A kiló nem százat jelent.

Amitől a klímakatasztrófánál is jobban tartok. Klímadepresszió, öngyilkos szekták és az apokalipszis-ipar

2019. szeptember 19.

"Nyáron nagyon meleg van, télen nagyon hideg van. Soha nincs jó idő. Mindig esik az eső." (népdal)

"Az American Psychological Association felmérése szerint az amerikai tinédzserek 70%-át érinti a klímadepresszió, a globális felmelegedés következményei miatt kialakuló félelem, szorongás." 

Sosem volt még ilyen jó dolga az emberiségnek a világtörténelemben, mégsem tudunk elégedettek lenni a sorsunkkal. A nyugati gondolkodásban meghatározó a jólét miatti bűntudat és a várt bűntetés, ami ciklikusan kíséri végig a kultúránkat. Most valószínű több okot talál magának a világvége-pánikra, mint a világtörténelemben valaha. Az egyre kézzelfoghatóbb klímaváltozás ténykérdés, ha a jővőt megjósolni nem is vagyunk képesek.
climate_depression.jpg

Elkötelezett zöldként kényelmes lenne elfogadni a kommersz narratívát, amit most a világsajtó és a magyar sajtó is minden csatornán hirdet, és a blogoszféra irányából is nyomás alá helyezni a felemásan viselkedő magyar kormányzatot vagy bármely tetszőleges döntéshozót, de ezeket a ziccereket meghagyom másnak. Ragaszkodva a blog hagyományaihoz, olyan téma érdekel, ami nem kézenfekvő, aminek a nézőpontja elhanyagolt, viszont rendkívül fontos. A riogatás fokozására sem tennék kísérletet csillapítandó a saját szorongásomat — ennek nyilvánvalóan semmi haszna nem volna. Nem kívánom a saját nyilván létező klímadepressziómat öngyilkos szektabeli kirohanásokra váltani vagy önellentmondásos fejtegetésekbe bocsátkozni, hogy nem lesz semmi gond. Mert gond mindig lesz. Arra teszek kísérletet, hogy a megismerhetetlen jövő helyett a klímaválság legemberibb oldalával szembesítsem saját magunkat.

Legyen szó akár a maja naptárról, akár a kerek évszámokból, akár a Bibliából kiolvasható jelekről a világvége érthető okból erősen foglalkoztatja az embert. Nem utolsó sorban azért is, mert saját feldolgozhatatlan és szükségszerű elmúlásunkra is kínál némi kitekert logikájú, de enyhítő kognitív disszonanciát. Pszichózissal "gyógyítjuk" a neurózist? A józan többség reményem szerint nem vágyik egy túl korai világvégére. És ha tehetné inkább elhalasztaná azt. Ezzel párhuzamosan civilizációk sora hitte magát öröknek és tűnt el a süllyesztőben. Nem ritkán éppen egy klímaváltozás miatt, vagy mert felélték saját természeti erőforrásaikat. Ebben is elődeire ütni látszik a mai globális cilivizáció. Miközben előrelátásra és változtatásra sokkal több eszközt ad ma a kezünkbe a tudomány.

Lokális klímaváltozás Grönlandon három jégminta alapján. És a feltélezhető globális kapcsolat az egyes felemelkedő és elbukó civilizációkkal:

greenland_cliamte.pngA CO2 és a földi átlaghőmérséklet összefüggését grönlandi és antarktiszi jégminták vizsgálatából kiinduló hipotézisre építjük. Rendszerint együtt mozog a kettő. Problémát elsősorban az okoz az oksági kapcsolat bizonyításában, hogy a CO2-szint megemelkedése általában időben követi a felmelegedést és nem fordítva — tehát kell legyen kapcsolat, de az nem lineáris, nem egyszerűsíthető le úgy, hogy "ha sok a CO2 a légkörben, akkor az üvegházhatás miatt növekszik a hőmérséklet". De nem is cáfolja ezt a elterjedt hipotézist egy adatsor sem. A klíma védelmében történő CO2-kibocsátáscsökkentést erre a hipotézisre alapozzuk.

Napjainkban a légkör jól mérhető, bár csekély CO2-tartalma folyamatosan és bizonyíthatóan növekszik és többnyire nő az átlaghőmérséklet is — egy másfél évtizedes stagnálást leszámítva, amikor a felmelegedés szünetelt, és amire szintén érdemes magyarázatot keresnünk, hogy megértsük a folyamatokat.

Az emberiség közelmúltjának átlaghőmérséklet-változását meséli el ez a három grönlandi minta. Az ábra jobbszélén a jelenkori "hokiütőnek" csúfolt felfutás látható, ami így már nagyon nem emlékeztet hokiütőre — vagyis nem egy korábban évezredeken át stabil klíma borult fel hirtelen. Fontos az is, hogy ezek lokális adatok, de jól látható, hogy a becslések alapján volt jópár melegebb időszak Grönland életében, mint a mostani felfutás, ami sebességében sem tűnik rendkívülinek. A három adatsor nem fedi teljesen egymást, de azonos trendeket mutat jórészt.

A tudósok örömére fenti klímaváltozások szépen egybeesnek az egyes nagy civilizációk összeomlásával, amelyek korábban rendszerint a lehűlésekhez voltak köthetőek. A felmelegedés ugyanis rendszerint mezőgazdasági boom-ot eredményezett. A jó idő miatti terménytöbblet számos civilizáció felemelkedését tette lehetővé. Erre most nincs garancia, hogy így lesz. Bár a bolygó és a Száhel övezet valóban zöldüni látszik, de nincs garancia, hogy nem a negatív változások kerülnek majd túlsúlyba, mint pl. az erdőtüzek és az esőerdő pusztulása, ami klímaváltozástól függetlenül pótolhatatlan ökológiai veszteség.

A tudósok zöme épp az ellenkezőjét véli kiolvasni a mozaikdarabkákból, időnként egymásra licitálva a közelgő világvége dátumát illetően. A tudásunk elképesztően csekély, a klímamodellek egyike sem ér egy fapadkát sem, fogalmunk sincs a valós veszélyről a hatásmechanizmusokról — épp ezért lenne érdemes óvatosnak lennünk és nyitva tartanunk a szemünket.

És nem elvesztenünk a fejünket...

Ennyit dióhéjban a "korábbi világvégékről" a "mostani" árnyékában. Rendhagyó módon most nem a szobatudósok "madár-" és "béljóslásait" reprodukálnám vagy a kibocsátáscsökkentés minél gyorsabb és minél hatékonyabb módjait szeretném laikus eszközökkel taglalni és követelni. Nem is az alternatív energiákról szeretném megosztani azt, amit mindenki elolvashat a Wikipedián — alternatívák mindig vannak, nem ettől kell félni —, hanem annak igazi politikai vetületére vagyok kiváncsi. Az pedig nem a hiányosan megismerhető természettudományos tényekre épül, hanem az ember pszichológiai tulajdonságaira, ami sokkal inkább napi szinten jelentkező, átütő és meghatározó ismérve a klímaválság jelenségének, mint akár maga a CO2-kibocsátás. Amiről — számoljunk le az illúziókkal — az emberiség egyelőre nem tud és nem akar úgysem lemondani, mint jólétének és kényelmének alapjáról.

Az adaptáció az egyetlen járható út, hogy ne jussunk a sokszor valóban egyik napról a másikra összeomló civilizációk sorsára. A világ kétszázvalahány államának vezetője jórészt tehát így gondolkodik. A legfejlettebb, legnagyobb nagyhatalom (USA) pedig aztán most közmondásosan még ígyebbül, a legnépesebb és gazdaságilag hamarosan legnagyobb ország (Kína) pedig nem kevésbé. A harmadik világ 4-5-6 milliárdnyi lakója szintén nem a csökkentésben érdekelt. És (ezért is) kimondva-kimondatlanul az ENSZ sem a klímaváltozás megelőzésére fekteti valójában a hangsúlyt — a sorok között olvasva —, hanem jó esetben a fékezésére és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra: a mezőgazdaságban, városépítészetben stb.

A túlélésnek ugyanis nincs alternatívája. Igazi konszenzusról remélhetőleg ebben a kérdésben azért biztos lehet beszélni...

1978-ban Guyanában egy kis elzárt amerikai vallási szekta 918 tagja lett öngyilkos karizmatikus vezetőjüket követve, ciános üdítőt itatva meg köztük 300 gyermekükkel is. Jim Jones, mint más hasonlók egy jobb társadalmat ígért követői számára, akik jórészt afroamarikaiak voltak. Dacára annak, hogy apja a fajgyűlölő Ku-Klux-klán tagja volt, ő maga már antirasszista nézeteket, sőt egyfajta kissé bizarr vallási szocializmust hirdetett, vegyes házasságban élt, szinte példaszerűnek tűnt, amíg a paranoiája no meg a gazdasági és szexuális visszaélései miatt ellene induló nyomozások elől a távoli Guyanába nem menekült 1977-ben, meggyőzve és magával vive ezer hívét. 

Más öngyilkos szektákkal szemben Jones eredetileg nem hirdetett apokalipszisváró nézeteket. A tragédia oka a pánik volt. A szörnyű végbe Jones felelősségre vonástól való félelme miatt hajszolta bele híveit. Ugyanis 1978-ban egy amerikai kongresszusi képviselő és néhány újságíró tett eleinte békés látogatást a kommunában, egy maroknyi szektatag azonban a távozáskor könyörögve kérte a vendégeket, hogy velük menekülhessenek ki a földi pokolból, amivé az éhező, agyondolgoztatott és szexuálisan kihasznált kommuna vált.

Jones emberei sortűzzel akadályozták meg a távozásukat, mindenkit, köztük a képviselőt is lemészárolták. Jones őrült volt, de nem hülye, tudta, hogy ezt már nem úszhatja meg, és ezért a tömeges öngyilkosságot "választotta", a közösségre is kiterjesztve saját paranoiáját és félelmét. Az egész falunak így jött el a világvége, ahelyett, hogy gyilkosok kerültek volna villamosszékbe. Alig pár tucatnyian akartak vagy tudtak elmenekülni.

A tanulság ebből az ember fogékonysága a tömeghisztériára. A legértelmetlenebb opció választására is képesek vagyunk, ha a megfelelő őrült keretezésbe helyezik azt számunkra. Az ember a gondolatai valóságában él. A legtöbben pedig hajlamosak készen elfogadni, amit valóságként legyártanak számukra. És ez halálosan veszélyes.

A félelemnek megvan a nyilvánvaló helye és szerepe az ember pszichéjében. A veszélyek elkerülését, a túlélést kell szolgálja. A kontrollálhatatlan félelem ugyanakkor pánikba is átcsaphat. Ami cselekvésképtelenségre kárhoztat vagy olyan elsietett tettekhez vezet, amit utólag megbánunk. Különbség van a közvetlenül átélhető veszélyek miatti félelmek, mint a kardfogú tigris — amivel akár szembe is lehet szállni —, és a virtuálisan fenyegető félelmek között. Korunk legtöbb félelme elsősorban a fejünkben létezik, nem tapintható, nem tudunk vele megküzdeni, de nagyon is valós: mint a munkanélküliség vagy a klímakatasztrófától való rettegés.

Sosem tudtunk még ennyit a Földön zajló folyamatokról, és sosem volt bennünk emiatt ennyi kétely és félelem. Az is nyilvánvaló, hogy hiába tudunk egyre többet, mégsem érthetjük meg a minket körülvevő végtelenül összetett világot. Elmondhatjuk, hogy épp ezért nem lenne célszerű nagyon belepiszkálnunk, de megtettük, hogy mennyire nagyon, arról megoszlanak a vélemények. A fő gond, hogy az ember természetátalakító tevékenysége nem merült ki egy-két üvegházgáz néhány ppm-nyi (tehát elenyésző mennyiségű) légkörbe eresztésétől, újraszabtuk a szárazföldek felszínét, növényzetét és hatással vagyunk szinte mindenre. No meg: nem mi vagyunk az egyetlen tényező. Jóval nagyobb játékosok tartják mozgásban a bolygót: a Nap, az óceáni áramlások — és amit nem tudunk.

Csak úgy csinálnak...

Civilizációnk egyelőre nem egy öngyilkos szekta, ami a világvégét várná, de a pánikhangulat és a tanácstalanság az aktivizmus új formáit szülte. Jóléletben élő nyugati fiatalok "lázadnak" a kihalás jelszavával, tüntetnek az éhséget a harmadik világbeli hírekből ismerők, hogy a pénzt nem lehet megenni. Ha igazuk van és a civilizáció valóban a kihalás felé rohan, akkor nem lehet esetükben pánikkeltésről vagy hisztériára való fogékonyságról beszélni. De vajon biztosak lehetünk-e a klímaváltozás narratívájában, átélhettük-e ténylegesen ezt a veszélyt néhány ellentmondásos újságcikk és film alapján? 

A világ sorsáért való aggódás nem lehet senkitől sem elvitatni, de ellentmondásos, ahogy Leonardo DiCaprio végighaknizza a bolygót repülővel keresztül-kasul egy olyan film elkészítéséért, ami új megismerést nyilván nem hoz a felszínre, legfeljebb még egy újabb megerősítést jelent a pánikra fogékonyak számára. Egyszerre ironikus és képmutató a nyugati elit fogékony részének viselkedése is. Celebjeik pedig, ha látszólag jó ügy mellé állnak is éppen, akkor sem adhatnak mást, csak mi lényegük, magamutogatást és felszínességet. Macron elnöktől DiCaprio-ig számos celeb posztolt sokévtizedes vagy USA-beli erdőtüzeket ábrázoló képeket az égő Amazonas kapcsán. 

Nagy bajban van a világ — ha nem is feltétlenül egy teljes összeomlást jelentő klímakatasztrófa elkerülhetetlensége miatt, erről megoszlanak a vélemények, és a jövőt egyetlen modell sem képes megjósolni — hanem mert elveszíteni látszik a józan eszét. A hisztériát pedig minden oldalról megtámogatja a média és a valójában sötétben tapogatozó tudományos elit is, amelyik ugyanezért osztogat ösztöndíjakat. Az alarmizmus bizony iparág. De a vészharang kongatása közben félő, hogy minden más fontos üzenet süket fülekre talál.

Nem történik velünk valójában semmi újszerű. Létünkben sosem volt semmi bizonyos. Csak egy. A halál vagy a világvége. Ezek a biztos események közé tartoznak — bekövetkezésük viszont tökéletesen kiszámíthatatlan. Egyelőre mindkettő legtöbbünk számára nagyon valószínűtlen esemény, hálistennek. Pánikra nem ettől van ok. Sorsunk valójában csak épp annyira száguld a nagy bizonytalanság, az  ismeretlen felé, mint korábban, és abban épp annyira kell veszélyt látnunk, mint bármikor máskor. Jóval többet tudunk, mint a korábbi korok emberei, de ugyanazzal a pszichével vagyunk megáldva vagy megverve. 

Nagy bajban van a világ, mert a pánik és a tömeghisztéria sérülékenyebbé, manipulálhatóbbá és akár cselekvőképtelenné tesz minket. Bárhogyan is süljön el a klímaváltozás, a klímaadaptációhoz szükséges munkálatokat nem lehet lesz halogatni, feladata bőven lesz az emberiségnek a jövőben is. Minél inkább vagyunk hatással a Föld egészére, annál nagyobb a felelősségünk.

A túlélésnek nincs alternatívája. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilonem100.blog.hu/api/trackback/id/tr5015012234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2019.09.19. 10:49:09

Ez egy hiánypótló cikk volt. Vagyis vannak józanul gondolkodó zöldek.

Ad Dio 2019.09.19. 22:01:37

Sajnos a kultúránk igenis felmutat már ma is egy sereg öngyilkos(nak ható) tendenciát, hisztériát, agyatlan hedonizmust. A túlélés záloga a józanság volna. Erre viszont jelenleg sovánka igény mutatkozik.

clemens 2019.09.20. 06:34:09

A nyugati civilizáció embere unatkozik. Unatkozik mert legalább 2 generáció óta semmi gondja, ezáltal semmi nagyszabású feladata nincs.
Ezért pótcselekvéseket talál ki magának, ilyen többek között a "mentsük meg a földet" projekt.
A klímaváltozás olyan mint a foci, mindenki ért hozzá, bőséges muníciót ad téma hiányban szenvedő újságíróknak, demagóg politikusaknak akik meg akarnak felelni az internet még demagógabb népének, ebben a zavarosban halásznak hátsó szándékú, homályos hátterű ilyen-olyan szervezetek is. Utóbbiak szégyenletes módon véres kardként hordozzák körbe a világban szerencsétlen svéd kislányt, aki - miután elmúlik az érdeklődés iránta - könnyen öngyilkos lehet.
Ebben a légkörben minden józan hang kincset ér!

midnight coder 2019.09.20. 07:08:38

Végre egy értelmes cikk a témában.

Ami az egészben a szánalmas az az, hogy az emberiségnek valóban lépni kellene ez ügyben, méghozzá most. A Földet valóban meg kellene menteni, de nem 30 év múlva, amikor a sarki jég már leolvadt, a tundrába fagyott permafrost metán, és a tenger mélyén dekkoló metán-hidrát már felszabadult, hanem ma. És mivel távol és közel nincs olyan technológia, amivel ki lehet váltani a CO2 kibocsájtást, jelenleg a megoldás a légkör hűtése lehetne. De ha valaki ezzel próbálkozna, a zöldek tiltakoznának a leghangosabban. Mert hogy ők pont leszarják a Föld sorsát, ők mozgalmat akarnak, hatalmat. Lesz itt "jó" világ 30 éven belül, Hitler és Sztálin a fasorban sem lesz a klímanácikhoz képest. Az új Mein Kampf / Tőke már a médiában van, és több embert hülyít be mint az előző kettő összesen. Közben pedig senki sem beszél arról, hogy napelemekkel rohadtul nem lehet kiváltani a fosszilis erőműveket, hogy az atomerőművek bezárásával a zöldek csak ráerősítenek a klímaváltozásra, hogy ez az egész nullára csökken a CO2 kibocsájtás 2050-ig projekt illúzió, és hogy ha meg is valósulna, késő lenne. És főleg arról van mély kuss, hogy ebben az egészben a zöldek többet ártanak mint használnak.

Exploiter 2019.09.20. 08:40:35

Abban igaza van a szerzőnek, hogy régen is hasonló katasztrófák felé tartottunk, azokat is túlélte az emberiség, itt sincs másként.
Olyan lesz ez is, mint a pestisjárvány, tatárjárás, világháború.
Más kérdés, hogy ez lassan jön és rég tudunk róla, ha ázok is így zajlottak volna, biztos elég depis lett volna előtte a nép.
Aki érti a világ működését, az tudja, hogy erről a pályáról már nem tudunk letérni, soha nem is volt rá esély.
De aki azt hiszi, hogy fel van fújva a dolog, az azért nem árt, ha felkészül arra, mivel jár, ha egy ilyen fejlettségi szinten álló civilizáció alól kirántják a szőnyeget.
Százmilliók fognak elpusztulni, éhínségben, szomjúságban, háborúkban, még a mi életünkben. Talán majd egymilliárd hulla után nem lesz olyan nevetséges az, aki azt mondja, a fenntarthatóság egyetlen valóban működő módja a népesség szabályozása, a többi csak szánalmas pótcselekvés.
De arra is kíváncsi leszek, hogy a xxi. Század legkártékonyabb ideológiája milyen támogatókra talál, miközben otthon is mindenki azzal van elfoglalva, hogy dől össze a világkereskedelem, meg élelmiszeripar.

Megoldani nem lehet, aggódni kár, élvezze inkább mindneki a nyugodt életet.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.09.20. 11:43:45

@Exploiter: hát :) a dőljünk hátra és élvezzük az életet is egy lehetőség, de ez olyan, mintha kint maradnánk a strandon iszogatva a koktélunkat, miközben közelít a tornádó. Az elég nyilvánvaló, hogy tenni kell valamit. Legalább biztonságos helyre kell menjünk. De ha nem is olyan nagy a szélvész, hogy elragadjon, a vihar elől érdemes akkor is behúzódnunk — ezt előre nem tudhatjuk, akkor derül ki, amikor beütött a baj.

A népességszabályozás szerintem is jó cél. Nem csak a klímaváltozásmiatt, hanem egyszerűen mert még egy milliárd embernek még több terület kell és azt csak a természettől vesszük el. A többit illetően, hogy mi lesz, nem mernék jósolni. A változások valóban mindig felbolydulással járnak. Járványok, háborúk, migráció. Szinte velejár sajnos.

Exploiter 2019.09.20. 13:31:02

@A kiló nem százat jelent.:

Hát tenni kéne, persze, de nem fogunk.
Egyrészt már késő, másrészt meg több milliárd ember életét kéne megbolygatni, egy egész kor, egy egész bolygó alapvető társadalmi és gazdasági paradigmáit kukázni. Esélytelen.
Én úgy látom, süllyed a hajó, hideg a víz, van aki vitatkozik, hogy milyen színűre kéne festeni a mentőcsónakot, vagy hogy kinek a hibája, hogy jéghegynek mentünk, esetleg azon, hogy sebtapaszokkal be lehet-e foltozni egy ötven négyzetméteres léket, mások kiabálnak, rohangálnak, stb.
Én azt mondom, játszik még a zenekar, üldögéljünk a konyakkal, ráérünk még félni, amíg nem nyomják el a zenét el a sikolyok.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.09.20. 13:54:47

@Exploiter: a dolog egyszerűbb: víztározókat, csatornákat kell építeni, erdőket kell telepíteni, fákat kell ültetni a városok utcáiba, hogy élhető legyen a környzet, át kell alakítani a mezőgazdaságot, új növényeket kell meghonosítani, új termelési módokat kell támogatni, esetleg öntözőrendszerek stb. kellenek: még nem jelent azonnali világvégét, csak mert pár fokkal magasabb az átlaghőmérséklet, éppenséggel jobb termést jelent, ha alkalmazkodunk — ha nem: akkor kipusztulunk, hőgutát kapunk — a nálunk várható klímán ma is élnek emberek

Exploiter 2019.09.20. 14:12:14

@A kiló nem százat jelent.:

Jaaa nem az lesz itt a baj, hogy nálunk túl meleg lesz.
Azt lehet kezelni. Mi jó helyen vagyunk, nekünk csak a teljes világgazdaság összeomlását, a bolygón kirobbanó jókora háborúkat, éhínséget, meg vízproblémákat, szegénységet, esetleg némi polgárháborút kell túlélnünk.
Még a menekült probléma se lesz akkora gond, délebbre úgyis halomra lőnek mindekit majd, ha komolyra fordul a dolog.
Csak azért vagyok szomorú, mert szebb jövőt képzeltem el a fiamnak.

midnight coder 2019.09.20. 20:19:16

@A kiló nem százat jelent.: Erre egy viszonylag egyszerű megoldás lenne: hűteni kell a bolygót. Azaz csinálni egy mesterséges kis jégkorszakot.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.09.20. 23:26:45

@midnight coder: nyáron talán megfőztél volna, de egy ilyen őszi hűvös estén már felmelegedéspárti vagyok

Wildhunt 2019.09.21. 11:49:22

@midnight coder: Persze, nyúljunk bele még mélyebben valamibe amit franc sem tudjuk mennyire piszkáltunk meg eddig (kicsit, nagyon, vagy egyáltalán nem) mi baj lehet?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.09.21. 12:47:52

@Wildhunt: Ebben inkább neked adok igazat, mint @midnight coder: nek.

A döntéshozók egész biztos bevetették volna már a kénrakétákat, ha szükség lenne rájuk. És igen: még több belepiszkálás még több galibát jelentene. Kicsit olyan ez mint autópályán jobbra majd balra rántani a kormányt. Mindenki tudja, hogy annak nem lehet jó vége. Lassítani esetleg lehet, de még azt se szabad padlóig nyomva.

Tényleg nem lehetünk biztosak még abban sem, hogy a CO2 miatt olvad a jég a sarkok körül. Más igazán egyértelmű jele a változásoknak meg igazán nincs. Cáfolták a szélsőséges időjárást és az erdőtüzek gyakoriságát is már. De a legfőbb, hogy valószínű senki sem rendelkezik megbízható adatokkal. Márpedig nagyon sok adat kéne. Olyan sok, hogy nincs gép, hogy eltárolja. Pláne nincs olyan, amelyik utána modellt készítene belőle.

Ahogy a cikkben is írom ellentmondások vannak a kormányok tettei és a kormányok által felbérelt tudósok (IPCC) publikus tanulmányai (azok kommersz és lebutított médiabeli változatai) között. Remélem és hiszem, hogy a világ 200 kormánya nem idióta és felelőtlen mind. S mivel egyik sem lépett a fékre mint az állat és egyik sem rángatja a kormányt az a benyomásom, hogy tudják mit csinálnak. A hideg vér szerintem sokat segítene.

midnight coder 2019.09.21. 17:08:46

@Wildhunt: A helyzet az, hogy jelen pillanatban is ezerrel piszkáljuk a Föld légkörét, és ezt tesszük már vagy 200 éve. Vagyis, nem biztos hogy jó ötlet arra hivatkozni, hogy ne piszkáljuk mert baj lehet belőle, mert piszkáljuk, és már van.A kérdés az, hogy akarunk-e ezzel valamit kezdeni, vagy megvárjuk amíg bekövetkezik a katasztrófa. Amúgy amit nekünk csinálni kellene, azt a természet saját magától is műveli időnként. Amire nekünk most szükségünk lenne, az egy szép nagy vulkánkitörés.

midnight coder 2019.09.21. 17:09:34

@A kiló nem százat jelent.: Picit túl optimista vagy a kormányok működésével kapcsolatban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.09.27. 21:45:13

@midnight coder: nem szoktak szarozni, ha ki kéne írtani az emberiség felét, ezek a pszichopaták azt is megtennék. Ha tenni kéne tényleg valamit most klíma ügyben és sürgősen, akkor már izzanának a gépezetek. Ahogy a kötelező oltások vagy bármi más szintén működik. Kár azt hinnünk, hogy hülyék irányítják a bolygót. Nem azok. Egy sor országot tényleg a legnagyobb koponyák irányítanak. Ez az én összeesküvés-elméletem, ha úgy tetszik. Az országok zöme meg persze nem érdekes, díszítősor a térképen. Mint Orbánisztán.
süti beállítások módosítása