A kiló nem százat jelent.

Európa zöldebb lett: az Európai Zöldek EP-választási eredményei

2019. május 29.

Összességében a zöldek voltak az egyik nyertesei a 2019-es EP-választásoknak. 52 képviselőről 74-re nőtt az EGP az Európai Zöld Párt képviselőinek a száma. A másik zöld frakció, a jórészt szélsőbaloldali és északi zöld pártokat összefogó GUE/NGL koalíció viszont 52-ről 43-ra fogyott. Eközben mindkét magyarországi zöldpárt, az önállóan induló Lehet Más a Politika és a belőle kivált a zöldpolitikát szövetségben megvalósítani akaró Párbeszéd Magyarországért is elveszítette képviselői helyét.

ep.jpg

Európa több országban is nagy sikert arattak a zöldpártok, Németországban 20,5%-ot értek el és a második legerősebb párt lettek. Persze vannak más országok is, amik kivételnek számítanak. A V4-országok között Magyarország 2010 óta sikertörténetnek számított zöld szempontból. 2014 óta Jávor Benedek és Meszerics Tamás is az európai zöld frakció tagjai voltak mostanáig. Idéntől magyarországi képviselet nélkül maradnak az EP-ben a zöld értékek.

egp_eu_map.png

Többnyire növelni tudták mandátumaikat az EGP különböző tagpártjai és az EGP/EFA frakcióban ülő pártok. A fenti kis térképen a tagpártokat láthatjuk az EU-n belül és kívül. (Finnország nem maradt le, az ország adatai a térkép szélén láthatóak.)

Kiestek sajnos a magyar mellett az olasz és az észt zöldek is. Rontottak az eredményükön a svédek és az osztrákok is. Az utóbbiak azonban örülhetnek a két mandátumnak és a 10%-nak, mert tavaly a nemzeti parlamentből estek éppen ki, és tértek vissza idén.

Országonkénti EGP-mandátumok száma

Németország: 22 (21 Grüne, 1 ÖDP)
Franciaország: 12 (10 EELV, 1 AEI, 1 korzikai)
Egyesült Királyság: 11 (7 Greens, 3 Scottish National Party, 1 Plaid Cymru (Wales-i regionalisták)
Spanyolország: 4 (3 katalán EFA, 1 ICV)
Belgium: 3 (2 Ecolo, 1 Groen)
Hollandia: 3 (GL)
Ausztria: 2 (Grüne)
Dánia: 2 (SF)
Litvánia: 2 (LVŽS)
Finnország: 2 (VIHR)
Svédország: 2 (MP)
Írország: 2 (Greens)
Lettország: 1 (a lettországi oroszok, EFA)
Luxemburg: 1 (dei gréng)
Portugália: 1 (PAN)
Lengyelország: 0-1 (Zieloni, nem került be képviselőjük a PiS elleni közös listáról)

Európa zöldebb lett, ha Magyarország most vasárnap ehhez eredményekkel nem is, csak erőfeszítésekkel tett hozzá. 

Cikksorozatunk az EP-kampányról.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr2314868632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fepe 2019.05.30. 21:26:49

A németek több szenet égetnek el, mint Európa zöldebbik fele összesen. Döbbenet, ami ott folyik a "zöld" zászlók alatt...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.01. 06:17:01

@A kiló nem százat jelent.:

Valóban, mert a nevükben is liberálisok egy része legalább igazat mond, nem titkolja elveit.
süti beállítások módosítása