A kiló nem százat jelent.

Amit a HVG.hu elfelejtett megírni az LMP-ről

2019. április 18.

A HVG volt régen az a hetilap, amit érdemes volt kézbevenni, ha az ember informatív anyagokat akart olvasni pártpropaganda helyett. Kevesen tudják, de a HVG.hu-t nem ugyanaz a szerkesztőség készíti, mint az amúgy szintén jobb napokat és magasabb olvasottságot is megélt hetilapot. Mostanában klikkvadász, botrányszagúra hangszerelt címadással próbál olvasókat szerezni az online változat. Kár érte. Szerettem. De nem csak ez a gond. Hiány van a piacon színvonalas, olvasható és nem elfogultan pártos médiából. A HVG.hu egyre inkább Origo-szintű propagandalappá válik.

screenshot_2019-04-18_at_17_10_24.png

Kezdjük ott, hogy már a legfrissebb Medián felmérést meglehetősen furcsán értékelték ki. Az MSZP 11%-os népszerűségét, ami elég szerény az egykor 40% feletti kormánypárttól, úgy jellemzik, hogy "beérték a Jobbikot", ami szintén 11%-ra számíthatna most. A legutóbbi választáson majdnem 20%-ot ért el a Jobbik, tehát az MSZP nem beérte őket, hanem a Jobbik süllyedt az MSZP-hez vissza a "kis-középső" csoportos pártok közé, ahol az LMP és a DK található még. Ha objektíve akarnánk értékelni, akkor azt mondhatnánk, hogy a Jobbikkal történt valami. Ha minden mérés majd ezt igazolja. Egyelőre a kérdés nyitott, még ők a legerősebb ellenzéki párt.

Az MSZP-vel viszont őszintén szólva nem sok jó történhetett. Igazán okot nem is találnánk "előretörésükre" a közelmúlt Fidesz-MSZP-Párbeszéd "nagykoalíciós" parkolómaffiától hangos eseményeiben, ami az MSZP-nek kedvezhetett volna. De sebaj. Én naiv és jóhiszemű vagyok.

A másik beszédes és kicsit sem objektív fordulat a HVG.hu rövid hírében, hogy a választásokon 3%-ot elérő Momentum népszerűségében beállt hibahatáron belüli változást "kiemelkedő eredményként" jellemzik, a januárban mért 2%-ról most 4%-ra javítottak. Ami ráadásul ugye a Medián által közölt grafikonon a választáson valószínűsítve csak 3% valójában. Nem értem, ennek a torzításnak mi értelme? Hülyének nézik az olvasót a HVG.hu szerkesztői? Nem szeretem jobban vagy kevésbé Donáth Annáékat, mert 3-at vagy 4-et saccolnak nekik valahol.

Namármost. Ezért még nem lenne érdemes tollat ragadni, de szintén beszédes, hogy a HVG.hu korábban nem mulasztotta el az LMP-n belüli legkisebb etikai eljárást és vitát is a zöldpárt apokalipszisaként bemutatni. Lehoztak minden kétes pletykát, ami egyes csalódott párttagoktól kiszivárghatott. És ami inkább egy bulvárlap és nem egy mértékadó sajtótermék jellemzője.

Most viszont tetézi a HVG.hu LMP-vel szembeni elfogultságának tendenciózusságát, hogy míg az MSZP és a Momentum nem túl szemet szúró mérési eredményeit finoman szólva is eltúlozzák — szinte sztahanovista buzgalommal —, addig a kis írás elmulasztja a függetlennek tekinthető Medián mérésben szereplő LMP adatok ismertetését. Teljesen. Úgy tűnik a tavalyi választásokon 7% felett szereplő, a DK-t meglepetésszerűen megelőző zöldpárt valamiért a bögyében lehet a HVG.hu amúgy névtelen szerzőjének. A Medián ismét 7% népszerűséget mér a zöldeknek, ami a térség zöldpártjaihoz képest is szép eredmény. Mégha el is marad a németországi adatoktól, ahol a zöldek már a második legnépszerűbb párt és leelőzték az AfD-t és a szocdemeket is bőven. Egyes tartományokban kormányfőt is adnak két ciklus óta.

A Medián mérése szerint ebből a 7%-ból a kicsit rosszabb választási hajlandóság miatt a zöldek csak 6%-ra számíthatnak az EP-választásokon, és tudjuk jól, hogy ez a 6% a +/-2-3%-os hibahatár mellett viszonylag széles sávban mozog, ami a kispártoknál meglehetősen nehezíti a közvéleménykutatók munkáját. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a senki által soha függetlenként nem jellemzett Publicus és IDEA intézet mérései olykor odáig is elmentek, hogy 1%-os eredményt és lényegében a zöldek megszűnését jósolják — míg az MSZP-t igyekeztek irreálisan  felülmérni minden más intézethez képest. 7% és 1%.

Az LMP ezen csak ezekben a manipulatívnak érezhető kutatásokban látható népszerűségi mélyrepüléséről a HVG.hu sosem mulasztott el beszámolni. Óriási szalagcímekben kürtölték világgá a zöldek halálhírét. Most mégsem érzik hírértékűnek a 7%-os mérést — a 6% pontos "ugrást". Még csak a cikkecskébe se kerül be. Sőt. Minden mást előbb vesznek észre. Olyat is, ami ott sincs. Az is növekedés szerintük, aki jó esetben is szerény stagnálás. Ennél már csak az lenne szebb, ha a Medián grafikonjáról is leretusálnák még a zöld színt is. Mond valamit valakinek az a brand a médiában, hogy Pravda...?

A 7% és az 1% közötti különbség eszetlenül nagy. Kétszer nagyobb, mint a legnagyobb statisztikai hibahatár. Jogosan hihetjük, hogy e közismerten MSZP-hez közelálló kutatók mérései a közvélemény direkt manipulációjára születnek. Nem hitelesek és céljuk a választók áthangolása, elbizonytalanítása, elterelése az MSZP és úgy tűnik a Momentum irányába. Piszkos játszma. És ebben a HVG.hu ráadásul aktív partner. Tettestárs. Ez az, ami ellen Puzsér Róbert — általunk is elítélt módon — nyomdafestéket nem tűrő módon szólalt fel a közelmúltban. Elhatárolódunk Puzsér Róbert sértő kijelentéseitől az egész szakmára nézve, bár a szakmailag hiteles Závecz Tibor egyes kutatásait is lehet módszertani kritikával illetni. Ez a cikk azonban a HVG.hu hírszerkesztési visszásságairól szól és nem a közvéleménykutatók sanyarú sorsáról. A közvéleménykutató szakma amúgy valóban válságban van: a magyar egy kicsi piac.

A Medián többször viszonylag pontosan jelezte előre a választások eredményét.

Cikkünk legfőbb apropóját azonban még csak nem is ez adja, hanem a HVG.hu szinte kötelező következő rúgása a zöldpártba: "Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP" — írja a szalagcím "A párt azzal népszerűsíti magát, hogy egyedül rá szavazva lehet biztosítani a zöld képviseletet Brüsszelben. Az LMP európai parlamentbe jutása ugyanakkor finoman szólva is kétséges, amit pedig a riválisairól állít, az sem túl korrekt." A hirdetésben alázásról nincs szó, puszta tényközlés, más pártok is reklámozzák így magukat. Ráaádásul a HVG.hu maga is írt ilyen cikket: "ki jutna be / ki esne ki" szerintük és "kire adott szavazat vész el" — kórusban aggitáltak az MSZP politikusaival. Amit szabad Jupiternek...? Visszatetsző arrogancia egy laptól. Ez az egykor teljhatalmú párttitkárok stílusa.

A HVG.hu cikke már az előző sorban alázni akar, ítéletet hirdet, mint egy 56-os vérbíró. Megtudhatjuk, hogy kétséges a párt bejutása, hiszen azt a HVG.hu írja — "alá is támasztja" az említett MSZP-s közvéleménykutatásokkal. De nem a HVG.hu szerkesztője él-e álomvilágban, amikor nemcsak a tavalyi választási eredményekről "feledkezik meg", de több más 5% és 6%-os mérést is letagadva jelenti ki, hogy más mérés sosem mérte az LMP-t a küszöb fölé. Hát elhiszem, hogy ők ezt szeretnék, de akkor ez nem újságírás.

Ez nettó hazugság.

Ahogy azt felróni szintén sportszerűtlen, hogy a párt hirdetése egy kedvezőbb adatot emel ki — bár szerényen nem a legkedvezőbbet... Mégis miért kéne az LMP-nek hirdetésben terjesztenie az ellenlábas MSZP-s kutatók "méréseit" a HVG.hu szerint? A Bayern meg rúgjon már pár öngólt a fairplay kedvéért, hogy nyerjen a Felcsút SE...?

screenshot_2019-04-18_at_17_01_39.png

Az LMP hirdetése szerintem kommunikációs szempontból nem volt szerencsés, bár csak 6%-ot ír ott, ahol 7%-ot lenne érdekük inkább említeni. Ugyanakkor az LMP-nek nem célszerű magát a parlamenten kívüli, 3%-ot elért Momentumhoz hasonlítgatnia. A Momentumtól ugyanis a 3% is derék eredmény volt és én büszke vagyok rájuk. Tényleg. A NOlimpia ügye után mostanában a liberálisokhoz sodródó fiatal parlamenten kívüli párt az LMP természetes szövetségese lehetne, együtt már 10%-on az MSZP-vel versenyezhetnének a baloldali szavazók valóban szükségszerű egyesítése érdekében. Megújulhatna a politika. Lehetne más a politika, ha úgy tetszik. A Momentum elnöksége azonban szembemenve pártjuk küldöttgyűlésével más utat választott, ami nem ennek a cikknek a témája és a Momentum belügye. A tendenciózus HVG.hu cikkek és az MSZP-DK mögötti befolyásos körök még úgy tűnik mindig nem bocsátottak meg az LMP-nek, fenik a késekeiket és mindent bevetnek. Olyan alantas eszközöket is, amelyek megengedhetetlenek a demokratikus küzdelemben.

Ez a harc lesz a végső?

Az LMP hirdetésében a szintén sztahanovista buzgalommal megírt és színtén névtelen HVG.hu-s "leleplezőnek" szánt híradás a kákán keresi a csomót. Valóban durva csúsztatás a hirdetésbeli puszta tényközlést csúsztatásnak beállítani. Az LMP ráadásul pont a HVG.hu cikkére hivatkozik — még ingyenreklámot is csinál a lapnak. Ugyanakkor nem egy párt fizetett hirdetésén kell a tökéletes objektivitást számon kérni elsősorban, de egy sajtóterméken igen is lehet és kell. Amit itt látunk, az valóban kirívó aránytalanság. De még az is oké volna, hogy a HVG.hu elsikkad az LMP 6-7%-os népszerűségi adatai felett és nem hirdeti, hogy "az LMP visszatért a tetszhalott állapotból Vágó Gáborral" — de legalább ne írjanak arról cikket, hogy az LMP ezt a tényt közzéteszi.

A mosópor hirdetés csak dícsérje a mosóport — mást nem várunk el tőle. De a média elemzései a mosóporokról ugyanmár próbáljanak objektívek lenni legalább a tényközlések szintjén. Máskülönben azt fogom hinni, hogy az HVG.hu lesüllyedt az Origo-féle pártpropaganda szintjére. És ezt nem szeretném.

Minden másra amúgy ott van a böcsületes kétkezi publicisztika műfaja. Ez az akar lenni.

Szerintem a zöldek valódi ellenfele — és itt téved az LMP hirdetése — nem az önállóan indulni képtelen Párbeszéd és a friss, parlamenten kívüli kis liberális párt, hanem az MSZP. Arról kéne inkább beszéljen az LMP, amiről 2010-ben beszélt, hogy milyen alternatívát tudnak kínálni a baloldali szavazók számára, akik a Fidesz és a fent vázolt MSZP-s antidemokratikus módszerekkel szemben jogosan várják nyugati polgári demokrácia ideájának politika képviseletét. Egy olyanét, amelyik nem azért várja a szavazatunkat, mert sokan történetesen félünk, hogy a leadott szavazatunk elvész: 

Ugyanis egy demokráciában nincs elveszett szavazat.

Minden szavazat kiálllás a demokrácia mellett. Akár eredményez mandátumot, akár nem. A választók pontosan tudják miről van szó. Nem kell a szájukba rágni, hogy bizony a túl erős kormánypártokat pont az tette erősebbé, hogy a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt nem jutott be a parlamentbe. Nem szándékuk szerinti volt, de ez valóban átbillentette a kétharmados többségbe a kormányoldalt, de ez valójában másodlagos következmény. A parlamenten kívüli kispártok hasznos és szerves részei a demokratikus küzdelemnek, mert a parlamentben ellustult politikusokat is munkára ösztönözhetik, ötleteiket mások átvehetik, beleszólhatnak, nyomást gyakorolhatnak a politikai rendszerre kívülről is.

Ezért én mást mondok, mint az LMP-hirdetés vagy a HVG.hu:

Ha zöld vagy: szavazz a zöldekre. Ha liberális vagy: szavazz a liberálisokra. Ha vicceket szeretnél, szavazz a viccpártra. Akkor is, ha nem jutnak be.

Csak menj el szavazni május 26-án az európai parlamenti választásokon!

Kedves olvasó, töltsd ki a felmérésünket! Kiváncsi vagyok a véleményedre! 

A kiló nem százat jelent. Kérdőív: https://forms.gle/zcu9bfmTTnxiEBEHA

Korábban több cikket is írtunk a közvéleménykutatásokról, ez sajnos idehaza egy erősen átpolitizált műfaj

Ha szereted a közvéleménykutatásokat, akkor ezt ne olvasd el!

Kitört a nagy közvéleménykutató-háború. Puzsér Róbert nehéztüzérséggel támadt Závecz Tiborra, a saját magáról elnevezett közvéleménykutató intézet igazgatójára, aki mesterlövészi pontossággal viszonozta a tüzet. Sem győztest hirdetni nem szeretnék, sem a káromkodási versenybe nem szállnék be, de ha már ez lett a téma, akkor emlékezzünk meg egy rivális intézet aktuális bakijáról, ami épp most jött szembe az interneten.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr8614773858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása