A kiló nem százat jelent.

A Nyugdíjasok Budapestje Karácsonyt akarta, de a jövő zöld

2019. június 27.

A budapestiek zöld, szabadelvű polgárok, akik Sétáló Budapestet szeretnének inkább, semmint a kormánnyal szembeni ellenállás bástyáját egy hideg polgárháborúban. Minél fiatalabbak, annál inkább. De minél fiatalabbak annál kevésbé akarnak beleszólni a politikába...

budapest_teljes.png

Közel 500-an töltötték ki felmérésünket az előválasztás idején, közülük 324 vallotta magát budapesti lakosnak. Az ő preferenciáik a polgármesterjelöltek és a posztot betöltő Tarlós István között így néz ki június utolsó hetében.

"A selejtező mérkőzés is mérkőzés." A kis siker is siker. Karácsony Gergely megnyerte a balliberális előválasztást, és a mi számaink alapján és a kígyózó nyugdíjas sorok alapján egyetlen dolognak köszönheti: ő a nyugdíjasok kedvence. Ha esik, ha fúj, a 60 feletti polgárok nem csak elmennek szavazni, előszavazni és újra előszavazni, de Karácsony Gergelyt akarják. Gratulálunk!

Ha épp nem Tarlós Istvánt persze, akivel a többség viszont elégedett. És ez a bökkenője az előválasztási eredménynek. Az ellenzéki szavazók jelentős százaléka is inkább szavazna Tarlós Istvánra, mint az előválasztás bármelyik jelöltjére, akár a győztesre, vagy bármely ellenzéki jelöltre. Karácsony mégcsak nem is a legmeggyőzőbb olvasóink, a blog.hu és az Index.hu olvasók körében, akik szerint inkább Kerpel-Fronius Gábor tűnt volna esélyesebbnek, mint Tarlós István kihívója. De nem kapott esélyt, harmadik lett. Kerpel-Fronius esélyeit növelte volna, hogy a negyedik erős ellenzéki jelölt, Puzsér Róbert egyedül az ő javára lépett volna vissza. Így viszont ez a lehetőség is dugába dőlt. 

Leválogatva a mintánkban az ellenzéki szavazókat, Tarlós Istvánnak jelentős a támogatottsága még a körükben is. Fordítva ez nem elmondható. A Fidesz szavazók körében úgyszólván nincs esélye egyik balliberális jelöltnek sem. Kerpel-Fronius hibahatáron belül 6%-nyi Fidesz-szavazót vonzana. Számottevő 10% feletti támogatottsága csak Puzsér Róbertnek van. Tarlós 90-96% biztonsággal számíthat a kormánypárti többség szavazataira. Nagyjából ez az, ami vélhetően eldönti a főpolgármester választást: akár egyetlen jelölt áll Tarlós Istvánnal szemben, akár több, Tarlós nyer.

Márpedig Puzsér Róbertnek is érdekében áll, hogy a város modernizációjáért indított kampánya minél nagyobb publicitást kapjon és a jövőben a projekt sikert érhessen el, amire a kilátások egyáltalán nem rosszak. Akár ő lesz majd az a személy, aki zöldebbé teszi a fővárost, akár valaki más. Puzsér a staféta átadására is maximálisan nyitott, ami növeli hitelességét az ügy iránti elkötelezettségét illetően. Eddigi kampánya és felmérésünk eredményei alapján sikerült megtörnie a jeget, és eljuttatnia, sőt népszerűvé tennie városkoncepcióját a Sétáló Budapestről, ami jelenleg az egyetlen valós ajánlat a Tarlós István képviselte status quo mellett. Főként az egyetlen szakmailag is alátámasztott, részletesen kidolgozott terv, szervezőképességével még minket is meglepett. 

Az ellenzéki szavazók körében is jelentős Tarlós István támogatottsága:budapest_ellenzek.png

Amit ma magunk körül látunk, az a nyugdíjasok Budapestje. A Sétáló Budapest vélhetően a jövő Budapestje. Ha minden jól megy.

De ma még ez a status quo. Döntően ellenzéki többségű olvasóink körében az idősebbek egyértelmű kedvence Karácsony Gergely. De Kerpel-Fronius és Kálmán Olga is népszerűnek számítanak. Aki szemmel láthatóan nem a 60+ korosztály kedvence az pont Puzsér Róbert. Vele szemben az idős ellenzéki szavazók is jelentős arányban szavaznának inkább Tarlós Istvánra.

Az ellenzéki jelöltek egyike sem integratív eléggé.

Puzsér utálóinak mondom: Kálmán Olgát vagy Karácsony Gergelyt legalább annyi ellenzéki szavazó is elutasítja. Puzsér Róbert egyetlen előnyét a jobboldali szavazók körében mérhető népszerűsége adja: hidat képez a táborok közt. Ha nem is elég széleset. És nem is minden korosztályban. 

budapest_60.png

 

Ezzel szemben a fiatalok értékválasztása teljesen eltér az idősebb korosztályokétól. Ahogy a két nemzedék politikai aktivitása is. Míg a 60 év felettiek szinte kötelességből mennek el szavazni, addig a fiatalok, s köztük is főleg a lányok nagyon alacsony hajlandóságot mutatnak akár még egy felmérésben is hallatni a hangjukat. Segítene valamit az aktivitásuk növelésén egy a korhoz igazodó internetes szavazás is, amire most is csak körülményesen volt lehetőségük. Az előválasztást nem tekinthetjük referenciának etéren, hiszen semmilyen közjogi jelentősége nem volt. Ettől függetlenül a majdnem 70 ezres részvétel igen szépnek mondható. Jóval kevesebbet vártunk.

A 45 alattiak egyértelmű kedvence már Puzsér Róbert. Valamelyest még Kerpel-Fronius bír vonzerővel körükben, de a döntően ellenzéki érzelmű olvasók körében is inkább választanák Kálmán Olga vagy Karácsony Gergely helyett Tarlós Istvánt. 

budapest_u45.png

Nemcsak a főpolgármester-jelölti preferenciákban térnek el élesen az idősebb és a fiatalabb nemzedékek, hanem más politikai értékválasztásukban is.

A 45 év alattiak támogatják legerőteljesebben a Sétáló Budapest koncepcióját: 54%-ban. A 30 alattiak között már 72% ugyanez az arány. A 60 év felettiek ezzel szemben 13%-nyian tartják jó ötletnek, hogy a belváros zöld és autómentes legyen. Pont annyian, ahányan a status quo-t támogatnák.

A 60+ generáció ezzel szemben többségében (46%) azt gondolja, hogy a budapesti önkormányzati választás a kormánnyal szembeni ellenállásról kell szóljon.

Túllépve a felmérés ismertetőjén, ez az, a pont, amit nem csak károsnak tartok, de óriási tévedésnek is. Budapest jövőjéről döntünk, ahogy a választások sem Orbán eldádázásáról kéne szóljanak, hanem az ország jövőjéről. A 60 év feletti nemzedékek jelentős részben nem tűnnek eléggé érettnek, hogy döntsenek az ország sorsáról, míg a fiatalabbak jobban érteni látszanak a demokráciát, mint szüleik vagy nagyszüleik. Ez egyszerre szomorú és bizalomkeltő a jövőre nézve.

Ugyanakkor az idősebbek jóval realistábbak az ellenzék esélyeit nézve. 22%-uk gondolja úgy, hogy az ellenzék esélytelen, ezt mutatják a számok is, bármilyen stratégiát is választ (összefog vagy sem). A fiatalok 16%-a gondolkodik csak ilyen pesszimistán. Még nem láttak talán eleget.

Ebben tetten érhető a balliberális média torzhatása, ami logikussá teszi, hogy az idősek körében a legerősebb az összefogás követelése is: 57% — szemben a fiatalok 31%-ával, akik jóval kevésbé szeretnék kétosztatúnak látni a közéletet. Többre vágynak az egybites válaszoknál. Ugyanakkor 29%-uk utasítja el a vállalhatatlan szereplőkkel való csakazértis koalíciót: esetükben ezek a pártok egyértelműen az MSZP, a DK és a kormánypártok.

60+ Liberális 33%
Baloldali 31%
Polgári 31%
Szociáldemokrata 22%
Progresszív 22%
Zöld 21%
Konzervatív 19%
Nemzeti 18%
Jobboldali 11%
Egyik sem 7%
Antiglobalista 6%
Centrista 6%
Kereszténydemokrata 4%

 

Míg az idősebb generációk politikai identitásválasztása megoszlik 20-30%-os arányokban a liberális, baloldali, polgári, szociáldemokrata, konzervatív, zöld irányzatok között szinte egyenlően addig a 45 év alattiak már erőteljesen vallják magukat 61%-ban zöldnek, liberálisnak, polgárinak nagy arányban, és éppen a fiatalabbak bátrabban vállalják a nemzeti, konzervatív, jobboldali vagy centrista jelzőket is. 

U45 Zöld 61%
Liberális 48%
Polgári 42%
Konzervatív 35%
Progresszív 34%
Nemzeti 33%
Jobboldali 32%
Centrista 31%
Szociáldemokrata 20%
Baloldali 18%
Kereszténydemokrata 18%
Antiglobalista 16%
Keresztényszociális 8%
Egyik sem 5%
Kommunista 1%

 

A legfiatalabbak körében még erőteljesebbek a különbségek. Úgyszólván mindenki zöld. Inkább pozícionálják magukat a politikai centrumba, mint jobb- vagy baloldalra. Öntudatosabban vállalják szabadelvű meggyőződésüket és vallják magukat progresszívnek.

U30 Zöld 86%
Centrista 54%
Liberális 54%
Polgári 46%
Progresszív 37%
Konzervatív 29%
Nemzeti 26%
Baloldali 23%
Jobboldali 23%
Szociáldemokrata 17%
Kereszténydemokrata 17%
Antiglobalista 11%
Keresztényszociális 6%
Egyik sem 3%

Összehasonlításképppen az alulreprezentált fideszes válaszadók értékpreferenciái leginkább a polgári jelzőben találnak közös nevezőre a fiatal generációkkal. S bár a KDNP nem népszerű körükben feltétlenül, de 42%-uk azonosul a kormányfő által mostanában sokszor emlegetett kereszténydemokrata jelzővel is. 

A Fidesz-szavazók körében 23% vallja magát zöldnek, ami láthatóan a polgári mellett a másik "híd"-érték a nagyon eltérően fejlődő bal- és jobboldali univerzumok között. A 60+-os nemzedék 21%-nyi zöldjeivel szemben a zöld+polgári értékválasztás tűnik a legalkalmasabbnak a politikai erőviszonyok újradefiniálására — magyarán a jelenlegi kormánytöbbség megbontására. A kormány klímaszekptikus kijelentéseivel ráadásul "dolgozik" is ezen.

Magyarán egy új többség létrehozására ezen értékvilág mentén faraghatunk le a kormánypárti monolitból. Ezt ajánlom az ellenzéki stratégák figyelmébe.

Kormánypártiak: Polgári 75%
Konzervatív 73%
Jobboldali 65%
Nemzeti 65%
Kereszténydemokrata 42%
Zöld 23%
Keresztényszociális 17%
Antiglobalista 10%
Centrista 8%
Progresszív 6%
Liberális 6%
Egyik sem 4%

Pártpreferenciák dolgában továbbra is a pártszimpátiával nem rendelkezők a "legnépesebb tábor" — a politikai iránt aktívan érdeklődő blogolvasók között is. Magyarán a bizonytalan szavazók nem feltétlenül apolitikusak, nem is annyira bizonytalanok, inkább válogatósak. Egyedül az idősek tűnnek kissé határozottabbnak és találnak pártot maguknak könnyebben.

A most éllovas, Momentum érdekes módon a 45-60 évesek közt rendelkezik kevesebb támogatóval (16%) — itt a legtöbb a fideszesek (20%) és a bizonytalanok aránya (33%) is. Míg az idősebb olvasóink között a legnépszerűbbek 25%-kal, illetve a 45 alatti korosztályban is hasonló a támogatottságuk és jelenleg legtöbb olvasónk a fiatal liberális párttal szimpatizál.

Az LMP-t érdekes módon éppen a 60+ generáció bünteti: 1% se szavazna rájuk, míg a 45 év alattiak körében most 8%-os a támogatottságuk olvasóink körében. Tavaly áprilisban ez az érték még kétszámjegyű volt. Az ellenzéki szavazók fele vándorol pártról pártra és kötődik nagyon lazán, ahogy azt már korábban mértük.

Olvasóink Egyikkel sem 27%
Momentum 22%
Fidesz 15%
DK 10%
MKKP 9%
LMP 6%
MSZP 3%
Mi Hazánk 3%
Párbeszéd 2%
Jobbik 2%

Köztük:

U45
Egyikkel sem
27%
Momentum 24%
MKKP 14%
Fidesz 12%
LMP 8%
DK 6%
Jobbik 4%
MSZP 2%
Mi Hazánk 2%
Párbeszéd

1%

 Illetve:

60+ Momentum 25%
Egyikkel sem 21%
DK 15%
Fidesz 14%
MSZP 8%
MKKP 6%
Mi Hazánk 4%
Párbeszéd 4%
Jobbik 1%
LMP 1%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr7014914068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása