A kiló nem százat jelent.

Felfüggesztve. Meddig játszhatják Orbánék a westernhőst Brüsszelben és idehaza?

2019. március 22.

Tiszta sor az Európai Néppártnak van egy Orbán-problémája. Se lenyelni, se kiköpni nem képesek. S bár messziről úgy tűnik mintha Orbánnak mindig minden összejönne, kül- és belföldön is egyre inkább elszigetelődik. Ez saját hübrisze. A felkozmetikázott félsikerek fénye hamar megkophat. A politikai győzelmek könnyen bizonyulhatnak pyrrhusz-inak. Magyarországnak is van egy Orbán-problémája. Európának pedig egy jóval nagyobb: a Kelet és Nyugat közötti szakadék.

volt_egyszer_egy_fidesz.jpg

Felfüggesztve. De önként. (Volt egyszer egy vadnyugat, 1968.)

Remek sajtófotó téma volt Orbánék filmszerű bevonulása Brüsszelben. Látogatásuk korántsem kecsegtetett diadalmenettel és nem is volt az. Az Európai Néppárt válsága az Európai Unió válsága is: egyik sem képes kezelni azokat az értékkonfliktusokat, amelyek jelenleg szétfeszítik. Eközben Orbán Viktor 30 év alatt olyan politikai gépezetet épített maga alá idehaza, amelyben kisebb belső ellentéteknek sincs nyoma, imponáló módon valósítják meg és adják el céljaikat, ami idehaza népszerűségük titka.

Az Orbán-rendszer magabiztosságát lehet irigyelni és gyűlölni. A miniszterelnök közvetlen kollegáinak arckifejezései azonban nem éppen kisimultak. Feszültnek és idegesnek tűnnek az európai politikai közegben, amit már nem a Fidesz ural széltében-hosszában, ahol csak idegesítő másodrendű jövevénynek számítanak az Unió szegény keleti végeiről. Az Unió és a Néppárt válságának ez a valódi oka. 30 év nyugati integráció és 15 év uniós tagság nem volt elég a keleti országok felzárkózására. Míg korábban akár az ír, akár a spanyol felzárkózás hasonló időtávon belül valósult meg. Ez pedig súlyos történelmi kudarc és 2019-ben már írható kizárólag az államszocializmus rovására.

És ebben a kudarcban, ahogy a Brexitben és az integráció korábbi megtorpanásában, az Unió politikáját meghatározó Néppárt vastagon benne van. A Néppártban pedig a Fidesz van benne vastagon, még... Tehát osztoznak a Néppárt és az Európai Szocialisták közös felelősségében. Ma egyszerre mondják Nyugat és Kelet-Európa leszakadó rétegei, hogy nem kérnek egy ilyen Európából. Mindenütt erősödik a jobb- és baloldali politikai populizmus, a hagyományos pártok válságban vannak. Orbán mindkettőt egyszerre lovagolta meg a rezsicsökkentéssel és a bevándorlásellenességgel, elszívva a levegőt a hazai radikálisok továbberősödése vagy megjelenése elől. 

eu_atlag_ber.jpeg

Kiábrándító, de tudjuk, nem Orbán aggályos hatalomgyakorlását elégelték meg jogállamiságra kényes nyugati partnerei. Nem kényesek rá. Nem is azt kifogásolták, hogy keményen harcolt Magyarország gazdasági érdekeiért, alig van valamicske brüsszeli magyar lobbi, még a többi keleti országhoz képest is vérszegény az érdekérvényesítő képességünk az EU-ban. Nem ezekkel húztuk ki a gyufát. A jogállamiság kérdése napirenden sincs a Néppártban — Orbánnak abban igaza van, hogy nehezen is lehetne, mert akkor igen sok kormány a vádlottak padjára kerülhetne. Helyette Orbánék mínuszos plakátozási szokásai és a CEU-ügy merültek fel, amik semmiképpen nem tekinthetők kirívónak a viharvert kontinens politikatörténetében. A CEU-val szembeni akadékoskodás ugyan céltalan és ostoba húzás volt, de piszlicsáré tyúkper, még a komplett oktatáspolitika is csupán tagállami belügy.

Azokat sérült értékeket ugyan senki sem látta, de egyetlen gondolatot még megérdemelnek a vitatott Juncker-Soros-plakátok. Képzeljük el, hogy mondjuk Tarlós István fideszes főpolgármester az önkormányzati kampány előtt Orbán Viktor arcképével és O1G felirattal ragasztana ki "tájékoztató" plakátokat. Az egy dolog, hogy a ma utált főpolgármestert másnap a legradikálisabb ellenzéki tüntetők nemzeti hősként ünnepelnék, de mindez nyilván lehetetlenné tenne minden reálpolitikai alkut a kormánnyal, ártana Budapestnek meg Tarlós karrierjének. Minden párhuzam sántít, de az utóbbi abszurditása jelzi, hogy mennyire nem azonosul a Fidesz azzal a Juncker vezette Bizottsággal és Néppárttal, amit megszavazott és aminek tagja, és ez mennyire érdekli. Mennyire veszi komolyan az európai szintű politikát. (Amúgy mindenki más is.)

soros_juncker.jpg

Még szájbarágósabban: pont ekkora a súlya az európai politikának a tagállami belpolitikákhoz képest, és ekkora  jelentősége ennek a néppárti kutyakomédiának, akár felfüggesztik a Fideszt, akár kizárják, akár fából vaskarika módon a Fidesz "felfüggeszti saját magát", vagy végül kilép — valószínű többedmagával, és tesz pontot akár a Néppárt sikertörténetének végére, ami az egyetlen valódi tét itt. Igen ám, de ez mindössze Manfred Weber bizottsági elnöki ambíciói szempontjából tét, tehát csak a nagy európai játékosok számára. A hazai kispályán focizó Orbánnak mindez közömbös. Valójában nincsenek európai szintű ambíciói, bár az országot már kinőtte. 

El is intézte, hogy amíg ez az establishment fennáll, nem is lehetnek ilyen ambíciói. Orbán amúgy jó érzékkel arra számít, hogy ez az establishment be fog dőlni. Ahogy bedőlt Olaszországban, Franciaországban, Görögországban már. Arra számít, hogy erőfeszítései megtérülnek és új radikális jobboldali szövetség jön létre. Egy ilyen még konstruktív módon még nem tudott megszerveződni a kontinensen, ellenben csírái mérhetetlen rombolást okoztak magányos őrültekként is: jelesül a Brexitet.

Ebben az abszurd, minden hidat felégető provokációban, amit Orbán Európában művel, viszont orrvérzésig egyformák a magyar politikusok, ha jövőbelátó politikusi képességeik igencsak szórnak is, a politikában mind csak a semmi jóval nem kecsegtető elkeseredett konfrontációt ismerik, bár rendszerint azt sem értik...

Hiába burkolja Orbán következetesen elkötelezettséget hirdető szólamokba felelőtlen, padfirkáló kisdiákra emlékeztető gesztusait. A pohár betelt. Ellenzéke ugyanebben a magyar betegségben szenved. Az ellenanyag a magyar választók kezében van kizárólag.

keresztapa.jpeg

Míg a két fegyverhordozó, Gulyás Gergely és Havasi Bertalan kifejezetten feszültnek és idegesnek tűntek. Orbán Viktor magabiztos, dörzsölt veteránnak látszott Brüsszelben, mint akinek legnagyobb gondja, hogy hogy áll kedvenc focicsapata. A miniszterelnök a rettenthetetlen cowboy szerepét játsza, aki látogatóba jött az idegen városba. Úgy tesz, mintha nem lennének méltó ellenfelei, pedig Magyarország nem egy súlycsoport Németországgal, minden szálon a német gazdaságtól függünk, és ezt Orbán Viktor pontosan tudja. 

Orbán 6 pontos gazdasági programja áfával együtt is csak 2 pont

Míg a családpolitikai program 7 pontból áll addig a gazdaságpolitika csak 6-ot kapott. Összegezhetnénk az Ipar és Kereskedelmi Kamarában az MNB-vel közösen nagy csinnadrattával tartott kormánybejelentést. Orbán Viktor Facebook oldala Itt van Orbán hat pontja A fejlődés jellege megmarad, ami ma jellemzi Magyarországot, ennek első tulajdonsága, hogy 2 százalékponttal Nyugat-Európa felett növekszünk - mondja a miniszterelnök.

Játszhatná a hasznos, megbízható szövetségest, aki cserébe kiharcol hazájának bizonyos előnyöket, de ilyen céljai a magyar kormányoknak fájó módon sosem voltak. Nem is ezen munkálkodik a magyar politika, s ezért látványos a lemaradásunk pl. a baráti Lengyelországtól is. Mi csak a leghangosabbak vagyunk ebben a vadnyugati ivóban, de nem a legügyesebbek. Szájhősök, hamiskártyások, lesipuskások. A nála rosszabb kártyajátékosokat Orbán jócskán felültette érzésem szerint. A Néppárt, pontosabban Manfred Weber majd futhat a pénze után, amit a magyarokra tett. Végül a magyar miniszterelnök presztizsveszteség nélkül veszi a kalapját.

A westernhősök sorsa olykor tragikus. Az őket játszó színészeké mondjuk meghívások talkshow-műsorokba meg jól fizető vidéki haknik. Nehéz elhinni, hogy a tehetséges magyar kormányfő beéri ennyivel. Az országra továbbiakban is a B-kategóriás filmek együgyüsége vár, és a meghirdetett nagy nemzeti álmok délibábok maradnak a magyar rónán.

A cowboy-ok a filmek végén olykor ellovagolnak egy romantikusan szép naplementében. Történetük a semmiből indul és a semmiben ér véget. Magyarország viszont marad Európában, nem lovagolhat el, és nem lakik jól bornírt vagánykodással és kivagyisággal, ha népe még nem is értette ezt meg. Tiszta sor az Európai Néppártnak van egy Orbán-problémája, vessenek magukra. Magyarországnak is van egy Orbán problémája. Mit egy? Szaladgál még néhány tucat naplopó kétbalkezes párbaj-antihős errefelé. Miközben a vadnyugat ideje rég leáldozott.

Meddig játszhatják Orbánék a westernhőst Brüsszelben és idehaza? S miért nincs legalább egy másik cowboy egyik városban sem?

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr1914708819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.23. 10:50:20

A Néppárt a múlt struktúrája, az utolsó liberális végvár. S reszket, remeg. Vicces volt, hogy a napoknban könyörögtek Orbánnak.

Európa forrong, s a nép egyre erősebb. A háttérhatalom pedig fogcsikorgarva vacog.

Jakab.gipsz 2019.03.23. 10:51:07

1, Bátran ugathatja 100 kis és nagy kutya a holdat az akkor sem lesz sajtból, és akkor is a helyén van ha nem látjuk.
2, Viktor főnök és a csapata valóban agyon dolgozza magát, (a sátánfajzat Soros) által kilóra megvett, túlerő ellenében,
3, Hol ott a probléma megoldása, a (lovagiasság szabályai szerinti) és a keresztény demokrácia megmentése, nem egy túlságosan nehéz feladat. Nem bonyolultabb mint egy négy és ötismeretlenes egyenlet megoldása.
4. Matekból pedig nem csak jók vagyunk, hanem a világ legjobbjai.
5, Tehát nem az a kérdés, hogy győzhetünk-e vagy sem, hanem mikor visszük be a kegyelem döfést, a sátánfajzat Soros hasznos idiótáinak. Ennyi.

Brix 2019.03.23. 11:10:31

Nyugaton nem nagyon szeretik az olyan westernhős-szerű politikusokat, mint amilyen Orbán, éppen ezért be sem fogadták soha az ottani politikai elitbe, de meghökkentő , olykor megbotránkoztató kijelentéseire azért odafigyeltek rá. Viszont, Orbán mára "szalonképtelenné" vált az európai nagypolitikában, azaz: már nem veszik komolyan mint politikust, nem adnak a véleményére. 2-3 évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy az Angela Merkelel - majd később Macronnal szemben egy pólusközpont jöhet létre Orbán körül, és akár új , uralkodó ideológia trendeket is formálhat, azonban túl sok olyan nem elegáns, sőt , még az európai konzervatívok között is visszatetsző lépést tett, amivel fokozatosan diszkreditálja saját maga személyiségét és ezzel politikai súlyát Európában ( ha volt egyáltalán..)
A kívülről kevésbé látható , jobban eltitkolható korrupció, a kvázi egypártrendszer kiépítése, és a jogállamiság lassú leépítése mellett Orbánék olyan gyűlöletkeltő propagandát kezdek el , amely már az átlag nyugati embernek is nyilvánvalóvá tette az Orbán-rendszer valódi természetét. Mondjuk ki: Magyarországon az ideológia, a módszerek, az elvek és a kommunikáció módja már nagyon messze áll a nyugati országokban, a plurális demokráciában elfogadottól. ( nem szeretnék rá egy már 60-70 éve elcsépelt, mindenkire rásütött szót írni: fa... ta) ) Orbán politikájával túllépett egy határt, amit nem kellett volna, és ez már kívülről is látható, így a kezdeti lelkesedés elfogyott irányába, pedig sok ember egyetért azzal , hogy valamilyen formában meg kellene őrizni Európát a 2VH után elért példátlan jólét, béke , együttműködés korszakában- és limitálni kellene a globalizáció káros mellékhatásit. ((Nem fog sikerülni, jelen állás szerint ...))
Azt szinte mindenki látja idővel , hogy a nagy globális trendekre , kihívásokra nem a populista politikusok profán megoldásai jelentenek majd gógyírt, akik valójában illúziókat kínálnak az embereknek, hogy pl visszafordítják, megállítják a nagy globális folyamatokat..
Persze, lehet hogy még lesz egy felfutása a populista politikának, de mihelyst az emberek már a bőrükön tapasztalják, hogy milyen kártékony folyamatokat indít meg a nemzeti önzés , az etnicizmus és az izoláció politikája rögtön megváltoztatják a véleményüket...A legjobb példa Brexit- hiszen az egy több száz éves kapitalista múlttal rendelkező , tőlünk jóval fejlettebb országot is megroppantott, mi lenne ez Huxit esetén- ami nem lesz opció soha...
A tények azok, hogy külön-külön sokkal gyengébben vagyunk, mint együtt és olyan kompromisszumokat kell kötni, amit mindenki elfogad
Orbánra visszatérve: szerintem elindult a nemzetközi diszkreditálódás útján. Valami megtört, hiszen túl sok alpári húzása volt , ami sokat ártott renomájénak... Lassan szánalmas öregembernek hat megjelenésével és stílusával az új , fiatalabb politikai generáció mellett. Macron, Kurz, Weber, Salvini, Morawiecki- már egy új politikus generációt képviselnek és ma már az is számít, hogy valaki melyik generációba tartozik...
Orbánnak itthon mindent elért, amit lehetett, de az európai politika formálója soha nem lesz, mert a stílusa és a nézetei elfogadhatatlanok, és kiöregedőben is van ...
A legjobb lenne , ha elindulna a konszolidációs politika útján - hazai és nemzetközi szinten is - mert könnyen elindulhat a diszkreditálódás után a nevetségessé válás útján is...Onnan meg többet nincs visszaút...

midnightcoder2 2019.03.23. 11:13:35

Igazából Orbántól az volt a stratégiai hiba, hogy nem lépett ki már jóval elõbb a Néppártból. Európában a jövõ a radikális jobboldalé, ebben pedig sokkal jobb pozíciót tudhatott volna a magáénak ha a kizárás elõtt önként, emelt fõvel távozik. Így most ha bennmarad, az elég csúf kompromisszumok árán fog csak sikerülni, és a dolognak lesz egy olyan nézõpontja, hogy a renitens Viktorral feltörölték a padlót. Ha pedig kirúgják, akkor max. a mártírt játszhatja el, és kuncsoroghat bebocsájtásért a radikálisoknál.

midnightcoder2 2019.03.23. 11:20:03

@Brix: "Azt szinte mindenki látja idővel , hogy a nagy globális trendekre , kihívásokra nem a populista politikusok profán megoldásai jelentenek majd gógyírt"

De. Az aki egy háború közepén eldobja a puskát és elkezd énekelve virágokat szórni a harctéren nem példakép lesz, hanem áldozat. És Európa ma pontosan ezt teszi. A világon az összes nagy szereplõ Kínától az USA-ig, Izraeltõl Szaud-Arábiáig körömszakadtáig harcol a saját érdekeiért, egyedül Európa az akit minden más jobban érdekel. Ez a magatartás kb. addig mûködik, amíg nagy a jólét. Márpedig Európában - pont a fenti magatartás miatt - a jólét napjai meg vannak számlálva. Nem tudni, hogy vajon a következõ válság lesz-e az, amibõl Európa nem fog tudni felállni, vagy az utána következõ, esetleg a lassú leépülés vár rá, de olyan forgatókönyv ahol nyugat-európa hosszú távon megtarthatja a világátlagnál 4x nagyobb jövedelmeit szerintem nemigen van. Az a tudományos, technológiai, kulturális fölény ami ezt az elmúlt 500 évben lehetõvé tette, szerintem már régen oda van.

midnightcoder2 2019.03.23. 11:24:04

@Brix: ".A legjobb példa Brexit- hiszen az egy több száz éves kapitalista múlttal rendelkező , tőlünk jóval fejlettebb országot is megroppantott, mi lenne ez Huxit esetén- ami nem lesz opció soha..."

A BRExit rövid távon negatív az angoloknak, de hosszú távon nyerni fognak vele. Õk ugyanis lényegesen fejlettebbek mint az EU átlaga. Ráadásul a régi gyarmati kapcsolataiknak köszönhetõen jobb kapcsolatot ápolnak Pl. Indiával mint az átlag EU-s tagországok. És egyedül nem fogja õket béklyózni az idióta Brüsszeli politika.

Nálunk ez azért nem mûködne, mert a történelem úgy alakult, hogy nekünk nincs saját gazdaságunk, a GDP nagy részét a multik, illetve az õket kiszolgáló cégek adják. A multik pedig addig vannak itt, amíg az EU részei vagyunk, vagy amíg az EU meg nem szûnik létezni. Ergo, nekünk nem alternatíva a kilépés.

Etniez 2019.03.23. 12:02:18

@midnightcoder2: láthatóan fogalmad sincs Uk-ról és a Brexitről. Végig túrnézták a volt gyarmatokat a nemzetközosségen belül (Common wealth) az elmúlt 2 évben és nulla darab megállapodást kötöttek.
Meglepő módon a gyarmatok nem akarnak újra gyarmatok lenni, továbbá miért kapnának jobb feltételeket, hiszen kisebbek, mint az EU. Nektek odahaza fogalmatok sincs semmiről, de mindenről okoskodtok.

Brix 2019.03.23. 12:04:03

@midnightcoder2: A Brexit nem hinnèm, hogy hosszú távon jót tenni Nagy- Britanniának. A " splendid isolation " politikája nem működik, hiszen a legkèzenfekvőbb kereskedelmi partnerek a közel fekvő nyugat- európai országok , ezt nem lehet pótolni a volt gyarmatokkal. A legjobb ès a legkèpzettebb , műszaki beállítttságú munkaerő pedig közèp- európai..
A " brüsszeli" politikát pedig a tagrszágok alakítják ki, tőlünk, a közös döntèsektől függ minden...Az Európa Parlamentet közvetlen választjuk, a Bizottságba a nemzeti kormányok delegálnak, az Európai Tanács is a tagállamok miniszterei, miniszterelnökei. Nyilván nagyon komoly problèmák vannak, de a" zsinórmèrtèk " mèg mindig Európa a világnak, kölönösen a jog ès a biztonság területèn...Az equilibrium persze nehezen fenntartható, mert óriasi a külső nyomas gazdasági, geopolitikai ès migrációs tèren is. A migráció megállítása, megfordítása, nyugaton- ahol már tízmilliós migráns hátterű tömegek èlnek- nem megvalósítható. Ezt csak szerintük " menedzselni "lehet, ezèrt sem èrtik ott, mièrt akarunk mi olyat , ami ebben a makro dimenzóban nem megvalósítható...Valójában ránk is hasonló jövő vár, 30-40 èv múlva , de nehèz ezt elismerni... Valami kezdeni kellene ezekkel a globalis nagyfolyamatokkal, de igazából a fő problèma az, hogy nincs rájuk jó ès vègleges válasz...Túl erősek a gazdasági-, nèpesedèsi -, klíma folyamatok hatásai ahhoz, hogy akar egy közös európai politikával visszaforgassuk a makrotrendeket...

Snedronningen 2019.03.23. 12:59:02

@Brix: pontosan, még a nagy közös európai politikákkal sem lehetne kezelni a globális ügyeket. A gond az, hogy amíg a Brexit és egyéb belső problémák lekötik a kapacitásokat, addig a közös politikák kidolgozása még csak meg sem kezdődik! A fő veszélyt ebben látom, és a végeredmény megint az lesz, hogy az európai országokat meglepi, ha a globális világpolitika, amelyet nem követtek le a közös akciótervekben, egyszercsak lecsapódik pl 2008-as gazdasági válság, 2015-ös menekültválság, amelyekre fel lehetett volna készülni, ha nem a belső vitákkal vannak elfoglalva, hanem követik a trendeket és előre gondolkodnak. Most is, globálisan érlelődnek a gondok, de leköt minden figyelmet és kapacitást a Brexit. Nagyon gyorsan le kellene ezt zárni és foglalkozni a valódi gondokkal, különben megint pofáraesés és kapkodás lesz a vége.

2019.03.23. 13:11:03

"...Hiába burkolja Orbán következetesen elkötelezettséget hirdető szólamokba felelőtlen, padfirkáló kisdiákra emlékeztető gesztusait. A pohár betelt. Ellenzéke ugyanebben a magyar betegségben szenved. Az ellenanyag a magyar választók kezében van kizárólag..."

Ha eltekintünk attól, hogy igen nehéz az ellenzék dolga egy olyan közegben, ahol - az internetet kivéve - a teljes médiumot a fityisz uralja, akkor is ott a bibi az idézet harmadik mondatában, miszerint mint olyan, hogy magyar ellenzék nincs, már ami a választóknak megfelelne.

Van ugye az MSZP, amely már kétszer is bizonyította, hogy egyrészt minden, csak nem baloldali értékrendű, másrészt - bár a válságról közvetlenül nem tehetett - mégis inkompetens módon állt hozzá annak kezeléséhez. Ehhez jött slusszpoénként az öszödi beszéd.

Aztán van/volt az SZDSZ, amelyből olyan különböző csökevényes maradványpártocskák alakultak, amelyek súlya gyakorlatilag nulla.

Maradt a Jobbik, amelynek egyrészt - a fityisz hathatós "támogatásával" - sikerült önmagát felszabdalnia, másrészt népszerűsége - a keleti végek kivételével - még mindig 10% körüli, amely azért lássuk be, egy majd' 30 éves párt esetében igen csekély siker még akkor is (sőt!), hogy eddig a kormánylapát közelében sem voltak. És ahogy az események jelenleg haladnak, minimum újabb 8-12 évig nem is lesznek.

És nem, nem azért, mert a fityisz és a csúti takony és népi zenekara olyan jól muzsikálna.
Hanem azért, mert a magyar választók jól reagálnak az olyan vezényszavakra, hogy "migráncs, Soros, és Brüsszel", függetlenül attól, hogy eközben meg szétesik az oktatás, az egészségügy. A magyar választópolgárt addig nem érdekli az, hogy ma demokrácia helyett egy autokrata-oligarcha-fasisztoid rendszer van kiépülve, amíg a bérek évente 8%-al növekednek, és amíg van munkahely, még ha az csak összeszerelő-üzem is.

A magyar választópolgár gyakorlatilag debil.

Jakab.gipsz 2019.03.23. 13:22:30

@Látens Inszinuáció:

De miért kellene, a "migráncs, Soros, és Brüsszel" kifejezésekre másként reagálnunk?

De a másik témát, ha már szóba hoztad, "eközben meg szétesik az oktatás, az egészségügy" az egészségügy és az oktatás privatizációját, az SZDSZ erőltette és szét is verte.

Etniez 2019.03.23. 13:52:02

@Jakab.gipsz: a büdös lófaszt az szdsz, amióta Hoffmann Rózsa elszabadult, azóta nem teljesítünk sehogy a nemzetközi kompetencia felméréseken.
Tudjuk, hogy kínos az igazság, de azért na...

midnightcoder2 2019.03.23. 13:58:24

@Etniez: 20 év múlva kiderül hogy ki járt jól és ki nem.

midnightcoder2 2019.03.23. 14:05:30

@Etniez: Ja. És a gyerekek nyilván az egyik napról a másikra lettek hülyék, és nem arról van szó, hogy amikor a szent deszegregáció címén betettek 20 normális gyerek közé 5 fiatalkorú bûnözõt és/vagy gyakorló elmebeteget, akkor ezek kezelése kb. elvitte a pedagógusok idejének a 80%-át és a többire csak a maradék 20% jutott.

midnightcoder2 2019.03.23. 14:16:55

@Látens Inszinuáció: "Ha eltekintünk attól, hogy igen nehéz az ellenzék dolga egy olyan közegben, ahol - az internetet kivéve - a teljes médiumot a fityisz uralja"

Ez kapásból faszság. Egyrészt azért, mert ma már a legmeghatározóbb médium az internet - és igen, falun is - másrészt az ellenzéknek még így is jóval több médiája van mint Pl. a Horn kormány alatt volt.

"Hanem azért, mert a magyar választók jól reagálnak az olyan vezényszavakra, hogy "migráncs, Soros, és Brüsszel", függetlenül attól, hogy eközben meg szétesik az oktatás, az egészségügy."

Mert az oktatásügy és az egészségügy a szocik idején olyan remekül muzsikált. Ja bocs, nem is, pont olyan szar volt mint most. Az oktatáson Orbánéknak még sikerült rontani egy picit, de az nem jelenti azt, hogy a szocik alatt nem lett volna szar.

"A magyar választópolgárt addig nem érdekli az, hogy ma demokrácia helyett egy autokrata-oligarcha-fasisztoid rendszer van kiépülve"

A magyar választópolgár tapasztalata az elmúlt 30 évben az volt, hogy a nagy demokráciában lerohadt az ország, a fékek és egyensúlyok rendszere egy percig nem akadályozta az épp aktuális politikai elitet hogy szétlopja az országot.

"A magyar választópolgár gyakorlatilag debil."
Miután te magad állítottad, hogy az ellenzék egy kalap kutyagumi, miközben az Orbán kormány - szemben az elkúrókkal - viszonylag elfogadható gazdasági eredményt produkál, akkor most ki is a debil ?

Etniez 2019.03.23. 14:18:03

@midnightcoder2: 11 éve nincs köze az szdsznek az oktatáshoz, menjetek már..

dare 2019.03.23. 15:07:58

"Magyarországnak is van egy Orbán problémája. Mit egy? Szaladgál még néhány tucat naplopó kétbalkezes párbaj-antihős errefelé. Miközben a vadnyugat ideje rég leáldozott."

Nagyon jó a vadnyugati hős hasonlat, itt tényleg túl sokan vannak azok, akik csípőből lelövik azt, aki ki meri nyitni a száját.
A Fidesz médiagépezete kivétel nélkül mindenkit lő.
Az Mszp-Dk médiagépezet szintén csípőből tüzel azokra, akik mást gondolnak a világról mint ők.
Az Lmp és a Jobbik pedig újabban saját magával szeret párbajozni mások helyett. (bár ez már kezd lecsengeni, csak a harc után van egy olyan kellemetlen érzés, hogy ki is fogytak a lőszerből, és bele is fáradtak)
A vadnyugat leáldozott, csak nehéz szólni a párbajozóknak, mivel ha szólni akar nekik bárki is, azt lelövik.
Pedig a globalizáció világában a westernhősökkel kb annyira tudunk csak haladni, mint az alábbi videón az úr a mozgólépcsőn.
youtu.be/xE4LNUCoBQs
Közös megoldás kellene, de mindenki harcolni akar.
Ezért legnagyobb mértékben a Fidesz a felelős, nekik megvolt a felhatalmazásuk a változtatásra, de ők is csak puffogtatni szeretnek.
A régiek azok csak megolajozták a fegyvert, nem is rakták még le azt, és nem is akarták soha.
Az újak pedig mindenkivel párbajozni akarnak.
Annyiban igazat adok az újaknak, hogy ezeket a párbajhősöket lehet tényleg le kéne lőni előbb, mert ezeknek folyamatosan viszket az ujja a ravaszon. De abban már nem adok nekik igazat, hogy csak halk suttogó hangon merik csak megkérdezni a párbajbetyárokat.
-Szia, lenne kedved velem párbajozni. Én már párbajoztam párat, igaz csak "apukámat" lőttem le még eddig, aki már fegyvertelen volt, de veled is megküzdenék, ha te is akarod.
Nem akarod?
Jól van, akkor majd megkérdezem máskor. Talán akkor majd lesz kedved.
De ha akkor se lesz, akkor az is jó, ha majd te szólsz ha lesz kedved.
Bocs hogy zavartalak, tényleg nem akartalak felzaklatni, ne haragudj, már megyek is.
Szia

Nem beszélve az újabbak közül a Momentumról, aki mióta beült az ALDE-hoz, azóta mintha kifogyhatatlan lőszermennyiséggel rendelkeznének, és minden töltényükre rá is vésették a liberalizmus szót.

Hogy ebből semmi jó nem fog kisülni, az szinte 100%!

dare 2019.03.23. 15:22:06

Ahogy látom egy zöld politikussal megint kevesebb lesz az Unióban.
Nagyszerű. Remek.
Ezt is nehéz lehetett kiiizzadni a szociknak magukból.
A kompromisszuk hazája vagyunk, ehhez semmi kétség nem férhet.

Hefe 2019.03.23. 15:36:17

50 ev mulva amikor orbanra mar senki nem fog emlekezni, barlangrajzokon lathato kepei alapjan a kesei utodok majd ugy fogjak nevezni hogy a miniszterelnok, akinek a kezei beszorultak a nadragzsebebe.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.03.23. 15:36:50

@MAXVAL bircaman közíró: "A Néppárt a múlt struktúrája, az utolsó liberális végvár." - Mit nem mondasz! Akkor Orbán liberális? Ja és akkor az európai liberális párt, az ALDE az az utolsó előtti végvár? bircácska! Kicsit jobban erőltesd magad a rubelecskékért!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.03.23. 15:43:32

Lajos vagyok a Csele patakból. Úgy döntöttem, hogy győztem!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.03.23. 15:47:26

Hogy szídták az IMF-et, miközben 2011-ben 7 százalékos kamattal vettek fel dollárhitelt.

www.portfolio.hu/img/upload/2019/03/dollarkotveny190322egy-20190322.png

Így mulat egy magyar úr.

midnightcoder2 2019.03.23. 15:53:58

@Etniez: De nem is az idén kezdtek el szarok lenni a PISA eredmények.

midnightcoder2 2019.03.23. 15:56:13

@dare: Igazából nem is tudom mióta zajlik a párbaj. Már a Kádár-rendszer alatt is utálta egymást a kommunista és a reakciós.

dare 2019.03.23. 16:30:53

@midnightcoder2: Az a baj, hogy most egészen más világ van, és minél többet akar párbajozni valaki, annál biztosabb lesz a lemaradásunk a mezőnyben.
A nemzet egységét nem úgy lehet elérni, ahogy azt a Fidesz teszi, ahogy meg a régi baloldal teszi, úgy meg pláne nem.
Viszont a fejlődéshez elengedhetetlen lenne az egység.
Egyénileg is tudunk fejlődni, de azzal lemondunk az egységről, mivel mindenkinek sokkal fontosabb lesz a saját élete, mint a társadalma egysége.
Ha nem akarunk egységet, azzal felkínáljuk azt a lehetőséget, hogy kiszolgáltatjuk magunkat, (amire jelen körülmények között minden reális esély megvan), és teljesen védtelenek leszünk a globális kihívásokkal szemben amik gazdasági, társadalmi, környezeti szempontokból nem megoldhatóak egyénenként.
Tehát szükség lenne az egységre, és mégis mindenki harcolni akar.
Ez már más rendszer, itt már más szabályoknak kellene érvényesülni, csak az a baj, hogy ezeket szabályokat most írjuk.
Pontosabban most kellene írni, csak helyette inkább mindenki harcolni akar.
Tehát nem baj az, hogy van kommunista és reakciós is, csak ne gyűlöljék annyira egymást, hogy az országból vadnyugatot csinálnak ahelyett, hogy az ország érdekeit figyelnék.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.23. 16:53:51

@dare:

Hisz a kapitalista gazdasági rendszerben és a liberális alapjogokban.

dare 2019.03.23. 17:03:21

@MAXVAL bircaman közíró: Nehéz úgy hinni, hogy semmibe veszi a szabad piac működését.
A monokapitalizmus az már oké.
De a liberális alapjogok a Fidesz olvasatában mik lehetnek, arról sejtésem sincs.

dare 2019.03.23. 17:10:41

@dare: monopol-jav.
A liberális alapjogok semmit nem jelentenek senkinek a mai világban a kormányzó pártoknál, erre a Fidesz is nagy ívből tesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.23. 17:18:50

@dare:

Nem akar mást, mint ami a klasszikus liberális program, azaz elégedett a liberális demokráciával annak alapjaiban. A gazdaságban pedig a kelet-ázsiai fejkesztőállami modellt akarja, ami más ugyan, mint a nyugat szabadpiaci modell, de az is a kapitalizmus verziója.

dare 2019.03.23. 17:34:36

@MAXVAL bircaman közíró: Lehetne kicsit elégedettebb is a liberális demokrácia alapjaival. :D
A gazdaságban valóban a kelet-ázsiai modelt akarja másolni, csak nem tudom ez itteni környezetben és a mi adottságainkkal és hozzáállásunkkal miként is lehet majd megvalósítani.
Ez a videó egész érthetően leírja ezt a modellt.
youtu.be/1xVZRF_qgsw

Jakab.gipsz 2019.03.23. 17:59:14

@Etniez: Biorobotok kompetenciája, mióta kultúra ?

Brix 2019.03.23. 18:28:19

Szerintem nincs kelet-ázsiai fejlesztési modell Magyarországon. Ha lenne ilyen , akkor minden erővel az oktatás-, a kutatás- és az innováció fejlesztésére koncentrálna az ország kormánya.
Ami van , azok ugyanazok a gyors fejlődést megalapozó tényezők, amelyek a többi közép-európai , balti és balkáni országban: a kedvező földrajzi helyzet, relatíve olcsó feldolgozó ipari bérek, kombinálva a történelem során soha nem látott alacsony kamatokkal, amihez járul még az a több száz milliárd euró nettó forrás, ami a régióba érkezett az EU csatlakozás óta. Hozzánk is kb 50 milliárd, nettó forrás jött, a kohéziós és strukturális alapokon keresztül a befizetéseket levonva
A közvetlen külföldi tőkebefektetések is hasonló dimenzióban történtek , amiből még ha le is jön az éves szinten hazatalicskázott profitot , még akkor is bőven pozitív a mérleg....
Nincs sajátos magyar fejlődési modell, Orbán-féle csoda ,csak beleilleszkedünk a Tallintól , Bukarestig tartó keleti országok fejlődésébe...Mindenhol hasonló folyamatok zajlanak: béremelkedések és életszínvonal-emelkedés a munkanélküliség csökkenésével
A blog írójának megállapításival sem értek teljesen egyet, hiszen éppen az elmúlt években vett hatalmas lendületet a "keleti oldal" fejlődése és beértük Dél-Európa egy részét
A görögek, portugálokat már mi is lehagytuk ,ha a vásárlóerő-paritáson mért béreket nézzünk , nem nominálisan. A lengyelek, észtek, csehek meg már majdnem hasonló szinten élnek , mint az átlag olasz...
Történelmi lehetőséget kaptunk az EU csatlakozással és amíg lehet, ezt ki kell használni. Orbánnak óriási szerencséje volt , elcsípte ezt a gazdaságilag felfutó szakaszt, azért van még ma is hatalomban, mert amint az átlagember a bőrén érzi az életszínvonal-csökkentést, rögtön leváltja az uralkodó hatalmat. Ezt a gazdasági prosperáló szakaszt kihasználva, Orbán szépen kiépítette az abszolút hatalmat és amíg gazdaságilag fut a szekér nem lehet leváltani sem, hiába mindenféle összefogás...Ugyanez van Lengyelországban is, csak ott még durvább a fejlődés, lassan már az új Németországként emlegetik, és a világ legjobb befektetési célpontjai között van...
Az abszolút hatalomnak így óriási szerencséje van, hiszen a gazdasági feltétek (még )
kívülről adottak. A plurális demokrácia is csak nálunk bukott meg, a lengyeleknél még létezik...

tireless treehugger 2019.03.23. 18:46:38

másképp látom:

már 2014-ben látszott hogy európai babérokra tör, akkor kezdett a habony-finkelstein trollbrigád akciózni az európai netes sajtóban..

A magyar mint ember, nép, társadalom, gazdaság, nemzet nem versenyképes az úniós szinten. ő pedig az erős és büszke nép építése közben elpocsékolt tíz évet és lerombolt még további tizet. Ilyen hátországból ilyen vezetői referenciával ilyen megalapozatlan ideológiával nem lehet magasabbra jutni.

de az összes tévedése eltörpül emellett:

Az úniós politikát a szövetségek és frakciók határozzák meg. Még a nagyok sem tudnak mozdulni a kicsik segítsége nélkül. A legfontosabb kis országok a benelux államok, ma az történik az unióban amit ők akarnak. A hollandoknak és flamandoknak sokszáz év tapasztalata van a spanyol-francia-német-angol manipulálásában. Amikor orbán nekiment a hollandoknak akkor nem mérte fel milyen tapasztalt milyen szervezett és mennyire hatalmas az ellenfél.

dare 2019.03.23. 19:22:04

@Brix: "Szerintem nincs kelet-ázsiai fejlesztési modell Magyarországon."
Szerintem sincs, de több mint valószínű, hogy a Fidesz ezt a modellt akarja majd idővel.
Minden jel erre mutat, legalábbis számomra úgy tűnik.

kvadrillio 2019.03.23. 20:34:03

EZ...ÍGY IGAZ !!! A NYUGATI VILÁGBAN ÓRIÁSI (LIBERÁLIS) ZSIDÓTENYÉSZET TERJEDT EL !!!!! AZ Ő KEZÜKBEN A MÉDIA, AZ ALAPÍTVÁNYOK (NGO) ÉS A EGYETEMEK NAGY RÉSZE...
BOTOS TAMÁS...444...Orbán összerakta: a civilek, az egyetemek és a média miatt olyan rossz a megítélése Nyugat-Európában

Ami szerinte annyira rossz, mint még soha senkinek.
Tovább

kiskutyauto 2019.03.23. 20:52:26

Addig játszhatják, játszhatjuk ezt az őrületet (amit amúgy nyilván nem szarbángeci kezdett és nem csak ő csinál, hanem sokan mások), amíg a nagyhatalmak hagyják illetve jó nekik... Azonban jó lesz szembenézni azzal, hogy nemhogy a közvélemény, de még a szakértők SEM TUDNAK MINDENT! Még o1g sem. Mindenki egy szeletet lát a nagy egész tortából, és az alapján picsog, meg csetlik-botlik. A nemzetközi nagy titkok, nagy érdekek, nagy disznóságok, nagy paktumok jelentős része rejtve marad... A tatárjárás fosztogatás, amit itt a szarbáni sáskahad művel, csak bolhacsípés világszinten, ezért is legyintenek rá... Egész orbanisztán gazdasága tokkal-vonóval nincs nominálisan akkora mint Münchené vagy éppen egy közepes USA városé... a nagyvadak meg London, Tokyo, New York stb... CSAK A VÁROS GAZDASÁGA SZÁZSZOR VAGY AKÁR TÖBB SZÁZSZOR NAGYOBB ÉS JELENTŐSEBB, MINT A MI CSIRKESZAROS ORSZÁGUNK KOMPLETTEN...

rasztaszív 2019.03.23. 20:58:22

@midnightcoder2: "Igazából nem is tudom mióta zajlik a párbaj. Már a Kádár-rendszer alatt is utálta egymást a kommunista és a reakciós."

pontosan.aztán a kommunizmus eliminálódott.maradtak a reakciósok...
szerintem ezzel pont a lényeget ragadtad meg,mi mozgatja itt a dolgokat a rendszerváltás óta.

illaim 2019.03.23. 21:52:08

@ Blogger!Gondolom rezsicsökkentés hazugságát akartál írni! LOL
Ha nem így látod, akkor Te is egy vagy az Orbán-rezsim lájkoló hasznos idióták közül!

Willkommenskultur 2019.03.23. 22:47:03

lippsiknek van egy orban-problemaja

mar 10 eve
süti beállítások módosítása