A kiló nem százat jelent.

Macron, a francia nemzeti büszkeség és Vasember

2019. július 14.

A francia nemzeti ünnep alkalmából Macron elnök megtekintette a katonai díszszemlét, amin egy sci-fi-be illő figura is feltűnt, ahogy le-fel repked valami futurisztikus gördeszkán. Vajon idegenlégiós-e?

Macron büszke a futurisztikus katonai innovációra.

A Vissza a jövőbe hoverboard-jának továbbfejlesztett változatát is eszünkbe juttathatja, vagy épp Vasembert. Aki ezek szerint francia vagy bevonult az idegen légióba... Valahogy az a benyomásom, hogy ez nem adja vissza a napoleon-i Empire grandeur-jét. De aranyos próbálkozás a bolygó egy effektíve kisállamától.

Ahogy a mi kormányzati nemzeti nagyzási hóbortunkhoz viszonyítva már kifejezetten impresszív. De azért van ebben a vasemberben egy kis kisvasút...

Szerintem ez a puskával a kezében céltalanul le-felrepkedő figura azért mégis érdekesebb, mint a mára unalmassá vált sárgamellényesek füttykoncertje. Ami azért esik csak jól, mert legalább nem csak nálunk cseszik el a politikai hiperaktivitásban szenvedők a nemzeti ünnepet. Lásd még: 9 forint 39 fillérért gyújtották fel Franciaországot az autósok: megbukott Macron benzináremelése

Egy másik videóban elkötelezett franciák neveléséről twittel a centrista-balliberális-neoliberális elnök. (Megfelelő aláhúzandó.) Természetesen bevándorlókat láthatunk a francia kormány videóján. Nagyon sikeresen integráltakat.

Azért azon érdemes elgondolkodni, hogy a nacionalizmus és a bevándorlópártiság egybekapcsolható-e? Macron erre tesz kísérletet. Borzalmas approval rating-je valójában még mindig elég lehet egy újraválasztásra az ismert politikai környezet miatt. Egyébként integrációs tervében lehet neki szurkolni, mert ráférne Nyugat-Európára egy ilyen siker. Ahogy egyébként tele van bevándorló sikertörténettel valójában a kontinens, aki nem hiszi járjon utána. A siker a nembevándorlóknál is kevesek kiváltsága.

Az európai társadalmak dezintegrációja eközben nem importáru. Sem a vasember, sem a kisvasút nem gyógyír rá. 

Hasonló "erőtér" tartja pozícióban magyar kollegáját, az amúgy azért jóval erősebb pozícióban lévő Orbánt. Abban mindeképpen közösek, hogy mindketten masszív és hajthatatlan ellentáborral kell együttéljenek. Franciaország viszont azért mégiscsak jobb passzban van és megfelelőbb díszlet egy megalomán államférfinak, mint szegény kis  Magyarország. 

Franciaország másik előnye a modern nemzetkép eleve befogadó és univerzális: szabadság, egyenlőség, testvériség. 

A hazaszeretetet és az univerzális értékek szeretetét egyszerre szeretnék a fiatalokból kiváltani. Erről a metódusról persze kinek-kinek már meglehet a véleménye.

Kb. ennyi mondható el kb. bármiről a nyári uborkaszezonban. 

Vive la France! Hajrá Magyarország! Hajrá Vasember!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr3314946584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása