő szezon és fazon. Ha ez változni fog és megvesz minket is Ungár Péter, akkor jelezni fogjuk. Ez egy egyszemélyes blog lényegében. Egyetlen ember magánvéleményét tükrözik az írások.

Attilajukkaja 2018.10.12. 16:25:20

@A kiló nem százat jelent.:
Kicsit bátortalanul, de megkérdem, hogy ezek után is azt hiszed, hogy Zacher volt a hunyó ebben a lemondási ügyben?
index.hu/belfold/2018/10/12/honvedkorhaz_surgossegi_ellatas_fizetes_orvoshiany_apolohiany_muszerek_sbc_sbo/

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.10.12. 17:00:25

@Attilajukkaja: Olvastad a bekezdést, ami erről szól? Kérdezem halkan.

Attilajukkaja 2018.10.12. 19:32:02

@A kiló nem százat jelent.:
Erre a részre gondolsz?:
"a felelősségvállalásról, a számonkérhetőségről és a szavahihetőségről, amit bárki igazán magáévá tehetne"
Vagy erre?:
"a saját intézményében zajló visszásságokkal vezetőként nem akart szembenézni és inkább ignorálta a kritikákat"
De talán erre?:
"felelős megoldáskeresés helyett csupán áthárítja a felelősséget, apokaliptikus víziókkal"
Konkrétan mire gondolt, uram? :o))
süti beállítások módosítása